la torre 19, tardor 2004

20
La Torre REVISTA DE LA COLLA JOVE DE CASTELLERS DE SITGES Núm. 19 octubre 2004

Upload: jove-de-sitges

Post on 08-Mar-2016

246 views

Category:

Documents


23 download

DESCRIPTION

Revista de la Colla Jove de Castellers de Sitges

TRANSCRIPT

Page 1: La Torre 19, tardor 2004

La Torre REVISTA DE LA COLLA JOVE DE CASTELLERS DE SITGES

Núm. 19 octubre 2004

Page 2: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/2

EDITORIAL

Si fem un repas al llarg de la historia de la colla, podrem veure que hem passat per

diferents etapes, unes més positives, d'altres no tant i fins i tot algunes dolentes (o molt dolentes). Si filem més prim, també veurem que s'han anat alternant temporades amb unes clares aspiracions tecniques amb d' al­tres enfocades a diferents aspectes; tempora­des on s'ha fomentat l'orgull de ser membre de la Jove o la rivalitat sana entre colles; temporades de celebracions i altres de refle­xió. En tots els casos hi ha hagut la mateixa intenció: esperonar-nos i crear il·lusió per fer créixer la Jove de Sitges. I és en aquest sen­tit que el factor fonamental per al futur de la colla és, per una banda, el manteniment del maxim nombre de castellers possibles (recor­deu: no hi ha excastellers) i per altra, la incorporació de nous castellers. Aquest any 2004 s'esta vivint una, ara ja cla­ríssima, manca de castellers als assajos i a les actuacions i també una falta de públic en cer­tes places. És un factor comú a tot el món casteller. A la Jove estem afrontant aquesta situació amb seny i amb l'experiencia d'haver viscut alguna temporada complicada que ja ens va fer reflexionar sobre aquest tema. El públic ha sabut estar a l'alc;:ada que Sitges es mereix com a plac;:a castellera, omplint el Cap de la Vila en les nostres actuacions. I els cas­tellers també hem sabut respondre a les cri­des de la Junta Tecnica per dur a terme bons assajos (amb pinyes importants i un 317 fins aixecador) i amb la nostra presencia a les actuacions. Tot aixó ens ha de fer veure la importancia de la incorporació de nous castellers, sigui per la via de campanyes publicitaries, amics, ger­mans o els pares i mares de la canalla, i tants d'altres. Aquestes incorporacions ens han de permetre viure canvis interns i anar renovant la colla a tots els nivells. Exemples: sis mem­bres nous a la Junta Directiva, set a la Tecnica sense oblidar els relleus a les pinyes i als troncs (cosa que ens ha permés fer castells sense la participació de castellers emblema­tics que eren habituals en certes posicions). És per aixó que la colla ha de saber crear els mecanismes suficients per mantenir vinculats el maxim nombre de castellers veterans i saber incorporar tants nous com sigui possi­ble. Pero al marge de tot el que pugui fer la Colla, també és important el paper que fem tots i cadascú deIs castellers a nivell indivi­dual. Hem de ser nosaltres els que fem pale­sa la il·lusió i les ganes de passar-ho bé amb els castells i totes les activitats extracastelle­res que s'organitzin i fomentar la cohesió i la salut interna per continuar tirant endavant el nostre projecte.

Visea la Jovel!

j a.niQ 'ó ffi d't Cap de la VilEt 3 . 08870 Sitges

Tel.: 93 810 2211

Carretera de les Costes, 26 Te!. 92 811 01 20

SITGES

Pagina anterior: Festa Majar, cinc de set Foto: Udia Gázquez

La Torre Revista de la Colla Jove de Castellers de Sitges

Edita: Colla Jove de Castellers de Sitges Consell de redaeció i eol'laboradors: CarIes Allende, Natalia Bartes, Nando Blasco, Josep Caballé, Gerard Coll, Franck Diaz, Josep Estrada, Marc Estrada, Esperanc;:a Fabra, Jordi Figueras, Lídia Gázquez, Rosa López, Dr. Marañón, Angi Mirabent, Mare Molina i Pablo Moral. Publicitat: Colla Jove de Castellers de Sitges Impresió: L'Eeo de Sitges, S.L. Adrec;:a: Palau del Rei Moro, earrer d'En Bose 14,

08870 Sitges (Penedes) Distribueió gratu"ita (500 exemplars)

La Colla Jove de Castellers de Sitges reeomana utilitzar el serveis que ofereixen els nostres anuneiants

Page 3: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 3

CARTA DEL CAP DE COLLA Nando Blasco

Buenas lave. Un cop acabada la temporada és I'hora de les valoracions, i també deis agra·iments. Com les valora­cions ja les farem en la tradicional assamblea general de final de temporada, vull aprofitar aquestes línies que amb molt de gust escric per la Torre, per agrair i ironitzar sobre diferents aspectes que han envoltat aquesta temporada 2004. L'onzena!

En nom meu i de la tecnica que represento sineerament moltíssimes gracies; moltíssimes gracies...

... Als més de 125 castellers i castelleres que aquest any han passat per la colla, perque si algún dia estiguéssim tots junts assajant, al Palau no hi cabríem.

... Als pares i mares de la nostra excepcional canalla, per confiar tant i tant bé en la tecnica, la directiva i la Jove. Sou els millors.

... A la nostra canalla, des de l'Anna Xulius, fins I'Ánge­la, passant per la Marineta i la Júlia, la Claudia i la Maia, l'Isham i és ciar la Mar i la Marta, la Rebeca, sense obli­dar-nos de les dues triomfadores de la temporada la Zaray i la Irene perque tots i totes en cap moment de la tempo­rada us heu fet enrera. L'any vinent amb aquesta valentia i confian<;;a sense cap dubte descarregarem la TORRE DE SET.

... A I'equip de canalla perque no confiaven en vosaltres i heu demostrat que estaven equivocats.

... Al Nando, en Santi, en Siscu i en Joan Puig perque sempre estem criticant a la directiva, no és res personal, simplement ens estimem moltíssim la Colla i volem que tot surti perfecte.

... A la directiva: Gerard, Caballé, Lídia, Fig ueras, Marta, i també al Josep Estrada, Jordi Olivella, Joan directiva, Franki, Dólera i Pere García moltes gracies per tota la feina feta, que és moltíssima. L'any vinent segur que us organit­zareu molt millor i tindrem una directiva de colla de 8.

... A les nostres quarts, quints i crosses perque esteu tan tremendes que els nostres castellers s'enamoren ineondi­cionalment de vosaltres. Nois, abans que la cigala esta la Jove.

... A l'Agrupació per cedir-nos un any més una part del Palau del Rei Moro, esperem que I'any vinent amb la direc­tiva que hi hagi, també us poguem dir que ens sentim com a casa.

... Als pastorets i pastoretes perque ja som un sector dins de la Colla. Perque nosaltres amb la Jove sí que ens sentim com a casa.

... A I'Oscar Farrerons i en Siscu per ajudar tant i tant al Nando amb les mides deis trones, perque ja voldrien mol­tes tecniques tenir uns mestres com vosaltres.

... A I'equip de pinyes i de crosses, perque heu clavat els peus deis castells de 7 que hem realitzat aquesta tempo­rada, fins i tot en Jony Matas ha aguantat un castell de 7 de baix pensant-se que era de 6, jejeje, simplement impressionant. Joan Marc ets un crack!

... A en Ponee, en Nacho i en Jordi Farrerons per aguan­tar de baixos sense haver assajat els castells de 7. Perque ereu coneients que la Jove us necessitava.

oO. A en Badó, Clavero, Villanueva pare, Carrasco, Tito, Pericu, Ciré per estar un any més al costat deis castells i

un cop més amb la Jove de Sitges. A tu també Xambó, la Jove sempre et recordara.

