espigol gener 2010

24
Joan Grífols Jasna Lesnjak Jasna Lesnjak Joan Grífols Joan Grífols Óscar Maristany Ja són aquí els Tres Tombs Núm. 44 GENER 2010 REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS

Upload: xavi-toscano

Post on 10-Mar-2016

261 views

Category:

Documents


8 download

DESCRIPTION

edicio numero 44 de le'spigol del baix penedès

TRANSCRIPT

Page 1: espigol gener 2010

Joan

Gríf

ols

Jasn

a Le

snja

k

Jasn

a Le

snja

k

Joan

Gríf

ols

Joan

Gríf

ols

Ósc

ar M

aris

tany

Ja són aquí els Tres Tombs

Núm. 44GENER 2010

REVISTA MENSUAL GRATUÏTA DEL BAIX PENEDÈS

Page 2: espigol gener 2010
Page 3: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL

Editorial

Edita: Produccions i Publicacions l’Espígol S.L.Editor-Director: Ferran RodríguezCap de redacció: Jasna LesnjakDisseny gràfi c: Xavi ToscanoFotografi es: Joan i Anna Grífols, Josep Vallès, Óscar Maristany, l’Espígol i departaments de premsa dels ajuntaments.

Adreça: Empar Nadal, 17, local 4-5,

43881 CUNIT (Tarragona)

Tel. 977 67 50 76 Mòbil: 629 39 02 45

Dipòsit legal: B-10.817-2005Impressió: CRE-A Impresiones de Catalunya, S.L.Amb el suport de la Generalitat de

l’equip

Correus electrònics: [email protected]@gmail.comEspígol digital:www.revistaespigol.com

3

Catalunya i la Diputació de Tarragona.

La revista l’Espígol no comparteix necessàriament les opinions expres-sades en les cartes i els articles dels col·laboradors. L’opinió d’aquesta revista informativa, en general només s’expressa a través de l’editorial.

Propera edició: 17 de febrer. Extra Carnaval.

El primer mes d’un any sempre ha estat difícil per allò del que sempre anomenem la pujada de gener.

Ara, a sobre, estem vivint una recessió econòmica -en llenguatge planer, una profunda crisi- que nin-gú sap dir quan s’acabarà ni com ens acabarà afectant.

A la nostra comarca, malaura-dament, la crisi cada cop és més evident. Tothom està pendent del què pensa fer el president Rodrí-guez Zapatero que, per cert, ara està al capdavant de la Comunitat Europea.

Un tema que res té a veure amb la crisi econòmica és la disbauxa que s’està realitzant amb el tema de la Televisió Digital Terrestre, la TDT. Els que ens manen, primer ens van dir que a partir de l’1 d’abril d’enguany es faria l’apagada analò-

gica. Després, de sobte, vàrem veure a les nostres pantalles de televisió que a partir del 12 de ge-ner ja no podríem veure la televisió analògica i el que és evident és que avui, a fi nals del mes de gener, encara podem veure la televisió normal. El que és més preocupant és que qui més qui menys, encara no té clar com acabarà això de la televisió digital terrestre.

Com de costum, tot s’ha de fer a correcuita i sense programació.

Res més, esperem que amb els Carnavals del Baix Penedès, tots plegats recuperem la il·lusió i d’una vegada per totes fotem una patada ben grossa a aquesta maleïda crisi i l’enviem ben lluny.

Ferran Rodríguez, Director

ACTUALITAT:

A punt de completar-se l’apagada de la televisió analògica a la comarca

Pàg. 5

Aquest diumenge Calafell viurà els Tres Tombs amb un recorregut diferent

ESPORTS:

Les copes guanyades pel Barça arriben a la comarca

Pàg. 14

Pàg. 23

Sumari

ES BUSCA COMERCIAL PER A LA ZONA DEL VENDRELLContactar: [email protected]

i 977 67 50 76

Vaja pujada del mes de gener!

Page 4: espigol gener 2010

Nota de la Redacció Per poder publicar un major nombre de cartes d’opinió, no s’acceptaran les que superin els 2.500 caracters, espais inclosos.

La mort del Pep Figueras

Encara tremolo ara quan vaig tenir la terrible noticia de la mort del Josep Figueras el passat dilluns al vespre. A mi la notícia va arribar-me a las 7.30 del mati del dimarts i la veritat que tot el dia vaig passar-ho malament, ja que no m’ho podia creure. Vaig tenir la sort de poder treballar durant 10 anys amb ell, com a cap d’Esports de RTV El Vendrell, i el Pep com a secretari tècnic del Consell Esportiu del Baix Penedès, i era una persona que no tenia mai un no per resposta; ans el contrari, ja que sempre buscava solucions per molt enrevessades que fossin. Recordo moltes anècdotes del Figui, com carinyosament li diem, i una de les que sempre ens dèiem els dos era Ambiente de verano, que era quant estàvem fent un esdeveniment esportiu, ja sigues el cross escolar, la nit de l’esport, o el futbol sala entre d’altres i totes les coses sortien bé. Hi ha persones que tu tens en estima i consideració per la seva manera d’actuar, de ser, de fer, i això era el que el Josep feia sentir a la gent que l’envoltava, tal i com va quedar demostrat el dimecres en el seu enterrament. La veritat es que el Vendrell i el Baix Penedès hem perdut un gran esportista, un gran treballador, però sobretot una gran persona. A la família li voldria transmetre els ànims necessaris per continuar endavant. Josep ,Pep , Figui , Ambiente de verano, descansa en pau. Nosaltres no t’oblidarem.

Joan Papiol i Grífols, Calafell

Amb els diners dels ciutadans s’ha d’anar amb compte

El fet que haguem estat en silenci fi ns ara ha estat per respecte a la justícia, ja que tot el tema del camp de futbol està en mans de la justícia. Però és intolerable que amb els diners dels ciutadans es publiquin tal quantitat de mentides, sempre amb la intenció d’intoxicar i confondre l’opinió del veïns intentant encobrir així la mala gestió d’aquells que no donen la talla i tot allò que toquen se’ls fa aigües. Demagògia és dir que els pins es trasplantaran perquè visquin, quan del centenar que es varen arrancar, no en viu ni un. Es malèfi c mentir dient que l’aval l’ha fet la Caixa a nom de la parella del Sr. Pallarès. Aquest aval va a nom d’un dels membres de la plataforma signants de la denúncia i els diners han estat dipositats per gent del poble contraris a aquesta forma de governar on és la dictadura de la minoria la que imposa el seu criteri, peti qui peti, o es què un miler de fi rmes contra-ries a un projecte no són sufi cients? No sols per retirar-ho, si no per no sentir-ne a parlar més. És possible que el camp actual estigui necessitat d’adequacions, però això no es motiu per llençar els diners i malbaratar els recursos que al fi nal acaben sempre sortint de les mateixes butxaques: les del contribuent. En quan a l’informe favorable de la Generalitat, no diu més del que sem-pre hem dit nosaltres; que en una zona verda no es pot fer un equipament esportiu municipal, només es permès fer un camp de costellada obert a tothom i no crec que sigui això el que voldrien els afi cionats i jugadors. Pel que fa a la opció de canviar el destí dels fons en l’últim moment, el que se li proposava a aquest govern era la possibilitat d’anar més enllà del que diu la norma i buscar la fórmula per trobar l’excepció i aquesta era possible, es clar, amb gent capacitada per dur-la a terme. Senyors del govern ERC i PSC: amb els diners dels ciutadans s’ha d’anar amb compte.

Plataforma Natura i futur, Sant Jaume dels Domenys

Paraula de Territori, Paraula de Parlament

Poques coses generen tant de consens a les nostres comarques com l’oposició a la instal·lació d’un cementiri nuclear. Sabem tots que som el territori més nuclearitzat de l’Estat espanyol: en l’actualitat, amb tres centrals nuclears en actiu i una d’aturada després d’un greu accident. I hi ha una percepció generalitzada que un territori així no pot acollir una nova instal·lació com seria el cementiri nuclear, el qual s’encarregarà de recollir els residus de les centrals de tot l’Estat. El nostre territori i, per extensió Catalunya, ja ha pagat amb escreix el seu peatge respecte d’un model energètic que no és econòmicament efi cient, ni socialment just, ni mediambientalment acceptable.

El rebuig generalitzat a la instal·lació del cementiri és un fet comprova-ble, a més, de manera objectiva. A data d’avui, 61 ajuntaments de la zona de l’Ebre i del Camp de Tarragona (o el que és el mateix: el 67% de la po-blació de la zona), han aprovat mocions ofi cials contra la instal·lació d’un cementiri nuclear. Quedi clar, doncs, que l’oposició a aquesta instal·lació no és el caprici d’uns pocs sinó la veu majoritària del territori, debatuda i aprovada en l’espai democràtic més proper a la ciutadania: els consisto-ris.

Existeix, a més, una altra dada transcendental referent a la possibilitat (més que probable si fem cas als rumors i desmentits dels últims dies) que el cementiri nuclear s’ubiqui a Catalunya. El març del 2008, la Comissió d’Economia i Finances del Parlament de Catalunya va donar suport a una proposta de resolució en la qual se sol·licitava al govern de l’Estat des-estimar qualsevol ubicació del magatzem temporal centralitzat de residus nuclears en territori de Catalunya. La proposta de resolució es va aprovar amb els vots favorables dels dos grups proposants de la iniciativa parla-mentària, ICV-EUiA i ERC, als quals es va sumar el grup parlamentari de CiU. Formació aquesta darrera a la qual pertany l’alcalde d’Ascó, qui no acaba de deixar clara la seva postura.

Per a qui encara no li hagi quedat clar, aquestes línies unitàries volen deixar constància que com a representants del territori, però també com a ciutadans d’a peu, continuarem treballant perquè la possibilitat que el cementiri nuclear s’ubiqui a les nostres comarques quedi precisament en això: en una possibilitat. Des de cadascuna de les nostres responsabili-tats, continuarem de manera incansable lluitant, amb el territori i pel terri-tori, perquè fi nalment la coherència s’imposi i no haguem de pagar nous peatges sobre l’energia nuclear, que en justícia, als ciutadans i ciutadanes de Catalunya, no ens pertoquen.

Daniel Pi, diputat al Parlament de Catalunya, i 32 signatures més

Page 5: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA 5

MADRID- Els patronats i oficines municipals i comarcals de turisme del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre van estar presents a mitjans de gener a la 30a edició de la Fira Inter-nacional de Turisme FITUR de Madrid, sota el paraigua que els ofereix la Dipu-tació de Tarragona. Entre els municipis que participen en el programa de pro-moció conjunta de la Costa Daurada, hi ha Calafell i el Vendrell.

Durant la seva visita, el president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet; el president del Patronat de Turisme de la institució, Joan Aregio, i representants d’aquest organisme, van mantenir contactes professionals amb diverses empreses turístiques -Barceló Viatges, Orizonia, Vremia Tour, entre altres- per tal de difondre els atractius culturals, paisatgístics i monumentals de les nostres comarques, així com l’àmplia oferta d’allotjament i restaura-

ció. Poblet va ressaltar la importància de sumar esforços en la promoció conjunta; la necessitat de diversificar el turisme a la demarcació perquè hi sigui present les quatre estacions de l’any, creant nous al·licients i visitants, a part del sol i platja, tot potenciant àm-bits com la cultura, la natura, l’enologia i la gastronomia. A més, la Diputació ha demanat una trobada amb la Generali-tat per buscar estratègies que reforcin l’aeroport de Reus davant la possibilitat que Ryanair operi des de Barcelona.

En la fira van participar-hi 170 països i 11.000 empreses dels cinc continents.

La Diputació de Tarragona promociona la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre a Fitur

BAIX PENEDÈS - La neu també s’ha deixat veure a principi d’aquest gener a la comarca nostra, tot i que no amb tanta intensitat com per exemple a l’Alt Penedès o el Priorat. La zona de la Juncosa del Montmell ha quedat emblanquinada, tal i com es pot apreciar a la fotografia. Durant aquestes nevades, els equips de la Diputació de Tarragona van haver de netejar 650 km de carreteres i van recórrer 4.000 km.

La neu es deixa veure pel Baix Penedès

BAIX PENEDÈS - La forta ventada del dia 14 de gener va causar un im-portant ensurt a les instal·lacions del pavelló municipal del Vendrell, en cedir parcialment el fals sostre. L’incident, que no ha provocat cap dany personal, va obligar a desallotjar el pavelló. Al Vendrell, el vent, que va arribar a bufar a 127 quilòmetres per hora, també va fer caure un tros de paret d’una obra a la riera de la Bisbal. A la urbanització Oasis, prop de la carretera que va a Calafell, el vent va tombar un pi, i a la

La forta ventada causa diversos incidents

TARRAGONA - La Diputació de Tarragona ha concedit ajuts per valor de 189.080 euros a una vuitantena de municipis de menys de 3.000 habitants perquè facin millores en el control del subministrament d’aigua per al consum humà.

Els ajuts, que són per fer analítiques, instal·lar centraletes de clor, comprar mesuradors i renovar equips, a la nos-tra comarca s’han concedit a Albinya-na, Bonastre, Llorenç del Penedès, el Montmell, Masllorenç i Sant Jaume dels Domenys.

Ajuts de la Diputació als municipis petits per millorar el control de l’aigua potable

plaça de l’alcalde Romeu, a la platja de Calafell, va tombar una palmera.

Josep Vallès

BAIX PENEDÈS - El dia 31 de gener arrenca al Baix Penedès la temporada de les festes dels Tres tombs, dedica-des a la tradició traginera i el món dels cavalls, que encara estan presents a la comarca nostra. El calendari continuarà el dia 7 de febrer a Santa Oliva; el 14 de febrer al Vendrell; el 21 de febrer a Albinyana; el 14 de març a la Bisbal; el 21 de març a Llorenç; el 4 d’abril a Ban-yeres, i el 25 d’abril a Lletger.

