la torre 20, tardor 2005

20
La Torre REVISTA DE LA COLLA JOVE DE CASTELLERS DE SITGES Núm. 20 octubre 2005 Viu la lave!

Upload: jove-de-sitges

Post on 17-Mar-2016

224 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Revista de la Colla Jove de Castellers de Sitges

TRANSCRIPT

Page 1: La Torre 20, tardor 2005

La Torre REVISTA DE LA COLLA JOVE DE CASTELLERS DE SITGES

Núm. 20 octubre 2005

Viu la lave!

Page 2: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/2

EDITORIAL

En aquest número trobareu un article sobre el nostre 5/7., castell insígnia de la Jove de Sitges. És tot un exit poder-lo mantenir donades les circumstimcies del món casteller en general i de Sitges en particular. Pero no seria be conformar-s'hi i pensar que amb aquest castell ja complim, sempre hem de posar la mirada més enlla i hem de treballar per poder donar un pas endavant. Ja hem demostrat que ens trobem comodes en aquest nivel! de castells (5/7 i 4/7 a.), pero no són el sostre casteller de la colla. Podem i hem de fer castells superiors, perque sera aixr com mantindrem la colla motivada.

És cert que, a vegades, s'ha de donar un pas enrere per fer-ne dos endavant. Aquestes darreres temporades ens han servit per fer molta feina fosca, pero molt important per a la colla com assegurar (si encara és més possible) els castells de set i estrenar castellers nous en diferents posicions, en definitiva: hem continuat acumulant experiencia. Aixo, que en certa mesura es podria considerar com un pas enrere (no hem portat a pla<;a cap intent de castell superior com en anys anteriors) hem de fer que ens serveixi per donar-ne dos endavant i encarar-nos a aquells castells que tots desitgem.

Indubtablement I'element basic que ens ha de permetre enfrontar-nos a reptes superiors és la presencia de castellers als assajos i a les actuacions. Som una colla molt modesta en aquest sentit i I'entrada de nous membres sempre és en comptagotes i al lIarg de tota la temporada. Aquest any pero hi ha hagut un canvi: I'arribada de nous castellers s'ha produ'it en pocs mesos. Aquest fet, que sempre és una alegria, ens planteja alguns reptes, perque hem de ser capa<;os de donar la rebuda adequada a tots els nouvinguts en un espai de temps més curt i amb els recursos (sempre limitats) que disposa la colla: hem d'aconseguir que socialment se sentin integrats al col'leetiu, poder-los equipar amb la indumentaria de la Colla ¡que tecnicament desenvolupin aquella posició que més els motivi. S'hauran d'invertir moltes hores d'assaig per fer nous bons castellers.

La Jove de Sitges és U'1a entitat aglutinadora deis més diversos seetors del poble í la comarca. Hi ha aficions, passions o hobbies que per les seves característiques poden arribar a ser excloents I'una de I'altra: o ets del Bar<;a o de l'Espanyol; d'una societat recreativa o d'una altra, pero hi ha un lIoc que pot ser comú a tothom: la Jove de Sitges. Pots ser jugador de basquet o rugby i castelIer; pots bailar bastons o cintes i casteller; pots ser de l'Agrupació o no i casteller; pots ser immigrant o no i casteller; pots ser sitgeta o ribeta o no i casteller...

La Jove de Sitges ha de Iluitar per aconseguir ser I'entitat més diversa del poble i per establir vincles de col'laboració amb totes les altres entitats de Sitges i de Ribes.

Visea la Jove!!

~~ Bar Port Alegre

Port Alegre, 33 Playa San Sebastián

Tel. 93 894 61 70 08870 SITGES

$a.f\,io /ó ill <;l "t

Cap de la Vilo. 3 . 08870 Sltges Tel.: 93 810 2211

La Torre Revista de la Colla Jove de Castellers de Sitges

Edita: Colla Jove de Castellers de Sitges Consell de redacció: Nando Blasco, Josep Caballé, Gerard ColI, Pere ColI, Jordi Dólera, Josep Estrada, Marc Estrada, Esperan<;a Fabra, Jordi Figueras, Lídia Gázquez, Rosa López, Angi Mirabent Santi Terraza i Esther Trincado. Publicitat: Colla Jove de Castellers de Sitges Impressió: L'Eco de Sitges, S.L. Adrec;a: Palau del Rei Moro, carrer d'En Bose 14,

08870 Sitges (Penedes) Distribució gratu'lta (500 exemplars)

La Colla Jove de Castellers de Sitges recomana utilitzar els serveis que ofereixel1 els nostres anunciants

Page 3: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/3

Carta del Cap de Colla Nando Blasco

Bones Jove, un any més tinc I'orgull de poder-me dirigir a vosaltres com a Cap de Colla per agrair I'esfon; que tots els castellers i castelleres heu fet per tirar endavant aquesta l3a temporada.

Considero que el més positiu d'enguany, ha estat que ens hem tornat a consolidar com a Colla, tant a ulls del poble com al món casteller en general. La feina de renovació de troncs, pinya i canalla ha estat molt intensa i no ha portat resultats fins al ter<; final de la temporada. Baixos, segons, ter¡;;os, quart, quints, dosos, acotxadors i enxanetes nous i noves, i el més important de tot, més de 30 noves camises són els nous valors de futur de la Jove.

Tots aquets motius i la seguretat que ens donen les probes realitzades de 4 de 8 a I'assaig, han tornat a donar ciares il'lusions i empenta a la Jove de Sitges ¡;er tornar a somiar amb els castells de 8. Jo crec, i es quelcom conegut per tots, que de Tecnica en tenim més que suficient per encarar els castells de 8 pero hi ha un altre aspecte tant important com el primer en el qual la Jove té ciares mancances. La nostra constancia, i implicació envers la colla és el d'una colla de set justeta.

Tot j aixo els nostres castellers i castelleres responen quan des de la Tecnica i Directiva es fan crides per ia implicació de tots en les grans diades. Estic segur que la propera temporada després de la base feta i amb uns equips Tecnic i Directiu nous i il'lusionats la implicació pot donar i ha de donar, un salt qualitatiu.

Un cop feta la valoració, arriba I'hora deis agra·iments. En nom meu i de la Tecnica que repr~sento ~incerament moltíssimes gracies; moltlssimes gracies....

Als més de 150 castellers i castelleres que aquest any s'han enfaixat i lIuitat amb la Jove de Sitges. Perque tots estem d'acord que del Palau no volem marxar!

A l'Agrupació de Balls Populars de Sitges, per cedir­nos un any més una part del Palau. Per tindre'l tant ben cuidat, ¡ perque estem segurs que tard o d'hora us podrem veure amb la camisa color vi posada.

A la nostre canalla, perque un any més no s'han fet enrere en cap castell, tot ¡les caigudes, els nervis, o els canvis. Marta, rvlarineta, Rebeca, Mar, Hicham, Sílvia, Claudia, Roger , Zarai, Júlia i Ángela. Estem molt orgullosos de tots vosaltres, i sou un exemple per tota la coila.

A l'Anna Xulius, per ser com és, valenta, esbojarrada, educada, divertida ¡fineta. Perque va entrar amb 4 anys a la Jove i avui amb sis ja és la més coneguda i estimada. Perque Anna, aquest any la triomfadora de la temporada has estat tu.

Als pares i mares de la canalla, perque ;3 'Iostra confian¡;;a en la Jove ens dóna empenta a lOta la colla. Al Ricard, Carlos í Santi-Rebeca per posar-vos

la camisa color vi. A l'Esperane;a per ser tant bona fotógrafa i per tindre sempre informat de I'hora al Nando a tots els assajos.

A !'equip de canalla, pels assajos deis dissabtes, els deis dimarts, els deis divendres, les sortides a la Trinitat, a la platja, les festes per la canalla al Palau. Per tot aixo i per molt més, felicitats per ia feina feta.

A la :rene i la Maia, perque les portes de la Jove sempre estaran obertes a vosaltres.

Al "Periku", per ser-hi any darrera any. A en Badó i en Clavero perque tampoc no hi han faltat, i sobretot a en Tito Suárez per parar-ho tot i més al pis de segons, encara us queda molta historia castellera per escriure i molts castells per descarregar.