... A l'Enric per no faltar a cap actuació, tot i estar lesio­nat, ressacós, indig nat o euforic. Enric la Jove et necessi­tao

'" Als Farrerons, Mercaders, ColIs, Fig ueras, Estrades, Villanuevas, Mirs, Baqués, Mirabents, Serranos .... perque tots plegats formem una gran famaia: la Colla Jove de Castellers de Sitges.

... Als grallers perque les vostres gralles dignifiquen els nostres castells de 6. Sou els millors i ho sabeu.

... A en Santi i en Figueras per ser els meus dos suports morals, en els moments difícils. Nervi i seny.

... A en Figueras per fer de tot i més aquesta tempora­da, i sempre amb humiltat, imparcialitat i respecte cap a tothom. Te'n dec una!

... Als ribetans i ribetanes perque sabeu escollir quina és la millor colla del Garraf i gracies a vosaltres un any més Ribes és de color vi.

... Als Bordegassos de Vilanova, per confondre les lIagri­mes d'en José. A Terrassa no plorava d'emoció sinó de ver­gonya.

... Al José Carrasco perque ja els agradaría als Bordegassos fer-nos un canvi i quedar-se amb el nostre José. Sig nat plataforma pro-Carrasco cap de colla.

.oO A les primeres mans, crosses, vents, baixos, laterals, cordons, aguiJes i taps, perque dins de la colla, dins del castell sou igual d'importants que qualsevol altre; eneara que potser com a Cap de Colla no us he sabut demostrar. Bona pinya, bons castells !

... A la Barbara per cuidar-me tant i tant bé el día de la Diada de Sant Jordi, i a les metgesses deis Camils perque a veure si I'any vinent m'hi puc quedar a dormir. Tremendes!

... Als nous perque amb només un any ja us sentiu tan orgullosos de portar la camisa color vi com els que en por­tem tres o com els que en porten onze. Sempre Jove de Sitges!

... A la Lídia per ser la nostra millor suporter.

... A la Júlia Mercader per les seves crítiques, perque, tia ho he fet el millor que he pogut i he sabut.

... Als Castellers de Vilafranea per descarregar el 4 de 9 amb folre al Cap de la Vila, als Capgrossos de Mataró per la magnífica actuació de Sant Tecla i a totes les calles amb les que hem compartit pla<;a aquesta temporada. Merci per I'ajuda donadada i pels bons moments que hem pas­sat plegats.

... Als matats que ens han intentat criticar a les polemi­ques de la Jove de Tarragona, perque les vostres crítiques no s'aguantaven per enlloc i ens donen forces per conti­nuar treballant.

... Al Júnior i al Legend perque volem el tercer pilar de 5.

... Als castellers i castelleres, pares i mares, a la canalla, als pobles de Sitges i Ribes; merci per continuar amb el projecte que fa onze anys es va iniciar. Mai no ens rendi­rem!

Ahir, avui i dema: Sempre Jove de Sitges.

Page 4: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/4

La Jove i els mitjans: Mirar, escoltar i llegir la Jove

El contacte amb la Jove a través deIs mitjans de comunicació aquesta temporada 2004 ha estat una mica diferent a d'altres anys. Obrir una revista espe­cialitzada en el tema casteller i trobar un pilar de la Jove, escoltar a la radio una veu que ens convida a for­mar-ne part o veure un espot de la colla a la petita pantalla han estat alguns exemples d'aquest nou con­tacte amb la colla a través deIs mitjans.

"Viu la Jove de més a prop" ha estat el lema i l'eix central de la campanya de publicitat de la colla. Per portar-la a terme s'han escollit tres mitjans principal­ment: premsa, radio i televisió. Tot té una raó de ser, aquests tres mitjans oferien la cobertura més amplia del públic objectiu a qui es volia arribar. A més, pel que fa als mitjans audiovisuals, la cobertura era maxima i el cost, mínim, gracies a la col-laboració de les institu­cions públiques, que van implicar-se, tenint en compte la naturalesa de la Jove com a entitat cultural sense anim de lucre.

I ja parlant més concretament deIs suports seleccio­nats, a premsa, i gracies a l'Ajuntament de Sitges, es va inserir l'anunci d'una pagina sencera al número 2 de la revista "Castells" que comen~a editant aquest any el grup Enderrock corresponent als mesos de juliol, agost i setembre. I pel que fa a radio, es van escollir dues emissores d'abast local com són Radio Ribes i Radio Maricel, uns mitjans utilitzats en temporades passades. En els blocs publicitaris d'ambdues emissores es va inserir una falca que hom pot escoltar també a través de la web de la colla. La falca es va comen~ar a radiar a principis d'estiu.

Pero la gran novetat d'enguany i la que ha donat més a parlar, obtenint, per tant, més notorietat, ha estat l'espot publicitari de televisió que s'ha inserit a Maricel TV. L' espot també mantenia el lema de campanya com en els altres mitjans per tal de donar una coherencia global a la campanya. L'espot consta d'un muntatge dinamic de diverses imatges de la colla durant dife­

~®®~®®@~Q~

[F~®©~Q ~ ~~[9)©[?~Q

[p~~~~~@[M®

Santiago Rusiñol, 18 08870 SITGES

Tel 93 811 10 86

rents actuacions i en moments concrets de la Jove en el seu dia a dia com a colla castellera. Aquest espot també va comen~ar a veure's a principis d'estiu. Altres mitjans tradicion'als han estat l'aparició de les actua­cions de la colla en l'agenda cultural de Sitges, els arti­cles de l'Eco de Sitges i el Diari de Vilanova i la creació de posters informatius de les actuacions de la Jove per actuacions i esdeveniments concrets. Sense oblidar, és clar, la publicació de La Torre, la revista de la colla que teniu a les vostres mans en aquests moments.

"Viu la Jove de més a prop" ha estat un eix central que expressa la voluntat de la colla de convidar a totes aquelles persones de Sitges, de Ribes i d'arreu a for­mar-ne parto Una altra manera de dir que la Jove és oberta, que un pot apropar-s'hi, pot gaudir deIs cas­tells sense anar més lluny. Dir que els castells són a la vora i que hom els pot viure amb intensitat.

No cal oblidar, pero, la gran funció comunicativa que té la xarxa. La web de la Colla Jove de Castellers de Sitges www.jovedesitges.org és un espai de debat i de comunicació entre castellers. En el forum "Digues la teva" totes les persones que accedeixen a la pagina web poden expressar la seva opinió o donar la informa­ció que creguin d'interes. De la mateixa manera, la colla pot posar a l'abast de tothom articles, fotogra­fies, anunciar actuacions i activitats.

I és que la Colla Jove de Castellers de Sitges, enguany, ha treballat per aconseguir un apropament a la gent. La propera temporada es continuara treballant en aquesta direcció intentant millorar la relació de la Jove amb els mitjans de comunicació i el vincle que aquests creen amb la Vila, amb Ribes i amb la gent que s'estima els castells, en general. Mentrestant, sempre esta en les mans de tothom el "boca-orella", el mitja de comunicació més antic del món i per que no dir-ho, el que tots tenim més a l'abast.

LíOIA GÁZQUEZ

CI Sant Pere, 5 • Tel.-Fax 93 894 10 49 • SITGES CI Bailén, 154 • Te.-Fax 93 207 5277 • BARCELONA

Page 5: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 20041 5

COLLA ENDINS ACTIVITATS DE LA CANALLA

La canalla com sempre ha estat una de les principals alegries de la Colla. Per a tots és irilportants que ells se sen­tin a gust perque, sense cap mena de dubte, són el principal nexe d'unió d'una Colla: els grans cada dia n'aprenem una mica més d'ells i aixo ens fa créixer. Sense canalla no hi ha castells, aixo ho sabem tots, pero sense diversió tampoc n'hi hauria ...sortides a la Trinitat, festa de globus, visita a la platja, visita a l'escola de vela, escalada ... pero sobretot: FER COLLA.

