diari de l'ametlla 139 (juliol 2016)

24
BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 139 JULIOL 2016 ANY XIII WWW.AMETLLA.CAT Diari de l’Ametlla La Policia Local implementa una app d’alerta gratuïta pels comerços Pàgines centrals Pg. 7 Pg. 3 Entrevista a Dolors Ferrer, regidora de Comunicació, Festes i Noves Tecnologies i Innovació Suplement Cultural Amíndola Pg. 13 Juliol Cienfic a la Biblioteca Municipal Josep Badia i Moret

Upload: ajuntament-de-lametlla-del-valles

Post on 04-Aug-2016

237 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Diari de l'Ametlla 139

TRANSCRIPT

Page 1: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

BUTLLEÍ MUNICIPAL DE L’AMETLLA DEL VALLÈS 139JULIOL2016

ANY XIII WWW.AMETLLA.CAT

Diari de l’AmetllaLa Policia Local implementa una

app d’alerta gratuïta pels comerços

Pàgines centralsPg. 7

Pg. 3

Entrevista a Dolors Ferrer,regidora de Comunicació, Festesi Noves Tecnologies i Innovació

Suplement Cultural Amíndola

Pg. 13

Juliol Cien?fic a la BibliotecaMunicipal Josep Badia i Moret

Page 2: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

2 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Agenda

El Diari de l’Ametlla és una publicació mensual de distribució gratuïta, que edita l’Ajuntament de l’A-metlla del Vallès. Coordinació, redacció, fotografia i maquetació: Àrea de Comunicació de l’Ajuntamentde l’Ametlla del Vallès- 3.700 exemplars - Dipòsit legal: B-50749-2003 - Impremta: Gráficas de PrensaDiaria (www.gpd-sa.com). www.ametlla.cat / correu-e: [email protected]

Cartes al Director: S’han d’enviar signades, i fer constar el nº de DNI i un telèfonde contacte a: [email protected]. No poden tenir una extensió superior a3.000 caràcters, espais inclosos. El Diari de l’Ametlla es reserva el dret a modifi-car la llargada del text per adaptar-lo a la maquetació i no es fa responsable del seuconBngut.

www.ametlla.cat Agenda Juliol16@AjAmetllaValles

Facebook.com/AjuntamentAmetlla

Divendres 1Durant tot el diadavant del pavelló poliesporBu.VII Macrotorneig de Vólei Sorra.Org. Club Voleibol l’Ametlla.

A les 20h a Can Draper.Sopar literari.Org. àrea de Cultura.

A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de “Rumbeta bona”.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Dissabte 2Durant tot el diadavant del pavelló poliesporBu.VII Macrotorneig de Vólei Sorra.Org. Club Voleibol l’Ametlla.

A les 9h a la plaça de l’Ajuntament.IV Trobada de Cotxes Clàssics iMí>cs de l’Ametlla del Vallès.Org. àrea de Transports i Mobilitat.

A les 21.30h a la plaça de l’Ajuntament.XXI Caminada Clar de Lluna.Org. Grup 3 i Més.

Diumenge 3Durant tot el diadavant del pavelló poliesporBu.VII Macrotorneig de Vólei Sorra.Org. Club Voleibol l’Ametlla.

Dimarts 5A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència:Introducció a la robò>caamb LEGO WeDo.Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

Dijous 7A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència:Introducció a la robò>caamb LEGO WeDo.Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

A les 17.45h al Casal de la Gent Gran.Assemblea extraordinàriade l’Agrupació de la Gent Gran.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 19h a la sala infanBl de la Biblioteca.Espectacle familiar:“El cien?fic rebel”,a càrrec de Dani Jiménez (Dinamiks).Org. Biblioteca.

Divendres 8A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de Jordi i Jana Sirés.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Dissabte 9A les 21h a la plaça de Can Viver.XIV Festa del Barri An>c (La Sagrera).Cal portar plats, coberts, estovalles,espelmes i sopar.Org. Veïns del Barri AnBc.A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de The Crawfish.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Diumenge 10A les 19h a l’església de Sant Genís.Concert d’es>u de la Coral Lo Lliri.Org. Coral Lo Lliri.

Dimarts 12A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència:De quin color és la llum?Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

Dijous 14A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència: Electrònica i crea>vi-tat amb LitlleBits i Snap Circuits.Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

Divendres 15De les 10.30 a les 13ha la plaça de l’Ajuntament.Oficina Mòbil d’Atencióal Consumidor.Org. àrea de Consum.

A les 18h a l’Aula del Casal de la Gent Gran.Concert audiovisual de clàssica:Gustavo Dudamel.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 20h a la Sala d’Art Carles Sindreu.Inauguració de l’exposició de pinturesa l’oli de Rosario Campanario i XavierRoig.Org. ArBstes de l’Ametlla i àrea de Cultura.

A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de Josep Mas “Ki=lus”i Joana Mas.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Dissabte 16A les 20h a Ca l’Arenys.Jam Session.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

A les 21h al carrer SanBago Rusiñol.Sopar a la fresca dels veïns del carrerSan>ago Rusiñol.Amb homenatge als nostres avis.Cal portar sopar i beguda.Org. carrer SanBago Rusiñol.

Dimarts 19A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència: Squishy Circuits.Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

Dijous 21A les 8.30h al parc Joan Plumé.Excursió mensual del’Agrupació de la Gent Gran.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 17.30h a la sala infanBl de la Biblioteca.Taller de ciència:Sòlids platònics amb origami.Places limitades.Inscripcions a la Biblioteca.Org. Biblioteca.

Divendres 22A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de Jordi Pegenaute.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Dissabte 23A les 21hal paB de darrera del Casal de la Gent Gran.Sopar-revetlla a la frescaamb música en viu.Org. Agrupació de la Gent Gran.

Divendres 29A les 18h al Casal de la Gent Gran.Bingo Col·lec>u amb premis.Org. Agrupació de la Gent Gran.

A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert de J. Pon>.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Dissabte 30A les 20.30h al carrer Raval.Sopar del barri del Raval.Cal portar plats, gots, coberts i elsopar.Org. Veïns del barri del Raval.

A les 22.30h a Ca l’Arenys.Concert Palomar i Merchan.Org. Espai Municipal de Ca l’Arenys.

Page 3: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 3Ajuntament al dia...

Ajuntamental dia...

La Policia Local implemental’app gratuïta DRAGAlert

Policia Local

Des de la Policia Local del’Ametlla del Vallès s'està im-plementant una nova aplica-ció d’alertes als comerços delmunicipi. Es tracta del DRA-Galert, una aplicació gratuïtaper a telèfons mòbils i taule-tes Android.

Aquesta aplicació constad'un botó virtual que en pol-sar-lo genera un senyal d’e-mergència a la central de po-licia local o al telèfon mòbil dela patrulla, indicant la ubica-ció fixa de la persona que estàdemanant ajuda.

Aquest servei el poden uBlit-zar els comerços, empreses,masos dispersos, gent gran i

qualsevol altre centre públic oprivat amb una ubicació fixa ique no esBguin obligats perllei, com és el cas d’enBtats

bancàries, joieries i similars.DRAGAlert no pretén ser

subs>tu>u de cap connexió auna central d’alarmes, sinóun mitjà d’avís més eficaç a laPolicia Local.

El servei ja està en funciona-ment i només cal donar-sed’alta descarregant-se aquestaaplicació de forma gratuïta, demanera que la Policia Local dis-posarà d’una base de dadesamb la ubicació dels centresadherits.

A hores d'ara s’està treba-llant per ampliar les presta-cions d’aquesta aplicació i aixídonar cobertura, també, apersones que poden ser víc->mes d'algun >pus de violèn-cia de gènere, bullying, etc.

DRAGAlert és una app d’alerta gratuïta per a mòbils i tauletes que emet un senyald’emergència a la Policia Local indicant la ubicació de qui està demanant ajuda

Ple extraordinari de 14 de juny

El proppassat dimecres 14 de juny de 2016 es va celebrarun Ple de caràcter extraordinari amb la presència de totsels regidors i regidores, tret del representant del grup SI.

1.- Aprovació del Pla Econòmic Financer 2016/2017 - expt.núm. 2016/74.Vots a favor: Andreu González (CiU), Teresa Bada (CiU),Roser Ametller (CiU), Dolors Ferrer (CiU), Carles Borràs(CiU), Jaume Roviralta (CiU) i Baldomero Reyes (PSC).Vots en contra: Pere Marieges (A't-ERC), Marçal Sala(A't-ERC), Muntsa Marzábal (A't-ERC), Agnès MarCnez (A't-ERC)i Jaume Durall (AC-E).

2.- Aprovació de les bases reguladores d'ajuts per a la re-alització d'ac>vitats espor>ves d'infants i adolescents,2016, expt. núm. 2016/952.Vots a favor: Andreu González (CiU), Teresa Bada (CiU),Roser Ametller (CiU), Dolors Ferrer (CiU), Carles Borràs(CiU), Jaume Roviralta (CiU), Baldomero Reyes (PSC), PereMarieges (A't-ERC), Marçal Sala (A't-ERC), Muntsa Marzá-bal (A't-ERC) i Agnès MarCnez (A't-ERC).Abstencions: Jaume Durall (AC-E).

2.- Aprovació de les bases reguladores d'ajuts per a la re-alització d'ac>vitats espor>ves d'infants i adolescents,2016, expt. núm. 2016/952.Vots a favor: Andreu González (CiU), Teresa Bada (CiU),Roser Ametller (CiU), Dolors Ferrer (CiU), Carles Borràs(CiU), Jaume Roviralta (CiU), Baldomero Reyes (PSC), PereMarieges (A't-ERC), Marçal Sala (A't-ERC), Muntsa Marzá-bal (A't-ERC) i Agnès MarCnez (A't-ERC).

Vots en contra: Jaume Durall (AC-E).

Pots veure el vídeo del Ple a travésd’aquest codi QR, o bé en aquestenllaç: h:ps://youtu.be/y6JL51DAUtw

* App DRAGAlert.

Denúncies per internet: policiadecatalunya.net/denuncies

La Policia Local, en col·laboració amb elsMossos d’Esquadra, posa a l’abast de tots elsciutadans un sistema de denúncies per Inter-net amb l’objecBu de facilitar l’accés imme-diat a un portal per formalitzar denúncies,millorar el servei prestat als ciutadans, i evi-tar d’aquesta manera esperes innecessàries.

La prioritat dels Mossos és agilitar almàxim el sistema per evitar que els ciuta-dans no denunciïn els peBts furts o altresBpus de faltes per manca de temps per fer-ho. Policialment, com més fets delicBus estraslladin a les autoritats millor, perquèaixò permet dissenyar mapes de criminali-tat més fiables que facilitaran, entre d'al-tres, la distribució de les patrulles. Peraquesta raó, les denúncies es poden fer ensis idiomes i anar a signar a les comissariesde les Policies de Catalunya.

No obstant això, denunciar a través d'In-ternet comporta uns límits. El servei noméses pot uBlitzar per sis Bpus delicBus i, en capcas, quan s'ha produït violència o els autorsestan idenBficats. Les sostraccions són el de-licte més denunciat a través de la xarxa, se-guit de les pèrdues d'objectes. En un percen-tatge més peBt hi ha els danys i també elsrobatoris amb força a l'interior de vehicle.

Un cop el ciutadà s'informa sobre el procésde denúncia per Internet s'adona d'algunsavantatges, com que té prioritat en l'atenció acomissaria, on, fins i tot, pot concertar unacita prèvia per raBficar la denúncia. Així ma-teix, la constant mobilitat del ciutadà li facilitapoder fer la denúncia per internet en un lloc irecollir-la allà on es desplaci.

Policia Local

A par>r del dia 5 de setembrel’horari d’atenció al públic serà:

De dilluns a divendres: de 8 a 14hDijous: de 8 a 18h

Page 4: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

4 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Ajuntament al dia...

Resultats de les Eleccions Generals de 26 de junyAmb una parBcipació gairebé 5 punts per sota respecte les darreres eleccions, ERC-CATSí va ser la força més votada (25,13%)a l’Ametlla del Vallès, seguida de CDC (24,57%), ECP (19,63%), PP (11,06%), C’s (10,30%), PSC-PSOE (7,15%) i altres (1,63%).

PRENEU NOTA DELS HORARIS D’ESTIU!Centre d’Atenció Primària

Del 25 de juliol al 9 de setembreDe dilluns a divendres

De 8 a 15hFora d’aquest horari el CAP de la

Garriga serà el centre de referència

Registre CivilRomandrà tancat durant el mes d’agost,excepte per temes urgents d’inscripcions

de naixement i de defunció, que obriràdimecres de 11 a 13h

Trobareu més informació al web www.ametlla.cat

Ajuntament de l’AmetllaDurant el mes d’agost, l’horari d’atenció al pú-

blic serà de dilluns a divendres, de 8 a 14h.

Telèfon: 93 843 25 01 / Web: www.ametlla.cat

El proppassat diumenge 26de juny es varen celebrar lesEleccions Generals espanyo-les, les quals havien de desen-callar la governabilitat de l’es-tat un cop constatadaimpossibilitat de formar go-vern després dels darrers co-micis del desembre passat.

Amb una inferior parBcipa-ció, a nivell estatal la situacióes manté força semblant res-pecte els resultats del 20D,per bé que el ParBt Popularha repeBt victòria (137 es-cons) millorant els seus resul-tats. Amb tot, el PSOE (85)s’ha manBngut com a segonaforça, seguit de les confluèn-cies de Unidos Podemos (71),C’s (32), d’ERC (9), CDC (8),EAJ-PNV (5), EH Bildu (2) iCCa-PNC (1).

CatalunyaEn clau catalana l'abstenció

(34,39%) ha pujat tres puntsrespecte el 20 de desembre, itambé ha estat més alta res-

pecte la mitjana estatal.La Confluència d’En Comú

Podem (ECP) repeteix com aforça més votada (12 escons),seguit d'ERC (9), CDC (8), PSC-

PSOE (7), PP (6) i C's (5), en elque representa un resultatcalcat al de les anteriors elec-cions pel que fa al nombred'escons.