Als Farrerons, Mercader, Mir, Figueras, ColI, Estrada, Matas, Baqués, Mataró, Carmona, Mirabent, perque entre tots formem una gran família, la Colla Jove deis Castellers de Sitges.

A l'Enrique Villanueva per parar els castells de 7 de segon amb el genoll fotuto Perque aixó només ho fa un tio com tu. Kike recuperat que la Jove et necessita.

Al Sec::or Benidorm per la festa del NilUtic, per la seva constancia i implicació amb la colla, i com no, per les seves trucades, perque fan colla.

A la directiva, Gerard, Josep Estrada, Caballé, Lídia i Figueras perque entre 5 persones han tirat la colla endavant. Festes, sortides, autocars i gralles, pagina web, escrits a l'Eco de Sitges i Diari de Vilanova, camises i samarretes i un lIarg etc. Realment moltíssima feina feta.

Al Rafa, per vindre cada dimarts i divendres a I'assaíg des de Barcelona, perque es el primer en arribar a I'assaig ¡deis últims en marxar.

Al Santi Terraza, pel gran calendari d'actuacions que hem tingut enguany, perque a Santa Coloma també ens ho vam passar bé.

Al Jordi Figueras per la feinada que ha fet durant les últimes dues temporades, perque sempre amb humilitat i imparcialitat m'ha ajudat tant en els bons mome'1ts¡ com en els difícils.

Al Jose Carrasco, per parar tots els castells a quarts, després d'iniciar la temporada de tere; de la rengla, perque fins i tot algú el posaria de quint, í si a la Jove li calgués segur que diría que si.

A tots els que fa deu anys van descarregar el primer 5d7 i 4d7 amb agulla de color vi, perque 10 anys més tard ·::ontinuem al peu del canó. Al pilar baixat per les escales, oerque fa uns anys enrere era més emocionant.

A !'equip de pinyes, per muntar uns peus de 7 ben lIigats sempre amb la gent justa. 1 als nostres baixos per aguantar els nostres casteils de 7 sempre ben drets. Bona pinya, bons é::3stells.

Page 4: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE

A les nostres crosses perque feu treure pit als nostres baixos, si es que de crosses som la colla que les tenim més tremendes. A l'Annabel per sempre tindre les crosses que calen í ben distribüides i a la Júlia Mercader per assajar-ho tot i al final sempre voler anar de crossa

Als Bordegassos de Vilanova, perqué un any més van demostrar que Ribes és Jove.

Als de les polemiques de la Jove de Tarragona, alguns per defensar-nos tant bé, altres perque almenys ho vau intentar. Als que ens han intentat criticar, per la seva manca de coherencia. Als nous castellers i castelleres, perque sou la i1'lusió per als més mítics, i també per els que no ho som

octubre 2005/4

tanto Perque amb vosaltres descarregarem grans castells. A tots els que durant aquestes dues temporades heu confiat en mi com a cap de colla, perque espero que confieu amb ei Carrasco tant o més que del que hi confio jo. Als castellers i castelleres, pares i mares, a la canalia, als pobles de Sitges i Ribes; gracies per co(ltinuar ar,lb el projecte que fa tretze anys es va iniciar. Mai no ens rendirem!

Ahir, avui i dema: Sempre amb orgull, Sempre love de Sitges!

COLLA ENDIN5

ACTIVITATS DE LA CANALLA Redacció

La canalla ja ho diem any rere any que són la principal alegria de la Colla, ells són els castells en sí. Ja podem assajar ja que sense ells no faríem res. 1 per aixo cada any preparem coses per a ells: a I'inici de temporada una festa al Palau amb una gimcana pels seus voltants; una calc;otada a Can L1uc;a per a petits i grans; la tradicional acampada a la Trinitat amb joc de nit inclos i remullada el dia següent a la plaga, i en aquesta sortida molts van descobrir que la canalla día rere dia creix i que ja es van fent grans... ; una festa de globus d'aigua al Palau per remullar els més petits; .. .i perque no una possible visita a la neu a I'inici de I'any vinent...

Canalla i no tant canalla a la Trinitat Canalla jugant a Can L1uc;a

CALGATS KU~I:LL

Carrer 1 de Maig, 2-4 Tel. 93 894 4614 08870 SITGES (Barcelona)

r-~------------------------,

Vine afer Castells a la J'ove de 5itges

Palau del Rei Moro dimarts i divendres

de 20 a 23 hores T'hi esperem !

Page 5: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/5

COLLA ENDIN5

GENT DE LA lOVE PROTAGONITZA UN SPOT DE TV Redacció

Castellers de la Colla van participar el passat dissabte 8 d'octubre en la gravació de dos espots de la revista "Castells", que s'emetran al 33, abans i després del programa "Quarts de nou". Els castellers que van participar en la gravació ho van fer com a voluntaris.

Els dos espots representen sequencies quotidianes del carrer en que alguns castellers apareixen de sobte, sense estar previst, en escenes molt comunes de la vida diaria: en un cas, un noi que s'acota a lIigar-se les sabates; i en un altre, un esportista que estira cames en un arbre després de fer joguing.

Els castellers de la Jove que van prendre part en la iniciativa ho van fer de proposta de la revista, que va triar persones de mides, sexe i edats diferents per aconseguir una representació del més heterogenia possible del món casteller.

Castellers de la lave participant en I'espot

manera voluntaria i a

BAR<;:A-ESPANYOL DE COLOR VI

Ara fa dos anys es va implantar el derbi entre castellers culés i pericos. El partit es fa coincidint amb els partits que el FC Barcelona i el RCD Espanyol juguen en enfrontaments del Campionat de L1iga, tant al Camp Nou com a Montju"ic. Fins el moment, s'han desenvolupat quatre encontres, tots eiis amb victories blanc-j-blaves.

ALUM-METALL

Serralleria metal·lica tancaments d'alumini

Exposició ¡venda Taller Centre Cornrcial Oasis - Local 65 C. Comas i So11l,14 Te!. i Fax 93 894 07 58 Tel. 93 89629 38 08870 SITGES 08810 SANT PERE DE RIBES

En el primer espot, intervé una membre de la canalla, la Mar, que demostra les seves habilitats en pujar sobre un actor, al Passeig Marítim. En la segona gravació van participar vuit castellers de la Jove que simulaven la creació d'un pinya singular, al costat d'un

arbre. Aquesta escena es va gravar a I'avinguda de Ronda.

La revista "Castells" esta editada per Utopia Global i es realitza a Sitges, de la ma d'Hydra Media. El director és en Santi Terraza i en els quatre números fets a Sitges hi han col'laborat altres castellers de la colla, com Pere ColI i Jordi Dólera. Algunes de les reunions del Consell Assessor es fan a Sitges, al restaurant La Salseta. El número 6 publicava un reportatge del Sde7 de la Jove i I'actual número 7 fa

un itinerari pel Sitges casteller.

Dr. Marañón

Els quatre partits que han enfrontat els pericos i els culés de la Jove s'han saldat ilmb els següents resultats, sempre amb victoria deis de l'Espanyol: 7-6 (desembre 2003), 7-6 (maig 2004), 6-4 (octubre 2004), 12-4 (mar<; 2005). Els partits s'han jugat, de moment, a tres "estadis" diferents: la finca deis Matas a Vilanoveta, i les pistes deis col'legis Esteve Barrachina i Miquel Utrillo. El següent enfrontament entre Espanyol i Bar<;a tindra 1I0c el proxim 8 de genero En ser fora del calendari casteller, just al final de les festes de Nadal i el dia que se celebra la Mitja Marató de Sitges (que corren diversos castellers de la Jove), en la proxima assemblea es decidira la data del derbi casteller.

Page 6: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/6

COLLA ENDINS

3a ascensió a Montserrat en BTT Redacció

La Jove enguany ha realitzat amb hit el "Tercer objeetiu Moreneta", com ja deiem I'any passat tant sois arribar a Montserrat en BIT, poder passar-s'ho bé fent esport i, a més, fent Colla.