La Canalla per Sant Jordi Foto: Lídia Gázquez

Visita a la Trinitat Foto: Família Estrada-Mirabent

Algunes de les activitats...

A navegar Foto: Família Estrada-Mirabent

... i a escalar Foto: Família Estrada-Mirabent

Divertint-se a L'Alcora

Foto: Lídia Gázquez

Mundialet: la canalla amb en Cruyff Foto: Esperan~a Fabra

Page 6: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 6

COLLA ENDINS

C~~RNAVAL 2004 Per nove any consecutiu, els dies 22 i 24 de

febrer, la Jove ha participat amb una carros­sa al Carnaval de Sitges, integrada dins l'en­titat sitgetana "El Retiro". Enguany la tema­tica escollida ha estat "Guerrers del Drac" una fantasia de guerrers al pur estil de "Dragones y Mazmorras".

Amb un total de 51 components, la coreo· grafia preparada pels membres del grup al Cap de la Vila va ser una barreja entre "La Porta" de Sangtra"it i el "Get Busy" de Sean Paul. La carrossa, elaborada per membres de la Colla juntament amb els carrossaires d' "El Retiro", estava formada per dos dracs que sortien d'una cova i ambientada en un bosc de fantasia.

A aquestes alc;:ades del 2004, la colla de Carnaval ja torna a estar en marxa, per tal de fer participar la colla en el proper carna­val, que sera els dies 6 i 8 de febrer de 2005.

ROSA LÓPEZ

LA JOVE SOBRE RODES Tens bicicleta, jove?, doncs a que esperes. Des de fa

dos anys un grup de la colla ens reunim per anar a donar un vol en BTT. Els dissabtes i diumenges que el calen­dari casteller ho permeten ens reunim per estirar una mica les cames. Tant si ets un "crack" en aixo de peda­lar com si t'acabes de treure les rodetes del darrera de la teva maquina, tens una cita amb nosaltres. Els dis­sabtes es realitzen les sortides d'iniciació pels voltants. Els diumenges, en canvi, el ritme és una mica més fort i ens endinsem pel parc natural del Garraf. A més, esporadicament, realitzem sortides més agosarades. En aquest sentit ja hem fet en un parell d'ocasions la ruta Sitges-Montserrat.

L'ambient ha estat immillorable i la totalitat dels par­ticipants hem arribat a la meta. Cal destacar que s'han

ALUM-METALL

La Colla de Carnaval Foto: Marc Molina

dissenyat uns mallots que ben aviat podrem lluir, els quals són clarament identificatius de la colla amb un disseny impecable. L'esport de la BTT esta molt lligat amb el que significa fer castells. És tracta d'assolir una fita amb un esfore;: comú.

La companyonia, l'esperit de superació i la solidaritat són inherents en ambdues activitats. Una colla és viva no només pel fet de fer castells sinó per organitzar altres activitats relacionades amb la seva fi. Sense obli­dar que ha d'engrescar els seus castellers a participar­hi. En aquest sentit podem estar ben satisfets, el núme­ro de joves interessats augmenta dia a dia. Fins i tot serveix com a canal comunicant entre castellers i segui­dors que ens acompanyen a les actuacions. Per tant és una activitat que et convidem a tastar-la. Sobretot ara que la temporada arriba a la seva fi, participar et per­metra seguir en contacte amb la Jove.

JOSEP CABALLÉ

DROGUERIA - PERFUMERIA

Serralleria metal·lica tancaments d'alumini

Exposició i venda Taller Centre Cornrcial Oasis - Local 65 C. Comas i Sola,14 Te!. i Fax 93 894 07 58 Te!. 93 896 29 38 08870 SITGES 08810 SANT PERE DE RIBES

Jesús, 62 Tel. 93 894 02 82 08870 SITGES

Page 7: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 7

COLLA ENDINS

ANADA A MONTSERRAT EN BTT El dia 20 de juny d'enguany una colla d'intrepids

castellers van sortir de Sitges amb la intenció d'asso­lir "l'Objectiu Moreneta, 11", res més que arribar a Montserrat amb BIT, poder passar-s'ho bé fent esport i fent Colla.

Els integrants foren en Nando, Joan Marc, Marc

Pilar de tres a Montserrat. Foto: Lídia Gázquez

Josep Estrada, Xavi Mir, Jordi Figueras, Oscar Farrerons, Jordi Olivella, Frank, Maicas, Tito Oliva, Caballé junt amb el cotxe d'avituallament condu"it per l'Angi, la Paola i la Lídia, com a reportera.

De Sitges es va sortir a les 6 del matí en direcció a Avinyonet del Penedes amb una bona velocitat per part de tots ion, gracies al treball de les tres acom­panyants, la Colla, es va poder esmorzar.

Un esmorzar emmarcat per la pluja que va comen<;:ar a caure en el mateix moment d'arribar al poble i que es va haver de realitzar finalment en una parada de l'autobús interurba. Per no oblidar-ho!. Des d'alla es partí direcció Gelida sempre per camins de terra i on s'arriba a un moment on ja no es pogue pedalar més degut al fang que la pluja causava. El ritme llavors va alentir i es va haver de continuar a peu, excepte el llest del grup que va pujar al cotxe d'avituallament i va arribar fins on no hi havia fang (així tothom puja, oi?). Despres de tenir certs problemes amb algunes bicicletes i de retrobar el camí (i es que les obres de l'AVE varen modificar algunes parts del camí pensat) es va poder arribar a Esparreguera on es va poder dinar en un restaurant dit 'L'Estrada'. Acabats de dinar la ruta va continuar direcció a Manresa i agafant el camí a La Puda, passant per costat del Llobregat fins a Monistrol. I a partir d'aquí afer cames per pujar carretera amunt fins el Monestir, i tot que hi van inter­venir les forces de la naturalesa com la pluja, el vent i el fred TOTS varem arribar al Monestir, aixo sí, ben mullats.

Un cop va parar de ploure i amb el terra ben moll pero amb totes les precaucions necessaries varem bai­xar fins a Monistrol (excepte en Maicas que va estre­nar el carrilet) i alla ens vam quedar a dormir part del grup per tornar l'endema cap a casa.

JOSEP ESTRADA

EL DERBY ENTRE PERICOS I CULÉS, EN VERSIÓ JOVE La Jove implanta com activitat fixa el partit entre seguidors de l'Espanyol i del Bar~a

cada cop que el juguen els de Primera Divisió

La Jove ha incorporat una altra activitat fixa al seu calendari: els derbys entre Joves pericos i Joves culés. Des de l'any passat, i per iniciativa de diversos caste­llers, cada cop que s'han enfrontat el FC Barcelona i el RCD Espanyol en partits del Campionat de Lliga de Primera Divisió, els aficionats dels dos equips de la colla que juguen a futbol sala han fet el mateix coinci­dint en el mateix cap de setmana que es jugava el par­tit dels professionals. El resultat, fins al moment, ha

estat clar: tres derbys jugats i tres victories dels peri­quitos. Tot el contrari que ens els partits dels professio­nals. .

El cert és que entre els pericos hi ha diversos membres que juguen regularment a futbol sala. Aixa els ha con­vertit en un salid bloc, que toca la pilota amb ofici i que té capacitat per foradar la porteria contraria. Tot i que aquest domini, que els fa ser aparantment millors que els seus rivals, també se'ls hi ha notat una certa relaxa­

Page 8: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 8

COLLA ENDINS ció en més d'una ocasió i i han vist perillar la seva victoria. Entre els culés hi ha de tot. N'hi ha que juguen for¡;:a bé i que també participen en les lligues comarcals de futbol sala, pero, com que són molts més, també tenen més "pas­sarells" que els fan bai­xar el nivell que podrien assolir.

