butlletí 181. juny-juliol 2012

16
martorell BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181 MARTORELL JUNY-JULIOL 2012 PÀG. 05 ANNA BOU I RICARD DESOLA, GUANYADORS DEL 37è PREMI VILA DE MARTORELL. ELS PREMIS LOCALS COTITZEN A L’ALÇA PÀG. 10 EL GOVERN ESPANYOL OBLIGA ALS AJUNTAMENTS A AUGMENTAR UN 10% EL TIPUS D’IBI PÀG. 08 i 09 S’INAUGURA EL CENTRE D’INTERPRETACIÓ DEL PATRIMONI HISTÒRIC LA CASERNA FIRA ACTIVA LA GENT SURT AL CARRER I PARTICIPA MASSIVAMENT EN ELS ACTES PROGRAMATS DURANT LA FIRA DE PRIMAVERA

Upload: ajuntament-de-martorell

Post on 08-Mar-2016

220 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Butlletí d'Informació Municipal. Exemplar número 181. Juny-juliol de 2012

TRANSCRIPT

Page 1: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

martorellBUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

PÀG. 05ANNA BOU I RICARDDESOLA,GUANYADORS DEL37è PREMI VILA DEMARTORELL. ELSPREMIS LOCALSCOTITZEN A L’ALÇA

PÀG. 10EL GOVERN ESPANYOLOBLIGA ALSAJUNTAMENTSA AUGMENTAR UN10% EL TIPUS D’IBI

PÀG. 08 i 09S’INAUGURA ELCENTRED’INTERPRETACIÓDEL PATRIMONIHISTÒRIC LACASERNA

FIRAACTIVALA GENT SURT AL CARRER IPARTICIPA MASSIVAMENT EN ELSACTES PROGRAMATS DURANT LAFIRA DE PRIMAVERA

Page 2: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

FIRA ACTIVA

MARTORELL HA VISCUT UNA FIRADE PRIMAVERA MOLT ACTIVA.CA N’OLIVERAS VA TORNAR A SEREL PUNT NEURÀLGIC AMB LA 5AFIRA DEL MOTOR, LA 20A FIRAD’ENTITATS I LA 4A TROBADA DEMAQUETES FERROVIÀRIES. LA GRANOFERTA LÚDICA I FESTIVA VAOMPLIR DE GENT ELS CARRERS DEMARTORELL DURANT QUATRE DIESINTENSOS. LA MÚSICA, AMBTXARANGO, STROMBERS I ANNAROIG I L’OMBRE DE TON CHIEN VASER UN DELS MOMENTS MÉSÀLGIDS DE LA FIRA.

FIRAACTIVA

02

1

Page 3: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

Ca n’Oliveras va acollir la Fira sectorial mésdiversa. La 5a Fira del Motor, de 1.800 m2 decapacitat, va mostrar 7 expositors de cotxes,motos i un expositor de vehicles clàssics iantics. D’altra banda, a la 20a Fira d’Entitats,en un espai de 1.200m2, hi van serrepresentades més d’una trentenad’associacions i entitats de Martorell.Una de les novetats de la Fira va ser la 4aTrobada de maquetes ferroviàries deMartorell. En una superfícies de 1.200m2 esva ubicar una zona per fer maquetes de trensinfantils i una exposició de tres maquetesmodulars de trens en escales H0, N i G per aparticipants de diferents associacions delsAmics del Ferrocarril de Martorell i França.A més, a l’interior de Ca n’Oliveras hi haviauna zona lúdica, amb inflables i jocs de circ;una zona gastronòmica, amb degustacionsi menús per als visitants, i l’estandinstitucional de l’Ajuntament de Martorell.A l’exterior hi va haver tallers sobre

alimentació a l’espai mòbil de la FundacióAlícia, més d’una cinquantena de firaires iatraccions i una zona multisectorial, ambmés d’una vintena d’estands.

PREGÓ EMOTIU D’EDUARD PUJOLLa Fira de Primavera la va encetar elperiodista martorellenc Eduard Pujol. I hofeia poques hores després d’haver estatnomenat nou director de RAC1. Als jardinsde l’Enrajolada, Pujol va desgranar un pregómarcat per les seves vivències a Martorell,citant un seguit de personatges il·lustres delmunicipi, des de Pujols a Ros. De la Fira, Pujolva dir que «és un mercat, una manerad’entendre el món. Fa dècades la Fira eraintercanvi. De bestiar, d’eines i de productesdel camp. Avui no som Mollerussa, ni Valls,ni el Penedès. Avui la nostra Fira, però,continua sent una peça simbòlica alcalendari i una oportunitat d’intercanvi. Peròara d’intercanvi d’emocions, de veïnatge i

de paraules. També de records i sobretot dememòria i d’oblits».Durant el pregó, el periodista va «reivindicarla paraula. Voldria tornar a l’origen de totplegat: a la veu, a l’expressió oral, i a lanecessitat que tenim d’explicar-nos i de fer-nos entendre. Treballats amb la paciènciadels artesans quan modelen la terrissa, elsasseguro que la veu i la paraula donen permolt. Parlar és compartir. Expressar ésintercanvi. I què no és la Fira, sinó intercanvi?Insisteixo: reivindico la paraula. I la paraulaen un sentit doble». Després del pregó es vafer l’acte d’entrega de premis als guanyadorsi finalistes del concurs de cartells.

MÚSICA PELS QUATRE COSTATSLa Fira va estar marcada per la música deTxarango, Strombers, Anna Roig i l’ombre deton chen, el Vuelo del Navegante, Make Party,el Concurs de DJ de Ràdio Martorell i Dyango.I en totes les propostes va ser un èxit rotund.

