diktuo 6 cat 0809_3

5
Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 6 6 6 6 6 6 1 L a missió marista avui, com als orígens de l'Institut, segueix sent essencialment l'educació cristiana d'infants i joves, sobretot els més desatesos. Com els primers germans, sentim la invitació a fer ressonar en nosaltres l'experiència de Champagnat, la crida de Déu al seu cor és la nostra crida avui: educar i evangelitzar el cor dels infants i joves, especialment dels més desfavorits. Per a nosaltres, maristes, germans i laics, el repte és trobar l'aplicació concreta a les diferents realitats que vivim avui. El nostre context social, cultural, religiós… canvia i evoluciona ràpidament. Vivim temps de globalització, temps en els quals els avenços i les crisis són globals. Diuen els experts que en aquests temps de globalització hi ha tres tipus d'organitzacions: aquelles que promouen els canvis i fan que aquests canvis els siguin avantatjosos, aquelles que s'adapten als canvis que van tenint lloc i sobreviuen adaptant les seves estructures i, finalment, aquelles que se sorprenen dels canvis que van esdevenint i lamenten la seva desaparició. Els últims anys l'Institut marista ha dedicat temps i esforços importants per reflexionar a propòsit d'aquesta realitat. Ha estat un treball arrelat en la VIDA dels nostres centres, escoles i obres socials, i vol ser en els propers anys un impuls a la MISSIÓ MARISTA que s'hi desenvolupa. En portada La gestió al servei de la missió i del seu futur 1 Juny 2009 «Conscients que hem rebut un gran do en la persona de Marcel·lí, en les seves intuïcions educatives i en les dels educadors maristes que l’han seguit, volem ser fidels a aquesta herència, però de manera creativa. En el nostre temps, el clam dels joves no és pas menys fort que en temps de Marcel·lí. Els joves esperen noves respostes.» (MEM, Introducció) Gabriel Villa-Real L

Upload: gabriel-villa-real

Post on 09-Mar-2016

213 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Diktuo 6 CAT 0809_3

TRANSCRIPT

Page 1: Diktuo 6 CAT 0809_3

Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 6666666666

1

La missió marista avui, com als orígens de l'Institut, segueix sent essencialment l'educaciócristiana d'infants i joves, sobretot els més desatesos. Com els primers germans, sentim lainvitació a fer ressonar en nosaltres l'experiència de Champagnat, la crida de Déu al seu cor

és la nostra crida avui: educar i evangelitzar el cor dels infants i joves, especialment dels més desfavorits.

Per a nosaltres, maristes, germans i laics, el repte és trobar l'aplicació concreta a les diferents realitatsque vivim avui. El nostre context social, cultural, religiós… canvia i evoluciona ràpidament. Vivimtemps de globalització, temps en els quals els avenços i les crisis són globals.

Diuen els experts que en aquests temps de globalització hi ha tres tipus d'organitzacions: aquellesque promouen els canvis i fan que aquests canvis els siguin avantatjosos, aquelles que s'adapten alscanvis que van tenint lloc i sobreviuen adaptant les seves estructures i, finalment, aquelles que sesorprenen dels canvis que van esdevenint i lamenten la seva desaparició.

Els últims anys l'Institut marista ha dedicat temps i esforços importants per reflexionar a propòsitd'aquesta realitat. Ha estat un treball arrelat en la VIDA dels nostres centres, escoles i obres socials, ivol ser en els propers anys un impuls a la MISSIÓ MARISTA que s'hi desenvolupa.

En portadaLa gestió al servei de la missió i del seu futur

1Juny2009

«Conscients que hem rebut un gran do en la persona de Marcel·lí, en lesseves intuïcions educatives i en les dels educadors maristes que l’hanseguit, volem ser fidels a aquesta herència, però de manera creativa. Enel nostre temps, el clam dels joves no és pas menys fort que en temps deMarcel·lí. Els joves esperen noves respostes.» (MEM, Introducció)

Gabriel Villa-Real

L

Page 2: Diktuo 6 CAT 0809_3

2

L'any 2006 tingué lloc a Campinas (Brasil) un encontre internacional sobre la Gestió del conjuntd'institucions educatives d'una província. En concret es presentà el model de Gestió estratègica.

En aquesta trobada participaren 62 germans i seglars representants de 16 províncies de l'InstitutMarista, entre elles la nostra.

Noves eines per als nous temps i reptes, en un context de províncies reestructurades, complexes iamb models de gestió cada vegada més participatius.

