falles benaguasil proclama a les noves falleres majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71...

16
Publicació bimestral gratuïta editada per l’Ajuntament de Benaguasil Any 12 Nº 61 Estiu 2016 INFORMACIÓ Educació Pàg 4 Esports Pàg 11 Els alumnes de Benaguasil de l’escola itinerant d’escacs assistixen a la clausura del curs. www.benaguasil.com Ayuntamiento de Benaguasil Benaguasil T.V. FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors Amparo Molins, Noelia Domínguez i Jose Antonio Ferrer ja són oficialment els repre- sentants de les Falles del 2017. Acompanyats pel pre- sident de la JLF Pascual Ferrer, i l’al- calde, Ximo Segarra, tots tres foren procla- mats en el sopar cele- brat amb tot el col.lec- tiu faller. El curs escolar fina- litza als col.legis de Benaguasil amb festivals i activitats lúdiques. Comerç Pàg 5 La campanya “Compra i guanya 50€” ja ha entregat més de 400 euros en premis. El taller “Topairet III”encara la recta final després de 9 mesos de formació i treball en diversos emplaçaments municipals. Pàgs. 8 TALLER D’ OCUPACIÓ ANIVERSARI Pàg 7 Les eleccions generals del 26J tornen a donar la victòria al Partit Popular en Benaguasil. ELECCIONS PROGRAMA Pàg 3 Els becaris de “La Dipu te beca” comencen les pràctiques en les àrees municipals. El veí José Guillamón Galarza celebra els seus 100 anys.

Upload: others

Post on 27-Aug-2020

2 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Publicació bimestral gratuïta editada per l’Ajuntament de Benaguasil Any 12 Nº 61 Estiu 2016

INFORMACIÓ

Educació Pàg 4 Esports Pàg 11

Els alumnes deBenaguasil del’escola itinerantd’escacs assistixen ala clausura del curs.

www.benaguasil.com

Ayuntamiento de Benaguasil

Benaguasil T.V.

FALLES

Benaguasil proclama ales noves Falleres Majors

Amparo Molins, NoeliaDomínguez i JoseAntonio Ferrer ja sónoficialment els repre-sentants de les Fallesdel 2017. Acompanyats pel pre-sident de la JLFPascual Ferrer, i l’al-calde, Ximo Segarra,tots tres foren procla-mats en el sopar cele-brat amb tot el col.lec-tiu faller.

El curs escolar fina-litza als col.legis deBenaguasil amb festivals i activitatslúdiques.

Comerç Pàg 5

La campanya“Compra i guanya50€” ja ha entregatmés de 400 eurosen premis.

El taller “TopairetIII”encara la rectafinal després de 9mesos de formaciói treball en diversosemplaçamentsmunicipals.

Pàgs. 8

TALLER D’ OCUPACIÓ ANIVERSARI

Pàg 7

Les eleccionsgenerals del26J tornen adonar la victòria alPartit Popularen Benaguasil.

ELECCIONS

PROGRAMA

Pàg 3

Els becarisde “La Dipute beca”comencenles pràctiquesen les àreesmunicipals.

El veí JoséGuillamónGalarzacelebraels seus100 anys.

Page 2: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

2 Actualitat Estiu 2016

La Pujada a laMontieleta ja està ací

17 de setembre a les 19:00h, Avinguda deMontiel de Benaguasil. Mes de sis-cents corre-dors i corredores acaben de creuar la línea d’ei-xida d’esta X Pujada a la Montieleta.

Este text és el podrem llegir en els diaris deldilluns 19 de setembre i, clar està, es refereixena la carrera que l’ACPL Benaguasil organitza ique, enguany, celebra la seua dècima edició.

Pareix l’altre dia quant començarem a plan-tejar-se que, si tots els pobles del voltant tenienla seua propia carrera, per què Benaguasil no? Iaixí és comença una a fer-se una carrera que ja s’hafet el seu propi lloc en lescarreres populars i que haarribat a estar entre les 12carreres que seleccionà laDiputació de València pera conformar el seu circuitdos anys consecutius.

En estos 10 anys hansigut 5.030 corredors elsque han gaudit d’un circuitmixte en tots els sentits,combinant pujades i pla,asfalt i terra…

I una dada a destacarés que en la primera edi-ció, a l’any 2007 participa-ren 7 locals i a l’any 2015,

122!! Si la Pujada a la Montieleta ha contribuïtun poquet a que, cada any, hi haja mes gent quepractique este esport, estem mes que satisfets.

I com volem que continue creisquent el nom-bre de participants locals, tots els dimecres orga-nitzem uns entrenaments al poliesportiu muni-cipal, de 19:30h a 21:00h, on l’entrenador delclub, Sergio Muedra, ens prepara amb exercicisd’estiraments, técnica de carrera, força, poten-cia… per a afrontar els nostres reptes esportius.Per supost, tot el que vullga vindre a probar

estos entrenaments, convi-dat està.

Ja portem un parell demessos preparant esta novaedició, que afrontem de laforma mes positiva i ani-mats per a tornar a sersel.leccionats per a partici-par en el Circuit de laDiputació, senyal que elscorredors se n’hauran anatsatisfets.

Recordeu, el 17 desetembre, una nova citaamb la Pujada a laMontieleta. Si voleu inscriu-re’s, a la página www.acpl-benaguasil.es teniu tota lainformació.

2 Opinió

3 Joventut

4 Educació

5 Comerç /Sanitat

6 Tercera Edat

7 Politica

8 Festes

9 Oci

10 i 11 Esports

12 i 13 Cutura

14 Personatges Il.lustres

15 Municipal

16 La Contra

Sumari

Edita: MI Ajuntament de Benaguasil

Alcalde-President: J.Joaquín Segarra Castillo

Redacció, fotografia i maquetació:Mamen Faus Calaforra

Disseny:Espacio Creativo Proyectos Gráficos, S.L.

Imprimix: Gráficas Benaguasil S.L.

Depòsit Legal: V-4325-2004

Tiratge: 1.500 exemplars

CARRERA ESPORTIVA

L’experiència de córrerl’EKiden

El passat 1 de Maig, es vacelebrar, a les pistes del riu deValència, a una nova modalitatde Marató, per relleus i equipscomposats per 6 atletes. Laprova, coneguda com EKIDENi d’orige japonés, consisteix encompletar la distancia deFilípides en 3 relleus de5.000m, 2 relleus de 10.000mi un últim de 7.195m finssumar els 42.195m.

El terme japonés EKIDEN,naix a Japó en 1917 i se portà acap durant tres dies entre l’an-tiga capital japonesa de Kioto ila moderna capital de Tokio,sobre una distància de 514 km,per a celebrar l’aniversari deltrasllat de la capital a Tokio.

Esta modalidad de marató,fica en valor no sols l’esforç isuperació en la lluita indivi-dual contra el crono i la distàn-cia, sino també el companye-risme i treball en equip en posd’una meta comú, completarconjuntament un Marató en el

*Club ACPL Benaguasil

menor temps posible. Enguany es celebrava a

València la tercera edició d’estamodalitat de marató, juntant-se 770 equips i on l’ACPLBenaguasil estigué representatper 4 equips, un total de 24companys del club passaremun matí de companyerisme i,com no, d’esforç esportiu. Alfinal del matí, els resultatsreflexaren eixe esforç indivi-dual que donava un resultat

col.lectiu molt bó en la classifi-cació:

ACPL Benaguasil 4:02:55:02, posició 71

ACPL Benaguasil 2:03:06:55, posició 139

ACPL Benaguasil 3:03:18:15, posició 207

ACPL Benaguasil 1:03:20:48, posició 225

Per a l’any que ve, de segurque incrementarem els equipsque ens representen.

