viure sant boi març 2015

24
Març 2015 viure Sant Boi El 8 de març a Sant Boi. Serveis i polítiques per promoure la igualtat entre dones i homes | pàg. 1-9 Innovació. Diverses iniciatives santboianes en el camí cap a una nova economia | pàg. 10-11 Carnaval. La festa fa un salt de qualitat a Sant Boi. (Reportatge fotogràfic en pàgines centrals) | pàg. 12-13 16a Carxofada. La popular trobada gastronòmica estrena la Tapa Degusta 2015 | pàg. 17 Sant Boi per la igualtat

Upload: raul-vazquez

Post on 14-Sep-2015

230 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

revista mensual

TRANSCRIPT

  • Mar 2015viureSant Boi

    El 8 de mar a Sant Boi.Serveis i poltiques per promoure la igualtat entre dones i homes | pg. 1-9

    Innovaci. Diverses iniciatives santboianes en el cam cap a una nova economia | pg. 10-11

    Carnaval. La festa fa un salt de qualitat a Sant Boi. (Reportatge fotogrfic en pgines centrals) | pg. 12-13

    16a Carxofada.La popular trobada gastronmica estrena la Tapa Degusta 2015 | pg. 17

    Sant Boi per la igualtat

  • Viure Sant BoiN mar 15

    2

  • Viure Sant BoiN mar 15

    3

    El comproms de Sant Boi amb la igualtat doportunitatsNLa ciutat prepara la celebraci reivindicativa del Dia Internacional de les Dones

    LAjuntament de Sant Boi ha apostat his-tricament per fer poltiques en favor de la igualtat doportunitats. Des duna ptica progressista, ha treballat durant dcades per ajudar a redistribuir la riquesa a la ciu-tat i a garantir la dignitat de totes les per-sones que hi viuen.

    Aix, per exemple, en els darrers temps ha destinat molts recursos i esforos a evitar que la crisi econmica provoqui lexclusi social de les persones ms vulnerables de Sant Boi, entre elles molts nens i nenes de famlies que passen per situacions difcils. Garantir els drets bsics daquests infants, com ara el dret a alimentar-se o a rebre una educaci de qualitat, s una prioritat abso-luta per al govern municipal, que daquesta manera fa realitat el seu comproms amb la igualtat doportunitats.

    Un dels mbits en qu aquest compro-ms sha materialitzat amb ms intensitat a Sant Boi ha estat el de la igualtat de g-

    nere. La ciutat hi ha destacat impulsant des dels anys 90 actuacions capdavanteres com la creaci duna Regidoria de la Dona o la posada en marxa dun circuit datenci es-pecfic per a les vctimes de violncia mas-clista. La lluita per la igualtat entre homes i dones s, doncs, des de fa molts anys, un factor clau en lagenda de lAjuntament i moltes dones de la ciutat han pogut millo-rar determinats aspectes de les seves vides grcies a aquesta aposta poltica.

    Com afecta la crisi a les donesEn els darrers anys, per, la crisi econmica ha comportat en el nostre entorn un retrocs general que ha afectat molt especialment la situaci de les dones. El govern municipal de Sant Boi ha denunciat de forma reitera-da que les poltiques dausteritat aplicades pels governs conservadors de lEstat i de la Generalitat han accentuat aquesta marxa enrere. Les retallades i algunes reformes le-

    gals han afectat drets bsics, valors i serveis pblics fonamentals per a la vida quotidia-na de les persones (leducaci, la salut, les escoles bressol, latenci a la dependncia, lequilibri del mercat de treball). En el cas de les dones, una conseqncia molt habitual ha estat haver-se vist forades a retornar a lmbit privat, al paper tradicional de suport i cura de la famlia, i veure com augmenta-ven els obstacles per accedir al mercat la-boral o mantenir-shi.

    LAjuntament de Sant Boi considera que, en temps de crisi, garantir la igual-tat doportunitats entre dones i homes no s un luxe, sin una necessitat per seguir avanant cap a una societat ms justa i lliu-re de discriminacions. El 8 de mar es com-memora a tot el mn el Dia Internacional de les Dones, una nova ocasi per defensar els drets de la poblaci femenina i la igual-tat doportunitats entre les persones. Viure Sant Boi se suma a aquest objectiu.

    Garantir els drets bsics i defensar la dignitat de totes les persones s un dels principals objectius de lAjuntament

  • Viure Sant BoiN mar 15

    4

    4 La importancia de prevenirLa prevencin de la desigualdad tiene una importancia crucial en la adolescencia. La campanya Aix no s amor, en marcha des-de noviembre, quiere favorecer un cambio de mentalidad que evite relaciones de pa-reja no igualitarias a esa edad temprana en que se asientan las pautas de la vida futura. La campaa combate falsos mitos sobre el amor y pone de manifiesto el problema de las microviolencias, pequeas manifesta-ciones de violencia que la costumbre y la aceptacin social convierten en invisibles. Se organizan tambin actividades para fa-vorecer una mayor comunicacin entre pa-dres e hijos que ayude a detectar riesgos.

    5 Sociedad de la informacinEl mundo contemporneo exige un dominio creciente de las nuevas tecnologas que a muchas mujeres les resulta difcil de alcan-zar. La desigualdad se manifiesta tambin

    La coeducacin o educacin en igualdad es una necesidad para avanzar hacia un mundo con las mismas oportunidades para mujeres y hombres

    N Sant Boi lucha para erradicar la violencia machista, la forma mxima de la discriminacin

    Trabajando por la igualdadNEl Ayuntamiento, en colaboracin con el Consell Municipal de les Dones, impulsa polticas para hacer frente a las discriminaciones de gnero que an persisten

    1 Reivindicar la igualdad Trabajar por la igualdad de oportunidades entre mujeres y hombres es una prioridad del Ayuntamiento de Sant Boi. La Regidoria dIgualtat de Gnere, encabezada perso-nalmente por la alcaldesa, Lluisa Moret, se encarga de desarrollar las polticas y servi-cios vinculados a ese objetivo, que tienen su sede en Can Jordana. El Pla de Igualtat 2012-2018 es la hoja de ruta que marca el camino para acercar la reivindicacin de la igualdad de gnero a toda la ciudadana, avanzar hacia una igualdad real y reconocer el papel de las mujeres en nuestro pasado, presente y futuro colectivos.

    2 Circuito contra la violenciaEntre todas las formas de discriminacin que afectan a las mujeres, la ms cruda es la violencia machista. Sant Boi lucha contra esta lacra social con una herramienta que fue pionera en el momento de su creacin

    en 1999, un circuito profesional de atencin a las vctimas en el que participan varios agentes de la ciudad. El Ayuntamiento cuen-ta con servicios especializados de apoyo psicolgico y legal, organiza grupos de ayu-da mutua, asesora virtualmente a personas jvenes para prevenir relaciones abusivas y ofrece apoyo profesional para nios y nias que han asistido a situaciones de violencia.

    3 Educar igualitariamenteLa principal herramienta para luchar con-tra la discriminacin y la violencia machis-ta es la coeducacin. Su objetivo es edu-car en igualdad a nios y nias para evitar que se repitan en el futuro los estereotipos sexistas y las prcticas que eternizan la de-sigualdad. El Ayuntamiento ha priorizado en los ltimos aos la coeducacin como estrategia de prevencin y de cambio y or-ganiza actividades coeducativas en los ins-titutos, para las familias o para monitores y formadores de actividades extraescolares.

    N La crisis y las polticas de austeridad han afectado en mayor medida a la vida de las mujeres

    Consell Municipal de les Dones

  • Viure Sant BoiN mar 15

    5

    organiz en la ciudad un ciclo de conferenci-as sobre economa feminista. Los programas municipales de empleo, el Laboratorio CoBoi y las iniciativas para la mejora de la ocupa-bilidad juvenil facilitan el acceso al mundo laboral de muchas mujeres de Sant Boi.

    7 La pobreza femeninaLa crisis ha llevado a muchas familias de Sant Boi a circunstancias de pobreza y ex-clusin social. La situacin de la economa est afectando ms, si cabe, a las mujeres, pues el paro y el paro de larga duracin siguen teniendo rostro femenino. El Ayun-tamiento ha organizado grupos de trabajo para que quienes viven situaciones de difi-cultad puedan compartir saberes y habilida-des y ayudarse a hacer frente al da a da, ahorrando energa, por ejemplo, o compran-do de forma ms racional. El Pacte per la in-clusi prev medidas para abordar el distin-to impacto que la crisis tiene en las mujeres.

    8 Conciliacin y usos del tiempoLos hombres de Sant Boi dedican la mitad de tiempo que las mujeres a las tareas do-msticas, segn una encuesta reciente. La corresponsabilidad, pues, an no es una re-alidad. Como ellas trabajan ms en casa, en sus vidas queda menos espacio para el m-bito profesional. Adems, la ltima reforma del mercado laboral ha mermado la capaci-dad de las mujeres para conciliar ambas rea-lidades. Los sacrificios presupuestarios de la crisis han afectado a servicios pblicos que, como las guarderas o la atencin de las per-sonas dependientes, aligeraban el peso de su vida cotidiana. Desde 2011, el Pacte per a ls del temps a la ciutat rene los esfuerzos de casi 80 entidades locales para ayudar a equilibrar esta situacin en Sant Boi.

    9 Participar y liderarEl Ayuntamiento da apoyo a la participa-cin social y poltica de las mujeres de la ciudad. Se firman convenios con entidades como Associaci de Dones de Sant Boi, Es-clat o El Farah y se promueve el funciona-miento del Consell Municipal de les Dones, que desde hace muchos aos rene a las entidades que trabajan por la igualdad. Su papel sigue siendo clave en la reivindica-cin de derechos y servicios para las muje-res, pues los espacios de poder de la socie-dad continan mayoritariamente en manos masculinas, sobre todo en el sector privado. El Ayuntamiento de Sant Boi, actualmente encabezado por una mujer, reivindica el pa-pel de los liderazgos femeninos.

    10 Los hombres, tambinCada vez hay ms hombres comprometidos con la igualdad. Los privilegios de los que goza el gnero masculino en nuestra soci-edad tienen contrapartidas, como la difi-cultad para expresar emociones o el miedo y la vergenza de pedir ayuda aun cuando se necesita. Muchos hombres se preguntan tambin por estas cuestiones. En Sant Boi, el colectivo Homes Igualitaris organiza ac-tividades de sensibilizacin y encuentros reivindicativos en los que se defienden nu-evas formas de entender la masculinidad que constituyen una inversin de futuro en favor de la igualdad y contra la violencia.

    en este mbito. El Ayuntamiento ofrece a las ciudadanas formacin en nuevas tecno-logas y alfabetizacin digital. Tambin se organizan cursos on line que ayudan a fami-liarizarse con Internet y con las principales herramientas TIC y a reflexionar sobre la presencia de la desigualdad en la red.

