memòria fundació societat i progrés 2001-2008

76
Fundació Societat i Progrés MEMÒRIA 2001-2008 Al servei de la Ciutadania

Upload: fundacio-societat-i-progres

Post on 29-Mar-2016

237 views

Category:

Documents


9 download

DESCRIPTION

Al Servei de la Ciutadania, Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

TRANSCRIPT

Page 1: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

Fundació Societat i ProgrésMEMÒRIA 2001-2008

Al servei de la Ciutadania

Page 2: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

Portada i Maquetació: Civa Comunicación S.L.

1ª edició: 25 de setembre 2008© Pastor Pérez, J. Ignacio; Cortina Silvestre, Jaume; Tormo Montagud, Josep; Medina Cobo, Juan; Gàlvez Fonseca, Sebastian; Cortés Majolero, Mª Josep; Alonso, Matías; Pedro Miguel Sánchez

© L’Eixam Edicions S.L., per l’edicióEdita: L’Eixam Edicions S.L.- Avinguda Ausiàs March, 38 - Tavernes Blanques - 46016 València - Tel. 96 185 43 14 - e-mail: [email protected]

Fundació Societat I ProgrésBlanqueries 446003ValènciaTel. 96 11 11 026e-mail: [email protected]

Imprimeix: Digital Gràfic, Impressió Digital ISBN: 978-84-96014-82-4Dipòsit Legal: V-

Page 3: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008
Page 4: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

CARTA DEL DIRECTOR

“En una societat intel·ligent, complexa, plural, tot el món, també la política, està obligat a elegir entre l’autoritat ignorant o la deliberació intel·ligent.”

“En la societat del coneixement tan sols sobreviuen els sistemes que estan disposats i son capaços d’aprendre (Wiesentahl), una exigència de la que tampoc està eximida la política”,

“Un dels majors desafiaments actuals consisteix en introduir procediments de reflexió en una vida política que sol estar dominada pe l’immediat, per la tirania del present, la inèrcia administrativa o la desatenció cap el comú”

Tret de “La Política com activitat intel·ligent” Daniel Innerarity Grau Claves de la razón práctica. Nª 170 2007. pags 37-41

Page 5: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

Estimat amic, estimada amiga:

La memòria que tens a les mans, és un xicotet resum de l’ample ventall d’iniciatives i activitats que hem impulsat des de la Fundació Societat i Progrés, en els seus quasi set anys de vida.

Quan a l’any 2001 un grup de persones ens vam fer càrrec de ficar-la en marxa, teníem molt clar el que preteníem; però no com fer-ho possible amb els escassos mitjans i recursos amb qué hem comptat. Ara a punt d’iniciar una nova etapa del socialisme valencià, és un bon moment per girar la mirada cap enrere, per així divisar millor l’horitzó.

El contingut de la memòria fa palés que hem aconseguit molts dels objectius plantejats, un dels més impor-tant és haver servit de pont, obrint espais de contacte, amb altres organitzacions o col·lectius progressistes, facilitant el seu acostament a la nostra organització i tindre l’oportunitat de treballar junts per millorar la societat. Hem practicat els principis dels governs relacionals, estant pendents de les demandes, interessos i capacitats de la societat i de les persones que ens envolten, per crear sinèrgies i gestió del coneixement.

Com pots comprovar a les properes pàgines, han segut moltes les hores i els esforços que hem dedicat, però sempre amb il·lusió i optimisme, gràcies a l’impuls i suport de les persones que han anat implicant-se en cadascuna de les activitats.

Moltes són les persones que han participat de diferents maneres: aportant les seues idees, compartint i contrastant les seues posicions en un espai de lliure pensament: en xerrades, actes, conferències, seminaris, publicacions o tertúlies. Entre tots i totes hem reflexionat i analitzat per comprendre un poc més la societat en la qual vivim, per a transformar-la i millorar-la.

El resultat contemplat en la memòria és producte d’un esforç col·lectiu, generat pel suport i l’empenta de molts companys i companyes que sent militants o no, han aportat el que han pogut. Especial gràcies i reco-neixement a les més de cent persones que s’han fet Amigues de la Fundació, donant-li suport econòmic, pro-posant iniciatives i recolzant les activitats. També a aquelles persones que han dedicat una part important del seu temps, fent possible, de forma altruista, les activitats aquí arreplegades. Trobareu una ampla relació de col·laboradors i ponents. A tots i a totes, gràcies.

Queda molt per fer; però el balanç que presentem és una bona base sobre la que continuar construint, i una mostra del potencial que tenim en la nostra organització, i al qual et pots sumar.

En nom de tots i totes els que ho han fet possible, reb una cordial salutació

Jose Ignacio Pastor PérezDirector i VicepresidentFundació Societat i Progrés

Page 6: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

ÍNDEX

Page 7: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

MEMÒRIA 2001-2008

1

2

3

4

5

6

7

QUÈ ÉS

Presentació

Organització, Patronat i Equip Tècnic

Activitats puntuals

Cicles de la

Casa del Poble de Rocafort

Premis Tirant

L’Escola Ernest Lluch. Cursos

Publicacions

Projecte Xarop

Comunicació

Col.laboradors

Ponents

Convenis

Entitats

On?: Prop de la societat

Fins i Objectius

QUI SOM

QUÈ FEM

AMB QUI

MEMÒRIA ECONÒMICA

CRONOLOGIA D’ACTIVITATS

AMICS I AMIGUES DE LA FUNDACIÓ. FES-TE AMIC

pag. 9

pag. 11

pag. 13

pag. 19

pag. 36

pag. 37

pag. 42

pag. 47

pag. 50

pag. 53

pag. 55

pag. 56

pag. 62

pag. 63

pag. 64

pag. 67

pag. 69

pag. 73

pag. 9

1.1

1.2

2.1

3.1

3.2

3.3

3.4

3.5

3.6

3.7

3.8

4.1

4.2

4.3

4.4

4.5

Page 8: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

QUÈ ÉS

Page 9: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

9www.societatiprogres.org

A l’any 2001, la Comissió Executiva Nacional del PSPV-PSOE va decidir, a proposta dels a les hores Secretari de Formació: Francesc Baixauli i del Secretari d’Innovació i Comunicació Interna: José Ignacio Pastor, amb el decidit impuls del Secretari General: Joan Ignasi Pla, la posada en marxa i constitució d’una Fundació pròpia del PSPV-PSOE per tal de millorar l’acció política, la formació i a la vegada constituir un espai de trobada amb la societat civil progressista valenciana. Vam pensar diverses propostes de noms, tenint en compte la impossibilitat de posar-li el nom d’Ernest Lluch que inicialment havíem pensat, donat que els seus familiars ens van comunicar l’existència d’altre projecte de fundació amb el seu nom. Finalment vam decidir anomenar-la Fundació Societat i Progrés, va ser constituida el 16 d’octubre de 2001 amb la corresponent signatura davant notari.

La Fundació Societat i Progrés es definix com un fòrum per a la reflexió, el debat, estudi i difusió d’idees o propostes encaminades al progrés de la societat a través de l’acció pública. Es reclama part i hereva de la trajec-tòria del pensament socialista democràtic i en eixa mesura se situa en la perspectiva dels seus valors històrics i nous pretenent contribuir a la seua actualització en la realitat del present i a la seua incardinació en la societat valenciana. Així doncs, declara des d’un principi que els seus treballs estaran basats en els valors de la llibertat, la igualtat, la cohesió social, equitat, solidaritat i sostenibilitat del creixement com a base del seu intent de con-tribuir a la millora de la qualitat de vida dels ciutadans en el context de la societat que formen part.

En eixa perspectiva, pretén construir un espai de reflexió i debat que done acollida a totes les opinions que desitgen vore’s traslladades a nivells de concreció política per la mediació dels partits polítics que s’identifiquen amb els ideals del socialisme democràtic, contribuint en eixa mesura a recuperar el sentit comunitari de la políti-ca i el de l’acció pública al servei de la societat. Per això, els seus fòrums garantiran la pluralitat, independència i el respecte màxim als que participen en les seues activitats.

Es tracta, precisament, d’obrir espais de contacte amb tots els ciutadans progressistes que aspiren a vore re-flectides les seues opinions i propostes a través dels que constitucionalment, deuen articular-les i vehicular-les.

La política com a espai de llibertat per a conformar la voluntat general i l’acció pública en benefici de l’interés comú, pot ser enriquida amb instruments com el que la Fundació tracta de construir. A tal fi promou conferènci-es, debats, trobades d’experts, seminaris, cursos o publicacions, tant a títol individual, com en col·laboració amb altres entitats. Les seues prioritats, formes o calendari són fixades pel Patronat, en el qual estan representades institucions i agents socials com a garantia de la pluralitat i independència que marcaran sempre les activitats de la Fundació.

Promoure tot tipus d’iniciatives tendents a l’elaboració d’estudis i anàlisi de caràcter sociològic, econòmic, cultural, jurídic, laboral i de qualsevol altra matèria que afecte a l’interés social general dels valencians des d’una òptica progressista.

L’establiment de relacions de cooperació i col·laboració amb tota classe d’institucions públiques i privades; locals, autonòmiques, nacionals i transnacionals, en tot allò que puga contribuir al desen-rotllament dels fins de la Fundació.

Realitzar, promoure i organitzar cursos, seminaris, conferències, congressos i, en general, tot tipus d’activitats destinades a la seua finalitat.

L’edició i difusió de materials i publicacions vinculades als seus fins.

El finançament d’estudis emmarcats en les matèries relacionades amb els seus objectius.

Promoure la realització d’estudis i treballs que possibiliten conéixer les necessitats actuals i de futur respecte a qüestions d’interés general de la societat valenciana.

DECLARACIÓ DE CONSTITUCIÓ

FINS I OBJECTIUS

1.1

1.2

Page 10: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

QUI SOM

Page 11: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

11www.societatiprogres.org

La Fundació Societat i Progrés es basa en un Patronat. El President de la Fundació és el Secretari General del PSPV-PSOE. Existeix una permanent formada per un nombre reduït de les persones que integren el patronat (President, Vicepresidents i Secretari) i altres provinents de l’equip tècnic (Director, Gerent, Director Escola Ernest Lluch,). La Fundació compta en els darrers anys amb una persona en l’administració. Existeixen grups de treball i de cicle, així com equips per a determinats projectes (Amics de la Fundació, Xarop, etc.)

Els membres del Patronat de la Fundació són persones elegides per una banda entre els membres de la CEN del PSPV-PSOE a proposta de la mateixa i per altra persones provinents de la societat civil valenciana, siguen militants socialistes o no.

Han segut patrons:

Isabel Escudero, des de 2001 fins a 2007.

Vicent Sarrià, des de 2001 fins a 2007.

Ana Noguera, des de 2004 fins a 2007.

Miguel Soler, des de 2004 fins a 2007.

Victor Jiménez, des de 2004 fins a 2007.

L’equip tècnic són aquelles persones que grà-cies a la seua dedicació han fet possible el desen-volupament de la Fundació, resumit en aquestes pàgines. A continuació detallem l’equip exis-tent en el moment de tancar l’edició (setembre 2008); però a altres apartats es pot consultar l’ampla llista de col·laboradors que hem tingut. Cal remarcar que fins el moment quasi totes les persones que integren l’equip tenen dedicació voluntària sense percebre cap remuneració.

PRESIDENT: VOCALS:

VICEPRESIDENTS:

SECRETARI:

En Joan Ignasi Pla i Durà (Secretari General del PSPV-PSOE). Des de 2001 - fins a 2007

Vicent Caballer Mellado

Gustavo Gardey

Amparo Lluch Pla

Magdalena López Precioso

Martín Sevilla Jiménez

Roque Moreno Monferret

Carmen Sánchez Brufal

Vicent Soler i Marco

Asunción Ventura

Angels Ull Solís

Joaquin Puig Ferrer (des de 2004)

Director: José Ignacio Pastor PérezGerent: Josep Tormo MontagudDirector de l’Escola Ernest Lluch: Pedro Miguel Sánchez MarcoAdministració: Jaume Cortina SivestreCoordinador Projecte Xarop: Juan Medina CoboCoordinador Escola Ernest Lluch: Sebastián Gálvez FonsecaCoordinador Grup Memòria Històrica: Matías Alonso BlascoDinamització Projecte Xarop: Mª Josep Cortés MajoleroEstudis Projecte Xarop: Joaquín Martin Cubas

En Joaquín Azagra Caro

En José Ignacio Pastor Pérez

En Francesc Baixauli. Des de 2001 - fins a 2007

Francisco Serrano Martín

ORGANITZACIÓ

PATRONAT

EQUIP TÈCNIC

2.1

2.2

2.3

Page 12: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

QUÈ FEM

Page 13: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

13www.societatiprogres.org

ACTIVITATS PUNTUALS3.1

20 de Novembre de 2001. PARAULES D’ER-NEST. Acte homenatge a la persona d’Ernest Lluch amb intervencions a càrrec de Salvador Almenar, Joaquín Azagra, Vicent Soler, Clemen-tina Ródenas, Joaquin Colomer, Vicent Llom-bart i Joan Ignasi Pla. L’acte va ser presentat per l’actriu valenciana Cristina Plazas.

19 de Desembre de 2001. Presentació de la Fundació Societat i Progrés a la seu de la FNAC de la ciutat d’Alacant; a càrrec de Joan Ignasi Pla.

17 d’Octubre de 2001. Creació de Fundació Societat i Progrés amb la finalitat d’establir plataformes de debat, pensament i difusió de la cultura; tenint com a idees i valors de referència, els que corresponen a la tradició del socialisme democràtic i dels moviments progressistes. L’acte tingué lloc a la Seu de Blanqueries, on es va constituir la Junta de Patrons i es van aprovar els estatuts davant notari.

21 de Febrer de 2002. Presentació del llibre de Luis Yánez La soledad del ganador. L’acte va tindre lloc a la FNAC de València.

Page 14: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

14

17 de Setembre de 2002. Presentació a càrrec de Luis Berenguer i Joan Ignasi Pla del llibre La liberalización de Europa. El mito de España, editat pel Grup Socialista del Parlament Europeu. A la Llotgeta de la CAM.

22 de Novembre de 2003 Homenatge a Ernest Lluch recordant els tres anys de la seua mort amb un acte al Castell d’Alaquàs, que a més a més re-memora la seua detenció en la mateixa població en temps del franquisme. L’acte va ser organitzat amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Alaquàs i la Fundació Ernest Lluch. Amb la intervenció de Lluís Maria de Puig, Joan Ignasi Pla i Jorge Alarte. Amb la participació de Lluis Mª de Puig, Jorge Alarte i Joan Ignasi Pla.

25 de Novembre de 2004. HOMENATGE A LA FI-GURA D’ERNEST LLUCH amb motiu del quart ani-versari de la seua mort. Participació de la Fundació a l’acte, que va tindre lloc a Alaquàs, amb interven-ció del Vice-president de la Fundació José Ignacio Pastor, el Vice-rector de la Universitat de València Joan Carles Carbonell i Jorge Alarte Gorbe com al-calde d’Alaquàs.

22 de Novembre de 2002. Concert de Carles Santos en homenatge a Ernest Lluch en contra de la violència terroris-ta. El concert va tindre lloc a la sala Llinterna de València.

25 de Febrer de 2002. Presentació del llibre Tender pu-entes. Socialismo y mundo cristiano, coordinat per Ramón Jáuregui. Va tindre lloc al Centre Arrupe de València a càr-rec de Jose Ignacio Pastor, Ramón Jáuregui, Rafael Sanus i Joan Ignasi Pla.

Page 15: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

15www.societatiprogres.org

21 de Desembre de 2004. Parc Arqueològic de l’Énova: Recuperant la nostra història, amb la Plataforma en defensa de la Vila i les Pedre-res Romanes de L’Ènova.

14 de Gener de 2005. Conferència col.loqui sobre la Constitució Europea, organit-zat per la comarca Alt-Palancia a l’Ajuntament d’Altura, actuant de ponent l’eurodi-putat Joan Calabuig.

21 de Novembre de 2005. Conferència so-bre: “La Violència sobre la dona. Cap on anem?”, realitzada en la Casa Museu Modernista de la CAM coorganitzada entre la Fundació i la CAM, a la localitat de Novelda amb la par-ticipació de Soledad Cazorla, Fiscal de Sala delegada del Fiscal Ge-neral del Estado para la Violencia contra las mujeres, Rosa Guiralt, Fiscal Delegada de la Jefatura para la Violencia sobre las mujeres. Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Valencia-na i Carmen Sanchez Brufal, Patrona de la Fundació. Va ser un èxit sense precedents desbordant l’aforament.

31 de Gener de 2005. Conferència sobre Europa a càrrec de Joan Ignasi Pla com a President de la Fundació Societat i Progrés, sent presentat pel ministre d’Adminis-tracions Públiques, Jordi Sevilla, al Saló d’Actes de la Fundació ADEIT Universitat Empresa.

Page 16: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

16

29 de Març del 2006. Conferència, titulada “Pobresa zero, un repte per a la Societat Civil”, amb la participació d’Evelin Herfkens, Coordinadora Mundial de la ONU, pels Ob-jectius del Mil·leni, Leire Pajín, Secretaria d’Estat de Cooperació.

L’acte es realitzà a la sala Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història de la Univer-sitat de València i va estar organitzat amb un ample ventall d’organitzacions: Real Societat Econòmica d’Amics del País, CUVRIC, Fons Valencià per la Solidaritat, Fundació Mundo 21, Coordinadora d’ONGD, Plataforma del Voluntariat Social de la Comunitat Valenciana.

15 de Novembre de 2006. Acte al voltant de la persona d’Ernest Lluch, on varen presentar dos magnífics llibres ti-tulats: “Bibliografia de Ernest Lluch” y “Miscel.lània Ernest Lluch”. L’acte va ser a les 19:30 h., en la Sala Ignasi Villa-longa de la Facultat d’Econòmiques de la Universitat de València.

4 de Desembre de 2006. Conferència-Homenatge a D. Enrique Palau, sota el títol: “Enrique Palau, una historia silenciada de la Radio Valenciana”. L’acte va tindre lloc al centre Cultural Octubre amb la participació d’Alfons Llorens.

27 d’Octubre del 2006. Tertúlia denominada “La Utilitat Pública del Psicoanàlisi: 150 años después, el legado de Sigmund Freud. La dignidad del sujeto. Cómo entender el bien público. El derecho al psicoanálisis” amb la participació de Carmen Alborch, Diputada pel PSPV-PSOE.

7 i 8 de Setembre de 2006. Es van organitzar des de la Fundació, unes Jornades, on es va intentar acla-rir, amb afany i responsabilitat allò que ocorregué en l’accident del metro de València, del 3 de Juliol del 2006. Es va realitzar en l’edifici de la Fundació Adeit. Amb importants ponents, associacions, sindicats i entitats relacionades amb el tema, i amb la presèn-cia de familiars de les víctimes d’aquest fatídic acci-dent, quedant clar com a conclusió: que l’accident era previsible i evitable.

3 de Desembre de 2006. Acte Conmemoratiu dels 120 anys del naixement de la primera Agrupació Socialista en la Ciutat de València. L’acte va tindre lloc al carrer Roters de València, es va col.locar una placa recordatori d’aquesta efemèride.

15 de Novembre de 2006. Conferència denominada: “La Evaluación Ambiental Estratégica de planes y progra-mas. Cuestiones derivadas de la entrada en vigor de la Ley 9/2006”. Saló d’Actes de l’Il.lustre Col.legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de la Ciutat València, amb la partici-pació de Jaime Alejandre i Rafael Rubio.

Page 17: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

17www.societatiprogres.org

14 de Desembre de 2006. Conferència: “ Educació i Medis de Comunicació”, l’acte va tindre lloc al Saló d’Actes del Jardí Botànic de València a les 19 h. al càrrec de Miquel de Soler.

17 de Desembre de 2006. Passeig Cultural per la València Capital de la República. Recorregut pels edificis que van allotjar als ministeris, al govern, als intel.lectuals, les ambaixades, etc... El recorregut va ser conduït per Alfons Llorens i organitzat amb la col.laboració de Fil per Randa.

21 de Desembre de 2006. Conferència-Homenatge a En Lluís Alcanyís. L’acte tin-gué lloc al Centre Cultural Octubre.

13 de Gener de 2007. Fòrum per l’esport: l’esport a debat. Celebrat al saló d’actes del Jardí Botànic. Amb la partici-pació de Jeannette Segarra, Jaime Lissavetzky, Ignasi Pla i una ampla participació dels del membres del Consell de l’Esport.

30 de Gener de 2007. Representació de teatre “Jo, Leonor” de Valentin Redin interpretada per Mª Luisa Merlo. A l’auditori de Torrent, acte a benefici de la Fundació Carolina Torres.

13 de Març de 2007. Trobada amb el “Foro Ciudadano de la Región de Murcia”, al Club Diario Levante de València.

