diari de l'ametlla maig 2012

32
95 Any IX www.ametlla.cat Butlletí Municipal de l’Ametlla maig12 p 17 ENTREVISTA Carles Borràs, regidor de Plane- jament Urbanístic, Medi Ambient, Obres Públiques i Territori p 7 AJUNTAMENT AL DIA L’Ametlla, un pas més cap a la racionalització dels residus p 21 p 3 CULTURA Entrega de premis del 9 è Concurs Literari de Sant Jordi de la Biblioteca Diari de l’Ametlla Artur Mas inaugura l’escola bressol Miquel Sebastià

Upload: ajuntament-de-lametlla-del-valles

Post on 27-Mar-2016

244 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla corresponent al mes de maig de 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Diari de l'Ametlla maig 2012

95

Any IX

www.ametlla.cat Butlletí Municipal de l’Ametlla maig’12

p17

ENTREVISTA

Carles Borràs,regidor de Plane-jament Urbanístic,Medi Ambient,Obres Públiques iTerritori

p7

AJUNTAMENTAL DIA

L’Ametlla, un pasmés cap a laracionalització delsresidus

p21

p3

CULTURA

Entrega de premisdel 9è ConcursLiterari de SantJordi de laBiblioteca

Diari de l’Ametlla

ArturMas inaugura l’escolabressol

Miq

uelS

ebas

tià

Page 2: Diari de l'Ametlla maig 2012

Dijous 3A les 20 h. a la Sala Polivalent.Conferència “La relació entre Catalunya i Es-panya al llarg de la història”, a càrrec del Cate-dràtic d’Història de Catalunya a la UAB JaumeSobrequés. Org. Àrea de Cultura.

Dilluns 7A les 10 h. a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Com potenciar la xarxa so-cial en la recerca de feina”. Arriba a 100 personesgràcies a 10 amics, a càrrec de Jordi Moreno.Org. Àrea de Promoció Econòmica.

A les 19 h. a la Sala annexa de la Biblioteca.Converses d’anglès.Org. Àrea de Cultura.

Divendres 11A les 18 h. a la sala infantil de la Biblioteca.Hora del conte, a càrrec d’Emma PuigOrg. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Dissabte 12Durant tot el dia a Can Muntanyola.Fira de Sant Ponç.Org. Àrea de Cultura amb la col·laboració de l’Agrupació Cul-tural de Dones de l’Ametlla.

A les 12 h. a la BibliotecaInauguració de l’exposició “La Germandat deSant Sebastià 1862-2012, 150 anys d’història”.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret i Germandat de Sant Se-bastià.

A les 18 h. a Can MuntanyolaBallada de sardanes a càrrec de la Cobla de Premià.Org. Agrupació Sardanista de l’Ametlla i Àrea de Cultura.

De les 18 h. a les 00h. a la plaça de l’Ajuntament.“Tapametlla”. Mostra i concurs gastronòmic del’Ametlla del Vallès.Org. Àrea de Comerç

Dilluns 14A les 10 h. a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Artteràpia”, a càrrec de Mari-sol Ocón.Org. Àrea de Promoció Econòmica.

A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca.Converses de francès.Org. Àrea de Cultura.

Dimarts 15A les 18,30 h. al local de les tertúliesTertúlia literària El silenci dels arbres, d’EduardMárquez.Org. Àrea de Cultura.

Dijous 17A les 19 h. a la Sala Polivalent.Tertúlia literària El silenci dels arbres, d’EduardMárquez.Org. Àrea de Cultura.

Divendres 18A les 18 h. al pati de Can MuntanyolaCloenda de l’hora del conte, a càrrec de MonMas.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

A les 18,30 h. al local de les tertúliesTertúlia literària El silenci dels arbres, d’EduardMárquez.Org. Àrea de Cultura.

A les 20 h. a la Sala d’Art Carles Sindreu.Inauguració de l’exposició “Rostres”, de JordiVacca i Joan Teixidó.Org. Àrea de Cultura i Agrupació d’Artistes de l’Ametlla.

Dissabte 19A les 9,30 h. Illa Activa Can Camp.Sortida en BTT fins a la Casa del Bosc. 40 km.aprox. Majors de 16 anysOrg. Illa Activa

A les 10,30 h. al pavelló esportiu.Festa dels 25 anys del GEPAOrg. GEPA

A les 11 h. a la Biblioteca.Cistell de contes, a càrrec d’Emma Puig.Org. Biblioteca Josep Badia i Moret.

Dilluns 21A les 10 h. a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Elevator Pitch”, a càrrec deFeran Badal.Org. Àrea de Promoció Econòmica.

A les 17,30 h. a l’escola de Bertí.Xerrada “L’atenció psicosocial a les famíliesamb un fill malalt de càncer”, a càrrec de LaiaJané (psicooncòloga) i d’Irene Costa (psicopeda-goga).Org. Ajuntament de l’Ametlla, Escola Bertí, AMIPA CEIP Bertí iAssociació AFANOC.

A les 19 h. a la sala annexa de la Biblioteca.Converses d’anglès.Org. Àrea de Cultura.

Dimecres 23A les 20 h. a Can Draper.Concert, Taula i Conversa. Concert a càrrecdels violinistes Joquín Palomares i JoaquínPáll. Acabat el concert, conversa al voltant d’unafarcida taula casolana.Org. Àrea de Cultura i Can Draper.

Dijous 24A les 20 h. a la Sala PolivalentConferència “Temps de crisi i expectatives defutur”, a càrrec de Josep Oliver, catedràtic d’Eco-nomia Aplicada a la UAB. Conferència inclosa dinsdel cicle “Idees i paraules”, que coordina en JordiSedó.Org. Àrea de Cultura.

Diumenge 27A les 9 h. al Santuari de Puiggraciós.Caminada “Els Cingles de Bertí i Puiggraciós”,amb guiatge de 3 i més i el Dr. en Biologia MarinaAnton Montsant de ponent.Org. Servei d’Esports.

De les 10 h. a les 14 h., al Casal de la Gent Gran.Jornada de donació de sang.Org. Associació de Donants de Sang de l’Ametlla del Vallès.

Dilluns 28A les 10 h. a la Sala PolivalentCafè Club de Feina: “Vídeo currículum”, a càrrecde Jordi Moreno.Org. Àrea de Promoció Econòmica.

Dimarts 29A les 20 h. a la Sala de Teatre Municipal.Debat “Les raons per la independència de Cata-lunya”, a càrrec de Patrícia Gabancho i d’Isabel-Clara Simó, escriptores.Org. Secció local a l’Ametlla del Vallès de l’ANC.

Divendres 1 de junyA les 21 h. a la Plaça VellaConcert de jazz a càrrec Bridges Trio + DavidSoler, del cicle Jazz & Viu. Entrada gratuïta.Org. Àrea de Cultura.

Dissabte 2 de junyA al matíFesta de l’esport.Org. Diputació de Barcelona i Ajuntament de l’Ametlla i entitatsesportives.

A les 17 h. al pavelló esportiu.IV Trobada de Colles de Gitanes a l’Ametlla.Amb la participació de les colles infantils de Cano-velles, Lliçà d’Amunt, Santa Eulàlia de Ronçana il’Ametlla del Vallès.Org. Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla.

A les 16,30 h. a la pista exterior del pavelló esportiu.IV edició del Gran Cahuna. Descens amb skate ilong boards pels carrers del poble.Org. Club Esportiu Skate Donkeys, Casal de Joves “El Crit” iÀrea de Joventut..

Diumenge 3 de junyA al matíFesta de l’esport.Org. Diputació de Barcelona i Ajuntament i entitats esportives.

Diari de l’Ametlla, maig de 20122

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’Ametlladel Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntament del’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de Prensa Dia-ria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i untelèfon de contacte a: [email protected]. No poden tenir una ex-tensió superior a 3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametllaes reserva el dret a modificar la llargada del text per adaptar-lo a la ma-quetació i no es fa responsable del seu contingut.

MAIG’ 12 Agenda d’activitatsConsulta la darrera hora a l’agenda de www.ametlla.cat

NOM DIA HORA LLOC ENTITAT

Màster classaeròbic 2 juny 18 h. a 19 h. Illa Activa Illa Activa

Vine apatinar! 2 juny 10 h. a 13 h. Pavelló CP Ametlla

Bàsquet pera tothom! 2 juny 10 h. a 13 h. Pavelló CB Ametlla

Bicicletada“Les masies” 3 juny 10 h. a 13 h. Entorn de

l’AmetllaAjuntament, 3 imés i BB Triatló

Futbol obert3x3 3 juny 10 h. a 13 h. Camp de

futbol CF Ametlla

Greenvólei 3 juny 17,30 a19,30

Camp defutbol Eduvólei

Page 3: Diari de l'Ametlla maig 2012

El proppassat dimecres 18d'abril de 2012 el Molt Hono-rable President de la Genera-litat de Catalunya, Sr. ArturMas i Gavarró, va visitar l'A-metlla del Vallès amb motiude la inauguració de l'escolabressol municipal L'Ametller,prèvia visita a l'empresaLamigraf, ubicada al polígonindustrial l'Ametlla Park.

Així les coses, a dos quartsd'onze del matí, i acompanyatper l'Il·lustríssim Alcalde del'Ametlla del Vallès, Sr. An-dreu González i Gil, va visitarla Casa Consistorial, on va serrebut pels regidors electes del'Ajuntament, així com pelstreballadors municipals i dife-rents ciutadans i ciutadanes.

Seguidament, el Presidenti l'Alcalde es varen reunir a laSala de Banderes de lesdependències municipalsamb la resta de regidors perdepartir uns minuts, momenten el qual es va aprofitar l'a-vinentesa perquè la màximaautoritat del país signés el lli-bre d'honor del poble.

Acabada la reunió, la co-mitiva, a la qual també hihavia el Delegat Territorial delGovern de la Generalitat, Sr.Salvador Jorba; represen-tants de la Diputació de Bar-celona i la Jutgessa de Pau del'Ametlla, Sra. M. Isabel Escu-ra, va enfilar cap a l'escolabressol L'Ametller on, guiatsper la directora de l'escolaque gestina la cooperativaSUARA, Mònica Novoa, varenvisitar les instal·lacions queposteriorment serien inaugu-rades oficialment.

Uns minuts més tard vaarribar el torn dels parla-ments oficials, i la primera aparlar fou la regidora d'En-senyament de l'Ametlla delVallès, Sra. Roser Ametller iSánchez, la qual va donar labenvinguda a totes les autori-tats presents, així com alsrepresentants del món asso-ciatiu de l'Ametlla i a la restade públic.

Ametller es va mostrar sa-tisfeta de poder presentar lanova escola, i va recordar que"Aquest gran projecte harequerit de la dedicació demoltes persones i institu-cions", a les quals va donarles gràcies.

També va tenir paraulesd'agraïment envers l'anteriorConsistori, iniciador del pro-

jecte sis anys enrere, un pro-jecte que "Ha valgut la pena"i que és la plasmació del"Dret a una educació públicadigne i de qualitat".

Va acabar agraint a laGeneralitat el recolzamenteconòmic que ha prestat.

El següent a prendre laparaula va ser l'Alcalde An-dreu González, el qual vaposar èmfasi en la importàn-cia de l'acte que s'estava cele-brant, doncs "És la primeraescola bressol municipal delpoble i, malgrat aquesta esco-larització no sigui obligatòria,sí que és imprescindible".

També va incidir en el fetque l'escola bressol "Afavoreixla incorporació de les maresen el mercat laboral" i que,alhora, "Contribueix a la inte-gració de tots els nens i nenes,vinguin d'on vinguin, esdeve-nint una eina de cohesió i deformació de futurs ciutadansarrelats al poble i al país, totgarantint el dret a l'educació".

Artur Mas va iniciar el seudiscurs explicant la satisfac-ció que li produïa inaugurarl’escola bressol, alhora queindicava que, malaurada-ment, aquest era un fet aïllat,doncs la conjuntura econòmi-ca actual no possibilita a-quests tipus d'inversions.

En aquest sentit, va indi-car que en el futur les inver-sions en equipaments esco-lars seran poques i eslimitaran a l'educació obliga-tòria, i es va lamentar per leslimitacions que pateix laGeneralitat de Catalunya enl’àmbit de l'ensenyament acausa, segons el seu parer, de"Les actuacions i decisionspreses per l'anterior i l'actualGovern Central espanyol",que els "compliquen la vida".És per tot plegat que va insis-tir en el fet que "Ens hauremd'espavilar sols".

A tot això, però, el Presi-dent Mas va indicar que lihavia agradat molt visitar, al'Ametlla, primer una empre-sa catalana exportadora i,després, una escola bressol,doncs aquest tàndem "Repre-senta els dos reptes mésgrans que tenim a Catalunya:crear ocupació des de l'àmbitprivat i promoure l'èxit esco-lar per, així, reduir les xifresd'atur i de fracàs escolar delnostre país, que doblen lesd'Europa".

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 3

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Artur Mas inaugura l’escola bressol l’AmetllerEl Molt Honorable President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va visitar l’Ametlla per a inaugurar l’escola bressol municipall’Ametller, i va advertir que l’actual conjuntura econòmica farà que en un futur només es pugui invertir en l’ensenyament obligatori

Artur Mas, Andreu González i Roser Ametller / Miquel Sebastià

Inauguració oficial de l’escola bressol L’Ametller / M. S.El President Mas amb alumnes de l’escola / M. S.

L’Alcalde i el President, en el moment de la signatura de llibre d’honor de l’Ametlla / M.S.

Page 4: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 20124

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Exitosa I Exposició de CotxesClàssics i I Botiga al CarrerEl 14 d’abril la plaça de l’Ajuntament va reunir una trentena de cotxes clàssics i34 comerços varen sortir al carrer a oferir els seus productes als veïns i veïnes

Participants a“La Botiga al Carrer”

ZONA CENTREBar-Restaurant La Plaça Bella

La Botiga del BarriCermàmiques Morte

Estanc MercèLa Rostisseria

ZONA PLAÇA AJUNTAMENTDiberico

Gyroscopic Segways

ZONA CENTREForn Can Moncau

PeiparsXS SportsBar El Racó

Videoclub l’AmetllaClub Voleibol l’Ametlla

Judit Font Escola de DansaPastisseria Sant Jordi

Olivia FlorsServeis d’Imatge Eva Grau

Calçats i Complements IreneLa Merceria

Autoservei Lola Ganduxé

ZONA PASSEIGEl Sidral

Catalana OccidenteAutoescola l’AmetllaTintoreria SusanaAssessoria Closa

Perruqueria Dolors SánchezM. Yose

TendenziasDekoram

ZONA CARRETERA SANT FELIUAndreu 4x4Ximubikes

ALTRESRestaurant Can Sous (El Serrat)

Bar-Restaurant Can Quico (rotonda)Illa Activa de forma itinerant

*Totes les fotografies al web www.ametlla.cat

Jornada maratoniana ladel passat dissabte 14 d’abril,doncs en un sol dia l’Ametlladel Vallès va acollir fins a tresactivitats de gran calibre: la IExposició de Cotxes Clàssicsde l’Ametlla, la I Botiga alCarrer i la I Mostra d’ArtsVisuals Jove.

Però anem a pams i cen-trem-nos en les dues prime-res, ambdues organitzadesper la regidoria de comerç.

Tal i com vàrem anunciaren la passada edició del Diaride l’Ametlla, gràcies a lacol·laboració de La GarrigaClassic Car Club, fins a trentacotxes fabricats abans del’any 1969 es varen reunir ala plaça de l’Ajuntament apartir de les 10 del matí, onvaren poder ser contemplatsper una gran quantitat deveïns que s’hi van apropar.

Realment s’hi varen poderadmirar veritables obresd’art, algunes d’elles restau-rades amb molta cura. Hihavia cotxes de marques bendiverses, com per exempleBMW, Mercedes, Ford, Cadi-llac, Jaguar, MG, SEAT, Citro-ën o Volvo.

Havent esmorzat, varenrebre la benvinguda oficial del’Alcalde Andreu González i de

la regidora de Teresa Bada,els quals varen agrair a LaGarriga Classic Car Club laseva presència a l’Ametlla i labona organització.

Acabats els parlaments, idesprés d’una bona estonaexposats a la plaça de l’Ajun-tament, varen iniciar un reco-rregut per diferents carrersde l’Ametlla.