El setembre de 2007, a Mendes (Brasil), s'arribà a la fase internacional de l'assemblea de la missiómarista "Un cor, una missió". El procés generat per aquesta assemblea en les seves diferents fasesha estat un nou pas en la vida de l'Institut. Ens ha donat l'oportunitat a germans i laics de reflexionarjunts, en igualtat de condicions a propòsit de la missió i de la nostra identitat.

Ha estat una ocasió per enfortir els processos de reestructuració i internacionalització que viuen lesprovíncies. Un temps privilegiat per compartir, germans i laics, sobre el que ens preocupa en el serveials infants i joves, una ocasió per preguntar-nos sobre la nostra pròpia vivència de servei a la missiómarista i les conviccions que la nodreixen

Hem pogut reflexionar sobre la nostra pròpia vocació, sobre la missió a la nostra província i lesopcions que creiem importants per al nostre futur.

Aquest any 2009, al mes de març, se celebrà a Guatemala un encontre amb el lema "La gestió alservei de la missió i el seu futur". Aquesta trobada se situà en continuïtat amb la que tingué lloc aCampinas l'any 2006. Hi participaren 75 germans i seglars, representant 19 unitats administratives.L'objectiu va ser analitzar els models de gestió utilitzats en les diferents províncies per al conjunt deles seves obres educatives.

Es constatà que la realitat de les províncies reestructurades amb un gran nombre d'obres educativesi una complexitat geogràfica ens demana evolucionar cap a models de gestió més compartits iparticipatius. La gestió de les obres es fa cada dia més complexa i això fa que no puguem restar ambmodels de gestió familiars, ens cal adoptar eines que ens ajudin a donar un impuls decidit a la missiómarista en les nostres obres en el nostre món d'avui, mirant cap al futur.

Pensar i planificar el futur des del present significa, així mateix, definir el full de ruta de les nostresobres per tal que siguin cada dia més evangelitzadores i més capaces de donar les respostesadequades a les necessitats dels nostres infants i joves.

Page 3: Diktuo 6 CAT 0809_3

3

EXPERIÈNCIESLa gestió al servei de la missió: Trobada aGuatemala

2

André Déculty

Quan el Consell provincial em va demanar participar en la trobada de Guatemala, vaigexperimentar dos sentiments: l'alegria d'estar en un encontre internacional i el temor deenfrontar-me amb un tema desconegut. Com més s'acostava la trobada, més desfasat em

sentia amb el tema. Però, avui, puc dir que vaig tenir molta sort de participar en aquest encontre. Vullcompartir amb vosaltres les meves impressions i les meves conviccions. En fer la relectura del'esdeveniment, subratllo de manera especial l'ambient fraternal, la serietat de l'estudi del tema amb unsentit molt fort de la nostra responsabilitat amb vista al futur i el descobriment d'un país amb costums imaneres originals de presència en el món dels joves.

Els participants van constatar així mateix que en l'Institut s'ha fet un important camí des de l'encontre deCampinas, tant en la recerca de models de gestió de les obres educatives més d'acord amb el momentactual, com en l'ús d'eines de gestió més eficaces.

Finalment, el setembre de 2009 està convocat el 21è Capítol General de l'Institut Marista sota el lema"Cors nous per a un món nou".

En el document de preparació, Orientacions, podem llegir: "Efectivament, estem davant un món nouque està emergint a tota velocitat. Els nous contextos demanen noves respostes, camins i presènciesde nou encuny per donar a conèixer i estimar Jesús. (...) Necessitem cors nous disposats a recórreraquest camí de recerca."

Q

Page 4: Diktuo 6 CAT 0809_3

4

L'ambient que vam viure durant tota l'estada em vadonar ocasió de canviar la meva manera de veure lavida de l'Institut. Jo, que venia a aquesta trobadainternacional sense gaire entusiasme, parlant nomésfrancès, em vaig sentir acollit des del primer dia iacompanyat durant tota l'estada. Tot i que anava unamica perdut -era la primera visita a aquest continent-, l'entorn de la casa, el ritme de la trobada, elsmoments de diàleg, les visites i el temps de descansm'han impressionat i impactat per molt de temps.

Malgrat no haver viscut la primera trobada aCampinas (Brasil), no vaig tenir cap dificultat a entraren el procés proposat. Cal dir que la qualitat delsponents i la pedagogia utilitzada em van permetre, com a principiant que era, capbussar-me en el procés senseofegar-me. El que més recordo és la urgència de fer alguna cosa per una gestió que tingui en compte lacomplexitat de les coses en el nostre món d'avui i que conservi el sentit profund de la missió, és a dir, delcarisma de Champagnat. Per això, teníem a la nostra disposició bones eines, que es podien utilitzar per encararel futur de la missió marista amb audàcia i entusiasme.