L'Ametlla del VallèsA l’Ametlla del Vallès els re-

sultats també han estat moltsemblants respecte les elec-cions del 20 de desembre.

Amb un cens electoral de6.205 persones, la parBcipa-ció (67,48%) ha estat gairebé5 punts inferior respecte lesanteriors eleccions.

ERC-CATSÍ ha passat a ser laforça més votada (1.047 vots)desbancant a CDC (1.024vots) per només 23 vots dediferència.

La resta de forces han estatECP (818 vots), PP (461 vots),C’s (429 vots), PSC-PSOE (298vots), PACMA (56 vots) i Al-tres (12 vots).

Podeu consultar els resul-tats més detallats a:

hDp://bit.ly/28Z6nk6

Page 5: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 5Ajuntament al dia...

II Congrés de JovesCien?fics i Cien?fiques

IES Eugeni Xammar

Alguns alumnes de 2nd’ESO de l’InsBtut EugeniXammar vam tenir la sortde parBcipar en un congrésque es va fer al Museu Blaude Barcelona, el dia 26 demaig. Ens vam reunir ambdiferents alumnes de dis-Bnts centres, procedentsde tota Catalunya: alumnesde Tortosa, Lleida, Olot iManresa.

Aquest congrés va cons-tar de dues parts: maC itarda. Al maC férem cincgrups que constaven de cinc persones, cadascuna d’un centrediferent, i ens van donar una caixa amb una pregunta cienC-fica de molta dificultat, amb tres pistes i tot el museu per bus-car-ne informació. Teníem tres hores per resoldre la preguntai extreure’n les conclusions. Després vam exposar les nostresconclusions davant d’un comitè cienCfic. En aquest comitè po-díem trobar persones il·lustres com Núria Gisbert, expresi-denta del Parlament de Catalunya, i professors universitaris.En canvi, a la tarda ens vam reunir amb els pares, alumnes iprofessors de tots els centres, i es van exposar cinc treballs di-ferents, un per centre. Va ser una gran oportunitat i una moltbona experiència que tothom voldria repeBr.

A l’EBM l’Ametller experimentemamb pintura i farina de galeta

A l’escola bressolmunicipal l’Ametllerfem experimenta-cions amb varis ma-terials. Aquest cop,els infants mésgrans, han manipu-lat amb pintura i fa-rina de galeta. Grà-cies als seus senBts iamb aquestes expe-riències coneixen el seu cos i van descobrint la realitat que elsenvolta, alghora que expressen les seves emocions. I el mésimportant: fa que gaudeixin fent la proposta, aprofitant la sevacuriositat innata per aprendre.

Així, també fan servir els seus senBts, ja sigui la vista, el tacte,l’olfacte, i si hi posem música d’ambient, també l’oïda!

E.B.M. l’Ametller

Pel·lícula solidària a l’escola Els Cingles

El dissabte, 18 de juny, dins dels actes de lafesta de final de curs de l’AMPA de l’Escola ElsCingles, l’alumnat i el professorat de 6è vanprojectar Pel·lícula solidària.

Aquesta pel·lícula és el resultat final d’un pro-jecte interdisciplinari realitzat des de les àreesde coneixement del medi social, religió, educa-ció en valors, educació arCsBca i llengües cata-lana i castellana.

La planificació i la realització del projectes’han anat realitzant durant tot el curs escolaramb tres objecBus finals:

- Fomentar la solidaritat acBva entre l’alumnat.- Visionar la pel·lícula amb assistència d’a-

lumnes i famílies- Recollir aportacions econòmiques voluntà-

ries aper a la fundació STOP MARE MORTUMGràcies a tots per la vostra parBcipació!

Ajut per a la realització d'ac>vitats espor>vesd'infants i adolescents temporada 2016/2017

Del 27 de juny al 17 de juliol es poden presentar les sol·licituds per accedir a l'ajut per a lala realització d'acBvitats esporBves d'infants i adolescents temporada 2016/2017.

Aquestes s'han de presentar al registre de l'Ajuntament de l'Ametlla del Vallès, de dillunsa divendres de 8 a 15h, i dijous de 8 a 18h.

Ajut per a la realització d'ac>vitats espor>ves d'infants i adolescents temporada2016/2017

Ajut econòmic de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès per la realització d’acBvitats espor-Bves* d’infants i adolescents per a la temporada 2016/2017.

*(L’acBvitat d’equitació no és una acBvitat que esBgui contemplada dintre d’aquests ajutseconòmics).

Des>nataris- Poden ser beneficiaris els infants/adolescents empadronats al municipi de l’Ametlla del Va-

llès que es trobin en una situació familiar amb necessitats social i/o econòmiques, i que esB-guin cursant el segon cicle d’educació infanBl, educació primària o educació secundària ESO.

- Tenir una renda neta per membre de la unitat familiar igual o inferior a 569,12€/men-suals una vegada descomptades les despeses d’habitatge de lloguer o hipoteca fins a unmàxim de 600€/mensuals.

- El cost que la unitat familiar desBna mensualment a l’habitatge ha de ser: habitatge decompra no pot superar els 900€/hipoteca mensual, habitatge de lloguer no pot superar els750€/lloguer mensual.

- Poden sol·licitar aquests ajuts els pares, les mares, els tutors legals o les persones encar-regades temporalment o definiBvament de la guarda de les persones beneficiàries.

- No tenir deutes amb el club o l’enBtat esporBva corresponents a altres anys/temporades.

Documentació que cal presentar1. Instància de sol·licitud de l’Ajuntament de l’Ametlla del Vallès.2. Volant d’empadronament emès per l’Ajuntament.3. DNI o passaport dels pares o tutors de l’alumne/a i permís de residència en cas de per-

sones estrangeres4. Targeta sanitària individual TSI de tots els membres de la unitat familiar inclòs el sol·li-

citant.4. Llibre de família.5. Rebut de lloguer o hipoteca de l’habitatge familiar6. Declaració presentada de la renda de l’exercici anterior. En cas de no haver-la fet per no

tenir-ne obligació consultar al model de sol·licitud la documentació a presentar.7. Per ser autònoms o empresaris i tributar per mòduls s’haurà d’adjuntar el compte de re-

sultats o d’explotació de l’empresa o document acreditaBu de la situació econòmica real del’empresa.

8. Sentència de separació si és el cas (conveni regulador). En cas d’incompliment de l’obli-gació de pagament de la pensió d’aliments, documentació acreditaBva de la reclamació dela mateixa.

9. CerBficat de disminució, discapacitat o llarga malalBa si és el cas.10. Carnet de família nombrosa o monoparental, si és el cas.11. En cas de representació legal o acolliment del beneficiari, documentació acreditaBva

d’aquest fet.12. En casos de violència de gènere, la documentació acreditaBva (d’acord amb les previ-

sions de l’arBcle 33 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a eradicar la violènciamasclista).

*L’Ajuntament es reserva el dret de poder obtenir el cerBficat del padró municipal i el debéns dels major d’edat de la família.

* II Congrés de Joves CienCfics /es

* Alumnes de l’E.B.M. l’Ametller experimentant.

Page 6: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

En nuestra asamblea de mayo, el concejal de Urbanismo (Sr. Borrás) se compro-me8ó delante de todos a varias cosas:- Que se limpiaban en breve las calles, alcorques y vallas de malezas y suciedad.Acción: sólo se ha ejecutado en la parte derecha (calles a la derecha de la calle

Can Camp, Club etc.) Las zonas de la izquierda (Llorer, Mimosa, etc.) "parece" noestán incluidas en Can Camp (solo somos paganos).- Que se pintaban los bancos de todo Can Camp… ¡Antes del verano! No dijo el año.- Que ya estaban en marcha acciones concretas para limpiar las vallas y aceras

de las casas y fincas no habitadas por el peligro de mosquito 8gre y por obstaculi-zar el paso por las aceras. Hay dos fincas en par8cular que son la vergüenza detodo el pueblo: la que está a medio construir en el cruce Oms con Pinar, que in-cluso impide el paso de peatones, y la gran finca de Camelia 2, con maleza selvá-8ca y piscina con agua estancada para criar mosquitos, sapos y ranas (un granconcierto todas las noches).Acción: a finales de junio NO ha habido ninguna acción, y encima NO nos admi-

ten propuestas que está associación está dispuesta a ejecutar. O sea, que aquí soloqueda pagar todo, limpiar y tener perfecta tu valla y tu seto solo como obligación.Para los tontos y para los que especulan no son responsables y perjudican al restovecinos, la ley les protege y el concejal nos impide solucionar el problema que ya es

redundante y se repite año tras año.Hay otros temas:- Limpieza camino trasero Maset Nou (orilla torrentera) que se usa por muchos

vecinos.- Reparación de varias farolas.- Faltan varios árboles arrancados.- Pintar varias pilonas que no se pintaron o perdieron la pintura.- Limpieza torrentera (árboles caídos) del camino de Can Plandolit, que se denun-

ciaron hace 8empo sin que haya respuesta.Y quedan dos temas grandes para este año que se hablaron en la asamblea:- Regulación velocidad vehículos a 30 km/hora en calles secundarias de Can

Camp, que se diseñaron de prioridad inver8da.- Cambio del sistema de recogida de basuras que todos esperamos para ver al-

guna vez limpias las zonas de recogida, que son ahora un centro de suciedad ypoca educación cívica.Nota final: nos ha llamado el concejal Carlos Borràs para decirnos que:- Se van a limpiar las calles zona derecha Can Camp.- Se han ejecutado acciones y sanciones a los propietarios de fincas abandona-

das, a fin que limpien su zona y vallas.- Se han reparado las lámparas de farolas estropeadas.- Se ha iniciado la pintura de los bancos repar8dos por el Barri Can Camp.Queremos ser justos en nuestras comunicaciones y nunca es tarde si la dicha es

buena.Temas sobre los que insis8remos a par8r de sep8embre.Os deseamos a todos un feliz verano!!

Hemos entrado en la época es8val, y con ello podemos disfrutar aún más del en-torno tan privilegiado que nos envuelve.Algunas cosas a tener en cuenta:- Incendios: no hace falta decir que toda precaución es poca. Nuestro entorno

hace que sea una zona de alto riesgo, por ello hay que estar en alerta.- Robos: julio y agosto son meses de disfrutar vacaciones, y con ello las viviendas

quedan vacías. A parte de las medidas que individualmente puedan tener contra-tadas cada vecino, es importante que si algún vecino ve algo sospechoso llame a lapolicía local o al 112.- Enseres: cada año podemos comprobar cómo el verano es la época en que los

cambios de interiores se producen más asiduamente. Las zonas de contenedoresse llenan de toda clase de muebles y enseres. Recordar que hay un teléfono para larecogida de enseres y la dexalleria funciona incluso los fines de semana por la ma-ñana.Por nuestra parte pedimos a nuestros vecinos que se comporten lo más cívica-

mente posible. Aprovechamos para pedir al Ayuntamiento que cumpla con su partede responsabilidad haciendo un mayor esfuerzo en esta época.- Reforzar la vigilancia para evitar los robos.- Limpiar las zonas del sotobosques que estén más pobladas para evitar incen-

dios.- Lanzar mensajes desde el Diari para una mejor convivencia entre todos.Algunos vecinos nos preguntamos por qué desde que se habla de un tema hasta

que se realiza el mismo pasa tanto 8empo. Eso también nos lo cues8onamos nos-otros.No sabemos si los milagros existen, pero en El Serrat cada vez que se arregla algo

se eterniza tanto que cuando lo terminan parece que haya ocurrido uno.El próximo 18 de sep8embre la caseta estará abierta de: 11.00 a 13.00 h.Que tengáis unas estupendas vacaciones.

Veïns del Serrat

6 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Ajuntament al dia...

Can Camp

El Serrat

Els barrisopinen...

Page 7: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Joan Cucurella

Què la va empènyer a involucrar-se en la política mu-nicipal?

Sempre he estat una persona molt inquieta, activa i par-ticipativa, però mai abans m’havia plantejat entrar dins elmón de la política. Va ser a través d’una assignatura de launiversitat que em va començar a cridar l’atenció totaquest àmbit i que m’hi vaig començar a implicar, fins queal cap d’un temps va sorgir l'oportunitat d’entrar a la po-lítica municipal i vaig veure que aquella era una manera depoder involucrar-me i ajudar el poble on visc. Deia en JoanFuster que la política, si no la fem, ens la fan. I els joveshem de deixar de ser espectadors i començar a fer d’ac-tors. Hem de participar activament.

Quin balanç fa d'aquest primer any amb responsabili-tats de govern?

Doncs el balanç és molt positiu. El dia a dia és molt en-riquidor i gratificant, malgrat no sempre pots anar tanràpid com voldries. Aquest primer any ja hem iniciat al-guns dels programes que enunciàvem en el nostre pro-grama per tal de millorar la comunicació i latransparència del nostre Ajuntament.

Vostè és la regidora més jove del Consistori. Això laperjudica o creu que li juga a favor?

Tenint en compte les regidories que porto penso que elfet de ser jove és un punt a favor i que en cap cas em per-judica. En el cas de la regidoria de Joventut el fet de serjove em permet tenir una major percepció de les inquie-tuds i els desitjos d'aquest col·lectiu i, en definitiva, co-nèixer la seva manera de pensar i actuar. A més, el fet deser jove em permet donar un punt de vista diferent dinsl’equip de govern. Crec que això és molt positiu, perquè lavisió dels joves ha d’impregnar totes les àrees del govern,i no només una política sectorial concreta.

Actualment s'ha iniciat l'elaboració d'un nou Pla Localde Joventut. Què ens en pot dir?

Doncs sí, actualment s’està duent a terme la diagnosi,és a dir, una anàlisi de la realitat juvenil del nostre muni-cipi que ens permetrà definir la política de joventut a se-guir aquests propers anys. Aquest procés s’està realitzantde forma participativa amb tots aquells agents implicatsamb el col·lectiu jove del nostre poble, tot realitzant di-nàmiques amb alumnes i professors de l’institut, ambcol·lectius i entitats juvenils i amb polítics i tècnics de l’A-juntament, entre d’altres.

I de l'adquisició de la fàbrica Feliu Badaló com a equi-pament de joventut, hi ha alguna novetat?

