diari de l'ametlla març 2012

32
D D i i a a r r i i d d e e l’ l’ A A m m e e t t l l l l a a 93 Any IX www.ametlla.cat Butlletí Municipal de l’Ametlla març12 p 11 ENTREVISTA Xavier Martínez, regidor de Barris i de Gent Gran de l’Ajuntament p 21 SOCIETAT Exposició fotogràfica “Senyores, senyors... Bon dia!” p 3 AJUNTAMENT AL DIA Campanya “Compartir Cotxe” a l’Ametlla C C a a r r n n a a v v a a l l p 12

Upload: ajuntament-de-lametlla-del-valles

Post on 23-Feb-2016

259 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla del mes de març de 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Diari de l'Ametlla març 2012

DDiiaarrii ddee l’l’AAmmeettllllaa 93

Any IX

www.ametlla.cat Butlletí Municipal de l’Ametlla març’12

p11

ENTREVISTA

Xavier Martínez,regidor de Barris ide Gent Gran del’Ajuntament

p21

SOCIETAT

Exposiciófotogràfica“Senyores,senyors... Bon dia!”

p3

AJUNTAMENTAL DIA

Campanya“Compartir Cotxe”a l’Ametlla

CC aa rr nn aa vv aa ll

p12

Page 2: Diari de l'Ametlla març 2012

Divendres 2A les 18 h. A la sala infantil de la Biblioteca.Hora del conte. Boscos espessos, a càrrec deLídia Clua. Org. Biblioteca.

A les 18 h. A Can MuntanyolaSortida al TNC. El mercader de Venècia.Org. Àrea de Cultura i Tertúlies Literàries.

Dilluns 5A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca.Converses en francès. Org. Àrea de Cultura.

A les 19,45 h. a la sala polivalent.Curs de gestió i dinamització de les AMPA.Org. Àrea d’Ensenyament

Dimecres 7A les 20 h. a la Sala Polivalent."Va de piropos". Contes per a adults des d'unavisió femenina, a càrrec de Sandra Rossi. Amb untoc de sensibilitat i d'humor argentí.Org. Biblioteca i Àrea de Cultura.

Dijous 8A les 20 h. a la Sala Polivalent.Conferència "La sexualitat a partir dels cin-quanta, la falta de desig i la anorgàsmia feme-nina", a càrrec d'Eulàlia Cladellas, metgessaespecialista en medicina familiar i comunitària imàster en sexologia clínica i salut sexual.Org. Àrea de Cultura.

Divendres 9A les 19,30 h. a la Sala Polivalent."Adéu a la superwoman”. Taller gratuït de 2h. acàrrec de Begoña Serra, Psicoterapeuta i expertaen temes de dona i prevenció de violència de gè-nere de Mar Nua.Taller dinàmic i participatiu prenent consciència decom els missatges que rebem afecten a la imatgeque tenim de nosaltres mateixes.Org. Àrea de Cultura i Mar Nua.

Dilluns 12A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca.Converses en anglès. Org. Àrea de Cultura.

A les 19,45 h. a la sala polivalent.Curs de gestió i dinamització de les AMPA.Org. Àrea d’Ensenyament

Dimarts 13A les 18,30 h. al local de les TertúliesTertúlia literària. El patriarca, de Najat El Hachmi,Org. Àrea de Cultura.

Dijous 15de 9,30 h. a 11,30 h. a la Sala Polivalent.Conferència col·loqui “Optimització pràcticareducció de costos en les normes ISO”, a càr-rec de Xavier Bruna, enginyer informàtic, expert encostos i producitivitat, auditor de sistemes de ges-

tió ISO i soci fundador de BSIC SL.Org. Àrea de Promoció Econòmica.

A les 19 h. a la Sala Polivalent.Tertúlia literària. El patriarca, de Najat El Hachmi,Org. Àrea de Cultura.

Divendres 16A les 18 h. a la sala infantil de la BibliotecaHora del conte. Les S.I. (Súper Iaies), a càrrec deMon Mas. Org. Biblioteca.

A les 18,30 h. al local de les tertúlies LiteràriesTertúlia literària. El patriarca, de Najat El Hachmi,Org. Àrea de Cultura.

A les 20 h. a la Sala d’Art Carles SindreuInauguració de l’exposició de pintura abstractede Teresa Sanmartí.Org. Associació d’Artistes de l’Amet-lla i Àrea de Cultura

Dissabte 17A les 11 h. a la sala infantil de la BibliotecaCistell de contes. El sol i la lluna, a càrrec deMercè Rubí. Org. Biblioteca.

Diumenge 18A les 10 h. al Parc de Maria LluïsaBicicletada al camp de vol de Rosanes.Org. Àrea d’Esports.

Dilluns 19A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca.Converses en francès. Org. Àrea de Cultura.

A les 20 h. a la Sala PolivalentXerrada col·loqui “Parlem de la discapacitatintel·lectual”. Org. Fundació Gerard i Ajuntament

Dijous 22A les 19,30 h. a la sala polivalent.Trobada amb l’escriptora Sílvia Alcántara, au-tora del llibre Olor de colònia. Org. Àrea de Cultura.

Divendres 23A les 18 h. a la sala infantil de la BibliotecaHora del conte. Encendre la nit, a càrrec de San-dra Rossi. Org. Biblioteca.

Dissabte 24A les 10 h. a la Font de la MinaFem dissabte. Jornada de neteja popular al to-rrent de la Mina. La matinal serà guiada per un mo-nitor que explicarà el bosc de ribera i els impactesassociats. A les 12 h. hi haurà un petit refrigeripels assistents. Org. Àrea de Medi Ambient i Ass. Hàbits.

Diumenge 25A les 18 h. a la Sala de Teatre"T'en fais pas! Viens a Montparnasse!", a càrrecde la companyia Roda Fetillera. Un monòleg sobreKiki de Montparnasse a càrrec de Cristina Canu-das.Org. Regidoria de Cultura i Grup de Teatre Nyoca.

Dilluns 26A les 19,30 h. A l’Escola Municipal de Música.Concert de primavera. A càrrec dels alumnes del’Escola Municipal de Música.Org. Escola de Música.

Dijous 29A les 18,30 h. A l’Escola Municipal de Música.Concert de violoncels. A càrrec del grup9CELOS.cat Org. Escola Municipal de Música.

Diari de l’Ametlla, març de 20122

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’Ametlladel Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntament del’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de Prensa Dia-ria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i untelèfon de contacte a: [email protected]. No poden tenir una ex-tensió superior a 3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametllaes reserva el dret a modificar la llargada del text per adaptar-lo a la ma-quetació i no es fa responsable del seu contingut.

MARÇ’ 12 Agenda d’activitatsConsulta la darrera hora a l’agenda de www.ametlla.cat

Page 3: Diari de l'Ametlla març 2012

Ja fa uns quants mesosque l’Ajuntament de l’Ametlladel Vallès es va adherir alprojecte Compartir Cotxe, unprojecte que neix de la volun-tat del Consistori de fomentarentre la població un ús mésracional del cotxe, en prod’un estalvi econòmic i d’unamillora mediambiental.

Aquest servei consisteix afacilitar la trobada de personesque estan interessades a com-partir el vehicle privat a l'horade fer un viatge, i per això s'hahabilitat un aparcament ala carretera de Barcelona, ala vora de la rotonda de CanDraper, que està senyalitzatamb aquest distintiu.

Objectius• Facilitar als ciutadans i a

les ciutadanes de l'Ametlladel Vallès una altra alternati-va en els seus desplaça-ments, tenint en compte me-sures de sostenibilitat en lamobilitat.

• Disminuir la contamina-ció i el consum energètic pro-duït pels vehicles privats.

• Millorar la utilització del'espai públic.

Com funcionaMitjançant aquest servei

veureu on line les persones queestan inscrites per fer un viatgesemblant al vostre. A través delcorreu electrònic us podreuposar en contacte amb elles.Veureu quines són les sevespreferències, si disposen o node cotxe, el motiu del viatge, itot un seguit de dades per fermés fàcil la trobada de com-panys i companyes de viatge.Podreu deixar un missatgeelectrònic a aquelles personesque considereu que sónadients per compartir unmateix viatge. Tot de maneraimmediata i sense intermedia-rism sense cap cos afegit.

Com fer-hoAccedeix al web municipal

www.ametlla.cat i prem elbàner "compartir cotxe" quetrobaràs a la dreta de la pan-talla i que té l’aspecte quereproduiïm al final de l’article.

Seguidament entraràs al'espai de “Compartir Cotxe”on, a través del menú de l'es-querra de la pantalla, podràsregistrar-te, escollir el tipus deviatge que desitges fer i posar-te en contacte amb altres per-sones per compartir el cotxe.

Bàner per accedir al “Compartir Cotxe” que trobaràs al web www.ametlla.cat

Diari de l’Ametlla, març de 2012 3

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

Compartir cotxe a l’Ametlla del VallèsPer tal de facilitar als veïns de l’Ametlla una alternativa més econòmica i sostenible en els seus desplaçaments, ja fa temps quel’Ajuntament es va adherir al Projecte Compartir Cotxe, pel qual recentment va habilitar un aparcament a l’entrada del poble

Resum anual del servei “Compartir Cotxe” a l’Ametlla del Vallès

Pàgina del “Compartir Cotxe” que trobaràs al web www.ametlla.cat

PPeerrddoonneeuu,,

ppeerròò

aallggúú hhoo

hhaavviiaa

ddee ddiirr!!

Page 4: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 20124

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

L’Ajuntament sancionarà els propietaris de gossos que no

recullin els excrements del carrer

Des de les àrees de Salut, Medi Ambient i Policia Locals'informa que l'incompliment de l'Ordenança Municipal Fis-cal n.13, referent a la tinença d’animals de companyia,comportarà la corresponent penalització econòmica alspropietaris d'aquests animals a partir del dia1 de març, diaen el que es començaran a aplicar unes sancions quepoden oscil·lar entre 60 € i els 120 €.

Aquesta mesura s’ha anunciat, també, a la pagina webde l’Ajuntament per tal que tothom en sigui coneixedor iprengui les mesures corresponents.

El seu objectiu és eradicar no només una mala imatgedel poble, sinó també solucionar un problema de salutpública pels vianants que circulen tranquil·lament pelscarrers de l'Ametlla.

La voluntat és que els vianants puguin caminar pelscarrers sense veure la imatge desagradable dels excre-ments a llocs com parcs, les portes de les escoles o lesàrees on el trànsit de persones és contínua. Des de l’Ajun-tament s’espera que la ciutadania prengui consciència, pelbé de tots els veïns.

Revisions de gas propà i butà

Regidoria de Salut Pública

El Curs bàsic d’Autocontrols per als Establiments Alimen-taris, bars i restaurants de l’Ametlla del Vallès es tracta d’uncurs organitzat pel Servei de Salut Pública de la Diputació deBarcelona, amb la col·laboració de la regidoria de Sanitat,Consum i Comerç de l’Ajuntament de L’Ametlla del Vallès.

El curs està previst pel dimarts dia 27 de març d’en-guany a la Sala Polivalent (sota la Biblioteca) en dos torns;el primer de 14 h. a 15,30 h. i el segon de 16 h. a 17,30 h.,amb l’objectiu de proporcionar als manipuladors d’alimentsdels establiments alimentaris, bars i restaurants del munici-pi, els coneixements d’higiene i seguretat alimentària ne-cessaris en el seu lloc de treball.

Aquesta sessió informativa anirà a càrrec la Sra. Rosa M.Cabré, del Departament de Salut Alimentària de la Diputa-ció de Barcelona.

Els establiments interessats a assistir-hi, han de confir-mar la seva assistència a l’Ajuntament (93 843 25 01 ext.107), indicant nom de l’establiment i el nom i DNI de la per-sona que hi participi amb la finalitat de poder emetre el cer-tificat d’assistència corresponent.

Curs bàsic d’autocontrols per als establiments alimentaris, bars i restaurants de l’Ametlla

ObjectiuProporcionar als assistents els coneixements necessaris d’higiene i seguretat alimentària per aplicaren el seu lloc de treball.

Continguts- Conceptes bàsics del sistema d’APPCC i els prerequisits - Pla de control d’aigua - Pla de control temperatura dels equips- Pla de neteja i desinfecció- Pla de control de plagues- Pla de control de proveïdors

MetodologiaExposició teòrica, discussió en grup.Es facilitarà als assistents un dossier amb els continguts del curs.

DestinatarisProfessionals manipuladors d’aliments dels establiments alimentaris, bars i restaurants del municipi.

ProfessoratTècnica Salut Publica de la Diputació de Barcelona. Rosa Ma. Cabré

Policia Local

Creiem necessari informar sobreuna sèrie de consells bàsics enrelació a possibles irregularitatsen les revisions relacionadesamb el gas natural o el propà ibutà. Especialment en èpoquesde fred és habitual i normal quees realitzin revisions de les ins-tal·lacions a les quals ens refe-rim. Val a dir que, normalment,aquestes revisions es realitzende forma totalment legal, si béés cert que, en algunes ocasions,aquestes es fan d’una forma irre-gular, bàsicament per la picares-ca de determinades personesque no estan autoritzades i quegeneren factures que superenels valors normals. Hem de tenirpresent que les revisions realit-zades a instal·lacions de gaspropà i butà es paguen in situ, adiferència del gas ciutat.

Així doncs, cal tenir en comp-te els següents punts:

La revisió periòdica obligatò-ria és cada 5 anys per a gasbutà i per a gas natural. Per tant,sempre ens haurem d’assegurarque hagi passat el temps neces-sari per fer la nova revisió. Ambel certificat en mà, haurem decomprovar que no hagi caducataquest període i, si no és així, nohem de fer la revisió.

Un cop passada aquesta, lapersona que la fa ha d’emetre elCertificat de Revisió Periòdi-ca, en el que hi ha de constar lescondicions en les que es troba lainstal·lació i, si s’escau, la cor-recció dels defectes. El lliuramentdel certificat obligatori va implí-cit al cost de la revisió. Aquestés el document que ens serviràper comprovar quan s’ha de tor-nar a realitzar. Aquesta només la

pot fer un instal·lador autoritzato empresa autoritzada. Semprehauríem de demanar el carnetacreditatiu autoritzat per laDirecció General d’Energia iMines (DGEM). En aquest car-net hi constarà el DNI, el nom del’empresa on treballa i el seuregistre.

S’ha de desconfiar de la per-sona que es presenta a casa nos-tra per realitzar la revisió i queno s’acredita mitjançant el cor-responent carnet. En cas dedubte, es pot fer la consulta tele-fonant a la Direcció Generald’Energia i Mines (DGEM)telèfon 93 484 94 00 i no al

telèfon que en moltes oca-sions ells mateixos propor-cionen. Si no estem segurs de lapersona que té intencions d’en-trar a casa, no s’acredita o senzi-llament comprovem que no calpassar la revisió perquè no havençut el període corresponent,no hem de permetre l’entrada acasa nostra. És molt importantque abans de permetre la repa-ració o la intervenció de l'ins-tal·lador ens informem delcost de la seva feina. Si enssembla correcte decidirem sivolem els seus serveis o elsd’una altra empresa, ja que somlliures d’escollir.

Per evitar possibles proble-mes, el més segur és encarregarla revisió a un instal·lador deconfiança, sempre que aquestdisposi del carnet de gas al queens referim.

Només és necessari passarla revisió de gas butà a lesinstal·lacions fixes, és a dir:cuines fixes, escalfadors, etc.

No són revisables els apa-rells movibles com una estufa ouna cuina. En aquest cas, és l’u-suari el que pot canviar la gomaquan estigui caducada o bé elregulador si s’espatlla, doncs aixího permet la normativa vigent. Caltenir en compte, també, quenomés les gomes tenen cadu-citat, que consta a la mateixagoma, i no així el regulador nialtres peces com les abraçado-res, de manera que no caldràcanviar-les a menys que esti-guin espatllades.