27 d’Abril de 2007. Mesa Rodona al voltant del llibre: “Religión e integra-ción social de los immigrants: la prueba del ángel. Editat pel CEIM (Centro de Estudios para la Integración Social y Formación de Inmigrantes)”, cele-brada a la Fira del Llibre.

8 de Maig de 2007. Inauguració de la seu de la secció valenciana de la Funda-ció Ernest Lluch, amb Jorge Alarte, alcal-de d’Alaquàs; Vicent Soler, President de la Secció valenciana de la fundació Er-nest Lluch; José Ignacio Pastor, Vicepre-sident de la Fundació Societat i Progrés; Francisco Tomàs, rector de la Universitat de València i Jordi Sevilla, Ministre d’Ad-ministracions Públiques.

Page 18: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

18

18 de Juny de 2008. PRESENTACIÓ DE L’INFORME SOBRE LA DEMOCRÀCIA EN ESPANYA 2008, amb el títol “La estrate-gia de la crispación. Derrota, pero no fra-caso”. Al Col·legi Major Rector Peset a les 12:30h. La Fundació Societat i Progrés va establir una col·laboració amb la Fundaci-ón Alternativas que com a primera activi-tat suposà la difusió de la presentació en València del Informe. Va intervindre Juan Manuel Eguiagaray, Director del Labora-tori i Carmen Alborch, Senadora; Ramón Lapiedra, Catedràtic Universitat de Valèn-cia; Carmen Aranegui, Catedràtica Universitat de València i Ignacio Urquizu, Inves-tigador de l’Informe.

17 de Gener de 2008. Conferència so-bre San Vicent Màrtir i el Cristianisme Ac-tual, impartida per Carlos Garcia de An-doin, Coordinador Federal de Cristianos Socialistas. Des de la Fundació Societat i Progrés hem col·laborat amb l’Associació Confraria Sant Vicent Màrtir en l’organit-zació d’aquesta conferència.

15 d’Abril de 2008. Presentació a Valencia del lli-bre “El Discurso Político de los Inmigrantes” editat i publicat per AESCO: América-España, Solidaridad y Cooperación, a la seu de la Fundació CeiMigra. Amb la presència de Mauricio Forero, Toni Pla i Yolanda Villavicencio.

13 de Juny de 2008. CONFERÈN-CIA: INTEGRAR CON OTRAS MÚSI-CAS: Jóvenes Orquestas y labor So-cial. L’acte tingué lloc a les 18:45h. Col·laboració amb la Fundación “Hugo Zárate”. Lloc: Aula CAM “La Llotgeta” . www.hugozarate.ambi-toner.com

Page 19: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

19www.societatiprogres.org

CICLES DE LA3.2

Els Cicles de la Fundació tenen per objecte crear una dinàmica de fidelització i presència social, a la vegada que possibiliten la creació d’equips de treball i col-laboracions estables amb organitzacions diverses (col·lectius, associacions, enti-tats, etc.) incloent les pròpies del PSPV (secretaries, agrupacions, organitzacions sectorials, etc). Els cicles permeten crear xarxes de persones interessades en àrees temàtiques.

Va ser un dels primers en posar-se en marxa, grà-cies a l’estreta col·laboració de la secretària de polí-tica social del PSPV, Nuria Espí. El marc ha segut les instal·lacions del Palau de Pineda de la UIMP. Hem perseguit un model que a banda de la intervenció del ponent invitat, puguerem celebrar un debat posterior, en ocasions amb un sopar “a la lluna de valència” al pati del Palau.

Hem tingut sessions de debat amb:- Consuelo Rumí , Secretaria d’Estat d’Immigració i

Emigració.

- Amparo Valcarce, Secretaria d’Estat de Família i Dependències.

- Marina Gelli, Consellera de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.

- Pedro Vera, Director de l’Institut de Biomecànica de València i expert en I+D+i aplicat al camp socio-sanitari.

CICLE: El dijous Debat: les polítiques de Benestar

7 d’Octubre de 2004. INMIGRACIÓN Y POLÍTICAS DE INTEGRACIÓN. A càr-rec de Consuelo Rumi, Secretària d’Estat d’Inmigració i Emigració.

15 de Juliol de 2004. LA TECNOLOGÍA AL SERVICIO DE LAS PERSONAS DEPEN-DIENTES. Conferència donada per Pedro Vera Luna, Director de l’Institut de Biome-cànica de València.

17 de Juny de 2004. Dins del cicle AVUI DEBAT: LES POLÍTIQUES DE RECOLZA-MENT A LA FAMILIA, REALITAT O ENTELÈQUIA?. Conferència a càrrec de Marina Geli, Consellera de Sanitat i Seguretat Social de la Generalitat de Catalunya.

Page 20: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

20

En la línia de col·laboració entre la Funda-ció i la Secretaria de Polítiques Socials del PSPV, els dies 26 i 27 d’octubre de 2006, al saló d’actes de l’Institut d’Estudis Fiscals, va tindre lloc aquesta trobada d’experts, per-sones que treballen en l’àmbit de les políti-ques socials i associacions.

A les jornades han participat Joan Rome-ro, Juan Jesús García, Joaquin Azagra, Joan Subirats, Magdalena López Precioso, Ricard Torres, Mª José Llombart, el sociòleg Alain Tourine referent mundial de les polítiques socials i el ministre d’Assumptes Socials i Ocupació, Jesús Caldera.

Jornades sobre ‘El Estado de Bienestar en España y su Contexto’

Els temes relacionats amb el món àudio visual cada vegada són més importants pels ciutadans i per la comunicació política. El govern de Zapatero ha posat en el centre de l’agenda pública els temes relacionats amb els mitjans de comunicació i especialment amb el dret constitucional a expressar-se i ser informats de forma lliure, plural i objectiva. Tanmateix la transformació vertiginosa del sector audiovi-sual: nous formats, tdt, etc., a la vegada que la necessitat de fomentar la industria de l’audiovisual valencià, ens ha empentat a desenvolupar nombroses iniciatives de divulgació, formació i promoció.

CICLE: L’Audiovisual

29 de Novembre de 2004. Vam iniciar el cicle amb un seminari sobre el CONSELL DE L’AUDIO-VISUAL. Cel·lebrat a la UIMP i amb la col·laboració de la FIA (Fundació per a la Investigació de l’Audi-ovisual), la UCE i la Universitat Cardenal Herrera-CEU. Amb la participació entre altres de Frances Codina (President del CAC), Alejandro Perales i To-mas González.

20 de Gener de 2005. “Consolidant Drets: Sistema Nacional de Dependència.” A càrrec d’Amparo Valcarce, Secretària d’Estat de Serveis Socials, Famílies i Discapacitat.

Page 21: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

21www.societatiprogres.org

1 de Febrer de 2005. Conferència al Club Diario Levante sobre El Repte de la TDT comptant amb el Director General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació, Bernardo Lorenzo. Sent un èxit d’assistència en nombre i qualitat.

28 d’Abril de 2005. La reforma dels mitjans de comunica-ció públics i especialment l’informe de “savis” va ser la base del seminari “Quins mitjans públics?: La reforma dels mitjans de comunicació de titularitat pública” amb la participació de Victoria Camps membre de l’equip d’experts i nombroses i diverses persones de la Comunitat Valenciana.

19 i 20 de Maig de 2005. Primer Seminari de la TDT en la Comu-nitat Valenciana. Coorganizat amb la “Escuela Mediterranea de Comunicación” i amb la col·laboració de la FIA (Fundació d’investi-gació de l’audiovisual). Amb la participació de Albert Cañigueral. enginyer director de la televisió interactiva de RTVC; José Luis Garralón, professor de la uni-versidad de extremadura; Laura Caballero. professora de la universidad cardenal herrera ceu de madrid; Peré Vila, director de tecnologia de la corporación de la rtvc; Manuel Guer-reiro, director tecnologías emergentes de un microsystem, José Antonio Uriarte, director de desarrollo de sun microsystem; Domingo Laborda, director general de modernización administrativa; Jesús Casado. director de negocio de tv digital y medio ambiente de philips ibérica. Lorenzo Vilches, Catedràtic Universitat Autònoma de Barcelona, Salvador Sansa-no, Ingeniero. Director AURIBA “Comunicación y Tecnología de Valencia”. Van actuar de moderadors Leonel Basso. Director de la Escuela Mediterránea de Comunicación i Jose Ignacio Pastor, Director de la Fundació Societat i Progrés.

19 de Febrer fins al 7 de Maig de 2007. Cicle de cinema mediambiental: gestió del territori i medi ambient. Projeccions audiovisuals i col·loqui celebrats a l’au-ditori Joan Plaça del Jardí Botànic. Dilluns de 18 a 21 hores.

30 de Setembre de 2008 vesprada. Jornada “EUROPA EN DIGITAL: El reto de la innovación Tecnológica en Europa”. Jornada organitzada por AERTEDI amb la col·laboració de la Fundació Societat i Progrés, al Club Diario Levante, amb el suport del Ministeri d’Assumptes Exteriors i Cooperació del Govern d’Espanya, amb la participació de: D. Miguel Alborg, Director de IDI EIKON; D. Rafael Ri-poll, Secretario Autonómico de Relaciones con el Estado y la UE de la Generalitat Valenciana; D. Enric Yusá, Director Europocket.tv; D. Antonio Mansilla, Sorolla Films,coproductor de la película Asterix en los Juegos Olímpicos.

30 de Setembre de 2008. Jornada “EMITE TDT COMUNIDAD VALENCIANA”: Les noves tecnologies i les possibilitats de les televisions digitals locals, organitzada per AERTEDI i amb la col·laboració de la Fundació Societat i Progrés, al Club Diario Levante, amb el su-port del Ministeri d’Indústria, i amb la participació de nombrosos experts valencians i de la resta de l’Estat. D. Víctor Jara, Presidente de AERTEDI; D. José Ignacio Pastor, Director de la Fundació Societat i Progrés, Vicepresidente del Consejo de RTVV; D. Andrés Armas, Di-rector General de IMPULSA TDT; D. Epifanio Martín, Manager de SONY ESPAÑA; D. Juan Carlos Cañamares, Director; Comercial PROMOVISA; D. José Luis Galiana, Codirector del Premis Tirant del Audiovisual; Dña. Juana Lara, Directora Departament I+D+i de RTVV; Dña. María Fernández AIDO Área audiovisual; D. Francisco López Cantos, Profesor de la UJI; D. Juli Esteve, Director INFOTV; D. Francesc Piera, Director de Levante Televisión; D. Mi-guel Alborg, Director Gerente de IDI EIKON; D. José Casamayor, Director Localia Oleana.

Page 22: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

22

CICLE: Encontres d’economia

L’economia te un enorme interés per a la societat i els socialistes valencians hem tin-gut una excel·lent posició amb persones implicades en el Govern d’Espanya, l’Executiva Federal i el Grup Parlamentari de les Corts Generals. Ha segut un dels cicles amb major prestigi. El cicle s’ha desenvolupat utilitzant instal·lacions emblemàtiques com la Borsa de València i la UIMP. Les jornades han segut:

Inaugurat el dia 23 de Maig de 2005. Conferèn-cia del Vice-president del Govern per assumptes econòmics, D. Pedro Solbes Mira sobre “Les políti-ques d’estímul a la productivitat. Especial referència a la Comunitat Valenciana”. Va ser presentat per Ignasi Pla, President de la Fundació Societat i Pro-grés. Abans de la conferència va tindre lloc un dinar i posterior col·loqui amb els principals referents de l’economia valenciana. Cal destacar el gran impac-te mediàtic i polític que va tindre la conferència.

3 de Novembre de 2005. Conferència de D. Emilio Ontiveros Baeza, Catedrátic d’Economia de l’Empresa, Universidad Autónoma de Madrid i Conseller Delegat d’Analistas Financieros Interna-cionales sobre “2006: Perspectivas económicas y financieras”. Presenta: Joan Ignasi Pla i Durà. Pre-sident Fundació Societat i Progrés. L’acte tingué lloc al saló d’actes de la Borsa de València.

El 23 de Maig de 2006 va tindre lloc a la UIMP una conferència de Miguel Sebastián sobre “Convergiendo con Europa: El Programa Nacional de Reformas” sent presentat per Ignasi Pla .

10 de Juliol de 2006, al Palau de Pineda seu de la UIMP (Universidad Internacional Menéndez Pelayo) Conferència “Políticas de Impulso de la I+D+i: Una apuesta decidida del Gobierno”càrrec de D. Maurici Lucena, Director General del CDTI - Centro para el Desarrollo Tecnológico Industrial. Presentat per Ignasi Pla, President de la Fundació.

23 d’Abril de 2007. Presentació del llibre “La responsabilidad social de las Empre-sas. Miradas desde la Izquierda” editat per la Fundació Jaime Vera i la Sec. Fdral. de Política Económica y Empleo del PSOE. Celebrada al saló d’actes del Col·legi Major Rector Peset.

Page 23: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

23www.societatiprogres.org

CICLE: Salut

Hem posat en marxa un cicle de salut amb estreta col·laboració amb altres tres entitats especialitzades: Societat Valenciana de Ciències de la Salut (SVCS) Joan Baptista Peset, l’Associació Ciutadana per a la Promoció i la Defensa de la Salut del País Valencià (Acdesa- PV) i el Fòrum de Debat Sanitari, comptant amb la participa-ció de l’organització sectorial de sanitat del PSPV.

20 de Maig de 2005. Camins i obstacles per a la investigació biomèdica ara i ací. Va ser el primer encontre, tenint com a invitat a Octavi Quintana-Trias, Director General de la Comissió Europea d’Investigació en Salut.

1 de Desembre de 2005 a l’aulari del Jardí Botànic de València, vam realitzar una jornada sobre: Globalització i grip aviària: alguna cosa més que salut humana?. Comptant amb els ponents: José Manuel Sánchez Vizcaíno, Andreu Segura Benedic-to, Pere Marset Campos, Salvador de Mateo Ontañón i Manuel Escolano Puig.

Democràcia i Salut. Al mes de març de 2006 vam organitzar dos meses redones amb el lema Democràcia i Salut. Amb aquesta iniciativa es va obrir de nou un espai de debat públic en que es va opinar sobre l’actual situació del sistema sanitari valen-cià, tenint en compte la insatisfacció que manifesten amples sectors ciutadans per la desnaturalització que la participació ciudadana a sofert en el sistema sanitari públic valencià per les modificacions que en les seues funcions i composició, han sofert els consells de salut a través de la Llei d’ordenació sanitària valenciana de 2003. Els drets del pacient, les desigualtats en l’atenció sanitària, les mancances en la par-ticipació de les associacions d’afectats o la figura del Defensor del Pacient van ser algunes de les qüestions que es van tractar en les taules de debat titulades “Partici-pació i Salut” i “Drets dels ciutadans en les seues relacions amb l’atenció sanitària”, respectivament. A més a més es va introduir el debat entorn al dret a la mort digna, l’eutanasia i el suicidi assistit, amb una reflexió acurada del senador Ramon Espasa entorn als conceptes de dignitat humana i d’autonomia de la persona com a fona-ments de l’eutanàsia i l’ajuda al suicidi , així com que la singularitat de la dignitat i la voluntat de cadascú ha de ser reconeguda especialment en el procés de morir. Vam participar com a ponents: Emilia Caballero, Ramón Espasa, Jose Mª Monge, Ricard Abizanda, Ana Castellano, Antoni Pla (amic de la fundació), Carme Valls, Manuel Martín, Joaquin Gonzalez, Mª José Mendoza (amiga de la fundació).

21 de Juny del 2006, al Saló d’Actes del Col·legi Major rector Peset de la ciutat de València vam organitzar amb el títol de “Reflexions vint anys després de la Llei Ge-neral de Sanitat: Nous reptes del Sistema Públic Sanitari” a càrrec de Jose Manuel Freire, Cap del Departament de Salut Internacional de l’Escola Nacional de Salut, va ser presentat i moderat per Ricardo Campos (amic de la Fundació).

12 d’Octubre de 2002. Conferència d’Ángel Garijo, conseller de Salut de la Junta d’Andalusia, sobre El sistema de qualitat del Sistema Andalús de Salut, duta a terme al Saló Ernest Lluch de la seu central del PSPV-PSOE.

Page 24: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

24

CICLE: Encontres de Justícia i Drets

Es tracta d’un cicle que ha obtingut un gran èxit i que estem desenvolupant mitjan-çant conveni signat a l’efecte amb el Col·legi d’Advocats de València, que compta amb 8.000 col·legiats. Cal destacar que el seu Degà en el moment de la signatura, actualment forma part del col·lectiu Amics de la Fundació. El cicle està coordinat per Margarita Soler, Professora de Dret Constitucional (Amiga Fundació) i Francisco Serrano, Secretari de la Fundació.

25 de Novembre de 2005. El cicle es desen-volupà al saló d’actes del Col·legi d’Advocats de València i es va iniciar amb una conferència a càrrec del Ministre de Justícia, D. Juan Fer-nando López Aguilar, sobre La Modernización de la Justicia en España. Presentat per Ignasi Pla, President de la Fundació Societat i Progrés i moderat per Fernando Alandete (Amic Fun-dació).

16 de Febrer del 2006. Acte amb la participació del Dr. José Mir Pallardó, Cap de l’Àrea de la Unitat de Cirurgia Biliopancreática i Trasplantament de l’Hospital La Fe de València, sobre “La importància de la donació d’òrgans com a exercici de solidaridat”

9 de Març de 2006. “Un Ministerio Fiscal para una nueva política criminal”. Conferèn-cia del Fiscal General de l’Estat, D. Cándido Conde-Pumpido Tourón.

22 de Març de 2006.“Policia autonómica i seguretat”. Vam comptar amb D.ª Montser-rat Tura i Camafreita, Consellera d’Interior de la Generalitat de Catalunya.

Page 25: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

25www.societatiprogres.org

CICLE: Encontres SIC (Societat de la Informació i del Coneixement)

Aquest cicle ha comptat amb l’estreta col·laboració de l’Organització Sectorial de la Societat de la Informació i del Coneixement del PSPV. Hem possibilitat la presen-tació de propostes i experiències innovadores relacionades amb la matèria.

9 de Novembre de 2006. “El Dret a la Informació des del punt de vista dels ciutadans”. Vam tractar aquest tema amb la presència de Jaume Sendra de AUC (Asociación de Usuarios de la Comunicación) i Professor Tu-tor de Dret Constitucional de la UNED, i Antonio Vallés, profesor de la Universitat Cardenal Her-rera i expert en Dret de la Infor-mació, sent presentats i mode-rats per Francisco Real, Degà del Col·legi d’Advocats i Jose Ignacio Pastor, Director i Vicepresident de la Fundació Societat i Progrés.

30 de Novembre de 2006. Conferència “ El Tribunal Constitucional ante la Re-forma de su Ley Orgánica”, que va tindre lloc a l’Il.lustre Col.legi d’Advocats de València a les 19:30 per Dª Emilia Casas Baamonde, Presidenta del Tribunal Cons-titucional.

11 de Desembre de 2006. Conferència a càrrec del Ministre d’Administracions Pú-bliques En Jordi Sevilla Segura, “El Futuro del Estado Autonómico: La Cooperación”. L’Acte es va realitzar en l’I·lustre Col·legi Advocats de València amb la participació de Francisco Real Cuenca i Ignasi Pla.

24 d’Octubre de 2005. I Encontres SIC:“Els Reptes de la Societat de la Informació al Segle XXI, en el marc de la celebració del dia d’Internet”. I Encontres SIC en el marc de la celebració del dia d’Internet” amb la participación de Antonio Alabau, Càtedra Jean Monnet, Política de Telecomunicacions i Societat de la Informació UPV, Leonel Baso, Director de Continguts Pluralia TV Ciutadana y Cooperativa, Adolfo Plasen-cia, Director Programa Tecnópolis y Director Europa del MITUPV-Exchange, Adolfo Montalvo, Degà del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions de la Comunitat Va-lenciana, Emilio Saez, Professor UJI, Expert en Teletreball i Manuel Travesí, Director Regional adjunt ONO. Introduint i moderant la mesa Salvador Deusa, Coordinador de la OSSIC i Jose Ignacio Pastor, Director de la Fundació.

Page 26: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

26

3 de Novembre de 2005. II Encon-tres SIC: “Crecimiento y conocimien-to en la Economía Española: Plan de Convergencia”. Realitzat a la Univer-sitat d’Alacant amb la participació de D. Emilio Ontiveros Baeza, Catedràtic d’Economia de l’Empresa. Universi-dad Autónoma de Madrid i President de la ponencia Convergència amb la Unió Europea en Societat de la In-formació. Participaren també Jose Ignacio Pastor Pérez, Director i Vice-president Fundació Societat i Progrés i Faraón Llorens Largo, Vice-Rector de

Tecnologia i Innovació Educativa de la Universitat d’Alacant, amb la col·laboració del CODU: Club de Opinión y Debate Universitario.

13 de Desembre de 2006. IV Encontres SIC: “L’Impuls progresista a la Societat de la Informació”. El Plan Avanza i La Modernització de les Administracions Públiques. Vam repetir el model però a València, a la seu del Club Diari Levante, amb els matei-xos ponents però amb destinataris diferents.