La sortida fou el passat mes de juny, una epoca en que ja acostuma afer bon temps i en la qual es pretén evitar la maxima calor de I'estiu. La sortida es va fer de 5itges el dissabte 18 a les 6 del matí per arriba a Avinyonet del Penedes, on es va esmorzar. Tot seguit es va arribar a Gelida i d'alla direcció a Esparreguera per poder fer la pujada fins al mateix Monestir. Enguany a més de Castellers també es va comptar amb algun altre aficionat a la BIT, el qual esperem que aviat s'aficionin als castells.

Un exit total i que de ben segur tornarem a repetir ben aviat establint aquesta sortida en BIT en un Sortida deis bicicletaires des de Sitges c1assic de la nostra Colla.

Del Brasil... i passats per aigua!! Rosa López

Un any més la Colla ha participat al Carnaval de Sitges amb una cinquantena de persones. Aquest any, el tema escollit ha estat el Brasil, amb un disseny inspirat en els colors de la seva bandera. Així, ben acompanyats amb la música de Carlinhos Brown, el nostre cor de color vi ha estat també verd i groc durant unes hores. Diumenge de carnaval a la "Rua de la Disbauxa", el grup no va poder arribar ni tan 5015 al passeig de la Ribera, ja que a meitat del carrer Bonaire es va veure sorpres per una bona tromba d'aigua, que va deixar a tots ben xops, i va obligar a abandonar la carrossa i a buscar aixopluc. Dimarts, a la "Rua de l'Extermini", amb una mica més de sort, es va poder realitzar tot el recorregut previst, aixo si, sota un plugim intermitent que va

Una imatge de la carrossa i deis components del Carnaval

Foto: CJeS/Carnaval Jove

acompanyar durant tota la rua. En aquesta ocasió la durada va ser bastant inferior a la d'anys anteriors, ja que el fet que amenacés de pluja intensa va fer que les carrosses anessin més rapid, marxant direetament cap al carrossodrom des de la cantonada del carrer Espalter amb el carrer Sto Francesc. La festa va continuar al Palau del Rei Moro fins que va parar de ploure acabant la nit al ball de Retiro.

Page 7: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/7

10 anys del pilar baixat per les escales

Un símbol de Santa Tecla en color vi Santi Terraza

Ara fa dos anys, la Jove commemorava el seu dese aniversari amb un interessant programa d'actes que va posar de manifest el dinamisme de la colla i la pervivencia de I'esperit que ens ha identificat i agrupat des del primer dia com una sola generació. En aquest 2005, la colla ha afegit noves petites commemoracions, en format també de 10 anys, d'altres símbols que ja formen part del nostre patrimoni: 10 anys deis primers 5de7 i 4de7a, 10 anys de la primera torre de 7 carregada... i 10 anys també del primer pilar baixat per les escales. No han estat commemoracions oficials (no tindria sentit celebrar cada temporada el que es va fer 10 anys enrere), pero si records que, cadascú en la seva mesura i la colla en la seva globalitat, han tingut sobre esdeveniments que han marcat la nostra trajectoria. Perque, de fet, ara fa deu anys, la colla es va dotar d'un projecte i estructura solida que van obrir el camí a la realitat que, tots plegats i temporada rere temporada, hem constru"lt.

El pilar baixat per les escales va ser una de les aportacions de la colla, en els seus orígens, destinada a reforc;ar el nostre panorama festiu per a dotar-lo d'un acte estrictament casteller. No va ser I'única contribució, obviament, de la colla als programes de les nostres festes. Les exhibicions de Festa Major i de Santa Tecla el cap de setmana posterior i anterior, respectivament, a totes dues festes -amb les colles convidades- van ser una altra rica (i necessaria!) incorporació promoguda per la colla, i de la qual també aquest any se n'han complert deu.

El pilar baixat per les escales es va decidir fer amb motiu de Santa Tecla enlloc de Festa Major per una raó obvia. El 23 de setembre el programa és molt més flexible i relaxat que ei 23 i 24 d'agost. De fet, no va ser cap invent, sinó una recuperació i adaptació als nous temps, ja que els Castellers de Sitges ja havien fet el pilar baixat per les escales diversos anys.

Amb només dues temporades d'existencia, la limitada experiencia ja ens indicava que la colla assolia molta

Heura taller floral

Susagna Guimera

Avinguda Torre Valles, 51 . Te!. 93 815 98 31 Vilanova i la Geltrú

www.heurataller.com

més forc;a, projecció i concentració en aquells actes en que els castells eren els únics protagonistes (alguns se'n recordaran que, el 1994, es va decidir' participar en I'acte de c10enda del correfoc de les Cases Noves trista experiencia ... pero necessaria, d'altra banda).

La decisió d'establir la baixada del pila: el die de Santa Tecla va despertar expectació des del primer momento El primer any, aquell 1995, hi va haver sitgetans que es van concentrar al Baluard amb un punt de curiositat, incréduls que allo que es proposaven aquells nois que encara lIu"len les camises de Can Deulofeu fos realitat. I a ciencia certa, que ho va ser'

La Jove va baixar el primer pilar per les 48 escales de la Punta sense saber exactament com fer-ho. De fet, es podria afirmar que no ha estat fins els darrers cinc anys que li hem pres la mida. Els primers anys van ser anys d'experiments: el primeres era més alt que el segones (amb la qual cosa I'ajut que rebia era escas), el peu era amb tres o quatre cordons lIigats (per tant, la baixada era més lenta), el baix es canviava a I'inici del segon repla (i, en conseqüencia, es modificaven les pautes). 1, malgrat aixo, el pilar acostumava a arribar la major part d'anys a baix de tot.

La configuració del pilar en I'actualitat és un senyal inequívoc de la millora tecnica de la colla a tots els nivells (que, en la seva globalitat i amb la recent incorporació de gent nova, s'hauria de traduir en una necessaria elevació del sostre de caste 11s aconseguitsl !). Les mans del darrere i del davant, faci deu anys que són a la colla o acabin d'entrar, saben perfectament que fer i com fer-ho. La compenetració entre totes les posicions esta molt ajustada i amb uns simples comentaris s'aconsegueix encaixar perfectament. I I'expectació que aixeca el pilar entre la gent, per la seva espectacularitat, emoció i gosadia, és cada cop més gran. 1, per si no fos cop, la velocitat que ha pres en els darrers anys I'ha convertit en una cosa que sembla faci!.

Hi ha una cosa, pero, que no ha variat en aquests deu anys .. el bon ambient que es respira al rotllo de color vi. Que duri!!!

PERRUQUERIA

PAGES

Carrer de Sitges, 8 TeJí. 93 896 04 99

08810 Sant Pere de Ribes

Page 8: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/8

L'aiguat de Santa Tecla

La lave i la piuja Santi Terraza

L'actuació de Santa Tecla va estar marcada per la pluja", tan marcada que al final no es va fer. L'aiguat que va caure durant tot el dissabte 17 de setemore va aconsellar a la Tecnica i la Directiva a suspendre I'exhibició. Aquesta no és la primera vegada que la pluja fa malbé una actuació de la Jove.

De fet, el primer any de la colla, el 1993, ja es va suspendre I'actuació de Santa Tecla a causa de la pluja. En aquella epoca, encara no es feia I'exhibició amb dues colles convidades (es va implantar el 1995) i I'actuació era a la Sortida d'Ofici i a la plac;a de l'Ajuntament. La pluja que va caure durant tot el matí va obligar a suspendre tots els actes festius, actuació castellera inclosa. Les inclemencies meteorolagiques van generar una lagica frustració entre la canalla que surt a la matinal infantil, que d'aquesta manera no podien realitzar el somni de molts anys.. , i també van generar frustració entre els nous castellers de la Jove, que tot just feia un mes que s'havien estrenat i que es disposaven a efectuar la seva tercera exhibició (la segona, i la primera fora de Sitges, va ser a Terrassa, el 5 de setembre, amb motiu de la diada d'homenatge a l'Emili Miró).

Fet i fet, la Jove es va apuntar de seguida a la decisió de la Comissió de celebrar la Matinal diumenge següent, dia 26, al Cap de la Vila. En un assoleiat dia la Jove va realitzar la seva exhibició just després del~ balls deis més petits.

