programa d'activitats (gener 2014)

28
GEN ER’2014

Upload: ateneu-barcelones

Post on 09-Mar-2016

220 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Programa d'activitats (Gener 2014)

GENER’2014

Page 2: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dimarts 14, 19.30 h, sala Bohigas

Amb motiu de la publicació d’Un traficant d’idees a les fronteres de l’art, de Vicenç Altaió. Una crònica de deu anys de cultura catalana, del pas de la interdisciplina postmoderna fins a la indisciplina cultural, política i social del moment actual. Un acte, com el llibre, agitador i incontinent, per comprendre i per transformar.

Un acte guiat per Lluís Reales, amb la contribució de Xavier Pla i Rosa Maria Malet, la participació, entre altres, de Pere Portabella, Eugènia Balcells, Pascal Comelade, Giralt-Miracle, Arnau Puig, Pilar Parcerisas, Claret Serrahima, Garcia Sevilla, Pazos, Vaquero, Hannah Collins, Albert Serra, Màrius Serra, etc. i la conclusió de Bernat Dedéu. Amb la presència de Joan Sala, editor de Comanegra, i Vicenç Altaió.

Això no és una presentació a l’ús. Un acte coral i participatiu: TRÀFIC, IDEES, FRONTERES, ART (amb més d’un centenar d’intel·lectuals i artistes)

Page 3: Programa d'activitats (Gener 2014)

23

Ate

nei

stes

sin

gula

rsNou acte del cicle d’entrevistes a socis de l’Ateneu per conèixer a fons i amb rigorositat els aspectes més destacats de la seva biografia. Un reconeixement als socis que han tingut una activitat rellevant dins i fora de l’entitat.

Dissenyadora, arquitecta i paisatgista. Entre les primeres obres destaquen el Parc i la Biblioteca Joan Miró (1982-89) el parc del Migdia i el monument a Lluís Companys al Fossar de la Pedrera (1984-86) a Montjuïc. Reconeguda internacionalment, ha construït a Holanda, Irlanda i Alemanya i ha estat professora invitada en diverses universitats nord americanes i europees.

En 1988-92 fou encarregada de les àrees olímpiques de Montjuïc, la Diagonal i la Vall d’Hebron a l’Institut Municipal de Promoció Urbanística i dels Jocs Olímpics (1988-92).

Guardonada amb el premi ADI-FAD l’any 1966 i el 1984. El 1999 rebé el premi nacional d’urbanisme d’holanda. Fou presidenta del FAD (Foment de les Arts i del Disseny) del 2005-2009. El 2003 fou condecorada amb l’ordre del Chevalier des Arts et des Lettres del govern francès i el 2005 rebé la Creu de Sant Jordi.

Habitualment escriu articles a la premsa i en revistes especialitzades. Recentment ha publicat el seu primer llibre, Contra-diccions un assaig dialogat entorn als temes més candents del moment actual.

Conduirà l’acte: Pep Montes, periodista.

Dimecres 15, 19.30 h, sala Oriol Bohigas

Beth Galí

Page 4: Programa d'activitats (Gener 2014)

Divendres 24, 21.30, Biblioteca de l’Ateneu

Concert especial 1714 “Sons d’entre les cendres”, d’Anna Alàs i JovéUn viatge musical íntegrament format per compositors de la corona catalanoaragonesa que giren entorn el 1714, marcats tots ells d’alguna manera per la Guerra de Successió. Els músics guiaran el públic a través del bo i millor del XVIII sonor català, ja siguin els populars tonos acompanyats de guitarra barroca, les cantades sacres, la sarsuela barroca o la cançó popular.

Intèrprets: Anna Alàs i Jove, mezzosoprano, i Ensemble Meridien (Elisabeth Bataller, violí i direcció musical).

Autors: Jaume de la Té i Sagau, Pere Rabassa, Domènech Terradelles, Carles Baguer, Antoni Lliteres, Francesc Valls, Antonio Marín, José de Herrando, Gaspar Sanz i Francesc Guerau.

Entrada: 20 €Socis de l’Ateneu: 15 €Venda d’entrades a Administració (93 343 61 21)

Page 5: Programa d'activitats (Gener 2014)

45

>> Avançament Tribuna Ateneu

La televisió és cultura?A càrrec de Jaume Barberà, periodista.Presenta: Pilar de Torres, vicepresidenta segona de l’Ateneu Barcelonès.

Dimarts 4 de febrer, 13.45 h, sala Pompeu Fabra

Preu del dinar: 35 € (socis de l’Ateneu: 25 €). Reserva i venda de tiquets a l’Ateneu Barcelonès fins al dijous 30 de gener, al migdia.Canuda, 6. Tel. 93 343 61 21 [email protected] www.ateneubcn.org Aforament limitat.Reserva per rigorós ordre d’inscripció. El dinar començarà puntualment a les 14 h.

