el full gener 2014

25
Gener | 2014 Núm. 151 TRENTA ANYS DE CINE POT

Upload: comunicacio-cultura

Post on 26-Mar-2016

241 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: El full gener 2014

Gener | 2014 Núm. 151

TRENTA ANYS DE CINE POT

Page 2: El full gener 2014

GENER · 20143

ÍNDeX

REPORtATGEMÚsiCA

A LA MARqUESAEXPoSICIONS

CuLTURA | ACtIVITATSiMAB

MAGaUpG

tEATREALTRES ACTIvITATS

InFORMACIÓ

... 05

... 08

... 14

... 16

... 19

... 23

... 34

... 35

... 38

... 40

... 46

DL DT DC DJ DV DS DG

06 07 08 09 10 11 12

13 14 15 16 17 18 19

20 21 22 23 24 25 26

27 28 29 30

La programació pot estar subjecta a modificacions d´última hora | www.gandia.org

EDITA: Departament de Cultura | [email protected]

31

01 02 03 04 05

Page 3: El full gener 2014

GENER · 20145

TRENTA ANYS DE CINE POT

REPoRTATGE

Un 24 de gener de 1984, va començar una de les aventures més du-radores que ha tingut el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia.

Sota el paraigua de la recentment nascuda Universitat Popular, es va encetar un projecte que, aquest mes, compleix 30 anys.

El Cine Pot va adquirir un segell d’identitat que ha anat més enllà del que realment significa, és a dir, una programació cinematogrà-fica patrocinada per una administració pública, que es va convertir en un referent que va acabar per adquirir una espècie d’identitat pròpia.

Han estat moltes les anècdotes que s’han produït al llarg de la tra-jectòria d’aquest projecte, començant per la del seu nom (ve del pot on es guardava la recaptació que es feia de cada pel·lícula), el dimarts com a dia de projecció (cal situar-se en una època amb no-més dues cadenes de televisió) per a evitar competències que lle-varen possible públic assistent i seguint per altres que han marcat la seua història.

Durant aquests 30 anys, el Cine Pot ha anat adaptant-se als temps i, a banda d’un creixement considerable en la programació, especial-ment entre els anys 2004 i 2012, ha anat canviant les fórmules de presentació, davant els milers de persones que han passat per les distintes pantalles on s’ha projectat, al llarg de tots aquests anys. Cinc han estat els espais utilitzats. Va començar al Cine Roxy, des-prés el Cine Serrano, el Colom, la Casa de la Marquesa (durant un parell de mesos) i, finalment, la Sala B del Teatre Serrano.

Diversos anys es va utilitzar la fórmula de cicles temàtics, dels quals se’n van programar 92, alguns d’ells en col·laboració amb la Filmo-teca de la Generalitat Valenciana i amb altres organismes. Més tard, ja es programa sense cicles i es busca una línia de pel·lícules que no figure en els circuïts de cinema comercial de la ciutat, per tal de no entrar en una competència amb aquestes sales i que oferira projec-

cions que difícilment s’hagueren pogut veure a la nostra ciutat, si no hagués sigut per la tasca d’aquest projecte.

El amigo americano, de Wim Wenders, va ser la primera pel·lícula programada al Cine Pot, la qual va ser repetida en el 25 aniversari del projecte i, després d’aquella primera projecció, han passat, per les distintes pantalles indicades abans, vora 1.000 pel·lícules, de les quals només 15 han estat repetides.

Com a criteri, les pel·lícules, sempre que ha pogut ser, s’han emés en versió original subtitulada al castellà i es faria llarga una relació de totes les que s’hi han programat, però estan a disposició de qual-sevol persona interessada en aquesta llista.

1

1. Arxiu Històric de Gandia

SISTEMAS ANTI-AVES

Page 4: El full gener 2014

6

ta el paraigua del Cine Pot com a nom genèric de la programació ci-nematogràfica de l’Ajuntament de Gandia, el projecte va anar crei-xent i, a banda de col·laboracions amb altres departaments munici-pals o altres institucions i projectes, per exemple amb la Universitat d’Estiu, va ampliar la programació amb altres tres seccions. D’una banda, hi havia la pel·lícula dels dimarts, la major part de l’existència del Cine Pot amb dues sessions (encara que va haver un període de cinc anys en què n’hi havia tres); després va nàixer el Cinema per a Públic Familiar, amb pel·lícules dirigides al públic que indica el nom, doblades al valencià. Més tard, va arribar Alternatius, on es projectaven films documentals o de característiques especials que no hagueren tingut cabuda en les pantalles de la ciutat si no ha-gués sigut pel Cine Pot, i l’última secció a afegir-se a la programació, amb el suport de l’Oficina de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Gandia, que fou Versió doblada, amb pel·lícules d’estrena recent, doblades a la nostra llengua.

Han estat moltes les celebracions d’aniversaris de la creació del Cine Pot i les presentacions de pel·lícules amb directors i directo-res, protagonistes i altres personalitats, així com la participació i l’assessorament a altres projectes semblants que altres ciutats va-lencianes van encetar anys més tard.

Al voltant de 170.000 espectadors i espectadores n’han gaudit, du-rant aquests trenta anys, encara que podem dir, sense por a equi-vocar-nos, que la xifra estarà en unes 200.000 persones assistents, ja que no tenim dades d’assistència de les primeres cent pel·lícules, aproximadament.

Així doncs, celebrem el 30 aniversari del Cine Pot, esperant que arri-be a complir molts anys més.

Joan Fuster

REPoRTATGE

2

2. Arxiu Històric de Gandia

Page 5: El full gener 2014

GENER · 20149

MÚsiCA

Al segle XVIII, els instruments principals de la música de cambra van ser, amb el violí,

l’oboè i la flauta. Compositors com J.S. Bach i els seus fills, així com Vivaldi, Telemann o

Quanz, entre d’altres, van dedicar una important part de la seua producció a aquests dos

instruments, sols o combinats. Al mateix temps, compositors i teòrics estaven d’acord

que el baix continu era la base fonamental de la música. El concert que oferiran els

professors del Conservatori Professional de Música Josep Climent d’Oliva aconsegueix

unir ambdues sensibilitats: els professors de vent-fusta, acompanyats pel violoncel i el

cèmbal, interpretaran obres del gènere que, en el marc de l’ermita, ens transportaran

tres-cents anys enrere.

Amb aquest concert, s’inicia una nova edició del cicle “Música a l’Ermita”, amb una actua-

ción mensual, entre els mesos de gener i abril

En el siglo XVIII, los instrumentos principales de la música de cámara fueron, junto al violín,

el oboe y la flauta. Compositores como J.S. Bach y sus hijos, así como Vivaldi, Telemann o

Quanz, entre otros, dedicaron una importante parte de su producción a estos dos instru-

mentos, solos o combinados. Al mismo tiempo, compositores y teóricos estaban de acuerdo

en que el bajo contínuo era la base fundamental de la música. El concierto que ofrecerán los

profesores del Conservatorio Profesional de Música Josep Climent de Oliva consigue unir las

dos sensibilidades: los profesores de viento-madera, acompañados por el cello y el cémbalo,

interpretarán obras del género que, en el marco de la ermita, nos transportarán trescientos

años atrás.

Con este concierto, se inicia una nueva edición del ciclo “Música a l’Ermita”, con una actua-

ción mensual, entre los meses de enero y abril.

DG

19gener

QUARTET BARROC | Cicle Música a l’Ermita.

ERMITA DE SANT ANTONI | 12 H Entrada lliure

Eduard Sala (oboè), José Tomás Estornell (flauta), Cristina Bernal (violoncel), Christian Esteve Zinsser (cèmbal)

8

MÚsiCA

Melani Mestre, pianoConsiderat com “un dels joves virtuosos de l’elit pianística mundial” (The Daily Telegraph, Londres1997 / Ziua, Bucarest 1998), va nàixer a Barcelona el 1976. Va estudiar amb el mestre J. A. Calvo i, a Londres, amb la pedagoga russa S. Aronovsky (piano) i amb Sir Colin Davis (direcció d’orquestra). Ha rebut premis com el 1r Premi i Medalla d’Or del Concurs Internacional de Piano Claudio Arrau (EUA), LAST-MO Staffa Award (UK), TWIMCA de la BBC (UK), entre d’altres. Ha gravat per a segells discogràfics com La Mà de Guido, PICAP, Columna Musica i Hispania Música. Ha gravat en directe per a Catalunya Música, RTVE, BBC 3, RAI 2, Deutsche Classis-che Channel.

Natalya Borysyuk, violíNascuda a Kovel, Ucraïna. Des del seu debut als 9 anys, amb l’Orquestra Filharmònica Nacional d’Ucraïna, on interpretà el concert de Mendelssohn, ha estat guardonada amb el 1r Premi del Concurs Nacional de Violí de Lutsk, Ucraïna, i el 1r Premi del Concurs Internacional de violí Karol Lipinski, de Lviv. Com a solista, ha actuat amb l’Orquestra Simfò-nica de Lviv, l’Orquestra Filharmònica d’Odessa, l’Orquestra Simfò-nica de la Ràdio i Televisió Ucraïnesa, l’Orquestra Filharmònica de Kharkov i l’Orquestra de Cambra de Kiiv. Toca amb un violí Amati, construït a Cremona, el 1685.

