proyecte panavi 2013

45
Nord de la Península Ibèrica: Patrimoni, Natura i Cultura del Vi. Anna Belinda Conde Martínez Patricia Figueras Fernández Agustí Llanos Sánchez Yolanda García Miró UOC Universitat Oberta de Catalunya Grau de Turisme Iniciació a les competències TIC Curs 2012-2013, 2n semestre

Upload: panavi

Post on 12-Jun-2015

63 views

Category:

Education


5 download

DESCRIPTION

Projecte d´enoturisme.

TRANSCRIPT

Page 1: Proyecte panavi 2013

Nord de la Península Ibèrica: Patrimoni, Natura i Cultura del Vi.

Anna Belinda Conde MartínezPatricia Figueras Fernández

Agustí Llanos SánchezYolanda García Miró

UOC Universitat Oberta de Catalunya Grau de Turisme

Iniciació a les competències TIC Curs 2012-2013, 2n semestre

Page 2: Proyecte panavi 2013

JUSTIFICACIÓ:

El paisatge del vi és una excepció cultural i singular que mereix ser digne d'un espai turístic. Els espais dedicats al món del vi estan emmarcats en llocs històrics carregats de patrimoni artístic d'una gran bellesa, en harmonia amb el seu espai natural. El nord d'Espanya presenta una xarxa extraordinària i reconeguda d'aquests espais.

La idea és promocionar en xarxa i projectar aquests paisatges de cultura, abraçats al seu patrimoni històric i, en alguns casos, també a la seva història contemporània, des del punt de vista del mitjà natural i l'activitat de les persones dedicades a la vitivinicultura i tots els seus elements, com a dinamització del turisme cultural i sostenible.

Amb la creixent tendència de la demanda d’un turisme cultural i sostenible, hem pensat en fer un itinerari des de les terres catalanes fins a les Ries Baixes, descobrint les diferents denominacions d´origen, el patrimoni natural i cultural que les envolta.

Page 3: Proyecte panavi 2013

• OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE

• TASQUES CONCRETES I CONTINGUTS A DESENVOLUPAR

• MATERIALS, RECURSOS I EINES

• ASSIGNACIONS DE ROLS

• TEMPORITZACIÓ

Planificació grupal

Page 4: Proyecte panavi 2013

OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE (1/2)

El paisatge del vi és una excepció cultural i singular que mereix ser digne d'un espai turístic. Els espais dedicats al món del vi estan emmarcats en llocs històrics carregats de patrimoni artístic d'una gran bellesa, en harmonia amb el seu espai natural. El nord d'Espanya presenta una xarxa extraordinària i reconeguda d'aquests espais.

La idea és promocionar en xarxa i projectar aquests paisatges de cultura, abraçats al seu patrimoni històric i, en alguns casos, també a la seva història contemporània, des del punt de vista del mitjà natural i l'activitat de les persones dedicades a la vitivinicultura i tots els seus elements, com a dinamització del turisme cultural i sostenible.

Amb la creixent tendència de la demanda d’un turisme cultural i sostenible, hem pensat en fer un itinerari des de les terres catalanes fins a les Ries Baixes, descobrint les diferents denominacions d’origen i el patrimoni natural i cultural que les envolta.

Page 5: Proyecte panavi 2013

OBJECTIUS GENERALS DEL PROJECTE (2/2)

La nostra intenció és presentar espais amb un alt valor arquitectònic, artístic i mediambiental, prenent com a punt de partida el paisatge del vi, els seus cellers i cooperatives i des d'un punt de vista diferent del de les destinacions tradicionals.

El paisatge de la vinya és un producte complementari a l'oferta existent, relativament nou, que emergeix en zones amb aquest patrimoni natural apartades algunes vegades del turisme massiu, i que afavoreix aquestes regions aprofitant el seu desenvolupament vinícola, i la seva cultura tradicional, i fent-ho sostenible, per convertir-ho en experiències i coneixements alhora d'oci.

Page 6: Proyecte panavi 2013

TASQUES CONCRETES i CONTINGUTS A DESENVOLUPAR

Hem dividit el nord de la Península en quatre apartats, a partir de les diferents denominacions d'origen qualificades, i cada membre treballarà els recursos turístics de cada zona i inclourem: cellers, patrimoni, gastronomia, natura, allotjament i activitats.

RUTES DE CATALUNYA

Membre: Anna CondeD.O : Empordà, Penedès, Conca de Barberà, Montsant, Priorat i Costers del Segre.

