programacio tardor 2013

12
tardor 2013 PROGRAMA D’ACTIVITATS SETEMBRE-NOVEMBRE

Upload: casairla

Post on 12-Apr-2017

166 views

Category:

Entertainment & Humor


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Programacio Tardor 2013

tardor 2013PROGRAMA D’ACTIVITATS

SETEMBRE-NOVEMBRE

Page 2: Programacio Tardor 2013

6CICLE LITERARII POÈTIC

DIVENDRES 15 DE NOVEMBRE, 19.30 h

Diario del crashSantiago Niño-Becerra (Barcelona, 1951)

El nou llibre de Niño-Becerra, professor d’Estructura Econòmica a IQS School of Management (URL), analitza l’evolució de l’actual crisi econòmica des dels mo-ments en què va començar a forjar-se fins a l’actualitat. Anticipant-se molts anys a l’esclat del crac, Niño-Becerra va advertir el risc que corria l’economia de precipitar en una fallida de proporcions enormes i de dimensió postglobal.

En el seu últim llibre analitza aquests anys terribles i explica per què l’Estat espa-nyol ha patit molt més que ningú les conseqüències del crash. En les seves pàgi-nes, el lector trobarà la resposta a les més apressants preguntes:

» Va valer la pena aquell creixement a base d’endeutament? » Per què fracassen tant les polítiques de retallades com les d’expansió?» Quan acabarà la recessió i com serà el món quan conclogui aquest malson?

2 6

Page 3: Programacio Tardor 2013

3

DISSABTE 23 DE NOVEMBRE, 19 h

El carrer de l’EmbutPilar Rahola (Barcelona, 1958)

De la mà de dos personatges a punt d’embarcar cap a Cuba —en Miquel, jove de Cadaqués que hi va a fer de capatàs, i la Montserrat, filla de la burgesia barcelo-nina—, Pilar Rahola ens fa passejar per un extraordinari entramat de relacions —sindicalistes, polítics, artistes, pescadors… — i per alguns dels moments cabdals dels anys 20 i 30 a Catalunya i Cuba. Rahola recrea des dels anys de la dictadura de Primo de Rivera i el pistolerisme pels carrers de Barcelona, fins a la proclama-ció de l’Estat Català per Lluís Companys a la plaça de Sant Jaume; de la bomba del Liceu a l’esclat de la Guerra Civil i els Fets de maig del 1937; i també la Cuba efervescent de les plantacions de sucre, el teatre, la Macorina i l’esclavatge. I, com un món dins el món, tancat i tanmateix reflex de l’exterior, Cadaqués: un gresol on es fonen el paisatge tel·lúric i la cultura refinada, les bruixes, la vida dels pescadors i els burgesos estiuejants, la Ben Plantada, Dalí, el gran pedagog Lluís Tasis, Duc-hamp… Un gresol, malgrat tot, que amb la Guerra Civil no podrà escapar d’esber-lar-se i que el trastornin els vaivens del món i de la història.

Valent-se de la tècnica del collage i alternant els punts de vista per retratar una realitat calidoscòpica, Pilar Rahola evoca un univers fascinant en el seu camí cap a l’esfondrament, i, alhora, ret també un homenatge als ideals de la República i als mestres que en van ser l’estendard.

6

Page 4: Programacio Tardor 2013

4

DISSABTE 30 DE NOVEMBRE, 19 h

Addendum. L’endemà de la independència Albert Pont (El Masnou, 1971)

Delenda est Hispania va néixer de la voluntat de desacomplexar el sobiranisme cata-là. D’obrir les mentalitats i canviar les actituds. D’imaginar un escenari que fins ales-hores semblava una utopia. I des de la seva aparició, el setembre del 2012 moltes coses han canviat per sempre més. Fa tan sols un any no hauríem estat capaços ni de somiar on som ara. I tot això sense trencar ni un sol plat.

Addendum neix amb la necessitat de complementar Delenda est Hispania en qües-tions molt concretes que suposaran un enorme repte per als nostres representants polítics durant el procés de transició constitucional de Catalunya a la plena sobirania. Perquè el procés continua inexorablement. La decisió ja està presa. No hi ha marxa enrere. No tornarem a l’estat anterior. La construcció de les estructures d’Estat no té aturador: hisenda pròpia, diplomàcia, banc central... Cal començar a dissenyar les estratègies per superar els riscos del procés, sent conscients que, mentrestant, l’Es-tat espanyol actuarà per ofegar, centralitzar i generar una involució en tots els àmbits que estiguin sota el seu control. La bona notícia és que cada vegada seran menys. I que nosaltres ja estem treballant en un escenari que ells ni tan sols han previst.

