diari ametlla desembre 2013

32
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 111 desembre 2013 Modificació de les ordenances fiscals >> Pg. 3 / Darreres acvitats de l'Any Xammar >> Pg. 4 i 5 El Xiulet, un espai de suport a infants i famílies >> Pg. 6 / Recuperació de la Font del Gat >> Pg. 9 Bonificacions ambientals >> Pg. 11 / Acvitats de Nadal a l’Ametlla >> Pàgines Centrals Bon balanç de la Tardoral 2013 >> Pg. 20 / El Mercat Solidari d’Art recapta 6.000 euros >> Pg. 21 Més de 200 atletes a la XII Duatló de Muntanya >> Pg. 25 / Reboga: Spai Jardí >> Pg. 31 ANY X WWW.AMETLLA.CAT Tot a punt per la III Fira de Nadal de l’Ametlla Diari de l’Ametlla

Upload: ajuntament-de-lametlla-del-valles

Post on 29-Mar-2016

235 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla del mes de desembre de 2013, que incorpora tota la programació nadalenca.

TRANSCRIPT

Page 1: Diari ametlla desembre 2013

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 111desembre

2013

Modificació de les ordenances fiscals >> Pg. 3 / Darreres ac>vitats de l'Any Xammar >> Pg. 4 i 5El Xiulet, un espai de suport a infants i famílies >> Pg. 6 / Recuperació de la Font del Gat >> Pg. 9

Bonificacions ambientals >> Pg. 11 / Ac>vitats de Nadal a l’Ametlla >> Pàgines CentralsBon balanç de la Tardoral 2013 >> Pg. 20 / El Mercat Solidari d’Art recapta 6.000 euros >> Pg. 21

Més de 200 atletes a la XII Duatló de Muntanya >> Pg. 25 / Rebo>ga: Spai Jardí >> Pg. 31

ANY X WWW.AMETLLA.CAT

Tot a punt per laIII Fira de Nadal de l’Ametlla

Diari de l’Ametlla

Page 2: Diari ametlla desembre 2013

2 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Ajuntament al dia...

Dilluns 2A les 10h a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Videocurrículum”, a càrrec deGRA Joventut.Org. àrea de Promoció Econòmica.

A les 19h a la BibliotecaConverses en francès.Org. àrea de Cultura.

Dimecres 4A les 17h a Can PlantadaClasse de cuina de Nadal, en benefici de la Maratóde TV3. Places limitades.Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla.

Divendres 6A les 18h al Casal de la Gent GranConcert audiovisual.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Dilluns 9A les 10h a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Trucades telefòniques”, a cà-rrec d’Enric Castellví.Org. àrea de Promoció Econòmica.

A les 10h al Casal de la Gent GranTaller d’embolcalls. Taller gratuït per aprendre a em-bolicar regals.Org. àrea de Comerç.

A parAr de les 16,30h a la plaça de l’Ajuntament.El programa Divendres, de TV3, visita l’Ametlla.Org. TV3 i Ajuntament de l’Ametlla.

A les 19h a la BibliotecaConverses en anglès.Org. àrea de Cultura.

Dimarts 10A parAr de les 16,30h a la plaça de l’Ajuntament.El programa Divendres, de TV3, visita l’Ametlla.Org. TV3 i Ajuntament de l’Ametlla.

Dimecres 11A parAr de les 16,30h a la plaça de l’Ajuntament.El programa Divendres, de TV3, visita l’Ametlla.Org. TV3 i Ajuntament de l’Ametlla.

A les 17h al restaurant La MasiaBerenar de Santa Llúcia. 17€ sòcies i 19€ no sòcies.Es prega confirmació.Org. Agrupació Cultural de Dones de l’Ametlla.

Divendres 13A les 17,30h a la Sala InfanAl de la BibliotecaHora del conte. A càrrec del Lladre de guants blancs.Org. Biblioteca.

A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo col·lec>u amb premis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20,30h a la Fonda Europa de GranollersANY XAMMAR - Sopar literari dedicat a EugeniXammar. Presentació a càrrec de Ramon Parellada i ac-tuació de Jep Barceló i Francesc Membrives. Menú d’è-poca de 30€. Reserves a l’Ajuntament (93 843 25 01) i ala Fonda Europa (93 870 03 12).Org. àrees de Comerç i de Cultura.

Dissabte 14Durant tot el dia, a la plaça de l’Ajuntament i al PasseigIII Fira de Nadal de l’Ametlla. Amb parades i ac>vi-tats per a tots els públics.Org. àrea de Comerç.

A les 11h a la sala infanAl de la BibliotecaCistell de contes per a infants de 0 a 3 anys. Contesde pessebre, a càrrec d’Emma Puig. Org. Biblioteca

A les 18h a l’església parroquial d el’AmetllaConcert de Nadal de la Coral Els Cingles.Org. Escola Els Cingles

Diumenge 15Durant tot el dia, a la plaça de l’Ajuntament i al PasseigIII Fira de Nadal de l’Ametlla. Amb parades i ac>vi-tats per a tots els públics.Org. àrea de Comerç.

A les 8h al Camp de Futbol Municipal.Jornada de voluntariat al Torrent del Verder.Org. àrea de Medi Ambient i Associació Hàbitats.

A les 10h a la plaça de l’AjuntamentCaminada de la Marató de TV3.Org. Grup 3 i Més

A les 12,30h a la Sala Municipal de TeatreConcert de Nadal a càrrec dels alumnes i mestres del’Escola Municipal de Música.Org. Escola Municipal de Música.

Dilluns 16A les 10h a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Candidatura espontània, lesborses de treball i les ofertes ocultes”, a càrrec deMarion Suffert.Org. àrea de Promoció Econòmica.

A les 18h a la Sala PolivalentXerrada “Recursos per a emprendre”, per donar a co-nèixer els recursos per a emprendre que hi ha a l’abast.Org. CP’AC, CCVO i Ajuntament.

A les 19h a la BibliotecaConverses en francès. Org. àrea de Cultura.

Dimarts 17A les 18h a la Sala MunicipalRepresentació “Un Nadal al bosc” pels alumnes de4t d’educació primària de l’escola Els Cingles.Org. Escola Els Cingles

A les 18,30h a l’aula TIC de la BibliotecaTertúlia literària. La librería ambulante, de ChristopherMorley. Org. àrea de Cultura.

Dimecres 18A les 18,30h a l’Escola Municipal de MúsicaAudicions. Org. Escola Municipal de Música.

Dijous 19A les 9h a davant del Casal de la Gent GranExcursió mensual amb autocar.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 18,30h a l’Escola Municipal de MúsicaAudicions. Org. Escola Municipal de Música.

A les 18,30h a l’aula TIC de la BibliotecaTertúlia literària. La librería ambulante, de ChristopherMorley. Org. àrea de Cultura.

Divendres 20A les 17,30h al Casal de la Gent GranCinema: Qué bello es vivir.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 17,30h a la sala infanAl de la Biblioteca.Hora del conte + taller de >ons. Sopa de Nadal, acàrrec de Mon Mas.Org. Biblioteca.

A les 18,30h a l’Escola Municipal de MúsicaAudicions.Org. Escola Municipal de Música.

A les 18,30h a l’aula TIC de la BibliotecaTertúlia literària. La librería ambulante, de ChristopherMorley. Org. àrea de Cultura.

A les 20h a la Sala d’Art Carles SindreuExposició col·lec>va de NadalOrg. Associació d’ArAstes de l’Ametlla.

Dissabte 21A les 17,30h al Casal de la Gent GranTorronada amb cantada de nadales.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 19,30h al Pavelló poliesporAu“Fes>val de les estrelles”Org. Club de PaAnatge l’Ametlla.

Diumenge 22A les 19h a l’església de Sant GenísConcert de Nadal de la Coral Lo Lliri.Org. Coral lo Lliri i àrea de Cultura.

Dilluns 23A les 10h a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Què necessito per trobarfeina”, a càrrec de Marion Suffert.Org. àrea de Promoció Econòmica.

A les 19h a la BibliotecaConverses en anglès.Org. àrea de Cultura.

Dijous 26A les 9,30h a la plaça de l’AjuntamentPujada amb moto a Sant Bartomeu.Org. Moto Club l’Ametlla

Dilluns 30A les 21,30h a la Sala MunicipalConcert de Nadal de Miqui Puig.Org. LAV records i àrea de Festes

Divendres 3 de generA parAr de les 17h, a la plaça de l’AjuntamentFesta del patge, amb xocolatada i animació infan>l.Org. àrea de Festes.

Diumenge 5 de generA les 18h,A l’esplanada de la Residència Millet ParkGran Cavalcada dels Reis Mags de l’Orient,amb xocolatada. Inici del recorregut a l’esplanada dela Residència Millet Park fins la plaça de l’Ajuntament.Org. àrea de Festes.Divendres 10 de generA parAr de les 20h, a la Sala d’Art Carles SindreuExposició de postals “La Cerdanya, cent anys enrere”.Org. àrea de Cultura i Cercle Cartòfil de Catalunya.

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seuconAngut.

www.ametlla.cat

Activitats l’Ametlla del VallèsDesembre13

@AjAmetllaVallesFacebook.com/AjuntamentAmetlla

Page 3: Diari ametlla desembre 2013

Ajuntamental dia...

L’Ajuntament de l’Ametlla, en contra la violència de gènere

El passat dilluns 25 de novembre es vacelebrar el Dia Internacional Contra laViolència de Gènere, al qual s’hi sumà l’A-juntament de l’Ametlla del Vallès penjantal seu balcó el llaç violeta i publicant unmanifest al web municipal, que es potconsultar en aquest enllaç:

hCp://ves.cat/hs4X

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 3Ajuntament al dia...

Modificació d’ordenances fiscals

L’Ajuntament presenta una regula-ció de la quota mínima i màxima del’Ordenança Fiscal número 9, que re-gula la taxa per a la recollida, tracta-ment i eliminació d’escombraries; ar-Acle 5 de la quota tributària.

Aquesta quota mínima i màxima escalcula en base al valor cadastral delshabitatges mulAplicat per un coefi-cient fixat per l’Ajuntament.

La reducció del valor cadastral delshabitatges i solars en el municipi del’Ametlla del Vallès ha comportatmenys ingressos per aquest concepte.Per tant, s’ha hagut de modificar elApus de gravamen, passant del0,0008 al 0,0012 a l’exercici de l’any2014, per tal de cobrir el cost del ser-

vei. L’equip de govern intenta ade-quar el cost d’aquest servei, que sem-pre ha estat deficitari, i que preténanar regulant mica en mica.

Com a resultat d’aquesta modifica-ció, les quotes màxima i mínima hanestat modificades. La màxima ha pas-sat d’ésser de 850€ a 400€, mentreque la quota mínima ha passat de106€ a 115€. Així mateix, els solarshan passat de 54€ a 60€.

Es manté la bonificació pel compos-tatge casolà i per a l’ús de la deixalle-ria municipal.

A conAnuació, es presenta la propostadels nous límits establerts pels habitat-ges i els solars per al proper any 2014,en relació als existents durant el 2013:

Els passats octubre i novembre es varen celebrar sengles Plens extraordinaris, en els quals es varen aprovar les modificacions dediferents ordenances fiscals, com la reguladora de l’IBI, de les escombraries, de construccions i obres, etc. que expliquem a conAnuació

TAXA D’ESCOMBRARIES

L’any 2007 es va aprovar una revisiódels valors cadastrals en el municipi del’Ametlla del Vallès. L'increment resul-tant d'aquests, d’acord amb el que es-tableix l’arAcle 67 i següents del textrefós de la llei reguladora de les Hisen-des Locals aprovat per reial Decret Le-gislaAu 2/2004 del 5 de març, fa que esliquidi en 10 anys l'increment aprovat.

Atès que l’Ajuntament sol·licita unarevisió a la baixa dels valors cadas-trals, aquests han Angut una reducciód'un 27% perquè s’ajusAn d’aquestamanera al mercat actual.

Això suposa que la quota liquidableper l'any 2014 es redueixi aproximada-ment un 13,50% i que, alhora, es man-Angui els successius anys l’Impost deBéns Immobles, que romandrà fix fins

que no hi hagi cap altra modificació.Per tant, amb la sol·licitud de revisió

al Centre de GesAó Cadastral feta perl’actual equip de govern, s'ha aconse-guit que l'increment anual del 10% es-tablert sobre la base liquidable que vaser aprovada l'any 2007 finalitzi enaquest exercici 2014.

Enguany, també, s’aprova a l’arAcle5è de l’ordenança fiscal núm.2 regu-ladora de l'Impost de Béns Immobles,una bonificació del 50% de la quotaíntegra d'aquest en aquells casos enquè es desenvolupin acAvitats econò-miques que siguin declarades d’espe-cial interès o uAlitat municipal perconcórrer circumstancies socials, cul-turals, històriques arBsAques o de fo-ment de l’ocupació.

IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI)

IMPOST SOBRE CONSTRUCCIONS I OBRES IMPOST SOBRE VEHICLES I IAE

Es modifica el Apus de gravamen del 4% al 3,50% per l’any 2014. Es mantenen igual pel que fa a l’any 2014.

Total IBI 2013 Total IBI 2014

Variació teòrica liquidació 3.932.600€ 4.346.000€

Variació real aplicant -0,73€ 3.932.600€ 3.826.600€

Page 4: Diari ametlla desembre 2013

4 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Ajuntament al dia...

El Born C.C. acull dos actes de l’Any Xammar

El Born Centre Cultural,dirigit per l’editor QuimTorra, va acollir el passatmes de novembre dos actesde l’Any Xammar.El primer, un conversaentre el també editor Ama-deu Cuito i el propi QuimTorra, els quals varen parlard’Eugeni Xammar i, elsegon, una lectura drama-Atzada de les memòries delperiodista “Seixanta anysd’anar pel món, a càrrec dela companyia PrisAns Fiva-llers, de la Garriga.

* A l’esquerra, Ama-deu Cuito i QuimTorra parlant d’EugeniXammar (fotografiade Joel Mesas).

A la dreta, Albert Vilari Albert Benzekry, sa-ludant el públic des-prés de la sevaactuació (fotografiade Marçal Sala)

La presentació del número sis del llibre-revista Vallesos, que incor-pora un exhausAu monogràfic sobre Eugeni Xammar, va comptar ambla intervenció de Lourdes Tanyà, Genís Tura, Jordi Puig i Pere Giol, elsquals explicaren el seu vincle amb el periodista.

Després de la mulAtudinària pre-sentació de l’Any Xammar el pas-sat 19 d’octubre -a la qual vàremdedicar un extens reportatge a ladarrera edició del Diari de l’Amet-lla- i de la conferència que enQuim Torra va fer a Can Draper, al-guns actes de l’Any Xammar es vantraslladar el passat mes de novem-bre a Barcelona, concretament alrecentment inaugurat Born CentreCultural.

