espigol juliol 2010

32
Viu l’estiu! Òscar Maristany Tolós Núm. 50 JULIOL 2010 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS

Upload: xavi-toscano

Post on 07-Mar-2016

235 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

EDICIO 50 BAIX PENEDES

TRANSCRIPT

Page 1: ESPIGOL JULIOL 2010

Viu l’estiu!

Òsc

ar M

aris

tany

Tol

ós

Núm. 50JULIOL 2010

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS

Page 2: ESPIGOL JULIOL 2010
Page 3: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL

Editorial

Edita: Produccions i Publicacions l’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoFotografi es:Avel·lí Pérez, Laia Saperas, Oscar Maristany, l’Espígol i departaments de premsa dels ajuntaments de la comarca.

Col.laboració especial: L’Eixerit del Baix Penedès

La revista l’Espígol no comparteix necessàriament les opinions expres-sades en les cartes i els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista informativa, en general només s’expressa a través de l’editorial.

l’equip Correus electrònics: [email protected]@gmail.com

3

Membre de:

l’Eixerit del Baix Penedès

Espígol digital:www.revistaespigol.com

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5, 43881 CUNIT (Tarragona)Tel. 977 67 50 76 Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: CRE-A Impresiones de Catalunya, S.L.Amb suport de la Diputació de Tarragona.

Aquesta que tenen a les mans, és l’edició número 50 de l’Espígol del Baix Penedès. Bé, sent sincer, com ho intento ser sempre, aquesta hau-ria de ser l’edició número 65, ja que abans de fer una única edició con-junta del Baix Penedès, en vàrem fer altres quinze de caire més local, unes dedicades a les localitats costaneres i d’altres als municipis de l’interior de la comarca.

Va ser el juny del 2006 quan –crec que amb encert-, vàrem decidir unifi -car les edicions de la de costa i la de l’interior en una de conjunta comarcal, per fer una única revista que englo-bés els catorze municipis del Baix Penedès.

Avui, que degut a la crisi econòmica molts mitjans de comunicació escrits han hagut de tancar portes i d’altres estan subsistint de miracle, crec que per a nosaltres ha de ser tot un orgull el fet que encara editem cada mes aquesta revista que cada mes s’esgo-ta en un obrir i tancar d’ulls.

És evident que avui en dia cada cop la gent compra menys diaris. No només la crisi, sinó també el fet que cada dia hi hagi més mitjans di-gitals gratuïts -nosaltres també tenim l’edició digital de l’Espígol-, fa que cada cop vagi a menys el nombre de vendes de la premsa escrita però, en canvi, cada cop augmenti l‘interès pels mitjans escrits gratuïts com és el nostre.

Nosaltres, que des de fa cinc anys i escaig tenim les nostres ofi cines al centre de Cunit, potser no destaquem prou que l’Espígol del Baix Penedès -a banda de ser un dels pocs mitjans escrits fets íntegrament a la comarca nostra- és el mitjà baixpenedesenc que té més tiratge i arriba a més gent de la comarca. Si és cert que hi ha d’altres mitjans escrits que s’autopro-clamen els millors i els més bonics. A mi tot això em fa molta gràcia. No pots vendre només perquè el nom del mitjà fa referència a la comarca. Cal vendre el producte pel contingut que ofereixes.

En aquests cinc anys i escaig de l’Espígol, puc dir amb orgull que he comptat amb el suport de moltes per-sones. Primer, de qui ara m’envolta. Sense ells, avui segur que vostès no podrien llegir aquesta revista. Per sort, puc presumir que des de fa temps m’ajuden, i molt, la periodista Jasna Lesnjak i el dissenyador gràfi c Xavier Toscano, que a més de la seva tasca professional fan el que faci falta per tirar del carro. Els dos són uns tot terreny, és a dir, fan de tot. I aquí hi ha el secret perquè, de moment, ha-guem pogut fer front a la inoportuna crisi.

D’altra banda, he tingut la sort que des del primer dia hem comptat amb el suport d’una de les primeres empreses de la comarca. Promoci-ons Inglada & Gasull ha apostat per nosaltres i crec que no els hem de-fraudat. També he d’agrair el suport que hem rebut de la resta dels anun-ciants, de la Diputació de Tarragona i de la majoria dels ajuntaments de la comarca, especialment, -no reconèi-xer-ho seria un disbarat- de l’Ajun-tament de Calafell, tant a l’època en que l’alcalde era en Joan Maria Tria-dó com posteriorment en les etapes dirigides per Josep Parera, Joan Oli-vella i Jordi Sánchez. Crec que tots ells tenen clar que a la comarca del Baix Penedès cal mantenir un mitjà de comunicació mensual gratuït inde-pendent, realitzat per professionals amb un únic objectiu: informar sense partidismes d’allò que passa als ca-torze municipis de la comarca.

Ja sé que ara no és el millor moment, però crec que quan per fi ens oblidem de la crisi econòmica, aquesta humil revista mensual haurà de mirar més lluny, a l’àmbit de tot el Penedès, perquè estic convençut que tard o d’hora, l’Espigol del Baix Penedès s’haurà de reconvertir en l’Espígol del Penedès. Si volem Vegueria, està clar que haurem de fer l’esforç d’ampliar el nostre radi d’acció.

Ferran Rodríguez, director

Ja en portem 50 i ens queda molt per fer!

M’asseguren que una bona empipada va prendre l’alcaldessa de Cunit, Judith Alberich, quan estava sopant amb companys regidors al Restaurant La Diligència, a pocs metres de la plaça Catalunya, on començava el Correfoc, entre d’altres, amb la colla amfi triona, els Joves Diables de Cunit. I és que els diables cunitencs estaven doblement emprenyats; cosa que van deixar molt clara amb el contingut dels seus versots. Per un cantó perquè l’Ajunta-ment els deu uns diners -qui estigui igual que ells que tiri la primera pedra, que hi haurà pedrada- i per l’altra perquè a la Festa Major es va honorar els Capgrossos que complien vint anys i ningú del consistori va caure que la colla de diables en feia 10 i que el Drac ja en sumava 25.

Abans parlava dels Capgrossos de Cunit. Doncs la meva sorpresa i la d’al-guns assistents a l’acte d’inici de la festa major cunitenca, va ser que hi man-cava un capgròs. Un que fa temps que no se sap on és: el dedicat a l’exalcalde convergent Josep Solé, un capgròs negre, ja que l’amic Solé és molt moreno. Aviam, què passa a Cunit? Primer va desaparèixer el Drac, que tothom sa-bia que era a una fi nca de Cubelles on al fi nal va ser recuperat. Després uns gamberros es van endur la fi gura del porquet Willy, que va ser rescatat al Baix Llobregat. I ara, on deu ser el capgròs? Què resta per desaparèixer? Avui no dono pistes, potser més endavant.

Si els diables de Cunit es-taven empipats, doncs els de Llorenç també estaven que treien foc pels queixals. Un ocellet m’ha xiulat que ha fal-tat un pèl perquè no sortissin en cap dels actes de la seva Festa Major, arran d’un fort desacord amb l’Ajuntament. Fet que hauria estat la repera, perquè enguany, per allò de la crisi, a Llorenç no hi haurà focs artifi cials. Segons m’ha assegurat una dimo-nieta de l’Espígol que es va assabentar del confl icte, aquests darrers dies a Llorenç hi ha hagut moltes corredisses per salvar el correfoc, però com diver-ses colles de diables es negaven a substituir la colla local, al fi nal, hi ha hagut seny, i durant una reunió nocturna, l’Ajuntament i la colla local han arribat a un acord satisfactori per a tothom. Així, els Diables llorencencs llençaran el seu foc la nit del 9 d’agost, amb els versots inclosos, tot i que sembla que aquests a vegades poden fer més mal que les carretilles.

Qui també està cremat és l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, ja que no se’n surt amb la seva de poder presumir d’haver estat el primer alcalde en inaugurar un museu, encara que sigui a l’aire lliure. Resulta que l’alcalde tenia bastant clar que els pescadors acceptarien la seva proposta de donar-los un espai al port i un altre -per als jubilats- a l’antic cinema Iris. Doncs ara els de la Con-fradia no volen signar i fi ns i tot faran una cadena humana per defensar l’edifi ci.

I per acabar, avui parlem de la Bisbal del Penedès. El seu alcalde cada dia amplia la seva llista de bons amics. Ara m’expliquen que els veïns de Can Gordei estan més que rebotats, ja que en un recent ple es va acordar una expropiació del local social. Els veïns han fet pinya organitzant una paella po-pular malgrat les amenaces de l’il·lustríssim senyor alcalde d’avisar els agents antiavalots. Senyor Puigibet... que ja fa 35 anys que Franco va morir!

Apa, ens retrobarem abans de les vacances!

Propera edició: mitjans d’agost.

Page 4: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

Diumenge, 25 de juliolA les 2 del migdia, tronada i repic de campanes

De les 9 del matí a les 2 del migdia, a la Rambla, setena trobada de de cava.

A 2/4 de 12 del matí, pels carrers de la vila, participants a la desena Mostra de Folklore 2010.

A 2/4 d’1 del migdia, a la Rambla, concert a càrrec de l’Agrupació Santa Anna.

A les 5 de la tarda, a la Lira Vendrellenca, l’Onzè Open Internacional d’Escacs Llampec Vila del Vendrell 2010.

A 2/4 de 8 de la tarda, a la Rambla, sardanes amb la Cobla Costa Brava.

A 2/4 de 10 del vespre, a la plaça Vella, acte inauguralGegants i Nans del Vendrell.

A les 11 de la nit, al Camp d’Esports, gran castell de focsPirotècnia Igual.

A 2/4 de 12 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), Track. Concurs de música del Vendrell, fi nal del premi millor grup del Baix Penedès, amb: Kill me later, Pau Saura, La Sombra, Protocol Monsters, Un Nombre Bonito, Crueladevil.

A continuació, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), concert amb Los Suaves i dj.

A les 12 de la nit, a la Rambla, concert i ball amb l’Orquestra Costa Brava.

Dilluns, 26 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila, matinades, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els Grallers Tocats de Canya.

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

tronada i repic de campanes.

De les 9 del matí a les 2 del migdia, a la Rambla, setena trobada de plaques

A 2/4 de 12 del matí, pels carrers de la vila, cercavila a càrrec dels participants a la desena Mostra de Folklore 2010.

a càrrec de l’Agrupació Santa

Onzè Open Internacional

amb la Cobla Costa Brava.

acte inaugural, a càrrec del grup de

castell de focs, a càrrec de

A 2/4 de 12 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el del Vendrell, fi nal del premi

millor grup del Baix Penedès, amb: Kill me later, Pau Saura, La Sombra, Protocol Monsters, Un Nombre Bonito, Crueladevil.

A continuació, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal amb Los Suaves i dj.

Grallers Tocats de Canya.

A les 10 del matí, a l’Església Parroquial, ofi ci solemne en honor de Santa Anna.

A les 11 del matí, a la plaça Vella, ballada d’honora Santa Anna. Seguidament, pels carrers de la vila, cercavila. A continuació, a la plaça Vella, arribada dels grups i versos dels diables.

A 2/4 de 2 del migdia, a la plaça Vella, castells, a càrrec dels Nens del Vendrell.

De les 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre, a la plaça Pep Jai, espai infantil.

A les 7 de la tarda, a l’església parroquial,concert de Festa Major, a càrrec del Cor-orfeó Parroquial.

A 2/4 de 9 del vespre, a la plaça Pep Jai, espectacle infantil Pica picarol.

A 1/4 de 10 del vespre, des del carrer de les Roquetes, sortida del cercavila de foc. A continuació, a la plaça Vella, fi nal de la cercavila i carretillada, a càrrec del Ball de Diables del Vendrell.

Tot seguit, a la plaça Vella, encesa del campanar i campanar i campanar espectacle pirotècnic, a càrrec de Pirotècnia Igual.

A 2/4 d’1 de la nit, a la Rambla, concert i ball amb l’Orquestra Volcán.

A 2/4 d’1 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), concert amb: Huecco, La Vanda i dj.

4

Els Nens del Vendrell volen descarregar el 4de8 per la diada de Festa Major.

Page 5: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 5

Dimarts, 27 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila, matinades, a càrrec de les Gralles del Baix Penedès i els grallers Tocats de canya.

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a la plaça Pep Jai, espai infantil.

A les 6 de la tarda, a la plaça Nova, actuació dels grups de cultura popular del Vendrell. A continuació, cercavila dels grups de cultura popular, amb el grup convidat Ezpata Dantza de Beasain, fi ns a la plaça Vella, on faran una ballada conjunta.

A 2/4 d’11 del vespre, a la rambla de Josep Cañas i Cañas, cinema a la fresca amb la projecció de la pel·lícula Up!

A 2/4 d’11 del vespre, a la plaça del Tívoli, actuació de l’humorista Enric Company amb l’espectacle Klippan.

A 2/4 de 12 de la nit, a la Rambla, concert amb: Héroes de la Antártida (tribut a Mecano) i Acabamos de llegar (tribut a Fito).

Dimecres, 28 de juliolA les 8 del matí, pels carrers de la vila, matinades, a càrrec deles Gralles del Baix Penedès i els Grallers Tocats de canya.

De les 6 de la tarda a les 9 del vespre, a la zona del Botafoc, exhibició canina a càrrec de Marina i Fit (3r classifi cat de dancing internacional) i concurs de gossos. Inscripcions el mateix dia.

A les 7 de la tarda, a la Rambla, havaneres i rom cremat amb el grup Port Vell.

A les 7 de la tarda, al carrer del Doctor Oliver, ball de malcasats, a càrrec de Gtiv.

A les 8 del vespre, al carrer Major, ball de malcasats, a càrrec de Gtiv.

A les 9 del vespre, a la plaça Vella, ball de malcasats, a càrrec de Gtiv.

A les 10 del vespre, des de la plaça Vella, encesa d’un quilòmetre de traca. Recorregut: pl. Vella, c. Peix, c. Prat de la Riba, c. Cafès, pl. Nova, c. Muralla, c. Carnisseria i pl. Vella.

A les 10 del vespre, a la Rambla, actuació de l’Esbart Vila del Vendrell.

A 2/4 de 12 de la nit, a la plaça Nova, concert amb Rumborrachera (grup guanyador del Concurs de música de Badalona) i Maitips.

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

guanyador del Concurs de música de Badalona) i Maitips.

Laia Saperas

Page 6: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 20106

Actes PrevisDivendres, 23 de juliol:- a les 7 de la tarda, al Museu Deu, concert familiar a càrrec de +Percusión amb l’espectacle Perkumachine;- de les 7 de la tarda a 2/4 de 10 del vespre, a la plaça Pep Jai, sisè Nostrefoc, plantada de bèsties de foc i Diables del Vendrell;- a les 8 del vespre, a la Sala Portal del Pardo, inauguració de l’exposició foto-gràfi ca Memòries dels castellers, de Maria Andrews;- de les 8 del vespre del dia 23 a les 8 del vespre del 24, al Pavello Municipal del Vendrell, 24 hores de futbol sala;- a les 10 del vespre, a la plaça Pep Jai, encesa de lluïment de totes les bèsties de foc i diables;- a les 10 del vespre, a la plaça Vella, assaig general dels Nens del Vendrell;- a 2/4 d’11 del vespre, a l’Auditori Pau Casals, 30è Festival Internacional de Música Pau Casals: I Solisti Veneti i Cor Madrigal.

Dissabte, 24 de juliol A les 9 del matí, a la plaça del Tívoli primera competició d’escalada en bloc del Vendrell. Inscripcions: el mateix dia; preu: 10 euros federats i 15 no federats. Organitza: Grup de Muntanya de La Lira Vendrellenca; A les 10 del matí, a la Lira Vendrellenca, Interclubs 2010 (quadrangular d’es-cacs entre equips). Organitza: Secció d’Escacs de La Lira Vendrellenca;a les 7 de la tarda, a la plaça de les Garrofes, concert de gralles;

A les 8 del vespre, a la Rambla, sardanes amb la Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona. Col·labora: Dansaires del Penedès i Foment Sardanista Vendrellenc;a les 8 del vespre, pels carrers de la vila, assaig dels grups de cultura popular.

A les 10 del vespre, a la plaça Vella, ballada conjunta dels grups de cultura popular. Hi participen: Ball de Bastons, Ball de Cintes, Ball de les Gitanes, Ball de Pastorets, Ball de Panderos, Ball del 4 de Març, Ball de Cercolets, Ball de la Patatuf, Ball de Valencians, Grallers dels Gegants, Nens del Vendrell, Ball de Diablons, Gralles del Baix Penedès, i Gegants, Gegantons i Nans.

A 2/4 de 11 del vespre, a la Rambla, desena Mostra de Folklore Penedès 2010 amb l’actuació de: Grupo de Coros y Danzas Nazarín (Miguelturra, Ciudad Real); Asociación de Coros y Danzas Jovellanos (Xixon); Grupo de Promoción del Folklore Extremeño Caramancho (Don Benito, Badajoz); Grupo Folklórico El Pilar (Saragossa); Compañía de Danzas Árabes Hanin (Madrid); Grupo de Dan-zas San Rafael (Còrdova); Dansaires del Penedès (El Vendrell); Muthiko Alaiak Dantza Taldea (Pamplona); Esbart Dansaire Sícoris (Lleida).

A 2/4 de 12 de la nit, a la zona del Botafoc (entre la riera de la Bisbal i el torrent Cullerer), Track. Concurs de Música del Vendrell, amb: Plou com mai, The violet frequency, Almargen, Hewel i Un nombre bonito, Ego. A continuació, a la zona del Botafoc, concert amb l’espectacle Boig per tu (tribut a Sau).

Actes PosteriorsDijous, 29 de juliol, a les 7 de la tarda, a la Biblioteca Pública Terra Baixa, La Colla de Lectura Juvenil, per a la canalla d’11 a 13 anys.

Divendres, 30 de juliol, a les 8 del vespre, al Museu Deu, concert a capella amb el grup Sixters.Dissabte, 31 de juliol:- a les 6 de la tarda, al carrer de Josep Maria de Segarra (davant de l’Associació Motera El Lokal), berenar moter amb música en viu.

- a la plaça Nova es duran a terme els actes del quinzè aniversari de la Mulassa Feixuga del Vendrell: de les 5 de la tarda a les 9 del vespre, exposició de la Mulassa Feixuga i marxandatge; de les 5 de la tarda les 8 del vespre, infl ables i toro mecànic; de les 5 de la tarda a les 12 de la nit, mostra de cerveses artesanals de Catalunya; a les 5 de la tarda, batucada mulassera per la zona de vianants del Vendrell i arribada a la plaça Nova; a les 9 del vespre, tronada i traca fi nal i botifarrada popular (3 euros).