RUTES D’ARAGÓ, NAVARRA I LA RIOJA

Membre: Yolanda GarcíaD.O : Somontano, Calatayud, Vino de Navarra i La Rioja.

RUTES DE CASTELLA I LLEÓ

Membre: Patricia FiguerasD.O: Arlanza, Ribera del Duero, Rueda, Toro i Bierzo.

RUTES D’ASTÚRIES I GALÍCIA

Membre: Agustí LlanosD.O.: Cangas, Ribeira Sacra, Ribeiro, Valdeorras i Rias Baixas.

Page 7: Proyecte panavi 2013

MATERIALS, RECURSOS i EINES

• Materials web i PDF penjats a l'aula • Cercadors web: Google, Hotbot, MSN Search • Cercadors UOC: SUMMON, Biblioteca Virtual UOC • Per compartir enllaços amb el grup: DIIGO • Per la elaboració de l’índex: la WIKI • Per a realitzar les còpies de seguretat utilitzarem:• Vídeo: VIMEO• Arxius: CALAMEO• Fotografies: PICASA• Deixarem també còpies de seguretat a l'Àrea de Fitxers, deixant-

ne constància al coordinador o coordinadora.

Page 8: Proyecte panavi 2013

ASSIGNACIONS DE ROLS

Coordinació:

- Anna Conde: del 25 de març al 14 d'abril- Yolanda García: del 15 d'abril al 3 de maig- Agustí Llanos: del 4 de maig al 22 de maig- Patricia Figueras: del 23 de maig al 10 de juny

Cada membre del grup té assignada una part del treball, tanmateix, tots els membres del grup ens comprometem a revisar i a donar la nostra opinió i suggeriments al treball dels altres membres amb l'objectiu de què el projecte sigui el més unitari possible.

Page 10: Proyecte panavi 2013

Agustín Llanos Hola:Visc a Vilanova i la Geltrú, Garraf . M'agrada la meva ciutat perquè té molts serveis i té mar. Vaig viure uns anys fora i vaig trobar molt a faltar el mar, la seva olor i el passeig.

M´agrada molt ajudar a les persones. Estic molt content d´haver participat com a voluntari en Special Olimpics,va ser una experiència inoblidable i entranyable. Us parlaré sobre les meves aficions:M'agrada molt la història, i sobretot la novel·la històrica, tant llegir, com crear noves històries. M'entusiasma viatjar i visitar zones històriques, on recrear escenaris.

M'agraden els animals i la naturalesa en general.En esports m'agrada el futbol, el ciclisme i el tennis.

M'encanta el cinema, i sóc molt crític. Encara que no m'agrada la comèdia.M´agrada molt la música de les BSO.Fins a aquí les aficions, que al costat de la meva família és lo més bonic d'aquesta vida.

La meva gran preocupació:Aquests joves que ni tan sols van tenir l'ocasió d'hipotecar-se, comprenen el grup social més preparat culturalment de la nostra història, en un país on una saga de polítics disposats a no fer gens per ells, es dedica a deconstruir el futur. Hi ha un grup establert a la xarxa que tenen intenció i dignitat per organitzar-se. Us remeto aquesta web interessant:

www.juventudsinfuturo.net

Tinc 2 fills, un de 15 i una nena de 3. El nen practica tennis.

Treballo en empresa pública d'aparcaments, encara que haig d'agrair que tinc treball, en realitat no m'agrada la meva feina.Tinc 45 anys, i vaig tarda per estudiar, però sempre crec que està bé adquirir coneixements i m'agrada el turisme.

Page 11: Proyecte panavi 2013

Anna CondeHola, companys,

Ja haureu vist que el meu nom complert és Ana Belinda, trobo que com a nom compost és bastant lleig... Així que tothom em diu Anna a seques, Belinda també m'agrada, tot i que ja sóc una mica grandeta per canviar-me el nom... Tinc 36 anys i vaig néixer a Badalona. Actualment visc a Cornellà, al centre, poca gent ho sap però el centre és com un poblet, s'hi està molt bé, tot i que, en realitat, el poble el trepitjo més aviat poc, em passo el dia a Barcelona o a Badalona amb la família, tinc una família força gran i alguns membres em necessiten bastant, així que em passo els dies fent el triangle Cornellà-Barcelona-Badalona.