Svetlana Tovstukha, violoncelNascuda a Kazan, Rússia. Està en possessió de primers premis com el All-Russian Cello Competition (Rússia), Liezen International Cello Competition (Àustria), Lasmo Staffa Award, Bromley Festival Contest (Regne Unit), Lille International Cello Competition (França). En 2000, guanya el premi El Primer Palau (Barcelona), per la seua interpre-tació de les Variacions sobre un tema Rococo, de P. l. Tchaikovsky, al Palau de la Música. Ha rebut valuosos consells d’il·lustres intèrprets, com M. Rostropovich, B. Greenhouse, Y. Menuhin, N. Gutman. Ha gravat per al segell discogràfic Sony i per a la RTV Russa, RTVE, BBC 3, RNE y RAI 1. Toca amb un violoncel Marianus Petz del 1776.

Melani Mestre, pianoConsiderado como “uno de los jóvenes virtuosos de la élite pianística mundial” (The Daily Telegraph, Londres1997 / Ziua, Bucarest 1998), nació en Barcelona en1976. Estudió con el maestro J. A. Calvo y en Lon-dres con la pedagoga rusa S. Aronovsky (piano) y con Sir Colin Davis (dirección de orquesta). Ha recibido premios como el 1er Premio y Me-dalla de Oro del Concurso Internacional de Piano Claudio Arrau (EUA), LASTMO Staffa Award (UK), TWIMCA de la BBC (UK), entre otros. Ha

grabado para sellos discográficos como La Mà de Guido, PICAP, Columna Musica e Hispania Musica. Ha grabado en directo para Catalun-ya Música, RTVE, BBC 3, RAI 2, Deutsche Clas-sische Channel.

Natalya Borysyuk, violínNacida en Kovel, Ucrania. Desde su debut a los 9 años con la Orquesta Filarmónica Na-cional de Ucrania, interpretando el concierto de Mendelssohn, ha sido galardonada con el Primer Premio del Concurso Nacional de Vio-

lín de Lutsk, Ucrania, y el Primer Premio del Concurso Internacional de violín Karol Lipinski de Lviv. Como solista, ha actuado con la Orques-ta Sinfónica de Lviv, la Orquesta Filarmónica de Odessa, la Orquesta Sinfónica de la Radio y Televisión Ucraniana, la Orquesta Filarmónica de Kharkov, la Orquesta de Cámara de Kiev .Toca con un violín Amati, construido en Cremona en 1685.

Svetlana Tovstukha, violoncheloNacida en Kazán, Rusia. Está en posesión de primeros premios como el All-Russian Cello Competition (Rusia), Liezen International Cello Com-petition (Austria), Lasmo Staffa Award, Bromley Festival Contest (Rei-no Unido), Lille International Cello Competition (Francia). En el 2000 gana el premio El Primer Palau (Barcelona) por su interpretación de las “Variaciones sobre un tema Rococo” de P.l. Tchaikovsky en el Palau de la Música. Ha recibido valiosos consejos de ilustres intérpretes como M. Rostropovich, B. Greenhouse, Y. Menuhin, N. Gutman. Ha grabado para el sello discográfico Sony y para la RTV Rusa, RTVE, BBC 3, RNE y RAI 1. Toca con un violonchelo Marianus Petz del 1776.

DV

17gener

GRANADOS PIANO TRIO | Obres de Brahms, Beethoven i Piazzolla. CASA DE CULTURA MARQUÉS DE GONZÁLEZ DE QUIRÓS | 20.30 H Organitza: Associació Pro-Música. Informació: 647 201 319 (vesprades)

Page 6: El full gener 2014

COMPRA -VENTA JOYAS, LINGOTES DE INVERSIÓN, EMPEÑOS…

COMPRA-VENTA ORO Y PLATA

¡RESCATAMOS SUS JOYAS DE DÓNDE ESTÉN! VALORACIÓN GRATUITA

Plaza Cristo Rey, 5 y C/ Mayor, 45 GANDÍA - C/ Padre Antonio Selelles, 3 OLIVA - C/ Cullera, 38 SUECA

Page 7: El full gener 2014
Page 8: El full gener 2014

14

A LA MARqUESA

A partir del moment en què, sota Cir el Gran, els perses aquemènides es feien amb

el control de l’imperi dels Medes, una nova gran potència apareixia en el panorama

geopolític del Pròxim Orient, a mitjan segle VI a.C. Des d’aquest moment, se succei-

ran les victòries i annexions territorials dels perses, en una consecució d’èxits que

provocaran la claudicació d’innombrables regnes. L’entrada triomfal del persa Cir a

Babilònia, l’any 539 a.C., ja només deixava Egipte com a següent gran objectiu. Serà

Cambises II qui, finalment, l’any 525 a.C., derrote l’efímer faraó Psammètic III, con-

vertint Egipte en una nova província de l’extens i heterogeni imperi persa. A partir

d’ací, s’iniciarà una època amb nombroses transferències culturals, en les quals els

dominadors perses respectaran els cultes i les tradicions locals, i es faran representar

com a autèntics faraons. Es duran a terme grans obres públiques i religioses, fins que

una rebel·lió acabarà amb els prop de 125 anys de primer domini persa sobre Egipte.

A partir del momento en que, bajo Ciro el Grande, los persas aqueménidas se hacían con

el control del imperio medo, una nueva gran potencia aparecía en el panorama geopolí-

tico del Próximo Oriente a mediados del siglo VI a.C. Desde este momento se sucederán las

victorias y anexiones territoriales de los persas en una consecución de éxitos que llevarán

a la claudicación de innumerables reinos. La entrada triunfal del persa Ciro en Babilonia

en el año 539 a.C. ya sólo dejaba a Egipto como siguiente gran objetivo. Será Cambises II

quien, finalmente, en el año 525 a.C., derrote al efímero faraón Psamético III, convirtiendo

Egipto en una nueva provincia del extenso y heterogéneo imperio persa. A partir de aquí

se iniciará una época con numerosas transferencias culturales, en las que los domina-

dores persas respetarán los cultos y tradiciones locales, y se harán representar como au-

ténticos faraones. Se llevarán a cabo grandes obras públicas y religiosas, hasta que una

rebelión acabará con los cerca de 125 años de primer dominio persa sobre Egipto.

DL

13gener

CICLE DE CONFERÈNCIES L’Antic Egipte (VII), impartit per José Lull, egiptòlegLA CONQUESTA PERSA D’EGIPTECASA DE CULTURA MARQUÉS DE GONZÁLEZ DE QUIRÓS | 20.30 H Entrada lliure

Page 9: El full gener 2014

GENER · 201417

EXPoSiCIONS

DEL

16gener

L’ESCOLA QUE VA SER I SERÀ. 102 ANYS D’ESCOLES D’IDIOMES CASA DE CULTURA MARQUÉS DE GONZÁLEZ DE QUIRÓS Organitza: Escola Oficial d’Idiomes de Gandia

Inauguració: dijous 16 de gener. 19.45 hores | Horari: De dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 17.30 a 20.00 h. Diumenges, de 18.00 a 20.00 h

A L’

01febrer

L’any 1911 es va crear, a Madrid, la primera Escola Oficial

d’Idiomes. Van començar amb els estudis de francés, anglés, ale-

many i espanyol per a estrangers i, en eixe primer any, s’hi van

matricular uns 400 alumnes. Ara, 102 anys després, hi ha al vol-

tant de 400.000 alumnes estudiant 23 llengües, en els més de 300

centres repartits per tot l’Estat Espanyol.

Hui, l’Escola Oficial d’Idiomes desenvolupa funcions que van més

enllà de l’aprenentatge de llengües. Són centres d’interrelació

personal, de formació permanent i espai de difusió cultural.

Esta exposició presenta una panoràmica del que són actualment

les EOI i dels aspectes més interessants i desconeguts d’estos cen-

tres i dels estudis que ofereixen.

A les 18.30 h tindrà lloc, al saló d’actes de la Casa de Cultura, la

conferència “L’escola que va ser i serà”, que servirà de presentació

de l’exposició, i que impartirà la professora Maria Elena Rodríguez

Halffter.

El año 1911 se creó en Madrid la primera Escuela Oficial de Idio-

mas. Iniciaron la clases impartiendo estudios de francés inglés,

alemán y español par extranjeros y en ese primer año, se matricu-

laron uons400 alumnos. Actualmente, 102 años después, son más

de 400.000 los alumnos que estudian las 23 lenguas que ofrece la

escuela, en los más de 300 centros repartidos por todo el Estado Es-

pañol.

Hoy en dia, la Escuela Oficial de Idiomas desarrolla funciones que

van más allá de la enseñanza de las lenguas. Son centros de interre-

lación personal, de formación permanente y espacios para la difu-

sión cultural.

