full maig 2015

30
Maig | 2015 Núm. 164 MARIANO BENLLIURE I EL SEU LLEGAT A VALÈNCIA DEL 21 DE MAIG AL 27 DE JUNY

Upload: comunicacio-cultura

Post on 21-Jul-2016

236 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Full maig 2015

Maig | 2015 Núm. 164

Mariano Benlliure i el seu llegaT a ValènciaDel 21 De Maig al 27 De juny

Page 2: Full maig 2015

4

ÍNDeX

La programació pot estar subjecta a modificacions d´última hora | www.gandia.orgEDITA: Departament de Cultura | [email protected]

REPoRTATGEMÚsiCA

EXPoSICIONSA La MARQUESA

iMABUpG

tEATRE SERRANOALTRES ACTIvITATS

InFORMACIÓ

... 05

... 06

... 09

... 16

... 17

... 29

... 31

... 39

... 45

DL DT DC DJ DV DS DG

04 05 06 07 08 09 10

11 12 13 14 15 16 17

18 19 20 21 22 23 24

25 26 27

03

28

01 02

29 30 31

Imatge de la portada de “Lucrezia Borgia, òpera del Maestro G. Donizetti”, versió per a piano editada a París.

Page 3: Full maig 2015

MAIG · 20155

20 anys de l’Associació Pro-Música

REPoRTATGE

L’any 1995 naixia, a Gandia, l’Associació Pro-Música, a partir de la preocupació d’un grup de gandians aficionats a la música clàssica, per tal d’establir i impulsar una programació musical estable a la nostra ciutat. Fruit d’aquesta iniciativa i prenent com a referència altres associacions de característiques similars, Pro-Música programava el seu primer concert, amb l’actuació del duo format per la violinista Anabel Garcia i el contrabaixista Jesús Romero.

Durant aquests 20 anys, quasi 200 concerts, així com conferències, cursos, presentacions de llibres i CD, la convocatòria de la Beca Pro-Música (actualment beca Concepción Merí) per a estudiants de música de la Safor, actuacions benèfiques, etc. han estat els objectius aconseguits, gràcies al suport dels socis i de la societat gandiana, la col·laboració del Departament de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, l’entusiasme dels seus presidents (Fernando Mut, Antonio Arjona, Fabián Todolí, José Santatecla i l’actual, Concepción Merí), tot això amb el criteri de qualitat aportat pel director artístic de l’associació, Òscar Creus.

Així, la ciutat ha tingut el privilegi de poder escoltar grans noms de la música clàssica, com Tim Hugh, Ludmil Angelov, Ivan Zenaty o José Luis Fajardo, agrupacions com la Camerata de Viena (que fou dirigida per Òscar Creus), l’orquestra Pau Casals o Mozartíssimo, reservant, també, un espai per als músics valencians més rellevants.

Aquesta efemèride, Pro-Música vol celebrar-la amb un concert molt especial, amb la presència de l’Orquestra Janacek, una de les formacions txeques més prestigioses, que interpretarà, entre d’altres, Vivaldi i Dvorak. Això serà el pròxim dia 15, a la Casa de Cultura.

Page 4: Full maig 2015

6

MÚsiCA

Concert de primavera, el qual forma part del cicle d’intercanvis entre societats musicals, en aquest cas, entre la banda de la UAM Sant Francesc de Borja i l’AAM Santa Bàrbara, de Piles. En la primera part del concert, la banda Santa Bàrbara inter-pretarà, entre d’altres, obres de Victoriano Valencia i d’Eric Whitacre; en la segona part, la banda de la UAM Sant Francesc de Borja presenta un programa en el qual s’interpretaran obres com Les Danses Polovtsianes (Borodin) o Un Americano en Valencia (Gregory Fritze).

Aquest concert servirà, també, de presentació del nou director de la Banda Sant Francesc de Borja, Vicente Mendoza. Concierto de primavera, que forma parte del ciclo de intercambios entre sociedades musicales, en este caso, entre la banda de la UAM Sant Francesc de Borja y la AAM Santa Bàrbara, de Piles. En la primera parte del concierto, la banda Santa Bàrbara interpre-tará, entre otras, obras de Victoriano Valencia y de Eric Whitacre; en la segunda parte, la banda de la UAM Sant Francesc de Borja presenta un programa en el cual se interpretarán obras como Las Danzas Polovtsianas (Borodin) o Un Americano en Valencia (Gregory Fritze).

Este concierto servirá también de presentación del nuevo director de la banda Sant Francesc de Borja, Vicente Mendoza.

dG

03maig

Banda UaM Sant FranceSc de Borja | Dir: Vicente Mendoza Banda aaM Santa BàrBara, de PileS | Dir. David Pont TeaTre Serrano. SaLa a | 19 h Preu únic: 2 euros

Page 5: Full maig 2015

MAIG · 20157

MÚsiCA

Orquestra JanacekFundada en 1964, ha gravat per a la Ràdio Nacional Txeca, per a Supraphon, Panton, Riccordi, RCA-JVC, Cristal, Stylton i Slovart (discografia completa disponible en www.jco.cz). L’orquestra ha participat en nombrosos festivals a Polònia, Espanya, Itàlia, Ho-landa i Txèquia. El 2011 grava un nou CD titulat Cordes Txeques. El seu director artístic és Jakub Cernohorsky. Ivan Zenaty (violí)Ha estat convidat a tocar amb grans orquestres com la Simfò-nica de la BBC de Londres, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Symphoniker Berlín, Orquesta Nacional de Madrid, així com amb totes les orquestres del seu país, especialment amb la Filharmònica Txeca, la Simfònica de Praga i la Simfònica de la Ràdio de Praga. Criden l’atenció els seus projectes de mú-sica de cambra (les Sonates completes de Bach i Partites per a violí solo de Beethoven, les Sonates de Brahms en les últimes temporades). Va debutar a Londres en 1990; en 1991 en la Philharmonie de Berlín i el Con-certgebouw d’Amsterdam; en 1994, a Tòquio i, en 1996, a Nova York i Bue-nos Aires. Ha col·laborat amb Yehudi Menuhin, Yo-Yo Ma, Neville Marriner i molts altres. Ha concentrat la seua activitat artís-tica en les obres completes de grans compositors, com Telemann, Bach, Mendelssohn, Schumann, Schulhoff, Dvorak i Grieg, gravats per a Dorian, a Nova York. La seua nova gravació completa de Dvorak (www.audite.de) ha atret gran atenció, així com la gravació dels dos concerts per a violí de JB Foerster, amb la Simfònica de la BBC www.supraphon.cz). Grà-cies a la Fundació Armonía de Nova York, Iván Zenaty toca un extraordinari violí Giuseppe Guarneri del Gesu, de 1740. A més de les classes magistrals a Alemanya, Espanya, EUA i Ca-nadá, Ivan Zenaty ensenya a la Hochschule für Musik Carl Maria von Weber (Dresde) i des de 2012, en el prestigiós Institut de Música de Cleveland.

Orquesta JanacekFundada en 1964, ha grabado para la Radio Nacional Checa, para Supraphon, Panton, Riccordi, RCA-JVC, Cristal, Stylton y Slovart (discografía completa disponible en www.jco.cz). La orquesta ha participado en numerosos festivale en Polonia, España, Italia, Ho-landa y Chequia. En 2011 graba un nuevo CD titulado Cuerdas Checas. Su director artístico es Jakub Cernohorsky. Ivan Zenaty (violín)Ha sido invitado a tocar con grandes orquestas como la Sinfóni-ca de la BBC de Londres, Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Symphoniker Berlín, Orquesta Nacional de Madrid, así como con todas las orquestas de su país, especialmente con la Fi-larmónica Checa, la Sinfónica de Praga y la Sinfónica de la Radio de Praga. Llaman la atención sus proyectos de música de cámara

(las Sonatas completas de Bach y Par-titas para violín solo de Beethoven, las Sonatas de Brahms en las últimas tem-poradas). Debutó en Londres en 1990; en 1991 en la Philharmonie de Berlín y el Concertge-bouw en Amsterdam; en 1994 en Tokio y en 1996 en Nueva York y Buenos Aires. Ha colaborado con Yehudi Menuhin, Yo-Yo Ma, Neville Marriner y muchos otros.Ha concentrado su actividad artística en las obras completas de grandes com-positores como Telemann, Bach, Men-delssohn, Schumann, Schulhoff, Dvorak y Grieg, grabados para Dorian en Nueva

York. Su nueva grabación completa de Dvorak (www.audite.de) ha atraído gran atención, así como su grabación de los dos concier-tos para violín de JB Foerster, con la Sinfónica de la BBC www.su-praphon.cz). Gracias a la Fundación Armonía de Nueva York, Iván Zenaty toca un extraordinario violín Giuseppe Guarneri del Gesu de 1740. Además de sus clases magistrales en Alemania, España, EE.UU. y Canadá, Ivan Zenaty enseña en la Hochschule für Musik Carl Ma-ria von Weber (Dresde) y desde 2012, en el prestigioso Instituto de Música de Cleveland.

dV

15maig

MÚSICa orqUeStra de caMBra janacek (Praga), Ivan Zenaty (violí) | obres de Vivaldi, Dvorak, Janacek i Lalo CaSa De CuLTura MarquéS De GonZáLeZ De quIróS | 20.30 h organitza: associació Pro-Música. Informació: 647 201 319 (vesprades)

Page 6: Full maig 2015

8

notícia musical

MÚsiCA

+info: [email protected]

La 11a edició de la Trobada de Violoncel·listes té, com a objectiu, des de l’any 2004, el de ser un punt de referència dels estudiants i professionals del violoncel, un instrument tan característic per la seua expressivitat i emotivitat. Aquest projecte innovador i singular estarà dedicat, enguany, a la figura de Johan Sebastian Bach, com a eix temàtic, i comptarà amb la participació dels professors Francis Pasqual, Javier Pallàs, Juanfra Arrue i Cristina Bernal, coordinadora de la trobada. Com és tradicional, la jornada finalitzarà amb el concert de clausura, previst per a les 18.30 hores, amb entrada lliure.La 11ª edición de la Trobada de Violoncellistes tiene como objetivo, desde el año 2004, el de ser un punto de referencia de los estudiantes y profesionales del violoncello, un instrumento tan característico por su expresividad y emotividad. Este proyecto inno-vador y singular, estará dedicado este año a la figura de Johan Sebastian Bach como eje temático, y contará con la participación de los profesores Francis Pasqual, Javier Pallàs, Juanfra Arrue y Cristina Bernal, coordinadora del encuentro. Como es tradicional, la jornada finalizará con el concierto de clausura, previsto para las 18.30 hores, con entrada libre.

ds

16maig

ConCerT De CLauSura troBada de joveS violoncel·liSteS CaSa De CuLTura MarquéS De GonZáLeZ De quIróS | 18.30 h entrada lliure

conFirMat el cartell del cicle MarqUeSa concertSUn any més, la temporada de concerts del jardí de la Casa de Cultura s’inicia amb el cicle Marquesa Concerts, una convocatòria que ja és un referent en la programació musical del Departament de Cultura. Així, al llarg dels anys, per l’escenari de Marquesa Concerts han passat artistes i grups del prestigi de Marlango, Los Secretos, Revólver, Antonio Vega o Kiko Veneno, entre molts altres.Per a enguany, el cartell està conformat per tres propostes emmarcades en la diversitat de variants musicals que ofereix el rock. Així, per al dissabte 6 de juny, Mikel Erentxun, excomponent dels mítics Duncan Dhu, ens oferirà una selecció dels èxits de la banda; el 13 de juny, serà el torn dels incombustibles Barón Rojo, una de les formacions imprescindibles en la història del rock dur; i, per acabar, el 20 de juny, tindrem a Celtas Cortos, la banda de referència del rock celta.Les entrades per al Marquesa Concerts estaran disponibles des del dia 6 de maig i es podran adquirir en la taquilla de la Casa de Cultura i en www.instanticket.es, al preu de 10 euros, i de 8 euros per als posseïdors de Carnet Jove o de pensionista.