Alhora, al llarg del matí,alumnes de l’Escola de TeatreNyoca de l’Ametlla es varenencarregar d’amenitzar l’am-bient. Tot disfressats de per-sonatges d’època varen ferriure a més d’un i de dos quees varen apropar a l’exposicióde cotxes o que tafanejava ala Botiga a Carrer.

També va participar enl’esdeveniment Illa ActivaCan Camp que, de forma iti-nerant, va regalar vals delsseus serveis a diferents in-drets del poble.

La Botiga al Carrer

La primera edició de LaBotiga al Carrer va ser una deles novetats que es presenta-va el mateix dissabte.

Al llarg de tot el dia, gaire-bé una quarantena de comer-ços del poble (podeu veure la

relació d’aquests en aquestamateixa pàgina) varen treureels seus productes, on podienser reconeguts amb uns glo-bus amb els distintius de lainiciativa.

Així les coses, al llarg de lajornada tothom que ho va de-sitjar va poder comprar i tafa-nejar diferents productes deles botigues del poble, aprofi-tant l’esplèndid dia que feia.

Però la Botiga al Carrer noconstava únicament de lesparades dels comerços, sinóque també va comptar ambd’altres activitats, com ho sónuna Flash Mob organitzadaper l’Escola de Dansa JuditFont que va aconseguir reunira un munt de gent a la plaçade l’Ajuntament. Podeu veureel vídeo de la Flash Mob alweb municipal.

I per a cloure l’acte, elgrup de l’Ametlla Alma deVinilo va tocar algunes can-çons del seu repertori.

Tot i que estava previst ferel sorteig d’una panera plenade productes cortesia delscomerços participants a laBotiga al Carrer, la pluja vaprovocar que s’ajornés fins elproper dia 12 de maig, que esfarà en el context del TapA-metlla a les 20,30 h.

L’alcalde Andreu González i la regidoraTeresa Bada Escola de Teatre Nyoca

Flash Mob a càrrec de Judit Font Alma de Vinilo

Page 5: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 5

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Page 6: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 20126

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Crònica del Ple de 30 de marçEl darrer dia del mes de

març es va celebrar el PleMunicipal de l'Ametlla delVallès, al qual hi varen assis-tir la totalitat dels 13 regidorsque integren l'Ajuntament.

La sessió va començaramb l'aprovació de l'esbor-rany de les actes anteriorsunànimement, i va prosseguiramb la retirada de l'ordre deldia del punt número 2, titulat"Aprovar exercir la facultat devariar el termini d'amortitza-ció de les obres d'execuciódel Complex de Can Camp",segons va dir l'AlcaldeAndreu González, perquè"Es vol consensuar al 100%".

Un dels punts que vagenerar més controvèrsia vaser el cinquè, titulat "Ratificarel reconeixement de CrèditExtrajudicial", el qual versavasobre els 222.064,08 € enfactures del 2011 que notenen cap partida assignada.

El PA, de la mà del regidorJoan Guarch, va votar-hi encontra "Com a mesura deprotesta", doncs no enteniaque hi ha tantes facturessense consignació, tot denun-

ciant una "Mala planificació".El PP, amb Juan Esteban

al capdavant, va votar-hifavorablement i va demanarque es faci un pla per afrontarel deute que té l'Ajuntament,alhora que indicava que jas'havia produït una “Desvia-ció del pressupost de 382.000€”. En aquest sentit, la regido-ra d'Hisenda, Teresa Bada,va respondre que s'està tre-ballant en l'esmentat pla perreduir el deute, i l'alcalde vaafegir que es tracta de factu-res "heretades" i que "El dia20 de juny la Generalitatpagarà a l'Ajuntament dinerspendents (1.875.000€) grà-cies a l'avançament que faràla Diputació".

L'interventor va puntualit-zar que fins llavors no s'haviatingut coneixement de l'exis-tència de les factures.

Francesc Sulé, en nomde SI, també va votar a favord'aquest punt per “Donar unvot de confiança” i perquè "Ésuna herència rebuda", però,alhora, va indicar que aques-ta situació “És conseqüènciad'un pressupost fet senserigor”.

Per la seva banda, el PSC,per boca de l'exalcaldessa M.Àngels Cabello, també vavotar-hi a favor i va defensarla seva gestió dient que"Totes les factures estavenpressupostades excepte duesde 16.000 € i 23.000€" res-pectivament.

CiU també va votar-hi afavorablement, i el punt es vaaprovar per 12 vots a favor i1 en contra.

L'altre punt que va generarforça debat va ser el novè,titulat "Aprovar la segonaaprovació inicial de la modifi-cació puntual del Pla Generald'Ordenació Municipal". Elregidor d'urbanisme, CarlesBorràs, va ser l'encarregatd'explicar aquesta modifica-ció, que "Descriu i acota elsusos dels habitatges unifami-liars per tal de donar méssortida a les activitats delsautònoms".

Aquest punt va comptaramb la negativa del PA, elqual va demanar detalls d'a-quests canvis i unificar crite-ris; del PP, que no veia claralguns dels usos especificats;

i del PSC, que va dir que cal-dria un debat més extens,que no està clara la diferènciaentre usos i activitats i que elmodel residencial de l'Ametllano contempla segons quinesactivitats.

SI, per la seva banda, vavotar-hi positivament, doncsentén que actualment hi hamolts controls que impossibi-liten usos incorrectes.

Finalment, CiU també vavotar-hi a favor adduint quesempre serà necessari dispo-sar de llicència d'activitats.L'alcalde també va indicarque la revisió del PGU està enmarxa conjuntament amb laDiputació.

Un altre punt significatiudel Ple va ser l'adhesió de l'A-metlla a l'Associació de Muni-cipis per la Independència, apartir d'una proposta presen-tada per CiU, PA i SI, que vaser aprovada pels 9 vots d'a-quests grups en contra dels 4del PSC i del PP. En aquestsentit, el regidor Joan Guarchva ser designat representantde l'Ajuntament a l'esmenta-da associació.

El darrer punt destacableva ser el quinzè: "Donarcompte de l'aprovació de laliquidació del pressupost del'exercici de 2011".

El PA va indicar que,donada la poca capacitat deretorn dels crèdits per part del'Ajuntament, "Cal retallardespeses radicalment", alque la regidora Bada va res-pondre que s'està treballantper aturar aquesta dinàmica.

El PP va dir que cal ferquelcom per controlar lesdespeses, i va insistir en quees presenti un “Pla d'actuacióque es comparteixi amb elsaltres grups”.

Pel que fa a SI, reblà que"Ja vam avançar que hi hau-ria un estalvi net negatiu queimpossibilita la inversió, fetque el pressupost de 2012hauria hagut de contemplar",alhora que s'oferien a ajudaren el que calgui.

L'alcalde va dir que abansde finals d'any es començaràa créixer lentament.

Pots consultar el resultatíntegre de les votacions del Pleen aquesta mateixa pàgina:

A) Actes altres sessions1.- Aprovar l’esborrany de l’acta de la sessió anterior.Aprovat per unanimitat

B) Resolucions de govern2.- Aprovar exercir la facultat de variar el termini d’amortitzaició de les obres d’e-

xecució del Complex de Can Camp.Retirat de l’ordre del dia

3.- Aprovar provisionalment Modificació Ordenança Fiscal núm. 7.Aprovat per unanimitat

4.- Aprovar inicialment Modificació Crèdit 2/2012.Aprovat per unanimitat

5.- Ratificar el reconeixement de Crèdit Extrajudicial.Vots a favor: CiU + PSC + SI + PP (12)Vots en contra: PA (1)

6.- Aprovar la rectificació de la relació de llocs de treballs.Aprovat per unanimitat

7.- Aprovar el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès il’Associació de Voluntaris de Protecció Civil.

Aprovat per unanimitat

8.- Ratificar el nomenament representant de l’Ajuntament en el Consorci deComunicació Local.

Aprovat per unanimitat

9.- Aprovar la segona aprovació inicial de la modificació puntual del Pla Generald’Ordenació Municipal.

Vots a favor: CiU + SI (8)Vots en contra: PSC + PP + PA (5)

10.- Aprovar inicialment el Reglament de la seu elctrònica de l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès i la seva creació. Aprovat per unanimitat

11.- Aprovar inicialment l’Ordenança d’Intervenció municipal en espectacles públics i activitats recreatives en el terme municipal de l’Ametlla del Vallès.

Aprovat per unanimitat

12.- Proposta del grup municipal Pacte per l’Ametlla relativa a que l’ingrés derivatde la vaga genral del 29 de març es destini a polítiques socials.

Aprovat per unanimitat

13.- Proposta presentada pels grups municipals de Convergència i Unió, Pacte perl’Ametlla i Solidaritat Catalana per la Independència, referent a l’adhesió a l’Associa-ció de Municipis per la Independència.

Vots a favor: CiU + SI + PA (9)Vots en contra: PP (1)Abstenció PSC (3)

14.- Proposta presentada pel grup municipal Socialistes de Catalunya-ProgrésMunicipal, relativa a la reforma laboral imposada pel Govern de l’Estat.

Vots a favor: PSC + SI+ PA (5)Vots en contra: CiU + PP (8)

15.- Donar compte de l’aprovació de la liquidació del Pressupost de l’exercici 2011.

16.- Donar compte de l’acord relatiu a la suspensió temporal de col·laboració ambla Diputació de Barcelona.

C) Controls acció de govern17.- Coneixement de comunicacions oficial i decrets d’Alcaldia, específicament els

núms. 2012/50, 2012/98 i 2012/118.

18.- Mocions d’urgència.

19.- Precs i preguntes.

Votacions del Ple de 30 de març

Page 7: Diari de l'Ametlla maig 2012

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 7

Àrea de Medi Ambient

El passat dia 25 d’abril, Urba-ser, l’empresa que realitza larecollida, la gestió de residus ila neteja viària del municipi,va entrar al registre municipalla petició de renúncia del con-tracte motivada per pèrduesen el balanç econòmic de laconcessió.

Aquesta situació, lluny deser beneficiosa pels interessosmunicipals, ha generat unintens treball per reorganitzarel servei de manera que espuguin mantenir uns estàn-dards de qualitat i que lesrepercussions econòmiquessiguin mínimes per als ciuta-dans i ciutadanes.

En concret, segons unaauditoria externa realitzada,la disfunció econòmica quesuportava l’empresa adjudi-catària superava els190.000€ anuals (un 35% delcost total actual del servei).En bona part, derivada dediversos canvis en el serveirealitzats durant els 5 anys deconcessió i d’un licitació a labaixa per part de l’empresa.

Lluny d’optar per l’opciómés senzilla, cedir a les pre-tensions econòmiques delconcessionari, l’Ajuntamentha negociat un conveni ambel Consorci per a la gestió deresidus del Vallès Orientalperquè, a partir del mes demaig, realitzi la recollida i lagestió del rebuig i de l’orgàni-ca. El nou servei inclou algu-nes mesures de reorganitza-ció del servei per conciliar el

cost de la recollida amb laquantitat i la qualitat delsresidus generats.

D’altra banda, la netejaviària es licitarà de nou permitjà d’un concurs públic queinclourà nous mecanismes decontrol i de seguiment del’empresa adjudicatària.

A nivell econòmic, aquestscanvis d’estructura i de serveisuposaran, aquest any, l’as-sumpció dels costos de l’a-mortització pendent del ca-mió que realitza la recollidade residus (71.797,67€), pe-rò, en anys successius poste-riors, un equilibri pressupos-tari respecte el cost actual derecollida de residus i netejaviària.

Els canvis que percebràl’usuari es concretaran en unnou telèfon de recollida devoluminosos, que passarà aser el - 902.13.31.13 o el93.870.87.53 (telf del Con-sorci), i pels usuaris que rea-litzin el servei de recollida deverds amb saques el93.843.03.20 (telèfon del’àrea de Territori de l’ajunta-ment de l’Ametlla).

D’altra banda, a finals desetembre, s’iniciarà una cam-panya de comunicació i d’in-formació ciutadana on s’ex-plicaran noves fórmules degestió dels residus per mini-mitzar els costos de tracta-ment. Una de les mesuresmés destacades serà l’elimi-nació dels contenidors deverds del carrer per passar aun sistema de saques de grancapacitat per a cada usuari.

L’Ametlla del Vallès, un pas més cap a laracionalització de la gestió dels residusA resultes de la renúncia de l’empresa Urbaser, que fins ara gestionava els residus i la neteja viària del municipi, l’Ajuntamentha negociat un conveni amb el Consorci pel qual aquest s’encarregarà de la recollida i la gestió dels residus orgànics i de rebuig

Quin és el cost deltractament dels residus?

El cost de tractament de les deixalles suposa, a dia d’avui, 1/3 del cost mitjà que pagacada ciutadà de l’Ametlla per gestionar els seus residus. L’any 2011, el cost per personava ascendir a 91 € o 184,5 € per rebut de deixalles. De mitjana a l’any, cada ciutadà vagenerar 600 kg. de residus.Amb una recollida selectiva no superior al 48%, cada any van a parar a l’abocador2.515 tones de residus. Lluny de reduir-se els preus, any rere any s’incrementen els costosd’entrada a l’abocador i, per tant, només augmentant el reciclatge s’aconseguirà fre-nar aquesta tendència alcista.

Composició dels residus generats a l’Ametlla

Font: Ajuntament, any 2011

Telèfons de recollida de voluminosos902.13.31.13 / 93.870.87.53

Telèfon de recollida de verds amb saques93.843.03.20

Page 8: Diari de l'Ametlla maig 2012

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Diari de l’Ametlla, maig de 20128

Ja s’han fet set sessions del Cafè Club de Feina

Sessions realitzades

Des del passat 27 de febrer, quan el regidor de Promoció Econòmica, Enric Castellví, va exposar al públic aquesta iniciativa, jas’han celebrat set sessions del Cafè Club de Feina en les que s’han treballat temes molt diversos, reunint a força gent interessada

Des que el passat dia 27de febrer es fes la jornadainaugural del Cafè Club deFeina, un cicle de conferèn-cies-taller adreçades a totesaquelles persones en situaciód’atur, ja se n’han celebratfins a set sessions.

Aquestes sessions, tretd’alguna excepció, s’han anatfent cada dilluns des de lla-vors fins ara, a la Sala Poliva-lent de la Biblitoeca Municipal,i han comptat amb la partici-pació desinteressada de dife-rents ponents que, a partir de

la seva experiència, han des-envolupat diferents aspectes,importants i a tenir en comp-te, a l’hora de buscar feina.

Tot seguit fem un breu recor-regut per totes aquestes jorna-des celebrades i convidem atotes les persones que hi puguin

estar interessades a assistir a laresta d’activitats, el caldendaride les quals detallem en aques-tamateixapàgina.

Per altra banda, es comuni-ca que es pot seguir l’activitatque es realitza des del CafèClub de Feina a través de les

xarxes socials, doncs recent-ment s’han habilitat senglescomptes al Facebook i alTwitter, les adreces delsquals són les que segueixen:

- Facebook.com/cafeclub-defeina.

- @CafèClubdeFeina

Properes sessionsdel Cafè Club de Feina

Dilluns 7 de maig:Com potenciar la XARXA D’AMICS / SOCIAL en la recer-ca de feina. Com aconseguir arribar a 100 persones gràciesa 10 amics. A càrrec d’Estefanía Rodríguez

Dilluns 14 de maig:ARTTERAPIA. A càrrec de Marisol Ocó.

Dilluns 21 de maig:ELEVATOR PITCH, a càrrec de Ferran Badal.

Dilluns 28 de maig:“VÍDEO-CURRÍCULUM”. A càrrec de Jordi Moreno.

Dilluns 4 de juny:Com fer una ENTREVISTA PERSONAL I LES CLAUS DEL’ÈXIT utilitzant la comunicació verbal i no verbal. A càrrecde Ferran Badal.

Dilluns 11 de juny:RISOTERAPIA. A Càrrec d’Enric Castellví.

* Qualsevol canvi s’informarà prèviament.

- Actitud positiva i motivació”, a càrrec deJosé Maria Miret, coach i conferenciant.

“Una actitud proactiva i la motivació en el procésde recerca de feina, facilitarà l’assoliment del teuobjectiu professional. Hem de ser conscients de queel motor de la recerca de feina és un mateix”.

- “Coneix i millora els teus punts forts”, acàrrec de Marion Sufert, psicòloga i conferenciant.