El primer d’aquests actes a lacapital catalana va ser en el marcdels “Espais escrits / L’escriptordel Born”, un cicle de trobadesamb escriptors que, en aquestaocasió, va comptar amb la pre-

sència de l’editor i amic d’EugeniXammar, Amadeu Cuito, i del di-rector del Born Centre Cultural,Comissari de l’Any Xammar i edi-tor, Quim Torra.

Ambdues persones varen man-tenir una animada conversa a laqual varen tractar la personalitat itrajectòria del periodista, tot des-tacant la di,cil tasca de recupera-ció de la seva obra, silenciada pelfranquisme i de la qual en quedenpocs vesAgis, doncs Xammar nova conservar els seus arAcles.

L’acte va acabar amb la projec-ció, de nou, del documental pro-duït per l’Ajuntament EugeniXammar, la ploma silenciada.

Lectura drama>tazada del“Seixanta anys d’anar pel món”

El segon acte al Born es va fer el28 de novembre de la mà de lacompanyia garriguenca PrisAns Fi-vallers, integrada per l’Albert Vilari l’Albert Benzekry que, sota la di-recció de Joan Monells, varen feruna lectura dramaAtzada de lesmemòries d’Eugeni Xammar “Sei-xanta anys d’anar pel món”.

Amb una posada en escenaexcel·lent, el públic es va apropara la vessant més personal del pe-riodista, essent l’Ametlla del Va-llès una de les protagonistes dela vetllada.

La mirada més propera a Eugeni Xammar, a lapresentació deVallesos de l’Ametlla del Vallès

El passat divendres 22 de novembre es va presentar a la Sala Polivalent de laBiblioteca Municipal Josep Badia i Moret de l'Ametlla del Vallès el número sisdel llibre-revista Vallesos, en el que va ser el quart acte de l'Any Xammar queorganitza l'Ajuntament.

Després que l'alcalde de l'Ametlla, Andreu González, donés la benvinguda idestaqués la importància de la figura d'Eugeni Xammar pel poble, el directorde Vallesos, Vicenç Relats, va felicitar el Consistori per impulsar l'Any Xammar"amb tanta dignitat", i va desglossar el conAngut del número sis d'aquesta pu-blicació, la qual incorpora una extensa carpeta dedicada al periodista amet-llatà.

Seguidament, va començar una taula rodona conduïda per l'editor de Valle-sos, Ramon Vilageliu, a la qual es va comptar amb la parAcipació de la LourdesTanyà, en Pere Giol, en Genís Tura i en Jordi Puig que, interpel·lats per Vilage-liu, varen explicar com recordaven el seu primer contacte amb Eugeni Xam-mar, així com un seguit d'anècdotes i vivències personals que varen apropar

als assistents, d'una manera amena, al periodista.L'acte va finalitzar amb l'alcalde Andreu González anunciant que en un futur

proper s'erigirà un monòlit en record a Eugeni Xammar, en un lloc emblemàAcdel centre del poble.

* La presentació de Vallesos, amb moAu de l’Any Xammar, va omplir la Sala Polivalent de gom a gom

Page 5: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 5Ajuntament al dia...

* En Jep Barceló i en Francesc Membrives, actuant en el primer sopar “Anècdotes havent sopat”

El sopars xammarians "Anècdoteshavent sopat" comencen a Can Camp

Marçal Sala

El primer sopar xammarià va tenir lloc el dissabte 30 de novembre a Can Camp. Aquest res-taurant de l'Ametlla va ser el primer en acollir una sobretaula animada pels "60 anys d'anar pelmón". Jep Barceló, actor, va encarregar-se de traslladar la vida de Xammar als presents, ambl'ajuda de Francesc Membrives a l'acordió.

El restaurant va quedar ple de veïns animats per la iniciaAva. Els més puntuals van començara arribar a 2/4 de 9. Els esperava un menú especial per a l'ocasió, amb escalivada, bacallà i bo-Afarra esparracada com a principals reclams. La primera sessió d'"Anècdotes havent sopat" co-mençava animada.

L'hora dels cafès va arribar, i amb ella una lectura d'alguns fragments de les memòries d'Eu-geni Xammar. L'actor Jep Barceló i el músic Francesc Membrives van encertar a preparar un es-pectacle original. Podria semblar que seria repeAAu, tenint en compte els actes recents del'any Xammar, però narrador i músic van oferir un show diferent, entreAngut i amb un gransenAt de l'humor.

Les "anècdotes havent sopat" van acabar cap a mitjanit, després d'haver repassat, sobretot,històries poc conegudes però diverAdes de la joventut del periodista. Una referència a les fei-nes del camp, que Xammar va esquivar i admirar per igual, va ser la que va arrencar més riallesentre el públic.

(Pots seguir el bloc que Marçal Sala dedica a l’Any Xammar: www.anyxammar.blogspot.com)

L’Ametlla del Vallès, amb la Marató de TV3

Un any més l’Ametlla del Vallès demostra el seu caràcter so-lidari a través de la parAcipació d’enAtats, escoles i del propiAjuntament amb la Marató de TV3 que, amb lema “La solidari-tat no degenera”, enguany estarà dedicada a les malalAes neu-rodegeneraAves.

IniciaAves per recaptar fons per la Marató, a l’Ametlla:

- Classe de cuina de Nadal, a càrrec de l’Agrupació Culturalde dones de l’Ametlla, el dimecres 4 de desembre, a les 17h aCan Plantada.

- Torneig de pàdel del pernil, organitzat pel Club EsporAu Va-llès, el proper dissabte 14 de desembre, de 10 a 20h.

- Caminada de la Marató de TV3, organitzada pel Grup 3 iMés. SorAda el diumenge 15 de desembre, a les 10 del maB,des de la plaça de l’Ajuntament.

- Ac>vitat sorpresa durant la Fira de Nadal (14 i 15 de de-sembre), a iniciaAva de l’InsAtut Eugeni Xammar, de l’Ajunta-ment de l’Ametlla i de Gràfiques Harris, amb la que es guarniràun arbre de Nadal amb records de tothom.

També podeu fer dona>us dona>us via:- INTERNET: hCp://ves.cat/hs6g- TRANSFERÈNCIA: 2100-0555-31-0201001500- TELÈFON: 905 11 50 50 (15 desembre)- SERVICAIXA- APP ANDROID / iPHONE

Page 6: Diari ametlla desembre 2013

Nou calendari oficial de l’Ametlla 2014

En el marc de la Fira de Nadal de l’Ametlladel Vallès, el proper 15 de desembre es pre-sentarà el calendari oficial de l’Ametlla2014, editat per l’àrea de Turisme de l’Ajun-tament de l’Ametlla del Vallès per tercerany consecuAu.

Aquest calendari ha estat possible gràciesal patrocini del Centre Comercial Sant Jordii de Carrefour, i a la col·laboració de l’Asso-

ciació Fotogràfica de l’Ametlla (AFA), elsmembres de la qual han fet les fotografiesque l’il·lustren.

Enguany, el patrimoni arquitectònic delpoble, i concretament els seus vesAgis mo-dernistes, són els protagonistes de les pàgi-nes del calendari, que tothom pot adquir deforma gratuïta a les dependències de l’A-juntament a parAr del dia 15.

6 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Ajuntament al dia...

Escola Bresol l’Ametller

Un granet d’ajuda per anar a LondresL’alumnat de 4t d’ESO de l’InsAtut Eugeni Xammar està re-

alitzant acAvitats amb la finalitat de recaptar diners per al seuviatge de final de curs a Londres. Primer van posar la seva pa-rada al Mercat Boig, on van obtenir bons resultats; el 29 denovembre passat es va organitzar un sopar per a alumnes,pares i professors del centre amanit amb actuacions i més sor-preses en què tothom s’ho va passar molt bé i van ser els pro-tagonistes de la nit de gala. Ara estan venent polvorons, bom-bons i loteria pel poble, molts establiments ja tenen el seunúmero penjat al taulell.

Tot i així el cap de setmana del 15 i 16 de desembre Andranla seva parada a la Fira de Nadal del poble, on vendran objec-tes i bijuteria fets a mà pels mateixos alumnes. Us convidem afer-hi una ullada i contribuir en aquesta ajuda.

Moltes gràcies.Alumnat de 4t de l’ Ins(tut Eugeni Xammar.

L’escola Els Cingles se suma a l’AnyXammar a través de la música

Enguany, l'Es-cola Els Cingles vadedicar els con-certs de SantaCecília, patronade la música, a lafigura d'EugeniXammar.

Aquest gran pe-riodista va exerci-cir la seva profes-sió a diversos països europeus i a d'altres d'arreu del món.Especialment, la tasca de corresponsal va ser el moAu pel qualles estades en altres països van ser conBnues i molt variades.

L'alumnat de primària de l'escola va oferir un repertori decançons d'alguns d'aquests llocs (França, Alemanya, Suïssa,Bèlgica, Gran Bretanya...): un recorregut geogràfic i musicalque els ha iniciat en el coneixement d'aquest personatge delqual celebrem el 125è aniversari del seu naixement.

Escola Els Cingles

El Xiulet, un espai desuport a infants i famílies

Àrea de Benestar Social

El passat mes de no-vembre va obrir les sevesportes un any més l’espai

de suport per a infants i famílies del municipi,al local de l’Esplai GEPA. Aquest és un espaique va néixer a l’any 2009 i té com a objec-Aus:

- Potenciar la socialització i la convivènciadels menors en els àmbits educaAu, familiar,social i cultural dels mateixos.

- Potenciar el desenvolupament personalde l’infant, millorant el seu grau d’autoesAmai de confiança.

- Promoure la responsabilitat de l’entorn fa-miliar com a sistema principal en el que viu ies desenvolupa l’infant.

- Fer una tasca de suport i reforç al nucli fa-miliar.

La persona encarregada de dur a termeaquest projecte és educadora social i treballaen coordinació amb l’Equip de Serveis Socialsdel municipi, les escoles i un grup de volunta-ris; aquest grup de voluntaris va fundar el pri-mer “Xiulet”, el qual era un projecte que per-seguia objecAus similars.

L’accés al Xiulet no és obert, sinó que ésfruit d’un treball i una decisió pressa conjun-tament entre l’escoles del poble i l’Equip deServeis Socials. Actualment assisteixen 16 in-fants (màxim 9 nens/es per dia), reparAts enels diferents dies de la setmana, de 17h a18.30h, i segons els cursos escolars.

Cada tarda l’educadora social organitzal’espai per tal de poder treballar la part aca-dèmica i també poder realitzar altres acAvi-

tats d’oci i de lleure amb l’ajuda i suport devoluntaris/es. D’aquesta manera l’atenció ésmés individualitzada.

A més del reforç escolar i les acAvitats d’ocii lleure que fem, al Xiulet s’ofereix als infantstallers com el que fins el 19 de desembre ensestà fent l’empresa ametlletana Qmonas depizzes, pasAssos, cupcakes i galetes, ambl’objecAu final de treballar hàbits alimentarisi saludables; o d’altres acAvitats com el tallerd’higiene postural per tal de poder treballarla promoció i educació d’hàbits saludables.Aquests tallers , i d’altres, s’emmarquen din-tre d’un cicle d’acAvitats anomenades “Lasalut al Xiulet!”, són acAvitats que estan sub-vencionades pel Servei de Salut Pública – Pro-moció de la Salut de la Diputació de Barce-lona. L’objecAu principal d’aquest cicled’acAvitats són el desenvolupament i millorade les habilitats cogniAves, socials i emocio-nals dels menors amb els que treballem.

El Xiulet és un projecte que també ha rebutel suport econòmic del Departament de Ben-estar Social i Família de la Generalitat de Ca-talunya.

* Concert de Santa Cecília d’Els Cingles

* Una de les acAvitats d’El Xiulet

* La castanyera va visitar l’Escola Bressol l’Ametller

Ara que ja comença a venir una mica el fred, a l’escola bressol l’Ametller hemplantat al nostre hort: enciams, cebes, pastanagues, bledes… gràcies a l’ajudad’uns avis. Està a les nostres mans fer créixer l’hort tot cuidant i observant els can-vis que van tenint tot allò que hem plantat.

També ens va venir a veure la Castanyera, ens va explicar las seva història i vamballar i cantar moltes cançons amb ella. A la tarda vam comparAr un berenar ambels pares, avis, germans… i ens ho vam passar molt bé!

E. B. Ametller

Page 7: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 7Ajuntament al dia...

*Baldomero Reyes iDolors Torante varenassumir les tasques deregidors del PSC a l’o-posició, el passat di-mecres 27 denovembre.

Les colònies de gats a l’Ametlla

L’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès, amb la col·laboració delsvoluntaris, duu a terme la campanya CER dedicada a la Captura,Esterilització i Retorn dels gats lliures que hi ha al municipi, ambl’objecAu de controlar les colònies d’aquests animals.

Es tracta de programes de captura, esterilització i devoluciódels animals a la colònia original o la reubicació en un altreespai, opció que permet eliminar les molèsAes que ocasionen(orines, vocalitzacions durant el període de zel, baralles fre-qüents, etc.) i també reduir el nombre de gats a les colònies,reduir els riscs sanitaris i evitar la superpoblació, tot millorantla qualitat de vida dels animals.

El procediment s’inicia quan es detecta per part dels volun-taris o bé per informacions dels veïns l'existència d’algun gatal carrer que no ha estat esterilitzat. Aquest se sol capturar ies porta a l’Associació Protectora d’Animals de Granollers(APAG), amb la qual es té un conveni i on se'ls pracAca un testper saber si pateixen leucèmia o SIDA. Si els resultats són posi-Aus, se sacrifica l’animal, ja que aquestes malalAes els provocauna mort dura. Si els resultats són negaAus, s’esterilitza el gati es retorna al lloc on era. A més, sempre se’ls talla un tros d’o-rella esquerra a les femelles i dreta als mascles per reconèixerque aquest animal ja ha estat controlat. És un sistema que noresulta anAestèAc i cicatritza ràpidament.

Els gats seran alimentats amb pinso sec diàriament i dispo-saran sempre d’aigua neta i fresca. Se'ls acostumarà a alimen-tar-se al mateix lloc per facilitar l’observació de la colònia.

L’Ajuntament, amb alguna col·laboració més, es fa càrrec deles esterilitzacions dels gats de carrer. Aquest és un procés im-portant ja que, d’aquesta manera, les gates deixen d’estar enzel i els gats es tornen més mansos. A més, i molt important,s’evita el creixement de la colònia d’aquests felins.

Per aconseguir la viabilitat del projecte i traduir-lo en resultatssaAsfactoris és vital l’ajuda del voluntariat, ja que són els quemillor coneixen les circumstàncies de les colònies, la seva loca-lització i el seu nombre d’individus. L'única forma de manteniruna àrea sense gats és eradicant totes les fonts d'alimentació(restes de menjar, preses potencials i aliments que els ofereixenles persones). Aconseguir això és fonamental per assolir l'èxit.

D’acord amb l’ordenança n.14 arAcle 35 s’estableixen san-cions lleus, greus i molt greus. En tot cas, és una sanció lleu fa-cilitar alimentació a les vies públiques a animals abandonats oincontrolats.

