reglament municipals 2011

5

Click here to load reader

Upload: esquerratortosa

Post on 02-Jul-2015

5.272 views

Category:

News & Politics


1 download

TRANSCRIPT

Page 1: Reglament Municipals 2011

Reglament de les EleccionsMunicipals 2011

Article 1. NaturalesaEl Reglament de les Eleccions Municipals 2011 regula els processos relatius a l’elecció de les persones cap de llista, la confecció de les llistes, la validació nacional de les llistes, les llistes associades, els pactes postelectorals i el nomenament de les persones representants als or-ganismes supramunicipals, i constitueix la Comissió Electoral Municipal.

Títol l. De la Comissió Electoral Municipal

Article 2. FuncionsLa Comissió Electoral Municipal, que té les funcions recollides en aquest Reglament, serà l’òrgan que vetllarà per l’aplicació del present Reglament vehiculant a l’Executiva Nacional i al Consell Nacional, quan s’escaigui, les propostes de cap de llista, de la resta de la llista, i de llistes associades.

Article 3. ComposicióLa Comissió Electoral Municipal està formada per la Vicesecretaria general de Coordinació In-terna i Acció Electoral, la Vicesecretaria d’Estratègia i Coordinació Institucional, la Vicesecreta-ria d’Acció Sectorial i Programes, la Secretaria de Política Municipal, la Secretaria de la Dona, la Secretaria d’Organització i el/la portaveu nacional de les JERC.

Títol lI. Del procés de confecció de les llistes

Article 4. Fases del procésLa confecció de les llistes a les eleccions municipals de 2011, tindrà una doble fase: en primer lloc, l’elecció de la persona cap de llista; i en segon lloc, la confecció de la resta de la llista.

Article 5. Elecció de la persona cap de llistaL’elecció de la persona cap de llista es farà per una assemblea convocada a tal efecte, en la qual podrà participar la militància que resideixi en el municipi per al qual s’escull la perso-na cap de llista (s’entén com a militància no resident al municipi les persones que pertanyen a altres municipis però estan adscrites a aquella secció local perquè en el seu municipi no hi ha constituïda secció local). Les precandidatures poden ser proposades per l’Executiva Local o bé per un 20% de la militància de la secció local amb residència en aquell municipi, mitjan-

Page 2: Reglament Municipals 2011

çant signatures recollides, a partir de la data de convocatòria de l’Assemblea, amb el formulari habilitat a tal efecte per la Secretaria d’Organització nacional. Cada persona militant només po-drà avalar amb la seva signatura una sola precandidatura. El període de recollida de signatures no serà mai inferior a vint dies. Els acords adoptats es faran arribar, en el termini d’una setma-na, a la Comissió Electoral Municipal i a les respectives federacions comarcal i regional.

A Barcelona, el Congrés Regional elegirà la persona cap de llista, podent fer propostes de pre-candidatura tant l’Executiva Regional com un 15% de la militància, mitjançant signatures reco-llides amb el formulari habilitat a tal efecte per la Secretaria d’Organització nacional. Cada per-sona militant només podrà avalar amb la seva signatura una sola precandidatura. L’Executiva Regional marcarà el termini de presentació de candidatures, que mai serà superior a un mes ni inferior a quinze dies, i n’informarà tota la militància per carta, o per qualsevol mitjà escrit que la substitueixi, amb una antelació d’almenys quinze dies.Els acords adoptats pel Congrés Regi-onal es faran arribar, en el termini d’una setmana, a la Comissió Electoral Municipal.

Article 6. Entitats Municipals Descentralitzades (EMD)En aquells municipis on existeixin Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) el procés de de-signació de la persona candidata a la Presidència de l’EMD serà anàleg al de l’article anterior amb l’especificitat que si existeix secció local a l’EMD aquesta serà l’encarregada d’escollir a la persona candidata. En el cas que no hi hagi secció local a l’EMD serà l’assemblea de la sec-ció local del municipi qui escollirà a la persona candidata, tenint en compte els militants amb domicili a l’àmbit de l’EMD.