Page 7: Full maig 2015

MAIG · 20159

EXPoSiCIONS

PACO ROCA. DIBUIXANT, AMBULANTCaSa De CuLTura MarquéS De GonZáLeZ De quIróSHorari: De dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 hores i de 17.3 0 a 20.00 hores.Diumenges, de 18.00 a 20.00 hores

FINs AL

03maig

NO TE OLVIDES CENTRE SOCIAL TIO ANTONIO – NICARAGUA | exposició de fotografies interactivesSaLa D’eXPoSICIonS CoLL aLaSHorari: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores. Diumenges, tancat

FINs AL

09maig

“No te Olvides” és una mostra audiovisual que el fotògraf Jorge Borja, junt amb 30 professionals de distints àmbits, han elaborat, amb la intenció de mostrar la realitat social i econòmica de Nicaragua i col·laborar amb la continuïtat del Centre Social Tio Antonio, una ONG localitzada a Granada (Nicaragua). ‘No te Olvides’ es una muestra audiovisual, que el fotógrafo Jorge Borja junto a 30 profe-sionales de distintos ámbitos han elaborado con la intención de mostrar la realidad social y económica de Nicaragua, y colaborar en la continuidad del Centro Social Tío Antonio, una ONG localizada en Granada (Nicaragua).

dEL

08maig

AQUARIS. CENTRES DE CONVIVÈNCIA MUNICIPALS | exposició de pintura i socarratsCLauSTre De La BIBLIoTeCa CenTraLInauguració: divendres 8 de maig. 19.30 horesHorari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores. Dissabtes, de 10.00 a 13.00 hores

AL

23maig

Com cada any, l’alumnat dels tallers de dibuix-pintura i socarrats dels centres municipals de convivència de Gandia, presenten els seus treballs de final de curs, en esta ocasió, amb el títol Aquari. Exposició homenatge al mar i als oceans, on es convida l’espectador a submergir-se en un món submarí vulnerable, però intensament bell. Espècies tropicals i mediterrànies han sigut retratades, envoltades de corals i plantes aquàtiques, cuidant cada mínim detall. Així, a través de diferents tècniques pictòriques i ceràmiques, com pintures a l’oli, socarrats i corda seca, cada alumne ha sabut captar l’ambient de les profunditats marines, aconseguint unes obres riques en cromatisme i d’una gran bellesa visual i plàstica.

Como cada año, los alumnos de los talleres de dibujo-pintura y socarrats de los Centros Municipales de Convivencia de Gandía, presentan sus trabajos de final de curso, en esta ocasión bajo el título de Acuarios. Exposición homenaje al mar y a los océanos donde se invita al espectador a sumergirse en un mundo submarino vulnerable, pero inmensamente hermoso. Especies tropicales y mediterráneas han sido retratadas envueltas entre corales y plantas acuáticas, cuidando cada mínimo detalle. De este modo, mediante distintas técnicas pictóricas y cerámicas como, pinturas al óleo, socarrats y cuerda seca, cada alumno ha sabido captar el ambiente de las profundidades marinas consiguiendo unas obras ricas en cromatismo y de una gran belleza visual y plástica.

Page 8: Full maig 2015

10

EXPoSiCIONS

dEL

14maig

ESCOLA PIA DE GANDIA. PASSAT, PRESENT I fUTUR | exposició sobre la història i el present de l’escola Pia de GandiaSaLa D’eXPoSICIonS CoLL aLaSInauguració: dijous 14 de maig. 20.00 horesHorari: de dilluns a dissabte, de 17.30 a 20.30 hores. Diumenges, tancat

AL

23maig

A través de l’exposició “Escola Pia de Gandia. Passat, present i futur”, els visitants podran conéixer la història dels més de 200 anys de presència dels pares escolapis a la nostra ciutat. Seguint la seua pedagogia, basada en la pietat i les lletres, la mostra analitza l’edifici i la seua evolució, com eren les celebracions religioses i la vida a les aules dels alumnes, i com és l’educació a l’Escola Pia del present i del futur. S’hi podrà contemplar una selecció d’imatges cedides per exalumnes i gandians que han col·laborat, a més d’objectes i documents existents als arxius del col·legi.A través de la exposición Escola Pia de Gandia. Passat, present i futur, los visitantes podrán conocer la historia de los más de 200 años de presencia de los padres escolapios en nuestra ciudad. Siguiendo su pedagogia, basada en la Piedad y las Letras, la muestra analiza el edificio y su evolución, como eran las celebraciones religiosas y la vida en las aulas de los alumnos y como es la educación en la Escola Pia del presente y del futuro. Se podrá contemplar una selección de imagenes cedidas per exalumnos y gandienses que han colaborado, además de objetos y documentos existentes en el archivo del colegio.

dEL

20maig

100 BOSCOS. EL BOSC IDEAL. Fotografies d’enric Company KaIKoBIBLIoTeCa CenTraL De GanDIaInauguració: dimecres 20 de maig. 19.30 horesHorari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 20.00 hores. Dissabtes, de 10.00 a 13.00 hores

AL

14d’agost

La Biblioteca Central de Gandia acull una nova exposició integral, en la qual tot l’edifici és converteix en sala d’exposicions temporal. Els boscos ibèrics són els protagonistes d’esta exposició fotogràfica, que sorprendrà els visitats i usuaris de la biblioteca per la seua original presentació i la bellesa de les imatges.El projecte “100 Boscos” naix l’any 2005, quan el fotògraf naturalista Kaiko visita els boscos més representatius de la península Ibèrica. L’objectiu principal del projecte és donar a conéixer la rica varietat dels boscos de la península Ibèrica i conscienciar la societat dels problemes que pateixen els recursos forestals, per ajudar a frenar el seu deteriorament o desaparició. Conéixer, conscienciar i conservar.El “Bosc Ideal” és una proposta multimèdia realitzada tant al lloc de l’exposició com a les xarxes socials (twitter, facebook, Instagram, G+, en 100 Bosques i Kaiko Cien Bosques).T’animes i ens contes el teu bosc ideal en una piulada?

La Biblioteca Central de Gandia acoge una nueva exposición “integral”, en la que todo el edificio se convierte en sala de exposiciones temporales. Los bosques ibéricos son los protagonistas de esta exposición fotográfica que sorprenderá a los visitantes y usuarios de la biblioteca por su original presentación y por la belleza de las imágenesEl proyecto “100 Bosques” nace en el 2005 cuando el fotógrafo naturalista Kaiko visita los bosques más representativos de la Península Ibérica. El objetivo principal del proyecto es dar a conocer la rica diversidad de los bosques de la Península Ibérica y concienciar a la sociedad de los problemas que sufren los recursos forestales para ayudar a frenar su deterioro o desaparición. Conocer, Concienciar i ConservarBosque Ideal es una propuesta multimedia realizada tanto en la sala como en las redes sociales twitter, facebook, Instagram y g+ en 100 Bosques y Kaiko Cien Bosques. ¿Te animas y nos cuentas tu bosque ideal en un “tuit”?

Page 9: Full maig 2015

MAIG · 201511

EXPoSiCIONS

VISITES GUIADES | L’exposició disposara d’un servei de visites guiades gratuïtes.1. Per a centres escolars, de qualsevol nivell curricular, es realitzaran de dilluns a dijous, d’11.00 a 13.00 hores i de 15.00 a 17.00 hores. Cita prèvia: 96 295 95 35. Màxim, 25 persones per grup. 2. Per a públic en general, es realitzaran 2 visites guiades, sense cita prèvia, els divendres, de 18.00 a 19.00 i de 19.00 a 20.00 hores. També seran gratuïtes i l’aforament estarà limitat a 25 persones per grup.

dEL

21maig

MARIANO BENLLIURE I EL SEU LLEGAT A VALÈNCIACaSa De CuLTura MarquéS De GonZáLeZ De quIróSInauguració: dijous 21 de maig. 20.00 horesHorari: De dilluns a dissabte, de 10.00 a 14.00 hores i de 17.30 a 20.00 hores. Diumenges, de 18.00 a 20.00 hores. Dia 24 de maig, tancat.

AL

27juny

En la biografia artística i personal d’este excepcional escultor valencià, el més fecund, reconegut i premiat internacionalment de la seua època, el seu amor per València va ser constant, a pesar que la seua formació autodidacta discorre des de la seua joventut a Roma i, després, a Madrid. No va deixar de col·laborar amb els moviments culturals, cívics i artístics valencians, promovent, des de la seua situació de privilegi, el foment i desenvolupament de les arts de València.L’exposició que sobre Mariano Benlliure ofereix l’Ajuntament de Gandia, amb la col·laboració de la Fundació Mariano Benlliure, ens mostra un conjunt d’obres d’importantíssim valor artístic, i de diferents temàtiques i tècniques escultòriques, en bronze, marbre, fang o ceràmica de vidriada, pertanyents a diverses institucions valencianes, com el Museu de BBAA de València, el Museu Nacional de Ceràmica González Martí, la Casa Museu Benlliure, entre d’altres, i col·leccions privades, amb algunes peces d’exposició inèdites.Es planteja, així mateix, un recorregut visual pels diferents monuments públics que es troben a la Comunitat Valenciana i que configuren, junt amb les peces presentades en l’exposició, una mostra del llegat a València de l’escultor valencià més important en la història de l’art, Mariano Benlliure Gil.

En la biografía artística y personal de este excepcional escultor valenciano, el más fecundo, reconocido y premiado internacionalmente de su época, su amor por Valencia fue constante, a pesar de que su formación autodidacta discurre desde sus años juveniles en Roma y su definitiva residencia en Madrid. Siempre colaboró con los movimientos culturales, cívicos y artísticos valencianos, promoviendo desde su situación de privilegio, el fomento y desarrollo de las artes en nuestra tierra. La expsoición que sobre Benlliure ofrece el Ayuntamiento de Gandía, con la colaboración de la Fundación Mariano Benlliure, nos muestra un conjunto de obras de importantísimo valor artístico y de diferentes temáticas y técnicas escultóricas, ya bronce, mármol, barro o cerámica vidriada, pertenecientes a diversas instituciones valencianas públicas, como el Museo de BBAA de Valencia, Museo Nacional de Cerámica, “González Martí”, o la Casa-Museo Benlliure, entre otras, y colecciones privadas, siendo algunas de estas piezas de exposición inédita.. Se plantea así mismo un recorrido visual por los diferentes monumentos públicos que se hallan en la Comunidad Valenciana y que configuran, junto con las piezas presentadas en la exposición, una muestra del legado a Valencia del escultor valenciano más importante de la Historia del Arte, Mariano Benlliure Gil.