FESTA MAJOR DEL VENDRELL

O. Maristany

Laia Saperas

Fa dos anys, per iniciativa de la Co-missió del Cercavila, formada per totes i cadascuna de les entitats i grups de cul-tura popular que participen actualment en els cercaviles de la Festa Major de Santa Anna, i amb el vistiplau de l’Ajuntament del Vendrell, es va decidir crear la gura dels Portants d’Honor. Així, des del 2008, cada any quatre persones han estat distingides per haver destacat en algun vessant del ric patrimoni cultural i folklòric de la nostra vila, les quals, durant la Festa Major, reben el tracte d’autoritat per poder assistir en lloc preferencial a tots els actes destacats.

Enguany, per la Festa Major del 2010, s’ha nomenat Portants d’Honor Joan Des-cals, per haver pintat diverses vegades

els vestits dels Diables; Marcel·lí Güixens, cap de colla dels Nens del Vendrell durant molts anys; Rosa Maria Esteban, impulso-ra de l’Esbart Pau Casals, i Salvador Arro-yo, autor dels nous Goigs a Santa Anna i recuperador de diversos balls de cultura popular del Vendrell.

Joan Descals, Marcel·lí Güixens, Rosa Maria Esteban i Salvador Arroyo, Portants d’Honor de la Festa Major

Page 7: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010

Dijous, 22 de juliolA les 8 de la tarda, exposició d’artistes del municipi amb Els quatre pinzells i els alumnes de l’escola d’art de Sant Jaume.

Divendres, 23 de juliol A 3/4 de 8 de la tarda, a la plaça de l’Església, repic de campanes, traca iinici de la Festa Major. Tot seguit, 7a Xuclada de flams. Organitza: Ball de Diables.

A les 8 de la tarda, a l’antiga Biblioteca de la Rectoria, inauguració de la Tómbola. Organitza: La Llinyola.

A 2/4 d’11 de la nit, a la Plaça de l’Església, cafè a la fresca i bingo.Organitza: Ball de Diables.

A 2/4 d’1 de la matinada, a la Rambla, nit de rock: N’Crisi, Skatacrack,La Glamour Band.

Dissabte, 24 juliolD’11 del matí a 2 de la tarda, a la Piscina Municipal, activitats aquàtiques.

A les 4 de la tarda, 38è Gran Premi Ciclista del Baix Penedès.Organitza: Unió Ciclista Igualadina.

A 2/4 de 6 de la tarda, a la Rambla, titelles i pallassos amb el grup Turutut.

A les 7 de la tarda, davant de la Societat, castells amb els Nens del Vendrell.

A les 10 de la nit, a la plaça de l’Església, inici de la cercavila de foc, amb els Trabucaires de Sant Jaume, Ball de Diables, Diables de Batea, Diables de Bellvei i Diables de Banyeres, Drac de Sant Jaume, tamborinada i encesa, versots, carretillada i traca final.

A les 12 de la nit, a la Rambla, ball de nit amb l’Orquestra Odisea.

Diumenge, 25 de juliolA les 9 del matí, pels carrers del poble, matinades amb els Diables infantils.

A les 12 del migdia, des de les Escoles fins a l’Església, pa beneït amb els Grallers El so de la discòrdia, de Vilanova i la Geltrú.

A 2/4 d’1 del migdia, a l’església, missa solemne.

A les 2 de la tarda, a la Rambla, concert i vermut amb l’orquestra Cadillac.

A les 6 de la tarda, jocs populars per a pares, mares, avis, àvies, tiets, tietes...

A les 8 de la tarda, a la plaça de l’Església, benedicció dels Balls Populars del municipi de Sant Jaume i actuació. Tot seguit, Diables infantils i Drac.

A les 10 de la nit, al camp ras al davant de l’escola bressol, castell de focs a càrrec de Pirotècnia Tomàs.

A les 12 de la nit a la Rambla, Ball de nit, amb l’orquestra “Cadillac”.

Dilluns, 26 de juliolA les 6 de la tarda, a la Rambla, jocs populars amb Gil i els Ratataplam.

A les 9 del vespre, a la Rambla, sopar de Festa Major. En acabar, a la Rambla, dansa oriental amb Maia Torres. A continuació, ball de fi de Festa Major amb el duo Elegance.

FESTA MAJOR DE SANT JAUME DELS DOMENYS7

Page 8: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

Dissabte, 31 de juliol

De 10 a 1 del migdia i de 6 a 8 de la tarda, a diversos punts del poble, recapta de la Festa Major, amb la participació de l’Associació Els Tres Tombs de Llorenç.

Durant la recapta, i en altres actes de la festa major, la Comissió Llorenç Decideix engegarà la campanya Per la Festa Major, la senyera o l’estelada al balcó, que constarà en la venda de senyeres i estelades a preu simbòlic per penjar a les façanes de les cases i aconseguir que el poble s’engalani amb els seus colors.

Divendres, 6 d’agost

A les 10 de la nit, a la terrassa de La Cumprativa, bingo diabòlic, organitzat pel Ball de Diables i el Drac de Llorenç.

Dissabte, 7 d’agostA les de 4 de la tarda, al Camp de Tir Serra de Llobets, tirada al plat local organitzada per la Societat de Caçadors de Banyeres i Llorenç.

A 2/4 de 7 de la tarda, al Camp d’Esports Municipal, 39è Torneig Ramon Sicart, partit de Festa Major del Llorenç CF. Entrada gratuïta.

A les 10 de la nit, a la terrassa de la Cumprativa, bingo diabòlic, a càrrec del Ball de Diables i el Drac de Llorenç.

8

Page 9: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 9

Diumenge, 8 d’agostA les 9 del matí, al Camp de Tir Serra de Llobets, tirada al plat local organitzada per la Societat de Caçadors de Banyeres i Llorenç.

A les 12 del migdia, a la zona esportiva municipal, visita als nous vestidors.

A la 1 del migdia, a la plaça de la Vila, exhibició castellera, amb la participació dels Nens del Vendrell, la colla Joves dels Xiquets de Valls i la colla Jove Xiquets de Tarragona.

A les 8 del vespre, a l’Espai d’Art Les Quintanes, Instal·lació+ Acció. Projecte 2 de Casamarles. Instal·lació: Dzenita Huseinovic (Bòsnia-Herzegovina): estampació i gravat, i Noelin O’Kelly (Irlanda): pintura i escultura. Antoine Berthiaume (Canadà): improvisació musical amb guitarra acústica, i Aurora Balasch (Catalunya): improvisació de dansa i arts en moviment. Horari d’obertura de l’exposició: del 9 al 14 d’agost de 6 a 9 del vespre.

A les 10 de la nit, a la Casa de Cultura, inauguració de l’exposició de Festa Major El temps passa a Llorenç del Penedès, recull fotogràfi c d’imatges antigues de Llorenç. Durant l’acte es procedirà a la presentació del Centre d’Estudis Llorencencs. Horari d’obertura de l’exposició: dies 9, 10, 11 i 12 d’agost, d’1 a 3 del migdia i de 7 a 9 de la tarda.

A les 10, a la terrassa de La Cumprativa, bingo diabòlic, organitzat pel Ball de Diables i Drac de Llorenç.

A 2/4 d’11 de la nit, a la plaça Immaculada, pregó de Festa MajorSeguidament, actuació musical a càrrec del grup Trio Bonanova, amb la soprano Teresa Vert i el tenor Gabriel Blanco i amb l’acompanyament al piano de Daniel García, que oferiran un repertori de cant líric, amb peces populars catalanes i fragments de sarsuela.

FESTA MAJOR DE LLORENÇ DEL PENEDÈS

visita als nous

, amb la participació dels Nens del Vendrell, la colla Joves dels Xiquets de Valls i la

Projecte : Dzenita Huseinovic (Bòsnia-Herzegovina):

Acció: Antoine Berthiaume (Canadà): improvisació musical amb guitarra acústica, i Aurora Balasch (Catalunya): improvisació de dansa i arts en moviment. Horari d’obertura de l’exposició: del 9 al 14 d’agost de 6 a 9 del vespre.

inauguració de l’exposició de , recull fotogràfi c

d’imatges antigues de Llorenç. Durant l’acte es procedirà a la presentació del Centre d’Estudis Llorencencs. Horari d’obertura de l’exposició: dies 9,

organitzat pel Ball

pregó de Festa Major. a càrrec del grup Trio Bonanova, amb la

soprano Teresa Vert i el tenor Gabriel Blanco i amb l’acompanyament al peces

Avel·lí Pérez

Page 10: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010FESTA MAJOR DE LLORENÇ10

Dimarts, 10 d’agostA les 8 del matí, pels carrers del poble, toc de matinades, amb els Grallers de Llorenç.

Seguidament, pels carrers del poble, bastonada i tronada, a càrrec del Ball de Bastons i Ball de Diables de Llorenç.

A les 12 del migdia, a l’Església Parroquial, missa solemne de Festa Major en honor de Sant Llorenç.

De 12 a 2 del migdia, a la Piscina Municipal, festa aquàtica, animació amb inflables a la piscina.

A la 1 del migdia, a la plaça Immaculada, sardanes, a càrrec de la cobla La Principal de la Bisbal.

De 4 a 7 de la tarda, a la Piscina Municipal, continuació de la festa aquàtica.

A 2/4 de 8 de la tarda, a la rambla Marinada, concert de Festa Major, a càrrec de l’orquestra La Principal de la Bisbal.

A les 10 de la nit, a El Centre, concert amb Cesk Freixas, que presentarà el disc La mà dels qui t’esperen, i Els Amics de les Arts, que presentarà el seu últim disc Bed & Breakfast.

A 2/4 d’1 de la nit, a la rambla Marinada, ball de Festa Major, amb l’orquestra La Principal de la Bisbal.

Dilluns, 9 d’agostDe les 11 del matí a les 2 del migdia, concurs de dibuix infantil, per a la ca-nalla fins a 12 anys. Inscripcions a la Casa de Cultura d’11 a 12 del migdia. Aquest any el tema del concurs serà La Coral Infantil Rossinyols.

A les 3 de la tarda, morterada i repicada de campanes.

A les 6 de la tarda, a l’Església Parroquial, completes, amb la veneració de les relíquies de Sant Llorenç i el cant dels goigs.

A les 7 de la tarda, a la plaça Immaculada, sortida de Sant Llorenç de l’Església amb el repic de campanes. Els grups participants al cercavila faran l’ofrena de la seva actuació al Sant Patró.

A continució, a la plaça Immaculada, inici del cercavila, amb la participació dels grups folklòrics de Llorenç: Falcons, Gegants, Grallers, Capgrossos, Ball de Bastons, Els Banyetes, Drac Benet i L’Espanta-Rucs. També hi participarà la Xaranga La Gresca! de Banyeres del Penedès.

A 3/4 d’11 de la nit, nit de foc, amb la participació dels grups locals Ball de Diables, Drac de Llorenç i L’Espanta-Rucs, junt amb la Colla de Diables de Riudoms i el Drac del Morell. Seguidament, des del balcó de La Cumpra-tiva, Versots de la Festa major, a càrrec del Ball de Diables de Llorenç.

A les 12 de la nit, al carrer Francesc Macià, diada castellera local, a càrrec del Grup d’Afeccionats de Llorenç. En acabar els castells, sindriada popu-lar, amb el repartiment de síndria fresca per a tothom.

Seguidament, a la rambla Marinada, ball amb l’orquestra Mitjanit fins a la matinada.

Avel·lí Pérez

Page 11: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010 L’ESPÍGOL ESPECIAL FESTES MAJORS 2010FESTA MAJOR DE LLORENÇ

Dijous, 12 d’agostA les 11 del matí, a El Centre, campionat de tennis de taula. Inscripcions a 2/4 d’11.

A les 12 del migdia, a El Centre, manualitats i tallers infantils.

A les 6 de la tarda, a El Centre, cursa d’slot per a adults (a partir de 13 anys). Cursa de velocitat. Cotxes proporcionats per l’organització. Inscripcions: a 2/4 de 6 de la tarda.

A les 7 de la tarda, a la plaça del Castell, festival infantil.

A les 10 de la nit, als Jardins d’Oriol Martorell, la gran gossada - sopar jove 2010. El dia del gos i com a traca final de la Festa Major, arriba per primer any la gran gossada: festa popular, bona teca, música, participació, begudes típiques i actuacions. Participació oberta a tot el poble. Preu: 10 euros (a abonar al moment del sopar).

A les 10 del vespre, a El Centre, cinema a la fresca: Toy story 3.

Dimecres, 11 d’agostA les 11 del matí, a El Centre, cursa infantil d’slot (5-12 anys). Circuit de velocitat. Inscripcions el mateix dia a 2/4 d’11. Per poder participar-hi no cal portar cotxe.

A les 12 del migdia, a l’Església Parroquial, missa de difunts.

A la 1 del migdia, a la plaça Immaculada, actuació dels Falcons de Llorenç i el Ball de Bastons infantil amb repartiment de vermut per a tothom.

A les 7 de la tarda, a la plaça Immaculada, espectacle infantil, Inventari, a càrrec de Marcel Gros. Durant aquest acte es procedirà al lliurament de premis del concurs de dibuix i pintura infantil.

En acabar, a la plaça Immaculada, xocolatada per a tots els nens i nenes.

A les 10 de la nit, a La Cumprativa, teatre a càrrec del grup de teatre de La Cumprativa, amb la representació de l’obra El Casament, de Bertolt Brecht, dirigida per Jaume Ulled.

A les 12 de la nit, a la rambla Marinada, nit jove, amb l’actuació del guanyador del premi millor grup del Baix Penedès del Track, concurs de música jove del Vendrell i el grup De Noche.

11

Avel·lí Pérez

Page 12: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL CULTURA I CULTURA POPULAR12

BONASTRE - Ja ha començat la Festa Major per als bonastrencs, peró els actes forts encarà s’han de celebrar. Així, el divendres, dia 23 de juliol, hi haurà el correfoc a càrrec del grups local de diables Aguilots i el ball i empalmada amb l’Orquestra Cimarrón. El dissabte se celebrarà un torneig de futbol sala i dos balls, i el diumenge, hi haurà activi-tats per als més petits i una ballada de sardanes.

Entre altres actes d’estiu hi ha un espectacle eqüestre el dia 31 de juliol, a partir de les 7 de la tarda, al Centre Hípic Bonastre; un sopar popular el dia 7 d’agost, i la 15a Cursa atlètica popular el dia 14 d’agost, a partir de les 10 del matí.

A Bonastre continua la Festa Major

CALAFELL - Calafell celebrarà els dies 6 i 7 d’agost la setena Cantada d’havane-res de la Costa Daurada. Els concerts es faràn a les 22.30h, a la platja, al costat de la Confraria de pescadors. En aquesta cantada s’estrenarà la nova composició Calafell, amb lletra del poeta calafellenc Joan Nin i música de Josep Bastons.

El divendres hi participaran els grups Veles i vents, Els pescadors de l’Esca-la, Cubacant, Bergantí, i el dissabte els Rems, Els cremats, Els pirates, i Veles i vents. L’entrada és gratuïta i a la mitja part hi haurà rom cremat.

7a Cantada d’havaneres a Calafell

EL VENDRELL - La Sala d’Art Anna Barcons del Vendrell organitzarà el dia 14 d’agost la quarta edició del Concurs de pintura ràpida Artistes al Carrer de Coma-ruga. El tema de les obres ha d’estar relacionat amb Coma-ruga i la tècnica és lliure. Les obres pre-sentades quedaran exposades a la sala fins a l’11 de setembre i podran ser venudes si l’autor ho desitja. Més informació: telèfon 670 27 13 05 o [email protected].

4rt Concurs de pintura ràpida de Coma-ruga

CALAFELL- Durant els caps de setma-na d’agost, l’església de l’Assumpció de Segur de Calafell tornarà a ser la seu del Festival de Música del Baix Penedès.

El Festival arrencarà l’1 d’agost amb un plat fort, El Messies de Händel, que interpretarà el Cor i Orquestra Barcelona Classic Academy. El segon dels concerts (8 d’agost) portarà a Segur l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, amb un virtu-ós pianista de fama internacional, Daniel Ligorio. El tercer concert (dissabte, 14 d’agost) durà l’Orquestra de Cambra de Bydgoszcz. El conjunt polonès interpreta-rà valsos i danses, amb melodies famoses de J. Strauss, Txaikovski, Ravel, Paganini i Brahms. El quart concert (22 d’agost) posarà en escena el duo barceloní Albert Mora-Abigaïl Prat (flauta travessera i arpa).

El darrer concert (29 d’agost) durà a l’església de Segur Francesc Capella i

35è Festival de Música del Baix Penedès

EL VENDRELL - La Sala Portal del Pardo del Vendrell acull fins al 21 d’agost una exposició de fotografies realitzades amb una tècnica singular: la manipulació de la imatge sobre el negatiu per crear una fotografia amb escletxes, rascades, pols i, fins i tot, taques que li atorguen “di-namisme”, segons explica l’autora, Maria Andrews, fotògrafa nascuda a Sabadell i que viu entre Califòrnia i Catalunya.Les seves imatges pretenen també ser un recull del fet casteller i, així, en aquesta

Mostra de fotografia a la Sala Portal del Pardoexposició, s’acompanya d’altres instan-tànies de companys fotògrafs sobre el mateix tema.

Cia, amb el concert Jazz on Bach. Es tracta de reinterpretar música barroca, i en especial J.S. Bach, en un conjunt de composicions per a septet de jazz.

El preu de l’entrada és de 10 euros, amb l’excepció del primer concert, que en val 15. La venda anticipada d’entrades tindrà lloc a les oficines del Patronat Mu-nicipal de Turisme i a la Casa de Cultura Cal Bolavà. Tots els concerts començaran a les 22.30 hores.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Un total de 32 obres han estat presen-tades al premi de prosa i poesia organitzat per la Sectorial de la gent gran de Con-vergència Democratica de Catalunya. El segon premi, dotat amb 200 euros, ha recaigut sobre el treball La Pàtria malme-sa” de monsenyor Ricard Cabré, rector de l’Arboç.

També hi van participar les arbocenques Maria Teresa i Joana Maria Altet, que han publicat diversos treballs literaris. Els or-ganitzadors volen potenciar amb aquests

Monsenyor Ricard Cabré, de l’Arboç, rep el segon premi ‘Salvador Espriu’ de la Gent Gran de CDC

premis la cultura del nostre país i, amb aquesta primera edició, retre homenatge a la figura d’ Espriu.

CUNIT - La 23a edició del Festival de músiques del món de Cunit enguany només ofereix dos concerts: el dia 30 de juliol es farà l’audició musical del cançoner tradicional d’Ovidi Montllor versionat per La Fera Ferotge. El dia 8 d’agost, l’espectacle Un canto a te oferirà un recull de cançons napolitanes i espanyoles populars i clàssiques. Els dos concerts es faran a la plaça de la Vila a les 11 de la nit.