Arrenca la temporada dels Tres Tombs

_________________________________________________________

_________________________________________________________

BAIX PENEDÈS – L’any passat es van presentar a la comarca nostra 39 expedi-ents de regulació d’ocupació (ERO) que van afectar 1.139 treballadors. Amb això, el Baix Penedès és la numero 16 en la llista de les comarques catalanes pel que fa al nombre del treballadors afectats per auests expedients. L’Alt Penedès ocupa el sisè lloc amb 90 casos i 3.504 treballadors afectats.

Lluís Roig, nou president de les seccions de crèdit d’EspanyaSANT JAUME DELS DOMENYS - El gerent de la Secció de Crèdit de Sant Jaume, Lluís Roig, ha estat nomenat ara fa poc president de les seccions de crèdit d’Espa-nya, assumint així a tot l’Estat el càrrec que fins ara ocupava a Catalunya.

Baix Penedès amb 1.139 treballadors afectats pels ERO

_________________________________________________________

EL VENDRELL - La Unió Empresarial del Penedès (UEP) i L’Eina Espai Em-presarial de l’Ajuntament del Vendrell organitzen el dia 5 de febrer, a les 9.30 hores, una conferència per ajudar les empreses a solucionar els impagats i fer front a la morositat, un problema cada cop més freqüent en temps de crisi. La ponència anirà a càrrec del Xavier Arenas i Prat, especialista en Dret Mercantil i Laboral amb una àmplia experiència en aquests sectors.

Taller sobre la gestió de la morositat

_________________________________________________________

_________________________________________________________

BAIX PENEDÈS - Els municipis de la nostra comarca estan actualment en ple procés d’apagada progressiva de la televisió analògica i la seva substitució per la tecnologia digital terrestre (TDT). A continuació, publiquem el calendari amb les dates previstes per a l’apagada analògica en els nostres municipis, facilitat per la Generalitat.

A punt de completar-se l’apagada de la televisió analògica a la comarca

MUNICIPI DATA PREVISTA DE L’APAGADA ANALÒGICA

AlbinyanaJa s’ha fet l’apagada a Bonaterra I, en part de Bonaterra II, la Papiola i les Peces. En la resta dels nuclis es farà els dies 24 i 25 de febrer.

L’Arboç A l’Arboç, Can Vies, les Casetes de Puigmoltó i la Llacuneta: 26 de febrer.

Banyeres A Banyeres, Saifores, Masies de Sant Miquel, Casa Roja i els Boscos: 24-26 de febrer.

Bellvei Una part de Baronia del Mar: 20 de febrer.Bellvei i la resta de Baronia: 24 de febrer.

La Bisbal del Penedès

Ja s’ha fet l’apagada a la Bisbal, part de Can Gordei, part de l’Esplai del Penedès, la Masieta, la Miralba, part de l’Ortigós, part del Papagai, part de la Pineda de Santa Cristina, i el Priorat. La resta dels nuclis: 25 i 26 de febrer.

Bonastre Els nuclis de Bonastre, Font de la Gavatxa, Vinya de Bonastre: 24 i 26 de febrer.

Calafell

Al municipi de Calafell la situació és complexa, ja que es rep la senyal mitjançant diferents centres emissors fins i tot dins d’un mateix nucli. L’apagada d’aquests centres estava prevista per al: 20 de gener (Pujal), 24 de febrer (el Vendrell), 26 de febrer (Mussara) i 28 de febrer (Montcaro). Encara s’ha de confirmar la data del centre de la Gornal i també quan entrarà en funcionament el nou centre de Calafell que donarà senyal a part del nucli de Calafell i de Segur.

Cunit

Segons les dades de la Generalitat, es preveu l’apagada dels emissors Pujal i Montcaro els dies 20 de gener i 28 de febrer. El nou repetidor de Cunit, segons la informació de la web de l’Ajuntament, s’activarà el dia 5 de febrer.

Llorenç A Llorenç i el Priorat: 24 i 26 de febrer

Masllorenç Masllorenç i Masarbonès: 26 de febrer

El Montmell

Ja s’apagat el cente emissor Bisbal III del que depenien la Juncosa, part de Mas Mateu i el Mirador.La resta dels nuclis depèn de l’apagada del repetidor del Marmellar (20 de gener), el Vendrell (24 de febrer) i la Mussara (26 de febrer).

Sant Jaume L’apagada en la majoria dels nuclis es farà els dies 24 i 26 de febrer.

Santa Oliva L’apagada en la majora dels nuclis es farà els dies 24 i 26 de febrer.

El Vendrell L’apagada es farà el 24 de febrer, llevat al Francàs (dia 26)

Page 6: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA6

EL VENDRELL - Televisió Vendrell ha estat premiada en la sisena edició dels Premis Diputació de Tarragona de Televisions Locals en l’apartat de Millor Programa d’entreteniment, magazine o de ficció pel concurs Tot o res.

El Tot o Res és un programa que va néixer amb l’objectiu d’implicar les enti-tats de cultura popular de la vila en un format televisiu d’entreteniment amb la finalitat que els espectadors conegues-sin una mica millor quines eren les se-ves activitats i els seus representants. El concurs ha tingut una durada de dos mesos (juliol i agost) amb una emissió setmanal de 25 minuts, sota la direcció de Laia Batlle i Cristina Fernández i la

El concurs ‘Tot o res’ de TV Vendrell guanya el premi de la Diputació al millor programa d’entreteniment

realització de Lluís Camell, Julià Albor-nà i Edgar Toldrà. Aquest guardó, dotat de 3.000 euros, és el quart premi que la Diputació de Tarragona atorga a Televi-sió Vendrell.

EL VENDRELL - En el ple del dia 28 de desembre es va aprovar de mane-ra inicial el pressupost municipal del Vendrell per a 2010, amb els vots a favor dels grups de CiU, PxC i PP, i els vots en contra del PSC i ERC.

Segons l’equip de govern convergent es tracta d’un pressupost “realista, aus-ter, eficient i amb una clara contenció de la despesa”, que a més “prioritzarà les àrees directament relacionades amb els serveis a les persones”.

El PSC parla de “ciència ficció”En canvi, el PSC, grup majoritari de

l’oposició, l’ha qualificat de “ciència ficció”, ja que segons els socialistes, el pressupost “continua presentant clares deficiències i greus errors de càlcul com ja es va denunciar l’any 2008 i 2009”. A més, el PSC li retreu “estalvis ficticis” i “ingressos fantasiosos”, i considera molt greu la retallada d’un 11% en des-pesa social.

55,6 milions d’eurosPel què fa a les xifres globals, el

pressupost consolidat per al 2010 és de 55.678.843 euros, tres milions menys que l’any 2009.

Segons el regidor d’Hisenda, Joan Maria Diu, la diferència rau en el ca-pítol d’inversions, que passa dels 12 milions de l’any 2009 als 9 milions i mig previstos per a enguany. El pressu-post preveu uns ingressos corrents de 40.063.667 euros i una despesa corrent de 39.637.781 euros; per tant, amb un estalvi net de 425.886 euros, que es destinaran a inversions.

Segons Joan Maria Diu, l’aportació de diners de cara al 2010 s’incrementa en les àrees d’Educació, Cultura, Ocu-pació, Medi Ambient i Gent Gran. En canvi, en la despesa corrent es preveu una disminució de 258.000 euros.

Pel què fa a les inversions, el pres-supost preveu treballs per valor de 9.433.053 euros, al qual cal afegir gairebé 3,5 milions d’euros del Fons Estatal d’Inversió Local, que no estan comptabilitzats en el pressupost.

Per àmbits, es destinaran 2.935.000 euros a Obra pública; 2.775.137 a Ser-veis a les Persones; 2.673.173 al Pla de Barris; 690.743 a Medi Ambient, Serveis i Parcs i Jardins; 156.000 a Via Pública, Trànsit i Seguretat Ciutadana; 122.000 a Serveis Interns i 81.000 euros a Pro-moció Econòmica, Ocupació i Turisme.

Inversions destacadesSegons l’Ajuntament, algunes de les

inversions més destacades són: en Obra Pública, la remodelació de l’en-trada a Coma-ruga per l’avinguda de la Generalitat; els pluvials del sector 11 i 13, i obres de millora als Masos; en Serveis a les persones s’hi inclouen partides per a l’inici de les obres de la remodelació de la Casa Museu Àngel Guimerà i la construcció del nou esplai de Gent Gran al Tancat (amb finança-ment plurianual).

Un altre dels grans àmbits de l’in-versió del 2010 és el del Pla de Barris, que incorpora obres importants com la rehabilitació de la Cooperativa Agrícola (amb finançament plurianual); la reurba-nització de vials interiors; l’adquisició i adaptació de tres locals de les Galeries Adonis, i la passera de vianants per so-bre de la riera de la Bisbal.

En Medi Ambient, s’arreglaran diver-sos jardins i parcs; lleres i torrents; la xarxa d’aigües, i el cementiri.

Des de Via Pública, Trànsit i Segure-tat Ciutadana es duran a terme projec-tes com l’adequació d’aparcaments i la rotonda de Sant Salvador.

Per altra banda, a l’Escola Taller es farà una aula de formació, i a les plat-ges es milloraran algunes infrastrucu-tures, tot des de Promoció Econòmica, Ocupació i Turisme.

El pressupost municipal del Vendrell és de 55,6 milions d’euros, tres menys que l’any 2009

EL VENDRELL - El secretari per a la Immigració, Oriol Amorós (ERC), es va desplaçar al Vendrell el dia 21 de gener per interessar-se pels programes d’in-tegració i acollida que el govern de la Generalitat subvenciona a la capital del Baix Penedès.

El secretari, acompanyat per la coordinadora territorial de Tarragona de la Secretaria per a la Immigració, Anna Garcia, i els representants del consistori vendrellenc, va visitar un Ta-ller de llengua i cultura catalanes per a immigrants, que es fan al Centre cívic L’Estació. Oriol Amorós va remarcar la importància d’aquest tipus de tallers perquè l’aprenentatge de la llengua i la cultura del país d’acollida ajuda a la per-sona nouvinguda en la seva integració i, sobretot, en l’educació dels fills. El se-cretari també va descatar la participació de la colla castellera Nens del Vendrell en el programa Tots som una colla.

Des de l’Ajuntament del Vendrell, l’alcalde Benet Jané va destacar el paper de la mediadora-traductora i el programa Pont entre Nosaltres del Pla de Barris, i va expressar la voluntat de potenciar l’Oficina d’Empadronament, els cursos de llengua i cultura catalanes i el cicle Música per la diversitat.

Criteris d’empadronamentD’altra banda, al Vendrell ara està

d’actualitat el tema de l’empadronament dels immigrants, ja que el govern con-vergent està preparant una nova orde-nança sobre aquest.

Després dels recents esdeveniments de Vic -on l’Ajuntament va aprovar una ordenança que impedia l’empadrona-ment dels immigrant il·legals- el grup municipal de Plataforma per Catalunya del Vendrell ja ha avançat que en el pro-per ple presentarà la seva proposta per-què l’Ajuntament del Vendrell sol·liciti a l’Administració competent de l’Estat la reforma de les lleis d’estrangeria i de bases del règim local per poder vetar l’empadronament als immigrants en situació irregular.

Des de la regidoria de Convivència i Civisme, per altra banda, han comen-tat que al Vendrell la nova ordenança “complirà de manera estricta la llei i s’ajustarà a la seva interpretació a més de comptar amb la garantia de consens que suposa el procés d’al·legacions pú-blic que s’obrirà en el seu moment”.

A més, han assegurat que “davant la incertesa oberta per la situació de l’ordenança aprovada a Vic, des de la Regidoria de Convivència i Civisme s’assegura que s’estan seguint els es-deveniments per tal de conèixer, amb la resolució dels mateixos, què és exacta-ment el que marca la llei al respecte”.

El secretari per a la Immigració, Oriol Amorós, visita el Vendrell

EL VENDRELL - Quatre grups mu-nicipals del Vendrell -PSC; ICV-EUiA; ERC, i la CUP- van organitzar el dia 18 de gener un acte conjunt per demanar a la població que es posicioni respecte la presència a l’Ajuntament del Vendrell de l’interventor accidental, Ferran Hinojo, condemnat per un delicte d’abús sexual a una menor ocorregut a les dependèn-cies municipals.

Els representants del grups, Rubén Suan (CUP), Carme Vilar (ERC), Al-fredo Valdivielso (ICV-EUiA) i Ernest Benito (PSC) van presentar el manifest conjunt Per la dignitat del Vendrell, amb el qual demanen a l’alcalde convergent Benet Jané que actuï davant d’una si-tuació que consideren “inadmissible” i qualifiquen de “molt greu”, i exigeixen que el batlle vendrellenc “cessi, sense prejudici del dret a recórrer la sentència” a l’interventor Hinojo. Amb aquest acte també s’ha iniciat una campanya de recollida de signatures.

Per als impulsors del manifest “no es

pot tolerar que la violència contra les dones sigui present al Vendrell i molt menys a l’Ajuntament de la nostra vila en ple segle XXI”. També han denunciat el “silenci còmplice” de l’alcalde Benet Jané, “que li ha renovat la seva confi-ança, tot i la sentència judicial”, segons la nota conjunta dels quatre grups mu-nicipals. A més, destaquen que les dar-reres setmanes s’han produït diverses manifestacions als mitjans de comuni-cació locals denunciant aquest fet, com, per exemple, una carta de treballadores i treballadors de l’Ajuntament on dema-naven el cessament de l’interventor.

ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP del Vendrell inicien una recollida de firmes perquè l’alcalde cessi l’interventor

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 7: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COMARCA 7

EL VENDRELL - En col·laboració amb la Creu Roja del Vendrell, el dis-copub El Alambique de Coma-ruga ha organitzat per al dia 6 de febrer, a partir de les onze de la nit, una festa solidària amb música dels anys 70, 80 i 90 per recaptar diners per a Haití.