AMB LA COL·LABORACIÓ DE:

Page 6: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dimarts 21, 19.30 h, sala Bohigas

Que todo es relativoA càrrec de Francisco Rico Manrique, catedràtic de Literatures Hispàniques Medievals de la UAB i membre de la Real Academia Española.

LLENGUA I LITERATURA

ESTUDIS pOLíTICS, jURíDICS I SOCIALSCicle “Dijous europeus”

Dijous 30, 19.30 h, sala Verdaguer

Estrena amb empenta: la Presidència lituana de la Unió EuropeaLituània ha dedicat la primera Presidència de la UE de la seva història a promoure una Europa més creïble, en creixement i oberta. Tothom s’ha fixat, però, en la construcció de la Unió Econòmica i Monetària, sense la qual l’euro no té futur. Debatrem l’embranzida bàltica per aquest camí.

A càrrec d’Audra Plepyté, ambaixadora de Lituània.

Moderador: Stefan Rating, advocat.

(Acte en castellà)

Per a més informació: politica.ateneu.org

Page 7: Programa d'activitats (Gener 2014)

67

HISTòRIA

Dimecres 8, 19.30 h, sala Verdaguer

Aula Oberta d’Història Oral

Marià Gadea, un lluitador per la justícia social

Hi intervindran: Marià Gadea; Bernat Castany, doctor en Filosofia; Enric Crusat, llicenciat en Història de l’Art, i Francesc Fontboté, professor d’Història d’IES.

ESCACSDijous 9 i dijous 16, 19 h, aula 306

Campionat Social de Tardor d’Escacs

Últimes sessions del campionat.

“Primera Guerra Mundial” Dimecres 29, 19.30 h, sala Verdaguer

La Gran Guerra: final d’etapa i inici de la contemporaneïtat A càrrec de Jordi Casassas, catedràtic d’Història Contemporània de la UB.

NOUCICLE

Page 8: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dimecres 29, 19 h, sala Bohigas

Dia Internacional de l’HolocaustL’any 2005, les Nacions Unides van designar el 27 de gener Dia Internacional de Commemoració de les Víctimes de l’Holocaust per tal d’inculcar a les generacions futures la memòria de les víctimes i ajudar a prevenir actes de genocidi en el futur.

Projecció de la pel·lícula Walk On Water (Caminar sobre les aigües), d’Eytan Fox.

Per a més informació sobre la pel·lícula, vegeu pàg. 11

Presentació a càrrec de Ramon Alcoberro, ponent de la secció de Filosofia, i Francesc Solà, ponent de la secció de Cinema.

Acte organitzat conjuntament amb la secció de Cinema.

Dilluns 27, 19.30 h, sala Bohigas

Moderar Extremistan? Sobre el futur del capitalisme i el paper de l’ètica en la crisi civilitzatòriaUna conversa sobre ètica i política en el cul-de-sac dels canvis tecnològics i de la globalització.

A càrrec de Jorge Riechmann, professor de Filosofia Moral de la Universitat Autònoma de Madrid.

FILOSOFIA

Page 9: Programa d'activitats (Gener 2014)

89

ARTS pLÀSTIqUES

Per a més informació: art.ateneubcn.org

Tertúlia d’Arts plàstiques: vegeu pàg. 20

“Vaivens en la història de l’art” Dijous 23, 19.30 h, sala Verdaguer

La 55 Biennale de Venècia en perspectiva. Un exercici de recuperació en temps convulsos.

La Biennal no és per vendre art. La Biennal és el lloc per tractar d’entendre on va el món, no pot ser estàtica i ha de despertar l’interès de la gent a través de la credibilitat.

A càrrec de Josep Maria Martí Font, periodista i escriptor.

NOUCICLE

Cicle “Poder(s) en la societat contemporània” Dissabte 25, 11 h, sala Verdaguer

Maquiavel: Poder(s) i política (500 anys d’El Príncep)Hi intervindran: Bernat Muniesa, catedràtic d’Història de la UB, i Gonçal Mayos, professor de Filosofia de la UB.

Organitza: Liceu Joan Maragall, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 10: Programa d'activitats (Gener 2014)

Cicle “Del paper a la pantalla”

Diversos professionals de la indústria audiovisual explicaran com es construeix i es desenvolupa el procés creatiu i quines eines i mètodes utilitzen.

CINEMAECONOMIA

Tertúlia d’Economia: vegeu pàg. 20

Dilluns 20, 19 h, sala Verdaguer

Projecció del documental The Flaw

Director: David Sington

Repartiment: Joseph Stiglitz, Robert Shiller, Louis Hyman, Robert Frank, Dan Ariely, Robert Wade, George Cooper, Jim Fink.