7 d’Abril de 2006. III Encon-tres SIC: “L’Impuls progresista a la Societat de la Informació” El Plan Avanza i La Modernit-zació de les Administracions Públiques. Es va celebrar el III Encontres SIC, realitzat al Saló d’Actes Rafael Altamira, a la seu de la Universitat en la ciutat d’Alacant, amb la parti-cipación de: Enrique Villarreal, Secretari d’Economia i Ocu-pació de l’Executiva del PSPV-PSOE . Inmaculada Rodríguez, Secretaria d’Economia i Ocu-pació de l’Executiva Federal del PSOE. David Cierco, Direc-tor General para el Desarrollo de la Sociedad de la Informaci-ón del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo. Domingo Laborda, Director General de Modernización Administrati-va del Ministerio de Adminis-traciones Públicas.

Page 27: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

27www.societatiprogres.org

3 d’Octubre de 2005. Reforma de la PAC: el cas de les fruites i hortalisses. Jornada realitzada al saló d’actes de Caja Rural a València, amb la participació de Tomás García Azcárate, Jefe de la unidad de Acei-te de Oliva y Productos Hortofrutícolas de la Dirección General de Agricultura y De-sarrollo Rural de la Comisión Europea. Jose María García Alvarez-Coque, Catedràtic d’Economia Agrària de la Universitat Poli-tècnica. President de l’Associació Espanyo-la d’Economia Agrària. Cristobal Aguado, President de l’Associació Valenciana d’Agri-cultors. Joan Brusca, Secretari General de la Unió de Llauradors Ramaders. Rafael Cervera, Secretari General de UPA (Unión Pequeños Agricultores). Enrique Blasco, President de UTECO València. Moderador: Manuel Sanchis Professor d’Economia In-ternacional de la Universitat de València.

13 de Desembre de 2006. V En-contres SIC “L’Impuls progresista a la Societat de la Informació: Afa-vorint el coneixement equitatiu”. Celebrat al Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions de Valèn-cia, organitzat junt a la Fundació Jaime Vera i la OSSIC (Organitza-ció Sectorial Societat de la Infor-mació i del Coneixement) amb la col·laboració del Col·legi. Inau-gurada per D. Ignasi Pla i Durà, i amb la participació d’un ample ventall d’experts: Francesc Romeu, Director Fundación Jaime Vera; Domingo Labor-da, Director General del Observatorio para la Sociedad de la Información RED.ES; Pau Bernabeu, Doctor Enginyer de Telecomunicació i Professor Campus d’Alcoi Uni-versitat Politècnica de València; Pedro Serrano, Secretari Col·legi d’Enginyers de Tele-comunicacions de la Comunitat Valenciana; Guillermo Bernabeu, Regidor de Noves Tecnologies, Ajuntament de Mutxamel; Guillermo García, Alcalde de la Pobla de Vallbona; Josep Bresó, Alcalde de Torrent i Vicepresident de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies; Vicente Sánchez Ramos, Director de Relaciones Corporati-vas de Telefónica; Juan Miguel Márquez, Director General de Modernización Admi-nistrativa del Ministerio de Administraciones Públicas. Carmen Alborch, Diputada i Portaveu Grup Socialista Ajuntament de València. Senadora; Jose Ignacio Pastor, Director Fundació Societat i Progrés, Salvador Deusa, Coordinador OSSIC.

CICLE: Agricultura

Page 28: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

28

CICLE: Una nova política a la Comunitat Valenciana. Sostenibilitat i Gestió Hídrica.

Donada la importància que te per a la Comunitat Valenciana el problema de l’aigua i la seua actualitat política, vam decidir posar en marxa algunes iniciatives sobre l’aigua.

Hem dissenyat i desenvolupat un cicle de conferències amb la participació de nombrosos professionals, gestors, inves-tigadors, periodistes, ecologistes, respon-sables de l’administració, etc. comptant amb la col·laboració de la Universitat de València que a més a més de facilitar el local, el saló d’actes del Jardí Botànic , ha format part del Programa d’Extensió Uni-versitària, oferint el reconeixement acadè-mic a les persones que ho desitjaren.

El cicle ha segut possible gràcies a la Co-ordinació d’Angels Ull, Patrona de la Fun-dació i Degana del Col·legi de Biòlegs i de Mª Jose Ruiz experta en temes ambientals (amiga de la Fundació).

El cicle ha estat format per les següents sessions:

1. 17 de Gener de 2006. L’evolu-ció en la planificació i gestió de l’ai-

gua. El desplaçament des de l’oferta fins a la demanda. Pedro Arrojo. Territori mediterrani i planificació hidrològica. Leandro del Moral Ituarte

2. 7 de Febrer de 2006. Aigua i Comunitat Valenciana, Expansió de l’oferta o moderació de la demanda?. Ricardo Almenar Asensio

3. 21 de Febrer de 2006. La nova cultura de l’aigua. Javier Martínez Gil

4. 7 de Març de 2006. Gestió de sequeres en abastiments urbans. Enrique Cabrera Marcel

5. 25 d’Abril de 2006. Optimització de l’aigua en el regadiu valencià. José Carles Genovés.

6. 9 de Maig de 2006. La reutilització d’aigües residuals com font alternativa de recursos hídrics. Francesc Hernández.

7. 23 de Maig de 2006. Situació Actual i perspectives de futur de la conca del Xùquer: Una aproximació crítica. Antonio Estevan Situación actual y perspectivas de futuro de la cuenca del Segura: Una aproxi-mación crítica. Llorenç Avellà.

Page 29: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

29www.societatiprogres.org

CICLE: Recuperació memòria històrica

8. 6 de Juny de 2006. Els humidals mediterranis: El cas de l’Al-bufera de València com paradigma. María Rosa Miracle Solé. Acte de cloenda a càrrec de Teodoro Estrela, Subdirector General de Planifi-cación y Uso Sostenible del Agua de la DG del Agua del Ministerio de Medio Ambiente.

Han participat com a presentadors i moderadors els periodistes i experts: Joan Romero, Emerit Bono, Emili Piera, José Sierra, Josep Torrent, Josep Manu-el Alcañiz, Mª Josep Picó i Àlvar Peris.

Altres accions iniciades en relació amb l’aigua son els primers pasos per po-sar en marxa una Càtedra de l’Aigua a la Comunitat Valenciana.

Cal destacar que a pesar de l’alt nivell aconseguit i de la importància del tema, no hem segut capaços d’aconseguir des de la Fundació Societat i Pro-grés els recursos suficients per mantindre i ampliar l’activitat. Hi ha part del projecte inicial que no ha pogut desenvolupar-se per la manca de mitjans. No és el mateix dir-se Societat i Progrés que Agua y Progreso.

Des dels inicis de la Fundació hem volgut treballar la recuperació de la Memòria Històrica en general i especialment la del socialisme valencià. Al excelent treball rea-litzat anteriorment amb la participació al Portal de l’exili i altres treballs realitzats, hem continuat aportant iniciatives, de vegades amb el suport del Grup de Treball, coordinat abans per Jose Antonio Vidal i ara per Matías Alonso.

Participación en el Portal del Exilio, (http://www.portaldelexilio.org) amb aportació d’en-trevistes a persones (“Voces del exilio”)

El 27 d’abril de 2005, al saló d’actes Ernest Lluch va tindre lloc l’acte de “Reconeixement Públic als Valencians deportats a Mauthau-sen (1945 – 2005)” i la signatura d’un proto-col de col·laboració amb l’associació Amical de Mauthausen amb la participació de tres dels quatre valencians supervivents al camp d’extermini nazi de Mauthausen: Francisco Aura, Lluis Estañ i Francesc Batiste. Van par-

ticipar Blas Mínguez, d’Amical Mauthausen València, Enric Marco, Amical Maut-hausen i Ignasi Pla, President Fundació.

L’any 2006 és un moment especial puix el converteixen en l’Any de la Recuperació de la Memòria. Es cumpleixen 75 anys de la proclamació de la IIª República i 70 anys de l’inici de la Guerra Civil i de València Capital de la República. Hem desenvolupat moltes activitats com:

El 9 d’abril de 2006, diumenge, al Cementiri de Paterna vam col·laborar en l’or-ganització de l’acte unitari Homenatge a les víctimes republicanes amb milers de persones.

Page 30: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

30

El 19 de maig de 2006, al Club Di-ario Levante vam organitzar un acte sobre “Les Foses Silenciades Parlen” amb la participació de Jesús Huguet, Secretari del Consell Valencià de Cul-tura. Cristina Almeida, Advocada. Matias Alonso Blasco, Coordinador Grup Recuperació de la Memòria Històrica Fundació Societat i Progrés. Jesús López Amigó, Secretari de la lògia Blasco Ibáñez. Fanni Rubio, Es-criptora afectada.

El 22 de juny de 2006, al Gran Teatre Antonio Ferrandis de Paterna, va tindre lloc l’Acte “Hace 70 años la historia se escribió en Paterna: Recordando al Sargento Fa-bra” amb la participació com a ponent de Jose Antonio Vidal Castaño i de Leonor.

El 14 de juliol de 2006 en col·laboració amb l’Agrupació Comarcal del PSPV de La Costera-La Canal de Navarrés va tindre lloc un acte a la Casa de la Cultura d’En-guera amb el títol Recuperem la nostra memoria, Davant del 75 Aniversari de la proclamació de la II República i com a la commemoració de la declaració de l’any de la MEMÒRIA HISTÒRICA amb la participació de:

Matías Alonso, Coordinador Grup Recupe-ració Memòria Històrica Fundació Societat i Progrés. Alfredo Barberán, Portaveu del Grup Socialista de l’Ajuntament d’Énguera. Josep Lluís De La Piedad, Secretari General Co-marcal PSPV-PSOE La Costera - La Canal de Navarrés. José Ignacio Pastor, Director i Vice-president de la Fundació Societat i Progrés. Van assistir més de tres-centes persones.

18 de Juliol de 2006, a la seu de Blanqueri-es, va tindre lloc un acte commemoratiu del 18 de juliol, Dia Internacional de Condena del Régimen Franquista, València desmemo-

riada amb la participació d’Elisa Serna, Carmen Alborch. Matías Alonso, Antonio Montalban, Cristina Almeida, Jose Luis Abalos, Fanni Rubio, Juana Vázquez, Fernan-do Delgado.

30 d’octubre de 2006, al Club Diario Levante, vam presentar la pel·lícula “La uto-pia desarmada. Memòria d’Un País Valencià Republicà” produïda per INFOTV i diri-gida per Sergi Tarin. La Fundació Societat i Progrés, dins de dos de les seues linies de treball: l’audiovisual i la recuperació de la memòria històrica, ha patrocinat aquest documental imprescindible, junt a altres organitzacions com Esquerra Unida del País Valencià, Bloc Nacionalista Valencià, Esquerra Republicana del País Valencià, Universitat d’Alacant, Acció Cultural del País Valencià i els ajuntaments de Sueca, Ontinyent, Puçol, Burjassot i Paterna.

L’acte de presentació de la pel·lícula va ser molt emotiu i amb una gran partici-pació dels intervinents, amb un nombrós públic (més de 150 persones), dedicant el diari Levante una pàgina sencera el dia 1 de novembre.

18 de gener de 2007. Xerrada-col·loqui “València, Capital de la II república”. Acte organitzat pels Joves Socialistes de Bonrepòs i Mirambell han un acte, al saló de plens de l’Ajuntament, amb la col·laboració de la Fundació dins de les tasques del Grup de Treball de Recuperació de la memòria històrica.

Page 31: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

31www.societatiprogres.org

JUAN NEGRIN, METGE I CAP DE GOVERN

25 de Gener de 2008. Amb una estreta col·laboració amb la Fundació Juan Negrín, i en el marc de l’Exposició sobre Juan Negrín a la Nau, vam organit-zar una conferència amb el títol “Juan Negrín... la necessitat de la veritat” Amb la destacable presència de la neta de Juan Negrín, la conferència tingué lloc a l’Institut d’Història de la Ciència i Documentació López Piñero.

12 d’Abril de 2008. Ho-menatge a les víctimes del franquisme. A les 12h, al Mo-nument als Afusellats per la Llibertat del Cementeri de Paterna. Organitzat pel Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica de la Fundació.

Alguns dels projectes que estan en marxa o en cartera pels propers mesos són:

Memorial al Mur de Paterna;

Recuperació Forn de Calç en la Rambleta;

Memorials en fosses comunes cementiri de València;

Investigació en arxius militars;

Investigació i classificació arxiu d’Elx;

Mausoleu de Blasco Ibáñez;

Homenatge a represaliats a Riba-roja de Túria;

Constituir una Federació per la Memòria;

Recuperar la Senyera que va cobrir els restes Blasco Ibáñez;

Recuperar “La Pobleta”, residència de Azaña;

Homenatge institucional 70 aniversari a Paterna;

Homenatge 70 aniversari a Albatera (Alacant);

Fosses comuns a Benagéber i Albalat

Page 32: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

32

Dins de l’estratègia de descentralitzar les activitats de la Fundació Societat i Pro-grés, vam plantejar la realització d’un cicle en la Ciutat d’Alacant, amb la col-laboració de la Seu de la Universitat d’Alacant en la ciutat. La coordinadora del cicle ha segut Carmen Sánchez Brufal, Patrona de la Fundació.

5 de Maig de 2005. “El consumo en las nuevas políticas europeas. ¿Qué nos espe-ra? Conferencia a cargo de Bernardo Hernández Bataller. Presidente de la Sección Mercado Único, Producción y Consumo del Comité Económico y Social Europeo. Presentan José Ignacio Pastor, Vicepresidente y Carmen Sánchez Brufal, Patrona de la Fundació Societat i Progrés con la participación de los invitados : Nicolás Beltrán Delegado FERDER Comunidad Valenciana y Representante de Relaciones Institu-cionales de la ONCE. Pedro Beltrán, Abogado. Presidente Asociación Europea de Abogados. Luís Berenguer, Abogado. Especialista en Defensa de la Competencia. Pedro De Gea, Comerciante, Portavoz del Colectivo de Comerciantes por Alican-te. Ana Herce Secretaria General Unión de Consumidores y Usuarios Comunidad Valenciana y Pedro Hernández, Secretario General Unión de Consumidores y Usu-arios Alicante. José Manuel Sirvent, Empresario Presidente de la Comisión de Arte-sanía de la Cámara de Comercio de Alicante. Jesús Navarro Empresario. Gerente Proaliment SA. Teresa Ventura, Asociación de Teleespectadores y Radioyentes.

4 d’Octubre de 2005. “El futuro del Comercio: ¿Qué nos espera?”. A càrrec de D. Ignacio Cruz Roche, Director General de Política Comercial del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo.

A l’any 2004 vam iniciar algunes accions relacionades amb la Constitució Europea com la mesa rodona realitzada el 24 de maig sobre “La Nova Europa dels 25: el repte social de la Constitució Europea” amb la participació de Pilar Labrandero, Margarita Soler, Joan Ferrer, Maruja Sornosa, Joan Calabuig i Francesc Baixauli.

Al llarg del curs 2004-2005 vam realitzar diverses meses rodones per diferentes loca-litats de la Comunitat Valenciana, entre les quals cal destacar la conferència del nostre President , Ignasi Pla, presentada pel ministre d’administracions públiques Jordi Sevilla i realitzada el dia 31 de gener de 2005 al Saló d’Actes d’ADEIT sobre “La Comunidad Valen-ciana ante la Nueva Europa”.

Hem recolzat la posada en marxa de la Tertúlia Guillermina Medrano, integrada per funcionaris, espanyols i especialment valencians, a les institucions europees.

El coordinador ha estat Manuel Sanchis, actualment professor d’Economia Inter-nacional. Algunes iniciatives com l’acte sobre la Reforma de la PAC ha sigut a inici-ativa d’aquest grup.

També hem impulsat el Projecte www.europocket.tv, desenvolupat per una empresa va-lenciana amb el suport econòmic del Parlament Europeu i adreçat fonamentalment als joves europeus, mitjançant les noves tecnologies i l’audiovisual.

CICLE: Prospectiva en Alacant

CICLE: Iniciatives Europa

Page 33: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

33www.societatiprogres.org

Del 13 al 17 de Gener de 2003. Cicle de conferències i debats Dones i ciutadania. Tingué lloc a la Universitat de València.

24 de Maig de 2004. Conferència -debat sobre LA NOVA EUROPA DELS 25: EL REPTE SOCIAL DE LA CONSTITUCIÓ EUROPEA. Amb la participació de Pilar La-brandero, Margarita Soler, Joan Calabuig, Joan Ferrer, Maruja Sornosa i Francesc Baixauli.

21 de Febrer de 2007. Debat sobre sanitat pública, Gestió pública, gestió privada. Una controvèrsia intermina-ble. Celebrat al Col·legi Major Rector Peset.

16 de Novembre de 2007. JORNA-DA SOBRE L’ORDENACIÓ LITORAL DE LA CIUTAT DE VALÈNCIA. Lloc: a la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València.

2 d’Abril de 2002. Conferència de Mario Soares sobre Els reptes de la globalització, dins del cicle de reflexi-ons La primavera de les llibertats, al Saló Ernest Lluch del PSPV-PSOE.

6 de Maig de 2002. Taula redona so-bre Centralisme i Nou federalisme a càrrec d’Isidre Molas i de José Asensi, dins del cicle de reflexions La prima-vera de les llibertats. Seu central del PSPV-PSOE.

27 de Juny de 2002. Conferència d’Antonio Gutiérrez sobre Les repercussions so-cials dels canvis en un món en transformació, dins del cicle de reflexions La primave-ra de les llibertats.l Saló Ernest Lluch del PSPV-PSOE.

CICLES: Jornades i Debats

CICLE: La Primavera de les Llibertats

Page 34: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

34

7 de Maig de 2008. Presentació del projecte TRENCANT BARRERES. Es tracta d’un projecte innovador que recolzem des de la Fundació: viatges per a estudiar anglès a l’estranger per a persones amb discapacitat. Al Club Diario Levante a les 19’30h., el projecte de l’agència de viatges Estu-diar y Viajar, amb col·laboració amb nombroses entitats valencianes, que facilitarà a discapacitats a millorar les seues possibilitats d’estudi a l’es-tranger de l’idioma de l’anglès.

15 de Gener de 2008. País Complex. Iniciem una nova activitat caracteritzada per una metodologia ancestral en l’esquerra: la Tertúlia. Obrim el cicle amb el tema tractat al llibre Pais Complex, comptarem amb un dels autors: Joaquin Azagra, Vice-President de la Fundació Societat i Progrés.

CICLE: Innovar, Progresar, Millorar la Societat

CICLE: Tertúlies

En 2008 hem creat un espai de trobada periòdic, de lliure pensament, amb perso-nes de diferent procedència. La qual cosa possibilita obtindre una visió polièdrica dels assumptes tractats. Els destinataris inicials són els Amics de la Fundació, però moltes altres persones s’han acostat a participar. El Coordinador és Francisco Martí, amb un xicotet equip de persones que les impulsen. La metodologia possibilita que la Fundació estiga oberta a rebre suggeriments i aportacions sobre temes, ponents implicats, etc. Es realitzen una vegada al mes, habitualment al Col·legi Major Rector Peset de València.

12 de Febrer de 2008. En aquesta segona tertúlia vam tin-dre a Guillem Badenes, Juan Carlos Broch, Pep Fornés, Am-paro Madrigal i Deme Orte que ens parlaren d’un tema de màxima actualitat com són les Xarxes Cristianes. La qüestió religiosa no és patrimoni de cap partit polític.

Page 35: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

35www.societatiprogres.org

11 de Març de 2008. “RESULTATS ELEC-CIONS 2008, ANÀLISI IMMEDIAT I UR-GENT”. Comptarem amb la presència de Joaquín Azagra Ros, Anselm Bodoque Arri-bas, Joaquín Martín Cubas, Manuel Martí-nez Sospedra i Josep Maria Felip Sardá. Els convidats van fer un rigorós i urgent anàlisi dels resultats electorals. A continuació conti-nuarem xarrant davant el sopar.

15 d’Abril de 2008. EL LLENGUATGE POLÍTIC. Van participar Andreu Casero, professor de comunicació política en la Universitat Jaume I; Antonio Laguna, expert en història de la comunicació i exresponsable de comunicació del partit socialista; els periodistes Ximo Ferrandis, d’El País, Juli Esteve, d’Infotv i Ma-nolo Peris, responsable de comunicació de la Univer-sitat de València i vicepresident de la Unió de Perio-distes Valencians, així com l’economista i ex regidor, Alfonso Goñi. Tots van coincidir a assenyalar que el llenguatge dirigit a les emocions, l’espectacle, la sim-

plificació i la personalització, en un context de “mediatització” total de la política, ha provocat que la “representació de la política” suplante la política.