Page 5: Programacio Tardor 2013

65

DISSABTE 14 DE DESEMBRE, 19 h

El dios de las praderas verdesMaría José Celemín (Ponferrada, 1970)

María José Celemín presentarà la seva novel·la El dios de las praderas verdes oferint un recital amb violí i piano declamant paràgrafs de la mateixa i presentant, alhora, els continguts del llibre. Aquest déu de les praderies verdes representa la bondat i l’autenticitat del cor humà més enllà de dogmes religiosos.

El llibre, a través del personatge de Victòria, descriu escenes en què els perso-natges actuen a través de les seves emocions, la por, l’enveja i l’amor. Descriu la tradicional societat val·lisoletana verbalitzant, a través del personatge de Vicente, els pensaments més íntims de les actuals elits dirigents. Nova York, com a societat oberta, multicultural i dinàmica, apareix a la novel·la com el contrapunt a la caste-llanolleonesa. La banca, l’enamorament i els fàrmacs de la medicina convencional són altres escenaris que parlen dels problemes que l’home modern afronta en les societats occidentals.

Page 6: Programacio Tardor 2013

6

}SONSDE TAVERNA

DISSABTE 21 DE SETEMBRE , 22.30 h

Quim Vila Espectacle humorístic de cançó irònicai discurs àcid i crític

Després d’uns quants discs i tres espectacles («Quan l’alegria és a la sala, la triste-sa puja l’escala», «Quina merda… tot!» i «Quina puta merda…tot!!!»), Quim Vila pre-senta ara el nou espectacle humorístic «Algun altre suggeriment resolutiu i coherent que no sigui un estat independent? Construït a base d’speechs irònics marca de la casa i de temes de «Cançons d’intents d’un país 1» i «Cançons d’intents d’un país 2» (en gravació), s’inspira en el procés independentista català i en declaracions de polítics de l’unionisme més cavernícola.

www.quimvila.com

*Entrada 10 euros

Page 7: Programacio Tardor 2013

7

DIVENDRES 18 D’OCTUBRE, 22.30 h

Miquel Abras Cantautor

Miquel Abras presenta «Equilibris impossibles», un disc ple d’energia i noves me-lodies. Va ser durant els mesos de desembre de 2011 i gener de 2012 que el músic bisbalenc va gravar als estudis itinerants Paracetamol el seu quart disc d’es-tudi. «Equilibiris impossibles» suposa una ruptura estilística respecte els anteriors discos. L’amor, que era l’eix central dels tres primers treballs («Entre mil vidres trencats», 2006; «M’agrada sentir el que tu sents», 2008 i «Temps de zel», 2010) queda enrere, i les històries quotidianes guanyen un pes important en aquest disc que també es caracteritza per la recerca d’un nou so, de la mà de Jaume Pla (Ma-zoni) com a productor.

Miquel Abras és un dels artistes amb més repercussió dins de l’escena musical catalana. Ha actuat en escenaris arreu del nostre país i ha guanyat els premis més prestigiosos. El disc «Temps de zel» li va merèixer el Premi Enderrock 2011 per votació popular a la millor cançó d’autor («L’últim adéu»). Durant el 2009 va acon-seguir el Disc Català de l’Any, guardó que concedeix Ràdio 4. Aquell mateix any també va rebre el reconeixement a millor artista, millor disc, i millor lletra de cançó pop-rock per part de la revista Enderrock pel disc «M’agrada sentir el que tu sents». Va ser precisament gràcies a un concurs, el de maquetes Sona9, que va guanyar el 2005, que l’any següent va poder editar el seu primer treball discogràfic, «Entre mil vidres trencats».

*Entrada 10 euros

Page 8: Programacio Tardor 2013

}8

DISSABTE 9 DE NOVEMBRE, 22.30 h

Nombres de Mujer Cabaret literari

Nombres de Mujer és un recital de cançons amb la veu i paraula d’Àngel Cerda-nya «El Sueco»; el piano de Josep Maria Borràs i direcció artística d’Àngela Martínez. En aquesta peça de cabaret literari es barregen textos i cançons: textos que es canten i cançons que es diuen, versos que parlen de dones, melodies que s’inspiren en dones...