Esta exposición presenta una panorámica del que son hoy en dia las

EOI y de sus aspectos más interesantes y desconocidos de estos cen-

tros y de los estudios que ofrecen.

A las 18.30 h tendrá lugar, en el salón de actos de la Casa de Cultura,

una conferencia que, bajo el título de La escuela que fue y que será,

servirá de presentación de la exposición. La conferencia será impar-

tida por la profesora María Elena Rodríguez Halffter.

16

EXPoSiCIONS

FINS A L’

11gener

MIRADES | Olis de Juanjo Pons CLAUSTRE DE LA BIBLIOTECA Horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores. Dissabte: de 10.00 a 13.30 hores

FINS AL

25gener

40 ANIVERSARI ULLS DE MUSSOL DE GANDIA | Exposició col·lectiva SALA COLL ALASHorari: de dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores. Diumenges, dilluns, festius i dies 24 i 31 de desembre, tancat

RECORDA NO OBLIDAR-ME | EXPOSICIÓ · JORNADES · CINEFÒRUM SALA ESPAI D’ARTHorari: de dilluns a divendres, de 17.00 a 20.30 hores, i dissabtes, d’11.00 a 13.00 hores i de 17.00 a 20.30 hores.Diumenges i festius, tancat

FINS AL

04gener

BELÉN MONUMENTAL, de la ASOCIACION BELENISTA DE GANDIACASA DE CULTURA MARQUÉS DE GONZÁLEZ DE QUIRÓS Horari de visites: de 10.00 a 13.30 h i de 17.30 a 21.00 h

FINS AL

06gener

Page 10: El full gener 2014

GENER · 201419

CULtURA | ACTIVITATS

CAVALCADA DELS REIS MAGS D’ORIENTCol·laboren: Dulcesol, Falla Mercat, Falla Alquerieta Nova; Col·legi Mondúver; Falla Plaça El·líptica; Coordinadora d’Assocacions d’Immigrants Subsaharians a

l’estranger CAISE; Alcodar Tracción Opel; Falla Màrtirs; Júniors de la Col·legiata; Ampa del Col·legi de les Escolàpies.

Recorregut: avinguda de la República Argentina; passeig de les Germanies (costat del Serrano); carrer del Duc Alfons el Vell; carrer d’Ausiàs March i plaça Major.

DG

05gener

Melcior, Gaspar i Baltasar tornen, un any més, a la seua cita amb la nostra ciutat i, en especial, amb

els xiquets i les xiquetes de Gandia.

· 17.30 h - Recepció dels Reis Mags a la Casa de Cultura

· 18.00 h - Adoració del Jesuset, a la Col·legiata de santa Maria

· 19.00 h - Cavalcada de Reis, des de la plaça El·líptica

Melchor, Gaspar i Baltasar regresan, un áño más, a su cita con nuestra ciuda y en especial, con los

niños y niñas de Gandia.

· 17.30 h - Recepción de los Reyes Magos, en la Casa de Cultura

· 18.00 h - Adoración al Niño Jesús, en la Colegiata de Santa María

· 19.00 h - Cabalgata de Reyes, desde la plaça El·líptica

VISITES DELS REIS MAGS Col·labora: Associació Cultural de Dolçainers i Tabaleters de la Safor

DL

06gener

Els Reis Mags visitaran, al llarg del dia, diferents centres de la nostra ciutat.

· 10.45 h - Visita a l’Hospital Comarcal Sant Francesc de Borja

· 12.15 h - Visita a la Residència la Safor

· 13.00 h - Visita a la Residència Maria Inmaculada

· 16.00 h - Visita al Preventori Infantil Nuestra Señora del Amparo

· 17.30 h - Visita al Centre d’Acollida Sant Francesc d’Assís

Los Reyes Magos visitarán, durante todo el día, diferentes centros de nuestra ciudad.

· 10.45 h - Visita al Hospital Comarcal Sant Francesc de Borja

· 12.15 h - Visita a la residencia La Safor

· 13.00 h - Visita a la residencia María Inmaculada

· 16.00 h - Visita al Preventorio Infantil Nuestra Señora del Amparo

· 17.30 h - Visita al Centre d’Acollida Sant Francesc d’Assís

18

EXPoSiCIONS

DEL

18 gener

GERMANS MIÑANA: 20 ANYS PLANTANT A LA VILANOVACASA DE CULTURA (SALA B)Inauguració: dissabte 18 de gener. 20.00 hores

Horari: De dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.00 h. Diumenges, de 18.00 a 20.00 h

A L’

01febrer

L’Associació Cultural de la Falla Vila-Nova pretén realitzar un ho-

menatge als artistes de monuments fallers Germans Miñana, en

reconeixement a la seua tasca realitzada per a esta comissió, ja

que enguany celebren el 20 aniversari consecutiu que es planta

falla al barri de la Vila-Nova.

L’exposició consta de fotografies dels monuments realitzats, ma-

quetes, esbossos del monuments, banderins, etc, que il·lustren la

trajectòria de la relació entre els artistes i la falla Vila-Nova.

La asociación Cultural de la Falla Vila-Nova pretende realizar un ho-

menaje a los artistas de monumentos falleros, hermanos Miñana,

en reconocimiento a los trabajos realizados con esta comisión, ya

que este año celebran el 20 aniversario consecutivo plantando falla

en el barrio de la Vila-Nova.

La exposición consta de fotografías de los monumentos realizados,

maquetas, esbozos de los monumentos, banderines, etc., que ilus-

tran la trayectoria de la relación entre los artistas y la falla Vila-Nova.

DEL

24 gener

ENTREVISTES SENSE FUM | Obra d’Amparo Palomares CLAUSTRE DE LA BIBLIOTECAInauguració: divendres 24 de gener, a les 19.30 hores

Horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 h. Dissabte, de 10.00 a 13.00 h

AL

22febrer

L’obra que l’artista Amparo Palomares presenta al Claustre de la

Biblioteca va obtindre el premi ODONE d’arts plàstiques que ator-

ga la Cátedra DKV Arte y Salud de la Universitat Politècnica de

València, dirigida per la professora Teresa Chàfer

Presenta una reflexió sobre el problema del tabaquisme, a partir

d’entrevistes a exfumadors, realitzada a través d’obres sobre vinil

i seda, on predomina l’estètica del collage amb fotografies, grafis-

mes, objectes i textos de les entrevistes realitzades.

La obra que el artista Amparo Palomares presenta en el Claustro de

la Biblioteca obtuvo el premio ODONE de artes plásticas que otorga

la cátedra DKV Arte y salud de la Universidad Politécnica de Valen-

cia, dirigida por la profesora Teresa Chàfer.

Presenta una reflexión sobre el problema del tabaquismo, a partir de

entrevistas a exfumadores, realizada a través de obras sobre vinilo y

seda, donde predomina la estética del collage con fotografías, gra-

fismos, objetos y textos de las entrevistas realizadas.

Page 11: El full gener 2014

GENER · 201421

CULtURA | ACTIVITATS

DIUMENGE 19 DE GENER | HORARI PORRAT: D’11 A 14.00 I DE 16.30 A 21.30D’11.30 a 14.00 h i de 16.30 a 19.00 h. - El Tres en Ratlla del Porrat. Teatre infantil a càrrec del Teatre de la Il·lusió, al carrer Forn

11.30 h - Exhibició tradicional i doma de cavalls, al carrer Llarguer.

12.00 h - QUARTET BARROC. Concert de Música Clàssica (obres de Bach, Vivaldi i Telemann), a l’ermita de Sant Antoni.

12.30 h - Missa a l’església de Sant Llorenç, en honor a Sant Antoni. Tot seguit, tindrà lloc el tradicional repartiment de pa benet, la benedicció dels animals a la plaça de l’església i cer-cavila dels animals pel poble.

14.30 h - Dinar tradicional de cassoles d’arròs al forn, al final del carrer Ample.

L’Ajuntament de Benirredrà disposarà taules i cadires per a tots els assistents.

18.30 h - Actuació, a l’Aula de Cultura de l’Ajuntament de Benirredrà, de Pep Gimeno, Botifa-rra, i del Grup de Danses valencianes Roís de Corella.

20.00 h - Cercavila de tabal i dolçaina per tot el Porrat.

DIUMENGE 26 DE GENER

VII VOLTA A PEU BENIRREDRÀ 2014 | DISTÀNCIA: 9 KMMés informació en:

· www.benirredra.es

· http://www.conxip.com/detalle_evento.php?IdEvento=938

20

CULtURA | ACTIVITATS

DEL

16 gener

PORRAT DE SANT ANTONI BENIRREDRÀGANDIA 2014

AL

19gener

DIJOUS 16 DE GENER19.00 h - Presentació del llibre El robatori de Benimassot. Autor: Manel Arcos i Martínez, al Saló de Plens de l’Ajuntament de Benirredrà. Durant els dies 18 i 19 de gener, l’autor estarà signant, també, exemplars del seu llibre al Porrat.