A més, els diumenges d’agost, a les 22.30, es farà el Cinema a la platja.

Músiques del món i Cinema a la platja a Cunit

BANYERES - Durant la recent Festa Major es va presentar el conte L’enig-ma del foc, escrit per Emma Muriel i il·lustrat per Llorenç Amer Catà. L’edició del llibre l’ha promoguda l’entitat cultural banyerenca Bandolers i Trabucaires d’en Montserrat Poch. Els protagonistes de L’enigma del foc són una colla de nois i noies que descobreixen els elements ca-racterístics la cultura popular catalana.

Els Bandolers de Banyeres editen un conte

EL VENDRELL - El Museu Pau Casals del Vendrell ofereix diverses activitats d’estiu. Els dies 22 i 29 de juliol i el 5 i 19 d’agost es pot descobrir el museu en família, una activitat recomenada per a la txicalla d’entre 6 i 12 anys (18 a 20h; 8 eu-ros adults, 4 euros nens; cal fer reserva).

Una altra possibilitat són les visites nocturnes del Museu-Vil·la nativa de Pau Casals, els dies 23 i 30 de juliol, i 6, 13 i

20 d’agost, que acaben als jardins de la Vil·la amb un petit tast de Les Cuines del Vendrell. L’horari és de 20.30 a 22.00h i el preu 10 euros. Cal fer reserva prèvia.

A més, el museu ofereix els dissabtes el cicle Música als jardins, amb concerts gra-tuïts de música clàssica. El dia 24 de juliol hi actuarà el Cuarteto Versus, i el dia 31 el Quintet Frontela (a les 19.45h). També hi haurà concerts el 7, 14 i 21 d’agost.

Aquest estiu el Museu Pau Casals organitza visites nocturnes i concerts als jardins

EL VENDRELL - El concert inaugural del 30è Festival internacional de música Pau Casals, amb l’estrena de cinc obres inèdites del músic vendrellenc, va omplir a vessar l’auditori que porta el seu nom, el dissabte, dia 10 de juliol.

Ara el festival continua el dijous 22 i divendres 23 amb una de les orquestres de cam-

CALAFELL - Fins al 15 de setembre estarà activa la campanya d’estiu al patri-moni històric de Calafell, que comprèn la Ciutadella Ibèrica, el Castell i la Casa Bar-ral i que gestiona l’Organisme Autònom Municipal Fundació Castell de Calafell. L’horari d’obertura d’aquests tres espais és de dimarts a diumenge de 10 a 14h i de 17 a 21h. Cada dia, matí i tarda, s’oferei-xen visites guiades a cada espai en català i castellà.

La Cassa Barral organitza a l’agost els concerts dels cantautors Sanjosex, dia 5; Anímic, dia 12; Mazoni, dia 19, i la Briga-da dia 26. (Entrada: 4 euros; aforament limitat). Paral·lelament es faran tallers infantils i presentacions de llibres.

El Castell ofereix concerts sota el lema Nits al Castell, amb el grup de blues Lone Rhino Club (14 d’agost); fusió de flamenc i jazz Horacio Fumero & Pedro Javier González (21 d’agost); percussió africa-na amb Burkina Djembe (28 d’agost), i música medieval amb Capella Virelai (4 de setembre). L’entrada val 6 euros. La Ciutadella Ibèrica presenta activitats fami-liars i també per a casals i grups d’esplai. Entre el 10 i el 13 d’agost s’hi durà a terme Terra Ibèrica, Festival de divulgació de la Cultura Ibèrica.

Més informació: http://calafell.cat o bé http://www.ciutadellaiberica.com, o tru-cant als telèfons 977 69 90 09 i 977 69 46 83.

Calafell ofereix visites al patrimoni històric, concerts i activitats familiars

El Museu Deu del Vendrell presenta el divendres 23 de juliol l’espectacle Percu-machine, un concert familiar a càrrec del grup +Percusion que donarà a conèixer la gran varietat d’estils musicals, des de la música primitiva ètnica fins a l’electrònica, passant pel rock, el flamenc o la música clàssica, tots interpretats amb una àmplia i variada gamma d’instruments de percussió. El concert es farà al jardí del Museu Deu a les 7 de la tarda, i l’entrada és gratuïta.

Concert de percussió al Museu Deu

El Museu Arqueològic del Vendrell convoca el dotzè Concurs de Fotografia del Vendrell amb el tema Elements decoratius dels edificis dels pobles de la comarca del Baix Penedès. Les obres s’admetran fins al 20 de setembre al Patronat Munici-pal de Serveis Culturals. Els premis es lliuraran el dia 24 de setembre a les 19.30h, a la sala d’exposicions La Fusteria.

12è Concurs de Fotografia del Vendrell

Bon començament del Festival de música Pau Casals

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

bra més importants d’Europa, I Solisti Veneti; el programa del divendres té l’interès afegit de la presència del Cor Madrigal.

El dimecres, dia 28 de juliol, es farà el concert d’un dels violoncel·listes més des-tacats del nostre temps, Gary Hoffman, que oferirà tot un repte musical, amb tres obres per a violoncel sol: una Suite de Bach i una de G. Cassa-dó, a més d’una Sonata de Z. Kodaly.

Page 13: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA 13

BAIX PENEDÈS - Els ajuntaments de l’Arboç, Banyeres del Penedès i Sant Jaume dels Domenys han rebut amb escepticisme la recent aprovació inicial del Pla Director Urbanístic (PDU) que recull i ordena el conjunt d’actuacions necessàries per impulsar el Centre Inter-modal del Penedès (el Logis Penedès). Aquesta aprovació s’ha dut a terme per part de la Comissió d’Urbanisme de Catalunya (CUC) el dia 18 de juny, tal com vam publicar a l’Espígol de juny (més: www.revistaespigol.com).

Els tres ajuntaments afectats pel projec-te presentaran les al·legacions oportunes contra aquest pla urbanístic perquè consi-deren que és incompatible amb l’ordena-ció urbanística aprovada en els respectius municipis, segons van informar, a principi de juliol, mitjançant una nota de premsa. Aquesta anava signada per tots els partits que governen en aquests municipis, CiU, ICV i ERC, amb l’excepció del PSC de Sant Jaume, que no està entre firmants.

La nota, subscrita pels grups munici-pals d’ERC (l’Arboç i Sant Jaume dels Domenys), ICV (Banyeres) i CiU (l’Arboç i Banyeres), informa que “la majoria dels grups municipals que configuren les res-pectives corporacions municipals dels municipis afectats, interpreten que és molt difícil que es faci viable l’execució d’aquest projecte, que no és compatible amb les respectives ordenacions muni-cipals, algunes renovades recentment amb els respectius POUM.” Els grups municipals també destaquen la manca de solvència de la Generalitat per afrontar una inversió d’aquesta envergadura.

A més, també manifesten que “in-diferentment d’aquesta qüestió, Logis

Els governs de l’Arboç, Banyeres i Sant Jaume qualifiquen de “demagògia electoralista” l’aprovació inicial del Logis Penedès

PENEDÈS - El ple del Parlament de Catalunya del dia 14 de juliol va aprovar per unanimitat la creació de l’àmbit de planificació Penedès. Per a la societat civil que demana la futura creació d’una vegueria pròpia per al Penedès, aquesta ha estat una molt bona notícia perquè, amb la creació de l’ambit, el conjunt del Penedès (Alt Penedès, Baix Penedès, Garraf i gran part de l’Anoia)per primera vegada en l’època moderna assoleix un reconeixement institucional de rang mà-xim, tal com ha destacat la Plataforma per una Vegueria Pròpia (PVP).

Els representants de la PVP també han destacat que “a nivell de planificació territorial i de totes les importantíssimes coses que se’n deriven, Catalunya ha quedat estructurada en vuit parts i no en set com fins ara. La llei de l’àmbit presen-ta, com ja hem dit altres vegades, alguns dubtes, però no per això deixa de ser una consecució transcendental per al futur del Penedès. Servirà per endreçar el conjunt de les quatre comarques des del Penedès

Penedès no té cap credibilitat perquè no-més es parla d’aquest projecte en arribar processos electorals, com serà el cas en els propers mesos amb les eleccions a la Generalitat i posteriorment als ajunta-ments”.

Canvis de data i de la capacitatEls tres partits també recorden que

“l’any 2006, el secretari de Mobilitat, Ma-nel Nadal, va afirmar que la plataforma [el Logis Penedès] podria començar a funcionar l’any 2008, que l’oferta de llocs de treball era de 3.300, i que es consen-suaria la seva execució amb els municipis afectats.” A això afegeixen que “el juny de 2010, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, afirma que el centre començarà a construir-se l’any 2013 i podria ser operatiu dos anys més tard, (2015). També deia que podien haver-hi més de 5.000 llocs de treball. El secretari de Política Municipal del PSC del Camp de Tarragona, Josep Guasch, en declaracions a la premsa del 21 de juny, parla de la creació de fins a 9.930 llocs de treball (directes i indirectes).” Els tres partits contraris al Logis recorden que “el mateix ha vingut passant amb el Cen-tre Intermodal de Montblanc. En aquests cas, l’any 2008 es va anunciar des del Departament de PTOP (DPTOP) que Montblanc tindria un centre intermodal de logística l’any 2011 amb una inversió de 40 milions d’euros i que es podrien iniciar les obres l’any 2009. Tot i aixó, com recor-da la nota, a febrer d’enguany la mateixa font va informar que el polígon logístic de Montblanc estaria del tot desenvolupat el 2022.

El Penedès ja és el vuitè àmbit de Catalunya

mateix, i no des de fora, amb el subse-güent augment del pes dels interessos i de la voluntat de penedesencs i penede-senques.”

A més, la PVP comenta que “segons la normativa vigent, mentre no es legisli sobre la divisió de Catalunya en regions, el govern, a l’hora de planificar els serveis, ha de tenir en compte subsidiàriament aquest nou àmbit territorial.”

La Plataforma també ha destacat que “en aquesta línia, i tenint present que el projecte de llei de vegueries sembla tocat de mort per la sentència del TC, els àm-bits estan cridats a esdevenir una mena de vegueries de facto per a tot el que fa a l’organització administrativa, territorial i possiblement electoral de Catalunya.”

Ara, la Plataforma començarà una campanya per tal d’aconseguir que els parlamentaris votin a favor d’una esmena que demanarà la inclusió del Penedès a la llei de vegueries. A més, es presentaran mocions als ajuntaments, per que aquests demanin el mateix als parlamentaris.

El dia 14 de juliol, els 132 diputats del Parlament de Catalunya van aprovar per unanimitat crear l’àmbit de planificació Penedès

EL VENDRELL - El Consell Comarcal del Baix Penedès va acollir el dimarts, dia 20 de juliol, la reunió mensual del Consell de Direcció de l’Administració Territorial de la Generalitat al Camp de Tarragona. Aquest òrgan de direcció i coordinació es reuneix normalment a la Delegació del Govern a Tarrgona, però el passat mes de maig va començar una ronda pel territori amb la voluntat de descentralitzar l’admi-nistració.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, va desta-car l’esforç inversor del Govern al Baix Penedès per atendre les necessitats d’una comarca que ha passat de 60.000 a 100.000 habitants en menys d’una dècada. Va explicar que, per respondre a aquest creixement de la població, el Govern s’ha dedicat, en l’actual legislatura i en l’anterior, a incrementar els serveis, la planificació i les infrastructures.

Sabaté va destacar la construcció d’equipaments sanitaris i educatius i va posar com a exemples “l’Hospital del Vendrell, que ha estat un veritable revul-siu, i el CAR de Calafell, que tindrà reper-cussió positiva en el servei prestat a tota la comarca, i ara, a l’estiu, ja s’està notant perquè descongestionen els centres sa-nitaris existents”. També va explicar que properament “posarem la primera pedra del nou CAP de Segur de Calafell o el de l’Arboç”.

Pel que fa als serveis educatius, el delegat va posar èmfasi en l’avenç en l’augment de les plantilles i la ràtio d’in-terins, que ha passat d’1 de cada 5 a 1

de cada 10 en els últims anys. També en matèria educativa, va explicar que s’han consolidat els estudis universitaris al Baix Penedès i ha esdevingut una comarca de referència. Finalment, va destacar la mi-llora de la col·laboració amb les empreses a través de la Formació Professional amb convenis com el de l’Idiada.

Entre els temes tractats durant la part de sessió dedicada a valorar l’acció de Govern al Baix Penedès, el delegat també va destacar infrastructures viàries com la C-31b a Calafell, i la C-51 entre Valls i el Vendrell, que en dos anys podria estar finalitzada, i els quatre milions d’euros del pla Catalunya Connecta.

En matèria de seguretat, va afirmar que la comarca és capdavantera en el desplegament dels Mossos i que tenim actualment una ràtio de 2,11 agents per cada miler d’habitants. També va parlar dels nous jutjats del Vendrell, la nova comissaria dels Mossos i el nou parc de bombers.

Per altra banda, el delegat va assegurar que “hem planificat el territori per primera vegada en la història de la Catalunya moderna” amb el Pla Territorial del Camp de Tarragona, el Pla Director Urbanístic d’Infrastructures del Penedès, la Llei de Millora des les Urbanitzacions, el Pla de Protecció del Litoral, i el Pla de Barris al Vendrell, Calafell i l’Arboç amb un import que arriba als 20 milions d’euros. “Aquests projecte d’intervenció integral són un re-vulsiu per enfortir la cohesió social i tenir les mateixes oportunitats que d’altres”, va afirmar.

El Consell de Direcció Territorial de la Generalitat al Camp de Tarragona es reuneix al Vendrell

La Generalitat preveu que l’any 2012 hi hagi un tren cada mitja hora entre Sant Vicenç i Tarragona

En l’apartat de logística, el delegat va assegurat que el “Logis Penedès serà el primer centre intermodal perquè enllaçarà amb el ferrocarril i obrirà mol-tes possibilitats de creació de llocs de treball i noves oportunitats en una de les comarques més castigades per l’atur”. El centre previst al Baix Penedès tanca el mapa d’activitats logístiques a desplegar al Camp de Tarragona amb Vila-rodona, el CIM El Camp, Montblanc i la ZAL del Port de Tarragona.

Finalment, Xavier Sabaté va explicar que el Govern ha connectat el Penedès a l’aigua del CAT, una actuació imprescin-dible, donat l’increment de població dels últims anys.

Per la seva banda, el director territorial de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Margalef, va parlar de mobilitat. Va comentar que de cada 10 viatges que es fan fora de la comarca del Baix

Penedès, 9 van en direcció a Barcelona i 1 al Camp de Tarragona i va dir que s’està treballant per integrar a l’Autoritat del Transport de la Mobilitat del Camp de Tarragona els principals ajuntaments de la comarca. En referència al servei de Rodalies, va recordar que el Pla de Trans-port de Viatgers preveu que, en l’horitzó de 2012, Sant Vicenç i Tarragona esti-guin enllaçades cada mitja hora en tren.Per acabar, en relació a l’aprovació al Par-lament del Pla d’Ordenació del Penedès, el delegat del Govern va comentar que “és un pas important, ja que mai s’havia tingut en consideració l’especificitat del Penedès en el seu conjunt per planificar el seu futur i les seves infrastructures”. No obstant això, va assegurar que “pel que fa a les vegueries, qui estableix l’organitza-ció de Catalunya és la Llei de Vegueries, que s’aprovarà la setmana vinent i fixa 7 d’àmbits territorials, i la subscric”.

Continua a la pàgina seguent

_____________________________________________________________________________________________________________________

Page 14: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA14

Els tres grups que firmen la nota també comenten que “independentment dels arguments tècnics que es defensen des dels municipis afectats davant aquest projecte, els grups municipals esmentats creiem que el Logis Penedès no és més que una fantasia electoralista que es re-

itera una vegada rere l’altra, sempre que hi ha comicis electorals, i es prometen a la ciutadania milers de llocs de treball que no existeixen més que a les notes de premsa que emet el DPTOP, que, de forma irres-ponsable, juguen amb la desesperació de les famílies que pateixen les greus conse-qüències de la crisi econòmica”.

Ve de la pàgina anterior.

BANYERES DEL PENEDÈS - El presi-dent de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i el president de Desenvolupament Local, Joan Josep Malràs, van lliurar el dia 6 de juliol a Banyeres els premis als millors projectes empresarials liderats per dones del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre. El concurs Emprèn en femeni, que la Diputació de Tarragona va impulsar fa cinc anys, és, amb un total de 16.000 eu-ros, el concurs amb major dotació econò-moca en premis d’aquest àmbit.

La guanyadora del primer premi, de 8.500 euros, ha estat Susanna Carim de Vinebre, per la seva cerveseria l’Anjub, on elabora la seva pròpia cervesa artesa-na. També s’han lliurat tres accèssits de 2.500 euros. En aquesta cinquena edició del concurs hi han participat 41 projectes, més del doble que en anys anteriors. Entre els 41 projectes presentats també n’hi va haver set de la comarca del Baix Penedès: quatre del Vendrell, i un de ca-dascun dels pobles d’Albinyana, Llorenç, Banyeres, l’Arboç i Masllorenç.

La societat està canviantEl president de la Diputació, Josep

Poblet, va dir que “la gran participació en aquesta edició del concurs ens demostra que aquest projecte per fomentar la incor-poració de la dona al món empresarial ha estat encertat”. També va insistir que “les coses no s’haurien de valorar perquè estan fetes per les dones, sinó per la seva qualitat” i va parlar dels topics i costums sobre el paper de la dona, que encara formen part de la nostra societat. Però també va dir que la societat està canviant i va remarcar el paper cada vegada més important de les dones professionals en diversos sectors.

Totes les participants van rebre un diplo-ma acreditatiu i un obsequi commemora-tiu, i, a la sala de la Societat Nova, on es va dur a terme l’acte, es va poder palpar l’orgull de les noves empresàries que van rebre aquest reconeixement públic.

L’amfitriona, l’alcaldessa de Banyeres, Núria Figueras, també va remarcar en el seu discurs els canvis que estan havent-hi a la societat. Va fer referència als 75 anys d’història de la Societat Nova, entitat que va acollir l’acte, dient que és “un lloc que els banyerencs i les banyerenques esti-mem molt i que es va formar amb molts esforços, ja que llavors no hi havia sub-vencions”, i, com a fet curiós, va explicar que en el llistat dels fundadors les dones no hi figuraven amb el seu nom. “Jo sabia que la meva àvia també era entre els fun-dadors, però quan estava buscant el seu nom en el llistat original dels fundadors de l’any 1933, no la trobava, perquè no surt amb el seu nom, sinó només com a “vídua de”, es a dir, sota el nom del seu desaparegut marit”. L’alcaldessa també va destacar que en els 75 anys d’aquesta entitat només hi va haver una presidenta, Rosa Güell, que va produir molts canvis durant els seu mandat (1995-98).