Festa solidària amb Haití a El Alambique

EL VENDRELL - El Departament de Medi Ambient de l’Ajuntament del Vendrell ha informat el públic sobre la possible aparició d’una plaga de mos-quits tigre aquesta primavera i estiu. Els veïnats dels barris del Puig i del Pèlag poden resultar dels més afectats, degut a la presència d’aquests insectes al Tor-rent del Lluc.

Segons el regidor Jaume Domingo, l’agost passat l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va acordar amb l’Ajun-tament del Vendrell l’endegament de l’actual llera del Torrent del Lluc com a mesura per frenar la proliferació del mosquit tigre a la zona. Aquest acord venia a donar resposta a les gestions dutes a terme, des del mes d’abril de 2009, entre el consistori i l’agència responsable dels torrents i rieres de Catalunya. Tot i aixó, les obra encara no s’han realitzat.

Queixes dels veïnsEl torrent, que fins l’any 2008 havia

tingut un caràcter exclusivament pluvial, esdevenia, des d’aquell moment, en un

corrent d’aigua continu a través de la seva connexió amb l’Estació Depurado-ra d’Aigües Residuals de Santa Oliva. Aquest canvi, a més de comportar les queixes dels veïns pel que fa a les olors, també suposava un notable increment de la presència de mosquits. Les dife-rències en el cabdal que transporta el Torrent del Lluc provoquen l’aparició de tolls d’aigua, l’hàbitat predilecte en què es reprodueix el mosquit tigre.

Després de les gestions al llarg de la primavera i l’estiu passats, l’ACA es va comprometre a realitzar les obres pertinents per aprofundir l’actual llera. Els treballs, anunciats per al setembre de 2009, estaven pensats per evitar la presència d’aigua estancada i la conse-güent proliferació de mosquits.

En no produir-se cap comunicat d’inici d’obres al torrent, el mes d’octubre va tenir lloc una reunió a tres bandes entre l’ACA, l’Associació de veïns del Puig i el Pèlag i l’Ajuntament. A partir de la tro-bada es va fer una segona fumigació i una neteja de la llera, per facilitar el flux de l’aigua.

L’Ajuntament del Vendrell avisa que a la primavera pot aparèixer una plaga de mosquits tigre al Torrent del Lluc

EL VENDRELL - A partir del 18 de gener, l’empresa Aqualia gestiona les instal·lacions i els serveis esportius de les dues piscines municipals del Vendrell. El regidor d’Esports, Jaume Domingo, i el director d’Aqualia a Catalunya i Balears, Juan Luís Castillo, van signar el contracte de gestió per als pròxims 15 anys. L’acord inclou la gestió dels serveis esportius, recepció, administració, atenció al client, neteja, manteniment i control de les dues pis-cines.

Els preus no s’apujenDesprés de la signatura del contracte,

Domingo va explicar que l’equip de go-vern ha decidit donar la gestió a aques-ta empresa per millorar-ne els serveis i que l’atorgació no comporta cap mena de canvi de preus, ja que serà l’Ajun-tament qui els seguirà posant. A més, va explicar que confia en l’empresa “perquè la coneixem, treballem amb

ella des del 1996 per la gestió del cicle integral de l’aigua del municipi, i sabem que amb la seva experiència i professi-onalitat aportarà millores en la prestació d’aquests serveis esportius”.

Aqualia i l’Ajuntament del Vendrell formen l’empresa mixta municipal Ai-gües de Tomoví, encarregada del servei d’abastament i sanejament del municipi. A Catalunya aquest és el seu primer contracte de gestió de centres espor-tius, però a Espanya ja en gestiona va-ris. A través d’aquest contracte, Aqualia aporta 100.000 euros per invertir-los en la modernització del sistema informàtic i la compra de material i maquinària es-portiva per a les dues instal·lacions.

El regidor d’Esports va explicar també que “des de setembre hi ha moltes no-vetats en l’oferta d’activitats i que la pro-gramació d’aquest nou trimestre té com a objectiu prioritari oferir unes tarifes encara més competitives que permetin la pràctica de l’esport per a tothom”.

Aqualia gestionarà les dues piscines cobertes del Vendrell els pròxims 15 anys

EL VENDRELL - L’Ajuntament del Vendrell, a través de la Regidoria de Ser-veis Socials, s’ha adherit al Fons Català de Cooperació al Desenvolupament per donar una resposta als efectes del terratrèmol del dia 12 de gener, que va ocasionar nombroses pèrdues humanes i materials en diferents ciutats d’Haití.Davant d’aquesta catàstrofe, l’Ajuntament del Vendrell ha acordat aportar 2.000 euros al Fons, per ajudar en l’anomenada campanya de reconstrucció postemer-gent.

2.000 euros per a la reconstrucció d’Haití

EL VENDRELL - L’arquebisbe metro-polità de Tarragona i primat, Monsenyor Jaume Pujol Balcells, va assistir a la segona representació dels Pastorets del Vendrell el dia 17 de gener, acom-panyat, entre d’altres, del rector del Vendrell, mossèn Josep M. Barenys. Jaume Pujol va elogiar els Pastorets del Vendrell pels quaranta-cinc anys inin-terromputs que vénen realitzant la seva tasca, així com pel fet de mantenir viva la tradició nadalenca.

Abans de la representació, el presi-dent dels Pastorets del Vendrell, Pep Bargalló, va llegir el Manifest Joan Amades 2009, ja que justament el 17 de gener de 1959 moria aquest gran estudiós folklorista. L’any 2009 fou de-clarat Any Amades i coincidint-ne amb

la cloenda es va fer unànimement a tot Catalunya una lectura del manifest per part de diverses entitats.

Tant l’escenificació com la interpreta-ció de l’obra fou de l’agrat del nombrós públic que va emplenar, un cop més, el Teatre Àngel Guimerà. Ara només res-ten dues representacions més -31 de gener i 7 de febrer-, i per les reserves de localitats fetes es preveu que assoleixin l’èxit d’anteriors actuacions.

L’arquebisbe Jaume Pujol assisteix a una representació dels Pastorets del Vendrell

EL VENDRELL - El dimecres, dia 13 de gener, el Vendrell i el món esportiu pene-desenc es van acomiadar del Pep Figueras, que va morir de manera sobtada d’un atac de cor amb només 46 anys. Figueras treballava al Consell Esportiu del Baix Penedès i era molt popular arran del seu treball a favor de l’esport de base i per la seva col·laboració en diverses iniciatives socials. Figueras havia estat jugador d’handbol del CE Vendrell, era membre de la junta de l’associació de veïns de Sant Vicenç de Calders, on havia impulsat la coneguda Festa del Vi. També havia estat membre dels Diables del Vendrell.

El Vendrell i la comarca s’acomiaden de Pep Figueras

EL VENDRELL - Els primers dies de febrer començaran al Vendrell els actes previs a la Xatonada popular, amb uns cursets infantils per aprendre a fer aquest plat a diverses escoles del municipi. La xatonada es farà el diumenge 7 de febrer a la Rambla, entre les 9 i les 14 hores. Recordem que enguany se celebrarà el 24è Concurs de Mestres Xatonaires, la 23a Exhibició de Xatonaires infantils i la 17a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.

El primer diumenge de febrer, el Vendrell celebra la Xatonada popular

Carnaval al VendrellEL VENDRELL – Els actes del carnaval al Vendrell començaran el dijous, dia

11 de febrer, amb l’arribada i discurs de SM el Rei Carnestoltes a la plaça Vella, a les 19.00 hores. El divendres, dia 12, començarà la concentració de carrosses i comparses a la zona escolar, a partir de les 19.00 (av. Camp d’esports), i la rua pels carrers de la vila, a les 20.00 hores.

A més, el Centro Cultural Andaluz García Lorca organitza per al dissabte, dia 13 de febrer, un carnaval infantil (a les 18.00 h). El mateix dia, la Lira Vendre-llenca farà un Sopar i ball de Carnaval amb el conjunt Clau de Sol (inscripcions: dimecres 10 i dijous 11, de 20.00 a 21.00 h) i l’endemà, a les 18h, el Ball infantil de Carnaval, amb Clau de Sol.

EL VENDRELL – El dia 28 de febrer se celebrarà al Vendrell la consulta popular sobra la independència de Catalunya, organitzada pel col·lectiu El Vendrell Decideix.

Però ja una setmana abans, el dia 21, la capital del Baix Penedès acollirà l’acte central de campanya del 28-F, en el que s’espera la participació d’entre 1.500 i

El Vendrell acollirà l’acte central de campanya del 28-F2.000 representants de la seixantena de municipis catalans que faran coincidir la consulta popular per a l’últim dia de febrer, segons ha confirmat a l’Espígol Carma Vilar, membre de la plataforma organitzadora.

Més informació sobre la consulta del 28-F: www.elvendrelldecideix.cat o al telèfon 655 66 20 23.

EL VENDRELL - Ara que s‘acosta el període de preinscripcions per al curs vinent, els instituts del Vendrell estan fent unes jornades de portes obertes perquè els alumnes de les escoles i els seus pares els puguin coneixer millor. També s’oferirà una xerrada conjunta als pares dels alumnes de 6è (el dia 28 de gener), entre altres activitats.

Els IES del Vendrell acosten la secundària als alumnes de 6è

Com prevenir l’assetjament escolar EL VENDRELL - El Centre de Recursos Pedagògics del Baix Penedès orga-nitza el dimecres 3 de febrer a les sis de la tarda al Centre Cívic l’Estació del Vendrell una conferència sobre com prevenir l’assetjament escolar. L’acte anirà a càrrec del psicòleg i periodista Ferran Barri, que actualment imparteix classes a l’Institut Andreu Nin del Vendrell.

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 8: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR8

ALBINYANA – El grup municipal del PSC d’Albinyana va enviar el dia 20 de gener als mitjans de comunicació una nota de premsa en la qual acusa l’equip de govern convergent d’aquest poble de discriminar una alumna de l’escola local que pateix una enfermetat greu, per no pagar durant aquest curs la despesa d’una monitora que acompanyés la nena al menjador de l’escola.

Segons afirma en la nota la portaveu del PSC al consistori, Maria Jesús Se-quera, “l’Ajuntament (CiU), que disposa de les competències en matèria del servei de menjador escolar del CEIP Joan Perucho, ha comunicat als pares d’una nena de sis anys que pateix pa-ràlisi cerebral que a partir d’ara no pot ser usuària del menjador si no paga el sou d’una monitora, és a dir entre 350 i 400 euros mensuals, a banda del cost del menú, ja que entenen que li cal una vigilància permanent”.

El grup municipal socialista també ha ofert l’assessorament a la família per fer una denúncia al Síndic de Greuges de Catalunya.

Resposta de l’alcaldeL’alcalde d’Albinyana, Quim Nin, va

respondre a aquestes acusacions dient que “es totalment fals el comunicat del PSC en què afirma que aquest Ajunta-ment discrimina a una alumna pel fet de tenir paràlisi cerebral”, i va recordar que els darrers tres cursos l’Ajuntament havia costejat íntegrament el cost de menjador d’aquesta alumna.

Segon Nin, a l’inici d’aquest curs i de-gut a les circumstàncies econòmiques “es va reiterar la demanda a la Genera-litat de l’assignació d’una vetlladora per atendre la vigilància d’aquesta alumna al migdia. En aquest sentit, es va trame-tre un escrit al Departament d’Educació de la Generalitat, signat conjuntament per la regidora d’Educació de l’Ajunta-ment, la direcció del CEIP local i la mare de l’alumna”.

L’alcalde també afirma que l’àrea d’Educació del consistori ha fet diverses gestions amb l’empresa responsable del menjador escolar per tal de reduir el cost que suposa el menjar i la vigilàn-cia. “En no trobar una resposta positiva per part de la Generalitat, l’Ajuntament va oferir als pares la gratuïtat del preu del menú diari i la possibilitat de pagar els 285 euros de la vigilància entre els pares i l’Ajuntament, mitjançant els ajuts ordinaris de menjador”.

Nin també comenta que la família de l’alumna, fins el moment, no ha gestio-nat les beques de menjador. “El fet que aquests pares siguin propietaris d’un restaurant a molt poca distància del centre, ha induït a pensar que han con-siderat més adient no fer ús del servei del menjador, sense que això es pugui interpretar com una discriminació”.

El batlle ha reiterat la voluntat de l’Ajuntament de resoldre aquesta situa-ció “de manera justa”, i ha lamentat “la instrumentalització política per part del PSC a nivell local d’aquesta delicada situació social”.

El PSC d’Albinyana acusa l’Ajuntament de discriminar una alumna amb una malaltia greu

El ple demostra que la regidora Conxita Ribosa no volia aprofitar-se de l’aprovació del POUM

BANYERES DEL PENEDÈS - En el decurs de la sessió de ple ordinari del dia 21 d’aquest mes, el consistori va aprovar per unanimitat les errades detectades en el document de modifi-cacions i introduïdes al Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM) després de la seva aprovació provisional apro-vada el 22 d’octubre de l’any passat.

En aquest punt, l’alcaldessa Núria Fi-gueras, va dir que en el decurs de l’ex-posició pública i de l’anàlisi exhaustiu del document, s’havien detectat un total de tres errors gràfics i cinc canvis o mo-dificacions no justificades en la memò-ria i que un dels errors afectava una re-gidora de l’equip de govern, en concret, Conxita Ribosa. Aquesta regidora de CiU va dir al plenari que en cap moment va tenir la voluntat de fer modificacions urbanístiques, en referència a la seva llar ubicada entre la carretera de Llet-ger, el camí del Papiol i la prolongació del carrer Josep Cañas. Al document de l’equip redactor del POUM es puntualit-za que es mantenen les qualificacions urbanístiques de l’esmentat xamfrà.