20.00 h - Inauguració de dues exposicions a l’Ajuntament de Benirredrà: Exposició del Col·lectiu de Pintura de la Safor Ulls de Mussol, a l’Aula de Cultura, i Exposició d’escultures de fibra de vidre de Fabián Martínez i Gregori, al Saló de Plens. | Horari de visita: de 10.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.30 h, dissabte i diumenge.

DIVENDRES 17 DE GENER20.00 h - Inauguració del Porrat, a la plaça de l’Ajuntament de Benirredrà. Autoritats, associacions, col·lectius, veïns i visitants, amb la Banda de Música de Benirredrà.

Pregó a càrrec del Tio Colau. De la visita al Porrat, ens desplaçarem fins a l’ermita de Sant Antoni, on tindrà lloc la crema de la foguera.

DISSABTE 18 DE GENER | HORARI PORRAT: D’11 A 14.00 I DE 16.30 A 21.3012.30 h - Taller pintures de cara per als més menuts, davant el punt d’informació de l’Ajuntament de Benirredrà.

18.30 h - Cercavila i mostra de Bollywood, i tabal i dolçaina, per tot el Porrat.

Gaudirem de parades de tot tipus: gastronomia, artesania i diferents col·lectius socials que ens ofereixen part de la seua cultura per acostar-nos els seus costums.

Page 12: El full gener 2014

GENER · 201423

iMAB

CARTELLS I CINEMA30 ANYS DEL CINE CLUB EL POT

Al llarg de trenta anys, hi ha hagut ocasió per tocar tota mena de temes, de cicles i de públics: clàssics de la ciència fi cció, la tercera

edat i la salut, ‘el cine dins del cine’ ‘Nostalgia de la aventura’, ‘Cabalgando hacia el oeste’. Alguns d’aquests cicles s’organitzaren

en col·laboració amb la Filmoteca Valenciana: ‘La Mujer y el cine’, ‘Viejos géneros, nuevas lecturas’, ‘Ciudad y marginación social’ o

‘Juventud y cine’. Algun altre, a benefi ci d’UNICEF. Moltes són, també, les comèdies i els cicles d’humor que s’han projectat, com

ara ‘Tres comèdies’, ’Cicle d’humor’ o ‘La comèdia americana’. Així mateix, són innombables els directors tractats, alguns amb cicles

específi cs: Billy Wilder, Neil Jordan, Ernst Lubitsch, Jean Renoir, John Huston, Luis Garcia Berlanga o Jean Luc Godard.

Al mes de gener de 1984, l’Ajuntament de Gandia encetava les projeccions del Cine Pot amb la pel·lícula

El Amigo Americano, de Wim Wenders. Tot seguit, es posaven en marxa diversos cicles: ‘II Jornades del

Medi Ambient’ (1985) i terceres (1987); ‘Estrelles en el Cine Pot’ (1985); ‘Dos fi lms negres’ (1988), ‘Obres

mestres del cinema fantàstic’ (1989) i tants d’altres.

Les projecccions han tingut lloc en locals molt diversos: entre ells, l’antic Serrano, el Cine-

ma Roxy, el Cinema Colon i, fi nalment, el nou Teatre Serrano.

L’Arxiu Històric serva cartells, fotografi es i documentació administrativa sobre la gestió

del Cine-Pot. En la col·lecció de programes de mà, a més, hi ha un volum monogràfi c que

ve a ser una mena de dossier-memòria sobre ell.

Es conserven, fi ns i tot, imatges audioviduals sobre la inauguració dels cicles de 1993:

projecció de pel·lícules, com ara Monsieur Verdoux, al Teatre Serrano (1994) o La Quimera

del oro i Metrópolis (1995), entrevistes als responsables de la programació o imatges de la

taquilla i l’entrada del desaparegut Cine Roxy.

Imatges de l’Arxiu

Històric de Gandia

Page 13: El full gener 2014
Page 14: El full gener 2014

GENER · 201427

iMAB | ACTIVITATS

Biblioteca dels Nadons | Gener 28, 2014 | 11.00 h

A càrrec de Daniel Jiménez

Animació lectora per a xiquets de 0 a 3 anys. Una proposta d’animació adreçada als més menuts de la casa, on compartim contes, jocs i cançons infantils. A més a més, dediquem un xicotet espai per recomanar llibres i fer bebemanualitats. Inscripció prèvia.

El Baúl de los Cuentos | Gener 27, 2014 | 17.45 h

A càrrec de la llibreria El Hada Trabalenguas (carrer Gutiérrez Mas, 21)

Diversos contes entremaliats s’escapen de les prestatgeries de la llibreria, per a estar amb els contes de la biblioteca. Però no van sols: el bagul on s’amaguen està ple d’animals, de cançons i d’endevinalles. Un espectacle en el qual el xiquet és el

protagonista.

BIBLIOTECA DE BENIOPACarta per als Reis | Gener 2, 2014 | 17.30 h

Si véns a la Biblioteca, podràs entregar en mà, al patge reial, la teua carta als Reis Mags d’Orient. T’esperem.

La Verdicel·la de la por | Gener 2, 2014 | 17.45 h

A càrrec dels Alumnes de Veles e Vents

Veles teatre presenta: La caixa dels animals de colors. La Fada Colorets té un bagul de colors d’on eixiran les històries d’animals que vos mostrarem.

Hechizos en la cocina | Gener 16, 2014 | 17.45 h

A càrrec de Dolors Todolí

Hechizos en la cocina és un llibre ple de delícies monstruoses. Les bruixeries animades d’una bruixa sàvia i llesta que ha decidit obrir un restaurant a la seua cova. Aquesta bruixa és tan sàvia i llesta que ja s’ha connectat a les ones d’Internet i ha traslladat el seu restaurant a la cova-blog que podràs visitar punxant en l’enllaç següent: http://hechizosenlacocina.

blogspot.com.es/

Èlbot | Gener 23, 2014 | 17.45h

A càrrec d’Almudena Francés i Susana Juan

Èlbot s’ha posat les botes aquest Nadal amb els torrons i les nadales, però ha trobat a faltar la seua família de dracs; per això, ara vol que Melderomer li explique contes de dracs bons i també de dracs trapelles.

El Baúl de los Cuentos | Gener 30, 2014 | 17.45 h

A càrrec de la llibreria El Hada Trabalenguas (carrer Gutiérrez Mas, 21)

Diversos contes entremaliats s’escapen de les prestatgeries de la llibreria, per a estar amb els contes de la biblioteca. Però no van sols: el bagul on s’amaguen està ple d’animals, de cançons i d’endevinalles. Un espectacle en el qual el xiquet és el

protagonista.

26

BIBLIOTECA INFANTILCarta per als reis | Gener 3, 2014 | 18.00 h Si véns a la Biblioteca, podràs entregar en mà, al patge reial, la teua carta als Reis Mags d’Orient. T’esperem.

La Verdicel·la de la por | Gener 15, 2014 | 17.45 h

A càrrec dels alumnes de Veles e Vents

Veles teatre presenta: La caixa dels animals de colors. La Fada Colorets té un bagul de colors, d’on eixiran les històries d’animals que vos mostrarem.

Èlbot | Gener 22, 2014 | 17.45 h

A càrrec d’Almudena Francés i Susana Juan

Èlbot s’ha posat les botes aquest Nadal amb els torrons i les nadales, però ha trobat a faltar la seua família de dracs; per això,

ara vol que Melderomer li explique contes de dracs bons i també de dracs trapelles.

BIBLIOTECA DEL PARC DE L’ESTACIÓ

ACTIVITATS

ACTIVITATSACTIVITATS

ACTIVITATS ACTIVITATS

ACTIVITATS

ACTIVITATS

ACTIVITATSACTIVITATS

ACTIVITATS

ACTIVITATS

ACTIVITATS

iMAB | ACTIVITATS

El Baúl de los Cuentos | Gener 29, 2014 | 17.45 h

A càrrec de la llibreria El Hada Trabalenguas ( carrer Gutiérrez Mas, 21)

Diversos contes entremaliats s’escapen de les prestatgeries de la llibreria, per a estar amb els contes de la biblioteca. Però no van sols: el bagul on s’amaguen està ple d’animals, de cançons i d’endevinalles. Un espectacle en el qual el xiquet és el protagonista.

Bebeteca. Contar, cantar, ballar, imaginar i pintar | Gener 30, 2014 | 17.45 h

A càrrec de Susana Juan | Diverses sessions. Inscripció prèvia necessària

Contar, cantar, ballar, imaginar i pintar. Diferents llenguatges per a gaudir dels contes amb els més xicotets de la casa.

Carta per als Reis | Gener 2, 2014 | 18.00h

Si véns a la Biblioteca, podràs entregar en mà, al patge reial, la teua carta als Reis Mags d’Orient. T’esperem.