Page 3: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 2016 3 Joventut

PROGRAMA “LA DIPU ET BECA”

18 joves inicien les seuespràctiques a l’Ajuntament

BREUS

Una quinzena depersones van finalitzar el passat30 de maig el cursd'informàtica bàsica organitzatper l'Ajuntament.Destacar la granimplicació iinterés mostratpels alumnes delmateix i el treballrealitzat pel professor.

S'han realitzat una sèrie d'actuacions en matè-ria de senyalització vial. D'una banda, i per aprevindre accidents, s'ha procedit a la substitu-ció de senyals de cedisca el pas per senyals destop en el carrer Calvari amb Alboraia, així comal canvi de senyalètica obsoleta en diverses viespúbliques. També s'ha actuat en el pàrquing del CentreEsportiu Hidrotermal, que ha passat a ser d'unsol sentit de circulació.

El primer grup d’estudiantsdel programa formatiu “LaDipu et beca” ha començat lesseues pràctiques en els dife-rents departaments munici-pals.

L’alcalde Ximo Segarra i el

regidor Stephane Soriano handonat la benvinguda als estu-diants i el han animat a disfru-tar d’esta experiència. Aixímateix, els ha instat a implicar-se, a donar la seua opinió i aplantejar propostes.

El primer torn el con-formen 9 joves i l'1 d'agostentrarà el segon amb elmateix número de becats.Els estudiants realitzaran tare-es en distints departamentsmunicipals al llarg de la seua

jornada de treball de 20 horessetmanals, com ara en infor-màtica, en els tallers d’estiu,servicis socials, secretaria ointervenció.

Cada una de les bequesestà dotada amb unimport de 500 euros men-suals, dels que la corpora-ció provincial aporta un80% i l'Ajuntament el 20%restant. Cal dir què des deque la Diputació posara en fun-

cionament este programa,l’Ajuntament s’ha adherit aesta convocatòria i tots els anysha sol.licitat ser beneficiari deles beques què altres pobleshan rebutjat per tal d’arribar almajor número possible d’estu-diants. Una petició queenguany també s’ha sol.licitatperò que la institució provin-cial no ha concedit, sent pertant només 18 els joves que seformaran.

“Estes beques sónuna magnífica

oportunitat per acompletar la nostra

formació i per alcurriculum, al temps

que una ajuda perals gastos de la

carrera”.

L’Ajuntament haprocedit a la fumi-gació de la xarxa declavegueram iarquetes de lapoblació i de lesurbanitzacions per aevitar la proliferacióde panderoles, ques'incrementen enestes dates per lesaltes temperatures.

“L’experiència està sentmolt positiva, estic fent

les pràctiques enUrbanisme i m’agrada

el treball què realitze jaque està relacionat amb

els meus estudis”.

César Jiménez NavarroEstudiant d’enginyeriaaeroespacial

Sonia Cordellat GilEstudiant de Geografiai Medi Ambient

Page 4: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

4 Educació Estiu 2016

CEIP LLUIS VIVES I ASSUMPCIÓ

Els col.legis celebren el fi de curs escolarJocs, festivals, piscina i graduacions foren algunes de les activitats realitzades pels centres educatius

L'IES Benaguasil ha parti-cipat a la PrimaveraEducativa (13-15 de maig)amb la presentació de tresprojectes que s'estan duent aterme en aquest centre:

1- "L'enigma del mes"(realitzat el divendres 13 demaig a la carpa nº 3) és unprojecte educatiu pensat per aestimular les capacitats delsalumnes mitjançant la parti-cipació lúdica i el treballcol·laboratiu. Consisteix endesxifrar un enigma publicatmensualment. L'alumnat dis-posa de tres setmanes perresoldre'ls aplicant la lògica,la creativitat o la imaginació.Els enigmes són plantejatscada mes per un departament

diferent. El professorat enca-rregat del taller van ser MªJosé del Olmo, Alícia Renals,Ana Bellver, Miquel Orts iManuel Castellanos entre

d'altres.2- Ponència "Les tutories

individualitzades": el diven-dres 13 de maig, a l'IES delBarri del Carme els professors

Lorena Benavent, Mª CarmenEscalante i Andrés Valero,van presentar aquest progra-ma de tutories individualitza-des al costat de sis alumnes de1 ESO i 4 ESO que també par-ticipen en el mateix (VerónicaCorrea, Alba González, ClaraIngresa, Mar Martínez, PaulaRomero i Belén Villagran).L'alumnat participa de formavoluntària en aquest progra-ma: l'alumnat de major edattuteles estudiants de 1r i 2nd'ESO amb dificultats acadè-miques o d'un altre tipus,intentant donar unes pautesd'estudi i organització, aixícom de reforçar la seva auto-estima. Aquest programa estàfuncionant des del curs 2010-

El IES Benaguasil participa enla primavera educativa

2011.3- Ponència "Aprendre a

aprendre tots junts": presen-tada el diumenge 15 de maiga l'IES del Barri del Carmeper les professores IsabelDopazo, Rosa Roda i MarTornero. En aquesta ponèn-cia es va exposar el projectede recerca que un grup deprofessors de l'IESBenaguasil, de diferentsdepartaments, està duent aterme el present curs. Per aaquesta investigació s'estanaplicant una sèrie d'activitatsde forma sistemàtica endiverses matèries en algunsgrups d'ESO, partint de l'ex-periència del curs anterior,amb l'objectiu de treballaraquesta competència clau(activitats com recapitular,parafrasejar i autoavaluar,preparar un guió inicial i des-envolupar treballs coopera-tius i per projectes). Elsresultats d'aquesta investiga-ció s'han de tenir en finalitzarel curs i seran presentats a lacomunitat educativa.

*IES Benaguasil

L’any acadèmic 2015-16 ha arribat a la seua fi i els cen-tres escolars de Benaguasil ho han celebrat amb tot tipusd’activitats. Festivals, graduacions, acampades, serviren dediversió per als xiquets i els majors què acudiren a passaruna jornada lúdica de benvingudaa les vacacions estivals.

D’una banda elsalumnes del’Assumpció ferengala de la seua crea-tivitat i mostrarenla seua vena artísti-ca en un festival dedi-cat a la volta al món, ien el qual l’alumnat d’in-fantil a primària cantà i ballàconegudes cançons.

També a este col.legi van tindre lloc les graduacionsdels alumnes que han acabat la seua etapa en educació

primària i passen a secundària, així com delsalumnes de cicles formatius.

Per la seua part, el col.legi LluisVives va despedir el curs amb jocsd’aigua i una gymcana. També

l’AMPA preparà tallers i lagraduació dels alumnes

de 6é de primària,acabant el dia ambun sopar per a totsels alumnes i fami-liars.

On continua el cursés en les Escoletes

Infantils Municipals on fins al31 de juliol hi haurà classe, això si, ambactivitats lúdiques per al diverti-ment dels xiquets.

Page 5: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 2016 5 Comerç / Sanitat

Els veïns participen enuna xarrada formativasobre primers auxilis

Aprendre els principis generals dels pri-mers auxilis i com actuar o què fer davantd'un accident, van ser alguns dels temes quees van tractar en la xarrada que el metge defamília Fernando Camacho impartí enl'Ajuntament.