Referint-se als cinc membres del grup municipal socialista, Conxita Ribosa va dir que “m’han calumniat, m’han difamat i m’han injuriat; han fet un judici sense esperar cap raonament. Si volien ferir-me, ho han aconseguit”. La regidoria va demanar als socialistes que li demanes-sin disculpes públicament als mitjans de comunicació.

Menéndez culpa els periodistesEl portaveu socialista Avelino Menén-

dez, tot i que va dir sentir-ho, va afegir sentir-se orgullós d’haver detectat l’er-rada: “Nosaltres no hem estat jutges”, i va culpar els mitjans de comunicació d’haver posat nom i cognom i haver insertat la fotografia de la regidora afec-tada. Menèndez va alertar al plenari que “alguna altra cosa més sortirà”. Al ple, i a pregunta del PSC, l’equip de govern va admetre que ara per ara l’Institut Català del Sòl (INCASOL) veu inviable la construcció dels 32 habitatges dotaci-onals que l’anterior govern tenia previst fer junt amb un Centre de Dia.

Page 9: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 9

BELLVEI - El Consell Esportiu del Baix Penedès gestionarà durant qua-tre anys més el pavelló poliesportiu de Bellvei, tal com està fent des de la seva posada en marxa el 2006. Així ho ha aprovat el ple de l’Ajuntament en la darrera sessió de l’any celebrada el dia 29 de desembre.

Gràcies a aquest conveni, el Consell Esportiu del Baix Penedès continuarà organitzant i coordinant les activitats esportives que es realitzen al municipi, s’ocuparà del personal del pavelló i es

farà càrrec de la neteja i el manteniment de les instal·lacions.

D’altra banda, el PSC de Bellvei ha acusat l’equip de govern d’ocultar in-formació sobre la gestió del pavelló mu-nicipal. La seva portaveu, Núria Güell, ha comentat: “El govern de CiU ens va dir que només hi havia una empresa disposada a fer-se càrrec de la gestió del pavelló, quan en realitat van ser tres les empreses interessades en gestionar aquest equipament municipal, un fet que considerem molt greu.”

El Consell Esportiu comarcal gestionarà el pavelló de Bellvei durant quatre anys més

L’ARBOÇ - El darrer ple de l’Ajuntament de l’Arboç del 2009 va aprovar la inclusió de la primera sol·licitud al Fons Estatal per l’Ocupació i la Sostenibilitat Local. L’objectiu d’aquests diners, 440.000 euros, és construir els vestidors del camp de futbol de l’Arboç.

Cal dir que el total de la dotació econòmica que correspon a l’Arboç per a l’any 2010 es de 581.294 euros.

L’Arboç destinarà el 75 per cent dels fons estatals als vestidors del camp de futbol

L’ARBOÇ - El pressupost municipal de l’Arboç per a l’exercici del 2010, aprovat ara fa poc amb els vots a favor de l’equip de govern (ERC i CiU) i els vots en contra del PSC, és de 8.138.025

euros. Segons l’alcalde, Carles Ribé, aquest pressupost està condicionat per la disminució d’ingressos, i això provocarà “la contenció en quant a in-versions, però manté la despesa social i l’atenció als col·lectius més desfavorits, com hem fet fins ara”.

Ribé ha explicat que “l’objectiu priori-tari per al 2010 és mantenir l’execució de les inversions en marxa i acabar alguna d’elles, com l’hotel d’entitats [...], i en el primer trimestre de l’any es començaran les obres de millora de l’entorn de l’església de Sant Julià i la Badalota”.

L’Arboç aprova per enguany un pressupost “de contenció” de 8,1 milions d’euros

L’ARBOÇ - El dia 19 de gener, l’alcal-de de l’Arboç, Carles Ribé, va presentar a les entitats locals el projecte d’inter-venció integral del nucli antic, emmarcat dins de la convocatòria de la Generalitat de Catalunya de la Llei de Barris 2010.

El projecte contempla la rehabilitació sostenible de la part vella, tenint cura del medi ambient, el benestar de les persones i el rellançament comercial i

cultural.El 15 de febrer es farà la segona jor-

nada en què els ciutadans podran par-ticipar-hi, i per al 15 de març el veïnat està convocat a una tercera reunió.

A més, l’Ajuntament ha obert una pàgina sobre aquest tema en el seu web municipal, a més de posari punts d’informacó a la Casa de Cultura i la biblioteca.

Jornades sobre la rehabilitació del nucli de l’Arboç

EL MONTMELL - La Talaia Mediter-rània del municipi del Montmell és una de les 36 urbanitzacions a les quals es van concedir el mes de desembre ajuts de la primera convocatòria de la Llei de Millora d’Urbanitzacions amb Dèficits.

Aquestes subvencions es destinaran a la redacció dels programes per regu-laritzar la situació urbanística d’aquests espais; per fer projectes d’obres, i per proveir-los de serveis. Aquests ajuts se-

ran assumits per l’Institut Català del Sòl i el Departament de Política Territorial i Obres Públiques. En els propers mesos es convocaran també dues altres línies d’ajuts complementàries, previstes per la Llei, dirigides tant als ajuntaments com als parcel·listes. En el primer cas, seran préstecs per ajudar els municipis a executar les obres d’urbanització i, en el segon cas, ajuts destinats a persones grans propietàries de parcel·les.

La Talaia rep 300.000 euros de la subvenció destinada a les urbanitzacions amb dèficits LA BISBAL - L’Institut Baix Penedès ha engegat una campanya de solidaritat per

als damnificats del terratrèmol d’Haití. La comunitat escolar recollirà voluntàriament aportacions d’un euro o més, i els diners recol·lectats es faran arribar a la Creu Roja. Aquesta iniciativa ha sorgit arran de la proposta que va fer un alumne a l’hora de tutoria.

D’altra banda, l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar en la Junta de Govern local del dia 20 de gener fer un donatiu de 3.636 euros (un euro per cada persona empadronada al municipi) per al poble d’Haití.

L’Institut Baix Penedès fa costat a Haití

LA BISBAL DEL PENEDÈS - Entre els actes organitzats per la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca per la recent Festa Major d’Hivern, cal destacar la trobada de ge-gants en la que van participar-hi les colles geganteres de l’Arboç, Clariana, el Vendrell, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Tortosa i especialment el grup de gegants de la Bisbal d’Empordà (foto: Josep Vallès).

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

L’ARBOÇ - L’escola Camp Joliu de l’Arboç ha recollit més de 300 kilos d’ajuda hu-manitària per destinar-los a les víctimes del terratrèmol d’Haití. En concret, aquesta ajuda s’ha centrat en la població infantil i per aquest motiu les famílies de l’escola han portat medicines pediàtriques, i productes d’higiene i alimenticis. L’Ajuntament de l’Arboç hi va participar amb 250 euros en la compra de material farmacèutic.

Page 10: espigol gener 2010
Page 11: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT INTERIOR 11

SANT JAUME DELS DOMENYS - El president de la Diputació de Tarragona, Josep Poblet, va presidir, juntament amb el vicari general, Mn. Joaquim Fortuny, els actes d’inauguració de l’església de Sant Jaume dels Domenys el dia 10 de gener, després que hagin finalitzat les obres de rehabilitació.

En la restauració s’hi han invertit 152.000 euros, dels quals la Diputa-ció de Tarragona n’ha aportat 43.000, mentre la resta han estat aportacions dels feligresos, l’Arquebisbat, el Consell Parroquial i l’Ajuntament, així com de tot un seguit d’entitats i empreses del municipi.

Els veïns, que van omplir el temple de gom a gom, van poder contemplar el nou aspecte de l’església, amb la

recuperació de les zones de pedra dels pilastres, voltes i portes interiors i la pin-tura de les façanes interiors, i la nova instal·lació elèctrica.

Sant Jaume dels Domenys inaugura l’església rehabilitada

LLORENÇ DEL PENEDÈS - El col-lectiu LlorençDecideix està preparant en aquest municipi una consulta popu-lar sobre la independència de Catalunya per al dia 28 de febrer.

Per a aquesta iniciativa, en que hi participen uns 40 voluntaris, els orga-nitzadors han cercat l’assessorament dels col·lectius semblants de l’Arboç i Vilafranca que ja van fer la consulta el dia 13 de desembre. Els promotors

llorencencs també van estar ara fa poc a la trobada a Cardona dels pobles on també es farà la consulta el 28-F.

El proper dia 31 de gener al migdia es farà a la Casa de Cultura de Llorenç l’acte de presentació d’aquesta iniciati-va. A més, en les properes setmanes els organitzadors faran una sèrie d’actes al poble per incentivar el vot, com ara cer-caviles dels grups folklòrics, xerrades informatives i dinars populars.

A Llorenç la consulta sobre la independència també se celebrarà el diumenge 28 de febrer

BELLVEI - El dia 19 de gener van començar les obres de la segona fase de pavimentació i renovació de ser-veis dels carrers del centre de Bellvei. Concretament, s’han iniciat els treballs preparatoris per garantir el subminis-trament d’aigua mentre durin les obres, que començaran al sector del Carrer Nou i les confluències dels carrers Montpeó (direcció carretera N-340) i Joan Armajach (direcció semàfor).

El començament dels treballs amb les màquines estava previst per el dia 25 de gener, fet que caldrà tenir en compte per l’entrada i sortida de vehicles als aparcaments particulars. L’Ajuntament

ja ho ha comunicat als veïns afectats i demana disculpes per les molèsties que amb motiu de la realització d’aquestes obres es puguin ocasionar. La durada prevista d’aquesta segona fase és d’un mes i mig aproximadament.

Les obres consisteixen en la reposició de serveis i la pavimentació dels carrers Sant Joan, Montpeó i Joan Armajach, i tenen un cost de 759.813 euros, dels quals 284.000 seran finançats pel PU-OSC. El que queda per decidir és si els cables elèctrics es graparan a les façanes o se soterraran, dues opcions que encara s’estan consensuant amb els veïns afectats.

Comencen les obres de la segona fase de millora dels carrers del centre de Bellvei

L’ARBOÇ - L’Esbart Sant Julià va ser el protagonista de la festa patronal de l’Ar-boç, celebrada a principi de gener i dedicada a la dansa catalana. Les tres seccions de l’esbart, amb 48 dansaires i un equip tècnic de 12 persones, van oferir un recital d’onze danses. Algunes d’aquestes danses ja es feien en l’actual repertori, d’altres s’havien recuperat, com el Ball de nans nous de Berga, ofert pel cos infantil, o el Copeo, a càrrec del cos juvenil. A més, també n’hi va haver d’altres que s’estre-naven, interpretades pel cos de dansa, com So de pastera de Valldemossa, una dansa de més de 40 anys, així com el muntatge que va tancar l’espectacle, Festa de Sant Joan a Menorca, una coreografia més contemporània, que inclou el bolero i el jaleo.

BELLVEI - L’Ajuntament de Bellvei ha aprovat ara fa poc delegar al Consell Comarcal del Baix Penedès el trac-tament i eliminació de residus sòlids urbans.

Cal recordar que a partir del dia 1 de gener d’enguany tots els municipis catalans han de fer de forma obliga-tòria la recollida separada de residus orgànics. L’Ajuntament de Bellvei ja va aprovar al juliol que s’acolliria al servei

de recollida i tractament de la fracció orgànica a través de la Societat d’Eco-nomia mixta Consell Comarcal EcoBP i ara n’ha aprovat per ple la signatura del conveni.

Per realitzar el sistema de recollida s’han de col·locar contenidors espe-cífics per a la fracció orgànica de 660 litres de capacitat i repartir entre els grans productors de fracció contenidors rodants de 120 litres i/o 60 litres.

Bellvei delega la recollida de residus a l’EcoBP

BELLVEI - L’equip de govern de l’Ajuntament de Bellvei ha aprovat des-tinar l’ajut econòmic del Fons Estatal per l’Ocupació i la Sostenibilitat Local d’enguany a la substitució de l’enllu-menat públic de la urbanització de Ba-ronia del Mar per millorar-ne l’eficiència energètica. S’hi substituiran 170 fanals, o sigui el 90%, i en total s’hi destinaran 214.593 euros.

L’alcalde de Bellvei, Josep Fonts, ha

explicat que “d’aquesta manera aconse-guim adaptar-nos a la normativa vigent en matèria de contaminació lumínica: reduirem el consum en un 40%, cosa que a més significarà un estalvi impor-tant en la factura de l’electricitat, i millo-rarem estèticament la urbanització”.

A més, Fonts ha manifestat que a Ba-ronia del Mar es faran altres obres de millora que clouran amb la construcció d’un centre cívic.

Bellvei utilitzarà els fons estatals per canviar l’enllumenat de Baronia del Mar

L’ARBOÇ - Àngel Xifré, director dels Serveis Territorials d’Innovació, Univer-sitats i Empresa de Tarragona, va visitar l’Arboç ara fa poc per reunir-se amb l’alcalde, Carles Ribé, i dues puntaires locals, Xènia Rovira i Mercè Ribas, per buscar noves formes de promocionar la punta al coixí arbocenca arreu. L’aplica-ció en joieria, com ja estan fent aques-tes dues puntaires, va ser un dels temes concrets de la conversa.

Fruit d’aquesta trobada, tècnics del Departament d’Innovació, Universitats i Empresa es desplaçaran aviat a l’Arboç per estudiar aquesta i d’altres formes de reorientació per a aquesta tradició arte-sanal de l’Arboç, buscant-ne una millor promoció.

L’objectiu de l’equip de govern munici-pal és, tal com ha explicat Ribé, “que la punta al coixí sigui un important element de dinamització turística del municipi”.