Hi trobarem diferents estils i gèneres; principalment tangos, però també vals, algun fox-trot, cha-cha, rumba, copla, milonga, samba o havanera... diferents estils i un denominador comú: les dones i els seus noms. Cada cançó parla, de una forma o una altra, d’una dona, d’un grup de dones o d’un tipus o ideal de dona... Algunes parlen de dones que van existir realment (Malena, Alfonsina, La Teresa). D’al-tres expliquen una historia fictícia en la qual la protagonista és una dona (Madame Ivonne) i en d’altres, un home parla d’una dona i els seus sentiments envers ella (Teresita, Margot, Malena, Nelly). Hi ha cançons còmiques i lleugeres (Chorra, Ca-pullito de Alelí, Enriqueta) i d’altres melancòliques o potser, només potser, tristes (Rosina). Algunes es refereixen a dones misterioses (Mona Lisa, Laura) i a d’altres el títol no és un nom, sinó una descripció (La Niña de la Estación, Rubias de Nueva York) o una situació (En la Puerta de la Gloria se Presentan Tres Mujeres).

Aquestes cançons tenen nom de dona però parlen de tots nosaltres —homes i do-nes— doncs tots som les dones de les que parlen aquestes cançons: com elles som dolces o tendres o amargues o alegres o tristes... De la mà d’aquestes dones torna-rem a sentir... i a entristir i a riure...amb l’excusa sobtada d’uns Nombres de Mujer.

*Entrada 8 euros

Page 9: Programacio Tardor 2013

DISSABTE 23 DE NOVEMBRE, 22.30 h

Neus Mar, havaneres en femení Havaneres

Neus Mar (veu), Emilio Sànchez (guitarra) i Toni Gadea (percussió) s’endinsen en el món de l’havanera el 2006 de la mà de Càstor Pérez. Des d’aleshores, Neus Mar va fent camí en un món tradicionalment de veus masculines i aporta al gènere una visió diferent, una altra perspectiva i una altra manera de fer, diferent al que s’ha escoltat fins ara, però mantenint l’essència del gènere com els més genuïns. El sentiment del cant de taverna, una altra manera de fer i interpretar, única i espe-cial; Neus Mar és un plaer d’escoltar que ens demostra que l’havanera és molt més del que coneix la gran majoria de la gent.

Neus Mar ens presenta el seu nou disc, «A contracorrent», amb el que ens oferirà un repertori format per música cubana, boleros i havaneres clàssiques i contempo-rànies, en català i castellà, unint la tradició amb l’evolució del gènere en temes com «Habaneras de Càdiz», «Allá en la Habana», «Lucia», «La barca xica» o «Camins».

www.neusmar.blogspot.com

*Entrada 8 euros

9

Page 10: Programacio Tardor 2013

Z

10

EXPOSICIONSD’ART

Quimeta Serra, nascuda l’any 1928, artista i ceramista de Sant Feliu de Guíxols, amb una llarga trajectòria d’exposicions, ara exposa a Casa Irla amb una col·lecció d’obres a l’oli dedicada als arbres i la natura. La senzillesa, sensibilitat i harmonia de color que caracteritza l’obra de la Quimeta et transporta a un estat de tranquil-litat, relaxació i pau. Vernissatge: dissabte 14 de setembre, 19 h

DEL 14 DE SETEMBRE AL 30 DE NOVEMBRE

Passeig per la naturaQuimeta

Page 11: Programacio Tardor 2013

SETEMBREDissabte 14, 19 hPasseig per la natura, exposició de Quimeta. Del 14 de setembre al 30 de novembre, gratuït | pàg. 10

Dissabte 21, 22.30 hQuim Vila. Sons de Taverna: Espectacle humorísticde cançó irònica. Amb entrada | pàg. 6

OCTUBREDivendres 18, 22.30 hMiquel Abras. Sons de Taverna: Cantautor. Amb entrada | pàg. 7

NOVEMBREDissabte 9, 22.30 hNombres de Mujer. Sons de Taverna: Cabaret literari. Amb entrada | pàg. 8

Divendres 15, 19.30 hSantiago Niño-Becerra: Diari del crash. Cicle literari i poètic | pàg. 2

Dissabte 23, 19 hPilar Rahola: El carrer de l’Embut. Cicle literari i poètic | pàg. 3

Dissabte 23, 22.30 hNeus Mar. Sons de Taverna: Havaneres. Amb entrada | pàg. 9

Dissabte 30, 19 h Albert Pont: Addendum. L’endemà de la independència. Cicle literari i poètic | pàg. 4

DESEMBREDissabte 14, 19 hMaria José Celemín: El dios de las praderas verdes. Cicle literari i poètic | pàg. 5

calendari

La Casa Irla es reserva el dret de modificar, per necessitats organitzatives, els horaris, dates o actes anunciats i el d’anul·lar una activitat per causes imprevistes.

Page 12: Programacio Tardor 2013

Algavira, 65-6917220 Sant Feliu de GuíxolsTelèfon 972 11 74 39 | [email protected]

www.irla.cat

COL·LABOREN

;-) Busca’ns a Facebook i segueixen línia les activitats de la Casa Irla

Amb la col·laboració del Departament de Cultura: