converses a la pedrera: torna · recent, lamateria oscura y los dinosaurios [(2016), tots publicats...

10

Upload: trinhliem

Post on 18-Jul-2019

219 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Converses a La Pedrera: tornal’espai de diàleg i pensament de Barcelona

Setena edició del Cicle Converses a La Pedrera un puntde referència del pensament i reflexió a Barcelona

Barcelona, 10 d’octubre de 2016. La tardor de 2016, laFundació Catalunya-La Pedrera reprèn Converses a La Pedrera,un programa de converses amb personalitats de primer ordredel món de la cultura, la ciència, la política i l’economia, entred’altres disciplines, amb la finalitat de donar a conèixeraquestes figures i la seva obra, de convidar-los a reflexionar enveu alta sobre l’actualitat social i política, i a explicar com veuenel futur des del seu àmbit professional.

En aquesta nova edició ens acompanyaran l’historiador israeliàYuval Noah Harari, la cosmòloga nord-americana Lisa Randall,la historiadora italiana Benedetta Craveri i l’escriptor italià Erride Luca.

2DOSSIER DE PREMSA

La idea de les converses és crear un espai de diàleg en el qual es vagi més enllà de l’obra i lesformulacions per les quals es coneixen aquestes personalitats: volem aprendre a veure i analitzar lacontemporaneïtat a través de la mirada i el discurs dels convidats. La diversitat de disciplines i elsmúltiples punts de vista han de fer de les Converses a La Pedrera un mosaic d’opinions que enspermetin crear una opinió més ben fonamentada del món en què vivim.

Vinguts d’arreu del món, els convidats conversaran amb persones del nostre país.

L’organització de les Converses a La Pedrera s’ha fet en col·laboració amb Arcàdia, editorial quetambé promou i organitza cicles de conferències i debats de caràcter cultural

3DOSSIER DE PREMSA

Primera conversa11 d’octubre del 2016, 19h

YUVAL NOAH HARARIKyriat Ata (Israel), 1976

Conversa amb Jorge WagensbergDoctor en Física i professor de Teoria dels processos irreversibles a la Facultat de Física de laUniversitat de Barcelona. Divulgador científic i museògraf, va ser el primer director deCosmoCaixa.

Yuval Noah Harari és historiador, professor a la Facultat d'Humanitats de la UniversitatHebrea de Jerusalem. Inicialment especialitzat en història medieval i història militar, vadoctorant-se al Jesus College de la Universitat d'Oxford el 2002. Més endavant es vacentrar en història del món i en els processos macrohistòrics al llarg de la història de lahumanitat. La seva recerca ha estat orientada a trobar els punts de coincidència entrela història i la biologia, com ara explicar la diferència essencial entre Homo sapiens ialtres animals, o recollir la història de la humanitat a partir de l’evolució de l’Homosapiens. El seu llibre Sàpiens. Una breu història de la humanitat s'ha traduït a unatrentena llarga d’idiomes, incloent el català. Enguany acaba de publicar Homo Deus. ABrief Story of Tomorrow.

Harari ha guanyat dues vegades el Premi Polonsky de creativitat i originalitat, el 2009 i2012, entre altres guardons.

4DOSSIER DE PREMSA

5

Segona conversa17 d’octubre del 2016 - 19h

LISA RANDALLNova York, 1962

Conversa amb Eduard SalvadorCatedràtic d’Astrofísica de la Universitat de Barcelona. va ser director de l’Institut de Ciènciesdel Cosmos de la mateixa universitat.

Lisa Randall és física teòrica americana experta en física de partícules i cosmologia.Randall fou la primera dona catedràtica al departament de física de Princeton i laprimera catedràtica en física teòrica a Harvard.

És membre de l'Acadèmia Americana de les Arts i les Ciències (2004) i de l'AcadèmiaNacional de Ciències dels EUA (2008) i fellow de la Societat Americana de Física. Ocupala càtedra Frank B. Baird, Jr. a la facultat de física de la Universitat Harvard. La sevarecerca està centrada en l'estudi de les partícules i forces fonamentals i hadesenvolupat una llarga llista de models teòrics.

Entre els llibres traduïts al castellà cal destacar ‘Universos ocultos’ (2011), ‘Eldescubrimiento del Higgs’ (2012), ‘Llamando a las puertas del cielo’ (2013) i, el mésrecent, ‘La materia oscura y los dinosaurios’ (2016), tots publicats per Acantilado.