La Generalitat estudia noves aplicacions i formes de promocionar la punta al coixí de l’Arboç

Guanyadors dels concursos de Nadal a Sant Jaume

SANT JAUME DELS DOMENYS - Els guanyadors dels diferents concursos que es van celebrar pel Nadal a Sant Jaume van ser: Jordi Cortiada i Jordi Molina (el 2n concurs de postals de Nadal), famílies Méndez Bajo, Badia Ramírez, Páez Amaya i Rovira Benach (el concurs de pessebres), i la Perruqueria Ràfols (el concurs d’aparadors). _________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 12: espigol gener 2010
Page 13: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 13

CALAFELL - El dia 16 de gener va finalitzar el termini per a la presentació d’al.legacions al Pla d’Ordenació Urba-nística Municipal (POUM) que promou l’Ajuntament de Calafell. Aquest pla, que va ser aprovat inicialment el 8 d’octubre, ha estat exposat públicament dos mesos i mig per tal que els veïns i entitats poguessin presentar les corres-ponents al·legacions.

S´han d’estudiar totesTot i que a l’Àrea de Territori encara

s’estan comptabilitzant totes les al-legacions -la majoria presentades els darrers dies-, es calcula que al final el nombre d’al·legacions s’aproximarà a les 1.400, moltes de repetides. Ara, totes hauran de ser estudiades i con-testades abans que el POUM es porti a una sessió de ple per tal que aquest sigui aprovat provisionalment per la cor-poració i es pugui traslladar a la Comis-sió d’Urbanisme de Tarragona (CUT), perquè l’aprovi de manera definitiva o el retorni al consistori si entèn que s’han de fer alguns retocs.

Segons ha sabut l’Espígol, la majoria de les al·legacions dels veïns i entitats fan referència als dos grans projectes que l’equip de govern ja ha garantit que retirarà, atès que ara per ara no hi ha di-

ners per realitzar-les. Unes fan referèn-cia al projecte de parc davant del port, zona afectada coneguda com Hotel Marinada i el projecte de zona verda del carrer Baixador i l’edifici multisectorial del carrer Pau Picasso de Segur.

D’altres es refereixen a la carretera C-31 com a element vertebrador; al pla parcial de delimitació conegut com Els Cirerers; a la cruïlla del Sindicat; a la zona de la Cooperativa; a la zona del Club Tennis Segur; a la Masia Cal Pero-tet de Valldemar; a la carretera de Mas Romeu; a Mas Mel; al pla de millora urbana de Louie Vega, al del Barri dels Pescadors i al de la zona de l’Escorxa-dor. També s’han presentat al·legacions al projecte de fer una plaça pública a so-bre de l’aparcament de vehicles situat al damunt de l’antic cinema a l’aire lliure de la platja.

Veïns de Segur, acompanyats del seu advocat Jaume Tutusaus, van presentar el dia 15 una al·legació col·lectiva i van lliurar 4.073 signatures, reclamant que sigui retirat del POUM el projecte de zona verda que afecta el carrer Baixa-dor, la Pensió Lleida i l’edifici multifunci-onal on hi ha el servei de Correus. Pel que fa a les al·legacions dels partits, el grup municipal de CiU n’ha presentat tretze i ICV set.

El POUM de Calafell al final haurà rebut unes 1.400 al·legacions

CALAFELL - Aquest mes de gener el centre del nucli de Segur ha estrenat una nova cara, després de les obres que s’han executat l’any 2009 gràcies a la primera convocatòria del Fons Estatal d’Inversió Local (FEIL), conegut popu-larment com Pla Zapatero.

Les obres, que han costat 3,87 mili-ons d’euros i han donat treball temporal a 50 persones -bona part de Calafell- , han suposat una millora important a la zona central de l’avinguda Catalunya (entre les places Mediterrani i Pau Ca-sals) i els carrers de l’entorn: Pau Picas-so, Cep, Ametlles, rondes Sant Miquel i Universitat i la plaça Pau Casals (llevat de la zona central): en total, 1,4 quilò-metres de vials.

Una particularitat de la millora és que ara els vehicles poden circular per l’avinguda Catalunya només en sentit nord.

El centre de Segur ja presenta una imatge més moderna gràcies al ‘Pla Zapatero’

CALAFELL - El govern central de l’Estat invertirà 7 de milions d’euros en el projecte de recuperació mediambien-tal de la platja de Calafell. La subdele-gada del govern a Tarragona, Teresa Pallars, va anunciar el dia 14 de gener que el Ministeri de Medi Ambient Rural i Marítim treurà a licitació les obres el més aviat possible, de forma que pu-guin començar a la tardor, quan hagi acabat la temporada turística alta.

Madalers i lliris de mar a la sorra La subdelegada va recordar que, tot i

que aquesta és la inversió més elevada que l’Estat ha fet mai a Calafell, “el més significatiu no és l’import econòmic, sinó que serà una inversió ambiental i de dinamització turística i econòmica del municipi”. Pallarés va afegir que “en aquesta mena de projectes els objectius bàsics del Ministeri són protegir la zona costanera i garantir l’accés i l’ús públic. El projecte preveu recuperar el paisatge tradicional del front marítim de Calafell, amb dunes a la sorra i vegetació com madalers i lliris de mar. L’altre tret dis-tintiu és la creació d’un museu a l’aire lliure que evocarà diferents elements patrimonials i històrics: el llegat literari del poeta i editor Carlos Barral, la tra-dició pescadora o les antigues colònies

infantils de Vilamar (una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona al primer terç del segle XX).

Aquestes dues tasques, a més, cre-aran un itinerari que ajudarà a descon-gestionar el Passeig Marítim de Sant Joan de Déu, que actualment no pot absorbir la gent que hi passa en els mo-ments àlgids de l’estiu. El propi passeig serà remodelat a fons, per posar al dia un vial amb prop de mig segle d’antigui-tat i que ja estava força deteriorat.

L’alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va recordar, en la presentació del pro-jecte, que “el front marítim del nucli de la Platja és un indret estratègic pel seu potencial turístic i econòmic i, per això, la seva posada al dia era una de les pri-oritats del present mandat municipal”. L’alcalde també va dir que “l’Ajuntament està acabant una important inversió per renovar tots els serveis del subsòl del Passeig Marítim” i que l’Estat “s’ha fet seu el projecte que vam elaborar per a la superfície del vial i per a la recupe-ració mediambiental de la platja”. Jordi Sánchez va acabar dient que “a finals de 2011 o principis de 2012, quan aquesta actuació estigui acabada del tot, tindrem, sense cap mena de dubte, un dels millors passeigs marítims de la Mediterrània”.

L’Estat es fa càrrec de la recuperació mediambiental de la platja

_________________________________________________________

Page 14: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA14

CALAFELL - Aquest diumenge i com cada darrer diumenge del mes de gener, Calafell retrà homenatge al món de la pagesia amb la tradicional Festa dels Tres Tombs, que enguany arriba a la seva 61a edició. Com en anys ante-riors, l’organització va a càrrec del Cor Orfeó Calafellenc amb el patrocini de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Calafell i la implicació total dels diferents departaments municipals.

La festa començarà ben d’hora, a dos quarts de nou del matí, quan carruatges i participants es trobin a l’esplanada del pavelló Joan Ortoll. A les nou hi ha l’es-morzar traginer, que enguany costarà quatre euros i constarà de pa torrat, salsitxa, cansalada, botifarra negra, arengada i taronja, tot regat amb els olis i els vins de la Cooperativa Agrícola.

50 carruatges i 100 cavallsSegons es va avançar a la roda de

Aquest diumenge Calafell viurà els Tres Tombs amb un recorregut diferent

CALAFELL - La IX Xatonada Popular de Calafell tindrà lloc el 7 de març a la pla-ça del Port Segur-Calafell. Aquesta festa gastronòmica, que organitza el Patronat de Turisme, començarà a les onze del matí amb la degustació de les racions de xató que hauran preparat els restaurants Allotjament Antiga, Eusebio, A Can Pilis, Casa Pedro i Milan da Marco. El preu dels tiquets per al xató, pa i vi serà de 7 eu-ros. Al migdia començarà l’exhibició de xatonaires infantils per part d’alumnes de les diferents escoles sota l’animació del grup Posa-hi oli. Els organitzadors confien que d’una vegada per totes la festa es pugui celebrar com cal a la plaça, ja que en alguns dels darrers anys, per la pluja o pel fort vent, la festa s’ha hagut de fer a l’aparcament cobert del port.

premsa del dia 26, si el temps no ho impedeix, es preveu una participació de 50 carruatges i un centenar de cavalls, el que suposarà un total de 200 animals entre cavalls, poltres i corses.

Les obres de remodelació de la plaça Catalunya han obligat els organitzadors a preveure uns Tres Tombs diferents. La desfilada dels animals i dels carruatges sor-tirà a dos quarts de dotze del costat del pavelló Joan Ortoll, passarà pel carrer Jesús, on s’iniciarà la cavalcada pels carrers del centre del poble amb un recorregut diferent al dels anys anteriors degut a les esmentades obres. Els organitzadors recomanen la plaça Mariano Soler i la plaça Cal Cubano com a

punts idonis per veure la desfilada, que començarà amb la banda de música i la portada de l’estandard per part de Xavi Vicaria.

L’entrada de Sant Antoni a la plaça Mariano Soler serà a tres quarts de dot-ze, moment en que mossèn Eduard Ar-rufat farà la benedicció dels carruatges, animals i coques, que enguany aporten la novetat que enlloc de la bossa amb quatre mini-coques, es vendran unitats més grans. Es mantenen la rifa de pro-ductes del porc; la passejada gratuïta en mules al voltant de la plaça Maria-no Soler i el concurs de dibuix infantil. Enguany la festa es perllongarà fins al vespre, amb l’Orquestra de Cristian & Domènech. Aquest ball amb música en directe serà de franc.

El pressupost d’enguany és de 26.461 euros. El 75% l’aporta la Regidoria de Cultura i la resta la Comissió Tres Tombs del Cor Orfeó Calafellenc.

CALAFELL - Un total de 70 grups, 50 carrosses i 20 comparses, és a dir, uns 12.000 comparsistes participaran a la pròxima edició del Carnaval Xurigué, que organitza el Patronat de Turisme. Com a novetats d’enguany, cal dir que la festa tindrà un recorregut diferent i que les comparses, sense les carros-ses, tornaran divendres al centre de Segur sota l’organització de l’Associa-ció de Comerciants i Empresaris Segur-Centre.

De fet, el Carnaval Xurigué comença-rà dijous, 11 de febrer, amb la xocolata-da infantil que es farà a les 17.30 hores a la plaça Mariano Soler, on enguany serà l’inici de festa. A les 18.00 hores tota la mainada podrà gaudir d’un gran espectacle infantil. A les 19.00 hores arribarà Sa Majestat Carnestoltes i lle-girà el pregó en el que, com cada any, carregarà contra tothom.

Divendres, a partir de les 23.00 hores, els comerciants de Segur organitzen el primer concurs de comparses. La desfi-lada començarà a la plaça Pau Casals i anirà per la renovada avinguda de Catalunya fins a la discoteca Lou, on es farà el lliurament de premis.

Dissabte, a partir de les 17.30 hores, començarà el Carnaval infantil al pave-lló Jaume Vilamajó de Segur.

A partir de les 23.00 hores es donarà la sortida a la rua que començarà al Passeig Marítim de Segur, a l’alçada del

carrer Rhin i, com l’any passat, arribarà fins a la platja de Calafell. Els organitza-dors ja tenen preparada la xocolata i els melindros que es repartiran a la plaça del Mil·lenari.

La jornada de diumenge començarà al migdia al pavelló Joan Ortoll, amb el Carnaval Infantil, i clourà al vespre amb la Rua Fi de Festa que, com de costum, començarà a la zona del carrer Baix Penedès i clourà a la platja. Les obres que s’estan realitzant a la plaça Catalunya del poble i al passeig marítim han obligat els organitzadors a variar els recorreguts.

L’autora del cartell del Carnaval d’en-guany és Oksana Petruschchak, de Segur, que, amb 14 anys, ha estat la persona més jove que mai ha guanyat aquest concurs en la modalitat sènior. Rebrà un premi de 200 euros.

El Carnaval Xurigué, que comptarà amb setanta grups, torna al centre de Segur

La Xatonada es farà de nou al port el diumenge 7 de març_________________________________________________________

Page 15: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 15

CALAFELL - El tennista i cantautor Juanjo Garcia, ara també reconvertit en actor a la prestigiosa sèrie Hospital Central, participa a les votacions que es fan a través d’internet per selecci-onar les cançons que participaran en una gala especial a TVE d’on sortirà la cançó que representarà Espanya al Festival d’Eurovision el pròxim mes de maig a Oslo (Noruega).

Garcia participa amb la cançó Ahora que no estas, que ell mateix ha compo-sat i canta. Fins ara, el tema ha tingut bona acollida i, en el moment de tancar aquesta edició, la cançó ja tenia 4.155 vots -cada persona només pot votar cinc cops el mateix dia-, i havia passat del 60è al 53è lloc. Per poder arribar a la fase final, és a dir, a les gales, cal estar entre els 25 primers.

Per votar Juanjo Garcia cal entrar a la pàgina web: rtve.es/televisión/eurovisión/candidatos/juanjo-garcia/11701. Les votacions finalitzen a les 12 del migdia del pròxim 5 de febrer. Juan-jo Garcia sap que anar a Eurovision és gairebé del tot impossible: “Jo ja em conformaria amb arribar a la gala final”.

La periodista del cor tortosina, Kar-

mele Marchante, sota el nom de Pop Star Queen, ha estat exclosa, ja que els organitzadors han decidit que la seva cançó, Soy un tsunami, no s’ajusta a les bases del concurs. També hi ha ha-gut altres exclusions, com la de Chimo Bayo.

El calafellenc Juanjo Garcia aspira a representar RTVE al Festival d’Eurovision

CALAFELL - El Centro Cultural Los Califas de Calafell, que té la seva seu al Bar La Cava de Segur, ja ho té tot preparat per celebrar, el 7 de febrer, la tradicional Fiesta del Andaluz del Año, al pavelló Jaume Vilamajó de Segur, de les 10.30 a les 19.00 hores.