Durant la xarrada es va explicar que elsprimers auxilissón fonamentalsi que depenentdel que fem eneixos momentspodem salvaruna vida. Tambéels assistents vanadquirir coneixe-ments bàsics pera aprendre a pre-vindre accidents,aplicar procedi-ments i tècni-

ques en autoprotecció i assistència sanitàriai a poder identificar i resoldre situacionsd'urgència vital.

En la conferència va estar present laregidora de l'àrea, Patricia Merenciano, laqual va assegurar la importància d'estetipus de xarrades perquè a través d'elles es

pot "informar iassessorar els veïnssobre les primeresmesures que hande prendre davantd'una situació d'e-mergència, ja sigaper accident omalaltia, per apoder afrontareixos decisius pri-mers minuts ambla màxima segure-tat".

SANITAT

Bona acollida de la campanya comercial quèpremia als clients què compren al poble

El passat 1 de maig vadonar inici la nova cam-panya de promoció delcomerç local, organitzadaper l'associació Empresarisde Benaguasil il'Ajuntament.

Es tracta d'unacampanya per a pre-miar als consumi-dors que realitzen lesseues compres en elscomerços adherits.Així per cada comprarealitzada els negocisparticipants entreguenals seus clients uns bole-tos per a omplir i depositar en les urneshabilitades en els establiments comer-cials.

La iniciativa sorteja tots elsdilluns un xec de 50 euros, a canviaren els negocis de la campanya quepertanyen a l'associació, sent ja mésde 450 els euros entregats.

L'objectiu de la campanya és premiarles compres realitzades en els establi-ments. En paraules de la regidora deComerç Patricia Merenciano “el balançde la campanya en estos dos mesosha sigut molt positiu, superant-setotes les expectatives i els objectius

que s’havien mar-cat tant des del’Ajuntament comdes de l’associaciód’ empresaris.

“Estem moltsatisfets de la res-posta dels veïns iprova de la seuaparticipació és lagran quantitat detiquets que tenimcada dilluns quanrealitzem el sorteigdels 50€”, conclou.

“COMPRA I GUANYA 50€”

Els establiments participants són:

Bar Nou ChaparralMerenkumbe Boutique Tika

Perruqueria + Color Estil masculí Eva

Quiosc Premsa La Perla Pepe Folgado Fotografia

Agenvia ViatgesCarmelo Joiers Brisa Assessors

Esmeralda Vergara Estilista Forn les Eres

Cafeteria L 'ErmitaConstruccions D4 Papereria Susana

Assegurances AllianzSabateria Miquel Àngel

Sara Outlet Primera Òptics Centre

Forn RamonaÒptica Benaguasil

Mat. Construcció La GuardaAssegurances Catalana Occident

Jose EstilisteNou Ambient

Nucli Roba per a la Llar Yolanda

Futuria Informàtica AlbertRuiz Interiorista Moda

MarilennaMilar Siski

Centre Esportiu Hidrotermal

Els veïns de Benaguasil han assistit al taller de ReflexologiaPodal impartit al Centre de la Joventut de manera gratuïta.

Les classes han permés als alumnes tindre una formació ini-cial sobre esta tècnica basada en la pressió i el masatge sobre elspunts reflexos situats en els peus. A més de teoria l’alumnattambé ha rebut classes pràctiques per a conéixer de primera maeste mètode.

S’impartix un curssobre reflexologia podal

Page 6: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Els majors de Benaguasil aprenena previndre estafes i timos

XARRADA

6 Tercera Edat Estiu 2016

La xarrada destinada al col.lectiu de la Tercera Edat va estar organitzada perl’Ajuntament en col.laboració amb la Guardia Civil

Més d'un centenar de per-sones han assistit a la xarra-da informativa per previndreles estafes, timos i robatoris apersones grans, que el ser-gent de la Guàrdia Civil deBenaguasil ha impartit a lallar dels jubilat.

En presència del subde-legat del Govern, l'alcalde,l'inspector de la PoliciaLocal, i el regidor de l'àrea,el sergent va ser l'encarre-gat d'explicar-los els aspec-tes essencials per a mantin-dre segur el nostre entorn, i

no ser víctimes d'estafes orobatoris, així com va rela-tar les estafes més freqüentscom la dels falsos revisorsdel gas.

Els veïns van acollirsatisfactòriament lesrecomanacions del ser-

El col.lectiu de la TerceraEdat va mostrar-se molt

interessat en este tema quèels afecta directament.

gent, que va insistir enque no s'abonen dinersen metàl·lic així com enque davant qualsevoldubte es telefone a la

“DONA ENERGIA”

Se instala en Benaguasil la primeraasesoría energética solidaria

Policia o Guàrdia Civilamb l'objectiu de prevenirenganys en venda a domici-li, estafes, furts i un altretipus d'amenaces per a laseguretat ciutadana.

Des de l'Ajuntamenthan destacat la impor-tància d'esta xarrada jaque “tota precaució pera evitar els timos éspoca i desgraciadamentels majors són un sec-tor de població vulne-rable a les estafes i elque pretenem és quetinguen tota la infor-mació perquè puguemprevenir este tipus desituacions".

Con el objectivo de acabarcon la desigualdad energéticaque cada vez mes familiassufren, por medio del métododel ahorro solidario se ha ins-talado en Benaguasil "DonaEnergia", la primera asesoríaenergética solidaria (AES) deEspaña.

Se trata de una empresapuesta en funcionamiento porJuan Tebar González, vecinodel municipio, que de formagratuita busca y asesora atodas aquellas personas quese acercan a sus instalacionessituadas en la parte baja de laAvenida de Montiel, paraencontrar cuál es la mejoropción de contratación y las

mejores ofertas del mercado,para que la gente ahorre elmáximo posible en su facturade la luz y el gas. “Nosotrosnegociamos el mejor precio ycondiciones para el contratode suministro, así como nosencargamos de la gestión delos plazos y procedimientospara renovar o cambiar decomercializadora de unamanera sencilla y cómodapara el cliente", afirma Juan.

Y además lo hacen de unamanera solidaria ya qué decada 10 euros, 2 van destina-dos a un fondo solidario quése utiliza para pagar las factu-ras de luz y gas de los mesesde invierno de las familias

qué no tienen recursos ysufren pobreza energética.“Eso si, si eres parado o jubi-

lado, Dona Energía no sequeda con ningún tipo dehonorario, todo el ahorro va

directamente a tu bolsillo y aayudar a los demás", comentaJuan."

Desde que Dona Energíaabriera sus puertas en abrilhan gestionado unas 600 fac-turas y conseguido 280donantes. En palabras deJuan "el balance de estos pri-meros meses es positivo, ade-más asesoramos también apymes. La gente está enterán-dose de los servicios que ofre-cemos, llegando incluso avenir gente de los pueblos delos alrededores para que lesrevisemos sus facturas y lesayudamos a ahorrar el máxi-mo, siempre buscando elbeneficio del cliente".

Page 7: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 2016 7 Politica

El Partido Popular vuelve a ser la fuerzamás votada en Benaguasil

ELECCIONES GENERALES

Los Populares de Benaguasil hanvuelto a ganar las elecciones generalesdel 26 de junio al ser con 2.784 votos yun 44,18%, el partido más votado en elmunicipio, convirtiéndose en referentecomarcal y provincial.

Con estos resultados el PartidoPopular continúa siendo la fuerza másvotada, mejorando además el porcenta-je obtenido en los pasados comicios dediciembre en 208 votos.