Regne Unit, 2011

82 min, VO anglès

Sinopsi: Documental sobre els orígens de la crisi financera amb entrevistes a alguns dels principals economistes del món, com l’expert en habitatge i professor d’economia de Yale, Robert Shiller; el premi Nobel, Joseph Stiglitz, i l’historiador econòmic Louis Hyman, així com amb informació privilegiada de Wall Street i víctimes del crash econòmic.

Page 11: Programa d'activitats (Gener 2014)

1011Dimecres 29, 19 h, sala Bohigas

Dia Internacional de l’Holocaust

Walk On Water (Caminar sobre les aigües)

Director: Eytan Fox

Repartiment: Lior Ashkenazi, Knut Berger, Caroline Peters, Gideon Shemer, Hanns Zischler, Carola Regnier.

Israel, 2004

102 min, VOS castellà

Sinopsi: Eyal és un agent secret del Mosad que ha d’espiar la néta i el nét d’un criminal de guerra nazi per intentar captura-lo. La relació amb el nét, que és homosexual, provocarà que Eyal es plantegi alguns aspectes de la seva pròpia personalitat, profundament masclista i conservadora.

Acte organitzat conjuntament amb la secció de Filosofia.

Dijous 16, 19.30 h, sala Verdaguer

Cesc GayTrobada amb Cesc Gay, guionista i director de cinema.

Realitzà tallers i seminaris de cinema a Barcelona i Nova York, on conegué Daniel Gimelberg i on tots dos rodaren Hotel Room (1997). Posteriorment, de tornada a Catalunya, dirigí Kràmpack (1999) i A la ciutat (2003), films amb els quals se’l nominà als premis Goya en les categories de millor director novell i millor guió adaptat. El 2007 guanyà el primer premi del Festival de Cinema de Mar del Plata i el Premi Nacional de Cultura en la categoria de cinema per Ficció (2006). Ha estat coordinador i guionista de la sèrie televisiva del grup T de Teatre Jet Lag i ha participat en l’obra de teatre multidisciplinari Refugiats.

Presentació a càrrec de Ferran Viladevall, coordinador del Centre de Desenvolupament de Guions de Cine i Televisió i professor de l’Escola d’Escriptura.

Page 12: Programa d'activitats (Gener 2014)

CIèNCIES I TECNOLOGIA

Cicle “L’àgora dels naturalistes. Ciència extrema. Històries de naturalistes en situacions extremes”

L’experiència de quatre naturalistes que han treballat en situacions d’extrema dificultat.

Dimarts 14, 19.30 h, sala Verdaguer

Buscar foques al desert A càrrec d’Enric Badosa, biòleg.

>> AvançamentDimarts 11 de febrer: Passejar per la capçada dels arbres.A càrrec de Jorge L. Mederos, biòleg.

En col·laboració amb l’Associació d’Amics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

Dimarts 28, 19.30 h, sala Verdaguer

Projectils de goma: què en diu la ciència?Set persones han perdut la visió d’un ull els darrers quatre anys a causa de projectils de goma disparats pels Mossos d’Esquadra, segons dades de l’associació Stop Bales de Goma. Tanmateix, aquestes eines segueixen en ús, i no hi ha hagut cap assumpció de responsabilitat per aquests danys. Quines són les informacions científiques disponibles sobre aquestes armes?

Hi intervindran: Nicola Tanno, víctima i portaveu de l’associació Stop Bales de Goma; Gemma Galdón, professora de Seguretat, Tecnologia i Societat de la UB, i Estrella Fernández, responsable de la Unitat d’Oculoplàstia, Òrbita i Via Lacrimal de l’Hospital Clínic.

Acte organitzat amb Stop Bales de Goma.

Page 13: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dissabte 4, 20 h, sala Bohigas

Concert de l’Ensemble XXI de l’Orquestra de Cambra del PenedèsDes de la seva estrena el 1912, el Pierrot Lunaire de Schönberg ha fet les delícies d’intèrprets i melòmans, esdevenint una de les obres d’art més singulars del segle XX.

Repertori: Arnold Schönberg (Pierrot Lunaire Op. 21.)

Intèrprets: Andreu Gallén, piano; Sergi Gili, flauta-piccolo; Víctor Pérez Virgas, violí-viola; Ausiàs Garrigós Morant, clarinet-clarinet baix; Cèlia Torres Ruiz, violoncel, i Màrius McGuinness, direcció.

Entrada: 15 € (estudiants: 10 €)

Socis de l’Ateneu: gratuït.