    6 El trabajo de las mujeresLas mujeres obtienen hoy en da mejores resultados que los hombres en los estudios. Sin embargo, continan ocupando puestos de trabajo ms inseguros y de menor cate-gora y reciben salarios inferiores por hacer las mismas tareas. La crisis, los recortes y la reforma laboral han agravado esta situacin. El Ayuntamiento ha apostado en los ltimos aos por la economa social y las coopera-tivas como frmulas generadoras de nuevas oportunidades para las mujeres. Como sub-sede del IV Congrs de les Dones del Baix Llobregat, Sant Boi acogi en 2014 jornadas de debate sobre esta cuestin. Tambin se

    En torno al 8 de marzo, las mujeres reclaman sus derechos y una sociedad ms sensible a sus necesidades

  • Viure Sant BoiN mar 15

    6

    El tema del gnere est relacionat amb la diversitat. No s el mateix, per exemple, una dona sana amb estudis que una dona amb

    una malaltia crnica i sense qualificaci. Cal veure quines opcions tenen i quines no en funci del seu gnere i de les circumstncies concretes. Tamb sha dincorporar la perspectiva dels homes, com es

    fa amb molt bons resultats a altres pasos dEuropa. Maria de Eguia, especialista en gnere i equitat

    Els homes no deixem anar les emocions, ens nha de passar una de molt grossa. s el que hem vist a

    casa, a lescola: no shan de veure les nostres debilitats. Jo vaig tenir contacte un temps amb el collectiu Homes Igualitaris. Em va semblar meravells trobar un grup dhomes capaos de parlar i escoltar-se,

    dabordar temes que sovint amaguem. Les coses han danar per aquest cam. Miquel Quixal, forner i pastisser

    El discurs social i les lleis promouen la igualtat; aparentment, no hi hauria dhaver problema, per les

    oportunitats reals no sn les mateixes per a homes i dones. La meva experincia com a dona treballadora ha estat positiva: en un sector fins fa poc amb molt predomini mascul, mai no mhe sentit discriminada. Per lequilibri amb la

    vida personal no s fcil. Mara Jos Creus, advocada

    Al servei de les dones de Sant BoiCAN JORDANA Centre de Recursos i Documentaci de les Donesigualtatsantboi.cat

    Servei integral datenci psicolgicaAssessorament jurdicGrups dajuda mtuaAdolescncia, alletament matern, lectura dramatitzada...Cursos i tallers presencials i en lniaNoves tecnologes, recerca de feina, emocions...Tertlies, xerrades, exposicionsFons documentalConnexi a Internet i punt de suport informtic

    VIOLNCIA MASCLISTA

    Circuit municipal datenci a les vctimes Telfon emergncia 24h: 900 900 120 (Generalitat) Atenci psicolgica i jurdica (cita prvia al 93 635 12 37) Prevenci de la violncia i servei de consulta virtual: aixonoesamor.cat

    c/ Ebre, 27, tel. 93 635 12 00, ext. 156 Dimarts i dijous, de 10 a 13 hores

    Dimarts, dimecres i dijous, de 17 a 20 hores

  • Viure Sant BoiN mar 15

    7

    Llusa Moret i Sabid, alcaldessa

    N La igualtat entre dones i homes s un pilar bsic de la societat democrtica

    N La igualdad entre mujeres y hombres es un pilar bsico de la sociedad democrtica

    Reivindiquem la igualtat de gnereReivindicamos la igualdad de gnero

    EE l 8 de marzo conmemoramos el Da Internacional de las Mujeres. Es el momento idneo para recordar que la igualdad de derechos y oportunidades entre mu-jeres y hombres es un pilar bsico para construir da a da una sociedad autnticamente democrtica. Todas y todos hemos de seguir trabajando para conseguirlo, solo as tendremos una sociedad plenamente justa.

    Pero las polticas de los gobiernos conservadores que estamos padeciendo en los ltimos tiempos lo po-nen difcil y se alejan claramente del ideal social igua-litario que muchos y muchas seguimos defendiendo. Se estn destruyendo de forma directa numerosos hitos conseguidos gracias a la lucha y el esfuerzo de generaciones enteras de mujeres, a las que se han su-mado cada vez ms hombres.

    Por eso, en el gobierno municipal entendemos que solo desde el progreso y la valenta de no renunciar a libertades y derechos avanzaremos en la correspon-sabilidad social. La apuesta por la coeducacin, el em-pleo femenino, la erradicacin de la violencia machista, la garanta de poder decidir sobre el propio cuerpo, la racionalizacin de los usos del tiempo y la conciliacin familiar, el impulso de liderazgos femeninos all donde se toman las decisiones y la garanta de la participacin de las mujeres en la vida poltica y social en la ciudad son prioridades que mueven nuestras decisiones.

    Hemos de seguir reivindicando la capacidad legal, social y poltica de las mujeres para moverse y trabajar en condiciones de igualdad efectiva. Un camino que no es fcil, pero que abre la oportunidad de conseguir que todas y todos, mujeres y hombres juntos, tenga-mos los mismos derechos y las mismas posibilidades. n

    l 8 de mar commemorem el Dia Internacional de les Dones. s el moment idoni per recordar que la igualtat de drets i oportunitats entre les dones i els homes s un pilar bsic per construir dia a dia una societat autnticament democrtica. Perqu totes i tots hem de seguir treballant per aconseguir -ho, no-ms aix tindrem una societat plenament justa.

    Per les poltiques dels governs conservadors que estem patint en els darrers temps ho posen di-fcil i sallunyen clarament de lideal social igualitari que molts i moltes continuem defensant. Sestan destruint de manera directa nombroses fites acon-seguides grcies a la lluita i lesfor de generacions senceres de dones, a les quals shan sumat cada cop ms homes.

    Per aix, en el govern municipal entenem que no-ms des del progrs i la valentia de no renunciar a llibertats i drets avanarem en la coresponsabilitat social. Laposta per la coeducaci, locupaci femeni-na, leradicaci de la violncia masclista, la garantia de poder decidir sobre el propi cos, la racionalitzaci dels usos del temps i la conciliaci familiar, limpuls de lideratges femenins als llocs on es prenen les de-cisions i la garantia de la participaci de les dones en la vida poltica i social a la ciutat sn prioritats que mouen les nostres decisions.

    Ara com ara, hem de seguir reivindicant la capacitat legal, social i poltica de les dones per moures i tre-ballar en condicions digualtat efectiva. Un cam que no s fcil, per que obre loportunitat daconseguir que totes i tots, dones i homes junts, tinguem els ma-teixos drets i les mateixes possibilitats. n

  • Viure Sant BoiN mar 15

    8

    La campanya #AixoNoEsAmor continua oferint a les dones adolescents i joves de Sant Boi pautes per prevenir les relacions abusives

    i la violncia masclista. Mitjanant la pgina web www.aixonoesamor.cat i les xarxes socials es donen a conixer continguts que ajuden a distingir qu s

    i qu no s amor. Shi pot fer un test preventiu i accedir a un consultori virtual que s confidencial i gratut.

    Aquest Sant Jordi, les llibreries de la ciutat oferiran, a la Fira del Llibre, una selecci de contes

    infantils amb continguts coeducatius. A proposta de lAjuntament, posaran a la venda 12 llibres que, mitjanant les seves histries de ficci, transmeten una visi

    igualitria del mn. Hi haur llibres adequats per a diferents edats.

    LAssociaci de Dones de Sant Boi va rebre a finals de gener, al Palau de la Generalitat, un homenatge pblic amb motiu dels 25

    anys dhistria de lentitat. LInstitut Catal de les Dones reconeix cada any la tasca feta en favor de les dones i la igualtat doportunitats per

    entitats que arriben al quart de segle de trajectria.

    Sant Boi collabora amb Dones en Xarxa. Lentitat treballa per afavorir ls dInternet i les noves tecnologies com a eina de reflexi i empoderament de les dones. LAjuntament t un conveni amb Dones amb Xarxa que permet disposar dun espai digital local dinformaci i participaci virtual: www.donesenxarxa.cat/web-local-sant-boi.

    En marzo de 1908 las trabajadoras de una fbrica de camisas de Nueva York se encerraron para reivindicar una mejora de sus mseras condiciones laborales. El edificio de la fbrica se incendi por causas no aclaradas y la mayora de las trabajadoras no pudieron salir porque los propietarios haban cerrado todas las puertas, una prctica comn en la poca para reprimir movimientos obreros. Ms de 140 personas murieron en ese incendio, la mayora mujeres inmigrantes. El desastre propici cambios legislativos, fue el detonante para la creacin del Sindicato internacional de mujeres trabajadoras textiles e influy para que se declarara el da 8 de marzo como el Da Internacional de las Mujeres.

    El Dia Internacional de les Dones 2015 es-tar protagonizado este ao en Sant Boi por las maestras y profesoras de la ciudad, que han sido invitadas a participar en un acto de reconocimiento pblico de su la-bor. Durante la celebracin de este acto, que tendr lugar el 5 de marzo a partir de las 18.30 h en la escuela Antoni Gaud, la sociloga Marina Subirats hablar sobre la importancia de la educacin como pie-za clave para avanzar hacia la igualdad de oportunidades entre mujeres y hombres.

    El sector de la educacin es, en nuestro entorno, el que registra unos mayores por-centajes de trabajo femenino. En el conjun-to de Catalunya, el 85% del profesorado de Educacin infantil son mujeres; esta cifra asciende hasta casi el 99% en el caso de la

    etapa educativa de 0-3 aos, cuyas condi-ciones laborales son ms precarias.

    Como cada ao, Sant Boi conmemorar el Dia Internacional de les Dones con un am-plio programa de actividades coordinadas por el Consell Municipal de les Dones y el Ayuntamiento en colaboracin con entida-des, partidos polticos y sindicatos. Su prin-cipal objetivo volver a ser la defensa y rei-vindicacin de los derechos de las mujeres.

    El viernes 6 de marzo, en la plaza del Ayuntamiento se leer el manifiesto com-memorativo del 8 de marzo. Durante el fin de semana, los clubes deportivos se suma-rn leyendo el mismo manifiesto antes del inicio de las competiciones.

    igualtatsantboi.catsantboi.cat/diadones

    Dia de les Dones 2015: homenaje a maestras y profesoras de Sant Boi

    La educacin es una pieza clavepara avanzar hacia la igualdad de oportunidades

  • Viure Sant BoiN mar 15

    9

    Coeducar vol dir revisar tot el que fem a lescola, mirar-ho amb altres ulls. Hi ha igualtat formal entre dones i homes, per no s una igualtat real.

    Les discriminacions sn sovint invisibles i hem de buscar estratgies perqu es vegin i es puguin evitar. Al pati del collegi, per exemple, el futbol s molt invasiu. Es poden proposar jocs compartits i facilitar

    que hi hagi espai per a altres opcions. A Sant Boi, moltes escoles fa temps que coeduquen. Dolors Vallejo, mestra

    Queda mucho camino por recorrer: pese a las polticas de igualdad el hombre an domina en el

    mundo empresarial y para nosotras es ms difcil la conciliacin porque tenemos ms cargas familiares. Aun as, mi experiencia ha sido muy positiva. Los inicios no fueron fciles, has de demostrar ms cosas

    que un hombre, pero pertenecer a una empresa innovadora me ha ayudado a desarrollar mi carrera. Leonor Huete, gerent de lhotel NH Sant Boi

    Ms que les lleis, han de canviar les mentalitats. Tant les dels homes com

    les de les dones, que a vegades tamb tenen actituds masclistes. El fons del problema s cultural i sha danar a larrel. Fa un temps vaig participar en un vdeo titulat Homes de veritat; jo crec que tenia la virtud de defugir els tpics

    sobre el tema i mirava de remoure actituds. Josep Bota, mestre

  • Viure Sant BoiN mar 15

    10

    LAjuntament ha posat en marxa una iniciativa per generar projectes que permetin dinamitzar alguns espais pblics que ara estan en dess. Per aquest motiu, el Laboratori Cvic dEmprenedoria i Economia Social de Sant Boi (CoBoi) ha iniciat el progra-ma CoBoi Innova: noves idees per als espais buits de la ciutat.