Davant pressumptes ins-tal-ladors no autoritzats hem d’in-sistir en demanar abans el costde la revisió i, si no hi estem con-formes, el rebutgem i ens asses-sorem posteriorment amb und’acreditat i de confiança.

Si tot i així ens trobemamb algun problema, insistei-xen de forma persistent o, fins itot, ens amenacen o coaccionen,podem trucar al 112 o 93 84329 92 i demanar que s’adreciuna patrulla de policia per fer lescomprovacions oportunes. Encas de ser víctima d’aquests fetscal denunciar-ho per tal que lesautoritats pertinents en tinguinconeixement i es puguin dur aterme les accions corresponentsper iniciar, si cal, el corresponentexpedient sancionador a l’ins-tal·lador i la empresa en qüestió.

Page 5: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012 5

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

Inici del Cafè Club de Feina

Després dels bons resultats obtinguts amb els cicles“Dona Invisible” i “Home (Re)Acciona!”, des de la Regidoriade Promoció Econòmica es posa en marxa un nou projecteamb la mateixa finalitat: la recerca de feina.

Així les coses el passat dilluns 27 de febrer es va fer la pri-mera sessió del Cafè Club de Feina, a la qual va donar la ben-vinguda el regidor de Promoció Econòmica Enric Castellví.

Aquesta és una activitat a partir de la qual, tot fent uncafè, es formaran grups de treball integrats per gent ambun perfil similar i que servirà per a treballar conjuntamentdiferents aspectes, intercanviar experiències, consellsd’empresaris o directors de RRHH, experiències de perso-nes que darrerament han trobat feina, etc.

Es faran diverses sessions un cop a la setmana durantuns mesos, que duraran poc més d’una hora, on està pre-vist que es tractin diferents temes:

1.- ACTITUD/MOTIVACIÓ: no ets un “aturat”, ets un“Buscador de feina”.

2.- Com fer un CURRÍCULUM I UNA CARTA DE PRESEN-TACIÓ per a les empreses i com millorar-lo, si ja el tenimfet, perquè destaqui entre els altres.

3.- Com fer una ENTREVISTA PERSONAL I LES CLAUSDE L’ÈXIT utilitzant la comunicació verbal i no verbal.

4.- Com tenir una BONA IMATGE a l’hora d’anar a buscarfeina. La primera impressió d’una persona és molt important.

5.- Com potenciar la XARXA D’AMICS/SOCIAL en larecerca de feina. Com aconseguir arribar a 100 personesgràcies a 10 amics.

6.- Sota el títol “POSA’T A CAMINAR”, posarem en comúcom cerquem feina per APROFITAR EXPERIÈNCIES DELSALTRES COMPANYS, i intercanviem ofertes que ens podeninteressar.

Presentació del Cafè Club de Feina

L’atur baixa per segon mes consecutiu a l’AmetllaLa taxa d’atur a l’Ametlla del Vallès, a diferència del de la comarca del VallèsOriental o de la Província de Barcelona, ha disminuït els darrers dos mesos

Enric Castellví, regidor dePromoció Economica

Aquest mes de gener l’aturregistrat al Vallès Oriental hacrescut en 894 persones, un2,54% respecte el mes ante-rior i 13.131 pel que fa a laprovíncia de Barcelona. Eltotal de persones en situaciód’atur creix fins als 36.107aturats a la comarca i468.092 a la província.

La taxa d’atur registrada(segons el càlcul elaborat perla Xarxa d’Observatoris de laDiputació de Barcelona) essitua en el 16,70% al conjuntcomarcal.

Per sexes, es comptabilit-zen 18.190 homes en situaciód’atur (amb una taxa d’aturmasculí del 15,37%) i 17.917dones (amb una taxa d’aturfemení del 18,31%).

Aquesta tendència però, al'Ametlla del Vallès és dife-

rent, doncs per segon mesconsecutiu (desembre 2011 igener 2012) hem aconseguitque fos negativa, i així comen el mes de desembre vamreduir l'atur en 9 persones, elmes de gener s'ha reduït en 9persones més, situant la taxaen el 10,63% (459 perso-nes), nivells similars del mesd'agost del any passat.

Tot i que el nombre dedones en situació d'atur éssuperior al dels homes (266dones / 193 homes) la majo-ria de persones que han tro-bat feina en aquests dosdarrers mesos ha estat supe-rior en el grup d’aquestes (18dones per 4 homes).

Des de la regidoria de Pro-moció Econòmica estem deci-dits a fer els esforços que cal-guin per ajudar a millorar lasituació d'ocupabilitat delnostres veïns, donant forçaimpuls al projecte “Cafè club

de feina”, informació sobre elqual podeu trobar en aquestamateixa pàgina, i on totes lespersones que estan en recer-ca activa de feina puguinvenir a participar dels tallers ixerrades que ens ajudaran aser millors professionals i atenir l'energia necessària pera trobar feina.

Per altra banda, amb elnou projecte que iniciarem elproper mes de març conjun-tament amb la Fundació Uni-versitària Martí l'Humà titulat“l'Ametlla Emprèn”, impulsa-rem i recolzarem als empre-nedors del municipi perquèpuguin fer realitat i posar enmarxa els seus projectes.

A continuació podeu veurel’evolució del nombre dedones i d’homes d’aturats enel darrer any, tan a l’Ametlladel Vallès com al Vallès Orien-tal i a la província de Barcelo-na.

170 180 178 175 174 173 171 171 179 189 197 196 197

432 455 449 451 437 437 447 458 466 477 477 468 197

262 275 271 276 263 264 276 287 287 288 280 272 266

16.803 17.152 17.389 17.359 17.136 16.396 16.130 16.759 17.322 17.678 17.682 17.743 18.190

33.176 34.002 34.500 34.461 34.245 33.404 33.126 34.321 34.847 35.308 35.075 35.213 36.107

16.373 16.850 17.111 17.102 17.109 17.008 16.996 17.525 17.525 17.630 17.393 17.470 17.917

436.194 446.284 453.767 449.861 445.923 434.688 431.657 442.820 450.142 457.129 456.770 454.961 468.092

209.884 215.036 218.747 217.556 216.955 213.324 213.390 219.402 220.654 223.199 222.405 219.539 226.898

226.310 231.248 235.020 232.305 228.968 221.364 218.267 223.418 229.488 233.930 234.365 235.422 241.194

TOTAL

TOTAL

TOTAL

Page 6: Diari de l'Ametlla març 2012

L’Ametlla viu un mes de febrer ple de contrastos

El mes de febrer ha estat un mes de bojos climatològica-ment parlant. Si els primers dies ens trobàvem immersosen una onada de fred siberià, les darreres jornades ens hanobsequiat amb unes temperatures més pròpies de la pri-mavera que no pas de l’hivern.

Així les coses, la temperatura mínima registrada a l’es-tació meteorologica situada a l’Ajuntament de l’Ametlladurant el febrer, es situava a -4,5ºC, i la màxima 20,1ºC.

Pel que fa a la pluja, aquesta ha brillat per la seva absèn-cia, tan sols 11,6 mm, en forma de neu. No obstant això,val a dir que l’acumulació de neu va ser superior a la partalta del poble, sobretot als barris del Serrat i la Miranda.

Diari de l’Ametlla, març de 20126

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

Taller de memòria alCasal de la Gent GranCasal de la Gent Gran

Recentment al Casal de laGent Gran, amb l’assistènciadel Regidor de Gent Gran iBarris, Sr. Xavier Martínez,s’ha clausurat un nou taller dememòria.

Entre les múltiples i varia-des activitats que organitzal’Agrupació de la Gent Gran,aquesta n’és una d’especial-ment interessant. No és unpassatemps o entretenimentmés, és un projecte que inclouuna clara motivació didàctica ibeneficiosa per a la persona.L’entrenament de la memòriaredueix la preocupació i l’an-sietat, millora l’autoestima i ajuda en l’auto-nomia personal. El propòsit és, doncs, millorarla memòria i preservar els oblits.

És un programa d’estimulació i de mante-niment cognitiu. Molt adient quan hi ha difi-cultat per recordar fets o detalls de conversesrecents, el nom de persones que coneixíemamb anterioritat, o quan hi ha dificultat de dura terme activitats que requereixen molts pas-sos.

A les sessions s’explica el funcionament dela memòria i dels diferents tipus existents. Decom recordem i per què oblidem. Es desta-quen els diferents factors que influeixen en lapèrdua progressiva de la capacitat memorit-zadora.

És prou conegut el fenomen que moltespersones grans tendeixen a recordar ambmés fidelitat els episodis passats que lesvivències més recents.

Durant les jornades del taller es proposenestratègies i activitats que resulten ser útils

per mantenir un bon nivell de memòria. Esposen en pràctica un seguit d’exercicis grà-fics, visuals, numèrics i auditius. Fitxes, lectu-res, contes, jocs de llenguatge i sensorials,jocs d’atenció, de comprensió lectora, des-cripció d’imatges, mots encreuats, sopa delletres... Tot diligentment conduït per unesexpertes monitores que aconsegueixen deforma planera i intel·ligible que les sessionsde treball siguin atractives, entretingudes ifins i tot divertides.

El programa es realitza en grups de 14-15persones que assisteixen a 10 sessions, apro-ximadament d’una hora de durada, a raó d’undia a la setmana. Curiosament, tots els assis-tents manifesten voler continuar aquestesreunions que els han considerat altamentsatisfactòries, això explica el notable èxit d’a-questa iniciativa.

Aquests tallers es van celebrant anualmenti es porten a terme gràcies al suport de l’Ajun-tament de la vila.

Promoció Econòmica

Creiem que en moments de crisi com els actuals no n’hi ha prou ambreduir despeses. Una reducció sistemàtica de costos, de no estar acompa-nyada amb altres accions, no només porta a les empreses a un estanca-ment, sinó a conseqüències més greus. Prous exemples dóna la situacióactual.

Ara, més que mai, els empresaris han de prendre decisions, i ésper això que el nostre Ajuntament de l’Ametlla presenta una conferència –demostració – col·loqui sobre un sistema de reducció de costos i temps que,paral·lelament, augmenta la productivitat:

Programa de la conferència:

- Com disminuir el cost de manteniment dels sistemes de gestió.- De quina manera optimitzar i reduir el temps.- Reduir la càrrega de documents que implica el citat manteniment.

Zero papers.- Manteniment automàtic de totes les actualitzacions.- Potenciar la productivitat.

- Assegurar la renovació de les certificacions.- Acreditació per part de les certificadores més importants d’Europa. - Demostració pràctica de l’aplicació en cloud computing.

A qui va dirigida:

- Directors Generals i Gerents.- Responsables de gestionar la implantació de les normes ISO.- Directors funcionals i caps de departament.- Persones interessades en la implantació de les normes ISO a les

seves empreses.

Dia: 15 de Març de 2012 Hora: de 9,30 a 11,30 h.Lloc: Sala polivalent Ponent: Xavier Bruna i Sánchez. Enginyer Informàtic. Expert en costos i productivitat. Auditor de sistemes de gestió ISO, Soci fundador de BSIC, S.L.

Es prega confirmació de l’assistència a l’Ajuntament (93 843 25 01).

Conferència col·loqui “Optimització pràctica i reducció de costos en les normes ISO”

Grup d’assistents al taller de memòria

Al Santuari de Puiggraciós s’hi van acumular fins a quatre dits de neu

El passeig de l’Ametlla “enfarinat”

Page 7: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012 7

promoció econòmica, serveis territorials, joventut, festes, sanitat, educació, medi ambient, cooperació, seguretat Ajuntament al dia

L’escola bressol l’Ametllercelebra el carnaval

Els propers dilluns 5 i 12 de març es realitzarà a les 19,45 h. del vespre a la Sala Poliva-lent de la Biblioteca el Curs de gestió i dinamització de Juntes d’Ampa.

Aquest curs, promogut per l’Ajuntament de L’Ametlla del Vallès, la Diputació de Barcelona i lestres AMPA del nostre municipi, s’adreça a pares i mares interessats en el món de la participació deles famílies en els centres escolars.

Els continguts d’aquest curs seran:

- Explicar els conceptes bàsics de la gestió de les AMPA: funcions, organització i aspecteslegals, ja que conèixer-los ajudarà a gestionar els recursos de forma més eficient i intentarobtenir de nous.

- Reflexionar a què dediquem els temps dins l’AMPA: gestionar activitats i/o serveis a lesfamílies o a fer escola?

- Introduir els aspectes de la nova Llei d’Educació de Catalunya que incideixen més en lagestió diària del centre i en les relacions entre la comunitat educativa: límits, drets, nou perfil deDirector ...

- Explicar models de comunicació, estratègies per liderar un ampa, saber prioritzar, saberdelegar, projectes de escola com a oportunitat per a dinamitzar l’AMPA.

El curs és gratuït i està obert a qualsevol persona que estigui interessada en assistir-hi.

Curs de gestió i dinamització de les AMPA

Jornada de portes obertesa l’Institut Eugeni Xammar

El dia 26 de gener a les set de la tarda es va fer la Jorna-da de Portes Obertes a l’Institut Eugeni Xammar adreçadaa totes aquelles famílies interessades a matricular els seusfills al centre de cara al curs vinent, en especial als paresd’alumnes que hauran de cursar 1r d’ESO.

Hi van assistir unes 70 famílies que van poder veurel’exposició que s’havia instal·lat al vestíbul amb diversostreballs de tecnologia i ciències fets pels alumnes, treballsde recerca dels alumnes de batxillerat que han estat pre-miats, fotografies matemàtiques del concurs de fotografiamatemàtica que es convoca cada curs, i un power-pointamb fotografies del viatge a Londres de 4t, de les activitatsde Nadal i de Sant Jordi, de les sortides de tutoria i del con-cert de música de Nadal.

A la sala polivalent l’equip directiu els va explicar l’orga-nització i funcionament del centre i després van poderveure les diverses instal·lacions com els laboratoris, lesaules d’informàtica, de tecnologia i de música, la mediate-ca i les aules dels alumnes.

Grup de lectura de “El Sonall”A principis de gener, l'Associació de suport a la materni-

tat i a la criança EL SONALL, en col·laboració amb la Biblio-teca Municipal de l'Ametlla del Vallès, va engegar un grupde lectura a l’entorn de temes relacionats amb la materni-tat i la criança.

El temps de lectura que s’ha establert per a cada llibreés de dos mesos i, en acabat aquest període, s’organitzauna tertúlia entre els lectors/res.

El passat dia 16 de febrer es va fer la primera tertúliasobre el llibre Fer de mare. Superar els nou reptes de lamaternitat, de Valerie Davis Raskin, amb l'assistència de13 participants del grup. La moderació de la tertúlia va sera càrrec de la Rosa Cabedo, llevadora del CAP de L'Ametlladel Vallès.

Per al període que va fins al juny de 2012 s’ha establertla lectura dels dos llibres següents:

Període de lectura març-abril:Adele Faber Com hem de parlar perquè els fills escoltin icom hem d’escoltar perquè els fills parlin.Tertúlia: 26 de abril de 2012

Període de lectura maig-juny: Rosa Jové Ni rabietas ni conflictosTertúlia: 21 de juny de 2012

La Biblioteca cedeix en préstec els llibres que es llegirani s’ocupa de tenir prou exemplars disponibles a l’inici decada període de lectura.

Les tertúlies sempre es faran a la Sala Polivalent, a par-tir de les 21.30 hores.

Encara queden algunes places lliures, si esteu interes-sats/ades a apuntar-vos-hi, envieu-nos un correu a:

[email protected].

Aprofitem per recordar-vos que el grup d’ EL SONALL estroba tots els dimecres de 17 a 19 hores a la Sala Polivalentde la nova escola bressol L’Ametller, al passatge del Pi, 12,(al costat del CITA a Can Camp).