13 de Maig de 2008. PARLE VOSTÉ (periodistes), ESCOLTE VOSTE (polítics): EL DISCURS DE L’ESQUERRA POLÍTICA A DEBAT. Cristina Vazquez, Victor Maceda, Mariola Cubells i Bernardo Guzmán assistiren a aquesta cita en la qual vam contar amb una gran afluèn-cia de participants que expressaren obertament les seues felicitacions per la claredat del discurs dels ponents, la transparència en els plantejaments, el caràcter rigoros de les re-flexions i constatacions, així com el compromís personal per a manifestar-se lliurement.

11 de Juliol de 2008. SOCIALISME D’ARA I ENDAVANT: Reflexions post 37 Congrés Fede-ral i davant de l’11 Congrés del PSPV-PSOE a les 20:00h. Ca Revolta. Amb la participació de: Inmaculada Rodríguez Piñero, i dels periodis-tes: Víctor Maceda. Redactor de Política de El Temps Francesc Arabí. Redactor de Política de Levante-EMV. Cristina Vázquez. Redactora de política de El País.

16 de Setembre de 2008. LA INAJOR-NABLE REFORMA DELS PARTITS PO-LÍTICS: ANÀLISI I PROPOSTES DE MI-LLORA. Amb el professor catedràtic de sociologia Ignacio Urquizu. La conferèn-cia va servir com a punt de partida de la tertúlia posterior, sobre un tema de gran actualitat donat els imminents congre-sos dels grans partits polític valencians.

Page 36: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

36

L’Agrupació socialista de Rocafort ha acordat, mitjançant conveni amb la Funda-ció Societat i Progrés, actuar com a subseu, aconseguint que la Casa del Poble de Rocafort estiga plena d’activitats que podeu consultar en http://socialistes-roca-fort.com/rocafort/. Gracies al dinamisme de la gent de Rocafort s’ha pogut gaudir de les següents activitats polítiques i culturals:

CASA DEL POBLE DE ROCAFORT3.3

Activitats dins el conveni de col·laboració amb la Casa del Poble de Rocafort:

Divendres 16 de Març. Projecció del documental “El país dels cecs” Col·loqui amb el director Sergi Tarin.

Dissabte 24 de Maç. Cicle «Aromes i Sabors» . Visita a les bodegues Chozas-Car-rascalde Requena. Passeig per les vinyes i cata de vins amb l’enòleg Xesco Girón.

Divendres 30 de Març. Exposició de pintura “Orquídeas”. Obra acrílica del Equipo Coca. Inauguració amb la presència de les artistes, Concha Daud i Carmen Mira-lles.

Divendres 13 d’Abril. Cicle «Aromes i Sabors» . Cata de cervesses espanyoles i in-ternacionals, amb el patrocini de Heineken España.

Dissabte 21 d’Abril. Presentació del llibre : “Una miliciana en la Columna de Hierro. María La Jabalina”. Col.loqui amb l’autor, Manuel Girona Rubio, Periodista, docto-ren Ciències Econòmiques i ex-President de la Diputació de València.

Divendres 27 d’Abril. Cine. Estrena de la pel.lícula “Ja en tenim prou”, un projecte col.lectiu per remoure l’opinió pública. Col.loqui amb alguns dels autors.

Disabbte 16 de febrer a les 19,30h. Inauguració exposició “Orígens” de Paloma Valdés.

Disabbte 23 de febrer a les 12h. Cata de vins i formatges.

Divendres 29 de febrer, 19.30 h. “Cóm podem ajudar als nostres fills a llegir per Gemma Lluch.

Totes les activitats tindran lloc en la Casa del Poble, Carrer Burjassot, 2, baixos. Rocafort

8 DE MARÇ DIA INTERNACIONAL DE LA DONA TREBALLADORA. CASA DEL PO-BLE DE ROCAFORT. Dissabte 8 de març, a les 12h. Presentació del llibre de l’escrip-tora Cristina Escrivà, “La Paz es nuestra. 30 Mujeres de un infinito”

ANY 2008

ANY 2007

Page 37: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

37www.societatiprogres.org

PREMIS TIRANT DE L’AUDIOVISUAL VALENCIÀ3.4

Els Premis Tirant de l’Audiovisual Valencià constitueixen una gran cita per a la indústria i la cultura de la societat valenci-ana. La Fundació Societat i Progrés ha participat activament des de l’edició de 2005, organitzant nous cicles, noves seus i en definitiva col·laborant en la promoció del nostre audiovisual.

Dies 3-4 y 9-10-11 de Març. Vam iniciar la nostra par-ticipació posant en marxa un Cicle de Cinema Social i Polític Valencià, constituint el Saló d’actes Ernest Lluch del C/ Blanqueries, una nova seu del Premis Tirant amb un total de cinc sessions, projectant-se un total de cinc llargmetratges i sis curtmetratges (La tarara del Ca-pao, El hombre de la nevera, Cuentos de la guerra sa-haraui, Dripping, L’Illa de l’holandés). La coordinació va estar a càrrec de Francisco Carrasco, Ex- Director de la Mostra de Cinema del Mediterrani, amb l’assessora-ment de Antoni Llorens.

Vam desenvolupar una mesa rodona, amb el títol: “Present i Futur de l’Audiovisual Valencià”, amb una ampla participació del sector.

Vam valorar l’experiència de forma exitosa, ja que ens ha permet mantindre un estret contacte amb el sector audiovisual valencià, creant complicitat i oferint per pri-mera vegada en la nostra seu un cicle de cinema de com-promís, fet en i per valencians. El nostre President, Ignasi Pla va lliurar un dels premis en la Gala dels Tirant.

TIRANT 2005

TIRANT 2006

La implicació de la Fundació Societat i Progrés als Premis Tirant 2006 va augmen-tar de forma considerable. Vam mantindre el Cicle de Cinema Social i Polític Valen-cià, augmentant el nombre de sessions a 7 i ampliant a una nova seu en la Ciutat d’Alacant en la FNAC, amb un total de 5 llargmetratges diferents i 7 curtmetratges. Vam posar en marxa un nou Cicle de Cinema Valencià en Valencià, realitzan-ho tant en la seu de Blanqueries com en la FNAC i aconseguint que 7 ajuntaments: San Joan d’Alacant, Castelló de Rugat, Torrent, Montserrat, Paterna, Onda i Vinarós participaren programant pel·lícules valencianes en versió valenciana. La presenta-ción d’aquest cicle la vam realitzar al Consell Valencià de Cultura, comptant amb la col·laboració de les següents entitats:

ADC (Associació de Directors de Cinema), AVAPI (Associació Valenciana de Produc-tors Independents), AVEPA (Associació Valenciana Empreses Productores Animació), Confederació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana CAVE- COVA, FEV

Page 38: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

38

(Federació Escola Valenciana), FEVA (Federació Valenciana de l’Audiovisual), Gonza-lo Anaya Confederació Associacions Mares i Pares Alumnes Comunitat Valenciana, PAV (Productors Audiovisuals Valencians), FNAC. La coordinació ha estat a càrrec de Pilar Berzosa.

Cal destacar la realització de debats al finalitzar les pel·lícules:

Dona i Treball al finalitzar la projecció de Agua con Sal, comptant amb la participació del seu Director, Pedro Pérez-Rosado i la de Anna Aguado Higón, Insti-tut Estudis de la Dona, Universitat de València. Isabel Miralles, Associació Apoyo Maternidad/Paternidad en la Crianza. Sara Sánchez Asensi, Dones Agredol-ces i Gir Social. Carmen Amorós, Seminari Dones Grans. Ofelia Vila, Secretaria de la Dona CCOO.

Els guerrillers republicans després de la pel·lícula Los últimos guerrilleros, amb: Jose Antonio Vidal - Escriptor e in-vestigador, colaborador en el documen-tal. Jose M. Casamayor - Productor del film. Salvador Fernández Cava, Escritor e investigador especialista en la Guerri-lla. Pedro Peinado - Presidente de “La Ga-villa Verde”. Eulalio Barroso “Carrete” - Guerrillero. Pedro Alcorisa “Matías” - Guerrillero. Julián Córdoba, Ex Presiden-te de la Diputación de Cuenca. Sánchez Antón, uno de los primeros impulsores del AGLA.

La transició valenciana després de la pel·lícula del Roig al Blau, amb: Vicent So-ler, Patró de la Fundació Societat i Progrés. Miquel Francés, Productor de El Roig al Blau. Francesc de Paula Burguera, President Valencians pel Canvi. Jose Antonio Piqueras, Catedràtic d’Història Contemporànea. Debat sobre DONA I TREBALL de la pel·lícula “Agua con sal”.

Tanmateix vam realitzar una mesa rodona amb el títol: “El sector audiovisual da-vant el repte de la TDT” amb la participació d’un ample ventall d’experts.

També vam realitzar dins del marc dels Tirant la mesa rodona “L’ Audiovisual i les noves tecnologies, al servei de la cooperació i la participació ciutadana en un món global: Presentació Fundació Mundo 21” amb la projecció dels documentals “Els ob-jectius del mil·leni” i entrevista a Evelyn Herfkens, Coordinadora Mundial Campanya Objectius del Mil·leni de la ONU i participació de nombroses persones presentant la Fundació Mundo 21.

Page 39: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

39www.societatiprogres.org

En aquesta tercera edició que participem dels Premis Tirant, continuem descentralitzant el Cicle de Cinema Social i Polític Valencià, programant se-sions a Castelló, al saló d’actes de l’edifici Hucha i als cines Astoria a la ciutat d’Alacant.

El Cicle de Cinema Social i Polític Valencià ofereix una xicoteta mostra del cinema que es fa al nostre país. Un ample ventall de mirades compromeses amb el nostre entorn i amb la nostra història, gau-dint així de la indiscutible capacitat artística, pro-fessional i empresarial d’un col·lectiu arrelat amb la seua societat. Una expressió cultural cinemato-gràfica que ens ajuda a identificar-nos i a defensar-nos de la colonització cultural, desenvolupant en la pràctica la nostra diversitat cultural. Uns audiovi-suals que cerquen la nostra història recent, recu-perant la nostra memòria com a valencians i a la vegada fan palés la seua vessant, intencionada, de reflexió i eina de canvi social i polític per a una societat que progressa.

El Cicle de Cinema Valencià en Valencià, aconsegueix ampliar la seua oferta, amb onze ajuntaments compromesos: Castelló de Rugat, Foios, Font d’Encarrós, Monse-rrat, Morella, Onda, Paterna, Picanya, Pobla de Vallbona, Torrent, Vall d’Uixó.

Col·laborem amb el desenvolupament d’un nou Cicle Recuperant Memòria His-tòrica.

Realitzem un projecte singular amb estreta col·laboració de l’Ajuntament de Torrent anomenat “Torrent, una ciutat de Cine” que contempla una exposició organitzada per l’EMAT, sobre els cent anys de cinema, la projecció de pel·licules valencianes per a la població en general i escolars i la realització d’unes jornades per a persones especialitzades “Del cel·luloide al suport digital. L’audiovisual Valencià davant la digitalització: Amenaces i oportunitats” celebrada el dia 19 de febrer a l’EMAT de Torrent. Cicle de cinema. Del 20 de febrer fins el 8 de març dins las celebració dels IX Premis Tirant.

TIRANT 2007

15 de Febrer de 2007. Debat: La Llei Valenciana de l’Audiovisual: un any més tard. Celebrat al saló Ernest Lluch, dins el marc dels IX Premis Tirant.

22 de Febrer i 3 de Març de 2007. Cicle de Cinema Social i Polític Valencià. Cine Astoria a Alacant, Saló d’actes edifici Hucha a Castelló i Sala Ernest Lluch a València.

Entre 20 de Febrer i l’11 de Març. Cicle Cinema Valencià en Valencià, xarxa municipal de cinema en valencià, amb la col·laboració d’11 ajuntaments. Projec-cions a les diferents subseus segons la progrmació de cada ajuntament.

Cicle Recuperant la Memòria Històrica. Nou cicle amb nombrosos treballs al voltant de la guerra civil.

Page 40: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

40

Realitzem la quarta edició del cicle de Cinema Social i Polític Valencià, dins dels X Premis Tirant, Quinzena de l´Audiovisual Valencià. Do-nem un important pas enda-vant al obtindre la inestimable col·laboració d’altres impor-tants organizacions socials com són els sindicats i els es-tudiants. En concret UGT-PV, FEIS de CCOO-PV, Intersindical Valenciana i Campus Jove, han demostrat una vegada més la seua preocupació i iniciativa social al adherir-se al cicle de cinema social i polític valencià. Apleguem ara a realitzar les projeccions a cinc sales: la Sala Ernest Lluch de la Fundació Societat i Progrés, els salons d’actes de UGT-PV, CCOO-PV i Intersindical Valenciana, així com el Saló de Graus de la Facultat de Dret de València .

El Cicle de Cinema Social i Polític Valencià ens ofereix una xicoteta mostra del cinema de rabiosa actualitat que s’ha fet al nostre país al darrer any. Hem arreplegat un ample ventall de mirades compromeses amb el nostre entorn i amb la nostra història, tant en

format de curtmetratge com en llargmetratge, en cadascuna de les sessions, amb una pro-gramació de 8 i 12 obres seleccionades res-pectivament. Tots elles, audiovisuals carregats de missatge i preocupació per la millora de la nostra societat

Posem en marxa un nou cicle “Cinema per la igualtat de Gènere”en col·laboració amb l’Obra Social de la CAM i amb la col·laboració de la Plataforma Feminista del P.V..

El cicle arreplega treballs audiovisuals rela-cionats amb la problemàtica i discriminació de la dona, en qualsevol de les seues vessants. Naix amb la voluntad de perdurar en el temps,

mostrant els treballs que fan les dones i homens de la nostra comunitat, que reflecteixen i denuncien, des de múltiples punts de vista, elements de desigualtat per motiu de gènere. A les vostres mans, com a públic , teniu la permanència del cicle.

Les pel·lícules són projectades al saló d’actes de l’Aula de Cultura “La Llotgeta” de la CAM, com a reconeixement del cicle de debats “Violència contra les dones”, que ha vin-gut desenvolupant-se, des de fa cinc anys, coordinat per Paqui Méndez.

Realitzem tres sessions amb curtmetratges i llargmetratges, tenint lloc seguidament un col·loqui al voltant de les obres visionades. Pels debats comptem amb la col·laboració de dones i homens que lluiten per la igualtat.

TIRANT 2008

Page 41: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

41www.societatiprogres.org

Dins d’un treball que hem iniciat de creació de públics per l’audiovisual valen-cià i a la vegada que el recolzament de la indústria audiovisual, hem recolzat la pre-estrena de pel·lícules:

“La casa de mi abuela” en Madrid, el dia 5 d’abril de 2006. Es tracta d’un documental dirigit per Adan Aliaga i distribuit per Sorolla Films que tracta el drama de tindre que aban-donar una casa i les relacions entre una ia-ia i la seua neta. La ia-ia parla sempre en va-lencià i així va ser presentada en Madrid, als cines Luchana, sent acompanyats el director i els productors per Ignasi Pla, President de la Fundació. Vam convocar als valencians en Madrid. La pel·lícula ha obtingut nombrosos premis internacionals. També dins d’aquesta àrea s’emmarquen les nostres accions dins del Festival Tirant de l’Audiovisual Valencià, que desen-volupem en apartat especial.

“Las alas de la vida” dirigida per Toni Canet, vam col·laborar en la seua pre-estrena el dia 23 de novembre de 2006. Va guanyar el primer premi com documental en la Seminci de Valladolid. Posteriorment des de la Fundació hem recolzat diverses iniciatives socials relacionades amb aquesta meravellosa pel-lícula i hem organitzat una major difusió i debats, junt a organitzacions de cuidats pal·liatius.

“La bicicleta” dirigida per Sigfrid Monleón vam col·laborar en la seua pre-estrena el dia dia 29 de juny,de 2006 al Club Diario Levante. Es tracta d’una pel·lícula rodada en València i amb la participació d’un ample ventall de pro-fessionals valencians. Comptarem amb la participació del director, l’equip ar-tístic i dels productors.

14 de Febrer de 2008. Jornada “Dóna una mirada de dona, a l’audiovisual valen-cià”. Dins del marc del X Premis Tirant al Club Diario Levante amb la participació de Rosa Solbes, Periodista ; Claudia Peris, Productora Audiovisual Independent, Presi-denta de AVAPI-PIMEV (Associació Valenciana de Productors Independents); Pepa Pont, Plataforma Feminista; Giuliana Colaizzi, Catedràtica Universitat de València àrea de Comunicació Audiovisual i Publicitat; Paqui Mendez, Coordinadora Cicle Obra Social de la CAM: Violència contra les dones; Marina Calatayud, Cap Unitat de Coordinació contra la Violencia sobre la Dona, MAP; Rosa Peris, Directora del Instituto Nacional de la Mujer; Presenta i modera Jose Ignacio Pastor Pérez, Director Fundació Societat i Progrés.

Presentació i promoció de l’audiovisual valencià

Es tracta doncs, d’una expressió cultural i cinematogràfica, que ens ajuda a compren-dre millor la situació de la majoria de la població, que són les dones, en la nostra societat actual; però també per aprofundir en els nostres drets, la nostra cultura i el desenvolupa-ment de la nostra identitat i diversitat cultural.

Page 42: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

42

L’ ESCOLA ERNEST LLUCH. CURSOS3.5

L’Escola Ernest Lluch, desenvolupa les seues activitats sota el paraigües de la Fundació Societat i Progrés, tenint dos grans vessants: la formació interna i la formació externa o general, que treballem amb el suport del Conveni amb la Universitat de València, com a cursos d’extensió universitària. Esperem ampliar-ho a altres universitats.

L’equip bàsic de l’Escola està format pel seu Director, Pedro Sánchez i el tècnic Sebastián Gálvez, a més a més de tot l’equip de formadors i professors.

L‘Escola Ernest Lluch va nàixer el 22 de desembre del 2000, mitjançant l’acord del Con-sell Nacional de Formació del PSPV-PSOE. El Secretari de Formació, Francesc Baixauli i Mena, va exposar en la reunió la necessitat del PSPV-PSOE de comptar amb un instrument de formació permanent, que atengués les necessitats dels militants i simpatitzants, que a més tindria dues branques; una orgànica i altra pública i multidisciplinar, la idea plante-jada va ser la de donar una dimensió pública a la formació, fonamentalment dirigida als estudiants universitaris.

Durant la reunió es va esbossar el que seria la filosofia de l’Escola, seria virtual i viatgera, aniria allà on fos necessària la formació, no s’identificaria amb cap de les sensibilitats políti-ques internes, per a arribar a tots els militants i simpatitzants del partit; els professors tindri-en “llibertat de càtedra”, la formació seria fonamentalment de producció pròpia, en cada curs es lliuraria documentació a cada alumne i un CD a l’òrgan que hagués sol·licitat el curs, com última premissa es va acordar que tots els cursos serien avaluats pels alumnes.

Després d’un debat intens amb nombroses intervencions, la proposta de creació de l’Es-cola va ser aprovada. Es va encarregar l’engegada i disseny de l’estructura de la mateixa al propi Francesc Baixauli i als dos assessors de la secretaria Miguel Soler Gracia i Sebastián Gálvez Fonseca.

Page 43: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

43www.societatiprogres.org

En el mes de febrer de 2001, es va realitzar la presentació oficial del primer curs dissenyat per professors de l’Escola, en aquells dies ja s’havien incorporat Pedro Sánchez Marco, Josep Tormo Montagud i Daniel Calvo Zurriaga. El primer curs dissenyat es va anomenar “Bàsic per a la Militància”, degudament actualitzat es segueix impartint fonamentalment als nous militants i simpatitzants; té tres mòduls: Història del Pensament Socialista, Orga-nització Estructura i Funcionament del PSOE i PSPV-PSOE i Reptes del Socialisme en el segle XXI. La durada del mateix és de nou hores, durant el mateix es realitzen tres dinàmiques de grup, sent la tercera la més participativa.

Aquest curs experimental es realitzà a l’Eliana, van acudir responsables de formació locals i comarcals de tot el País Valencià, va ser un èxit, tots van demanar més.

Per aquestes dates es va realitzar un viatge a Barcelona a fi d’obtenir el permís de la família d’Ernest Lluch per a poder utilitzar el seu nom i imatge en la imatge corporativa de l’Escola, una vegada aconseguida aquesta premissa, el següent pas va ser el disseny d’un logotip identificatiu i la creació d’una pàgina web, a més, va començar el disseny de la Guia del Militant que va veure la llum uns mesos després. Es va iniciar també l’elaboració d’una base dades pròpia destinada a transmetre informació de tot tipus per als assistents als curs, ja que era una de les queixes dels militants: “la informació no ens arriba”

Amb la incorporació de Ramón Marí Vila i Ramón Aguilar Belda es va començar el dis-seny del curs Bàsic Municipal, al principi constava de tres mòduls, Competències de l’Au-tonomia Municipal, Plans Estratègics i Fòrums Ciutadans i Pressupostos. Posteriorment es van anar afegint mòduls que tenien relació amb temes municipals, a poc a poc es van anar incorporant: Banc de Bones Pràctiques, Agenda 21 Local, Gestió del Medi ambient, Organització del Territori, Bàsic d’Urbanisme, Qualitat en la Gestió Municipal, Pressupos-tos Participatius.