Èlbot | Gener 20, 2014 | 17.45 h

A càrrec de Lola Camarena i Susana Juan

Èlbot s’ha posat les botes aquest Nadal amb els torrons i les nadales, però ha trobat a faltar la seua família de dracs; per això, ara vol que Melderomer li explique contes de dracs bons i també de dracs trapelles.

Page 15: El full gener 2014

GENER · 201429

iMAB | ACTIVITATS

Grup de conversa en francés | Gener 8 i 22, 2014 | 19.30 h

Moderadora: Nathalie Recuero

BIBLIOTECA CENTRALGrup de conversa en anglés | Gener 15 i 29, 2014 | 19.30 h

Moderador: Joan Collins

Entre limones. Chris Stewart. Almuzara | Gener 30, 2014 | 19.30 h

Proposta de Xaro García (Gerent de la Fundació Espurna)

Un llibre divertit i intuïtiu que encanta des de la primera pàgina fins a l’última… i és que algú que, sense tenir-ne ni idea i sense pensar-s’ho

dues vegades, es posa a reconstruir i a portar un mas en un racó perdut d’una serra d’Espanya, clarament no pot estar fent res dolent, tot el

contrari: potser per aqueixa raó, haja aconseguit vendre un milió de llibres i s’haja traduït a quinze idiomes.

CLUB DE LECTURA

Breu història de la criança | Gener 15, 2014 | 19.00 h

A càrrec de José Mª Paricio Talayero, Pediatra

Xarrada sobre la història i els canvis en la criança. Del maltractament a la criança amb estima

El prestigiós Dr. Paricio ens presentarà una visió de com ha anat canviant la forma de criar els nostres fills al llarg dels temps, passant de la falta d’estima , fins i tot amb

la presència d’una certa violència, fins al present, on la criança és una de les experiències més intenses i boniques per a mares, pares i xiquets. També ens parlarà de la

seua darrera publicació, Tú eres la mejor madre del mundo, un magnífic llibre que ens aporta informació sobre la relació que s’estableix entre mares i fills durant la criança.

Èlbot | Gener 24, 2014 | 17.45 h

A càrrec d’Almudena Francés i Susana Juan

Èlbot s’ha posat les botes, aquest Nadal, amb els torrons i les nadales, però ha trobat a faltar la seua família

de dracs; per això, ara vol que Melderomer li explique contes de dracs bons, i també de dracs trapelles.

Un viatge pel fons de la mar | Gener 31, 2014 | 17.45h

A càrrec de Gabriela Partente

T’esperem perquè, Junts, amb Nadarín, fem un viatge pel fons de la mar. Vine i coneixeràs els seus amics.

Entre tots, ens divertirem recreant la seua història.

Viñetas de posguerra: los cómics como fuente para el estudio de la historia, d’Óscar Gual Boronat, editat pel Servei de Publicacions de la Universitat de València | Gener 16, 2014 | 19.30 h

Sala d’actes de la Biblioteca Central Convent Sant Roc. La presentació anirà a càrrec de Justo Serna, catedràtic d’Història Contemporània de la

Universitat de València, i de l’autor.

En les darreres dècades, el còmic ha demostrat que ja no ha de ser entés només com una lectura per a xiquets; el seu present així ho demostra.

A més a més, la història d’aquest mitjà d’expressió és tan extensa i tan rica que ha de ser reivindicada i divulgada per a fer-la accessible a inves-

tigadors i curiosos. Amb aquest punt de partida, l’investigador gandià Óscar Gual busca en el seu llibre Viñetas de posguerra un doble objectiu:

servir com a introducció al món del còmic per a qualsevol tipus de lector i, alhora, indagar en les seues possibilitats com a font històrica.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE

28

iMAB | ACTIVITATS

Carta per als Reis | Gener 3, 2014 | 19.00 h

Si véns a la Biblioteca, podràs entregar en mà, al patge reial, la teua carta als Reis Mags d’Orient. T’esperem.

BIBLIOTECA DEL GRAU

BIBLIOTECA DE BENIPEIXCAR-RAVALCampionat amb la PLAY STATION 3 | Gener 2, 2014 | 17.00 h

El campionat començarà a les 17 h - Preinscripció obligatòria

La Verdicel·la de la por | Gener 14, 2014 | 17.45 h

A càrrec dels Alumnes de Veles e Vents

Veles teatre presenta: La caixa dels animals de colors. La Fada Colorets té un bagul de colors, d’on eixiran les històries d’animals

que vos mostrarem.

Un viatge pel fons de la mar | Gener 21, 2014 | 17.45 h

A càrrec de Gabriela Partente

T’esperem perquè, junts, amb Nadarín farem un viatge pel fons de la mar. Vine i coneixeràs els seus amics. Entre tots, ens diverti-

rem recreant la seua història.

Taller de “Targetes per als Reis Mags” | Gener 3, 2014 | 17.45 h

A càrrec de l’Equip de bibliotecàries

Marieta i el Cap d’any | Gener 10, 2014 | 17.45 h

A càrrec de Roser Pérez

Acabem de moure la roda del temps que gira i gira entre dies i mesos, festes i sorpreses; amb regals i contes, acabem l’any, i amb

contes i regals, el comencem. Per cert, Marieta no sap esta endevinalla, la pots ajudar? Quatre estacions porte i a la lluna dia a

dia canvie.

Èlbot | Gener 28, 2014 | 17.45h

A càrrec d’Almudena Francés i Susana Juan

Èlbot s’ha posat les botes aquest Nadal amb els torrons i les nadales, però ha trobat a faltar la seua família de dracs; per això, ara

vol que Melderomer li explique contes de dracs bons i també de dracs trapelles.

Carta per als Reis | Gener 3, 2014 | 17.30 h

Si véns a la Biblioteca, podràs entregar en mà, al patge reial, la teua carta als Reis Mags d’Orient. T’esperem.

Page 16: El full gener 2014
Page 17: El full gener 2014

GENER · 201433

iMAB | RECOMANACIONS

The Artist Dirigida por Michel Hazanavicius; Interpretes: Int.: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, James Cromwell, Penelope Ann Miller,

Malcolm McDowell, Missi Pyle, Beth Grant, Ed Lauter, Joel Murray, Ken Davitian, John Goodman | Cameo

Disponible a la Biblioteca Central

Hollywood, 1927. George Valentin és una gran estrella del cinema mut a qui la vida somriu. Però, amb l’arribada del cinema

sonor, la seua carrera corre perill de quedar sepultada en l’oblit. Al seu torn, la jove actriu Peppy Miller, que va començar

com a extra al costat de Valentino, esdevé una estrella del cinema sonor. Hazanavicus sorprén amb una pel·lícula muda

entretinguda,un divertiment tan aconseguit com deliciós.

CINE

Un día en el mundo Vetusta Morla | Pequeño salto mortal

Disponible a la Biblioteca Central, Biblioteca de Beniopa, Biblioteca de Benipeixcar-Raval

Un día en el mundo va ser el primer àlbum de llarga duració que va llançar al mercat la banda de rock espanyola Vetusta Morla.

En l’àlbum s’inclouen temes de diferents èpoques de la banda, alguns dels quals han estat revisats i, fins i tot, han canviat de

nom. Segons paraules del grup, totes les peces juntes componen el gran puzle de Vetusta Morla, el que significa que tu també

formes part d’ell, part de nosaltres i part de les cançons. Tenim l’aspiració de fer una música que presente buits, espais en blanc

que cada un ha de completar amb el que sent o pensa. Això significa que les cançons creixeran amb l’energia del públic i que el

seu significat s’ampliarà amb el que aquest aporte. Significa que les cançons també pertanyen al públic, el qual ha participat

en la creació d’alguna cosa més gran i més bonica

MÚSICA

La jungla

Upton Sinclair i Peter Kuper | Norma | 46 p.

Disponible a la Biblioteca Central

Commemorant els quaranta-cinc anys de la defunció d’Upton Sinclair, recuperem l’adaptació que va realitzar l’il·lustrador

Peter Kuper de la seua novel·la La jungla. En ella ens narra la història d’una família lituana que emigra a Chicago. Des de dins

el ferrocarril, distingeixen un gran traçat ortogonal de casetes de no més de dues plantes que ocupen quilòmetres quadrats i

només grans zones industrials són capaces d’interrompre’n la geometria. Tot era nou; tot era diferent. L’atmosfera de treball i

el pessimisme que es respira en l’ambient contrasta amb l’optimisme i l’esperança de progressar dels nouvinguts. Tot plegat,

era molt diferent del que els hi havien explicat: especulació, robatoris, pobresa, malalties, fam, misèria. Com sobreviure en

aquest nou país quan deixa de ser l’Amèrica lliure per a convertir-se en l’Amèrica presonera?

CÒMIC

32

RECOMANACIONS RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS RECOMANACIONS

LES BIBLIOTEQUES ET RECOMANEN

D’ahir Maria Àngels Moreno | Colomar Editors, 1991 | 153 p.