1213

MúSICA

“El Teatre Instrumental a l’Ateneu”

Diumenge 12, 12 h, sala Bohigas

Un cicle per aprendre música amb tota la família: en aquest programa, us endinsarem de nou en la música de Mozart i Haydn, llegint algunes cartes i fragments biogràfics dels dos compositors.

Director: Lorenzo Coppola

Repertori: W. A. Mozart: Ich gehe doch rate ich dir (El Rapte en El Serrall), Sextet en Fa major Riconosci in questo amplesso (Les Noces de Figaro). F. J. Haydn: Simfonia Núm. 89 en Fa Major (Vivace, Andante con Moto, Menuetto-Allegretto, Finale-Vivace Assai).

Entrada: 5 € (estudiants: 3 €)

Socis de l’Ateneu: gratuït.

NOUCICLE

Page 14: Programa d'activitats (Gener 2014)

> Música

Concert de l’Associació Massià CarbonellDiumenge 12, 18.30 h, sala Bohigas

A càrrec de Violeta Barrena, violí, i Ricard Rovirosa, piano.

Obres de: Joan Massià, Xavier Montsalvatge i Manuel de Falla.

Entrada: 5 € (estudiants: 2,5 €)

Socis de l’Ateneu Barcelonès: gratuït.

Organitza: Associació Massià Carbonell, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Dissabte 25, 19.30 h, sala Bohigas

Concert del Cor de Cambra de GranollersIntèrprets: Cor de Cambra de Granollers (Josep Vila i Jover, director, i Vicenç Prunés, piano).

Repertori: C. Saint-Saëns (Oratori de Nadal, Op. 12). Selecció de música sacra contemporània.

Entrada: 10 € (estudiants i socis dels Amics de la Unió: 8 €)

Socis de l’Ateneu: gratuït.

No es podrà accedir a la sala una vegada iniciats els concerts.

Dijous 16, 20 h, sala Bohigas

Miquel Ramos, clarinet“Arrels”, un concert per descobrir sons que van de la intimitat de Debussy al mediterranisme de Serrat o Gasull, en un format on els músics presentaran el repertori a mesura que avanci la vetllada i on la música es lligarà a l’amistat i a la descoberta de nous llenguatges.

Autors: H. Villa-Lobos, A. Piazzolla, F. Gasull, C. Debussy, O. Messiaen, J. Cornudella, R. Schumann, F. Poulenc i J. Cullum.

Intèrprets: M. Ramos, clarinet; F. Sánchez, flauta; P. Figueres, guitarra; A. Gallén, piano; B. Bofarull, violí, i L. Santamaria, clarinet.

Entrada: 10 € (estudiants: 5 €)

Socis de l’Ateneu: gratuït.

Cicle “Residents 2013-2014”

Page 15: Programa d'activitats (Gener 2014)

1415

Resp

onsa

ble

s de la p

rogra

mació

de les

seccio

ns:

Art

s pl

àstiq

ues:

To

ni R

od

ríg

uez

Yust

e / C

iènc

ies

i Tec

nolo

gia:

Mic

hele

Ca

tan

zaro

/ C

inem

a:

Fra

nce

sc S

olà

/ E

cono

mia

: Jo

sep

Mar

ia C

arre

ras

/ Esc

acs:

Joa

n S

ánch

ez-C

ózar

/ E

stud

is

Pol

ítics

, Ju

rídic

s i

Soc

ials

: S

tefa

n R

atin

g /

Filo

sofia

: R

amo

n A

lco

ber

ro /

His

tòria

: B

erna

t C

asta

ny /

Llen

gua

i Lite

ratu

ra: A

lfred

Sar

gat

al /

Mús

ica:

Ber

nat

Ded

éu

Dijous 9, 19.30 h, sala Bohigas

“La carne para los niños”, monòleg a càrrec de Cristina FallarásL’escriptora Cristina Fallarás converteix la seva novel·la Últimos días en el Puesto del Este en un monòleg intens, tendre i postapocalíptic. És la veu d’una dona aïllada amb els seus fills i envoltada pels bàrbars que dia a dia veu enfonsar això que anomenem Civilització.Acompanya l’autora el bandoneonista Marcelo Mercadante, considerat un dels intèrprets de bandoneó més importants del món.

Entrada gratuïta. Aforament limitat.

Escola d’Escriptura

Page 16: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dimecres 22, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Luces y sombras en investigación clínicaA càrrec de Joan Costa, cap de Farmacologia de l’Hospital Germans Trias i Pujol, i dels co-directors del llibre: Xavier Carné, cap de Farmacologia de l’Hospital Clínic, Rafael Dal-Re, assessor científic de la Fundació Pascual Maragall, i Diego Gracia, catedràtic d’Història de la Medicina de la Universitat Complutense de Madrid.