Un altre exemple que va destacar és el de la regidora Conxita Ribosa, “no per ser regidora, perquè n’hi ha moltes, però perquè va ser la primera presidenta de l’Esbart Santa Eulàlia de Banyeres. Abans l’entitat sempre estava presidida per un home, tot i que tota la Junta estava forma-da per dones,” va remarcar. “Aquest poble ha aconseguit fites importants en quant a les dones,” va dir, “apart d’haver escollit una dona per a alcaldessa”.

També va ser molt interessant el discurs de la periodista Montse Llussà, que va encoratjar a totes les dones presents a no deixar mai de creure en els seus somnis i a lluitar per fer-los realitat, triguin el que triguin. Va remarcar que a vegades no cal un gran capital per fer funcionar una empresa, sinó molta creativitat. També va parlar de la visió sexista i masclista sobre el paper de la dona que encara estan oferint al món els mitjans de comunicació, sobretot la televisió. La periodista va desit-jar a les noves emprenedores que no dub-tessin mai del seu valor i també va donar unes dades encoratjadores, dient que tot i que les dones només fa cent anys que són presents al món universitari, ara mateix a Catalunya hi ha un 60 per cent d’alumnes universitàries.

Nou empreses del Baix PenedèsLes participants del Baix Penedès es

van mostrar molt contentes per haver participat en el concurs, tot i que no han guanyat cap dels premis.

Entre elles hi ha Àngels Vall Careta, de Llorenç, que s’ha posat a crear una em-presa agrària “amb molta il·lusió tot i que ja sóc una mica gran, ja sóc àvia i tinc 62 anys”. També ha comentat a l’Espígol que està molt agraïda a l’Eina del Vendrell, que ha prestat assistència tant a ella com a la majoria de les noves empresàries de la nostra comarca, i també a la Diputació de Tarragona per organitzar aquest con-curs.

La Núria Miró Rodríguez, d’Albinyana, ha format el seu projecte en una botiga de queviures al seu poble, a la qual vol donar una nova orientació de serveis al domicili per a la gent gran, i sempre treballant amb els productes de la comarca. Com ha comentat a l’Espígol, “el fet que es tracta d’una botiga del poble no vol dir que no-més tenim quatre cosetes bàsiques, sinó també hi portem novetats, perquè la gent les tasti”.

Maria Lluïsa Tamayo, del Vendrell, ha creat amb la seva sòcia Ester una asses-soria una mica innovadora, “tot i que en aquest sector no es pot innovar molt, però hem inclòs el teletreball i les noves tecno-logies,” segons han explicat.

Altres participants de la comarca nostra eren la jove vendrellenca Nàdia Pereyra, de 29 anys, que ha obert una cafeteria en un club de natació a Tarragona; la banye-renca Isabel Xicola Calvo, que basa el seu projecte en les teràpies manuals alternati-ves; Ainhoa Coll Rosquellas, del Vendrell, amb una cafeteria; la vendrellenca Pilar Morales Vinyals, amb el projecte Divangi; Marta Cervera Torres i les seves sòcies, amb un projecte de disseny gràfic, i Anna Obradó Mitjans (amb altres sòcies), de Masllorenç, amb un bar.

Els premis ‘Emprén en femení’ de la Diputació de Tarragona ajuden les dones a entrar en el món empresarial i les encoratgen a fer-se valorar per la seva feina

_________________________________________________________

_________________________________________________________

COMARCA - La Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament de Governació i Administracions Públiques ha activat ara fa poc un nou centre emissor de Televisió Digital Terrestre (TDT) al Camp de Tarragona, en el marc del pla Catalunya Connecta. Concretament, el nou centre emissor s’ha activat a Marmellar, i dóna cobertura dels serveis disponibles de TDT, o l’amplia, a Aiguamúrcia (Alt Camp) i al Montmell (Baix Penedès).

Activat un nou centre emissor de TDT

COMARCA - La Diputació de Tarragona ha resolt concedir ajuts per un valor total de 31.419 euros per a la recollida d’animals abandonats en 16 municipis de menys de 10.000 habitants. Els ajuts també es destinaran a la reducció d’animals peridomèstics (coloms, estornells, gavines, rates) i al control de plagues, arribat el cas que fos neces-sari.

Entre els municipis que van acollir-se a la convocatòria d’aquesta línia d’ajuts i que complien les bases per ser-ne beneficiaris, a la comarca nostra només hi ha Santa Oliva, que rebrà 2.200 euros.

La Diputació de Tarragona destina ajuts per a la recollida d’animals abandonats

COMARCA - L’Organisme Autònom per a la Societat de la Informació, OASI, de la Diputació de Tarragona, ha convocat el quart Premi TINET de pojectes a internet. El termini per a presentar els projectes es tancarà el dia 11 d’octubre de 2010. El premi té una dotació econòmica de 3.000 euros i vol reconèixer un projecte que es distingeixi en els seus objectius com a eina que facilita i potencia l’ús de TINET i d’internet, així com per la seva originalitat i la funció de servei públic amb aplicació pràctica a la Xarxa Ciutadana de les comarques de Tarragona. D’acord amb les bases de la present edició, es prestarà especial atenció a aquells projectes com ara jocs de taula virtuals, o jocs temàtics, que relacionin els continguts dels diferents canals i temes del portal web de TINET amb el territori de la demarcació. Les bases del concurs es poden consultar a www. Tinet. Cat, o al telèfon 977 24 40 07.

Convocat el quart Premi TINET de projectes a internet

BAIX PENEDÈS - La diputada socialista al Parlament per Tarragona, Núria Segú, ha fet públiques ara fa poc les dades sobre les trucades ateses per la línia d’atenció a les víctimes de violència de gènere. En la primera meitat d’enguany, en el conjunt de les sis comarques del Camp de Tarragona s’han rebut 507 trucades. També ha destacat que la línia ha atès 78 trucades procedents del Baix Penedès, el que representa, aproximada-ment, un 1,5 per cent del total de trucades del conjunt del país.

Un 90 per cent de les persones que truquen denuncien situacions de violència psí-quica i un 41 per cent casos de violència física. Cal recordar que el telèfon 900 900 120 és un servei d’atenció gratuït i confidencial a les víctimes de violència de gènere que funciona les 24 hores del dia durant tot l’any.

La línia d’atenció a les víctimes de violència de gènere rep 78 trucades del Baix Penedès

_________________________________________________________

_________________________________________________________

La Diputació concedeix ajuts per senyalitzar itineraris, equipaments i indrets d’interès cultural

COMARCA - La Diputació de Tarragona ha aprovat ara fa poc aportar 210.383 euros perquè els municipis puguin se-nyalitzar els llocs d’interès al seu territori. Entre els 54 ajuntaments que ho van sol·licitar i que complien les bases esta-blertes a la convocatòria d’ajuts, també n’hi ha cinc del Baix Penedès: l’Arboç (936 euros), Banyeres (5.035 euros), Masllorenç (6.010), el Montmell (2.306 euros) i Sant Jaume dels Domenys (3.531 euros). Aquests diners serviran per se-nyalitzar rutes, paratges, espais públics i infrastructures municipals, entre d’altres

itineraris, equipaments i indrets d’interès cultural o ciutadà dels municipis.

Les participants del Baix Penedès

_________________________________________________________

Page 15: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT EL VENDRELL 15

EL VENDRELL - El dijous 22 de juliol –el mateix dia que surt aquesta revista- s’hau-rà celebrat al Vendrell el ple municipal. Entre els punts de l’ordre de dia hi havia la proposta d’aprovació de conveni entre l’Ajuntament del Vendrell, l’Agència Cata-lana de l’Aigua i la Junta de Compensació provisional del sector de sòl urbanitzable programat número 14, “Els Còdols 1” i la proposta d’aprovació provisional d’aquest sector. Un altre punt de l’ordre del dia és la proposta d’aprovació del conveni entre el Departament de Salut, el Servei Català de Salut i l’Ajuntament del Vendrell, per a la construcció i l’equipament d’un centre de salut a la zona del Botafoc.

Una altra proposta del ple és l’autorit-zació a l’empresa municipal El Vendrell Esport i Lleure per tal que formalitzi un conveni amb el Consell Esportiu del Baix

El ple del Vendrell del dia 22 de juliol

EL VENDRELL - Adigsa, empresa públi-ca del Departament de Medi Ambient i Ha-bitatge, va sortejar el dijous dia 15 de juliol al centre cívic L’Estació una dotzena d’ha-bitatges de lloguer amb protecció oficial a la zona del Pèlag. Els pisos corresponen a una promoció anterior de l’Institut Català del Sòl, de la qual s’ha pogut recuperar la titularitat jurídica d’alguns habitatges. En concret, en l’acte de dijous es van sortejar 9 pisos d’una habitació; 2 pisos de dues habitacions i un pis adaptat per a perso-nes amb discapacitat. La superfície dels pisos va dels 38 als 54 metres quadrats, i el preu del lloguer oscil·la entre els 195 i els 256 euros mensuals.

Les persones sol·licitants admeses que

Sorteig de 12 pisos de lloguer de protecció oficial

Penedès per convertir les instal·lacions esportives de la carretera de Sant Vicenç en la seva seu.

També s’haurà proposat la imposició i ordenació de Contribucions Especials per a l’execució de les obres compreses al “projecte constructiu de les obres d’ende-gament de les conques de l’eixample sud-oest del Vendrell des de la connexió al Camí Reial fins al carrer de Sant Vicenç”.

Igualment està previst sol·licitar a la Generalitat la incoació de l’expedient per a la declaració de l’edifici de la Cooperati-va Agricola del Vendrell com a bé cultural d’interès nacional.

A més, es farà la proposta d’autoritza-ció de la nova d’operació de crèdit existent entre Dexia Sabadell, SA i El Vendrell Es-port i Lleure, SL per a la construcció d’un nou complex esportiu al Sector Mas Levi.

no van resultar adjudicatàries han passat a formar part d’una llista d’espera de la promoció, que tindrà una vigència de dos anys i que servirà per cobrir les baixes eventuals que es produeixin entre les persones a qui ha correspongut un pis i també les noves entrades d’habitatges.

EL VENDRELL - Les falles han tornat a ser les protagonistes de les festes dels Barris del Vendrell que es van celebrar al principis de juliol. Entre els temes des-tacats hi ha haver el de la prohibició del burca, la polèmica interna en la entitat els Armats, la pèrdua de la bandera blava a la platja de Sant Salvador i diversos aspec-tes de la política municipal. La part nega-tiva de les festes va ser l’ensurt que hi va haver a la plaça Pep Jai el dia 14, quan de sobte va esclatar la traca de la falla, tren-cant vidres i causant algun ferit lleu.

EL VENDRELL - El departament de Via Pública de l’Ajuntament s’ha posat mans a l’obra a mitjan juliol per resoldre un dels principals problemes que té l’aparcament públic i gratuït situat al carrer de Colom. Els operaris han estat aquests dies pla-nant el terra i tapant els diferents sots que hi havia per tota la parcel·la on aparquen els cotxes. Així mateix, s’està asfaltant tot el terreny, fins ara de terra, per millorar-ne l’accés i evitar la polseguera que hi havia. Aquest era un dels principals neguits dels veïns de la zona, a la qual el departament ha donat resposta, tot i que l’espai no és de propietat municipal.

Segons l’Ajuntament, l’asfaltatge de l’aparcament del carrer de Colom també reduirà molt l’impacte de l’aigua de la

Millores a l’aparcament del carrer de Colom del Vendrell

EL VENDRELL - El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha admès l’acord adoptat per via d’urgència pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), de suspendre cautelarment de les seves funcions a la jutgessa Ana María Sánchez Urbano, que fins ara desenvolupava tas-ques de jutgessa substituta al Jutjat de Primera Instància número 2 del Vendrell. El motiu d’aquesta suspensió cautelar, mesura especial adoptada pel CGPJ, ha estat la baixa productivitat i la lentitud de la jutgessa a l’hora de resoldre els casos i també per no informar mensualment als seus superiors -la sala de Govern dels jutjats- tal com estan obligats a fer tots els jutges que no són titulars.

La suspensió cautelar es va acordar el 22 d’abril per part del Consell General del Poder Judicial, tot i que amb anterioritat, el 13 del mateix mes, la Comissió Perma-nent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja va prendre l’acord per via d’urgència, el que després va ser ratificat pel CGPJ.

De fet va ser el 23 de març d’enguany quan la sala de govern del TSJC va reco-pilar tota la informació referent a l’actuació

Una jutgessa del Vendrell és suspesa cautelarment per baixa productivitat

EL VENDRELL - La Diputació de Tarragona, i els ajuntaments del Vendrell, Reus, Mont-roig del Camp i Horta de Sant Joan, a més la Universitat Rovira i Virgili, han signat a mitjan juliol el conveni de col·laboració territorial per al desenvolupament del projecte turístic El Paisatge dels Genis, un projecte turístic que vol crear i desenvolupar una oferta turística que aprofiti el potencial de la vinculació de les figures genials de Pablo Picasso, Joan Miró, Antoni Gaudí i Pau Casals amb el territori. Aquest producte cultural intangible està pensat per desenvolupar una oferta turística singular, integradora, espe-cial i diferenciadora, utilitzant els valors associats a aquestes figures universals.

El Vendrell participa en ‘El Paisatge dels Genis’, un projecte de turisme cultural

EL VENDRELL - Els alumnes de l’Institut Andreu Nin del Vendrell han tret la nota de selectivitat més alta de tots els centres de la comarca. Aquest institut és també el centre públic de tota la vegeria Penedès que puntua més alt en la prova d’accés a la universi-tat. La nota mitjana dels alumnes presentats a la selectivitat d’aquest institut ha estat de 7,15 i es dóna la circumstància que l’han aprovada la totalitat dels alumnes que s’hi han presentat. Amb aixó, l’Institut Andreu Nin es troba més d’un punt per sobre del 6,13 de la mitjana baixpenedesenca i mig per damunt del 6,67 de la catalana.

L’IES Andreu Nin del Vendrell, capdavanter comarcal en les notes de la Selectivitat

de la jutgessa. Posteriorment, la jutgessa va presentar un escrit d’al·legació dient que desconeixia l’obligació de realitzar un informe mensual d’activitat i que en quant a la baixa productivitat en dictar sentènci-es, “era un tema de l’oficina judicial i de la secretaria judicial”. Aquestes al·legacions van ser rebutjades, ja que els seus supe-riors van entendre que la jutgessa el que volia era amagar l’escassa activitat que realitzava.

Segons fonts judicials, la jutgessa suspesa cautelarment ja va rebre, el 15 d’abril del 2008, un expedient semblant, en el que es feia referència a què no era la persona adient per exercir de jutgessa. El tema va ser arxivat perquà havia caducat.

Segons un document al qual ha tingut accés l’Espígol, la jutgessa suspesa tenia pendents de resolució un elevat nombre de judicis civils i penals. Per això els seus superiors han assenyalat que “és evident que va deixar de complir els seus deures judicials degut als seus problemes perso-nals”. Cal recordar que aquesta jutgessa, que va arribar als jutjats vendrellencs la tardor passada, està ara de baixa laboral.

pluja, que abans accentuava els sots de l’aparcament i el convertien en un fangar, Així mateix, marcaran amb pintura l’espai per a cada vehicle.

EL VENDRELL - El cinquè projecte d’obres del Pla de Barris del Vendrell s’iniciarà a final d’agost als carrers del Progrés i de Montserrat entre el carrer de Sant Magí i la carretera de Valls, i al carrer de la Pagesia Catalana, entre el carrer del Progrés i el de Montserrat, segons ha informat ara fa poc l’Ajuntament als veïns i comerciants de la zona.

L’objectiu d’avançar el termini inicialment previst és evitar que les obres s’allarguin fins Nadal i siguin un inconvenient per als veïns i, sobretot, per als comerciants de la zona. Teint en compte la presència d’un gruix important de comerços al carrer de Sant Magí, per a aquest carrer s’estu-

diaran noves possibilitats d’intervenció perquè les molèsties de les obres siguin les menys possibles. D’aquesta manera, l’Oficina del Pla de Barris dóna resposta a un dels neguits principals que hi havia sobre el projecte.

Presentació del cinquè projecte de carrers del Pla de Barris als veïns i comerciants de la zona afectada

_________________________________________________________

_________________________________________________________

El PSC del Vendrell acusa el govern convergent d’amagar un acord que facilitarà grans centres comercials a la vila

EL VENDRELL - El Grup Municipal Socialista del Vendrell ha denunciat ara fa poc la manca de transparència amb la que ha actuat el govern de Benet Jané pel que respecta a la modificació de la Trama Ur-bana Consolidada (TUC) que permetrà la implantació de grans centres comercials.

Per als socialistes, un punt tant im-portant com aquest no es pot aprovar sense la màxima participació ciutada-na, i amb un debat al ple amb tota la documentació relativa al projecte, fet que no s’ha donat en aquesta ocasió.El PSC del Vendrell ha explicat que el document promogut pel govern de Jané determina els llocs on es podran implantar grans centres comercials de fins a 2.500

metres quadrats de superfície només amb un tràmit de comunicació a l’administració i sense necessitat de llicència comercial prèvia.

Els regidors del Grup Municipal Socia-lista del Vendrell han denunciat l’aprova-ció de la delimitació de la TUC sense la participació dels col·lectius afectats per aquest canvi.

En aquest sentit, el regidor socialista, Josep Lluís Pascual, ha manifestat la seva disconformitat sobre com s’han fet les coses: “És un tema que pot afectar al sector comercial del Vendrell. Creiem que un canvi d’aquestes característiques requereix d’un procés de participació i de coneixement de tota la ciutadania”.

_________________________________________________________

EL VENDRELL - La Policia Municipal del Vendrell va fer diverses detencions a mitjans de juliol i va recuperar una gran quantitat de material robat.

El dia 14 de juliol, va detenir dues per-sones a la zona de Mas d’en Gual, dins d’una obra en construcció, on ja tenien a punt tot un seguit de material per endur-se. A més, es va localitzar una furgoneta, propietat d’un dels detinguts, on hi havia cables de coure presumptament també robats.

El dia 15 de juliol es va detenir el pre-sumpte autor de diversos robatoris a l’interior de vehicles i també es va recupe-rar material robat.