“Els punts febles han de ser punts forts i els nos-tres aspectes negatius han de ser positius”.

- “La teva lletra parla de tu”, a càrrec de Car-les Díaz, grafòleg.

“El caràcter, la personalitat, la intel·ligència i, finsi tot, el l’equilibri mental d’una persona està plas-mat en la seva grafologia. Heus ací com d’importantés tenir-ne cura”.

- “La bona imatge”, a càrrec d’Eva Grau, esti-lista.

“La imatge personal que projectem als altres ésla nostra carta de presentació. D'això dependrà, enbona mesura, si ens ens tindran en compte. Lamanera com ens veuen afecta directament a lespossibilitats d’èxit o de fracàs en una entrevista defeina i, lamentablement, no hi ha una segona opor-tunitat de causar una bona impressió”.

- “El currículum i la carta de presentació”, acàrrec de Ramon Barrio, ex director de RRHH d’unagran multinacional i de Laura Sánchez, psicòloga itècnica de RRHH.

“A l’hora d’aspirar una feina el currículum i lacarta de presentació són un document fonamental.Saber-lo elaborar, tot prioritzant la informació ques’hi inclou depenent de la feina a la que s’aspira, ésun aspecte clau per assolir l’èxit”.

- “Procés de selecció i bon ús de la xarxa”, acàrrec de Joan Pau Fisas, director de RRHH d’Info-jobs, empresa recentment reconeguda com a“Millor empresa per a treballar-hi”, a partir de l’ava-luació dels propis treballadors.

“ És important saber els requisits que es valorena l’hora d’optar a una feina, com també ho és domi-nar la xarxa per trobar l’oferta més adient a la prò-pia persona”.

- “Feina a l’estranger”, a càrrec EstefaníaRodríguez, orientadora sociolaboral.

“Davant la poca oferta de feina existent actual-ment a l’Estat espanyol, una de les opcions mésinteressants per a persones qualificades és anar atreballar a l’estranger.

Com informar-se de la millor manera de trobarfeina fora de les nostres fronteres”.

Laura Sánchez, Enric Castellví i Gemma Bernal

Estefanía Rodríguez

Marion Suffert Joan Pau Fisas

Eva Grau José Maria Miret

L’àrea de Promoció Econòmica vol agrair pública-ment la col·laboració i patrocini desinteressat d’enFrancesc Roger, que sessió rere sessió ha convidat atots els assistents a un cafè o cafè amb llet.

Page 9: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 9

PROGRAMAST. PONÇ - TAPAMETLLA

-10 h. Parades del Mercat de Sant Ponç alsJardins de Can Muntanyola i al centre.-18 h. Sardanes als Jardins de Can Muntanyola.-18 h. Inici TapAmetlla. Parades Bars/Res-taurants a la plaça de l'Ajuntament.-19.30 h. Flashmob a càrrec de l'Escola deDansa Judith Font / Participació oberta atothom.-20.30 h. Sorteig de la panera de "La Botigaal Carrer" (que es va ajornar per pluja).-21.00h. Concert gratuït a càrrec del grup deversions "Alma de Vinilo". Vine a tastar lestapes mentre gaudeixes del concert!

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

VAL per unacopeta de cava!

Retalla aquest val i bescanvia’l

per una copa de cava a la

carpa de l’Ajuntament,

al TapAmetlla

* Fins esgotar existències

El proper dia 12 de maig, coincidint amb la diada de Sant Ponç,l'àrea de Comerç de l’Ajuntament posarà en marxa el primer concursde tapes de l’Ametlla entre tots els bars i restaurants del municipi: elTapAmetlla. La trobada tindrà lloc a la plaça de l'Ajuntament de lessis de la tarda a les dotze de la nit, amb la intenció que els partici-pants puguin gaudir d’un bon àpat tot degustant les més elaboradesinvencions dels nostres negocis de restauració i alimentació.

Cada ciutadà que vulgui participar de la iniciativa haurà d’obtenirun tríptic amb tota la informació sobre els establiments participants isobre les tapes que presenten. El mateix tríptic disposarà d’unescaselles on els comensals hauran de valorar de 1 a 5 la tapa degusta-da. Aquests tríptics estaran a disposició del públic a diferents comer-ços del poble del dia 7 a l'11 de maig, i s’hauran d’emplenar amb elnom, telèfon i correu electrònic del concursant, i entregar a la carpade l’Ajuntament fins les onze de la nit. del mateix dia.

Cada tapa costarà al voltant de dos o tres euros i pot incloure unacopeta per ajudar a pair el menjar. Durant la setmana posterior alTapAmetlla es farà el recompte de puntuacions i s’atorgaran els pre-mis als tres primers guanyadors: la Tapa de Bronze, la Tapa de Plata ila Tapa d’Or.

Restauració TourParal·lelament, també es posarà en marxaun tour de restauració per alguns dels esta-bliments del poble, el Restauració Tour.Aquesta iniciativa consisteix en un viatge de365 dies a través de les cuines i els fogonsde l’Ametlla. Els participants hauran d’acon-seguir un tríptic que es facilitarà al mateixdia 12 de maig durant el TapAmetlla i l’ob-jectiu és visitar cada establiment participantdurant el període establert d’un any.

Per a què la visita sigui vàlida pel concurs, els participants haurande fer una consumició mínima de 15 euros i així poder segellar el tríp-tic conforme s’ha visitat l’establiment. Un cop visitats tots, es podràaccedir al premi, un àpat gratuït en qualsevol dels establiments parti-cipants que el participant esculli.

Tapametlla 2012El 12 de maig els negocis de restauració del poblepresentaran les seves tapes a la plaça de l’Ajuntament

Page 10: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 201210

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Estafa informàtica per internet Coses del Casal de la Gent Gran

XERRADES

“ Plantes Medicinals”

www.fitoaula.com

Al Casal, periòdicament, es programen xerrades sobretemes d’interès general i particularment per a la gent gran.

La darrera, del dia 16 de març passat, va ser sobre lesplantes medicinals. Va anar a càrrec de Rosa Mª TorresCastella, infermera, especialista en plantes medicinals. Lareunió va aplegar un auditori de més de 50 persones,membres de l’Agrupació de la Gent Gran de l’Ametlla delVallès, que van seguir amb plena atenció, interès i partici-pació, la documentada conferència.

Va exposar com les plantes medicinals són utilitzades enl’actualitat per una part important de la població. Segonsl’OMS, un 80% de la població mundial les utilitza. A Cata-lunya un estudi fet l’any 2011 a l’Àmbit d’Atenció Primàriade Barcelona ciutat, va trobar que un 59’8% del usuaris desalut pública utilitzaven en algun moment plantes medici-nals amb finalitats curatives o preventives. Les plantesmedicinals, va explicar, estan compostes per principisactius que segueixen, dins del nostre organisme les matei-xes vies de metabolització, absorció, etc., que altres medi-caments de síntesi, però en una menor concentració. Tam-poc és el mateix prendre una tisana, que un fitofàrmac oextractes en que la quantitat de principis actius serà moltdiferent.

En una prime-ra introducció laconferenciant vapresentar lesplantes quepodem trobar enel nostre entorn iles seves propie-tats, i en unasegona part comles podem aplicaramb finalitatscuratives de molt diversa índole, tenint cura de no interferiramb altres medicaments de síntesi. Una interessantdemostració, amb mostres que van ser distribuïdes alsassistents, va deixar evidenciada la importància de la qua-litat del producte, que en alguns supermercats es pot tro-bar a baix preu, però que no te comparació amb el produc-te de qualitat que podem trobar a herbolaris o farmàcies.Les plantes medicinals les podem fer servir per fer tisanes,però també per fer cataplasmes, banys, inhalacions,foments, gargarismes.

Una interessant vetllada presidida per la professionalitati capacitat de comunicació de la conferenciant a qui tenimque agrair sincerament la seva presència entre nosaltres.

Darrerament han proliferat les denúncies per estafa informàtica a travésd’internet. A continuació s’ofereixen uns consells per tal de detectar-ne.

Policia Local

Darrerament han augmentatles consultes a la Policia Localen referència a diferents tipusde correus electrònics osol·licituds dubtoses que elsciutadans reben als seus ordi-nadors. Davant la sospitad'haver rebut algun d'aquestscorreus, s’ha de ser prudent.

L'Oficina de Relacions ambla Comunitat de l'Àrea BàsicaPolicial de Granollers, iemmarcat dintre de la funciópreventiva de la policia, infor-ma de la detecció freqüentd'una modalitat delictiva quepot ser de gran interès, i evitarque en puguin ser víctimes.

Es tracta d'una estafainformàtica comesa a travésd'internet i per mitjà d'unvirus, el qual utilitza la imatgecorporativa d'organismes ofi-cials i forces públiques de dife-rents països (els adjuntemuna imatge d'una pantallaamb un contingut habitual)demanant un ingrés de dinersper a poder desbloquejar l'or-dinador. S'acostuma a infor-mar que s'ha intentat accedira pàgines il·legals i que peraquest motiu ha de pagar.

Aquests fets poden serdenunciats com a falta d'es-tafa (tan si s'ha pagat l'im-port demanat com si no) i uspodeu dirigir a la comissariade Mossos d'Esquadra méspropera per denunciar-ho.

Per altra banda, us infor-mem de les passes que espoden fer per desbloquejar(recordem que és un virus)

l'equip informàtic:* En cas de que no sigui

vostè el responsable de l'e-quip infectat, contactar ambl'administrador o responsablede seguretat de la seva orga-nització o empresa, o en elseu defecte amb CESICAT-CERT mitjançant correu elec-trònic a través de [email protected], o per telèfon al 902112 444.

* Per a recuperar l'accés al'equip:

- Si tenim més d'un usuaricreat al sistema, i utilitza sis-tema Operatiu Windows Vistao 7, és possible utilitzar unaltre usuari vàlid al sistemaclicant Ctrl+Alt+Suprimir, iutilitzant la funcionalitat"Canviar d'usuari".

- Arrancar en "mode segur"("A prova d'anomalies"), rei-niciant l'equip i clicant la teclaF8, abans de que es mostri la

pantalla de càrrega del siste-ma Operatiu Windows.

* Una vegada tingui accésa l'equip, realitzi un anàlisisamb un antivirus actualitzat,si es possible diferent al quetingués instal·lat prèviament,no va detectar inicialment elmalware

- Si l'antivirus no detectael malware, pot intentar eli-minar la següent clau deregistre que el malware utilit-za per a executar-se a l'inici(recomanat només per ausuaris avançats):

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Win-dowsNT\CurrentVersion\Winlo-gon\Shell

• També es pot trucar altelèfon directe 901 111 121(cost de trucada local quepermet adreçar consultes alsciutadans de forma directa).

PPeerrddoonneeuu,,

ppeerròò

aallggúú hhoo

hhaavviiaa

ddee ddiirr!!

Conferència sobre les plantes medicinals

Assistents a la conferència

Page 11: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 11

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Adquireix el Certificat Digital a l’Ajuntament de l’Ametlla

És probable que molts usuaris de la pàgina web de l’Ajun-tament de l’Ametlla del Vallès (www.ametlla.cat) que haginvolgut realitzar algun tràmit on line darrerament a través del’E-TRAM no ho hagin pogut fer per no tenir un certificat digi-tal (un nom d’usuari i una contrassenya). Això és així per-què donada la transcendència de determinats tràmits realit-zats des de l’E-TRAM, és necessari l'esmentat certificat, queacredita a la persona que el vol realitzar. Així les coses, es fasaber que aquest certificat digital es pot adquirir a lesdependències de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.

Debat “Les Raons per la independència de Catalunya”

L’Ametlla per la Independència, secció local de l’ANC,organitza el proper dimarts 29 de maig a les 20 h. a laSala Teatre Municipal, un debat on hi participaran la Isa-bel-Clara Simó, ametllatana de residència i escriptora derenom i la Patrícia Gabancho, també reconeguda escriptora itertuliana freqüent en programes de ràdio i televisió

Aquest serà un debat entre dues amigues, independentis-tes reconegudes, en el que exposaran els seus punts de vistasobre les RAONS PER LA INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.

Des de l’ANC es vol anar explicant als nostres veïns lesraons que han de portar a la constitució de l’Estat Propi.

El 17 de juny torna el Mercat Boig

Una mica més tard del que és habitual torna el MercatBoig de l’Ametlla. El motiu d’aquest endarreriment (normal-ment se celebra un mes abans) és que, per una banda,durant el mes de maig hi ha algunes activitats que podriensolapar-se i, per l’altra, perquè el grup promotor del mercat il’Ajuntament treballen per modificar una mica la normativa.

L’objectiu dels canvis d’aquesta és ordenar una mica l’ac-tivitat, prioritzar les parades de veïns de l’Ametlla, evitar laparticipació de professionals que tenen altres espais per adur a terme la seva activitat, i que el mercat segueixi tenintun esperit educatiu més que comercial.

Estigueu atents a la pàgina web de l’Ametlla, www.amet-lla.cat, per a poder consultar la normativa i a partir de quanes poden adquirir els tiquets per participar-hi.

Joan Cucurella

Quin és l'objectiu de lesxerrades que fan?

L'objectiu és que els esta-bliments alimentaris puguinrealitzar els autocontrols queestan estipulats per la nor-mativa i, alhora, facin la for-mació obligatòria. La Diputa-ció i l'Ajuntament intentemfacilitar les coses perquè elssigui el més fàcil possible.

A les visites de control quefarema partir d'ara, ja esdemanarà que acreditin quehan fet aquesta formació.

El que volem, en definiti-va, és facilitar l'accés delsestabliments a aquestes jor-nades.

A qui van dirigides?A tots els manipuladors

d'aliments del sector minoris-ta i restauració comercial.Des de qui ven llaminaduresfins al que és un restaurant,una botiga on venguin omanipulin aliments, etc.

Quina periodicitat te-nen aquests cursos?

Hi ha diferents cursos. Elcurs bàsic de manipuladord'aliments s'ha anat fent a

l'Ametlla cada any. Ara, elque diu la normativa és "Cursde formació continuada". Aixídoncs, anirem organitzant -ne de nous per reciclar elsconeixements i incorporar lanova normativa.

Mirarem de tornar a fercurs el bàsic de manipuladord'aliments per a tots els esta-bliments, sense cap distinciósegons el tipus d'activitat.

Qui hi participa obtéalgun tipus d'acreditació?

Sí, un certificat.

Què s'hi explica?A partir de la normativa

vigent de la Generalitat, expli-

quem els autocontrols queconsiderem més importantssegons el tipus d'establiment.

Ara estem explicant eld'autocontrol de temperatu-res, però també fem el deneteja i desinfecció, el decontrol de plagues, el de pro-veïdors i el de formació.

Tenen una bona accep-tació per part de qui hiassisteix?

Costa, doncs es pot veurecom una iniciativa fiscalitza-dora, però intentem fer en-tendre que l'Ajuntament no témés remei que fer això i, jaque és així, donar les màxi-mes facilitats.

Curs d’autocontrol per a establiments de comerç minorista i alimentació

Jornada de formació sobre l’aplicació d’autocontrolsEl proppassat dia 27 de març, i organitzat per l'àrea de Consum de l'Ajunta-ment de l'Ametlla del Vallès i la Diputació de Barcelona, l'Ametlla va acolliruna nova jornada de formació sobre l'aplicació dels autocontrols, dirigida aestabliments del comerç minorista d'alimentació. Abans de començar aquesta sessió, a la qual hi a assistir un nombre destacatde persones del poble, vàrem tenir l'ocasió de parlar amb la persona encarre-gada d'impartir el curs, la Sra. Rosa Cabré. Aquest n'és el resultat:

Page 12: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 201212

Els barris opinen...Can Camp...

La Miranda...

Des de Els Turons del Vallès, en aquesta edició delDiari no tenim res de nou a afegir, només esperar quetinguem alguna reunió amb el Consistori perquè ensvagi informant com van els temes pendents quevolem que es realitzin a bon ritme i sense pausa.

Malgrat la crisi, segur que hi ha solucions pel quesigui més urgent. Suposo que la resta d'associacionstambé tenen les seves prioritats i seria bo que entretots poguéssim ajudar que les coses flueixin millor.

És clar que tots voldrem ser els primers, però labona germanor dóna per a la comprensió i col·labora-ció en comú.