Si voleu col·laborar com a voluntaris, podeu posar-vos encontacte amb la regidoria de Sanitat al 93 843 25 01 (ext. 117)Teresa Bada.

Baldomero Reyes i DolorsTorante s’estrenen com a regidors del PSC

Després que els regidors M. Àngels Cabello,Francisca Hernández i Óscar Villalón renuncies-sin a la seva acta de regidor en el Ple ordinaridel mes de setembre, el passat 27 de novem-bre el PSC va tornar a estar representat en unasessió plenària de la mà dels nous regidors d’a-quest grup que varen jurar el càrrec.

Així les coses, Baldomero Reyes (que ja haviaestat regidor en l’anterior legislatura tenint res-

ponsabilitats de govern), i Dolors Torante, ques’estrenava, varen poder parAcipar en la sessióplenària.

Tanmateix, però, no serà fins al proper Pleque s’incorporarà el tercer regidor del PSC. Estracta de Gabi Frutos, que no va poder jurar elcàrrec al no haver-se pogut tramitar la docu-mentació amb la Junta Electoral, després de larenúncia a darrera hora de Josep M.Angrill.

1.- Presa de possessió dels regidors del grup municipal PSC.

2.- Aprovar l'esborrany de les actes de les sessions anteriors de dates 25/09/2013,30/11/2013 i 06/11/2013.

Aprovat per unanimitat.

3.- Aprovació inicial de la modificació puntual del Pla General d'Ordenació de lafinca de Can Viaplana, al terreny de l'E.T.-148 Viaplana.

Aprovat per unanimitat

4.- Aprovació inicial de l'ordenança de tancament en sòl no urbanitzable.Aprovat per unanimitat.

5.- Aprovació provisional de la modificació del Pla General d'Ordenació de l'àmbitdel Polígon Industrial Ametlla Park.2.

Aprovat per unanimitat.

6.- Aprovació inicial del Reglament de l'Escola Municipal de Música.Aprovat per unanimitat.

7.- Ra>ficació dels Decrets d'Alcaldia 2013/459 i 2013/448, adhesió programa tre-ball i formació desenvolupat pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

Vots a favor: CiU (6) + PSC (2) + SI (1) + PA (1) / Vots en contra: PP (1)

8.- Coneixement de comunicacions oficials i Decrets d'Alcaldia, específicament elsnúmeros 2013/448, 2013/455, 2013/458, 2013/459, 2013/464, 2013/466, 2013/471 i2013/529.

9.- Moció del grup municipal de CiU de rebuig a la Llei de Racionalització i sostenibi-litat de l'Administració Local (LRSAL).

Vots a favor: CiU (6) + PSC (2) + SI (1) + PA (1) / Vots en contra: PP (1)

10.- Moció del grup municipal de CiU sobre el Fons Català de Cooperació al desen-volupament a tots els municipis arran dels fets de Lampedusa.

Aprovat per unanimitat.

11.- Mocions d’urgència

12.- Precs i preguntes

Ple ordinari de 27 de novembre

*Sessió plenària de 27 de novembre

Page 8: Diari ametlla desembre 2013

Curs bàsic d’autocontrols per a pro-fessionals de l’Ametlla que treballenamb la manipulació d’aliments

Tal i com anunciàvem a la darrera edició del Diari de l’Amet-lla, el passat dilluns 18 de novembre les àrees de Sanitat, Con-sum i Comerç de l’Ajuntament i el Servei de Salut Pública de laDiputació de Barcelona van organitzar un curs bàsic d’auto-controls dirigit als professionals que han de manipular ali-ments, amb l’objecAu de proporcionar-los els coneixementsd’higiene i seguretat alimentària necessaris per a poder des-envolupar la seva feina amb seguretat i oferir, alhora, un ser-vei de qualitat als consumidors.

Cafè Club de Feina:el somriure de l’ocupació

Entendre els mètodes és important, però no ésfonamental. Allò fonamental és el que viu la per-sona mentre busca feina: el seu benestar, la sevaimatge, el que pensa la seva parella, el que sapdel seu valor i, sobretot, del seu projecte.

Buscar feina és di,cil i molt pesat. És portar unamotxilla plena de pedres enmig d’un desert. Elprojecte transforma la travessia del desert en unviatge, és una brúixola, la motxilla amb canAm-plora en lloc de pedres.

Res de nou. Tots els pares es preocupen delprojecte dels seus fills. Es fan un fart de pregun-tar: què vols fer de gran? Perill pel desarrelat ques'atreveix a contestar: "Ni idea".

Passota, immadur. No té futur. I no obstant això,sabem que resulta impossible preveure el quefarem demà. L'adolescent sense projecte és sovintmolt savi: sap que no sap res. Tanmateix, però,l'important és saber el que té o no senAt per a unmateix. Per això, l'important és el projecte.

Dit això, i com a complement del projecte, hi haalguns trucs. Proposem sis arAcles per descobrirtrucs per buscar feina, que suggeriran alguna cosaper alleugerir la motxilla de la recerca:1. Els mètodes que funcionen i els que no.2. CV o no. No és el millor truc. Però si insis>u...3. El que fa fàcil o di+cil la recerca de feina: elcontext.4. Els prejudicis en la recerca de feina.5. Ajudar a la seva parella a buscar feina.6. Ser empresari o treballar pel seu compte.

Començarem, doncs, avui, amb el primer Btol:Els mètodes que funcionen i els que no.

Primer, tres trucs amb un fons comú: oblidar-nos d'allò tradicional.

Podem uAlitzar algun dels tres, o els tres alhora:1) Recollir els nens de l'escola.2) Matar el CV.3) Parlar menys d'un mateix.

1) Recollir els nens a l’escola:El col·legi dels fills és una xarxa. Les xarxes estan

de moda. Internet ha fet emergir sistemes secu-lars d’intercanvi, recomanacions i ajuda mútua.Internet ens ajuda i ens desconcerta. Hem perdutel costum de demanar ajuda.

Recentment, els orígens de l’ajuda en la recercade feina han canviat. Abans eren els amics de l’a-dolescència que ajudaven. El grup de la joventutera la primera font d'ocupació oculta. Recent-ment això ha canviat: grup de l’adolescència s’havist superat pel col·legi dels fills, que des de fa

anys és el primer cercle d’informació de recercade feina. És clar, l'escola és un lloc màgic. L'hemtriat pell bé dels nostres fills, per la seva reputa-ció, valors, ubicació, imatge... Una cosa ens uneixamb els altres pares.

En resum: el diumenge més val anar amb elspares dels amics del nen que tancar-se davant del’ordinador a consultar Infojobs. L’objecAu és sen-zill: aconseguir dos noms per seguir endavant i,sobretot: no portar el CV.2) Matar el CV:Com buscaríem feina si no exisBs el CV? El CV

ens transforma en cercador d’ocupació. El quebusquem és feina.

Qui inventa aquest instrument? A qui se li vaocórrer explicar el perfil de totes les nostres ex-parelles per lligar amb una altra, de nou? Per quèexplicar tants detalls del passat? Diuen que el70% dels llocs de treball del demà encara no exis-teixen. Quin valor té avui una història que el "sè-nior" redueix i el "júnior" infla?

El regne del CV està acabat, igual que la majoriadels oficis i les "professions". A més, el CV creasempre un fals debat: la seva forma, maqueta, lamanera de presentar la història... Millor tractard’imaginar el futur i parlar del treball del futur.

A l'evitar el CV potser aconseguirem parlarmenys de nosaltres mateixos. Parlar d’un mateixpot ser dolorós i per l'interlocutor sovint és avor-rit. En canvi, el futur és il·lusió, desig, ciència fic-ció, tothom opina i tothom imagina...3) Parlar menys d'un mateixParlar de l’entorn, dels canvis, dels aspectes

que coneixem i sobre els quals podem opinar, jut-jar i comparar és sempre entreAngut. La maneraamb la qual estudiem i imaginem el futur parla denosaltres. Del nostre projecte i del nostre conei-xement de la realitat i del mercat. Parla d’evolu-ció i de futur i fins i tot del nostre valor afegit.

ConclusióEl millor mètode és el que ens convé. El que ens

sembla. La xarxa dels pares del col·legi o els amicsde la universitat pot ser càlida, manipuladora, su-perficial o solidària. Depèn de la nostra història.De la història real. No la que es llegeix en el CV.

Marion SuffertVasis Conseil

www.vasis-conseil.com

* Pots consultar un resum de cada sessió delCafè Club de Feina, així com descarregar-te ma-terial, en aquest enllaç: h?p://ves.cat/hts7

8 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Ajuntament al dia...

* Curs bàsic d’autocontrols / Arxiu.

Una xerrada dóna eines periniciar la reanimació de personesamb aturada cardiorespiratòria

Organitzada per l’àrea de Sanitat de l’Ajuntament de l’Amet-lla del Vallès i pel Consell Català de Ressuscitació, el passat di-jous 21 de novembre es va fer la xerrada “Les teves manspoden salvar vides”, que va anar a càrrec de Jordi Sans.

Sans va explicar quin és el procediment a seguir a l’hora ded’afrontar la reanimació d’algú que ha paAt una aturada car-diorespiratòria, amb una primera part de la xerrada teòrica iamb una segona a la qual el públic assistent va poder posar enpràcAca les explicacions rebudes.

* Jordi Sans, a la Sala Polivalent

* L’Espartac Peran i enXavier Coral presen-ten el programaDivendres, que s’emetcada tarda a TV3.

L’Ametlla del Vallès, protagonista del programa “Divendres” de TV3

El programa Divendres de TV3 presentat i di-rigit per en Xavier Coral i l’Espartac Peran quedóna protagonisme in situ a pobles de Catalu-nya, visitarà l’Ametlla del Vallès la segona set-mana del mes de desembre.

Així les coses, a parAr del dilluns 9 i durant elsdies successius, l’equip mòbil del programa, en-capçalat per l’Espartac Peran, s’instal·larà a laplaça de l’Ajuntament del poble per fer conne-

xions en directe, amb la voluntat de difondretrets disAnAus del nostre municipi, com podenser fets històrics, gastronomia, patrimoni arqui-tectònic, paisatgísAc i cultural, negocis o esta-bliments destacats, esports, llegendes, associa-cions, etc.

Alhora, la gent de l’Ametlla també hi Andràprotagonisme, així com els seus emprenedorso personatges famosos.

Page 9: Diari ametlla desembre 2013

Àrea de Medi Ambient

El passat dia 17 de novembre es va realitzar l’ar-ranjament del racó de la Font del Gat, una actuacióque va consisAr en la millora del camí, la neteja del'espai de la font, la construcció d'un banc de fustaaprofitant un arbre caigut, la neteja de sedimentsque omplien la font i la col·locació d'un tub perquèl'aigua torni a brollar.

Aquesta actuació ha estat possible gràcies a lacol·laboració de la regidoria de Medi Ambient i elgrup de voluntariat de Riells de Fai Boscos 94, lide-

rat pel Sr. Pedro Alba.L'acAvitat va comptar amb un bon nombre de vo-

luntaris, i va finalitzar a les dues del migdia amb unaboAfarrada acompanyada mongetes del ganxet.

La propera jornada està prevista pel dia 15 de de-sembre, aquesta vegada al torrent del Verder, desde el camp de futbol fins la Font del Racó.

Tothom que ho desitgi està convidat a parAcipar ia fer la inscripció contactant amb el Pedro Alba iProjecte Boscos, trucant al 619701472 o al correuelectrònic [email protected] fins el dia 10 dedesembre.

Recuperació de la Font del Gat

Districteametllatà

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 9Ajuntament al dia...

Arranjament dels aparcamentsdel Camp de Futbol i del Pavelló

Àrea de Territori

Properament es precedirà a ordenar l’aparcament del camp de futbol idel poliesporAu, com a resposta als problemes ocasionats pel gran nom-bre de vehicles que coincideixen a l'esmentat emplaçament en horespunta.

L'actuació consisArà en canviar el senAt de l’accés a l’aparcament delpoliesporAu, per tal d’alleugerir-lo al camp de futbol. Alhora, s'habilita-ran dues places per a vehicles de persones minusvàlides i unes graellesde prohibit aturar-se a l’inici de la baixada Roca.

Des de la Policia Local i la regidoria d’Esports s'espera que amb aquestaordenació, i amb la col·laboració dels usuaris, s’aconsegueixi pacificarl’estacionament de vehicle a les zones esporAves.

* Grup de voluntaris que van arranjar la Font del Gat

* L’aigua torna a brollar a la Font del Gat

Page 10: Diari ametlla desembre 2013
Page 11: Diari ametlla desembre 2013

Els barris opinen...Can Camp

El passat dia 20 de novembre vàrem realitzar la visitade revisió i repàs de tots els elements urbans que s'hananat deteriorant al barri amb el pas del temps: cops re-buts per camions, vehicles de tot Apus o persones. Vanrealitzar aquesta ronda d'inspecció el Sr. Alcalde i elsregidors de Territori i Barris juntament amb dues per-sones de l' associació. La visita va ser molt exhausAva ivan repassar tots els carrers i racons del barri. Hem ela-borat un mapa amb tots els punts i elements que re-quereixen una actuació de reparació i els hem classifi-cat en urgents i de mig termini per tal d'acordar un plade treball amb Territori i Obres per als propers mesos.

A modus de conclusió, destaquem:- La gran necessitat de neteja a tots els carrers secun-

daris. Part d'aquesta bruBcia es va originar amb lestempestes i ventades del cap de setmana del 17/18 no-vembre, però constatem (i el Sr. Alcalde en va ser tesA-moni) que eren diverses tones de fulles, branques, etc.que embrutaven les voreres dels nostres carrers secun-daris i bloquejaven bastants claveguerams

- La reparació de voreres i carrers a diverses zones:Vinya / SanAago Rusiñol, rasa al Ptge. Pi, Pinar de CanGuineu, etc.

- En quant a seguretat, hem vist dos punts de risc: unmur d'una casa a mig construir (zona Pinar de Can Gui-neu) amb risc d'ensorrament i una alzina mig parAda ala rampa del carrer Acàcies.

- La neteja o la rebaixa de males herbes dels escocells id'algunes tanques de veïns i parcel·les no controlades.

- Manteniment i reparació dels bancs reparAts pel barri.- La pintura (senyalització horitzontal) dels passos de via-

nants i de les zones d’aparcament de carrers secundaris.- La subsAtució i reparació de molts senyals de trànsit

que falten o han estat colpejades per camions i cotxes.- I una infinitat de peAtes reparacions en pilones,

manca d'arbres, falten papereres, etc. que es van lliu-rar al final de l'obra (2008) i que després de 5 anys estandeteriorats o simplement no hi són.