Per naturalesa, m'agrada conèixer, descobrir, i em meravello de les novetats. Aquest encontre m'ha omplert. Elsgermans del lloc van saber organitzar un programa eclèctic per als moments reservats als descobriments:música de marimba, instrument de percussió típic de la regió, vetllada amb danses folklòriques temàtiques ivisites diverses, com ara al mercat tradicional i al centre de la ciutat de la capital, sense oblidar l'antiga Guatemala,parcialment arruïnada pels terratrèmols. No obstant això, l'acollida i la visita de les dues escoles maristes quedenper a mi com els dos moments forts del mateix encontre.

Alguns mesos després de l'esdeveniment que hem viscut, crec que se'ns ofereix, ara, una oportunitat. Ja quetots creiem en el valor de la nostra missió marista compartida entre germans i laics, la nostra responsabilitatamb el futur es troba compromesa. Crec que hem de seguir el camí obert a Guatemala i avançar, junts, ambvalor. De vegades, es presentarà rude i aspre, però permetrà a les generacions venidores viure la sevaresponsabilitat en la línia del carisma de Champagnat: germans i laics junts en les petjades de Champagnat.

Page 5: Diktuo 6 CAT 0809_3

5

E ls dies 24 i 25 d'abril es reuní a Barcelona la Comissió d'ObresEducatives de la Província de L'Hermitage. Tal com s'aprovàen una sessió prèvia del Consell Provincial, fou una reunió ampliada

en el nombre de persones, amb representants de França, Catalunya, Grècia iHongria.

En el transcurs de la trobada es féu una valoració molt positiva de l'encontrede directors i responsables de pastoral que va tenir lloc a Francheville al mesde gener i també es féu referència a les activitats programades per al cursvinent o amb vista a un futur més llunyà, com ara la Trobada Mundial de Jovesa Madrid, el 2011.

L'objectiu central d'aquesta trobada va ser reflexionar sobre la gestió de lesobres educatives al servei de la missió i, concretament, en el context de lanostra província.

És evident que cada zona geogràfica de la província marista de L'Hermitageté una manera particular de funcionar, segons les lleis de cada país, amb lariquesa d'unes tradicions i un tresor cultural propis. Ara bé, volem avançar com a província en una visió compartidade missió marista que miri cap al futur.

Haurem de ser creatius per imaginar un model de govern i animació de les nostres obres, més compartit iparticipatiu, al servei de la missió, dotant-nos de les estructures necessàries per tal d'assegurar la seva viabilitat.Un model que impulsi l'evolució i el desenvolupament de la missió marista en els països on estem presents,amb una personalitat pròpia i un funcionament definit, tot respectant allò que és específic de cada realitat,dotant-nos d'aquelles eines de gestió que resultin més eficients.

El treball en grup, enriquidor. L'aportació des de les diferents realitats isensibilitats, en un ambient de gran sintonia. D'aquí l'ànim i elcompromís per continuar treballant per la missió marista i el seu futura la nostra província. El proper repte serà l'elaboració d'un pla estratègica escala provincial, que ens permeti definir els eixos estratègicsfonamentals que orientin els objectius concrets a desenvolupar en cadapaís.

El Consell provincial ha nomenat un equip de vuit persones, dues decada país: Ignace Capetanios i Nikolaos Dessypris (Grècia), PauTristany i Josep Miquel Mont (Hongria), Gérard Cuinet i ChristopheSchietse (França), Albert Salazar i Gabriel Villa-Real -coordinador del'equip- (Catalunya). Aquest equip disposa ja d'un calendari de sessionsde treball, entre juliol de 2009 i abril de 2010, durant les quals treballaràen l'elaboració d'aquest pla. Entre França, Catalunya, Grècia i Hongria

tenim divuit escoles i vuit centres socials amb més de 21.000 alumnes, infants i joves. Un gran signe d'esperançadel qual tots som protagonistes, perquè tots som Champagnat.

La gestió al servei de la missió: horitzons depresent i de futur a la Província MaristaL'Hermitage

Josep Miquel Mont i Albert Salazar

Publicació trimestal de la Comissió d’Obres Educatives de la Província Marista de L’HermitageGérard Cuinet, Alain Degroote, Dominique Kammerer, Albert Salazar, Gabriel Villa-Real, Ramon Rúbies

E