2011 - 1 eso - unitat didactica 2 - geometria plana - poligons

12
Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 1 1. 1. 1. 1.- FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS. Les figures més senzilles i fonamentals en la configuració d’una forma, són els polígons. La paraula polígon prové del grec, poli (diversos) i gono (angles). Es defineixen com a figures planes limitades per una línia trencada i tancada. Els punts on es tallen les rectes s’anomen vèrtexs i els segments que els uneixen, costats. El nombre de polígons que es poden construir és infinit i, per tant, per facilitar-ne l’estudi cal classificar-los. Segons el nombre de costats, els polígons poden classificar-se en: triangles (3 costats), quadrilàters (4), pentàgons (5), hexàgons (6), heptàgons (7), octàgons (8), eneàgons (9), decàgons (10)... Segons la seva forma: Si un polígon té els costats iguals diem que és equilàter i si té tots els angles iguals equiangle; el compliment d’ambdues condicions –ser equilàter i equiangle– comporta la denominacció de polígon regular. Els elements bàsics dels polígons són les diagonals (segments que uneixen dos vèrtexs no consecutius); angles interiors (els formats a l’interior d’un polígon entre dos costats adjacents); angle exterior (el format per un costat qualsevol i la prolongació d’un costat adjacent); i perímetre (la suma de les longituds dels costats). Als polígons regulars, i només en aquests, surten nous elements: centre centre centre centre (punt interior que està a igual distància dels seus vèrtexs); apotema apotema apotema apotema (perpendicular traçada des del centre del polígon a un dels seus costats); radi radi radi radi (distància del centre a qualsevol dels vèrtexs); i angle central angle central angle central angle central (aquell que formen dos apotemes o dos radis consecutius).Si un polígon té els vèrtexs en una circumferència es diu que hi està inscrit inscrit inscrit inscrit i si els costats hi són tangents es diu que està circumscrit circumscrit circumscrit circumscrit a la circumferència. 1 1 1 1 - Sobre polígons http://www.librosvivos.net/smtc/PagPorFormulario.asp?idIdioma=ES&TemaClave=1049&est=0 UNITAT 2 – GEOMETRIA PLANA – POLIGONS Sercar fotografies o imatges de 3 Figures naturals o artificials, que tenguin una forma de poligons regulars i aferra-les a l’espai dins el marc que tens aquí. Procura que no siguin molt grans i et càpiguen.

Upload: obretsesam

Post on 20-Feb-2015

244 views

Category:

Documents


8 download

TRANSCRIPT

Page 1: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 1

1.1.1.1.---- FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS. FORMES POLIGONALS.

• Les figures més senzilles i fonamentals en la configuració d’una forma, són els polígons. La paraula polígon prové del grec, poli (diversos) i gono (angles). Es defineixen com a figures planes limitades per una línia trencada i tancada. Els punts on es tallen les rectes s’anomen vèrtexs i els segments que els uneixen, costats. • El nombre de polígons que es poden construir és infinit i, per tant, per facilitar-ne l’estudi cal classificar-los.

Segons el nombre de costats, els polígons poden classificar-se en: triangles (3 costats), quadrilàters (4), pentàgons (5), hexàgons (6), heptàgons (7), octàgons (8), eneàgons (9), decàgons (10)...

Segons la seva forma: Si un polígon té els costats iguals diem que és equilàter i si té tots els angles iguals equiangle; el compliment d’ambdues condicions –ser equilàter i equiangle– comporta la denominacció de polígon regular.

• Els elements bàsics dels polígons són les diagonals (segments que uneixen dos vèrtexs no consecutius); angles interiors (els formats a l’interior d’un polígon entre dos costats adjacents); angle exterior (el format per un costat qualsevol i la prolongació d’un costat adjacent); i perímetre (la suma de les longituds dels costats). Als polígons regulars, i només en aquests, surten nous elements: centre centre centre centre (punt interior que està a igual distància dels seus vèrtexs); apotema apotema apotema apotema (perpendicular traçada des del centre del polígon a un dels seus costats); radi radi radi radi (distància del centre a qualsevol dels vèrtexs); i angle central angle central angle central angle central (aquell que formen dos apotemes o dos radis consecutius).Si un polígon té els vèrtexs en una circumferència es diu que hi està inscrit inscrit inscrit inscrit i si els costats hi són tangents es diu que està circumscritcircumscritcircumscritcircumscrit a la circumferència.

1 1 1 1 ---- Sobre polígons http://www.librosvivos.net/smtc/PagPorFormulario.asp?idIdioma=ES&TemaClave=1049&est=0

UNITAT 2 – GEOMETRIA PLANA – POLIGONS

Sercar fotografies o imatges de 3 Figures naturals o artificials, que tenguin una forma de poligons regulars i aferra-les a l’espai dins el marc que tens aquí. Procura que no siguin molt grans i et càpiguen.