La segunda fuerza política más

votada ha sido "A la valenciana", lacoalición formada por Podemos,Compromis e Izquierda Unida, que haobtenido 1.452 votos, que son el22,15% del total.

Como tercera fuerza se ha situado elPartido Socialista que mantiene elmismo resultado que el obtenido haceseis meses, 1.130 votos, el 17'93%.

Respecto a Ciudadanos estasigue siendo la cuarta fuerza política,obteniendo un total de 818 votos.

En cuanto al resto de formacionespolíticas que concurrían en estas elec-ciones, PACMA ha obtenido 60 votos,Som Valencians 32 votos, CCD y VOX14 votos y Recortes Cero 8 votos, entreotros.

En estos comicios en Benaguasilhan votado 6.355 personas, es decir el76,14% del electorado, del total de los8.347 electores que estaban llamadosa las urnas, siendo la abstención del23,86%. Por lo que respecta a los

votos nulos fueran 53 los registrados y24 los votos en blanco.

También en el Senado, el PartidoPopular ganó las elecciones y los candi-datos del PP fueron los que obtuvieronlos mayores resultados. A nivel comar-cal, el PP fue la lista más votada, alimponerse en 14 de los 16 municipiosqué conforman la comarca del Camp deTuria, ya que a excepción de Gátova yOlocau, el resto de poblaciones obtuvie-ron el mayor número de votos.

El taller d’ocupacióTopairet III ha encarat l’últimmes amb un balanç més quepositiu. Com a directora delTaller estic orgullosa de l'alum-nat-treballador d'aquest curs.Persones implicades, tant aadquirir els coneixements teò-ric-pràctics que guien els dife-

rents itineraris formatius delTaller, com el d’Instal.lació iManteniment de jardins izones verdes i Obra de paleta.

Els alumnes han aconseguitgran part dels objectius que l'e-quip docent es marcà a l'inicidel taller, en novembre de l'anypassat, superant les avalua-

cions dels diferentsmòduls formatius,reenganxant-se a lescompetències bàsi-ques; matemàtiques i llengua. Ifins i tot “enganxar-se” a lesnoves tecnologies, maneig deprogrames informàtics i inter-net.

Enguany als alumnesd'Obra, l'Ajuntament els haoferit la possibilitat de realitzarel curs per a obtenir la TargetaLaboral de la Construcció, i alsjardiners amb l'especialitathomologada, la possibilitat d'aconseguir el Certificat deProfessionalitat, que inclou elCarnet qualificat de manipula-dor de Productes Fitosanitaris.

Per descomptat, s'ha realit-zat treball en aquests noumesos, amb el qual s’ha contri-buït a la millora de les

instal.lacions del municipi. Aixíels alumnes d’obra han dut aterme treballs en la pujada al'ermita de Montiel; murs decontenció de maçoneria,revestit amb aplacat de pedra,creació de jardinera amb murde pedra, realització de mur decontenció de bloc en el dipòsitnou del Topairet (Picaor) i, perdescomptat, la creació d'unnou accés en l'HivernacleMunicipal, així com la substi-tució del mur sud delimitadordel mateix.

Per la seua part l’alumnatde jardineria s’ha ocupat delmanteniment del parc delTopairet, substitució i enterratdel reg existent, manteniment

dels diferents jardins delMunicipi; poda i plantació detanques i d'arbres, tant en lapujada de l'ermita de Montiel,com en el Topairet (Picaor),com en les diferents jardineresde la via urbana, siembra degespa, renovació de diferentsinstal.lacions de reg i creacióde nous espais verds.

Per tot açò l’equip docentestà molt content dels assoli-ments aconseguits en aquestTopairet III. Assoliments ja nonomés acadèmics si no de supe-ració personal i de consecucióde noves metes que ens faran atots ser millors persones i tre-balladors competents. Gràciesper l'oportunitat prestada.

TOPAIRET III

El taller d’ocupacióentra en la recta final*Maribel Quinza, directora de Topairet III

2016

PP 2.784A LA VALENCIANA 1.396PSOE 1.130C’S 818PACMA 60SOMVAL 32CCD 14V0X 14RECORTES CERO 8FE DE LAS JONS 6P-LIB 3PCPE 1REPO 1

2015

PP 2.576PODEMOS-COMPROMIS 1.452PSOE 1.130C’S 935EUPV-UPEC 181PACMA 46CCD 27UPYD 26V0X 20SOMVAL 14RECORTES CERO 10ARA,PV 8PCPE 5

Page 8: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Amparo, Noelia iJose Antonio,nousrepresentants de les festes josefines

FALLES 2017

8 Festes Estiu 2016

CORT D’HONOR INFANTIL

Judith Ruiz Torres Laura Gómez Martín Claudia Collado Peris

Rosa Doménech Tortajada Mª Amparo Guerrero JorgeNúria Rodilla Pérez

Alba Farrés Faus Noah Redondo Cano

CORT D’HONORMAJOR

Benaguasil ja tens representantsper a les Falles de 2017. Va ser enun acte celebrat en el Saló dePlens on l'Alcalde va desvelar elnom de les triades a ostentar elcàrrec de fallera major, falleramajor infantil i presidentinfantil. I ho va fer a travésd'una telefonada.

El primer a rebre la crida vaser el xiquet, Jose Antonio FerrerPérez, que pertany a la comissió deL'Espardenyada. Tot seguit i enmigd'una gran expectació, l'Alcalde va obrirel sobre amb el veredicte del jurat que vaentrevistar i va avaluar les dos candidates pre-sentades a fallera major infantil, resultanttriada la xiqueta Noelia Domínguez Lis, de lacomissió Carrer de Llíria.

L'última crida va ser la realitzada a lafallera major, Amparo Molins Andújar, quepertany a la falla de El Penyot i que no vapoder contindre l'emoció ni l'entusiasme al'ostentar el màxim càrrec a que aspira unafallera.

L'elecció de les falleres i president infantilva comptar amb la presència també de

PascualFerrer, president

de la JLF, així com de nombrosos fallers quevan voler viure en primera persona un delsmoments més especials per a les falles deBenaguasil, sobretot l'entrada en el plenari deles corts d'honor de les noves falleres majors,així com de les absolutes protagonistes de lanit que, visiblement nervioses i emocionades,van fer la seua primera aparició en públic.

Totes elles foren presentades oficialmenten el sopar de proclamació realitzat el passat11 de juny i en el qual estigué també l’alcalde.

Page 9: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

9 OciEstiu 2016

Més de 90 xiquets participen d’una alternativad'oci lúdica i educativa

TALLERS D’ESTIU

PISCINES MUNICIPALS

Comença latemporada debany

Des del passat 18 de juny, la piscina municipal ha iniciatuna nova temporada de bany obrint les seuesinstal·lacions des de les 11:00h fins a les 19:30h, dedilluns a diumenge.

Amb l'obertura de la piscina, començen també els cursosde natació, en els que participen xiquets i xiquetes de dife-rents trams d'edat, junt amb majors, els quals en horaris dematí i vesprada, disfruten aprenent a nadar, perfeccionantels seus estils.

El complex lúdic esportiu municipal estarà obert fins al4 de setembre, podent els usuaris disfrutar d'esta modernainstal·lació que cada any rep a centenars de banyistes.

El Poliesportiu i el col.legi Lluis Vives s’hanomplit d’activitat este mes de juliol, i es què amb l’a-rribada de les vacacions l’Ajuntament oferix alspares la possibilitat d’incriure als seus fills en elstallers d’estiu municipals.