La idea de l’equip de govern és poder-hi fer un centrecívic en el qual hi tinguin cabuda moltes entitats del nos-

tre poble, entre aquestes les entitats juvenils. És un pro-jecte estratègic, però també molt complex. Actualments’està treballant per poder-la adquirir i començar a pre-parar-la.

Les darrers setmanes hi ha hagut certa polèmica ambalguna entitat juvenil del poble per la gestió dels localsde Can Muntanyola...

Els locals de darrera de Can Muntanyola es troben enun estat precari, i des de l’Ajuntament s’està treballantper donar a aquestes entitats un espai adaptat a les sevesnecessitats el més aviat possible.

Vostè també és regidora de Comunicació. La gestió ila pluralitat del Diari de l'Ametlla són aspectes que partde l'oposició qüestiona. Quin és el seu punt de vista?

El Diari de l’Ametlla, que edita l’Ajuntament de l’Amet-lla del Vallès, és el mitjà de comunicació més arrelat alpoble. Està obert a totes les entitats i associacions i ésuna eina per difondre tot allò que es fa a l’Ametlla. Unaeina per fer poble! Com a publicació municipal cada gruppolític té el seu espai per expressar-se. I és de calaix quel’oposició, com es fa a tot arreu, digui que li manca plu-ralitat. Però no ho comparteixo. Dit això, aprofito l’ocasióper explicar que estem repensant de quina manerapodem comunicar millor al municipi, amb quines eines iquins formats. I aquest és un debat que volem fer amb lesentitats i associacions, i també amb la ciutadania.

En aquest sentit, una de les novetats és que els plens

s'enregistren en vídeo i el pengen al canal Youtube del'Ajuntament.

Volem la màxima transparència i participació. Per aixòvam decidir penjar els plens al Youtube, perquè tothomque volgués i no pogués assistir els plens, els pogués se-guir.

L'Ajuntament ha estrenat pàgina web fa pocs mesos.N'està satisfeta?

La veritat és que ha estat un canvi espectacular i que jatocava. Ha suposat un gran volum de feina i encara estemtreballant molt per introduir tota la informació. Però crecque és un canvi molt important en la qualitat de la co-municació. La nova web no només és més estètica i trans-parent, sinó que és molt més intuïtiva i de fàcil accés pelciutadà. A més de la pàgina web, també hem obert el por-tal de transparència en el qual qualsevol ciutadà pot ob-tenir i veure qualsevol dada del municipi.

Els darrers anys Ràdio l'Ametlla ha recuperat l'activi-tat en forma de tallers, en col·laboració amb l'institutEugeni Xammar. Quina balanç en fa?

La veritat és que el balanç que en fem és molt positiu.Aquest any vam oferir com a novetat que l’optativa fosoberta a qualsevol alumne de 3r d’ESO que la volgués re-alitzar, i tant per nosaltres com per l’institut ha estat unèxit. Per aquest motiu seguirem evolucionant i innovantel projecte aquest proper any amb la col·laboració del’Institut, ja que no només és enriquidor a nivell educatiu,sinó que a la llarga ens pot ajudar a poder recuperarRàdio l’Ametlla.

En quin punt es troba la recuperació d'una aplicaciómòbil pel Consistori?

En la societat actual vivim enganxats a l’smartphone, isi volem comunicar bé és imprescindible ser-hi present.Per això hem recuperat una app que es va crear en l’an-terior legislatura, i ara l’estem adaptant perquè sigui mésparticipativa i perquè permeti interactuar i comunicaramb major facilitat i proximitat tot el que es fa i succeeixal municipi. A més, volem implicar tots els comerços delpoble per tal de potenciar-los i donar-los a conèixer.

Del 25 al 29 d'agost se celebrarà la Festa Major. En enspot fer algun avançament?

La Festa Major és un moment de retrobada, de sortir alcarrer, de veure un poble ben viu i actiu. I a la festa d’a-quest any tindran un protagonisme important alguns delsjoves intèrprets de l’Ametlla. Per nosaltres és molt impor-tant poder-los donar un espai on donar-se a conèixer. D’al-tra banda, també tindran un paper rellevant les nostresentitats, ja que sense elles aquesta festa no seria possible,i s’incorporaran noves activitats sorprenents a la Lluita deBarris. Us convido a tots a participar-hi i a gaudir-la.

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 7Ajuntament al dia...

Entrevista

Dolors Ferrer i Orri (l'Ametlla del Vallès, 1994) és llicenciada en Ciències del'AcBvitat Física i l’Esport.Apassionada de l'esport, ha pracBcat durant molts anys atleBsme i bàsquet,els primers anys lligada al Club Bàsquet l'Ametlla com a jugadora, i ara com aentrenadora.Des del juny de l'any 2015 és regidora de CiU a l'Ajuntament de l'Ametlla delVallès, i està al capdavant de les regidories de Comunicació, Festes, Joventuti Noves Tecnologies i Innovació.

“La visió dels joves ha d’impregnar totes lesàrees del govern, no només una parcel·la”

* Dolors Ferrer i Orri.

Page 8: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

8 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Els barris opinen

Els partitsopinen...

ConvergènciaDemocrà>ca de

Catalunya

- Andreu González i Gil- Teresa Bada i Franquet- Roser Ametller i Sánchez- Carles Borràs i Vadillo- Jaume Roviralta i Miret- Dolors Ferrer i Orri

Par>t del Socialistesde Catalunya

- Baldomero Reyes i Delgado

L’Ametlla en ComúEntesa

- Jaume Durall i Lobete

Solidaritat Catalanaper la Independència

Blob Municipal

- Francesc Sulé i Carreras

Ametlla’tEsquerra Republicana

de Catalunya

- Pere Marieges i Castells- Agnès MarCnez i Roncero- Marçal Sala i Argemí- Muntsa Marzábal i Estévez

ConvergènciaDemocrà>ca de Catalunya

Ametlla’t amb EsquerraRepublicana de Catalunya

És molt senzill, digueu-li responsabilitat

Governar és prendre decisions. Oposició és fiscalitzarl'acció del govern. Un i altre, govern i oposició, tenenuna cosa en comú: la responsabilitat. La responsabili-tat de fer-ho tot en benefici del municipi, és a dir, enbenefici dels ametllatans i les ametllatanes.

Però això no sempre és fàcil. De vegades la miradade curta volada, el parBdisme, els interessos personalsi també les misèries humanes en forma d'anBpaBes imal rotlles, s'apropien d'algunes accions i acBtuds. I,en darrer terme, és el poble qui ho pateix.

Només un exemple: aquests dies estem centrats enresoldre el problema de l'Illa AcBva. Quan vam arribaral govern aquesta concessió ja estava feta per l'anteriorgovern, on hi havia parBcipat en els seus inicis l'actualportaveu d'ERC-Ametlla’t, en la seva anterior vida enun altre parBt. Vagi per endavant que no ens agradenels termes de la concessió, ni com es va fer. Però somgovern, i per tant, som responsables de tots els contra-ctes signats per l'Ajuntament, governi qui governi.

Justament per això, i davant dels incompliments dela concessió, ara fa setmanes que vam convocar unareunió amb tots els grups per explicar la situació. Allà,tècnics interns i externs ens van dir que el més impor-tant per resoldre el problema és no fer-ne catastro-fisme. No hi ha res pitjor que començar a malparlarmolt d'una empresa o acBvitat, ja que espantarem elsclients i sobretot els futurs possibles gestors i la solucióens acabarà essent més cara. Oi que s'entén?

Posteriorment, vam crear una comissió amb tots elsgrups per fer seguiment del tema. I el principal grup del'oposició, que ens demanava fer un Ple per aprovaraixò mateix, va votar en contra! En què quedem? Vo-lien o no volien una comissió? ParBdisme per sobre dela responsabilitat...

Dies després, ERC va organitzar un acte per explicar lasituació d'Illa AcBva amb l'Ametlla en Comú (Podemos).Això sí, quan ja estava convocat i anunciat, ens van con-vidar a assisBr-hi... Quina amabilitat! Si l'objecBu d'a-quell acte era informar a la ciutadania, podríem haver-ho parlat i fer-ho conjuntament; si l'objecBu era explicardemagògicament que malament ho ha fet el govern mu-nicipal de Convergència, no calia convidar-nos.

Però el més important és el tema de fons. Illa AcBvaés una qüesBó complexa que hem de resoldre. I hohem de fer sense demagògia i sense parBdisme. Per-què serà així com sorBrà més bé pel poble. Això vol dirfer-ho sense parBdismes i sense buscar rèdits electo-rals que poden costar molt i molt car a l'Ametlla. Aixòvol dir trobar solucions amb responsabilitat.

Nosaltres, Convergència, no vam fer aquest concursni aquesta concessió. Però som el govern municipal iens toca resoldre-la. I per això nosaltres ja estem tre-ballant en la sol·lució, que passa per rescatar la con-cessió, mantenir els llocs de treball i millorar la qualitati preu del servei.

Nosaltres, davant dels problemes, no defugim. Al'hora de prendre decisions, no ens amaguem.

En tot cas, no som com d'altres que s'omplen la bocade discursos i, quan toca votar, s'amaguen entre el pú-blic. Com a exemple, només heu de veure què va pas-sar en la votació de la moció per nomenar persona nongrata Felip de Borbó, el passat Ple Municipal... Oi, se-nyor Marieges?

CDC l’Ametlla del VallèsFacebok CDC l’Ametlla del vallès

Twiter@convergentsl’ametlla

50.653 €... de moment

La ges>ó manifestament deficient que ha fet elnostre alcalde amb l’Illa AcBva comença a donar elsseus fruits. O això deuen pensar a l’empresa Ins-tal·lacions de Lleure EsporBu Illa SA.

Els fets són molt greus: es concedeix una subven-ció a l’empresa per construir el vial d’accés al re-cinte. L’empresa es dedueix l’IVA. El nostre inter-ventor informa l’alcalde que cal reclamar aquestIVA. L’alcalde decideix NO reclamar l’IVA i regalar50.653 € a l’empresa.

En tornar a preguntar per aquests diners, l’inter-ventor ens ho explica, i informa que ara ja estemfora de termini per reclamar-los. ObjecBu com-plert? Per l’empresa, segur que sí. “Assumeixo laresponsabilitat sobre aquests diners”, va dir l’al-calde. Com? Pagarà de la seva butxaca?

Enlloc d’augmentar parBdes d’educació o benes-tar social, el nostre alcalde regala fons públics, ambple coneixement, a una empresa poc lleial amb elpoble.

Haureu llegit aquests dies que recuperar la con-cessió costarà a les nostres butxaques més de800.000 €. Una empresa incompleix el contracte,desvia els fons del poble, deixa de pagar un deuteque ara hem d’assumir, i a sobre li donem una in-demnització milionària? Doncs sí, perquè l’alcaldeignora els tècnics.

Fa molt temps que l’interventor adverBa que nopagar la hipoteca era un incompliment greu delcontracte, moBu de resoldre’l. Fa molt temps queles auditories afirmen que els diners de l’Ametllasón desviats fora del poble.

Què ha fet l’alcalde per defensar els interessosdel poble? De quina part està? Menteixen quandiuen que la comissió està formada per tècnics. Ellsels van vetar: “si ve un tècnic, jo no vinc”. Veientcom actuen, entenem els moBus.

I per cert, no hi ha risc que l’Illa tanqui. Per llei,l’únic que pot fer-ho és l’Ajuntament. L’empresasap que si ho fa, perdrà la concessió i qualsevol in-demnització. No menteixi, alcalde!

Seguim informant:

www.ametllat.catwww.facebook.com/ametllatwww.twiDer.com/ametllatwww.instagram.com/ametllat

Page 9: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 9Ajuntament al dia

Par>t del Socialistesde Catalunya

Solidaritat Catalana per laIndependència Bloc Municipal

L’Ametlla en Comú

Recuperem el debat

En els moments d’escriure aquestes línies no sabemel resultat de les eleccions espanyoles. Les valoracionsque farem, per tant, no tenen en compte els resultatsque se’n derivaran.

Els independenBstes ja no som el centre del debat.Les lluites dels parBts per l’hegemonia electoral, araque fem eleccions cada tres o sis mesos, han arraconatla causa independenBsta. Els políBcs electes estan méspendents de les seves lluites parBculars i dels seus inte-ressos que no pas del moviment independenBsta.

No tenim ni pressupostos. Diuen que és culpa de laCUP/CC. Potser sí. Potser només d’alguns sectors. Peròhem de preguntar-nos si els parits del govern han fettot el possible.

Decebedor. Els qui ostenten càrrecs a les insBtucionsno estan considerant el moviment independenBstaamb el respecte que es mereix. Sembla com si no ha-gués passat res els darrers anys. On queden les mani-festacions i actes mulBtudinaris del moviment indepen-denBsta? I, per cert, què passa amb l’ANC? Sembla quealgú l’hagi neutralitzat. I ja sabem qui és aquest algú: elpoder políBc, sempre reBcent a la força de les organit-zacions populars i sempre disposat a parasitar-les.

D’altra banda, encara hem d’assisBr estupefactes al de-plorable espectacle d’un referèndum per decidir mante-nir un monument franquista i veure com l’alcalde de lapoblació on es troba hi fa campanya a favor. Un alcalded’un parBt independenBsta! Que algú ens ho expliqui. Icom si no n’hi hagués prou, el referèndum decideix man-tenir el monument. Vergonya. Indignació. FàsBc.

I és que els catalans no necessitem enemics: ja enstenim a nosaltres mateixos. Hem deixat que el nostreprojecte, que generava il·lusió fins i tot entre sectorsno independenBstes, hagi estat desplaçat per un altre:el de l’esquerra renovadora de Podemos i Barcelona enComú. Un projecte que arrossega molta gent de boncor i bona fe, però que no deixa de ser un projecte es-panyol, en el qual Catalunya només ocupa un espaimarginal i no s’entén si no és sotmesa a Castella, comen els darrers segles. Un projecte finançat per un grupeditorial fundat per un franquista que entrà per la Dia-gonal el gener de 1939. Amb uns líders més preocupatsper la sobirania de Gibraltar que per la de Catalunya,que a Barcelona diuen que faran un referèndum i a Ma-drid el contrari.