Us convidem a participar-hi amb els vostres fills i filles ia formar part de la nostra associació. També podeu trobarinformació sobre EL SONALL a la nostra web:

elsonall.ametllaentitats.cat

L’escola bressol l’Ametlla va celebrar la festa de carnaval compartint disfressesi activitats amb els alumnes i les seves famílies, on l’infant era el protagonista

Escola bressol l’Ametller

L’Escola Bressol Municipal L’A-metller va aprofitar la cele-bració de la festa de Carnavalper fer una trobada amb lanostra cultura popular. La citaes va convertir en un momentde participació de tots i ca-dascun dels infantsacompanyats de lesseves famílies i de totl’equip educatiu. Lagresca i l’animacióvan ser els protago-nistes d’aquesta fes-ta, no només com adiversió, sinó com atransmissió de la tra-dició i els costums. Eltreball i la preparacióde guarniments i dis-fresses els van acom-panyar durant tota la

setmana de Carnaval.L’equip educatiu i els

infants van col·laborar con-juntament per elaborar dis-fresses amb material reciclat ipoder fer de la setmana delCarnestoltes una setmanadiferent, en la que l’originali-tat i la particularitat de cadas-

cú es va convertir en el centrede tota l’activitat.

Així, l’infant era el màximprotagonista i provocador delsseus propis aprenentatges, jaque l’equip d’educadores par-teix de propostes i materialspropers a ells seguint la líniaeducativa de l’escola.

El fil conductord’aquesta festa vaestar marcat per l’a-rribada del Rei Car-nestoltes que vaengrescar infants ieducadores a partici-par. Des de papers decolors fins a serpenti-neses van convertiren un pretext perquèels infants explorin,observin, experimen-tin i gaudeixin del seuaprenentatge.

L’escola bressol l’Ametller va viure intensament el carnaval

Els infants van poder experimentar

Page 8: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 20128

Els partits opinen

En el mes passat parlàvem de les temperaturesque feia a principis de febrer, i dèiem que nocorresponien per a l’època en que estaven. Final-ment, però, el fred ha arribat, i de quina manera!Segurament que molts comerciants hauran agraïtaquestes temperatures gèlides, encara que siguintardanes.

També hem tingut el Carnaval, festa primor-dial del nostre poble, amb l’emblemàtic Ball deGitanes, que enguany celebrava el seu 70è ani-versari. Hem d’estar orgullosos de que aquestatradició hagi continuat a la nostra vila, malgratguerres i postguerres, i des d’aquí volem felicitar ihomenatjar a tota la gent que ho ha fet possible.També la cercavila i l’escudellada han aplegatles ametllatanes i els ametllatans, bons momentsper sortir de casa i retrobar-nos. Gràcies a tots elsque han participat i sobretot a la Comissió deCarnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla, queuna vegada més han fet bé la seva feina i nosaltreshem gaudit dels resultats. Feina que comportamoltes hores i sovint no es valora prou, sobretot sies té en compte que ho de forma altruista.

En el diari anterior també vàrem tenir una bonanotícia. La revista Amíndola, que va ser fundadapel mossèn Joan Bellavista i que després de laseva mort veia perillar la seva continuació, haestat inclosa en el diari i sortirà trimestralmentcom a suplement cultural. Felicitem tan a les per-sones que han estat lluitant durant aquests tempsi treballant perquè la revista no desaparegués i al’Ajuntament per haver possibilitat la seva conti-nuació.

Aquest mes de març estem pendents de la sen-tència del TSJC en contra el català a l’escola, unatac més a la nostra manera de ser des d’aquestaEspaña decimonònica i centralista, que ens va ofe-gant a poc a poc, i que sembla que la seva únicaintenció envers Catalunya sigui el nostre anihila-ment.

Vivim temps difícils i complicats, temps crucialsper al nostre esdevenir com a país, temps en elque més que mai hem d’estar units i hem de ferfront comú a totes les adversitats, tan les interiorscom les que ens vénen de fora. Com a ciutadanstenim molt a dir i a fer, però també hem de confiaren els nostres polítics, per alguna raó els hemescollit, i no és moment de frivolitzar amb tòpicscom “tots són iguals”, “només volen enriquir-se” o“no fan res”. Per desgràcia tenim molts malsexemples, masses, però no tothom és igual, hi hamolta gent treballant per tirar el país endavant iels hem de donar el nostre suport, perquè és l'úni-ca manera que ens en sortim.

El nostre país és petit, té pocs recursos natu-rals, però en té un de molt important, que són lespersones. Si continuem sent el que som és gràciesa aquesta qualitat humana, que és resultat, justa-ment, de la nostra circumstància geogràfica, queens ha fet un país d’acollida. Som el que som grà-cies a la miscel·lània de cultures que s’hanbarrejat durant segles en les nostres terres,aquest fet ens ha fet un caràcter obert i innova-dor que ens ha permès ser capdavanters en moltscamps. Ho portem als gens aquesta manera parti-cular de ser, treballadora, creativa, emprene-dora, acostumada a lluitar perquè mai ho hem tin-gut fàcil, però que sens dubte ha fet quecontinuem sent i sentint que som un país, que somCATALANS, malgrat els pesi a alguns.

El nostre país viu immers en una profunda crisi eco-nòmica que té les seves causes en la fallida del sistemafinancer. Una de les conseqüències més dures que téaquesta gravíssima situació que travessa la nostra eco-nomia és la destrucció d’ocupació, que ja ha arribat acotes històriques a Espanya i a Catalunya. Les polítiquescontra el dèficit que s’imposen des de la Comissió Euro-pea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Interna-cional, estan afectant greument els elements fonamen-tals del nostre model d’estat del benestar. L’aplicació deretallades pressupostàries a l’educació i a la sanitatpúbliques, així com la reducció radical de la despesasocial que dóna cobertura, principalment, a la poblaciómés humil i a aquells que han perdut la seva feina, estàampliant l’escletxa social, amenaçant seriosament lacohesió social al nostre país.

En aquest context d’elevadíssima taxa d’atur, retalla-des de serveis públics i pressió sobre les condicions detreball en el si de les empreses, el Govern central haaprovat per decret la reforma laboral més regressiva dela història democràtica a Espanya.

Una reforma que significa un enorme retrocés enmatèria de drets i condicions laborals en el nostre país.Sota l’excusa de trobar mecanismes per a la reactivacióde la contractació a la nostra economia, el Govern del’Estat ha imposat una reforma laboral que instaura defacto l’acomiadament lliure i amb 20 dies d’indemnitza-ció. És una reforma que permet a les empreses impulsarexpedients de regulació d’ocupació sense l’aprovació del’Administració pública, com era fins ara. La reforma,bonifica els empresaris per la contractació de treballa-dors sense cap mena de seguretat en la seva continuïtaten el lloc de treball amb un 50% del seva prestació d’a-tur, amb la qual cosa els que hagin exhaurit la prestacióseran difícilment contractables. Aquesta reforma impo-sada també dóna un greu cop la negociació col·lectiva,col·locant el conveni d’empresa com a principal referèn-cia, per sobre dels convenis sectorials i territorials, i dei-xant en situació de màxima feblesa els treballadors i lestreballadores de les empreses petites i mitjanes.

En un moment d’inseguretat i manca de confiança enel futur, les mesures que s’han pres introdueixen encaramés incertesa en l’economia precaritzant al límit les rela-cions laborals. De res ha servit el fracàs absolut de lareforma laboral del 2010, que fins al moment ha generatmés d’un milió d’aturats nous, ni tampoc la constatacióque en temps de recessió econòmica cal estimular lademanda interna i que això no es fa precaritzant les con-dicions del treball, sinó garantint la qualitat en la contrac-tació, mantenint el poder adquisitiu dels salaris i assegu-rant l’accés al crèdit de les empreses i les famílies.

Els ajuntaments, sensors privilegiats de les necessitats iles angoixes dels nostres ciutadans i ciutadanes; referènciaprincipal en matèria de cobertura social d’aquelles personesque més pateixen la crisi econòmica i les seves conseqüènciesi altaveus de les aspiracions fonamentals de les nostres ciu-tats i viles, demanem al Govern central:

1.- Interpreti el rebuig social generalitzat que ha pro-vocat l’aprovació de la reforma laboral que va entrar envigor dissabte 12 de febrer de 2012 i,

2.- Convoqui la mesa del diàleg social per obrir unprocés de negociació amb els agents socials i econòmicsper tal de reorientar la reforma laboral, perquè impulsi lacontractació veritablement estable i de qualitat; perassegurar la incorporació al mercat laboral de treballa-dors a l’atur i fer passes en la direcció de transformar elnostre model competitiu.

3.- Afronti la necessitat d’enfortir el serveis públicscom a garants de drets i cohesió social en uns momentsen què gairebé el 30% de la població aturada ja no repcap mena de prestació ni subsidi per desocupació.

4.- Que d’una vegada es compleixin els compromisosadquirits després de l’entrada en vigor del nou Estatut deCatalunya entre el Govern de l’Estat i el Govern de laGeneralitat en matèria de finançament, i que permetriaevitar l’ofegament de la capacitat econòmica de lesadministracions catalanes.

Moció en contra la re-forma laboral imposada

pel govern de l’EstatMiscel·lània Pressupostos

En el darrer Ple municipal vam poder veure unanova mostra de la política de curta volada a la que enstenen acostumats els grans partits del sistema políticcatalà. Un Ple d’aprovació de pressupostos en el quees va evidenciar, un cop, més la manca d’ambició, derigor i d’estratègia. Es van aprovar uns pressupostosimprovisats, poc meditats, una simple pròrroga delsde l’exercici anterior amb les inevitables retallades ialguns retocs cosmètics, i amb alguns detalls sorpre-nents que van provocar gran estupor, com l’augmentdel 20% en el lloguer d’un local en desús que l’Ajunta-ment manté arrendat tot i que no l’utilitza per defi-ciències en el seu estat de conservació. Aquesta sem-bla ser l’única partida que no només no es veuràafectada per les retallades, sinó que augmentarà enun percentatge escandalós. I tot això hauria passatdesapercebut si no hagués estat denunciat pel nostreregidor, Francesc Sulé. L’alcalde va admetre pública-ment que es tractava d’un error, sense la més mínimamostra de vergonya davant d’un fet tan insòlit. Nosal-tres creiem, però, que no es tracta de cap error, cosaque, si resulta ser certa, serà encara més greu. Però,és clar, amb la majoria absoluta no calia escarrassar-s’hi pas gaire, els pressupostos de l’Ajuntament jaestaven aprovats abans de començar el Ple.

Francament, ens esperàvem alguna cosa més delnostre equip municipal, del mateix partit que governaa la Generalitat, aquells que van encetar la seva tra-jectòria presumint d’excel·lència amb allò del “governdels millors”. Aquest govern del país que es veu abo-cat a la ruïna perquè se’l mengen els interessos deldeute contret, i que no sap com s’ho farà per seguirpagant la nòmina dels seus propis funcionaris. Aquestgovern que permet sense gaires escarafalls que cadaany uns 20.000 milions d’euros dels contribuentscatalans se’n vagin cap a la capital de l’estat per finan-çar vés a saber quines infraestructures faraòniquesinnecessàries per major glòria de l’Espanya radial,amb la contrapartida de pactes vergonyants amb elsqui governen a Madrid per poder mantenir el seu esta-tus de col·laboracionistes privilegiats a Catalunya.

El panorama és, com veiem, decebedor, tant anivell municipal com nacional. I, tanmateix, existeixuna alternativa. Des de Solidaritat Catalana per laIndependència s’ha endegat la campanya “Els pres-supostos per l’Estat Propi”, que està essent presenta-da pels nostres diputats arreu de Catalunya. El passatdia 9 de febrer, l’Alfons López Tena va venir a l’Ametllai en va fer la presentació en un acte al nostre TeatreMunicipal, amb un èxit considerable de públic i granparticipació en el debat. SI ha elaborat, doncs, unspressupostos sobre la base de l’existència d’un siste-ma fiscal català independent de Madrid, que compta-ria amb aquests 20.000 milions d’euros anuals percontrarestar el dèficit i contribuir a eixugar el deutetitànic que escanya el país i que sumeix la nostra genten la pobresa. Perquè no ens enganyem, el poble deCatalunya no és víctima d’una crisi, sinó d’una espo-liació sistemàtica planificada i executada per l'esta-blishment estatal, amb la cooperació vergonyant delnostre govern.

Els ciutadans de l’Ametlla que vulgueu conèi-xer amb més detall aquesta campanya trobareu infor-mació a la web de la Coordinadora SI-L’Ametlla.També podeu posar-vos en contacte amb nosaltresper correu electrònic.

Coordinadora SI-L’Ametllahttp://territori.solidaritatcatalana.cat/ametlladelvalles

http://[email protected]

Page 9: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012 9

Els partits opinen

Me gustaría más hablar del Carnaval pasado o dela Semana Santa futura, pero hoy en día son másimportantes los PRESUPUESTOS del 2012. En el últi-mo artículo no pude incluir dos puntos importantes,(se presentó el artículo antes del pleno). Por un lado,que no nos van a pagar 160.000 € de subvención quehemos perdido por remodelación del Ayuntamiento yque estaban incorporados en el presupuesto y, porotro lado, la financiación del crédito de la guarderíanos va a costar unos 60.000 € que debería pagar laGeneralitat y que en el último pleno se dijo que secobraría la subvención asignada en diciembre…O no.

Si en el artículo anterior se indicaba la dificultad depoder realizar las inversiones prometidas al pueblo,ahora esta dificultad es mayor todavía, ya que si a lacapacidad de 410.000 € que teníamos sin aumentarla deuda se le restan las partidas antes mencionadas,la capacidad de inversión se limita a 190.000 €. Exis-ten otros problemas que todavía pueden hacer peli-grar esta cantidad e incluso reducirla.

Sigo opinando que en estos tiempos debemosseguir recortando gastos si queremos poder realizarlas inversiones propuestas y que considero muynecesarias. Por este motivo reitero el ruego de man-comunar servicios y eliminar o reducir partidas inne-cesarias o subvenciones, además de realizar unesfuerzo muy importante en recuperar aquellas deu-das atrasadas que terceros (Estado / Generalitat /Empresas / Particulares) tienen con el Ayuntamiento.

M'agradaria més parlar del passat Carnaval o de laSetmana Santa futura, però avui dia són més impor-tants els PRESSUPOSTOS del 2012. A l'últim articleno vaig poder incloure dos punts importants (es vapresentar l'article abans del Ple). D'una banda que noens pagaran 160.000 € de subvenció que hem perdutper la remodelació de l'Ajuntament i que estavenincorporats en el pressupost i, d'altra banda, el finan-çament del crèdit de la guarderia ens costarà uns60.000 € que hauria de pagar la Generalitat i que, enl'últim, ple es va dir que es cobraria la subvencióassignada al desembre... O no.

Si a l'article anterior s'indicava la dificultat depoder realitzar les inversions promeses al poble,encara ara aquesta dificultat és major, ja que si a lacapacitat de 410.000 € que teníem sense augmentarel deute se li resten les partides abans esmentades, lacapacitat d'inversió es limita a 190.000 €. Hi ha altresproblemes que encara poden fer perillar està quanti-tat i fins i tot reduir-la.

Segueixo opinant que en aquests temps hem deseguir retallant despeses si volem poder realitzar lesinversions proposades i que considero molt necessà-ries. És per això que reitero el prec de mancomunarserveis i eliminar o reduir partides innecessàries osubvencions, a més de realitzar un esforç molt impor-tant per recuperar aquells deutes endarrerits que ter-cers (Estat / Generalitat / Empreses / Particulars)tenen amb l'Ajuntament.