‘Manolo Linares’, andalús de l’anySegons ha explicat a l’Espígol Juana

Ochoa, presidenta de l’entitat, “enguany hem cregut adient lliurar aquest guardó a Manuel González Cruz, més conegut com Manolo Linares, degut a les seves bones accions a favor de la cultura an-dalusa i catalana i per la seva gran tra-jectòria en el món del flamenc”. Juana Ochoa ha dit que Linares compta amb 10 premis nacionals i d’altres 25 acon-

seguits per terres catalanes.Al llarg de la festa, presentada per

Antonio Guardia i Ramon Aurora, hi actuaran, entre d’altres, Manolo del Río, Blas Maqueda, Hurtado de España, An-tonio El Trialero, Antonio Peña, Ricardo Piñuela, Agustín El Cacereño, Antonio Gavilán, Rosa Álvarez, Ángel Tamayo, Luciano Carmona i Paco Pinto.

Com artistes convidats actuaràn la cordovesa Anabel Castillo, el Cuadro de Sevillanas y Castañuelas de Calafell, dirigit per Paqui Trujillo, el Coro Roci-ero de la Casa de Andalucia del Baix Penedès, l’humorista Filipin i els guitar-ristas Luis Reinaldo i Gabriel Calderón. Al pavelló durant tota la jornada hi hau-rà servei de bar i també se servirà un menú a 10 euros.

El Centro Cultural Los Califas ja prepara la Fiesta del Andaluz del Año per al diumenge 7 de febrer

CALAFELL - Aquest mes de gener, la Biblioteca Ventura Gassol de Calafell presta servei de sala d’estudi en horari nocturn. Així, del dia 7 i fins al divendres 29, la biblioteca funciona de les vuit del vespre fins a dos quarts de dotze de la nit, coincidint amb el període d’exàmens universitaris. Aquesta iniciativa es repetirà per als exàmens de juny.

Horari nocturn a la Bibloteca Ventura Gassol

CALAFELL - És evident que el pri-mer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Calafell no té ni tindrà cap Pla d’Orde-nació Urbanística Municipal (POUM), ja que aquesta era la innocentada que aquesta revista va preparar en la passa-da edició per tal de mantenir viva la tra-dició de colar una notícia falsa a l’entorn del 28 de desembre. Ens consta que el mateix Parera va quedar sobtat quan va llegir la notícia i va dir a persones de la seva confiança que ell no tenia res preparat i que no havia dit res a ningú de cap POUM alternatiu. També van picar-hi una trentena de persones que el 28 de desembre van anar al pavelló

Jaume Vilamajó, ja que la nostra notícia falsa deia que seria allà on Parera i el seu nou company de viatge polític, Joan Maria Triadó, presentarien el POUM al-ternatiu. A tots, els demanem disculpes si els hem comportat alguna molèstia.

Josep Parera no té cap POUM alternatiu

_________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 16: espigol gener 2010
Page 17: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 17

CALAFELL - El pròxim 5 de febrer començaran els actes de la Festa de la Candelera, que clouran el diumenge dia 7. Com de costum, els actes de la Festa Major d’Hivern del Poble començaran amb un acte cultural a la Fonda Antiga, on a partir de dos quarts de vuit es farà la xerrada Mes de 1.000 anys d’història. Evolució del nucli històric de Calafell al llarg dels segles, a càrrec de l’arqueòleg Josep Pou. Tot seguit, a la mateixa fon-da s’oferirà als assistents un tastet de productes de la Cooperativa Agrícola de Calafell.

La jornada de dissabte estarà dedica-da en bona part a la quitxalla. A partir de les onze del matí i fins a les dues, a la placeta de Cal Cubano -degut a les obres no es pot fer a la plaça Catalunya-, hi hauran jocs inflables pels menuts. A la mateixa placeta, a dos quarts d’onze s’explicaran contes i es farà un taller de construcció de titelles amb el Tio Sapo.

A partir de les cinc de la tarda, també a la placeta de Cal Cubano, es donarà la sortida a la Cercavila Gegantera, que comptarà amb els Gegants i els Cap-grossos de Calafell. També s’organitza-rà un taller de sardana curta, a càrrec de l’Associació Sardanista de Calafell.

Una hora més tard, a l’església de la Santa Creu, hi haurà un concert de cant coral amb el Cor Parroquial de Calafell i l’Esclat Salesians de Sarrià. A les deu de la nit, al Teatre Auditori Municipal, es representarà l’obra Teràpia de grup per a gafes, amb la Companyia Grappa Teatre. Aquesta sessió de teatre serà gratuïta per a tothom.

La jornada de diumenge començarà a les onze del matí a l’església del Castell amb la Missa Cantada i el Cant dels Goigs, a càrrec del Cor Parroquial San-ta Creu. A l’acte es farà la benedicció de les candeles i la veneració de la Mare

de Déu de la Cova.A dos quarts d’una del migdia, a la

plaça del Clos de Cal Cubano, hi haurà l’exhibició de les Puntes de Coixí amb les puntaires de l’ARC i la ballada de Sardanes amb la Cobla Tarragona.

A les sis de la tarda clourà la festa amb la representació teatral infantil Titi-ritriki, que el grup Zum Zum Teatre farà al teatre municipal sota l’organització de La Xarxa.

La festa de la Candelera comença el divendres 5 de febrer

CALAFELL - El grup Posa-hi oli, pro-grama municipal de dinamització de la gent gran, ha complert recentment els seus primers anys de funcionament havent acollit en aquest temps més de 600 persones. Aquest programa, pensat i dirigit per Carme Palau, va començar a finals del 1999 amb només 10 usuaris.

El programa està pensat per mantenir ferma la gent gran a través de l’activitat física, sense oblidar la vida cultural i

Deu anys del grup calafellenc Posa-hi olisocial. Un dels moments culminats del grup Posa-hi oli va ser la seva participa-ció en diverses edicions dels Jocs Soci-oculturals i Esportius de la Mediterrània, un esdeveniment lúdico-esportiu que també es va fer a Calafell. A finals de l’any passat es van fer les celebracions del desè aniversari.

El grup ja prepara la comparsa del Carnaval i la seva intervenció a la Xato-nada Popular.

_________________________________________________________

CALAFELL - Dimarts, dia 26 de ge-ner, just quan tancàvem aquesta edició, l’Ajuntament de Calafell va aprovar, amb els vots contraris dels grups de Convergència i Unió i Partit Popular, el el pressupost ordinari per a l’exercici del 2.010, que és de 41.464.405 euros, un 2,65 per cent menys que el de l’exercici del 2009.

Atès que l’Organisme Autònom Muni-cipal Fundació Castell de Calafell té un pressupost de 376.000 euros; el Patro-nat Municipal de Turisme, de 556.000, i la societat municipal CEMSSA, de 639.994 euros, el pressupost consolidat del consistori suma 42.025.492 euros, abocats sobretot a política social, neteja i amortització del deute.

Aprovat definitivament el pressupost de Calafell, que és de 41,4 milions d’euros

Les despeses més importants del 2.010 (globals i per capítols)Capítol 1 (despeses de personal): 14.398.539 eurosCapítol 2 (béns corrents i serveis): 22.019.311 eurosCapítol 3 (despeses financeres): 1.394.364 eurosCapítol 4 (transferències corrents): 685.300 eurosCapítol 6 (inversions): 336.998 eurosCapítol 9 (passius financers): 3.190.954 euros

Les àrees de govern amb més pressupostMedi Ambient i Serveis: 13.271.044 eurosTerritori: 420.728 eurosServeis Personals: 3.195.007 eurosServeis Interns (*): 20.190.342 eurosTurisme, Via Pública i Seguretat Ciutadana: 3.574.996 eurosComerç i Innovació: 243.645 eurosPresidència: 568.640 euros(*) Serveis Interns engloba íntegrament el capítol de personal de totes les àrees, per racionalitzar i controlar més eficaçment la despesa.

Els ingressos més quantiososImpostos directes: 22.645.511 eurosImpostos indirectes: 800.000 eurosIngressos patrimonials: 708.264 eurosTaxes: 12.347.945 eurosTransferències d’altres administracions: 5.523.746 eurosEnguany no es pressuposten noves operacions financeres.

Page 18: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA18

CUNIT - En el decurs de la sessió de ple ordinari d’aquest dijous dia 28, el grup municipal d’ERC va presentar per a la seva aprovació la reprovació al PSC de Cunit per l’edició d’un but-lletí informatiu que, segons el portaveu d’ERC, Ivan Faccia, “expressa una ma-nifesta falta de respecte per al conjunt de la ciutadania de Catalunya que ha promogut la consulta popular sobre la independència, malgrat s’estigui a favor o en contra del contingut, o àdhuc de la realització de les consultes, i que està representada per la Coordinadora per la Consulta sobre la Independència, i també falta al respecte a les persones que, procedents de diversos àmbits i sectors de la societat catalana, del món professional, cultural, esportiu, agents socials i econòmics, han manifestat el

seu compromís amb els valors cívics i democràtics amb l’objectiu que es reconegués als catalans i catalanes com a integrants d’una nació compro-mesa amb aquests valors, a través del Manifest de Suport a la Consulta sobre la Independència i, en definitiva, el con-junt de la societat civil catalana, que ha exercit el seu dret a expressar aquelles iniciatives que puguin creure que aju-daran a créixer i millorar les condicions socials i polítiques de Catalunya indife-rentment de si s’està a favor o en contra de les esmentades consultes”.

ERC ha fet costat als altres dos grups de l’oposició: “Els grups municipals d’ERC, CiU i ICV a la corporació munici-pal de Cunit no podem més que lamen-tar el fet que l’agrupació local a Cunit del PSC hagi difós una nota de contin-

Aquest dijous ERC reprovarà el PSC per l’edició d’un butlletí “ofensiu”

CUNIT - L’equip de govern de l’Ajun-tament de Cunit (PSC-PP) preveu gas-tar enguany un 13,8 per cent menys que l’any passat. Així es desprèn del pressu-post municipal aprovat inicialment el dia 7 d’aquest mes de gener en el decurs d’una sessió de ple extraordinària a la qual no van ser convocats els mitjans de comunicació.

El regidor d’Hisenda, José Habas, va dir que el pressupost que es presentava per a la seva aprovació està equilibrat i posa l’accent en les polítiques socials per continuar ajudant les famílies, i retalla en 4 milions d’euros la despesa corrent. D’aquesta manera, el pressu-post, aprovat inicialment amb els vots favorables dels dos grups al govern i amb els vots contraris dels tres grups del l’oposició (CiU, ICV i ERC), és de 25 milions d’euros. Segons la informa-ció facilitada per l’equip de govern, els principals compromisos del pressupost del present exercici són la construcció de la tercera llar d’infants municipal; la

posada en funcionament de la piscina i de l’oficina d’atenció ciutadana, i l’ade-quació de l’antic SES Ernest Lluch com a caserna de la Policia Local. Per això, en el capítol d’inversions hi ha una par-tida de 365.000 euros que contempla aquestes tasques, a més de l’obertura de franges perimetrals i de protecció a les zones boscoses del municipi.

Rebaixa del tipus de l’IBISegons va explicar el portaveu muni-

cipal, Xavier Lorenzo, enguany es con-tinuarà ampliant i consolidant el servei a les persones, especialment als im-migrants, les dones, les persones amb dependència i la ciutadania amb neces-sitats socials específiques, així com en polítiques d’emancipació vinculades a l’ocupació, l’educació i l’habitatge.

En quant als serveis directes a la ciutadania, s’hi destina el 30 per cent del pressupost: 2.016.000 euros en Seguretat Ciutadana i Ordre Públic i 1.593.000 euros en Polítiques Socials.

Aquesta darrera xifra inclou els 99.000 euros que es destinen als ajuts a les famílies en situació d’urgència social.

Altres partides del pressupost són: 2.275.510 euros en Educació, 700.500 en Foment de l’ocupació, 2.100.700 eu-ros per Esports, Cultura, Turisme, Oci i Temps lliure i 539.900 per a Joventut.

Pel que fa als impostos, l’Ajuntament afirma que continuarà rebaixant el tipus impositiu actual de l’Impost de Béns i Innmobles (IBI), passant del 0,9 per cent aplicat el 2009 al 0,8 que s’aplicarà aquest exercici.

El portaveu municipal va afegir que “som responsables amb la situació ac-tual econòmica i per això es retalla en 4 milions d’euros la despesa”.

El pressupost de Cunit per al 2010 contempla una partida de 365.000 eu-ros per a inversions. La portaveu de Convergència i Unió (CiU), Montserrat Carreras, va dir que el seu grup no aprovava el pressupost per tres motius: el primer, perquè hi ha un notable incre-

L’Ajuntament ha retallat el pressupost en 4 milions d’eurosment de la pressió fiscal als veïns; el segon, que “el pressupost s’ha quadrat amb ingressos de molt difícil realitza-ció”, i el tercer perquè el govern manté el seu model de gestió.

En la seva intervenció, el portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya, Ivan Faccia, va retreure a l’equip de govern que “amb aquest pressupost és segur que caldrà fer un tercer Pla de Sanejament”.

El portaveu d’Iniciativa per Catalunya-Verds, Antoni Martínez, va dir que els ingressos estan inflats i va acusar el portaveu municipal Xavier Lorenzo de ser “un mentider compulsiu” per dir que els impostos no augmentarien. El porta-veu d’ICV també va retreure al govern el reduït capítol d’inversions i que la des-pesa social sigui del 6 per cent “quan la despesa financera és del 8 per cent”.