La presentació inclou la xerrada: “Recerca clínica a països de renda baixa: dilemes i controvèrsies” que impartirà Xavier Carné.

Organitza: Fundació Víctor Grífols i Lucas

Altres

Dilluns 13, 19 h, sala Bohigas

Els mitjans de comunicació i la independència

Hi intervindran: Joan Botella, professor de Ciència Política de la UAB; Salvador Cardús, professor de Sociologia de la UAB; Anna Sanz, professora de Dret de la UB, i Josep M. Vallès, professor de Ciència Política de la UAB.

Organitza: Associació d’Amics UAB, amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.

Page 17: Programa d'activitats (Gener 2014)

Els llibres dels nostres socis

Dijous 9, 19.30 h, sala Verdaguer

Presentació del llibre Paulino, el primer crack blaugrana, de David

Valero i Ángel IturriagaLa presentació serà a càrrec, a més dels autors, de

Frederic Porta, prologuista del llibre, i Francesc Gil Lluch, editor d’Edicions Saldonar.

Dimarts 21, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Ferrocarril. El medio de transporte del siglo XXI, de Santiago Montero HomsLa presentació serà a càrrec, a més de l’autor, de Jacint Ros Ombravella, economista.

1617

Page 18: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dilluns 27, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del poemari Marea Alta,

de Joan Prats Sobrepereil·lustrat per Pere Prats Sobrepere

La presentació serà a càrrec dels autors.

Dimarts 14, 19.30 h, sala Sagarra

Presentació del llibre Al sol de las horas, d’Esther CánovasLa presentació del poemari serà a càrrec, a més de

l’autora, de Teresa Martín Taffarel, poeta i professora de l’Escola d’Escriptura, i d’Amalia Sanchís, editora de

Parnass ediciones. En el transcurs de l’acte es llegirà una selecció de poemes.

Presentació organitzada per l’Escola d’Escriptura.

> Els llibres dels nostres socis

Page 19: Programa d'activitats (Gener 2014)

1819

NOVETAT:El debat nacionalDiàlegs sobre el passat, el present i el futur de CatalunyaDimarts 7, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraL’endemà de la independènciaA càrrec d’Albert Pont, president del Cercle Català de Negocis, especialista en dret internacional i relacions internacionals.Dimarts 21, de 19 a 21 h, sala Pompeu FabraLa manipulació informativa en el conflicte Catalunya – EspanyaA càrrec de Patricia Gabancho, periodista i escriptora.Coordinadors: Carme Adzerias i Jordi Papell.

Cruïlla de Debat(dinar-tertúlia)Tots els dimecres, menys l’1 de gener, de 14 a 16 h, sala Pompeu FabraTertúlia integrada per un grup que viu i fomenta la catalanitat sense límits.Coordinadors: Pilar Blasco i Enric Cirici.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected] o [email protected]

Tertúlia BorrallerasA la sala Pompeu Fabra, de 16 a 19 h Dijous 9: Necessitat d’un procés constituent. A càrrec d’Arcadi Oliveres, professor d’Economia Aplicada de la UAB.Dijous 16: La gestió democràtica de l’energia renovable en un futur Estat català. A càrrec de Josep Puig, enginyer i president d’Eurosolar.Dijous 23: Tema lliure.Dijous 30: Eutanàsia: aspectes ètics i jurídics. A càrrec de María Casado, directora del Centre d’Investigació Observatori de Bioètica i Dret de la UB i titular de la càtedra UNESCO de Bioètica de la UB.Coordinadors: Bernat Castany i Eduard Moreno.

TE

RT

úL

IES Les places són limitades.

Els socis de l’Ateneu Barcelonès tenen prioritat a l’hora de participar-hi.

Page 20: Programa d'activitats (Gener 2014)

Tertúlia d’Economia Dilluns 13, 14 h, Hotel Rívoli (La Rambla, 128)Barcelona en temps de crisiA càrrec de Jordi Martí, president del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de Barcelona.Coordinador: Josep Maria Carreras.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Tertúlia Club de diàlegDimarts 14, 16 h, aula 511Les emocionsCoordinador: Gonçal Mayos.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Tertúlia d’Arts plàstiquesDimarts 14, 19.30 h, sala Pompeu FabraAlguna cosa nova després del Surrealisme? A càrrec de Josep Maria Martí Font, periodista i escriptor.Dins del cicle “Vaivens en la història de l’art”.Coordinadora: Toni Rodríguez Yuste.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Grup d’Estudis SpinoziansDivendres 17, 18 h, aula 503Seminari dedicat a l’estudi del pensament filosòfic, teològic i polític de Spinoza amb especial atenció a la lectura, interpretació i comentari de la seva principal obra Ethica ordine geometrico demonstrata (1677). Coordinador: José Manuel Moro.Per participar-hi, cal enviar un correu electrònic a: [email protected]

Ètica i poesiaDivendres 17, 19 h, sala SagarraDiàleg entre poesia i cinema o les metàfores de la incertesaCoordinador: Guillem Vallejo.Amb la col·laboració de la secció de Cinema.