Ademés, eI dissabte, dia 17 de juliol, la policia va sorprendre un individu dins d’un garatge del carrer Santa Anna, que ja havia forçat sis vehicles i tenia gran quantitat de material i d’eines preparades per endur-se. Quatre dels vehicles forçats pertanyen a un establiment comercial i estaven plens de material i eines que, finalment, es va poder recuperar.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Recuperat divers material robat_________________________________________________________

Page 16: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR16

L’ARBOÇ - La Unió de Comerciants de l’Arboç (UCL’A) i l’Ajuntament van signar a mitjan juliol un conveni per col·laborar en la millora de l’oferta comercial del municipi i dels seus serveis. Així, s’ha acordat ela-borar conjuntament un pla de dinamització comercial anual i potenciar les infrastruc-tures del municipi per a la implantació de noves empreses. A més, organitzaran conferències i campanyes de forma con-junta, i les dues entitats es vincularan en el camp de les noves tecnologies de la comunicació per tal d’aportar als ciuta-

La Unió de Comerciants i l’Ajuntament de l’Arboç signen un conveni de col·laboració

L’ARBOÇ - El divendres, dia 23 de juliol, a les 7 de la tarda, la consellera del Depar-tament d’Acció Social i Ciutadania de la Generalitat, Carme Capdevila, i l’alcalde de l’Arboç, Carles Ribé, posaran la primera pedra de la Residència i Centre de Dia per a la Gent Gran de l’Arboç, al seu futur emplaçament entre el camí de la Gornal i l’avinguda de la Cristalera.

Posen la primera pedra de la residència per a la gent gran de l’Arboç

LA BISBAL - Els membres de l’Agru-pació per la Dignitat de la Bisbal (ADB) han reaccionat negativament a l’anunci del partit municipalista Agrupació Demo-cràtica Municipal de Catalunya (ADMC) que presentaria candidatura a les elec-cions municipals del 2011 a la majoria dels municipis del Baix Penedès i que la candidatura de la Bisbal seria encapça-lada de nou per l’actual regidora Dolors Andreu. Recordem que l’ADB va néixer quan els antic membres d’ADMC van sor-tir d’aquesta formació, encapçalada per Andreu, i en van formar una de nova.

Els antics companys retreuen a Andreu que “vàrem confiar en ella i li vàrem do-nar el vot, però vàrem ser enganyats i venuts”. Des de l’ADB consideren “lamen-

L’ADB de la Bisbal no vol que ADMC presenti candidatura a les eleccions municipals del 2011

L’ARBOÇ - Caixa Penedès ha signat ara fa poc un acord de col·laboració amb l’Ajuntament de l’Arboç per restaurar la teulada de l’Església de Sant Julià i la Capella dels Dolors. Els responsables de signar l’acord han estat el rector de la Parròquia de Sant Julià de l’Arboç, mos-sèn Ricard Cabré; l’alcalde, Carles Ribé, i el president de l’Obra Social de Caixa Penedès, Josep Colomer.

L’església i la capella rebran una inver-sió total de 300.000 euros per a la seva restauració. La primera fase de les obres, que s’iniciarà aquest mes, suposarà l’aportació de 70.000 euros per reparar les teulades.

Signat un conveni entre Caixa Penedès i l’Ajuntament de l’Arboç per rehabilitar la teulada de l’Església

Les obres es desenvoluparan en el de-curs dels propers 3 anys. A més d’incloure la reparació de les cobertes de l’església també suposaran l’adequació de tot el seu entorn.

dans una àmplia informació empresarial i comercial del municipi.

Els propers dies 29 i 30 de juliol, l’UCL’A organitza la Festa del Comerç: hi haurà un parc infantil en diferents punts de la vila: al carrer Major hi haurà simuladors, carreres de sacs i karts, a la Rambla inflables, al carrer Masdovelles llits elàstics i a la plaça Catalunya balance-bike. A més, circularan dos trens per desplaçar-se per la vila de 10 a 13h i de 17 a 21h. Dissabte, 31 de juliol, a la plaça Catalunya, a les 18h, es farà la Festa de l’Escuma.

table i vergonyós el nou intent per part de l’ADMC, dirigit des de Calafell, d’intentar enganyar els bisbalencs com ja va succeir l’any 2007”. També asseguren que “inte-ressos superiors als de la Bisbal van fer que es jugués amb el municipi com si fos una joguina d’intercanvi”. També lamen-ten que la futura llista l’encapçali Dolors Andreu, ja que afirmen que “va perdre tota la seva credibilitat i la seva dignitat des del moment en què va vendre els components de la llista, traint les idees que va pregonar per obtenir un sou i una poltrona”.

L’ADB exigeix a l’ADMC que faci públic “el veritable sou que té Dolors Andreu a l’Ajuntament (amb les dietes, quilome-tratges, etc.) i demana que l’ADMC no presenti llista a la Bisbal.

ALBINYANA - El grup municipal socialista d’Albinyana ha denunciat a principi de juliol que la piscina municipal està tancada.

La portaveu del PSC al consistori, Maria Jesús Sequera, va dir que “no entenc el perquè d’aquesta situació quan el mateix equip de govern va vendre a bombo i plateret en el seu moment que el poble havia guanyat 45.000 euros del Pla Especial d’Inversió Municipal de la Diputació de Tarragona a fi i efecte de millorar la capacitat i la qualitat de la piscina. Doncs bé, ja situats en plena temporada d’estiu, la piscina roman tancada sense cap explicació del perquè es produeix aquest fet insòlit.” El grup socialista tam-poc creu que el fet que els veïns d’Albinyana puguin entrar a Aqualeón, hagi d’excloure l’obertura de la piscina municipal.

El PSC d’Albinyana denuncia que la piscina municipal segueix tancada

LA BISBAL DEL PENEDÈS - Des de fa setmanes, els 347 veïns de la urbanitza-ció de la Miralba de la Bisbal del Penedès estan molestos amb l’equip de govern bis-balenc, ja que el projecte de reparcel·lació de la zona (les obres d’asfaltat, clavegue-ram, il·luminació i serveis) els comporta una despesa global de 30.000 euros per parcel·la i molts d’ells no poden fer front al segon pagament, de 9.000 euros, i ja han començat a rebre notificacions per part del servei BASE de la Diputació.

Durant el ple municipal de finals de juny, molts d’aquests propietaris de parcel·les i representants de diverses associacions de veïns que fan costat als de la Miralba, van omplir a vessar la sala de plens.

Abans que l’alcalde Josep Maria Puigi-bet obrís la sessió, María José Ruiz, pre-sidenta de la Associació de Propietaris per la Reparcel·lació de la Miralba va sol·licitar a l’alcalde poder llegir un escrit. L’alcalde, en un primer moment va autoritzar-ne la lectura, però en escoltar que Ruiz feia es-ment a les injustícies que al seu entendre estan patint els veïns de la Miralba, Puigi-bet va començar a parlar interrompent la veïna per tal que la sala no pogués captar el que deia Ruiz. Aquesta no es va aturar i va llegir tot l’escrit, mentre que uns veïns van desplegar una gran pancarta que deia: “Sí al diàleg, sí al fraccionament, no als embargs de sous”.

En acabar la lectura, Ruiz va lliurar una còpia de l’escrit a cada grup polític i va seure a la sala, mentre el públic assistent sol·licitava l’alcalde que respongués a l’escrit. L’alcalde va ordenar el desallotja-ment de la sala i en veure que ningú li feia cas, va sol·licitar la presència dels agents dels Mossos d’Esquadra.

Segons testimonis consultats per l’Espí-gol, fins a vuit agents van accedir a la sala, adonant-se’n que no hi havia cap altercat. Per això, van voler parlar amb l’alcalde, ja que ells no veien res anormal. Atès que els veïns seguien als seus llocs, l’alcalde va amenaçar dient que sol·licitaria la pre-

L’alcalde de la Bisbal fa venir els Mossos per expulsar de la sala de plens a uns veïns

sència dels agents anti-avalots, segons ha explicat la representant dels veïns de La Miralba.

Poc després de dialogar amb els Mos-sos, els veïns van decidir sortir de la sala, llegir l’escrit a la porta de l’Ajuntament, i junt amb els membres dels grups mu-nicipals a l’oposició, CiU i PSC, es van personar a la Comissària dels Mossos per denunciar Puigibet pel seu tracte “vexatori que atempta contra els principis fonamen-tals de la Constitució, com és el dret a la llibertat d’expressió”.

Unes 140 persones es van reunir el dia 17 de juliol al bar social de la urbanització Can Gordei de la Bisbal, per sopar una paella popular, en senyal de suport als propietaris de les parcel·les, davant la decisió de l’alcalde d’expropiar-los el local social, segons han informat els veïns.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

___________________________

Page 17: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 17

EL MONTMELL - Alguns veïns del Montmell s’han posat en contacte amb l’Espígol ara fa poc, informant-nos, preo-cupats, que enguany no hi ha l’habitual vi-gilància dels guaites forestals al municipi. Sospitaven que la Generalitat, per retallar el pressupost, hagués suspès aquest ser-vei de vigilància contra els incendis que se sol realitzar durant l’estiu.

Aquesta revista ha intentat contrastar aquesta informació amb el servei de premsa dels Bombers de la Generalitat -l’únic organisme autoritzat a facilitar in-formació al mitjans de comunicació- però encara no hem rebut cap resposta oficial, a part d’una breu conversa telefònica en la que van assegurar que la torre de guaita del Montmell està operativa.

Tot i això, hem pogut esbrinar -de mane-ra no oficial, parlant amb les nostres fonts en el cos dels bombers- que el punt de vigilància montmellenc, ubicat al Puig de la Cova, no s’ha suspès, però que també és cert que a hores d’ara no hi ha cap guaita, ja que no es van cobrir les places de la convocatòria que la Generalitat ha-via fet fa mesos, igual que tots els anys. També ens han dit, que aquest no és l’únic punt a Catalunya que s’ha quedat sense guaites forestals per falta de candidats per a aquesta feina que normalment es realit-za des de juny a mitjans de setembre. Al Montmell, en anys anteriors solia haver-hi dues persones que es tornaven, treballant 9 hores, dia sí, dia no.

No és un fet greuTot i això, els bombers experimentats

amb els que hem parlat, opinen que aquesta no és una situació molt greu, ja que avui dia, segons comenten, el punt

ST. JAUME - Una vintena d’aficionats a les caminades llargues van fer, a principi de juliol, el recorregut entre Sant Jaume dels Domenys i Montserrat, caminant de les quatre de la tarda fins a les deu del matí.

BELLVEI - La Llar Municipal de Jubilats de Bellvei va celebrar el dia 4 de juliol la seva festa anual, que enguany ha estat protagonitzada per l’homenatge a Jaume Santó, qui ha estat president de l’entitat durant els darrers 22 anys.

BELLVEI - L’Ajuntament de Bellvei ha informat que durant els darrers dies la Borsa de Treball ha trobat feina per a 10 persones que estaven a l’atur. La gent que estigui inte-ressada en utilitzar aquest servei pot deixar el seu currículum a l’Ajuntament de 9 a 14h, o bé al Centre Cívic, de 16 a 21h. També es pot trobar informació al web municipal.

La Borsa de Treball de Bellvei troba feina a 10 persones més

LA BISBAL DEL PENEDÈS - Durant aquest mes de juny es va formar el grup promotor La Bisbal Decideix per tal de realitzar la consulta sobre la Independència. Va ser pre-sentada una moció a l’Ajuntament de la Bisbal perquè donés suport a la consulta i en el transcurs del darrer ple es va donar suport al “Dret a Decidir” i a la moció presentada.

Es forma la plataforma La Bisbal Decideix

L’ARBOÇ - L’arbocenc Antonio Sanchez enguany celebra 25 anys de les seves caminades anuals de l’Arboç fins a Montserrat. Des de fa uns anys, un mes més tard d’aquesta caminada, també en fa una sortint del Vendrell.

Els boscos del Montmell es quedaran aquest estiu sense la vigilància dels guaites

de guaita ha perdut una mica la seva importància d’abans, des que tothom té un telèfon mòbil, sobretot en les zones molt poblades. Per aquesta mateixa raó, segons ens han comentat, ara en algunes zones de Catalunya s’està passant a les instal·lacions automàtiques, equipades amb videocàmeres. Els bombers amb els que hem parlat també han destacat que reben molt més avisos de la gent que dels guaites, ja que a vegades són els propis veïns de la zona els primers en detectar l’incendi, abans que el guaita pugui arribar a veure la cortina de fum, degut a les con-dicions geogràfiques o meteorològiques.

Però també hi ha un altre punt de vista, el dels representants dels guaites fores-tals, que afirmen que no es pot basar la detecció de focs forestals en la confiança que ja hi ha prou gent amb telèfon mòbil, perquè aquestes persones es concentren només en zones urbanes i no forestals, és a dir, que hi ha grans ombres de cobertura a les àrees rurals i muntanyoses, i també perquè, com afirmen, la majoria de per-sones confien que els bombers ja estan avisats.

_________________________________________________________

_________________________________________________________Homenatgen Jaume Santó a la festa dels jubilats de Bellvei

_________________________________________________________

Page 18: ESPIGOL JULIOL 2010
Page 19: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 19

CALAFELL - Dimecres al vespre, just quan tancàvem aquesta edició, l’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va oferir una xerrada informativa als veïns i comer-ciants de la zona de la platja i als del municipi en general vers el problema creat vers el possible enderroc de la Confraria de Pescadors que facilitaria que el nou passeig marítim tingués un museu a l’aire lliure centrat en el món de la pesca.

Com és sabut, l’edifici dels pescadors que també acull la Llar del Pescador Jubilat, té una concessió del Govern central fins l’any 2018. Ara que l’Ajunta-ment de Calafell ha demanat ajut per fer front a les despeses, el Govern central ha suggerit l’Ajuntament que arribi a un acord amb els pescadors per poder enderrocar l’edifici on, a proposta de l’alcalde, es proposa ubicar un edifici de vidre que contindria un museu a l’aire lliure, destacant la maquinilla d’arrosse-gament de barques.

Amb tot això, l’alcalde va proposar els responsables de la Confraria un local per als jubilats a la seu de l’antic cinema Iris, que és propietat de la Confraria i està llogat a l’Ajuntament, i un espai per als pescadors al port de Segur. Tot i que en un principi semblava que s’arribaria a un acord satisfactori per a les dues bandes, al final els pescadors no han signat la cessió de l’edifici, dient que no

Jordi Sánchez assegura que continuarà treballant perquè Calafell tingui el millor passeig marítim

CALAFELL - Com és costum cada mes de juliol, el dissabte, dia 17, tingué lloc a la platja de Calafell la tradicional processó pels carrers de la platja i per la mar en honor a la Verge del Carme. Després de l’ofici que va realitzar mossèn Eduard Arrufat, la imatge de la verge va sortir de l’església escoltada pels tripulants del Bot Salvavides. Ja a la platja van instal·lar la imatge damunt de l’embarcació, on també van viatjar l’alcalde Jordi Sánchez i el sacerdot. Ja a la mar, van fer un recorregut acompanyats de vint-i-sis embarcacions, entre elles el llagut dels Vogadors de Calafell. Un cop retornada la imatge a la platja, el Bot Salvavides va fer la acostu-mada exhibició fent fins a sis tombs.

Molta participació a la processó de la verge del Carme a la platja de Calafell

se’n enfien de les promeses de l’alcal-de i perquè saben que l’informe Auken 2009 de la Unió Europea deixa ben a les clares que “cal una revisió urgent de la llei, perquè s’entén que és arbitrària”, tal com va dir en una roda de premsa el regidor convergent Joaquim Vidal. Amb tot això, CiU ha assegurat que en cap moment han pressionat els responsa-bles de la Confraria.

A més a més, la plataforma Salvem la Confraria continua recollint signatures per intentar evitar l’enderroc del local -ja en té prop de 2.500- i per al pròxim divendres, dia 23 de juliol, per la tarda, preparen una cadena humana.

Dimecres, dia 21, al vespre, l’alcalde Jordi Sánchez va explicar tot el que s’ha fet per intentar arribar a una solució sa-tisfactòria i, tot i l’actual oposició dels pescadors, va assegurar que “continu-arem treballant per no perdre aquesta oportunitat històrica de poder gaudir d’un gran passeig marítim amb un museu a l’aire lliure del qual en podem ser referència”. L’alcalde ha reconegut aquests dies que, tot i que es mantingui l’edifici de la Confraria, les obres del passeig i de la recuperació mediambi-ental de la platja que amb una aportació de 7 milions farà el Govern central, es podran realitzar igualment, deixant per més endavant l’espai davant la Con-fraria.

CALAFELL - L’Organisme Autònom Municipal de la Fundació del Castell de Calafell (OAFCC) ha rebut una subvenció europea de 17.000 euros en concepte de formació i mobilitat dels agents implicats en l’acció educativa d’aquest museu. Després de presentar-se a la convocatòria de la Direcció General d’Educació i Cultura de la Comissió Europea, el 14 de juliol, l’OAMFCC va ser informada que havia rebut aquesta subvenció.La finalitat d’aquesta convocatòria és millorar la qualitat dels sistemes d’ensenyament i aprenentatge en l´ambit europeu, tant en el camp de l’educació formal com informal.

Subvenció europea per a la Fundació Castell de Calafell_________________________________________________________

Page 20: ESPIGOL JULIOL 2010

PUBLICITAT

Quins tres desitjos li demanaries a la llanterna d’Aladí per a Calafell?

Saludos

_________________________________________________________

Hola a todos, estamos de nuevo aquí, y otro mes ha volado.

Tanto tiempo esperando la temporada y ya ha pasado la mitad. Eso sí, se han celebrado ya dos fi estas mayores, y por fi n hemos inaugurado la plaza de l’Ajuntament, en el pueblo. Estamos en plenas negociaciones sobre el futuro de la Confraria de pescadores, pero los asuntos pendientes del día a día em-presarial siguen ahí, No quiero hablar de la cantidad de empresas que se han destruido en nuestra provincia en los últimos dos años, pero sí intentar ver algunos aislados y solitarios “brotes verdes”, sólo gracias, como siempre, al empuje y la ilusión de algún empre-sario. Volviendo a Calafell, queremos recordar a todos nuestros amigos que lo gobiernan que aún quedan días para

acabar el verano, que intentemos recu-perar la calidad perdida y que cada uno haga examen de conciencia sobre sus responsabilidades. Sobre todo en los ámbitos más relacionados con nuestra principal economía: EL TURISMO.

El comerç urbà és un dels motors de l’economia. És necessari que el ciutadà de a peu tingui al seu servei un professional en les rebaixes, per poder donar servei i assessorament per comprar bé i amb bona qualitat.

En els últims mesos a Calafell s’han incorporat noves empreses del sector comerç que han apostat pel nostre municipi. Crec en la importància i l’obligació de tots de facilitar i ajudar a totes les noves empreses, i les que no són tan noves, i que duen anys apostant i obrint les seves portes diàriament per poder seguir donant servei a tots els visitants tant en època de rebaixes com la resta de l’any.

Amparo Guillem, membre de la Junta Directiva i repre-sentant del sector Comerç de Fòrum Calafell

El comerç és el motor de l’economia

El president de la nostra entitat, Massimiliano Revello, ha mantingut diverses reuni-ons amb els representants municipals per poder aconseguir un espai a la zona del Port de Segur amb la fi nalitat de poder oferir un major i millor servei als nostres associats i alhora tenir més representativitat. És un tema que s’està treballant, per això esperem poder donar més informació en les pròximes revistes.