Article 7. La Comissió Electoral LocalEn la mateixa assemblea d’elecció de la persona cap de llista s’escollirà una Comissió Elec-toral Local, per tal d’elaborar la proposta de llista. l’Executiva Local proposarà a l’Assemblea Local, per a la seva ratificació, una proposta de Comissió Electoral Local de la qual en formarà part la persona cap de llista i quatre persones més, en el cas que les JERC estiguin constituï-des en el municipi una d’aquestes quatre persones serà designada per la JERC. La Comissió Electoral Local farà una proposta de llista per tal de ser ratificada per l’Assemblea Local. Els acords adoptats es faran arribar, en el termini d’una setmana, a la Comissió Electoral Munici-pal i a les respectives federacions comarcal i regional.

A Barcelona, pel que fa a l’elaboració de la resta de la llista, l’Executiva Regional proposarà al Congrés Regional, per a la seva ratificació, una proposta de Comissió Electoral Local de la qual en formarà part la persona cap de llista i quatre persones més, una de les quals haurà de ser designada per les JERC. La Comissió Electoral Local farà una proposta de llista per tal de ser ratificada pel Congrés Regional basada en el procediment següent:

Cada Federació de districte convocarà un Congrés per tal d’escollir, proporcionalment al nom-bre de militants d’aquest territori les seves persones candidates. Aquests congressos escolli-ran, en primer lloc, una persona que serà la primera candidata del districte a la llista. La resta de persones candidates es triaran per vot limitat de 2/3 dels llocs per cobrir, i en cap cas po-dran estar situades en la llista de Barcelona per davant de la persona escollida en primer lloc al propi Districte. No serà incompatible ser candidat pel primer lloc i ser-ho també per la resta de la llista. Els resultats d’aquests congressos es traslladaran a la Comissió Electoral Local, que haurà d’ordenar les esmentades persones candidates, garantint la presència de militants

Page 3: Reglament Municipals 2011

de tots els districtes. A més l’Executiva Regional podrà proposar a la Comissió Electoral Muni-cipal fins a un 10% de les persones candidates per a la seva inclusió a la llista electoral, no-més podrà haver-hi un precandidat proposat per l’Executiva Regional en cada tram de 10 llocs de la llista. Els acords adoptats es faran arribar, en el termini d’una setmana, a la Comissió Electoral Municipal.

Article 8. Paritat de gènereLes candidatures han de tenir una presència equilibrada de dones i homes, de tal manera que cap gènere tingui una presència inferior al 40%. Aquesta proporció es mantindrà en el conjunt de la llista, i en cada tram de cinc noms de la mateixa.

En municipis menors de 3.000 habitants si la presència dona/home no fa possible el manteni-ment d’aquests percentatges caldrà que en la composició de les llistes cap gènere tingui una presència inferior al 33%, assegurant una presència equilibrada en el conjunt de la llista.

Article 9. Presència de les JERCLa presència de membres de les JERC a les llistes municipals d’ERC es fixaran per criteris de proporcionalitat de les JERC en el municipi.

Les JERC determinaran les seves persones candidates i l’ordre entre elles, i conjuntament amb la Comissió Electoral Local, l’ordre en que aquestes s’insereixen a la llista.

Article 10. Presència d’independentsLa inclusió de persones independents a les llistes d’Esquerra seguirà el mateix procediment que el de qualsevol persona militant o simpatitzant.

Article 11. Municipis sense secció local Als municipis on no existeixi secció local, la proposta de llista la farà la federació comarcal o, si aquesta no està constituïda, la federació regional.

Títol III. De la validació nacional de les llistes

Article 12. Municipis menors de 20.000 habitantsEn els municipis menors de 20.000 habitants, la proposta de la persona cap de llista i la de la resta de la llista haurà de ser validada per la federació comarcal, la federació regional i la Co-missió Electoral Municipal.

Article 13. Municipis majors de 20.000 habitantsEn els municipis majors de 20.000 habitants, la proposta de la persona cap de llista i la de la resta de la llista haurà de ser validada per la Comissió Electoral Municipal, l’Executiva Nacional i el Consell Nacional.

Page 4: Reglament Municipals 2011

Article 14. Militància d’Esquerra en altres llistesPel que fa a la presència de la militància d’Esquerra com a independent en altres llistes, la secció local, federació comarcal o federació regional corresponent farà arribar la seva proposta a la Comissió Electoral Municipal per tal que les validi.