Page 10: Full maig 2015

16

A La MARQUESA

A les capitals dels grans i petits regnes del Pròxim Orient, existien arxius on podien guardar-se i classificar-se les cartes que eren rebudes d’altres senyors i còpies de les que eren enviades a aquests. En aquestes cartes, podríem trobar resposta a moltes de les qüestions que ens plantegem, però, per a més desgràcia del nostre coneixement de les relacions internacionals, la immensa majoria d’aquests arxius s’han perdut per sempre.Afortunadament, comptem amb algunes col·leccions de cartes que ens serveixen per apropar-nos al mode en què es comunicaven entre ells els grans reis, o aquests i els seus aliats menors. En el cas d’Egipte, la major col·lecció, amb quasi 400 exemplars, és la que procedeix de l’Arxiu d’Amārna, la capital d’Akhenaton. Aquestes epístoles són tremendament interessants, ja que, a través de la seua lectura, veiem quines eren les preocupacions dels aliats del faraó, com s’organitzaven els casaments amb llunyanes princeses, com viatjaven missatgers i ambaixadors, quins productes eren sol·licitats per uns i altres, quin tipus de relació personal s’establia, quins malentesos podien sorgir, etc.Per sort, les cartes d’Amārna són complementades, d’alguna manera, amb les cartes contemporànies que han sobreviscut de l’Arxiu Reial d’Hattusă, la capital hitita. I, a aquestes col·leccions, cal afegir-ne algunes procedents d’Assíria, Babilònia i altres regnes menors, que creen un conjunt epistolar de milers d’exemplars, plens de curiositats i anècdotes.

En las capitales de los grandes y pequeños reinos del Próximo Oriente existían archivos donde podían guardarse y clasificarse las cartas que eran recibidas de otros señores y copias de las que eran mandadas a estos. En estas cartas podríamos hallar respuesta a muchas de las cuestiones que nos planteamos pero, para mayor desgracia de nuestro conocimiento de las relaciones internacionales la inmensa mayoría de dichos archivos se ha perdido para siempre.Afortunadamente, contamos con algunas colecciones de cartas que nos sirven para acercarnos al modo en que se comunicaban entre sí los grandes reyes, o estos y sus aliados menores. En el caso de Egipto la mayor colección, con casi 400

ejemplares, es la que procede del archivo de Amarna, la capital de Akhenaton. Estas epístolas son tremendamente interesantes, pues a través de su lectura vemos cuáles eran las preocupaciones de los aliados del faraón, cómo se organizaban las bodas con lejanas princesas, cómo viajaban mensajeros y embajadores, qué productos eran demandados por unos y otros, qué tipo de relación personal se establecía, qué roces y malentendidos podían surgir, etc.Por suerte, las cartas de Amarna son complementadas

de algún modo con las cartas contemporáneas que han sobrevivido del archivo real de Hattusas, la capital hitita. Y a estas colecciones hay que sumar algunas procedentes de Asiria, Babilonia, y otros reinos menores, creando un conjunto epistolar de varios miles de ejemplares, llenos de curiosidades y anécdotas.

dL

18maig

CICLe De ConFerÈnCIeS L’anTIC eGIPTe (VIII) | Impartit per José Lull, egiptòleg leS carteS delS granS reiS: anècdoteS de la correSPondència entre elS FaraonS, elS granS reiS i elS SeUS aliatS CaSa De CuLTura MarquéS De GonZáLeZ De quIróS | 20.30 h entrada lliure

Page 11: Full maig 2015

MAIG · 201517

iMAB | ARXIU

L’ARXIU HISTÒRIC INCORPORA LA PARTITURA I DUES GRAVACIONS DE L’ÒPERADE DONIZETTI LUCREZIA BORGIA

Imatge de la portada de Lucrezia Borgia, òpera del Maestro G. Donizetti, versió per a piano

editada a París.

Lucrezia Borgia és una òpera en dos actes de Gaetano Donizetti, amb llibret de Felice Romani. L’acció s’ambientava a Venècia i es basava en la tragèdia homònima de Víctor Hugo, un dels principals responsables de la llegenda negra teixida al voltant dels Borja, que, amb la seua mestria característica, traça un drama ple de venjances i final tràgic. S’estrenà a la Scala de Milà, el 26 de desembre de 1833. A Barcelona, es va representar, per primera vegada, al teatre de la Santa Creu, l’any 1840.

Les gravacions, en vinil i amb llibrets ben detallats, són de 1968 i 1977. La primera té Montserrat Caballé com a soprano protagonista, que representa Lucrezia, amb l’orquestra i cor de la RCA italiana, dirigida per Jonel Perlea. La segona té Joan Sutherland com a protagonista, amb la National Philarmonic Orchestra, dirigida per Richard Bonynge, acompanyada pel London Opera Chorus, al Walthasmstow Town Hall.

L’Arxiu Històric compta amb una col·lecció d’un centenar de partitures, amb obres, com ara, el Cançoner del duc de Calàbria i partitures d’altres autors saforencs, com Miguel Villar González i Salvador Codoñer Pascual. A més de les obres transcrites per Ignasi i Josep Maria Moreno, fa poc, s’hi va incorporar l’arxiu musical personal del mateix Ignasi Moreno, donació de la seua família.

La partitura que s’incorpora a la col·lecció es troba editada a París, chez Bernanrd Latte, dins d’una sèrie de teatre italià modern, i és una adaptació per a piano sol.

Page 12: Full maig 2015

18

iMAB | ACTIVITATSBI

BLIO

TECA

CENT

RAL UNA BIBLIOTECA DE CINE

Dimarts 5 maig, 2015 | 19.30 h. Sala d’actes. Presentació pel·licula. Dijous 7: Projecció de la pel·lícula al Teatre Serrano, el dijous 7 de maig, a les 17.30 i 19.30 hores

Lloviendo piedras Moderadora: rosa María Prada Bob, treballador en atur, viu amb la seua dona, anne, i la seua filla, Cuegen, en un barri pobre del nord d’anglaterra. encara que la seua situació econòmica és molt precària, fidel a les tradicions catòliques, farà el que siga necessari perquè la seua filla porte un bonic vestit el dia de la seua Primera Comunió.

XARRADES A LA BIBLIOTECA, GENT

QUE SAP X GENT QUE VOL SABER

Maig 21, 2015 | 19.30 h. Sala d’actesalimentació per a esportistes: com

millorar el rendimenta càrrec d’esteban Peiró Monzó, màster en

nutrició esportiva etvan Fitnes)

La moderadora farà una presentació prèvia a la biblioteca, per endinsar-vos en el cor mateix de la cinta, que farà que la mireu amb uns altres ulls. I, en acabar, rebreu una entrada gratuïta.

Maig 12, 2015. De 16.30 h a 20.30 h. Sala d’actes. La Biblioteca t’espera: vine i dóna sang per salvar vides. T’esperem.

DONACIÓ DE SANG

EXÀMENS DE LA JUNTA QUALIfICADORA DE CONEIXEMENTS

DE VALENCIÀ

La Biblioteca Central us ajuda amb els exàmens de la Junta qualificadora de Coneixements en Valencià:

- nivell Mitjà | dimarts 19 i 26 maig, 2015 | 19.00 h - nivell Superior | dilluns 1 i dijous 4 juny, 2015 | 19.00 h

Page 13: Full maig 2015

MAIG · 201519

iMAB | ACTIVITATS

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE | Un día cualquiera i A tientas, de Daniel Martí Sancristóbal

Sala d’actes de la Biblioteca Central Convent Sant roc | Maig 15, 2015 | 19.30 h un día cualquiera: relat de tall intimista, en què el protagonista s’endinsa en els amagatalls de l’experiència interior, a la cerca de la comprensió d’un mateix. una travessia per la descripció i reflexió sobre els sentiments d’un individu que no es conforma amb una existència vulgar i ha d’afrontar el record, les convencions, les afeccions i les falses esperances.a tientas: Sèrie d’aforismes i sentències de caràcter filosòfic, assaonades amb ironia i crítica, sobre la vanitat i l’orgull de l’home i el seu coneixement: l’esperit, la ciència i la veritat.

PRESENTACIÓ DEL LLIBRE | Algo está pasando, de araceli BanyulsSala d’actes de la Biblioteca Central Convent Sant roc | Maig 29, 2015 | 19.30 h

algo está pasando: es un pequeño libro de 14 relatos que he ido escribiendo, donde se mezcla la ficción y la realidad. nunca he publicado ningún libro: no me considero escritora, tal vez aprendiz. escribo cosas que me vienen como impulsos creativos:Lo mismo que las canciones, las pinturas, y demás eventos que me invento. Porque necesito crear para vivir.en este pequeño libro, hay historias escritas hace tiempo y otros relatos muy recientes. Personajes de otras realidades viviendo en esta. o al revés. relatos musicales. La música vive conmigo. Y siempre se me escapa alguna nota. al desnudar tu alma cuando escribes, vas entrando en otro mundo, donde los personajes son parte de ti. Como si existiera un cordón umbilical que nos une.

BIBLIOTECA CENTRAL· grup de conversa en francés | Maig 6 i 20, 2015 | 19.30 h Moderadora: nathalie recuero · grup de conversa en anglés | Maig 13 i 27, 2015 | 19.00 h· classe de preparació anglés | Maig 13 i 27, 2015 | 20.00 h Moderador: Joan Collins· grup de conversa en alemany | Maig 4 i 18, 2015 | 19.30 h Moderadora: evelyn Blay· grup de conversa en anglés per a joves | Maig 7, 14, 21 i 28, 2015 | 18.00 h | Moderadora: Lucía García· grup de conversa en castellà | Maig 5, 12, 19 i 26, 2015 | 12.00 h· grup de conversa en valencià | Maig 7, 14, 21 i 28, 2015 | 12.00 h

Page 14: Full maig 2015

20

BIBLIOTECA DEL GRAU· rondalles i llegendes | Maig 26, 2015 | 17.45 h· el rei amb orelles de cavall | Maig 12, 2015 | 17.45 h

BIBLIOTECA INfANTIL· el berenar del lleó | Maig 6, 2015 | 17.45 h· 33 coses que només fan els pares | Maig 20, 2015 | 17.45 h· Bebeteca | Maig 28, 2015 | 17.45 h

BIBLIOTECA DEL PARC DE L’ESTACIÓ· rondalles i llegendes | Maig 11, 2015 | 17.45 h· 33 coses que sols fan els pares | Maig 25, 2015 | 17.45 h· Bebeteca | Maig 26, 2015 | 11.00 h

BIBLIOTECA DE BENIOPA· el berenar del lleó | Maig 7, 2015 | 17.45 h· rondalles i llegendes | Maig 21, 2015 | 17.45 h

BIBLIOTECA BENIPEIXCAR-RAVAL· rondalles i llegendes | Maig 8, 2015 | 17.45 h· el berenar del lleó | Maig 22, 2015 | 17.45 h· aprendre, simplement jugant: jocs amb la tablet Maig 28, 2015 | 18.30 h

CLUB DE LECTURA

els quatre últims aspirants a aconseguir un càrrec executiu en una multinacional se sotmeten a la prova final del procés de selecció. una prova conjunta, en què els absurds jocs proposats per part dels psicòlegs de l’empresa es convertixen en un combat, on la crueltat i la falta d’escrúpols pareixen no tindre límits. Fins on estan dispostos a arribar per a obtindre el lloc de treball que sempre havien somiat?