Fòrum demana poder ser present al port de Segur

Promoció per al associats!Si ja sou associats de Fòrum i disposeu d’un segon local o teniu una segona em-presa, la podeu inscriure per nomes 50 euros anuals.Si porteu un nou associat, us farem un 50 per cent de descompte en la vostra quota quadrimensual.

Promoció per a nous associatsTotes les noves empreses que es donin d’alta abans del 31 de juliol tindran una quota dels sis mesos del 2010 de 50 euros!

És un nou i elegant local que va obrir les seves dues portes el dia 1 de juliol. El local, construït per empresaris locals i que té 45 metres de llarg, té la seva en-trada central per l’avinguda Sant Joan de Déu, 21, però també s’hi pot accedir pel carrer Jaume Jané. Aquest nou local de gran qualitat en el que no es pot fumar és d’un ambient domòtic, això vol dir que va variant al llarg del dia; així, per la nit, es reconverteix en una cocteleria.

L’oferta que ofereix és molt àmplia, ja que pel matí es pot esmorzar amb pas-tissos artesanes i una àmplia varietat de creps, gofres, sucs naturals i smoothies (fruita natural). El local, regentat per Raquel Conde, també ofereix una àmplia varietat de cerveses d’importació i una variada gamma de tes, rooibios, aperitius, tapes, amanides espectaculars, pizzes

fetes a la pedra, etcètera. A més, cada di-jous organitza un espectacle per als seus clients (monòlegs, jazz, salsa, petites escenes teatrals,…). I a la seva entrada hi ha a terra un poema de benvinguda de Pablo Neruda en francès.

Resumint, és un local amb molt de glamour a primera línia de la platja de Calafell.

Nous associats a Forum Calafell: Charlotte Calafell

Sopars-tertúlia, mesos de setembre i octubre23 de setembre: El nostre associat Assessorament Grup Vandellòs ens parlarà de l’augment de l’Impost del Valor Afegit (IVA): de la modifi cació dels tipus d’IVA; de les qüestions problemàtiques en la rectifi cació de factures, i de la recuperació de l’IVA davant la morositat.

Octubre: encara sense data, s’està treballant en organitzar un sopar-tertúlia sobre la modifi cació de la Reforma Laboral. A la revista del mes de setembre, es publicarà la data concreta.

Sortida a unes cavesDes de Fòrum estem treballant per organitzar una sortida per visitar unes caves per tal de veure in situ com s’elabora el cava. Serà una sortida en la qual aprofi tarem per poder dinar a les mateixes caves i fer un intercanvi d’experiències professionals Net working (treball en xarxa).

Pròximes activitats de Fòrum Calafell

Mari Carmen Espart (Llibreria Segur. Ronda Universitat, 1, Segur de Calafell)-Que la situació econòmica permeti estimular la compra.-Que no sigui estiu només els caps de setmana.-Poder demanar cinc desitjos més.

Joan Carles Guasch (J.J. Fusters Meca. Av. De Bellvei, 40, Bellvei)-Formació dels empresaris, perquè: a empresaris mes ben formats, millors negocis.-Menys queixar-se de la crisi i de l’ajuntament i que facin ells accions perquè les coses siguin com ells vulguin.-Que no siguin individualistes i pensin en col·lectiu, un poble amb el comerç unit i tots a una és molt més atractiu per a la clientela.

David Malagarriga (Calafell 66 – Calafell Palace. St. Joan de Déu, 83, Platja de Calafell)-Que es fi nalitzin les obres del Passeig, deixant-nos el nou Passeig i la platja més bonics i envejables del Mediterrani. -Que poguéssim tenir el nostre poble net i segur.-Que poguem dir que el comerç de Calafell ha passat la crisi sense adonar-nos-en.

Toni Oliver (Gintonic Comunicació. Igualada, 12, Calafell)-Que el comerç sigui capaç de construir una visió comuna de la tipologia de client.-Que consolidi una oferta comercial adient a la mena de públic objectiu decidit.-Que l‘administració del municipi treballi de la mà del comerç._________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Podemos identifi car ciertos mecanis-mos que pueden mejorar las habilidades de los gobiernos locales para actuar como catalizadores e impulsores del crecimiento económico: 1. Construcción de estrategias loca-les efectivas (publicat el mes passat).2. Asociaciones, plataformas y alian-zas.3. Afi anzamiento de la fl exibilidad en la administración de políticas. Asociaciones, plataformas y alianzasLos gobiernos intervienen en muy diver-sas formas a nivel local, pero raramente dichas intervenciones se coordinan de forma efectiva. Las normativas y las intervenciones fragmentadas (parciales) a corto plazo son lujos que nuestras economías ya no pueden permitirse. Se deben diseñar e implementar estrategias cuidadosamen-te equilibradas para que todas las partes utilicen sus limitados recursos para en-contrar las coincidencias compartidas en las prioridades económicas a nivel local. La consecución de fl exibilidad local no implica necesariamente una descentralización, por el contrario la fl exibilidad a nivel de los actores locales (ayuntamientos, colaboradores, Consell Comarcal, asociaciones locales…) es mayor en sistemas centralizados. Para conseguir más fl exibilidad se requiere que cada actor local se responsabilice mutuamente de las acciones de cada uno de sus asociados.

Para la creación de políticas locales que ayuden a las economías locales a emer-ger de la crisis es necesario que:-Se capitalicen las sinergias entre servi-cios y programas.-Aunque la política pública local se ve en muchas ocasiones como una talla para todos, esta crisis y su impacto en las comunidades es variable. Flexibilidad es la palabra más necesaria y aplicable para que las agencias locales puedan trabajar conjuntamente y responder a las necesidades locales y buscar opor-tunidades creando fuerza local.-Entendamos que los líderes empresa-riales locales son, en general, los con-ductores detrás del desarrollo exitoso de una comunidad local. Las capacidades se fomentan y la confi anza se ubica en los que no tienen miedo a tomar ciertos riesgos para obtener el éxito.Paralelamente a estas iniciativas los gobernantes debieran crear las condici-ones y proveer de los recursos necesari-os para monitorizar y evaluar el impacto de políticas y programas locales. Dema-siado a menudo, el proceso de evalua-ción se ve como un proceso posterior. Es vital para la distribución racional de los recursos públicos la creación de un fl ujo de información mejorado y con da-tos más fi ables que permitan un análisis efectivo de los resultados y por lo tanto permita el rediseño de políticas si fuera necesario para mejorar su efectividad en la base.

Tony Artigas Gil

Construcción de estrategias económicas locales efectivas

Page 21: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 21

CALAFELL - L’alcalde de Calafell i president del Consell Comarcal del Baix Penedès, Jordi Sánchez, ha demanat en un acte públic, on estava present el delegat del Govern estatal a Catalunya, Joan Rangel, i el president d’Adif, Antonio González Marín, que Calafell i la comar-ca s’integrin en el marc de l’Autoritat del Transport del Camp de Tarragona i puguin gaudir així dels avantatges de la tarifa integrada (bitllet únic). L’alcalde reclama que els trens que van a Tarragona circulin amb més freqüència.

Sánchez ha anunciat que ha mantingut converses en aquest sentit amb el conse-ller de Política Territorial de la Generalitat, Joaquim Nadal. “És un tema que s’està treballant perquè és una necessitat dels ciutadans, de la mateixa manera que ja formem part de l’Autoritat del Transport Metropolità de Barcelona”.

El delegat del Govern central a Catalunya i el president d’Adif han presen-tat aquests dies a Calafell les inversions

per a les obres de les estacions de Calafell i Segur de Calafell, que sumen més de 6,1 milions d’euros i estaran acabades en sis mesos. L’alcalde s’ha felicitat en tractar-se “d’una bona notícia” i ha recordat que “a l’inici de l’actual mandat municipal va ser una de les peticions que vam demanar accelerar”.

L’alcalde de Calafell ha mantingut diver-ses reunions durant aquest mandat amb alts representants d’Adif per aconseguir millores en les estacions, que inclouen el tancat de les mateixes, tema que s’ha pogut desllorigar i on ja s’estan fent noves actuacions.

Adif invertirà 6 milions d’euros en millorar les estacions de Calafell i Segur

CALAFELL - Gairebé quatre anys després dels fets, les restes de la víctima Carolina Ortiz encara no han aparegut, però ja s’apropa el dia del judici al qual seran sotmesos els joves Víctor A.O, de 26 anys, fill de la víctima, i Gemma O.M., de 23, companya sentimental de l’encau-sat. Aquests dies s’ha sabut que el fiscal que porta el cas succeït el 30 d’agost del 2006, ha sol·licitat al jutge unes penes de 20 anys de presó per un delicte d’assas-sinat i cinc mesos més per profanació de cadàver. A més, demana que els dos en-causats abonin 60.000 euros a cadascuna de les altres dues filles de la víctima, de 46 anys. L’acusació particular, representada pel lletrat Damià Tarragó, és la mateixa que la del fiscal amb la variant que eleva a 75.000 euros la indemnització a cada filla de Carolina Ortiz. Segons les investigaci-ons, els dos joves haurien matat i esquar-terat la víctima, restes que haurien estat abocades a un contenedor de brossa a la part alta de Cunit.

El fiscal demana 20 anys de presó per als autors del crim de Carolina Ortiz, de Calafell

La investigació que llavors va començar la Policia Judicial de la Guàrdia Civil, va permetre detenir i, poc després, empreso-nar els dos joves el 6 de novembre al nou domicili que llavors ocupaven al número 25 del carrer Emilio Rodríguez Pita de Segur. De la seva banda, el relat que en fa l’advocat que defensa els dos joves em-presonats és molt diferent, ja que desvia l’atenció cap a la parella sentimental de Carolina, que en el seu dia va testificar que el dia 1 de setembre havia sopat amb la víctima i havien passat la nit amb ella.

_____________________________________________________________________________________________________________________

El Port Segur-Calafell va rebre el dia 7 de juliol a Torredembarra la Bandera Blava per la seva qualitat

CALAFELL - El dia 7 de juliol la directora de Port Segur-Calafell, Rosa Flores, va rebre un any més la Bandera Blava que certifica el bon nivell de qualitat ambiental i de serveis de les seves instal·lacions, inaugurades ara fa tot just cinc anys. El port ubicat a Segur de Calafell va ser un dels 19 ports catalans que van rebre aquesta distinció en un acte que va presidir Oriol Balaguer, director general de Ports, Aeroports i Costes del Departament de Política Territorial i Obres Públi-ques de la Generalitat (DPTOP). La directora del port Rosa Flores, ha dit a l’Espígol que “per a nosaltres és tota una satisfacció que en els cinc anys que portem de funcionament, sempre hem estat distingits amb la bandera blava, el que certifica que el port de Segur-Calafell és un port de qualitat ambiental i de serveis”.

Page 22: ESPIGOL JULIOL 2010
Page 23: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 23

CALAFELL -Els responsables d’Es-querra Republicana de Catalunya (ERC) al Baix Penedès, han tramès un escrit a l’alcalde Jordi Sánchez perque aquest convidi el regidor republicà Carles Rión a abandonar el Grup Muni-cipal d’ERC i passi al grup dels regidors no adscrits. El motiu és que la direcció d’ERC hauria acordat obrir expedient al regidor i encetar el tràmit d’expulsió de Rion de la formació liderada per Joan Puigcercós. Segons ha explicat l’alcalde calafellenc, “l’expulsió de Rión, que recordo és advocat i sap de lleis, és cautelar, per tant, encara avui no és definitiva. Per tant, ara no és el moment que Rion passi al grup dels regidors no adscrits, on entenc que, més tard o més

ERC demana l’alcalde que el regidor Carles Rion passi al grup dels regidors no adscrits

CALAFELL -Just a l’inici de la Festa Major del poble de Calafell i com ve sent habitual, l’Ajuntament va fer un acte de reconeixement als tres equips sèniors que la passada temporada 2009-10 han assolit l’ascens de categoria. Es tracta dels dos equips de futbol del Club de Futbol Calafell -el masculí i el femení- i l’equip A del Club Bàsquet Calafell. També es va homenatjar el primer equip del Club Patí Calafell que el passat mes de febrer va assolir per primer cop a la història la Copa Principe.

Reconeixement esportiu a quatre equips sèniors

CALAFELL - El divendres, dia 16 de juliol, els membres de la Patrulla de Auxilio Marítimo, que han recuperat la seva antiga seu, van celebrar la festivitat de la Mare de Déu del Carme cantant la Salve Marinera a la verge i amb un posterior refrigeri al qual van-hi assistir els exalcaldes Josep Parera i Joan Maria Triadó, així com la regidora Olga Elvira. Els membres de la patrulla van agrair Esteban Franco i Elena Santos la seva dedicació i constància a poder mantenir l’esmentada seu.

La Patrulla de Auxilio Marítimo va celebrar la festivitat de la Mare de Déu del Carme

CALAFELL - Ahir per la nit un espectacular correfoc amb els Diables Guaite’ls de Calafell i la colla convidada l’Espurna Diabòlica de Reus va posar punt final a quatre dies de festa per als veïns de Calafell. L’acte de foc va començar amb la lectura dels vuit versots en els que la majoria dels membres de l’equip de govern no van sortir massa ben parats. A tall d’exemple reproduïm un dels versots de la colla calafellenca, que enguany ja ha complert la majoria d’edat, és a dir, els divuit.

Un espectacular correfoc posa punt final a la Festa Major de Calafell

Triadó! Ara vas amb el Parera?Et vens al millor postor per omplir-te la cartera.Després de l’últim fracàs encara no et fas enrere?Que la gent ja està cansada, deixa pas a la cantera.

Vol salvar la Confraria!Quanta hipocresia!Si mentres tu vas manar,tot ho vas edificar.Des de l’Espineta fins a Cunitno vas guardar ni un pam,ni una duna ni un racó,tot va anar a pastar fang!

Sánchez i Olivella, si us plau!Ara vindran eleccionsi rajareu del Parera

Però si torna a ser clauus baixareu els pantalonsi li correreu al darrera.

Ja està bé d’analfabetsremenant les cireresprou de Romero i Pareraprou mentiders de tercera!

Llucifer, Llucifer. Jo bon diable seré ia tu rei de l’infern et votaré!

aviat, haurà d’anar Rión”. Tot i aquesta possibilitat, Sánchez, que està molt satisfet del treball del jove polìtic, ja ha avançat que “si Rion deixa de ser regi-dor d’ERC, continuarà al govern”.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 24: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA24

El dia 16 d’aquest mes i en el decurs de l’acte de cloenda del curs actual, la Universi-tat Progressista d’Estiu de Catalunya va premiar la mediadora cultural de Cunit, Fàtima Ghailan, per la seva trajectòria i treball realitzat en favor de la raó democràtica. L’acte va tenir lloc a l’Aula Magna de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, en un acte en el que també es va premiar la trajectòria política i cultural de José Saramago, qui va ser membre del Consell Rector de la UPEC. Els guardons els van lliurar Vicenç Navarro, rector emèrit de l’UPEC i Jordi Serrano, rector de la Uni-versitat. La Universitat Progressista d’Estiu de Catalunya està organitzada pels partits polítics progressistes, els sindicats i els moviments socials i altres associacions, amb el suport del govern català i altres institucions de Catalunya, amb la intenció de promoure una reflexió entre les forces d’esquerra sobre diversos temes de caire social, polític i internacional.

L’UPEC premia la cunitenca Fatima Ghailan per la seva trajectòria en favor de la raó democràtica

CUNIT - A través d’un full informatiu, l’alcaldesssa Judith Alberich ha aprofitat l’arribada dels visitants per adreçar-se a ells i, de pas, fer unes reflexions per-sonals. Alberich admet que molts cops costa prendre decisions que són de l’in-terès general i diu que li preocupa trobar formes que ajudin els veïns a alleugerir l’economia pròpia. Alberich destaca que Cunit és pioner en oferir línies de sub-vencions i bonificacions i prestacions socials i recorda que les persones em-padronades poden gaudir de fins a un 50 per cent de bonificacions en impos-tos, taxes i preus públics: “És la nostra manera de fer justícia social perquè les persones de la segona residència tam-bé rebeu els serveis municipals”.

En l’escrit la política socialista tam-bé assenyala que el govern que lidera compleix amb el compromís adquirit:

L’alcaldessa s’adreça als veïns i els recorda que es treballa per millorar la qualitat de vida

CUNIT - El dia 1 de juliol es va ce-lebrar al Jutgat número 2 del Penal de Tarragona el judici pel cas Fàtima Ghailan , arran de la denúncia presen-tada per l’actual mediadora cultural de l’Ajuntament de Cunit contra Mohamed Benbrahim -imam de Cunit-, dues de les seves filles i Abderrahman El Osri, que ostenta el càrrec de president de la Associació Islàmica de Cunit.

Intercanvi d’acusacionsAl matí, en la seva declaració pública,

l’imam de Cunit va negar haver ame-naçat Fàtima Ghailan, la mediadora cultural que el va denunciar. Mohamed Benbrahim va afegir que va ser la tre-balladora municipal qui el va insultar i escopir un dia quan van coincidir al car-rer. L’imam, un dels quatre acusats, va afegir que la mediadora li va dir que era un lladre i un terrorista. Al judici el fiscal va argumentar que va ser l’imam qui va amenaçar Ghailan dient-li textualment que “no duraràs ni un dia més a Cunit”. Benbrahim va sorprendre tothom en dir que no té cap problema pel fet que Fàtima vagi pels carrers de Cunit sense el vel islàmic.

L’altre encausat, Abderrahman El Osri, president de l’Associació Islámi-ca, va assegurar que no té cap relació amb la denunciant. Els dos acusats sí van admetre que van signar una carta per tal que l’Ajuntament de Cunit cridés l’atenció a la mediadora tot i que en cap cas perseguien que Ghailan perdés el

seu lloc de treball. Els dos van coincidir en dir que la recollida de signatures contra Fàtima Ghailam, es va fer perquè les dones musulmanes de Cunit tenien queixes de la mediadora cultural.

A la sessió de la tarda, va declarar la denunciant, qui es va reafirmar en les coaccions rebudes per part de l’imam. Segons la dona, el 22 de novembre del 2008 quan es van trobar pel carrer, ell li va dir que “no veuria créixer els seus fills”. Ghailan va destapar que les amenaces i coaccions eren perquè els acusats volien la seva plaça de treball per a una altra persona. També va re-latar els lamentables fets ocorreguts el 22 de novembre del 2008, en què al carrer van coincidir Fatima i el seu marit amb l’imam i la seva filla: “Em van insultar i ens van perseguir i ens vàrem haver d’amagar en un bar, després que la filla de l’imam agafés el meu marit pel coll”. Aquesta persecució la va presen-ciar casualment el jutge de Pau, Josep Maria Gràcia, que també va ser citat a declarar. El fiscal que porta el cas sol-licita unes penes de cinc anys de presó i la prohibició de no poder apropar-se a menys de 500 metres de la denunciant tant per a l’imam Mohamed Benbrahim com per a Abderrahman El Osri. El fiscal demana per a la dona i la filla de l’imam una pena de dos anys. A més, el fiscal sol·licita al jutge que els acusats abonin a Fàtima una indemnització de 2.000 euros per compensar-le pels danys morals.