    Sant Boi compta amb alguns espais en dess que es poden aprofitar per generar projectes innovadors i amb un impacte positiu sobre el territori: quioscos de premsa tancats, local de Can Boneu, Can Perruca, plaa de la Generalitat i entorn i eix comercial del carrer Vctor Balaguer. La idea passa per trobar persones capaces de desenvolupar propostes per activar aquests espais. Els projectes que par-ticipin en aquesta iniciativa han de tenir un valor social i ser sostenibles econmicament. Les candidatures que resultin seleccionades participa-ran en diferents tallers de cocreaci

    amb la intenci dacabar de perfilar les diferents propostes. A ms, rebran el suport duna persona especialitza-da en projectes deconomia social i es realitzar un seguiment de la posada en marxa.

    El dia 5 de mar, a les 10 h, tindr lloc a Cal Ninyo la jornada Lacti-vaci temporal dels espais buits, coorganitzada amb la Diputaci de Barcelona on, a ms de presentar

    Recuperaci despais buits per una ciutat ms viva

    la iniciativa, es donaran a conixer exemples de com la problemtica dels espais buits pot arribar a ser una oportunitat per a la innovaci. La jornada, oberta al pblic, ser con-duda per Mohamed El Amrani, Premi Nacional Jove Emprenedor Social i guanyador del Premi Fundaci Prn-cep de Girona.

    Ms informaci: 93 6540302santboi.cat/espaisbuits

    Quiosc situat a la plaa de la Generalitat.

    La nova junta del Clster de Salut Mental aposta per la innovaciLa Junta Directiva del Clster de Sa-lut Mental de Catalunya sha renovat i ha passat de 12 a 15 membres en la reuni celebrada el 18 de febrer. La representaci dempreses sha ampli-at amb lobjectiu dassolir els requi-sits del programa Catalunya Clsters que promou la Generalitat per crear la marca Catalonia Clsters. A ms es planteja el repte doptar a fons eu-ropeus per mitj del programa din-vestigaci i innovaci Horitz 2020

    i del programa FEDER Catalunya 2014-2020. Per fer-ho collabora amb Biocat en la creaci duna Comunitat RIS3CAT en lmbit de la salut i amb el Consell Comarcal del Baix Llobre-gat en la constituci del Projecte dEspecialitzaci i Competitivitat Ter-ritorial (PECT) RIS3 Baix Llobregat.

    El doctor Joan Orrit, director gerent de lhospital Benito Menni, s el nou president del Clster.

    clustersalutmental.cat

    Trobada de ciutats compromeses amb la innovaciSant Boi va participar el 5 de febrer a la I Trobada de Ciutats Catalanes de la Red Innpulso, que es va fer a Terrassa. Aquesta xarxa aplega localitats de lEstat espanyol reconegudes pel Ministeri dEconomia i Competitivitat amb el distintiu Ciudad de la Ciencia i la

    Innovacin per lesfor i el comproms en matria dI+D+I (investigaci, desenvolupament i innovaci).Lalcaldessa, Llusa Moret, va defensar la innovaci com un instrument imprescindible per millorar els serveis pblics i fer progressar les ciutats. Quatre petites i mitjanes empreses de

    Sant Boi van participar en la trobada per presentar projectes dinnovaci i buscar frmules de finanament. Les empreses sn Panet (producci de pa artesanal amb tcniques innovadores), Asas Systems (projecte de creaci dun ressalt intelligent per pacificar el trnsit sense generar molsties als vehicles demergncies), Avant Grup (creaci duna website per gestionar en lnia la xarxa de provedors) i el Clster de Salut Mental de Catalunya (concentraci dempreses, serveis i institucions en lmbit de la salut mental, amb presncia de lAjuntament de Sant Boi com a membre impulsor).

  • Viure Sant BoiN mar 15

    11

    La directora dESADE, al Frum EmpresarialEl proper 17 de mar, a partir de les 13.30 h, tindr lloc la 15a sessi del Frum Empresarial. Aquesta vegada la trobada comptar amb la presncia de la directora general dESADE, Eugenia Bieto, que oferir la conferncia Crixer com a professional, crixer com a persona. La ponncia tractar sobre el paper de la formaci com a eina per aconseguir el creixement personal i els efectes positius que comporta en el mn empresarial, no noms per a la direcci sin a tota lestructura de lempresa.

    Aquesta edici del Frum es far a lHotel El Castell. El Frum empresarial de Sant Boi s una trobada peridica de lAjuntament amb lempresariat local per mantenir obert un marc estable de relacions mtues i ajudar a la recuperaci de leconomia. LAjuntament opina que la promoci i el suport a la innovaci del sector empresarial s un dels eixos estratgics imprescindibles per millorar leconomia local i generar ocupaci.

    A lanterior edici del Frum, la conferncia inaugural va anar a crrec de Manuel Moliner, vicepresident de Solucions de Schneider Electric Espaa. Les inscripcions es poden fer a santboi.cat/forumempresa15.

    Joves innovadors a lInstitut Camps Blancs Lalcaldessa, Llusa Moret, va rebre al febrer alumnes de lInstitut Camps Blancs participants a lInnolab Startup Event que va tenir lloc el passat mes de novembre al Citilab de Cornell.Lequip de Sant Boi va guanyar el repte Qu fem amb les caques de gos?, amb el projecte titulat Carnet per punts per a propietaris de gossos.

    Lalcaldessa, Llusa Moret, va rebre, el 4 de febrer, els alumnes de 5 de primria de lEscola Parellada que estan participant al projecte Cultura Emprenedora a lEscola impulsat per la Diputaci de Barcelona. Els escolars van rebre de mans de lalcaldessa els certificats amb el CIF que els permetr poder vendre els productes de les dues co-operatives que han creat.

    Lacte va comptar amb la presncia del tinent dalcalde dEducaci i Civisme, Luis Prez, i el tinent dalcalde de Governana i Ciutadania, Jos ngel Carceln. Dos porta-veus de les dues cooperatives creades pels alumnes de 5 de lEscola Parellada, I love manualitats i El Cinquet, van explicar la seva experincia.

    Els representants dels alumnes van anunciar que dedicaran els beneficis que obtinguin de la venda dels seus productes a projectes escolars i donaran el 20% a una ONG. Lalcaldessa va agrair als escolars el seu esfor i, concretament, que hagin pres totes les decisions del procs de creaci de la cooperativa duna forma democrtica i que dediquin part dels diners a una causa justa.

    flickr.com/photos/ajuntamentsantboi

    Alumnes del Parellada creen dues cooperatives

    La recepci dels alumnes participants al projecte va tenir lloc a la Sala de Plens de lAjuntament.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    12

    El lema de la rua de carnaval denguany va ser Love Carnaboi, aprofitant la coincidn-cia amb la celebraci de Sant Valent. Efec-tivament, Sant Boi va demostrar que esti-ma el seu carnaval. La ciutadania va omplir el recorregut de la rua per poder gaudir de lespectacle ofert per les 29 comparses participants (10 ms que lany passat). Un total de 1.350 persones van prendre part a la desfilada per animar els carrers de Sant Boi amb color, imaginaci i bon rotllo. La percepci general s que la rua del Car-

    naboi guanya, any darrere any, en qualitat tant pel que fa a lorganitzaci de lesdeve-niment com a la implicaci de les diferents comparses participants. De fet, la rua del Carnaboi s lesdeveniment cultural ciuta-d, juntament amb la Cavalcada de Reis, que aplega ms persones inscrites. Els dar-rers 5 anys, la desfilada ha doblat el nom-bre de persones participants.

    La rua va anar encapalada per una car-rossa dedicada a lamor seguida per un munt de comparses, colles de percussi,

    xarangues i molt de soroll. Les diferents colles participants van lluir disfresses ins-pirades en el mn del circ, superherois, ngels i dimonis, bombers, emoticones, policies i lladres, vkings, xarlestons, bar-rufets, gngsters, bitlles i motoristes, entre daltres enginyoses idees.

    El Carnaboi 2015 va sortir de plaa Cata-lunya cap a la plaa Teresa Valls i Div, on va tenir lloc la tradicional desfilada de les comparses participants (el sambdrom), la lectura del preg i la cremada del rei

    Les comparses del carnaval sn lnima de la festa.

    El carnaval de Sant Boi creix en imaginaci i participaci

    N 1.350 persones van desfilar a la rua del Carnaboi formant part de les 29 comparses participants

    N Lesdeveniment festiu ha guanyat en qualitat durant els darrers anys a causa de la implicaci dels participants

  • Viure Sant BoiN mar 15

    13

    Carnestoltes. Tot seguit, es va fer el final de festa amb msica i ball.

    Comproms de les comparsesEl Carnaboi s una activitat plural i parti-cipativa, oberta a tothom, que comporta un llarg procs de preparaci. El principal secret de la millora constant del Carnaboi radica en el comproms de les comparses, que cada any sesforcen per aconseguir una posada en escena ms espectacular. Els diferents grups mantenen una sana com-

    petncia que compta amb el comproms municipal de dotar la celebraci de mitjans tcnics i humans. La presncia al Carnaboi compta amb el valor afegit de prendre part en un dels esdeveniments culturals ms massius de la ciutat.

    La introducci de canvis organitzatius en la preparaci i la celebraci de lesdeveni-ment ha estat un altre dels elements clau per aconseguir lxit del carnaval. Una gran millora ha estat la incorporaci del sam-bdrom al final del recorregut per perme-

    tre que les comparses participants puguin desfilar i fer les seves coreografies.

    La Cavalcada de Reis s laltra convoca-tria festiva i popular que convoca milers de participants (10 entitats i 900 persones) i espectadors. La desfilada nadalenca tam-b ha millorat els aspectes organitzatius i aquest fet ha tingut efectes positius en els resultats aconseguits els darrers anys. La construcci de les carrosses en un espai compartit i el suport de personal tcnic en el disseny han estat darrere de la millora n

    Entitats, collectius, grups damics, famlies, tothom t cabuda a la rua del Carnaboi.

    Concursos de disfresses i carnavals infantilsA banda de la rua del Carnaboi, el carnaval santboi t dues celebracions amb molta tradici. Lassociaci de leix comercial El Carrer va organitzar el dia 14 de febrer, a la plaa de Catalunya, el 14 Concurs de disfresses infantil 2015. Daltra banda, lAjuntament va organitzar lendem, al parc de La Muntanyeta, el Carnaval Infantil amb lespectacle Tutti Frutti amb ball i animaci a crrec de la companyia Toc de Retruc. Els barris tamb van gaudir dun seguit dactes relacionats amb la celebraci del carnaval.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    14

    El Museo de Sant Boi renueva el distintivo de calidad tursticaEl Museo de Sant Boi ha renovado el distintivo de calidad turstica SICTED. El acto de entrega de la distincin tuvo lugar el 17 de febrero en la Casa Llotja de Mar de Barcelona, coincidiendo con el 10 aniversario de la implantacin de este sello de calidad. 36 empresas y servicios del Baix Llobregat han merecido este ao este distintivo, otorgado en por el Consorcio de Turismo del Baix Llobregat. El Museo de Sant Boi recibi el distintivo por primera vez el ao pasado. Tambin lo tiene la empresa de transporte turstico AvantGrup.

    El uso de los autobuses alcanza una cifra rcordEl nmero de personas usuarias del autobs alcanz un nuevo mximo histrico en el ao 2014 en Sant Boi. Los trayectos

    contabilizados ascendieron por primera vez en ms de 9 millones y experimentaron un incremento medio del 3,3%. Los aumentos ms destacados se produjeron en los autobuses que conectan Sant Boi con la Diagonal de Barcelona (+14% ), con El Prat (+8 % ) y

    con el aeropuerto (+8 %). La lnea nocturna ( N13 ) tambin aument de forma notable el nmero de viajes (+4,9 %). El resto de lneas experimentaron variaciones menos significativas.

    Entrega de las ayudas de la Fundacin OrdesaLa Fundacin Ordesa ha entregado las Ayudas Ordesa a seis proyectos destinados a atender a la infancia y la maternidad ms desfavorecida. La Fundacin Ordesa ha destinado a esta convocatoria 250.000 euros.

    El Ayuntamiento ha reforzado los equipos de limpieza con agua median-te la contratacin de ocho personas y la incorporacin de un vehculo y dos nuevas mquinas. En el marco del Plan de mejora de la limpieza, se ha incrementado un 75 % el nmero de horas semanales destinadas a estas tareas, pasando de 240 a 420 horas.

    En el marco del mismo plan, el Pleno aprob en febrero una modificacin de la ordenanza de tenencia y proteccin de animales de compaa. Se multipli-ca por dos el importe de las sanciones a las personas propietarias de perros que no recojan correctamente los ex-crementos de sus animales en la va pblica. La sancin costar ahora 301 euros (hasta 450 en caso de reinci-dencia). El 7 de marzo, por otra parte, se presentar el rea de recreo para perros situada en La Muntanyeta, que dispondr de espacios dignos, amplios y cmodos para el recreo y socializa-cin de los animales.

    Ms equipos de agua para la limpieza viaria

    El teniente de alcalde de Medio Ambiente y Entorno Natural, Josep Puigdengolas, con integrantes del voluntariado forestal de Sant Boi

    Reduccin de la tarifa de aparcamiento en zona azulEl Ayuntamiento ha reducido el pre-cio del aparcamiento en la zona azul para dinamizar la actividad comercial y facilidad los desplazamientos para hacer gestiones. La rebaja llega al 50% en los perodos cortos (hasta 30 minutos) para favorecer la rotacin de las plazas de aparcamiento La me-dida es efectiva desde principios del mes de marzo.

    El tiempo mnimo de aparcamiento ser de 10 minutos y tendr un coste

    de 5 cntimos, a partir de la aplica-cin de la nueva tarifa. Los 30 minu-tos de aparcamiento en la zona azul se abaratan un 43% y pasan a costar 40 cntimos (antes eran 70). Una hora de estacionamiento costar 0,90 eu-ros (antes 1,20 euros). Las 2 horas de aparcamiento se abaratan un 32% (de 2,20 a 1,50 euros). Los 160 minutos de tiempo mximo de aparcamiento se rebajan a 2,15 euros (antes costa-ban 2,85 euros).

    Jornada de restauracin en la Font de GolbesEl domingo 15 de febrero el grupo de voluntarios y voluntarias ambientales de Sant Boi llev a cabo diversas ac-ciones de restauracin ambiental en el entorno de la Font de Golbes, en la montaa de Sant Ramon. Las tareas realizadas sirvieron para reconstruir un muro de imitacin de piedra seca y ayudar a recuperar el torrente que pasa junto a este paraje natural.

    El voluntariado ambiental, creado a iniciativa del Ayuntamiento, traba-ja los fines de semana en diferentes entornos (el ro, las lagunas de Can

    Dimoni, la zona forestal, etc) para mejorar el medio ambiente local y concienciar a la ciudadana en los h-bitos y valores de la sostenibilidad. Se pretende as restaurar los ecosistemas autctonos de fauna y flora, eliminar especies invasoras, recuperar espa-cios degradados, crear y conservar itinerarios de naturaleza o mantener en buen estado los espacios de uso pblico existentes en el entorno na-tural de Sant Boi. Ms de 20 personas componen este grupo de voluntarios y voluntarias.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    15

    Vistas arbitrales en Sant Boi para mediar en conflictos de consumoLas vistas arbitrales de consumo ya se ha-cen en Sant Boi. La celebracin de estas vistas en el municipio es fruto de un con-venio entre el Ayuntamiento y la Agencia Catalana de Consumo con el objetivo de evitar desplazamientos a los usuarios del servicio. La primera sesin de vistas tuvo lugar el 25 de febrero en el Ayuntamiento y estuvieron presididas, de manera excep-cional, por la presidenta de la Junta Arbitral de Consumo de Catalua, Maril Gramunt Fombuena (en el centro de la imagen, junto a la alcaldesa). Las funciones de secretara de vistas le corresponde a la responsable tcnica de consumo.

    La Oficina Municipal de Informacin al Consumidor, en el marco de sus competen-

    cias, atiende las consultas, reclamaciones y denuncias de personas consumidoras/usuarias y lleva a cabo las mediaciones en los conflictos de consumo que se plantean. Tanto la Junta Arbitral de Consumo de Ca-talua como la Oficina Municipal de Infor-macin al Consumidor de Sant Boi, tienen inters en que la ciudadana afectada por un conflicto, con proveedores de productos o prestadores de servicios, puedan resol-verlo de forma cercana y sin necesidad de desplazarse del municipio.

    El arbitraje es un procedimiento gratuito a travs del cual el consumidor y la em-presa aceptan voluntariamente que sea un tribunal arbitral quien resuelva el conflicto, cuyo dictamen se comprometen a cumplir.

    Imagina Sant Boi: la ciudad vista por los jvenesUn grupo de adolescentes de los barrios Centro y Vinyets-Mol Vell, de entre 14 y 16 aos, realizan una serie de fotografas de la ciudad utilizando plataformas como Insta-gram o Facebook. Con estas fotografas de lugares escogidos por los participantes se inicia una reflexin sobre el modelo de ciu-dad que quieren. Los jvenes participantes se encuentran los jueves a las 17 h en Can Massallera.

    La iniciativa se dirige a los centros de educacin secundaria de los barrios Cen-tre y Vinyets-Mol Vell (taca, Rubi I Ors, Pedaggium Cos y Joan Bardina), las enti-dades de ocio y el grupo de jvenes El Ca-rrer. La idea es invitar a los adolescentes en el tramo de edad de 14 a 16 aos a foto-grafiar diferentes lugares de la ciudad que les hayan llamado la atencin, a travs de recursos propios (mviles o mquinas foto-grficas de los mismos adolescentes) y me-diante aplicaciones como Instagram.

    Con esta experiencia se pretende que los adolescentes crean en ellos y en sus com-paeros, quieran conocer y experimentar, se impliquen en su ciudad y desarrollen

    habilidades comunicativas y de dilogo. En definitiva, se trata de que los participantes construyan futuro, participen, lideren, y se impliquen en su ciudad.

    Grupo promotorAlumnos de secundaria del Instituto taca, del Pedaggium Cos i del grupo El Carrer forman el grupo promotor de esta expe-riencia que se quiere extender a otros ba-rrios de la ciudad. As, el jueves 5 de marzo se har en Can Massallera un taller de Vjs i una performance con las fotografas y voces de Imagina Sant Boi (#ImaginaSantBoi). El sbado 7 de marzo habr un espectculo de break dance y un taller de baile a cargo del grupo Kepas|Funkin Bastard.

    Los jvenes interesados podrn incorpo-rarse al proyecto hasta el mes de abril.

    Inscripciones: [email protected]

    facebook.com/imaginasantboi

    Ms informaci:imaginasantboi.wordpress.com

  • Viure Sant BoiN mar 15

    16

    Guia sobre la discapacitat intellectualEl Parc Sanitari de Sant Joan de Du participa activament a la guia sobre discapacitat intellectual impulsada per la Uni Catalana dHospitals. Aquesta guia pretn servir dorientaci al sector professional que atn a persones amb discapacitat intellectual, dels diferents serveis, recursos, programes i tamb de les organitzacions dels mbits de Salut i Social, Educaci, Treball i Justcia.

    Reconeixement a les Germanes HospitalriesLa Congregaci de les Germanes Hospitalries del Sagrat Cor de Jess ha estat reconeguda amb la Medalla dOr al Mrit Cvic que atorga lAjuntament de Barcelona.A Catalunya , la instituci gestiona lHospital Verge de la Merc (Barcelona); el Complex Assistencial en Salut Mental Benito Menni ( Sant Boi ); lHospital Sant Rafael (Barcelona); lHospital Sagrat Cor (Martorell) i el Centre Psicopedaggic Mare de Du de Montserrat (Caldes de Malavella), a ms duna mplia xarxa de dispositius comunitaris.

    Campanya contra lestigmatitzaci de les malalties mentalsLaliana catalana de lluita contra lestigma i la discriminaci en salut mental, Obertament, ha encetat la campanya No facis com si res: Dna la cara, amb lobjectiu devidenciar que existeix un tab social respecte als problemes de salut mental, i per sensibilitzar la ciutadania que tenir un problema de salut mental s molt com i no hauria de ser vergonys parlar-ne. Ms informaci al web de la campanya (donalacara.org).

    Endesa ha substitut un transforma-dor de la subestaci elctrica situada al costat de la ronda de Sant Ramon que provocava molsties al venat. La millora es produeix desprs que lAjuntament reclams a lempresa elctrica la revisi de lequip causant del soroll. El passat mes de gener es va fer el canvi del transformador i du-rant un mes shan fet inspeccions per tal de verificar que funciona correc-tament. El cost de loperaci ha estat d1 mili deuros i ha anat a crrec de la companyia elctrica.

    Els treballs de substituci del transformador es van encetar al mes dagost de lany passat i van finalitzar al desembre. Fa un any es va cons-tituir una comissi de seguiment per vetllar pels acords amb lempresa elctrica i supervisar el bon funciona-ment del transformador substitut. El soroll provocat per lantic equip cau-sava molsties als vens dels carrers Josep Marieges i Mossn Antoni Sola-

    nas situats ms a prop de la subesta-ci elctrica.

    Durant aquest temps, tcnics de la Diputaci de Barcelona han me-surat el nivell de soroll i lemissi radioelctrica de la central. Dacord amb les anlisis efectuats (visibles a la secci de medi ambient del web municipal), les emissions radioelc-triques de la central elctrica estan

    Ajuntamenti vens frenen el soroll de la central

    molt per sota de les recomanacions del Consell de la Uni Europea.