Previsiblement aquest projecte guanyarà aquesteseleccions a Catalunya però no a Espanya. Som en elbucle de sempre: regeneracionisme d’Espanya fet desde Catalunya (i altres nacions perifèriques) que fracassaa Castella, perquè allà sempre serà minoritari. L’oligar-quia castellana té prou poder per impedir-ho. La re-forma consBtucional (que no arribarà) permetrà l’auto-determinació de Catalunya?

I mentrestant desaprofitem les ocasions que aquestamateixa oligarquia ens posa en safata: davant el vergo-nyant ridícul del ministre d’interior, de carrera funciona-rial franquista, cap de llista per Barcelona no dimissio-nari malgrat l’escàndol, la resposta dels líders políBcs haestat tèbia (emprant un qualificaBu generós).

Algú podria dir-nos en quin punt del “procés” o del“full de ruta” som, i cap a on anem?

Els independenBstes hem de recuperar urgentmentl’hegemonia del debat políBc a Catalunya. Posem-nos-hi tots sense perdre més temps.

Solidaritat Catalana per la IndependènciaSecció Local de l’Ametlla del Vallès

[email protected]:p://territori.solidaritatcatalana.cat/ametlladelvalles

Ha passat un any, rendim comptes!

Ara fa un any que l'Ametlla en Comú va entrar a for-mar part de l'Ajuntament amb un regidor a l'oposició.L'Ametlla en Comú va néixer com una coalició munici-palista amb una neta voluntat transformadora, em-marcada dins del context de canvi que s'estava donantarreu del territori, també a l'Ametlla del Vallès.

Dins la tasca d'oposició que ens correspon fer, inten-tem aportar una nova manera de fer políBca, on l'o-posició és quelcom acBu que ha de fiscalitzar i contro-lar l'acció de govern, tant en el dia a dia del consistori,on no hem faltat a cap Ple ni a cap comissió, com alcarrer, apropant la nostra feina a la gent. Ara és l'horade retre comptes al conjunt de la ciutadania, i espe-cialment als nostres votants. Us fem un recull d'algu-nes de les coses que hem fet i que estem fent.

-S'han començat a gravar els plens en vídeo i s'hanfet públics i accessibles al conjunt de la ciu-tadania, una tasca que va començar i con-Bnua fent l'Ametlla en Comú i que ara l'e-quip de govern s'hi afegeix. Escaneja el QRper accedir al canal de l’Ametlla en Comú.

-Hem presentat mocions per democraBtzar i fer delsmitjans de comunicació municipal una eina de totes itots al nivell de la resta de municipis, no ens n'hemsorBt, el govern ens ha votat en contra, però persisB-rem perquè la gent del nostre poble mereix estar beninformada.

- Hem aconseguit que el municipi de l'Ametlla delVallès fos declarat municipi oposat al Tractat Transat-lànBc de Lliure Comerç (TTIP), formant part d'unaxarxa de municipis pionera a Europa.

-Hem denunciat a fiscalia irregularitats suscepBblesde delicte penal en contractacions de personal de l'A-juntament. Fruit d'aquesta denúncia el govern deCIU+PSC han reconegut fins a 4 contractacions irregu-lars, i s'està fent una auditoria per veure si s'hancomès més.

-En el tema Illa AcBva hem estat bel·ligerants, hemreclamat transparència i explicacions, que se'ns hadonat a compte gotes, hem fiscalitzat i estem analit-zant cadascuna de les possibles irregularitats que espoden haver comès tant en la concessió i l'execucióde les obres, així com la deficient tasca de seguimentque s'havia de fer des del govern, i al nostre entendre,no s'han defensat de manera correcta els recursos pú-blics que s'hi adreçaven.

De cara al futur, apostem per recuperar la concessiói remunicipalitzar el servei. Sabem que és rendible ipensem que s'hauria de beneficiar el municipi. Volemi treballem perquè del tema Illa AcBva la ciutadaniaconegui tots els detalls i finalment decideixi el seufutur. ParBcipació i Transparència.

-Hem presentat mocions en defensa de la llei24/2015 per afrontar l'emergència en l'àmbit de l'ha-bitatge i la pobresa energèBca, dotant-les de compro-misos i mesures efecBves per donar eines als serveissocials i a la ciutadania per combatre l'emergència so-cial.

... I moltes més de les que informem pels nostres ca-nals. UBlitzeu-nos, feu-nos servir, nosaltres noméssom una eina per millorar i canviar les coses, vosaltressou el motor del canvi.

Jaume DurallPortaveu del Grup Municipal de l'Ametlla en Comú

Mesures contra la pobresa energè>ca

S’han de prendre mesures urgents per aturar la situació depobresa energèBca que agreuja encara més la situació de lesfamílies en situació de vulnerabilitat.

Proposem l’adopció dels següents acords:1. Instar el Govern de l’Estat a declarar la llum, l’aigua, el

gas, el butà i el propà com un dret social bàsic per al mante-niment d’un habitatge digne.

2. Instar el Govern de l’Estat a garanBr que els consumi-dors en situació de vulnerabilitat Bnguin accés a una tarifasocial en funció dels seus ingressos –la suma del lloguer del'habitatge i dels subministres energèBcs no poden ser supe-riors al 35% de la Renda familiar disponible-, i que la diferèn-cia entre la tarifa social i el consum real esBgui finançat a tra-vés de la creació d'un fons públic-privat que garanteixi elssubministraments a les famílies més vulnerables o una tarifi-cació de mínims amb terminis sense interès. I, regulant perllei els elements mínims imprescindibles per a desenvoluparuna protecció efecBva i transparent de tots els consumidorsrespecte dels subministradors energèBcs.

3. Instar el Govern de la Generalitat a presentar un nou de-cret llei de pobresa energèBca que ampliï el període d’aplica-bilitat a tot l’any, eviB el tall de subministraments a les per-sones que no arribin a l’1,5 de la renda de suficiènciaenergèBca de Catalunya i no puguin afrontar el deute, pro-movent el pagament a través d’un fons de suficiència ener-gèBca amb aportacions diverses, tal i com estableix la Moció151/X del Parlament de Catalunya, sobre les políBques so-cials, impulsada pel Grup Parlamentari Socialista.

4. Instar el Govern de la Generalitat a crear, immediata-ment, una treva hivernal que aturi els talls d’energia a les fa-mílies en situació de vulnerabilitat, i que es faci responsable,conjuntament amb les empreses de subministraments ener-gèBcs de les factures i rebuts impagats.

5. Instar el Govern de la Generalitat a augmentar els recur-sos econòmics als ajuntaments i Consells Comarcals, a travésdels contractes programa amb Benestar Social i Família, perfer front a les situacions de pobresa energèBca que estan co-brint els Serveis Socials municipals.

6. Instar el Govern de la Generalitat a preveure en la pro-pera revisió de la Cartera de Serveis Socials la garanBa delssubministraments energèBcs per a les persones en situacióde vulnerabilitat.

7. La creació d’una Comissió de treball amb tots els Grupsmunicipals per endegar un diagnòsBc real de la situació enquè es troba el nostre municipi en referència a la pobresa en-ergèBca i la implementació de solucions per les personesafectades.

8. Elaborar un “Pla contra la pobresa energèBca” fent par-Bcipar diverses àrees de l’Ajuntament com Serveis Socials,Sostenibilitat, Urbanisme o Promoció econòmica, planificantmesures d’acció i dotar-lo de pressupost per actuar contra lapobresa energèBca, tant a nivell estructural, com per poderreaccionar davant de la urgència i la dificultat en què es tro-ben moltes famílies. Reclamant els recursos a aquelles Admi-nistracions Públiques que tenen competència.

9. Convocar de manera immediata la Taula sobre la Po-bresa EnergèBca per tal d'avaluar la situació de milers de llarscatalanes, establir prioritats de cara als propers mesos i acor-dar la presa de mesures de caràcter immediat.

10. Intensificar les mesures que fomenBn la diversificació ila transparència en el sector privat de l'energia, garanBntl'accés a uns preus raonables i transparents, i auditar els cos-tos sobre els beneficis reals. I, que en cap cas els costos de lagesBó es repercuteixen en les factures que abonen els con-sumidors.

11. Fer arribar aquests acords al Departament de BenestarSocial i Família de la Generalitat de Catalunya, a la Presidèn-cia del Govern espanyol, als grups parlamentaris del Parla-ment de Catalunya, a l’Associació Catalana de Municipis, a laFederació de Municipis de Catalunya, i a la Taula d’enBtatsdel Tercer Sector Social de Catalunya.

Page 10: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

10 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Societat

Societat

Afectats per la hipoteca

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de la Vall del Tenes i l’A-metlla del Vallès es reuneix cada dimecres, a les 19h, al local situatal carrer Montparadís número 3 de Bigues i Riells, per tal de trac-tar la problemàBca actual de l’habitatge i assessorar a tothom queBngui dificultats relacionades amb les hipoteques o els lloguers.

Podeu contactar amb ells a l’adreça de correu electrònic:[email protected].

Gent Gran: Com ens agra-daria que ens cuidessin

Agrupació de la Gent Gran

És una qüesBó que segurament molts denosaltres, en un inevitable procés d’envelli-ment, ens hem plantejat alguna vegada. Elpassat 1 de juny, a l’ Auditori Caixa Fòrum deMadrid, l’Obra Social de “La Caixa” va presen-tar els resultats de l’enquesta que va realitzarel 2015 sobre aquesta qüesBó per mitjà d’unqüesBonari on-line, amb l’objecBu de valorarpercepcions, desitjos, preferències i temorsdavant d’una potencial necessitat de cuidar iser cuidats. Va recollir les opinions de 4.785persones, el 60% de dones i el 40% d’homes,d’entre 55 i 66 anys. Presentem aquí un resumd’aquest informe.

En primer lloc s’analitza l’escenari en què ensmovem, una població que envelleix i que se-gons l’úlBm padró d’habitants de 2015, dels8.573.985 de persones que han su-perat els 65 anys, el 31 % en tenenmés de 80. Es calcula que al 2050 laxifra de persones grans s’haurà du-plicat, i gairebé la meitat d’aquestapoblació Bndrà més de 80 anys. Tan-mateix, el nombre de persones cen-tenàries ascendirà a 172.459, mulB-plicant-se per 13 la xifra actual. Lagran majoria seran dones d’edatmolt avançada. Actualment, 385.000persones de més de 85 anys viuen soles, situa-ció que per sí mateixa ja consBtueix un factorde risc. Segons l’Enquesta Europea de Salut2014, tant els homes com les dones, a parBrdels 65 anys comencen a tenir alguna dificultatper poder realitzar acBvitats bàsiques de la vidadiària, dificultats que augmenten de maneraprogressiva amb l’edat, sobretot a parBr de 85anys.

Per una altra banda, la generació que en l’ac-tualitat envelleix té diferents expectaBvessobre el seu projecte de vida, sobre la curaque rebrà i de qui la rebrà. Sembla que lesseves preferències s’orienten cap els serveisprofessionals, reservant per als seus familiarsl’acompanyament afecBu. Ens trobem davantd’una situació complexa, perquè les personesgrans valoren molt la seva independència i au-tonomia personal.

Un dels temes del qüesBonari era la pròpia

definició del que la gent entenia per cuidar. Lamajoria de la població enquestada va priorit-zar tot allò que es vincula amb l’autonomia. Elconcepte de cuidar que va obtenir la puntua-ció més alta va ser: “Cuidar és ajudar a unaaltra persona en el moment i lloc que ho ne-cessiB”, i la segona més valorada va ser :“Cui-dar és ajudar a una altra persona perquè siguii se senB autònoma”.

Una altra qüesBó que abordava l’enquestaera: qui ha de tenir la responsabilitat de cui-dar. La resposta amb millor puntuació va ser:Un/a mateix/a, o sigui, la pròpia persona coma principal responsable de cuidar-se. Gairebéel mateix nombre va opinar, que hauria de re-caure en les famílies. L’Estat i la societat civilcom a serveis públics i privats, es va situar enla tercera posició amb una puntuació mitjanaforça elevada. En aquesta línia, el concepte de

cuidar es decanta cap un model integral i co-ordinat que contempla: les famílies, l’estat i lasocietat civil.

Sobre el lloc on viure, en el cas de necessitarajuda, l’opció més desitjada seria conBnuar vi-vint en el propi domicili, i segons augmental’edat s’eleva el percentatge dels que preferi-rien aquesta opció. En segon lloc, 3 de cada 10elegirien la residència per a persones grans.

És evident que una de les preocupacions quemés inquieta als enquestats és la possible si-tuació de perdre autonomia, haver de depen-dre d’altres persones i ser una càrrega.

Els països del sud d’Europa es caracteritzenper un sistema d’assistència familiar que esbasa en la provisió d’una part important d’a-questes atencions per les famílies, que acos-tumen a fer-la les dones a través de l’ajuda in-tergeneracional. En la nostra societat la dona,al canviar d’estatus, no és tan viable, entre al-

A Càritas no estem sols!L’ajut que oferim setmanalment a les famílies i persones

més desfavorides del nostre poble és possible gràcies a lacol·laboració d’un bon nombre de persones i organitza-cions que ens fan costat sense defallir.

És l’hora de donar les gràcies als establiments fruites iverdures NAPS i COLS, al forn CAN MONCAU, a la PEIXETE-RIA PILAR, als supermercats CAN GANDUXER, CARREFOURi ALDI, al majorista COALIMENT, a tots els qui heu aportatllet durant “L’operació BigoB”a LA CAIXA, a part de les do-nacions que aporta l’enBtat bancària per a donar suport ales inversions que de tant en tant hem de realitzar, i a tot-hom que d’una manera puntual o periòdica fa donaBuseconòmics per a la compra de menjar fresc i cobrir altresnecessitats puntuals.

No podem oblidar a tots els que ens doneu la roba, jo-guines i altres estris en bon estat per reparBr entre les per-sones necessitades. Gràcies, també, al magnífic equip devoluntaris i voluntàries que dia a dia doneu el vostre tempspels demés. Finalment, donem les gràcies al personal del’Ajuntament que ens ajuda des de diferents vessants en lanostra tasca!