El primer derby, jugat el 14 de desem­bre del 2003 a la Finca deIs Matas a Vilanoveta, es va saldar amb victoria blanc-i­ Pericos i culers a Vilanoveta blava per 7 a 6. Idemtic

Foto: Dr. Marañónresultat es va registrar en el segon encontre, celebrat a l'escola Esteve Barrachina 1'1 de maigo El tercer partit es va jugar, també al Barrachina, el 16 d'octubre passat i va tenir, de nou, com a guanyadors als pericos, en aquest cas, per 6 a 4. Tot i que els resultats deIs dos primers derbys van ser finalment molt ajustats, el que es va veure sobre el terreny de joc va ser una clara superioritat blanc-i-blava, que VjJ. arribar a dominar per quatre gols de diferencia. La relaxació i una certa "actitud perdo­navides", va motivar que els pericos rebaixessin les seves armes.

En el tercer partit, pero, els dos equips es van mos­trar molt igualats i els culés van imposar-se (fins a 1 a 3) en bona part del partit, fins al punt de tocar amb els dits una victoria que encara se'ls resisteix.

Com en tots els bons derbys, els partits estan prece-

CASTANYADA 2004 El dia 7 de novembre seguint la tradició d'anys ante­

riors la Jove celebrara la Festa de la Castanyada amb una sortida des de la Penya Espanyolista a les 9 del matí, aquesta sortida sera tant pels que hi vulguin participar en bicicleta de muntanya com en cotxe. La secció ciclis­ta de la Jove estrenara els maillots nous.

La sortida socio-cultural-gastronomica-recretiva tindra un recorregut semblant al de l'any anterior: Sitges­Ribes-Vilanoveta passant per algunes masies de Ribes. El destí final sera l'area de pícnic de Vilanoveta, darrera del local del "Legend" a l'igual que els anys anteriors.

Els que hi vulguin participar en bicicleta hauran de portar casc, així mateix hi haura cotxe escombra i avi­tuallament. Els que vinguin en cotxe podran anar direc­tament al lloc de la Castanyada. La reserva es fara durant el dinar de la Diada de la Colla i l'import a pagar sera de 10 euros.

dits de for¡;:a rivalitat els dies abans (als assaigs, al web, missat­ges a mobils, trucades a les 4 de la matinada el dia abans del partit) i en el terreny de joc no hi ha amistats possibles (en l'últim partit un culé va acabar lesionat, amb esguin¡;:). També hi ha polemica (arbitral i de joc dur) i les cele­bracions deis gols no amaguen una cert to despectiu vers el con­trari. Fins i tot, a les grades es pengen ban­deres deIs dos clubs. En fi, es tracta de Bar¡;:a­Espanyol, ni que sigui

en versió de la Jove! Aixo sí, un cap acabat el matx i deixades enrera les discussions i polemiques, tots els participants mostren amb orgulll'escut de la Jove que els uneix i que els fa pertanyer a una gran família cas­tellera.

DR. MARAÑÓN

Jugadors (en total deis tres partits): RCD Espanyol: Tito, Dani, Oscar, Santi, Jordi

Farrerons, Tare, Nando, Oriol, Carrasco i José de Ribes. FC Barcelona: Enrique, Marc, Joan Marc, Tirillas,

Franc R., Franck, Estrada, Villanueva senior, Rafinho, Legend, Toni Perruqui, Siscu, Ricard, Kidru, Carrasco, Jordi Olivella, Jordi Figueras, Bruno, Xals i Júnior.

Arbitres: Estrada, Nando i Juan Antonio Gil.

••11:11. SITGES

Playa Ajuntament, 7 Tel. 93 8940107/ Fax 93 8U 1535

Carrer Major, l/Te!. 649 759 033

Angel Vidal, 4 / Te!. 93 894 04 08

Angel Vidal, 6 (Home) / TeL 93 811 12 10

Angel Vidal, 8 (Júnior)

Page 9: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/9

NOUS FITXATGES 2004 Aixi es viu la Jove de més a prop i per primera vegada

El Toni Tomás ha entrat a la Colla aquest any, la seva posició principal com a casteller de la Jove és a la pinya com a agulla. En Toni és de Sitges, té 21 anys, treballa com a perruquer i aquesta és la seva experiencia en el seu primer any estrenant la camisa color vi.

La Torre: Com vas coneixer la Colla? Toni: A través del Nando. Ell em va animar a entrar a la colla i afer pinya amb la Jove.

L. T.: A part dels teus amics, que et va portar afer cas­tells? T.: El fet de pravar una cosa nova. A més , m'agrada molt fer esport i dintre del que seria l'esport, fer cas­tells és per mi un esport social.

L. T.: Com recordes el teu primer dia a la colla? T.: Recordo el meu primer dia a la colla com un dia estrany, encara no ho havia provat aixo de fer castells i em vaig trobar una miqueta estrany. Era quelcom que no havia pravat mai i que no havia pensat mai de fer i, és dar, era una cosa diferent.

L. T.: I la teya primera actuació? T.: La meya primera actuació va ser per Sant Jordi a Sitges, al Cap de la Vila i recordo que vaig estar una mica nerviós.

L. T.: Que és el que més t'agrada de fer castells? T.: Que és una activitat que s'aconsegueix gracies a l'es­fore;: de tots. Per exemple, quan actuem i et veus una miqueta cansat, sempre hi ha algú que t'empeny, que et dóna pit, que et fa recuperar-te i recuperar la teya posi­ció. És a dir, sempre hi ha algú que t'ajuda, que et dóna for­ces per continuar.

L. T.: I de la Jove, que és el que més t'agrada? T.: El bon ratllo, el taranna, la manera de fer i la bona acollida. M'he sentit molt ben acollit.

L. T.: T'agradaria tenir una continuYtat dintre de la colla? Et veus en un futur encara dintre de la Jove? T. : I tant! Tinc els meus amics, m'he integrat molt bé i sí, em veig com a casteller per molts anys més. En Juan Antonio Gil té 35 anys i és la darrera incorpora­ció, de moment, que té la Jove pel que fa a aquesta temporada. La seva posició principalment és a la pinya com a baix. Aquest llicenciat en dret confessa haver estat un gran seguidor de la Jove durant molt de temps en les seves actuacions al Cap de la Vila i així ens expli­ca la seva nova experiencia com a casteller.

La Torre: Com vas coneixer la Colla? Juan Antonio: Per referencies i a més, perque coneixia l'Óscar Farrerans, sabia que era casteller. Pero no va ser

per cap contacte en especial, ja coneixia la colla de veure les actuacions al Cap de la Vila.

L. T.: I que et va portar afer castells, a decidir-te a entrar definitivament a la colla? J.A.: Els castells sempre m'havien agradat i vaig parlar amb en Siscu i l'Óscar per veure si necessitaven gent i ells em van dir que és dar, que tenia les portes obertes, que en una colla de castells sempre manca gent i va ser quan em vaig decidir. Així que ja fa uns dos mesos que vaig entrar a la colla.

L. T.: Com recordes el teu primer dia a la colla? J.A.: Recordo que el meu primer dia a la colla va ser un dimarts, durant un assaig. Al principi estava una mica cohibit pero em vaig trabar molt bé.

L. T.: I la teya primera actuació? J.A.: La meya primera actuació va ser a Llinars del Valles, una setmana després d'apuntar-me. Estava una mica nerviós perque al principi no tens gaire dares encara les posicions pero mica en mica ho vas fent millor.

L. T.: Que és el que més t' agrada de fer castells? J.A.: El que més m'agrada de fer castells és la gent i la companyonia de la gent.

L. T.: I de la Jove, qué és el que més t'agrada? J.A.: Definitivament el bon ambient que hi ha a la colla, és una cosa que la Jove transmet molt.