    Les tasques de substituci del transformador de tensi de distri-buci urbana han estat complexes a causa de les dificultats tcniques del canvi i ha calgut la intervenci de les dues companyies que operen a la subestaci elctrica (Endesa i Red Elctrica).

    Nou transformador de la central elctrica.

    Auditories energtiques gratutes a les llarsLAjuntament ha posat en marxa la campanya A Sant Boi som eficients! Estalviem energia a casa. La campanya consisteix a installar contadors intelligents a les llars. Passats uns dies, tcnics municipals en comprovaran el consum, facilita-ran consells destalvi energtic als usuaris i els donaran indicacions per reduir de forma efectiva el consum energtic. La iniciativa pretn, a ms de reduir la despesa, ajudar a preve-nir la pobresa energtica al nostre municipi.

    santboi.cat/someficients

  • Viure Sant BoiN mar 15

    17

    70 aniversari de lalliberament de MauthausenEl 7 de maig far 70 anys de lalliberament del camp de concentraci nazi de Mauthausen desprs de la Segona Guerra Mundial. Amb motiu de lefemride, la Biblioteca Jordi Rubi i Balaguer ofereix, al llarg del mes de mar, una exposici de fotografies sobre lhorror viscut en aquell i altres camps de deportats. Lexposici s una iniciativa de les associacions Amical Mauthausen dEspanya i Frana, el Comit Internacional de Mauthaussen i el Ministeri de lInterior dustria. A la inauguraci (dia 3) est prevista lassistncia dEnric Garriga, president dAmical Mauthausen, i lhistoriador Juan M. Calvo Gascn, que oferir la conferncia Els republicans dels camps nazis, 70 aniversari de lalliberament. Tot coincidint amb lesdeveniment i aprofitant la commemoraci del Dia Internacional de les Dones, la biblioteca dedica la tertlia literria de mar a lobra Un cel de plom, amb lassistncia de lautora Carme Mart, una histria de solidaritat, coratge i supervivncia, homenatge al centenari del naixement de la catalana Neus Catal, supervivent del camp de concentraci de Flossenbrg (Txquia). A ms, la biblioteca ofereix durant tot el mes mostres de llibres al voltant del paper de les dones a les guerres i sobre lhorror nazi als llibres.

    Segona edici de la cursa solidria Sant Ramon de nitEl divendres 13 de mar, a les 20 h, est prevista una nova edici de la Sant Ramon de Nit, Pujada i Baixada Solidria. Es tracta duna iniciativa del Club Atletisme Sant Boi, Nordic Wal-king del Baix Llobregat, 6x100=H2O i Intermn Oxfam amb la collaboraci de lAjuntament. La cursa es realitza en el marc de la Trailwalker 2015, una travessa que lOng Intermn Oxfam organitza per lluitar contra la pobresa on participen dos equips de la ciutat vinculats a les entitats orga-nitzadores.

    La Trailwalker s una competici esportiva que desafia equips formats per 4 persones a recrrer a peu una distncia de 100 Km en un temps de

    32 hores. Hi ha edicions daquesta singular cursa a diferents punts del mn. A Catalunya, la Trailwalker est programada per als dies 18 i 19 dabril a lanomenada via verda de Girona (entre Olot i Sant Feliu de Guxols). Els diners que es recullin safegiran a la recaptaci de la Trailwalker desti-nada a la construcci de pous daigua a lfrica.

    Ms informaci:Sortida i larribada: pl. de la Bbila (sortida: 20 h) Inscripcions: www.santramondenit.blogspot.com.Preu solidari: 6 , persones adultes, i 3 , menors de 16 anys.

    La Carxofada 2015 obre la primaveraEl proper diumenge 22 de mar est prevista una nova edici de la festa de la carxofada de Sant Boi a la ram-bla i a la plaa de lAjuntament. Ser la 16a Carxofada, Sant Boi degusta carxofes i arriba amb interessants novetats. Es presentar la Tapa De-gusta 2015 (hot dog de botifarra de carxofa), elaborada amb les aporta-cions de la dotzena destabliments participants a la festa. Loferta gas-tronmica es completar amb pro-postes farcides de personalitat: creps i raviolis de carxofes o migas de car-xofa, entre altres.

    Les visites amb bicicleta a un camp de carxofes sn una altra de les nove-tats programades. Tamb saprofitar el moment per presentar la Prima-vera Experience, un programa de les activitats que es poden fer a la ciutat durant el temps de primavera que tamb es repartir als hotels, les oficines de turisme de la comarca i

    els edificis municipals de Sant Boi. I, donat que el dia 22 s tamb el Dia Mundial de lAigua, a la Masia de Can Juli, shan programat, al mat, tallers familiars de jocs de construcci i des-coberta.

    La Carxofada, per, t molts al-tres alicients: la 6a Trobada de Colleccionistes de Plaques de Cava, la 9a Trobada de Puntaires La Uni, activitats infantils a la plaa de lAjuntament, un showcooking de

    carxofes amb el cuiner Pep Nogu, venda de carxofes, exhibici de ball country, un concert del grup santboi Cucarachas Enojadas i portes obertes al Museu-Can Barraquer.

    Ms informaci: Horari i lloc: mostra gastronmica, de 12 a 17 h, a la rbla. Rafael Casanova i a la pl. Ajuntament Activitats: agenda (pg. 23) i www.santboi.cat/carxofada.

    La carxofa s lhortalissa ms representativa del Parc Agrari del Baix Llobregat.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    18

    Sala de Plens

    socialistes.cat/Territoris/Sant-Boi-de-Llobregat

    ppsantboi.com

    davidparada.com | [email protected] twitter: @davidparada

    facebook.com/PxCSantBoi

    N Se enteran los polticos de lo que pasa en Ciudad Cooperativa?

    N Sant Boi, una ciudad viva y segura

    N Robos en la ciudad

    Marina Lozano Illescas, portaveu

    David Parada Prez, portaveu

    Javier Lpez Herranz, regidor de Ciutat Cooperativa i Mol Nou

    Mientras unos juegan a crear problemas, otros tenemos la responsabilidad de abordarlos, darles respuesta y bus-car las soluciones ms adecuadas. Cuando aparecen pro-blemas puntuales de seguridad, que ponen en riesgo la convivencia en nuestros barrios, es nuestro deber actuar con firmeza. As lo hemos hecho cuando se han producido episodios de este tipo, desde un abordaje policial y tam-bin, de la mano de la ciudadana, buscando soluciones de carcter social.

    Para los socialistas, la seguridad es el requisito indispen-sable para garantizar los derechos de la ciudadana en li-bertad. Por eso la seguridad ciudadana es una prioridad del equipo de gobierno.

    Sant Boi es una ciudad segura. Y cada uno de sus barrios. As lo atestiguan los ndices de delitos y faltas, sensible-mente inferiores a los de nuestro entorno metropolitano.

    An as, tenemos que ser contundentes para que nadie deteriore la convivencia, ya que la convivencia es el valor ms preciado que tenemos los pueblos y ciudades.

    Seremos beligerantes con quienes intentan estigmati-zar y aprovechar hechos aislados para conseguir un mi-serable rdito electoral, como ha sido recientemente la actuacin del PP y PxC, que slo se acercan a los barrios cuando perciben problemas para conseguir votos.

    Seguiremos trabajando para garantizar que Sant Boi siga siendo una ciudad viva y segura.

    La seguridad de todos nosotros pasa por tener los efec-tivos policiales necesarios, leyes contundentes y justas, jueces sensatos que no permitan que los delincuentes en-tren por una puerta del Juzgado y a las pocas horas salgan por la otra rindose de los policas que los han detenido y que se han jugado su integridad fsica, y polticos sin com-plejos a que les llamen fachas, o que por ser de izquier-das y presumir de progres, miren ms por los derechos del delincuente que por las vctimas.

    Tras la reincidencia de robos perpetrados en Coopera-tiva-Mol Nou en el mes de enero y principios de febre-ro, hemos instando a la Fiscala a que solicite a los jueces de los Juzgados de Sant Boi que endurezcan las medidas

    cautelares sobre los delincuentes. No puede ser que la mayor parte de los robos de este ltimo mes los haga la misma persona despus de ser detenida en 16 ocasiones y no pase nada.

    Asimismo, hemos instado a la Generalitat de Catalua a que adopte las medidas preventivas necesarias de coordi-nacin entre la Polica Local y los Mossos dEsquadra para evitar ms robos en comercios y viviendas de nuestra ciu-dad. Las estadsticas en Sant Boi son claras: 4.745 actos delictivos al ao y una media de 13 delitos al da.

    Frente a la delincuencia, los incvicos y quienes atentan contra nuestra convivencia solo cabe firmeza y mano dura sin contemplaciones.

    Cuando acab el ltimo pleno municipal de febrero tuve la sensacin de que ningn partido (PSC, PP, CiU e ICV) se entera de lo que pasa en el barrio. La discusin obvia-mente fue en torno al delincuente multirreincidente que entraba por una puerta y sala por la otra, despus de ro-bar en una multitud de comercios. El PSC ha enviado al delincuente a otra ciudad tal como sala en la prensa esta semana. Menuda solucin, pobres los que lo acojan. El PP peda medidas a la Fiscala, o la Generalitat, cuando su partido prometi una Ley contra la multirreindencia que ni est, ni se la espera, y ese es el quid de esta cuestin para que la polica pueda actuar. Pero poco se puede es-perar cuando PP y PSOE hace pocas semanas haban fir-

    mado un nuevo pacto antiterrorista donde acordaban no quitar la nacionalidad a aquellos yihadistas condenados. Hace ya ms de un ao presentamos una campaa que denunciaba los mltiples problemas del barrio, en aquel momento tanto PSOE, PP, CiU e ICV hicieron caso omiso a las propuestas y dijeron que no haba ningn problema. Adems, ahora se ha unido una banda que da patadas en las puertas y realquila ilegalmente los pisos a gente con bajo nivel de convivencia. Los vecinos se merecen mucho ms. No queremos que el barrio se convierta en un Sant Idelfonso de Cornell, o una Florida de lHospitalet, y va-mos a seguir haciendo oposicin para que se tomen me-didas, como siempre hacemos y haremos sin complejos.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    19

    Sala de Plens

    iniciativa.cat/sant boi | twitter: @ICVSantBoifacebook.com/santboians.iniciativa

    ciu.cat | twitter: @jordistboi

    Edici: Ajuntament de Sant BoiCap de comunicaci: Francesc GutirrezRedacci: Vicente Aparicio, Javier Fuentes i Merc Sas Fotografia: baiximagenes.es, Esther Coscojuela, Cristina Diestro i Pepa lvarezDisseny: Pepa BadellGrafisme: Natalia AlcarazImpressi: Rotocayfo, SLDistribuci: IgualssomTiratge: 35.000 exemplars, en paper ecolgicDipsit legal: B-9279-91Distribuci mensual als domicilis de Sant Boi. Incidncies: 93 635 12 16 o apartat TEscoltem de santboi.cat

    Mar 2015

    viureSant Boi SEGUEIX-NOS

    a les xarxes socials

    www.facebook.com/AjuntamentdeSantBoi4.002 magrada

    @AjSantBoi

    www.youtube.com/user/AjuntamentSantBoi

    www.flickr.com/photos/ajuntamentsantboi

    3.042 seguidors

    67.652 reproduccions

    305.275 visualitzacions

    ESCOLTA

    https://enacast.com/radiosantboi

    la rdio municipal

    santboi.cat/radiosantboi

    N Som Sant Boi

    N Vols pagar menys?