Així durant tot el mes un total de 95 xiquetsd’edats compreses entre els 4 i els 12 anys,estan disfrutant amb les activitats lúdiques ieducatives previstes per a cada dia de la set-mana, i què inclouen manualitats, piscina, gimcanes,ball i teatre. I per tal de no descuidar els deures elsxiquets del Poliesportiu tambétenen cada dia un horade reforç escolar ianglés.

La nove-tat d’este anyradica en elcurset denatació que s’in-clou als xiquets en el

Centre Esportiu Hidrotermal i enel qual poden aprendre

a nadar, perdre lapor a l'aigua i a

poc a pocmillorar latècnica de

natació fomen-tant el joc i la diver-

sió.

També els menuts del LluisVives estan disfrutant d’un con-junt de divertides activitats, totsense deixar de costat la part crea-tiva i expressió artística, què esrealitza amb activitats de pintura imanualitats. A més de realitzartaller de cuina i activitats per ainculcar hàbits de vida saludablesi conscienciar als xiquets de laimportància per exemple de men-jar fruita.

Dividits per grups segons lesedats, en els tallers d'estiu elsxiquets disfruten i passen l'estiu

d'una forma divertida i aprofitant el temps amb tottipus de tallers, a més "se fomenten a través de jocs,dinàmiques i activitats esportives, valors com lasolidaritat, la responsabilitat, la generositat, el res-pecte i la convivència", ha assenyalat el regidor del’àrea Alfonso Faus.

A més, comenta el regidor, amb estos tallers“tractem d’ocupar el temps lliure delsmenuts i ajudar als pares a conciliar la vidalaboral i familiar durant el periode estival”.

objectiudels tallers es que els xiquets

es divertisquen durant les vacacions d’estiu amb tot tipus

d’activitats.

PREUS

ENTRADA DIÀRIA- Menors 14 anys: 1,55 euros- Majors 14 anys: 2,55 euros- Jubilats: 1,25 euros

ABONAMENTS- Menors 14 anys: 11 euros- Majors 14 anys: 26 euros- Jubilats: 13 euros- Famílies nombroses: 13 euros

Page 10: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

10 Esports Estiu 2016

FI DE CURS

Les escoles i clubsesportius posen puntfinal a la temporada

El Poliesportiu Municipalha acollit el final de curs de lesmodalitats esportives practica-des durant la temporada2015/16.

Així l’escola de FutbolBase de l’A.C. Benaguasil vaclausurar el curs amb unaentrega de medalles per a totsels xiquets de l’Escola. Tambéels clubs de patinatge i gim-nàstica rítmica finalitzarenles classes amb unes demostra-cions de l’aprés al llarg del curs.

Per la seua part el club detenis va dir adéu al curs ambun torneig social en el qual es van jugar diversespartides tant de xiquets com de majors, mentresque el club de balonmano va celebrar una jorna-da lúdica esportiva de portes obertes per a tot elpoble.

També el club de karate va despe-dir-se amb un encontre familiar, perme-tent per un dia que pares i xiquets participen ambels seus fills i els mostren les tècniques apreses. Amés l’alumne Álvaro Campos va rebre el seu cinturó

negre, mentres que Jacinto Ramada i Jose VicenteDoménech van obtindre el cinturó negre 1 DAN enl’exàmen realitzat a Xest.

Page 11: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Benaguasil participa en la clausura del'Escola Itinerant d'Escacs

COMPLEX ESPORTIU LA PETXINA

Estiu 2016 11 Esports

El passat 18 de juny, els alumnesde Benaguasil que han participat enl'Escola Itinerant d'Escacs de laDiputació de València van assistir ales instal·lacions de la Petxina deValència per a celebrar l'acte declausura.

Al llarg del matí els alumnes vanjugar partides contra alumnes de laresta de municipis participants,demostrant allò que s'ha aprésdurant les classes que del 15 d'abrilal 17 de juny s'han impartit en elCentre de la Joventut. A la clausurava assistir també l'alcalde deBenaguasil, Ximo Segarra, que vacomprovar l'excel·lent nivell de jocdels alumnes del municipi.

La trobada va comptar tambéamb la presència de la campionad'Espanya sub-16 i professora inter-nacional d'escacs Marta García, laqual va jugar una partida simultà-nia amb un representant de cadaEscola, sent Lucas Ibáñez el xiquetque va representar a Benaguasil.

Després de les partides va ser elmoment de l'entrega de diplomes atots els municipis participants. El

primer va ser per al'Alcalde, qui varebre una placa demans de laDiputadad'Esports, IsabelGarcía i el presi-dent de la Federaciód'Escacs de laComunitat Valenciana,Francisco Cuevas, per laseua implicació en este projecte pera promocionar la pràctica delsescacs entre els més menuts.Posteriorment es va cridar els alum-nes de Benaguasil i l'alcalde els vaimposar les medalles de record de

participació en el programa i els vaentregar els diplomes acreditatius.

Des d’abril a juny 15joves han assistit enel Centre de laJoventut a les classesde l’escola itinerantd’escacs.

El passat 4 de juliol donàinici en el Poliesportiu la 37edició dels Jocs EsportiusMunicipals què organitzal’Ajuntament. En esta ocasióles disciplines ofertades sónfutbol 7, tenis, frontenis i,padel, entre altres.

La novetat d’este any radi-ca en la celebració de les miniolimpidades d’atletisme diri-gides als xiquets menors de14 anys i on es podrà practi-car des de velocitat fins afons, llançament de baló ijavelina.

Un any més l'objectiu delsJocs Esportius Municipalsestà associat a la promocióesportiva per mitjà d'unacompetició en la qual primala participació sobre els gransresultats o classificacions, iamb un missatge clar en laseua convocatòria: impulsarels valors i beneficis de l'acti-vitat esportiva: camaraderia,convivència, diversió, inte-gració i sociabilitat.

Arranquen els jocsesportius municipals

MILLORES AL POLIESPORTIU

Al camp de fútbol 7 del Poliesportiu s’ha instal.lat unacoberta què permetrà als espectadors estar resguardats deles inclemències del temps, tant en hivern com en estiu,mentres disfruten dels encontres que es juguen al camp.D’altra banda també s’ha dut a terme treballs de pintura enl’interior i exterior de les instal.lacions esportives.

Page 12: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 201612 Benestar Social / Cultura

CENTRE DE LA JOVENTUT

Una desena de persones amb diversitatfuncional participen en el taller d’estiu

REAL ACADÈMIA DE CULTURA VALENCIANA

El veí de Benaguasil, LuisCarretero Garrido, i l'únic arte-sà que queda en tota Espanyadedicat a elaborar bargueños,un tipus de moble de fustaamb molts calaixos i ambadorns de marquetería hamostrat recentment els seusbargueños en la RealAcadèmia de CulturaValenciana, en una exposicióen què no han faltat el degàd'esta Institució, nombrososveïns i l'alcalde de Benaguasil.

L’Ajuntament rep una donacióde llibres

Luis mostra els seus bargueños en la RACV

La Real Acadèmia de CulturaValenciana ha entregat al’Ajuntament un lot de llibres detemàtica diversa.

Des de l'Ajuntament s’haagraït a la RACV este gran gestde compartir amb els benagua-silers part de les seues publica-cions, les quals en breu es posa-ran a disposició dels veïns a laBiblioteca Municipal.

L’alumnat del taller de pintura va finalitzar les classesamb una exposició en la qual mostraren al públic els tre-balls apresos durant el curs què de setembre a juny s’harealitzat per a xiquets al Centre de la Joventut.