Juan EstebanGrupo Municipal PP L’Ametlla del VallèsTel 625 782 249 [email protected]

Presupuestos 2012Pressupostos 2012

Amb encerts i amb errors han estat molts elsajuntaments que han posat en marxa un grannombre d’escoles bressol públiques. Mirant elmapa del nostre país ens complau reconèixer entreels ajuntaments que han creat més places d’esco-les bressol, a molts regidors i regidores d’educaciód’ICV i ERC, dos dels grups del Pacte.

Els parlamentaris i els regidors i regidores d’ICVi ERC han estat treballant de valent per aconseguiraquest servei educatiu pels petits infants i lesseves famílies, desplegant un total de 46.000 pla-ces públiques. El finançament d’aquest servei, enlínies generals, ha estat repartit a terços entre lesfamílies, l’Ajuntament i la Generalitat.

Cal dir que, davant l’empenta d’ICV-EUA perdonar prioritat al finançament d’aquest servei, ques’ha anat estenent en els municipis amb clarespolítiques d’esquerra i de progrés, hem topat ambCiU i les seves polítiques de lliure mercat. La políti-ca de CiU reforçada avui pel PP, ens porta cap a unadilapidació del servei públic d’escola bressol, refor-çant la desigualtat social i la manca de suportpúblic cap aquelles famílies que estan patint més.

La nostra proposta davant les dificultats econò-miques de les famílies és mantenir la part de finan-çament públic, fer una bona gestió dels recursos iaplicar criteris de tarifació social per la part quehan de pagar les famílies, és a dir, que es pagui enfunció de la renta.

Quina és avui la política de CIU per donarsuport als ajuntaments per mantenir els ser-veis municipals d’Escola bressol?

El govern de la Generalitat havia compromèsamb els ajuntaments unes aportacions econòmi-ques de 1.800 euros, fruit dels ajustos pressupos-taris ha estat comunicat amb efectes retroactius laretallada del mòdul de finançament.

Aquesta decisió, a més d’una irresponsabilitat idel trencament unilateral dels acords, suposa ungreu perjudici pels ajuntaments que fan, en latasca educativa, molt més del que els correspon,assumint la despesa de serveis no obligatoris quela Generalitat no assumeix.

Quina és la resposta que dóna CiU a l’Ametlla?Esperem que, davant les dificultats, sàpiguen

cridar a la col•laboració dels altres grups munici-pals, arribar a acords consensuats i defensar unservei públic tan important com aquest.

Adéu a les polítiques públiques

d’escoles bressol

Page 10: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 201210

Els barris opinen...

Can Camp...

La Miranda...

En aquest número no tenim gaire a afegir als ante-riors perquè hem anat justos de temps.

Tanmateix, des d’aquesta associació avancem atots els veïns dels Turons del Vallès que el proper dia 3de març hem quedat amb el regidor de Barris, Sr.Xavier Martínez, per veure les zones verdes un altrecop i concretar el pla d’acció per començar a fer la pla-nificació de la neteja d’aquestes.

Si algun veí del barri té alguna idea o alguna priori-tat, que es dirigeixi a aquesta associació a través de lapàgina web que tenim per aquestes necessitats i quehem indicat a totes les publicacions anteriors.

Si no hi ha cap puntualització, les membres d’a-questa associació prendrem les decisions que cre-guem oportunes.

I per ser reiteratives i que no s’oblidin les necessitatsbàsiques comunes a tots els barris perifèrics del centreurbà, el tema de l’autobús continua sent prioritari.

I com a suggeriment per aquest mitjà de trans-port: ens agradaria que s’organitzés una reunió entreels quatre municipis més propers i que tinguin,també, el mateix problema de comunicació pública.

NECESSITEM una línia d’autobús, encara que siguiun bus petit, que cobreixi les necessitats existents desde fa tantíssim temps i que els veïns, almenys deTurons del Vallès, ens reivindiquen cada vegada queens trobem.

Associació de Veïns de Turons del Vallès

Un cop aprovats els pressupostos del 2012, jatenim coneixement que NO s’engegarà el projec-te, necessari, de les voreres de la Ctra. de SantFeliu durant aquest any i que sembla difícil ques’executi el 2013.

Sabem que es realitzen gestions amb la Diputa-ció (la carretera és de la Diputació) i que l’Ajunta-ment haurà de finançar el que correspongui a lesvoreres i sanejament. Aquesta associació insisteixen que, de forma transitòria i assequible pel pres-supost d’aquest any, s’executi el Pla B que habilita-ria un pas segur i sense risc per a vianants a una deles bandes de la carretera que permeti passar desde la nostra urbanització a la zona de Can Quicosense jugar-nos la pell o haver d’agafar el cotxe.

Mentrestant, estem treballant bé amb la regi-doria de Barris (Xavier Martínez), tenim accessibi-litat i transparència a les nostres gestions i això jaés un pas positiu respecte els equips de governanteriors (excepte l’últim any amb la Mª Àngels).

Aquests anys seran així, gestionant petits pro-blemes de reparació i manteniment (súperfona-mentals després de la remodelació de Can Camp)i controlant que les promeses s’executin en tempsi amb qualitat. No és el cas de la reparació de lavorera de l’avinguda Onze de Setembre (zona CanDiví / Garrofer) on s’han eliminat els escocells is’ha finalitzat amb formigó la vorera que era derajola (la raó és no money i que és el que hi ha...O sigui “ajo y agua!”).

Ara serà la brigada municipal (amb nous recur-

sos mecànics) els que aniran reparant i executant lallarga llista de petites obres i reparacions que hemrevisat conjuntament amb la regidoria de Barris i la deTerritori. Hem inclòs zones del sud de l’Ametlla finsarribar a Santa Eulàlia... És a dir, no només Can Camp.

Com exemple dels temps que vénen, la impor-tància d’estar associats en grups o associacions deveïns és clau: hi ha una caseta de Sorea al carrerPinar que estava abandonada, bruta i perillosa desde fa més de 12 anys. Diversos veïns l’han denun-ciat moltes vegades... Sense cap resultat. Vàremanar-hi nosaltres, i l’han pintat, sanejat, i arreglaten menys de 15 dies!! Moltes gràcies a Sorea i aTerritori per la ràpida resposta. Esperem que ara elsoroll de les bombes disminueixi (sobretot a l’estiu).

Aquí teniu les nostres dades si veieu o teniualgun desperfecte al material urbà i si voleu rebreinformació directa de les nostres gestions:[email protected] / Mimosa,6 / Mò[email protected] / Acàcies, 6 / Mòbil6668322029

Benvolguts veïns i veïnes,L’aigua és un bé escàs i que cal preservar.

L’actual govern ja està dient que en pensaapujar els seus impostos, i això acabarà inci-dint en el ciutadà.

Aquests dies ha plogut, ha nevat i ha gla-çat, però el pitjor de tot ha estat veure comtot i els avisos de les glaçades algunes casesseguien vessant els seus recs automàtics,malbaratant aigua, i el que és més greu,mullant uns asfalts ja de per sí en un estat nomassa bo, corrent el risc de generar unaplaca de gel al carrer i posant en perill tan alspossibles vianants com ciclistes, motoristeso tot tipus de vehicle.

El barri és cosa de tots i el medi ambienttambé. Només si en prenem consciènciapodrem afavorir l’equilibri i evitar malsmajors.

Recordeu que estem a la vostra disposicióa: [email protected]

Junta de la Miranda

Pinar i Portús...

El barri del Portús té una única entrada percarretera que és la que surt de la carretera deBigues. A part d'aquesta entrada, també tenim uncamí de bosc que està just a l'altra banda quetambé va al poble. És un camí de terra que es faservir molt, ja que és el camí més curt amb diferèn-cia per anar a l'institut i també als Cingles; sobretotdes que han posat els semàfors a l'Ametlla.

També hi ha molta gent de Bigues que l'utilitza.Hi ha molts pares que hi fem 4 viatges al dia perportar els nens a l’escola. Fins i tot, en cas d'incen-di, si no es pogués accedir a la sortida de la carre-tera és l’única sortida possible que tindríem elsveïns. Pensem que és un camí molt transitat iimportant. Es troba en unes condicions deplora-bles, ple de forats i reguerots per tot arreu, enmolts punts si el cotxe va ple toques al terra. I noen parlem quan plou, que tot això empitjora. Totaixò redunda en que els cotxes es fan malbé, a noser que tinguis un 4x4, i llavors el problema és queal ser un cotxe ample en molts punts no passendos cotxes i un dels dos ha de fer marxa enrere.

Hem demanat molts cops que el camí s'arreglid'una forma definitiva i després de moltes promesesencara segueix igual. Només, de tant en tant, pas-sava una màquina que l'aplanava una mica, peròara ja fa molts mesos que ni tant sols això. Dema-nem que es prenguin mesures de caràcter immediatper resoldre aquest problema que considerem greu ique puguem tenir una solució concreta.

La Junta

Jesús, Maria i Josep!Des de Veïns del Serrat ens hem quedat petrifi-

cats quan hem vist els pressupostos del 2012 per alnostre poble.

Ja podem posar imaginació, perquè el que sóndiners en inversions... Ja veurem en què es queda.

No som economistes, però llegint els comentarisen el Diari dels partits opinen, s’endevina el què ensespera.

Com es pot dir que els pressupostos són austers.Dels 10.335.000 euros, 3.750.000 es dediquen

a despeses de la nostra administració municipal,quasi el 40%. Riem o ho deixem com està. I el més boés que l’objectiu és veure com aconseguir recaptarmés diners, incrementant per exemple l’IBI.

Per aquest viatge necessitem alforges?Per aquests pressupostos necessitem desembor-

sar quasi 4 milions en despeses administratives?Realment nosaltres no sabem si els pressupostos

de l’any 2011 es van completar o no. Ningú ens enviaaquesta informació.

El que sí sabem és que per al 2011, aprovat perPle, hi havia una partida de: 600.000 euros dedicadaa activar una primera fase per canviar la il·luminaciódel Serrat. 234.000 euros dedicats a reparar desper-fectes als nostres carrers, i 150.000 euros dedicats areparar els desperfectes del Camí de la Violona.

De tot això, es va reparar el Camí de la Violona ialgun sot d’algun carrer (molt pocs).

On estan els 600.000 i els 234.000 €? No s’hanrealitzat les obres. No es va gastar.

Per això pensem que d’aquests 10.335.000euros, quina part en realitat s’haurà gastat a data 31de desembre de 2012?

A l'última assemblea de l’associació (al gener), elsassistents, sobretot, ens van demanar que féssiml’esforç en tractar que l’equip de govern oferís alsseus contribuents (en aquest cas als del Serrat) clare-dat en els seus comptes.

Demanarem una reunió pel mes de març i posa-rem sobre la taula el que Veïns del Serrat té projectatper aquest 2012.

Veïns del Serrat

El Serrat...Turons del Vallès...

Page 11: Diari de l'Ametlla març 2012

Entrevista a...

Xavier MartínezEn Xavier Martínez i Bosch, de 54 anys, viu a l'Ametlla des

del 1986. Casat i pare de dos fills, ha realitzat estudis d'engin-yeria metal·lúrgica i és empresari i Director General de tresempreses relacionades amb el sector metal·lúrgic i la segure-tat vial. Justament, mesos enrere va donar de forma gratuïtauns reductors de velocitat pel centre del poble.

Vinculat a diferents associacions de l'Ametlla, és entrena-dor titulat de voleibol, expresident del Club de Voleibol l'A-metlla.

President de la secció local de CDC des de 2008, encapçalales regidories de Gent Gran i de Barris com a membre de l'ac-tual equip de govern de l'Ajuntament per CiU.

Joan Cucurella

A les darreres eleccionsmunicipals vostè formavapart de la llista de CiU, a lasisena posició. Què el vamotivar a involucrar-se a lapolítica local, i concretamenten el projecte de CiU?

Fa 21 anys que sóc militantde Convergència. Quan vaig serescollit president del partit a l’A-metlla, el meu objectiu va serguanyar les següents eleccions iimplicar-me personalment en lapolítica municipal. Vaig ser elresponsable de campanya i l’An-dreu González, el cap de llista,em va oferir la possibilitat d’a-nar el número sis, fet que vaigacceptar amb molta il·lusió. Elsresultats ens van acompanyar iem dedico el temps que em per-meten les meves ocupacionsempresarials.

Després de més de migany com a regidor, l'expe-riència és tal i com s'imagi-nava?

En part sí, i en part no. M'heendut una sorpresa positiva pelque fa al personal de l'Ajunta-ment, he constatat que l'equiphumà és, en general, molt bo, ique té il·lusió per la feina que fa.Des de dins es veu bastant dife-rent que des de fora. És il·lusio-nant poder treballar per al teupoble.

La part negativa és la dife-rència entre treballar a l’empre-sa privada, en que tot és moltimmediat, i l’administració, quetot és més lent.

Una de les noves regido-ries que ha creat aquestequip de govern, i que vostèencapçala, és la de GentGran. Ens podria explicarquines són les competènciesque té i en què es diferenciade Benestar Social?

L'objectiu d'aquesta regido-ria és treballar principalmentamb la Junta de l’Agrupació deGent Gran de l'Ametlla. Al llargd'aquests quatre anys vull acon-seguir que hi hagi més partici-pació i que el Casal s'obri atothom. És important per alpoble que aquestes instal-lacions municipals responguin aun millor ús de l'equipament.

Respecte a la relació amb

Benestar Social, són regidoriescomplementàries i treballem deforma coordinada.

Quina ha estat la resposta,per part de l’Agrupació, a lacreació d'aquesta regidoria?

Per a la majoria de gent moltbona, però hi ha algun sectorque no hi està tant d’acord. Aixòés normal, entra en les previ-sions. Sabíem que molta gentvolia aquesta regidoria i per aixòvàrem crear-la, però tambésabíem que hi ha d'altra que no liagrada que l'Ajuntament estiguimassa vinculat amb l’Agrupació.

Jo faré tot el que pugui, sem-pre col·laborant amb la Junta,mirant de respectar al màximtotes les opinions.

Ja s'ha pogut percebre al-gun canvi?

Doncs sí, forces canvis, queja s’aniran veient a curt i mitjàtermini. Hem començat a tre-ballar, però, en un moment difí-cil, amb l'ambient una mica méscrispat a dins del Casal del quejo esperava.

La gent gran és un seg-ment de la població que, perla seva experiència, pot apor-tar moltes coses a la societat,i concretament a l'Ametlla.Aquest és un aspecte a teniren compte?

Sí. M'he adonat que la gent delpoble, quan parla de l’Agrupacióde Gent Gran, el relaciona amb uncol·lectiu molt tancat. Aquest ésun dels temes que vull combatreper obrir la gent gran a la restadel municipi, perquè aquest espugui beneficiar de la seva expe-riència de vida, i més en unstemps tan complicats com els queens toca viure. És una riquesa quetenim que hem d’aprofitar.

Fa un any es va inaugurarel servei de menjador delCasal d'Avis. Actualment nos’ofereix. Es vol recuperar?

Quan em vaig fer càrrec de laregidoria aquest servei estavaen funcionament, però ens vamadonar que no anva prou bé,doncs gairebé no se'n feia ús, ique no era rendible.

Ara estem en el procés d'a-nalitzar quin ús es pot donar a lacuina per fer rendible aquestequipament.

El Casal és un equipamentmunicipal important...

I tant. Hem d'obrir el Casal alpoble. Disposem d'un local pre-ciós que està poc aprofitat. Hemd'aconseguir dinamitzar-lo i, finsi tot, que doni uns ingressos perafrontar el seu manteniment.

L'altra regidoria que en-capçala és la de Barris. Quèva motivar la seva creació?

En els darrers temps vàremconstatar un augment de la cris-pació entre alguns barris i l'A-juntament, i també entre ells. Anivell de grup crèiem que aixòno podia ser, sobretot des deque la relació entre els partitspolítics s'havia normalitzat.