Aprofitem per dir, un cop més, als veïns delsTurons, que seria molt interessant que contactessinamb aquesta Associació per fer-nos arribar els seuspunts de vista i les necessitats que puguin tenir i quea nosaltres se'ns escapen. La unió fa la força i totaajuda és poca perquè les coses al barri vagin cadavegada millor.

Anna Prunera i Mari Carmen Izquierdo

Benvolguts veïns i veïnes, el passat 28 de març vam tenir una reunió amb el

regidor de Barris, Sr. Martínez, a la qual vam tractaralguns temes.

Tal i com vam informar a la passada edició delDiari, des de Gas Natural s’està estudiant la possibili-tat de fer arribar el gas a tot el barri. Des de l’Ajunta-ment es farà un seguiment exhaustiu de les possiblesobres.

Una millora substancial que tindrem en el barriserà l’arranjament de la rotonda de la carretera dePuiggraciós, així com la pròpia carretera i carrersadjacents. L’Ajuntament destinarà uns 300.000 eurosper reparar tant la carretera de Puiggraciós com elsdesperfectes d’altres carrers del barri. L'execució deles obres es realitzarà de forma immediata, tal i comens ha informat l’Ajuntament.

Recordeu que estem a la vostra disposició a:[email protected]

Junta de la Miranda

Al Ple de març es va aprovar una altra (ja en vanmés de 25!) modificació puntual del Pla General d'Or-denació Urbana (PGOU) que ens regula des de generde 1987! En aquest cas, canvia l'article 135 que regu-la els usos permesos a les zones residencials delpoble. Aparentment queda millor regulat (més espe-cífic i concret) que abans, però pot donar lloc a canvis,que no sabem valorar, en el model residencial quetenim avui a Can Camp i a altres zones del poble. Pas-sem d'una regulació d'activitat comercial (més obertai amb més risc) a les nostres cases de fins al 50% d'e-dificabilitat (amb un màxim de 200 m2 /casa) a podertenir a casa nostra un local d'activitat comercial (s'es-pecifiquen els usos) amb una superfície útil inferior oigual a 60 m2 ...

Serà Can Camp Can Txiringuito? Com a elementpositiu tenim que la dimensió de 60 m2 com a màximimpedeix que es muntin tallers mecànics, etc. quetenen major impacte a les zones residencials.

Ja van diverses modificacions puntuals aprovadesen els últims anys i el PGOU actual (més de 25 peda-ços parcials !) poc s'assembla a l'inicial. De tots elsmunicipis de la zona el nostre és el que té el Pla d'Or-denació Urbana més antic! Des de l'any 1987 (menysde 3.000 habitants) i fins ara (8.111 habitants) NOS'HA DESENVOLUPAT NI PROPOSAT un nou PGOU.Les noves necessitats urbanes, demandes i serveis,fan necessari obrir un procés obert a tots i a totes perconsensuar un nou Pla General Urbà pel nostre poble.

En el dia a dia, anem avançant molt a poc a poc.S'ha arreglat la rasa de davant de l’escola Bressol i lazona de la plaça del Passatge del Pi, així com els esco-cells davant de l'escola (haurà ajudat que venia elPresident?). De la resta, pocs avenços. Senyals tren-cades o tortes (fa més d'un any), el pont del GR-97direcció Mas Vilardell està trencat des de fa tres anys idenunciat múltiples vegades per aquesta associació(fins i tot amb visita del Sr. regidor de Barris a la zona)i no sabem res. Tampoc s'han retirat les deixalles delcamí del GR-97 cap a aquest pont derruït. Vam feruna llista de reparacions pendents (34 punts) i allàestan... La neteja de la zona de la bassa de Can Divíés prioritària per prevenir la cria del mosquit tigre a lazona.

Entrem a la primavera i la naturalesa flueix per totarreu. Torrenteres, camins, escocells, arbres i herbesdels carrers sorgeixen amb força i cal netejar... Hi haun pla concret de neteja i manteniment per a aques-tes tasques? Si ho ha de fer la brigada municipal, téels recursos i eines adequades per a realitzar aques-tes tasques?

Finalment, les rates, gats i gossos són motiu d'a-larma. Hem detectat vàries rates mortes (Can Diví iAcàcies) i no sabem si s'estan realitzant les tasquesde desratització acordades en la campanya 2011. Ésimportant que els veïns no tinguin menjar per a gos-sos ni gats en zones lliures del jardí ja que les ratesapareixen de seguida. Tampoc cal deixar menjar per agats lliure, ja que la proliferació descontrolada d’a-quest animal domèstic en zones com Mimosa, Camè-lia, Llorer i altres carrers està essent gran i creiem quetenen leucèmia o estan malalts. Una campanya d'es-terilització ajudaria a controlar el tema. Finalment, elsescocells dels arbres són per tenir-los nets o ambalguna planta i no plens de cagarades de gossos.

NOTA: Volem recuperar la història de l'Associacióde Veïns de Can Camp. Tenim part de la història a lesactes de l'Associació. Si algun ca te més informacióque Pugui interessar dels anys 1970,80 i 90, serà benrebuda.

Contacte: [email protected]

La Terrera...

Turons del Vallès...

La Associació de Veïns del Serrat, organiza un PIC-NIC el domingo 20 de mayo a partir de las 13,00h.

El lugar de celebración: carrer Trencapinyes (igualque otros años ).

Habrá mesas y sillas para 70 personas, aperitivoscon refrescos, música, juegos y piñata para lospequeños.

Las famílias podran traerse su comida y pasarunas horas divertidas con todos nuestros vecinos.

Seguramente organizaremos algún acto junto conel Ayuntamiento, de tipo prevención o seguridad.

Es gratis, os esperamos.

Veïns del Serrat

Fa més de dos mesos, van venir a fer la neteja deboscos per tot el barri del Pinar i Portús i el camí delbosc que l'enllaça amb el nucli de l’Ametlla. Desprésvan recollir i emportar-se tots els troncs grans però,totes les branques més petites les van deixar. Ja vamparlar amb el Sr. Xavier Martínez i li ensenyàrem comtot el bosc estava ple de fullaraca i branques seques, itambé va arribar a la conclusió que això suposava ungreu perill en cas d’incendi. Ja fa dos mesos d’aquestaconversa i les branques segueixen al mateix lloc. Jafalta molt poc per l’estiu i amb les altes temperatures ila sequera el risc d’incendi és molt alt. Els veïns pensemque això es un perill molt gran i més aquí que tenimpoques sortides en cas d’incendi. Per això preguem queen la màxima brevetat es solucioni aquest tema que ésde gran importància per la seguretat de tots.

La junta

El Serrat Pinar i Portús

Benvolguts, aquest és l’acomiadament d’un any en el que he

estat president de la comunitat de La Terrera.Haig de dir que, al contrari del que em pensava

quan vaig accedir a aquesta càrrec (rotativa anual-ment), que seria complicada per la convivència entreveïns, la relació amb l’Ajuntament, avaries, repara-cions, els comptes de la comunitat, etc. ha estat el con-trari, una experiència força positiva.

En primer lloc he tingut una gran ajuda per part delnostre administrador de la comunitat, persona conciliado-ra, prudent, treballadora i que domina totalment la feina.Ha estat un gran suport. També molts veïns han ajudat.

Respecte a la convivència entre els 42 veïns, aquestaha estat molt correcta. Si que és cert que sempre hi haqui creu que té més drets que els altres, però la prudèn-

cia i la bona relació general han fet que no anés a més.Amb l’Ajuntament ha estat també molt interessant

el contacte, especialment amb el regidor de Barris, queha estat sempre positiu i disposat a escoltar-nos iveure com ajudar. Tenint en compte la situació actual,és molt d’agrair.

Per altra banda, durant aquest any s’han dut aterme una sèrie de treballs a la comunitat: s’han millo-rat les canalitzacions, l'eficiència energètica, s’està fentla connexió a la xarxa de Gas Natural, s’està provantun sistema per protegir la gespa dels cotxes, etc.

Per tot això i per tot el que en aquest moment noem ve a la memòria, us vull donar les gràcies a tots.

Ernest Chaure, La Terrera

Page 13: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 13

IES E. Xammar

El 23 d’abril, diada de StJordi, es va celebrar la IV Tro-bada Musical de l’InstitutEugeni Xammar i l’Escola deMúsica Municipal de l’Ametlladel Vallès.

L’acte va començar amb lalectura de dos textos: un enquè l’Institut s’adheria a lacampanya “Enllaçats per lallengua” en defensa de la llen-gua catalana davant els atacsque està patint a les IllesBalears, i un altre, escrit pelsmateixos alumnes de primerd’ESO, en defensa de la Terra.

El concert pròpiament ditva iniciar-se amb el grup depercussió de l’Escola de Músi-ca i a continuació el cor del’Escola de Música va inter-pretar les cançons LemonTree i Gotes de pluja (de lapel·lícula Dos homes i undestí) acompanyats pel grupde combo de la mateixa esco-la, que més tard van interpre-tar dos temes instrumentals.

Abans de la cantada delsalumnes de l’Institut, Ann

Van Tongeren, amb una veupotent i brillant, i Sara Mar-cello, amb una veu dolça icàlida, van cantar com asolistes Imagine de John Len-non i Someone like you d’A-dèle, respectivament.

Seguidament va ser el torndel conjunt d’alumnes del’Institut que van interpretarA catalan man in Madrid(adaptació de la cançó AnEnglishman in NewYork deSting) i L’Ametlla, l’Ametlla(adaptació de la conegudacançó NewYork NewYork).

El concert va concloureamb una cantada conjunta deles corals dels dos centres quevan interpretar Busca el mésessencial (tema pertanyent ala pel·lícula El llibre de laselva), Don’t Worry be happyde Bobby Mc Ferrin i De la vidabusquem-ne el costat bo(adaptació de la cançó Alwayslook on the bright side of life,tema final de la pel·lícula Lavida de Brian).

La impressió general del con-cert va ser molt bona i tothomen va sortir d’allò més content.

Els avis de la residènciavisiten l’Institut Eugeni Xammar

IES E. Xammar

El 26 de març passat la coral d’avis de la ResidènciaFrancesca Roig va visitar l’Institut Eugeni Xammar per feruna trobada amb els alumnes de 1r d’ESO que havien parti-cipat amb ells en el projecte “Qui canta els mals espanta”,que va culminar amb un recital conjunt de poemes i cançonsel 19 de desembre del 2011 al Teatre Municipal de l’Ametlladel Vallès. L’acte a l’Institut va consistir en el recordatori d’a-quest recital a través d’una presentació de les fotos que s’hivan fer i va concloure amb un esmorzar de germanor entreavis i nens on els mateixos alumnes van oferir tota una collade pastissos elaborats per ells mateixos.

promoció econòmica, territori, festes, sanitat, educació, cooperació, seguretat, comerç, mobilitat, turisme Ajuntament al dia

Visita dels avis a l’IES Eugeni Xammar

Concert de la IV Trobada Musical

IV Trobada Musical El dia de Sant Jordi, alumnes de 1r, 2n i 3r d’ESO de l’IES i de cant coral del’Escola Municipal de Música, es varen reunir en la IV Trobada Musical

Celebració de la Diada de Sant Jordi a l’IES E. Xammar

IES E. Xammar

Dilluns 23 d’abril es va celebrar a l’InstitutEugeni Xammar, com cada any, la diada deSant Jordi amb un acte a la sala polivalentdel centre. Aquest curs l’acte va servir percommemorar el bicentenari del naixementde l’escriptor anglès Charles Dickens, delqual es va llegir en anglès la seva biografia ies va passar un power-point amb els per-sonatges de les seves obres, i també elcentenari de l’escriptor Pere Calders, ambuna lectura dramatitzada d’un dels seuscontes, Feblesa de caràcter, realitzada perquatre alumnes de 3r d’ESO. A continuacióuns alumnes de 2n d’ESO van recitar trespoemes en castellà: les Rimas de Bécquer,el Romance de la luna, luna, de GarcíaLorca, i Amor más poderoso que la muerte,un romanç anònim medieval. També unsalumnes de 1r d’ESO van recitar el poemaEl herido de Miguel Hernández.

Com cada curs, també es va fer el lliura-ment dels premis literaris Memorial JoanCoromines per a obres escrites en català,castellà, anglès i francès. Els alumnes dePrimer Cicle premiats van ser: Jana Pañe-lla, Gemma Saló i Nerea Garcia; els de

Segon Cicle: Mireia Vicente, Víctor Sán-chez, Agustí Fernández, Mar Saló i AdriàMoreno; i els de batxillerat: Patrícia Muro,Irene Sánchez, Lisa Cortvriendt i GuillemSánchez.

També es van lliurar els premis de foto-grafia matemàtica que van recaure en elsalumnes Víctor Sánchez i Irene Sánchez, iel de portades del Mecanoscrit de segonorigen, que van guanyar les alumnes de 2nd’ESO Maria Sala, Gemma Saló i J. B.

L’acte es va cloure amb un concert ambinstruments de percussió orff dels alumnesde 2n d’ESO i un concert coral dels alumnesde 1r d’ESO.

Sant Jordi a l’IES E. Xammar

Page 14: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 201214

Els partits opinen

Quan el PP va guanyar les eleccions per majo-ria absoluta ja vàrem ser conscients de que per anosaltres, els catalans, no era gens positiu. Defet, per als catalans mai han estat positives lesmajories absolutes de cap dels partits estatals,perquè d’una manera o altra ens han acabat(perdoneu l’expressió) “donant pel sac”. Però sien èpoques de bonança anàvem entomant donatque econòmicament anàvem fent, ens queixà-vem i prou, ara, en aquests moments tan críticsque estem vivint , ja no podem quedar-nos sensefer res.

Els pressupostos d’aquest any del Governespanyol no incorporen els 219 milions d’eu-ros corresponents a la Disposició Addicional Ter-cera de l’Estatut per aquest any. Amb aquestspressupostos, doncs, el Govern espanyol vulnerauna Llei com és l’Estatut d’Autonomia, votatper tot un poble. I aquí hi entrem tots, i quan dictots, vull dir tot el poble de Catalunya, tan elsvotants de CiU com els que no, tan els nacionalis-tes com els espanyolistes, perquè tots els quevivim en aquest país patirem les conseqüèn-cies que això significa. Menys prestacions socials,menys inversions en ensenyament, en sanitat,en cultura, en indústria ...

Des de Catalunya hem fet els deures, a dife-rència d’altres comunitats autònomes de l’Estat;El nostre Govern ha aplicat mesures d’austeri-tat per reduir el nivell de dèficit públic. Enllocde reconèixer el compromís de la Generalitat deCatalunya amb les polítiques d’ajust pressupos-tari, la resposta del Govern espanyol han estatuns pressupostos que escanyen encara més lesfinances de la Generalitat. La inversió de l’Es-tat a Catalunya està clarament per sota de lacontribució que Catalunya fa a l’Estat. MentreCatalunya genera el 18,6% del PIB espan-yol, els pressupostos del 2012 mostren queCatalunya només rep un 11% de la inversióestatal. Són uns pressupostos que ofeguenCatalunya i que ens impedeixen garantir algunselements bàsics del nostre estat del benestar.

És per aquest fet que tots els catalans hau-ríem d’anar units i començar el procés cap al’Estat propi, la única sortida que tenim percontinuar sent i estant.

Catalunya és una barreja de cultures, ésla nostra característica i la nostra riquesa, totspodem aportar quelcom a aquest Estat, ningús’ha de sentir exclòs, al contrari, ens necessitemtots per construir-lo i per crear un Estat en elqual tots visquem millor.

Aquests dies estem veient polítiques que esconcreten en determinades mesures en sanitat ieducació. El que estem veient és un autèntic copd’estat a l’estat del benestar, als drets dels ciuta-dans i ciutadanes, especialment d’aquells sectorsmés sensibles. En Sanitat implantant un copaga-ment que van dir que no implantarien, i a Catalun-ya amb un repagament tres vegades, amb un europer recepta que el govern de CiU no retirarà i quesumarà a les mesures del Govern de l’Estat.

I pel que fa a l’educació, s’apropen determina-des mesures que afecten a l'ensenyament en totsels seus nivells, augmentant el nombre d’alumnesper aula al batxillerat, envaint competències de laGeneralitat i augmentant les matrícules università-ries un 85 %, així el pressupost dedicat a la Univer-sitat a Catalunya ha baixat un 18 %. Tindrem lestaxes més altes d’Espanya.