El mètode Grönholm, de Jordi Galceran Maig 28, 2015 | 19.30 h. Sala d’actes Proposta d’Ignasi Moreno, escriptor i director de teatre

iMAB | ACTIVITATS

Page 15: Full maig 2015

MAIG · 201521

el berenar del lleó | a càrrec de Dolors TodolíTot just quan la Sara està a punt de convertir-se en el berenar del lleó, té una idea genial... aconseguirà canviar les seues intencions? una història vibrant, que ens ensenya que l’enginy i la imaginació són recursos més poderosos que “la força d’un lleó”!

33 coses que només fan els pares | a càrrec d’Àlex Sanzes tracta d’un contacontes teatralitzat de la Super Mami, la que tot ho fa: perruquera, cuinera, infermera, encarregada de manteniment, xòfer, etc., etc.

Bebeteca | a càrrec de Lola CamarenaDiverses sessions. Inscripció prèvia necessària

rondalles i llegendes | a càrrec d’almudena FrancésSessió de contes destinada a xiquetes i xiquets a partir de tercer de primària, 8 anys. Les rondalles i les llegendes formen part del nostre bagatge cultural, les més pròximes i les que vénen de lluny, la seua narració i interpretació ens divertirà i ens les aproparà. els éssers fantàstics que en altres temps havien espantat els més menuts, ara tornaran i ens explicaran la seua raó de ser.

Bebeteca | a càrrec de Daniel Jiménezanimació lectora per a xiquets de 0 a 3 anys. una proposta d’animació adreçada als més menuts de la casa, on compartim contes, jocs i cançons infantils. a més a més, dediquem un xicotet espai per recomanar llibres i fer bebemanualitats. Inscripció prèvia.

el rei amb orelles de cavall | a càrrec d’Àngels Partaixò diu que era una vegada un rei que guardava un secret. Si vols saber de què es tracta, vine i estigues atent.

aprendre, simplement jugant: jocs amb la tablet una forma d’aprendre, estimular la imaginació i la creativitat, a través de jocs, senzills i divertitsPerquè a la biblioteca també juguem, aprenem i ens divertim.

iMAB | ACTIVITATS

Page 16: Full maig 2015

26

iMAB | RECOMANACIONS

RECOMANACIONS RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONSRECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONS

RECOMANACIONSLES BIBLIOTEQUES ET RECOMANENla escuela de la república. Memoria de una ilusión | lliBre Carmen García Colmenares | Catarata | 157 p Disponible a la Biblioteca Central

una prioritat del govern republicà va ser posar tots els mitjans perquè l’estat garantira una educació pública, laica, gratuïta i mixta. L’escola es va convertir en el centre de la transformació que connectava amb la societat a través de la figura del mestre i la mestra. el compromís del magisteri amb la ciutadania i la millora de l’educació va provocar una veritable revolució pedagògica, que no solament va repercutir en l’escola, sinó en tot l’entorn.

nos vemos allá arriba | lliBre Pierre Lemaitre | Salamandra | 443 p

Disponible a les biblioteques Central, de Benipeixcar-raval i del Grau

Guardonada amb el Premi Goncourt i convertida en un fenomen editorial, esta novel·la és un emocionant cant a la capacitat de superació de l’ésser humà i, alhora, un atrevit retrat d’una societat descomposta per la guerra.

rutas con niños en la comunidad valenciana | lliBre no FicciÓ noel arraiz García | Xplora | 181 p

Disponible a les biblioteques del Parc de l’estació i Infantil

en aquesta pràctica guia trobareu, a més de 27 propostes especialment dissenyades perquè els més menuts s’inicien en el món de la muntanya, un complet manual amb informació, recomanacions, curiositats, jocs, activitats i altres dades útils per convertir cada excursió en una aventura.

la increïble historia de... Mi tía terrible | jUvenil novel·la David Walliams | Montena, 2015 | 380 p

Disponible a la Biblioteca Infantil i Juvenil

humor i aventures, de la mà de l’autor més venut a anglaterra i dels més prestats a la Biblioteca Infantil de Gandia.

Stella ha heretat la mansió on ha viscut tota la vida, Saxby hall, però no és tan senzill com sembla: la seua horrible tia alberta vol desfer-se d’ella i ho farà coste el que coste i per damunt de qui siga necessari. afortunadament, Stella no està sola: un fantasma —sí, heu llegit bé—, un fantasma l’ajudarà a lluitar contra la seua malvada tia i el seu mussol Wagner.

Page 17: Full maig 2015

28

iMAB | RECOMANACIONS

dentro de nuestra mamá | conte inFantil Jo Witek / Christine roussey | Cubilete, 2014 | 23 p

Disponible a la Biblioteca Infantil i Juvenil

Jo estic ací fora esperant? què, ja ixes?

el naixement d’un germanet és una experiència inoblidable. aquest àlbum amb pestanyes sorpresa ens parla de l’espera a l’arribada d’un germanet menut. un llibre ple de sentiments, desitjos, il·lusions, impaciència, amor… vist pels ulls d’una xiqueta, que li conta, al seu germanet, tot el que trobarà en eixir de la panxa de la mare.

loreak | dvd Jose Mari Goenaga i Jon Garaño | Karma Films | 96 min

Disponible a la Biblioteca Central

hi ha pel·lícules que, en la seua humilitat i senzillesa, es converteixen en grans obres que queden sempre en el record. és el que ocorre amb Loreak, una miniatura en forma de buquet, delicada i feridora, que narra l’itinerari de dues dones al llarg dels anys i de la seua relació amb un ram de flors.

Pearl | cd Janis Joplin | Columbia | 1 CD

Disponible a les Biblioteques Central i del Grau

Janis Joplin (1943 - 1970) fou una cantant de rock and roll i blues. La seua veu i el seu esperit rebel la convertiren en una de les artistes més estimades del moviment contracultural de la dècada del 1960. recordem aquest disc pòstum, amb motiu del film biogràfic que està en preparació.

Page 18: Full maig 2015

MAIG · 201529

UpG

eXPoSICIó ARTESANIA I CREATIVITAT | CoorDInaCIó: PIno SeVa

dEL

07maig

Horari: de dilluns a dijous, de 9 a 13 hores i de 17 a 20 hores Lloc: universitat Popular de Gandia (Plaça Loreto, 4)

El cursos de Manualitats són, des dels inicis de la Universitat Popular, una de les activitats que més demanda i més partici-pació tenen. Més de 50 persones cada any desenvolupen tècniques i creativitat en els tallers que s’imparteixen als barris de Santa Anna, Raval, Marxuquera i a la seu central del Centre Històric. Per a esta exposició, la monitora Pino Seva ha seleccionat al voltant de 25 peces que presenten una gran diversitat de materials i tècniques artesanals com ara la fusta, marmolina o goma eva, entre d’altres. Objectes decorats i pintats, roba customitzada, bosses artesanals i, fins i tot, bijuteria de cuir i za-mak componen l’exposició que pot visitar-se al vestíbul de la UPG de la plaça de Loreto, fins al dia 21 de maig.

AL

21maig

CICLe De ConFerÈnCIeS I VISITeS GuIaDeS | eLS CarrerS De GanDIa I LeS hISTÒrIeS De La VILa

DE BENIPEIXCAR A BENIOPA | Per Joan a. GarCía BarBoSads

30maig

En la tercera sessió del cicle sobre els carrers de Gandia, ens desplaçarem fins a Beniopa des de la nostra anterior destinació de Benipeixcar. Antic poble que es va incorporar administra-tivament a Gandia l’any 1965, ara fa exactament 50 anys, Beniopa ha conservat la trama ur-bana original i moltes construccions tradicionals que delaten el seu origen rural. Hi visitarem la plaça Major, la plaça de l’església, el carrer del Mig, el singular Centre Social ubicat a les antigues escoles i l’edifici de l’Ajuntament, reconvertit en biblioteca municipal. Cal destacar que, tant Benipeixcar com Beniopa, encara conserven un important patrimoni artístic de plafons ceràmics originals, en algunes façanes dels seus carrers.

eXPoSICIó LA LLUM | MoSTra De TreBaLLS DeLS aLuMneS De La uPG

dEL

29maig

Horari: de dilluns a dijous, de 9 a 13 hores i de 17 a 20 hores Lloc: Sala Coll alas

Quan arriba el final del curs, toca fer balanç, no només de les xifres, que són certament posi-tives, sinó del nivell adquirit en les diverses tècniques apreses i, molt important, del grau de satisfacció dels alumnes en les seues respectives disciplines. Tot això és el que vol arreplegar la mostra de fi de curs, amb la llum com a motiu central, on podem trobar peces d’artesania tradicional confeccionades amb tela (patchwork, tall i confecció, boixets), paper (enquader-nació), fang (ceràmica tradicional) o materials diversos (manualitats), però també obres plàs-tiques d’un alt nivell creatiu (pintura, dibuix, fotografia o ceràmica artística).

AL

13juny

La mostra també inclou representacions d’altres activitats que la UPG ha desenvolupat al llarg del curs i el lliurament de guar-dons als guanyadors del VII Certamen de Relats Breus UPG. Finalment, sabrem qui ha estat, enguany, l’AMIC de la UPG, una persona o entitat que reconeixerem públicament amb esta alta consideració afectiva, pels seus mèrits a favor de la formació i la labor sociocultural que representa la Universitat Popular de Gandia.

Conferència: Dimecres 27 de maig, a les 19.00 hores. Lloc: universitat Popular de Gandia (pl. Loreto, 4) Visita guiada: Dissabte 30 de maig, de 10 a 12 hores: Eixida: 10 h. Des de la plaça d’espanya (Jardí central)

Page 19: Full maig 2015

30

Per a més informació sobre cursos, horaris i llocs d’impartició:

uPG. Plaça Loreto, 4 | Tel. 96 295 95 15 [email protected]

www.gandia.org http://universitatpopulargandia.blogspot.com/

UpG

eXCurSIó A LA fONT DE LA GRANATA. PELS PEUS DEL MASSALARI DE TAVERNES

dG

10maig

Nivell: Mitjà. Guia: Xavier ródenas (enginyer forestal) | Eixida: 9 h. Des del Parc d’ausiàs March (recinte de la Fira), amb vehicles propis. arribada: cap a les 13,30 h | Preu: 5 euros. Inscripcions: del 4 al 7 de maig de 9 a 13,30 h a la uPG (Plaça Loreto, 4) | Places limitades a 30, per ordre d’inscripció

Aprofitarem estos dies primaverals per apropar-nos al nord de la comarca i passejar les terres de la Valldigna. Entre les penyes de la Muntanya de les Creus i un dels seus racons ombrívols visitarem la font de la Granata, als peus del Massalari. Una bona oportunitat per descobrir en tota la seua extensió els bells paratges que ens ofereixen unes espectaculars vistes panorà-miques. No oblideu les càmeres fotogràfiques per deixar constància gràfica del moment.

eXCurSIó LA VALL DE LA MURTA. PASSEIG PER LA SENDA DELS fLEIXOS I EL PAS DEL POBRE

dG

24maig

Nivell: Mitjà Guia: Xavier ródenas (enginyer forestal) | Eixida: 8.30 h. Des del Parc d’ausiàs March (recinte de la Fira), amb vehicles propis. arribada: cap a les 13.30 h | Preu: 5 euros. Inscripcions: del 18 al 21 de maig , de 9 a 13.30 h, a la uPG (plaça Loreto, 4) | Places limitades a 30, per ordre d’inscripció

Amb la floració de la murta, els fleixos que envolten les ruïnes del monestir de la Murta es vesteixen amb noves fulles. Passejar per este espai únic ens ofereix un espectacle impressio-nant rodejat de serres i de frondosa vegetació. Visitarem la nevera restaurada de la Murta i un dels seus tradicionals forns de calç.

