xiii jornades de museus i educació 2010

4
Treballant amb la comunitat XIII Jornades de Museus i Educació 11 i 12 de febrer de 2010

Upload: museumaritim

Post on 13-Jun-2015

55 views

Category:

Education


2 download

DESCRIPTION

Treballant amb la comunitat. XIII Jornades de Museus i Educació 2010

TRANSCRIPT

Page 1: XIII Jornades de Museus i Educació 2010

Treballant amb la comunitatXIII Jornades de Museus i Educació

11 i 12 de febrer de 2010

Page 2: XIII Jornades de Museus i Educació 2010

Treballant amb la comunitatXIII Jornades de Museus i Educació

El rol educatiu dels museus està evolucionant des d’un model basat en la comunicació a un altre on la partici-pació cultural de les comunitats va prenent protago-nisme mitjançant un diàleg igualitari.

Aquesta major participació social, que se sol estructurar a partir de projectes comunitaris, genera unes pràctiques d’aprenentatge col·laboratiu a través de l’intercanvi de coneixements i d’experiències entre el museu i determi-nats grups i entitats socials.

El treball que alguns museus estan portant a terme amb les comunitats està donant uns resultats especialment innovadors en l’àmbit de l’educació. En els darrers anys els museus es van posicionant com a centres de recursos, estretament vinculats al seu context social a la vegada que van incrementant la seva inserció en xarxes de treball amb altres institucions, associacions o centres socials.

Aquestes jornades estan destinades a analitzar diversos models de projectes realitzats amb diferents grups de la societat, els quals es construeixen d’una manera conjun-ta entre la institució i una comunitat determinada.

Page 3: XIII Jornades de Museus i Educació 2010

Dijous 11 de febrer

9.30 h: Presentació de les jornades. Roger Marcet. Director general del Museu Marítim de Barcelona. Mireia Mayolas. Responsable del Centre de Recursos Educatius del Mar del Museu Marítim de Barcelona.

10 h: Projectes comunitaris en el marc de la Documenta de Kassel. Wanda Wieczorek. Membre de l’equip educatiu i coordinadora del comitè d’experts locals de Documenta 12.

11 h: Pausa-Cafè.

11.30 h: Relat@s: un projecte educatiu en comunitat. Katia Martorell. Responsable del Programa Educatiu de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca.

12.30 h: Patrimonia’m: cinc anys consolidant pràctiques de col·laboració Museu-Escola. Josep Liz. Assessor d’activitats del Museu d’Història de Barcelona.

13.15 h: Ments Creatives. Una experiència de treball comunitari al MNAC. Teresa González Verdaguer. Cap del Departament d’Educació del Museu Nacional d’Art de Catalunya Mar Morón, professora ajudant de la Unitat de Visual i Plàstica del Departament de Didàctica de l’Expressió Musical, Plàstica i Corporal. Facultat de Ciències de l’Educació, UAB.

Page 4: XIII Jornades de Museus i Educació 2010

Divendres 12 de febrer

9.30 h: Museos y comunidades: problemáticas, posibilidades y políticas de colaboración. Javier Rodrigo. Investigador en temes d’educació en museus.

10.30 h: Pausa-Cafè.

11 h: Aprender a mirar(nos) desde otros lugares. Sobre el significado de trabajar con comunidades desde una institución cultural. Amparo Moroño. Coordinadora de proyectos educativos con la comunidad del DEAC del MUSAC.

12 h: Patrimoni viu: un projecte de treball entorn el patrimoni amb les associacions i entitats de Sant Cugat. Lluís Campins. Director del Museu de Sant Cugat Helena Minuesa. Tècnica d’educació del Museu de Sant Cugat.

12.30 h: Museu, comunitat i immigració. Imma Boj. Directora del Museu d’Història de la Immigració de Catalunya.

Preu Jornades

69,60 €Preinscripcions a la web del Museu:

www.mmb.cat