Catalunya ha estat un laboratori de totes aque-lles retallades, amb la construcció d’un model eco-nòmic i social que té a veure amb un nou edificisocial que no només hem de criticar, sinó que lihem de donar una alternativa.

Des del PSC hem de reivindicar el servei públic,però també hem de reivindicar els serveis públicsben administrats. No podem permetre que la dretas'apropiï de la paraula austeritat.

Hi ha una crisi energètica de primer ordre, i latransició mediambiental va lligada a la transicióenergètica, calen propostes amb un model econò-mic des de l’esquerra, que està en contradiccióamb el model que ens estan imposant a Catalunyai Espanya, calen estímuls als emprenedors, a lainternacionalització de les nostre empreses, uncreixement econòmic basat en el coneixement i lainnovació, mentre que el model que s’està seguintavui amb l’excusa de la crisi és tot el contrari, noconté mesures d’estímul ni per a la reactivació, niajudes a la innovació ni a les universitats.

Hem de fer una transició generacional, hem deconstruir una alternativa que garanteixi un futur ala gent jove, no podem tenir una gent jove que tin-gui por i no tingui confiança en els partits polítics,particularment els de l’esquerra. Cal un discursmolt clar amb unes propostes molt clares adreça-des a través del joves per a tota la societat.

Cop d’estat a l’estat delbenestar i als drets delsciutadans i ciutadanes

La que ens està caient! Del rebuig a l’adhesió

Volem donar la benvinguda a la raó, i si cal ambbombo i platerets, als grups municipals de CiU iPacte per l’Ametlla. Ens referim al fet d’adherir-se,ara sí, a l'Associació de Municipis per la Indepen-dència.

Al Ple municipal del mes de setembre passat, elnostre regidor Francesc Sulé va presentar la pro-posta d’adhesió a l’esmentada associació i es varebutjar amb els vots en contra de PP i PSC-PSOE(òbviament!) i l’abstenció de CiU i Pacte per l’A-metlla.

Doncs bé, a l’últim Ple celebrat es veu que final-ment han vist la llum les dues formacions absten-cionistes primer i han rectificat i s’ha aprovat l’ad-hesió.

Enhorabona! Per a nosaltres és un èxit impor-tant, malgrat que la representació del Consistori al’esmentada associació hagi anat a parar al regidordel Pacte que en primera instància no hi va votar afavor.

Aviam, nosaltres estem en política per a dosobjectius essencials: la independència i la regene-ració democràtica. Per tant, tot allò que amb lanostra insistent intervenció ens faci avançar cap aqualsevol d’aquests dos objectius ens omple d’or-gull i, perquè no dir-ho, de felicitat, encara quenosaltres com a partit hi quedem en segon terme.

Si esteu al corrent de les qüestions que es deba-ten als plens (si no ho feu, hauríeu de fer-ho) usadonareu que el nostre regidor, en Francesc Sulé,compleix exhaustivament amb el compromís deSolidaritat-L’Ametlla, en el sentit de vigilar i lluitarpermanentment per la transparència i rigor en lagestió dels recursos econòmics que depenen del’equip de govern, fent visibles les contradiccionsdels acords (per exemple el pressupost!) quan nocompleixen amb el rigor necessari les normes bàsi-ques de qualsevol administració.

Per acabar, doncs, volem reafirmar-nos enaquesta il•lusió que ens omple de goig i d’esperan-ça, en comprovar que hem forçat a reflexionar enpositiu les dues formacions polítiques del nostrepoble (CiU i PA) que han ajudat a adherir-nos ofi-cialment al corrent social que a hores d’ara semblainequívocament destinat a assolir la definitiva lli-bertat de la nostra pàtria.

Coordinadora SI-L’Ametllahttp://territori.solidaritatcatalana.cat/ametlla-

[email protected]

Page 15: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 15

Els partits opinen

En el último pleno l’Ametlla del Vallès se ha adheri-do a la Asociación de Municipios por la Independen-cia. La pregunta es: ¿Se trata de una prioridad? CIUestá dedicando un esfuerzo en cada pleno para sernoticia en eventos relacionados con la independencia,mientras tanto en el pleno de enero descubrimos queel Ayuntamiento no va a cobrar 160.000 € porfalta de proyecto en una subvención que tenía asig-nados e incluidos como ingresos, en el pleno demarzo, como consecuencia de la obligatoriedad desacar las facturas del cajón, aparecen 222.000 € enfacturas impagadas que seguramente no abríanaflorado hasta dentro de algún tiempo y ademástenemos los intereses del crédito para la financiaciónde la guardería por 60.000 € no presupuestados.

Se ha pedido un plan para ver como vamos ahacer frente a las desviaciones conocidas de 442.000€, ya estamos viendo como el remanente por tesore-ría se ha reducido desde 3.637.000 € en el 2009hasta 262.000 € en 2011, con las desviaciones presu-puestarias vamos a entrar en un terreno peligrosoque va a condicionar las inversiones del pueblo en lospróximos años.

Cuando se solicita en pleno que se presente unplan, la respuesta es que se está trabajando en ello.Sinceramente, el Sr. Alcalde debe ser más riguroso,debe presentar un plan económico de segui-miento como ocurre en cualquier empresa y debería-mos esforzarnos por tomar medidas para corregir lasdesviaciones. Desgraciadamente a día de hoy no senos ha presentado nada y probablemente no exista.

Con todo esto... Hablar de independencia noserá para desviarnos de lo importante ¿Es una Prio-ridad?

En l'últim Ple l'Ametlla del Vallès s'ha adherit al'Associació de Municipis per la Independència. Lapregunta és: es tracta d'una prioritat? CiU està dedi-cant un esforç en cada Ple per a ser notícia en esde-veniments relacionats amb la independència, i men-trestant en el de gener vam descobrir quel'Ajuntament no cobrarà 160.000 € per falta deprojecte en una subvenció que tenia assignat inclososcom ingressos, en el Ple de març, com conseqüènciade l'obligatorietat de treure les factures del calaix,apareixen 222.000 € en factures impagades quesegurament no haurien aflorat fins d'aquí a alguntemps, i a més tenim els interessos del crèdit per alfinançament de la guarderia de 60.000 € no pres-supostats.

S'ha demanat un pla per veure com anem a fentfront a les desviacions conegudes de 442.000 €. Jaestem veient com el romanent per tresoreria s'hareduït des 3.637.000 € el 2009 fins 262.000 € el2011, amb les desviacions pressupostàries comen-cem a entrar en un terreny perillós que condicionaràles inversions del poble en els propers anys.

Quan se sol·licita en el Ple que es presenti un pla,la resposta és que s'està treballant en això. Sincera-ment, el Sr. Alcalde ha de ser més rigorós, ha de pre-sentar un pla econòmic de seguiment com passaen qualsevol empresa i hauríem d'esforçar-nos perprendre mesures per corregir les desviacions. Malau-radament, a dia d'avui, no se'ns ha presentat res iprobablement no existeixi.

Amb tot això ... Parlar d'independència no seràper desviar-nos de l'important? És una Prioritat?

Juan EstebanPortavoz PPC L’Ametlla del Vallés

Tel 625 782 249 [email protected]

Municipio independiente...¿Es una necesidad?

Municipi independent...És una necessitat

La imatge d'improvisació del Govern espanyol anun-ciant una retallada de 10.000 milions d'euros just des-prés de presentar els pressupostos generals, intensifical'espoli fiscal i social a Catalunya i ha estat castigada pelsmercats internacionals fent enfilar la prima de risc capals 435 punts.

La retallada es fa a càrrec de les competències i ser-veis de les autonomies, de forma que l'Estat continuaretallant a costa dels altres, especialment dels PaïsosCatalans, als que s'imposarà el 40% de la retallada. PerCatalunya significaran 2.000 milions, el doble de la reta-llada en sanitat feta fins ara.

La gravetat del cas és que la suma dels deutes pen-dents i els compromisos assumits en infraestructuresamb Catalunya representa més de 10.000 milions d'eu-ros. Mentrestant, la xarxa d'AVE per a trens buits, lesautopistes madrilenyes, la casa reial, els ministerissense competències o el dispendi del Ministeri de Defen-sa, continuen sent prioritaris enfront la inversió producti-va, el corredor mediterrani o les polítiques de cohesiósocial i d'igualtat d'oportunitats.

La crisi és l'excusa per a intentar una involució auto-nòmica. No podem restar impassibles pensant que larecentralització o devolució de competències no afectaràa les comunitats històriques com Catalunya i el PaísBasc, ja que es tracta d'una opció ideològica compartidatan per la dreta espanyola com per l'esquerra jacobina.Tanmateix, la proposta de prendre competències i recur-sos a les autonomies significaria l'acta de defunció delmodel d'Estat vigent des de 1978. És, sobretot, un gerrod'aigua freda als que es consideren autonomistes i fede-ralistes, o els que defensen l'espanyolitat des de la diver-sitat. Pels independentistes, en canvi, és un enèsimmotiu més a afegir a les raons que tenim per la indepen-dència, als veritables motius de sortir d'un Estat en crisique ens espolia fiscalment, socialment i nacionalment.La manca de voluntat política i la magnitud de la crisieconòmica i financera i de l'Estat espanyol ha tocat demort el pacte fiscal. No hi pot haver pacte si una de lesparts no vol, ni políticament ni econòmicament.

Un deu sobre deu per la Delegada del Govern espan-yol, Sra. Llanos de Luna, que ens avisa de la situació depobresa per a una futura Catalunya independent. Calsaludar positivament aquesta observació política, donatque en cap cas nega l'opció que Catalunya arribi a serindependent, sinó que tan sols mostra la seva opinió dedesacord amb el fet que una Catalunya independentpugui ser més rica i plena. Amb tota la cordialitat que esmereix, sentim discrepar de la seva opinió, des del con-venciment que la fi de l'espoli social i fiscal assentaria lesbases per a la construcció de la República catalana pròs-pera, oberta al món, socialment justa i culturalmentavançada.

De la mà del nacionalisme conservador el Partit Popu-lar s’està posant en perill la cohesió social al nostre paísamb una agressiva política de retallades de drets socials.

Per fer front als atacs del nacionalisme espanyol i delseus socis neoliberals a Catalunya, hem de fer una granpinya al voltant del nacionalisme popular dels païsoscatalans, sumant totes les accions, campanyes dels dife-rents partits i entitats per respondre amb mobilitzacionsciutadanes i amb l’actuació política institucional.

Els dos partits amb representació parlamentària queparticipem en el pacte per l’Ametlla estem compromesosen la lluita del poble Català per fer efectiu el seu dret adecidir. El Pacte per l’Ametlla ha donat i donarà suportactiu a les diferents iniciatives que es despleguin enaquest sentit al nostre poble.

Conjunt de despropòsits

Page 16: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 201216

Page 17: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 17

Entrevista a...

Carles BorràsCarles Borràs i Vadillo, de 55 anys, viu a l'Ametlla del Vallès des de l'any 1992, està

casat i és pare de tres fills. Arquitecte tècnic col·legiat per Barcelona de professió, a les passades eleccions

municipals es presentava com a número set de la llista de CiU, esdevenint el darrer regi-dor electe d'aquesta formació.

Actualment és regidor de Medi Ambient, d’Urbanisme, d'Obres i Serveis i de Territoriformant part de l'actual equip de govern de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès.

Joan Cucurella

El mes vinent farà unany que va començar laseva tasca de regidor.Com valora la feina fetadurant aquest temps? Éscom s'esperava?

Certament, la feina ésdiferent de la que m’espera-va. La diferència entre l’em-presa privada i l’administra-ció pública és considerable.La primera penalitza enorme-ment l’eficàcia i obliga a pla-nificar a molt llarg terminiqualsevol projecte, per petitque sigui, tant la gestió d'a-quest com la dotació de re-cursos. Tot plegat fa que laresposta de l’administració esretardi i que el ciutadà tinguila percepció, moltes vegades,d’ineficàcia.

La valoració de la feinafeta fins ara és d’un aprovat,malgrat que la quantitat d’ex-pedients oberts en anys ante-riors i encallats durant eltemps han generat tensionsinnecessàries entre l’adminis-tració pública i el ciutadà.

En el temps que portemhem invertit gairebé totes lesforces a resoldre aqueststemes pendents. Esperemque després de l’estiu tin-guem la taula neta i dedi-quem els esforços a projectesnous.

Vostè està al capdavantd'unes regidories amb unpes específic molt impor-tant, sobre les que s'haacordat en el Ple es revisila gestió duta a terme enla legislatura anterior através d'una comissiód'investigació. Com es vatrobar l'àrea de Territorifa un any?

L’actuació de la comissiód’investigació és pas a pas, iara mateix hem fet el primer,que és el relacionar i donartota la informació requerida.Properament es convocaràuna nova reunió per analitzari treure conclusions d’aquestainformació rebuda, que per-meti iniciar els passos se-

güents fins arribar a aclarir lagestió dels antics governsamb l’adjudicació i construc-ció del complex esportiu IllaActiva.

De quina manera es volenfocar la seva organitza-ció i funcionament?

Les regidories que confor-men l’àrea de Territori, Urba-nisme, Obres i Serveis i MediAmbient, ara mateix, tenenuna única direcció. Voldríemque les aquestes tinguessinuna direcció pròpia per apoder desenvolupar projectesdiferents.

En el seu programaelectoral esmentaven laseva voluntat de redacciód'un nou Plau Urbanísticde protecció del centreque reculli i limiti el dis-seny dels nous projectesper no vulnerar la condi-ció de ciutat jardí que tél'Ametlla. En quin punt estroba? Com valora el casde la "Illa Banca"?

L’edifici de la Illa Banca ésuna modificació del Pla Urba-nístic feta per l’equip anteriorde govern. Donada la impos-sibilitat econòmica d’indem-nitzar els propietaris per la noexecució de l’edifici, vetlla-rem, dins de les nostres pos-sibilitats, perquè el dissenyd’aquest s’ajusti al màxim al’entorn.

Recordem que molts delsedificis que conformem elpatrimoni modernista delnostre poble es troben al seuvoltant.

En referència a la redacciód’un nou PAUM que ordeni elPla General que data del1987 i que, per tant, trobemtotalment obsolet, ara mateix

és impossible fer un encà-rrec que suposaria unadespesa de més de180.000€.

Considerant que és devital importància l’ordena-ment urbanístic del muni-cipi, hem demanat a laDiputació la seva col·labo-ració per la dotació econò-mica. Esperem que l’anyvinent tinguem una res-posta afirmativa.

També anunciaven laseva voluntat de comuni-car els barris de Pinar iPortús i de Pinar de Rosa-nes amb el centre delpoble. Com està la situa-ció?

La voluntat de realitzaraquestes comunicacions ésferma, encara que sembli queel moment no és l’adequat.Actualment estem treballanten aquests dos projectes.

El de la passarel·la persobre l’autovia s’està realit-zant per tal de consensuar-loa la propera reunió que man-tindrem amb la Generalitat iel Delegat del Dovern.

Pel que fa a la urbanitzaciódel camí de Bigues, s’hancomençat les negociacionsamb els propietaris perquèfacin la cessió dels terrenysnecessària que permeti ei-xamplar el camí i fer una viade dues direccions en tot elseu recorregut. Degut a queés un projecte molt ambiciós,la urbanització final s'hauràde fer en diferents fases.

L'Ametlla del Vallèsgaudeix d'un patrimoniecològic molt valuós, quefins i tot compta amb zo-nes protegides.

Quines accions s'estanfent per a preservar-lo?

Des de la regidoria de MediAmbient es manté una volun-tat ferma de preservar elpatrimoni existent. La priori-tat és preservar-lo i fer unmanteniment acurat de leszones forestals que tenim,fent una neteja periòdica delsota bosc i substituint les

espècies invasores per d’al-tres d'autòctones. La intencióés aprofitar la neteja pergenerar combustible pel fun-cionament de les calderes debiomassa.

S’ha redactat un projected’arranjament del torrent delVerder per fer-lo transitable desdel Serrat fins al pont de laTerrera, i que sigui un camí verdque comuniqui les dues zonesdel poble. La primera fase d’a-quest projecte es començarà elmes de setembre.

Vostè també està alcapdavant de la regidoria

d'Obres i Serveis, ques'encarrega del manteni-ment dels carrers, delmobiliari urbà, dels equi-paments municipals, etc.,i que col·labora amb d'al-tres àrees de l'Ajuntamenten l'organització i la logís-tica de diferents esdeveni-ments, com la Festa Major,la Fira de Nadal, etc.