PREUS: General: 2 euros | reduïda: 1 euro (grups, menors de 25 anys i majors de 65 anys) | Gratuïta: diumenges i festius

MAgAMuseu arqueològic de Gandia (MaGa)

C/ hospital, 20Tel. 96 295 95 40. Fax 96 295 95 69

HORARI GENERAL: De dimarts a dissabtes, de 10 a 14 i de 15 a 19 h |Diumenges i festius, de 10 a 14 h | Tancat: els dilluns, excepte festius

Ja s’han fet públiques les bases per a la 7a convocatòria del certamen de relats breus que organitza la UNIVERSITAT POPULAR DE GANDIA. Del 7 d’abril al 7 de maig, podeu enviar fins a dos relats originals. Podeu participar tots els alumnes de la UPG i també tots els majors de 16 anys empadronats a Gandia. Este Certamen es convoca, des de fa set anys, com una activitat complementària als tallers de creació literària i al club de lectura que s’imparteixen en la UPG. L’objectiu és donar a conéixer no només els talents literaris sorgits dels tallers de la UPG, sinó que està obert a tots aquells ciutadans que tinguen inquietuds creatives. Els relats seleccionats i els guardonats es donaran a conéixer en l’acte de fi de curs de la UPG, on rebran una figura commemorativa original, i es publicaran en la revista literària LLE3.

Podeu consultar les bases completes en este enllaç: http://universitatpopulargandia.blogspot.com.es/

NOVA CONVOCATÒRIA DEL CERTAMEN DE RELATS BREUS UPG

Page 20: Full maig 2015

MAIG · 201531

tEATRE SERRANO

dV

08maig

arTS eSCÈnIqueS | TeaTre SoLIDarIEL MERCADER DE VALÈNCIA | adaptació d’El Mercader de Venècia, de William Shakespeare. a càrrec de l’alumnat de 3r curs de l’escola Teatre SerranoTeaTre Serrano | a LeS 21.00 hDonatiu de 6 euros, a benefici de Bunyoleres Sense Fronteres. Menjador Social, a la venda al teatre i en l’onG.

En una societat en recessió econòmica i governada pel Mercat Global, el peixos grossos de-voren els més menuts... Però, què passa si dos taurons s’enfronten? Assistim, doncs, al com-bat descarnat entre Shylock, el jueu i Antoni, el mercader: l’odi visceral entre tots dos i la fam de venjança arrossegarà en esta trama a tots els qui es troben al voltant. Res sembla el que és: vides de cartó que es mouen en un altre plànol de la realitat, basat en el poder econòmic i les influències.

Passeig de les Germanies, 29Tel. 96 214 96 00

Venda d’entrades per internet en www.teatreserrano.es o en la taquilla del teatre, en horari de dimarts a diumenge, de 18 a 21.00 hores

Llum i so: Mariano Lloret. Creacions audiovisuals: Paco Sanchis Colominas. Fotografia: ana Belén Tarrazona. espai escènic: ruth Palonés. Producció: núria Sanz. Direcció i dramatúrgia: ruth Palonés. Intèrprets: antoni El Mercader, L’angelot: Pep ruiz; Shylock El Jueu: Javier Ferrer; Basset: Sergi Bono; Porcia: anna nácher; Gracià, veu speaker: Vicent Miquel; nerissa, Jessica: Laura Martínez; Llorenç: Gena Monososhvili; Jutge: Vanessa Llinares; alcalde raó, President de Presidents; Jordi Grau Brines. adaptació del text original d’El mercader de Venecia, de W. Shakespeare, per Ximo Vidal i ruth Palonés.

ds

09maig

arTS eSCÈnIqueS | DanSaREfLEJOS DE LUz EN LAS GRIETAS DE UN CRISTAL ROTO + IUS, d’eva Bertomeu | Dansa contemporània. Companyia: eBCD eva Bertomeu Companyia de DansaTeaTre Serrano | a LeS 19.00 hPreu d’entrada 12 euros

Reflejos de luz en las grietas de un cristal roto. El prejudici obsolescent d’un vidre esquerdat, el curs de la llum que travessa els seus trossos, transparents, subjectes per l’emoció de la fragi-litat, reflexos descompostos en arc iris, ombres, línies, centellejos, prismes que obrin portes a altres espais, que evoquen un altre moviment i porten a un altre lloc. Degradació i plaure, dispersió, ballar contemplant uns reflexos de llum en les esquerdes d’un vidre trencat. Intuï-ció d’un nou començament.Ius. Reconstrucció d’una peça creada per Eva Bertomeu per a l’espectacle 3XX, produït per *EBCD i titulada, originalment, ius primae noctis. Creada entre 2009 i 2010 en la residència en el Teatre Rialto de València, amb la col·laboració del TAMA-Teatre Auditori Municipal d’Aldaia. A partir del “dret a la primera nit”, l’elecció d’una idea, una sola paraula: ius, dret. El Dret és la tècnica del bé i el just. Domicio Ulpiano.

Page 21: Full maig 2015

34

tEATRE SERRANO

ds

16maig

arTS eSCÈnIqueS | TeaTreDESENTONADOSTeaTre Serrano | a LeS 20.30 hIntèrprets: Francisco ortiz i Salva Suay. Dirigida per ruddy Méndez | Preu d’entrada: des de 14 euros

Alberto, lleva toda su vida estudiando en el conservatorio. Juanan alias “Jota Hot” está espe-rando a pegar el pelotazo. Ambos coinciden en un casting que marcará sus carreras de por vida.Salva Suay nació en Valencia pero reside en Madrid. En televisión lo hemos podido ver en series como Crematorio, Homicidios, y más recientemente en Ciega a citas. En cine ha tra-bajado en la Tv- movie Contrastes dirigida por Javier Balaguer y Carlos Gil, y el cortometraje Aunque tú no lo sepas. En teatro lo hemos podido ver trabajando a las órdenes de Josep Linuesa en la obra Beautiful people, y más recientemente en A pelo por amor dirigida por Ruddy Méndez.

dV

22maig

arTS eSCÈnIqueS | huMorSANTI MILLáN LIVE! TeaTre Serrano | a LeS 21.30 hespectacle de Santi Millán, amb la col·laboració especial de Javi SanchoPreu d’entrada, des de 14 euros

Santi Millán Live! és el gran xou de l’amfitrió més divertit, polifacètic i irreverent que ha trepi-tjat un escenari. Santi sempre va somiar a ser cantant i, passats els quaranta, ha decidit que ja és un bon moment per a fer un espectacle on demostre a tothom les seues capacitats com un autèntic estel de la música.Santi Millán juga a ser cantant en un espectacle que s’inicia com un macroconcert especta-cular que, després del primer acte, es desmunta, al més pur estil del Santi Millán que vam conèixer en espectacles com Cómeme el Coco, Negro en La Cubana, per a convertir-se en una comèdia plena d’interacció amb el públic, números musicals espectaculars, humor, actualitat i sorpreses al més pur estil del xou-man.

dJ

28maig

arTS eSCÈnIqueS | TeaTre CoMÈDIa en VaLenCIÀDéU HA MORT, MARX TAMBé I JO MATEIX NO EM TROBE MASSA BéTeaTre Serrano | SaLa B | a LeS 21.00 ha càrrec de l’alumnat de 2n curs de l’escola Teatre Serrano | aportació de 3 euros

Els mercats s’han enfonsat i han provocat una depressió econòmica i inquietud social amb seqüeles catastròfiques. Una d’estes seqüeles ha estat que els habitants de Saforic han hagut d’abandonar la seua gran ciutat. Sols un grup de dones ha quedat com a reducte en un barri, on han imposat una divisió de poders entre economia i política. Esta aparent estabilitat es veu trastocada amb l’arribada d’un home que...

Mónica García ribes, Jaime Gilabert Canigral, Mercedes Guillem aparisi, Teresa Martínez Castelló, Gracia Martínez Costa, Mª Carmen Puchades Mateu, Diego rufat Melo i Gala rufat. Il·luminació: Mariano Lloret. Coordinació de textos: núria Sanz. Mestre d’interpretació: Ximo Vidal

dV

29maig Intèrprets: aurora Àbalos enguix, Maria Colinas Salamanca, Àngela escrivà Martí, andrea Fernández Zinola,

Page 22: Full maig 2015

MAIG · 201535

tEATRE SERRANO

dJ

07maig

CIne CLuB De La BIBLIoTeCalloviendo PiedraSTeaTre Serrano | SaLa B | a LeS 17.30 I 20.00 h 1993. regne unit. Drama. Director: Ken Loach. Guió: Jim allen. Intèrprets: Bruce Jones, Julie Brown, Gemma Phoenix, ricky Tomlinson. Duració: 90 minuts. nrM de 13 anys. Preu d’entrada: 3 euros

Bob (Bruce Jones), treballador en atur, viu amb la seua dona Anne (Julie Brown) i la seua filla Coleen (Gemma Phoenix) en un barri pobre del Nord d’Anglaterra. Encara que la seua situa-ció econòmica és molt precària, fidel a les tradicions catòliques, farà el que siga necessari perquè la seua filla porte un bonic vestit el dia de la seua Primera Comunió.

Dimarts 5 de maig, a la Biblioteca Central de Gandia, la llicenciada en Comunicació Audio-visual i professora d’Història del Cine, Rosa Maria Prada, comentarà la pel·lícula. L’entrada per a esta sessió del Cine Club a la Biblioteca Central és gratuïta.

dt

19maig

CInePoTarrUgaSTeaTre Serrano | SaLa B | a LeS 17.30 I 20.00 h 2011 espanya. Director: Ignacio Ferreras. animació, basat en el còmic de Paco roca. Duració: 80 minuts. TP.Preu d’entrada: 3 euros

Arrugas és un llargmetratge d’animació 2D per a un públic adult, basat en l’aclamat còmic del mateix títol de Paco Roca (Premi Nacional de Còmic 2008), del qual, el passat mes d’abril, es va poder gaudir, a la Casa de Cultura de Gandia, d’una interessant exposició. Arrugas narra l’amistat entre Emilio i Miguel, dos ancians reclosos en un geriàtric. Emilio, que acaba d’arribar a la residència en un estat inicial d’Alzheimer serà ajudat per Miguel i altres companys per a no acabar a la planta superior de la residència, el temut pis dels assistits, que és com anomenen allí els desnonats. El seu insensat pla tenyeix de comèdia i tendresa el tediós dia a dia de la residència perquè, encara que per a molts les seues vides havien acabat, ells acabaven de començar-ne una nova.

Page 23: Full maig 2015

38

tEATRE SERRANO

ALTRES ACTIVITATS

dt

26maig

CIneMa en VaLenCIÀ raStreS de SàndalTeaTre Serrano | SaLa B | a LeS 17.30 I 20.00 h 2014 espanya. Drama. Directora: Maria ripoll. Guió: anna Soler-Pont, adaptació de la novel·la d’asha Miró i anna Soler-Pont. Intèrprets: nandita Das, aina Clotet, naby Dakhli, rosa novell, Godeliv Van den Brandt, Subodh Maskara. Duració: 95 minuts. TP. Preu d’entrada: 3 euros. entrada gratuïta per a estudiants (imprescindible mostrar carnet).