L. T.: T'agradaria tenir una continuYtat dintre de la colla? Et veus en un futur encara dintre de la Jove? J.A.: Sí, mentre ho pugui compaginar amb la meya feina i la meya vida diaria sempre intentaré tenir una conti­nuilat. I sí, em veig en un futur com a casteller de la Jove.

lÍDIA GÁZQUEZ

9l"ft,¿6teft,¿a­

11t¿",~te"e Des de I'any 1935

Sant Francesc, 27 Telefon 93 894 38 09

Page 10: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/ 10

OPINIÓ LA IMATGE

Podríem dir que la Jove de Sitges sempre, o gairebé sempre, a estat a un nivell tecnic per damunt del que li correspondria pel volum de castellers que mobilitza. Tot i que trobaríem glorioses excepcions en els anys 1996 o 1998, per posar algun exemple. Pero la realitat s'imposa i a Sitges, pels mil i un motius que ja hem explicat en altres ocasions, costa arreplegar un gruix de gent impor­tant per fer els castells que a tots ens agradaria.

El fet de ser més o menys castellers sempre ens condi­cionara el nivell tecnic al qual podem aspirar. A més cas­tellers més pinya, pero també més baixos, més vents, més ter<;:os, etc. I menys dependrem de les baixes d'a­quells que creiem indispensables. Pero hi ha un aspecte importantíssim per a la Colla i sobre el qual no té una incidencia directa el fet de ser molts castellers (o sufi­cients). És la bona imatge que hem de donar com a Colla, com a grup, com a companys i amics, com a repre­sentants del poble.

Dins del panorama casteller actual podem veure molts models de colles i no tots serien bons exemples a seguir: canalla i no canalla sense faixa, intents de castells que deixen molt que desitjar, llenguatges molt grollers (tant des de dalt del castell, com des de la pinya, o pitjor encara per part del cap de colla), grallers insofribles, etc. Per sort, a la Jove de Sitges, sempre hem tingut en compte aquests aspectes i podríem dir que mai no hem donat una mala imatge (si no tenim en compte pantalons i algun cal<;:otet arriat). Aquest fet, per si sol, ja ens ha de fer sentir orgullosos a nosaltres mateixos, pero no ens hi hem de conformar. Hem de lluitar per mantenir-ho, ampliar-ho i guanyar-nos un reconeixement dins del món casteller i dins del poble de Sitges. Hi ha actes senzills que tots podem fer i que han de ajudar-nos: complir amb els actes oficials als que estem obligats com a colla amb el maxim respecte; presencia de castellers a pla<;:a, i durant tota l'aetuació en el lloe que ens correspon; col· laborar a les pinyes de les altres colles; o simple­ment donar les gracies als castellers d'altres colles o afi­cionats quan han col·laborat en les nostres pinyes, etc.

Tots sabem que en el món casteller hi ha colles més simpatiques, colles més agradables, colles que van de bon rotllo i d'altres que van de prepotents, desagrada­bles i que es guanyen la mala fama a pols. Pels comen­taris que hem pogut sentir i les felicitacions que hem

Heura taller floral

Susagna Guimera

rebut (tant per part d'altres colles, com per part de par­ticulars o, fins i tot, per part del president de la Comisió de Festes) em sembla que la Jove de Sitges se situa en el primer grupo

Si fossim capa<;:os de fer veure al poble de Sitges aquesta bona imatge i la familiaritat que despren la colla, podríem aconseguir que cada vegada més aficio­nats es mostressin identificats en la nostra colla, fer-nos més oberts i més propers als sitgetans. Aixo podria fer que valoressin més la nostra feina, que tinguéssim enca­ra més públic a pla<;:a i, posats a somiar, que ens ajudes­sin a les pinyes en aquelles ocasions en que la colla fes una crida especial. Aquesta situació és clarament visible en colles que han sabut vincular els seus aficionats i seguidors. Un exemple va ser el passat concurs de cas­tells de Tarragona on hi havia moltes colles que disposa­ven a les seves files de molts castellers/es simpatit­zants, que s'identificaven per dur samarretes de la colla pero no la camisa oficial.

I parlant del concurs, un dels temes estrella d'aquest format d'actuació és la discussió sobre si els castells s'han de puntuar, quant punts valen, si és més important un o altre, etc. No penso entrar en detall sobre aquest tema perque no ens posaríem pas d'acord i no en treu­riem l'aigua clara. Malgrat tot, sí que hi ha un factor que influeix en el valor dels eastells, és la tendencia que cada vegada hi hagi menys castellers a les colles. Amb aixo vull dir que un castell aconseguit en l'actual situa­ció té molt més valor que el mateix castell descarregat en una epoca de més afluencia de personal. Més gent a l'assaig et permet treballar més eomodament i amb més tranquil·litat. Mantenir el nivell amb menys eastellers és un desavantatge considerable. Si estem d'acord en aixo i ho traslladem a la nostra colla, hem d'estar prou con­tents i orgullosos d'haver fet l'actual temporada. Ens mantenim en la mitjana de castells de set aconseguits durant els últims anys. Amb tot aixo hem de revaloritzar castells com el cinc de set o el quatre de set amb l'agu­lla que, per molts que n'haguéssim fet en el passat, les circumstimcies no eren les mateixes i per tant tenen un valor més gran.

No hem de conformar-nos amb aquesta situació i sem­pre hem d'anar a buscar castells superiors, perque és el que ens fara vibrar i el que ens mantindra viva la il'lusió per anar a cada assaig i a cada actuació.

JORDI FIGUERAS

ESPECIALISTAS EN ÁRBOLES

TONY FRANCI8

Avinguda Torre Valles, 51 . Tel. 93 815 98 31 TEL: 93894 26 74 • FAX 93 8942674•Vilanova i la Geltrú Móvil; 667 525 971 www.heurataller.com [email protected]

Page 11: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/ 11

Mundialet, pilar de quatre caminat Foto Esperanc;:a FabraLa Colla per Santa Tecla

Foto: Natalia Bartes

Camella: tres de set Foto: Lídia Gázquez

Page 12: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 12

Santa Tecla: cinc de set Foto: (arles Allende

Page 13: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 I 13

Te~porada 2004 SANT JOROI, 25 d'abril

La dotzena temporada s'inicia amb l'actuació de Sant Jordi al Cap de Vila. Aquesta ha de ser una temporada tranquil'la i que donara els seus fruits amb el temps donada la

ció i davant la baixa d'última hora d'algun casteller de tronc s'opta per enlairar la torre de sis que és descarregada sense complicacions.

Enguany ens acompanyen a pla~a els Xicots de Vilafranca (gairebé tradicionals) i els Castellers de

Sabadell. Com era d'es­perar els Xicots inicien

Junta Tecnica, i sobre­nova composició de la

la temporada amb un tot a la seva gran joven- gran nivell realitzant el

. tut. Oesprés de l'entra­ cinc de set, el tres de da dels pilars caminats set i el quatre de set des de capdamunt del amb l'agulla mentre carrer St Francesc fins que els, Castellers de al centre del Cap de la Sabadell realitzen el Vila la Jove obre ronda quatre de sis i la torre amb un quatre de seto El de sis així com un intent quatre puja nerviós, i es de cinc de sis i un altre que ens trobem amb el de tres de siso primer castell de l'any i En ronda de pilars el treball previ ja ha de varem poder veure dos comen~ar a donar els pilars de cinc per part seus fruits. El castell es de les colles convidades carrega amb facilitat i així com tres pilars de es descarrega sense quatre simultanis per massa patiments. En part de la Jove, demos­segona s'opta per un trant que el vano de castell en el qual la cinc no és gaire lluny de Jove té moltes aspira­ poder-se veure nova­cions: el quatre de sis ment a plac;:a. amb l'agulla, tot fent proves per pujar-lo un SABAOELL, 30 de maig pis. L'estructura del En motiu de les Festes quatre puja més segura i del Barri de la Creu Alta sense tantes,. tornem la visita als oscil·lacions com en nostres companys de l'anterior, un cop carre­ Sabadell, que ens han gat es pot veure el pilar visitat per St Jordi, onSant Jordi: Quatre de set Foto: Lídia Gázquez de quatre com es manté enlaire al centre. Amb una mica de treball el cas­tell es descarrega rapidament. Per tancar l'actua­

• Tapes variades • Esmorzars caients i entrepans • Barbacoa (dissabtes) • Xató i bull de tonyina (temporada d'hivern)

actuem al costat dels Castellers d'Esparreguera.