Vaig estudiar Història de l'Art a la UB, vaig fer un postgrau en Didàctica del Patrimoni també a la UB i després vaig començar a fer visites guiades al Palau Güell de Gaudí. L'experiència va ser molt positiva, vaig aprendre molt i em vaig animar a fer-me guia professional, així que em vaig treure l'habilitació de guia de turisme de Catalunya i durant uns anyets vaig treballar de guia a Barcelona, quasi sempre explicant el barri gòtic, Modernisme, Gaudí, tours gourmets, etc.

Després, vaig fer un salt, ja fa més de 6 anys, a la Generalitat, com a interina, primer al Departament de Governació i després al Departament de Cultura, que és on estic ara. Treballo en la difusió d'activitats culturals, una de les meves tasques és la de redactora de l´Agenda Cultural (una de d'elles, som 6 redactors) del Departament. La feina està força bé, però ha arribat el moment d'obrir el meu camp professional (més, tenint en compte que a l'Administració hi ha poques possibilitats de poder treballar a llarg termini) així que aquí em teniu, estudiant Turisme, i amb moltes ganes!

M'agrada el cinema, anar a exposicions, viatjar, la gastronomia, sopar i quedar amb els amics, estar amb el meu nebot de 6 anys, i sobretot, no parar d'aprendre coses noves!

Page 12: Proyecte panavi 2013

Patricia FiguerasHola companys,

doncs bé, aquesta sóc jo:

Visc al Prat, al costat del Aeroport, tinc 22 anys, i despres de fer un FP superior de turisme, vaig decidir embarcar-me en aquesta aventura que resulta ser la UOC, per fer turisme també.

Visc molt lligada al Nord, exactament a la petita comarca del Bierzo, ya que allà hi tinc a la familia i alguna aventura mes, així que cada cop que puc escapar-me, ho faig. Sóc una persona molt unida a la meva familia, pero la veritat es que a la vegada soc també una persona molt independent.

Aquesta soc jo, fent una caminata per les terres del nord

Fa uns anys vaig decidir anar a viure a Burgos, que esta bastant aprop de Lleó, sempre que anaba cap al nord, pasaba amb l'autobus per Burgos, i sempre veia la catedral il·luminada, i al moment d'elegir on fer l'FP, vaig decidirme per descobrir la catedral, alfinal va resultar ser una ciutat preciosa i molt freda, pero al igual que em pasa cuan estic una temporada llarga a Lleó, vaig acabar trobant molt a faltar Barcelona. Així que finalment aqui estic, disfrutant de la ciutat comptal, on sempre pots descobrir algo nou.

I poder per aprofundir, podria dir que m'encanta fer caminates per la montanya, surto cada dia a correr per la platja o pel riu i els caps de setmana els utilitzo per fer petites escapades i viure una mica de nit.

Espero que ara conegueu una mica més de mi.

Page 13: Proyecte panavi 2013

Yolanda GarcíaHola companys!!

Jo sóc la Yolanda. Tinc 31 anys i visc a Badalona. M'agrada la meva ciutat ja que tinc a prop el mar i la muntanya.

Vaig començar en aquest sector del turisme fa temps i vaig començar a estudiar la diplomatura a la UAB, pero no vaig poder acabar-la. Després d'uns dos anys de "paron", amb els estudis, vaig decidir retomar la carrera pero aquesta vegada a l'UOC, ja que puc convinar-m'ho molt millor amb la meva feina.

Actualment estic treballant a Viatges el Cortes Inglés a l'area de Business. També he treballat a l'area de Vacacional. En aquest sector també he tocat la branca de restauració ja que vaig treballar 1 any com a recepcionista d'un hotel. I per últims durant els meus anys d'estudis vaig treballar al sector del comerç i cara al públic.

Ara em toca parlar dels meus hobbies,jajaja. M'agrada molt viatjar, llegir i sobretot caminar per la muntanya amb la meva parella, amics i familiars.

Quan podem, la meva parella i jo fem una escapadeta a la muntanya a desconectar de la ciutat i de la monotonia del día a día, i la veritat que es la millor manera de poder desconectar i trobar el relax. Hem fet sortides al Parc Nacional d'Ordesa, a Aigüestortes i a l'Estany de Sant Maurici, aquest dos llocs els recomano que si no els heu vist que ho feu, son espectaculars de veure. També ens coneixem molt be la zona del Pedraforca, en definitiva m'agrada molt caminar i relaxar-me a la muntanya.

Ara ja em coneixeu una mica més companys.

Page 14: Proyecte panavi 2013

Rutes d'AstúriesLa Ruta del Vi de Cangas, està formada per un conjunt d'empreses que tenen com a objectiu comú oferir un servei entorn del vi al territori vitivinícola d'Astúries.