A mesura que s’avançava en el treball formatiu, va començar a diversificar-se l’oferta formativa amb nous cursos: Història del PSOE, Pablo Iglesias: Vida i Obra, les Dones: Ahir, Avui i Sempre, La Socialdemocràcia a Europa, Parlar en Públic, Màrqueting Polític, Liderat-ge, Recursos Humans, Tècnica de les Nou Qüestions, Tempesta d’Idees…

Noves incorporacions de professors permeten poder realitzar fins a tres cursos simulta-nis, José Luis Ruiz Requena, Juan Ferrer i Mateo, Raúl Puig Añón, Vicent Bataller i Perelló, Juan Carlos Fitor Miró, Antonio Puigcerver Viudes són alguns d’ells.

També comença a aparèixer la figura del col·laborador, companys i companyes que pres-ten el seu suport i el seu treball en diferents tasques que faciliten el compliment dels objec-tius; Jorge Espí Llopis, Esther Montagudo López, Elena Alcaide, Felix Estrela, Inés Giménez, Mª José Ferrandiz, Miguel Grau Benedito, Beatriz Nadal Viñes, Carmen Lucas, Juanjo Ufa-nós Mercadal són algunes de les persones que han prestat el seu suport i col·laboració amb l’Escola Ernest Lluch.

Per aquestes dates es va realitzar una enquesta destinada a conèixer les necessitats de formació en les Agrupacions Locals, l’enquesta es va realitzar utilitzant el correu electrònic, va ser un èxit de participació i va permetre conèixer de forma directa les necessitats de formació existents.

Engegat el referit al vessant orgànic (militants i simpatitzants) es va començar a perfilar l’altre objectiu, donar una dimensió pública a la formació, per a realitzar això era neces-sari tenir personalitat jurídica, es va establir un debat sobre la conveniència de convertir l’Escola en una entitat sense ànim de lucre. A la vegada la Comissió Executiva Nacional del PSPV-PSOE estava donant els passos per crear una Fundació pròpia del PSPV-PSOE. Finalment la CEN va decidir que la nova Fundació Societat i Progrés tindria al seu sí l’Escola Ernest Lluch, amb un equip format per un Director: Miguel Soler Gracia, membre de l’òr-gan rector de la Fundació , la coordinació va ser assignada a Sebastián Galvez Fonseca i la responsabilitat política era del Secretari de Formació, Francesc Baixauli i Mena, a les hores patró i Vicepresident de la Fundació Societat i Progrés.

Page 44: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

44

Els convenis signats per la Fundació Societat i Progrés amb les universitats valencianes i especialment amb la Universitat de València van possibilitar ampliar l’oferta formativa amb Cursos d’Extensió Universitària. L’Escola va començar a complir el segon objectiu. La incorporació de Josep Martínez i García com professor va facilitar enormement aquest tre-ball. El responsable polític era el Secretari Nacional de Formació Francesc Baixauli i Mena.

Després del X Congrés (2004) celebrat a Castelló, el responsable polític va passar a ser Vicent Sarriá i Morell, el director Pedro Sánchez Marco i de Coordinador va continuar Sebastián Gálvez Fonseca.

En el curs 2003-2004 es presenta la primera oferta de cursos d’Extensió Universitària de la Universitat de València amb un totals d’onze . Tenint una bona acollida que ens va fer augmentar a 25 cursos els ofertats pel curs 2004-2005. En el 2005/2006 l’oferta aplega a 30 cursos.

Un canvi en l’organització de la Universitat de València ens limita a 15 cursos els se-güents anys acadèmics 2006-2007, 2007-2008, 2008-2009.

Després de les Eleccions Autonòmiques i Municipals de 2003 comencen a elaborar-se cursos de formació de vessant electoral, dintre d’un paquet denominat “Tècniques Elec-torals” estan els cursos Formació d’Interventors i Apoderats, Gestió del Comitè Electoral Local, Porta a Porta, Estratègies d’Oposició, Comunicació Política més el pròpiament dit de Tècniques Electorals.

A últims de l’any 2007, es produeix un canvi de responsable polític, passant a ser Se-cretari d’Organització de la Comissió Gestora Alfred Boix Pastor, seguint igual la resta de l’estructura de l’Escola.

BÀSIC MUNICIPAL

BÀSIC PER LA MILITÀNCIA

C. POLITICAS

COMUNICACIÓ POLÍTICA

CONGRÉS JJ.SS.

ESTRATÈGIA PREELECTORAL

LES DONES, AHIR HUI I SEMPRE

SOCIALDEMOCRÀCIA EN EUROPA

TÈCNIQUES ELECTORALS

CURS TÈCNICA DEL “PORTA A PORTA”

FORMACIÓ PER AINTERVENTORS/APODERATS

CURSOS NOVEMBRE 2002 A MARÇ DE 2004

Silla, Vila-Real, Villagordo Del Cabriel, Sagunt, Valencia, Gandía, Paterna

Alicante, Sagunt

Almusafes, Novelda, Paterna

Villagordo D.

Calig

Borriana, Burjassot, Novelda, S. Vicente R., Moncada

Sollana

Madrid (Jaime Vera)

Burjassot, Paterna

Silla, Sollana

Alicante, Horta Nord, Burjassot, Safor – Valldigna, Ports – Maestrat, Alt Vinalopó, Baix Vinalopó, Vega Baja, Horta Sud, Rivera Alta, Ribera Baixa, Marina Alta, Marina Baixa, Alzira, Alcalatén - Plana Alta, Foia De Bunyol – Xiva, Plana De Utiel-

Requena, Valle D´Ayora, Muntanya, Costera - Canal De Navarrés, Vall D´Albaida, Turia, Horta Nord, Camp De Morvedre, Alacanti, Alicante Ciudad, Plana Baixa, Plana Mitja, Millars. Alt Palancia,

Valencia Ciutat, Jj. Ss Pv, Horta Sud

Page 45: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

45www.societatiprogres.org

BÁSIC MUNICIPAL

BÁSIC MUNICIPAL

COM PARLAR EN PÚBLIC

BÁSIC PER LA MILITANCIA

CONSTITUCIÓ EUROPEA

COM PARLAR EN PÚBLIC

ELS SAHARAUIS (SARC)

HISTÒRIA DEL PSOE

ELS SISTEMES(SARC)

HISTÒRIA DEL PENSAMENT SOCIALISTA

HISTÒRIA DEL P. SOCIALISTA

NOUS REPTES DE L’ESQUERRA

L’ ATENCIÓ A l’ALUMNE EMIGRANT

ORGANITZACIÓ I F. AJUNTAMENT

L’ ÈSSER HUMÀ I EL SEU ENTORN

ORGANITZACIÓ I F. AJUNTAMENT

NOUS REPTES DE L’ESQUERRA

TÉCNIQUES ELECTORALS

P. IGLESIAS VIDA I OBRA

URBANISME I MUNICIPI

ORIENTACIÓ I IDENTIDAD SEXUAL

PABLO IGLESIAS VIDA I OBRA

TÉCNIQUES ELECTORALS

ORGANIZACIÓ I F. AJUNTAMIENT

SOCIALDEMOCRACIA EN EUROPA

TRANSPORT URBÁ

FORMACIÓN NOVEMBRE DE 2004 A JUNY DE 2005

CURSOS FORMACIÓ INTERNA 2006

L´Eliana, Botánico-València, Jérica, S. V. Raspeig, Alzira, Tuejar,

G. Del Segura, Xixona

Blanqueries-València, Benidorm

Algemesi, Alicante, Castielfabib, Corbera, L’eliana, El Perelló, Utiel, Villena,

Alfafar , Altura, Val D’uixó,

Almussafes,

Paiporta

Cullera, Favara

Aldaia

Botànic- València

Carlet, Cullera

Botànic- València, L’eliana, Gandía,

Blanqueries-València

Xixona

Blanqueries-València

Botànic- València

Blanqueries-València

Alborache, Alcudia De Crespin, Algemesí, Bonrepos I Mirambell, Callosa Del Segura, Castelló, Cullera, Elda, La

Pobla Llarga, Muxamel, Ontenient, Polop, Soneja, Sueca, Vall D’uixo, Vilamarchant, Xativa

Xirivella, Castellón

Altea

Blanqueries-València

Benicull,

Benaguacil

Segorbe

Carcer

Blanqueries-València

Page 46: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

46

Reptes I Oportunitats De La Participació Ciutadana En Els Municipis De La C.V.

El Protocol Oficial I Les Relacions Institucionals

Parlar En Públic

Programes Europeus Per A Jóvens: Subvencions, Beques, Masters…..

Mobbing

Nous Productes Turístics. Turismo Rural

Fluxos Migratoris I Polítiques D’immigració En Espanya I En L’àmbit Europeu Comunitari

Internet I Participació Cudadana

Estrangeria, Integració: Normativa I La Seua Aplicació

Direccióestratègica D’ Organizacions Jovenils

Igualdat De Gènere. El Repte Del S. Xxi

Fonaments De La Masoneria: Mites I/O Realitats

Beneficis I Riscos Derivats Del Consum De Cervesa

Investigació Social En Drogodependències

Unió Europea Especial Referència A Turquía

Pràctiques Per A Conèixer El Procediment Admtiu. Amb La Tresoreria General De La Seguretat S

El Desenvolupament Sostenible. Agenda 21 Local

Cultura Política En El Mon Actual

Marketing Per Asociacions Jovenils

Introducció Al Treball En Equip

Orientació I Identidat Sexual

La Comunicació Cultural En Internet

Administració Local Admistració Autonòmica

Aspectes Práctics De La Contratació Administrativa

Memòria Histórica I Represió Franquista

Técniques De Comunicació Per A Asociacions I Onl’s

Estratègies De Prevenció Del Consum De Drogues

Violència Domèstica. La Víctima, Les Agresions I La Resposta De La Societat

L’èsser Humà Com Sistema Complexe I El Seu Entorn Social

Introducció A La Borsa I Mercats Derivats

Reflexions Alvoltant El Sitema Sanitari Pùblic En Espanya

Comunicació En Internet: Premsa Digital I Revistes Electròniques, Científiques I Culturals

CURSOS EXTENSIÓ UNIVERSITÀRIA 2006/07 INICI FINAL LLOC

27/11/2006

27/11/2006

27/11/2006

04/12/2006

11/12/2006

08/01/2007

14/02/2007

14//02/2007

19/02/2007

19/02/2007

19/02/2007

19/02/2007

19/02/2007

26/02/2007

26/02/2007

28/02/2007

12/03/2007

29/03/2007

16/04/2007

17/04/2007

17/04/2007

17/04/2007

17/04/2007

24/04/2007

02/05/2007

07/05/2007

07/05/2007

07/05/2007

02/07/2007

02/07/2007

02/07/2007

16/07/2007

15/03/2006

01/12/2006

08/12/2006

13/12/2006

15/12/2006

19/01/2007

27/02/2007

09/03/2007

23/02/2007

23/02/2007

23/02/2007

23/02/2007

02/03/2007

07/03/2007

08/03/2007

13/03/2007

28/03/2007

03/04/2007

20/04/2007

19/04/2007

26/04/2007

27/04/2007

27/04/2007

26/04/2007

10/05/2007

11/05/2007

11/05/2007

11/05/2007

13/07/2007

13/07/2007

13/07/2007

27/07/2007

Alival

Rocafort

Blanquerías

Botánico

Blanquerías

Blanquerías

Botánico

Altura

Alival

Alival

Blanquerías

Botánico

Blanquerías

Botánico

Blanquerías

Botánico

Blanquerías

Blanquerías

Alival

Botánico

Blanquerías

Blanquerías

Botánico

Botánico

Blanquerías

Alival

Blanquerías

Blanquerías

Blanquerías

Blanquerías

Botánico

Botánico

BÁSIC MUNICIPAL

BÁSIC PER LA MILITANCIA

COM PARLAR EN PÚBLIC

COMUNICACIÓ POLÍTICA

ESTRATÈGIA D’OPOSICIÓ

FORMACIÓ PER A INTERVENTORS/APODERATATS

TÉCNIQUES ELECTORALS

URBANISME

FORMACIÓ INTERNA 2007

Alto Palancia, Blanqueries-València, Marina-Baixa, Xixona

Mareny Barraquetes, Ribera Baixa

Els Ports, Marina Baixa, Plana Mitja, Ribera Baixa, Ribera Alta

Els Ports, Marina Baixa, Plana Mitja, Ribera Baixa

Segorb

Alicanti, Alcalatén-Plana Alta, Alicante, Alt Palancia, Alt Vinalopó, Alzira, Cam de Morvedre, Costera-Canal de

Navarrés, Els Millars, Foia de Bunyol-Xiva, Horta Nord, Horta Sud, Marina Alta, Marina Baixa, Millars, Muntanya, Plana

Baixa, Plana de Utiel-Requena, Plana, Mitja, Ports-Maestrat, Ribera Alta, Ribera Baixa, Safor-Valldigna, Turia-Serranos, València Ciutat, Vall d’Albaida, Valle d’Ayora, Vega Baja

Horta Nord

Blanqueries-València

Page 47: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

47www.societatiprogres.org

PUBLICACIONS3.6

Des del seus inicis la Fundació ha tingut present la importància de deixar constància, per escrit, reflexions, pensaments i teories.Les publicacions editades o coeditadas per la Fundació, tenen com objectiu la difusió del coneixement i la creació d’un espai de refle-xió i debat sociopolític. Fomentant la investigació més avançada mitjançant l’edició de llibres, monografies i publicacions periòdiques que arrepleguen els avanços de caràcter conceptual, social i pràctic, de problemes candents i que preocupen a la ciutadania. En molts casos a través del desenvolupament d’una investigació rigorosa i en cooperació amb altres organitzacions i agents socials, per a contribuir a resoldre els reptes actuals a la vegada que la recuperació de la memòria històrica del País València.

Avui en dia utilitzem també les noves tecnologies per deixar constància del que fem i difondre algunes de les publicacions.

Francesc Michavila (coordinador). Fundació Societat i Progrés. Valencia. 2003. El futur dels Valencians és el fruit de la nostra més ferma creença en el treball seriós i rigo-rós, en el diàleg i en la importància que té en una societat plural saber escoltar com més veus millor. El meu objectiu era i és que les valencianes i els valencians disposem, junt amb altres fonts d’informació i coneixement, de l’opinió de persones altament qualificades que, de forma coordinada i des d’una perspectiva global, ens oferisquen pautes per a alçar la mirada i situar-la en la perspectiva de la Comuni-tat Valenciana que tots volem per a este segle XXI que ara comença.

Aquesta obra analitza en els seus distints capítols, el sor-giment i el devenir del socialisme, com idea, com partit polític i com actor sindical en la història contemporània valenciana.

Es tracten, entre altres aspectes, la formulació de les pri-meres idees socialistes en terres valencianes, la formació de les organitzacions i societats de caràcter socialista, la relació amb altres partits, la seua organització sindical, els mecanismes de difusió de les seues idees i tàctiques, la època de la clandestinitat i l’exili i les noves estratègies plantejades després de la dictadura franquista, incloent l’etapa de govern.

El futur dels Valencians

La pluma y el yunque

Page 48: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

48

Este llibre és el resultat d’un treball col·lectiu que recull vi-sions diverses, sempre des d’una perspectiva progressista, dels problemes de les empreses i de l’economia valenciana. Vint-i-cinc professionals de diversa procedència, reflexionen sobre temes que a tots ens preocupen mitjançant articles que faciliten la lectura i composició d’un ampli espectre de mirades sobre els nostres problemes més propers.

Es tracta d’un esforç d’anàlisi rigorós i profund. Un grup notable de professionals, universitaris i tècnics de l’admi-nistració han fet una radiografia de (in)compliment del programa autonòmic amb el qual el PP es presentà a les eleccions de l’any 2003.

1000 raons per fonamentar i motivar la necessitat de l’alternància democràtica a la Generalitat.

Esta publicació recull la conferència pronunciada per Juan Marichal sobre Juan Negrín amb el títol “La Revela-cón de Juan Negrín en la Valencia de 1937”. A ella s’afe-geix un text com introducció el·laborat pel catedràtic José Antonio Piqueras titulat “El enigma de Negrín”

Esta publicació de la Fundació Societat i Progrés està editada en colaboració amb la Fundación Juan Negrín.

Las empresas valencianas ante la sociedad de futuro

1.000 razones para cambiar

El enigma de Negrín i la revelación de Juan Negrín en la Valencia de 1937 por Juan Marichal

Page 49: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

49www.societatiprogres.org

“Aquest llibre recupera la història de la ciutat durant la guerra, però no és un llibre sobre la guerra. Cada capítol, in-troduït per un especialista en la matèria, ens duu de la mà a una bella història de pau. La ciutat sobre la qual es va abatre la guerra era una ciutat pletórica de projectes arquitectònics, culturals, educatius i socials, i el que ací es recorda no és el infortunio sinó la creativitat, l’amor a la vida, la recerca de la felicitat, defensades per un poble que va creure tenir dret a elles”. (Del pròleg, per Ramiro Reig, Universitat de València).

22 de Febrer de 2003. Presentació a càrrec de Francesc Michavila i Joan Ig-nasi Pla del llibre El futur dels valencians, coordinat per Francesc Michavila i editat per la Fundació Societat i Progrés.

19 de Maig de 2007. Presentació del llibre “1000 razones para cambiar” editat per la Fundació Societat i Progrés. Lloc: Sala Fòrum de la FNAC de San Agustí, en València. Comptarem amb la participació de varis dels autors.

30 d’Abril de 2008. PRESENTACIÓ DELS LLIBRES “Valencia 1931-1939 Guia Urbana” i “Quadern Negrín” coeditats per la Fundació Societat i Progrés. Fira del Llibre Valencia 2008 a les 18:00h.

Guía Urbana. Valencia 1931 - 1939

Page 50: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

50

PROJECTE XAROP3.7

XAROP (Xarxa d’Organitzacions Progressistes Valencianes) és un ambiciós projecte, impulsat per la Fundació Societat i Progrés, amb el suport del “Plan Avanza” del Govern d’Espanya, iniciat a finals de 2007 i que finalitzarà, almenys en la seua primera fase, en desembre de 2008.

Es basa en l’aplicació dels avanços de la Societat de la Informació a la creació i desen-volupament d’una xarxa ciutadana d’entitats socials progressistes, que done visibilitat als col·lectius, entitats, associacions i en definitiva a qualsevol de les organitzacions socials, que són protagonistes fonamentals de l’avanç cap a una societat més justa, sostenible, solidària, lliure i feliç

Estem convençuts de que una xarxa d’aquestes característiques tindrà un efecte mul-tiplicador dels resultats i de l’impacte que poden aconseguir cadascuna de les orga-nitzacions de manera aïllada. Generarem un bon grapat de sinèrgies positives en el terreny de la informació, la cultura, l’acció política i la mobilització social, a la vegada que posem en marxa dinàmiques de suport mutu

PORTAL DE LA XARXA XAROP.

Definició: Desenrotllar un portal que servisca com a plataforma per a visibilizar a les organitzacions progressistes valencianes que s’intregren en XAROP.

Objectius: Difusió d’informació i convocatòries de les dites organitzacions, creació de vincles entre elles, enfortiment del teixit social i desenrotllament d’una cultura ciutadana participativa. La idea és que Xarop, amb només una ullada, oferisca cada dia el pols del que es mou en els moviments ciutadans valencians.

Participants: més d’un centenar d’associacions, organitzacions i plataformes ciu-tadanes, sense límit de nombre.

Accions en el terreny de les TICS: - Hosting per al portal i com a servici- Disseny d’un por-tal basat en el concepte de web social 2.0- Desenrotllament i implementació de la ferra-menta que la permeta la gestió de continguts i la gestió dels diferents mòduls, per exemple: gestió de projecte-intranet, agenda, fòrums, directoris, butlletins, base de dades, llistes de correu, sms massiu, recursos i utilitats.

Accions formatives: sessions col·lectives i modulars que permeten l’optimització del portal.

Accions de cooperació institucional: Firma de protocols de col·laboració amb les organitzacions socials de la Xarxa i amb totes aquelles institucions o empreses que puguen potenciar la continuïtat i ampliació de la mateixa.

XAROP un projecte amb tres grans línies d’acció:

www.xarop.org

Page 51: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

51www.societatiprogres.org

FORUM XAROP: CIUTADANIA I SOCIETAT DE LA INFORMACIÓ

Definició: Crear un espai de reflexió-formació que alhora que es desenvolupa el pro-jecte apunte grans línies d’investigació i debat en el camp de la utilització de les tics per a desenrotllar la participació ciutadana, amb especial atenció a l’àmbit local.

Objectius: Documentar l’experiència pròpia de Xarop, oferir informació sobre expe-riències semblants, bibliografia i documents rellevants en el camp de la participació ciutadana i les noves tecnologies.