Page 21: Programa d'activitats (Gener 2014)

2021

Fòrum de Debat SocialDilluns 20, 18 h, sala Pompeu FabraLa infància i els seus principals aprenentatgesA càrrec de Carles Barba, vicepresident de la Fundació Catalana de l’Esplai. Coordinadora: Rosa Domènech.

Tertúlia Espai Ateneu (dinar-tertúlia)Dimarts 21, 14 h, sala Pompeu Fabra El llapis d’un ninotaire: de la clandestinitat al compromís nacional, passant per la modaA càrrec de Lluís Juste de Nin, empresari de moda, dibuixant i guionista de novel·les gràfiques. Dimarts 28, 14 h, hotel RívoliCultura a l’Ateneu: un debat permanentA càrrec de Pep Montes, gestor cultural i periodista. Coordinadora: Mina Pedrós.Inscripció a: [email protected]. 639 12 94 38.

Tertúlia Esports i Ateneu(dinar-tertúlia)Dilluns 27, 14 h, sala Pompeu FabraEl somriure de l’ultrafonsAmb Alexandra Panayotou, ultra-fondista, 2a a la Marató de Barcelo-na i 4a als Campionats de Grècia de Marató de l’any 2004.Coordinadors: Miquel Àngel Barra-bia i Xavier Bachs.Per participar-hi, cal trucar a Adminis-tració (Tel. 93 343 61 21).

Page 22: Programa d'activitats (Gener 2014)

Clubs de lectura

Prosa catalana contemporània.Club de lectura

Dissabte 11, 18 h, aula 503

Mirall trencat (1974), de Mercè RodoredaCoordinadors: Jordi Arraut i Laura Rodríguez de Rozas.

Seminari de lectura d’assaig contemporani

Dimecres 15, 10.30 h, aula 511

Barcelona i els moviments socials urbans, de Miquel Domingo i Maria Rosa BonetCoordinador: Bernat Castany. Participació oberta, prèvia inscripció a: [email protected]

AB Llibre Fòrum. De nou, narrativa

Diumenge 19, 18 h, aula 402

Jezabel (1936), d’Irène Némirovsky (1961)Coordinadora: Mariàngela Cerdà.

Tertúlia del TR3SC.Club Català de Cultura

Dimecres 29, 19 h, sala Sagarra

Trobada amb l’escriptor David Martí, autor d’El guerrer adormit Organitza: Club TR3SC (Club Català de Cultura), amb la col·laboració de l’Ateneu Barcelonès.Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Page 23: Programa d'activitats (Gener 2014)

Sortides culturals

El Centre de Restauració de Béns Mobles actua, de forma directa o tutelant les intervencions, sobre els béns culturals d’interès nacional i els catalogats. Serem rebuts per la seva directora, Àngels Solé Gili, que ens ensenyarà les obres que actualment estan restaurant.

Visita guiada a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

Dinar al restaurant Masia Can Ametller.

Visita guiada al Museu del Tapís Contemporani, a la Casa Aymat de Sant Cugat, reobert recentment. Amb obres significatives com el tapís fet a partir d’un cartró de Picasso, i de Josep Grau-Garriga o Josep Royo,

tapisser de les obres de Miró. Finalment, visita guiada al Monestir de Sant Cugat. Construït entre els segles IX i XIV, va ser el monestir de major importància del comtat de Barcelona. Ressalta la bellesa del seu campanar, la cúpula i els retaules. El claustre, amb més de setanta capitells decorats amb temes seculars i eclesiàstics, es considera un dels més importants d’Europa.

Coordinació: Mina Pedrós. Tertúlia Espai Ateneu.Inscripció a: [email protected] / Tel. 639 129 438. Places limitades.

Sortida cultural a Sant Cugat: Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, Arxiu Nacional de Catalunya, Museu del Tapís Contemporani i Monestir

2223

Dissabte 18, sortida amb autocar, a les 9 h de la plaça de Catalunya (davant del Banc d’Espanya), i a les 9.15 h de la plaça de Francesc Macià (davant de l’antic Sandor)

Page 24: Programa d'activitats (Gener 2014)

Redescobreix l’Ateneu Diumenge 19, 12 h, entrada de carruatges

L’Ateneu Barcelonès, amb 150 anys d’història, organitza visites culturals a la seva seu, el Palau Savassona. Us proposem un recorregut per descobrir tots els espais emblemàtics de l’entitat, sense oblidar els principalsepisodis històrics que s’han viscut en aquesta institució.