    Jordi Garcia Mas, portaveu

    Josep Puigdengolas Torres, regidor

    Som radicalment desquerres, ecologistes, demcrates, no reneguem de la nostra trajectria ni del nostre capital hum i ens sentim profundament orgullosos dhaver par-ticipat en la transformaci de Sant Boi, dels seus barris i carrers, i dhaver acompanyat la seva gent. No volem un nou Sant Boi, volem continuar transformant-lo. Venim de lluny i anem ms lluny encara.

    Som hereus de les lluites venals, de les lluites obreres, del municipalisme rigors, humil, coherent i geners que no arriba a les institucions noms per gestionar-les sin per transformar la realitat. Ens agrada fer poltica en ma-jscules, amb forma i contingut i sense ambigitats, fugint de lactual espectacularitzaci absurda de la poltica.

    Som honestos. Perqu ser nou i honest est b, per tenir una llarga experincia i ser honest encara s millor. I coneixem b la realitat, la teva realitat, perqu vivim en directe els teus problemes, inquietuds, incerteses, les te-ves illusions i les teves esperances perqu som propers sempre, no noms quan arriben les eleccions.

    Som aix i continuarem sent aix. Arribem a les eleccions municipals amb un nou lideratge i un nou equip impregnat per lorgull de la nostra trajectria, de la nostra histria. Som un equip jove, format, expert en Sant Boi, ambicis, i amb ganes de guanyar lalcaldia per continuar transfor-mant. Tenim la capacitat de governar i de canviar la reali-tat. Ha comenat el compte enrere. Amb tu guanyarem.

    CiU Sant Boi creiem que els impostos sn abusius, uns dels ms cars del Baix Llobregat i els sous dels regidors no sajusten a la situaci actual de crisi. Ens hem proposat treballar per baixar-los. Com?

    Comencem pel valor cadastral (contribuci), aquest any 2015 shauria de revisar per ajustar aquest impost al preu actual dels immobles. Nosaltres volem que tu paguis un taxa justa per el teu pis i pressionarem perqu aix sigui.

    Com sabem que ests fart de pagar les zones blaves, nosaltres no les podrem treure per les podem abaratir posant publicitat a la part del darrere del tiquet com fan altres pobles. Caldria intentar treure la zona blava dels carrers que no responen a la finalitat comercial inicial.

    Ja ni ha prou dels sous desproporcionats dels regidors en aquest moment, no entenem per qu encara no shan baixat. Estudiarem un sou digne i just.

    Et necessitem i volem escoltar-te: t animem a fer a la teves propostes en aquest i altres temes al correu elec-trnic [email protected]. Amb tu farem un Sant Boi millor!

  • Viure Sant BoiN mar 15

    20

    OFERTES DE TREBALLEl Servei dIntermediaci i Orientaci Laboral de lempresa municipal CORESSA posa en contacte persones de Sant Boi que busquen feina amb empreses i comeros que necessiten personal. El servei s gratut. Rdio Sant Boi (89.4 FM) emet cada segon i quart dijous de mes un programa sobre ofertes de treball a les 10.30 hores.Informaci: coressa.cat, santboi.cat i SantboiApp (santboiapp.cat)

    Demandes de feina (inscripci amb cita prvia: Masia Torre Figueres, c/ Pau Claris, 14, tel. 936529830).

    Ofertes de feina (tramesa de dades de contacte): correu electrnic [email protected] tel. 936529830).

    Tauler danuncis Setembre14Tauler Mar15

    Aquest mes de mar comena el procs de preinscripci per al curs escolar 2015-2016. Del 10 al 17 de mar shan de realitzar els trmits per a les etapes deducaci infantil, primria i ESO. Abans de linici de la preinscripci els centres educatius han organitzat jornades de portes obertes per donar a conixer els seus projectes educatius. Alguns centres ja han fet aquestes jornades durant el mes de febrer (Amat Verd, Rafael Casanova, Josep M. Ciurana). La resta es faran el dia 3 (Antoni Tpies, Fernndez Lara i Marianao), dia 4 (Massallera i Vicente Ferrer), dia 5 (Parellada, Barrufet i Antoni Gaud) i dia 6 (Montbaig i Benviure). Les jornades de portes obertes al centres deducaci secundria seran els dies 4 (Instituts Joaquim Rubi i Ors, Camps Blancs i Marianao), 5 (Institut taca), 7 (Pedagogium Cos) 8 (Escola Salesiana) i

    Tallers del Club de FeinaEl Club de Feina de Coressa organitza peridicament tallers curts al voltant de temes relacionats amb la recerca

    de feina. Ara com ara, est oberta la inscripci a Xarxes socials, practica Facebook , Twitter i Lindekin (inici dels cursos, dies 13 i 20 de mar), Dnat dalta a portals de feina per Internet: Infojobs (inici del curs, dia 27 de

    mar), Crea el teu correu electrnic a Gmail (inici del curs, dia 27 de mar) i Fes ms visible el teu currculum (inici del curs, dia 10 dabril). La formaci s totalment gratuta. Informaci i inscripcions: CORESSA (c/Pau Claris, 14, telfon 93 652 98 30).

    Curs de E-CommerceEl 15 dabril est previst linici del curs E-Commerce, canal de venda on line. Es tracta duna formaci adreada a persones aturades que tinguin vocaci emprenedora i vulguin aprendre les estratgies del comer electrnic. El curs, de 16 hores, tindr lloc a la Biblioteca Jordi Rubi i Balaguer en horari de mat. Les places sn limitades. Informaci i inscripcions: CORESSA o demanant cita prvia al telfon 93 652 98 30, ext. 412.

    Tallers per a donesEl Centre de Recursos i Documentaci

    de les Dones (CRDD) organitza regularment tallers adreats a les dones. La recerca de feina, un repte emocional, Risoterpia, Control de les emocions a travs del moviment

    del cos i Conviure amb lestrs i lansietat sn propostes previstes per als mesos de mar i abril. Informaci i inscripcions: CRDD (Can Jordana, c/ Ebre, 27), tel. 93 635 12 26 ext. 156 o a www.igualtatsantboi.cat.

    9 (Institut Rafael Casanovas) de mar, amb lexcepci dels collegis Sant Josep, que les va fer al febrer, i Joan Bardina que les va finalitzar el dia 2 de mar. Les escoles Llor i Pedagogium realitzen visites concertades.

    Calendari: Educaci infantil, primria i ESO, del 10 al 17 de mar. Llars dinfants i escoles bressol pbliques, del 4 al 15 de maig. Batxillerats i cicles formatius de grau mitj, del 12 al 19 de maig. Ms informaci: www.santboi.cat/curs15-16 i

    Campanya descolaritzaci 2015-2016

    Enquesta a les llarsContinua fins a final dany lenquesta a persones de ms de 50 anys en el mar del Sant Boi Ageing Study, un treball entre lAjuntament i el Parc Sanitari Sant Joan de Du sobre la prdua dautonomia a letapa final de la vida. Shan realitzat 250 entrevistes. Els responsables de lestudi agraeixen i demanen que continu la collaboraci amb els enquestadors daquest estudi, referent sobre la maduresa i lenvelliment. Informaci: www.santboi.cat/ageingstudy

    Prevenci dincendisDel 15 de mar al 15 doctubre no es pot fer foc a les zones forestals ni 500 m al voltant. No es poden cremar rostolls, marges i restes daprofitaments forestals, agrcoles o de jardineria ni fer focs desbarjo. Queden excloses les rees dacampada i les parcelles de les urbanitzacions, aix com ls dels fogons de gas i de barbacoes dobra amb mataguspires. Informaci: www.gencat.cat i www.forestal.cat/web/Calendari%20Actuacions-ok.pdf

  • Viure Sant BoiN mar 15

    21

    Tauler danuncis Setembre14Tauler Mar15Noves idees per omplir espais en dess de la ciutatCoboi Innova: noves idees per als espais buits de la ciutat s una iniciativa de lAjuntament que demana idees innovadores per revitalitzar espais de la ciutat que no sutilitzen (locals, quioscs, etc.). Els projectes que es presentin han de tenir un valor social i ser sostenibles econmicament. Les persones seleccionades participaran en tallers i podran optar a subvencions. El dijous 5 de mar, a les 10 h, a Cal Ninyo, hi haur una jornada on es presentar pblicament la iniciativa.Informaci i bases: www.santboi.cat/espaisbuits

    Renovaci del cens danimals de companyiaLAjuntament inicia una campanya per actualitzar el cens dels animals de companyia. Per aquest motiu recorda als propietaris de gossos, gats, fures i porcs vietnamites que els han de donar dalta al cens municipal danimals. Un document acreditatiu mitjanant un microxip assegura la titularitat de lanimal i lidentifica a lArxiu dIdentificaci dAnimals de Companyia (AIAC). A ms, els animals han de dur per la via pblica una placa identificadora amb el seu nom i les dades de la persona propietria. Tramitaci: s gratuta i sha de sollicitar a lOMAP (pl. Ajuntament, 1) tot demanant cita prvia a www.santboi.cat/citaprevia.

    Consultes energtiquesLAjuntament ha iniciat un servei per atendre dubtes sobre el consum denergia a les llars. Cita prvia: al tel. 93 635 12 12 o a someficients@santboi i satenen els dimarts, de 9 a 12 h. Les consultes resoltes sexposaran en el programa Parlem de medi ambient de Rdio Sant Boi ( 89.4 FM, dimarts, 11.15 a 12 h).

    Anem a pasturarPer conixer la feina dels pastors i dels gossos datura no cal desplaar-se fora de Sant Boi. Podeu participar en les sortides per la muntanya de Sant Ramon que lassociaci ramadera La Gaiata organitza durant els caps de setmana. Les places sn limitades i el punt de trobada s el prquing dinici del cam de la Font de Golbes. Informaci i reserves: [email protected] o al telfon 696 776 271. Preu: 1

    Descomptes tursticsGaudir de descomptes per visitar el Museu de Sant Boi i altres punts turstics a la comarca s molt senzill mitjanant els cupons promocionals del Consorci de Turisme del Baix Llobregat. Cal inscriures al web del Consorci i descarregar els cupons o b solicitar-los. Inscripcions: turisme.elbaixllobregat.cat/

    Cursos per a jovesA labril comenaran nous cursos formatius per a joves. Cursos de monitor/a dactivitats de lleure infantil i juvenil, de competncies lingstiques, de conversa en angls i de competncies relacionades amb les xarxes socials sn les

    Casals destiu municipals 2015. Del 16 al 20 de mar cal fer les preinscripcions per als casals destiu municipals per a infants i adoles-cents. Preinscripci: Les famlies interessades podran omplir un formulari al web municipal (www.santboi.cat/casals) o anar a lOMAP (pl. Ajunta-ment, 1), Can Massallera (c/ Mallorca, 30) o LOlivera (pl. Montserrat Roig, 1). s imprescindible que els infants estiguin empadronats a Sant Boi.

    propostes per a persones de 18 a 35 anys. Informaci i inscripcions: del 9 de mar al 8 dabril, al Servei dInformaci Juvenil El Punt (Can Massallera. c/Mallorca, 30), tel. 93 652 98 43 i [email protected]. Lloc de realitzaci dels cursos: Can Massallera.