DOSSIER DE PREMSA

6

Tercera conversa28 de novembre del 2016 – 19h

BENEDETTA CRAVERIRoma, 1942

Conversa amb Antoni PuigverdNovel·lista, poeta i analista de l’actualitat política. Va recollir una part dels seus articles periodístics a La finestra discreta: Quadern de la roda del temps (2014).

Historiadora, nascuda al si d’una família de profundes arrels literàries (és néta deBenedetto Croce), està considerada una de las màximes estudioses italianes de la llengua ila literatura francesa, matèria que ensenya a la Università degli Sudi Suor Orsola Benincadade Nàpols.

Va adquirir fama internacional com a autora d’assajos i monografies sobre la vidaintel·lectual dels salons francesos que es van crear al voltant de la cort de Versalles,sobretot amb dos llibres traduïts al castellà, ‘Madame du Deffand y su mundo’ i, encaramés, amb ‘La cultura de la conversación’, en els quals s’endinsava en un dels temes quemés ha treballat: el paper de les dones en la història i la cultura.

El seu llibre més recent ‘Gli ultimi libertini’ (Adelphi, 2016) narra la història d’un grupd’aristòcrates francesos davant la caiguda de l’Antic Règim.

DOSSIER DE PREMSA

7DOSSIER DE PREMSA

Quarta conversa12 de desembre del 2016 – 19h

ERRI DE LUCANàpols, 1950

Conversa amb Francesc SerésÉs escriptor. Ha escrit una desena llarga de d’obres, moltes de les quals han estat guardonades. La pell de la frontera (2014) és el seu darrer llibre.

Escriptor. Als divuit anys va participar en el moviment del 68 i després va ser membre delgrup Lotta Continua. Ha treballat com a paleta i camioner, i durant la guerra dels Balcans vatornar a fer de conductor de combois d’ajuda humanitària. És un alpinista apassionat. Coma escriptor, és autor de més de cinquanta obres, traduïdes a 23 llengües, entre les qualsalgunes en català i la majoria en castellà. Entre elles destaquen ‘Aquí no, ahora no’ (1989),‘Tú, mío’ (1998), ‘Tres Caballos’ (1999), ‘Montedidio’ (2002), o ‘El peso de la mariposa’(2009) o la més recent ‘Historia de Irene’ (2016). Va escriure el pamflet ‘La paraulacontrària’ (2016) en defensa de la llibertat d’expressió arran de ser acusat d’incitació alsabotatge contra la construcció de la línia ferroviària del TAV a la vall de Susa.

Entre altres premis ha estat guardonat amb el France Culture, el Femina Étranger a França oel Petrarca d’Alemanya.

8DOSSIER DE PREMSA

Converses a La Pedrera

11 i 17 d’octubre, 28 de novembre i 12 de desembre de 2016

Auditori de La PedreraPasseig de Gràcia, 92. BarcelonaA les 19h

Preu 4 euros per sessióCompra d’entrades: http://www.lapedrera.com i a les Taquilles de La Pedrera

Traducció SimultàniaInterpretació en llengua de signesPer aquest servei, cal confirmar assistència [email protected]

9DOSSIER DE PREMSA

Setena edició deConverses a La Pedrera

La Fundació Catalunya-La Pedrera impulsaConverses a La Pedrera per ajudar a més personesfomentant el talent, la creació i l’educació.Les vint-i-quatre sessions celebrades fins avui, ambgran èxit de públic, han fet que les Converses a LaPedrera siguin un punt de referència en el debatintel·lectual i un escenari on es donen a conèixerprimeres figures del panorama culturalinternacional. Fins ara hem pogut escoltar a: DavidGrossman, Azar Nafisi, Jean-Claude Carrière, CarloGinzburg, Zygmunt Bauman, Paolo Flores d’Arcais,Niall Ferguson, Yasmina Reza, Alberto Manguel,Valerio M. Manfredi, Julian Barnes, TariqRamadan, Richard Sennett, Alma Guillermoprieto,Alfred Brendel, Timothy Garton Ash, Tom Wolfe,Cees Nooteboom, Gilles Lipovetsky, Ágnes Heller,Tzvetan Todorov, Sir John Eliot Gardiner, JohnGray i Nilüfer Göle.

Converses de les anteriors edicions disponibles a:www.la pedrera.com o Feu clic aquí

10DOSSIER DE PREMSA

Per a més informació o entrevistes:Comunicació – Fundació Catalunya-La PedreraTel. 93 2142539 Alba Tosquella Tel. 625 365 560Mar Hurtado Tel. 609 034 597

[email protected]

Podeu seguir-nos a:Twitter#ConversesaLaPedrera@catfundacio

Facebookhttp://www.facebook.com/catfundacio