L'Ajuntament de Benaguasil haorganitzat per a este mes i també pera agost un taller d'estiu per a personesamb discapacitat o diversitat funcio-nal. Una activitat totalment gratuïta,que es desenrotlla de dilluns a diven-dres de 9:00 a 14:00 hores, al Centrede la Joventut.

El taller al qual assistixen 10 per-sones d’edats compreses entre els 18 iels 56 anys, està impartit per la psicó-loga i Monitora del taller EncarnaSantos, què destaca què “l'objectiu deltaller és contribuir al desenrotllamenti autonomia personal amb la finalitatque aprenguen a conéixer-se i valorar-se també establint relacions positivesbasades en el desenrotllament devalors com l'empatia, tolerància,amistat, companyerisme...

Entre les activitats que els alumnesrealitzen destaquen activitats de voca-bulari i síl.labes treballades en veualta en grup i amb fitxes, dibuix i pin-

tura lliure (temperes, ceres, colors,pintura de dits,...), treballs amb plas-tilina, massa de farina, pasta a la sal,taller de cuina, jocs didàctics, i exerci-cis de relaxació, entre altres.

Es tracta d’un taller que porta rea-

litzant-se des de fa 8 anys, i què posaen funcionament l’Ajuntament cons-cient de la importància de la promociód’accions de formació i intermediaciólaboral per a persones amb discapaci-tat que residisquen en el municipi.

BREUS

El taller tracta d’oferir alternativesd’oci i temps lliure

perquè les personesamb discapacitat

plenen l’estiu ambactivitats enriquido-

res en un entornestimulant i distés.

Page 13: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

13 CulturaEstiu 2016

MUSEU ETNOLÒGIC

Es restauren noves peces

Una subvenció concedidaper La Diputació de Valènciaha permès que es poguésactuar sobre diversos bénsmobles del patrimoni culturalque es conserven en elmuseu, fruit de donacions debenaguasilers. La problemà-tica de conservació que pre-sentaven els béns mobles eradiversa i es podrà llegir en unarticle del llibre de festesd'enguany un resum de l'estatprevi dels mateixos i de ladescripció de les actuacionsrealitzades que han suposatla seua neteja, restauració iconsolidació, permetent laseua conservació i la seuapossible musealización.

Els materials als qualss'ha aplicat aquest procés depreservació han estat unadebanadora de fusta amb tresxicotetes bosses amb botons ique contenia en el seu inte-rior elements de costura. Unmorter i una maça de fusta.Una embotidora, també defusta en el seu cos principal i

amb un embut metàl.lic en laseua part central. Un talladord´espigues de ferro i mànecde fusta. De metall exclusiva-ment és una olla de ferro ambtapadora com un trespeus.Dos esquellots, un més xico-tet amb un batall de ferroincorporat i un altre de majorgrandària amb una corretjade cuir i un batall de fusta.Una balança de plats i pesesde ferro, igual que dues estu-fes. Diversos cartells d'alumi-ni per comercialitzar la ceba(es pot veure en les fotogra-fies part dels cartells abans idespués de la restauració) ifinalment de ceràmica cinctaulells gòtics que presenta-ven importants manques dematerial i una peça porceláni-ca.

Aquestes actuacions pos-sibiliten que els béns quealguns benaguasilers posen ala disposició dels seus veïns ique queden custodiats en elmuseu puguin perdurar iestar a l'abast de tots.

L´hemeroteca de la Bibliotecad´Humanitats “Joan Reglà” de laUniversitat de València ha fet unadonació de revistes al MuseuEtnològic de Benaguasil. Es trac-ta de sèries principalmentd´Arqueologia e Història Antigaespanyoles, alemanyes, anglesesaustralianes, franceses, italianes,holandeses, portugueses, tuneci-nes i que inclou alguna de divul-gació científica i cultural com LaRevista de Occidente que fundaraen el seu moment Ortega y Gasseti la revista Mètode de laUniversitat de València.

De les reflexions museològi-ques que plantejarem respected´un projecte museogràfic allàpel 2001, la constitució de labiblioteca és un primer pas percomptar amb una zona pelsinvestigadors i fa més accessibleper als benaguasilers una biblio-grafia especialitzada que encaral´avanç de les noves tecnologiesen la difusió no permet actual-ment que estiga a l´abast de tots.

Esta és la tercera gran donacióde volums que rep la bibliotecadel museu, la primera fou en2001 quan la biblioteca “JoanReglà” es va establir en el nou edi-fici del carrer Arts Gràfiques ons´ubica actualment i la segonafou en 2011 per part delDepartament de Geografia de laFacultat d´Història de laUniversitat de València de llibresi revistes propis elaborats pelsmembres del departament (BIMnº 40, Primavera, 2012, p. 15).

Agraïm a la direcció i al perso-nal de la biblioteca d´HumanitatsJoan Reglà el que siga possiblecomptar amb una molt destacadabiblioteca per a una col.lecciómuseogràfica formada per dona-cions i que no ha adquirit percompra cap exemplar. Fem unaprincipal menció a Rosario FerrerGimeno i José Vicente MaresAndrés en esta nova donació i nopodem deixar de recordar-nos dela contribució d´antics membresja jubilats com Josefina Navarro,finalment agrair a José Luís VilarGonzález que sempre estiga pen-dent d´atendre les necessitatsbibliogràfiques del museu i qual-sevol petició que li fem per a ell.

Fa unadonació de llibresal Museu

BIBLIOTECAD’HUMANITATS

*Tomás Hurtado Mullor

Imatge del’abans iel desprésuna vega-da restau-rades lespeces.

*Tomás Hurtado Mullor

MOSTRA DE TEATRE INFANTIL

Gran estrena delgrup de teatre deBenaguasil

Els xiquets del grup de teatre infantil TEATRENBENA,dirigits per Héctor González, van celebrar el passat 25 dejuny la XI edició de la Mostreta de Teatre al’Auditori de la Unió Musical.

Els menuts van posar en escena lesobres “Cardito caracol” i “Pero mayo vadespués de junio”. Es tracta de dos obresquè els alumnes de teatre han treballat devalent al llarg del curs a les classes imparti-des tots els divendres al Centre de laJoventut. En acabar la representació el grantreball i esforç fet al llarg de l’any es va vorerecompensat amb la il.lussió dels actors iactrius i mols aplaudiments.

Cal dir què estes classes s’oferten des del’Ajuntament perquè el teatre és una activi-tat que permet que els xiquets es divertis-quen mentres desenrotllen una sèrie d'ha-bilitats que els permeten fomentar la creati-vitat, desenrotllar les capacitats expressivesdel cos, millorar la comunicació oral, etc.

Page 14: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 201614 Personatges I.llustres de Benaguasil

VICENTE Y JOSÉ LOZANO ARRUE (TERCIARIOS CAPUCHINOS)

Dos Hermanos dedicados ala reeducación del menor

P. VICENTE LOZANO ARRUE:Vicente nació el 23-12-1904 siendosus padres D. José María y Dña. Rosaque formaban una familia humildepero no necesitada y dedicándose a laslabores del campo y obligaciones delhogar.