Disponible a la Biblioteca Central, Biblioteca de Beniopa, Biblioteca de Benipeixcar-Raval, Biblioteca De Santa Anna

La gandiana Àngels Moreno acaba de guanyar el premi Constantí Llombart dels Premis Literaris Ciutat de València, per la seua

novel·la Un ram de roses grogues. Un guardó que cal afegir al Ciutat d’Alzira (2000), Alfons el Magnànim (2003) i Vicent Andrés

Estellés (2007). Un bon any per als escriptors gandians, ja que cal recordar que Josep Piera, en poesia, amb El temps trobat,

i Ferran Garcia-Oliver, en narrativa, amb L’estupor, són els darrers guanyadors dels Premis València, organitzats per la Dipu-

tació. El llibre que us recomanem este mes és el primer escrit en valencià per Àngels Moreno i publicat per Colomar Editors,

l’any 1991, dins la ja desapareguda col·lecció Tirant. Una magnífica manera de conéixer els inicis de la nostra conciutadana

guardonada i animar-se a resseguir-la amb les seues altres novel·les: Potser a setembre, Malson, Secrets inconfessables i Cita

a la matinada.

LLIBRES

iMAB | RECOMANACIONS

Platero y yo Juan Ramón Jiménez | Cátedra | 261 p.

Disponible a la Biblioteca Central, Biblioteca de Benipeixcar-Raval, Biblioteca de Beniopa, Biblioteca de Grau, Estació i Santa

Anna

Platero y yo, l’obra més popular del poeta andalús Juan Ramón Jiménez, guardonat amb el Premi Nobel de Literatura l’any

1956, compleix, aquest any que encetem, un segle des de la seua primera edició, al 1914. El poemari, constituït per breus

estampes que no guarden un ordre temàtic entre elles, respon a impressions, sensacions i records de l’etapa infantil i juvenil

de Jiménez, al seu poble natal de Moguer, a Huelva.

Page 18: El full gener 2014

DEL

16 gener

AL

31gener

GENER · 201435

UpG

CICLE D’EXCURSIONS DE LA UPG

PER LES SENDES DE LA SAFOR

Per a més informació sobre cursos, horaris i llocs d’impartició:

UPG. Plaça Loreto, 4 | Tel. 96 295 95 15

[email protected]

www.gandia.org

http://universitatpopulargandia.blogspot.com/ DG

12gener

PER CAMINS DE PASTORS | Nivell: altPUJADA AL MOLLÓ DE LA FALCONERA Punt de trobada: aparcament dels jutjats de Gandia | Eixida: 9.30 h, amb vehicles propis

Places: limitades a 30 (per ordre d’inscripció) | Inscripcions: fins al 10 de gener, a la UPG (plaça Loreto, 4).

Preu: 5 euros

Des de l’aparcament dels jutjats de Gandia enfilarem cap al cim més singular del paisatge urbà

de la nostra ciutat: el Molló de la Serra Falconera. Serà una pujada de grans panoràmiques, on

podrem guaitar les comarques veïnes, els nostres cims, la plana de Marxuquera. Refugi de fauna i

pas de pastors, la Serra de la Falconera resta com la gran desconeguda de la comarca.

DG

26gener

ALS PEUS DEL BENICADELL | Nivell: mitjàEL CRESTALL VALENTPunt de trobada: aparcament del recinte de la Fira | Eixida: 9.30 h, amb vehicles propis

Places: limitades a 30 (per ordre d’inscripció) | Inscripcions: del 13 al 24 de gener, a la UPG (plaça Loreto, 4).

Preu: 5 euros

A poques passes de la comarca de la Safor, es troben els pobles Beniatjar i de Ràfol de Salem, als

peus de l’imponent crestall del Benicadell. Entre boscos de pins blancs i de pinastres, farem la ruta

des de Beniatjar fins a les Planisses, guaitarem de prop el cim i, des d’allí, baixarem al poblet de

Ràfol de Salem, a la plana blanca d’Albaida, envoltat d’un paisatge agrícola talment un trencadís

valencià. Aquesta vegada, no farem el cim.

MOSTRA CERÀMICA DELS ALUMNES DE LA UPG EL RAKÚ D’ORIENT A OCCIDENT

El Rakú és una tècnica ceràmica d’origen japonés que es desenrotlla a partir del s. XV, per vincular-se amb la cerimònia del te. Els assistents apreciaven la factura directa, manual i sense artificis que propicia un bol que les mans acullen amb naturalitat.

La característica tècnica més reeixida del Rakú és la cocció ràpida. Les peces s’introduïxen en el forn al roig, amb unes pinces, i es trauen, entre 15- 25 minuts més tard, una vegada s’ha fos el vidriat, (850-950ºC).

Boro Mañó

34

MAGa

La domesticació d’animals i el conreu de la terra va significar

un canvi en les societats prehistòriques, tant en les innovacions

tecnològiques com en les manifestacions artístiques. En aques-

ta activitat, coneixerem la vida quotidiana d’un poblat neolític,

a través de les pintures rupestres: representacions de conreu,

caça, dansa, recol·lecció.... Ens traslladarem a les escenes a tra-

vés de rèpliques i coneixerem les tècniques i els pigments amb

els quals les elaboraven.

TALLER DIDÁCTICO La domesticación de los animales y el cultivo

de la tierra, significaron un cambio en las sociedades prehistóricas,

tanto en las innovaciones tecnológicas como en las manifestacio-

nes artísticas. En esta actividad, conoceremos la vida cotidiana de

un poblado neolítico a través de las pinturas rupestres: represen-

taciones de cultivo, caza, danza, recolección.... Nos trasladaremos

a las escenas a través de réplicas y conoceremos las técnicas y pig-

mentos con los que las elaboraban.

DG

05gener

TALLER DIDÀCTIC - TALLER DIDÁCTICO | 12.00 A 13.00 H “LA VIDA AL NEOLÍTIC A TRAVÉS DE L’ART” - “LA VIDA EN EL NEOLÍTICO A TRAVÉS DEL ARTE”Horari: diumenge 5 de gener, de 12.00 a 13.00 hores. | Edat recomanada: de 5 a 12 anys. Sense inscripció prèvia. Màxim, 15 participants. Entrada

gratuïta. | Dia especial d’obertura al públic: El dimecres 1 de gener, el Museu estarà tancat.

Museu Arqueològic de Gandia (MAGa)

C/ Hospital, 20

Tel. 96 295 95 40 - Fax 96 295 95 69

www.magamuseu.org,

[email protected]

facebook.com/pages/MAGa-Museu-Arqueològic-de-Gandia

HORARI GENERAL:

De dimarts a dissabte, de 10 a 14 i de 15 a 19 hores

Diumenges i festius, de 10 a 14 hores

Tancat: els dilluns, excepte festius

PREUS:

General: 2 euros

Reduïda: 1 euro

(grups, menors de 25 anys i majors de 65 anys)

Gratuïta: diumenges i festius

Page 19: El full gener 2014
Page 20: El full gener 2014

GENER · 201439

tEATRE SERRANO

DM

28gener

CINE POTALACRÁN ENAMORADO - Español | Dirigida por: Santiago A. ZannouTEATRE SERRANO. SALA B | 19.30 H Y 22.00 HPreu: 4 € | Reduït: 3 €

SINOPSI: Julián (Álex González) y su amigo Luis (Miguel Ángel Silvestre) son dos chicos de barrio que forman parte de

una banda de violentos neonazis liderada por Solís (Javier Bardem). Julián frecuenta un gimnasio, donde, gracias a la

disciplina del boxeo, a la nobleza de su entrenador (Carlos Bardem) y al amor de una joven mulata (Judith Diakhate), irá

cambiando poco a poco de mentalidad. Entonces empieza a alejarse del grupo, pero Luis no está dispuesto a consentirlo.

DJ

30gener

CICLE: CINEMA DE TERRORLAS BRUJAS DE ZUGARRAMURDITEATRE SERRANO. SALA B | 19.30 H Y 22.00 HPreu: 4 € | Reduït: 3 €

SINOPSI: Dos parados (Mario Casas y Hugo Silva) cometen un atraco y huyen perseguidos por la policía (Pepón Nieto y

Secun de la Rosa) y por la ex mujer de uno de ellos (Macarena Gómez). Así, se adentran en los bosques impenetrables de

Navarra y caen en las garras de una horda de mujeres enloquecidas que se alimentan de carne humana.