Destaquem que després de la nostra assemblea del 26octubre, SOREA va reparar i adequar les instal·lacionsque tenen al carrer Pinar, i que nosaltres havíem exigit.Sembla que els talls de subministrament d’aigua a la zonaper sota del CITA (Mimosa, Pinar, Acàcies, Can Diví,etc.)no es repeAran, ja que la nostra zona (que estava con-nectada a la zona de distribució de l'Ametlla Park, peraixò la necessitat de les bombes) s'ha connectat també ala xarxa d'aigua que ve del Serrat. Falta, ara, que es can-viï el filat de la tanca (que està molt malmesa) i es realitziel canvi del panot a la zona de la vorera de l'entrada.

En quant al treball que s'està fent per controlar la co-lònia de gats de la zona, hem d'insisAr als veïns que elsdonen de menjar que si ho fan estan obligats a contro-lar la seva proliferació i, per tant, hauran d'assumir l'es-terilització dels mateixos. No pot ser que el gran treballdiari dels voluntaris, recolzat per les subvencions del'Associació i de l'Ajuntament per controlar la colòniade gats no sigui efecAu perquè algun veí no vulgui assu-mir la seva obligació personal i de veí per solucionaraquest assumpte. La Policia Local actuarà informant iexigint als veïns de la zona que assumeixin l'esterilitza-ció controlada dels gats que ells alimenten.

I com ja ens acostem a Nadal, aprofitem per saludar idesitjar unes Bones Festes de Nadal , Cap d'Any i Reis atots els socis i Veïns de Can Camp i als amics de l'Amet-lla. Confiem que el 2014 sigui l'inici d'una nova i frucB-fera etapa en les nostres vides.

Este mes no tenemos ningún tema que resaltar, perosí vamos a aprovechar este espacio para desear a nues-tro barrio y todos los demás que componen nuestro mu-nicipio una FELIZ NAVIDAD.

Y para no olvidar a nadie, felicitamos también almundo entero, aunque para ser sinceras quitaríamos deél a unos cuantos, pero en este <empo de paz y armo-nía, vamos a dejar al mundo completo y le pedidos alNiño Diós que sea ÉL quien se encargue de poner a cadauno en su lugar.

Mucha salud y alegría para el 2014.

ASOCIACION DE VECINOS TURONS DEL VALLES

Turons del Vallès

El pasado 7 de noviembre Veïns del Serrat se reuniócon el regidor de Barris Sr. Xavier Mar=nez para recon-ducir algunos temas que teníamos pendientes.

Todos los conectados tenéis un amplio resumen de esareunión, para el resto diré que los temas tratados fue-ron los siguientes:

- Cambio de ubicación de la caseta.- Sacas.- Señalizar puntos conflic<vos.- Recolectores de piñas.- Plan de emergencias en situaciones de nevadas.- Seguridad.Veïns del Serrat hará un escrito para que el resto de

asociaciones (si están de acuerdo) lo firmen y se entre-gará personalmente al Sr. Andreu. Lo que se recogeráen este escrito es una pe<ción para que se aumente enel año 2014 el presupuesto en Seguridad.

Pedimos a las asociaciones que no tengan nuestro cor-reo se pongan en contacto con nosotros: juangu<[email protected]

Un saludo,Veïns del Serrat

El Serrat

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 11Els barris opinen...

Bonificacions ambientalsUn any més l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès torna

a potenciar el respecte al medi ambient amb la implan-tació de bonificacions fiscals per a pràcAques respectuo-ses amb la natura. Aquestes pràcAques són: bona gesAóde residus i autocompostatge casolà.

CARNET DE LA DEIXALLERIA(Bonificació del 8% de la taxa de deixalles)

A parAr d’aquest proper mes de desembre, els ciuta-dans Atulars d’un rebut de deixalles podran sol·licitar elcarnet de la deixalleria. El format de carnet, és el d’unatargeta de plàsAc preparada per ser llegida amb un lec-tor òpAc. Aquesta innovació tecnològica permetrà alsusuaris de la deixalleria no haver de renovar el carnetcada any i facilitarà la informaAtzació de les dades.

L’usuari del nou carnet l’haurà de presentar a la deixa-lleria, on es llegirà el codi de barres de l’anvers de la tar-geta. A parAr d’aquest moment, s’enregistrarà la Apolo-

gia de residus que ha aportat cada usuari. Aquestesdades quedaran emmagatzemades en un sistema infor-màAc que, un cop al més, s’actualitzarà als arxius de l’A-juntament.

Els usuaris del carnet podran accedir a una aplicaAu in-formàAc al web de l’Ajuntament on, a paAr d’un codi,podran saber quantes vegades han anat a la deixalleriacada any i quin Apus de residus han aportat.

És important que els usuaris validin el nombre d’entra-des a través de la pàgina web de l’Ajuntament, ja que elque aparegui allà serà la base per concedir la bonificació.

Per accedir a la consulta de les dades cal:1. Visitar el següent enllaç: hCp://ves.cat/hs8a

2. Introduir el números de la referència cadastral del’immoble bonificat.

Per exemple: si la seva referència cadastral és:8736004DG3183N, cal introduir els 7 primers dígits:

8736004.

3. Introduir els 4 dígits del nº del carnet:Per exemple: si vostè té el carnet 1, cal introduir 0001.

El darrer dia hàbil per a poder realitzar entrades a ladeixalleria i que comptabilitzin per a l’any 2013 serà eldia 31 de desembre d’enguany.

Sol·licitud de bonificacióPer tant, amb aquest sistema no caldrà fer la peAció

anual de la bonificació. Aquesta es realitzarà de forma au-tomàAca a parAr de les dades registrades telemàAcament.

Sol·licitud nous carnetsCaldrà presentar una instància genèrica a l’Ajuntament

adjuntant-hi còpia del DNI del Atular i de la taxa de resi-dus del darrer any.

El termini per a sol·licitar nous carnets serà del dia 1de desembre de 2013 i el dia 31 de gener de 2014.

Els nous carnets seran entregats a parAr del dia 18 defebrer de 2014.

OBTENCIÓ D’AJUTS PER AUTOCOMPOSTATGE CASOLÀ(Bonificació del 15% de la taxa de deixalles)

Per a noves peAcions, caldrà presentar una instànciagenèrica a l’Ajuntament sol·licitant-ho, i omplir el for-mulari que es pot descarregar al web:

hCp://ves.cat/hs8g

Els beneficiaris d’aquesta bonificació Andran una re-novació automàAca sempre i quant les inspeccions quees realitzaran periòdicament no la deixin sense efecte.

Page 12: Diari ametlla desembre 2013

12 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Ajuntament al dia...

Els partitsopinen...

Grup municipal deConvergència i Unió

- Andreu González i Gil- Enric Castellví i Barrera- Teresa Bada i Franquet- Pep Moret i Tanyà- Roser Ametller i Sánchez- Xavier MarBnez i Bosch-Carles Borràs i Vadillo

Grup municipal delPar>t del Socialistes de

Catalunya

- Baldomero Reyes i Delgado- Dolors Torante i Pérez

Grup municipal deSolidaritat Catalana

per la Independència

- Francesc Sulé i Carreras

Grup municipal delPar>t Popularde Catalunya

- Juan Esteban Beriain

Grup municipal delPacte per l’Ametlla

- Muntsa Marzàbal i Estévez

Un any s’acaba i un altre comença

Encarem la recta final d’aquest 2013 amb la des-lleialtat de l’Estat espanyol envers Catalunya, queestà augmentant de manera alarmant els darrerstemps, fet que afecta directament al benestar i alprogrés dels catalans i les catalanes i que té con-seqüències en el dia a dia d’aquells que vivim i tre-ballem a Catalunya.

Els catalans paguem més que la resta d’espany-ols i rebem menys, no és una invenció, els núme-ros així ho constaten. Exemples d'això són les re-tallades a la Llei de la dependència, el no traspàsde les beques universitàries, la reducció de recur-sos per a les políAques d’ocupació, el pagament demedicaments per malalts crònics... i la llei Wert?Mai havia estat un problema la nostra llengua, jus-tament a l’inrevés, era un model a seguir per al-tres nacions el programa d’immersió lingüísAcaaplicat a les nostres escoles.

Al Parlament, sobre el tema del finançament,tots els parAts ho tenen clar, fins i tot els contrarisal dret a decidir, tots ho han expressat d’una ma-nera o altra que això no pot con>nuar així, siguiamb proposta federal, sigui amb un altre model definançament, fins i tot alguns ens diuen “mejorunidos”, però la realitat és que ens volen “ mejorhundidos”.

Tota aquesta deslleialtat, que ve de lluny, nomésfa que carregar-nos de raons i posar en evidènciaque hem de seguir el nostre propi camí, agafar lanostra pròpia sorAda si volem garanAr el benestardels catalans i de les futures generacions.

Hi ha estudis de grans economistes que hancomprovat que els catalans, amb el que generem,podríem viure molt millor. Tenim un port que ésun dels més important del món, un aeroport queper primera vegada ha superat el de Madrid entrànsit de viatgers i Europa acaba de confirmar quees farà el corredor mediterrani. No fa gaires diesun ministre, en referència al fet que Catalunya perprimer cop des de fa molt de temps havia baixatl’atur, va dir que “Catalunya nos sacarà de la cri-sis”. Ara entenem perquè no ens deixen decidir iconAnuen amb la retòrica de la por. Doncs NO! Jaestem cansats de ser el bou que ha de d'esArarsempre del carro, ja és hora de que escollim el nos-tre camí.

Comença un nou any, 2014, una nova espe-rança. Ningú ens diu que serà fàcil al comença-ment, però potser que valorem tot el que estempassant i pensem amb el futur que podem tenir.Ara ho tenim a l’abast, aquest any que començaestà ple d'il·lusions.

Il·lusions d’un nou projecte que ens faci sorArd’aquesta crisi, on puguem viure millor nosaltres iles futures generacions.

Només ens resta desitjar-vos un BON NADAL ique >nguem un molt, molt... BON ANY 2014!

Lluitar contra la crisi i generar ocupació

El món local viu moments de greu incertesa. Els atacs de la dretaa l’Estat del Benestar, per una banda, i a l’autonomia del món local,per l’altra, posen als ajuntaments en una situació més di,cil quemai. Aquests atacs, a més, no són improvisats, no són espontanis, ino responen a una necessitat econòmica inevitable, com ja sabem ihem denunciat en moltes ocasions. Aquestes atacs, doncs, formenpart d’una estratègia global de la dreta l’objecAu del qual és uncanvi de model social.

Els i les socialistes portem al nostre ADN la defensa del municipa-lisme, així com també la defensa de la gent més desafavorida.Decara als propers pressupostos municipals per al 2014, els Grups Mu-nicipals Socialistes tenim l’oportunitat d’adoptar una unitat d’ac-ció, en forma de parAdes de pressupost o d’esmenes al mateix, queposi en valor la gran quanAtat de feina feta fins ara i que estem de-cidits a conAnuar. Aquesta feina consAtueix sens dubte una alter-naAva real, actual i viable a les políAques de retallades conAnuadesdels serveis públics que estem paAnt i demostra que una altra ma-nera de sorAr de la crisi és possible.

Els socialistes no podem permetre una crisi eterna, que conAnuïmalmetent la situació de les nostres famílies. Si bé és cert que eldesgast al que s’han vist exposades tantes persones en aquests dar-rers anys hauria estat major de no ser per l’esforç de cohesió socialrealitzat des dels ajuntaments, la conAnuïtat d’aquesta crisi estàgenerant problemes estructurals que han de rebre un tracte priori-tari. Les restriccions en l’accés al mercat de treball són actualmentel centre de gravetat de la crisi econòmica i de la precarietat en laque viuen moltes de les nostres famílies. En aquest senAt, cal fertot el que esAgui a les nostres mans per eliminar o pal·liar aquestesrestriccions, amb políAques acAves contra l’atur, centrant-nos entres eixos:

Plans d’ocupació. Adreçats sobretot als sectors més perjudicatsper la crisi, com són els aturats de llarga durada, els joves i lesdones.

Foment de l’emprenedoria. Assessorant les persones que voleniniciar un negoci propi, donant també recolzament logísAc i fomen-tant els contactes amb altres empreses.

Formació. Afavorint el reciclatge professional i la inserció al mónlaboral, com a eix bàsic de la lluita contra l’atur.

Hem de promoure iniciaAves que eviAn l’exclusió social de lespersones mes desafavorides. La lluita per la cohesió social és i hade seguir sent un tret caracterísAc de les nostres políAques, mésencara en un context en el que les retallades de serveis públicsestan abocant moltes famílies a la pobresa. Les nostres actuacionss’han de centrar sobretot en:

Habitatge. Potenciant les oficines d’habitatge, reforçant el llo-guer social i l’assessorament i protecció en els casos d’execució hi-potecària.

Beques menjador. D’una importància vital donades les retalla-des en les dotacions a aquest Apus d'ajuda i l’augment peAcionsque haurien de ser acceptades, s’han de desAnar més recursos peraconseguir que tots els nois i noies Anguin una alimentació digna.

Lluita contra la pobresa. Els recursos desAnats a la inclusió i co-hesió social són la clau del nostre compromís amb una sorAda de lacrisi que no deixi a ningú enrere. L’augment de la pobresa és un fetindiscuAble contra el que cal lluitar amb totes les armes possibles ide forma integral.

Hem de mantenir-nos ferms en la nostra defensa de l’Estat delBenestar i fer front a les agressions que pateix per part dels governsde la dreta. Malgrat el poc marge de maniobra que tenim en com-petències que afecten als grans pilars de l’Estat del Benestar, la nos-tra feina en el dia a dia amb el ciutadà i la nostra capacitat d’inter-locució amb administracions superiors són eines que no podemdeixar de fer servir.

Educació. Amb ajuts a les famílies que ho necessiten en materialescolar i en llibres de text. Donant suport a les AMPAs i potenciantels seus projectes de formació no reglada, sense deixar de banda elnostre compromís decidit amb les escoles bressol.

Salut. Defensant els equipaments dels que hem dotat les nostresciutats i pobles, els CAPs i els centres de dia per a la gent gran. Re-colzant el paper dels professionals d’aquest sector que també pa-teixen les retallades de pressupost als seus centres de treball.

Atenció Social. Hem d’impulsar nous projectes desAnats a la pro-tecció dels més febles, sense deixar de banda tota la feina feta i laque estem fent actualment. Una feina que està salvant a moltes fa-mílies de caure directament a la pobresa. Hem de dissenyar una es-tratègia que atengui les necessitats de les persones en risc d’exclu-sió social de forma integral.

Email: [email protected]

Convergència i Unió Par>t del Socialistesde Catalunya

Page 13: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 13Ajuntament al dia...

Una pregunta inclusiva per al referèndum

Quan aquest arAcle es publiqui la pregunta delreferèndum se suposa que ja ha d’estar clara, con-cretada i consensuada. Ara, de moment, noméssabem dues coses: la primera, que una immensamajoria del poble de Catalunya està a favor del re-ferèndum, i la segona, que més de la meitat vota-rien a favor la independència.