L'any següent, la pluja va tornar afer acte de presencia a Santa Tecla, confirmant la histarica i lIegendaria associació que vincula aquesta festa amb els aiguats (de fet, aquest és el motiu pel qual es va decidir, al segle XVIII, traslladar la Festa Major de Santa Tecla a Sant Bartomeu). Aquell 1994, I'actuació, pero, es va poder fer, sota un cel grisós i una pluja fina que, a mida que passaven els minuts es feia més intensa. Les ganes que tenia la colla per repetir la gesta del 3 de 7 (el primer es va descarregar 1'11 de setembre anterior a L1inars del Valles) va motivar que les camises de color vi lIiguessín el seu cordó en una plac;a de l'Ajuntament mig desertica, només ocupada per paraigües. El 3 de

-Tapes variades. -Esmorzars calents i entrepans. -Barbacoa ( dissabtes). -Xató i bull de tonyina (temporada d'hivem).

7, aquest cop, no es va aconseguir dibuixar i va caure just abans de carregar-se, pero la colla s'anotaria un altre important exit: el primer pilar de cinc de la seva trajectoría, que poe després es va celebrar, de les millors maneres possibles, amb un dinar a Can Pela.

La pluja va tornar a llalmetre una altra actuació de Santa Tecla I'any 2001. Aquell cop I'aigua va comenc;ar a caure poc abans de comenc;ar I'exhibieió i la decisió d'anul·tar-Ia es va prendre amb les colles a Can Julián (Castellers de la Vila de Gracia i Castellers de Terrassa). Aquell mateix any, el mateix dia de Santa Tecla, tampoc es va poder aixecar el pilar d'entrada de la Santa, ja que quatre gotes d'aigua van generar una polemica anul'lació de la processó quan feía poc que havia comenc;at.

Pero I'aigua ha acompanyat la Jove també en altres ocasions. No gaires, la veritat. L'octubre de 1994 es va anul'lar una actuació que s'havia de fer a la Masia en Cabanyes, de Vilanova, promoguda pel Consell Comarcal. El 1996, es va suspendre una actuaeió, a comenc;ament de juny a Castelldefels, també per la pluja. La decisió es va prendre a l'Oasis mateix, amb els autoears escalfant motors, després de parlar amb els,organitzadors de I'actuaeió que van confirmar, per telefon, que se suspenia I'exhibieió (casualment, I'altra colla que participava en la diada, que també lIu'ia camisa de color grogós, com els de Castelldefels, pero amb una tonalitat més pujada, sí que es van presentar a plac;a ... per no res).

La Diada del 2003 també va estar marcada per I'aigua. La Jove havia programat el 4 de 8 eom un objectiu ciar i ambieiós: l'excel'lent intent de Santa Tecla feia aconsellar que el castell s'ataqués de nou, pero la pluja ho va voler impedir. Les ganes i la decisió per dibuixar el carro gros va fer que I'exhibició es traslladés al pavelló, tot i que el resultat no va ser el millor deis desitjats.

I I'any passat, la colla havia d'aetuar 1'11 de juliol a Banyeres del Penedes amb els Nens del Vendrell i la pluja també va obligar a suspendre I'actuaciá: quatre gotes van motivar que la Jave es quedés sense la possibilitat d'afegir una altra plac;a al seu llistat de poblacions.

Pluja ¡ castells: dos elements incompatibles i difícilment reconciliables. Si sumem, de totes maneres, les actuaeions totals que hem fet al Ilarg de la nostra historia i els dies en que la pluja ha bloquejat les nostres aspiracions, encara ens creurem allo del "microclima sitgeta", oi 7

CI Antoni Catala, 3. Te!. 938942895. 08870 STTGES.

Page 9: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/9

10 anys del primer 5 de 7

El nostre castell insígnia Pere ColI

El cinc de set ha esdevingut el castell insígnia de la Jove de Sitges, és el castell que serveix per asserenar els anims, en que s'aprofita per fer debutar gent nova, és en definitiva el nostre castell. Enguany se celebra el lOe aniversari de la consecució ,jel primer 5 de 7, el 13 d'agost de 1995, una data CA recordar per la colla.

La Jove de Sitges es presenta per la Festa Major de 1993 i el primer any ja carrega el 4 de 7. El 1994 va ser un any de consolidació i creixement en que es descarreguen els primers 3 de 7 (Llinars de Valles) i 4 de 7 (Vilanova i la Geltrú). El gran salt pero, es fara el 1995. La temporada comen<;:a amb més gent que mai i uns castells ferms i segurs, desGmegant tots els castells de 7 que s'intenten i repetint diverses vegades la millor actuació registrada I'any anterior La colla vol créixer i es plantegen nous reptes, eis quals passen pel 4 de 7 amb agulla i el 5 de 7, castells que s'assajaran amb insistencia durant eí juliol i primers d'agost. El 13 d'agost és el dia escollit per enlairar-Ios i el Cap de la Vila de Sitges presenta un pie a vessar tot esperant veure descarregar els castells anunciats pels seus castellers. Es decideix obrir pla<;:a amb un 5 de 7 de postal i es continua amb el 4 de 7 amb I'agulla, un pel més treballat. En

Els 5 de 7 de la lave de Sitges*

1995

1996

1997

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

D

7

8

4

8

1

3

1

2

3

1

e

1

1

1

I

1

ID

2

2

38 3 1 4

poc més de mitja hora la colla fa un salt esoectacular, sent una de les poques colles del fet casteller que és capa<;: d'al<;:ar a la primera i en una mateixa diada dos castells de 7 de gamma alta. Aquell mateix any 1995 es descarrega fins a 7 vegades el 5 de 7, destacant el del dia 24 d'agost, Sant Bartomeu, que s'al<;:a en solitari (única vegada que ho hem aconseguit) en I'actuació de Sortida d'Ofici. El mateix any la Jove de Sitges carrega la seva primera torre de set (29 d'octubre).

Des d'aquell any i fins a I'actualitat la Jove de 5itges té en el 5 de 7 el seu caste11 insígnia, amb 38 descarregats, 3 carregats, 1 intent i 4 intents desmuntats. Els anys més fructífers han estat el 1996 i el 1998 en que es va descalTegar fins a 8 vegades. Cal destacar que som de les poques calles que sense haver fet mai cap castell de 8 ha anat mantenint aquest castell en la seva agenda durant 10 anys consecutius, a excepció del 1999 en que es feren dos intents desmuntats. Aixo és un fet molt destacable ja que el 5 és un castell en que puja molta gent, cal molta canalla i molta gent a la pinya i en uns moments de davallada en quan a nombre de castellers a les colles és molt important poder mantenir aquesta canstrucció.

Poblacions on s'ha fet el 5 de 7*

D C 1 ID

Sitges 21 4

Vilafranca del Penedes 4

Tarragona 3 1

Ribes 2 2 1

Barcelona 2

Alcover 1

Calafell 1

el Vendrell 1

Gelida 1

Montserrat 1

sant laume deis Domenvs 1

38 3 1 4

Font: E/aboració propia Font: E/aboració propia * dades fins a setembre de 2005 * dades fins a setembre de 2005

Page 10: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 200S/10

Opinió 2005

De laves i més joves Jordi Figueras

Quan pensem en entitats o societats, sovint les associem a aquelles persones que han estat a: capdavant en un moment o altre o que s'han deixat veure per les seves funcions o responsabilitats. Pero per damunt de les persones sempre hi ha I'entitat. Les persones passen pero I'entitat ha de quedar. No pot de ser d'altra manera. En el nostre cas ja portem prou experiencia acumulada per comprovar el pas deis castellers per la colla. Hi ha qui ve una temporadeta i no el tornes a veure mai més. També hi ha aquell casteller que després d'haver estat molt involucrat a la colla decideix desvincular-se'n. A tots ens dol que no assisteixi tant als assajos, o que no vulgui continuar ocupant posicions rellevants al castell. Pero és el procés natural de tota activitat social, sobretot si és sense imim de lucre, com en el nostre caso Des de la colla s'ha d'aconseguir que ,=Is castellers mai oerain el !Iigam i que continuin donant el seu sU!Jort en moment, concrets.

