1. projecte filosofia

Post on 11-Aug-2015

45 Views

Category:

Documents

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

PROJECTE FILOSOFIA 3/18

Programa: TOT PENSANTPrograma: TOT PENSANT

1. QUÈ ÉS EL PROJECTE FILOSOFIA 3/18?

El Projecte Filosofia 3/18, consisteix en un conjunt de programes que, aplicats dels 3 als 18 anys enforteix la capacitat reflexiva.

Pretén ensenyar a pensar d’una manera amena i desenvolupar les habilitats cognitives dels estudiants, ajudant-los a comprendre les matèries d’estudi, a fer-los més conscients de la riquesa intel·lectual i a preparar-los en la raonabilitat per a la participació en un món democràtic.

Tant pel seu contingut com pel seu mètode, porta els estudiants a reflexionar sobre temes presents en totes les altres disciplines: veritat, subjecte, identitat, temps, llibertat, relació, etc.

Així, sense adonar-nos-en, treballant aspectes de la filosofia estem reforçant les bases de les altres disciplines, de tot el saber que s’imparteixen des de l’educació infantil fins al final de la universitat.

La filosofia no té sols una aplicabilitat escolar immediata; també tracta d’aquelles qüestions que són fonamentals per a la vida humana (justícia, bondat, bellesa, món, amistat, amor, mort, llei).

Tots aquests aspectes no són sols presents a l’escola i a la vida acadèmica, sinó també a la vida quotidiana, a la vida del carrer i això és el que pretén ensenyar la Filosofia 3/18 a través del diàleg obert i la llibertat d’expressió; per tal que els nens es puguin crear la seva pròpia filosofia.

2. OBJECTIU GENERAL

L’objectiu fonamental de la Filosofia 3/18 és ajudar als estudiants a pensar millor per sí mateixos, siguin del nivell que siguin.

Actualment, la tasca més important i més difícil en l’educació d’un infant és la d’ajudar-lo a trobar sentit a la vida.

Una de les finalitats del projecte és convertir l’alumne en un ésser més atent al discurs, més reflexiu i més raonable. No es pretén formar petits filòsofs, sinó ciutadans que puguin parlar i pensar per sí mateixos per tal de ser més creatius i més lliures.

3. OBJECTIUS CONCRETS

1. Ajudar a l’infant a raonar:- Evitar les incoherències- Ajudar a agrupar, classificar i

reflexionar sobre els millors criteris.- Fomentar un pensament intuïtiu

i analògic (pensament creatiu)- Ajudar-los a deduir per tal

d’arribar a les seves pròpies conclusions

2. Contribuir al creixement personal i interpersonal de l’infant (emocions, interessos i actituds)

3. Descobrir amb els alumnes un mètode d’investigació ètic, més que unes regles morals específiques perquè puguin aplicar-les ells mateixos.4. Desenvolupar la seva capacitat per trobar sentit a les seves experiències:- Descobrir connexions (causa-conseqüència)- Practicar la coherència (adoptar una posició i mantenir-la)- Oferir raons per recolzar les seves creences- Plantejar alternatives- Assumir la imparcialitat- Evidenciar la complexitat de les situacions

4. METODOLOGIA

Per a portar a terme aquest mètode i ser conseqüents amb un projecte de filosofia que pretén desvetllar el sentit crític i creatiu, la forma de treball a partir dels recursos que es presenta és oberta.

Les diverses habilitat de pensament s’expliquen breument i després els segueixen una colla d’exercicis i activitats: primer les activitats lúdiques, després els contes i finalment l’art.

5. HABILITATS DEL PENSAMENT

HABILITATS DE RECERCA

-Endevinar-Esbrinar-Formular hipòtesis-Observar-Buscar alternatives-Anticipar conseqüències-Seleccionar possibilitats.-Imaginar: idear, inventar, crear

HABILITATS DE COMUNICACIÓ, TRADUCCIÓ I FORMULACIÓ

-Explicar: narrar i descriure-Interpretar-Improvisar-Traduir del llenguatge oral a la plàstica i a la inversa-Traduir a diferents llenguatges-Resumir

HABILITATS DE RAONAMENT

-Buscar i donar raons-Fer inferències-Raonar condicionalment-Raonar analògicament-Establir relacions de causa i efecte-Establir relacions entre les parts i el tot-Establir relacions entre fins i mitjans-Usar i buscar criteris

HABILITATS DE CONCEPTUALITZACIÓ I ANÀLISI

-Formular conceptes precisos-Posar exemples i contraexemples-Semblances i diferències-Comparar i contrastar-Definir-Agrupar i classificar-Seriar

6. APLICACIÓ A L’AULA

1. Creació d’una comunitat de recerca en un clima afectiu, de confiança on poder parlar i ser escoltat amb respecte.

2. Potenciació de les habilitats de pensament: recerca, raonament, conceptualització, traducció, formulació.

3. Ús del diàleg filosòfic que es comprengui amb claredat.

4. Avaluació amb judicis de valor amb anàlisi i reflexió.

7. CONCLUSIÓ

Crec que el projecte TOT PENSANT dins la Filosofia 3/18 és una bona manera d’incitar des de petits el raonament i l’autonomia a l’hora de pensar, i és un bon recurs que d’una manera atractiva i divertida ensenya els aprenentatges essencials per a la vida.

Per més informació:http://www.grupiref.org/cat/que-es-projecte.htm

top related