    Concurs de fotografiaLassociaci fotogrfica Afoboi convoca la 7a edici del Concurs Estatal de Fotografia Vila de Sant Boi. Podeu participar-hi en dues categories: tema lliure i Sant Boi. Presentaci doriginals: De l1 al 31 de mar. Bases: www.afoboi.cat. Lliurament de premis: 14 de maig, al Museu-Can Barraquer

    Iniciativa per la salut mentalObertament, laliana catalana contra lestigma i la discriminaci en salut mental ha iniciat la campanya Dna la cara per la salut mental. La iniciativa demana fotografies i missatges amb propostes per millorar la percepci de les malalties mentals que es poden deixar al mur de la pgina web de laliana. Informaci: donalacara.org. Facebook dObertament i @noalestigma, a Twitter. #donalacara

    Fer compostatge domsticLAjuntament proporciona gratutament compostadors domstics oferts per lEntitat del Medi Ambient a les persones que ho sollicitin per reutilitzar la matria orgnica que generem a la cuina, al jard i al camp. Des de 2011, se nhan lliurat ms de 200. Sollicituds: tel. 93 6351200 ext. 382 o a [email protected]

    Recollir les pilesLAgencia de Residus de Catalunya ha posat en marxa Apilo XII, campanya informativa per fomentar la recollida de piles i acumuladors. Informaci: www.apilo.cat.

  • Viure Sant BoiN mar 15

    22

    Agenda Mar15 Agenda infantil

    Dies 4 i 19 de mar19.30 h I Tallers: Estonetes familiars.Dia 4: jocs en famlia, per a nens i nenes d1 a 3 anys, a crrec dEines. Dia 19: corresponsabilitat a la llar, per a infants de 4 a 11 anys, a crrec de Fil a lAgulla. Inscripcions: a partir del 28 de febrer, a les 10.45 h. Lloc: Ludoteca LOlivera. Organitzaci: Ajuntament

    Dies 6, 13, 20 i 27 de mar LHora del Conte. Biblioteca Jordi Rubi i Balaguer: Superherones, Contes a quatre veus, El gos Faluc. Rosalia, la gata espia (dies 6, amb Blai Senabre, 13 i 20, amb Anna Garcia). Biblioteca M. Aurlia Capmany: Si fa sol, si (dia 13, amb Blai Senabre) i Contes per somiar (dia 27, amb Sara Genovart)

    Dissabte 21 de mar12 h I Taller: El saquet de plantes remeieres. Per a infants a partir de 6 anys. Gratut amb inscripci prvia. Places limitades. Lloc: Biblioteca Jordi Rubi i Balaguer. Organitzaci: biblioteques de Sant Boi

    Agenda infantil

    De l1 de mar al 7 dabrilCooperaci: Ms a prop. Per conixer millor els efectes de la vulneraci dels Drets Humans al mn, especialment els drets a laigua, a lalimentaci, a la salut i a leducaci. Lloc: Can Massallera. Organitzaci: Ajuntament

    Del 2 al 27 de marMemria histrica: Imatges i memria de Mauthausen. Iniciativa del Ministeri de lInterior austrac, recordar la realitat daquest camp de concentraci i daltes mant viva la memria dels deportats del Tercer Reich. Inauguraci: dia 3, a les 19 h. Lloc: Bibl. Jordi Rubi i Balaguer. Entrada gratuta. Organitzaci: Amical Mauthaussen

    Del 3 al 27 de mar Pintura: collectiva. A crrec dels membres de Retall dArt, en el marc dEl Vestbul, espai dart a Cal Ninyo. Lloc: Cal Ninyo. Organitzaci: Retalls dArt

    Del 7 de mar al 5 de juliolDones: Fmina, ser dona a Roma. Literatura, el sexe i el poder... Mn secret amagat als mosaics, les pintures, etc. Lloc: Museu-Can Barraquer. Preu: 2 , descomptes per a persones jubilades, aturades, menors de 12 anys i ICOM. Org.: Ajuntament

    Del 9 de mar al 25 dabrilDones: Cos impropi. La poltica del cos. Reps de les teories contempornies del feminisme i les minories sexuals a travs de lart. El dies 17 i 31 de mar i 14 dabril, a les 18 h, visita guiada amb reserva prvia a [email protected] o al tel. 93 661 46 46. El 18 de mar, a les 18 h, xerrada: La poltica del cos, amb Llus Torrens. Lloc: Can Castells Centre dArt. Gratut. Organitzaci: Ajuntament

    Fins al 9 de marCooperaci: Solidries, 20 anys dagermanament. 20 anys de cooperaci santboiana amb San Miguelito (Nicaragua). Lloc: pl. lAjuntament. Organitzaci: Ajuntament

    Del 20 de mar al 2 de maigPintura: La pell dels blaus. Lnima del color, experincies vitals. De Montse Vendrell. Reflexi sobre la creaci pictrica i lessncia del color. Inauguraci: dia 19 de mar, a les 18.30 h. Lloc: LaSaleta de Can Castells. Entrada gratuta. Organitzaci: Ajuntament

    Exposicions

    Diumenge 1 de mar12 h I Dia de Andaluca. Missa rociera i dinar popular amb migas i sardinada. Lloc: pl. Teresa Valls i Div. Preu: 2 . Organitzaci: ACA Casa de Sevilla

    Dimarts 3 de mar17.30 h I Salut: Dia de les Malalties Minoritries. Amb la presidenta de la Fed. de les Ass. de Malalties Minoritries, Ana M Quintero, i xerrada sobre la sndrome de Rett. Lloc: Cal Ninyo. Org. : Ajuntament 19 h I Exposici: Imatges i memria de Mauthausen. Inauguraci. Amb el president dAmical Mauthausen, Enric Garriga, i la conferncia Els republicans als camps nazis, 70 aniversari de lalliberament, amb de lhistoriador Juan Manuel Calvo Gascn. Lloc: Bibl. Jordi Rubi i Balaguer. Organitzaci: Amical Mauthaussen

    Divendres 6 de mar18.30 h I Lliurament Sambori mnium 2015. 9 premi escolar de narrativa en catal del Baix Llobregat. Amb lescriptor santboi Vctor Jurado i la coral No ve dun to. Lloc: Cal Ninyo. Org.: mnium Cultural

    Dissabte 7 de mar21 h I Msica: Slo Gilando. concert acstic Rock sin Roll: Una cancin antes de marcharme. Versions de Neil Young, Simon & Garfunkel, Eric Clapton i molts ms. Lloc: Casal de Casablanca. Entrada gratuta. Organitzaci: Les Muses de Casablanca 22 h I Msica: Rubrifolkum 2015, El Tradicionrius del Baix Llobregat. Amb els aragonesos Maut (electrofolk), dins dels 25 anys del Rolde Aragons de Barcelona, i Balkan Alien Sound (Irsih balkan gypsy). Lloc: Cal Ninyo. Preu: 6 Organitzaci: Associaci Qui hi ha i Cal Ninyo

    Diumenge 8 de mar17.30 h I Ball popular. Lloc: Can Massallera. Preu: 3 , socis, i 4 , no socis. Organitzaci: AV Vinyets i Mol Vell

    Divendres 13 de mar 20 h I Cursa solidria: 2a Sant Ramon de Nit. Sortida: pl. de la Bbila. Inscripcions: www.santramondenit.blogspot.com fins a 700 places. Persones adultes, 6 , i menors de 16 anys, 3 . Recaptaci per a Intermn Oxfam Trailwalker. Organitzaci: Nordic Walking Baix Llobregat, C Atletisme Sant Boi, 6x100=H2O i Intermn Oxfam Trailwalker

    20 h I Dansa: Espectacle amb els alumnes de totes les edats de lestudi Baobabs. Lloc: Can Massallera. Preu: 4 . Organitzaci: Estudi de Dansa Baobabs

    Dissabte 14 de mar9 h I Gimnstica rtmica. Jornada comarcal dins dels Jocs Esportius Escolars. Lloc: Poliesportiu La Parellada. Organitzaci: Consell Esportiu del Baix Llobregat 22 h I Msica: Rubrifolkum 2015, El Tradicionrius del Baix Llobregat. Amb Bj (folk irlands gallec) i el portugus Lus Peixoto (electrofolk). Lloc: Cal Ninyo. Preu: 6 . Organitzaci: Ass. Qui hi ha i Cal Ninyo

    Dies 14 i 28 de mar17 h I Jocs de taula moderns. Lloc: Can Massallera. Organitzaci: Frikigames

    Diumenge 15 de mar7.30 h I Excursi: Les Fonts del Llobregat. Preu: 39 . Desplaaments en transport pblic. Informaci i reserves: AV Vinyets i Mol Vell, de dl. a dj., de 18 a 20 h, a Can Massallera, o al telfon 93 652 28 17 10 h I Jornada de migas extremeas. Lloc: Zona de pcnic de Camps Blancs. Organitzaci: Associaci Cultural Nuestra Seora de Ftima 11 h I XXVIII Aplec de la Sardana de Sant Boi. Amb les cobles Llusos de Taradell i Ciutat de Sabadell. Lloc: plaa de lAjuntament. Organitzaci: Ajuntament 12 h I Teatre familiar: Sense solta. Cia de teatre mbil i a la Temporada dArts Escniques. Lloc: Can Massallera. Entrada anticipada: 5 , a www.teatrecanmassallera.ticketea.com. Organitzaci: Ajuntament 19 h I Msica: Lucas Masciano. Presentaci de De Pars a Transilvania, vuit treball del msic argent establert a Barcelona. En el marc del Festival Barnasants. Entrada: 12 , a www.cantauticket.com. Lloc: Can Massallera. Organitzaci: Cultura F i les Nits de les Arts amb el suport de lAjuntament

    Dimarts 17 de mar19.30 h I Concert: Trio musical tradicional, un itinerari musical per lOccitnia. Lloc: Escola de Msica Blai Net. Organitzaci: Joventuts Musicals del Baix Llobregat

    Divendres 20 de marDe 9 a 14 h I Jornada: Ens Mou el TDAH. Conferncies a crrec dexperts en el Transtorn de Dficit dAtenci amb o sense Hiperactivitat. Lloc: Biblioteca Jordi Rubi i Balaguer. Organitzaci: Plataforma TDAH 20 h I Xerrada: La meteo a la muntanya. Lloc: Can Massallera. Organitzaci: Centre Excursionista Sant Boi 22 h I Espectacle: La Machina. Teatre en esquetx dirigida per Josep Sbat. Lamor condueix les actuacions professionals i del grup de teatre de Cal Ninyo. Lloc: Cal Ninyo. Preu: 10 . Organitzaci: Ajuntament