La intenció, actualment, éscanviar la crispació per lacol·laboració, donant veu alsbarris, però sempre tenint encompte que és l'Ajuntament elque gestiona el poble perquè ésla seva responsabilitat.

Alguns barris encara pensenque avui en dia tot passa perl'Ajuntament, quan el que hemde fer és tornar enrere i queaquests recuperin feines de totala vida i que s'han deixat de fer.

I el més important de tot, elque volem és despolititzar com-pletament qualsevol relació delsbarris amb l'Ajuntament.

En el seu programa elec-toral anunciaven que es dis-senyaria un programa demanteniment a curt, mitjà illarg termini, amb el consensde tots els barris. En quinpunt es troba això?

El primer que hem fet ésveure com està la situació a cadabarri de l’Ametlla, quines prome-ses se'ls havia fet i el nivell d'a-compliment d'aquestes. Ja enshem reunit amb ells per expo-sar-los quina serà la manera detre-ballar de la regidoria i s'haelaborat un pla que regula coms'han de fer les actuacions adiferents zones del poble, amb elseguiment de la regidoria i delbarri en qüestió.

Al llarg del primer any es faràun Consell de Barris, en el queens reunirem tots per exposaren comú diferents problemàti-ques de cadascun d'ells, d’a-questa manera tothom podràveure que no hi ha favoritismes ievitarem mals entesos.

També considero molt impor-

tant haver creat la secció "Elsbarris opinen" al Diari de l'Amet-lla, per així donar veu a tothom.Ara només cal que s'animin aescriure-hi.

Actualment, quants barrishi ha a l'Ametlla? Tots ellsdisposen d’una associacióque aglutini els veïns?

Actualment hi ha sis barrisamb la seva associació consti-tuïda, i és probable que prope-rament en siguin més.

Calculo que quan s'acabi lalegislatura hi poden haver fins adeu o onze entre barris i asso-ciacions veïnals.

De quina manera funcio-na la interlocució amb elsrepresentants veïnals?

Generalment és el Presidentde la Junta de Barri que esposa

en contacte amb mi i que m'ex-plica els problemes, els qualsintentem solucionar.

Es fan visites freqüents per aveure la realitat de cada barri.

Des que és regidor, qui-nes són les principals pro-blemàtiques que ha hagutd'abordar des de la sevaregidoria? Són compartidesper tots els barris o moltdiferents?

La principal problemàtica ésque vam entrar amb uns pres-supostos ja aprovats que mar-caven què s'havia de fer i quinsimports, amb uns objectius queno es podien dur a terme tots.Comunicar i fer entendre aixòals barris ha estat el més com-plicat.

Intentarem acomplir les pro-meses fetes, però atenent aprioritats i adaptant-les a les cir-cumstàncies actuals.

De quina manera espoden de posar en contacteamb la regidoria de Barris?

Doncs senzillament trucant al'Ajuntament (93 843 25 01) idemanant hora. Jo hi sóc elsmatins, dilluns, dijous i diven-dres, i els dissabtes visito dife-rents barris.

Les regidories que vostèencapçala requereixen d'unafeina transversal. La relacióamb els altres regidors ha deser bona...

A part de ser regidors somamics des de fa molt de temps,de manera que la col·laboracióentre nosaltres és molt agrada-ble i resolutiva.

A més, tots som de diferentsbarris de l'Ametlla, fet que ensajuda a entendre la seva proble-màtica, doncs la vivim. Perexemple, és la primera vegadaque hi ha tres regidors que viuenal barri del Serrat, i això fa quesiguem conscients de les dificul-tats que hi ha en aquest indret.

“Des de Gent Gran volemtreballar amb la Junta del’Agrupació de Gent Gran itreballar per aconseguirobrir l’equipament a la

resta del poble”

“Des de la regidoria debarris volem treballar

perquè aquests col·labo-rin amb l’Ajuntament,

per eliminar la crispació i per despolititzar-los”

En Xavier Martínez és regidor de Gent Gran i de Barris

Diari de l’Ametlla, març de 2012 11

Page 12: Diari de l'Ametlla març 2012

DDiiaarrii ddee CCaarrnnaavvaallL’Ametlla viu un carnaval ben lluït

L'Ametlla del Vallès ha viscut un carnaval 2012 d'allò més especial, doncsenguany es celebrava que fa setanta anys que el Ball de Gitanes, un dels ele-ments definitoris del carnaval ametllatà, es celebra sense parar, malgrataquesta tradició a l'Ametlla està documentada de molts anys abans.

És per aquest motiu que la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l'A-metlla, que conjuntament amb l'Ajuntament de l'Ametlla han organitzat l'edi-ció d'enguany de carnaval, ha endegat una iniciativa per tal de documentar lahistòria del Ball de Gitanes del poble i ha volgut fer un homenatge a totesaquelles persones que van ballar i assajar gitanes al llarg de la història. Enaquest sentit, ha iniciat una recollida de fotografies històriques dels Balls deGitanes de l'Ametlla (algunes d'aquestes ja es van poder veure exposades enel pavelló els dies de carnaval) i tothom que pugui o vulgui aportar informa-ció, pot fer-ho escrivint a: [email protected]

Però anem a pams. La inauguració oficial del Carnaval 2012 va ser el dis-sabte 18 de febrer amb una ballada de gitanes de les colles del poble, que vacomptar amb la participació de les colles convidades de Lliçà d'Amunt i de Cer-danyola, i que varen ballar al ritme de la Banda de Joves Músics de Mollet.

A la nit va arribar el torn de la música, amb l'actuació al pavelló poliesportiudels grups de l'Ametlla Pixels i Hostile, que varen ser el preludi d'una desfila-da de disfresses i comparses. La comparsa guanyadora va ser la de "Barralliure", i la millor disfressa “Passarel·la Gaudí”. Seguidament, el grup garri-guenc Tetuà i una sessió amb el DJ Lemonguetta varen tancar la nit.

L'endemà diumenge els més petits varen ser els protagonistes a l'especta-cle d'animació infantil que fa oferir el Lluís Atcher al pavelló, el qual va fermoure nens i nenes i els seus pares i mares al ritme de la seva música. Mentretot això succeïa, als afores del pavelló s'anava cuinant l'escudella en una ollagegant, que hores més tard faria les delícies de molts veïns del poble que esvan apropar al pavelló per menjar la tradicional escudellada popular.

Amb la panxa ben plena i havent agafat forces, a les cinc de la tarda vacomençar des de la Font de la Mina la cercavila de carnaval, que enguany vacomptar amb una quinzena de comparses de temàtica ben diversa. Acabadala cercavila, que va transcórrer pel centre del poble, tothom es va reunir alpavelló per ballar al so de la música del Duet Esquitx.

El dilluns, festiu a les escoles del poble, va començar amb uns jocs i tallersorganitzats pel GEPA al pavelló poliesportiu, on els més menuts varen podergaudir de diferents activitats, algunes de més tradicionals com pintura o sal-tar a corda, i d'altres de més innovadores com ball amb la WII.

A la tarda, en Noè Rivas va aconseguir reunir al mateix indret a un muntde canalla que, acompanyada dels seus familiars, no varen parar de saltar iballar al so de la seva música, tot degustant una suculenta xocolata desfetapreludi de la desfilada de disfresses infantil.

Un dels plats forts del carnaval, la Ballada de Gitanes de les colles del'Ametlla, va arribar el dimarts 21. Acompanyats per la Banda de JovesMúsics de Mollet, una a una, les colles dels plançons, dels petits, dels mit-jans i dels grans del Ball de Gitanes de l'Ametlla varen anar saltar a la pistaper ballar "El pas de l'Ametlla", el "Xotis mut", les "Jotes", etc. mentre arran-caven els crits i els aplaudiments del nombrós públic que es congregava a lesgrades del pavelló.

Va ser just quan acabava de ballar la colla dels grans quan es va produir undels moments més emotius, doncs una vintena de nenes varen desfilar ambvestits de diferents èpoques del Ball de Gitanes de l'Ametlla, mentre l'EmmaPuig, en nom de la Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l'Amet-lla, feia un parlament amb el que va homenatjar a totes les persones que hanparticipat en el Ball de Gitanes de l'Ametlla al llarg de la història.

Finalment, i per a tancar el carnaval d'enguany, el grup dels diablotsvaren agafar el Rei Carnestoltes per cremar-lo a fora del pavelló.

A continuació us convidem a fer un cop d'ull als diferents actes del carnaval2012, i aprofitem per donar l'enhorabona i agrair a totes les persones i entitatsque han fet possible que aquesta celebració hagi recuperat l'esperit d'anysanteriors, quan era considerada la Festa Major d'Hivern de l'Ametlla del Vallès.

Fa 70 anys que ballem sense parar

Amb aquest lema hem vol-gut recordar que des de l'any1942 fins avui, a l'Ametlla nohem deixat de ballar Gitanes.

Sabem que l'any 1884 ja esballaven Gitanes a l'Ametllaperquè en Francesc Maspons iLambrós en parla a la Miscela-nea Folklòrica, també hem tro-bat notícies dels anys 1926, 27,28 i 35 a l'Hemeroteca de LaVanguardia. Comptem que se’nvan ballar fins l'any 1935 o 36, i que amb la Guerra es va parar. Però elsametllatans no van perdre l'humor i un cop acabada es van reprendre el Car-naval i el Ball de Gitanes tot i que no sabem ben bé l'any. La Margarita Llobetens explicava temps enrera que l'any 1942 les noies van decidir anar totesigual; el primer any els va costar i van anar 4 d'una manera i 4 d'una altra, vaser el 1943 que ja va anar igual i l'any 1948 van decidir que els vestits seriende color blanc i vermell. Per què aquest colors? Doncs perquè eren els queportava ( i encara porta avui) el club de futbol. Pensem que si la nostra festaha continuat fins avui és, precisament, perquè al nostre poble les Gitanessempre han anat de costat amb la festa del Carnestoltes.

Volem fer un senzill, peròsincer homenatge, a tots elshomes i dones, joves i infants,que en tots aquests han manti-gut la il·lusió per les Gitanes ihan fet possible que ens arribinfins avui. Podríem anomenarbastants balladors d’abans dela guerra o dels anys 40 i 50que encara són vius, però ensen deixaríem i preferim no dirnoms.

Sobretot hem volgut fer un homenatge a les balladores, mares, àvies imodistes que en aquests anys han ideat, triat i confeccionat els vestits deballar Gitanes, ja que són una peça clau del nostre ball que, a més de donarunitat a la colla, sovint es dissenyen pensant en el ball (quan girem, saltem,etc). Totes les noies i dones que han ballat Gitanes saben què representaportar el vestit el dia de la ballada i tot el que hi ha al darrera.

Ens agradaria que a l’Ametlla no es perdés l’afició pel ball de Gitanes i talcom vam fer en els anys 70 i 80, quants molts pobles les van perdre, pogués-sim mantenir sempre les 4 colles actuals o alguna més si s’escau.

Acabem agraint als alumnesde les escoles Bertí i Cinglesque van col·laborar en la deco-ració del pavelló, confeccionantunes banderoles amb els colorsblanc i vermell.

Us recordem que hem iniciatuna recollida de fotografies detotes les èpoques de les Gitanesper documentar la nostra tradi-ció i una llista de persones detotes les èpoques que hanballat Gitanes a l’Ametlla que ja passa de les 500 persones. Ens podeu enviarinformació a l’adreça:

[email protected].

Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

Membres del Ball de Gitanes dels anys 40

Noies a l’era de can Xacó, any 1942

Colla any 1948, 1r premi del Concurs Granollers-Camp de Futbol

Page 13: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de CarnavalColla dels plançons Colla dels petits

Colla dels mitjans Colla dels grans

Vestits d’època Colles de gitanes de l’Ametlla

Ball de Gitanes Colla de Gitanes convidada

Page 14: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de Carnaval

Barra lliure Bombolles Freixenet

Anys 60 Hamburgueses

Passarel·la Gaudí Pingüins

Súper herois Troglodites

Page 15: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de Carnaval

L’Ametlla barrufa Bufonada

Bufons Egipcis

Espantaocells Vens a fer un vol?

Grease Grease

Page 16: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de Carnaval

Hippies No tinc por!

Pacman Potato

Vampirs Vikids

Lacasitos Ninot de neu

Page 17: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de Carnaval

Hostile Pixels

Lluís Atcher Animació infantil

Noè Rivas Carnaval infantil

Escudellada Mandonguilles de l’escudella

Page 18: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de Carnaval

Jocs i tallers Jocs i tallers

Jocs i tallers

Jocs i tallers Diablot

Diablots Cremada del rei carnestoltes

Jocs i tallers

Page 19: Diari de l'Ametlla març 2012
Page 20: Diari de l'Ametlla març 2012

Agraïment

La família de Joan Boada i Aubert volem agrair a tot elpersonal de la residència Antònia Roura l'acompanyamentque heu fet al nostre pare durant el tram final de la sevamalaltia.

Malgrat el desenllaç, hem passat bons moments ambtots els avis, hem après a escoltar i també ens han ajudat acréixer una mica més com a persones.

Gràcies de tot cor.Família de Joan Boada

Un aclariment

Com tots sabeu, el passat diumenge dia 22 de gener d’en-guany al nostre poble es va celebrar la tradicional Diada deSant Antoni Abat amb la congregació i benedicció d’animalsa la plaça de l’ajuntament, i amb l’assistència d’un nom-brós públic.També es va aprofitar l’avinentesa per a la celebració dels150 anys de la fundació de la Germandat de Sant Sebastià,entitat col·laboradora de l’acte.“El 9 Nou”, diari independent, també hi va participar ambuna fotografia de la cavalcada de cavalls per un cèntriccarrer del poble. Tot això, el citat diari ho resumeix ambuna redacció en la seva edició del dia 27 de gener (pàgina33). En aquesta pàgina hi ha una segona fotografia ambuna anotació que diu “Celebració de les Noces d’Or de laGermandat de Sant Sebastià a l’any 1953” .Doncs d’aquí ve el motiu d’aquest aclariment. Aquestafotografia pertany a les Noces d’Or de la “Societat Coral LoLliri” de l’Ametlla del Vallès.La justificació es veu clara si observem el decorat de fonsdel retrat, on s’hi veu l’estandard i al seu darrera, una micaamagat, “Noces d’Or 1903 – 1953”, a la part baixa, i a laseva dreta hi ha un segell ovalat amb dos lliris blancs alcentre i, al seu entorn, s’hi pot llegir “Societat Coral Lo LliriLa Ametlla”, encara que una mica borrós. A la part baixaesquerra hi ha una lira com a instrument musical. Podenmirar l’autenticitat i origen d’aquesta fotografia al llibreCent anys cantant Coral Lo Lliri 1903 – 1953, pàgina 74.Per fer aquest resum he esperat uns dies per si sortia algu-na anotació de l’error a “El 9Nou” o a el “Diari de l’Ametlla”d’aquest mes de febrer aparegut recentment.Al no haver-hi cap rèplica m’he permès la llibertat de feraquest escrit.Així doncs: “Un lloc per a cada cosa i cada cosa al seu lloc”.

Josep Calbó i Barbany

NOTA DEL DIARI DE L’AMETLLA

Recordem als lectors del Diari de l’Ametlla que lesCartes al Director s’han d’enviar signades, i fer-hiconstar el número de DNI i un telèfon de contacte dela persona o persones que les signen.Poden fer arribar les cartes abans del dia 20 de

cada mes a l’Ajuntament, o bé a l’adreça de correuelectrònic: [email protected]. Els textos no poden tenir una extensió superior a

3.000 caràcters, espais inclosos. En aquest sentit, ElDiari de l’Ametlla es reserva el dret a modificar lallargada del text per adaptar-lo a la maquetació, i noes fa responsable del seu contingut. Alhora, recordem als nostres lectors que no es

publicaran escrits que no segueixin les normes méselementals de respecte envers altri ni que presentinfalses acusacions.