Preu de la visita: 4 euros (gratuït per als socis de l’Ateneu).Per participar-hi, cal trucar a Administració (Tel. 93 343 61 21).

Programa imprès amb el patrocini de: Dipòsit legal: B-40140-2011Disseny: La Page Original Estudi amb sistema de gestió ambiental certificat EMAS

Portada del mes: detall del sostre de la sala Revistes de la Biblioteca de l’Ateneu.

24

AG

EN

DA

Page 25: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dissabte 4Concert de l’Ensemble XXI de l’Orquestra de Cambra del PenedèsSala Bohigas, 20 h pàg. 13

Dimarts 7El debat nacionalL’endemà de la independènciaAlbert PontSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 19

Dimecres 8Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 19

Aula Oberta d’Història OralMarià Gadea, un lluitador per la justícia socialMarià Gadea, Bernat Castany, Enric Crusat, Francesc FontbotéSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 7

Dijous 9Tertúlia BorrallerasNecessitat d’un procés constituentArcadi OliveresSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 19

Campionat Social de Tardor d’EscacsAula 306, 19 h pàg. 7

“La carne para los niños”, monòleg a càrrec de Cristina FallarásCristina Fallarás i Marcelo MercadanteSala Bohigas, 19.30 h pàg. 15

Presentació del llibre Paulino, el primer crack blaugrana, de David Valero i Ángel IturriagaDavid Valero, Ángel Iturriaga, Frederic Porta, Francesc Gil

Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 17

Dissabte 11Prosa catalana contemporània. Club de lecturaMirall trencat (1974), de Mercè RodoredaAula 503, 18 h pàg. 22

Diumenge 12Cicle “El Teatre Instrumental a l’Ateneu”Sala Bohigas, 12 h pàg. 13

Concert de l’Associació Massià CarbonellVioleta Barrena, Ricard RovirosaSala Bohigas, 18.30 h pàg. 14

Dilluns 13Tertúlia d’EconomiaBarcelona en temps de crisiJordi MartíHotel Rívoli, 14 h pàg. 20

Els mitjans de comunicació i la independènciaJoan Botella, Salvador Cardús, Anna Sanz, Josep M VallèsSala Bohigas, 19 h pàg. 16

Dimarts 14Tertúlia Club de diàlegLes emocionsAula 511, 16 h pàg. 20

Tertúlia d’Arts plàstiquesAlguna cosa nova després del Surrealisme?Josep Maria Martí FontSala Pompeu Fabra, 19.30 h pàg. 20

Això no és una presentació a l’ús. Un acte coral i participatiu: TRÀFIC, IDEES, FRONTERES, ART (amb més d’un centenar d’intel·lectuals i artistes)Xavier Pla, Rosa Maria Malet, Pere Portabella, Eugènia Balcells, Pascal Comelade, Giralt-Miracle, Arnau Puig, Pilar Parcerisas, Claret Serrahima, Garcia Sevilla, Pazos, Vaquero, Hannah Collins, Albert Sera,

CA

LE

ND

AR

I D

’AC

TIV

ITA

TS

GE

NE

R 2

01

4

Page 26: Programa d'activitats (Gener 2014)

Màrius Serra, Lluís Reales, Bernat Dedéu Sala Bohigas, 19.30 h pàg. 2

Cicle “L’àgora dels naturalistes. Ciència extrema. Històries de naturalistes en situacions extremes”Buscar foques al desert Enric BadosaSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 12

Presentació del llibre Al sol de las horas, d’Esther Cánovas Esther Cánovas, Teresa Martín Taffarel, Amalia SanchísSala Sagarra, 19.30 h pàg. 18

Dimecres 15Seminari de lectura d’assaig contemporaniBarcelona i els moviments socials urbans, de Miquel Domingo i Maria Rosa BonetAula 511, 10.30 h pàg. 22

Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 19

Ateneistes singularsBeth Galí Sala Bohigas, 19.30 h pàg. 3

Dijous 16Tertúlia BorrallerasLa gestió democràtica de l’energia renovable en un futur Estat catalàJosep PuigSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 19

Campionat Social de Tardor d’Escacsaula 306, 19 h pàg. 7

Cicle “Del paper a la pantalla”Cesc GayFerran ViladevallSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 10

Cicle “Residents 2013-2014”Miquel Ramos, clarinetSala Bohigas, 20 h pàg. 14

Divendres 17Grup d’Estudis Spinozians

Aula 503, 18 h pàg. 20

Ètica i poesiaDiàleg entre poesia i cinema o les metàfores de la incertesaSala Sagarra, 19 h pàg. 20