  • Viure Sant BoiN mar 15

    23

    Resum de les activitats 4 de mar14 h I Dinar Intercultural. Lloc: Can Massallera. Preu: 3 (venda anticipada, a Can Jordana). Organitzaci: Associaci El Farah i Ajuntament amb la collaboraci del Consell Municipal de les Dones. 18.30 h I Tertlia literria: Un cel de plom, amb lautora Carme Mart. Lloc: Bibl. J. Rubi i Balaguer. Organitzaci: biblioteques

    5 de mar16.30 h I Ofrena floral al monument de la Dona treballadora. Lloc: c. Eduard Toldr, s/n. Organitzaci: Ass. Gent Gran de Cooperativa i Mol Nou amb la collaboraci de les entitats del Consell de Barri, Consell Municipal de les Dones i Ajuntament 18.30 h I Homenatge a les dones que treballen o hagin treballat com a mestres o professores deducaci reglada. Lacte comptar amb lactuaci de les Fancy Swing i la conferncia El dret a leducaci, pea clau per la igualtat, a crrec de la sociloga Marina Subirats. Lloc: Escola Antoni Gaud. Org.: Consell Municipal de les Dones i Ajuntament

    6 de mar12 h I Lectura del manifest commemoratiu del 8 de mar. Lloc: pl. lAjuntament. Organitzaci: Ajuntament

    11 de mar18.30 h I Presentaci del llibre Relatos de un mundo gris, amb lautora Tessa Mas. Lloc: Bibl. J. Rubi i Balaguer. Organitzaci: biblioteques

    12 de mar19.30 h I Conferncia: Cmo ser mujer en Roma y no morir en el intento: descubriendo historias femeninas a travs de los epitafios, amb M Carmen Delia Gregorio. Investigadora de gnere. Lloc: Museu-Can Barraquer. Organitzaci: Ajuntament

    13 de mar19 h I Presentaci del llibre Els noms de lloc de la Marina. Toponimia de Sant Boi, amb lautora santboiana Griselda Encinas. Lloc: Bibl. J. Rubi i Balaguer. Organitzaci: mnium Cultural i Consorci per a la Normalitzaci Lingstica

    15 de mar 11.30 h I Taller familiar: Fogons divins: La cuina del pante femen rom. Lloc: Museu-Can Barraquer. Organitzaci: Ajuntament

    18 de mar18 h I Recital potic. Femen i plural: les dones a la poesia. Lloc: Bibl. J. Rubi i Balaguer. Org.: biblioteques

    27 de mar19 h I La dona a la Xo (holocaust), en el marc dEl caf dels filsofs. Lloc: Bibl. J. Rubi i Balaguer.Organitzaci: biblioteques

    Agenda Mar15

    Cartellera i venda dentrades: www.cinemessantboi.comCarrer de Jaume I, 32Telfon: 93 6616114info@cinemessantboi. com

    Cartellera i venda dentrades: www.cinemessantboi.comCarrer de Jaume I, 32Telfon: 93 6616114info@cinemessantboi. com

    19 h I Teatre: Idiota. Comdia negra amb text i direcci de Jordi Casanovas. En el marc de la Temporada dArts Escniques i Msica. Lloc: Can Massallera. Entrades anticipades: 14 a teatrecanmassallera.ticketea.com. Organitzaci: Ajuntament

    Dimecres 25 de mar18 h I Conferncia: Macho rock. Esttica glam, amb Paco Dotes. Un reps pel moviment esttic i musical glam-rock que va influir en grups com Roxy Music, Kiss, David Bowie, Alaska i molts altres. Lloc: Can Castells Centre dArt. Gratut. Organitzaci: Ajuntament 18.30 h I Literatura: Club de lectura fcil. Amb lobra Tant de gust de conixer-la, senyora Anglada, de M. Carme Bernal. Lloc: Biblioteca M. Aurlia Capmany. Organitzaci: biblioteques de Sant Boi 18.30 h I Taller: Com buscar un projecte solidari per a un any. Per a joves dentre 21 i 35 anys. Lloc: Servei dInformaci Juvenil El Punt. La Factoria de Can Massallera. Inscripci: [email protected] o al telfon 93 652 98 43. Organitzaci: Ajuntament

    Divendres 27 de mar20.30 h I Teatre: Vidas prestadas. La relaci entre un director teatral i lactor en una comdia dura, per divertida. Lloc: Cal Ninyo. Preu: 8 , anticipada, i 10 , el mateix dia. Organitzaci: Ajuntament

    Dies 27, 28 i 29 de marDansa: III Premis Coreogrfics de Sant Boi. Per a joves ballarins i ballarines de ballet, jazz, flamenc, danses urbanes, etc. Informaci: http://www.premiscoreografics-santboi.com/. Lloc: Can Massallera. Organitzaci: Jove Cia de Dansa de Sant Boi

    Dissabte 28 de mar19 h I Presentaci de llibres, lectura de poesia. Lloc: Cal Ninyo. Entrada lliure. Organitzaci: Espiral literria

    Diumenge 29 de mar12 h I Espectacles familiars als barris. Espectacle de mgia amb Mgic Raphael. Lloc: Casal de Ciutat Cooperativa. Organitzaci: Ajuntament

    30 i 31 de mar i 1 dabrilEsport: formaci dentrenadors i tecnificacions de bsquet. Informaci: Club Bsquet Sant Boi, tel. 93 654 89 50. Activitat oberta amb reserva al club. Organitzaci: Club Bsquet Sant Boi

    Els dijous11 h I Literatura: Lectures en veu alta. La Mennulara, de Simonetta Agnello Hornby. Lloc: Bibl. Jordi Rubi i Balaguer. Organitzaci: biblioteques de Sant Boi

    Dissabte 21 de mar10 h i 11 h I Cursos esportius: Defensa personal infantil i adults i Nunchacus. Lloc i reserves: c/Sant Joan Bosco, 33. tel. 93 630 72 87. Organitzaci: Mugendo Sant Boi 16 h I Gimcana: Marianao t cor. Dins daquest projecte intercultural, est prevista una gimcana per a nens i nenes de 3 a 15 anys i un espai de tallers per a joves. Lobjectiu s fomentar lespai pblic com a punt de trobada per a jocs i infants. Lloc: pl. Merc Rodoreda. Organitzaci: Fundaci Marianao 17.30 h I Espectacle: Gran festival de primavera. Lloc: Can Massallera. Preu: 5 , socis, i 6 , no socis. Organitzaci: AV Vinyets i Mol Vell 21h I Esport: 11a Cursa Jove 5K. En el marc del projecte doci nocturn VPK. La cursa va nixer per promocionar lesport entre els joves. Trofeus per als tres primers classificats. Inscripcions: www.vpk.cat. Lloc de sortida: pl. Merc Rodoreda. Ho organitza: Fundaci Marianao 23 h I Disco ball: Sevillanas i rumba. Lloc: Can Massallera. Preu: gratut, socis, i 5 , no socis.Organitzaci: Sant Boi Ball

    Diumenge 22 de marDe 9 a 17 h I 16a Carxofada. Sant Boi degusta carxofes.Tapa Degusta 2015, visites amb bici a un camp de carxofes, showcooking, venda de carxofes... (vegeu pg. 17 i www.santboi.cat). Lloc: rambla de Rafael Casanova. Tiquets degustacions: a partir del dia 5, a lOMAP, casals, restaurants participants i a ticketmaster. Preu: 10 , anticipada, 12 , el mateix dia. Organitzaci: Ass. Sant Boi Degusta i Ajuntament 10 h I Esport: 37 Cros del Llor. Aquesta s una activitat oberta a tots els nens i les nenes de la ciutat, a partir dels 3 anys, aix com a les persones adultes que sanimin participar en una jornada tradicional. Ms informaci: www.crosllor.blogspot.com.es. Lloc: Escola Esportiva Llor. Organitzaci: Escola Esportiva Llor 10 h I Esport: Trobada de vleibol per a nens i nenes benjamins i alevins. Lloc: Poliesportiu La Parellada. Organitzaci: Club Voleibol Sant Boi amb el suport de la Federaci Catalana de Voleibol

    I a labril...

    Diada de Sant Jordi

    LAGENDA, a santboi.cat #agendaSB

    Programa complet a www.santboi.cat/diadones i a www.igualtatsantboi.cat

    DIA DE LES DONES

  • comenant pels models que es transmeten a les llars. Hauria de ser normal que una dona faci treballs domstics manuals que shan considerat propis dels homes. Has tret llions vitals de la teva professi?S, lestudi de la matria mha ensenyat que els canvis de veritat comencen per les coses petites. El canvi dun tom varia les qualitats dun material. A la vida i a la professi, tots sn resultats: els bons i els dolents, tots tenen la seva importncia n

    conixer mha pogut sempre. El meu pare va quedar ben parat quan li vaig dir que volia ser qumica per dedicar-me a la metallrgia.

    I ara treballes perqu altres joves segueixin les teves passes... Part de la meva feina s la promoci dels estudis denginyeria entre les estudiants preuniversitries. Cap noia de primria vol ser enginyera per desprs que els explico en qu consisteix i les aplicacions prctiques comencen a tenir inters.

    Trasllades la teva experincia en poltiques digualtat de gnere a la vessant social?Pertanyo al Consell Municipal de les Dones i represento Sant Boi al Consell de les Dones del Baix Llobregat. Les associacions de dones donen la imatge que noms treballen contra la violncia de gnere i el aspectes relacionats amb temes formatius bsics. Aix, cal treballar perqu les dones es treguin de damunt els mites que no les deixen crixer.

    Cal, doncs, que les dones canvin de mentalitat? Els homes i les dones. Reivindico que hi ha homes que poden fer molt b les tasques assignades a les dones. Cal una redistribuci dels papers

    Sha superat ja la idea de que les dones sn de lletres i els homes sn de cincies?Encara no est superat. Pel que fa a les titulacions universitries de tecnologia les dades indiquen que el percentatge de dones s noms del 30 % i fins i tot baixa al 13 % en titulacions denginyeries TIC (informtica i telecomunicacions) .

    En teoria no existeix cap motiu que impedeixi a les dones seguir aquests estudis...Aquest ndex tan baix de matriculacions a carreres tcniques potser obeeix a una tendncia de les dones de fer coses que siguin tils a la societat de forma immediata. A una dona de 18 anys li preguntes a qu es vol dedicar i et contesta que vol ser til a la societat mentre que la resposta ms com dun noi s que prefereix guanyar diners.

    I en qu es fonamenta aquesta tendncia? Es tracta dun problema de models de vida. Quan les noies petites comencen a establir les seves preferncies noms troben models professionals relacionats amb tasques que es consideren reservades a les dones, com infermeria o magisteri. El paper de la dona es relaciona amb leconomia reproductiva. Les dones som engranatges transparents perqu la nostra feina no es veu.

    Ets lexcepci que confirma la regla?Vaig arribar a lenginyeria per una rebelli contra els patrons socials imperants. La curiositat per

    N Les dones som engranatges transparents perqu la nostra feina no es veu

    N Cal treballar perqu les dones es treguin de damunt els mites que no les deixen crixer

    NRIA SALN va nixer lany 1963 i als 18 anys va comenar a estudiar cincies qumiques. Ara s professora i investigadora de la Universitat Politcnica de Catalunya (UPC). En la seva vida professional i ciutadana treballa en el desenvolupament de poltiques digualtat de gnere.

    Els canvis de veritat comencen per les coses petites