A Càritas no estem sols! Som una peBta mulBtud que ser-vim perquè així ho senBm!

[email protected] Tel. 663 010 467Núm. de compte:

2100 1025 50 0200140356 (Caixa Bank)2013 0070 24 0200569705 (Catalunya Caixa)

Càritas necessita...

Parroquial - L’Ametlla del Vallès

tres raons perquè s’està desenvolupant un procés accelerat dedesfamiliarització. En conseqüència, alguns estudis considerenque hi ha una situació de crisi estructural que ens porta mésenllà dels entorns familiars per donar solució al problema.

Tenint en compte que s’està treballant en l’àmbit de les per-cepcions, expectaBves i previsió de futur, l’informe preveu queprobablement l’atenció que es prestarà als familiars depen-dents serà: d’un 87% per al recolzament afecBu, del 80% per atràmits i gesBons, del 72% d’ajuda en les tasques de la llar i del75% per a la cura personal.

A la pregunta: quins són els aspectes més rellevants per cuidarbé? La majoria respon que el més important en l’atenció a lespersones grans és conèixer bé les necessitats i caracterísBquesindividuals, tant de la persona cuidada com de la cuidadora, i ensegona instància és imprescindible que hi hagi una bona entesaentre la persona que dóna i la que rep les atencions. És a dir,saber i entendre què és el que una persona en aquestes situa-cions de dependència necessita i amb molt de tacte i empaBafomentar una bona relació entre les parts involucrades.

Page 11: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Del Jordi de Can Forns

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 | 11Societat

Us podríem explicar mil anècdotes del Jordi i nous les explicaríem totes. Molts de vosaltres ja n’hideveu haver senBt explicades moltes. De vegadesja ens les sabíem, però les tornàvem a escoltar per-què amb ell apreníem molt.

De quan era peBt a Can Forns, amb tots els decasa seva pares i germans, com quan el van perdre ivan buidar tres basses per després trobar-lo ador-mit dins l’armari dels llençols...

De quan anava de Can Forns al poble a reparBrllet, a l’escola, a ballar gitanes i més endavant acantar al coro, a treballar al Sindicat Agrícola i ésclar... a ballar, perquè li agradava molt i en sabiamolt. I després, quan va començar a festejar ambl’Antònia i anar amb la moto amunt i avall.

Això sí, i de la vida a pagès, perquè en va fermolts anys i en sabia un munt de coses i ens lesexplicava amb orgull... que si el camp, que si elbesBar, que si els tractors.

De tots els germans, cunyats, nebots i dels pa-rents de Viladrau i de Seva...

I de quan vam anar a viure al Trull, al poble, i vacomençar a vendre maquinària... i després les mu-nyidores i tancs... una gran part de la seva vida...molts dels seus clients eren amics, i a casa sabíem lavida i les anècdotes de molts d’ells... i encara avuimolts noms de casa de tots els pobles on anava, enssonen com si fossin part de la família.

I de l’Ametlla... que se l’esBmava i la vivia tant. Itot el que hi feia era perquè s’esBmava el poble.Amb l’associació de veïns que volien fer coses pelpoble i fer-lo avançar, els seus primers temps en po-

líBca... per fer poble i perquè anhelava democràcia...I del Carnaval i les gitanes: hi va ser sempre i ho

vivia tant que ens hi va enganxar a tots... i encarahi som.

I va col·laborar a tornar a iniciar la Coral Lo Lliri ihi va gaudir molt cantant i viatjant. També va tre-ballar per recuperar la cançó de Sota els Cinglesdel Ber9, que amb una música nova ha esdevin-gut l’himne de l’Ametlla.

I amb el Grup de Teatre Nyoca, ell no va sorBrmai a escena però hi va col·laborar molt.

I va tornar a estar més cops a l’Ajuntament,

sempre perquè volia fer coses pel poble i millo-rar-lo... i si era per la cultura, encara més.

Va gaudir cantant amb la Coral de Santa Eulàlia iviatjant amb ells, i amb la Coral de Bigues.

I úlBmament amb la Coral Ariadna de la Garriga,avui seria amb ells cantant...

I de nosaltres també us en devia explicar... anosaltres no... però sabem que estava orgullós delque fèiem i dels camins que havíem triat, perquèmai ens va dir què havíem de fer ni amb qui ha-víem d’anar. Deia que la seva mare, la iaia Maria,ja li deia que a ella no la van deixar triar i que ellano els hi imposaria res. I ell va fer igual, ens acon-sellava i estava sempre al cas, però deixava fer.

I dels néts... perquè li queia la baba amb totstres... i per això ells se l’esBmen tant.

I estaria molt content que avui la família, els decasa, cunyats, nebots, renebots, els amics: els delpoble de tota la vida, els que va anar fent a les en-Btats on va estar, els clients que també erenamics i tots els que l’apreciàveu, avui sigueu aquíi ens vulgueu acompanyar.

Aquestes anècdotes ara haurem de recordar-lesentre tots o amb l’ajuda de la mare, i potserposar-les per escrit perquè ho dèiem moltes ve-gades, però no ho vam fer. I aquelles que no re-cordem se les emportarà amb ell...

Moltes gràcies a tots els que heu estat aquestsdies amb nosaltres...

Família Puig i Bosch

* Jordi Puig i Salarich

ANC

Quan escrivim aquestes ratlles encara no s’han fet les eleccions per escollir laformació del Congrés i del Senat espanyol; per tant, ens hem de guiar per les en-questes, que tenen una fiabilitat bastant qüesBonable.

Aquestes ens diuen que les coses no canviaran massa, tret d'Unidos-Podemos,que sense gairebé variar en percentatge total de vots, gràcies a la llei d’Hondt ob-Bndrien uns 10 diputats més. Pel que fa al referèndum, el programa dels podemis-tes (punt 277) realment parlava de fer-ne un amb garanBes a Catalunya, per talque els catalans poguéssim decidir el >pus de relació territorial que voldríem es-tablir amb la resta d’Espanya. També suggeria modificar la ConsBtució per poderresoldre els problemes d’estructuració territorial de l’Estat. Així mateix recordava(pàg. 37) que l’arBcle 92 de la ConsBtució diu que les decisions políBques d’espe-cial transcendència podran ser sotmeses a referèndum consul>u de tots els ciuta-dans (es refereix a tots els ciutadans d’Espanya).

Potser sí que ara hi haurà un acord per fer la possible coalició d’esquerres, per-què en el debat televisiu previ al 26J el mateix Pablo Iglesias va dir obertament queel referèndum no era una línia vermella per pactar un govern amb el PSOE. Tambéfacilitarà l’acord el fet que no mencionaven per a res el Corredor Mediterrani,però sí que donaven suport al Corredor Central (punts 347 i 349). Proposen unirSagunt amb el Corredor Central. València la connecten, Catalunya ni la mencionen.

És prou clar que la independència no és un procés d’encaix a Espanya (relacióterritorial), sinó tot el contrari. Per tant, com Unidos-Podemos i PSOE no reuniranla majoria necessària per modificar la Cons>tució, ja que fan falta 2/3 del Con-grés (244 diputats) i el mateix al Senat (178 senadors), poden formar còmoda-ment un govern d’esquerres, si es posen d’acord a l’hora de reparBr-se els càrrecs,perquè saben que, en úlBm cas, PP i Ciudadanos ja els impediran de modificar lasacrosanta ConsBtució.

I mentrestant, a Catalunya a què juguem? Si a casa nostra es confirma la victòriade En Comú Podem presidit pel senyor Xavier Domènech, persona que ja va decla-rar que votaria NO al quimèric referèndum, voldrà dir que aquí estem badant imolt, especialment si, com diuen, a les seves files hi ha independenBstes.

A tots el països existeix el que podríem dir l’eix social (dreta-esquerra), i en el

nostre a més a més, tenim l’eix nacional (independència-dependència).A Catalunya, atendre i cercar solucions per a les capes més febles d’aquest eix

social, sembla que hauria de ser una prioritat. De fet, tots els parBts se n’han om-plert la boca durant la campanya electoral (i en totes les campanyes anteriors).Només cal mirar el Ple sobre la Pobresa, que es va fer al Parlament català a primersd’any, per comprovar com els parBts clamaven en aquest senBt.

La llàsBma és que clamaven contra el govern de Junts pel Sí, com si aquest Bnguésautonomia econòmica i disposés de capital per poder-hi fer front. Es negaven a re-conèixer que només la independència ens donaria aquesta capacitat, pel fet de re-cuperar el dèficit fiscal (uns 16.000.000.000 d’euros l’any) i la possibilitat de prendremesures adients per a la nostra economia, que és la que facilita l’estat del benestar.No cal esperar pas que Espanya admeB aquest fet, i més quan l’úlBm any només vainverBr el 24 % del diners (ja insuficients) que tenia previst en el seu pressupost percorregir el desastrós funcionament dels trens de rodalies, a tall d’exemple.

I totes aquestes veus lligades a par>ts estatals que demanen inversió per des>-nar a jus?cia social ¿què han fet a l’hora d’aprovar els pressupostos de la Genera-litat que, no per bondat del govern espanyol sinó per la baixada dels Bpus d’interèsa tota Europa, disposava de 870 milions d’euros més per a sanitat, educació i pres-tacions socials? Doncs han votat que NO.

Sembla bastant clar que han prioritzat l’eix nacional (en aquest cas, espanyol)per damunt de l’eix social (en aquest cas, català).

Per acabar-ho d’arrodonir la CUP també s’ha afegit al NO. Des de l’eix nacional (diuenque català) han anat contra l’eix social (català) i contra el propi eix nacional (català).Pensem que com a mínim s’ho han de fer mirar, com sembla que ja estan fent.

Molts som conscients que la independència és l'única solució als greus proble-mes que té la societat catalana i especialment les capes més febles. Interpel·lemals ciutadans perquè s’adonin que, malgrat les paraules i promeses de molts par->ts, a l’hora de la veritat els problemes socials no són la seva prioritat, la sevaprioritat és la unitat d’Espanya. I perquè reflexionin sobre com canviaria la sevavida sense dèficit fiscal.

L’eix social i l’eix nacional

Page 12: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

12 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Societat

Progat l’AmetllaA finales de mayo, en el

An8c Camí de Caldes, unvecino encontró un ga8tode apenas un mes me8doen una tubería para defen-dersedeunahurracaque le

daba picotazos. Tenía ya un ojo dañado. Sepudo salvar y fue acogido por una familiaque firmó un contrato de adopción respon-sable (incluye compromiso de esterilizacióny colocación de chip por pago an8cipado).En el mismo si8o, unos días después,

encontramos una jaula abandonada allado de los contenedores de basura. Den-tro habían encerrado una gata y sus tresbebés de un mes y medio. Podían morirsede sed y de inanición, pero poco importóa los cobardes que los dejaron. La ga8tallevaba un collar an8-pulgas y otro concascabeles. Estamos buscando los auto-res de esta fechoría para denunciarlos

por maltrato y abandono de animales decompañía. La gata y sus pequeños estánen adopción.En el mismo barrio, una señora nos llamó

para avisarnos de un gato que llevaba mu-chos meses en la calle en estado deplora-ble, sucio y babeando sangre. Tenía dueña,nos dijeron, dueña que no quería gastarsedinero en un gato. Llevamos al animal a nu-estra veterinaria. Resultó ser una ga8ta ca-riñosísima, con un tumor tan grande en laboca que le empujaba la lengua fuera. Ade-

más tenía úlceras en la lengua que no la de-jaban acicalarse (los gatos son muy limpiosy soportanmal la suciedad en su cuerpo), locual le producía tal picor que se arrancabael pelo con los dientes. Su estado no permi-9a operarla. Por desgracia tuvimos que eu-tanasiarla. Cogida a 8empo unos mesesantes, se hubiera podido salvar... Es un casodemaltrato animal que se ha de denunciar.Si quieres ayudarnos en nuestra labor,

puedes hacer dona8vos de dinero o decomida en nuestra 8enda amiga (l'Hor-

tet d'en Titoton, C/Pompeu Fabra 18, l'A-metlla del Vallès, abierto los domingos),y/o hacerte teamer y/o socio/a de PRO-GAT L'AMETLLA DEL VALLES

Nuestros teléfonos de contacto son :938431080, 648106200facebook.com/progat.ametlla.vallesweb: ametllavalles.wix.com/progatinstagram.com/progat.ametlla.valles/h:ps://www.teaming.net/progatdel-

ametlladelvalles

Ada Parellada parla sobre els“Nostres Fogons” a l’Ametlla

En un Casal de la Gent Gran ple a vessar, la cuinera filla de Granollers, Ada Parellada, actual-ment al capdavant del restaurant barceloní Semproniana i recent Creu de Sant Jordi per laseva trajectòria en el món de la restauració, va fer la xerrada col·loqui Btulada “Què es cuinaals fogons catalans”, organitzada per la territorial de l’Assemblea Nacional Catalana.

* Xerrada d’Ada Parellada.

Page 13: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 13Biblioteca

Biblioteca

Juliol cien?fic a la BibliotecaAquest juliol la Biblioteca obre les portes a la ciència. Juga, experimenta i no deixis de sorprendre’t!

El cien?fic rebel. Els granscien?fics de la història

Espectacle familiar per adults, joves i infants a parBr de 9 anys

Dimarts de 17.30h a 18.30h: cicle inicial (que hagin acabat 1ro 2n de primària).

5 de juliol: Introducció a la robò>ca amb LEGO WeDo: Tallerper fer els primers passos amb la robòBca d'una manera pràc-Bca i diverBda, tot combinant elements de mecànica, -sica,programació i biologia.

12 de juliol: De quin color és la llum?: Taller parBcipaBu ambmulBtud d'observacions i experiments per descobrir com fun-cionen els colors i la llum.

19 de juliol: Squishy Circuits: Una manera totalment nova d’ex-plorar l’electricitat, amb una plasBlina conductora de l’electrici-tat, feta a casa i totalment segura i “comesBble”.