Vist per a sentència el judici contra l’imam i les altres persones encausades pel ‘cas Ghailan’

“Hem baixat els impostos i hem con-gelat les taxes municipals; la gestió diària d’un Ajuntament implica una gran responsabilitat, i l’esforç que fem cada dia ens dona moltes satisfaccions, es-pecialment quan veiem que us estem ajudant just en els moments complicats que ara vivim”.

L’Agrupació Socialista de Cunit (PSC) ha repartit pels carrers un fulletó en el que acusa els tres partits de l’oposició (CiU, ERC i ICV) de dir set mentides vers el tema de la revisió del cadastre. Així els socialistes diuen que:

L’ oposició ha dit: 1- L’Ajuntament de Cunit va amagara l’oposició la revisió del cadastre

2- L’Ajuntament va fer la revisió perquè va voler.

3- La revisió cadastral incrementarà l’IBI un 400 per cent a cada domicili.

4- El cost dels treballs previs a la revisió estava manipulat per l’empresa que els va fer.

5 - L’Ajuntament aprofita la revisió cadastral per incrementar els impostos municipals.

6- Xavier Salvadó, president de la Federació de Veïns (FAV) ha insinuat en públic que l’alcaldessa no és sensible a les demandes dels veïns. .

7- Cunit és el municipi amb els impostos més alts de Catalunya.

El govern diu:

1- ERC i ICV van aprovar en un ple la revisió i CiU va donar-ne el seu suport.

2- L’Ajuntament va fer la revisió per llei.

3- Amb l’aplicació de la bonificació del 10 per centr anual, la revisió ha comportat un augment mitjà del 19 per cent.

4- Un perit del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha avalat els cost dels treballs i diu son correctes.

5- L’Ajuntament està rebaixant un 10 per cent anual el tipus de l’IBI que el 2011 quedarà en un 0,7 per cent.

6- L’alcaldessa va proposar al president de la FAV crear una comissió paritària de control dels pressupostos del 2010 i 2011 i aquest es va negar.

7- Amb la reducció al 0,8 per cent, el tipus d’IBI de Cunit se situa entre el 296 i el 317 dels 946 municipis de Catalunya.

El PSC de Cunit diu que els grups de l’oposició menteixen vers el tema del cadastre

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 25: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 25

CUNIT - El dilluns, dia 28 de juny, l’Ajuntament va celebrar una sessió de ple extraordinària que va durar cinc hores i va acabar només amb els nou regidors de govern, ja que els set de l’oposició van marxar, tots ells, disgus-tats amb l’alcaldessa Judith Alberich.

De fet, els punts que va acaparar tota l’atenció van ser el segon i el tercer, que es van tractar alhora, ja que els dos eren mocions molt semblants referents a la prohibició de l’ús del burca i del nicap als equipaments municipals: la primera moció, presentada ja fa dies pel Grup Municipal Socialista, i la segona, presentada després pel Partit Popular. D’aquesta manera el consistori va apro-var per majoria amb l’abstenció de CiU, ICV i ERC, vetar l’ús del vel integral i qualsevol altra vestimenta que tapi el rostre. Ho va fer amb els nou vots dels regidors de l’equip de govern, incloent-hi el de la que fins aleshores era regidora d’Immigració, Sílvia Martínez, que pocs dies abans, a través del diari El País, s’havia mostrat molt crítica amb el PSC i amb la idea de prohibir les vestimentes de les dones musulmanes. Per això, al ple, Sílvia Martínez va demanar discul-pes al partit i tot i reiterar que no estava del tot d’acord amb la moció, va votar-hi a favor desdient-se de l’abstenció que havia avançat.

La mateixa alcaldessa i senadora Judith Alberich, defensora de la mo-ció que fa unes setmanes al Senat va

Ja no es pot accedir amb el vel islàmic a les dependències municipals de Cunit

votar en contra d’una moció semblant presentada pel Partit Popular, va dir que la moció aprovada pel consistori “aposta clarament per la convivència i pretén potenciar la igualtat i la llibertat de les dones”. La senadora va recordar que a Cunit hi conviuen homes i dones de seixanta nacionalitats, i que “cal que tothom pugui conviure amb seguretat i llibertat”.

Des de l’oposició, la convergent Montserrat Carreras va dir que la mo-ció no aporta res de nou per millorar la situació dels immigrants, per afegir que “des de CiU creiem que cal establir millors polítiques d’immigració enlloc de sortir tant als mitjans de comunica-ció”. Tant Ivan Faccia (ERC) com Toni Martínez (ICV) van lamentar l’especta-cle mediàtic que havia generat la pre-sentació d’aquesta moció i van criticar que la decisió es prengués ara “amb finalitats electoralistes”.

EnrenouL’enrenou i tibantor va esclatar quan

la gran majoria dels mitjans de comuni-cació ja havien abandonat la sala i quan es tractaven aspectes econòmics i del conveni amb els treballadors. Una des-afortunada frase de l’alcaldessa va fer que els regidors d’ERC i ICV decidissin abandonar la sala. Després que la líder de CiU, Montserrat Carreras n’expli-qués els motius, els sis regidors de la federació també van marxar.

CUNIT - La regidora socialista de l’Ajuntament, Sílvia Martínez, que fins ara portava el tema d’immigració i ara fa poc, en una entrevista publicada a El País, va criticar durament la iniciativa del govern local de prohibir el burca als establiments municipals, ja no és regi-dora de Polítiques d’Igualtat al consis-tori cunitent, ja que ha estat destituïda per l’alcaldessa, segons va publicar El País. En la mateixa entrevista, Sílvia Martínez també va criticar el seu partit per no haver sabut portar aquest tema tan delicat. Ara és directament l’alcal-dessa, Judith Alberich, la responsable d’aquesta regidoria, que entre d’altres

Sílvia Martínez ja no és la responsable d’Immigració a l’Ajuntament de Cunit

temes inclou l’immigració. Segons co-menten des de l’Ajuntament, es tracta “d’una reestructuració per donar un nou impuls a aquesta regidoria”. No obstant això, Sílvia Martínez, que no ha volgut fer cap declaració al respecte, continua portant les regidories de Benestar Soci-al i Joventut.

Amb aquest canvi, l’alcaldessa por-tarà directament tota l’àrea d’Igualtat, el que vol dir que també serà la cap directa de la mediadora cultural, Fàtima Ghailan, que, en el cas del presumpte assetjament per part de l’imam, va cri-ticar el poc suport que havia rebut per part de l’alcaldessa.

CUNIT - Les feines prèvies a la revisió cadastral de Cunit estaven ben valorades, segons l’informe tècnic del perit desig-nat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC). Els portaveus dels grups municipals PSC i PP, Xavier Loren-zo i José Barquier, respectivament, han exposat en una roda de premsa el resultat de l’informe tècnic que van requerir al pe-rit, per tal d’obtenir un dictamen que valo-rés el cost econòmic de les feines prèvies a la revisió cadastral, que l’Ajuntament de Cunit va adjudicar l’any 2006 a l’Auxiliar de Recaudación.

Lorenzo i Barquier han detallat que la valoració del dictamen conclou, en base a la documentació aportada per l’empresa, que de la valoració de les feines descrites resulta un saldo a favor de l’Ajuntament de

14.521 euros.El portaveu del PP, José Barquier, ha in-

cidit en les manifestacions contràries dels grups de l’oposició: “Ara que reconeguin que s’han equivocat i que es detractin de les greus acusacions fetes. Aquestes fei-nes estaven ben valorades i l’Ajuntament estava obligat per llei a portar a terme una revisió cadastral”.

Un perit assenyala que les feines prèvies a la revisió cadastral de Cunit estaven ben valorades

_________________________________________________________

Page 26: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA26

CUNIT - El portaveu del grup municipal d’ICV a Cunit , Toni Martínez, ha reclamat que es reguli d’una forma mes respectuosa vers als veïns l’estacionament de vehicles pesants en les vies públiques del municipi ja que, segons ha explicat, la presència d’aquest tipus de vehicles aparcats en zones residencials i davant d’habitatges està provocant les queixes de ciutadans, sobretot per les nits i els caps de setmana, degut al soroll que provoquen.

Segons dades facilitades per Martínez, ara a Cunit hi ha censats 13 camions d’entre 3.000 i 10.000 quilos de càrrega, així com 7 vehicles de més de 10.000 qui-los, els quals, davant la falta d’un recinte habilitat on estacionar, aparquen en la via pública. En aquest sentit, ICV demana que es prenguin mesures: primer que les àrees expressament autoritzades per a l’estacionament que recull l’ordenança

ICV demana un aparcament per a vehicles pesantsde circulació de vianants i de vehicles estiguin allunyades dels habitatges i, en segon lloc, que s’habiliti una àrea de caràcter municipal, on aquest tipus de ve-hicles puguin estacionar sense provocar les queixes dels veïns. Per al portaveu d’ICV Toni Martínez “aquesta proposta no només beneficia els veïns sinó també els conductors, que guanyen en seguretat i en comoditat a l´hora d’aparcar.”

CUNIT - El Tot Natura 2010, que va arrencar el 12 de març i que clourà l’11 de desembre havent fet 37 rutes, afron-ta aquests dies la sortida més especial i completa feta mai per aquest grup. Es tracta d’una preciosa travessa de sis dies al cor del Pirineu Aragonès per tal de cele-brar els deu anys del Tot Natura, que com sempre, organitza la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Cunit.

Aquesta espectacular sortida passa per les valls de Bujaruelo, Ordesa, Gavarnie i Añisclo, al Parc Nacional d’Ordesa i Mont Perdut.

Es tracta d’una impressionant travessa que portarà els caminants als principals tresors dels Pirineus, passant per la Grand Cascade, la més alta d’Europa amb una caiguda de 422 metres, per la meravellosa Bretxa de Roland, pujant al Taillon, de 3.141 metres, veient la gruta glaçada de Casteret, recorrent tot el canyó d’Añisclo de dalt a baix i acaba donant la volta a Ordesa passant per els cascades d’Agripas, la Cova, la Cua de Cavall, les

grades de Soaso i baixant per la senda de los Cazadores. És possiblement una de les millors travesses que es poden fer als Pirineus.

Atesa la gran demanda que ha tingut aquesta proposta s’han organitzat dues sortides. La primera va començar dissab-te, 17 de juliol i acaba dijous, dia 22, i la segona s’iniciarà dissabte dia 24 i clourà el dia 29.

A més, el darrer dia d’aquest mes el Tot Natura organitza la sortida al Turó de les Mentides, a la comarca de l’Alt Penedès. Serà una sortida fàcil d’onze quilòmetres, que començarà a 2/4 de 8 del matí. Es una ruta circular a la serra de Crestabosc i de les Planes des d’Olesa de Bonesvalls; una sortida apta per a majors de sis anys ja que té un recorregut agradable, amb molt de bosc i sense cap mena de dificultat.

Més informació: Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament: 977 67 40 80 (urgències: 606 12 31 73) i [email protected].

Tot Natura celebra el seu desè aniversari amb una sortida especial al Pirineu Aragonès

La Plataforma per una Fiscalitat Justa i Sostenible a Cunit convoca una manifestació per al pròxim dissabte 14 d’agost a les 8 del vespre. Com de costum el punt de trobada serà al davant de la benzinera. Segons ha assenyalat Xavier Salvadó, president de la plataforma, el motiu de la convocatòria d’enguany és, “la delicada situació econòmica de l’Ajuntament que repercutirà en els veïns”.

Nova manifestació

La recent sortida de Tot Natura a Andorra

Page 27: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 27

CUNIT - Cinc dels sis capgrossos del municipi de Cunit van ser els grans protagonistes de l’inici de la Festa Major amb motiu de cumplir-se ja vint anys de la seva construcció. En la salutació, l’alcaldessa, Judith Alberich, va fer es-ment a ells i els va augurar llarga vida

Els capgrossos, els grans protagonistes de la Festa Major de Cunitentre nosaltres. Després, en el decurs del gran espectacle que va haver-hi, els capgrossos van aparèixer al balcó de l’ajuntament i després van baixar a la plaça de la Vila integrant-se totalment a l’espectacle, en el que també van parti-cipar-hi els Gegantons.

Atès que els versos d’enguany han aixecat molta polsaguera i atenent a peticions de ciutadans, reproduïm íntegrament els versos.

Diables i diablesses...Avui els diables fem deu anysel Drac en fa vint-i-cinc,dels únics que sentireu parlar és dels vint dels Capgrossos.L’aniversari hauríem de celebrar,però en Lorenzo no ens dóna ni cinc.Fins l’any vinent haurem d’esperar.Aquest si que els té ben grossos!

Aquest any estem d’aniversari,però no podem pas fer grescadoncs a l’ajuntament hi ha una frescaque li agrada sortir al diari!Que s’ha gastat tots els calersen mandangues i estilistes,a la saca no queda resperò no els faltarà per a les llistes!

Diables… foc! Diables… foc! Diables…foc, foc, foc! Diable sóc i serè, i pel cul us donaré.

El Mercadona ens han tongat;ara llavors qui trobarà un mercat?i el de Cunit?El de Cunit, aparcat!

Estem en època de rebaixes,no us alegreu abans de temps!Apreteu-vos bé les faixesque l’IBI encara pujarà més!

Polítics i politicons, ja n’estem fins als collons!

A l’ajuntament el destape ha arribat!

L’article d’ El País a tots ens agrada,menys a la Judit malcarada,i a la amiga del Pepé, a la única que el rostre han tapat.

Lorenzo, Lorenzo…prometo, prometoi a la gent pel cul se la meto.

A Santiago has anat pedalanti la policia l’edifici encara esperantde què t’has penedit, malparit,o és que tu també has col·locat gent a dit?

Què en penseu de Cal Pla? un edifici catalogat,però quina desgracia i vergonyade tenir-lo tan abandonat.

El casc antic voleu arreglarper una medalla mes poder guanyar!

Gegantons, gegantons, un any teniu,tot l’any hibernant heu estat,i encara una pregunta apart:apart de Cunit, on heu arribat?

Per acabar me’n torno cap a l’avern;fins aviat polítics, ens trobarem a l’infern!Us hem de felicitar mandataris,perquè aquí les forces del mal imperen:els de la policia perden salari,i els delinqüents arreu proliferen!

El Llucifer us vol donar les gràciesper la que teniu muntada, que a l’ajuntament hi han les màfiesmés grans de tota la contrada!

Llucifer, Llucifer, les bèsties portaré, el correfoc començaré!

Versots de la Colla Joves Diables de Cunit 2010

Page 28: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA28

CUNIT - Al igual que a tots els muni-cipis de l’Estat, de Catalunya i del Baix Penedès, el dia 11 d’aquest mes de juliol, a Cunit es va celebrar com mai el títol de campió del món assolit per primer cop a la història per la selecció espanyola, més coneguda com la roja. Els responsables del PP a Cunit van organitzar una pantalla gegant al Casal dels Joves -atès que el senyal de la TDT no arribava bé al Casal de la Gent Gran, que era on estava previst veure la final del mundial entre les seleccions d’Ho-landa i Espanya. Entre els nombrosos assistents, cal destacar la presència del diputat català Rafa Luna, que no es va separar de la bandera espanyola. Al final i, gràcies a l’oportú gol d’Andrés

A Cunit també es viu amb passió el primer títol mundial de la selecció espanyola de futbol

CUNIT - El delegat del Govern va pre-sidir el dissabte, dia 10 d’aquest mes, a Cunit el Dia de la Policia, durant el qual es va distingir dos comandaments dels Mossos d’Esquadra per l’eficàcia del cos. Es va reconèixer la tasca de l’intendent en cap de la regió policial del Camp de Tarragona, Jaume Giné, i el cap de l’ABP del Baix Penedès, l’ins-pector Joan Carles de la Monja.

El delegat del Govern al Camp de Tarragona, Xavier Sabaté, va recordar a Cunit que la Catalunya del segle XXI “és plural i diversa, i la construïm entre tots. Perquè sigui una Catalunya rica i plena són necessàries totes les opcions i sensibilitats”. Sabaté va demanar, en aquest sentit, “respecte per les nostres lleis i més si les hem votat directament els catalans”.

El delegat del Govern va fer aquestes declaracions presidint el Dia de la Po-licia, un acte que l’Ajuntament celebra anualment coincidint amb la Festa Ma-jor de Sant Cristòfol.

Xavier Sabaté va valorar molt positi-

El delegat de la Generalitat presideix els actes del Dia de la Policia a Cunit en plena Festa Major

CUNIT - Tres escriptors de Cunit han participat recentment als primers premis literaris Salvador Espriu, que han estat organitzats per la sectorial de la Gent Gran de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). En aquests premis de poesia i prosa hi han participat un total de 32 persones de les comarques tarra-gonines, entre elles els cunitencs Sal-

Tres cunitencs participen als premis literaris Salvador Espriu, dedicats a la gent gran de CDC

vament l’estreta col·laboració entre la Policia Local i els Mossos d’Esquadra a la primera comarca del Camp de Tarragona on es va fer el desplegament de la policia autonòmica. També va destacar la professionalitat dels agents, la comprensió de les famílies i especial-ment “que hi hagi un important nombre de voluntaris i un equip ben preparat de Protecció Civil que treballa per la seguretat i la tranquil·litat en un municipi com Cunit, que durant els mesos d’estiu triplica la població”.

Iniesta, va córrer el cava i també es van disparar carretilles per part d’alguns diables locals.

CUNIT - L’Agència Catalana de l’Ai-gua (ACA) ha qualificat d’excel·lent l’aigua del mar de les platges de Cunit, en els controls del primer mes de la temporada estival.

L’ACA recull mostres en dos punts de control cada setmana des de finals de maig. Fins al moment, el resultat és excel·lent (igual que durant tot l’estiu de 2009) el que indica que les aigües de bany compleixen els requisits de qua-litat de la Directiva 2006/7/CE. Fins al moment, la temperatura mitjana de l’ai-gua és de 22,7 graus, amb una mínima de 21,3 la primera setmana i una màxi-ma de 24,5 en la darrera valoració.