Després d'un pilar de quatre inicial obrim ronda

AUTO ESCOLA GARRAF

Perrnís de conduir: A-l, A, B, B.P.T. Llicencia Ciclomotor 8 hores de teorica sense examen

vine a informar-te a:

Francesc Maciil, 42 Arlur Carbonell, 30 Prat de la Riba, 9

08810 LES ROQUETES08800 VlLANOVA 1LA GELTRÚ 08870 SITGES

SANT PERE DE RlBESCarrer Antoni Catala, 3 • Tel. 93 894 28 95 08870 SITGES Telf. 93 893 59 76 Telf. 93 89458 50 Telf. 93 893 59 76

Page 14: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 14

amb una segura torre de sis, demostrant que aques­ta construcció la tenim per la ma i que el fet de posar-li un pis més només necessita el seu treball, que és descarregada amb rapidesa i comoditat. En segona ronda s' opta per fer debutar a pla~a nous castellers i a poder fer modificacions en el pom de dalt sense necessitat d'arriscar en excés, així es realitza un segur quatre de sis amb l'agulla i un tres de sis que no mostra cap problema que les gotes de pluja que cauen en alguns moments. Per la seva banda els Castellers de Sabadell realitzen el quatre de set, el quatre de set amb l'agulla, la torre de sis així com dos intents desmuntats de tres de set, mentre que els nostres bons amics d' Esparreguera realit ­zen el tres, el quatre i el quatre amb l'agulla de sis, aquest després de desmuntar un intento En ronda de pilars un pilar de cinc per part de totes tres colles amb la particularietat que el pilar de Sabadell fou aixecat per sota.

SORTIDA A JACA, 23 de juny

Aquest any la Jove ha tornat a sortir a fora de Catalunya per ensenyar una bona mostra del que és la nostra cultura, el nostre bell art de "fer castells". Si l'any passat la Jove va anar a Vitoria-Gasteiz (Euskadi.) i Jaca (Osea) enguany ha tornat a

PERRUQUERIA

PAGES

Carrer de Sitges, 8 Telf. 93 896 04 99

08810 Sant Pere de Ribes

Quatre de set amb I'agulla Foto: Lídia Gázquez

participar en les Festes Patronals de Jaca i ha sumat una nova pla~a castellera, Alcora (Castelló).

Així doncs la vigília de Sant Joan la Jove es va despla~ar fins a Jaca (Osca) per participar en 1'0­bertura de les Festes Patronals de San Pedro y Santa Orisia convidats pels nostres amics de "la peña Cachumba". La Jove va participar davant la seu d'aquesta "peña", a la plaza de Biscós, acompan­yats per la Colla de Pastorets de l'ABPS. Així, des­prés de l'exhibició d'aquest ball la Jove va realit ­

zar el pilar de quatre caminat i el tres, el quatre i el quatre de sis amb l'agulla així com dos pilars de quatre per finalitzar. Després de l'actuació la canalla va poder disfrutar de les atraccions deIs firaires (on més d'un gran va acabar marejat) i els grans van poder disfru­tar de la nit de Jaca i coneixer la seva cultura i manera de fer (i evi­dentment, la seva manera de ser) per aca­bar de ben entrada la matinada veient les vaquilles com corrien pel carrer, ion més d'un casteller i graller va haver de córrer per no ser agafat.

RIBES, 27 de juny Ribes sempre ha estat

el punt d'inflexió de la nostra Colla, molts cas­tellers de la Colla pro­venen d'aquesta ve"ina localitat de Sitges i per tant la seva Festa Major

és considerada com la nostra propia i per tant la pla~a de la Vila de Ribes és plac;:a propia. Després de l'entrada del pilar de quatre caminat obrim ronda amb el quatre de set, l'estructura del qual no es belluga gens ni mica demostrant la gran confian­c;:a que li tenim. En segona arriba el castell maxim al qual la Jove optara en aquesta Diada: el quatre de set amb l'agulla, el cinc s'haura d'esperar i és que altre cop entre examens i comunions alguns membres de la Colla han causat baixa. Amb tot, el castell puja tremoladís i quan és hora d'entrar dosos es decideix tirar enrera per no arriscar una caiguda innecesaria. Ara és hora de fer les coses bé, bona quadratura, asserenar els nervis i terc;:os amunt. .. el castell torna a pujar tremoladís pero a

Page 15: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004/ 15

Festa Majar: Quatre de set amb I'agulla Foto: Lídia Gázquez

l'entrada de dosos s'assenta bé, i quatre carregat, i al centre podem veure el pilar de cinc que queda lliure i és descarregat amb soltura. I per acabar ronda el tres de set, un castell al qual es tenen ben agafades les mides i que no comporta cap proble­ma.

Els Bordegassos de Vilanova enguany tor­nen a actuar a Ribes i inicien ronda amb el tres de set al qual segueix el quatre de set ·amb l'agulla i acaben la seva actuació amb el cinc de seto Una actua­ció no tant allunyada de la nostra i on es pot veure l'actual bona sin­tonia existent entre ambdues Colles fent-se pinya els uns als altres. Així mateix també són presents a Ribes els Castellers de Sant Feliu realitzant la torre, el quatre i el tres de sis, tot i que aquest al segon intento

Per finalitzar l'actua­ció la ronda de pilars espera alguna cosa especial per a la Jove ja que vol realitzar un pilar de cinc format íntegrament per mem­bres ribetants de la Colla, pero com tot no pot anar bé, i fins aquell moment hi havia anat, el pilar tant sols pot ser carregat. Amb tot, una gran satisfacció! I per acabar-ho del tot els tradicionals pilars de qua­tre portats al balcó de l'Ajuntament.

La Llesqueria de Sitges

e/. Sant Pau, 32 08870 SITGES

Te!. / Fax 93 894 97 79

SORTIDES DE JULlOL La sortida a Banyeres del Penedes l'11 de juliol

fou improvisada a l'últim moment per donar un cop de ma als nostres amics Nens del Vendrell que s'ha­vien quedat sense colla convidada a la Festa Major de dita localitat del Baix Penedes. La iHusió hi era

pero la pluja va obligar a suspendre l'actuació ja que en el moment d'iniciar-se va comenc;:ar a ploure de valent. Una ocasió perduda...

El 25 de juliol ens toca tornar la visita als Sagals d'Osona que van fer a Sitges el 2002 per la Festa Major de Prats de Lluc;:anes. L'actuació esta pensada per fer

- proves de cara a nous castellers i a acabar de polir el pom de dalt, la incorporació de canalla nova s'ha d'anar fent amb pas ferm pero segur i aquestes oca­sions són les millors. La Jove planta a Prats el tres, el quatre net i el quatre amb l'agulla de sis, castells on debuten una gran quantitat de gent que per primera vegada poden assaborir que és aixo de pujar al tronco

I a la tarda visita al Municipal d'Aiguadolc;: per participar en els actes de clausura del

Mundialet de Veterans. Un acte rapid, massa rapid sense cap mena de dubtes on la Jove nomes va tenir temps de plantar un pilar de quatre caminat

Dilluns testa setmanal

el. Sant Pau, 35 - Tel 93 811 04 19

Page 16: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 16

així com el quatre de sis amb l'agulla net al centre del campo I diem rapid perque les televisions mar­quen el ritme d'aquests espectacles...amb tot un record: una fotografia de la canalla, i d'algú no tant canalla, amb en Cruyff.