Quin és l'estat de"salut" dels carrers de l'A-metlla? Hi ha zones gairemés malmeses que d'al-tres que requereixin ac-tuacions urgents?

L’estat de salut es pot defi-nir com a crític. Fins ara, elmanteniment ha estat pràcti-

cament nul. A barris com elSerrat i la Miranda l’estat del’asfalt és lamentable.

Aquest mes de maig s’ad-judicarà el contracte per ini-ciar una reparacions que noes realitzaran amb l’amplitudque desitjaríem per la impos-sibilitat econòmica.

Però sí que es realitzaranles intervencions més impor-tants que milloraran la viabili-tat i seguretat dels carrersmés transitats.

Les regidories que vos-tè encapçala realitzen unafeina molt visible per laciutadania i, per tant, estàsubjecta a comentaris, ala crítica...

Tenint en compte l'ac-tual context de crisi eco-nòmica i la consegüentreducció de recursos deles seves àrees, li preocu-pa que no es valori l'esforçi les limitacions amb lesque s'està treballant?

Sí que em preocupa,doncs la reducció del pressu-post ha estat de quasi d'un20%.

I sobretot em preocupaque no es valori l’esforç delsempleats municipals, queestan realitzant el 80% de lesfeines de manteniment d’in-fraestructures i de cooperaciólogística per a la realització detots els esdeveniments que esrealitzen al poble. Amb aixòhem obtingut una millorasubstancial respecte anysanteriors, en els que s’invertiaaquesta proporció en donaraquest tipus de feina a perso-nal i a empreses externes.

“Fins ara hem invertit gai-rebé totes les forces a

resoldre temes pendents.Esperem poder dedicar-

ne a nous projectesdeprés de l’estiu”

“L’estat de salut delscarrers del poble el podrí-em definir com a crític,doncs fins ara el seu

manteniment ha estatpràcticament nul”

En Carles Borràs és regidor de CiU a l’Ajuntament de l’Ametlla

Page 18: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 201218

entitats, successos, curiositats, activitats, oci, el dia a dia Societat

Crida als nens i nenesde la Margarita Pons

_ LA MARGARITA FA 70 ANYS _L’Oriol ens proposa fer un DVD on sortiríem un minutet cada una per dedicar-

li unes paraules

VINGA! Totes ens hem de trobar a la Plaça de l’Ajuntament el dissabte 2 dejuny a les 12 h del migdia.

Per a qualsevol consulta :- Margarita Plumé: [email protected] Clara Martí: [email protected]

Page 19: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 19

entitats, successos, curiositats, activitats, oci, el dia a dia Societat

Biblioteca Josep Badia i Moret

La Germandat de Sant Sebastià, és l’entitat més antiga del’Ametlla del Vallès, i enguany fa 150 anys. Durant tota la sevatrajectòria ha treballat al servei dels seus socis i dels veïns delpoble, i ha mantingut vives algunes tradicions com la festa delsTres Tombs que ens acosta a l’Ametlla de tradició més rural.

El 21 de setembre de 1862, quan l’Ametlla del Vallès era,encara, un poble principalment agrícola, va néixer la German-dat de Sant Sebastià. En aquell moment de la història no exis-tia l’organització de protecció social actual i la Germandatassegurava certa estabilitat econòmica i laboral, en cas demalaltia, a tots els seus socis. Més tard, la Germandat vaadquirir un caire més cultural, participant en l’organització deles festes més tradicionals del poble.

Amb motiu de la celebració del seu segle i mig, la German-dat de Sant Sebastià, amb la col·laboració de l’Ajuntament del’Ametlla, ha elaborat l’exposició Germandat de Sant Sebas-tià 1862-2012 150 anys d’història, que es podrà visitar deldissabte 12 de maig, dia de la seva inauguració, fins el diven-dres 1 de juny, a la Biblioteca de Josep Badia i Moret.

L’exposició rememora tota la vida de la Germandat i ensmostra els objectes de la seva història: llibres de comptes,actes, banyera portàtil, medalla commemorativa del seu cen-tenari, monedes i fotos antigues...

Amb aquesta exposició no només es pot recórrer la sevahistòria, sinó també la vida del poble de l’Ametlla i dels seusveïns. Quatre plafons ens mostren com va néixer l’entitat, lasituació social i política de l’època, la tasca que realitzava enles seves primeres dècades d’activitat i els canvis que s’hanproduït fins arribar a l’actualitat. També s’ha editat un llibretexplicatiu que acompanya l’exposició.

Per a la seva realització s’ha consultat la documentació delfons de Col·lecció local de la Biblioteca Municipal de l’Ametlladel Vallès i l’Arxiu històric Josep Badia, que posseix una granquantitat d’informació sobre aquesta entitat. També han estatmolt importants els testimonis d’alguns dels membres de laGermandat.

La Germandat de Sant Sebastià ha aprofitat la celebraciódels seus 150 anys per prendre la decisió de dissoldre‘s i cedirtots els seus béns a l’Ajuntament de l’Ametlla, qui els vetllaràcom a record de la seva història per a tots els ametllatans.Amb aquest acte vol finalitzar la seva tasca, tot i que potser estrobarà la manera de reprendre nous projectes per a qui haestat una de les entitats més rellevants de l’Ametlla del Vallès.

Germandat de Sant Sebastià 1862-2012 - 150 anys d’història

La banyera s’ha convertit en l’emblema de la Germandat de Sant Sebastià

IV Trobada Infantil de Colles de Gitanes de l’Ametlla

Amb la participació de les colles infantils de CANOVELLES, LLIÇÀ D’AMUNT, SANTA EULÀLIA

DE RONÇANA i L’AMETLLA DEL VALLÈS

dissabte 2 de juny, a les 17 h.

al pavelló esportiu

Page 20: Diari de l'Ametlla maig 2012
Page 21: Diari de l'Ametlla maig 2012

Uns 20 nens i nenes del grup de P2 de la classe dels Dofins de l’escola bressol municipal l’Ametller van venir a conèixer la biblioteca el dimecres 18 d’abril

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 21

El jurat del 9è Concurs Literari de Sant Jordi que organitza la biblioteca ho té clar: escollir elsguanyadors ha estat complicat, degut a la “gran qualitat literària”, la “força de les històries” i la

“originalitat en els plantejaments”.Aquesta novena edició ha comptat amb molta participació, i tots els assistents al lliura-

ment de premis, que es va fer el passat 23 d’abril, es van endur una revista amb les obrespremiades. Aquesta revista està produïda per la biblioteca, i la repartirem durant els propersdies al taulell fins a exhaurir-ne les existències!

www.ametlla.cat/biblio

Un Concurs Literari de SantJordi de “gran qualitat”•El jurat d’enguany, sorprès per “l’alta qualitat literària de les obres guanyadores”.•Oskar Bardina Cabrera és el vencedor de la prosa d’adults, amb La culpa fou delpoeta. •El fanzine vencedor, Diari de guerra, d’en Gerard Torres Sanmartí, és una crònica alcamp de batalla, crua i esquitxada de sang.

Els alumnes de P2 de la llar d’infantsd’Ametller visiten la Biblioteca

OBRES PREMIADES

PROSACategoria A (de 12 a 16 anys)

GuanyadorPrats de núvols negres, de Jordi Llòria Penny

FinalistaEl misteri de l’avi, de Jordi Ferrer Orri

Categoria B (de 17 a 25 anys)

GuanyadorÉs estrany, d’Eira Mogas Díez

FinalistaLa princesa Ester, d’Esther Roig Bosch

Categoria C (a partir de 26 anys)

GuanyadorLa culpa fou del poeta, d’Oskar Bardina Cabrera

FinalistaTemps de vinyes i cierers, de Montserrat Sánchez

Jané

FANZINES

GuanyadorDiari de guerra, de Gerard Torres Sanmartí

FinalistaLa dura vida de l’estudiant, de Gemma Saló Garí

Menció especialRemeis casolans, de la Residència Millet Park

Als nens, que es van quedar molt atents i bocabadats, els hi vam explicar què és la bibliotecai per a què serveix. Després, els hi vam explicar un conte, abans que comencessin a remenarels llibres del racó dels Petits Lectors, de la Sala Infantil.

Les visites de les Llars d’Infants es troben dins la línia de treball sobre el foment de la lecturadel pla d’acció 2012 de la biblioteca.

Sant Jordi i la Dragona Bufalletres van passar per la Biblioteca

Per celebrar la Diada de Sant Jordi la Biblioteca va orga-nitzar un espectacle infantil. Com que feina una mica defred aquest es va fer a la sala infantil on una setantena denens i pares van ajudar a la princesa Rosalinda a recons-truir la llegenda de Sant Jordi.

Després de l’esforç i la feina feta vam recuperar forcesamb una xocolata desfeta boníssima.

Premiats del Concurs Literari acompanyats per l’equip de la Biblioteca i l’alcalde Andreu González

La classe dels “Dofins” va visitar la Biblioteca

Espectacle “La Dragona Bufalletres”

Page 22: Diari de l'Ametlla maig 2012

Cultura

Diari de l’Ametlla, maig de 201222

Exposició de Lluís Vallmitjana

El proppassat divendres 27 d’abril, i organitzat per l’àrea deCultura i per l’Assciació d’Artistes de l’Ametlla, es va inaugurar ala Sala d’Art Carles Sindreu una exposició de pintura, escultura igravats, de l’artista Lluís Vallmitjana

Aquesta es podrà visitar fins el dia 13 de maig. A la inaugura-ció es va comptar amb la presència del president de l’AssociacióAntonio Casares, que va desgranar el currículum de l’artista, queés la segona vegada que exposa a l’Ametlla.

Vallmitjana i Casares

Page 23: Diari de l'Ametlla maig 2012

El passat 25 d’abril l’arpis-ta José Antonio Domené i elflautista Mariano Bas vaninaugurar aquests, ja tradi-cionals i estimats, Concerts aCan Draper de cada Primave-ra. Una vallesana sinèrgiad’energies va tornar a plas-mar una estona d’entranya-ble elegància poblada de ros-tes amics. Gràcies a laregidoria de Cultura del nos-tre municipi i a l’equip deConcerts a Can Draper, i ambinestimable col·laboració d’enClaudi Arimany, Domené iBas expansionaren el seu art icompartiren amb els assis-tents lliçons de músics i ins-truments mai sentides.

L’acurada presentació deLola Tresserras va situar l’acteentroncant, de forma ma-gis-tral, els artistes i els seus ins-truments amb la persona iobra de Marius Torres que, enaquests esdeveniments mu-sicals, vol fer present. De laveu del poeta, ens va fer viurela presencia d’ensomni delsmorts encara no oblidats.

Els dos infants del poemavan ser l’arpa i la flauta que,

agafades de les mans i elscors pels seus instrumentis-tes prodigiosos, ens conduï-ren cap a les galeries de l’àni-ma, on tot és net, i riu el maren les finestres / i el sol és alti molt segur.

Concert, taula i conversadeia el programa i així fou.Després del recital, els assis-tents van poder compartir lataula preparada per en Fran-cesc Roger en creixent sinto-nia amb la cuina de la pagesia

catalana i la conversa entreglopets d’exquisit vi comarcal.

Des de la vivència de quiha gaudit d’una experiènciasingularment rica entre amicsi veïns, es va demanar alsassistent féssim difusió delproper concert del 23 demaig: exquisit duo de vio-lins.

[email protected]

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 23

música, lectura, biblioteca, teatre, cursos, exposicions, premis, conferències, concerts, museus, debats Cultura

El dios de las pequeñas cosas, la bellesa oculta de les coses

“La noche apoyaba los codos en el agua y los observaba”

Arundhati Roy, escriptora i activista hindú, va dedicar qua-tre anys de la seva vida a escriure El dios de las pequeñascosas, obra amb què guanyà el Premi Booker 1997, concedit ala millor novel·la en llengua anglesa escrita per un ciutadàpertanyent a la Commonwealth o a Irlanda. Tot i la seva quali-tat literària, aquesta ha estat l’única obra de ficció d’Arundha-ti. Seguint l’esperit combatiu de la seva mare, Mary Roy –acti-vista social que va aconseguir que es canviés la llei queprohibia a les dones índies heretar la terra dels seus pares-, lajove escriptora s’ha convertit en una prestigiosa intel·lectual,que fa servir la premsa i altres fòrums per activar les cons-ciències en una lluita sense quartell contra un sistema polític ieconòmic que ens arravata les nostres llibertats a gran veloci-tat. En els seus articles ha pres una posició clara i determinadaque ella considera “correcta i moral”, perquè, en les circums-tàncies actuals, el “silenci seria insostenible”.

Arundhati és una dona bellíssima, elegant, de gran lucide-sa, amb uns ulls molt grans i molt expressius, que s’ha compli-cat enormement la vida per criticar la corrupció i la falsedat, iper proclamar “la necessitat de pensar per nosaltresmateixos”. Tots els seus escrits, des de l’arquitectura als assa-jos, han tingut sempre connotacions polítiques, però “el ani-mal político que siempre hubo en mí emergió ante las pruebasnucleares en India, en 1998; el apoyo de la opinión pública ylas celebraciones en torno a tal terror me dejó devastada”.Considera que la Índia té un gran problema, el de les castes,perquè és una societat on la desigualtat i la pobresa han estatinstitucionalitzades: els intocables no tenen dret a l’educació,ni a al terra ni a res.

Per altra banda, el gran poder de la Índia resideix en ladona, responsable de la família i el treball: “He conocido lasmujeres más increíbles del mundo en India, de todos los nive-les sociales. Poseen aún unas cualidades salvajes, sin pulir,que las hacen sobrevivir y llevar adelante todo tipo de discri-mincaiones y desigualdades sociales, de trabajo , de educa-ción”. En aquest sentit, l’educació d’Arundhati fou molt dife-rent a la de les noies de la seva edat: “nunca tuve elcondicionamiento de casarme y tener hijos; estaba obsesio-nada con ser independiente: cuando tenía 16 años me fui decasa”.

Pel que fa a la seva obra, Arundhati manifesta que de petitaes passava moltes hores pescant al riu del seu poble, la qualcosa va afavorir “el silenci i la contemplació”, arrels de l’escrip-tora que és avui. El propòsit de la seva novel·la és explicar a lagent històries fent servir un llenguatge corrent que parla d’allòque passa a les seves vides, perquè “el escritor tiene queexplicar lo que sucede alrededor de una manera sencilla aun-que no simplificada”. Ara bé, un bon escriptor no pot limitar-se a dir la veritat o a ser responsable políticament, sinó que had’esforçar-se per mostrar la bellesa oculta de les coses.

El dios de las pequeñas cosas és el resultat d’una estretarelació entre art, rigor i responsabilitat. La novel·la recull,entre altres coses, el pensament d’Arundhati exposat ante-riorment. I, com tota gran novel·la, crea un llenguatge propi.La història està situada en Ayemenem un poble amb riu deKerala, estat de la Índia on va néixer i viure la seva infàncial’escriptora. El tractament del temps posa de manifest unagran mestria: passat (any 1969 quan els bessons Rahel iEstha tenen 7 anys) i present (31 anys més tard, quan elsbessons es reuneixen el 1993) s’interfereixen contínuament.Gran part de la història s’escriu des de la perspectiva delsnens, i és que un dels grans valors de la novel·la és reflectir lavulnerabilitat de la infància. La tesi de la novel·la queda reflec-tida en el títol: “Incluso luego, en las trece noches que siguie-ron a aquella, instintivamente se aferraron a las PequeñasCosas. Las Grandes Cosas siempre quedaban dentro. Sabíanque no tenían adónde ir. No tenían nada. Ningún futuro. Asíque se aferraron a las pequeñas cosas”. En els temps difícilsque estem vivint, la tertúlia literària és una d’aquestes petitescoses on agafar-se.