La platja de Cunit, guardonada un any

L’ACA certifica que la qualitat de l’aigua del mar de les platges de Cunit ara és excel·lent

més amb la Bandera Blava, compta ja amb tots els serveis instal·lats, que es-taran operatius fins al 15 de setembre: 57 dutxes, 35 rentapeus, 13 fonts, 6 guinguetes, 4 zones de joc, 11 lavabos (5 per a minusvàlids), abalissament de la zona de bany, salvament i socorrisme (amb 5 torres i 2 mòduls), junt amb un seguit d’activitats lúdiques i esportives. El servei de socorrisme manté el calen-dari habitual i es reforça, per primera vegada, amb efectius de Protecció Civil, en tasques de prevenció i vigilància.

L’Ajuntament treballa ara amb l’objec-tiu d’aconseguir la certificació ambiental ISO14001 per a les seves platges.

__________________________________________________________________________________________________________________

vador Esteve, Carmen Amaro i José Caballero. Esteve va rebre un accèssit en l’apartat de poe-sia i Amaro un en el de prosa.

Cal dir que els premis i diplo-mes corresponents els van lliu-rar el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, i Joaquim Nin, president de la Federació de CDC a les comar-ques tarragonines. El primer premi, de 300 euros va ser per Maria Assumpció Rober Ollé, de 76 anys i veïna de Tarragona, per l’escrit La Pàtria Catalana. El segon premi, de 200 euros, va ser per Mossèn Ricard Cabré

Roigé, de 81 anys, de l’Arboç. La calafellenca Sandra Suárez, se-

cretària executiva del concurs, va des-tacar amb una menció especial la col-laboració del Centre de Dia Anna Serra del Vendrell, per la seva gran tasca de recolzament en l’execució del premi, alentant a la participació i assistint a l’acte de lliurament dels premis.

Page 29: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS 29

REM - Dissabte, dia 10 d’aquest mes, es va celebrar a aigües de Calafell l’on-zena edició del Desafiament de Llagut Català que, com cada estiu, porten a terme les embarcacions de Vilanova, Torredembarra i Calafell. Aquesta primera prova organitzada per l’Asso-ciació Esportiva Llaguts de Calafell va comportar la extraordinària victòria dels tripulants més joves, els juvenils, que per primer cop es van imposar als voga-dors de Torredembarra i Vilanova, molt més experimentats.

Si ara fa un any a la majoria de re-gates els calafellencs van acabar en tercer lloc, per darrera dels torrencs i vilanovins, dissabte tot va canviar bas-tant, ja que la tònica general va ser que els calafellencs acabaven en segon lloc, depassant en gairebé totes les curses a les tripulacions de Vilanova i la Geltrú.

Però com ja s’ha dit, el fet més desta-cat va ser l’excepcional primer lloc acon-seguit pels juvenils calafellencs que, a més, van guanyar amb total claredat, deixant pràcticament a vint metres els membres dels Vogadors Baix a Mar de Torredembarra. Aquesta nova tripulació calafellenca formada per joves de setze anys va entrar en bloc durant el passat hivern, per tant, encara no tenen massa experiència en la pràctica del rem, el que encara fa més meritòria la seva victòria.

També cal destacar que la tripulació sènior femenina de Calafell va estar a punt de guanyar: els hi va mancar poder materialitzar el tram final, ja que l’em-barcació va patir un problema: l’estrop

que fixava un dels rems es va soltar. Això va suposar la pèrdua virtual d’un rem de popa en el moment més crític.

Cal dir que de les sis regates que es van organitzar, els Vogadors Baix a Mar de Torredembarra van guanyar-ne cinc, les de les categories juvenil femení, sè-nior femení, sènior masculí, veterà fe-mení i veterà masculí. Els calafellencs, com ja s’ha dit, a més de la victòria dels nois juvenils, van acabar segons en la categoria sènior femení i en les dues de veterans i van ser tercers en la de sènior masculí. No van competir en la regata juvenil femenina.

La primera trobada d’enguany, a la qual no van ser convidades les tri-pulacions del nou club Vogadors de Calafell -format per antics membres dels Llaguts-, va acabar amb un dinar de germanor a la carpa de la platja ubi-cada a pocs metres de la Confraria de Pescadors, que va reunir al voltant de 200 persones.

Ara, les pròximes regates del Des-afiament seran a Vilanova i la Geltrú (31 de juliol) i a Torredembarra (12 de setembre).

Els vogadors juvenils dels Llaguts de Calafell guanyen la cursa de l’onzè Desafiament

HOQUEI PATINS - Recentment es va celebrar al pavelló del Club d’Esports Vendrell la quarta Trobada d’Hoquei amb tres partits, dos de veterans i un de cracks, i un concurs de faltes directes.

En els partits de veterans es va comptar amb la participació de Xavier Nicolàs, Nico (porter); Jordi Solans; David Guasch, Bitxo; Oriol Nicolàs, Uri; Andreu Santó; Joan Lluís Mudarra; Anacleto Àvila; Jaume Jané; Pau Carnisser; Xavier Ferrer; Bartomeu Baldrís; Pep Prats; Josep M. Guasch, Guaso; Roger Caballero; Nando García; Toni Porta; Josep Galofré; Marc Cañellas; Josep Urgell, Jordi Cañellas i Pep Cid, i en el partit de cracks van participar els jugadors Sergi Cañellas (porter), Lluís Ferrer, Sergi Ferrer, Jordi Lluch, Jordi Haro (porter), Jordi Ferrer, Marc Baldrís, Valentí Usón, Iván Velasco i la jugadora Ester Ferrer. Entre els partits de veterans i el de cracks, que van ser arbitrats per Joan Solans, va tenir lloc un concurs de faltes directes, en el qual van participar Jordi Ferrer, Lluís Ferrer, Jordi Lluch i Marc Baldrís. Els porters van ser Sergi Cañellas i Jordi Haro. En finalitzar el partit de cracks es va fer el lliurament dels premis, que va anar a càrrec de l’alcalde del Vendrell, Benet Jané; la presidenta del Club d’Esports Vendrell, Cati Segura; el president de la secció d’hoquei del Club d’Esports Vendrell, Víctor Romagosa, i un dels patrocinadors de la Trobada, Motos Esteve. Per decisió del jurat i del públic assistent, el premi al millor

jugador dels veterans va ser per a Bartomeu Baldrís, i el premi al millor jugador del partit de cracks se’l va endur Jordi Ferrer. El guanyador del concurs de faltes directes va ser Lluís Ferrer.

D’altra banda, l’organització de la Trobada va fer un reconeixement especial a David Guasch, Bitxo, com a entrenador de l’equip que es va classificar en el campionat de Catalunya en categoria benjamí, i a Santi Julivert, per la classificació del seu equip de categoria prebenjamí al PRE-CAT i per l’ascens a l’OK Lliga com a jugador del primer equip sènior. També es va lliurar un trofeu als jugadors vendrellencs del segon equip sènior pel seu ascens a Primera Catalana. La gran tarda de l’hoquei vendrellenc va finalitzar amb un sopar de germanor al restaurant de les instal·lacions del Club d’Esports Vendrell amb l’assistència d’una seixantena de persones.

Una trentena de jugadors vendrellencs es reuneixen en la quarta Trobada d’Hoquei del Club d’Esports Vendrell

_________________________________________________________

FUTBOL - El jove llorencenc Jordi Bernal, de 26 anys, ha estat fitxat com a nou míster del primer equip del Club de Futbol Llorenç, que la temporada vinent jugarà de nou al grup 25è de la Tercera Territorial. Bernal, que a les dues da-rreres temporades ha exercit de segon entrenador al Club de Futbol Calafell, ja havia decidit “tirar-se a la piscina en solitari” molt abans que Piguillem optés per renovar un any més pel Calafell. Bernal, que abans de recaure al Ca-lafell ja havia entrenat l’infantil i juvenil de Llorenç, substituirà en el càrrec Xavi Guasch.

_________________________________________________________Jordi Bernal, nou entrenador del Club Futbol Llorenç

VELA - El 27 de juny es va celebrar en aigües de Calafell la tercera Regata Sant Pere de Patí Català. La competició va estar organitzada pel club Patí Ca-talà Calafell. Hi van participar 21 patins amb sortida des del nou varador de Ca-lafell, ubicat a l’alçada de la Confraria de Pescadors de Calafell. El primer en acabar la regata va ser el veterà Roger Mercadé, que viu a Barcelona i estiueja a Coma-ruga i que fa un any s’havia retirat de els competicions.

D’altra banda, el Pati Català Calafell ja prepara una travessia de Calafell a Canet de Mar.

Roger Mercader guanya la 3a Regata Sant Pere de Calafell

MOTOCICLISME - El pilot Erik Ro-bles va fer un brillantíssim segon lloc a la cursa d’Alcanyís puntuable per a la Kawasali Ninja. Robles, que ara ocupa el quart lloc de la Copa Kawasaki a nou punts del líder, va lluitar amb Adrian Merchan per assegurar-se el segon lloc de la classificació i a la meitat de la cursa es va despendre d’ell i va intentar, sense èxit, superar Àngel Moreno, que al final seria el vencedor. Robles va en-trar a meta a només sis centèssimes de

El pilot cunitenc Erik Robles fa un segon lloc al circuit d’AlcanyísMoreno.

Ara l’esportista es prepara per par-ticipar a la Copa Pirelli, a Navarra. La pròxima cursa de la Copa Kawasaki, es correrà a Albacete el 12 de setembre.

_________________________________________________________

MOTOCICLISME - El pilot cunitenc Joan Lascorz està decidit a lluitar pel títol de campió del món de motociclisme, ja que diumenge passat, fent una gran cursa al circuit de Brno de la República Txeca, va estar a punt de ser el vencedor. Li va faltar ben poc, ja que va entrar en segon lloc a 12 centèsimes de segon del turc Kenan Sofuoglu, que pren així el liderat a l’irlandès Eugène Laverty, que va haver de retirar-se a la cinquena volta i, en no puntuar, passa al tercer lloc del Mundial per darrera del baixpenedesenc Lascorz, que passa del tercer al segon lloc.

De fet, la carrera de diumenge a Brno va començar molt bé per Laverty, que va anar al davant les primeres quatre voltes, però una avaria el va obligar a deixar la carrera. Llavors va ser el torn de Lascorz, que es va situar líder de la cinquena a la tretzena volta. A la següent va reaccionar Sofuoglu, que va mantenir el tipus dues voltes, sent avançat a la dissetena volta per Lascorz, que va arriscar molt ja que només restava una volta per acabar la carrera. A la darrera volta la lluita va ser titànica entre Lascorz i Soguoglu, sent el

turc qui creuaria primer la línia d’arribada, a pocs centímetres de Lascorz, que es va haver de conformar amb un altre segon lloc: en concret és ja la cinquena vegada que entra el segon aquesta temporada.

Ara el Mundial de Supersport de moto-ciclisme el lidera el turc Kenan Sofuoglu amb 183 punts, 15 més que el cunitenc Joan Lascorz, segon de la classificació, mentre que Eugène Laverty és tercer amb 161 punts, és a dir, a 7 punts de Lascorz. La pròxima cursa del Mundial es correrà el dia 1 d’agost al circuit britànic de Sil-verstone.

El cunitenc Joan Lascorz acaba segon a Brno i se situa en segona posició al Mundial de Supersport

Page 30: ESPIGOL JULIOL 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS30

PETANCA - Dissabte, dia 17 de juliol, i dins dels actes de la Festa Major de Calafell poble, el Club Petanca Calafell ha estrenat un nou i espaiós local al costat mateix del pavelló Joan Ortoll. A la inauguració va anar-hi l’alcalde Jordi Sánchez i la majoria de regidors del consistori, entre ells Àngel Verge, jugador del club i expresident.

L’actual president, Juan Chica, va agraï l’alcalde la seva bona voluntat perquè el club pugui gaudir d’un espai al costat mateix de les pistes. L’alcalde Jordi Sánchez ha reconegut que el nou espai ha estat possible gràcies a l’empeny de l’actual Regidor de Turis-me, Àngel Verge. Sánchez ha animat els jugadors del CP Calafell a jugar i a

deixar ben alt el nom de Calafell.Ara, aquest club, que està enllestint

diversos torneigs d’estiu, també prepa-ra la nova, temporada que començarà el mes de setembre amb la Lliga pro-vincial, en què el club calafellenc jugarà una altra temporada a la Primera Pro-vincial amb el propòsit d’assolir un nou ascens de categoria, fet factible atès que el club del Baix Penedès s’ha fet amb els serveis de la valenciana Rosa-rio Inès Lizón, que ha estat campiona del món en quatre ocasions.

El Club Petanca Calafell estrena local junt el pavelló Joan Ortoll

FUTBOL - La desena edició de la Calafell Cup Men i la primera edició de la Calafell Women Cup, que organitza Sergio Vizuete amb la col.laboració de la Regidoria d’Esports i el CF Calafell, arriba ja a la recta final. De moment, només hi ha hagut algunes friccions entre els equips Tànger i UE Segur, que el passat 6 de juliol va provocar que l’àrbitre diguès que no volia continuar per evitar mals pitjors. Aquest partit de la segona jornada es va acabar a porta tancada al camp del Segur amb un em-pat a quatre gols.

A banda d’això, la competició es des-envolupa amb total normalitat si bé amb menys expectació de la que, ara fa un any, va provocar la participació dels ger-mans José i David Muñoz, els populars Estopa.

Aquesta setmana, la quarta de juliol, s’estan jugant ja els partits dels vuitens de final. Els equips classificats de la fase prèvia han estat Els Trompeterus, Ràpid

La desena edició de la Calafell Cup arriba ja a la fase final amb els partits de vuitens i quarts

Calafell, Losalter, Coyote Charrúa, Pa-radís, Juncosa, CF Calafell, Tànger, Sunset Beach, Tutto Solé, Celeste i Blanca, Reskemores, Grupo Solca, UE Segur, Vegamar i Playas Evmiansa.

Els partits de quarts de final comença-ran dimarts vinent, dia 27; les semifinals es jugaran dijous, dia 29, i el partit de consolació pel tercer i quart lloc i la final es jugaran l’últim dissabte de juliol.

En la competició femina, que juguen quatre equips tots els divendres, cal dir que després d’haver jugat dos partits és el Vilafranca qui lidera aquesta lligueta amb 6 punts, seguits del Pink Ladies i el Good Air amb 3 punts mentre que el CF Calafell encara no ha puntuat.

Tots els partits es juguen al camp mu-nicipal de Calafell, en el que hi ha servei d’entrepans i bar. La competició clourà el pròxim dia 29 amb la final femenina i, l’endemà, dia 30, amb el partit pel tercer i quart lloc i la final masculina.

FUTBOL - El CF Calafell, que el pròxim 12 d’agost encetarà els entrenaments, una temporada més sota la direcció de Josep Piguillem, retornarà a la Primera Territorial el pròxim diumenge, dia 12 de setembre, i ho farà visitant el camp de l’Ulldecona (El Montsià). La Federació Catalana de Futbol ja ha fet públic els calendaris dels sis grups de Primera Territorial i, pel que fa al sisè, els adver-saris del CF Calafell -únic representant del Baix Penedès a la categoria- seran el Cambrils, La Canonja, Aldeana, Salou, La Cava, UE Valls, Gimnàstic de Tarragona B, Jesús i Maria, Camp Clar, La Sènia, Torredembarra, Alcanar, Gandesa, Jesús Catalonia, Ampolla, Cambrils Unió i l’esmentat Ulldecona. El primer partit que els futbolistes de Josep Piguillem jugaran al seu camp municipal serà el 18 de setembre, quan rebran la visita de l’Aldeana. Com s’ha dit, la competició arrencarà els dies 11 i 12 de setembre i clourà el 29 de maig de l’any vinent, tot apunta que coincidint amb les eleccions municipals.

Tres derbis comarcalsDel grup tercer de la Segona Territo-

El CF Calafell s’estrenarà a la Primera Territorial visitant el camp de l’Ulldecona

rial cal dir que la competició començarà l’11 i 12 de setembre i acabarà el 29 de maig. Dels 18 equips enquadrats en aquest grup, la meitat són del Baix Penedès: Cunit, Banyeres, Masllorenç, Segur, Vendrell, Santa Cruz de Calafell, Tancat, Sant Jaume dels Domenys i Atlètic Bellvei. A més, hi ha La Riera, Montblanc, Escola Futbol Valls, Atlètic Valls, Roda de Berà, Santa Coloma de Queralt, Altafulla, Vilaseca i Constantí, que tot i haver acabat segon la passada temporada i haver jugat la promoció, es queda una temporada més en aquesta categoria.

La primera jornada ja ens depararà tres derbis comarcals per començar: Cunit-Banyeres, Segur-Vendrell i Santa Cruz-Tancat. La resta de partits seran: Masllorenç-La Riera, Montblanc-Escola Fútbol Valls, At. Valls-Roda de Berà, Sant Jaume dels Domenys-Santa Co-loma de Queralt, Altafulla-Vilaseca i At. Bellvei-Constantí.

En quant als horaris, els canvis afec-ten els equips del Cunit i Segur, que ara jugaran els diumenges a les 12 de migdia mentre que el Tancat ho farà els dissabtes per la tarda en horari oficial.

_________________________________________________________

FUTBOL SALA - Amb un gran am-bient a les grades del pavelló munici-pal, divendres, dia 16 de juliol, es va disputar la final de la vuitena edició del Torneig de Futbol Sala Vila del Vendrell. Després d’un mes de competició i més d’una trentena de partits van arribar a la final el Tetikos i l’Aluminis Rayma.

Va ser una repetició de la final de l’any anterior i gairebé amb el mateix guió, ja que tots dos equips es coneixen a la perfecció i una errada en qualsevol moment del partit podia decidir la final. Els dos conjunts van sortir amb molt de respecte i controlant la possessió de la pilota. L’Aluminis Rayma va tenir les ocasions més clares a la primera part i si no hagués estat per les grans intervencions del porter Selu i els pals, el Rayma ja podia haver-se avançat en el marcador, però poc a poc el Tetikos li anava retallant terreny i també va gaudir d’alguna bona ocasió per poder marcar el primer gol de la final. Amb empat a zero es va arribar al descans. A la represa l’Aluminis Rayma va sortir ràpidament a sentenciar la final i als 10

minuts ja anava guanyant per 2-0 amb gols de José i Abel. Semblava que amb aquest marcador el Tetikos s’enfonsaria i acabaria cedint la final però no va ser aixi i el màxim golejador del torneig, Be-nítez, va escurçar distàncies i va tornar a posar el Tetikos dintre de la final. En-cara quedava molt de partit i podia pas-sar de tot. Aquest gol, juntament amb els ànims dels seguidors que omplien les grades, va servir perquè el Tetikos es llancés definitivament a aconseguir l’empat però en alguna contra el Rayma podia haver marcat el tercer gol. Al final, victòria de l’Aluminis Rayma, que repe-teix títol en el Vila del Vendrell.

Aluminis Rayma revalida el títol del Vila del Vendrell _________________________________________________________

Page 31: ESPIGOL JULIOL 2010
Page 32: ESPIGOL JULIOL 2010