A(luests "descansos", anys sabatics o temporades ~H)C actives no els hem d'entendre de manera negativa, el relleu de les persones aporta noves ganes 3 la colla, noves il'lusions, noves maneres de fer, d'entendre el fet casteller. Probablement, aixo ens ha permes ser una de les colles rnés regulars a la nostra categoria Potser les mateixes persones no haguessin mantingut I'empenta necessaria per aconseguir aquesta regularitat.

Per augmentat· el nivell de la colla hem d'unir aquestes dues realitats: els que aporten la coneixenc;a deis anys 3cumulats i els que aporten el punt de .-auxa de la novetat. És possible que aixo s'estigL;i produint ara per ara a la colla, ja que hi ha forc;a castellers amb :~xperiencia i hi ha un bon grup de castellers novells que tots tenim la 1I'Iusió que s'enganxin a la colla i la facín créixer.

De bons costums

Entrar a formar part d'una colla castellera és una experiencia molt especial. Hi ha tot un món per desrobrir ::;ent nova t)e~ coneixer, noves amistats o I'existencia d'un Ilenguatge propi d'aquesta activitat, que crida molt I'atenció i que et fa sentir més casteller Quan el comences a utilitzar,

Lo m3~<ima novetat és I'experiencic; física de fer c?ste!ls. Per !a seva importancia és al que es dediquen :)asicament els assajos. D'aixo se n'ellcarrega la junta tecnica amb el Cap de Colla al capdavart.

Pero rli ha moltíssims altres aspectes per anar descobrint dins d'una colla castellera i que no tenen cap responsable específic encarregat d'ensenyar-Ios. Factors físics com la utilització de les noves peces de roba (camisa castellera, faixa i mocador), evitar

portai' objectes que pugi,l causar ferides en cas de caiguda (ungles massa Ilargues incloses) i altres menys tangibies com e: respecte al Cap de Colla, el compromís que s'assumei:< amb la colla, el silenci que s'ha de mantenir durant les proves a I'assaig, la imatge que donem com a castellers i representants d'una colla, la idea general que comporta el fet casteller o el majar compromís que ha d'assumir el casteller de tronc, la "mala lIet" necessaria dalt del castell ..

Tot alxQ no s'ensenya en una classe teorica al marge de I'assaig practic (tot i que a algú li aniria bé), es va aprenent a mesura que vas passant hores amb la colla, que vas assajant i convivint amb els nous companys. l'Jo és la intenció fer un cataleg, un manJal del bon casteller per seguir-lo com si fos una guia, tant sois rnostró' als nous castellers (els d'ara i els futurs) entenguin que formar part d'una colla castellera és quelcom més que aguantar pes a les espatlles

De canalla

El món de la canalla dins una colla castellera esta pie de tapics: són els qui fan els castells, són els que reben més atencions .

A la Jove sempre hem tingut ciar que una bona canalla és basic per tirar endavant la colla. Podríem d:r que representen el 51% de la colla. Per aixo s'han destina~

molts esforc;os i moltes hores de preparació tecnica deis més rnenuts. I els exits han estat destacables, la canall", de la Jove gairebé sempre ha dernostrat un nivell tecnic possiblement superior al que tenía la colla. Hem tingut poms de dalt dignes de castells de vuit o superiors (quantes colles grans no haurien volgut certs membres de ia canalla de la Jove de Sitges).

Hi ha, pero, un punt que se'ns escapa en la preparació de la canalla. Tant important és la preparació tecnica com la psicologica. I és aquí on no acabem d'estar a I'alc;ada Quanta canalla no ens ha marxat després de la primera caiguda. Som una fabrica de preparar bona canalla, molt ben preparats tecnicament. Ens ho rumiern molt abans de fer-Ios debutar i si no ho fan molt bé no ens arrisquem, tot buscant les m3ximes garanties pels castells i per incidir en la seva confianc;a.

Pero els castells, de tant en tant, cauen i 3eshores aquell nen o nena a qui hern dedicat tantes hoces i que ho fa tant bé s'espanta i deixa la colla Hi ha qui diu que patim poques Ileryes, que hauríem de caure més per comprovar que no passa ;es greu, desmitificar les caigudes i perdre'ls-hi la por. Pero hi ha canalla que no arriben ni a la segona caiguda perque després de la primera ja els hem vist prou. Realment frustrant.

Per altra banda, sobta la poca presencia de canalla sitgetana, sobretot en els darrers anys de la historia de la colla. En aquests moments, tres de dotze (i no tots precisament de famílies sitgetanes de tota la vida).

Page 11: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/11

lntentant trobar-hi alguna explicació, la resposta que trobo més encertada no m'agrada gens. Podria ser, entre altres coses, per que a les escoles no ens han deixat fer tallers de castells, ni prou divulgació del fet casteller. Pero em temo que el motiu és la manca d'afecte, de simpatia que, encara avui dial sent el poble cap els seus castellers. La lIuita ha de continuar.

De lIuita

Sovint es diu que Sitges no és pla<;a castellera, que no hi ha tradició, etc. Expressions com aquesta harl anat acompanyant les dues colles castelleres que ha tingut Sitges. I d'aixo ja en fa més de trenta anys! Ja s'han desmuntat ben c1arament aquests arguments en prou ocasions per a que ho entengui fins el més esceptic.

Malgrat tot, des de la colta hem de continuar Iluitant per fer-nos un lIoc al poble per que hi ha entrebancs, situacions o comentaris que fan que no podem baixar la guardia.

Cert any, a la nostra MTV (Maricel Televisió s'entén) van passar imatges de tots els actes de la Festa Major menys de la Jove, semblava que no existíssim, que no es fessin castells a Sitges. Quin malaurat descuit que I'actuació castellera de Festa Major d'engany no sortís al programa oficial d'actes.

Les autoritats locals (na tates) s'estimen més un aperitiu que veure als seus castellers a la Sortida d'Ofici, aixo si amb disculpa oficial. Per la seguent Sortida d'Ofici, la de Sta. Tecla, tant el balcó com la pla<;a de l'Ajuntament estaven ben plens de sitgetans. Va sorprendre molt que es quedessin per veure castells, pero la resposta va arribar de seguida: celebració deis 25 anys de la Colla Noíes de Bastons (Felicitats).

Fins i tot el calendari no ens és gaire propicio Les diades castelleres de Sto Bartomeu i Sta. Tecla coincideixen amb festes majors d'altres pobles (incloem La Merce I'endemb de Sta. Tecla) on els pressupostos destinats a gaudir deis castells són molt superiors als nostres i an tenen tots el:; números per endur-se les colles grans. Malgrat aixo, la colla fa un esfor<; per poder portar sempre a Sitges les millors colles possibles ¡que els nostres aficionats puguin gaudir deis millors castells.

És per motius com aquests que la Ituita ha de continuar, per que cada pas endavant que donem, cada petita victoria ens donara una satisfacció superior.