ACTUACIÓ DE FESTA MAJOR

22 d'agost En aquesta actuació és

l' hora de demostrar la feina feta al llarg de la temporada: els assalGS han de donar fruits i l'escola de castells dels dissabtes ha permes la incorporació de nova canalla que ja esta lles­ta per debutar. Despres de l'entrada dels pilars de quatre caminats la Jove obre ronda amb el quatre de set amb l'a­gulla, el tercer de l'any, que puja amb seguretat i que, tot i que el pilar central té un cert tre­molor, és descarregat sense problemes. En segona ronda la Jove enlaira el cinc de set, ara és l'hora de dur a plac;:a aquest castell. La densa estructura puja segura fins a dalt, i en el moment que l'enxa­neta fa les dues aletes el Cap de la Vila, ple de gom a gom, esclata d'alegria. El castell llavors inicia el rapid descens, rapid pero segur i ja el tenim: cinc de set descarregat. En tercera ronda moltes opcions passen pel cap: la torre de set (massa verda potser), el tres (el castell més segur) pero s'opta

Festa Major: Cinc de set Foto: Esperanc;:a Fabra

pel quatre de set amb un únic motiu: la possibilitat que pugi al tronc el maxim nombre de castellers, que puguin gaudir d'aquell moment, que se sentin partíceps del fet de fer castells i de fer colla. Així

el castell puja amb seguretat, amb els lleu­gers tremolors que tot castell comporta i és descarregat sense com­plicacions. I per acabar la rodona actuació de Festa Major un preciós vano de cinc, un pilar de cinc enmig de dos pilars de quatre.

I al nostre costat els Castellers de Sto Pere i Sto Pau amb el tres de set com a castell més destacat i els Xiquets de Reus amb el tres i el quatre de set com a principals castells.

ACTES DE FESTA MAJOR

23 i 24 d'agost L'actuació de VIGíLlA

és molt apreciada, ho diem any rera any pero realment cada any ens sorprenem més. En uns anys on els castells van de baixa i on sembla que el turisme també, el Cap de la Vila tornava a estar ple de gom a gom

per veure els castells que la Jove, planta al'espe­ra que s'inicfl la Processó Cívica o de la Bandera. Així doncs la Jove planta un pilar de quatre, el qua­tre de sis amb l'agulla (que desperta la gran curio­sitat del gran nombre de visitants presents a la Vila al deixar lliure el pilar central), el tres de sis i el

e ECO de SITGES

Impresos comercials - Catalegs - Revistes - Fulletons Cartelleria - Llibres i altres - Fotocomposició Macintosh

CARRER BONAIRE, 6 - TEL. 93 894 30 34 - FAX 93 894 98 30 - 08870 SITGES

Page 17: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 I 17

quatre de sis neto A mencionar també la. torre de sis carregada en aquesta actuació, una torre amb alguns canvis per alleugerir pes als pisos superiors i que encara necessita més treball.

La SORTIOA O'OFICI esdevé una sufocant actuació a ple sol. Els castells ja se sap que se solen realit­zar a ple sol pero quan aquest crema de valent pro­voca que s'opti per una actuació rapida: pilar de quatre d'entrada dels balls i autoritats davant l'Ajuntament, quatre de sis net, la torre de sis (aquest cop descarregada i sense cap mena de pro­blemes) i altre cop pilar de quatre, amb Rosa López a segons, en homentage al seu avi, pendonista de la Festa Major d'enguany i que l'estava veient des del balcó de l'Ajuntament.

I al vespre i en acabar la Processó del Sant el pilar de quatre al Baluard per donar per finalitzada la Festa Major d'enguany.

SORTIDA A L'ALCORA 28 i 29 d'agost

La Jove per acabar de rematar la Festa Major es va desplac;:ar l'últim cap de setmana d'agost fins a la població de L' Alcora (Castelló). En aquesta població es va voler celebrar les seves Festes del Crist amb una actuació castellera convidant els Capgrossos de Mataró i els Castellers d'Esparreguera a més de nosaltres. Al migdia davant de l'Ajuntament de dita localitat es va rea­litzar la primera actuació realitzant per part de la Jove el pilar de quatre caminat, el tres, el tres amb l'agulla, i el quatre net de sis així com el pilar de quatre. No era una sortida per afer grans castells sinó per coneixer noves experiencies i passar-s'ho bé. Oesprés de l'actuació vam poder gaudir d'una bona paella valenciana i al vespre altre cop afer castells al carrer Ferraters amb els nostres com­panys d'Esparreguera sota la pluja i on es va veure per part de la Jove el tres i el quatre net de sis i un pilar de quatre. I després de l'actuació altre cop a gaudir de la nit i la gresca d'Alcora passant una nit anant de bar en bar i "d'encierro en encierro" esquivant els "bous" que hi havia pels carrers del poble.

LLlNARS DEL VALLES, 11 de setembre

Aquesta sortida estava prevista des d'inici de temporada per un motiu concret: el dese aniversa­ri del primer tres de set descarregat per la Colla. En aquesta ocasió es volia repetir el castell i a ser pos­sible amb forces integrants d'aquell historic castell pero baixes a l'últim moment, van fer desistir la Colla de repetir-lo. Amb tot, ens desplacem a Llinars per tal de preparar l'actuació de la Tecla i ens marquem uns objectiu potser no molt arriscats pero que de ben segur donaran els seus fruits. Així doncs, obrim ronda amb un segur cinc de sis net, la

torre de sis i el tres de sis amb l'agulla. Al nostre costat els Xics de Granollers amb el quatre de vuit com a castell més destacat. Una actuació rapida i que s'acaba amb més d'un membre de la Colla remullat amb la remullada general d'aquest poble, una manera diferent de celebrar la Festa Major.

I alhora tres membres de la Jove a Sitges fent l'o­frena de la Colla al monument del Or. Robert per tal de celebrar la Nostra Diada Nacional.

DIADA DE STA TECLA, 18 de setembre

Per la Tecla ens toca repetir o superar l'actuació que ja hem fet per Festa Major. El quatre amb l'a­gulla i el cinc de set són els dos castells que portem en ment sense oblidar la torre de seto Pero tot té un temps i el primer que toca és el pilar d'entrada caminat. En primera ronda la Jove enlaira un segur quatre de set amb l'agulla, el quatre és coronat amb seguretat i al deixar lliure el pilar aquest cop ja no tremola gens i és descarregat amb gran como­ditat. El cinc de set arriba en segona ronda, altre cop el castell puja ferm pero amb lleugers tremo­lors pero l'enxaneta en fer l'aleta provoca que el castell s'assenti i és descarregat amb rapidesa. En tercera ronda altre cop el dilema de Festa Major, tot i que ara la torre queda descartada davant els nous canvis introduYts i als quals encara cal temps per madurar, el quatre torna a ser l'opció escollida altre cop per donar l'oportunitat de pujar al nom­bre maxim de castellers possibles, deixant el tres per a següent sortida.

Les colles convidades dónen la talla i ens oferei­xen castells excepcionals. Els castellers de Vilafranca arriben a Sitges amb ganes de castells amb la visió posada en el Concurs de Tarragona. Així podem veure la torre de vuit folrada, el tres de vuit i el quatre de nou amb folre. Altre cop Sitges torna a ser plac;:a de nou: el 3é quatre de nou que el Cap de la Vila pot veure en la seva historia. Per la seva banda els Capgrossos de Mataró també arri­ben a Sitges amb ganes de castells, així doncs ens ofereixen el tres de vuit, el cinc de vuit i la torre de vuit folrada, tots castells d'impecable bellesa. I és que ens trobem davant dues de les millors colles del país que han vingut a Sitges afer els seus millors castells per a una plac;:a que se'ls mereix.