Tanmateix, determinats líders políAcs que gaudei-xen d’un amplíssim ressò mediàAc (inversamentproporcional a l’exigu percentatge de població querepresenten) s’obsAnen a parlar de “pregunta inclu-siva”, “tercera via” i altres sofismes per l’esAl.

Un referèndum només té senAt quan la poblaciód’un país s’ha de definir davant d’una decisiótranscendent. La pregunta només pot ser una, i lesrespostes, dues: Sí o No. Un referèndum no sónunes legislaAves on cada parAt maAsa les propos-tes del seu programa, fent els possibles per dife-renciar-se dels altres, bo i cercant protagonisme iimpacte mediàAc. No és hora de personalismes,sinó de generositat, de pensar més en els interes-sos del país que en els del parAt (o en els propis!).

La pregunta que precisament avui, dia 23 de no-vembre de 2013, ha formulat l’ANC, és exacta-ment la que la majoria del poble està esperant:“Vol que Catalunya sigui un estat independent?” Iles respostes només poden ser dues (o bé no res-pondre i votar en blanc o abstenir-se). I si algú creuque l’independenAsme no és majoritari, només calfer la consulta per tenir-ne la certesa.

Per cert, ja que demanen una pregunta “inclu-siva”: la que proposa l’ANC és 100% inclusiva, per-què el 100% de la població de Catalunya és, o béindependenAsta, o bé unionista. Ningú no enqueda fora. Les propostes federalistes s’inclouendins de l’unionisme. O no? Ara bé, des de dinsd’Espanya, algú realment creu que es pot consA-tuir un estat federal després del fracàs de l’estatautonòmic? I si és així, els autoanomenats federa-listes, per què no han lluitat per l’estat federal elsdarrers 35 anys?

Federalistes, sigueu realistes: només un estat in-dependent pot federar-se amb un altre, sempreque aquest altre hi esAgui interessat. Per tant, sivoleu una Catalunya federada amb Espanya, hau-ríeu de lluitar primer per una Catalunya indepen-dent, i un cop Anguem estat propi i puguem nego-ciar d’igual a igual amb l’estat espanyol, podeucomençar el vostre procés federalista. Però no ensintenteu colar una tercera opció en el referèndumamb el propòsit de sembrar la confusió i diluir-neel senAt. Ambigüitat i referèndum són conceptesanAlògics. A més, si volíeu convocar un referèn-dum pel federalisme, per què no ho fèieu?

El referèndum pel qual el poble de Catalunyaestà lluitant és inequívocament el referèndum perla independència.

Benvolguts ametllatans, SI-L’Ametlla us desitjaun bon Nadal i grans esperances per al 2014, anydel tricentenari i, probablement, l’any en què re-cuperarem la nostra tan anhelada INDEPENDÈN-CIA.

Coordinadora SI-L’Ametlla del Vallèsh>p://territori.solidaritatcatalana.cat/

[email protected]

Feliz Navidad

Desde estas líneas quiero aprovechar la ocasiónpara desear a todos los vecinos y ciudadanos de laAmetlla de Vallès una Feliz Navidad y una mejorentrada de Año 2014.

Muchas son los acontecimientos que han ocur-rido en el pueblo, pero muy pocas las actuaciones(sicas que hemos podido observar por parte delAyuntamiento. Nos gastamos los pocos ingresosque tenemos en personal, en fiestas, cohetes ygimnasios… pero no vemos que se produzcan ac-tuaciones que mejoren la vida de los vecinos.Cierto es que se ha desdoblado el tramo que une elPinar y Portús con el pueblo, pero…

¿Qué ha pasado con el tramo de la carretera deBigas que cruza el pueblo se va a acometer? ¿En latotalidad o en un tramo?

¿Se va a acometer un plan de pacificación delpueblo, favoreciendo que los ciudadanos podamosdar un paseo sin necesidad de ir a la Garriga o aGranollers?

Las basuras que hemos cambiado por URGENCIAy desde el PP hemos apoyado con el compromisode a inicios de 2013 realizar un pliego para licitarpúblicamente las mismas…Pleno tras pleno se meindica que en el siguiente se va a presentar la lici-tación que nunca llega. ¿Va a resultar más econó-mico que lo que teníamos? No debemos olvidarque se ha reducido el servicio y hemos eliminadolos contenedores de verde.

Vamos a unir el centro comercial con el resto delPueblo. Estoy horrorizado cuando veo a ciudada-nos, y en ocasiones a ciudadanos con niños, transi-tar y cruzar de cualquier forma por tramos que noestán habilitados, ciudadanos que quizás tenganque ir desde la urbanización que hay detrás delCentro Comercial Sant Jordi hasta el consultoriomédico.

Si tuviese que escribir una carta a los ReyesMagos, estos son los regalos que les pediría. Quiénsabe, quizás me los traiga Melchor, Gaspar o Bal-tasar.

SaludosJuan Esteban

Portavoz del PP L’Ametlla del VallèsTel: 625782249

Mail: [email protected]

Solidaritat Catalanaper la Independència Par>t Popular de Catalunya

Una gran tempesta damuntdels nostres ajuntaments

El Govern del ParAt Popular està ulAmant un pro-jecte de Reforma a l’Administració Local que ambla gran excusa de la crisi es proposa imposar el con-trol de l’Estat Central als Ajuntaments i al conjuntde l’administració local, en una maniobra centra-litzadora i agressiva contra el nostre malmès Esta-tut d’Autonomia.

Són molts els experts, professionals, políAcs i ciu-tadans que han fet reflexions i propostes per la mi-llora dels nostres Ajuntaments, per guanyar en efi-ciència: millores en el finançament, millores en elssistemes de gesAó, millores en el sistemes d’elec-ció dels representants políAcs.

Tenim referents a Europa on el paper de l’admi-nistració local ha estat fonamental a l'hora deprestar serveis de proximitat, per posar un exem-ple les escoles a Finlàndia les gesAonen els Ajunta-ments.

Espanya és diferent! Amb la pandereta a una mài amb organitzacions com la FAES a l’altra, el go-vern del ParAt Popular, enlloc de mirar cap a la po-blació i les seves necessitats i adequar l’adminis-tració local per donar millors respostes, es reforçadarrera de les grans muralles d’aquest neo-feuda-lisme on uns pocs pretenen posar al seu servei elconjunt del país. No hi ha raons tècniques ni eco-nòmiques que avalin aquesta reforma, totes sónideològiques, del total del deute públic, el que cor-respon als municipis és el 4,5% dels quals la meitatcorrespon a l’Ajuntament de Madrid.

En concret, alguns dels efectes que la reformapot tenir pels ajuntaments de menys de 20.000 ha-bitants com és el cas del nostre :

- Desapareixen moltes de les competències obli-gatòries, amb la conseqüent desaparició d’algunsdels serveis o els gesAonaran les Diputacions di-rectament o per operadors privats. Buidatge deconAngut de les competències locals.

- L’Estat, emparant-se amb l’estabilitat pressu-postària, establirà els procediments de control,metodologia d’aplicació, els criteris d’actuació,drets i deures del personal controlador entre d’al-tres.

- Les Diputacions, que seran l’administració quecontrolarà la prestació de molts dels serveis, nosón organismes públics d’elecció directa, és a dir,la ciutadania no els escull mitjançant el seu vot di-recta.

Els parAts que formem el Pacte per l’Ametllaestem compromesos en la millora dels nostresAjuntaments. El programa amb el que ens vàrempresentar a l’Ametlla proposava un seguit de mi-llores organitzaAves i de maneres de fer per apli-car al nostre municipi. També en seu parlamentà-ria els nostres grups estan plantant cara a lareforma.

Fem des d’aquí una crida a la consciència popu-lar per a la defensa dels peAts estats de benestarque, a poc a poc, molts Ajuntaments hem anatconstruint: escoles bressol, escoles de música,educació ambiental, cohesió social, etc.

Pacte per l’[email protected]

Pacte per l’Ametlla

Page 14: Diari ametlla desembre 2013

14 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Societat

Societat

Afectats per la hipoteca

L'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès ha cedit a la Plataformad'Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes-Ametlla un local si-tuat a l'edifici de la ràdio (carrer Poeta Maragall, al costat de laplaça Vella), per tal que s'hi puguin reunir i atendre les demandesde la ciutadania relacionades amb aquesta problemàAca.

L'horari d'atenció al públic serà cada dimarts, de les 19,30h a les21h. Durant els primers mesos caldrà demanar cita prèvia a l'a-dreça de correu electrònic [email protected].

Coses del Casal de la Gent Gran:visita al Born Centre Cultural

Agrupació dela Gent Gran

El passat dia 7 de no-vembre 51 membres del’Agrupació de la GentGran de l’Ametlla del Va-llès van visitar el recent-ment inaugurat Born C.C.,un espai públic singular,memòria viva de la Barce-lona de 1700, que en unampli espai de 8.000m2

mostra, sota l’espectacu-lar estructura metàl·licadel Mercat del Born, les restes arqueològi-ques del que va ser una part del barri de la Ri-bera ara fa 300 anys.

Aquestes restes són tesAmoni dels mo-ments històrics del setge de Barcelona l’any1714 per l’exèrcit de Felip V. Catalunya s’ha-via unit el 1705 a les potències europees del’Aliança que recolzaven al pretendent aus-tríac proclamat com Carles III d’Espanya, con-tra França i Felip V. Després de 8 anys de gu-erra les coses van donar un gir inesperatquan, per la mort del seu germà Josep, l’arxi-duc Carles va assumir la corona austríaca re-nunciant, així, a l’espanyola, i abandonantBarcelona, de manera que l’aliança europeaes va dissoldre i es va signar el Tractat d’U-trecht de 1713, que confirmava a Felip V comRei d’Espanya amb unes conseqüències ne-fastes. Felip V va oferir als catalans una am-nisAa, però negava les consAtucions i privi-legis del Principat, pel que Catalunya no hova acceptar i va decidir seguir lluitant ambles seves pròpies forces per defensar els seusdrets consAtucionals. La superioritat de l’e-xèrcit de Felip V, però, es va imposar, i final-ment l’onze de setembre de 1714 Barcelonava caure.

Felip V, invocant el dret de conquesta, vademolir fins un 17% d’edificis barcelonins, vafer construir el1715 una forAficació anome-nada Ciutadella (on ara està el Parc i el Parla-ment) per vigilar i dominar Barcelona, i entrela ciutat i la Ciutadella es va projectar unazona neutral deserta, l’Esplanada. L’any1716/17 els habitants d’aquella zona van serexpulsats de les seves cases sense dret a in-

demnització, les cases van ser arrasades i lazona coberta amb sorra. La història, però, vaanar seguint el seu curs i més de 150 anysdesprés, el 1876, es va inaugurar en aquellsolar el Mercat Central del Born.

Quan va deixar de ser mercat, l’edifici delBorn va tenir propostes variades de desB perreconverAr-lo en un espai ciutadà, però enuna primera fase de reconeixement dels fo-naments va aparèixer el barri que havia estatsoterrat, amb els seus carrers, restes decases, objectes que va deixar la gent, docu-ments, etc... . Un minuciós treball arqueolò-gic ha anat refent la història viva d’aquellbarri decidint preservar el valor històric d’a-quelles restes de la Barcelona del 1700,creant el que és ara El Born Centre Cultural.

La visita guiada del jaciment arqueològiccompta amb uns guies de gran professionali-tat que van explicant la història del barri i comera la vida d’aquella classe benestant de bar-celonins bàsicament comerciants i industrials.Les exposicions de la sala Villarroel (part delsobjectes trobats i catalogats) i la sala Casa-nova (documents històrics) completen un iA-nerari que no solament ens fa conèixer, sinóque ens fa senAr, la història d’aquells tempscrucials per Catalunya i per Barcelona.

Rebuts cordialment pel Director, JoaquimTorra, volem expressar-li la nostra felicitacióper l’alta qualitat assolida a la restauració dela infraestructura, per l’acurada presentacióde les restes arqueològiques i pel el valor mu-seísAc de les sales d’exposicions, que han fetdel Born un equipament històric excepcional,una referència de la cultura catalana.

Cartes al Director

Agraïment

La veritat és que no sé com agrair a les meves ami-gues la Marta del Racó, la Nuri de Peipars i la Marta deCan Sous que, quan van veure que després de la mortdel meu gos Boby, jo no ho estava passant gens bé, vandecidir el que ara us explicaré:

En varen parlar amb els clients del Racó que ens tro-bem sovint i tots hi van estar d’acord i, sense jo saber-ho, em van regalar un gosset preciós de dos mesos alque li he posat el nom de NEU.

M’han fet la dona més feliç de l’Ametlla i voldriaagrair una vegada més a tots ells, amb aquest escrit,aquest regal meravellós i que tothom que em coneix hosàpiga.

Us esAmo i moltes gràcies a tots.

Imma Vila

Ajuntament de l’Ametlla del Vallès

Horari d’atenció al públic:Dilluns, dimarts, dimecres i divendres de les 8h a les 15h

Dijous, de les 8h a les 18hTelèfon: 93 843 25 01Web: www.ametlla.cat

* Visita de l’Agrupació de la Gent Gran de l’Ametlla al Born Centre Cultural

Page 15: Diari ametlla desembre 2013
Page 16: Diari ametlla desembre 2013
Page 17: Diari ametlla desembre 2013
Page 18: Diari ametlla desembre 2013
Page 19: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 19Societat

Aquest mes de desembre, si es compleixen les previsions, Andrem sobre la taulala data i el conAngut de la pregunta per la consulta del dret a decidir.

Durant el darrer mes s’ha marejat la perdiu sobre les terceres vies, fins i tot hemarribat a senAr propostes de col·laboració entre el Sr. Duran i el Sr. Navarro (quinsestranys companys de llit fan els interessos!). Parlem una mica de tot això:

D’entrada, per parlar de tercera via, pensem que cal definir les dues primeres, una,pel pes que tenen al Parlament els parAts que la defensen, sembla clar que és la inde-pendència, i l’altra, suposem que deu ser el manteniment de l’estatus actual, és a dir,l’esgotat autonomisme. Cosa que en el seu estat actual no defensa ni el PP català.

Sembla per tant prou lògic (des del punt de vista català, no ens atreviríem a dir elmateix des del punt de vista de la políAca espanyola) que si la segona alternaAva nola veu indicada ni la força políAca catalana que mostra més oposició a la indepen-dència, cal treballar per modificar-la a fi d’oferir als catalans l’elecció entre l’inde-pendenAsme i una altra opció capaç de concitar més adhesions.

Aquesta nova opció no és una tercera via, és l’alternaAva a la segona, però aixòvoldria dir posar d’acord a Unió, al PP, i al PSC, i d’aquestes dues úlAmes amb elsseus parAts de l’àmbit nacional espanyol. I, és clar, si les directrius políAques quevénen de Madrid intenten fer patent i treballar per la desunió dels independenAs-tes, quin circ no es muntaria si s’intentessin posar d’acord els unionistes?

Possiblement la manca d’acord faria necessària la votació entre més de dues op-cions: l’estatutària, la federalista, la confederalista i la independenAsta. En total notres, sinó quatre. Sembla molt evident que fraccionant tant les opcions, sempre espodria dir que l’opció guanyadora no era majoritària.