Participants: membres de XAROP i internautes

Accions en el terreny de les TICS: Creació d’un mòdul de gestió del coneixement dins del portal

XAROP que albergara: centre de documentació, banc d’experiències, canal de difu-sió de material audiovisual.

Accions formatives: Celebració del primer FORUM XAROP de democràcia, ciutada-nia activa i TICS en l’àmbit local.

Accions de cooperació institucional: Firma de convenis de col·laboració amb aquelles institucions dedicades a la investigació que, aprofitant el desenrotllament de XAROP vullguen participar en el desenrotllament de programes específics en el camp d’acció del projecte.

XARXA PILOT XAROP

Definició: Una experiència pilot amb una quinzena d’as-sociacions.

Objectiu: Dotar-les i capacitar-les en l’ús d’una sèrie de ferramentes i instruments bàsics en el camp de les tics que

els faciliten les seues activitats en el terreny de la mobilització ciutadana.

Participants: Quinze associacions, equip tècnic XAROP, entitats col·laboradores

Accions en el camp de les TICS: Dissenyar un paquet bàsic per a les associacions que continga, almenys, les ferramentes següents: web, editor de continguts, hosting, domi-nis, gestor de projectes, llistes de correu, comunicacions sms, ferramentes web 2.0.

Accions formatives: sessions col·lectives i modulars que permeten la formació en la dita ferramentes, tutelaje bàsic, i creació d’un fòrum de suport.

Accions de cooperació institucional: Firma de convenis de col·laboració amb les or-ganitzacions que participaran en la Xarxa pilot establint responsables de l’animació del projecte, objectius i calendari amb cada una d’elles.

www.xarop.org

El projecte Xarop compta amb un soci tecnològic, l’empresa INDENOVA, la direcció del projecte està a càrrec de Jose Ignacio Pastor, la Coordinació de Juan Medina, la dinamit-zació de Mª José Cortés, el forum Xarop és coordinat per Joaquin Martin, i a la vegada existeix un ampli equip de treball de voluntaris, un Consell Consultiu i un Consell de Di-namitzadors (integrat per una persona de cada organització). Comptem també amb una estreta col·laboració amb l’IIDL (Institut Interuniversitari de Desenvolupant Local).

Page 52: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

52

Jornades i trobades realitzades fins a ara

16 de Febrer de 2008 Valencia. Primera Trobada d’Associacions. Trobada d’inici del projecte amb vint-i-cinc entitats i associacions que formen part inicialment de la Xarxa XAROP.

17 de Maig de 2008 Quart de Poblet. Xarop Celebra el dia d’internet amb una Trobada-Ta-ller participatiu sobre la primera versió beta (experimental) del portal Xarop.

14 de Juny de 2008 València. Pre-sentació pública del portal XAROP.- Xarxa d’Organitzacions Progressis-tes Valencianes. Primera pedra del Portal XAROP que aprofitant eïnes web 2.0, servirà d’espai de comuni-cació entre entitats i persones uni-des per la voluntat de transformar la societat des de la ciutadania.

Els dies 24 i 25 d’octubre de 2008 tindrà lloc simultàniament, a València i Castelló el I FÒRUM XAROP: DEMOCRÀCIA, CIUTA-DANIA I TICC A L’ÀMBIT LOCAL.

Una idea senzilla; però potent, que va a necessitar d’un important esforç per ban-da de molta gent, plural i diversa. Fem una crida a participar en el projecte a totes les organitzacions progressistes valencianes.

www.xarop.org

Està pendent el llançament públic del projecte, quan tanquem esta edició; però ja comptem amb les següents organitzacions adherides:

Fapa Valencia, Acció I Reflexió Ciutadana Per València, Ca Revolta, Escola Valencina, Valen-cia En Bici, Cave Cova, Societat Coral El Micalet, Campus Jove, Comunica Tic, Asociación Vecinos San Marcelino, Asociació Esplais Valencians, Casal Jaume I De La Malvarrosa, Tottasoc Valencia, Federación Casas De Juventud, Asociació Amics I Veïns Malva·Rosa, Pla-taforma Per Russafa, Xarxa Cristiana, Ampa Cp Blasco Ibañez, Ampa Cp Mare Nostrum, Per L’horta, Acció Cultural, Ampa Cp Tomas De Villarroya, Fundacion Hugo Zaráte, Associació D’estudis Fallers, Radio Malva, Info Televisio, Societat Bibliogràfica Valenciana, El Punt, Foro Social Valencia, Associacio De Escriptors En Llengua Catalana, Asociación, Profesio-nal De Agentes De Igualdad De Oportunidad, Fundación Carolina Torres Palero, Colectivo Atacatá, Católicas Por Derecho A Decidir.

Page 53: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

53www.societatiprogres.org

Des del seu inici, la Fundació ha utilitzat les TICs al seu abast per comunicar la seua acció, podriem destacar el paper de la web, que des de la modèstia i la gestió voluntària, sempre ha estat ahí per oferir en la xarxa una finestreta de la Fundació So-cietat i Progrés. En aquest aspecte, és necessari fer menció de l’inestimable col·laboració de l’empresa Indenova en la gestió de la web.

Altre instrument destacable en la utilització de la xarxa és el regular enviament d’informació a través del correu electrònic, amb un sistema constant d’enviament dels actes, convocatòri-es i notícies de la Fundació a més de 8.000 usuaris.

Després de la realització de cada activitat, la Fundació edita un xicotet butlletí, Notícies de la Fundació, que recull el més destacat de l’acte i amplia amb més informació. Esta fonamen-tal tasca junt amb la preparació i enviament de comunicats i convocatòries de premsa ha estat possible gràcies a la col-laboració de l’empresa CIVA-rrpp.

Des del principi, un objectiu fonamental de la Fundació en matèria de comunicació ha estat potenciar la difusió i presència en la societat, no sols de la Fundació, sinó també de totes les entitats i organitzacions progressistes va-lencianes. La persecució d’aquest objectiu ha anat donant lloc a diverses accions de comunicació com ara l’anomenada Agenda Progressista, que ha estat distribuïda a través de la web de la Fundació i de l’enviament de correus electrònics. Recentment, l’afany de seguir treba-llant en la promoció i recolzament del teixit associatiu valencià ha donat pas a la posada en marxa del Projecte Xarop.

www.xarop.org

COMUNICACIÓ3.8

Informar i comunicar l’acció de la Fundació, i sensibilitzar en aquells temes candents de la societat valenciana ha estat sempre una prioritat, estructurant sistemes eficaços de comunicació mitjançant el domini de les NTICs ”Noves Tecnologies de la Informació i les Comunicacions”. Amb l’objectiu de facilitar en major grau l’acostament a la societat de les seues accions, i amb la finalitat de dinamitzar i sensibilitzar la participació entorn dels temes i debats tractats. Així com el domini de les relacions amb les mass media i les administracions ha estat important.

Page 54: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

AMB QUI

Page 55: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

55www.societatiprogres.org

COL.LABORADORS4.1

Aquesta memòria i especialment les activitats que reflexa, no hauria segut possibles sense l’ajuda i col·laboració de nombroses persones que de forma desinteressada han aportat la seua empenta, treball, idees i esforç.

La llista de persones és interminable i és difícil poder deixar constància de totes elles; ja que moltes han col·laborat des de les seues organitzacions, de forma permanent i/o puntual, com a participants de les activitats, com a ponents, difonen el que fem, com a ponents de jornades, cursos i conferències. També amb la dinamització i aspectes logístics, procurant la dinamització de la Fundació. A banda dels propis patrons i patro-nes de la Fundació Societat i Progrés, i els Amics de la Fundació, volem fer una menció especial d’algunes de les persones que han estat més implicades i l’àrea en que actuen o han actuat, com són:

ADMINISTRACIÓ

Jaume Cortina (Administració i “home orquestra”)

Pepe Tormo (Gerent des de 2003)

Oscar Pardo (Administració 2006-2007)

Pilar Berzosa (Administració, dinamització, Premis Tirant)

Mª Jose Ruiz (Administració )

Pilar Sarrión (Administració )

Nuria Sòria (Administració i comunicació)

Carlos González Triviño (Gerent 2002-2003)

Toni Canto (Administració)

PROJECTE XAROP

Juan Medina (Coordinador Equip Xarop)

Berta Chulvi (Comunicació Xarop)

Maria José Cortés (dinamització Xarop)

Esteban Burillo (Xarop)

Joaquin Martín (Projecte Xarop i Iniciatives debat polític)

Carmen Prats (Comunicació Xarop)

Juanjo Llorente (Xarop)

Emilio Saez (Xarop)

Leonel Basso (Xarop)

ESCOLA ERNEST LLUCH

Pedro Sánchez (Director Escola Ernest Lluch des de 2004)

Sebastián Galvez (Coordinador Escola Ernest Lluch)

Miguel Soler (Director Escola Ernest Lluch 2001-2004)

TERTULIES I DEBAT

Francisco Martí (Coordinador Tertúlies de Progrés)

Marga Soler ( Cicle Encontres Justícia i Drets)

Pablo Camino (Innovar, progressar, millorar la societat)

Nuria Espí (Cicle Dijous Debat)

Ricardo Campos (Encontres de Salut)

Pepe Cuñat (Encontres de Salut)

Inmaculada Rodríguez Piñero (Encontres d’Economia)

Mercedes Ruiz (Encontres d’Economia)

Manuel Sanchis (temes europeus)

MEMÒRIA HISTÒRICA

Matías Alonso (Coordinador Memòria Històrica des de 2006)

Jose Antonio Vidal (Coordinador Recuperació Memòria Histò-

rica 2004-2006)

Anselm Bodoque (Memòria Històrica)

Jose Antonio Piqueras (Història del socialisme)

Ana Aguado (Igualtat i Memòria Històrica)

COMUNICACIÓ I NTICs

Rafa Arnal (Publicacions)

Jose Vicente Ferrer (comunicació)

José Perales (comunicació)

Paco Romaguera (Internet)

Leonel Basso (noves tecnologies i audiovisual)

Silvia Peris

DINAMITZACIÓ I VOLUNTARIAT

Guillermo Dalia (Amics Fundació)

Antonio Adsuar (Amics Fundació)

Pepe Agea (voluntari dinamització)

Flora Sanz (Voluntària dinamització)

Eva Calonge (voluntaria dinamització)

Marcos Nuñez (voluntari dinamització)

Carles Luzuriaga (Voluntari dinamització)

Belén García (Dinamització)

Koldo Sandoval

PREMIS TIRANT

Francesc Carrasco (Premis Tirant)

Antonio Llorens (Premis Tirant)

Jose Luis Galiana (audiovisual Tirant)

Francesc Fenollosa (audiovisual Tirant)

Page 56: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

56

PONENTS4.2

Volem agrair a totes les persones que han compartit amb nosaltres els seus coneixe-ments, habilitats o pensaments, contribuint a millorar el coneixement de la realitat i les propostes de futur.

La llista que a continuació detallem és la d’aquelles persones que han actuat com a ponents, en qualsevol de les activitats realitzades i la condició per la que van participar en el moment de realitzar-se. Com es pot comprovar, la Fundació Societat i Progrés ha aconseguit convocar a un nombrós conjunt d’experts de les més variades disciplines i procedències, creant oportunitats pel contrast d’idees i perspectives, pròpies de la pràctica del lliure pensament progressista.

Àbalos, José Luís. Regidor Grup Municipal Socialista de l’Ajuntament de Valencia

Abizanda, Ricard. Cap de Servei Medicina Intensiva. Hospital Universitari Associat de Castelló.

Aguado Higón, Anna. Catedràtica Hª Contemporània, Institut Estudis de la Dona, Universitat de València.

Aguado, Cristobal. President de l’Associació Valenciana d’Agricultors.

Alabau, Antonio. Càtedra Jean Monnet de Política de Telecomunicacions i Societat de la Informació

Alandete, Fernando. Degà Col·legi d’Advocats de València (Amic de la Fundació)

Alarte Gorbe, Jorge. Alcalde d’Alaquàs

Alborch Bataller, Carmen. Diputada i Portaveu Grup Socialista Ajuntament de València. Senadora.

Alborg, Miguel. Director Gerent IDI EIKON

Alcañiz, Josep Manuel. Periodista

Alcantud, Francisco. Universitat de València

Alcorisa, Pedro “Matías”. Ex- Guerrillero

Alejandre Martínez, Jaime. Director General Qualitat i Avaluació Ambiental, Ministeri de Mediambient

Almeida, Cristina. Advocada

Almenar, Ricardo. Biòleg i consultor en medi ambient i desenvolupament

Almenar, Salvador. Catedràtic d’Història Institucions Econòmiques. Universitat de València

Alonso, Matías. Coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica

Alvarez Llanos, Jorge. Secretari General del SIF (Sindicat Independent Ferroviari).

Álvarez, Alfons. President de l’Agrupació de Periodistes CC.OO

Álvarez, Joan. Director de la Fundació per a la Investigació Audiovisual (FIA)

Álvaro, Julià. Ex-membre del Comité de redacció de RTVV

Amorós, Carmen. Seminari Dones Grans.

Angel Batalla, Jose María. Alcalde de l’Eliana.

Ángel, Nacho. President del Comité d’Empresa de RTVV

Añón, Juan. Arquitecte, director de “Arquitectura i iniciatives per la ciutat – AIC”

Arabí, Franscesc. Periodista polític, Levante-EMV

Araixa, Rosa. Presidenta Associació Confraria Sant VIcent Màrtir

Aranegui, Carmen. Catedràtica Universitat de València

Armas, Andrés. Director General de IMPULSA TDT

Arrojo, Pedro. Profesor de análisis económico en la Facultad de Economía de la Universidad de Zaragoza y presidente de la Fun-

dación para una Nueva Cultura del Agua

Asensi, Francesc. Cap Secció Malalties Infeccioses Hospital Infantil La Fe. Junta Directiva Societat Valenciana de Ciències de la Salut.

Asensi, José. Catedràtic de Dret Constitucional Universitat d’Alacant

Aura, Francisco. Supervivent del camp de Mauthausen

Avellà, Llorenç. Professor d’Economia i Ciències Socials. Universidad Politécnica de València

Azagra Caro, Joaquín. Vice-President Fundació, Professor Universitat de València

Aznar, Amadeo. Secretari Plataforma defensa dels Mitjans de Comunicació Públics.

Badenes, Guillem. Coordinador Cristians Socialistes Castelló

Baixauli Mena, Francesc. Vicepresident Fundació, Secretari de Formació PSPV-PSOE, Alcalde de Silla

Barberán, Alfredo. Portaveu del Grup Socialista de l’Ajuntament d’Enguera.

Barona, Josep Lluís. Catedràtic d’Història de la Ciència i Documentació. Universitat de València.

Barroso, Eulalio. “Carrete” Ex- Guerrillero.

Page 57: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

57www.societatiprogres.org

Bas, Juanjo. Professor de Comunicació, Universitat Cardenal Herrera-CEU

Basso, Leonel. Director de Continguts Pluralia TV Ciutadana y Cooperativa.

Batiste, Francesc. Supervivent del camp de Mauthausen

Beltrán, Nicolás. Delegat FERDER CV. Representant de Relacions Institucionals de la ONCE

Beltrán, Pedro. Advocat. President Associació Europea d’Advocats

Berenguer, Luis. Eurodiputat, Advocat especialista en Defensa de la Competència

Bernabeu, Guillermo. Regidor de Noves Tecnologies, Ajuntament de Mutxamel.

Bernabeu, Pau. Doctor Enginyer de Telecomunicació i Professor Campus d’Alcoi UPV

Blasco, Enrique. President de UTECO València.

Blay, Dolors. Plataforma per la Defensa del Parc Arqueològic de L’Ènova.

Bodoque, Anselm. Professor de Ciències Polítiques UV-EG

Boira, José Vicente. Professor de Geografia de la UV-EG

Borjas, Sidney. Director de Estratègia Audiovisual de la Central Digital de la SDAE

Borruell, Francisco. Alcalde de Paterna

Bou, Amparo. Periodista i Presidenta de la Unió de Periodistes Valencians

Bresó, Josep. Alcalde de Torrent i Vicepresident de la FVMP

Broch, Juan Carlos. Xarxes Cristianes

Brusca, Joan. Secretari General de la Unió de Llauradors Ramaders (Unió-COAG)

Burguera, Francesc de Paula. Periodista, President Valencians pel Canvi.

Caballero Huerta, Jesús. Membre de l’Executiva de la Federació del transport d’UGT.

Caballero, Emilia. Síndica de Greuges.

Caballero, Laura. Professora de la Universitat Cardenal Herrera Ceu de Madrid.

Caballero, Juan Antonio. President Confederació d’Associacions de Veïns CAVE COVA.

Caballero, Juan Antonio. President de CAVE-COVA (Confederació d’Associacions de Veïns de la Comunitat Valenciana

Cabrera, Enrique. Catedràtic Universitat Politècnica de València, Grup de Gestió de l’Aigua Urbana.

Calabuig, Joan. Eurodiputat.

Calatayud, Marina. Cap Unitat de Coordinació contra la Violencia sobre la Dona, MAP.

Caldera, Jesús. Ministre d’Assumptes Socials i Ocupació

Camino, Pablo. Director de Viajar y Estudiar

Campos, Antonio. COPLEF

Campos, Ricardo. Metge, Coordinador de Salut (Amic de la Fundació).

Camps, Victoria. Consell de l’Audiovisual de Catalunya

Cañamares, Juan Carlos. Director Comercial PROMOVISA

Cañigueral, Albert. Enginyer, director de la televisió interactiva de RTVC.

Canet, Empar. Presidenta Associació d’Actors i Actrius Professionals.

Canet, Toni. Director de cine.

Carbonell, Joan Carles. Vice-rector de la Universitat de València.

Carot, Ana. Coordinadora del Projecte Trencant Barreres de Viajar y Estudiar

Carrasco, Francisco. Ex- Director de la Mostra de Cinema del Mediterrani

Casado, Luis. Urbanista

Casado, Jesús. Director de Negoci de TV Digital i Medi Ambient de Philips Ibèrica.

Casamayor, José. Director Localia Oleana

Casas, Emilia. Presidenta del Tribunal Constitucional

Casero, Andreu. Professor de Comunicació UJI

Castellano, Ana. Advocada, Membre del Consell Jurídic Consultiu Generalitat Valenciana.

Cazorla, Soledad. Fiscal Sala delegada del Fiscal General del Estado para la Violencia contra Mujer

Cervera, Rafael. Secretari General Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA-PV)

Cierco, David. Director General para el Desarrollo de la Sociedad de la Información del MITYC

Codina i Castillo, Francesc. President del Consell Audiovisual de Catalunya

Colaizzi, Giuliana. Catedràtica Universitat de València àrea de Comunicació Audiovisual i Publicitat

Colomer, Francesc. Diputat PSPV-PSOE, Alcalde de Benicàssim

Conde-Pumpido Tourón, Cándido. Fiscal General del Estado

Conill, Jesús. Patró Fundació Etnor (Ètica Negocis i Organitzacions).

Córdoba, Julián. Ex Presidente de la Diputación de Cuenca.

Cruz Roche, Ignacio. Director General de Política Comercial del Ministerio de Industria, Comercio y Turismo

Cubells, Mariola. Periodista Redactora en Cap de ADN.

Cuñat, Vicente. Catedràtic de Dret Mercantil

De Andrés, Alberto. Telecos Sense Fronteres.

De Gea, Pedro. Comerciant, Portaveu del Col·lectiu de Comerciants per Alacant

De Gracia, Vicente. Director Audiovisual AIDO (Associació Industrial d’Òptica, Color i Imatge).

Page 58: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

58

De la Cruz, Carlos. President de Campus Jove.

De la Piedad, Josep Lluís. Secretari General Comarcal PSPV-PSOE La Costera - La Canal de Navarrés

De Mateo Ontañón, Salvador. Metge especialista en Epidemiologia

Del Moral, Leandro. Catedrático de Geografía en la Universidad de Sevilla y Presidente de la Fundación Nueva Cultura del Agua

Del Puig, Lluis Mª. Vicepresident de la Fundació Ernest Lluch

Del Rey, Miguel. Arquitecte, Catedràtic de Projectes de la UPV

Delgado, Fernando. Periodista i escriptor.

Deusa, Salvador. Coordinador de la OSSIC

Domingo, Vicent. President Fundació Mundo 21.Humania TV

Eguiagaray, Juan Manuel. Director del Laboratori de la Fundación Alternativas

Escolano Puig, Manuel. Director General de Salut Pública. Generalitat Valenciana

Escudero, Isabel. Vicesecretària General del PSPV-PSOE

Espasa, Ramon. Senador PSC- Ciutadans pel Canvi.

