els nous amos d'Àfrica

Post on 12-Apr-2017

504 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

ELS NOUS AMOS D’ÀFRICA.

Raül PilaresEric HidalgoXavi Berbel

El desembarcament de Xina ha començat a canviar la cara del continent. Des de Argèlia fins a Moçambic. De Sudan a Zàmbia. De Mauritània al Congo. L'empremta del gegant asiàtic és cada dia més visible.

Objectiu: les matèries primes locals que permeten a la potencia econòmica oriental continuar amb el seu gran creixement.

El comerç entre Xina i Àfrica s’ha multiplicat per set des de el canvi de segle.

Maputo viu un boom immobiliari sense precedents.

Intercanvis comercials de China

Àfrica UE EUA0

50000

100000

150000

200000

250000

300000

350000

400000

450000

Milions de dòlars

En la majoria de les construccions es troben els xinesos, i la seva filosofia de treball “ells són els caps, nosaltres els esclaus”

Xina s’ha convertit en el primer comprador de fusta en l’Àfrica oriental.

Xina necessita matèries primes per a mantenir un ritme de creixement imparable (entre el 7% i el 9% de promig en l’última dècada.

Petroli, fusta, coure, ferro, níquel, alumini, carbó, or, diamants i altres pedres precioses, viatgen des de Àfrica fins a l’Extrem Orient per alimentar una maquinaria insaciable.

A canvi, milers d'obrers xinesos treballen a escarada en la construcció de carreteres, ponts, preses, centrals elèctriques, estadis, edificis públics.

Des d'Algèria a Moçambic

Construcció del nou estadi nacional en estil oriental de la capital de Moçambic(Maputo), que en 2011 albergarà els Jocs Panafricans.

De Sudan a... El 43% del cru que s'extreu dels pous

de Sudan navega en petroliers rumb a Xina.

Zàmbia Xina és el major client de Zàmbia i

primer consumidor mundial de coure, que empra en la construcció, electrònica, informàtica, automòbil i altres béns de consum, que exporta a gran escala

Xina compra una mina a Zàmbia i la fa empresa Xinesa Nonferrous Metall Mining (CNMC)i contracten als treballadors de Zàmbia al costat de xinesos per a ser explotats.

De Mauritània a... Creació d’una

societat entre la SNIM(La Societat Nacional Industrial y Minera ) i China per a l’explotació de mines a partir de 2010.

Congo El govern ha fet marxa

enrere amb l'acord que havia signat amb un consorci de companyies estatals xineses, de construcció de carreteres, vies fèrries i hospitals en canvi d'explotar una mina de coure i cobalt.

Conclusions

Xina s'ha anat apoderant a poc a poc d’Àfrica a causa de els seus interessos en matèries primeres per a seguir el seu gran creixement com potència mundial. Això li ha comportat la explotació de mines i de treballadors al costat de la construcció d'instal·lacions.

top related