Els tres grups de tertulians

El 25 d’abril es va iniciar una nova temporada de concerts a Can Draper, amb l’actuació de l’arpista José AntonioDomené i el flautista Mariano Bas

Concerts a Can Draper Primavera 2012 “... on tot és net i riu el mar en les finestres”

Cicle de Conferències“Idees i Paraules”

Dijous 24 de maig, a les 20 h. a la sala polivalent

Curs 11/12

Josep OliverCatedràtic d’Economia Aplicada a la UAB

ens prlarà sobre

“Temps de crisi i expectatives de futur” L’economia és un tema que ocupa i preocupa actualment a causa de la crisi que colpeja el món occi-

dental. Però quines són les expectatives que podem tenir per al futur? Què els espera, als joves que avuisón en edat de buscar la seva primera feina remunerada? Com hem d’enfocar la taxa d’atur de l’estatespanyol, que és la més elevada dels països de la Unió Europea? Com ens afecta la nostra pertinença aaquest estat? Convindria que l’estat espanyol sortís de l’euro durant uns anys? Quina viabilitat té de man-tenir-s’hi? Quines possibilitats té la Unió Europea de continuar endavant el seu projecte comunitari amb elssocis actuals? Quin paper han de jugar-hi les economies emergents?

Són totes qüestions controvertides que darrerament els mitjans de comunicació i els professionals del’economia han posat damunt la taula i que el nostre ponent abordarà en aquest acte, juntament amb totesaquelles que vulgueu formular-li sobre el tema.

Proper concert a Can Draper

Page 24: Diari de l'Ametlla maig 2012

Àrea de Joventut

Com ja es va anunciar a lapassada edició del Diari Jove,el passat dissabte 14 d’abril laSala de Teatre va acollir laprimera Mostra d’Arts VisualsJove de l’Ametlla del Vallès(MAV).

Un nombre destacat d’es-pectadors es varen reunir pera veure i aplaudir els vuit cur-metratges que es van projec-tar, obres dels ametllatansXavier Anglada, Xavier Álva-rez, Mercè Bou, Sergi Dou-tón, Martí Ishi, Núria Ishi,Sergi Sánchez i Xavi SH, ambels quals, un cop acabadesles projeccions, es va poderfer un intercanvi d’opinions.

Malgrat algun problematècnic, assistents i artitsesvan quedar satisfets de laMostra i ja s'està començanta pensar en el MAV 2013.

La vetllada es va acabar alCafè Bassa amb l'actuació dela cantant ametllatana la VoixSucrée, que va oferir un con-cert amb versions i cançonspròpies.

12maig’12

El passat dissabte 14 d’abril es va estrenar MAV, una mostra de curtmetratges dirigits per vuit ametllatans. La MAV va acabar emn un concert de la Voix Sucrée

Bona acollida de la primera Mostra d’Arts Visuals Jove

63 jugadors participen enun torneig de futbol 7

El dia 2 d’abril un grup de joves, amb la col·laboració delPICA, van organitzar un torneig de futbol 7 al camp munici-pal de futbol Enric Costa, amb la finalitat de gaudir d'un dialúdic i divertit.

Van participar-hi un total de 63 jugadors repartits en 6equips, inclòs un de femení, procedents de l'Ametlla delVallès, Cardedeu i Granollers.

Els partits van començar a les deu del matí i es va aca-bar amb la final a les sis de la tarda. Els finalistes van serLos Peloteros, amb jugadors de l’Ametlla del Vallès i delCardedeu, i els Tocapelotas, equip procedent de Grano-llers, finalment campió del torneig.

Els organitzadors de l'esdeveniment van quedar moltsatisfets de la gran participació que va haver-hi i no deses-timen organitzar més campionats.

Torneig de vídeojocs, a l’Ametlla

El passat diumenge 1 d'abril un grup de joves de l'Amet-lla, en Gerard Batlles, en Dani Campos, en Bernat Munuerai en Nacho Pérez, van organitzar, amb el suport del Puntd'Informació Juvenil, un exitós torneig de Call of Dute(MMW3).

Aquest va comptar amb 70 participants distribuits endues categories: indivuduals i en equips. L'acte va tenir lloca la sala polivalent i va comptar amb el patrocini de la boti-ga de videojocs Game i de Carrefour.

Els organitzadors, davant la positiva resposta dels par-ticipants, estan preparant ja el proper torneig, possible-ment pel juliol.

Equip campió del torneig de futbol 7

Concert de la Voix Sucrée

Torneig de vídeojocs de l’Ametlla del Vallès

Page 25: Diari de l'Ametlla maig 2012

ICApEl pica2012 les activitats de joventut

pelmaig

dll dm dc dj dv ds dg

a + a +...

* Curs de guitarra cada dillunsde 17 h. a 18:30 h.* Assessoria Laboral els dies 14,21,i 28* Assessoria sobre drogues, alimentciói salut amb el C-17, cada dimecres.* Assessoria acadèmica cada dia.* Carnets ISIC i carnet alberguistai A sota la Biblioteca. De 16.30 h. a 20 h.

Els divendres podeu trobar la Lídia [email protected] PICA al ves�bul de l’IES Tel. 93 845 72 01

9

16

23

30

24 25

10

2Assessoria sobredrogues,alimentaciói salut C17A les 17 h.Al PICA

Passi de pelimanga ambcrispetes!A les 18h. alPICA

Fem tiramissúde postres...A les 18 h. alPICA

Tarda d’anglèsA les 18 h. alPICA

Taller de bijuteriaamb felpaA les 18 h. al PICA

Festa 25 anys GEPAA les 10,30 h. durant totel dia al Pavelló municipalOrg. GEPA

2 de juny

gran cahuna!

a les

17 h.alpavello

org. clu

b Skate donkeys

29

Pla C17

El passat dia 26 d’a-bril es va realitzar unconcurs adreçat alsadolescents i jovesanomenat “Sex-I-Joc”. Des del Pla dePrevenció de Dro-gues i Promoció de laSalut C17 i el PICAes va organitzaraquesta activitat pertal treballar concep-tes com la prevencióen les relacionssexuals evitant ris-cos, coneixementssobre el nostre propicos i genitals, mites iidees errònies sobrela sexualitat, etc.

Els adolescents ha-vien derealitzar diferents provesindividualment per tal d’anarpuntuant. Al mateix tempsque es duien a terme les pro-ves, els participants adquiriennous coneixements sobre elsconceptes abans esmentats.

Aquest concurs es va dur aterme abans de l’inici de laxerrada “M’agrades i T’agra-do” a càrrec de l’escriptoraGemma Lienas autora del lli-bre El diari vermell de la Car-lota, xerrada adreçada ajoves sobre sexualitat i afecti-

vitat organitzada des de laBiblioteca Municipal.

Per altra banda, des del Plade Prevenció de Drogues iPromoció de la Salut C17,aquest mes d’abril tambés’han organitzat tres xerradesal IES Eugeni Xammar pelsalumnes de 3er d’ESO. Latemàtica treballada va ser elconsum de drogues, i lesponències van ser realitzadesper interns i professionals delDepartament d’Atenció Espe-cialitzada del Centre Peniten-

ciari de Quatre Camins encol·laboració amb el Pla C17.

Aquest departament ésuna comunitat terapèutica derehabilitació d’interns ambproblemes d’addicció.

Així doncs, els alumnesvaren poder escoltar de pri-mera mà el testimoni de dospresos en relació a la sevaproblemàtica amb el consumde drogues.

Aquestes xerrades es es rea-litzen des del curs passat i tenenuna repercussió molt positivaen els alumnes assistents.

L’educació sexual i la prevenció sobre els consum de drogues varen ser els temestreballats pel Pla de Prevenció de Drogues i Promoció d’Hàbits Saludables C17

Darreres activitats del C17El Gran Cahuna arriba

a la quarta edició

Un dels descens en monopatí més populars de Catalunyatorna el dia 2 de juny. El funcionament d'aquesta edició serà igualque les anteriors, així com el recorregut, que resulta molt tècnic ique fa que grans especialistes d'aquesta disciplina baixin pelscarrers de les Roquetes, Sant Genís i Santa Creu. La preparaciódel circuit es durà a terme durant el matí i els primer descens esdurà a terme cap a les 16.30, duent-se a terme tres o quatre des-cens, en funció del temps.

Curs “Sex-I-Joc”

Page 26: Diari de l'Ametlla maig 2012

Arxiu

Article nº6:Postals de la Guerra Civil(1936-1939)

El camí de la memòria pot ser sovint més duri complicat del que pensem. Recuperar lamemòria històrica significa, entre d’altres coses,recuperar el reconeixement dels fets. Les targe-tes postals que reproduïm a continuació són unaeina que ens facilita aquest procés, donant-nosa conèixer un esdeveniment cabdal de la histò-ria contemporània del nostre país com és l’esclatde la Guerra Civil i algunes de les conseqüènciesque aquesta va tenir sobre la població.

Fragment de l’article publicat el desembre de2006 en el número 24 de la “Revista Cartòfila”del Cercle Cartòfil de Catalunya.

Si bé no he conegut la Guerra Civil espanyola(1936 – 1939) a l’haver nascut al desembre de1936 a Santa Coloma de Gramenet, a l’any1938 vaig ser ferit en un bombardeig a Barcelo-na. [...]

Mai ningú de la meva família, ni pares ni avis,no ha volgut explicar-me res del que va succeir,

ni de la repressió política posterior. Però gràciesa la Cartofília he pogut conèixer els fets que vanmotivar aquesta guerra i a les persones que hivan intervenir.

Les postals ens recorden gràficament -unaimatge val més que mil paraules- moltes de lescoses que van succeir durant la guerra i que enspermeten reviure el que va passar a la nostrainfantesa.

Ferran Ripoll

Aquelles persones que considerin que podenaportar informació i/o postals d’algun esdeveni-ment succeït a l’Ametlla o a Catalunya que esposin en contacte amb l’ajuntament de l’Ametlladel Vallès.

Pròxim article: Els voluntaris catalans a laGran Guerra.

Persona de contacte: Crisant Tengo, coordi-nador del projecte.

www.postalsdecatalunya.catwww.cerclecartofilcatalunya.com

El Perhus- Dipòsits d’armes requisats als milicians

Port-Vendres. L’Ansi i le Maréchal Lyautey, Argelés. Trossos de arn pels refugiats

Camp de Barcaràs Argelés. Camions de pa pels refugiats

Refugiats civils a l’estació del Boulou

MUSEU VIRTUAL DE LA TARGETA POSTAL DE CATALUNYAAMETLLA DEL VALLÈS

Diari de l’Ametlla, maig de 201226

Cartell del Campionat de Motociclisme celebrat a l’Ametlla del Vallès l’any 1930

L’any 1929 es disputava al circuit de l’Ametlla del Vallès el Campionat de motociclisme,organitzat pel Reial Moto Club de Catalunya. La prova fou la llavor de l’actual Mundial deMotociclisme.

Un any després, el pintor valencià Josep Segrelles va realitzar aquest cartell, que anun-ciava la celebració del campionat de motociclisme del 4 de maig de 1930. El cartell ensinforma que la cursa va tenir lloc al circuit del Vallès, que anteriorment s’anomenava circuitde l’Ametlla. El traçat tenia una extensió de 16 quilòmetres i passava per diferents pobles dela comarca.

No tenim el cartell original, de manera que la imatge mostrada és una reproducció actualen paper feta a partir del cartell primitiu.

* Agraïm al Sr. J. Guarch la donació feta a l’arxiu d’aquest document.

Des de l’arxiu...

Page 27: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 27

Or i plata per als jugadors amb la selecció catalana

El voleibol català de base està d'enhorabo-na: 3 dels 4 equips catalans van pujar al podidel Campionat d'Espanya de Seleccions Auto-nòmiques celebrat a Blanes. Jugadors i ex-jugadors d'Eduvólei han participat en aconse-guir dues medalles d'or i una de plata.

En categoria cadet masculí, la selecció catalanava comptar amb 3 nois de la casa: Albert Thomas,Martí Hernàndez i Alvaro Orgaz (actualment, al FCBarcelona). Els nois van passar per una primerafase del torneig complicada i es van classificar ter-cers de la lligueta després de dos partits perduts 2-3 contra la Comunitat Valenciana i Madrid i d'unacòmoda victòria contra Múrcia.

Als quarts de final, els va tocar un encreuamentperillós contra Canàries, partit que van resoldreamb un joc espectacular en atac, liderat pelcol·locador d'Eduvólei, Albert Thomas i culminat perl'intel·ligència i potència d'Alvaro Orgaz. A les semi-finals, la selecció extremenya no va poder fer rescontra la contundència dels catalans, que van tan-car el partit amb un bloqueig de Martí Hernàndez. Ala final, van patir l'altra cara de la moneda, i laselecció catalana no va poder ni respirar davantd'una Andalusia imponent.

Amb més de la meitat de l'equip de l'ARC (AltRendiment Català) Voleibol, la selecció cadet feme-ní va superar amb comoditat els partits de la lligue-ta prèvia, classificant-se com a primer de grup. Lescatalanes, liderades per la capitana Sara Esteban(ARC Blume – Eduvólei) només van cedir un set a lalligueta prèvia i no en van perdre cap més abansd'alçar la copa de campiones d'Espanya. La Sara,juntament amb les seves companyes nascudes el1997, encadena dos campionats seguits, donat quel'any passat va proclamar-se campiona en categoriainfantil, a Múrcia.

Les seleccions infantils van tenir un bon paper.En categoria masculina, es va assolir un 6è lloc. Encategoria femenina, es va repetir la fita de l'anyanterior amb una nova generació de jugadores,novells a la selecció, que van revalidar el títol i esvan penjar la medalla d'or al coll.

activitats esportives, calendaris, competicions, resultats, entitats esportives Esports

Bons resultats i èxits destacats de l’EduvóleiEl club Eduvólei ha obtingut èxits destacats les darreres setmanes, com l’obtenció de l’or i la plata diferents jugadors amb la selecció catalana,el manteniment a la categoria d’honor del cadet i juvenil femení l’organització de les finals del Campionat de Catalunya cadet masculí

Cadet i juvenil femenins seguiran a la categoria d'honor

Els equips cadet i juvenil femenins de l'en-titat ametllatana s'han classificat, conjunta-ment, com el 8è millor club de Catalunya encategories de base i, per tant, tindran l'opor-tunitat de jugar a primera divisió la tempora-da 2012-13.

Eduvólei seguirà jugant amb els 12 millors clubsde Catalunya gràcies a la feina feta aquesta tempo-rada per les jugadores cadets i juvenils. Les jugado-res juvenils han finalitzat en 7a posició la lliga. L'e-quip juvenil, composat per noies veteranes de 3rany juvenil i entrenat per Antonio López, han exhi-bit amb constància el seu caràcter lluitador, que elsha permès donar agradables sorpreses contra CVEsplugues (3r classificat) i, a la penúltima jornada,contra CN Sabadell, 6è classificat etzibant-li un con-tundent 3-0.

L'equip cadet femení, format per 8 jugadores ambel suport de l'equip infantil i entrenat per Maria Garí,ha estat l'orgull de l'entitat pel que fa actitud de tre-ball que totes les components han demostrat en cadaentrenament. De les 8 jugadores, només 4 jugaven al'equip que la temporada 2010-11 va mantenir ladivisió d'honor. L'altra meitat de l'equip prové decategoria escolar i, fins i tot, alguna d'elles no haviajugat un partit de voleibol oficial abans del setembred'aquest any. Tot esforç té la seva recompensa i, a lasegona volta de la lliga, han acumulat 4 victòriesentre les quals es troben 2 partits memorables, a cincsets, contra CV Vall d'Hebron (5è classificat) i CVSant Just, no van remuntar un 23-17 en contra.

La fita de mantenir la Divisió d'Honor la properatemporada serà difícil perquè hi ha un canvi gene-racional complet en les dues categories. Les actualscadets passen a ser juvenils d'un equip on només hihaurà dues de les jugadores actuals. L'equip estaràcompost per jugadors infantils que, aquesta tempo-rada han guanyat la Lliga Escolar del Vallès Orien-tal, mantenint-se invictes.

L'objectiu d'Eduvólei no és mantenir la categoriaa qualsevol preu, sinó estar a la divisió on les sevesjugadores siguin competitives. De moment, lluita-rem i apren- drem dels millors.

Eduvólei organitza les fases finals del

Campionat de Catalunya Eduvólei va acollir els primers 6 classificats

de la lliga regular per disputar les fases finalsde la categoria cadet masculí. A la jornada deldissabte, l'amfitrió va omplir la graderia ambel suport de l'afició i, finalment, va aconseguirla 4a posició exhibint un joc de gran nivell.