Una experiència única de conèixer les vinyes de la mà d'un viticultor, apropar-se a cellers tradicionals, degustar els vins, gaudir dels productes de la seva gastronomia, participar a la festa de la verema, conèixer la seva història a través del seu patrimoni, i gaudir d'un paisatge natural únic

Page 15: Proyecte panavi 2013

Rutes de Galícia

Page 16: Proyecte panavi 2013

Ribera Sacra

Crea un tipus de treball artesà anomenat de viticultura heroica

Page 17: Proyecte panavi 2013

Ribeiro

• la més antiga i important

la més antiga i important

Page 19: Proyecte panavi 2013

Valdeorras

La qualitat dels vins

Page 20: Proyecte panavi 2013

Rutes de Castellà i LLeó• Aquí podrem veure la rutes de

Cstellà i Lleó, gaudin dels seus paisatges naturals, histórics i cultural i com sempre sense oblidar-se del seu gran recurs el vi.

• Les Denominacións d'origen que podren conéixer millor son:

• - D.O Arlanza

• - D.O Ribera del Duero

• - D.O Rueda

• - D.O Toro

• - D.O Bierzo.

Page 21: Proyecte panavi 2013

D.O de Castella i Lleó

Page 22: Proyecte panavi 2013

Proposem una ruta que recorrera tota Castella i Lleó, de sud a Nord, visitant les

terres del vi, que en oferiran natura, paisatges i un altre vida per descobrir.

Page 23: Proyecte panavi 2013

D.O Ribera del Duero

A Soria trobem la bodega Valdeviñas, amb més de 200 anys de dedicació, ens ofereixen visita guiada en varis idiomes, cata i degustació dels vins

Continuant cap al nord entrem en Burgos, on podem trobar un sense fi de bodegues destacades, en aquest cas visitarem Don Carlos s.XV , Viña Sastre i Cillar

A Valladolid trobarem bodegues tan famoses com la bodega Protos, Vega Sicilia o Dehesa de los Canonigos

Page 24: Proyecte panavi 2013

D.O Arlanza

Primer, visitarem Covarrubias Salut, ja que seguirem el riu Arlanza cap al nord.

Per acabar la nostra visita a la ribera d'Arlanza, farem un altre parada a les bodegues Palacio de Lerma.

Page 25: Proyecte panavi 2013

D.O Rueda

Durant la visita a Rueda, anirem una selecció de tres bodegues entre totes les que hi han:A les bodegues PradoRey i a les bodegues Cantos de Rueda

Seguint cap al nord i per a finalitzar la nostre visita anirem a Medina del Campo, en aquesta parada visitarem les bodegues Matarromera

Page 26: Proyecte panavi 2013

D.O Toro

Em de destacar que la varietat de Tinta de Toro es característica i autòctona de la zona.

Entre tots els cellers que trobem, visitarem dos que estan a prop del nucli de la Denominació, Toro, que també aprofitarem per visitar, veure les seves muralles i portes que custodien des de 100 metros d'altitud el riu Duero. Els cellers elegits han estat: Divina Proporción i Monte la Reina

Page 27: Proyecte panavi 2013

D.O Bierzo

La nostra primera parada es a Dominio de Tares, situat a San Roman de Bembibre, aquí podem aprofitar no sols per visitar la bodega sinó també la petita vila, que compte amb un pont romànic i una ermita.

Seguint endavant arribarem al Palacio de Canedo, Finalment, com a despedida, visitarem les bodegues Losada Vinos de Finca

Page 28: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

En aquest apartat podrem veures les direfents D.O de Catalunya amb el seu patrimoni históric i cultural corresponent.

Farem un recurregut per les següent D.O:

- D.O Empordà

- D.O Penedès

- D.O Conca de Barbarà

- D.O Priorat

- D.O Montsant

- D.O Costers del Segre

Page 29: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Empordà

48 cellers i 362 viticultors a l’Alt i al Baix Empordà.

Patrimoni

Cadaquès

Monestir de Sant Pere de Rodes

Canònica de Santa Maria de Vilabertran

Figueres

Empúries

Ullastret

La Bisbal d’Empordà

Púbol

Pals

Palafrugell

Palamós

Page 30: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Empordà

Espais naturals

Parc Natural del Cap de Creus

Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà

Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera

Parc Natural del Montgrí, de les Illes Medes i el Baix Ter

Restaurants i allotjament

Page 31: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Penedès

150 cellers repartits a les comarques de l’Alt i el Baix Penedès, Garraf, Baix Llobregat i Anoia.