Mina, una actriu índia d’èxit a Mumbai, no pot oblidar la seua germana xicoteta Sita, de qui va ser separada per força, després de la mort de sa mare. Trenta anys després, Mina s’assabenta que Sita està bé i viu a Barcelona. Ara es diu Paula, és biòloga i no té cap record del seu passat. Paula emprendrà el viatge de descobriment de la seua vertadera identitat amb l’ajuda de Prakash (Naby Dakhli), un atractiu immigrant indi que ven pel·lícules de Bollywood al barri barceloní del Raval.

Activitat organitzada per la UV-Centre Internacional de Gandia, Universitat Politècnica de València-Campus de Gandia i l’Agència de Promoció del Valencià de l’Ajuntament de Gandia.

· Dissabte 2 de maig, a les 21.00 h | Miss Internacional Comunidad Valenciana 2015· Diumenge 3 de maig, a les 19.00 h | Banda UAM Sant francesc de Borja. Dir: Vicente Mendoza | Banda aaM Santa Bàrbara, de Piles. Dir. David PontPreu únic: 2 euros Concert de primavera, el qual forma part del cicle d’intercanvis entre societats musicals, en aquest cas, entre la banda de la uaM Sant Francesc de Borja i l’aaM Santa Bàrbara, de Piles. en la primera part del concert, la banda Santa Bàrbara interpretarà, entre d’altres, obres de Victoriano Valencia i d’eric Whitacre; en la segona part, la banda de la uaM Sant Francesc de Borja presenta un programa en el qual s’interpretaran obres com Les Danses Polovtsianes (Borodin) o Un Americano en Valencia (Gregory Fritze).aquest concert servirà, també, de presentació del nou director de la banda Sant Francesc de Borja, Vicente Mendoza. · Dijous 21 de maig, a les 19.30 h | Concert benèfic de l’alumnat del Conservatori Profesional Josep Climent d’Oliva, a benefici de Menja-dor Social | Donatiu: 5 €

· Fins al 30 de juny | Exposició d’Elena fontanet, a la cafeteria del Teatre Serranoescritora y pintora autodidacta nacida en Segorbe el 16 de diciembre de 1974, perteneciente al grupo de pintoras “entre nosotras”. ha realizado numerosas exposiciones individuales tanto en Castellón y provincia, como en Madrid, Mahora (albacete) y Valencia.También ha participado en exposiciones colectivas tanto con su grupo “entre nosotras” como con distintos artistas de renombre. asimismo ha colaborado en diferentes exposiciones benéficas a favor de la aeCC y participó en la exposición “Pintores Valencianos” en la sala “de la Coupole” de Dijón (Francia). ha realizado ilustraciones para las portadas de poemarios como “Señales de vida”, novela y diseñó la portada del libro de relatos cortos “retales de un alma remendada” de Christian López.actualmente compagina sus obras sobre el lienzo, con la escultura en la que emplea materiales reciclados y con ilustraciones para la revista digital Minatura, en la que colabora como ilustradora y escritora.

Page 24: Full maig 2015

39

ALTRES ACTIvITATS

ABRIL · 2015

JUNTA DE DISTRICTE GRAU DE GANDIA- EXPOSICIÓ: Els Riuraus L’elaboració de la pansa. Del 14 de maig al 13 de juny | Centre Social Marcel·lí Pérez | Inauguració: dijous 14 de maig a les 19.00 hores | Horari: de 09.00 a 14.00 i de 16.00 a 21.00 hores - TALLERS: Qui té pansa, té dansa.Divendres 22 i 29 de maig. 17.45 hores. Biblioteca del Graues tracta d’una exposició que ens apropa al món de la cultura de la pansa. Mitjançant una sèrie de panells explicatius s’explica el procés d’elaboració de les panses escaldades, una tipologia de panses única al món i que durant més d’un segle va ser el principal conreu a la comarca de la Safor.amb 25 fotografies de gran format s’ens mostren diversos aspectes tant de l’elaboració de les panses com de l’arquitectura dels riuraus, edifici que naix per protegir les panses de la pluja. una mostra etnogràfica amb les ferramentes bàsiques per aconseguir les panses acompanya als panells i les fotografies. EXCURSIÓ | Coneixer el patrimoni de la pansa: excursió a Montitxelvo i TerrateigDiumenge 17 de maig. eixida a les 08.30 hores, del centre Marcel·lí Pérez Inscripcions: Carlos Fuster 600 806 140

REGIDORIA IGUALTAT I DONAfIRA del MAJOR | Del 7 al 8 de maig de 2015Lloc: Jardí de la Casa de la Cultura Marqués de González de quirós · DIJOUS 7 DE MAIG- 10.00 h | ACTE DE BENVINGUDAa càrrec de personal de l’ajuntament, amb coreografia dels alumnes dels centres municipals de convivència de persones majors i del CeaM Gandia- 10.05 -11.00 h | MASTER CLASS GIMNÀSTICA*a càrrec de Fanny Marco, professora dels centres municipals de convivèn-cia per a persones majors.- 11.00 - 12.00 h | MASTER CLASS zUMBA*a càrrec de rocío Martí, professora de zumba dels centres municipals de convivència per a persones majors.- 12.00 - 13.00 h | MASTER CLASS BALL EN LÍNIA*a càrrec de Patricia Garrigós, professora de Balls en Línia, al Centre Munici-pal de Convivència per a Persones Majors de roís de Corella.- 14.00 h | DINAR DE GERMANOR Lloc: Centre d’oci Joan Climent | Tiquet: 8 € | Venda de tiquets als centres de convivència. Places limitades.- 17.30 - 18.15 h | EXHIBICIÓ DE SEVILLANESa càrrec del Grup de Sevillanes del Centre Municipal de Convivència Corea i roís de Corella.

- 18.15 - 19.00 h | ACTUACIÓ DEL GRUP DE fLAMENC SIROCOA càrrec de: Serafín heredia, a la caixa flamenca; Berna heredia, a la guitarra, i David Garcia, cantaor- 19.00 h | ACTUACIÓ CORAL RONDALLA DEL CEAMa càrrec dels alumnes de la Coral i rondalla del CeaM de Gandia, dirigits per Salvador Sendra. · DIVENDRES 8 DE MAIG- 10.00h – 13.00 h | PINTURA AL CARRER - “SenT La LLuM I eL CoLor” *a càrrec dels alumnes dels cursos de pintura i socarrats dels centres, sota la direcció de Daniel Garcia, professor de dibuix-pintura i socarrats dels centres municipals de convivència per a persones majors.- 10.00 h | Coreografia de benvinguda a càrrec dels alumnes dels centres municipals de Convivència i CeaM - 10.05 - 11.00 h | MASTER CLASS GIMNÀSTICA*a càrrec de Gemma Terrades i Julia Costa , professores del CeaM Gandia.- 11.00 – 11.45 h | MASTER CLASS IOGUILATES *a càrrec d’Àlvar Martí, professor dels centres municipals de convivència per a persones majors.11.45 – 12.45 h | MASTER CLASS TAI-TXI*a càrrec d’Àlvar Martí, professor dels centres municipals de convivència per a persones majors.- 14.00 h | DINAR DE GERMANORLloc: Centre d’oci Joan Climent | Tiquet: 8 € | Venda de tiquets als centres de convivència. Places limitades- 17.00 h | EXHIBICIÓ DE DANSES VALENCIANESa càrrec dels alumnes de danses valencianes dels centres municipals de convivència per a persones majors.- 17.45 h | EXHIBICIÓ DE BALLa càrrec de nico espinosa i Paddy Jones- 18.00 h | ACTUACIÓ MUSICALa càrrec de Joan Lluís Boscà, alumne del Centre Municipal de Convivència - 18.30 h | ACTUACIÓ MUSICAL DEL CONJUNT |ParKInSon- MuSIC * (Cal acudir amb camiseta blanca)Activitats Complementàries:ESTANDS INfORMATIUSels estands estaran oberts en horari de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 20.00 ha càrrec de diverses empreses i col·lectius de la ciutat

Page 25: Full maig 2015

40

ALTRES ACTIvITATS

ASSOCIACIÓ CULTURAL HYPATIADía 10 | Taller de MuDra YoGa Y ManTra YoGa.

DIrIGIDo Por: enCarna, InSTruCTora De La a. C.hYPaTIa. horario: Desde las9.30 horas, hasta las 18 horas. LuGar: CenTro SoCIaL De MarXuquera (La erMITa) PreCIo: La VoLunTaD.

Día 16 | Conferencia de LuISa arIaS, Presidenta de aFISa, asociación de Fibromialgia de la Safor. TíTuLo: “Últimos avances enFibromialgia y enfermedades asociadas, y objetivos conseguidos”. LuGar: FoMenTo, a I C. SaLa De ConFerenCIaS 1ª PLanTa -C/. SanT FranCeSC De BorJa, 56 –GanDía. horarIo: 18.30 horaS. La enTraDa eS LIBre Y GraTuITa. -

Día 23 | aSaMBLea GeneraL orDInarIa, SóLo Para LoS aSoCIaDoS. a las 18 horas, en nuestra sede.

Día 31 | Taller de “VIVeSeGÚn TuS DoneS Y TaLenToS”. Instructores:ruBén SoLerY J. raFaeL PeYrouX. -horario: de 9.30 horas, hasta 18 horas.LuGar: CenTro SoCIaL De MarXuquera (La erMITa). PreCIo: La VoLunTaD.