Espí, Núria. Secretària de política social del PSPV

Estañ, Lluís. Supervivent del camp de Mauthausen

Estevan, Antonio. Enginyer industrial i precursor de la Fundació Nueva Cultura del Agua

Esteve, Juli. Director INFOTV

Estrela, Teodoro. Subdirector General de Planificació i Us Sostenible de l’Aigua. Ministeri de Medi Ambient

Felip, Josep Mª. Professor ciències polítiques. Director General Immigració. Conselleria de Benestar GV

Fenollosa, Francesc. Codirector Premis Tirant de l’Audiovisual Valencià.

Fernández Cava, Salvador, Escritor i investigador especialista en la Guerrilla.

Fernández, María. Responsable AIDO Área audiovisual

Ferrandis, Ximo. Periodista.

Ferrer, Joan. Coordinador temes europeus. Regidor Ajuntament de València.

Forero, Mauricio. Coordinador Delegació AESCO Valencia-Castelló

Forés, Antonio. Presidente Federació del Audiovisual Valencià

Fornés, Pep. Xarxes Cristianes

Francés, Miquel. Director Taller d’Audiovisuals Universitat de València.

Francesc Ordiñana. Alcalde de l’Ajuntament de L’Ènova

Freire, Jose Manuel. Metge, Cap del Departament de Sanitat Internacional de l’Escola Nacional de Salut.

Fuertes Eugenio, Ana Mª. Vicerectora Cooperació UJI i Presidenta CUVRIC. Directora del IIDL

Galiana, José Luís. Codirector del Premis Tirant del Audiovisual i Director Club Diario Levante

Gandolfo, Eduardo. Secció Sindical CCOO RTVE País Valencià

García Alvarez-Coque, José Mª. Catedràtic d’Economia Agrària de la Universitat Politècnica.

García Azcárate, Tomás. Jefe de la unidad de Aceite de Oliva y Productos Hortofrutícolas de la Direcció

García Bàguena, Guillermo. Alcalde de la Pobla de Vallbona.

García Checa, Encina. Portaveu Plataforma Feminista.

Garcia de Andoin, Carlos. Coordinador Federal de Cristianos Socialistas.

García García, Pablo. Delegat de personal i salut de FGV de CCOO.

García Vega, Víctor Manuel. Conselleria de Sanitat i Consum, Junta de Extremadura

Garijo, Ángel. Director General de Calidad y Eficiencia de la Consejería de Salud de la Junta de Andalucía

Garralón Velasco, José Luis. Professor de la Universitat d’Extremadura.

Gelli, Marina. Consellera de Sanitat de la Generalitat de Catalunya.

Genovés, José Carles. Catedràtic de la UPV i ex-president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer

Gil Irún, Juan Alfonso. Delegat Agència EFE Comunitat Valenciana.

Gil Salinas, Rafael. Vicerector de Cultura de la Universitat de València

Gimeno, Antonio. Professor Educació Física.

Gómez Mompart, Josep Lluis. Catedràtic Director Estudis de Periodismo UV

Gómez Monpart, Josep Lluis. Catedràtic de comunicació audiovisual de la UV-EG

Goñi, Alfonso. Economista, articulista polític i Gerent Mercat Central de València

González Cueto, Tomás. Advocat de l’Estat

González Móstoles, Vicente. Arquitecte i Regidor a l’Ajuntament de València

González Triviño, Carlos. Advocat, Secretari d’Estudis PSPV-PSOE Valencia ciutat

González, Joaquín. Diputat.

Guardiola, Rafael. President de l’Associació de Televisions Locals C.V. Director Ribera Televisió.

Guerreiro Frade, Manuel. Director Tecnologies Emergents de Sun Microsystem.

Guiralt, Rosa. Fiscal Delegada Jefatura para la Violencia sobre las mujeres. TSJ

Gurrea, Juan. President Consorci TDT Demarcació de Torrent. Regidor Ajuntament de Torrent.

Gutiérrez, Antonio. Ex-secretari General de CCOO.

Guzman, Bernardo. Cap d’Informatius Cadenar SER i Localia TV Comunitat Valenciana

Page 59: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

59www.societatiprogres.org

Herce Collado, Ana. Secretaria General de la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana (UCE)

Herfkens, Evelin. Coordinadora Mundial de la ONU, pels Objectius del Mil·leni

Hermosilla, Jorge. Degà Facultat d’Història i Geografia, UV-EG

Hernández, Bernardo. President de la Secció Mercat Únic, Producció i Consum del Comité Econòmic i Social Europeu

Hernández, Eligio. Vicepresident Fundació Juan Negrín i Ex-fiscal general de l’Estat

Hernández, Francesc. Professor titular de la Universitat de Valencia. Expert en reutilització de l’aigua.

Hernández, Pedro. Secretari General Unió de Consumidors i Usuaris Alacant

Herrero y Rodríguez de Miñón, Miguel. Acadèmic

Higalgo, Jordi. Nous continguts RTVV.

Huguet, Jesús. Secretari del Consell Valencià de Cultura.

Iribas, José Miguel. Sociòleg

Jara, Víctor. Presidente de AERTEDI

Jauregui, Ramón. Diputat

Javier Gamez. Investigador del Instituto de Biomecánica de Valencia.

Jiménez, Agustín. President Comissió de l’esport del Congré dels Diputats i representant del CSD

Kennedy, Paul. Universitat de Dublín

Laborda, Domingo. D.G. Modernización Administrativa i Director RED.es

Labrandero, Pilar. Professora d’Institut, especialista en temes europeus

Laguna, Antonio. Periodista i Expert en Comunicació Política

Laguna, Carlos. President COCEMFE i CERMI Comunitat Valenciana

Lapiedra, Ramón. Catedràtic Universitat de València.

Lara, Juana. Coordinadora TDT de RTVV, Directora departament I+D+i RTVV.

Lissavetzky, Jaime. Secretari d’Estat de l’esport.

Lizaran, Eliseu. Director de RTVE en la CV

Llamazares Camy, Teresa. Advocada. Vocal Junta Directiva Unió de Consumidors Comunitat Valenciana

Llombart, Mª José. Directora del Centro Regional en Valencia del Instituto de Estudios Fiscales, Ministerio de Hacienda. (Amiga Fundació)

Llombart, Vicent. Catedràtic de la Universitat de València

Llorens Largo, Faraón. Vice-Rector de Tecnologia i Innovació Educativa de la Universitat d’Alacant

Llorens, Alfons. Periodista.

Llorens, Antoni. Crític i realitzador audiovisual.

López Aguilar, Juan Fernando. Ministre de Justícia

López Amigó, Jesús. Secretari de la lògia Blasco Ibáñez

López Cantos, Francisco. Profesor de la UJI (Universidad Jaume I de Castelló)

López Lita, Rafael. Catedràtic de Comunicació Universitat Jaume I

López López, Alfonso. President Associació Gestors Esportius Professionals.

Lopez Merino, Vicente. Catedràtic de Medicina jubilat. Universitat de València.

López Precioso, Magdalena. Patrona Fundació, Profesora Universitat de València

Lorenzo, Bernardo. Director General de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació

Lucena, Maurici. Director General del CDTI.

Maceda, Víctor. Periodista política valenciana de El Temps.

Macias, Marita. Presidenta Fundació Hugo Zárate.

Madrigal, Amparo. Investigadora Psicología Social

Mansilla, Antonio, President de AVAPI, Sorolla Films, coproductor de “Asterix en los Juegos Olímpicos”

Marco, Enric. Amical Mauthausen

Marcos, Glòria. Mambre del Consell d’AdministraCió de BTVV i Coordinadora General EU-PV.

Márquez, Juan Miguel. Director General de Modernización Administrativa del MAP

Marset Campos, Pere. Catedràtic d’Història de la Ciència en la Universitat de Murcia

Martí, Miquel. Arqueòleg.

Martín Cubas, Joaquín. Professor Ciències Polítiques.

Martín, Epifanio. Manager de RONY ESPAÑA

Martín, Gregorio. Catedràtic de computació de la Tniversitat de València.

Martín, Manuel. Metge de Família. Servicio Galego de Saúde. Federació d’Associacions de Defensa Sanitat Pública.

Martínez Sospedra, Manuel. Professor Cardenal Herrera i Analista Polític

Martínez, Javier. Vicepresidente Fundación Nueva Cultura del Agua

Martínez, Nel·lo. Pluràlia TV

Mauri, Vicent. Portaveu Intersindical Valenciana

Medina, José. President Fundació Juan Negrín

Mendez, Paqui. Coordinadora Cicle Obra Social de la CAM: Violència contra les dones.

Mendoza, MªJosé. Metge, Diputada, Portaveu de Sanitat(amiga de la fundació).

Page 60: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

60

Merlo, Mª Luísa. Actriu.

Miguel Ruiz, Vicente.Gerent de Coordinació de personal de trens de RENFE.

Mínguez, Blas. Amical Mauthausen

Mir Pallardó, José. Metge, especialista en trasplants

Miracle, María Rosa. Catedràtica d’Ecologia de la Universitat de València

Miralles, Carles. Vice-president de AVAPI (Associació Valenciana Productors Independents)

Miralles, Isabel. Associació Apoyo Maternidad/Paternidad en la Crianza.

Molas, Isidre. Senador

Monge, Jose Mª. Vicepresident Federació Espanyola d’Associacions de Familiars de Malalts Mentals.

Monleón, Sigfrid. Director de cine.

Monsonís, Vicent (Monso). President ADCV (Associació de Directors Cinema Valencians).

Montalbán, Antonio. Regidor de l’Ajuntament de València

Montalvo, Adolfo. Degà del Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions de la Comunitat Valenciana.

Monterde, Inmaculada. FESORD

Moreno, Vicent. Alcalde de Castelló de Rugat i President Fons Valencià per la Solidaritat.

Nadal, Joaquim. Alcalde de Girona. Portaveu del grup PSC-Ciutadans pel Canvi al parlament de Catalunya.

Navarro, Jesus. Gerent Proaliment SA

Navia, Carlos. Contenidos audiovisuales ONO

Negrín, Carmen. Neta del professor Juan Negrín i Presidenta d’Honor de la Fundació Juan Negrín

Nogueras, Miguel Ángel. Professor Educació Física

Ontiveros Baeza, Emilio. Catedràtic d’Economia de l’Empresa. Universidad Autónoma de Madrid.

Ordoñez, Jose Luis. Periodista de la revista ferroviaria VIA LIBRE i portaveu de la Coordinadora Estatal en Defensa del Ferrocarril Públic.

Orte, Demetrio. Xarxes Cristianes

Pajín Echevarría, Pablo. Assessor jurídic de la Unió de Consumidors CV

Pajín, Leire. Secretaria d’Estat de Cooperació. Membre Ejecutiva Federal PSOE.

Pastor Pérez, José Ignacio. Director i President Fundació Societat i Progrés. Secretari Innovació. Vicepresident RTVV

Pastor, Rosana. Actriu

Peinado, Pedro. President de “La Gavilla Verde”

Pellín, Franciso. Director de Zona CAM Novelda-Alt Vinalopó.

Peñín, Alberto. Arquitecte, Professor urbanisme UPV

Perales, Alejandro. President de l’Associació d’Usuaris de la Comunicació.

Perelló, Andrés. Portavoz Adjunto del Grupo Parlamentario Socialista.

Pérez Gonzáñez, Lidia. Cap de la demarcació de costes CV, Ministeri de Mediambient

Pérez Picazo, Emilio. Director AIDO i Vice-president del CEDAV.

Pérez, Dolors. Diputada d’EU-l’Entesa, membre de la comissió de control de RTVV

Pérez, Ximo. President EAVF (Empreses Audiovisuals Valencianes Federades)

Pérez-Rosado, Pedro. Director de Cine.

Peris, Àlvar. Departament de Teoria dels Llenguatges UV-EG

Peris, Claudia. Productora Audiovisual Independent, Presidenta de AVAPI-PIMEV

Peris, Manuel. Responsable de comunicació UV-EG i vicepresident de la Unió de Periodistes Valencians

Peris, Rosa Directora General Instituto Nacional de la Mujer

Pichel, José Manuel. Delegat Territorial de la ONCE de la Comunitat Valenciana

Picó, Mª Josep. Periodista.

Piedad, Josep Lluís. Secretari General Comarca La Costera-La Canal de Navarres

Piera, Emili. Periodista

Piera, Francesc. Director de Levante Televisión

Pineda, Elena. Secretaria de Cultura de la UGT-PV

Piqueras, José Antonio. Catedràtic d’Història Contemporànea.

Pla i Durà, Ignasi. President de la Fundació Societat i Progrés, Secretari General del PSPV-PSOE

Pla, Antoni. (Amic de la fundació) President AAVV de Patraix i Vicepresident FAAVV

Plasencia, Adolfo. Director Programa Tecnópolis i Director Europa del MITUPV-Exchange

Plazas, Cristina. Actriu

Pont, Pepa. Plataforma Feminista

Prat, Narcís. Catedrático de Ecología de la Universitat de Barcelona

Quintana-Trias, Octavi. Director General de la Comissió Europea d’Investigació en Salut.

Real, Francisco. Degà del Col·legi d’Advocats

Reverte, Diego. Ex-Presidente de la Comissió Nacional de Medicina Interna

Ribó, Joan. Sindic Portaveu del Grup Parlamentari Esquerra Unida-Verds-Entesa.

Ricart, Mª Jesús. Plataforma per la Defensa del Parc Arqueològic de L’Ènova.

Ripoll, Rafael. Secretari Autonòmic de Relacions amb l’Estat i la UE de la Generalitat Valenciana

Page 61: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

61www.societatiprogres.org

Roca Ricart, Rafael. President IDECO (Institut d’Estudis Comarcals de l’Horta Sud).

Ródenas, Clementina. Ex-alcaldessa de València

Rodes, Antonio. Representant Prensa Iberica Media.

Rodes, Domingo. President ADCV (Associació de Directors Valencians).

Rodrigo, Pedro. Fundació Cedat UPV

Rodríguez Piñero, Inmaculada. Secretaria d’Economia i Ocupació de l’Executiva Federal del PSOE.

Roger, Gerardo. Urbanista

Romero, Joan. Catedràtic de Geografia Història. Codirector IIDL.

Romeu, Francesc. Director Fundación Jaime Vera

Rubio, Fanni. Escriptora

Rubio, Rafael. Portaveu del Grup Municipal Socialista a l’Ajuntament de València.

Ruiz, Mª José. Experta en temes mediambientals, Amiga de la Fundació.

Ruiz, Pedro. Catedràtic de la Universitat de València

Rumí, Consuelo. Secretaria d’Estat d’Immigració i Emigració.

Saez, Emilio Professor UJI, Expert en Teletreball

Sansano, Salvador. Igenier. Director AURIBA “Comunicación y Tecnología de Valencia”

Sánchez Antón, Abel. Impulsor del AGLA

Sánchez Asensi, Sara. Dones Agredolces i Gir Social.

Sánchez Brufal, Carmen. Patrona de la Fundació i Regidora Ajuntament d’Alacant.

Sánchez Ramos, Vicente. Director de Relaciones Corporativas de Telefónica.

Sánchez Vizcaíno, José Manuel. Catedràtic de Veterinària en la Universitat Complutense de Madrid

Sánchez, Dolors. Coordinadora FEIS-CC.OO.

Sánchez, Víctor. President de l’Agrupació de Periodistes UGT

Sanchis, Manuel. Professor d’Economia Internacional de la Universitat de València.

Sanjaume, Eulàlia. Catedràtica de Geografia de la Universitat de València

Santos, Carles. Músic

Sanus, Rafael. Bisbe emèrit de València.

Sebastián, Miguel. Director de l’Oficina Econòmica del President. Ministre d’Indústria

Segarra, Jeannette.Secretaria d’Esport CEN PSPV-PSOE i Diputada Corts Valencianes.

Segura Benedicto, Andreu.

Sendra, Jaume. Associació d’Usuaris de la Comunicació i Professor de Dret Constitucional de la UNED,

Serna, Elisa. Cantautora

Serrano, Pedro. Secretari Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions de la Comunitat Valenciana.

Sevilla, Jordi. Ministre d’Administracions Públiques.

Sierra, José. Periodista Levante EMV, especialitzat en temes d’Aigua

Sigler, Pepón. President de Productors Audiovisuals Valencians

Sirvent, José Manuel. President de la Comissió d’Artesania de la Càmera de Comerç d’Alacant

Soares, Mario. Expresident República de Portugal

Solbes Mira, Pedro. Vicepresident del Govern per Assumptes Econòmics.

Solbes, Rosa. Periodista

Soler, Margarita. Professora de Dret Constitucional (Amiga Fundació)

Soler, Miquel. Secretari Educació Executiva PSPV-PSOE. Patró de la Fundació

Soler, Vicent. Catedràtic Economía UV-EG. Patró de la Fundació

Sornosa, Maruja. Eurodiputada.

Subirats, Joan. Catedràtic de Ciència Política Universitat Autònoma de Barcelona

Such, Antoni. Gerent Cines Albatros i Babel

Taberner, Francisco. President del Col·legi Territorial d’Arquitectes de València

Tamarit, Vicent. President FEVA (Federació Valenciana de l’Audiovisual)

Toledo Castillo, Francisco. Especialista en seguridad ferroviaria, Subdirector INTRAS (Institut Universitari de Trànsit i Seguretat Viaria).

Tomás, Francisco. Rector de la Universitat de València

Torrent, Josep. Periodista, El Pais Comunitat Valenciana

Torres, Ricard. Diputat i Portaveu Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats.

Torres,Vicente. Professor Universitat Politècnica i portaveu de la Plataforma pel Ferrocarril del PV.

Tourine, Alain. Referent mundial de les polítiques socials

Travesí, Manuel. Director Regional adjunt ONO.

Trigo, Diego. Maquinista de SF (Sindicat Ferroviari).

Tura i Camafreita, Montserrat. Consellera d’Interior de la Generalitat de Catalunya

Ull, Àngels. Degana del Col·legi de Biòlegs i Patrona de la Fundació

Uriarte Fernández, José Antonio. Director de Desemvolupament de Sun MIcrosystem

Urquizu Sancho, Ignacio. Subdirector de Estudios de Programas en la Fundación Alternativas.

Page 62: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

62

Valcarce, Amparo. Secretaria d’Estat de Família i Dependències.

Valhondo, Joaquin. Secció Sindical UGT RTVE. - País Valencià

Vallés, Antonio. Professor de Comunicació. Universitat Cardenal Herrera

Valls, Carme. Portaveu de Sanitat de Grup Socialista PSC-Ciutadans pel Canvi.

Vazquez, Cristina. Periodista política El País.

Vázquez, Juana. Escriptora

Ventura, Teresa. Asociación de Teleespectadores y Radioyentes

Vera, Pedro. Director de l’Institut de Biomecànica de València i expert en I+D+i

Vergara, Pau. Director de Cine.

Vidal, José Antonio. Escriptor i investigador

Vila, Ofelia. Secretaria de la Dona CCOO

Vila i Fumas, Pere. Director de Tecnologia de la Corporació de la RTVC

Vilches, Lorenzo. Catedràtic Universitat Autònoma de Barcelona

Villarreal, Enrique. Secretari d’Economia i Ocupació de l’Executiva del PSPV-PSOE

Villavicencio, Yolanda. Diputada Asamblea de Madrid

Yusá Pelechá, Enric. Director Europocket.tv

CONVENIS4.3

En la línia d’establir aliances i complicitats amb organitzacions i col·lectius progres-sistes hem anant establint convenis amb:

Col·legi d’Advocats de ValènciaCaja de Ahorros del Mediterrani (CAM)Casa de las Américas de la Comunitat ValencianaFundació Jaime VeraUniversitat d’AlacantUniversitat de ValènciaUniversitat Politècnica de ValènciaUniversitat Jaume I de CastellóUniversitat Miguel Hernandez d’Elx (Pràctiques)Fundació Universitat Empres (ADEIT) Pràctiques

Estem preparant amb:Institut Interuniversitari de Desenvolupament LocalAgrupació Socialista de RocafortCampus Jove

Page 63: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

63www.societatiprogres.org

ENTITATS4.4

No podem deixar d’agraïr en este apartat la inestimable col.laboració de multitud d’empresses, associacions i altres col.lectius; sense l’aportació de les quals hauria estat del tot impossible la realització de totes les activitats de la Fundació descrites en esta memòria.

Page 64: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

64

ON?: PROP DE LA SOCIETAT4.4

La Fundació Societat i Progrés ha procurat desenvolupar les seues activitats de forma descentralitzada i el més prop possible dels destinataris, fruit d’aquest esforç ha segut un ample ventall d’espais al llarg de tota la geografia valenciana. Volem agrair la col-laboració de nombroses entitats i institucions que ens han permés compartir els seus locals.

Província d’AlacantCampus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant.Casa de las Amèricas d’AlacantCasa Museo Modernista de la CAM a Novelda Cines Astoria a AlacantSala FNAC d’AlacantSaló d’Actes Casa de la Cultura de Sant Joan SEU Ciutat d’Alacant, de la Universitat d’Alacant.