Diari de l’Ametlla, març de 2012

Cartes al Director

20

Page 21: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012 21

entitats, successos, curiositats, activitats, oci, el dia a dia Societat

López Tena presenta els “Pressupostos per l’Estat propi”

El passat dia 9 de febrer, i organitzat per Solidaritat Cata-lana per la Independència de l’Ametlla, la Sala de Teatre vaacollir la presentació de la campanya “Els pressupostos perl’Estat propi”, un acte que va ser presentat pel regidor de SIFrancesc Sulé i que va comptar amb la intervenció del Diputatdel mateix partit, Alfons López Tena, el qual va explicar elspressupostos alternatius de SI.

El passat 6 de febrer, i aprofitant la convocatòria de l’as-semblea ordinària dels nostres associats, es va ferentrega del val de 100 € per comprar als comerços asso-ciats a l’ ACA corresponent a la fotografia guanyadora dela campanya “Fem vida, fem poble, fem comerç”.

La persona guanyadora va ser la Sra. Ona BallesterMateos, i la fotografia va ser feta per el Sr. Paco Boté,de l’Associació AFA de l’Ametlla del Vallès.

L’ACA informa...

Oncovallès

Divendres 24 de febrer, ales vuit del vespre i a la Salad’Art Carles Sindreu de l’A-metlla del Vallès ,vam fer lainaguració de l'exposició iti-nerant de fotografies deDolors Porredón, que portaper títol "Senyores, senyors...Bon dia!".

Aquesta és una composi-ció de fotografies de 23actors coneguts de la comar-ca que interrelacionen ambescultures de ferro forjat ifusta, dissenyades expressa-ment per aquesta exposició,

per l'artista Emili Lloret.L’exposició romandrà ober-

ta al públic a la Sala CarlesSindreu de l’Ametlla del Vallèsdel 24 de febrer a l’11 demarç, divendres de 17 a 20h idissabtes, diumenges i festiusd’11 a 14h i de 17 a 20h.

Els parlaments varen anara càrrec del president de l’As-sociació d’Artistes de l’Amet-lla, Sr. Antonio Casares, delpresident d’Oncovallès Sr.Pere Caldellas i de la Sra.Carme Grau en representacióde la fundació, de la fotògrafaDolors Porredon, i va tancarl’acte l’Il·lm. Sr. Alcalde

Andreu Gonzàlez que, acom-panyat per Regidors de l’A-juntament de l’Ametlla delVallès, va posar èmfasi en laqualitat de les obres exposa-des i dels artistes que les hanrealitzat, dels que va destacarla seva col·laboració desinte-ressada amb la FundacióOncovallès.

A partir del tancament d’a-questa darrera exposició, si hiha algú interessat en adquiriralguna fotografia o esculturas’haurà de posar en contacteamb la Fundació Oncovallèsal tel. 93 870 01 67.

L’exposició itinerant, formada per una composició de fotografies de 23 actorsconeguts de la comarca, tanca el seu recorregut pel Vallès Oriental a l’Ametlla

“Senyores, senyors... Bon dia!”

Francesc Sulé i Alfons López Tena / SI

Parlaments oficials el dia de la inauguració de l’exposició / Dolors Porredón

Page 22: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 201222

www.ametlla.cat/biblio

Sandra Rossi ens mostraels seus “piropos”

La Biblioteca de l’Ametlla,ressenyada en el bianuaride fanzines PEZ

El proper dimecres 7 de març, a les 20 h., monòleg per a adults a la Sala Polivalent

L’argentina Sandra Rossi, narradora reco-neguda de contes infantils, vindrà a la Biblio-teca de l’Ametlla per parlar-nos de paraulesque s’agafen al vent, creuant un semàfor, ambuna mirada fugaç, o durant una abraçadasinuosa.

Les floretes, els “piropos” argentins, sónd’una riquesa i varietats indiscutibles, i quimillor que Sandra per explicar-nos les histò-ries que van amb ells.

Sandra Rossi (Buenos Aires, 1964) ha tre-ballat la poesia física, el llenguatge no verbal,la màscara neutra, l’expressió corporal i elteatre. Té una àmplia experiència en narracióde contes per a totes les edats, i és unaexcel·lent monologuista per adults.

Aquest proper dimecres 7 de març usconvidem a conèixer-la!

Fa pocs dies, es vapublicar el nou númerodel metafanzine Pez.Aquest fanzine és unaobra de referènciadins el món fanziner, ila biblioteca hi surt res-senyada gràcies al nos-tre fons de fanzines.

Tot i que aquest fan-zine és consultable idescarregable de francdes de la pàgina webmonmagan.com/pez, ala biblioteca hem imprèstots els exemplars ques’han anat publicant. Elspodeu venir a consultarquan vulgueu.

En l’article publicata Pez, titulat “Fanzi-nes i biblioteques,convivència fatal?”,fem un petit repàs delsinicis de la nostracol·lecció de fanzines,única a Espanya, i expliquem per què són tan importants els fanzines com amitjà d’expressió cultural.

També expliquem com hem promocionat aquest fons a l’Ametlla, creantla categoria al Concurs Literari al Millor Fanzine, i creant l’exposició,ara itinerant, FANZINES: Art fotocopiat. Dels anys 80 fins ara, amb elveí de l’Ametlla i artista Miqui Puig, a partir del seu fons personal de fanzi-nes.

La vertadera importància que li donem a la publicació d’aquest article és,però, al fet d’encoratjar als creadors de fanzines a donar-nos una còpia deles seves obres, perquè aquestes no es perdin. D’aquesta manera, la biblio-teca de l’Ametlla ha d’acabar convertint-se en l’únic fons autogestionablefanziner, i la col·lecció de fanzines més important de tota Europa.Recordeu que si voleu crear un fanzine, també podeu donar-nos lavostra còpia participant al Concurs Literari de Sant Jordi!

Ara, a la Biblioteca Virtual (bibliotecavirtual.diba.cat) podeuaccedir a un nou recurs: els audiollibres!

La Xarxa de Biblioteques ofereix el servei gratuït de descàrregad'audiollibres en mp3, en català i castellà. Els audiollibres són lli-bres parlats, en la seva versió integra de l'obra original llegits en veualta per locutors/res i narradors/res professionals en gravacions a unasola veu, sense música de fons.

El catàleg està format per obres clàssiques i actuals, en català i cas-tellà, que es troben agrupades en sis categories: autoajuda, novel·laper adults, novel·la juvenil, assaig, relats i obres clàssiques.

Cada dia s’estan afegint nous títols en mp3, de manera que esteuatents a les noves incorporacions. I aprofiteu per escriure comentaris ivalorar aquells títols que us hagin agradat més amb la resta d'usuarisde la Xarxa de Biblioteques.

Visiteu http://www.audiomol.com/diba/per escoltar els audiollibres!!!

ÚLTIM AVÍS PEL CONCURS LITERARI

Recordeu que el 19 de març és l'últim dia per entregar les vostresobres per al 9è Concurs Literari de Sant Jordi, un clàssic ametllatà!Podeu participar-hi escrivint una obra de prosa que no superi les 4pàgines, o confeccionant un fanzine.Consulteu les bases a www.ametlla.cat/biblio. Si necessiteu ajudaper confeccionar els fanzines, a la Biblioteca us en donarem idees.Recordeu! 180 € per als guanyadors de cada categoria, i 80 € per acada finalista!

Page 23: Diari de l'Ametlla març 2012
Page 24: Diari de l'Ametlla març 2012

Article nº4:Les targetes postalscom a document històric

Postal de Nagasaki anterior al llançament de la bomba atòmica

Factura de l’any 1937

Entre 1934 i 1935, el Sr. Jaume Fanés, gerent del Metro Transversal de Barcelona, vaconstruir una torre al Passeig de la Torregassa de l’Ametlla. Amb l’esclat de la Guerra Civil, lapropietat va ser confiscada i s’hi va col·locar un gran rètol flanquejat per la bandera de laC.N.T. (Confederació Nacional del Treball) i la A.I.T. (Associació Internacional de Treballa-dors) que deia: “Incautat per la col·lectivitat d’obrers del Metro Transversal de Barcelona”.

Aquest és el motiu que explica per què la factura que mostrem porta el nom del MetroTransversal i no del Sr. Fanés.

És una factura del 7 de maig de 1937 per unes obres de reforma realitzades a can Fanésper la Col·lectivitat del Ram de la Construcció de l’Ametlla. Aquest punt és interessant, jaque demostra que durant la Guerra Civil va aplicar-se la denominada Llei de Col·lectivitza-cions, que a la pràctica va significar que les dues empreses del sector de la construcció delnostre poble, una dirigida pel Sr. Jaume Soler i l’altra pel Sr. Maties Barres, es van unificaren una de sola.

La targeta postal antiga és una font d’infor-mació de primer ordre per a la recerca històrica.Un exemple ben clar d’això és el cas que a conti-nuació relatem: Una postal trobada a Gironaque mostra com era la ciutat japonesa de Naga-saki abans de ser destruïda per l’explosió de labomba atòmica. Recordem que les dues úniquesbombes atòmiques d’ús no experimental de lahistòria mundial van ser llançades sobre les ciu-tats d’Hiroshima i Nagasaki els dies 6 i 9 d’agostde 1945, posant fi a la Segona Guerra Mundial.

Fragment de l’article publicat el desembre de2007 en el número 26 de la “Revista Cartòfila”del Cercle Cartòfil de Catalunya.

Una postal japonesatrobada a Girona, fa justícia.

El nostre amic i col·leccionista Joan Cortés téuna botiga al carrer Força de Girona.

Inaugurada l’any 1974, és visita obligada detots els cartòfils i de tots aquells que van pelcasc antic [...]

Un bon dia se li presenten una senyora japo-nesa amb la seva néta, i li demanen si té algunapostal de Nagasaki. Els contesta que sí i els treucinc postals iguals. L’àvia es queda mirant-la i

comença a plorar. Li explica el motiu a la sevanéta. Aquesta, que parla castellà, li relata al Joanla sorpresa de la seva àvia: la seva família teniauna botiga de fruita i verdura amb un porxo perla entrada dels carros i un gran tendal.

Quan el 9 d’agost de 1945 un bombarder delsEUA va llençar la bomba atòmica sobre la ciutat,va arrasar la major part dels edificis i va provocar50.000 morts i 30.000 ferits [...] Varen desapa-rèixer tots els arxius. Per a la reconstrucció, l’únicreferent era els fonaments dels edificis. El veí,gran propietari, va reedificar la seva casa, ocu-pant el seu solar anterior i el de la família de l’à-via. Varen anar a judici i com que no tenien docu-mentació que demostrés l’existència de la sevabotiga, el veí es va quedar amb la seva novacasa, que ocupava dos solars. Per aquest motiu,al veure la postal, a més de reconèixer a familiarsmorts en el bombardeig i emocionar-se, va veurela possibilitat de tornar a tenir la casa.

La senyora es va emportar la postal anterioral bombardeig per presentar-la al jutjat com atestimoni de que la botiga de la seva famíliahavia existit i recuperar-ne la propietat [...]. A lapostal hi havia diverses persones i li digué: “gra-cias por esta foto de familia”[...]

Aquesta és una de les moltes virtuts de la tar-geta postal. El fet que es fessin moltes còpies

d’una mateixa fotografia per a la seva venda hapermès que, tot i que moltes s’han perdut, sem-pre en quedi alguna que pot ajudar... a fer justícia.

Ramon Pla

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya, que esposin en contacte amb l’Ajuntament.

Pròxim article: V Congrès InternacionalEsperantista de Barcelona de l’any 1909.

Persona de contacte: Crisant Tengo, coordi-nador del projecte. www.postalsdecatalunya.cat

www.cerclecartofilcatalunya.com

MUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYAAMETLLA DEL VALLÈS

Diari de l’Ametlla, març de 2012

Des de l’arxiu...

24

Postal de Nagasaki anterior al llançament de la bomba atòmica

Page 25: Diari de l'Ametlla març 2012

Pla C17

Des del Pla de Prevenció de Dro-gues i Promoció de la Salut C17volem fer arribar les últimesdades relacionades amb la pre-valença del consum de droguesd’adolescents d’entre 14 i 18anys publicades a l’EnquestaEstatal Sobre l’Ús de Drogues enl’Ensenyament Secundari 2010(ESTUDES).

Aquesta enquesta es realitzades del 2004, cada dos anys, pelPlan Nacional sobre Drogas entreels estudiants d’ensenyamentsde secundària de tota Espanya.Un dels seus objectius és el deconèixer la situació i tendènciesde consum de drogues, elspatrons de consum, els factorsassociats i les opinions i actitudsfront les drogues d’aquestcol·lectiu.

Les dades extretes d’aquestaenquesta ens diuen que:

- Al 2010 s’observa unareducció del consum de la majo-ria de les drogues, més accen-tuat en el cas del tabac, el càn-nabis i de la cocaïna.

- Les drogues consumides perun percentatge més elevat d’es-tudiants segueixen sent l’alcohol,el tabac i el cànnabis.

- L’edat mitja d’inici en el con-sum es manté estable.

- El consum de cànnabis essitua en els nivells de 1998. Lesprevalences del seu consum essituen en nivells semblants delsque es van presentar abans del seu

boom de consum i normalitzaciódurant els primers anys del 2000.

- En relació al consumd’alcohol, els indicadors mostrencom els alumnes dels anys 90bevien més que els actuals, peròl’indicador de consum intensiu enl’últim mes (borratxeres) ha aug-mentat. Això significa que elspatrons de consum d’alcoholestant canviant i que el consumintensiu és freqüent i es norma-litza entre la població escolar. Esparla del patró de consum d’alco-hol propi de les cultures saxonesanomenat binge drinking (beureuna gran quantitat d’alcohol enun període curt de temps).

- Es confirma la tendènciadescendent del consum de tabacque va coincidir amb el debatsocial provocat al 2005 per l’ela-

boració de la Llei 28/2005 del“Tabac”. Al 2004, el 21.5% d’es-tudiants fumaven diàriament, un12.3% al 2010.

- Es confirma la tendènciadescendent del consum de cocaï-na. L’actual consum es situa enels nivells de 1996. Així doncs,aquesta substància és una drogaallunyada dels nostres escolars.

- Es consolida el decreixe-ment de consum d’amfetamines,èxtasi i al·lucinògens. Es presen-ten les xifres més baixes des del’inici de les enquestes.

- La substància que s’ha man-tingut en continu creixement sónels hipnosedants sense receptaessent més elevat entre les noiesque els nois.

- L’heroïna és la droga menysconsumida pels estudiants.

- En relació al risc percebutsobre cada droga, l’alcohol és lasubstància que es percep menysperillosa i el tabac es consideramés perillós que el cànnabis.

- Les vies per les quals elsjoves preferirien rebre informa-ció sobre drogues són els profes-sionals de la salut i les xerrades ocursos. A un de cada quatre liagradaria obtenir-la per Internet.

Així doncs, es constata que elconsum de drogues entre lapoblació escolar baixa. Aquestesdades epidemiològiques contras-ten amb la percepció social que hiha en relació al consum de dro-gues per part dels nostres joves.Podem afirmar, doncs, queels adolescents d’avui dia noconsumeixen més que abans.Tot i així, ens hem de preguntarsobre el per què augmenta elnombre de borratxeres i el con-sum d’hipnosedants sense recep-ta entre els escolars espanyols.

10març’12

Què, quant i com consumeixen els nostres adolescents? A continuació es publiquenles dades de l’Enquesta Estatal Sobre l’Ús de Drogues en Ensenyament Secundari.