Des de la nostra opinió clarament independenAsta, hem de reconèixer que les ter-ceres i quartes vies ens afavoririen donat que, en dividir el vot contrari a la indepen-dència, es garanAria un bon resultat per la nostra causa. El que passa és que, a mésd’independenAstes som demòcrates i entenem que hem d’arribar a la independèn-cia amb una pregunta de resposta Sí o No, que és l’única que dóna majories, i queés la u>litzada per les democràcies avançades com el Regne Unit i Canadà.

Tampoc podem donar per fet el desacord de les forces unionistes i, per tant, val lapena considerar la presentació amb cara i ulls d’aquesta proposta alternaAva peranar a una votació de Sí o No. Aquí sí que els catalans hauríem de tenir molt clarque de les promeses espanyoles, per experiències passades, ja NO ens en podemrefiar. No cal retrotreure’ns segles enrere per desconfiar de les promeses castella-nes, pensem que n’hi ha prou en considerar com els demòcrates catalans de la tran-

sició ja van ser enredats amb el pacte consAtucional de 1978 i amb els diferentsacords posteriors, fins a arribar a l’impagament de deutes reconeguts en la Comis-sió Bilateral, amb la conAnua invasió de competències o amb la burla del TribunalConsAtucional en modificar un Estatut aprovat pels parlaments català i espanyol ivotat en referèndum pel poble català.

Seria molt trist per nosaltres -amb la nostra experiència- que els nostres fills onéts, el dia de demà ens retraguessin haver pecat de càndids en aquest moment.

Caldria exigir fets i no paraules (president MonAlla dixit), i els fets inevitablementsuposarien la modificació d’arAcles de la ConsAtució espanyola, que requereixenl’aprovació de 2/3 de les cambres, la dissolució de les Corts, noves eleccions, consA-tució de les noves Cambres i tornar a aprovar les modificacions pels 2/3 de les ma-teixes. Res és impossible, però convindreu amb nosaltres que això està encara moltWert i massa llunyà. Ah! I el Sr Rajoy ja ha dit al Senat que no ho pensa fer.

En relació a com pensem que ha de ser la pregunta, en el moment que escrivimaquestes línies hi ha la discussió sobre si ha de ser concreta o amb conAnguts méseteris per aconseguir majories més amplies.

El nostre posicionament és que ha de ser, primer de tot, clara, amb resposta de Sío No, perquè els catalans sapiguem el que votem, però tant o més important queaixò, és que el con>ngut de la pregunta després no doni peu a diferents interpre-tacions, i no pot passar que la gent s’hagi pensat que votava independència i des-prés resulA que s’interpreA que ha votat una altra cosa, o que es pensi que vota unaaltra cosa i resulA que ha votat independència. No volem construir el nostre futursobre malentesos o preguntes dubtoses.

No ens convé oblidar l’habilitat i el poder dels políAcs espanyols per arribar a can-viar el diccionari de la llengua espanyola per alterar el significat de les paraules, comja va passar amb el mot “nacionalidades” escrit a l’arAcle 2 de la ConsAtució, i d’a-quí vénen els nostres mals. Tinguem-ho ben present, no canvien la Cons>tució,modifiquen el significat de les paraules de la Cons>tució que els molesten.

Esperem veure’ns a la Mostra d’En>tats dels dies 14 i 15, on hi serem presentsper recollir signatures pel Dret de Pe>ció.

A tots els ametllatans desitjar-vos molt Bones Festes i una bona entrada al 2014.

Si voleu col·laborar amb nosaltres ens podeu contactar a:[email protected]

ANCDe terceres vies i preguntes

Page 20: Diari ametlla desembre 2013

* Mestres i alumnesde l’Escola Municipalde Música abans decomençar la seva ac-tuació.

El concert de Santa Cecília, a Can Draper

Com és habitual per aquestesdates, el passat dijous 21 de novem-bre es va celebrar el tradicional con-cert de Santa Cecília de l’Escola Mu-nicipal de Música de l’Ametlla delVallès.

El concert d’enguany, al qual hi vaassisAr l’alcalde Andreu González i laregidora d’educació Roser Ametller,

va presentar una novetat, ja que vacanviar d’ubicació i es va fer a la his-tòrica masia de Can Draper.

Així les coses, a parAr de dosquarts de vuit de la tarda alumnesde l’escola, alguns acompanyats pelsseus mestres, varen mostrar lesseves habilitats musicals davantd’un públic molt familiar.

Bon balanç de la Tardoral 2013

* Andreu González i Jordi Canudas. * Tastet de lletres i mel. * V-E-U-S.

* Hem de purgar al Tete. * De pasos y caminos. * La Ratera.

20 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Cultura

Cultura

Exposició conjunta dels ar>stes i dels fotògrafs de l’Ametlla del Vallès

El proppassat divendres 29 de novembre laSala d’Art Carles Sindreu va acollir la inauguracióde l’exposició conjunta de l’Associació d’ArAstesde l’Ametlla i de l’Associació Fotogràfica de l’A-metlla, que es pot visitar fins el dia 15.

L’acte va comptar amb la intevenció del presi-dent dels ArAstes de l’Ametlla, Antonio Casares,del vicepresident de l’AFA, Jordi Llull, i de l’al-calde i regidor de Cultura, Andreu González.*Casares, González i Llull

El divendres 8 de novembre començava la XIIIMostra d'Arts Escèniques de l'Ametlla del Vallès,coneguda com a Tardoral, amb una lectura drama-Atzada d'autors catalans que, sota el Btol Tastet demel i lletres, va protagonitzar el Grup de Teatre delCasal de la Gent Gran.

Abans, però, l'alcalde i regidor de Cultura, AndreuGonzález, i el president del Grup de Teatre Nyoca,Jordi Canudas, varen inaugurar oficialment el certa-men amb uns breus parlaments en els quals es vatenir un especial record cap a Gepis Plumé, pintor,que durant molts anys va col·laborar desinteressa-dament amb el Grup de Teatre Nyoca i que va morirel passat 2 de novembre.

L'endemà dissabte la Sala Municipal de Teatre esquedava peAta davant l'actuació d'un Cor InfanAld'Amics de la Unió que, sota la direcció de Josep Vilai Jover, va deixar palès el per què és considerat elmillor cor amateur d'Europa amb un espectacle,VEUS, que va entusiasmar el públic.

El darrer espectacle del primer cap de setmana deTardoral va anar a càrrec del Grup de Teatre Nyoca,companyia amfitriona, el qual va interpretar l'obrade Georges Feydeau Hem de purgar al Tete.

Una setmana més tard, la Mostra d’Arts Escèni-ques enfilava la recta final amb un espectectaclemolt esperat, que significava el retorn de l’actriuametllatana CrisAna Canudas - recordem que es va

iniciar en l’interpretació amb el Grup de TeatreNyoca- la qual, juntament amb Laura Ruiz, va por-tar la seva darrera obra: De pasos y caminos.

Com era d’esperar, la Sala Municipal de Teatre esva omplir de gom a gom d’un públic entusiasta.

Finalment, la Tadoral va cloure diumenge 17 ambl’obra de teatre La Ratera, d’Agatha ChriAe, que vava anar a càrrec del Grup de Teatre Tandem.

Des de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament, així comdes del Grup de Teatre Nyoca, es fa una valoraciómolt posiAva de la Tardoral que, concentrada endos caps de setmana, ha portat espectacles de qua-litat i ha registrat una afluència de públic forçamajor respecte edicions anteriors.

Page 21: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 21Cultura

El cicle Idees iparaules tornaamb conferències d’ArcadiOliveres i d’Hèctor López Bofill

* Elena SenBs, M.Luisa Reñaga i MarcRenau varen actuar ala Sala Gran de CanDraper.

El curs 2013-2014 del Cicle deConferències Idees i Paraules queorganitza l’àrea de Cultura i coor-dina en Jordi Sedó, va fer el tret desorAda el passat 31 d’octubre ambuna conferència a càrrec d’ArcadiOliveres, economista i president del’Associació JusBcia i Pau, que vaparlar sobre quin és el model eco-nòmic cap al qual caminem.

Abans de començar, però, l’al-

calde i regidor de Cultura, AndreuGonzález, va donar la benvingudaals assistens i va refermar pública-ment el compromís de la regidoriaque encapçala envers aquest cicle.

Finalment, el proppassat 28 denovembre el professor de dret cons-Atucional Hèctor López Bofill va pro-nunciar la conferència “La separacióde poders a l’estat espanyol: reali-tat o ficció?”

Concert de Nadal de la Coral lo Lliri

El proper diumenge 22 de desembre l’església de Sant Genísde l’Ametlla del Vallès serà l’escnari del Concert de Nadal dela Coral lo Lliri, que es farà a parAr de les set de la tarda.

Tal i com indica la Cora lo Lliri, “aquest any és especial per anosaltres. Volem homenatjar al nostre mestre Pere Díaz i laseva esposa Montserrat Casas, que fa 25 anys que ens dirigei-xen sense faltar ni un sol dia i dedicant-nos tota la seva esAma.

Aprofitem per recordar-vos que si us agrada cantar, no dei-xeu de venir a gaudir amb nosaltres de les bones estones quepassemcantant i fruint de la bona música.

El nostre mestre també ens imparteix classes de cant per mi-llorar la nostra afinació i respiració. Us convidem, doncs, avenir qualsevol dijous a les vuit del vespre. Ja sabeu on som!”

Concert de proximitat “Tres colors en cinc instants”.

El passat divendres 8 de novembre la profes-sora de flauta travessera de la nostra Escola deMúsica, Elena SenBs, juntament amb la pianistaMª Luisa Reñaga i el violoncelista Marc Renau,van oferir un concert a la Sala Gran de Can Dra-per anomenat “Tres colors en cinc instants”.

Va ser un concert de gran qualitat on es vanpoder senAr obres de: Toldrà, Oltra, Piazzola

MarAnu i Brotons, destacable per la seva vir-tuositat.

Hi va haver una gran assistència de públic, desdels set anys fins als vuitanta passats, i la pro-fessora Marina Rodríguez va fer una presenta-ció dels músics i del concert.”

Escola Municipal de Música

* A l’esquerra, AndreuGonzález i Arcadi Oli-veres, a la primeraconferència del CicleIdees i Paraules.

A la dreta, HèctorLópez Bofill i JordiSedó, a la darrera con-ferència.

* Algunes de les obres exposades al restaurant La Plaça Bella

El Mercat Solidari d’Art recapta 6.000 euros pel XiprerA iniciaAva de l’Associació d’Amics del

Xiprer, de la CrisAna Borrell i del restau-rant Plaça Bella, amb el suport de l’Ajun-tament de l’Ametlla, el passat dijous 28 denovembre el restaurant La Plaça Bella vaacollir un Mercat Solidari d’Art, amb l’ob-jecAu de recapar fons per la casa d’aco-llida el Xiprer de Granollers.

Entre les 19 i les 22h una cinquantenad’obres d’arAstes reconeguts varen ser ex-posades en el restaurant per ser venudes,arribant a recaptar 6.000 euros.

Alguns dels arAstes que van cedir lesseves obres van ser: Teresa Borrell, Lluís

Estopiñán, Josep Fontanals, Xavier Graner,Toni Granja, Kiko Mena, David Minguillon,Gerard Montsant, Gemma Nogueroles,Toni Ribell, Margaret Sabe, Jordi Sanz,Elena Surribas, Sagi Tarbal, Joan Teixió,Jordi Vacca, Kiko Ventura, Vicenç Via-plana, Emili Lloret, Xavier Vilageliu, JavierAlbatros, Anna Guerrero, David del Hierro,Maria Mercè Vallmitjana, Alfred Vila, An-tonio Tonico, Carlota Garrigós, GlòriaValls, Josep Castané, Josep Malagarriga,Cinta Riberaygua, Pau Farell, Àfrica, ArnauBonet, Jaime Moroldo, Jordi Ribó, ElenaFrauca i Joan To.

Page 22: Diari ametlla desembre 2013

Ha arribat a les nostres mans aquest conte i volem compar<r-lo amb vosaltres. És la nostre proposta per la lectura en família d’aquest Nadal.

Somni de NadalPer lo coneixement vostre i dels meus successors, avui, dia de Nadal, us vull recontar la

meva visió, després de la Missa del Gall.Estant ficat ja al llit en la meva cambra del primer pis de la Torre i sense gaire son -el mos-

catell del rector m'havia desvetllat- i dirigint los meus pensaments vers els recents esA-mats difunts Francesc, Rin (el gos) i Tit (el cavall), que de pena moriren amb son amo, i apunt de prendre el son, els he vist a tots tres caminant i parlant amigablement.

De llur conversa he endevinat que cerquen la porta del cel.Molt contents hi arriben. Truquen a la porta i en surt un bon home tot anunciant que allò

és el cel. Afegeix: “Vos, Francesc, podeu passar. Però el cavall i el gos, no!”En Francesc Draper cavil·la. Consulta en Tit i en Rin, i conclou que aquella tria no és bona,

la qual cosa raAfiquen amb testa i cua els dos animals.No finí aquí lo meu somni. Els tres personatges enfilen de nou el camí com qui no te més

opció.Passats uns prats i a mig aire d'un pujol, en un giravolt del camí i ajessat sota una xamosa

olivera, un bon home reposa rosegant un brot de fonoll. A la seva vora i damunt d'un mo-cador de fer farcells, un rodó de dos quilos mig llescat, tomates, una llonganissa escap-çada, un porro de negre prou ple, el canA...

L'home trenca la nostra observació i, amb rostre cordial i parla franca, ens convida a reposar i servir-se.Mentre el Tit remassa herba i en Rin apaivaga la set en el bassal de la font, en Francesc ja ha pres mida a la llonganissa i refrega la tomata sobre el pa.“Regueu-lo amb oli de Can Draper”, insinua, burleta, el desconegut.Que si naps, que si cols, els quatre s’engresquen en conversa guanyadora d’amistat.Arribat el punt de confiança en que es tracten pel nom, en Francesc pregunta: “Peret, i el cel?”La resposta immediata d’en Peret sorprèn als tres caminants.“El cel? El cel és aquí!”“Doncs, hauríeu de fer posar un rètol a la Masia del Pla perquè ningú errés” -demana en Francesc, tot prenent el porró per guaitar si està seré- “A nosal-

tres ens volien vendre que el cel era allà”En Peret deixa que el vi brilli en el vidre alçat, que era carlí, i en la gola del nou amic.Quan la mà d’en Peret estrèny la d’en Francesc, aquell li xiuxiuejà el seu secret.“Mai de mai. Mai farem possar cap rètol! Així tenim la certesa que sols arriben aquí, al cel, els que veritablement es<men tota forma de vida!”Fins aquí lo meu somni. Que cadascú en tregui els ensenyaments que cregui oportuns. Però ara i en l’esdevenidor, tots Anguem clar que “els rètols es por-

ten al cor”.Bon Nadal us desitja el vostre curador i, per l’esdevenidor, avantpassat,

Joseph Draper

Tertúlies Literàries

22 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Cultura

Page 23: Diari ametlla desembre 2013

Article nº20:La sardana dels esquiadors

1. Aplec Sardanista

MUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYAAMETLLA DEL VALLÈS

2. Esquiadors ballant sardanes

La sardana va popularitzar-se a finals delsegle XIX, en gran part gràcies a l’excursionisme,un moviment molt important a Catalunya. Elsseus membres es dedicaven, entre d’altrescoses, a difondre el coneixement del país i lesseves tradicions, i per tant, no podien ser aliensal moviment sardanista. L’arAcle reproduït aconAnuació deixa palesa la relació existent entrel’excursionisme i la sardana.

