2011/02/13: el silencio de lorna

2
DIRECTORS Aquests dos germans i cineastes belgues (Jean-Pierre va nèixer el 21 de abril de 1951 a Engis i Luc el 10 de març de 1954 a Awirs) són els principals representants d’un cinema militant i realista, el qual han sabut conjugar amb coherència tot imposant un estil propi on donar via lliure a les seves revindicacions. Amb Ken Loach i Mike Leigh, són els abanderats d’un cinema social, renovat en el pla narratiu i estètic. Són assidus al Festival de Cannes, on han guanyat en diferents ocasions la Palma d’Or (Rosetta, 1999, i El nen, 2005). ARGUMENT BIOGRAFIA JEAN-PIERRE I LUC DARDENNE EL SILENCIO DE LORNA Per tal de convertir-se en propietària d’un bar amb el seu xicot, Lorna, una jove albanesa que viu a Bèlgica, es torna còmplice d’un pla diabòlic ideat per un mafiós rus que es diu Fabio. NACIONALITAT ANY DURADA DIRECCIÓ GUIÓ PRODUCCIÓ FOTOGRAFIA MUNTATGE MÚSICA Bèlgica 2008 105 minuts Jean-Pierre Dardenne Luc Dardenne Jean-Pierre Dardenne Luc Dardenne Jean-Pierre Dardenne Luc Dardenne Denis Freyd Alain Marcoen Marie-Hélène Dozo Peter Golub Shahzad Ali Ismaily FITXA TÈCNICA DIUMENGE 13 DE FEBRER DE 2011 18:30 H TEATRE CONSERVATORI FILMOGRAFIA 1987 Falsch 1992 Je pense à vous 1996 La promesse 1999 Rosetta 2002 Le fils 2005 L'enfant 2008 Le silence de Lorna FITXA ARTÍSTICA Arta Dobroshi Jérémie Renier Fabrizio Rongione Alban Ukaj Morgan Marinne Anton Yakovlev Lorna Claudy Fabio Sokol Spirou Andrei

Upload: cineclub-manresa

Post on 11-Mar-2016

219 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Full de sala del 13 de febrer

TRANSCRIPT

DIRECTORS

Aquests dos germans icineastes belgues (Jean-Pierreva nèixer el 21 de abril de 1951a Engis i Luc el 10 de març de1954 a Awirs) són els principalsrepresentants d’un cinemamilitant i realista, el qual hansabut conjugar amb coherènciatot imposant un estil propi ondonar via lliure a les sevesrevindicacions. Amb Ken Loachi Mike Leigh, són els abanderatsd’un cinema social, renovat enel pla narratiu i estètic. Sónassidus al Festival de Cannes,on han guanyat en diferentsocasions la Palma d’Or(Rosetta, 1999, i El nen, 2005).

ARGUMENT BIOGRAFIA

JEAN-PIERRE ILUC DARDENNE

EL SILENCIODE LORNAPer tal de convertir-se enpropietària d’un bar amb el seuxicot, Lorna, una jove albanesaque viu a Bèlgica, es tornacòmplice d’un pla diabòlic ideatper un mafiós rus que es diuFabio.

NACIONALITATANY

DURADADIRECCIÓ

GUIÓ

PRODUCCIÓ

FOTOGRAFIAMUNTATGE

MÚSICA

Bèlgica2008105 minutsJean-Pierre DardenneLuc DardenneJean-Pierre DardenneLuc DardenneJean-Pierre DardenneLuc DardenneDenis FreydAlain MarcoenMarie-Hélène DozoPeter GolubShahzad Ali Ismaily

FITXA TÈCNICA

DIUMENGE13 DE FEBRER DE 201118:30 HTEATRE CONSERVATORI

FILMOGRAFIA

1987 Falsch1992 Je pense à vous1996 La promesse1999 Rosetta2002 Le fils2005 L'enfant2008 Le silence de Lorna

FITXA ARTÍSTICAArta Dobroshi

Jérémie RenierFabrizio Rongione

Alban UkajMorgan MarinneAnton Yakovlev

LornaClaudyFabioSokolSpirouAndrei

COMENTARIEl silenci de Lorna es diu. I enrealitat, Lorna calla bastantmenys del que li demanen,cosa que pot acabardestrossant l'existència ques'ha construït, basadafonamentalment en l'engany.Perquè en aquest univers enquè viu, profundament arrelaten el mateix centre de l'Europacontemporània, res no ésautèntic. El matrimoni, laviolència, la concepció: totmentida.Davant d'aquest tristpanorama, Lorna aporta unamoralitat i uns sentimentsreals, la qual cosa debilita elque podia haver estat el seutriomf personal. Arta Dobroshi,l'actriu escollida per interpretaral personatge, ens guia ambfredor pel deambular d'aquestaimmigrant albanesa a Bèlgica,casada per conveniència ambun ionqui, i que ara ha dedivorciar-se d’ell per tornar aprometre's de manera irrealamb un mafiós rus.Els Dardenne filmen elcomplicat relat sense carregarles tintes, demostrant unvirtuós i abrupte sentit del’el·lipsi. No fugen tampocd'aquest llenguatge realista iaparentment senzill que se'lsatribueix, pel que pot seraquesta una bona portad'entrada per conèixer el seucinema. Això sí, en els últimssegons del film, s'obren pasunes inesperades notes demúsica extradiegética, quevénen a assenyalar elcommovedor instant. Però queno s'espantin en excés elsfidels, que aquest so de pianova ser creat per les mans delmateix Beethoven.

Antonio Gandiaga (Notas decine)