)( )(

.t~JrR"(l~ Taberna Vasca

17 anYJ fent tra'Jició al VOJtre COJtat

Carrer l\Iajor. 22 Te!. 93 894 73 70 08870 SITGES

Page 12: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/12

Santa Tecla: LA COLLA Foto: Esperan<;a Fabra

Sarria: Tres de set Foto: Esther Trincado

Festa Majar: Vano de 5 Foto: Angi Mirabent

Sortida Ofici: Pilars balls parats Foto: Lídia Gázquez

Page 13: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/13

Temporada 2005

quan I'acotxadora del quatre costat deis Bordegassos hem Sant Jordi: Quatre de set amb I'agulla ha d'entrar dins el pilar de de demostrar com el pobleFoto: Angi Mirabent

SANT JORDI, 24 d'abril La tradicional actuació de Sant lordi al Cap de la Vila obre la 13a temporada de la Jove. Despres d'un any molt tranquil degut a la gran joventut de la junta Tecnica ara toca mostrar els fruits, despres d'un any amb proves al tronc ara toca demostrar a pla<;a la feina feta. 1 així és. Amb I'entrada deis pilars caminats des del carrer Sto Francesc fins al Cap de la Vila la Jove obre la temporada amb un segur i rapid tres des set, un castell que no ha de mostrar cap mena de tremolor donat a la gran mida ja presa per part de la colla sitgetana. En segona ronda arriba el moment on la Jove ha d'arriscar: els assajos havien anat molt bé pero a I'inici de la temporada els nervis sempre són a flor de pell. Després de desmuntar el peu del quatre un cop per problemes amb els baixos el castell es quadra be i s'enlaira de manera ferma. El quatre és coronat amb rapidesa i és Ilavors

cinc que s'ha anat bastint al centre. Tot i els tremolors del pilar aquest es pot descarregar sense complicacions davant I'euforia d'una pla<;a entregada a la seva colla. 1 pe.- tancar ronda el quatre de set, un castell al qual la Jove ja té ben agafades les mides.

iÁ\®~~®~(D[~i ]iÁ\

[j5~®©®O ~ [Lcallp}o[r®O L5~~OO~LR1 n Ij\;J~

Santiago Rusiñol, 1R 08870 SITGES

Te! 93 811 10 86

..,-------------l---=ca=st::..::e~II.:..-. ~A~ix.:.:..í__=d::..::o:.:..:n-=cs:2,_u:.:..;na

RIBES, 26 de juny Ribes és pla<;a propia. Actuar a Ribes és actuar a casa i per tant al

1 al nostre costat enguany els Castellers de Sants que arriben a Sitges amb la intenció de fer una bona actuació de set i mig, amb el cinc de set en la seva ment, pero baixes d'última hora comporten que els castellers de color gris desisteixin d'enlairar aquest

en.;; estima i com nosaltres I'estimem. Per aixo la Jove pretén fer a Ribes la millar actuació possible: el cinc, el quatre amb I'agulla i el tres de seto 1 les expectatives són bones: la pla<;a de la Víla és plena de camises de color vi, mai s'hi

Dilluns festa setmanal

eJ. Sant Pau, 35 • Te) 93 811 04 19

actuació clavada a la de la Jove de Sitges amb el tres, el quatre amb I'agulla i el quatre de set. El torn deis pilars mar la fi de I'actuació. Així doncs mentre la Jove realitza tres pilars de quatre simultanis els Castellers de Sants realitzen dos pílars simultanis de cinc. Una actuació rodona, tres castells de set per comen<;ar la temporada, tres castells que demostren que la feina s'ha fet ben feta pero que encara s'ha de treballar més. 1 una explicació per no tirar el pílar de cinc: el poder fer pujar el maxim nombre de castellers i de canalla.

Page 14: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE

havien desplac;at tants castellers i es que poder fer una millor actuació que la nostra colla ve"ina ens dona ales. Un cop entrats els pilars caminats la Jove obre i'actuació amb un cinc de seto Les mides són correctes i el castell s'enlaira de manera ferma i és coronat amb solvencia, pero els nervis, les pors, la pressió -no ho sabem encara- fa que el pom de dalt caigui i s'endugui bona part del castel! fent Ilenya. A partir d'aquell moment res va ser el mateix, una caiguda així fa mal, I'estructura estava perfecta pero...els castells ja ho tenen aixo. Acte seguit una rapida i segura torre de sis, aquest castell era necessari per asserenar els anims a la mateixa Colla i també a la mateixa plac;a. En aquell moment ja res era el que era: al costat nostre els Bordegassos havien intentat sense exit un tres de set primer en un intent desmuntat i despres en un intent que va fer lIenya. Una prova prou estranya per a una Colla del seu nivel!. 1 mentre els Bordegassos acabaven la seva actuació amb una segura torre de sis la Ribes: Tres de set Jove \fa optar per enlairar el tres de set, un castell que va pujar ferm i segur ¡ que aquest cop es va carregar i descarregar sense cap

••11.11. SITGES

P1a9a Ajuntament, 7 Te!. 93 89401 07/ Fax 93811 1535

Carrcr Major, l/Te!. 649 759 033

Ángel VidaJ, 4 / Te!. 93 8940408

Angel Vidal. 6 (Home) / Te!. 93 811 12 10

Ángel Vida!, 8 (Júnior)

octubre 2005/14

mena de problemes. 1 per acabar el pilar de cinc i dos pilars de quatre duts al balcó, i es que Ribes és Jove i esperem que ho sigui per molts anys.

Només una satisfacció: sortir de plac;a amb una millor actuació que els Bordegassos. 1 esperem repetir-ho

més endavant pero fent-ho d'una altra manera: sen se cap caiguda pel migo

STA COLOMA, 2 de juliol :_a Jove es desplac;a fins a Sta. Coloma de Gramanet per participar en la festa de l'Avi Porta, un deis fundadors de la colla. Es tracta d'una Diada amb dues colles més a més de la local i la Jove, els Vailets de Ripollet i els Castellers de Sto Feliu cosa que comporta que només es realitzin dues rondes. Arribem a Santa Coloma amb la feina mig feta, la caiguda del cinc de set dóna un cert mal ¡-egust de boca i per tant toca tornar a treballar de valent. Els assajos han d'anar encaminant les estructures i les sortides han de permetre rodar

Foto: Lídia GázQuez la canalla i els castellers. Així doncs a Sta. Coloma debuta

un bon nombre de castellers en posicions noves per a ells amb la torre i el tres de siso Una sortida per seguir fent feina .

el Sant Pere, 5 - SITGES

Page 15: La Torre 20, tardor 2005

Festa Major: Cinc de set Foto: Lídia Gázquez

LA TORRE

CALAFELl, 17 de juliol Per anar preparant Festa Major tornem a Calafell acompanyats pels Nens del Vendrell, que actuen com a colla local. En aquesta actuació la Jove volia tornar a reorendre e/s castells de set i més al costat d'una colla' tant historica com els Nens pero alguns castellers claus ens fallen í per tant tornem a fer una actuació que mo:ts dirien "d'assaíg". La torre de sis ha de servir per agafar be les mides per una possible torre de set, i el castell es realitza amb solidesa. En segona ronda un tres de sis que serveix per tornar afer canvis en I'estructura, una bona part de castellers que generalment van a la pinya en aquesta ocasió pugen al tronc. 1 per acabar s'enlaira un segur quatre de sis amb I'agulla net, I'estructura per tirar-lo hi era pero ens faltaven alguns castellers per assegurar­lo be. 1 per tancar ronda el pilar de cinc, un pilar que cau abans d'entrar I'acotxadora i és que el segon s'acabava de trencar el dit. Ja ho diuen que s'ha d'anar amb compte amb els castells' Per acabar bé la feina, el pilar de quatre amb un altre casteller a segons.

GARRAF, 15 d'agost Per primera vegada la Jove participa en la Festa Major de Garraf. Aquesta actuació es planteja a la Colla com un divertiment, si un altre divertimento El més d'agost és el mes de les vacances per excel'lencia, pero a Sitges tenim la Festa Major i per tant ens toca treballar de valent. Molts castellers agafen vacances la primera quinzena per tal d'estar a punt per Festa Major i aixo provoca que a Garraf ens siguem uns quants menys deis esperats. Amb tot es planteja una actuació rapida i distesa per els aficionats del nucli de Garraf així com per als castellers. Així dones dos pilars de quatre on debuten castellers a segons. Els dos següents castells es realitzen amb bona part deis congregats a la pla<;a: un tres i una torre de sis han de servir per anar rodant castellers i canalla de cara a l'Actuació de Festa Major que s'apropa.

octubre 2005/15

ACTES DE FESTA MAJOR, 23 i 24 d'agost

Amb un cap de la Vila pie de gom a gom durant I'actuació de VIGÍLIA la Jove realment es pren aquesta actuació com una de les més importants del calendari, No es faran grans castells pero si que es

veu un ambient excel' lent entre els castellers i també entre els afícionats i turistes que any rere any omplen el Cap de la Vila. Es tracta d'una actuació per seguir rodant la canalla i els castellers, així doncs faran el castell en posicions que on no hi estan acostumats. Així dones realitzem un tres de sis amb I'agulla, un castell que no s'acostuma a veure gaire a pla<;a pero que últimament la Jove li ha trobat el seu gust; un cinc de sis net de postal, una clara proba per pujar-lo un pis més el cap de setmana; un tres de set també de postal, i que tot i que no es portava en ment la gent de la pla<;a el va demanar insistentment; un quatre de sis amb I'agulla per finalitzar amb tres pilars de

quatre. Una actuació rapida pero molt densa i amb quatre castells realitzats. 1 com a anecdota les

cameres de Televisió de Catalunya i Televisió Espanyola, connectant en directe per a Catalunya i Espanya. 1 es que els castells i la Jove de Sitges també són mediatics,