La inquietud cultural y religiosaque entrañaba la personalidad deVicente, hizo que ingresara en elSeminario Conciliar de Valenciadonde cursó sus primeros tres años delatín y humanidades. Al concluir sutercer curso decidió cambiar derumbo en su vida e ingresó en elSeminario San José de Godella(Religiosos Terciarios Capuchinos),terminando sus estudios de humani-dades y vistiendo su hábito en 1.921,profesando dos años después paracontinuar con los estudios de Filosofíay Teología, siendo ordenadoSacerdote el 5-4-1.930 por el propioFundador de la Orden el Venerable P.Luis Amigó cumpliendo así su sueñode niño que, según dicen, quería serSacerdote.

A partir de aquí se dedicó a la for-mación de futuras generaciones “ami-gonianas”, trabajo que realizó conseriedad y entusiasmo sabiendo adap-tarse a las necesidades de los jóvenesy buscando siempre una educaciónsólida.

Desempeñó la Dirección de variosColegios de la Orden, siendo su pri-mer destino el Colegio Monte-Sión deTorrente pueblo que guarda un mag-nifico recuerdo de su trayectoria edu-cativa.

En 1.954 el Superior General lenombra su Secretario Particular fijan-do su residencia en Madrid. Con laseriedad y competencia que le carac-terizaban cumplió con eficacia sumisión, siendo reconocida su laborpor los propios compañeros al decirque fue la mejor época documentadade la Congregación.

Teniendo en cuenta su competen-cia, al dividirse la Congregación enProvincias fue nombrado Secretariode una de ellas desempeñando dichocargo durante diez años.

Falleció en Torrente el 20 de agos-to de 1.991 a los 86 años de edad y 70de vida religiosa, siendo enterrado enBenaguasil. Persona seria, serena,tranquila, digna y elegante, distin-guiéndose por su responsabilidad ydiscreción, siendo parco en palabras y

no entrando en conversaciones en lasque se formulase la más mínima críti-ca a personas o situaciones. Fue unSecretario organizado y trabajadorponiendo los cimientos para el buenfuncionamiento de una Secretaria tanextensa que necesitaba laCongregación, discreto en grado sumosiendo un verdadero paradigma delsecreto profesional.

P. JOSÉ LOZANO ARRUE:Hermano menor de Vicente puesnació el 2 de mayo de 1.909 y cuandocontaba con dos años de edad, suPadre buscando medios de subsisten-cia para la familia, emigró a Chile,hecho que evocaremos posteriormen-te.

Como ya hemos referido su herma-no Vicente tras pasar por el SeminarioConciliar de Valencia ingresó en elSeminario San José de Godella cir-cunstancia que motivó que al ir a visi-tarlo junto a su Madre, un Religioso lepreguntase a José:”Tu también quie-res ser fraile” y él con la viveza quecaracteriza a un niño, respondió:”yono quiero ser fraile“. Pero no habíatranscurrido ni si quiera un mes sepresentó de nuevo en el Seminariopara quedarse definitivamente e ini-ciar sus estudios.

Tras cursar los estudios de huma-nidades y vestir el hábito de manosdel Fundador el Venerable P. LuisAmigó, profesó dos años después paraseguir con los estudios Filosóficos yTeológicos, siendo ordenadoSacerdote el 12.3.1.932 iniciando suentrega a la Congregación con su pri-mer destino en el SeminarioMonseñor Luis Amigó de Galatone(Italia), pasando tres años de su vidaallí hasta que le trasladaron al ColegioSanta Rita de Madrid, donde le sor-prendió la contienda nacional, siendopreso y encarcelado durante catorcemeses, teniendo como compañero alescritor y autor de teatro español D.Pedro Muñoz Seca(el P. José consi-guió un salvoconducto que le permitiósalir de la cárcel buscando refugio enValencia en una casa amiga junto consu Madre, no así su compañero).

A partir de aquí podemos decir queel P. José se convirtió en un ciudada-no del mundo, desempeñando cargosde dirección en distintos Colegios dela Congregación pasando desdeZaragoza, Amurrio (Álava) e iniciando

su peregrinaje por las Américas ya quefue trasladado al Colegio-Asilo SanAntonio de Bogotá (Colombia) consucesivas responsabilidades en elInstituto San Rafael de Manizales ySeminario San José La estrella,ambos de Colombia.

Tras asistir al XI Capítulo Generalen representación de sus compañerosque se celebra en España, pasa a ocu-par responsabilidades en el ColegioFundación Caldeiro de Madrid yColonia San Vicente Ferrer deBurjasot como Superior, pero denuevo es destinado a América ,en estecaso, a Venezuela para hacerse cargocomo Secretario y Administrador delColegio Fray Luis Amigó de San Felipeque pertenecía a la DelegaciónProvincial del Caribe y finalmente, yaentrado en edad, lo trasladan alColegio Monte-Sión de Torrente parahacerse cargo de la biblioteca y ayudaren la pastoral parroquial.

Un hecho importante en su vida seproduce cuando era Director delInstituto San Rafael de Manizales(Colombia) en el año 1.951.

Como hemos indicado al inicio,siendo un niño de dos años su Padreemigró a Chile y en los primeros añosde su ausencia mantuvo contactoepistolar con la familia que poco apoco se fue enfriando y los silencioscada vez eran más espaciados hastaperder el contacto definitivo. Estehecho dejó una huella profunda en elcorazón de José de tal forma queinfluyó decisivamente en su persona-lidad, produciéndole una ansia y des-velo por, algún día, encontrar denuevo a su padre.

La misma ansiedad era compartidapor su progenitor con los suyos lo quellevado por esa responsabilidad depadre, ya entrado en madurez, decidióremitir una carta a través delConsulado de Chile en Valencia, y alno saber con exactitud el domicilioque pudiera tener su familia, la dirigióa su esposa con dirección a la C/Portal Nuevo (actual C/La entrada)lugar que creía residía. El portador delcorreo al no encontrar a quien entre-garla la remitió al Ayuntamiento. ElConsistorio hizo las gestiones oportu-nas y averiguó que su hijo Vicenteestaba destinado en Pamplona y suMadre se encontraba con él con lo quedecidieron remitir dicha carta aambos.

Al conocer los hechos tanto laesposa como su hijo Vicente, se pusie-ron en contacto con José que a lasazón se encontraba destinado enColombia, comunicándole que suPadre se encontraba gravementeenfermo en Punta Arenas (Chile)Capital de la Región de Magallanes yallí que se fue José con la ilusión decumplir con su sueño de niño.

Seguramente cuando José Maríallegó a Chile fue acogido por un matri-monio de españoles, hogar que yanunca abandonaría, siendo su activi-dad profesional la de marmolista.

Conseguido su objetivo, pudo auxi-liarle en su muerte y comprobar cuánquerido era en la población pues hastael Sr. Obispo de la capital se hizo pre-sente en el entierro.

Pero circunstancias que la vidadepara, mientras él asistía a su Padreen la muerte, su hermano Vicente lohacía en España con su Madre quefalleció en Benaguasil con muy pocosdías de diferencia. A dicho funeralasistieron todos los compañeros de losdos hermanos residentes en laProvincia de Valencia y todos losseminaristas de Godella.

El P. José tenía una fuerte perso-nalidad y genio vivo y vigoroso, mos-trándose siempre como persona dis-creta y educada, con una gran fuerzade voluntad, trabajador y siempre dis-puesto a ser útil a los demás, afron-tando con gran fortaleza las extremaspenalidades a la que le sometió suúltima etapa de la vida, asumiendocon gran serenidad y paciencia suenfermedad, falleciendo el día1.4.2003 en el Seminario de Godella alque había sido trasladado desdeTorrente. Sus restos descansan en elcementerio de dicho Seminario.