ACTES DE STA TECLA 23 de setembre

La Jove també participa de manera activa per Santa Tecla a més de l'actuació del cap de setma­na. Així al migdia realitza el pilar d'entrada de les autoritats i els balls a l'Ajuntament.

A la tarda arriba el moment més esperat amb el tradicional pilar de quatre baixat per les escales de la Punta. Un acte molt important per la Colla i molt

Page 18: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 18

apreciat per la gent de Sitges que any rera any espera veure baixar el pilar per les escales. I enguany el vam tornar a baixar tot i comptar amb un segon nou, i es que les ganes de descarregar-lo poden més que les dificultats de les escales. I a la nit altre cop a l'entrada de la Santa dins l'església el pilar de quatre per finalitzar la festa.

CORNELLÁ DEL LLOBREGAT, 12 d'octubre

Els nostres companys de Cornella ens conviden al barri de Sant Ildefons per celebrar la Festa del Pilar. La Jove arriba a aquesta actuació amb la intenció de poder recuperar el tres de set, un cas­tell que des de Ribes no s'ha tornat a provar tot i que assaig rera assaig s'ha anat provant. Iniciem actuació amb un segur cinc de sis net, molt segur ja que no va perillar en cap momento En segona ronda s'enlaira el tres de set que es descarrega de mane­ra solvent i rapida, una estructura molt consolida­da que de ben segur hem de reivindicar més. I per acabar de nou la torre de sis, el castell talisma. Els nostres companys van realitzar una actuació segura i amb forces proves realitzant la torre de sis, el tres de set i el quatre de sis amb l'agulla. En ronda de

Cartell editat per la Colla a la revista 'Castells' Diseny: Lídia Gázquez

pilars els companys de Cornella van oferir dos pilars de quatre mentre la Jove va poder estrenar un nou pilar de cinc descarregant-se amb un xic de tremo­lor. Un pilar que, de ben segur donara moltes ale­gries a la Colla. Felicitats nois!

MOLlNS DE REI, 16 d 'octubre

Enguany vam voler celebrar el segon any d'exis­tencia d'aquesta colla amiga visitant-los per la seva Vigília de la Diada. Volia ser una actuació discreta i sense grans construccions donada la baixa d'alguns castellers altre cop per examens i casaments... així doncs era l'ocasió per tornar afer proves i per poder permetre que castellers que generalment estan a les pinyes puguin pujar al tronc i coneguin noves experiencies. Després d'un pilar de quatre inicial vam realitzar el quatre de sis net (el 7e de l'any!), la torre de sis i el tres de sis amb l'agulla (un castell estrany i poc vist a plac;:a). I per finalit ­zar altre cop el nou pilar de cinc, aquest cop sense cap mena de tremolor.

Per la seva banda els Matossers van realizar el quatre, el tres i el quatre amb l'agulla de sis com a castells més destacats.

Diversió a Jaca Foto: Pablo Moral

Vine a fer a Castells a la Jove de Sitges

Palau del Rei Moro dimarts i divendres

de 20 a 23 hores T' hi esperem !

Page 19: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 19

Recull de dades estadistiques

2003

DIADA LLOC DATA p/4 I p/4s I 4/6 I 3/6 14/6a 13/6a 1S/6 13/6s12/61p/SI4/713/71 4/7a IS/713/7s12/71 418 Sant Jardi Sitges 27-04 3D'

1D* 3D 10 1Dn 3D*

1D 1D 2D' 10 10 1D 1D 1Dn 2D 1D lOn 1D 1D*

1D* 1D 10

16D* 10 2Dn 3D

1D 1D 1D 1D 10 1D 10 1D 1D lOn 1D 1010

lOn 1Dn 1c 1D 1D

10 1D 1D 1D 1D 10 10

10 1cn 1D

10 10 10 10

1D 1D 1i 10 1c 10101DlO

1D 1D 1D 1D 1i

10 10 1D 1D 10 1id 1i

Fires de St Maties Mantblanc 18-05 Semana Grande Jaca 28-06 Cangrés Garraf 3-CJ7 Festa Majar Ribes 6-07 Festa Majar Calafeil 20-CJ7 La Virqen Blanca Vitaria 6-08 La Virqen Blanca Vitaria 6-CJ8 C6s del Bau Tarragana 15-08 Actuaci6 10e aniversari Sitges 22-08 Vigilia Sitges 23-08 Sartida d'Ofici Sitqes 24-08 Entrada al sant Sitges 24-CJ8 Actuaci6 Festa Majar Sitges 31-08 Carrellengua 2003 Torrelavit 14-09 Sta Tecla Sitqes 20-09 Sartida d'Ofici

. Sitges 23-CJ9

Entrada de la santa Sitges 23-09 Actuaci6 Maixiganga Sitges 11-10 11 a Diada de la Colla Sitqes 19-10 • 1 pilar cammat descarregat * Actuació Moixiganga són 3 pilars caminats

42D 3D 6D 5D 5D 2D 11D 9D 7D 5D 5D 5D 2D I M (9*) (4n) (1 n) (1 n) 1cn 1c 1c

ACTUACIONS TOTAL o (1 n) Io 1idN

1i 2i

2004

DIADA LLOC DATA p/4 Ip/4s' 4/6 , 3/6 14/6a I 3/6a I 5/6 13/Gsl2/61p/SI4/713/71 4/7a IS/713/7512/71 418 Sant Jordi Sitges 25-04 4D* 10 1D 1D

1D 1D 1D 1D 1D 3D 1D 3D' 2Dn 2D 2D 1D 3D* 1c 10 10 1id 1D

ACTUACIÓ SUSPESA PER LA PLUJA 3D lOn 1D 1D 1D* lOn 3D' 1D 1D 10 10 3D 1Dn 1D 10 1c 2D 1Dn 1D

2D* 1Dn 1D 1D 1D lOn 1D 1D 1D 1Dn 1D 3D* 1D 1D 1D 10 3D' 2D* 1D 1Dn 1Dn 1D 1Dn 1D 1D 1D 1D 1Dn 1D 1D 1D

Festes Nova Creu Alta Sabadell 30-05 Plac;a Casteilers Sitqes 05-06 Festes Patronals Jaca 23-CJ6 Sant Pere Ribes 27-06 Festa Major Banyeres 11-07 Festa Major Prats del L1. 25-07 Mundialet Veterans Sitges 25-07 Actuaci6 Festa Major Sitges 22-08 Vigilia Sitges 23-08 Sortida d'Ofici Sitges 24-08 Pilar entrada del sant Sitges 24-08 Festes del Crist L'Alcara 27-08 Festes del Crist L'Alcara 27-08 Festa Major Uinars del V. 11-19 Actuaci6 Sta Tecla Sitqes 18-09 Actes Sta Tecla Sitges 23-09 Congres Mas Solers Ribes 01-10 Festes del Pilar Camella L1. 12-10 Festa Major Malins de Rei 16-10 12a Diada Colla Sitges 31-10 • 1 pilar camlnat descarregat

ACTUACIONS TOTAL "'"o o N

40D 2D 9D (9n)

8D (1 n)

7D 14D (1 n)

I

2D

(2n) 6D 1c

6D 1c

4DI2D

I

3D

1id

2D

Page 20: La Torre 19, tardor 2004

LA TORRE octubre 2004 / 20

)( )(

~~ltR1l~ Taberna Vasca

16 anyti fent tradició al votitre COJtat

Carrer Major, 22 Tel. 93 894 73 70 08870 SITGES

Vine afer castells amb la Colla Jove de Castellers

de Sitges

Dies d'assaig: dimarts i divendres a les 21.00 hores Al Palau del Rei Moro earrer d'en Bose 14, SITGES

www.jovedesitges.org