Para MáS InForMaCIón: associacioculturalhypatia.blogspot.com.esy 625677979

Para LaS SeSIoneS De reIKI: PeDIr CITa PreVIa aL TeLéFono: 691729663

Matrícula oberta durant tot el curs. activitats gratuïtes.Informació i matrícula al carrer de Santa anna, 57 (Centre Social José Giner)

Telèfon 962870823

CENTRE DE DIA DE MENORS SANTA ANNAActivitats per a xiquets i xiquetes de 6 a 11 anys:- Ludoteca: jocs de taula, racó de disfresses i maquillatge, racó de la casa i la botiga, racó de cotxes, racó de construccions, racó del bar, etc.- Tallers: manualitats, teatre, expressió corporal, música, dansa lliure, experiments, jocs cooperatius, etc.horari a triar entre dos torns:· Torn 1: dilluns, de 17.30 h a 18.30 h; dimarts i dijous, de 17.30 h a 19.30 h· Torn 2: dilluns, de 18.30 h a 19.30 h; dimecres i divendres, de 17.30 h a 19.30 hActivitats per a joves de 12 a 16 anys:- Jocs: de taula i per a joves- Tallers: manualitats, teatre, expressió corporal, cooperatius, de coneixement personal, etc.- Pel·lícula: rodatge d’una pel·lícula realitzada pels alumnes. horari a triar entre dos torns:· Torn 1: dilluns i dimecres, de 19.30 h a 21.00 h · Torn 2: dimarts i dijous, de 19.30 h a 21.00 hPeríode d’activitats: d’octubre de 2014 a juny de 2015

ASOCIACIÓN INTERCULTURAL MIDRASHIC · Tai-Chi | Sábados 9,15 hs. Foro de Convivencia Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandia· Informática | Sábados 10.30 hs.Foro de Convivencia Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandia· Taller de Iniciación a la Radio | Sábados 9.30 Foro de Convivencia Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandia· Taller de Teatro | Lunes: 19.30 a 21.00 h. Centro Social roig de Corella, C/ Ciudad Laval 22. Gandia· Curso de francés | Martes y jueves: 17.00 a 19.00 h. Foro de Conviv. Manuel Broseta, C/Cervenates 24,.· Tertulias de francés | Lunes: 17.00 a 19.00 h. Foro de Convivencia Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandiaespacio Interactivo, mejora tus conocimientos del Idioma participa de nuestra tertulia.· Curso de Corte y Confección | Miércoles de 09.30 a 11.30 h. Centro Social roig de Corella, C/ Ciudad Laval 22, Gandia

- Del 8 al 23 de maig | EXPOSICIÓ DE PINTURA i SOCARRATS “AQUARIS”a càrrec dels alumnes dels centres municipals de convivència per a persones majors, sota la direcció de Daniel Garcia, professor dels centres municipals de convivència, al Claustre de la Biblioteca Central Municipal.- 14 de maig | XarraDa: “hdratació i cura de la pell corporal i facial” | a les18.00 ha càrrec d’andrea Martínez. Col·labora: Farmacia del Paseo. | Lloc: Centre d’oci Joan Climent - 15 de maig | XarraDa: “qué faries si no tingueres por?” | a càrrec d’alicia Faus, psicòloga | Lloc: Centre de Convivència de Persones Majors de Corea- 21 de maig | XarraDa: “La salut i el benestar està en les teues mans” | a les 18.00 h | a càrrec d’Àlvar Martí, terapeuta holístic | Lloc: Centre d’oci Joan Climent- 22 de maig | TeaTre: ací no paga ni Déu | a les 17.30 h a càrrec dels alumnes del Centre Municipal de Convivència per a Persones Majors de roís de Corella, sota la direcció de Beatriz Sánchez. Lloc: Centre de Convivència de Persones Majors roís de Corella.

Page 26: Full maig 2015

MAIG · 201541

ALTRES ACTIvITATS

Infórmate y apúntate: C/Cervantes 24, Despacho 107 – Tel. 633 562 544e-mail: [email protected]

· Taller de Artesanía “Tejiendo Redes” | Martes: 18.30 a 20.00 h. Foro de Convivencia Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandia· Risoterapia - Arterapia | Talleres varios para reconocer y trabajar nuestras habilidades sociales y emociones: · Italiano Turístico | Miercoles de 18.30 a 20.00 Foro de Convi. Manuel Broseta, C/Cervenates 24, Gandia · Asesoramiento en Extranjería | Foro de Convivencia Manuel Broseta C/Cervenates 24, Gandia· Otras Actividades y Servicios- Cursos de integración: escuela de acogida, Valenciano, Castellano- Conoce tu Ciudad y tu Comarca- Talleres varios para reconocer y trabajar nuestras habilidades sociales y emociones.- Mediación- Mediación Intercultural: Gestión y resolución de conflictos comunitarios, familiares, educativos, otros. Barrios del Tercer Ladoel objetivo de nuestras actividades es garantizar la integración y cohesión social de toda la ciudadanía en pos de una convivencia pacífica basada en la participación y el respeto a la diversidad.

TEATRE DEL RAVALací mateix:Teatre escola del raval | espai per a l’ensenyament de teatre i música | Taller de circ per a grans i menuts | Ioguilates. Meditació en família | Mercat de productes ecològics de proximitat | Servei de bar

· Martina i el bosc de paper de L’horta TeatreDs. 09-05-2015 | 18h00 | 5 € | Teatre. País valencià. 50 minutsMartina és una xiqueta de paper que viu en una casa de cartó. un dia troba una papallona preciosa i, contenta i pagada, la caça i la guarda en una gàbia. Buscant-ne més s’endinsa en el bosc, on toparà amb uns companys força especials: un elefant poreguita, una girafa presumida i molts més amics. Tots ells l’ajudaran a tornar a casa. Pel camí nevarà, plourà i el sol escalfarà la terra; naixeran plantes i flors, i volaran els pardals i les papallones… així és com Martina descobrirà que la natura ha de ser lliure i s’ha de cuidar.

Sant ramon, 8 | 46702 - Gandia | Informació i reservesTel. 962 866 532 | [email protected]és informació: www.teatreravalgandia.org

Facebook Teatre del raval Gandia | Twitter @TeatreravalG | Instagram teatreravalg | Canal Youtube Teatre raval Gandia

· a les fosques (Black comedy) de Lletraferits & ComediantsDv. 15, 22.30h - Ds. 16, 22.30h i Dg. 17 | 19.00hentrada: 6 € | Venda anticipada en Moreno ópticos (c. Beneficiència, 2) i al mateix Teatre del raval (c. Sant ramon, 8), fins esgotar localitats. Teatre. País Valencià. 80 minutsen homenatge pel 50 aniversari de l’estrena de Black Comedy (juliol 1965), la Cia. Lletraferits & Comediants posa en escena durant tres dies aquesta peça teatral de Peter Shaffer, dirigida i adaptada per Ignasi Moreno per a l’ocasió. en aquesta comèdia s’ajunten una sèrie de despropòsits que vaticinen un desastre, del qual serà difícil sortir amb veïns tafaners, una amant despitada, un exmilitar coronel, un escultor en potència i la seua dona, i un prestigiós col·leccionista d’art.

· Sona Baixet FestDs. 30-05-2015 | Tot el dia | alqueria Laborde (Carretera del Grau, s/n – Gandia)entrada: 10 € en taquilla, 8 € anticipada (de venda al Teatre del raval i al Consell dels Joves de Gandia)Tallers, jocs, música, titelles, contacontes, punxadiscos, cinema en Súper-8 i moltes més sorpreses per a grans i menuts.

fOMENT GANDIA· VIERNES 8 DE MAYO A LAS 21:00 | FrIeD BananaS (rIThM,n,BLueS)

· JUEVES 21 DE MAYO | hoMenaJe a LLuIS LLaCh | ricardo, nastya y DanteSoCIoS: enTraDa GrauTITa | no SoCIoS: 5€ InCLuYenDo ConSuMICIon

Page 27: Full maig 2015

42

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA | CAMPUS DE GANDIA· fORMACIÓCurs: Ven el teu curt: del tràiler a la distribucióData: 4, 6 i 11 de maig per les vespradesLLoc: Laboratori d’edició avançada del Campus de GandiaL’objectiu del curs és que els estudiants aprenguen a promocionar i vendre els seus projectes audiovisuals, que coneguen les ferramentes i habilitats necessàries i també les plataformes, tant nacionals com internacionals, que existeixen. S’analitzaran i es practicaran, entre a altres, la importància de fer un bon tràiler, desenvolupar un grafisme adequat per a l’audiovisual, els canals de distribució nacional i internacional existents, i les plataformes de recerca de finançament. el curs compta entre el professorat amb nacho ruipérez, titulat en Comunicació audiovisual al Campus de Gandia de la uPV i director de cine, guionista... entre altres moltes coses. Preu: estudiants uPV i alumni uPV: 85,00 €; resta de públic: 90 €Més informació www.cfp.upv.es

· ACTIVITAT ESPORTIVA12 hores esportivesData: 7 de maig de 10.00 a 21.00 hores.Lloc: Instal·lacions esportives del Campus Preu: Gratuït per a tots els alumnes del Campus de GandiaMés informació: www.facebook.com/SeGandiauPV o [email protected]

ALTRES ACTIvITATS

AGRUPACIÓN ASTRONÓMICA DE LA SAfOR-AESCULos jueves: AstronomíaLa agrupación astronómica de la Safor, y aeSCu (asociación de estudiantes y Simpatizantes del Centre Internacional de Gandia universidad de Valencia) continuando con el ciclo de charlas y actividades, presenta la conferencia titulada:Arqueoastronomía: tres ejemplos locales Dr. José Lull | associate Professor | Departament de Ciències de l’antiguitat i de l’edat Mitjana | universitat autònoma de Barcelona | Profesor de egiptología de la universitat de Valènciaestudios sobre la alineación solar del antiguo convento franciscano de Benitaia (Vall de Gallinera) la alineación solar del arc de Santa Llúcia en Penáguila y la alineación solar del solsticio de verano en la cueva Bolumini (Beniarbeig) nos han permitido recuperar tradiciones de las cuales se había perdido su origen. Tres ejemplos de cómo la astronomía, que nace con la humanidad, rige nuestras actividades, y nuestros pensamientos. Fecha: jueves, 21 de mayo de 2015 | Lugar: Sede social de la agrupación astronómica de la Safor | C/. Pellers, 12 – bajo GanDIa | Hora: 19:30 | Duración aproximada: 1 hora

MEDI NATURAL DE GANDIA | ACTIVITATSel Servei d’agricultura i Medi natural de l’ajuntament de Gandia anuncia els horaris per a visitar els centres d’interpretació ambiental i la Cova del Parpalló.· Centre d’Interpretació de la Marjal de Gandia. Situat a la banda sud de la Marjal de Gandia, al costat de l’alqueria del Duc, aquest Centre ofereix visites guiades per a grups escolars i associacions, així com per a particulars. L’objectiu del Centre és donar a conéixer la importància de la Marjal com a ecosistema costaner, tant per la biodiversitat que alberga com per la seua funció dins del cicle de l’aigua. una marjal ben conservada evita la intrusió de la mar en els aqüífers d’aigua dolça. al Centre d’Interpretació, també ens expliquen els aspectes culturals lligats a la història de la Marjal de la Safor. Dies: de dimecres a divendres, de 9 a 17 h; dissabtes i diumenges, de 9 a 14h. Informació i reserves per a escolars i grups: www.medinatural.gandia.org o al telèfon 962840423. · Centre d’Interpretació Parpalló-Borrell. Situat dins del Paratge natural Municipal Parpalló-Borrell, aquest Centre ofereix visites guiades per a grups escolars i associacions, així com per a particulars. L’objectiu del Centre és donar a conéixer la importància d’aquest espai protegit, mostrant-nos els seus valors naturals i culturals, amb un enfocament especial cap a la seua conservació. el Centre compta amb una sala dedicada a la Cova del Parpalló, amb rèpliques del seu art i ferramentes prehistòriques. Dies:

de dimecres a divendres, de 9 a 17 h; dissabtes i diumenges, de 9 a 14 h. Informació i reserves per a escolars i grups: www.medinatural.gandia.org o al telèfon 962877000.· Cova del Parpalló. Situada dins del Paratge natural Municipal Parpalló-Borrell, la Cova del Parpalló és una de les coves més importants del Paleolític Superior, època en què els humans eren caçadors-recol·lectors i el planeta passava la darrera època glacial coneguda. en aquest marc, l’home de Parpalló va desenvolupar el seu art sobre plaquetes de pedra. Les troballes artístiques a Parpalló representen una enciclopèdia de l’art Paleolític mediterrani. La Cova del Parpalló està oberta a visites guiades per a escolars i particulars. els escolars poden reservar per a dimecres, dijous o divendres. Les visites a particulars estan programades per a dissabtes i diumenges, en horaris de 10 i 12 h. es recomana reserva anticipada. Informació i reserves: www.medinatural.gandia.org o al telèfon 962877000, en horari del Centre d’Interpretació.