Estudi sobre el consum de drogues El Casal de Joves “El Crit”segueix actiu

Les properes activitats del casal de joves són el dia 2 demarç, una sessió de jocs de taula, i el 9 de març, un video-fòrum amb la pel·lícula Camí del Somni, de l'Alba del Toro.

Seguiu les activitats del Crit al seu Facebook!

El nou mòdul de l’skate ja té patinadors

El passat dis-sabte dia 18 elclub Skate Don-keys va estre-nar de maneraoficiosa l’am-pliació de lapista d’skate,amb un torneig iuna barbacoaque va durarpràcticamenttota la jornada ique va comptar amb el suport de l’àrea de Joventut .

El nou mòdul recrea la nova tendència dels skate parksa adaptar-se més a un entorn urbà i als diferents elementsque poden trobar-se en un carrer o una plaça. Aquest nouelement permetrà que més patinadors puguin gaudir-ne almateix temps, de manera que persones més joves i ambmenys nivell puguin començar a patinar. L'skate park del'Ametlla ja fa temps que és un referent d'aquest esport a lacomarca, tan pels mòduls existents com per la tasca delclub a difondre la pista i aquest esport en general.

El club ja treballa en el Gran Cahuna que, en principi,tindrà lloc el 2 de juny

La cuina del PICA

Els tallers de cuinadel Punt d'InformacióJuvenil són ja un clàssicd'aquest equipament.Durant els anys d'exis-tència del PICA sen'han fet ja forces, i dediferents tipus (de ba-tuts, berenars saluda-bles, postres fàcils...) isempre han tingut unabona acollida.

El dimecres dia 8 defebrer la Laura Rodrí-guez, jove ametllatanaestudiant de restaura-ció, va mostrar com ferun menú senzill, eco-nòmic i saludable, on el principal ingredient eren les verdu-res.

El taller va comptar amb el suport del Pla C-17 de Pro-moció d'Hàbits Saludables.Segueix les activitats del PICA a través del seu Facebook!

Carpa del C17 en el darrer concert de Carnaval de l’Ametlla

ICApEl pica2012 les activitats de joventut

pelmarç

dll dm dc dj dv ds dg

a + a +...

* Curs de guitarra cada dillunsde 16:30 a 18:30 h.* Assessoria Laboral els dies 12 i 26* Assessoria sobre drogues, alimentciói salut amb el C-17, cada dimecres.* Assessoria acadèmica cada dia.* Carnets ISIC i carnet alberguistai A sota la Biblioteca. De 16.30 h. a 20 h.

Els divendres podeu trobar la Lídia [email protected] PICA al ves�bul de l’IES Tel. 93 845 72 01

7

14

21

28

3

12

26 27

Assessoria sobredrogues,alimentaciói salut C17A les 17 h.Al PICA

EsquiadaJoveA les 8 h. a CanMuntanyola

Assessorialaboral17 h. al PICA

Taller decanapés18 h. al PICA

23Xerradad’experiències encamps de treball18 h. al PICA

15 17

Torneig de Buzz.Vine a jugar alTrivial de la Play!18 h. al PICA

Taller de pintura deWarhammerde 10,30 a 13,30 h.

Joves a l’Skate Park

Taller de cuina del PICA

Page 26: Diari de l'Ametlla març 2012

El GEPA celebra el carnaval i es prepara per les colònies!Monis del GEPA

Aquest mes, els nens i nenes delGEPA han celebrat el Carnaval.

Durant dues setmanes elsnens i nenes de l’esplai varendecidir i treballar en la seva dis-fressa per així el dilluns 20 poderdesfilar en el Carnestoltes infan-til. Els Monitors, Pares, Mares,Nens i Nenes es van convertir enuns Hippies Indignats i van apro-fitar l’acte per reivindicar lanecessitat de més espai pel nos-tre esplai.

A Banda de la disfressa,

aquest trimestre el Grup de Xics iTics estan treballant la importàn-cia del Reciclatge, el Grup de Micsi Camacurts estan coneixent elscostums i tradicions de diferentspaïsos del món , i el Grup delsXupaflowers està treballant en laseva dinamització i organitzacióper poder anar creixent i realitzaractivitats extraordinàries!

Per últim, els Monitors i Moni-tores de l’esplai ja estan treba-llant en les colònies de SetmanaSanta que es duran a terme desdel dia 31 de març fins al 4 d’a-bril. Seran cinc dies de jocs,

excursions, diversió sense parar ,on els nens i nenes podran conèi-xer la natura i fer noves amistats.

Ja saps, Si tens ganes d’a-prendre i sobretot, ganes dejugar, no et quedis tancat a casales tardes del dissabte! Convidema tot els nens i nenes del poble, apartir de 4 anys, que vinguin alGEPA, ens trobem tots els dissab-tes de 4 a 6 de la tarda a la plaçade Can Muntanyola (darrera de labiblioteca). Si teniu qualsevoldubte o suggerència ens hopodeu fer arribar a l’adreça:[email protected]

Si vols posar unanunci,

truca al telèfon

93 843 25 01

Anglès * English* Inglés

Mestre natiu de Canadà amb 12 anys d’experiència

Cursos a mida i classes particulars Per a tots els nivells

Chantal Ducoeurjoly [email protected]

Tel. 93 879 80 58

Page 27: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012 27

música, lectura, biblioteca, teatre, cursos, exposicions, premis, conferències, concerts, museus, debats Cultura

Novetats al local de l’AFA

El passat divendres 10 de febrer es va presentar alpúblic les darreres millores fetes al local de l'AFA.

Així les coses, el president de l'entitat, Rafael Sánchez,acompanyat per l'alcalde Andreu González i pel regidor deTerritori Carles Borràs, i davant d'una quarantena d'asso-ciats, va agrair a l'Ajuntament que hagi respost a les sevesdemandes i hagi instal·lat unes guies al sostre per poderpenjar els focus. D'aquesta manera, segons Sánchez, esfacilita molt la feina doncs s'aprofita molt més l'espai a l'es-tar lliure d'entrebancs.

Al seu torn, l'alcalde va donar l'enhorabona a l'AFA per lafeina que va realitzant des de fa anys i es va mostrar contentde poder satisfer part de les demandes de l'entitat malgratla dificultats econòmiques que pateix l'Ajuntament.

Acabada la "inauguració", els membres de l'AFA varencelebrar un sopar de germanor al Casal de la Gent Gran.

Exposició d’olis de Joana Alonso

El proppassat divendres 3 de febrer la Sala d'Art CarlesSindreu va acollir la inauguració de l'exposició d'olis del'artista Joana Alonso, en un acte organitzat per l'àrea deCultura de l'Ajuntament i per l'Associació d'Artistes de l'A-metlla.

Malgrat la pintora no va poder assistir a l'acte, va repre-sentar-la el seu fill que, acompanyat per l'alcalde AndreuGonzález i pel president de l'Associació d'Artistes de l'Amet-lla, Antonio Casares, va fer públic l'agraïment de la sevamare envers totes les persones que li han donat suport i lavoluntat de que les seves obres agradin a tothom.

L'exposició va romandre oberta fins els dia 19 de febrer ies va poder visitar dins l'horari habitual de la sala d'ArtCarles Sindreu, els divendres de 17 a 20 h. i els dissabtes,diumenges i festius de 11 a 14 h. i de 17 a 20 h.

Trobada al local de l’AFA / AFA

Després de vuit temporades de tertúliesliteràries i aprofitant que la nostra Anna Yco-balzeta, una excel·lent actriu del teatre cata-là, interpreta en el TNC el paper de Porcia aEl Mercader de Venècia, el mes de febrerens vam apropar a Shakespeare.

La lectura personalitzada i silenciosa deltext teatral no és la millor manera d’acostar-se al teatre, perquè aquest gènere literariestà concebut per a ser representat en unescenari davant d’un públic amb tot elque d’això es deriva: per una banda, la con-cepció que el director té del text dramàtic, laposada en escena i la interpretació delsactors; per l’altra, l’experiència col·lectiva isincrònica en la recepció de l’obra que impe-deix que el receptor, a diferència de la lectu-ra, marqui el ritme comunicatiu, però, percontra, permet viure i compartir al momentla resposta emocional i intel·lectual suscita-da per l’obra en tota la seva globalitat.

Cada temporada de Tertúlies Literàries esproposen tressortides al tea-tre. Prèviament,els tertulians espreparen per allòque veuran enescena. Enaquest cas el tre-ball ha estat moltintens: la lectura icomentari deltext de Shakes-peare, i la com-paració entre laversió cinemato-gràfica de MichaelRadford i la l’ac-tualització queRafel Duran ofe-reix al TNC.

El Mercader deVenècia (1594 01596), comèdiade maduresa, ensva permetreapropar-nos aShakespeare i a la singularitat del seu tea-tre. De la vida d’uns del genis més grans dela literatura universal vam poder parlar poc,perquè en tenim poques dades i no gairesegures: el seu naixement a Strafford-on-Avon (1564) en el sí d’una família benestantde mare catòlica i pare comerciant de llana;la probabilitat que fes estudis primaris a l’es-cola de la seva ciutat i que els abandonésaviat i que no accedís a una formació univer-sitària; el seu matrimoni als divuit anys queaviat donarà tres fills i que durarà fins a laseva mort, tot i que serà infeliç; la dècada de1580 en què es perd la seva pista; la sevareaparició a Londres el 1592 quan se’l vacomençar a conèixer com a actor i autor; elseu treball en diverses companyies teatrals,inclosa la més important de Lord Chamber-lain, amb importants èxits que li van propor-cionar una situació econòmica folgada; lacreació d’una companyia pròpia amb la quales va instal·lar al teatre The Globe; els

últims anys de vida retirada a la seva ciutatnatal on va adquirir importants propietats;la seva mort el 23 d’abril de 1616, la matei-xa data però no el mateix dia -el calendarigregorià dels països catòlics, el que fem ser-vir avui, havia estat avançat onze dies- de lamort de Miguel de Cervantes.

Shakespeare és un escriptor entre dossegles, XVI i XVII. Això li dóna una pers-pectiva i una lucidesa especials que esveuen reflectides en la seva obra. Si prime-rament les comèdies i les obres històriquessón la base de la seva producció teatral, elcanvi de segle va coincidir amb un abando-nament del to còmic i un endinsar-se enobres d’una profunditat corprenedora. Ésl’etapa de les grans tragèdies: Hamlet,Otel·lo, El rei Lear, Macbeth.

El Mercader de Venècia és una comèdiaromàntica que amaga lúcides reflexionssobre el risc i la justícia. Estructurada enuna acció principal (la història amorosa

entre Porcia i Bas-sanio)i una secun-dària (el conflicteentre Antonio iShylock), l’esce-na central no ésla del judici, sinó lade l’elecció deBassanio. L’accióavança cap lasuperació detres proves: ladels cofres, la de lalliura de carni ladels anells. Eltalent de Shakes-peare està en aga-far aquests motiustemàtics d’histò-ries preexistents ifer una obra radi-calment nova, onel joc de l’atzar idel risc ocupaespecialment alspersonatges prin-

cipals. El Mercader de Venècia sorprèn per la

seva actualitat: el contrast entre activitatseconòmiques arriscades (Antònio) i d’altressense risc (Shylock), la inconsciència ambquè Antonio compromet la seva vida, l’ame-naça del jueu, l’ociositat i les seves conse-qüències dels extremadament rics (Porcia),el diner com a poderós cavaller que dilueixles diferències entre Venècia i el castell deBelmont... Tot això està en línia directa ambels préstecs, les hipoteques, els desnona-ments..., amb la crisi que estem patint!

I enmig d’ironies, ambigüitats i subtile-ses, dos àries, dos parlaments: el deShylock (“Un jueu, no té ulls?...), que no ésuna crida a la tolerància, sinó una justificacióde la seva venjança; i el de la Porcia sobre ladignitat i autoritat que dóna la clemència.

Els tres grups dels tertulians

Paraules dels tertulians

Inauguració de l’exposició d’olis de Joana Alonso

Anna Ycobalzeta, la Porcia de “El mercader de Venècia”

Page 28: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 201228

activitats esportives, calendaris, competicions, resultats, entitats esportives Esports

El diumenge 18 de març sortirem a les 10 h. al Parc deMaria Lluïsa i ens dirigirem cap al pla de Llerona a travésdel Pinar de Rosanes.

Farem una visita guiada en bicicleta al camp d’aviació i,després, ens dirigirem cap al passeig fluvial per fer-ne untram i, finalment, retornar a través del pla cap al punt d’ori-gen.

Descobreix un patrimoni històric de primer ordre i miraamb altres ulls un espai natural que integra refugis antiae-ris, torre de control... Apte per a totes les edats. Gratuït.

Organitza Ajuntament de l’Ametlla del Vallès. El guiatgede la bicicletada anirà a càrrec de BB Triatló de l’Ametlla.

10h al Parc de Mª Lluïsa

BICICLETADA"Camp de Vol"

Eduvólei

Eduvólei va ser el primerclub vallesà en organitzaruna concentració aleví alVallès Oriental, el passatdiumenge 12 de febrer, alpavelló municipal. A l'es-deveniment van assistir12 equips de diversosclubs i associacions es-portives de la comarca:AE Carles Vallbona, CV Amet-lla del Vallès, AE Escola PiaGranollers, CV Sant Celoni,AE Marina (La Llagosta), Edu-vólei Ametlla i EduvóleiBigues.

L'experiència d'una con-centració aleví va ser unaproposta que Eduvólei va pre-sentar al Consell Esportiu delVallès Oriental (CEVO) perpromoure la participació delsequips d'aquesta categoria enpartits que, habitualment,

només competeixen en tro-bades per temps. En aquestaprimera trobada, cada equipva jugar 3 partits sencers quevan ser, en alguns casos, laprimera experiència competi-tiva d'alguns jugadors. Enaquesta ocasió, els àrbitresvan ser els cadets masculins ifemenins d'Eduvólei que vanaplicar el reglament adaptat,per introduir els més petits ala competició, d'una maneramés formativa.

L'àrea social d'Eduvóleiva voler premiar a tots elsparticipants, no pas única-ment als guanyadors, ambun paquet de llibres socia-litzats per fomentar la lec-tura i l'hàbit de la reutilitza-ció i circulació de bénsculturals. Des d'Eduvóleivolem que als prestatges hihagi llibres i no només tro-feigs.L'experiència pilot d'Edu-

vólei va ser tot un èxit i laseguiran 4 concentracionsmés a celebrar per arreu de lacomarca. En aquesta edició,destaquem la classificació en2a posició de l'equip alevímixt d'Eduvólei Ametlla queva destacar per un gran nivellde control i construcció dejugades, juntament amb l'AEEscola Pia Granollers, primerclassificat que va exhibir unnivell extraordinari.

La primera concentració d’equips de voleibol alevins del Vallès Oriental vacomptar amb la participació de dotze equips. Se’n faran quatre més.

L’Eduvólei organitza la primera concentració aleví del Vallès Oriental

1ª concentració aleví del Vallès Oriental

Page 29: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012

activitats esportives, calendaris, competicions, resultats, entitats esportives Esports

29

CALENDARI DE SORTIDES I RUTES 2012

MARÇ - Diumenge 18 a les 10 h.BICICLETADA AL CAMP DE VOL DE ROSANES

SORTIDA: Parc Maria LluïsaORGANITZACIÓ: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.

Guiatge: BB Triatló l’Ametlla, P.L. i protecció Civil

ABRIL- Diumenge 29 a les 9 h.CAMINADA EL REC I EL TORRENT DE CAN BEIA

(Cicle Caminades l’Ametlla 2012)SORTIDA: PLAÇA AJUNTAMENT.

ORGANITZACIÓ: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.Guiatge: 3 i més. Concurs de fotografia: AFA

Ponent: Enric Costa, historiador i tècnic de patrimoni.