El dijous 7 de juliol a les 19h a la biblio-teca de l’Ametlla, el Dani Jiménez, cien-Cfic i divulgador (presentador del pro-grama Dinamiks) i el seu equip deCreaCiència ens presentaran l’espectacleEl Cien�fic Rebel.

Amb el Dani ens endinsarem en unviatge emocionant que repassarà elsgrans cien?fics de la història i les sevescontribucions, i reflexionarem sobre perquè van resultar rebels en els seustemps... desafiant la societat i els concep-tes establerts. Tot farcit d’experimentsque ens sorprendran.

Tallers per a infants de cicle inicial i cicle mitjà que els acostaran a la ciència mitjançant el joc, experimentació i la crea8vitat, a càrrec de LABCLUB.

Places limitades. Inscripcions a la Biblioteca.

Recorda que potspassar per la Biblioteca

a recollir elPassaport Lector!

Dijous de 17.30h a 18.30h: cicle mitjà (que hagin acabat 3ro 4t de primària).

7 de juliol: Robò>ca amb LEGO WeDo: Una manera pràcBcai diverBda de combinar elements de mecànica, -sica, pro-gramació amb Scratch i biologia.

14 de juliol: Electrònica i crea>vitat amb li@leBits i SnapCircuits: En aquest talleraprendrem a construir circuits elèctrics amb diferents jocsde blocs connectables.

21 de juliol: Sòlids Platònics amb Origami: Un taller sorpre-nent on, sense adonar-nos,barrejarem elements de geometria, manualitats i fins i totde química.

Recordeu que a parBr del6 juliol trobareu exposades

les novetats del mes!

Page 14: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)
Page 15: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 15Cultura

Juan Antonio López Sextetposa el punt i final al 5èCicle de Jazz de l’Ametlla

Les colles de gitanes de l’Ametlladel Vallès no paren de ballar

Les colles de Gitanes de l’Ametlla han Bngut un final de tem-porada força intens. Després de Carnaval van iniciar de nouels assajos per preparar les diferents ballades previstes.

Les colles de peBts i plançons van visitar la Residència MilletPark el dia 3 de maig, per fer passar una bona tarda als avis iàvies els van oferir una ballada ben animada.

El dia 15 de maig vam acollir la Trobada InfanBl de Colles deGitanes on a més de les colles de plançons, peBts i mitjans del’Ametlla, van parBcipar-hi les colles de Bigues i Riells, Lliçàd’Amunt i Santa Eulàlia de Ronçana. A la pista de Can Camp esva celebrar la ballada de totes les colles, seguida d’animació acàrrec d’en Rah-mon Roma i un aperiBu per tothom.

Un any més vam parBcipar en la trobada que organitza l’A-grupació de Colles del Ball de Gitanes a Montserrat i que vatenir lloc el 29 de maig; ens hi van representar les colles demitjans i joves junt amb balladors de 17 pobles més.

Aquest any les colles de Martorelles celebren 40 anys de gi-tanes seguits i van organitzar dues Mega-ballades on hi vanparBcipar la colla de mitjans el 4 de juny i la colla de joves l’11de juny.

La colla de grans ha tancat temporada parBcipant per segonany de la Picada entre les colles de Montmeló, Parets del Va-llès i l’Ametlla que va tenir lloc el dia 18 de juny a Parets. Delstres premis que es van atorgar, la colla de grans va obtenir elpremi “Castanyoles”. Va ser una diada on, a més de fer moltbon paper, van gaudir d’un ambient de germanor que va cul-minar amb la signatura d’un agermanament entre els tres po-bles amb la signatura dels Caps de Colla i els alcaldes dels tresmunicipis.

Esperem que l’empenta que torna a tenir el Ball de Gitanesfaci que seguim tenint tantes colles i que el curs vinent hi hagimés balladors, en cada una d’elles.

Moltes gràcies als balladors/es i a les famílies pel seu suport,us esperem al setembre.

Comissió de Carnaval i Colles de Gitanes de l’Ametlla

* Colla dels joves, a Martorelles.

Cultura

El 5è Cicle de Jazz de l’Ametlla del Vallès s’ha celebrat del 27 de maig al24 de juny, i ha permès redescobrir indrets emblemàBcs del nostre poble

Àrea de Cultura

Juan Antonio López Moyava ser l’encarregat de tancaramb el seu Sextet la cinquenaedició del Cicle de Jazz de l’A-metlla del Vallès als jardinsde la residència Millet Park.

Amb una actuació impeca-ble, el músic va oferir un reci-tal de guitarra flamenca enquè es va poder comprovarque el jazz és més que unesBl, sinó una manera d’en-tendre la música.

Durant el 5è Cicle de Jazz del'Ametlla el públic assistent hagaudit d’actuacions com la deCarles Benavent Trio a la SalaTeatre Municipal, la de GabrielAmargant Quintet a la PlaçaCan Viver, la d'Eva FernándezGrup a Can Plantada o la deLaura Simó amb Francesc Ca-

pella Trio a Can Draper.Fidel a la seva filosofia, un

any més el Cicle de Jazz hapropiciat la descoberta delpatrimoni de l'Ametlla del Va-llès portant els escenaris a es-pais exteriors del nostre en-torn, així com la descobertade les propostes més innova-dores del jazz al nostre país.

En aquest senBt, hem Bngutel privilegi de gaudir de lespresentacions dels nous tre-balls discogràfics d’Eva Fer-nández i de Laura Simó ambFrancesc Capella, o l’aclamatmillor disc de Jazz de 2015d’en Gabriel Amargant .

Estem ben segurs que aviatBndrem treballs discogràficsde Meritxell Chiva Quartes od’en Juan Antonio LópezMoya, les veritables desco-bertes d’aquet Cicle de jazz

per a molts de nosaltres .

Gran assistència de públicL’assistència als concerts ha

estat molt alta, com ja és ha-bitual, amb un 90% de les lo-calitats ocupades durant elscinc dies d’actuacions. Esconsolida, doncs, un públicfidel que manté la dimensióque el Cicle de Jazz vol oferir:auditoris a l’aire lliure ambuna capacitat d'entre 170 i200 persones, on els músics iel públic es deixen seduir perla música i l’encant dels es-pais triats per aquest màgicritual de la música en directe.

I no voldríem acabar sensedonar les gràcies a totes aque-lles persones i enBtats quehan propiciat que el 5è Ciclede Jazz de l'Ametlla del Vallèshagi tornat a ser un èxit.

* Gabriel Amargant Quintet a la plaça de Can Viver. * Eva Fernández Grup a Can Plantada.

* Laura Simó i Francesc Capella a Can Draper. * Juan Antonio López Sextet a Millet Park.

Exposició fotogràfica “Ametjazz”

El proppassat divendres 27 de maig es vadonar el tret de sorBda al 5è Cicle de Jazz del'Ametlla del Vallès. Acompanyats per lamúsica de Meritxell Chiva Quartet, a la SalaPolivalent, es va inagurar l'exposició foto-gràfia "Ametllajazz", un recull de fotografiesdels anteriors Cicles de Jazz fetes pels mem-bres de l'AFA.

Page 16: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

L’AFA fotografia pobles abandonats dels dos Pallars i de la Noguera

16 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2016 Cultura

AFA

El mes de juny, des de l’Associació de Fotògrafs del’Ametlla vàrem planificar un recorregut pels poblesabandonats d’algunes comarques de Lleida, concre-tament el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i la Noguera.

Aquesta sorBda va ser d’allò més interessant iatracBva, i va tenir una durada de dos dies. Vamtenir l'oportunitat de conèixer Naens, El Burguet,Cérvoles, Pobleta de Bellveí, Lluçà i Puigcerver, Re-guart, Estany de Montcortés, Aramunt Vell i Salàs,meravellosos pobles amb infinitat de racons per serfotografiats.

Podem assegurar, sens dubte, que vam viure unaexperiència plena de sorpreses fotogràfiques i esto-nes de tranquil·litat. També vam poder gaudir aquestsdies dels espais naturals de les rerres de Lleida. * Membres de l’AFA.

Page 17: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Diari de l’Ametlla, juliol de 2016| 17Cultura

* El grup de teatre de l’Agrupació de la Gent Gran, a la Sala Municipal.

Juny intens a la Sala Carles Sindreu

La Sala d’Art Carles Sindreu ha acollit durant aquest mes dejuny dues exposicions de la mà de l’Associació d’ArBstes del’Ametlla.

A diferència del que és habitual, sengles inauguracions esvaren fer els dissabtes 4 i 25 de juny respecBvament, per la co-incidència amb els concerts del 5è Cicle de Jazz dels divendres.

La primera exposició era un recull de pintures de l’arBstaRoger Filella, i va romandre exposada fins el diumenge 19.

L’exposició de cermàmica, escultura i pintura de l’arBsta Car-los Florenza va prendre-li el relleu, i es podrà visitar fins el dia10 de juliol.

El grup de teatre de la Gent Gran presenta l’obra “Homes!”

El proppassat diumenge 19 de juny elgrup de teatre de l’Agrupació de la GentGran va portar a la Sala Municipal de Tea-tre la hil·larant obra de teatre llegit“Homes!”, que va fer les delícies del nom-brós públic que va assisBr-hi.

Sota la direcció de BeB Español (Frec afrec), aquesta obra presenta difrents as-

pects vitals del gènere masculí, vistos desdel punt de vista de les dones.

Així les coses, “Homes!” intenta reflecBrno només la realitat masculina, sinó la la in-terpretació d’aquesta per part del sexecontrari, amb grans dosis d’humor, sàBra isarcsme, que no van deixar indiferent aningú.

Novetats als Amics de la Música de l’Ametlla del Vallès

Els Amics de la Música de l’Ametlla del Vallèsvolem apropar la música clàssica de qualitat a totsels veïns del poble i de les poblacions properes.Aquesta missió resulta parBcularment feixuga enels temps presents, plens de duresa econòmica,en els que moltes famílies passen estretors.Sabem que, malauradament, en moments de crisio incertesa la cultura és una de les primeres op-cions que es descarta. No ens resignem, i peraquest moBu us presentem els nous preus de lesentrades:

• Entrada general: 10€ (reducció del 17% res-

pecte a la temporada anterior).• Descompte del 50% presentant el carnet de

soci del Casal de la Gent Gran de l’Ametlla, és adir: 5€

• Alumnes de l’Escola de Música de l’Ametlla iels menors de 18 anys: gratuït.

Aquests preus ja s’aplicaran al proper concert delsAmics, el proper 9 de setembre, quan ens afegirema les celebracions de la Diada Nacional de Catalu-nya amb un concert homenatge a Enric Granados(amb moBu del centenari de la seva mort) i a Gas-par Cassadó (quan farà 50 anys del seu traspàs).

Com ja us vam anunciar al mes de juny, aquestserà un concert ben especial, en el qual gaudirem,entre d’altres, d’obres ben conegudes d’ambdóscompositors, com les Goyescas i Sonata nello s�lean�co spagnuolo, interpretades amb gran mes-tria pel violoncel·lista Josep Bassal i la pianistaMaria Figa Vaello.

Animeu-vos! la música clàssica, com un componentmés de la cultura, ajuda a aixecar l'esperit i a enfocarels moments di-cils de la crisi. Us hi esperem!

Amics de laMúsica de l’Ametlla del Vallès

El testament francès: la passió per Françai la formació d’un escriptor

Sense especificar-se en cap moment el queté de verídic aquest text, el protagonista d'a-questa novel·la, com el propi Makine, va néi-xer a Sibèria l'any 1957. El testament francès(1995) és un llibre d'homenatge a un amorllunyà i quasi impossible, França i la seva cul-tura, i també la història de la formacióintel”lectual d'un jove afrancesat i occiden-talitzat, sota la Rússia comunista.Aquesta passió francesa li es transmesa alprotagonista per un personatge carismàBc iinusual, la seva àvia materna, francesa, cultai sensible, indiferent i immutable a qualsevoldesastre dins la voràgine del seu segle. Char-loDe és una míBca supervivent de dues gue-rres mundials, d'una revolució i guerra civil,de les purgues estalinistes, de passar gana iviolències. Una de les imatges centrals d'a-quest temps suspès i deBngut, petrificat a lamemòria de CharloDe, té lloc en el París de1910, el París d'un jove dandi anomenat Mar-cel Proust, del president Félix Fauré i de laBella Otero.El seu net, criat amb els seus pares a una ciu-tat industrial de les ribes del Volga, ja adult,rememora la seva història en El testamentfrancès. Queda marcat de per vida pels relatsimpressionistes de la seva àvia CharloDe,amb la que passa els esBus a la seva humilcasa de l'estepa siberiana. El nen, àvid d'his-

tòries franceses que el transporten a una rara"alquímia del temps" anirà sofrint una escis-sió. Viure amb la seva àvia "implicava ja sen-Br-se en un altre lloc". Gràcies a ella quedaràesBgmaBtzat i sofrirà conCnuament un des-doblament. El noi, adolescent, devoradorvoraç de biblioteques, junt amb la seva ger-mana, "miren amb una mirada diferent a lade les altres persones". ConCnuament patei-xen una contradicció irreconciliable entre elslírics records de la seva àvia a l'entorn de lavisita del zar Nicolàs II a París. Tampoc com-prenen que aquella delicada jove francesaque s'havia passejat pels Camps Elisis fos lamateixa que esperava davant la finestra con-gelada pel gel el retorn del seu adorat maritFiódor a les tres de la maBnada, hora en queell finalitzava la seva feina de funcionari.Makiné ha escrit un excel·lent llibre que al-terna perfectament temps i espais rememo-rats, evocacions imaginàries i literàries idescripcions reals i quoBdianes. Makiné hasabut dosificar perfectament la sorpresa i eldesenllaç d'un misteri que s'apuntava lleu-ment a les primeres pàgines del llibre. La con-tenció i intel·ligència de Makiné ens endinsenen un relat subBl i creïble de fascinació i untext a voltes poèBc, a voltes ple de duresa.

Marta Bayo Badia

Paraules dels tertulians

* Antonio Casares, Roger Filella i Andreu González.

* Antonio Casares, Andreu González i Carlos Florenza.

Page 18: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

L’atleta Júlia de la Piedra,campiona de Catalunya

18 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2015 Esports

El passat 11 de juny es va celebrar la jor-nada final del Campionat de Catalunya In-fanBl a Aire Lliure a l'Estadi Municipal deCastellar del Vallès.