DS

18gener

ESPECTACLE - CONCERTBOLEROS MÁGICOSTEATRE SERRANO. SALA A | 20.00 HPreu: des de 8 € | Reduït: des de 7 €

DG

25gener

ESPECTACLE - HUMORT’HO DIC SENSE ACRITUDTEATRE SERRANO. SALA A | 20.00 HPreu: des de 6 € fins 10 €

38

tEATRE SERRANO

DM

14gener

CINE POT¿Y AHORA ADÓNDE VAMOS? - V.O. Francés | Dirigida por: Nadine LabakiTEATRE SERRANO. SALA B | 19.30 H Y 22.00 HPreu: 4 € | Reduït: 3 €

SINOPSI: En el camino que lleva al cementerio del pueblo, una procesión de mujeres de negro afronta estoicamente el

calor del sol estrechando contra ellas las fotos de sus maridos, de sus padres o de sus hijos. Algunas llevan velo, otras una

cruz, pero todas comparten el mismo duelo, consecuencia de una guerra funesta e inútil. Al llegar a la entrada del ce-

menterio, el cortejo se divide en dos: uno musulmán, el otro cristiano. Con el telón de fondo de un país desgarrado por la

guerra, “¿Y ahora adónde vamos?” narra la determinación sin fisuras de un grupo de mujeres de todas las religiones para

proteger a su familia y a su pueblo de las amenazas exteriores. Demostrando un gran ingenio, inventando estratagemas,

unidas por una amistad inquebrantable, esas mujeres solo tienen un objetivo: distraer la atención de los hombres y hacer

que se olviden de su cólera y de su indiferencia. Pero cuando los acontecimientos toman una orientación trágica, ¿hasta

dónde estarán dispuestas a llegar para no perder a los que todavía quedan?

DS

04gener

ESPECTACLE - CONCERTCONCIERTO DE AÑO NUEVO - ORQ. DE CÁMARA DE VALENCIATEATRE SERRANO. SALA A | 20.00 HPreu: des de 10 € fins 15 €

DG

05gener

ESPECTACLE - CONCERTJOVE ORQUESTRA SINFÒNICA DE CASTELLÓTEATRE SERRANO. SALA A | 12.30 HPreu : 5 € | Reduït: 3 €

DS

11gener

ESPECTACLE - TEATRES.O.S. TEATRE SERRANO. SALA A | 20.00 HPreu: des de 8 € | Reduït: des de 7 €

DG

12gener

ESPECTACLE - CONCERTPRESENTACIÓ DEL CD “TROMPETES AL VENT”TEATRE SERRANO. SALA A | 12.00 HPreu : 3 €

Concert presentació del CD “Trompetes al Vent” amb la Asociació musical l´Almoina y amb els trompetes Vicent Alberola

y Luis Andrés Faus.

Page 21: El full gener 2014

ALTRES ACTIvITATS

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA | AGENDA | CAMPUS DE GANDIA

Més informació en www.gandia.upv.es. Per posar-se en contacte amb la gestió d’espais del Campus de Gandia, cal contactar amb [email protected]

Global Game Jam – Campus Gandia

Data: 24, 25 i 26 de gener

Lloc: Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València

Inscripcions en www.cfp.upv.es

Més informació:

El Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València és seu de Global Game Jam, unes jornades que se celebren simultàniament en més de 300 ciutats d’arreu del món i que reuneixen milers de persones, la majoria, joves. L’objectiu de les jornades és fomentar la creativitat, la innovació, el treball en equip i l’aprenentatge col·laboratiu, en les diverses dimensions que fan possible un videojoc: la programació, el guió, el disseny gràfic, la música…

Poc abans de començar, els participants es reparteixen en equips per tal de reunir tots els perfils creatius necessaris; després es dedicaran, durant un cap de setmana, a fer realitat un xicotet videojoc, alhora que ho passen bé, conviuen amb persones amb els mateixos interessos i aprenen dels altres participants.

Per a inscriure’t no necessites saber programació, només ganes d’aprendre com es fa un videojoc. Una indústria que, segons diuen, no està en crisi.

41 GENER · 2014

CENTRES D’INTERPRETACIÓ DE LA NATURA DE GANDIA El Servei d’Agricultura i Medi Natural informa del nou horari d’hivern als dos Centres d’Interpretació de la Natura de Gandia: el situat a la Marjal de Gandia i el que es troba dins del Paratge Natural Municipal Parpalló-Borrell.

Horari de tardor-hivern: de dimecres a diumenge, de 9 a 16 h.

El Centre d’Interpretació Marjal de Gandia es troba al costat del Centre de Turisme (CdT) de l’Alqueria del Duc, adossat al parc dels Ullals. El Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell es troba al punt quilomètric 9.7 de la carretera CV-675 (Gandia-Barx), just abans d’arribar al terme de Barx.

Els dos centres compten amb monitors i estan oberts, tant a particulars com a grups. L’accés als centres és gratuït. Les visites particulars poden fer-se de manera independent o ser guiades pels monitors. Les visites de grups són guiades i cal reserva prèvia. Les reserves es poden fer per correu electrònic, a l’adreça [email protected], o per telèfon als números 962840423 (Centre d’Interpretació Marjal de Gandia) o 962877000 (Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell).

Els monitors dels centres ofereixen informació sobre els valors naturals i històrics del seu entorn, ja siga la Marjal de Gandia o el Paratge Natural Parpalló-Borrell. A més a més, per a visites guiades de grups, els centres ofereixen, tant la visita guiada a l’interior del Centre com la possibilitat de realitzar tallers educatius adaptats a les diverses edats, o una visita guiada per l’exterior, ja siga el Parc dels Ullals del Centre d’Interpretació Marjal de Gandia o, en el cas del Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell, al mateix Paratge Natural Municipal.

Si vols saber més, mira el web http://globalgamejam.org/

40

ASOCIACIÓN CULTURAL HYPATIA

Sábado 11 de enero | A las 18,30 horas.

Conferencia de Eloy Millet: “Universos paralelos: ¿hombre o ángel?”.

Lugar: Centro Social Roís de Corella (C/ Ciudad de Laval, 22)

Los miércoles | De 17 a 20 horas.

Sesiones de Reiki gratuito para las personas que lo soliciten. A cargo de Xaro Morant y Encarna Bertó.

Lugar: Centro Social Roís de Corella (C/ Ciudad de Laval, 22).

Teléfono de contacto: 679.731.005

Sábado 25 de Enero | A las 19,00 horas.

Conferencia de Rafa Mateu: “Hacia una psicología integral para todos”.

Lugar: Centro Social Roís de Corella (C/ Ciudad de Laval, 22).

Información y contacto: http://associacioculturalhypatia.blogspot.com.es | Tel. 625677979

CENTRE DE DIA DE MENORS SANTA ANNA

Activitats per a xiquets i xiquetes de 6 a 11 anys:

Ludoteca: Jocs de taula, racó de disfresses i maquillatge, racó de la casa i la botiga, racó de cotxes, racó de construccions, racó del bar, etc.

Tallers: manualitats, teatre, expressió corporal, música, dansa lliure, experiments, jocs cooperatius, etc.

Horari a triar entre dos torns:

- Torn 1: dilluns, de 17.30 h a 18.30 h; dimarts i dijous, de 17.30 h a 19.30 h

- Torn 2: dilluns, de 18.30 h a 19.30 h; dimecres i divendres, de 17.30 h a 19.30 h

Activitats per a joves de 12 a 16 anys:

Jocs: de taula i per a joves.

Tallers: manualitats, teatre, expressió corporal, cooperatius, de coneixement personal, etc

Pel·lícula: rodatge d’una pel·lícula realitzada pels alumnes.

Horari a triar entre dos torns:

- Torn 1: dilluns i dimecres, de 19.30 h a 21.00 h

- Torn 2: dimarts i dijous, de 19.30 h a 21.00 h

Període d’activitats: d’octubre de 2013 a juny de 2014

Matrícula oberta durant tot el curs. Activitats gratuïtes

Informació i matrícula a la plaça de Santa Anna s/n - Centre Cívic de Santa Anna Telèfon 962867451

ALTRES ACTIvITATS

Page 22: El full gener 2014

GENER · 201443

ALTRES ACTIvITATS

DISSABTE 11 I DIUMENGE 12

De 10 a 22 h (aproximadament) - IX Mostra d’Associacions de Beniopa, amb productes artesanals, al carrer Barranc. Porrat de productes típics, al carrer Llarguer.

Mercat temàtic. Els carrers Mestre Michavila, del Mig i plaça Major, es trans-formen en un mercat d’una altra època, amb parades, jocs, demostracions artesanals, artistes, que ens delectaran, durant el dissabte i diumenge, amb una extensa programació.

Fira d’atraccions, al carrer Meravelles.

Organitza: Ajuntament de Gandia. Junta de Districte de Beniopa | Comissió de Festes

Col·laboren: Associacions de Beniopa | Parròquia Santa Maria Magdalena | Moto Club Gandia | Centre Hípic Las Estrellas.

AL GRAU, FESTA DE SANT ANTONI ABAT | 18 I 19 DE GENER

DISSABTE 18

17.00 h - Tallers i jocs, vine i participa d’una vesprada divertida a la plaça d’Orient.

19.30 h - Cercavila pel Grup de Dolçainers i Tabaleters del Grau, pels carrers del Grau

20.30 h - Cremà de la Foguera, a la plaça d’Orient

21.30 h - Sopar d’entrepà i ball al local dels Jubilats del Grau. al carrer Císcar.

*Cal adquirir el tiquet (3 €) per a la despesa de taula, al Centre Social fins al dimecres 15. Aforament limitat.