MAIG - Diumenge 27 a les 9 h.CAMINADA ELS CINGLES DE BERTÍ/PUIGGRACIÓS

(Cicle Caminades l’Ametlla 2012)SORTIDA: SANTUARI DE PUIGGRACIÓS.

ORGANITZACIÓ: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès Guiatge: 3 i més. Concurs de fotografia: AFA

PONENT: Anton Montsant, doctor en Biologia marina.

JUNY - Diumenge 3 de juny BICICLETADA RUTA DE LES MASIES ( Festa de l’esport )

SORTIDA: Parc de Maria LluïsaORGANITZACIÓ: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès i BB Triatló l’Ametlla

Guiatge: BB Triatló l’Ametlla i P.L. I Protecció Civil.

JULIOL ( data a determinar en funció de la previsió de lluna plena)CAMINADA CLAR DE LLUNASORTIDA: plaça de l’Ajuntament

ORGANITZACIÓ i guiatge: 3 i més. Altres: xocolatada final per a tothom, amb el regal d'una gorra com-

memorativa i el sorteig d'un pernil, llonganisses, vi etc..

AGOST - Dissabte 25 de Festa Major, a les 9 h.CAMINADA RUTA XAMMAR (cicle caminades L’Ametlla 2012)

SORTIDA: plaça de l’AjuntamentORGANITZACIÓ: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès

Guiatge: 3 i més. Concurs de fotografia: AFAPonent: Quim Torra , director de l’editorial “A contra vent”

SETEMBRE - Data a concretarCAMINADA RUNES DE L’ERMITA DE SANTA CREU I ERMITA

DE SANT BARTOMEU (cicle caminades L’Ametlla 2012), SORTIDA: Institut Eugeni Xammar

Organització: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès Itinerari I guiatge: 3 i més. Concurs de fotografia: AFA

Ponent: Pendent de confirmar

OCTUBRE - Diumenge 14 o 21, a les 8,30 h.CAMINADA ANIVERSARI TRES I MÉS

SORTIDA: Font de la MinaORGANITZACIÓ i guiatge: 3 i més.

Altres: Botifarrada i obsequis a la Font de la Mina, al finalitzar la cami-nada. Preu aprox. 4€ Tiquets a la venda a la botiga de Francesc Pou,Torregassa, 13 en horari de botiga (de 9-13h i de 17.20h) tel. 938430728

NOVEMBRE - Dissabte 3 de novembre a les 9 h.CAMINADA ORNITOLÒGICA

Descoberta dels ocells de la plana agroforestal de l’AmetllaSORTIDA: CITA

Organització: Ajuntament de l’Ametlla del Vallès Guiatge i organització: Grup Ornitològic del Tenes

Distància: 4km. / Dificultat: baixa

DESEMBRE - Diumenge 16 a les 10 h.CAMINADA SOLIDÀRIA (Marató de TV3)

SORTIDA: Plaça de l’AjuntamentGuiatge i organització: de 3 i més.

Altres: escurada de xavalla de les butxaques en benefici de la Marató.

El dissabte 18 de febrer va tenir lloc elCampionat de Catalunya Absolut de Duatlóde carretera per equips de 2012 al Prat. Encategoria masculina van participar-hi 100equips, i el B.B. Triatló l'Ametlla del Vallès vacompetir-hi amb dos.

L'equip "A" va assolir la divuitena posició,amb el mateix temps que el dissetè classifi-cat (01:00:04) i només a 13 segons de ladotzena posició.

L'equip "B" va assolir la posició setanta,amb un temps de 01:07:15.

Cal destacar el gran nivell que hi havia en

aquest campionat i la igualtat entre moltsequips, tal i com es pot veure a la classifica-ció final.

Aquest "debut" del club, que va "renovar-se" fa un parell de mesos, ha estat moltpositiu, i l'evolució en aquest poc temps haestat molt ràpida segons punt de vist delsnostres tècnics.

Des del club animem a tothom que tinguiinterès pel triatló/duatló a posar-se en con-tacte amb el club.

Per a més informació: www.triatloametlla.cat

C.B. l’Ametlla

El CB l’Ametlla ha estat acreditat com a“CLUB amb COR” per part de la Fundació delBàsquet Català, per la seva participació enla campanya “Fes la teva Cistella” que vatenir lloc el 19 i 20 de novembre al pavellódel nostre poble. Durant la campanya es vanrecollir aliments destinats a pal·liar les man-cances i penúries dels més necessitats, i vanser entregats a Càritas l’Ametlla. Des d’aquívolem donar les gràcies a tots els juga-dors/es, famílies i a tots aquells que vancol·laborar amb la recollida.

El reconeixement als Clubs es va dur aterme en el transcurs de la Gala de la “Cistellad’Or”, el passat divendres 3 de febrer, a laqual va assistri-hi el nostre president LluisGirbau. A la mateixa gala van ser distingitsels expresidents de la Generalitat Pujol i Mara-gall, per la seva tasca en pro de l’esport cata-là, tan des de les accions de govern com en laconsecució i realització dels Jocs Olímpics deBarcelona 92, i també el cardenal Lluís Martí-nez Sistach, Arquebisbe de Barcelona, com arepresentant d’un col·lectiu com els centresparroquials i les escoles d’ordres religioses,que fomentaren la pràctica del basquetbol.

CB l’Ametlla, club amb cor

El president Lluís Girbau va recollir la placa que acredita el Club com a “Club amb Cor”

Page 30: Diari de l'Ametlla març 2012

**

* Servei de Centre de dia* Servei d'atenció 24h al dia 365 dies l'any* Personal qualificat, titulat i amb àmplia experiència* Visita diària del metge* Fisioteràpia 3 cops per setmana* Atenció psicològica i activitats programades diàries* Amplies zones de passeig ajardinades* Aparcament per les visites

Centre Acreditat per la Generalitat de Catalunya (PEVS)

Personal qualificat, titulat i amb àmplia experiència - Qualitat de vida en un entorn agraable, saludable i segur

Can Camp Residencial | mimosa 10 | Ametlla del Vallès | 682 66 50 65 | 93 845 79 74 | www.residencialcancamp.es

NOVA RESIDÈNCIA 3ª EDAT I CENTRE DE DIA

Servei de residència indefinidaServei d'estades temporals (recuperació de dolències, rehabilitació, convalescències, vacances)

Page 31: Diari de l'Ametlla març 2012

telèfons d’interès, horaris de transport, deixalleria, metereologia Serveis

Diari de l’Ametlla, març de 2012

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club Esportiu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola Bertí 93 843 27 78Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 902 50 88 50Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00Institut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants el Carrilet 93 843 02 50Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora Martínez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

Borsa detreball

Si vols més informació d’aquestes ofertes defeina, visita la secció

“Busques feina?” de la webde l’Ajuntament

www.ametlla.cat i el Facebook del PICA

31

- Personal de telemarketingVDF Tratamientos de Agua, em-presa líder amb més de 20 anysd’experiència al sector del tracta-ment d’aigües precisa personal detelemárketingFuncions:Concertació de visitesRequisits:Majors de 20 anys / Català i caste-llà parlat elevat / Es valorarà expe-riència prèvia en lloc similar /Disponibilitat per a treballar de tardesS’ofereix:Zona de treball: Cardedeu / Incor-poració immediata / Contracte la-boral i alta a la SS / Curs deformació a càrrec de l’empresa /Sou fix+comissionsInteressats/des:Trucar al telèfon 902 154 164 i pre-guntar per Carmen

- Personal de muntatge elèctricSifer Electricidad SL cerca personalde muntatge elèctric per a treballd’EndesaFuncions:El tipus de treball són centres de

mesura, centres transformació, ti-rada de cable.Requisits:Experiència demostrable en mun-tatge elèctric.Interessats/des:Enviar CV a: [email protected]

- Professor/a disseny pàgines webRequisits:Coneixements en Photoshop, Illus-trator, InDesign, Corel Draw i Auto-cad.Experiència: imprescindible experiència com adocent / Idiomes: castellà i català /Habilitats de comunicació, capacitatd’organització i planificació, orien-tació a l’alumne capacitat demotivació i resolució de problemes,pensament analític i capacitats pe-dagògiquesS’ofereix:Horari: mitja jornada / Zona: Bar-celona / Contracte: de durada de-terminada / Salari: a convenir.Interessats/des:Enviar CV a: [email protected]

- Gerocultor/aINPROSS Residencial Mas Bo cercagerocultor/aRequisits:Formació com a auxiliar en geria-tria, CFGM o CFGS / Experiència demés de dos anys en la ocupacióS’ofereix:Torn diürn / Mitja jornada / Zona detreball: Lliçà d’Amunt Interessats/des:Enviar CV a [email protected]

- Monitors/es per a cases de co-lòniesLa Fundació Pere Tarrés cerca mo-nitors/es per les seves estadesd'Ambientals a les Cases de Colò-nies.Requisits:Imprescindible experiència com amonitor/a en colònies ambientals / Disponibilitat de dilluns a diven-dres, fent nit a la casa / Estudis re-lacionats amb el medi ambient /Bon nivell de catalàInteressats/des:Enviar un currículum [email protected]

especificant nom de la oferta

- Auxiliar de GeriatriaLlar d'avis Sta. Eulàlia situada aSanta Eulàlia de Ronçana cercaauxiliar de geriatria.Requisits:Formació una de les següents:CFGM Tècnic en Cures Auxiliarsd’enfermeria, CFGM Tècnic en Aten-ció Sociosanitària, CFGM Auxiliar deClínica, CFGM Auxiliar d'Infermeria(Módul de nivell II), CFGM Integra-ció social, Certificat de professiona-litat o de competències d'atenciósociosanitària / Experiència no re-querida / Persona treballadora, res-ponsable, bon tracteS’ofereix:Retribució segons conveni / Tipusde contracte: Indefinit / Durada:Indefinit / Jornada: Completa / Ho-rari: 3 o 4 dies a la setmana de 8 a20:00 o de 20:00 a 8:00 (nocturn)/ Data d'incorporació: InmediataInteressats/des:Enviar CV a la direcció [email protected]

Page 32: Diari de l'Ametlla març 2012

Diari de l’Ametlla, març de 2012

Pat Millet

És una establiment simpàtic per-què amb la clientela hi ha un bonaentesa. Al començar l’entrevista lesgermanes es situen rere el taulell, aon la Maite prepara tot l'aviram i lesseves famoses hamburgueses de carnde vedella sense, cal remarca-ho, capgreix, per tant totalment recomana-bles. És la Maria José la que s’encar-rega de la caixa, de que tot sigui elseu lloc i de que no hi falti de res.

Volem saber com és que varenvenir a viure aquí. La Maite ens diuque van instal·lar-se a l’Ametlla perquècercaven un indret que fos saludable.“Vàrem arribar al poble i als pares elshi va agradar. D'això ja fa molts anys.Nosaltres érem molt petites”.

Són quatre germans: el Robert, l’A-sun, la Maite i la Mª José. Els parestenen la botiga de ceràmica Morte,situada just al costat, que porta enRobert. És una família que fan moltapinya, que són apreciats per tots elsque els coneixen. El pare, en José MªMorte, va estar en el seu temps moltvinculat a la política. La mare, MariaAmparo, és una persona molt agrada-ble a la qual pots trobar sovint a l'esta-bliment que les seves filles van obrir famés de quatre anys. “Va ser perquè joem vaig quedar sense feina i la MariaJosé, que treballava a la Diputació,estava molt cansada de baixar cadadia a Barcelona. La vaig engrescar iens vàrem lligar la manta al cap!”.

La Maite havia treballat els matinsamb la Lola i el Pepe, per tant ja teniaidea de com portar el negoci. “Quanho vàrem dir als veïns va ser com unabona notícia, molt celebrada, perquècalia aquest tipus de comerç aquí adalt. Estaven contentíssims! Sobretotla gent que no té cotxe, que ja és grani que li costa desplaçar-se”.

Imaginem que aprendre a tallar béla carn, preparar-la segons la desitgi elclient, adobar-la o condimentar-la, sical, és tot un aprenentatge. “Sí, peròen Jaume Salo, que ha estat un bon

carnicer, ens va engrescar a muntar-ho bé, perquè en un començamentpensàvem tenir només quatre coses, iell ens va ensenyar tot el que calia”.

Com hem apuntat, la Maria Joséporta més la part comptable, i entreles germanes s'ho maneguen bé.Tenen més de 30 proveïdors “has detenir cura de que no et falti mai res.Has d'estar al cas, perquè si un dia notens julivert, justament aquella jor-nada te'l demana tothom”.

Parlem amb les dues, que van res-

ponent de manera intercalada i quesembla que es compenetren molt bé.La verdura i la fruita que pots trobarés de temporada i de la zona. Quinaha estat la resposta de la gent? Elsdemanem tot sospitant quina serà laresposta que, efectivament és la queesperàvem. La Maria José i la Maiteriuen, i és la primera qui respon:“Bona, perquè a més dels veïns vegent de tot el poble. El boca - orella ésla millor propaganda. Crisi? Quanvàrem obrir encara no hi havia crisi,però ara naturalment que es nota”.

El que passa és que possiblementals establiments de queviures, que sónnecessaris per a tothom doncs bé hemd'alimentar-nos, és on aquesta preocu-pant situació de recessió econòmicapotser no es nota d'una forma tantalarmant com en d'altres tipus d'esta-bliments que han hagut de tancar, perno parlar de la reducció de personalque s'està fent a molts indrets. Això sí,han baixat les vendes de "delicates-sen" i de productes de luxe.

La Maite i la Maria José també pre-

paren entrepans amb unes barretesmolt cuixents en les que pots dema-nar que t'hi posin l'embotit que méset vingui de gust. Una bona solucióper a la gent que treballa i un recursper les mares que, a voltes, vanapressades i així solucionen l'esmor-zar del nano. De tots és sabut queaquest àpat és important.

Els horaris són de dilluns a diven-dres de 8,30 h. a 13’30 h. de 17 h. a20 h. menys els dissabtes, que obrena les 9 h. i tanquen al migdia. "Sónmoltes hores de feina, perquè hasd'afegir-hi dues hores abans i desprésd'obrir i tancar el comerç”, ens co-menta la Maria José.

A la “Botiga del Barri” hi pots tro-bar congelats, pa del dia, verdura,fruita, begudes de tota mena, olives agranel per tots els gustos, aviram,embotits (tot el que és de caldera elshi porten d'una de les primeres boti-gues de San Feliu de Codines), i lesesmentades hamburgueses que detan polides com las fa Maite són, tal icom diu ella, “Com si et mengessis unbistec per ganduls”. “No ens podemqueixar dels clients. Ens aprecien iaixí ens ho demostren. Si un dia etveuen en mala cara s’interessen inosaltres els corresponem de lamateixa manera”. Una botiga amisto-sa oberta des de el mes d’octubre del2007, conduïda amb il·lusió encaraque hagin “robat” hores de la sevavida particular.

La Rebotiga

La Botiga del Barri

“No ens podem queixar dels clients. Ens aprecien molt i aixíens ho demostren. Si un dia veuen que fas mala cara (per moltque la vulguis amagar) s’interessen pel què et pugui estar pas-sant i nosaltres els corresponem de la mateixa manera”

Situada a la part alta delpoble, en un indret en el ques'hi troben pocs comerços,just al costat de la PlaçaVella, dos de les germanesMorte van tenir la bona pen-sada d'obrir una botiga dequeviures, que bona faltafeia, ja que la Lola i el Pepefeia un any que havien tancatla seva.

Normalment és fàcil a-par-car, i es tracta d'un establi-ment força complet en elsentit que hi pots trobar detot. Passarem una estonaamb la Maite i la Maria José,nascudes a Guipúscoa i aFrança respectivament, quesón les responsables d'aque-sta botiga molt ben trobada iforça concorreguda.

Les germanes Morte davant la seva botiga / Rafael Sánchez

Telèfon: 93 843 76 55

32