Dissabte 18Sortides culturalsSortida cultural a Sant Cu-gat: Centre de Restauració de Béns Mobles de Cata-lunya, Arxiu Nacional de Catalunya, Museu del Tapís Contemporani i Monestir Plaça de Catalunya, 9 h pàg. 23

Diumenge 19Redescobreix l’AteneuEntrada de carruatges, 12 h pàg. 24

AB Llibre Fòrum.De nou, narrativaJezabel (1936), d’Irène NémirovskyAula 402, 18 h pàg. 22

Dilluns 20Fòrum de Debat SocialLa infància i els seus principals aprenentatges Carles BarbaSala Pompeu Fabra, 18 h pàg. 21

Projecció del documental The FlawSala Verdaguer, 19 h pàg. 10

Dimarts 21Tertúlia Espai AteneuEl llapis d’un ninotaire: de la clandestinitat al compromís nacional, passant per la modaLluís Juste de NinSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 21

El debat nacionalLa manipulació informativa en el conflicte Catalunya – EspanyaPatricia GabanchoSala Pompeu Fabra, 19 h pàg. 19

Presentació del llibre Ferrocarril. El medio de transporte del siglo XXI, de Santiago Montero HomsSantiago Montero Homs i Jacint Ros OmbravellaSala Sagarra, 19.30 h pàg. 17

Que todo es relativoFrancisco Rico Manrique Sala Bohigas, 19.30 h pàg. 6

Page 27: Programa d'activitats (Gener 2014)

Dimecres 22Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 19

Presentació del llibre Luces y sombras en investigación clínicaJoan Costa, Xavier Carné, Rafael Dal-Re, Diego Gracia Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 16

Dijous 23Tertúlia BorrallerasSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 19

Nou: Cicle “Vaivens en la història de l’art”La 55 Biennale de Venècia en perspectiva. Un exercici de recuperació en temps convulsos.Josep Maria Martí FontSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 9

Divendres 24Concert especial 1714 “Sons d’entre les cendres”, d’Anna Alàs i JovéBiblioteca de l’Ateneu, 21.30 h pàg. 4

Dissabte 25Cicle “Poder(s) en la societat contemporània” Maquiavel: Poder(s) i política (500 anys d’El Príncep)Bernat Muniesa i Gonçal MayosSala Verdaguer, 11 h pàg. 9

Concert del Cor de Cambra de GranollersSala Bohigas, 19.30 h pàg. 14

Dilluns 27Tertúlia Esports i AteneuEl somriure de l’ultrafonsAlexandra PanayotouSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 21

Presentació del llibre Marea Alta, de Joan Prats SobrepereJoan i Pere Prats Sobrepere Sala Sagarra, 19.30 h pàg. 18

Moderar Extremistan? Sobre el futur del capitalisme i el paper de l’ètica en la crisi civilitzatòriaJorge RiechmannSala Bohigas, 19.30 h pàg. 8

Dimarts 28Tertúlia Espai AteneuCultura a l’Ateneu: un debat permanentPep MontesHotel Rívoli, 14 h pàg. 21

Projectils de goma: què en diu la ciència?Nicola Tanno, Gemma Galdón, Estrella FernándezSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 12

Dimecres 29Cruïlla de DebatSala Pompeu Fabra, 14 h pàg. 19

Tertúlia del TR3SC.Club Català de CulturaTrobada amb l’escriptor David Martí, autor d’El guerrer adormit Sala Sagarra, 19 h pàg. 22

Dia Internacional de l’HolocaustWalk On Water Sala Bohigas, 19 h pàg. 11

Cicle “Primera Guerra Mundial” La Gran Guerra: final d’etapa i inici de la contemporaneïtatJordi CasassasSala Verdaguer, 19.30 h pàg. 7

Dijous 30Tertúlia BorrallerasEutanàsia: aspectes ètics i jurídics María CasadoSala Pompeu Fabra, 16 h pàg. 19

Cicle “Dijous europeus”Estrena amb empenta: la Presidència lituana de la Unió Europea Audra Plepyté i Stefan Rating Sala Verdaguer, 19.30 h pàg. 6

Page 28: Programa d'activitats (Gener 2014)

Activitats obertes. Aforament limitat

Ateneu BarcelonèsCarrer de la Canuda, 6. 08002 BarcelonaCentraleta: 93 343 61 21Fax: 93 317 15 25

Biblioteca: 93 343 61 20

Escola d’Escriptura: 93 317 49 08

[email protected]

AMICS ATENEU BARCELONÈS

Troba’ns a:

INSTITUCIONS COL·LABORADORES