HYDRA-M E D lA

Plans i estrategies de comunicacíó / Imatge corporativa

Campanyes de publicitat / Disseny / Relació amb mitjans

Publicacions / Marketing on-line / Solucions multimedia

[email protected]

t. 93 894 53 75/ f. 93811 1412

espanya, 10 1r 2a / 08870 sitges (ben)

Page 16: La Torre 20, tardor 2005

'...A TORRE

El dia de Sant Bartomeu la Jove té cita davant I'ajuntament per retre tribut a les autoritats, en la tradicional SORTlDA D'OFICI. Així dones, mentre ~Is balls muntats feien la seva passada per davant la casa consistorial la Jove realitza dos pilars de quatre simuitanis per realitzar al finalitzar la passada deis balls una rapida actuació. ,....- ----l

Així dones es veu a la pla<;a de I'ajuntament un altre tres de sis amb I'agulla, potser encara més maco que el de Vigília, una segura torre de sis per acabar amb dos pilars de quatre simultanis.

I al vespre el tradicional pilar de quatre d'homenatge al sant a la seva entrada al Temple Parroquial un cop finalitzada la Processó del Santo

ACTUACIÓ DE FE5TA MAJOR,

28 d'agost Per tancar els actes de Festa Major enguany s'ha preparat una actuació molt completa de castells amb la presencia a pla<;a d'una colla tant important com els Minyons de Terrassa així com d'una colla tant historica com els Nens del Vendrell. La Jove té molt ciares les seves aspiracions en aquesta diada castellera' poder repetir deu anys despres e!s mateixos castells, i 3mb alguns deis seus integrants encara formant part del mateix tronc, amb el cinc i el quatre de set amb I'agulla.

Amb I'entrada deis pilars de quatre caminats per part de les quatre colles s'inicia I'actuació i la Jove és

Pere García Suñé

Pintura decorativa

Interiorisme

Telf. 600.00.29.66

octubre 2005/16

I'encarregada d'obrir pla<;a amb el primer objectiu, el cinc de seto L'estructura puja bé, molt bé, ben segura i ferma j és coronada amb rapidesa per part de I'enxaneta, que en fer la segona aleta del cinc provoca I'esclat d'alegria de la pla<;a fent que el castell es descaíregui amb consistencia Amb un objectiu

~---_ ___. complert en segona ronda arriba el segon objectiu, el quatre de set amb I'agulla. Despres de desmuntar un peu el segon es lIiga rapid i puja, altre cop, amb constancia mentre a dins es basteix el que sera el pilar de cinc. Un cop carregat el quatre I'acotxadora entra dins el pilar deixant I'espadat de cinc lliure i provocant un altre xafec d'aplaudiments per part de la pla<;a. Amb el pilar lIiure de mans comen<;a el treball de la pinya per mantenir-Io ferm i dret, un treball necessari pero que permet descarregar el castell. Per tancar la tercera ronda la Jove opta per enlairar el quatre de set per poder fer debutar en castells de set un bon nombre de castellers que fins ara havia fet les probes deis castells de siso

Els Minyons arriben a Sitges amb la il'lusió de poder tirar castells de gamma alta de

vuit aixf com algun de nou pisos, pero la baixa d'algun membre de! tronc els fa desistir de I'intent d'enlairar castells de nou pisos. Amb tot una molt bona actuació deis Minyons i que ja ens agradaria veure any rara any a la nostra pla<;a aquests castells. Aixi dones, una bell;=¡ torre de vuit amb folre, un IIeuger quatre de vuit i la catedral deis castells, un magnífic i mastodontic cinc de vuit. Els Nens tot hi arribar amb manca d'efectius ho donen tot en I'actuació. Així doncs, un intent desmuntat de tres de set, per indecisió de la canalla; a una segura torre de sis en torn de repetició li segueix, ara si, el tres de set per acabar amb un quatre de sis amb I'agulla. I en torn de pilars vam poder veure una mica més de I'esperat, mentre la Jove de Sitges va oferir un vano de cinc i els I\lens del Vendrell un pilar de cinc, els Minyons de Terrassa ens va mostrar un esplendid pilar de sis, un pilar que Sitges no té gaires oportunitats de veure al IIarg de I'any.

Page 17: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005717

DIADA DE CATALlINYA, 11 de setembre Dues cites marquen la Diada. Primer participem en I'ofrena floral que el Consistori de Sitges així cam les diverses entitats i particulars realitzen davant el Monument al Doctor Robert. Així dones la Jove realitza un pilar de quatre caminat, un pilar de quatre mostrant la senyera mentre es realitza I'ofrena de f10rs davant el Monument així eom un tres de sis neto Rapid, tot molt rapid. Tanta rapidesa es devia a que teníem una altra cita amb els castells a Barcelona. Així al migdia la Jove ens reunim amb els Castellers de la Vila de Gracia i els Castellers de Cornella al Passeig de Sant Joan de Barcelona per participar en la Diada del Camp d'en Grassot.

Una actuació que ha de servir per realitzar ciares prabes per preparar la Diada de Santa Tecla, i si pot ser amb castells de set millor que millor. 1 la resposta de la gent ho permet. La Jove obre plac;a amb un segur i parat tres de set, el quart de I'any, demostrant el gran treball que la Jove sempre demostra en aquesta canstrucció; en segona ronda ofereix a la gent congregada al mateix Passeig de Sant Joan un quatre de set, el tercer de I'any; per acabar I'actuació amb un segur i parat quatre de sis amb I'agulla, on un bon nombre de castellers van debutar en nombrases noves posicions. Un bon treball de pinya i tranc ¡una bona comunicació amb les altres calles fent-se pinya

Sarria: Quatre de set amb l'agulJa Foto: Esther Trincado

les unes amb les altres i que permeten veure per part deis Castellers de la Vila de Gracia el tres de set, una seguríssima torre de set i un esplendid quatre de set; mentre els castellers de Cornella realitzen el quatre, el

quatre amb I'agulla i el quatre de seto 1 per acabar del tot tates tres calles acabem amb un pilar de cinc.

ACTES DE SANTA TECLA, 17 i 23 de setembre Així cam l'Actuació castellera de Festa Majar havia tancat els actes de Festa Major i ha va fer amb malt d'exit gracies al ban nivell exhibit per les calles, la Diada de Santa Tecla havia d'abrir la Festa Majar petita de Sitges amb un altre cartell immillarable: els Castellers de Vilafranca i els Castellers de Sant Cugat. La primera amb la intenció de tirar castells de nou altre cap al Cap de la Vila i els segons arribant enguany cam una de les eolles més completes al realitzar tota la gamma de

castells de seto Pero la pluja en ocasions pot més que les ganes de fer castells, si bé a

l'hora en que havia de eomenc;ar I'actuació ja no queia ni una gota la decisió presa unes hores abans davant la impossibilitat de les calles de poder sortir en eondicions des de les seves poblacions va pesar més.

Un mal gust de boca (altre cap) ens va quedar, no ho amaguem. Les prabes deis castells de set i mig seguien anant bé i I'aigua ens ho havia esguerrat tot. Amb tot la Jove va continuar amb els actes previstos.