Article 15. ObjeccionsEn els municipis de més de 20.000 habitants les federacions comarcals i regionals poden pre-sentar objeccions sobre els acords presos per una assemblea local, ja sigui a l’elecció de la persona cap de llista o bé a l’elecció de la resta de la llista. Aquestes objeccions es faran arri-bar a la Comissió Electoral Municipal

Article 16. Persones i llistes no validadesEn el cas que la proposta de persona cap de llista o de la resta de la llista d’un municipi no hagi estat validada, la secció local haurà de convocar una nova assemblea per tal de fer una nova proposta.

En el cas que la segona proposta tampoc fos validada, la Comissió Electoral Municipal farà una proposta, prèvia consulta amb la secció local i/o òrgans territorials afectats, que haurà de ser aprovada per l’Executiva Nacional.

Títol lV. De les llistes associades

Article 17. AprovacióEn aquells municipis on la secció local, o bé la federació comarcal o bé la federació regional cregui convenient presentar-se mitjançant una llista associada, hauran de rebre l’aprovació de la Comissió Electoral Municipal, en els casos de municipis menors de 20.000 habitants i a més de l’Executiva Nacional, en els casos de municipis majors de 20.000 habitants.

Article 18. Validació de les persones candidates d’EsquerraEl procés de validació nacional de les persones candidates d’Esquerra en aquestes llistes és el mateix que el de les llistes pròpies.

Títol V. Dels pactes postelectorals

Article 19. MunicipisEls pactes postelectorals municipals seran decidits a proposta de la secció local, podran par-ticipar en aquestes assemblees la militància resident en el municipi. En el cas de municipis menors de 10.000 habitants, els pactes postelectorals hauran de ser aprovats per la federació comarcal i la federació regional. En el cas de municipis majors de 10.000 habitants o capitals de comarca, els pactes postelectorals hauran de ser aprovats per l’Executiva Nacional.

Page 5: Reglament Municipals 2011

Article 20. Consells comarcalsEls pactes postelectorals en consells comarcals seran aprovats per l’Executiva Nacional, a pro-posta de l’Executiva Comarcal coordinada amb l’Executiva Regional.

Article 21. Diputacions provincials i altres entitats supramunicipalsEls pactes postelectorals en diputacions provincials i altres entitats supramunicipals seran aprovats per l’Executiva Nacional a proposta de la Secretaria de Política Municipal, d’acord amb els òrgans territorials orgànics de l’àmbit de la diputació provincial o de l’entitat supramunicipal.

Títol VI. De les persones representants a les entitats supramunicipals

Article 22. Consells comarcalsLes persones representants d’Esquerra als consells comarcals són designades per l’Executiva Nacional a proposta de la l’Executiva Comarcal.

En el cas del Consell Comarcal del Barcelonès la proposta serà consensuada entre la Fede-ració Regional de Barcelona, la Federació Comarcal del Barcelonès Nord i la secció local de l’Hospitalet.

Article 23. Diputacions provincials i entitats supramunicipalsLes persones representants d’Esquerra a les diputacions provincials i entitats supramunici-pals són designades per l’Executiva Nacional, a proposta de la Secretaria de Política Municipal, d’acord amb els òrgans territorials orgànics de l’àmbit de la diputació provincial o de l’entitat supramunicipal.

Disposicions finals

Disposició final primeraLes seccions locals, i en el seu cas la Federació Regional de Barcelona, poden desenvolupar el present Reglament per tal d’adaptar-lo a les seves necessitats. Aquests reglaments hau-ran de rebre l’aprovació de la Comissió Electoral Municipal que comprovarà si les disposicions d’aquests s’ajusten al present Reglament i resta de normativa interna d’Esquerra

Disposició final segonaLa interpretació d’aquest Reglament de les Eleccions Municipals 2011 i la suplència de les seves llacunes restarà a cura de la Comissió Electoral Municipal.

Disposició final terceraAquest Reglament entrarà en vigor l’1 de gener de 2010.

Aprovat pel Consell Nacional d’Esquerra, el 19 de desembre de 2009, a Barcelona. |