Els tres grups de l’oposició van avançar que presentaran al·legacions al pressupost abans que s’aprovi de manera definitiva.

gut difamatori contra els membres dels grups municipals que van donar suport a la celebració de la consulta popular per la independència en aprovar la mo-ció presentada al plenari de la corpora-ció en la sessió del 30 de setembre de 2009, i particularment contra els seus portaveus”.

Aquesta moció que, segons es pre-veu, s’aprovarà amb l’abstenció del Partit Popular, serà tramesa al Consell Comarcal del Baix Penedès i a la Fe-deració de Municipis de la Comarca, per tal d’instar la seva aprovació, com a mostra de la voluntat institucional de fer pedagogia i estimular la bona convi-vència entre el conjunt de la ciutadania, independentment de les ideologies culturals o polítiques que existeixen i que enriqueixen la nostra societat. La

resolució també serà comunicada al president de la Generalitat, José Mon-tilla i a Jordi Ausàs i Coll, conseller de Governació i Administracions Públiques de la Generalitat.

____________________________________________________________________________________________________________________

Page 19: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 19

CUNIT - El dia 15 d’aquest mes, tal i com estava previst, va obrir el complex esportiu AQUACunit, un projecte que ha costat 5,9 milions d’euros. L’equipament té 3.000 metres quadrats distribuïts en diferents sectors on es poden practicar el fitness, activitats aquàtiques i de relax. Segons dades del propi Ajuntament, a ho-res d’ara el complex ja compta amb gairebé 800 usuaris.

Segons Judith Alberich, alcaldessa de Cunit, “aquesta obertura és el fruit del treball conjunt de moltes persones i, sobretot, hem resolt una de les principals peticions ciutadanes. Hem apostat per desenvolupar un complex amb un nivell de qualitat molt bo i esperem que tothom en pugui gaudir”.

CUNIT - El nou Centre de Dia de Cunit, que està ubicat a l’avinguda Barcelona, 24-26, entrarà en servei el pròxim 1 de març, segons han explicat les responsables d’ONA, una empresa de servei d’ajut a domicili que ara ha posat en marxa aquest centre tan ne-cessari a Cunit.

Aquest centre comptarà amb serveis d’infermeria, animadora socio-cultural, treballadora social, transport, psicòleg, educadora social, fisioterapeuta, per-ruqueria, podologia, servei de dutxes, auxiliars de geriatria, serveis d’odon-tologia, menjador i càtering, i activitats vàries com ioga, tai-chi i excursions. També es realitzaran tallers de memòria i de manualitats

El Centre de Dia funcionarà cada dia de 8 del matí a 8 del vespre. Del 15 al 28 de febrer realitzarà una jornada de portes obertes.

L’experiència d’ONAL’empresa ONA, que compta amb

una gran plantilla de professionals, ja ofereix des de fa temps el servei d’ajut a domicili. En aquest sentit, ofereix serveis assistencials i personalitzats a la tercera edat; serveis educatius amb suport familiar; serveis per a discapaci-tats psíquics i físics; assistència les 24 hores del dia; servei d’acompanyament a hospitals i CAP, i servei de menjar a domicili per a discapacitats i persones grans.

El Centre de Dia de Cunit entrarà en funcionament el proper 1 de març

CUNIT - Dilluns, dia 25 de gener, es va fer a la sala del Casal Municipal la presentació del que serà el 23è Carna-val de Cunit. Va ser, però, un dia de tris-tor, perquè aquell mateix dia havia mort sobtadament el conegut Evejarlo, l’Ebi, un alemany afincat a Cunit que partici-pava en la construcció de carrosses i que encarnava el paper de sacerdot a la rua, junt amb les autoritats. Marcial Iserte, president de la comissió del Car-naval, emocionat, va dir que “avui és un dia dur per a nosaltres”.

El regidor de Cultura, Xavier Lorenzo, que va excusar l’absència de l’alcaldes-sa, va agrair l’esforç de la comissió “que treballa tot l’any perquè el Carnaval de Cunit sigui un referent a la comarca i a la província”. Segons Lorenzo, el suport directe de l’Ajuntament al Carnaval és de 60.000 euros, a part del suport tècnic i personal i de la cessió del pavelló.

Vers al pròxim carnaval, Dani Martínez, sotspresident de la comissió, va dir que la previsió és de superar la xifra dels 5.500 comparsistes, amb 70 grups, 50 carrosses i 20 comparses.

Ball i consumició, cinc eurosPel que fa als balls, Martínez va dir

que enguany se n’havia rebaixat el preu de les entrades: “Aviam si així la gent s’anima, ja que l’any passat no va ser així”. Enguany, entrar als balls amb una consumició inclosa costarà 5 euros.

Seguint amb els balls, cal dir que el Ball de Mantons amb l’Orquestra Centauro serà el 6 de febrer, dia en què també es farà la coronació de la Reina Melania Zapata i de les Dames d’Honor Judith Ribó i Ingrid Manchón. El Ball de la Dona, amb l’Orquestra Mandolina i boy inclòs, serà el dia 12 de

febrer. El dia 13, dia gran del Carnaval de Cunit, pel matí es farà l’exposició de les carrosses locals pels carrers del barri antic i una xaranga de Vilanova en farà l’animació. A partir de les 18.30 hores, començarà la gran rua, després de la concentració a l’esplanada de l’es-tació. Per la nit hi haurà el Gran Ball de Disfresses amb l’Orquestra Júniors. Al descans, l’humorista Jordi LP llegirà el sermó amb el seu to particular.

El dissabte, autobús nocturnCom en anys anteriors, el diumenge

dia 14 per la tarda hi haurà el Carnaval infantil i el dimecres de Sendra l’enterra-ment del Rei Carnestoltes amb la sardi-nada popular a l’esplanada de l’estació.

En la roda de premsa es va presentar oficialment el cartell d’enguany, obra de José Alcaraz Navarro; es va dir que es manté l’import dels premis i les subven-cions de l’any passat, i que enguany , durant la nit de dissabte, també hi haurà servei d’autobús del nucli antic al pave-lló i a l’inrevés.

El mateix dia de la roda de premsa ja es van inscriure prop de quaranta grups. Les inscripcions es poden fer fins al dia 6 (de 18.00 a 20.00 hores) al Lo-cal Associatiu, al carrer Sant Joan.

El XXIII Carnaval de Cunit reunirà més de 5.500 persones amb un total de 70 grups

_________________________________________________________

Obre les portes el complex esportiu AQUACunit

Page 20: espigol gener 2010
Page 21: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT COSTA 21

CUNIT - La Festa Major d’Hivern de Cunit d’enguany ha tingut una excel·lent participació de gent gran, però no així dels joves que s’esperava al concert programat. Sí bé és cert que els actes incials de la festa jove Cunit tremola; l’exhibició del bestiari local i els gegan-tons; la macrotamborinada; les enceses de foc, i l’encesa final de foc van ser molt participatius, no ho és menys que el concert jove del dissabte dia 16 no va reunir més d’una trentena de joves.

Cal dir que al final els Joves Diables de Cunit van participar als actes, con-tradint el posicionament inicial de no participar-hi perquè asseguraven que encara no havien rebut una aportació econòmica de l’any passat. Això sí, no

van anar al concert jove. La part positiva de la festa en honor

al patró Sant Sebastià és que la paella organitzada per la Societat d’Avis Sant Sebastià va reunir 700 persones i que, el darrer dia de festa, el gran concert de l’orquestra La Principal de la Bisbal va ser seguit per més de 800 persones.

Gran participació de les persones grans a la Festa Major d’Hivern de Cunit i pocs joves al concert

CUNIT - Després de les festes nada-lenques, en concret el dia 11 d’aquest mes de gener, va entrar en funciona-ment l’Oficina d’Atenció a la Ciutadania, on els veïns poden fer els tràmits de registre general, padró municipal i rebre tot tipus d’informació general. Aquest nou servei, ubicat al carrer Francesc Macià, 55, substitueix el servei d’aten-ció al públic que fins ara s’oferia a l’en-trada de l’edifici central de l’Ajuntament. L’actual horari de funcionament, és a dir, el d’octubre a maig és de les 9.00 a les 14.30 hores els dilluns, dimecres i divendres, i de les 9.00 a les 19.00 ho-res de manera ininterrompuda. El servei

també està operatiu els dissabtes de les 10.00 a les 13.00 hores. El telèfon de l’OAC és el 977 67 40 80 i el fax és el 977 67 41 48. El correu electrònic: [email protected].

L’Oficina d’Atenció a la Ciutadania de Cunit ja funciona

CUNIT - ICV ha denunciat a l’ Ajun-tament de Cunit davant l’ Agencia Ca-talana de Protecció de Dades (ACPD) i el Síndic de Greuges per no complir la Llei de Protecció de Dades de ca-ràcter personal, ja que l’Ajuntament no apareix l’ACPD, on hauria d’inscriure tots els fitxers de titularitat pública en el seu registre, i desprès de infringir de forma “molt greu” la Llei de Protecció de Dades arran de què el 21 de gener una militant d’ICV s’adrecés a l’Àrea de Serveis Socials de l’Ajuntament de Cunit per entregar una documentació i a l’hora de verificar les seves dades en l’històric de l’empadronament la funcio-naria corresponent li comentes que a la base de dades de l’Ajuntament hi cons-tava com a militant d’ICV.

Segons Iniciativa, aquest és un fet que vulnera l’article 7 de la Llei de Protecció de Dades, ja que només amb el consentiment exprés i per escrit de l’afectat podran ser objecte de tracta-ment per part del consistori les dades de caràcter personal que revelin la ideo-logia, afiliació sindical, religió i creences d’una persona, fet que en el cas de la militant d’ICV mai s’ha produït. El portà-veu d’ICV Toni Martínez ha manifestat: “Creiem que a Cunit ho havíem vist tot, però no, ara l’Ajuntament podria tindre fitxers creats amb la finalitat exclusiva d’emmagatzemar dades de caràcter personal que revelin la ideologia polí-tica dels ciutadans i ciutadanes, un fet

que està totalment prohibit [...] i exigim saber amb quin objectiu es va incloure aquesta dada en el fitxer de la nostra militant”.

Arràn d’aquest lamentable fet, ICV ha instat a l’ equip de govern (PSC-PP) a donar explicacions en el proper ple que es celebrarà el dia 28 de gener, coinci-dint precisament amb el Dia europeu de la protecció de dades. Iniciativa també ha sol·licitat a la secretaria de la cor-poració que realitzi els esbrinaments pertinents elaborant un informe jurídic corresponent i instant a què es revisi tota la base de dades de la ciutadania de Cunit per si l’Ajuntament ha estat vulnerant de forma sistemàtica la llei . A més,i li recorda un cop més a l’alcal-dessa i senadora Judith Alberich que “la llei esta per complir-la i aquesta és de l’any 1999”.

Iniciativa està ara a a l’espera que el director de l’Agència Catalana de Protecció de dades proposi la iniciació d’actuacions disciplinàries.

ICV denuncia l’Ajuntament de Cunit a l’Agència Catalana de Protecció de Dades i al Síndic de Greuges

CUNIT - La campanya de Nadal realitzada per l’Associació de Comerciants i Empresaris de Cunit ha estat del tot exitosa pel que es desprèn del nombre de participants, ja que es van comptabilitzar 13.500 butlletes. El dia 2 de gener i davant del públic es va fer el sorteig dels quinze lots, que en conjunt tenien un valor de més de 12.000 euros. Els afortunats van ser: Jesús Jiménez (premiat amb una moto), Celeste Belmonte (una bicicleta), Susana Sánchez, Víctor Osorio, Elisando Gallego, Marlène Castromonte, Ana Algarte, José Antonio Díez, María Ángeles Segura, Julia Serrano, Pedro Arto, Margarita Pizonero, Margarita Pedrol, Juan Carlos Merino i Jacobo Fraga.

Èxit de la campanya de Nadal de l’ACEC _________________________________________________________

_________________________________________________________

Page 22: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT CULTURA22

EL VENDRELL – El dia 26 de gener es va presentar al públic el nou Cine-club La Claqueta amb una projecció de imatges històriques del Vendrell. La Cla-queta sorgeix amb la idea de projectar cinema actual, pel·lícules guanyadores de premis als festivals més importants, versions originals subtitulades, i a un preu econòmic.

Alhora, també té la intenció d’organit-zar petites introduccions amb experts, actors, directors de fotografia o músics que expliquin la seva manera de veure la pel·lícula.

El proper acte serà una projecció de la pel·lícula La quimera de l’or, de Char-

les Chaplin, amb música de piano en di-recte interpretada per Carles Robert (29 de gener a les 22.00 h). La programació del primer trimestre continuarà amb cine infantil (Fet i amagar II, diumenge 28 de febrer, a les 12.00 h) i amb dues pel·lícules guanyadores dels premis als festivals de Cannes i Berlin: Al otro lado, de Fatih Akin, i Los limoneros, d’Eran Riklis (25 de febrer i 25 de març, a les 22.00 h).

El preu de l’entrada és de 2 o 3 euros. Tots els actes es faran a l’Au-ditori de l’Escola de Música Pau Casals del Vendrell. Més informació:www.revistaespigol.com.

Neix el Cineclub La Claqueta, amb una programació interessant per a tots els públics

EL VENDRELL - La secció Els Tombairots dels Pastorets del Vendrell organitza per al proper divendres, 5 de març, una sortida al Teatre Nacional de Catalunya, per anar a veure l’obra L’Auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol. En aquest clàssic català hi intervenen actors prou coneguts com David Bagés, Manel Barceló, Boris Ruiz i Carme González.

L’obra comença a les 8 del vespre i la

sortida en autobús està prevista a dos quarts de sis de la tarda, des de l’esta-ció d’autobusos del Vendrell. El preu és de 30 euros i inclou el viatge i l’entrada. Degut a que les places són limitades, cal apuntar-se abans del 31 de gener, telefonant a l’Àngels Navarro al 977 66 51 31. Per anar amb els Pastorets, cal ser-ne soci. No obstant això, hom pot fer-se’n al moment, pagant la quota anual (20 euros).