Província de CastellóAjuntament d’Altura (Castelló)Casa Ciurana, Morella (Castelló)Casal Jove de Morella (Castelló)Mancomunitat de l’Alt Palància en Soneja (Castelló).Sala Auditori Municipal de Vinarós (Castelló)Sala Cassola de Onda (Castelló)Saló d’actes Edifici Hucha de Bancaixa en Castelló Saló Teatre Municipal Carmen Tur de La Vall d’Uixò (Castelló)

Província de ValènciaADEIT (Fundació Universitat Empresa) de València.Auditori de Torrent Aula Magna de la Universitat de València.Ca Revolta en València.Café Llinterna de València.Cafeteria Mancini de ValènciaCasa de la Cultura d’EngueraCasa de la Cultura de Foios Casa de la Cultura de la Font d’Encarrós Casa de la Cultura de Monserrat Casa de la Cultura de Torrent Casa del Llibre de València Casa del Poble de Rocafort.Castell d’Alaquàs, en Alaquàs.CCC Octubre (Centre de Cultura Contemporània) d’Acció Cultural a València.Centre Arrupe de ValènciaCentre Cultural de Picanya Centre Jove en Quart de Poblet.Club Diario Levante de València.Col·legi d’Advocats de València.Col·legi d’Enginyers de Camins, Canals i Ports de València.Col·legi d’Enginyers de Telecomunicacions de València.Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de ValènciaEMAT (Espai d’Art Metropolità de Torrent)Facultat de Geografia i Història de la Universitat de ValènciaFacultat de Geografia i Història de la Universitat de ValènciaFira del Llibre de València

Page 65: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

65www.societatiprogres.org

Gran Teatre Ferrandis de PaternaLlotgeta de la CAM en València.Palau de Pineda de la UIMP en València.Sala Auditori Municipal de Castelló de Rugat (València)Sala FNAC de ValènciaSala Ignasi Villalonga de la Facultat d’Economia de la Universitat de València Sala Matilde Salvador Universitat de València.Sala Teatre Capri, Ajuntament de Paterna Saló d’actes “Ernest Lluch” (seu PSPV) de ValènciaSaló d’Actes Ajuntament de Torrent Saló d’Actes d’UGT a València.Saló d’Actes de Caja Rural en València.Saló d’Actes de CCOO a València.Saló d’Actes de la Borsa de València.Saló d’Actes de la Casa de la Cultura de La Pobla de Vallbona Saló d’actes del Jardí Botànic de ValènciaSaló d’Actes del Rectorat de la Universitat de València.Saló d’Actes Intersindical Valenciana a València.Saló d’actes Joan Fuster de la Facultat de Geografia i Història de València.Saló de graus de la Facultat de Dret de València.Saló de plens de l’Ajuntament de Bonrepós i Mirambell Seu del Consell Valencià de Cultura

Fora de la Comunitat ValencianaCine Luchana de Madrid.Col·legi Major de la Universitat Carlos III en Getafe (Madrid)

Page 66: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

MEMÒRIA ECONÒMICA

Page 67: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

67www.societatiprogres.org

MEMÒRIA ECONÒMICA5

L’objectiu econòmic, que des de la nostra constitució, era el de normalitzar els in-gressos de la Fundació per a poder desenvolupar les activitats sense sobresalts, i per tant d’una manera normalitzada i planificada, intentant assolir l’equilibri financer, no hem pogut aconseguir-ho de manera satisfactòria. Els recursos amb els quals ha comptat la Fundació Societat i Progrés han segut molt baixos al llarg del període 2003 – 2007, la qual cosa ens ha dificultat aconseguir, en moltes ocasions, algunes de les metes que ens havíem proposat. Tant és així que la Fundació no ha disposat de personal administratiu assalariat fins a l’exercici de 2007, exercint-se la Direcció i la Gerència de la mateixa, així com la Direcció de la Escola Ernest Lluch, a títol gratuït. Solament en l’últim exercici tancat, i gràcies a les gestions realitzades per aconseguir una ajuda econòmica per a portar a terme el projecte denominat “XARXA SOCIAL DE PROGRÉS”, en el marc de la convocatòria d’ajudes “Continguts Digitals Avança” del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, per als exercicis 2007 – 2008, s’ha vist sensiblement incrementada la partida d’ingressos com es pot observar en la taula adjunta.

Tanmateix, la col·laboració que venim mantenint amb la Universitat de València, dins del Conveni Marc signat, per a la realització de Cursos d’Extensió Universitària, ens ha produït un augment sensible dels ingressos des de 2006, en relació amb els exercicis anteriors, a causa de la favorable acollida que han tingut aquests cursos.

La posada en marxa de la iniciativa “Amics de laFundació”, amb més d’un centenar de persones en l’actualitat que efectuen aportacions mensuals modestes en la seua gran majoria, per una banda i les aportacions dineraries periòdiques d’unes poques persones que actuen de mecenes, per altra; ens han permés realitzar multitud d’ac-tivitats i arribar fins avuí.

Cal destacar també la gran economia de mitjans amb que organitzem les activi-tats i el suport que rebem de multitud d’entitats (algunes per conveni) que ens pres-ten locals i suport logístic, a més a més de la dedicació de ponents, conferenciants i organitzadors que aporten el seu treball de forma gratuïta.

Qualsevol Fundació semblant gaudeix d’un pressupost més elevat que dóna ga-ranties i facilitats per poder desenvolupar els projectes plantejats. Seria desitjable en aquest sentit, la cerca de majors ingressos provinents de diverses fonts i almenys que la entitat promotora, és a dir el PSPV-PSOE, contemplara als seus pressupostos una partida anual amb la qual dotar a la Fundació Societat i Progrés.

2003

2004

2005

2006

2007

EXERCICI ECONÒMIC

32.230’70 €

7.679’33 €

10.975’08 €

42.149’62 €

70.570’20 €

TOTAL INGRESSOS

Page 68: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

CRONOLOGIA D’ACTIVITATS

Page 69: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

69www.societatiprogres.org

CRONOLOGIA D’ACTIVITATS6

20018 d’octubre.El PSPV-PSOE, aprova la constitució de la Fundació Societat i Progrés.16 octubre. Es constitueix la Junta de Patrons de la Fundació Societat i Progrés.20 de novembre. Acte homenatge a Ernest Lluch amb ”PARAULES D’ERNEST”19 de desembre. Firma del conveni de col·laboració amb la Universitat d’Alacant. 19 de desembre. Presentació de la Fundació Societat i Progrés a la FNAC d’Alacant.

2002Creació del Grup de Recuperació de la Memòria Històrica del Socialisme Valencià.13 de febrer. Presentació del llibre “Què pensa Ernest Lluch” amb col·laboració de la Fundació Ernest Lluch.25 de febrer. Presentació del llibre “Tender puentes. Socialismo y mundo cristiano”4 de març. Cicle de conferències Ciudades y calidad de vida. Realitzat a la ciutat d’Alacant.8 de març. Conferència. Els drets de la dona: per la igualtat de gènere.2 d’abril. Conferència “Els reptes de la globalització: Globalitzar la dignitat humana”.14 d’abril. Conferència. Els drets bàsics (la llibertat, la igualtat i la fraternitat): per la preservació de la salut de la democràcia.El 25 d’abril. Els drets dels pobles: per un País Valencià viu en l’Europa dels pobles i de la multiculturalitat.6 de maig . Conferència debat “Centralisme i Nou federalisme.27 de juny. Conferència “ Democràcia i Globalització: Les repercussions socials dels canvis en un món en transformació”.25 de maig. Cicle Ciudades y Calidad de Vida conferència a càrrec de Joaquim Nadal. 12 d’octubre. Conferència: El sistema de calidad del Sistema Andaluz de Salud: La calidad como innovación.23 de setembre. Signatura del conveni de col·laboració amb la Universitat de València.22 de novembre. Concert de Carles Santos en homenatge a Ernest Lluch en contra de la violència terrorista.9 de desembre. Signatura del conveni de col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.11 de desembre. Signatura del conveni de col·laboració amb la Universitat Jaume I de Castelló.

2003Del 13 al 17 de gener. Cicle de conferències i debats Dones i ciutadania. 22 de febrer. Presentació del llibre El futur dels valencians.22 de novembre. Homenatge a Ernest Lluch recordant els tres anys de la seua mort amb un acte al Castell d’Alaquàs.

200424 de Maig. Conferència “La Nova Europa dels 25: El Repte Social de la Constitució Europea”. 17 de Juny. Cicle Avui Debat: “Les Polítiques de Recolzament a la Familia, Realitat o Entelèquia?”. 15 de Juliol. “La Tecnología al Servicio de las Personas Dependientes”. 7 d’Octubre. “Inmigración y Políticas de Integración”.25 de Novembre. Homenatge a Ernest Lluch amb motiu del quart aniversari de la seua mort. 29 de Novembre. Seminari cal Consell de l’Audiovisual. 21 de Desembre. Parc Arqueològic de l’Enova: Recuperant la nostra història, amb la Plataforma en defen-sa de la Vila i les Pedreres Romanes de L’Ènova.

200514 de gener. Conferència. “La Constitució Europea”, ponent l’eurodiputat Joan Calabuig20 de gener. Conferència “Consolidant Drets: Sistma Nacional de Dependència.”31 de gener. Conferència sobre Europa a càrrec de Joan Ignasi Pla, sent presentat pel ministre d’Adminis-tracions Públiques, Jordi Sevilla.1 de Febrer. Conferència “El Reto de la Televisión Digital”, per Bernardo Lorenzo, Director General de Telecomunicacions. Dies 3-4 i 9-10-11 de Març. Cicle de Cinema Social i Polític Valencià amb la projecció pel·lícules i curtme-tratges amb l’assistència dels seus directors i actors.28 d’abril. Seminari Quins mitjans públics?. La reforma dels mitjans de comunicació de titularitat pública. Victoria Camps membre de la Comissió d’Experts per la Reforma.19 i 20 de maig ”I Seminari de la TDT en la Comunitat Valenciana”.

Page 70: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

70

200613 de febrer. “L’ Audiovisual i les noves tecnologies, al servei de la cooperación i la participació ciutadana en un món global: Presentació Fundació Mundo 21” 16 de febrer, Conferència “La importancia de la la Donación de Órganos como ejercicio de la Solidaridad”.21 de Febrer. Cicle “La nova cultura de l’Aigua”23,24,25 de febrer i 1,2,3 i 4 de març, segona edició del cicle Cinema Social i Polític Valencià, amb projec-cions, debats i tertúlies, en col·laboració amb el Premis Tirant.4 de març Sessió infantil del Cicle Cinema Valencià en Valencià dins del Premis Tirant.9 de març. Conferència, “Un Ministeri Fiscal per a una nova Política Criminal”,a càrrec del Fiscal General de l’Estat. A l’il·lustre Col·legi d’Advocats de València. 22 de març. Conferència “Salut i democràcia, participació i Salut.”Col·legi Major Rector Peset de la ciutat de València. 22 de març. A l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de València, “Policia Autonòmica i Seguretat”, a càrrec de Montserrat Tura i Camafreita, Consellera d’Interior de la Generalitat de Catalunya.29 de març, Conferència “Pobresa zero, un repte per a la Societat Civil”. 5 d’abril, Preestrena de la pel·lícula valenciana “La Casa de mi abuela”. 7 d’abril III Encontres SIC “L’Impuls progresista a la Societat de la Informació” El Plan Avanza i La Moder-nització de les Administracions Públiques”7 d’abril, IV Encontres SIC “L’Impuls progressista a la Societat de la Informació” El Plan Avanza i La Mo-dernització de les Administracions. 23 de maig. Conferència “Convergint amb Europa: El Programa Nacional de Reformes21 de Juny, “Nous reptos del Sistema Públic Sanitari”. 29 de juny. Preestreno “LA BICICLETA” dirigida per Sigfrid Monleón.10 de Juliol. “Polítiques d’Impuls de la I+D+I: Una aposta decidida del Govern.” 14 de Juliol. “Recuperem la nostra memòria.” Acte a la Casa de la Cultura d’Enguera.18 de Juliol Conferència titulada “Recuperem la nostra Memòria Històrica.9 de novembre. “El Dret a la Informació des del punt de vista dels ciutadans”.15 de novembre. Presentació de la Bibliografia d’Ernest Lluch, i Miscel·lània Ernest Lluch.30 de novembre. Conferència del Cicle “Encontres de Justícia i Drets” de la Presidenta del Tribunal Cons-titucional, Emilia Casas “.11 de desembre. “El Futur de l’Estat Autonòmic: La cooperació”.13 de desembre. “L’Impuls progressista a la Societat de la Informació: Afavorint el coneixement equitatiu”.

200713 de gener. FÒRUM PER L’ESPORT: l’esport a debat, organitzen Fundació Societat i Progrés i Consell de l´Esport del PSPV-PSOE.18 de gener Xerrada-col·loqui “València, Capital de la II república”19 de gener. Exposició “PEATONS” de Juan Pardo.26 de gener al 3 de març. Programa Torrent: una ciutat de cine. Exposició Un Segle de Cinema.30 de gener. Representació de teatre “Jo, Leonor” de Valentin .3 de febrer. Sessió matinal infantil del cicle Cinema Valencià en Valencià amb curtmetratges d’animació.15 de febrer. Debat: La Llei Valenciana de l’Audiovisual: un any més tard. Dins el marc dels IX Premis Tirant.18 de febrer al 7 de maig. Cicle de cinema mediambiental: gestió del territori i medi ambient. 19 de febrer. Jornada de debat: Del cel·luloide al suport digital. L’audiovisual Valencià davant la digitalit-zació: Amenaces i oportunitats. 20 de febrer al 11 de març. Cicle de cinema Valencià en Valencià. Del dins las celebració dels IX Premis Tirant.21 de febrer. Debat sobre sanitat pública, Gestió pública, gestió privada. 22 de febrer al 3 de març. IX PREMIS TIRANT. QUINZENA DE L’AUDIOVISUAL VALENCIÀ:Cicle de Cinema Social i Polític Valencià. Cicle Recuperant la Memòria Històrica. Nou cicle amb nombrosos treballs al voltant de la guerra civil.7 de març. Sessió del cicle Cinema Social i Polític, Conferència “Dona i participació política a El Salvador: 15 anys després dels acords de Pau”, 13 de març. Trobada amb el “Foro Ciudadano de la Región de Murcia”.18 d’abril. Presentació del Llibre “CONVERSES AMB IGNASI PLA”. dels autors Josep-Fèlix Escudero i Fer-nando Delgado.23 d’abril. Encontres d’Economia: presentació del llibre “La responsabilidad social de las Empresas. 23 d’abril. Presentació “Miradas desde la Izquierda” editat per la Fundació Jaime Vera.16 de març. Projecció del documental “El país dels cecs” Col·loqui amb el director Sergi Tarin.

Page 71: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

71www.societatiprogres.org

24 de març. Cicle «Aromes i Sabors» . Visita a les bodegues Chozas-Carrascalde Requena. Passeig per les vinyes i cata de vins amb l’enòleg Xesco Girón.30 de març. Exposició de pintura “Orquídeas”. Obra acrílica del Equipo Coca. Inauguració amb la presèn-cia de les artistes, Concha Daud i Carmen Miralles.13 d’abril. Cicle «Aromes i Sabors» . Cata de cervesses espanyoles i internacionals.21 d’abril. Presentació del llibre : “Una miliciana en la Columna de Hierro. María La Jabalina”. 27 d’abril. Estrene de la pel.lícula “Ja en tenim prou”.27 d’abril. Mesa Rodona al voltant del llibre: “Religión e integración social de los immigrants: la prueba del ángel”19 de maig. Presentació del llibre “1000 razones para cambiar” .16 de novembre. JORNADA “Sobre l’ordenació Litoral de la Ciutat de València”.

200815 de gener. Cicle de Tertúlies de Progrés. Tema tractat al llibre País Complex. 17 de gener. Conferència sobre San Vicent Màrtir i el Cristianisme Actual.24 de gener. Mesa rodona: “Juan Negrín: la necesidad de la verdad” En col·laboració amb la Fundació Juan Negrín.12 de febrer. Cicle de Tertúlies de Progrés. Xarxes Cristianes. 14 de febrer. Mesa rodona: DÓNA UNA MIRADA DE DONA, A L’AUDIOVISUAL VALENCIÀ. 16 de febrer. Presentació del Projecte Xarop (Xarxa d’Organitzacions Progressistes Valencianes) a nombro-ses entitats ciutadanes, amb el recolzament del Plan Avanza.20 i 28 de febrer. X Premis Tirant. “Cicle Cinema per la Igualtat de Gènere”8 de març. Dia Internacional de la Dona Treballadora. Casa del poble de Rocafort. 11 de març . Cicle de Tertúlies de Progrés “Resultats Eleccions 2008, Anàlisi Immediat i Urgent” .12 d’abril. Homenatge a les víctimes del franquisme. Al Monument als Afusellats per la Llibertat del Ce-menteri de Paterna.15 d’abril. Cicle de Tertúlies de Progrés EL LLENGUATGE POLÍTIC15 d’abril. Presentació a Valencia del llibre “El Discurso Político de los Inmigrantes”. D’AESCO30 d’abril. Presentació dels llibres “Valencia 1931-1939 Guia Urbana” i “Quadern Negrín” 7 de maig. CICLE: Innovar, Progressar, Millorar la Societat. Presentació del projecte TRENCANT BARRERES. 13 de maig. Cicle de Tertúlies de Progrés PARLE VOSTÉ (periodistes), ESCOLTE VOSTE (polítics): El Discurs de l’esquerra Política a Debat17 de maig. Dia Mundial d’Internet. Trobada-Taller Participatiu Sobre la Primera Versió Beta (Experimen-tal) del Portal Xarop.13 de juny. Conferència: Integrar con Otras Músicas: Jóvenes Orquestas y labor Social. 14 de juny. PRESENTACIÓ DEL PORTAL XAROP. 18 de juny. Presentació de l’informe Sobre la Democràcia En Espanya 2008, amb el títol “La estrategia de la crispación. Derrota, pero no fracaso”. 30 de setembre , Jornada “EMITE TDT COMUNIDAD VALENCIANA”: Las nuevas tecnologías y las posibi-lidades de las Televisiones Digitales Locales.30 de setembre. Jornada “EUROPA EN DIGITAL: El reto de la innovación Tecnológica en Europa.24 i 25 d’octubre. I Forum Xarop de democràcia, ciutadania activa i TICS en l’àmbit local.

Page 72: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

AMICS DE LA FUNDACIÓ

Page 73: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

73www.societatiprogres.org

7 AMICS I AMIGUES DE LA FUNDACIÓ. FES-TE AMIC

La Comisió permanent de la Fundació va aprovar el dia 11 de gener de 2006 la posada en marxa del projecte Amics de la Fundació. Es tracta de la concreció de la figura, contemplada en els estatuts fundacionals, del soci col·laborador, que passa a denominar-se Amic o Amiga de la Fundació Societat i Progrés.

L’objectiu de la creació d’aquesta figura és millorar la dinamització, difusió i im-plicació de persones rellevants de la societat en el funcionament, disseny i desen-volupament del pla d’actuació de la nostra Fundació, millorant la seua implicació i canalitzant les seues aportacions, suggeriments i idees, facilitant l’ajust del funci-onament de la Fundació Societat i Progrés a les seues inquietuds i motivacions, per aconseguir el progrés social. Les aportacions d’idees, suggeriments i somnis són un recull d’informació important per poder elaborar informes i anàlisis del pensament de la societat Valenciana.

Ser Amic i Amiga de la Fundació permet obtindre més informació del funcionament de la mateixa, tindre dret preferent a participar i altres avantatges com descompte en determinades activitats, publicacions, etc. Els Amics col·laboren en el manteni-ment econòmic de la Fundació mitjançant aportacions voluntàries, amb un mínim mensual de tres euros i sense cap màxim. Les quantitats aportades compten amb avantatges fiscals. També existeix la figura de l’Amic o Amiga que per circumtàncies personals no realitza cap aportació econòmica però aporta el seu temps i el seu treball voluntari per ajudar al desenvolupament de la Fundació Societat i Progrés. La Fundació no hauria estat possible, sense aquestes aportacions.

Estem creant una xarxa de amics i amigues per crear participació i implicació i on tingam un espai per crear idees, opinar dels temes proposats, suggerir altres i inter-canviar criteris i punts de vista. Este projecte desenvolupa el sentiment de pertinença que pot facilitar la creació de xarxes de confiança entre persones progressistes per coordinar esforços.

El dia 2 de Novembre de 2006 vam celebrar el primer encontre d’Amics i Amigues de la Fundació, amb una gran èxit de participació.

Ja som més d’un centenar els Amics i Amigues de la Fundació, faltes tu, a què es-peres?

Pots enviar-nos la teua fitxa d’inscripció a través de la web de la Fundació o per correu ordinari.

Page 74: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008
Page 75: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008
Page 76: Memòria Fundació Societat i Progrés 2001-2008

www.societatiprogres.org

Fundació Societat i ProgrésBlanqueries, 4 - 46003 - ValènciaTel.: 961 11 10 26 - Fax: 961 11 10 [email protected]