Als playoffs del Campionat de Catalunya tots elsequips arriben amb un sol objectiu: aconseguir arri-bar a la final i, amb aquesta fita, aconseguir un bit-llet d'anada al Campionat d'Espanya de clubs. Peraquest motiu, els 4 partits que es van disputar eldissabte 25 de març al pavelló de L'Ametlla van serd'una intensitat poc habitual per jugadors tan joves(14-16 anys).

Eduvólei, 5è classificat a la lliga regular, vajugar-se contra CN Sabadell (4t classificat) el passia semifinals en un apassionant partit d'inauguració,on els locals van veure com se'ls complicava unpartit ben encaminat. El Sabadell va arribar a forçarun 5è set que finalment es va endur Eduvólei mar-cant la diferència amb una ofensiva liderada perAlan Lerma i Martí Hernandez.

A les semifinals, Eduvólei es va creuar amb l'im-parable Barça. L'equip culé no ha cedit cap partitdurant la lligar regular i, tot i una oposició ferotge ial límit dels nois de casa, van seguir ferms cap a lafinal. L'altre equip finalista va ser el Salou que haviadeixat enrere Mataró i Vall d'Hebron amb moltasuperioritat, però va caure per un contundent 3-0davant del Barça.

Federació Catalana i clubs convidats van elogiarl'organització i hospitalitat d'Eduvólei, que els vapremiar amb obsequis i cava per brindar pel bonnivell de voleibol ofert durant tot el cap de setmana.

Els cadets de Catalunya celebren el punt de Martí Hernández,que els dóna el passi a la final del Campionat d'Espanya

Les noies del cadet femení d'Eduvólei celebren la victòria davant CV Premià

+ info a la webde l’Ajuntament

Amb la col·laboracióde les entitats esportives de l’Ametlla

Page 28: Diari de l'Ametlla maig 2012

Esports

Diari de l’Ametlla, maig de 201228

2ª Trobada del Pla Català de l’esport curs 2011-2012

Àrea d’Esports

Els alumnes del cicle mitjà de primària de les escoles ElsCingles i Bertí van gaudir plegats d’una jornada esportiva alpavelló municipal el dia 12 d’abril.

Aquesta trobada és la segona de les trobades esportivesde primària del Pla Català de l’Esport 2011-2012. La prime-ra es va celebrar el mes de desembre de 2011 i va acollirels alumnes de primer cicle.

L’èxit de les tres trobades del curs 2010-2011 ha signifi-cat la continuïtat d’aquest experiència durant aquest curs.Cada jornada va adreçada a un cicle diferent. Així doncs, elmes de juny es celebrarà la que correspon a cicle superior.

Tot l’alumnat de 3r i 4rt de les dues escoles públiques deprimària de l’Ametlla va participar en un circuït d’estacionsd’atletisme, kinball i tamborí -dues noves modalitats espor-tives que han practicat els alumnes a les escoles- dinamit-zades per alumnes de l’Institut Eugeni Xammar, quecol·laboren amb l’Associació Esportiva Escolar del centre.

Des d’aquí felicitar a tota la mainada que va participaren la Trobada: atents, molt participatius i contents de gau-dir-ne. I a la colla de dinamitzadors de l’institut que vaaconseguir que s’ho passessin tan bé.

I donar les gràcies a les dues escoles i a l’Institut per laseva col·laboració en la jornada.

Page 29: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012 29

activitats esportives, calendaris, competicions, resultats, entitats esportives Esports

C.P. l’Ametlla

L’Ametlla del Vallès va acollir el30 de març el Campionat deCatalunya de Figures Obligatò-ries. Durant dos dies es va dispu-tar al Pavelló Municipal la compe-tició de les categories cadet,juvenil, júnior i sènior d’aquestamodalitat, acollint fins a 25 clubsde Catalunya.

En la modalitat masculina dela categoria cadet, David André,patinador del CP L’Ametlla, vaassolir la plata demostrant unmolt bon nivell a la pista. D’altrabanda, en la categoria sènior, lacampiona va ser, com ja és habi-tual, Carla Torrell, entrenadora ipatinadora del CP L’Atmetlla.

Pel que fa a la categoriajúnior, també hem de felicitar auna altra de les patinadores delCP L’Ametlla, Marta Serra, que vaaconseguir una merescuda quar-

ta posició. Així doncs, tots tresparticiparan al Campionat d’Es-panya, que es portarà a terme al’estiu a Fuengirola (Málaga),Palma de Mallorca i Mollet delVallès, respectivament.

Un gran Club obert sempre arebre “cares noves”. A la web del’Ajuntament de l’Ametlla troba-reu informació per provar aquestfantàstic esport a partir dels cincanys d’edat.

Bon nivell al Campionat de Catalunya de Figures Obligatòries

Trobada del pre-mini a Gavà

C.B. l’Ametlla

El passat dissabte 31 demarç, i aprofitant que nohi havia partit de la lligaregular, l'equip pre-minidel CB l'Ametlla va assis-tir a una trobada de bàs-quet organitzada pel CBGavà. Tot i que no hi vanpoder ser tots els juga-dors i l'equip no estavacomplert, els nens i nenes van donar-ho tot i s'ho van pas-sar d'allò més bé. L'equip va arribar a primera hora del matí per escalfar unamica i disputar el primer partit contra el Gavà 2003, que vaguanyar a l'Ametlla per 8 punts. Després de descansar unamica, cap al migdia es va realitzar un concurs en pista d'a-gilitat, on participaven els jugadors de tots els equips pre-sents, tan femenins com masculins, essent un total de 50.En aquest cas, el CB l'Ametlla es va emportar el primerpremi, amb el jugador Daniel Hernando Molina, al qual se'lva premiar amb una equipació dels Lakers amb el número16 de Pau Gasol. Després de dinar, es va disputar l'últim partit, en el qual l'A-metlla va perdre per tan sols 3 punts i van quedar final-ment, en quarta posició. Tot i que els resultats no van ser del tot favorables pel CBl'Ametlla, els nens i nenes que hi van assistir s'ho van pas-sar d'allò més bé i van gaudir, una vegada més, del bàs-quet.

L’Ametlla del Vallès va ser la seu el passat 30 de març del Campionat de Catalunyade Figures Obligatòries, del qual el Club de Patinatge l’Ametlla va ser-ne l’amfitrió

Podi del Campionat de Catalunya de Figures Obligatòries

Page 30: Diari de l'Ametlla maig 2012

JARDINERIA DOMENECHConstrucción de jardines, renovaciones y

proyectos integrales, piscinas, sist. de riego, podas, césped, iluminación, madera, etc.

Sr. Jaime Doménech605 866 276

Es lloga habitacióamb terrassa,

bany propi, wifi...

93 879 80 58

Page 31: Diari de l'Ametlla maig 2012

telèfons d’interès, horaris de transport, deixalleria, metereologia Serveis

Diari de l’Ametlla, maig de 2012

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club Esportiu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola Bertí 93 843 27 78Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 902 50 88 50Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00Institut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants el Carrilet 93 843 02 50Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 93 843 21 10Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Can Moret 93 843 02 53Repsol Butano 93 870 07 97Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora Martínez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 607 62 26 77

Borsa detreball

Si vols més informació d’aquestes ofertes defeina, visita la secció

“Busques feina?” de la webde l’Ajuntament

www.ametlla.cat i el Facebook del PICA

31

- Dissenyador/a gràficFuncions:Es precisa personal per a treballaren una copisteria. Realització demaquetacions. Impressió de pro-ductes.Requisits:Formació en disseny gràfic. Expe-riència mínima d’un any. Idiomes:català i castellà.S’ofereix:Jornada complertaZona: Barcelona-Contracte de durada determinada isalari segons conveni.Interessats/des:Enviar CV a: [email protected]

- Socorrista per platges del Ma-resmeFuncions:Prevenció. Informació.Educació i acció al medi aquàtic.Requisits:Imprescindible Títol de socorristaaquàtic/a. Valorable títol de Patron iDEA. Experiència mínima d’unatemporada com a socorrista. Idio-mes català i castellà.S’ofereix:

Horari: diferents torns. Zona: plat-ges del Maresme (les entrevistes iel procés de selecció serà a Bada-lona). Contracte eventual per l’es-tiu. Salari segons conveni.Interessats/des:Enviar CV a:[email protected]

- Educador/a socialProgress convoca una plaça d’edu-cador/a social per a treballar enuna Biblioteca Municipal.Requisits:Diplomatura en EducacióSocial o Habilitació per col·legi pro-fessional.S’ofereix:Horari de tardes: 18h a la setmanade dilluns a divendres. Incorporacióal maig.Interessats/des:Enviar CV a la direcció [email protected]

- Ofertes de treball a MANGOPer noves obertures de Mango aPalau-Solità i Plegamans i a la T1de l’aeroport de Barcelona, es ne-cessita personal.

Consulteu les ofertes al web d’Info-jobs: http://bit.ly/ch8jPFI al web corporatiu de Mango a lasecció d’ofertes de feina:http://shop.mango.com/home.faces?state=she_001_ES

- Supervisor/a de serveis de ne-tejaE.I. GDAI SCCL busca una supervi-sor/a de serveis de neteja, perquèrealitzi les tasques de tècnic/a d'a-companyament a la producció, dinsdel marc de l'empresa d'inserció.Funcions:Supervisió i gestió dels diferentsllocs de treball de netejador/a del’empresa. Realitzar tasques de ne-teja. Relació amb el client. Controldel material. Planificació de la feinai de les càrregues de treball. Com-pliment de la normativa de preven-ció de riscos laborals. Formació als treballadors/es en lesfeines de neteja.Requisitis:Experiència demostrable en empre-ses de neteja com asupervisor/a deserveis. Formació específica en el

sector de la neteja. Coneixementsdel sector. Gestió d'equips de tre-ball.Experiència com a formador/a.Coneixements d'informàtica, per talde poder elaborar informes i plan-nings de neteja, entre d'altres. Moltvalorable disposar de vehicle propi.Condicions:Jornada laboral de 25 hores setma-nals. (horari a concretar, però prin-cipalment serà de tardes, a partirde les 16:30 hores).Durada del contracte:9 mesosInteressats/des:Enviar CV a l'adreça:[email protected]

Page 32: Diari de l'Ametlla maig 2012

Diari de l’Ametlla, maig de 2012

Pat Millet

És un despatx acollidor on ens tro-bem per parlar amb en Joan Martínezsobre el tema que dóna peu a aquestreportatge, pensant amb les immedia-tes declaracions de renta d’aquest any.En Joan inicia la conversa tot dient“Abans d'instal·lar les oficines aquí,primer vàrem fer tot un peregrinatgeper diferents locals del poble, perquèen aquell moment era difícil trobar unemplaçament. Per tant, jo he viscut totaquell temps d'“alegria” al poble pelbon funcionament de negocis de totamena, però ara veig que els comerçosestan patint molt, sobretot els autò-noms i el sector de la construcció. Enels polígons industrials, fins fa quatredies, no es trobava ni una nau, i elspreus eren desorbitats. Actualment hacanviat totalment la cosa”.

Diu que està molt agraït per la con-fiança que li ha demostrat la gent d'a-quí “Pensa que la nostra tasca és difí-cil. El client que ve a demanar consellsobre temes econòmics es confessa,es despulla, explica els seu problemes,les seves misèries... I tampoc n'hi haper avergonyir-se!”.

Tots tenim les nostres cabòries i,com és natural, en Joan ens parla deforma global. Si realment vols que laqüestió que planteges funcioni has deser molt sincer. Demanem si totes lesgestories fan de tot o bé n'hi ha d'es-pecialitzades en temes concrets. “Nos'han de confondre amb gestories perfer funcions senzilles com qüestions depaperassa, canvis de nom d'un vehi-

cle, etc., que són gestions que es fandavant de l’administració. Nosaltresens dediquem, bàsicament, perquèpràcticament ocupa el 85% de les nos-tres gestions, a temes laborals fiscals imercantils, és a dir, tot el que estàrelacionat amb portar la qüestió fiscalde les empreses, autònoms, tascaamb la seguretat social... Tot el queestà englobat dins del paquet d’a-quests conceptes. De vegades els au-tònoms o la petita i mitjana empresa,que no disposen de serveis compta-bles, etc. no són conscients de comd'important que és tenir les coses ben

fetes i el que et pots arribar a estal-viar. Moltes vegades és degut a notenir cura de la comptabilitat, peròs'ha de tenir present que, al cap i a lafi, aquesta és la teva fulla de ruta i, siun no sap com li ha anat, malamentrai...”. O sigui, que ells són com unrecolzament important, per no dirbàsic, de l’empresa.

Sobre la gestió dels autònoms,aquesta necessita molta paperassa, jaque la part burocràtica és feixuga.Segons opina en Joan, la part fiscal potser la mes fàcil. Explica molt extensa-ment totes les complicacions amb les

que es pot trobar un autònom si no témolt clar el que necessita i no té curade com es condueix. “Si és un creatiu,artista, etc., que es dediqui a la sevafunció i ens deixi a nosaltres la resta.Aquesta és la nostra tasca, tota la partburocràtica. Costós? No, no és costós.És un servei”.

Riscos laborals, protecció de dades,permisos de tota mena... Tot això, permés emprenedor que siguis, si noestàs ben aconsellat pots deixar-hi lapell! Fem una pausa per començar aparlar sobre la renda que, segons diu,“Mereix un capítol a part. Ara comença

la campanya. Recordem què és: nimés ni menys que les despeses i movi-ments que hagin fet les persones físi-ques durant l'any. Es tracta de fer béels comptes. Hisenda té molta infor-mació però, no la té tota. Tan sols tépart de les transaccions, però no launitat completa, per tant l’Agència Tri-butària envia un esborrany i hom hoha de contrastar amb la pròpia infor-mació i decidir si s'hi està, o no, d’a-cord, conjuntament amb la documen-tació que es té sobre les retencionsque ja s'han pagat i s'hi afegeixenaquestes dades. Tot plegat s'envia a

un assessor perquè ho miri i ho torni arepassar i complementi el que falta.Llavors s’envia a Hisenda. La declara-ció de renta s'ha de fer sempre, no hiha límit d’edat, doncs un ha de tributarpels ingressos que ha tingut. Si no esfa, es trigarà un any o dos, però seràssancionat.

És clar que hi ha unes declaracionsque són més complicades que d’altres,però és una qüestió que a molta gentla porta pel camí de l’amargura i amolts la paraula Hisenda els fa tremo-lar. Ha canviat quelcom? Li demanema en Joan. “Cada any canvia. Saps quèpassa? Que és un tema difícil de sinte-titzar. És com la reforma laboral, quetampoc es pot resumir. Aquesta ésuna reforma en la que jo, personal-ment, no hi estic d’acord, doncs crecque és inoportuna, però que pot serque a llarg termini funcioni. Crec queara no generarà el que volen, i tambépenso que s’incrementarà l’atur. He dedir que el cost de la Seguretat Socialper contractar és una barbaritat”. I ensparla llarga i extensament sobreaquesta reforma. Ho fa de maneramolt completa; amb els pros, els con-tres, els matisos... Creu que la sevafeina és poc agraïda, doncs “No és comanar a una agència de viatges a con-tractar uns passatges de plaer”. Cosasempre agradable.

Té el despatx ple de llibres sobre elstemes que treballa. Llibres gruixuts,contundents. Sortim amb el cap ple denúmeros repassant mentalment lesoblidades taules de multiplicar.

La Rebotiga

NESTA 2002. Assessores S.L.

“Nosaltres ens dediquem, bàsicament -perquè pràcticamentocupa el 85% de les nostres gestions-, a temes laborals fiscalsi mercantils, és a dir, a tot el que està relacionat amb portarla qüestió fiscal de les empreses, autònoms, la relació amb laseguretat social...”

Aquesta empresa quedirigeix en Joan Martínez Posedes de l’any 2002 està ins-tal·lada a l’Ametlla del Vallès.Actualment la trobem a laprimera planta que hi ha a lesGaleries, situades al carrerPompeu Fabra, 30.

La seva tasca és, concreta-ment, d'assessoria i gestionsmercantils, laborals, fiscalscomptables i, també, trami-ten l'adaptació a la LOPD (Lleide Protecció de Dades).

És ben cert que tots nos-altres, en algun moment oaltre, necessitem assessorar-nos, ja que de vegades hemde tractar amb matèries forçacomplicades i ens cal una per-sona entesa.

En Joan Martínez en el seu despatx de l’Ametlla / Rafael Sánchez

Tel./Fax: 93 843 24 78 / 607 70 82 87

32