L ECO de SITGES

Impresos comercials - Catalegs - Revistes - Fulletons CarteUeria - Llibres i altres - Fotocomposició Macintosh

CARRER BONAIRE, 6 . lEL. 93 894 30 34 . FAX 93 894 98 30 . 08870 SllGES

Page 18: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE

Així doncs a la SORTIDA D'OFICI altre cop el pilar parat davant I'edifíci consistorial a la passada deis balls parats per realitzar després un rapid quatre de sis net i per acabar amb una altre pilar de quatre. A la tarda el moment més esperat, a les set de la tarda puntuals davant del Baluard i al capdamunt de les escales de la Punta la Colla baixa els 49 graons de les escales amb un pilar de quatre per arribar fins a la Fragata. Un deis moments més esperats per tots els sitgetans i sitgetanes i, perqué no, també ger la mateixa Colla. 1 al vespre altre cop el pilar que c10u la Processó de la Santa davant el Temple Parroquial de Sto Bartomeu i Sta. Tecla.

FESTA MAJOR DE SARRIA, 9 d'octubre En una actuació realitzada a la plac;a del Consell de la Vila, just davant de la seu del districte de Sarria-Sant Gervasi, juntament amb els Castellers de Barcelona, els Castellers de Sants i els Castellers de Sant Cugat en motiu de la Festa Major d'aquest barri de Barcelona. Aquesta actuació havia de seguir I'estela de la passada actuació de 1'11 de setembre: poder dur a plac;a dos castells de seto 1 la resposta altre cop va ser total per part deis castellers: I'éxit és total i encara ens quedem curts amb aquesta pretensíó, no en farem dos de castells de set sinó que en seran tres.

L'entrada deis pilars caminats altre cop inicia I'actuació i la ]ove inicia la seva primera ronda realitzant un segur i rapid tres de set, el quart de I'any, i un castell que de ben segur la Jove hauria de realitzar en més ocasions. En segona ronda i gracies a la bona quantitat d'efedius desplac;ats fins al barrí de Sarria la Jove pretén fer el que seria el seu castell més ambiciós de la Oiada, el quatre de set amb I'agulla. Mentre el quatre puja amb seguretat i rapidesa al seu interior s'hi basteix el pilar de cinc, que al quedar lliure de subjeccions permet carregar el castell. Un cop descarregat el pilar I'esclat d'emoció de la colla és espectacular, i es que feia dos

octubre 2005/18

anys que la Jove no podia dur el quatre de set amb I'agulla fora de Sitges o de les vel'nes viles de Ribes o Vilaf:anca. Per tancar la magnífica actuació de la nostra Colla el quatre de set, segurament el castell més treballat de la Diada, pero que no comporta cap complicació per a ser descarregat.

Al nostre costat els Castellers de Barcelona realitzant una molt bona actuació amb el quatre i el tres de vuit juntament amb la torre de set mentre els castellers de Sants basteixen el quatre de vuit i la torre i el cinc de seto Per la seva banda els Castellers de Sant Cugat realitzen un intent de tres de set aixecat per sota, molt lIuny de poder-se realitzar amb éxit, per continuar amb el quatre, el quatre amb I'agulla i el tres de set Per acabar les tres rondes preceptives va arribar la ronda de pilars, i mentre les dues colles de Barcelona així com eis de Sant Cugat feien sengles pilars de cinc la Jove de Sitges va optar per fer pujar tota la canalla fent tres pilars de quatre simultanis.

7t~"'¿6te",¿a,

11t¿fet#lte"e Des de I'any 1935

Sallt Fra.ncesc. 27 OKK70 Sttge~Telefon 93 894 38 09

ESMüRZARSCASüLANS TAPES VARIADES • MENú DIARI

Ctra. de les Costes, 16 • Te!. 93 811 01 20 • 08870 SITGES

Page 19: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/19

, RECULL DE DADES ESTADISTIQUES

An 2005

.~

Oiada de Sant Jordi

lmM Sitges

~

24/04

Festa Escala Inclusiva Sant Pere de R!bes 21/05

Festa Majar Sant Pere de Ríbes 26/06

Trabada de I'Av! Porta Sta. Coloma Gramanet 02/07

Festa Maiar Calafell 17/07

Festa Ma'or Garraf 15/08

Oiada de vigilia Sitaes 23/08

Sortida d'Ofici SI. Bartomeu Sitges 24/08

Entrada de St. Bartomeu

Oíada de Festa Major

Oíada Nacional Catalunva

Sitges

Sitges

Sitaes

24108

28/08

11/08

Oiada del CamD d'en Grassot Barcelona 11/08

Oiada de Santa Tecla Sitaes 17/08

Sort!da d'Oficí Santa Tecla

Baixada del pilar

Entrada de Sta. Tecla

Festa Majar

13a Oiada de la Colla

Sitges

Sitges

Sitges

Sarriá (Barcelona)

Sitaes

23/08

23/08

23/08

09(10

22/10

Festa del Local Terrassa 29/10

r:m lamlR'l'l';1 , ". ".~ .1 . . "i::11~ I~ r:1" "

10' 20 10 10 10

20

30" 10 10 10 1c

20 10 10

20' 10 10n 10 1i

30 10 1D

30 10 10 lOn 10

40 10 10

10

30' 10 1D 10 10

20' lOn

10 10 10 10

20/1i 10n

10'

10

30(1c' 10 10 10

• 1 pilar camina!

LES VINT-¡-CINC MILLORS DIADES DE LA JOVE DE SITGES

I 1 Diada de Festa Majar 1998 Sitges p/4cam 5/7 2/7c 3/7sc Ip/5 2 Diada de Festa Majar 2003 Sitges p/4eam 4/7a i 4/7a 2/7c 4/7 p/5 3 Festa Majar Ribes 1998 St. Pere de Ribes 5/7 4/7a 3/7 2 p/5 4 Diada de Santa Tecla 1998 Sitges p/4eam 5/7 2/7 id I 2/7id 4/7a 3/7 2 p/5 5 12a Diada de la Colla 2004 Sitges p/4cam 3/7 5/7 4/7a 2 p/5 6 3a Diada de la colla 1995 . Sants SCN 5/7 4/7a 3/7 p/5 7 Tots Sants 2001 IVilafranca del Penedés 4/7a 5/7 3/7 p/5

5/7 4/7a 3/7s i 3/7 p/5c ' I I8

9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26

Festa Majar 2004 ¡Sitges Santa Tecla 2004 ISitge~ Festa Majar 2005 Sitges Festa Majar 1996 Sitges Diada Especial 1995 iSitges Festa Majar 1998 I Calafell Sant Jaume Domenys 1996 St Jaume Domenys 5a Diada de la colla 1997 Sitges Festa Majar 1997 Sitges Caneurs de Tarragona 1996 Tarragona Festa Majar 2003 SI. Pere de Ribes Festa Majar 200'¡ Sitges Diada de Santa Tecla 1996 Sitges 9a Diada de la colla 2001 Sitges Diada Nacional 1995 El Vendrell Diada del Cos del Sou 1996 Tarragonéi Sant Miquel 1997 Vilafranca del Penedés Festa Majar 2000 Sitqes

p/4cam p/4cam p/4cam p/4cam p/4eam

p/4eam p/4cam

p/4eam p/4cam p/4cam p/4eam

p/4eam

4/7a 4/7a 5/7 5/7 5/7 5/7 5/7 4/8 i 5/7 5/7 5/7 5/7 5/7 5/7 5/7 4/7 4n

15n

5/7 5/7 4/7a

14/7a 4/7a 4/7a 4/7a 3/7s 4/7ae 4/7a i 4/7a 4/7ae 4/8 i 2/7 i 4/7 5/7 5/7 4/7

4/7 4/7 4/7 417 4/7 4/7 4/7 4/7 3/7s i 4/7ac 4ne 3/7 4/7 4/7 3n 3/7 3n 3/7

vano de 5 vano de 5 vano de 5 p/5 p/5 p/5 i 2 p/4 3/7 3/7 3/7 2 p/4 p/5 3/7 3/7 p/5 p/5 e

Ip/5 e 13 1/4

p/5 I ¡p/5e

p/5 p/5id

p/5 p/5

Page 20: La Torre 20, tardor 2005

LA TORRE octubre 2005/20

- API A,

Vine afer castells amb la Colla lave de Castellers

de Sitges Dies d'assaig: dimarts i divendres a les 21.00 hores Al Palau del Rei Moro, earrer d'en Base 14, SITGES

www.jovedesitges.org