A la categoria infanBl femení, Júlia de laPiedra Sitjas (CA Canovelles), veïna de l'A-metlla del Vallès, va quedar campiona deCatalunya i va establir un nou rècord ca-talà als 1.000 metres llisos amb una marcade 2'59"70, essent també la millor marcad'Espanya.

L'anterior rècord en aquesta disciplina,amb un temps de 3'00''2, era vigent desdel passat 17 de maig de 1986, assolit a lespistes Serrahima de BCN.

VOLS POSAR UN ANUNCI ALDIARI DE L’AMETLLA?

TRUCA AL 93 843 25 01O ESCRIU A:

[email protected]

*Júlia de la Piedra / Foto de Salva Pou (atleBsme.cat)

Page 19: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Esports

Diari de l’Ametlla, juliol 2016 | 19Esports

Cinquena final de vete-rans de voleibol ambrècord de par>cipantsLa 5a final de la “Lliga de veterans”, que organitzten Eduvólei i el Consell EsporBu delVallès Oriental, va celebrar-se diumenge 19 de juny amb 200 parBcipants i 18 equips

Nova edició del Memorial Josep Costa

El proppassat dissabte 11 de juny es va celebrar una novaedició del torneig de futbol Memorial Josep Costa, que cadaany organitzen els Veterans de l’Ametlla.

En aquesta ocasió els veterans es varen enfrontar al Decano,el qual va vèncer als ametllatans per 2 gols a 4.

El C.B. l’Ametlla tanca la temporada2016-2017 amb una festa

C.B. l’Ametlla

El passat 5 de juny els integrants del C.B. Ametlla vam cele-brar la festa de final de temporada.

El pavelló es va començar a omplir des de les 9h del maC i hiva haver parBdets de totes les categories del club; ParBts depares i mares, concursos de Br, circuits d'habilitats, concursd'esmaixades, parBt d'exhibició dels entrenadors, etc.

Al migdia, 240 persones ens vam aplegar per gaudir d'unaexcel·lent arrossada, a més de carn i cansalada. Com cada any,no van faltar ni el concurs de pasBssos ni els sortejos de mate-rial esporBu, emboBts i pernil.

L'ambient va ser extraordinari i les ganes de riure i passar-ho bé van estar presents durant tota la jornada. Va ser un èxitde parBcipació.

Ara toquen casals d'esBu i vacances!Gaudiu dels dies de descans i fins setembre!Si encara no coneixeu el C.B. l'Ametlla no perdeu l'oportuni-

tat de portar els vostres fills a provar el bàsquet. Animeu-vos aformar part de la nostra gran família.

Troba'ns a www.cbametlla.cat

*Fotografia de famíla dels Veterans de l’Ametlla amb el Decano.

A parBr del dia 15 de juliol ja estarà disponi-ble al web municipal tota la informació sobreles AcBvitats EsporBves i de Lleure que orga-nitza el Servei d’Esports de l’Ajuntament pelcurs 2016-2017.

www.ametlla.cat

C.E. Eduvólei

El pavelló de L'Ametlla va obrir les seves por-tes als veterans i veteranes de Catalunya percinquè any consecuBu. 200 parBcipants vanjugar, durant 12 hores, reparBts entre dues ca-tegories, Or i Plata. Aquesta temporada 2015-16, la lliga ha comptat amb una xifra rècordd'equips: 21 conjunts, dels quals 18 van parB-cipar a la final de l'Ametlla.

La categoria Or va aplegar els 11 primersclassificats de la lliga regular i va finalitzar ambun podi completament barceloní. Els vence-dors van ser BAOBAB COMPANYS que vanvèncer, en una emocionant final, a CLARORMARÍTIM. El bronze va ser per als CAN CARA-LLEU, que es van imposar als arenyencs CVPAPIS DIMECRES.

La categoria Plata van imposar-se els PUN-TALS, un equip debutant a la lliga amb arrels cas-telleres. A la final, s'hi van trobar un VALL D'HE-BRON A molt lluitador. EDUVÓLEI va endur-se elbronze. Els amfitrions van jugar la final de con-solació contra els RANCIOS CV ARENYS.

A l'entrega de medalles i trofeus, es van in-cloure les Copes Or i Plata a l'EsporBvitat quevan anar, per votació popular, als equips PAN-SÍOS CV ARENYS i PUNTALS. I també els ja clàs-sics MVP (Most Veteran Player) per als mésveterans de tots, que freguen o superen la sei-xantena.

Una jornada fantàsBca per a l'enBtat, ambcol·laboració de cadets, juvenils, séniors, ve-terans i familiars per brodar, un cop més, l'or-ganització d'aquesta diada.

Sorteig de l'Edurifa solidàriaDurant la final, davant del públic i amb mans

innocents, vam celebrar el sorteig de l'Edurifa.El número 086 va ser premiat amb un iPhone iel número 208, amb un sopar per a quatre per-sones a la Masia Can Sous. Eduvólei donarà un15% de la recaptació de l'Edurifa a l'associacióREIR (Recursos EducaBus per a l'Infància enRisc).

Vols ser veterà a Eduvólei? Posa't en con-tacte amb nosaltres: [email protected]

*Dinar de final de temporada del C.B. l’Ametlla.

*La final de veterans de voleibol es va fer al pavelló de l’Ametlla del Vallès.

Page 20: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)
Page 21: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

Les Nits Joves s’acomia-den fins el proper curs

60juliol2016

Educadores responsables de les Nits Joves

L’esBu s’acosta i la Nit Jove ha arribat al seu úlBm divendres coincidint amb el final de curs2015-2016. Junts hem viscut moments únics i hem aconseguit forjar una gran família. Els mésCmids, els més parBcipaBus, els més atrevits, els que vénen i se’n van... Tots diferents peròamb un objecBu comú: gaudir de la seva joventut i el seu temps lliure!

Aquest passat mes de juny hem comparBt acBvitats molt engrescadores com el torneig devólei platja, acBvitat molt esperada i valorada pels i les joves parBcipants, i la festa Disco-Neode clausura de la temporada. Esperem veure’ns amb la mateixa il·lusió que ens caracteritzaben aviat!

Gràcies per l’experiència viscuda i que passeu una molt bona Festa Major!

* Festa Disco-Neo.

Torna el Bus Nocturn del C17Aquest any torna el Bus Nocturn C17, que recorrerà les festes

majors i altres concerts d’aquest esBu desBnats als joves, ambl’objecBu de facilitar la mobilitat nocturna dels joves durantactes importants d’oci dels municipis que conformen el Pla C17,així com d’altres festes que puguin ser del seu interès.

A més, també pretén reduir els possibles accidents de trànsitocasionats pels efectes del consum d’alcohol o altres substàn-cies.

El servei funcionarà a les següents festes:

• 23 de juliol: Festa Major Mataró• 30 de juliol: Festa Major de la Garriga• 13 d’agost: Festa major de Cardedeu• 26 agost: Festa Major de Granollers.• 27 d’agost: Festa Major de l’Ametlla.• 9 setembre: Festa Major Lliçà d’Amunt.

La reserva de places, que són gratuïtes, es pot fer a través delweb del Pla C17 i també la mateixa nit a la parada del bus (siqueden places lliures). Així mateix, es pot fer la consulta delshoraris i parades. Durant cada jornada hi haurà un viatge d'a-nada, però de tornada hi haurà una freqüència d'autobusoscada 45 o 60 minuts, depenent del municipi on es celebri elconcert.

El Bus Nocturn és una iniciaBva del Pla Supramunicipal de Pre-venció de Drogues i Promoció de la Salut C17. És un autobús delínia discrecional que fa un recorregut pels municipis adherits:l'Ametlla del Vallès, Figaró-Montmany, les Franqueses del Va-llès, la Garriga, i el Tagamanent.

Page 22: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

22 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2015 Diari Jove

Autocandidatura com acanal per a la recerca de feina

Quan parlem de la autocandidatura ens referim al’acció de arribar-nos a les empreses i enBtats demanera tan presencial, com per e-mail, per tal d’en-tregar el nostre currículum havent-hi o no algunavacant. Per fer ús d’aquest canal cal tenir presentque és molt important com ens hi adrecem i quèdiem, ja que no serà només l’entrega del currícu-lum sinó que serà el primer contacte amb l’em-presa. Per tant, l’objecBu és aconseguir una entre-vista personal i/o que se’n recordin de la nostracandidatura quan Bnguin una oferta de feina.

Així doncs, plantegem 4 punts a tenir en comptequan ens presentem a les empreses i/o enBtats:

Demanar per la persona encarregada. En el casque la nostra candidatura l’enviem via Internet hau-rem de buscar el correu electrònic de recursos hu-mans, o per defecte un e-mail de contacte (ho po-drem trobar a la seva web). En el assumpte delcorreu electrònic haurem de posar: A l’atenció deRRHH o si ho sabem, el nom de la persona que ges-Bona l’equip humà.

En cas de fer-ho de manera presencial, demana-rem per la persona encarregada de l’establiment,PER QUÈ? Perquè són aquestes les persones les quesaben si necessiten o necessitaran personal, i lagran majoria de vegades són les que tenen el poderdecisiu de la contractació.

No ser un més. Els joves tenim un gran handicapque és que sempre hi haurà algú que Bndrà més ex-periència laboral o més formació, per això nosaltres

no podem ser un més, hem de destacar, i entregarel currículum i prou, no ens afavoreix.

De tal manera, explicarem perquè volem treba-llar AQUÍ i que podem aportar nosaltres, és a dir,potenciarem el nostre VALOR AFEGIT, allò que ensfa destacar de la resta.

A conBnuació, serà el moment que entregarem elCurrículum, ja que amb la explicació prèvia jusBfi-carà aquest moment.

I per finalitzar, transmetrem el interès per realit-zar una entrevista i preguntarem sobre els possi-bles dubtes, com ara si tenen vacants o quan pre-veuen que en Bndran per tornar-nos-hi adreçar.D’aquesta manera veuran altre vegada que esteminteressats en formar part del seu equip de treball.

I si teniu algun dubte...pregunteu-nos!

SERVEI D’ORIENTACIÓ LABORAL AL PICA

Si estàs cercant feina i no saps per on començar,si vols modificar el teu cv, informació sobre Garan-Ba Juvenil, etc... et podem donar un cop de mà através del servei d’assessorament laboral juvenil del’Ametlla del Vallès.

Ens pots fer arribar la teva consulta a través [email protected] o a les ses-sions presencials quinzenals al PICA on fem asses-sories laborals, orientació professionals i suporten la recerca de feina els dimecres, de forma quin-zenal de 16h-20h.

Què t’ofereix aquest servei?

-Orientació professional.

-Et podem ajudar a millorar el teu Currículum Vitae.

-Informació sobre processos de selecció, canals derecerca de feina.

-Informació per anar a treballar a l'estranger.

-Assessorament en matèria de drets i deures labo-rals.

-Assessorament on-line.

Demana Cita Prèvia!PICA - C. SebasBà Basa, 10 / 93 845 72 01

Juliol 13

Setembre 14, 28

Octubre 26

Novembre 9, 23

Desembre 7, 21

VOLS POSAR UN ANUNCI AL DIARI DE L’AMETLLA?TRUCA AL 93 843 25 01 O ESCRIU A: [email protected]

Page 23: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Centre) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Centre) - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Barcelona

(Passeig de Gràcia)Granollers

(Estació Centre)Granollers

(Estació Centre)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

8,00 h. 8,34 h. 8,43 h. 9,20 h. 6,35 h. 7,07 h. 7,25 h. 8,00 h.9,15 h. 9,45 h. 9,59 h. 10,35 h. 7,46 h. 8,19 h. 08,34 h. 9,15 h.

11,00 h. 11,34 h. 11,59 h. 12,36 h. 9,05 h. 9,37 h. 9,49 h. 10,30 h.12,15 h. 12,49 h. 12, 59 h. 13,34 h. 10,54 h. 11,26 h. 11,34 h. 12,15 h.14,00 h. 14,34 h. 14,45 h. 15,22h. 12,05 h. 12,37 h. 12, 49h. 13,30 h.16,15 h. 16,49 h. 16,59 h. 17,31 h. 14,54 h. 15,27 h. 15,40 h. 16,15 h.

18 h. 18,34 h. 18,45 h. 19,17 h. 16,05 h. 16,37 h. 16,49 h. 17,30 h.19,45 h. 20,19 h. 20,29 h. 21,05h. 17,54 h. 18,27 h. 18,34 h. 19,15 h.

AMETLLA -GRANOLLERS (estació Canovelles) - BCN (De dilluns a divendres) BCN - GRANOLLERS (estació Canovelles) - AMETLLA - (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Barcelona

(Plaça de Catalunya)Granollers

(Estació Canovelles)Granollers

(Estació Canovelles)L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

7,42 h. 7,58 h. 8,04 h. 8,44 h. 5,16 h. 05,55 h. 6,40 h. 6,55 h.8,00 h. 8,20 h. 8,47 h. 9,23 h. 6,27 h. 7,06 h. 7,39 h. 8,00 h.9,15 h. 9,35 h. 10,02 h. 10,38 h. 7,57 h. 8,37 h. 8,54 h. 9,15 h.

9,33 h.* 9,49 h. 10,02 h. 10,38 h. 8,27 h. 9,07 h. 9,10 h. 9,25 h.10,03 h. 10,19 h. 10,32 h. 11,09 h. 9,08 h. 9,45 h. 10,09 h. 10,30 h.11,00 h. 11,20 h. 11,57 h. 12,33 h. 10,27 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.12,15 h. 12,35 h. 12,41 h. 13,19 h. 11.08 h. 11,47 h. 11,54 h. 12,15 h.12,27 h. 12,43 h. 13,15 h. 13,50 h. 11,27 h. 12,10 h. 12,25 h.* 12,40 h.14,00 h. 14,20 h. 15,24 h. 15,44 h. 12,08 h. 12,41h. 13,09 h. 13,30 h.15,03 h. 15,19 h. 15,37 h. 16,16 h. 13,08 h. 13,55h. 14,10 h. 14,25 h.15,48 h. 16,04 h. 16,39 h. 17,18 h. 14,08 h. 14,44 h. 15,55 h. 15,10 h.16,15 h. 16,35 h. 16,39 h. 17,18 h. 15,15 h. 15,50 h. 15,54 h. 16,15 h.16,33 h. 16,49 h. 17,00 h. 17,37 h. 16,15 h. 16,54 h. 17,09 h. 17,30 h.18,00 h. 18,20 h. 18,25 h. 19,32 h. 17,08 h. 17,42 h. 18,10 h. 18,25 h.19,03 h. 19,19 h. 20,04 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,46 h. 18,54 h. 19,15 h.19,45 h. 20,05 h. 20,27 h. 21,08 h.