Page 2: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 2

PWP-TRIANGLES I QUADRILATERS

2.2.2.2.---- TRIANGLES: DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ TRIANGLES: DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ TRIANGLES: DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ TRIANGLES: DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ

S’anomenen triangles els polígons que tenen 3 costats, i per tant tres angles. L’únic triangle regular és el triangle equilàter. La suma dels angles d’un triangle és sempre de 180º. Es poden classificar segons els seus costats o els seus angles:

3.3.3.3.---- PUNTS I RECTES IMPORTANTS DELS TRIANGLES. PUNTS I RECTES IMPORTANTS DELS TRIANGLES. PUNTS I RECTES IMPORTANTS DELS TRIANGLES. PUNTS I RECTES IMPORTANTS DELS TRIANGLES.

Page 3: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 3

1 1 1 1---- Sobre triangles : Propietats i linies notables dels triangles: http://www.educacionplastica.net/triangulo.htm 2222-PWP PASSAT A CLASSE: http://www.educacionplastica.net/MenuTrazados.htm (Part de poligonos) 4.4.4.4.---- ELS QUADRILATERS: ELS QUADRILATERS: ELS QUADRILATERS: ELS QUADRILATERS: DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ.DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ.DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ.DEFINICIÓ I CLASSIFICACIÓ.

Page 4: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 4 Conceptes que has de tenir clars: Conceptes que has de tenir clars: Conceptes que has de tenir clars: Conceptes que has de tenir clars: Hipotenusa i catets. Classificació dels triangles. Qué son les altures, les mediatrius, les medianes, i les bisectrius d’un triangle i com s’anomenen els punts que determinen. Saber distingir i donar nom a un quadrilater específic quan el vegis.

Programa Paint de Windows. Programa Paint de Windows. Programa Paint de Windows. Programa Paint de Windows. Material : Llapis de memòriaMaterial : Llapis de memòriaMaterial : Llapis de memòriaMaterial : Llapis de memòria Realitza una composició amb el Paint de windows a base de polígons. Utitza fons de diferents Realitza una composició amb el Paint de windows a base de polígons. Utitza fons de diferents Realitza una composició amb el Paint de windows a base de polígons. Utitza fons de diferents Realitza una composició amb el Paint de windows a base de polígons. Utitza fons de diferents colors.colors.colors.colors. Pots presentar un màxim de tres exercicis, però recorda que el que és important noPots presentar un màxim de tres exercicis, però recorda que el que és important noPots presentar un màxim de tres exercicis, però recorda que el que és important noPots presentar un màxim de tres exercicis, però recorda que el que és important no és la cantitat és la cantitat és la cantitat és la cantitat sino la qüalitat.sino la qüalitat.sino la qüalitat.sino la qüalitat. El treball es pot presentar amb un llàpis de memòria (amb el nom posat), o bé enviar El treball es pot presentar amb un llàpis de memòria (amb el nom posat), o bé enviar El treball es pot presentar amb un llàpis de memòria (amb el nom posat), o bé enviar El treball es pot presentar amb un llàpis de memòria (amb el nom posat), o bé enviar a: a: a: a: [email protected]@[email protected]@gmail.com (pensau a posar el nom ).(pensau a posar el nom ).(pensau a posar el nom ).(pensau a posar el nom ). Els alumnes que no teniu ordinador ho poEls alumnes que no teniu ordinador ho poEls alumnes que no teniu ordinador ho poEls alumnes que no teniu ordinador ho podeu treballardeu treballardeu treballardeu treballar amb l’ordinador de la biblioteca del teu amb l’ordinador de la biblioteca del teu amb l’ordinador de la biblioteca del teu amb l’ordinador de la biblioteca del teu poble, i si així i tot no és possiblepoble, i si així i tot no és possiblepoble, i si així i tot no és possiblepoble, i si així i tot no és possible amb cartolina i retalls de diversos colors i textures de re amb cartolina i retalls de diversos colors i textures de re amb cartolina i retalls de diversos colors i textures de re amb cartolina i retalls de diversos colors i textures de revistes. vistes. vistes. vistes. ParlauParlauParlauParlau----ne amb elne amb elne amb elne amb el professor. professor. professor. professor.

OBJECTIUS D’AQUEST EXERCICI: Ob Nº Intenta aconseguir NO SI NOTA OB-1 Començar a treballar amb l’entorn infogràfic i la comunicació a

través de la informàtica,

OB-2 Explorar les capacitats del paint per crear amb originalitat.