DIUMENGE 19

10.00 h - Missa en honor de sant Antoni. Església de sant Nicolau

11.00 h - Cercavila dels Carreters i del Centre Hípic Los Robles. Eixida des del carrer Oltra i finalització a la plaça del Garbí. En arribar, benedicció dels animals, repartiment del pa benet i xocolate

11.00 h a 14.00 h - Inauguració del Porrat de les Associacions del Districte, a la plaça del Port (pàrquing avinguda de la Pau)

12.00 h - Exhibició hípica a càrrec del Centre Hípic Los Robles, a la plaça del Port. (pàrquing avinguda de la Pau)

Organitza: Ajuntament de Gandia. Junta de Districte del Grau, Venècia i Rafalcaid |Comissió de Cultura i Festes | A.C. Falla Mosquit | Associació de Jubilats del Grau

Col·laboren: Associacions del Grau | Parròquia Sant Nicolau | Autoritat Portuària

42

ALTRES ACTIvITATS

19.30 h - Repartiment de bunyols de carabassa i mistela, a la plaça del Campanar, a càrrec de l’A. C. Falla de Beniopa.

20 h - Cremà de la foguera de Sant Antoni, a la plaça del Campanar.

21.30 h - Sopar d’entrepà, local climatitzat del carrer Sant Antoni, El Raco-net de Tonet. A continuació gran nit musical, amb els millors Dj i grups de rock, a El Raconet de Tonet, Local de Sant Antoni.

DIUMENGE 12 DE GENER

7 h a 8.45 h - Lliurament de dorsals per al quilòmetre vertical, al Centre Social de Beniopa.

9 h - KM Vertical 2014: Eixida de la XIII edició: cursa i marxa a peu per mun-tanya. Organitza: Club Alpí Gandia.

9.30 h - Esmorzar al local del costat de l’antiga quadra.

11 h - Missa en honor de Sant Antoni del Porquet, a l’església Santa Maria Magdalena. La missa estarà cantada pel Cor Parroquial.

11.15 h - Desfilada de cavalleries pels carrers del poble, amenitzada per l’Associació de Dolçainers i Tabaleters de la Safor-UPG. Eixida des del carrer Crist de l’Empara.

12 h - Benedicció d’animals, on es repartirà el pa benet i les garrofes, a la plaça del Campanar. Organitza: Parròquia de Santa Maria Magdalena de Beniopa.

12.30 h - Exhibició hípica al barranc de Beniopa, a càrrec d’Amics del Cavall de la Safor.

FESTA DE SANT ANTONI A BENIOPA 2014

Dels Porrats de gener, el de Beniopa el primer

DIVENDRES 10 DE GENER

21.30 h - Inauguració d’El Raconet de Tonet (zona de tapes i menjar; també pots portar el teu entrepà). Sopar de germanor de les associacions de Be-niopa i del públic en general.

23 h - VIII Tonet Festival | Al local climatitzat del carrer Sant Antoni.

DISSABTE 11 DE GENER

9 h - Plantà de la foguera de sant Antoni, a la plaça del Campanar, a càrrec de la Penya de Carreters Mondúver de Beniopa i l’A.C. Falla Beniopa.

9 h - VIII Concentració de Motos Clàssiques a Beniopa, al passeig de les Ger-manies. Organitza: Moto Club Gandia.

12 h - V Exhibició de les Motos Clàssiques de Competició Homentatge a Jor-ge Martínez Aspar en circuit tancat. Exhibició de Mini Motos (xiquets de 4 a 6 anys).

13 h - Volteig general de campanes.

13 h - Visita de les autoritats municipals, amb cercavila a càrrec la banda de música del Centre Musical Beniopa.

16 h a 22 h - Lliurament de dorsals per al Quilòmetre Vertical, al Centre Social de Beniopa.

19 h - Cercavila a càrrec de l’Associació de Dolçainers i Tabaleters de la Safor-UPG. Eixida des del c/ Sant Antoni.

Page 23: El full gener 2014

44

ALTRES ACTIvITATS

ASOCIACIÓN INTERCULTURAL MIDRASHIC

La Asociación Intercultural Midrashic, continuando con el Ciclo de Conferencias “Historias de La Safor”, realizará la tercera conferencia “De Roma al Islam” por Juan Antonio García Barbosa (Técnico Sociocultural - Cuenta Historias).

MUSEU FALLER DE GANDIA | PROGRAMACIÓ CULTURAL DE GENER

Dia 4 de gener (dissabte) | 21:00 h Teatre representat per la Falla Lluís Belda. “La Constitució en ma casa. “

Dia 9 de Gener (dijous) | 22:30 h Mostra de Teatre Ligorio Ferrer. “Cacau i Tramús.”

Dia 17 de gener (divendres) | 22:30 h Mostra de Teatre Ligorio Ferrer. “La Visita “ de Ravalera Teatre.

Dia 24 de gener (divendres) | 22:30 h Mostra de Teatre Ligorio Ferrer. ” Fum,Fum,Fum.” de Comuna Gàbia.

Dia 31 de gener | 22:30 h Mostra de Teatre Ligorio Ferrer. “ Coffee” de Olives Xacaes.

MUSEU FALLER DE GANDIA

Centre d’Interpretació de la Festa Fallera

[email protected] | Tel: 962966819 - Fax: 962966816

Page 24: El full gener 2014

46

InFORMACIÓ

CASA DE CULTURA MARQUÉS GONZÁLEZ DE QUIRÓS

Passeig de les Germanies, 13 - Tel. 96 295 95 35

Horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h · [email protected]

UNIVERSITAT POPULAR DE GANDIA

Plaça Loreto, 4 - Tel. 96 295 95 15

Horari: de dilluns a dijous, de 9.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h

Divendres, de 9.00 a13.30 h · [email protected]

CENTRE INTERNACIONAL DE GANDIA - UV

C/ Tossal, 8 - Tel. 96 204 48 20 - Fax. 96 204 47 25

Horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 16.30 a 19.00 h

[email protected] |http://cig.uv.es/

MUSEU ARQUEOLÒGIC DE GANDIA - MAGa

C/ Hospital, 20 - Tel. 96 295 95 40

Horari: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 15.00 a 19.00 h

Diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 h.

Tancat els dilluns, excepte festius.

Entrada 2 € - Reduïda per a grups, menors de 25 anys i majors de 65 anys: 1 €

Gratuïta els diumenges i festius.

[email protected] | www.magamuseu.org

OFICINA JOVE DE GANDIA

C/ Tossal, 8 - 46701 Gandia

Tel. 96 296 66 70 | [email protected]

Horari d’atenció al públic: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h

Dissabtes, de 10.00 a 14.00 h.

MUSEU FALLER

C/ Sant Martí de Porres, 29 - Tel. 96 296 68 19 (informació i reserves)

Horari d’hivern: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 19.00 h - Diumen-

ges, d’11.00 a 14.00 h.

Horari d’estiu: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 18.00 a 21.00 h - Dilluns,

tancat. Festius, obert d’11.00 a 14.00 h.

[email protected] | www.museufaller.org

INSTITUT MUNICIPAL D’ARXIUS I BIBLIOTEQUES - IMAB

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL

Plaça Rei En Jaume, 10

Tel. 96 295 95 67

[email protected]

Horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a

14.00 h. Dilluns, de 17.00 a 19.00 h

BIBLIOTECA CENTRAL

CONVENT DE SANT ROC

Plaça Rei En Jaume, 10

Tel. 96 295 95 55

[email protected]

Horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a

21.00 h. Dissabtes, de 10.00 a 13.30 h

BIBLIOTECA INFANTIL JUVENIL

Plaça Rei En Jaume, 10

Tel. 96 295 95 95 (Infantil)

Tel. 96 295 95 94 (Juvenil)

[email protected]

[email protected]

Horari: de dilluns a divendres, de 16.00 a

20.30 h. Dissabtes, de 10.00 a 13.30 h

BIBLIOTECA DE BENIOPA

L’Aigüera, 1

Tel. 96 287 43 87

[email protected]

Horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h.

Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a

20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat.

BIBLIOTECA DE

BENIPEIXCAR - RAVAL

Ferrocarril d’Alcoi, 3

Tel. 96 295 98 09

[email protected]

Horari: de dilluns a divendres, de 14.00 a

21.00 h.

BIBLIOTECA DEL GRAU

Mare de Déu Blanqueta, s/n

Tel. 96 284 82 18

[email protected]

Horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h.

Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a

20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat.

BIBLIOTECA PARC DE L’ESTACIÓ

Parc de l’Estació, s/n

Tel. 96 295 98 19

[email protected]

Horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h.

Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a

20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat.

BIBLIOTECA DE SANTA ANNA

Plaça Santa Anna, s/n

Tel. 96 286 74 51

[email protected]

Horari: de dilluns a divendres, de 17.00 a

20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat.

Consulteu la programació en la web municipal www.gandia.org (secció de Cultura). Segui-nos, també, al facebook de Cultura Gandia i Teatre Serrano i al Twitter @CulturaGandia i @SerranoTeatre

Page 25: El full gener 2014