PatrimoniVilafranca del Penedès

Olèrdola

Sant Martí Sarroca

Castell de Gelida

Sant Sadurní d’Anoia

Vilanova i la Geltrú

Calafell

El Vendrell

Page 32: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Penedès

Espais naturals

Parc d’Olèrdola

Parc del Foix

Restaurants i allotjament

Page 33: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Conca de Barberà

22 cellers repartits a la comarca de la Conca de Barberà.

Patrimoni

Cellers cooperatius

Monestir de Santa Maria de Poblet

Ruta del Cister

Montblanc

Page 34: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Conca de Barberà

Espais naturals

Muntanyes de Prades

Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet

Restaurants i allotjament

Page 35: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Priorat

38 cellers visitables a la comarca del Priorat.

Patrimoni

Cartoixa d’Escaladei

Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat

Page 36: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Priorat

Espais naturals

Parc Natural de la Serra del Montsant

Muntanyes de Prades

Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet

Restaurants i allotjament

Page 37: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Montsant

La DO Montsant disposa de 14 cellers visitables a les comarques del Priorat i Ribera d’Ebre.

Patrimoni

Cellers cooperatius

Siurana

Page 38: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Montsant

Espais naturals

Parc Natural de la Serra del Montsant

Muntanyes de Prades

Embassament de Siurana

Restaurants i allotjament

Page 39: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Costers del Segre

33 cellers dividits en 7 subzones: Segrià, Raimat, Artesa de Segre, Urgell, Pallars, Valls del Riu Corb i Garrigues.

Patrimoni

Pintures rupestres de Cogul

Les Borges Blanques

Monestir de Santa Maria de Vallbona

Tàrrega

Lleida

Balaguer

Tremp

La Pobla de Segur

Page 40: Proyecte panavi 2013

Rutes de Catalunya

DO Costers del Segre

Espais naturals

Estany d’Ivars i Vila-Sana

Serra del Montsec

Parc Territorial Collegats-Terradets

Restaurants i allotjament

Page 41: Proyecte panavi 2013

Rutes d'Aragó, Navarra i La Rioja• En aquest apartat podrem gaudir

del magnific paisatge d'aquestes terres, com els seus espais naturals, el patrimoni historic i cultural pero sense oblidar-se del vi. Les D.O que visitarem en aquestes rutes són:

• Aragó

• - D.O Somontano

• - D.O Calatayud

• Navarra

• - D.O Navarra

• - D.O La Rioja

Page 42: Proyecte panavi 2013

Rutes d'Aragó

• D.O SomontanoConta de 32 cellers importants

● Patrimoni i Natura

Con respecte al seu patrimoni poden gaudir de la Serra de Guarra i el Cañón de Guara. De la pintura rupestre que es conserva, de la villa d'Alquézar, d'origen àrabs, sense oblidar-se de la famosa ruta del vi

Page 43: Proyecte panavi 2013

Ruta d'Aragó

• D.O Calatayud• Aquesta Denominació d'Origen consta

de 15 cellers importants per a la D.O• Patrimoni i Natura• Cal destacar el gran Monestir de

Pedra, amb la seva gran Cascada de la Trinitat. Aquest espai combina la natura amb el patrimoni históric. La ciuatat de Calatayud conserva un important jaciment arqueológic romà anomenat Bilbilis.

Page 44: Proyecte panavi 2013

Ruta de Navarra

• D.O Navarra• En la D.O de Navarra existeixen

zones de vinyes diferenciades per la seva localització geografica, la seva orografia, les varietats cultivades i el clima. Aquestes son les 5 àreas: Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta, Ribera Baja i Tierra Estrella.

Patrimoni i Natura 4 Podem gaudir de la famosa Muralla de

Pamplona, el Monestir de San Pedro de Rua... També pasa una part de la Ruta Xacobea i no s'ha d'oblidar la famosa festa del San Fermín a Pamplona

Page 45: Proyecte panavi 2013

Ruta de La Rioja

• D.O La Rioja• La denominació d'origen de La Rioja té

uns 600 cellers. El major nombre de cellers de la zona vinicola d'Espanya.

• Patrimoni i Natura• Destaquem el Jardí Botanic, el Parc

Natural Sierra Cebollera, el Jaciment Pre-Romànic de la Serra d'Alhama. I per aquí també Camino de Santiago