Fragment de l’ar<cle publicat el maig de 2006en el número 23 de la “Revista Cartòfila” delCercle Cartòfil de Catalunya.

La sardana figura, encara que no d’una formamolt abundant, en la iconografia de les postalsal començament del segle XX. Principalmentpodem veure postals amb ballades on aquestadansa era tradicional: Figueres, Olot, Campde-

vànol, Torrent, Roses, Cadaqués i també An-dorra.

[...] La sardana en aquesta època es converBen un dels símbols de la idenAtat catalana. El seuconeixement s’inicià el 1850 amb una audició alGran Teatre del Liceu, i amb el temps esdevin-gué una part imprescindible en aplecs, festes icelebracions culturals.

[...] Al 1911 el Centre Excursionista de Catalunyai altres enAtats organitzaren a Ribes de Freser la Pri-mera Gran Setmana dels Esports d’Hivern. Els par-Acipants arribaven amb tren fins a Ripoll i d’allí estraslladaven amb tartanes fins a Ribes. Les cursessorAen de la collada de Toses [...].

Els actes incloïen tres ballades de sardanes.La postal que il·lustra la Fig. 2 mostra una sar-dana amb els balladors i balladores vesAts ambels equips d’esquiar de l’època [...]

Llorenç Codern

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que esposin en contacte amb l’ajuntament de l’Amet-lla del Vallès.

Pròxim arAcle: Postal de l’atemptat contraFrancesc Cambó.

Persona de contacte: Crisant Tengo, coordina-dor del projecte.

www.postalsdecatalunya.catwww.cerclecartofilcatalunya.com

Des de L’Arxiu

El parvulari municipalL’any 1936, el govern de la República assignava una subvenció a l’Ajuntament de

l’Ametlla per construir un parvulari. La Guerra Civil, però, n’aturava l’inici de l’obra.L’any 1940 el govern franquista anul·lava l’ajut econòmic concedit uns anys

abans pel govern republicà, de manera que l’alcalde J. Partegàs enviava un do-cument sol·licitant la rehabilitació de la subvenció. Finalment, la subvenció va serassignada i es va poder construir el parvulari. Avui dia, l’edifici acull la Sala d’ArtMunicipal Carles Sindreu.

Aquests plànols formen part d’un expedient on hi consta el plec de condi-cions de l’obra, una memòria, pressupostos, etc. El projecte de parvulari de l’any1940 és molt similar al plantejat uns anys abans. L’edifici constava de 118’50 m2

de super,cie en planta reparAts de la forma següent: 70 m2 d’aula, 5m2 de des-patx pel mestre, 14m2 de guardaroba, 4’50 m2 per lavabos i la resta corresponienal pòrAc.

Arxiu Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 23

* Imatges: Projecte de parvulari per al’Ametlla del Vallès. Plànol de la

planta i façanes. Juliol de 1940. Arxiumunicipal de l’Ametlla del Vallès.

Page 24: Diari ametlla desembre 2013

24 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Biblioteca

Biblioteca

Contes dels més pe>ts classificats per temes!

Prestatges virtualsQuè us mou a llegir novel·les? Potser el fet de viure i sen-

Ar accions, emocions, personatges i fets. O, fins i tot, trans-formar la seva lectura en una font inesgotable de coneixe-ment. Les novel·les, sens dubte, us poden fer créixeranímicament i intel·lectual. Per aquest moAu, volem obrir-vos camins literaris enriquidors mitjançant recomanacions,guies de lectura, recorreguts temàAcs, curiositats i moltescoses més, que trobareu als prestatges virtuals de la biblio-teca virtual.

hCp://bibliotecavirtual.diba.cat/novela/estats_anim.Dins el prestatge virtual de novel·la, trobareu un apartat que us cercarà aquells Btols

que connecAn amb les vostres emocions. Us en posem uns exemples de Btols que tenima la biblioteca de l’Ametlla. Bones lectures!

Sopa de Nadal i taller de >ons

Enguany, des de la biblioteca volem seguir fent quel-com especial de cara Nadal, i hem pensat oferir-vos unahora del conte molt especial el proper divendres 20 .

MOn Mas, rondallaire molt coneguda i esAmada pelsnostres usuaris, vindrà a oferir-nos un taller de Aonsper a que totes les nenes i els nens esAguin ben prepa-rats per a l’arribada de les festes i dels regals de la ma-nera més tradicional.

Volem comparAr amb vosaltres les festes nadalen-ques. No us ho perdeu!

A la Biblioteca tenim una nova classificació pels llibres del més peAts. Els temes que hem creat pretenen ajudar tant als pares com als infants en la cerca delconte que més els agradi.

Animals. En aquesta secció podreu trobar tots els contes rela-cionats amb els animals. Lleons, elefants, gossos...

Contes tradicionals. Aquí trobareu els contes de tota la vida.Els tres porquets, La caputxeta vermella, En patufet...

El món. Contes que parlen de tot el relacionat amb diferentssituacions o espais del nostre món.

La natura. Contes sobre la natura. Els arbres, les flors i moltmés.

Hàbits. Contes que tracten situacions del dia a dia. Anar almetge, a l’escola, dormir, control d’es,nters....

Emocions. Contes que treballen la tristesa, l’alegria, la por, etc.

Festes populars. Contes relacionats amb les festes majors, elscastellers, carnestoltes, etc.

Coneixements. Contes que tracten de números, lletres o qualse-vol tema del coneixement mitjançant l’ús de la imaginació.

La família. Contes relacionats amb els pares, els avis, els germans,etc.

Jocs. Contes amb els quals l’infant podrà obrir o tancar finestreso contes amb il·lustracions 3D que desperten la seva imaginació.

Fantasia. En aquesta secció trobareu històries de fades, bruixes,monstres...

Sense mots. Contes que no tenen cap lletra i només il·lustracions,això farà que els infants creïn la seva pròpia història.

El ritme de les paraules. Contes que agraden a les orelles perquèles paraules semblen cantarelles.

Per cargolar-se de riure: La conjura de los necios.John Kennedy Toole.Per somiar impossibles: Historias de TerramarUrsula K. Le Guin.Per explorar nous mons: Pandora al Congo.Albert Sánchez Piñol.Per passar a la història: La pell de la revolta, de Jordi Sierra.Per agafar cagalló: It, d’Stephen king.I n’hi ha molts més!

Page 25: Diari ametlla desembre 2013

Esports

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 25Esports

Mésde200atletespar>cipenalaXIIDuatlódeMuntanyadel’Ametlla

El diumenge 24 de novembre es va celebrarla XII Duatló de Muntanya de l'Ametlla del Va-llés, segona prova d'aquestes caracterísAquesamb més anAguitat del Circuit Català de Duat-lons de Muntanya que puntua pel Circuit Català.

Aquesta va comptar amb 208 inscrits, quevaren gaudir de dos circuits de cursa a peu de6 i 3 km. respecAvament, i d'un de 22 km. moltatracAu per fer amb bicicleta de muntanya.

El centre neuràlgic de la prova va ser elCamp de Futbol Municipal Josep Costa de l'A-metlla, i aquests varen ser els resultats:

En categoria masculina va guanyar l'AlbertSoley (T-Bikes Club Triatló), i en categoria fe-menina, la guanyadora va ser la Nuria Lauco

(CT Granollers).Per equips, va guanyar la prova el T-Bikes

Club Triatló de Lliçà d'Amunt en categoriamasculina, i el CT Granollers en femenina.

El BB Triatló, organitzador de la duatló,agraeix a l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès,a la Federació Catalana de Triatló, a la PoliciaLocal, a Protecció Civil i a tots els voluntaris, laseva ajuda per aconseguir Arar endavant laprova. Alhora, també dóna les gràcies als pa-trocinadors OXD, Can Quico, Campus i Auto-servei Ganduxé pel seu suport.

Segons informa, ara es comença a prepararla II Duatló de Carretera, que es disputarà elproper 1 de març de 2014.

Bons resultats de les patinadoresdel Club de Patinatge l’Ametlla

C.P. Ametlla

Dins del paAnatge arBsAc sobre rodes hi ha diferents moda-litats: lliure, figures obligatòries, parelles arBsAques, parellesdansa, solo dance, etc.

En la modalitat de figures obligatòries, en què els paAnadorshan de seguir unes línies fent una sèrie de girs, tres pa>nado-res del nostre club han assisAt recentment als campionatsd’Espanya. Els resultats han estat els següents:

1. CAMPIONAT D’ESPANYA ALEVÍ disputat a Alhaurín de laTorre (Málaga) els dies 1 i 2 de novembre:

- 3a d’Espanya en figures obligatòries LAURA GIMÉNEZ.- 5a d’Espanya en figures obligatòries JUDIT GARCIA.Anteriorment, la Laura Giménez va quedar sotscampiona de

Catalunya i la Judit quarta en els campionats de Catalunyadisputats a Mataró el passat 28 de setembre.

2. CAMPIONAT D’ESPANYA INFANTIL disputat a Gandia eldia 25 d’octubre:

- 4a d’Espanya en figures obligatòries AINHOA PEDROLA.

* SorAda de la XII Duatló de Muntanya de l’Ametlla del Vallès / BB Triatló Ametlla

* Judit Garcia i Laura Giménez a la concentració del Campionat de Catalunya

San> Ribot completa cent duatlons de muntanya de forma consecu>va

L’atleta de l’Ametlla del Vallès i membre del Club Triatló Gra-nollers, SanA Ribot,va culminar el passat 17 de novembre el reptemés ambiciós de la seva carrera esporAva: completar de formaconsecuAva cent curses del Circuit Català de Duatló de munta-nya, després d’acabar la Duatló de Balaguer.

Aquest és un fet únic en la història de la Federació Catalana deTriatló, al completar totes les curses de les dotze edicions ques'han disputat del Circuit Català i Lliga de Clubs de Duatló de Mun-tanya.

* Inauguració del parclúdic per a la gentgran

S’inaugura el parc lúdic per a la gent granEl passat 15 de novembre l’alcalde

de l’Ametlla del Vallès, Andreu Gonzá-lez, acompanyat de la regidora d’Es-ports, Roser Ametller, van inaugurarl’espai lúdic per a la gent gran ubicatal costat del pavelló poliesporAu.

La inauguració va comptar amb laparAcipació dels alumnes de l’acAvitat,sica per a la gent gran, que van seguirles explicacions i van parAcipar en lesdemostracions del funcionament deles diferents estacions del parc.

La fisioterapeuta de lappset, em-presa que realitza i dinamitza els es-pais lúdics, va mostrar als assistentsel mínim de 20 acAvitats que espoden realitzar a l’espai, per treba-llar les principals parts del cos.

Ben aviat la guia d’aquestes acAvi-tats la podreu trobar al web munici-pal, així es podran comprovar els be-neficis de l’acAvitat ,sica en aquestespai lúdic.

Us animem a visitar-lo.

Page 26: Diari ametlla desembre 2013

www.spaijardi.com

CURS DE GRAFOLOGIA BÀSICA- Presencial.

- 40 hores lecAves.- Places limitades a 5 alumnes.

- 1 dia a la setmana.- Material grafològic.

- IntuiAu i molt pràcAc.

Informació i inscripcions: [email protected]

ALUMINIS L’AMETLLA· Finestres d’alumini i PVC· Persianes mallorquines· Mosquiteres · Mampares· Motoritzacions i tanques de jardí

Tel. 93 843 04 20 · 625 314 [email protected]

Si vols posar unanunci, truca al

93 843 25 01o bé escriu a

[email protected]

Page 27: Diari ametlla desembre 2013

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 27Esports

Eduvólei es presenta amb missatge El patinatge, a l’Ametlla delVallès, també per a mares

C.P. Ametlla

PaAnar és com anar en bicicleta: mai s’oblida.Doncs ara ho pots posar en pràcAca, perquè al C.P.l’Ametlla comencen aviat les classes de paAnatgeper a dones. Entre les 18:30h i les 19:30h tots el di-marts volem treure el teu esperit skater i que t’hopassis d’allò més bé. Infòrma’t al Pavelló o per e-mail: [email protected]

D’altra banda, us recordem que el C.P. L'Ametlla ila boAga Queen Skate celebraran “El FesAval de lesEstrelles” el proper 21 de desembre a les 19:30h dinsel Pavelló Municipal. Per primera vegada, paAnadorscom Andrea Aracu i Pierluca Tocco exhibiran lesseves dots en un espectacle sense precedents. Sensdubte, serà una oportunitat única per gaudir de lamàgia d'aquest esport amb els campions internacio-nals, grups xous, parelles i individuals. Ja podeu com-prar la vostra entrada per 10€ a la web www.paA-nandoonline.es. Les places són limitades.

Per úlAm, us recordem que tots els nens i nenesa parAr de 4 anys poden provar el paAnatge duranttres setmanes, sense compromís i amb matrículagraAs.

Els 15 equips d'Eduvólei es van presentar davant laseva afició el passat diumenge 24 al pavelló de L'A-metlla. 150 jugadors i prop de 400 familiars van cele-brar una festa ambmissatge: tots junts som Eduvólei.

C.E. Eduvólei

Per rebre la gentada, els equips veterans mixt i séniormixt van disputar els seus parAts davant l'afició. Aca-bats els encontres, l'il·lustríssim alcalde de L'Ametlla,Andreu González, i la presidenta de la Federació Cata-lana de Voleibol, Maribel Zamora, van fer els seus res-pecAus parlaments. González va recolzar el projecteeducaAu d'Eduvólei i va remarcar el creixement amb labase: 40 jugadors en edat de primària entre les escolesdels diversos municipis on Eduvólei és present. MaribelZamora va destacar el creixement del vòlei català du-rant les darreres tempordades i va felicitar l'enAtat perparAcipar en aquest creixement i, sobretot, en la pro-moció del vòlei masculí de base. A més, Zamora va ofe-rir un missatge important a jugadors i família: els juga-dors han de gaudir del vòlei i aquest gaudi sempre ésmés fàcil amb el suport de la de la família des de casa.

Carlos Orgaz, president de l'enAtat, va agrair els assis-tents la seva presència i els presentar el projecte de latemporada 2013-14 que inclou l'ampliació del projecte“Eduvólei fomentant l'esforç” amb noves acAvitats i mésequips parBcips, així com una forta aposta per a la pro-moció del vòlei a Bigues i Cardedeu.