Page 28: Full maig 2015

MAIG · 201543

ALTRES ACTIvITATS

Més informació en www.gandia.upv.es

ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DEL RAVAL - ACTIVITATS MAIG· Dies 4, 5, 6 i 7 de maig, de 7,30 a 8,30 hores, TALLER DE DANSES EN EL CENTRE SOCIAL DEL RAVAL. Podran apuntar-se prèviament tots aquells veïns/es que desitgen participar. · Dia 9 de maig, dissabte, a les 11,30 hores del matí: XVII CONCURS DE DIBUIX A L’AIRE LLIURE PER A XIQUETS. Tindra lloc a la Plaça del Tirant, per a xiquets d’educació primària i infantil.Inscripcions al Centre Social del raval carrer Moreria, 11 o telefonant al 96 295 96 25. De vesprada, a les 20 hores, LA DANSÀ DE GANDIA, al carrer de Baix, fins a la plaça de Sant Josep.

· Dia 30 de maig, dissabte: VIII MARXA A PEU MARJAL GANDIA, (Germandat ecce homo/associació de Veïns del raval)Concentració i eixida 8.15 hores, plaça Sant Josep.recorregut 14 km: Plaça de Sant Josep – Camí Vora riu Serpis – Camí l’alqueria de Potes – L’alqueria del Duc (Marjal) – Camí de la Séquia reial – Bancal de Salva Deusa (esmorzar) – Marjal dels Borrons – L’alqueria del Duc (Dinar) – Carril Bici Grau-Gandia – Bancal del Barquero (sopar).recomanacions: Portar esmorzar, aigua i barret per al sol.Cal apuntar-se al Centre Social.

ASSOCIACIÓ BANC DEL TEMPS GANDIAel Banc del Temps, és un projecte de l’associació Banc del Temps Gandia, que comença a funcionar al novembre de 2011. el Banc del Temps Gandia naix amb el propòsit d’ampliar la xarxa de suport informal (formada per família, amics i veïns) de persones que estiguen disposades a dedicar part del seu temps a ajudar els altres socis del banc del temps en alguna necessitat que tinguen i, de la mateixa manera, poder rebre ajuda i serveis que necessiten en algun moment. el Banc del Temps crea una base de dades i facilita l’intercanvi de serveis, tots amb el mateix valor: el temps, mesurat en hores.

Si voleu assistir a algun taller o participar en alguna activitat, ho heu de comunicar i inscriure-vos prèviament. esperem que siguen del vostre gust i que participeu. Totes les activitats es realitzen a l’alqueria Laborde.ACTIVITATS REGULARS:DILLUNS: - 17.30 h | Tallers de Dilluns Creatius - 17-19 h | Perruqueria (cita prèvia)DIMECRES: - 10 h | Castellà - 10 h | anglès, iniciació - 11.30 h | anglès conversació

- 17 h | Chi Kung Fu - 17.30 | Ball Llatí

- 18.30 h | Informàtica BàsicaDIJOUS: - 16 h | Curs de Valencià nivell MitjàDIVENDRES: - 11.30 h | Fiancés conversació - 19 h | Cantar por CantarDISSABTE: - 11 h | BiodanzaACTIVITAT MENSUALTaller de Microelectrónica (arduino) 07/05/2015 a las 17.30hatenció al públic: estem a l’alquería Laborde (antiga TV Gandia) Seu del Consell dels Joves, els dimecres, de 10:30-13h i de 17:30 a 19h. els divendres, de 10.30-13 h.

Telèfon de contacte 96 295 12 00 | Correu-e: [email protected] | web: www.bdtgandia.org

· EXPOSICIÓ fOTOGRÀfICA Internacionalitat significa cooperació Data: del 4 al 16 de maig Lloc: hall d’exposicions – planta baixa de l’edifici aula Magna Projecte realitzat per estudiants erasmus, fruït de la col·laboració entre la Köln International School of Design, la Fachhochschule Köln - Cologne University of Applied Sciences, el Deutscher Academischer Austausch Dienst German Academic Exchange Service i el Campus de Gandia uPV. Exposen: andrea Bulhosa, alberto Carbonell, henrik Balzer, Paul Peeters, Daniel Villar, Pablo López, Marc Daniel Karkowsky, Casilda de Zulueta, Daria Solovy, Kadir Celik, Carina Buhlert, Florian Yeh, Kristin Garbs, Christin hoppe, alejandro Mirena, alberto rodríguez, Yannick eisenhuth, Martin Koziel i Sebastian Wosik.

Page 29: Full maig 2015

44

ALTRES ACTIvITATS

* Globalmon: C/ Duc alfons el Vell, núm. 5, 46701 Gandia. Contacte: 962950668, [email protected]

* Viviendas para los Sin Techo: C/ San Josep de Calassanç, nun. 5, 46701 Gandia. Contacte: 962961003, [email protected]

CONCURS DE CURTS EDUCA-SÒLIDen el marc del projecte eDuCa-SÒLID (educació per al Desenvolupament i la Solidaritat Internacional als Joves de la Comarca de la Safor), vos convidem a participar en el concurs de Curts sobre algunes de les temàtiques pròpies de l’educació per al Desenvolupament.

BASES DEL CONCURS1. Poden participar les persones majors de 16 anys.

2. els curts versaran sobre 3 temàtiques: Medi ambient i Desenvolupament, Interculturalitat i Desenvolupament i Drets humans i Desenvolupament. es podrà elegir una de les tres temàtiques i/o totes o alguna de forma transversal. 3. es podran presentar dos curts per participant.

4. La convocatòria estarà oberta fins al 25 de maig. els curts s’entregaran a la seu de Globalmon o de Viviendas para los Sin Techo*. També es poden enviar per correu postal.

5. els curts no podran durar més de 8 minuts.

6. els curts presentats han de ser inèdits.

7. Les persones participants cedeixen als organitzadors del concurs els drets de mostrar les imatges presentades per a un ús educatiu, que en cap dels casos es realitzarà de forma comercial, sense necessitat d’avís ni compensació per la concessió d’aquest dret.

8. els curts s’entregaran en format MP4 i gravat en DVD, junt amb una fitxa d’inscripció, que estarà habilitada en el següent enllaç http://educasolid.blogspot.com.es/ . També es podrà arreplegar en les seus de Globalmon i Viviendas para los Sin Techo*. Cal entregar 6 còpies de cada curt (6 DVD).

9. L’entrega dels premis es realitzarà durant la celebració del Festival de Curts eDuCa-SÒLID, un més després de la data d’entrega.

10. el jurat estarà format per: un membre de Globalmon, un membre de Viviendas para los Sin Techo, un professor o professora d’ imatge i sò de l’IeS Veles e Vents, un professor o professora de Comunicació audiovisual de la uPV-Campus de Gandia, Félix Murcia (director artístic, Premi nacional de Cinematografia) i Àlex oltra (fotoperiodista).

11. els curts premiats rebran un diploma i una dotació econòmica, en funció de la classificació; Premis: Primer premi: 500 euros Segon premi: 300 euros Tercer premi: 200 euros 3 accèssits de 100 euros cadascun. 12. Les entitats promotores, d’acord amb el Jurat designat per a la selecció dels curts, es reserven el drets a declarar desert qualsevol dels premis establerts.

Page 30: Full maig 2015

MAIG · 201545

InFORMACIÓ

CASA DE CULTURA MARQUéS GONzáLEz DE QUIRÓS Passeig de les Germanies, 13 - Tel. 96 295 95 35 horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h · [email protected]

UNIVERSITAT POPULAR DE GANDIA Plaça Loreto, 4 - Tel. 96 295 95 15 horari: de dilluns a dijous, de 9.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h Divendres, de 9.00 a13.30 h · [email protected]

CENTRE INTERNACIONAL DE GANDIA - UV C/ Tossal, 8 - Tel. 96 204 48 20 - Fax. 96 204 47 25 horari: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 16.30 a 19.00 h [email protected] |http://cig.uv.es/

MUSEU ARQUEOLÒGIC DE GANDIA - MAGa C/ hospital, 20 - Tel. 96 295 95 40 horari: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 14.00 h i de 15.00 a 19.00 h Diumenges i festius, de 10.00 a 14.00 h Tancat els dilluns, excepte festius entrada 2 € - reduïda per a grups, menors de 25 anys i majors de 65 anys: 1 E Gratuïta els diumenges i festius [email protected] | www.magamuseu.org

OfICINA JOVE DE GANDIA C/ Tossal, 8 - 46701 Gandia Tel. 96 296 66 70 | [email protected] horari d’atenció al públic: de dilluns a divendres, de 9.00 a 14.00 h i de 16.00 a 20.00 h Dissabtes, de 10.00 a 14.00 h

MUSEU fALLER C/ Sant Martí de Porres, 29 - Tel. 96 296 68 19 (informació i reserves) horari d’hivern: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 17.00 a 19.00 h - Diumen-ges, d’11.00 a 14.00 h

horari d’estiu: de dimarts a dissabte, de 10.00 a 13.00 h i de 18.00 a 21.00 h - Dilluns, tancat. Festius, obert d’11.00 a 14.00 h [email protected] | www.museufaller.org

INSTITUT MUNICIPAL D’ARXIUS I BIBLIOTEQUES - IMAB

ARXIU HISTÒRIC MUNICIPAL Plaça rei en Jaume, 10

Tel. 96 295 95 67

[email protected]

horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 14.00 h. Dilluns, de 17.00 a 19.00 h

BIBLIOTECA CENTRAL CONVENT DE SANT ROC Plaça rei en Jaume, 10

Tel. 96 295 95 55

[email protected]

horari: de dilluns a divendres, de 10.00 a 21.00 h. Dissabtes, de 10.00 a 13.30 h

BIBLIOTECA INfANTIL JUVENIL Plaça rei en Jaume, 10

Tel. 96 295 95 95 (Infantil) [email protected] [email protected]

horari: de dilluns a divendres, de 16.00 a 20.30 h. Dissabtes, de 10.00 a 13.30 h

BIBLIOTECA DE BENIOPA L’aigüera, 1

Tel. 96 287 43 87

[email protected] horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h. Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a 20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat

BIBLIOTECA DE BENIPEIXCAR - RAVAL Ferrocarril d’alcoi, 3

Tel. 96 295 98 09

[email protected]

horari: de dilluns a divendres, de 14.00 a 21.00 h

BIBLIOTECA DEL GRAU Mare de Déu Blanqueta, s/n

Tel. 96 284 82 18

[email protected]

horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a 20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat

BIBLIOTECA PARC DE L’ESTACIÓ Parc de l’estació, s/n

Tel. 96 295 98 19

[email protected] horari: de dilluns a dijous, de 16.00 a 20.00 h Divendres, de 10.00 a 13.30 h i de 16.00 a 20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat

BIBLIOTECA DE SANTA ANNA Plaça Santa anna, s/n

Tel. 96 286 74 51

[email protected] horari: de dilluns a divendres, de 17.00 a 20.00 h. Dissabtes i diumenges, tancat

Consulteu la programació en la web municipal www.gandia.org (secció de Cultura). Seguiu-nos, també, al facebook de Cultura Gandia i Teatre Serrano i al Twitter @CulturaGandia i @SerranoTeatre