Vicente y José tuvieron la satisfac-ción de celebrar sus bodas de oro sacer-dotales en el Santuario de Montiel conel convencimiento de haber entregadotoda una vida a la causa de la educaciónde la juventud, especialmente en suproceso de reeducación y haber vividopor y para la Congregación, teniendosiempre presente que “la entrega gene-rosa del deber es lo que verdaderamen-te te hace libre”, recorriendo el caminode la obediencia con la única provisiónque la humilde sabiduría, pues eranconscientes que ésta sirve de freno a lajuventud,de consuelo a los viejos y deriqueza a los pobres.

Traemos a esta columna la biografía de dos benaguasileros que, si mi infor-mación no me falla, son poco conocidos en el pueblo salvo por los escasosfamiliares que les quedan.

* José Garrido Castellano

Page 15: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

Estiu 2016 15 Municipal

TAULER D’ANUNCIS

El racó dels veïns La veïna JosefinaHerrero Artieda va com-plir el passat 26 de juny 103anys d’edat, fet què la con-vertixen en la persona méslongeva de Benaguasil.

Tot i la seua avançadaedat, Josefina manté un bonestat de salut.

Moltes felicitats.

El veïnat delcarrer d’Aldaiava reunir-se un anymés per a celebrar latradicional nit de SantJoan.

Els veïns van sopara la fresca i després ital i com mana la tra-dició van encendre lafoguera què plantarenal carrer.

La parella de ballPablo Monteagudo iYolanda Mediavilla,del CBE Emilio s’hanproclamat Campionsd’Espanya Senior III,després de quedar cam-pions de la ComunitatValenciana en el campe-onat autonómic de ballesportiu celebrat enPaterna.

BIBLIOTECA MUNICIPAL

S'informa a lapoblació que laBiblioteca Municipalmodifica el seu horaria l'estiu, i que fins aldia 30 de setembreestarà oberta de08:00h a 14:00h.

Com ja es feral'any passat, la biblio-teca prolongarà eltemps de préstec i elnombre de llibres ipel.lícules que espoden retirar per afacilitar què la gentdifrute de la lecturadurant estos mesos.

Horari d’estiu

IBI URBANA

Periode de cobrançaEs comunica al veïnat que es troba en període de recaptació en voluntària l’ impost

de Bens Immobles Urbans, corresponent al 2016.El pagament d’este impost es podrà efectuar fins al 30 de setembre.

SANITAT

Donació de sangEls pròxims 28 de julio, 25 d’agost i 27 de setembrehi haurà DONACIÓ DE SANG en el Centre deSalut de Benaguasil.L’horari serà de 17:00h a 20:30h.Si eres major d'edat i peses més de 50 quilos, acudixa donar.

El passat 14 de juny el papaFrancesc firmà el decret pel qual esreconeixen "les virtuts heroiques"del sacerdot de Benaguasil(1986-1975) i fundador del'Institut Secular de lesObreres de la Creu, VicenteGarrido Pastor.

A més el Sant Pare li ha conce-dit el títol de “Venerable”, unagrata noticia què contribuix a queel procés de beatificació continúeendavant.

L’associació d’Ames deCasa Tyrius de Benaguasilparticipà el passat 9 de juny enel fi de curs què l’associació pro-vincial celebra a València totsels anys i què reunix a totes lessòcies de la provincia. Per partde Benaguasil assistí la seuapresidenta, Marisa Gorris acom-panyada de de diverses associa-des.

Page 16: FALLES Benaguasil proclama a les noves Falleres Majors · 2019. 7. 31. · 02:55:02, posició 71 ACPL Benaguasil 2: 03:06:55, posició 139 ACPL Benaguasil 3: 03:18:15, posició 207

El passat 27 de juny el veíde Benaguasil JoséGuillamón Galarza compliani més ni menys que 100anys.

Poques vegades la vidaatorga a una persona el regald'arribar a esta edat, però aJosé este do li ha segut con-cedit, i acompanyat pelsfamiliars, veïns i amics cele-brava els 100 anys d'existèn-cia.

Nascut a Ludiente(Castelló) però amb domicili aBenaguasil des de xicotet, "ElFerrer", que és com se coneixa José per haver sigut este elseu ofici, és una personaalegre, humil, volgudano sols pels seus fills,Lolita i Pepe; sinótambé per les seuesnétes Mª José,Cristina i Marta;les seues besné-tes Alejandra,E d u a r d o ,Marcos iMinerva, i totsels que el conei-xen.

El major de 4 ger-mans, Guillamón vavindre a Benaguasilamb només 14 anys i esva posar a treballar en laferreria de El Portalet.Ací va contraure matri-moni amb la seua dona,amb la qual ha estatcasat 74 anys.

A pesar de la seuaedat José conservala memoria, l’oïda ila salut, i així ho des-taca la seua filla Lolita.“En l’ últim anàlisique li varen fer, elmetge ens va dirque era per aemmarcar l’analíti-ca perquè tot li havia ixit bé”. Iés que José pot presumir de no haverpassat mai per un quiròfan, mai lihan posat una injecció i el més sor-prenent, encara té tota la boca, és adir totes les dents i queixals són elsd’ell.

“Ell està bé de salut encara quèdes de que faltà la seua dona ara fa 7

mesos, li s’ha notat un baixò”,comenta la seua neta Cristina visi-blement emocionada perquè “és unorgull que el teu aguelo com-plisca 100 anys”.

Amb un cor gran que no cap en elseu pit, és un honor poder felicitaren un dia tan especial a un homecentenari que ha viscut tant i que

constituïx memòria viva del nostremunicipi, perquè no cal oblidar queJosé ha sigut una persona ambuna gran implicació en la vidaesportiva de Benaguasil, ja queva ser el primer porter que vatindre l'A.C Benaguasil, i membre

de la directiva durant anys.És cert que són molt pocs els que

ho poden comptar i arribar a eixaedat en bona condició física i men-tal, però tal vegada el secret siga elgotet de vi que tots els dies “ElFerrer” es pren en el dinar i en elsopar, com ens desvetla la seua netaMª José.

L'Ajuntament es va sumar ala celebració familiar i li varendir un xicotet homenatge,entregant-li l'Alcalde, Ximo Segarra,un pergamí escrit en homenatge pelseu centenari i en reconeixement atota una vida dedicada al treball i ala seua família. José també va rebreun barret de regal i l’Alcalde li impo-sà l’escut d’or de Benaguasil en migde paraules d’afecte i admiració jaquè per a Benaguasil és un granorgull tindre veïns com José,que és un exemple d'enteresa ivitalitat, i que al llarg de tot unsegle ha sabut eixir avant, treballantconstantment des de molt jove, iafrontant situacions dures i difícilsque la vida li va oferir, com la perduadel seu pare quan ell era xicotet.

16 La Contra Estiu 2016

Els nostresveïns

JOSÉ GUILLAMÓN GALARZA

Complix 100 anys de vida

Amb100 anys

José està perfecte de

salut, dememòria i

d’oït.

L’Ajuntamentse sumà a lacelebració

familiar i li varendir a José

un xicotethomenatge pertots estos anys.

Tindre bones companyies, portar una dieta equilibrada oviure tranquil·lament són algunes de les raons empleadesper a justificar la longevitat. No obstant això, mentres la cièn-cia s'encabota a buscar fórmules per a allargar la vida, nomésuns pocs aconseguixen arribar als cent anys, espentats sem-pre per un enorme optimisme, com el que mostra este veí deBenaguasil al complir el segle de vida.