Obsevacions del professor: Observacions i consideracions de l’alumne:

EXERCICI : COMPOSICIÓ GEOMÈTRICA AMB EL PAINT DE WINDOWS. Dia d’entrega: .............................. ALUMNE:................................................................................... CURS: 1er Dia entregat: ...............................

Page 5: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 5

Observa el triangle i fen un d’igualObserva el triangle i fen un d’igualObserva el triangle i fen un d’igualObserva el triangle i fen un d’igual: Valor del costat 20 cm. Separació entre línies 1 cm.: Valor del costat 20 cm. Separació entre línies 1 cm.: Valor del costat 20 cm. Separació entre línies 1 cm.: Valor del costat 20 cm. Separació entre línies 1 cm. Material: Làmina de dibuix A4Material: Làmina de dibuix A4Material: Làmina de dibuix A4Material: Làmina de dibuix A4 Llàpis i retolador de pnta fina o màxim 0,5: Del color que vulguis.Llàpis i retolador de pnta fina o màxim 0,5: Del color que vulguis.Llàpis i retolador de pnta fina o màxim 0,5: Del color que vulguis.Llàpis i retolador de pnta fina o màxim 0,5: Del color que vulguis. EXERCICIS: Quants de polígons distints podem formar amb les peçes del tamgram? Dibuixa’ls i posa el nom al costat de la figura.

APLIACIÓ :http://www.docente.mendoza.edu.ar/matematica/tangram.htm

EXERCICI VOLUNTARI: TRIANGLE REGLAT. Dia d’entrega: .............................. ALUMNE:................................................................................... CURS: 1er Dia entregat: ...............................

Page 6: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 6 5.5.5.5.---- POLÍGONS REGULARS. POLÍGONS REGULARS. POLÍGONS REGULARS. POLÍGONS REGULARS.

6.6.6.6.---- CONSTRUCCIÓ DEL TRIANGLE EQUILATER. CONSTRUCCIÓ DEL TRIANGLE EQUILATER. CONSTRUCCIÓ DEL TRIANGLE EQUILATER. CONSTRUCCIÓ DEL TRIANGLE EQUILATER.

A) CONEGUT UN DELS COSTATS

B) CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA QUE EL CIRCUMSCRIU

A B

Page 7: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 7 7.7.7.7.---- CONSTRUCCIÓ DEL QUADRAT. CONSTRUCCIÓ DEL QUADRAT. CONSTRUCCIÓ DEL QUADRAT. CONSTRUCCIÓ DEL QUADRAT.

A) CONEGUT UN DELS COSTATS

B) CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA QUE EL CIRCUMSCRIU

A B

45º

Page 8: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 8 8888....---- CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL PENTAGON REGULAR CONEGUT EL COSTAT. PENTAGON REGULAR CONEGUT EL COSTAT. PENTAGON REGULAR CONEGUT EL COSTAT. PENTAGON REGULAR CONEGUT EL COSTAT.

A) CONEGUT UN DELS COSTATS

Page 9: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 9 9999....---- CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL CONSTRUCCIÓ DEL PENTÀGON REGULAR CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA CIRCUMSCRITA. PENTÀGON REGULAR CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA CIRCUMSCRITA. PENTÀGON REGULAR CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA CIRCUMSCRITA. PENTÀGON REGULAR CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA CIRCUMSCRITA.

B) CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA QUE EL CIRCUMSCRIU

Page 10: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 10 10101010....---- CONSTRUCCI CONSTRUCCI CONSTRUCCI CONSTRUCCIÓ DE Ó DE Ó DE Ó DE L’HEXAGON REGULAR.L’HEXAGON REGULAR.L’HEXAGON REGULAR.L’HEXAGON REGULAR.

A) CONEGUT UN DELS COSTATS

B) CONEGUDA LA CIRCUMFERÈNCIA QUE EL CIRCUMSCRIU

Page 11: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 11 11111111....---- MÈTODE GENERAL DE CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS DONAT EL COSTAT. MÈTODE GENERAL DE CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS DONAT EL COSTAT. MÈTODE GENERAL DE CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS DONAT EL COSTAT. MÈTODE GENERAL DE CONSTRUCCIÓ DE POLÍGONS DONAT EL COSTAT.

Dibuixa a la circumferència donada, un decàgon regular.

Page 12: 2011 - 1 Eso - Unitat Didactica 2 - Geometria Plana - Poligons

Educació Plàstica i Visual - Unitat 2 : Geometria Plana – Polígons 12 CORRECCIÓ DELS 8 EXERCICIS DE POLÍGONS. Ob Nº Intenta aconseguir NOTA OB-1 Fer les línies fines i precises als traçats de construcció. 1 a 4 OB-2 Remarcar a el polígon i deixar l’exercici net i curiós. 1 a 4 OB-3 Treballar amb independència sense copiar als companys. 1 a 2