* Aquest servei només funciona els dijous dia de mercat21,45 h. 21,56 h. 22,20 h. 22,57 h.

DISSABTES I FESTIUS DISSABTES i FESTIUS9,33 h. 9,49 h. 10,04 h. 10,40 h. 8,01 h. 8,38 h. 8,40 h. 8,55 h.

12,22 h. (fesBus) 12,38 h. (fesBus) 12,43 h. (fesBus) 13,22 h. (fesBus) 10,25 h. 11,10 h. 11,25 h. 11,40 h.15,03 h.(també fesBus) 15, 19 h.(també fesBus) 15,57 h. (també fesBus) 16,31 h.(també fesBus) 13,21 h. 14,00 h. 14,10 h. 14,23 h.16,27 h.(també fesBus) 16,42 h.(també fesBus) 16,46 h.(també fesBus) 17,22 h. (també fesBus) 17,41 h. 18,16 h. 18,25 h. 18,40 h.

19,18 h. 19,34 h. 20,28 h. 21,10 h.

AMETLLA - LA GARRIGA - BCN (De dilluns a divendres) BCN - LA GARRIGA - AMETLLA (De dilluns a divendres)

BUS TREN TREN BUSL’Ametlla

(Parc Joan Plumé) La Garriga La Garriga(Estació de tren)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

Barcelona(Plaça de Catalunya)

La Garriga(Estació de tren) La Garriga L’Ametlla

(Parc Joan Plumé)

10,05 h.(només lecBus) 10,15 h.(només lecBus) 10,20 h.(només lecBus) 11,09 h.(només lecBus) 8,27 h. (només lecBus) 9,18 h. (només lecBus) 9,45 h. (només lecBus) 10,05 h.(només lecBus)

10,30 h. 10,40 h. 10,50 h. 11,30 h. 9,38 h. 10,22 h. 10,40 h. 11,00 h.13,30 h. 13,40 h. 14,16 h. 15,02 h. 12,38 h. 13,29 h. 13,40 h. 14,00 h.17,30 h. 17,40 h. 18,16 h. 19,00 h. 16,15 h. 17,02 h. 17,40 h. 18,00 h.19,15 h. 19,25 h. 19,55 h. 20,39 h. 18,08 h. 18,58 h. 19,25 h. 19,45 h.

20,17 h. (tbdissabtesifesBus) 21 h. (tbdissabtesifesBus) 21,10 h. 21,20 h.

TELÈFONS D’INTERÈS

Ajuntament 93 843 25 01Biblioteca Municipal 93 843 19 66PICA 93 845 72 01Bombers 93 849 60 80Camp de Futbol 93 845 70 94CAP Ametlla 93 845 72 46CAP La Garriga 93 860 58 97Club Can Camp 93 843 11 50Club EsporBu Vallès 93 843 28 27Mossos d’Esquadra 93 860 85 00Consell Comarcal del V.O. 93 879 14 44Correus de l’Ametlla 93 843 26 04Creu Roja Granollers 93 861 12 40Escola BerC 93 843 27 78Escola Bressol El Carrilet 93 843 02 50Escola Bressol l’Ametller 93 845 79 59Escola Els Cingles 93 845 70 39Deixalleria 93 744 50 68Escola Municipal de Música 93 843 28 82Espai Municipal de Can Camp 93 843 11 50Estabanell 93 860 91 09Farmàcia Puigdollers 93 843 25 46Farmàcia Valls 93 843 19 07Farmàcia Viña Mata 93 870 40 18Fecsa-Endesa (avaries) 900 15 44 44Funerària Granollers 93 861 82 30Hisenda Granollers 93 870 76 00Hospital de Granollers 93 842 50 00InsBtut Eugeni Xammar 93 843 01 25Jutjat de Pau 93 843 28 08Llar d’Infants l’Ametlla 93 843 00 20Mossos Trànsit 088Parròquia 93 843 00 23Pavelló d’Esports 93 843 28 65Piscines de Ca l’Arenys 638 52 56 84Policia Local 93 843 29 92Policia Nacional Granollers 93 870 75 99Protecció Civil 93 843 24 26Recollida de gossos (A.R.B.R.A.) 665 90 57 27Repsol Butano - Vallès Oriental 93 870 36 99Residència Millet Park 93 843 00 71Residència Fsca. Roig 93 843 29 84Residència l’Ametlla 93 843 22 56Residencial Can Camp 93 845 79 74Santuari de Puiggraciós 93 744 50 30Sorea Ametlla 93 843 22 56Taxi Júlio González 670 89 48 10Taxis Beltran 670 79 72 79Taxi Salvadora MarCnez 619 07 76 01Urgències Mèdiques 24 hores 061Veterinari 639 34 98 83

ServeisAmetlla - Barcelona (bus- tren)

Horari i les connexions de l’autobús de l’Ametlla del Vallès, amb les estacions de tren de Granollers i de la Garriga

Diari de l’Ametlla, juliol de 2015 | 23

Page 24: Diari de l'Ametlla 139 (juliol 2016)

24 | Diari de l’Ametlla, juliol de 2015 Contraportada

L’Ametlla del Vallès - París - LondresIsabel Lacruz Bassols

El passat 26 de maig a s’hora baixava tenir lloc a la Sala Municipal delTeatre de l’Ametlla del Vallès (entradagratuïta) un molt interessant Concertde Proximitat a càrrec del violinistaDavid Fonseca, nascut a Barcelonal'any 1997, deixeble, també, del seupare, el violinista cubà Heriberto Fon-seca Bibescu, present al recital (llegimla seva sòlida experiència com a intèr-pret de música de cambra, que ha ac-tuat arreu del món, i que és tambéprofessor de violí i cap del departa-ment del Conservatori de Música delLiceu de Barcelona i de l’InsBtut Es-cola ArCsBca “Oriol Martorell” de Bar-celona). En David és germà del tambéviolinista Heriberto Fonseca González.Una nissaga, doncs, de violinistes.

Veurem, però, al final d’aquestanota, que no era l’únic llinatge de mú-sics present al teatre.

El convidat a l’Ametlla ha obBngut di-versos primers premis en concursos:Arjau en la modalitat de Música Cata-lana XX-XXI (2012), VII Concurs Cordesde Barcelona (2015) i XIV Premis d’In-terpretació Musical del Conservatoride Girona (2015). Ha format part de laInternaBonal Regions Symphony Orc-hestra a Alemanya. Actualment és Btu-lar de la Jove Orquestra Nacional deCatalunya. Ha exercit amb el càrrec deconcerBno a la JONC Alevins i a la JoveOrquestra Nacional d’Andorra.

En alguna de les peces David Fonsecava ser acompanyat al piano amb finesai brio per la gironina Helena Ginès -vam trobar a faltar el seu nom i trajec-tòria en el programa de mà -, premiadaen diversos concursos i que ha actuatfent recitals de piano sol, música decambra o com a solista d’orquestra.Destacable és el concert que va oferiral Palau de la Música Catalana en el VIcicle El primer Palau (2001), i l’enregis-trament de la integral dels Preludis deClaude Debussy, l’any 2003. Des delcurs 2004-05 treballa com a reperto-rista a l’InsBtut Escola ArCsBc OriolMartorell de Barcelona.

Ens va agradar el criteri del jove vio-linista Fonseca a l’hora de reordenarles cinc peces del programa previst,que va anar interpretant amb una ní-Bda tècnica i sorprenent maduresapels seus 19 anys: dels més anBcs alsmés moderns, amb l’excepció de lapeça final, potser la més eloqüent deles triades, l’únic concert per a violí delcompositor i director finlandès Jean Si-

belius (1865-1957), que al llarg de laseva llarga vida només va escriureaquest únic concert per a violí, en remenor, op. 47, del que vam escoltarcapBvats la interpretació, brodada perFonseca, del primer moviment.

Un programa i un intèrpret ques’haguessin pogut “produir” (com esdiu en francès, volent dir “actuar”,“mostrar-se”) a París, Brussel·les o Lu-xemburg, on qui escriu ha Bngut lasort de poder assisBr a concerts me-morables.

Primer, per escalfar l’arquet, el mo-viment Largo de la Sonata núm. 3 enDo major, BWV 1005 de J. S. Bach,que és una del conjunt de les sis obresper a violí (any de composició 1720),les Sei Solo - a violino senza Basso ac-compagnato, com Bach les va Btular, ique solen formar part del repertori

dels violinistes. Són peces d'estudi ob-ligat, interpretades en concerts i en-registrades freqüentment.

Després vam poder gaudir, com cai-gut del cel, sempre és celesBal en W.A. Mozart, del primer i ràpid movimentAllegro-forma sonata del Concert per aviolí n.º 4 en Re major, K. 218, compo-sat per en Wolfgang Amadeus a Salz-burg l’any 1775, és a dir als seus 19anys, la mateixa edat que en DavidFonseca. La joventut i mestria d’amb-dós es van compassar a la perfecció.

Vam anar passant, a més de l’ordecronològic i havent tastat peces delsdos més grans genis –al nostre parer–de la història de la música, cap a com-positors més ètnics o nacionalistes,sorgits en països que tenen la sevahistòria i propiciaren a cavall dels se-gles XIX i XX aquest corrent també en

lo musical, com ara Rússia, Bohèmia,Noruega, Finlàndia, Espanya i la GranBretanya.

Primer, en Serguei Prokòfiev (Ucra-ïna, 1891- Moscou, 1953), composi-tor, pianista i director d’orquestra,una de les figures cabdals de la músicadel segle XX, del que vam escoltar amans d’en Fonseca alguns movimentsde l’obra escrita l’any 1925, cinc me-lodies per a violí i piano, op.35 bis.

No podem aquí allargar-nos sobreaquest músic, que va compondre enuna àmplia gamma de gèneres musi-cals àdhuc pel cinema, per les pel·lí-cules Aleksandr Nevski (1938) i Ivan elTerrible (1945), parBtures compostesmirant els propis films, segons reco-llim en la seva biografia.

L’ucraïnès va donar pas al catalàJordi Cervelló i Garriga (Barcelona

1935), Premi Nacional de Música de laGeneralitat de Catalunya l’any 2010 iautor del tractat Principis fonamentalssobre la tècnica general del violí. Vamdescobrir la seva interessant SonaBnaper a violí sol, escrita l’any 1994, atentsals seus moviments Scherzo i Finaleque ens va oferir l’intèrpret.

Va concloure el recital el primer mo-viment del verament preciós concertper a violí del compositor finlandèsJean Sibelius (1865-1957), el millormúsic escandinau de l’època, al nos-tre parer, junt possiblement amb elnoruec Edvard Grieg ( 1843-1907), ique va jugar un important paper en laformació de la idenBtat nacional fi-nesa. Entre les obres més difoses deSibelius cal esmentar Finlàndia, ValsTrist, la Suite Karelia , la Suite Lemmin-käinen i el poema simfònic Tapiola.

Al llarg de la seva llarga vida Sibeliusva escriure un únic concert per a violí,el concert en Re menor, op. 47, delque vam escoltar en interpretació deFonseca el primer moviment, Allegromoderato, que sembla una sonata; estracta d’una peça dividida en tres mo-viments, escrita i estrenada l’any 1903a Helsinki, sota la direcció del propi Si-belius: sembla que va ser un fracàs es-trepitós; Sibelius va prescindir desprésde bastant material que va veure queno funcionava, i finalment va encoma-nar la peça al nen prodigi hongarès Fe-renc von Vecsey que tenia tot justdotze anys i no va poder –escriuen elsexperts– amb els extraordinàriamentcomplexos requeriments tècnics del’obra: un nou fracàs.

La primera versió, desempolsegadaper primera vegada l’any 1990 quan elshereus de Sibelius permeteren un con-cert, i una gravació de la peça pel solistaLeonidas Kavakos, va sonar a l’Ametllaen el volí de Fonseca amb gran elegàn-cia i senBment, bellesa pura.

Sibelius havia nascut al si d'un famí-lia de parla sueca al Gran Ducat deFinlàndia, llavors part de l'Imperi Rus;això només explicaria poder el cànonde clar accent rus que vam escoltard’aquesta preciosa parBtura.

Volem destacar-ne la senBda inter-pretació que en féu en David Fonseca,que vam gaudir amb emoció i que finsi tot va complaure a les orenetes delpoble que se senBren xiuxiuejar aaquella hora des del galliner del tea-tre, on vam seure els més amants dela música, és a dir, alguns dels joves ifuturs músics que s’estan formant al’Escola de Música de l’Ametlla Vallès,una altra nissaga de músics, els quatregermans catalano-irlandesos Ana,Noemí i els bessons Mateo i Rubén,així com llur company i amic, l’Arnau,tots ells entre uns 12 i 14 anys, si noerrem, que van aplaudir a cor que vols,com una servidora i el fotògraf, dibui-xant i pintor, el meu esBmat germàClaudi, que d’entre les moltes imatgescercades durant el recital va pescar laque acompanya aquesta crònica.

Això dit, i fent-nos ressò de la frasefeta “Reus-París-Londres”, amb la quees vol recordar la potència econòmica—industrial i mercanBl— de la ciutatde Reus en el passat, i que fa referèn-cia als tres mercats europeus on en elsegle XVIII s’hi establien el preus del’aiguardent, podríem ja dir en el ter-reny musical: l’Ametlla del Vallès-París-Londres: no anirem massa errats.

* Concert de Dvaid Fonseca / Fotografia de Claudi Lacruz Bassols.