La presentació va seguir amb la desfilada dels equips,des dels més peAts fins als més grans, fins arribar a lesnostres séniors femenines, que van tancar la desfilada

xocant les mans amb els gairebé 150 jugadors i promo-vent un crit conjunt “Edu is on fire”!

SOM PECES D'UN TRENCACLOSQUESLa vetllada va seguir amb el muntatge d'un trencaclos-

ques, composat per peces que simbolitzen cada equip. Al-guns capitans i entrenadors van tardar uns minuts a copsarque faltava una peça important: la peça de la família. Senseles famílies, Eduvólei no té senAt, ja que el nostre objecAud'educació a través del vòlei ha de ser fruit d'una estretacol·laboració entre família, entrenadors i àrea educaAva.

Acabat el trencaclosques, la coordinadora d'Eduvó-lei, Maria Garí, va convidar tots els aficionats a baixara la pista. Així va ser, com la graderia va quedar buidaper omplir la pista, on es va celebrar una peAta “mas-terclass” d'animació, tot cantant els himnes i cànAcsd'Eduvólei que ens acompanyaran tota la temporada iaixecaran els ànims dels jugadors per recordar-los quejuguen per gaudir.

* Trencaclosques d’Eduvólei. ArAsta: Gemma Saló

Page 28: Diari ametlla desembre 2013

Recursos per emprendre al PICA

Des de ja fa un temps el PICA va duent a terme accions i progra-mes per ajudar als joves a entrar en el mercat laboral. Aquest és undels col·lecAus més casAgats per la crisi, i les políAques de joventutvolen parar la màxima atenció possible a aquests aspectes.

Així, des de fa anys l’àrea de Joventut i la de Promoció Econòmicaofereixen un servei d’assessoria laboral presencial (cada quinze diesal PICA) i on line.

A més, Joventut col·labora amb Promoció Econòmica al Cafè Clubde Feina, oferint xerrades de vinculades al món laboral.

En aquest senAt, el proper 16 de desembre, a les 18h al PICA, esdurà a terme una xerrada pràcAca sobre emprenedoria, tractanttemes com ara quines línies de finançament podem tenir, quinaforma jurídica ens interessa més, etc.

Els ponents de la sessió provenen de la CP’AC, la Fundació privadaper a la Promoció de l’Autoocupació de Catalunya, i hi col·labora elConsell Comarcal del Vallès Oriental.

Page 29: Diari ametlla desembre 2013

27desembre

2013

Novembre, un mes de sor>desPICA

El Punt d’Informació Juvenil PICA fomenta lamobilitat entre els joves, ja sigui assessorantsobre viatges o treball a l’estranger o bé orga-nitzant sorAdes de tant en tant per aproparels joves del poble allà on els interessa anar,tot afavorint la seva autonomia.

El mes de novembre acostuma a ser moguten aquest senAt, ja que es fan les ja tradicio-nals sorAdes a Port Aventura i al Saló delManga, que normalment registren una moltbona afluència.

Així, un autobús ple de joves del municipivan gaudir d’una llarga jornada a Port Aven-tura, i uns bon grapat d’aficionats a la culturajaponesa van gaudir del saló del Manga, mal-grat les llargues cues que van haver de fer peraccedir al recinte firal de Montjuic que acolliala Fira.

Novembre muntanyós

GEPA

Aquest mes de novembre els monitors i monitores de l’esplaiGEPA van anar de Monitrobada a Can Tatxero (Berga), on vanfer formacions sobre “campaments” i sobre “educació emocio-nal”. Tot i el fred, va ser un cap de setmana molt enriquidor pelsmonitors i una gran experiència. No cansats de muntanya, es vafer una sorAda amb els nens i nenes al Montseny.

A parAr del mes de desembre començarem a obrir les ins-cripcions per les colònies de Setmana Santa, que es faran aCamprodon. Demana la informació als monitors o al web:

esplaigepa.weebly.comATENCIÓ!!! A parAr del gener i durant un mes i mig necessi-

tem una persona per subsAtuir una monitora que ha de fer uncurset. Serien 6 caps de setmana, de 16h a 18h en el grup deTICS (1r i 2n). Si tens més de 18 anys i el Btol de monitor/a en-vian’s un correu a :[email protected]

I ja saps, si vols venir a provar qualsevol dia, només has devenir un dissabte qualsevol a les 16h a can Muntanyola, sensecompromís!

NO ET QUEDIS A CASA!

Èxit del sopar de Nadal de l’IES

Un any més el sopar de Nadal de l’InsAtut, organitzat pelsalumnes de 4rt d’ESO amb l’objecAu de recaptar fons pel seuviatge de final de curs a Londres, va ser un èxit.

Unes 270 persones van assisAr al sopar, que enguany teniaun nou format. A més, a l’acte van actuar joves de l’insAtut ambnúmeros de ball, cantant, fent una sessió de DJ, etc., i es vansortejar paneres de Nadal amb productes oferts per algunesboAgues del poble.

El sopar va resultar també un èxit pel que fa l’obtenció de fonsper poder anar de viatge.

* Els monis del GEPA amb els monis del Clupi (Cerdanyola),Gatzara (Castellbisbal)i el Botó (Palau de Plegamans)

*SorAda al Saló del Manga

*SorAda al Saló del Manga

Page 30: Diari ametlla desembre 2013

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fesAus) 12,38 h. (fesAus) 12,43 h. (fesAus) 13,22 h. (fesAus) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fesAus) 15, 19 h.(també fesAus) 15,57 h. (també fesAus) 16,31 h.(també fesAus) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fesAus) 16,42 h.(també fesAus) 16,46 h.(també fesAus) 17,22 h. (també fesAus) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lecAus) 10,15 h.(només lecAus) 10,20 h.(només lecAus) 11,09 h.(només lecAus) 8,27 h. (només lecAus) 9,18 h. (només lecAus) 9,45 h. (només lecAus) 10,05 h.(només lecAus)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tbdissabtesifesAus) 21 h. (tbdissabtesifesAus) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club EsporAu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerB 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 902 50 88 50Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00InsAtut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarBnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Si vols posar unanunci, truca al

93 843 25 01o bé escriu a

[email protected]

30 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013

Page 31: Diari ametlla desembre 2013

Rebotiga

Marçal Sala

Els veïns de l’Ametlla tenenmolt a prop, des del passat ju-liol, un centre de jardineriaamb molts serveis a oferir. Noés di,cil de trobar: està situata la primera casa quan s’entraal poble. Aquest projecte deCésar i Jairo Vizcaíno, veïns del’Ametlla de tota la vida, s’a-nomena SpaiJardí.

Aquest centre ofereix unavisió molt interessant sobre elmanteniment de jardins. Talcom estan les coses la gentvol dedicar menys temps i di-ners al manteniment. “El quees busca ara mateix és reduirdespeses, i aquí li oferim ma-neres de fer-ho. Ara sobretotdissenys de jardins més pràc-Acs i ecològics”.

L’aigua és una de les despe-ses més importants. Una deles maneres dels jardins eco-lògics per economitzar el jardíés la uAlització de diferentsmaterials. La fusta, la pedra oel ferro són dels que més esfan servir. A SpaiJardí tambétrobarem qualsevol materialdel món de la construcció.“Aquests jardins requereixenmolta menys atenció, moltmenys manteniment, i acabesgaudint-lo més. Pots estargaudint d’un espai sense de-dicar-li gaire temps, passejar-hi, i veure sempre tot al seulloc”.

El César i el Jairo ens expli-quen d’on ve la idea de Spai-Jardí: “volíem oferir allò quesempre hem trobat a faltar alpoble, un espai de dissenycombinant-ho amb els serveishabituals de gardening. El

nostre objecAu és ser unaempresa que crea espais úAlsal jardí”. Quan hi entres, des-taca la visualitat de tot el jardíi el local. Tot Apus de mate-rials i elements decoraAusestan cautelosament col·lo-cats, i són renovats periòdica-ment. “Volíem mostrar, fer vi-sible el que oferim, donarexemples. Que la gent puguiveure què li agrada abans decomprar-ho, remenar, etc.”En definiAva, un punt on ob-servar, seure, parlar i decidirtranquil·lament què volem,veient-ho exemplificat a da-vant. “Hem traslladat el con-cepte de “showroom” (salad’exposició) a “showgarden”,és a dir, ensenyar un jardí,mostrar el que tenim i que la

gent pugui senAr-se a gustmirant i pensant què li convémés a casa seva”.

Qualsevol planta que bus-quem la trobarem allà. “Nonomés tenim totes les plantesmés comunes i moltes demenys habituals, si algunaplanta no la tenim, la dema-nen i l’aconseguim en poctemps, i són sempre de bonaqualitat, que duren moltmés”.

SpaiJardí disposa d’una àm-plia gamma de serveis en dis-seny, construcció i manteni-ment de jardins. “Tambéoferim un servei d’interio-risme, arquitectura i lampis-teria (aigua, llum, calefacció,etc.). Servei de fusteria (por-xos, tarimes, etc.), paleta, fer-

rer (com jardineres o tan-ques) manteniment de pisci-nes... Feines que són necessà-ries en molts jardins”. És a dir,un servei complet en tot l’àm-bit de la jardineria.

El César i el Jairo es mostrensaAsfets amb l’acollida del’SpaiJardí. “Molta gent entrai s’interessa pel que fem, jasigui per regalar plantes o re-formar el jardí”. Ara que s’a-costa Nadal és un bon mo-ment per fer-hi una visita, jasigui per decorar la casa opensant en un regal. “De caraa aquestes dates estem pre-parant una oferta especial.Tindrem, entre d’altres, avetsi objectes decoraAus, com perexemple tot Apus de centresde taula”. En definiAva, una

empresa que es renova conB-nuament, com podem com-provar fent un cop d’ull aljardí de mostra.

Va ser al juliol que va obrirles portes al públic, però elCésar ens explica que abanshi ha hagut un llarg períodede preparació. “Hem estatmolt temps treballant en elprojecte, s’ha hagut de fermolta feina abans”. I la feinaha donat fruits, tothom queentra al poble veu el dissenycanviant del seu jardí. No hanestat sols. “Volem agrair atots els col·laboradors quehan fet realitat aquest pro-jecte, que sense ells no seriapossible, i a en Marc MarBnezespecialment per ser el nos-tre dissenyador dels espais”.

* En Jairo i en César Vizcaíno regenten Spai Jardí / Rafael Sánchez

Spai Jardí

Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 | 31Rebotiga

CTA. DE BARCELONA CANTONADA PERE SOLER 18 - WWW.SPAIJARDI.COM - 93 843 06 97 - [email protected]

Page 32: Diari ametlla desembre 2013

Arxiu Xammar

Fitxa consular d’Eugeni Xammar

Com sabeu, l’ex-cepcional periodistava viure gran part dela seva vida fora deCatalunya. Entred’altres països, varesidir durant forçatemps a França, ones conserven tesA-monis documentalsdel seu pas per allí,com per exemple,aquesta fitxa consu-lar amb la qual Eu-geni Xammar es vainscriure en el regis-tre del Consulat Ge-neral de París el 18-12-1946. Actualment la fitxa original es conserva alsarxius de l’ambaixada espanyola a París.

El document consta d’una fotografia d’Eugeni Xammari d’una sèrie de dades personals: nom i cognoms, lloc idata de naixement, estat civil, professió, etc. Tambéconsta el domicili: Bécon les Bruyères, un poble que ac-tualment forma part del municipi de Courbevoie, als afo-res de París.

Una altra dada interessant que ens facilita la fitxa, ésque l’interessat es va inscriure al Consulat General deParís presentant un cerAficat de nacionalitat amb elnúm. 725 expedit a Perpinyà el 18-01-1943. Aquesta in-formació corrobora que Eugeni Xammar havia residitprèviament a la Catalunya Nord.

El meu Xammar

Eugeni Xammar era gran amic del meuavi. També ho va ser del meu pare i meu,fins a la seva mort. Com és natural, sónmolts els Xammars que recordo, però del’opAmista i criaturer que, dia sí dia no,venia per casa a Perpinyà; del que, estu-diant a París, vaig conAnuar veient i lleginten les publicacions de l’exili; del que elsmeus amics editors, Josep Fornas, JaumeVallcorba i Quim Torra han donat a conèi-xer, el que recordo amb més intensitat, ésel que, els anys seixanta, vaig anar a bus-car perquè col·laborés a la revista Mira-dor, que jo intentava ressuscitar.

Aquells anys, l’oposició anAfranquistaestava en gran part dominada per catò-lics rebels i comunistes reformats quevolien fer oblidar anAcs pecats i preconitzaven la reconciliació entre vencedors i vençuts. Elsque érem parAdaris de la llibertat a seques i, també a seques, de la de Catalunya, volíem dir lanostra. No ens senBem culpables de res, ni senBem cap necessitat de reconciliar-nos amb ningúi, menys que amb ningú, amb els franquistes. Xammar, sens dubte, era el nostre home. A Cata-lunya ningú es recordava de Xammar, però Xammar no havia deixat ni un minut de recordarCatalunya.

El seu primer arAcle,“L’apoteosi del provincialisme”, rebentada no menys apoteòsica del Pre-mio Nadal i els seus corifeus, va produir un peAt terrabastall, com el d’un elefant entrant enuna cristalleria. El segon, un corrosiu arAcle dedicat als franquistes catalans, “Fent volar el Te-lestel”, va fer xerricar més d’una dent, i les seves “Reflexions d’un lector de Serra d’Or”, s’hi sal-vaven la part monàsAca de la revista, no deixaven drets cap ni un dels clixés, carrincloneries iespesses insanitats dels mestres Ates de l’època. Molts hi van sucar pa. Els mateixos que avuitrobem a faltar una ploma com la seva per fusAgar el provincialisme dels Premios actuals i pen-Anar els catalans que s’omplen la boca d’una pàtria que no és la nostra.

Amb aquests tres arAcles, un Xammar pletòric, que retrobava tot l’ímpetu i la pugnacitat dela joventut, posava un brillant i concloent punt final a la seva llarga vida de periodista i d’infle-xible defensor de la llibertat de Catalunya. Aquells anys del Mirador ressuscitat, vaig tenir elprivilegi de fer més assídua i més ínAma una amistat de tota la vida, el record de la qual no m’a-bandonarà mai.

Amadeu Cuito

32 | Diari de l’Ametlla, desembre de 2013 Any Xammar

* Amadeu Cuito intervenint a la presentació de l’Any Xammar

Proper acte de l’Any Xammar

Divendres 13 de desembreA les 20,30h a la Fonda Europa de Granollers.Sopar literari dedicat a Eugeni Xammar.Presentació a càrrec de Ramon Parellada.Menú d’època de 30€. Reserves a l’Ajuntament(93 843 25 01) i a la Fonda Europa (93 870 03 12).Org. àrees de Cultura i de Comerç de l’Ajuntament.