Els Pastorets del Vendrell organitzen una sortida al Teatre Nacional de Catalunya

EL VENDRELL - L’Escola Oficial d’Idiomes del Vendrell organitza un cicle de cinema en versió original a l’Auditori de l’Escola Municipal de Música Pau Casals del Vendrell. A mitjans de gener el públic va poder gaudir de la bella obra del director belga Frederic Fonteyne, Une liaison pornographique, i d’un ani-mat col·loqui a càrrec del protagonista, l’actor vilanoví Sergi Lopez.

El cicle continuarà el dia 10 de febrer amb una pel·lícula en anglès, The other boleyn girl, dirigida per Justin Chadwick, i més tard amb una altra en alemany. L’entrada és lliure. En la iniciativa hi participen el Servei Educatiu del Baix Penedès; el Festival Internacional de Curtmetratges en Català (FIC-CAT); l’Ajuntament del Vendrell, i el Diari del Baix Penedès.

Cicle gratuit de cinema en versió original a l’Auditori de l’Escola de Música del Vendrell

EL VENDRELL - La Sala Portal del Pardo acull fins al 14 de febrer una exposició de vitralls de Josep Maria Poblet inspirats en l’obra El caminant i el mur, de Salvador Es-priu. La mostra forma part del conjunt d’activitats programades per comme-morar el 25è aniversari de la mort delpoeta català i es complementa amb una exposició de diferents obres de ceràmica, vidre, dibuix i pintura inspira-des en Salvador Espriu. Els vitralls que es podran veure al Pardo són obra de l’artista vendrellenc Josep Maria Poblet, integrant del grup d’artistes Polièdric.

El Vendrell homenatja Salvador Espriu

LLORENÇ DEL PENEDÈS - El Centre de Llorenç del Penedès continua oferint el cicle Documental del mes amb la projecció de la pel·licula Pecados de mi padre, de Nicolás Entel (diumenge, 7 de febrer, a les 19.00 h). El documental explica la història de Pablo Escobar, el cèlebre cap del càrtel de drogues de Medellín (Colòmbia).

Documental del mes: ‘Pecados de mi padre’

RODA DE BERÀ - El Festival Internacional de Curtmetratges en Català Costa Daurada (FIC-CAT) ha obert el període d’inscripcions i de tramesa de treballs de la que serà la seva 3a edició. El termini de presentació de treballs s’acaba el dia 1 d’abril de 2010. L’esdeveniment tindrà lloc a Roda de Berà a finals de maig.

Obertes les inscripcions per als ‘curts’ del FIC-CAT

COMA-RUGA - A l’Escola de Turisme del Baix Penedès es pot visitar fins al 28 de febrer l’exposició de la pintora Pilar Bauman Romero.

EL VENDRELL - El tema del 39è Concurs Literari Sant Jordi que orga-nitza l’Ajuntament del Vendrell serà La biodiversitat i els boscos”, ja que en-guany coincideix que se celebren l’Any Internacional de la Biodiversitat i el dels Boscos.

Les bases del concurs ja s’han fet arribar a les escoles, i els treballs s’han de presentar al Patronat Municipal de

Serveis Culturals (la Rambla, 24, el Vendrell) abans del 25 de març. En aquest certamen poden participar-hi els alumnes de 3r de primària fins a 2n de batxillerat de tots els centres escolars del Vendrell, i el seu objectiu és estimu-lar la lectura, l’escriptura i la creativitat. El lliurament dels premis tindrà lloc el dia de Sant Jordi a la tarda a la plaça Pep Jai.

Convocat el 39è concurs literari Sant Jordi

EL VENDRELL - L’entitat Vendrell Educació i Lleure, colla La Ballaruga -formada per totes les associacions de mares i pares de les escoles del Vendrell; l’àrea d’Educació de l’Ajun-tament i l’associació Trèvol- organitza una sortida especial del Vendrell al concert dels Lax’n’Busto a l’Hospitalet de Llobregat, per al dia 12 de març. La iniciativa està adreçada als alumnes de primària, ESO i batxillerat del Baix Penedès i als seus pares. El preu del viatge més l’entrada és de 12 euros.

Se sortirà de la zona escolar del Vendrell a les 17.30 hores i està previst

tornar a les 22.00 hores. Els alumnes de més de 16 anys hauran de viatjar i entrar al concert formant part del grup, del contrari no podran entrar al concert, degut a la normativa de la sala.

Les inscripcions comencen el dia 1 de febrer i es poden realitzar fins al dia 26 del mateix mes a l’hotel d’entitats del Vendrell (durant tot el dia) i a primera hora del matí (de 9.00 a 9.30 hores) a les escoles Pau Casals, Àngel Guimerà, Els Secatells i Sagrat Cor. A l’IES Baix Penedès es fan les inscripcions només el dia 1, 8 i 22 de febrer, i a l’IES Andreu Nin la primera setmana de febrer.

EL VENDRELL - La Biblioteca Públi-ca Terra Baixa del Vendrell organitza el divendres, dia 20 de gener, a les sis de la tarda, l’hora del conte, amb el relat Els contes de la maleta, a càrrec de Blai Sanabre. Es tracta d’una ses-sió molt recomanada per a la quitxalla de 4 a 10 anys, amb un seguit de con-tes que van sortint a poc a poc d’una maleta i on qualsevol dels assistents pot acabar convertint-se en protago-nista d’alguna de les històries.

Quan els contes van sortint d’una maleta

BANYERES – El dissabte, dia 30 de gener, es farà al Centre Cívic Joan Català del Priorat de Banyeres el concert de Santa Eulàlia a càrrec de Lagrupació (Agrupació Musical del Penedès), un conjunt de 24 músics joves del Penedès amb instruments de vent i una bateria.

Concert de Santa Eulàlia amb Lagrupació

BANYERES - El divendres, dia 29 de gener, a les 18.00 hores es farà al Centre Cívic Ernest Lluch una sessió de contacontes, amb la narració d’Els Pastorets de Banyeres, a càrrec del grup de teatre local.

Contacontes, amb el relat ‘Els Pastorets de Banyeres’

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

Sortida especial a un concert dels Lax’n’Busto

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

____________________________________________________________________________

_______________________________________

TARRAGONÈS - La Diputació de Tarragona ha presentat ara fa poc l’últim volum de la col·lecció Balls i Danses de les comarques de Tarragona, dedicat en aquesta ocasió a les comarques del Baix Penedès i el Tarragonès. D’aquesta ma-nera, culmina un estudi etnològic, obra de Josep Bargalló, sobre el folklore de tres-centes seixanta variables que s’han dansat en més de tres-cents pobles d’arreu de les deu comarques de la demarcació de Tarragona.

EL VENDRELL – Ja estan obertes les inscripcions del concurs de música jove del Vendrell Track, que s’han de fer a www.trackvendrell.cat fins al 17 de febrer. S’hi poden presentar tots els grups de música de Catalunya que no tin-guin contracte discogràfic.

Entre els guardons hi ha la gravació d’un disc i premis econòmics de fins a 1.000 euros. A més, els grups del Baix Penedès poden guanyar una gira amb actuacions a Llorenç del Penedès, Tortosa, Badalona, València i Igualada. Més informació: www.trackvendrell.cat o al 977663289.

Obertes fins al 17 de febrer les inscripcions del concurs de música jove del Vendrell Track

____________________________________________________________________________

La Diputació publica un llibre sobre balls i danses

Page 23: espigol gener 2010

L’ESPÍGOL ACTUALITAT ESPORTS 23

HOQUEI PATINS - El Club Patí Ca-lafell ha rebut l’oferiment per part de la Federació Espanyola de Patinatge d’organitzar la quarta edició de la Copa Príncep d’Astúries, que juguen els tres millors classificats de la Primera Divisió Estatal, més l’equip amfitrió. Així, aquesta competició es jugarà al pavelló Joan Ortoll els dies 6 i 7 de fe-brer d’enguany. El dia abans es farà la presentació i el sorteig. Aquesta final a quatre, que l’any passat va guanyar el Vendrell -club amfitrió-, es va jugar els dos primers anys a terres asturianes.

Atès que resta una jornada per acabar

la primera volta de la lliga, encara no està del tot clar quins altres dos equips acompanyaran el Vallès Calafell i el Sant Antonio de Pamplona, que ara és el líder i que dissabte passat es va as-segurar la copa en guanyar el Voltregà. Aquest equip, el Vendrell, el Sant Feliu i el Tordera lluiten per les dues places que resten. Les semifinals es jugaran dissabte a les 6 i a les 8 del vespre i la final diumenge a les 12 de migdia. Els preus de les entrades són de 10 euros per sessió (6 per als socis del CP Ca-lafell) i de 15 euros per abonament (10 euros per als socis del club).

Calafell celebra per primera vegada la Copa Príncep d’Astúries d’hoquei patins

FUTBOL INDOOR - El dia 15 de gener el futbol indoor va tornar al pavelló Joan Ortoll de Calafell amb l’inici de la tercera lliga estatal. En aquesta ocasió van ju-gar els veterans del Barça contra els del Sevilla, que van estar a punt de donar un ensurt als barcelonistes, ja que si bé aquests van dominar la primera part (5-2), a la segona els andalusos van reaccionar i van fregar l’empat (9-7). Pel conjunt del FC Barcelona van jugar els porters Carles Busquets i Bonano -un a cada període- a més de Villena, Cuéllar, Sergi, Tomás, Geli, Pinilla, Blanquera, Carreras i Víctor Muñoz. L’entrenador circumstancial va ser Mariano Angoy, ajudat per Josep Maria Fusté.

Cal dir que el mateix dia es va jugar al pavelló de la Casilla de Bilbao l’al-tre partit de la jornada inaugural entre els veterans de l’Athlètic de Bilbao i el

Real Madrid. Els madrilenys -recents guanyadors de la Supercopa- es van imposar per 8-12. Així, el Madrid és el primer líder de la competició per coefici-ent de gols.

La competició tornarà a Calafell el 14 de maig amb el partit entre el FC Barcelona i el Deportivo de La Coruña.

El futbol indoor torna de nou a Calafell

HANDBOL - L’equip masculí sènior del Club d’Esports Vendrell ha encetat la segona volta de la competició liderant la classificació de la Lliga Catalana An-tonio Lázaro. Fins ara, els jugadors ven-drellencs han jugat 16 partits, dels quals només n’han perdut dos, els jugats a Banyoles (27-26) i Vilamajor (36-30).

Aquest darrer dissabte els vendre-llencs van apallissar el cuer GEiEG de Girona (36-15), refermant el liderat que ocupa. El partit només va ser igualat els primers 10 minuts. Després el CE Vendrell va imposar el seu ritme. Aquest cap de setmana el Vendrell visitarà el Granollers ‘C’ equip que ocupa el tercer lloc de la classificació.

L’equip d’handbol del CE Vendrell ja és líder

HOQUEI PATINS - En acabar l’any 2009 el professor d’estadística portu-guès, Fernando Castro, ha publicat el rànquing mundial de clubs al seu portal Rink-hockey. El World Men Club Team Rànking, que inclou 764 clubs, està liderada pel Club Patí Vic. El segueix el Liceo de la Coruña i el FC Barcelona.

Els primers equips de les tres comar-ques penedesenques són el Vilanova, que és sisè i el Noia, setè. El CP Vi-lafranca ocupa el 28è lloc i el Club Pati Calafell el 36è, per davant del Vendrell, que és 55è. El jove C.P. Sitges està al lloc 103, el Monjos és el 114è; Vilanova

B, 132è; Noia B, 180è; Patí Vilafranca B, 298è; Sitges B, 326è; CP Riudebi-tlles, 411è; Vendrell B, 481è, i el Patí Calafell B és el 538è.

Pel que fa a les competicions, no cal dir que l’OK Lliga espanyola lidera el rànquing per davant de les lligues por-tuguesa i italiana.

Publicat el rànquing dels clubs d’hoquei patins

FUTBOL - Dins dels actes organitzats pel Futbol Club Barcelona per celebrar els sis tí-tols aconseguits al llarg de l’any 2009, amb els quals ha assolit una fita esportiva històrica, el Bus dels Campions 2009 arribarà al Baix

Les copes del Barça arriben a la comarca

Penedès: el dia 29 a Cunit, i el 30 a Ca-lafell (al matí) i al Vendrell (a la tarda).

Aquest pròxim divendres, l’autobús, que no pot mostrar la darrera copa del Mundial de Clubs perquè la FIFA no permet fer-ne reproduccions, estarà de les 5 de la tarda a les 9 del vespre a la plaça del Casal de Cunit. A l’endemà, des de les 11 del matí i fins a les 3 de la tarda, aparcarà al costat del nou complex esportiu Vilarenc Aqua, on la Penya Barcelonista de Calafell or-ganitza una botifarrada amb seques i amanida catalana al preu de 10 € (7 si s’adquereix el tiquet de manera antici-pada. El mateix dia, però per la tarda, de 5 a 9, tots els aficionats del Vendrell i de la comarca també podran veure les

copes a la Rambla.Aquesta rua-exposició vol servir així

per oferir els darrers triomfs als socis i aficionats del club, així com per celebrar els 110 anys d’història del Barça. Entre els principals atractius per als assistents destaca la possibilitat de fotografiar-se amb les copes. L’exposició està munta-da en 45 metres quadrats dins l’autobús, decorat amb motius blaugranes. A més, els visitants podran recordar els mo-ments més destacats del 2009 a través d’imatges, vídeos i sons, i seguir els 110 anys d’història del club amb la imatge més emblemàtica de cada any. La rua es va iniciar el 30 de desembre i reco-rrerà 110 municipis, entre els quals les 41 capitals de comarca catalanes.

________________________________________________________

________________________________________________________

________________________________________________________

Page 24: espigol gener 2010