03

6

2

Page 4: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

04

3

El guanyador del concurs de DJ de RàdioMartorell va ser DJ Michi, nom artístic deDavid Mitjans, de Sant Esteve Sesrovires; el

martorellenc Kevin Avilés va ser el segonclassificat, i Eskopet, nom artístic d’ÀngelSaldaña d’Olesa de Montserrat, el tercer.

Musicalment, també va destacar una de lesnovetats de la Fira: el Musicoral. Unespectacle que va aplegar totes les corals deMartorell i que va omplir la sala teatre d’ElProgrés.

LA VILA, SINÒNIM DE DIUMENGE DE FIRAPassejar pels carrers de la Vila és una tradicióel diumenge de Fira. El Pont del Diable va serl’escenari del Mercat de Bestiar, amb elconcurs d’arrossegament i el mercat decompravenda de bestiar. És el més antic deCatalunya després dels de Salàs d’Urgell iPuigcerdà. També a la Vila va destacar la Firade Comerç i Artesania, amb una munió deparades amb productes de tota mena.La Fira de Primavera també va destacar perles 24 hores de lectura que organitzal’Associació de Botiguers de la Vila, i queenguany es van dedicar a la figura de JosepMaria de Sagarra amb motiu de la celebraciódels 50 anys de la seva mort.

MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

FIRA ACTIVA

4

Page 5: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

5

03

CERCAVILA I HOMENATGE A FRANCESC PUJOLSEl Cercavila de la Fira va fer sortir al carrerles figures festives més representatives deMartorell. Al passeig hi van participar el DracFafum, els Gegants, els Capgrossos, elsBastoners de l'Esbart Dansaire i la BandaSimfònica de Martorell, des de la plaça de laGermana Sant Ramon fins a la plaça de laVila.La Fira es va cloure amb el piromusicalSomnis, homenatge a Francesc Pujols. Unespectacle innovador amb gegants de foc,tempesta infernal i pluja d'estels amb efectesde gran bellesa, ritme trepidant, colorsintensos i canvis sorprenents, a càrrec de laPirotècnia Igual.

6

Page 6: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

04 MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

FIRA ACTIVA

8

1. ELS CONCERTS DE TXARANGO I STROMBERS A CA N'OLIVERAS VANSER UN ÈXIT DE CONVOCATÒRIA

2. ELS CARRERS DE LA VILA??????

3. ELS AMICS DE SANT ANTONI ABAT VAN LLUIR DURANT LA FIRA AMBEL CONCURS D'ARROSSEGAMENT

4. ELS JOVES VAN PARTICIPAR ACTIVAMENT EN ELS CONCERTS A LA 2DE CA N'OLIVERAS

5. LA CERCAVILA VA APLEGAR A LES FIGURES FESTIVES DE MARTORELL

6. LES ENTITATS DEL MUNICIPI VAN TORNAR A ESTAR PRESENTS A LA

FIRA UBICADA A CA N'OLIVERAS

7.UNA MUNIÓ DE PARADETES VAN OMPLIR ELS CARRERS DE LA VILAEN LA FIRA D'ARTESANIA

8. JOAQUIM LECINA VA REBRE EL PREMI COM A GUANYADOR DELCONCURS DE CARTELLS DE LA FIRA 2012

9. L'ALCALDE ESTEVE VA IMITAR ALS ANTICS CAPS D'ESTACIÓ DEFERROCARRIL

7

9

Page 7: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

07

CERIMÒNIA DE COMIATDEL COMPANY

JOSÉ CASTROSÁNCHEZ

El Josep va saber afrontar la lluita de la vida, començant desde baix i aconseguint salvar sempre les adversitats; ambaquesta darrera no ha pogut, el mur ha estat massa alt perpoder-lo saltar. Aquests quasi 22 anys de company al’Ajuntament de Martorell ens deixen moltes vivències;mentre les tinguem en la memòria, ell restarà entre nosaltres.

Joan Romagosa

EL JOSE ERA SENZILL,I MOLT HONRAT,I AUSTER,I TREBALLADOR.......,I BON COMPANY,I MOLT TOSSUT,I SOLIDARII COMPANY DELS SEUSCOMPANYS.

EL JOSE ERA ALEGRE,I UNA MICA TÍMID,I MOLT ÍNTEGRE,I LLEIAL.......,I SINCER,I BROMISTA,I TENAÇ,I AMIC DELS SEUS AMICS.

EL JOSE ERA SOBRI,I CAMARADA,I MOLT NATURAL,I INCORRUPTIBLE..........,I JOIÓS,I GRAN COL·LEGA,I SEMPRE RAONABLEI DEFENSOR DELS SEUS.

EL JOSE ERA JUST,I MOLT.....MOLT AFABLE,I OBJECTIU,I MOLT PLANER.......,I EQUITATIU,I LABORIÓSI MOLT NOBLE,I SENSIBLE,I QUAN CALIA, SERIÓS.

BARCELONA, 26 DE MAIG DE 2012.13.50 HORES. TANATORI SANCHO D’ÀVILA

Page 8: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

S’INAUGURAEL CENTRED’INTERPRETACIÓDEL PATRIMONIHISTÒRIC LA CASERNA

ACTUALITAT08 MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

EN L'ACTE D'INAUGURACIÓ DE LA CASERNA

Page 9: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

A l’espera del projecte museològic imuseogràfic que donarà contingut al Centred’Interpretació del Patrimoni Històric LaCaserna, de moment s’hi ha traslladatl’exposició monogràfica que hi havia a l’EspaiSant Bartomeu-Pont del Diable, que s’hainstal·lat a la segona planta.

REHABILITACIÓ DE L'ANTIGA CASERNAA finals de 2006 va començar la rehabilitacióde l’edifici de l’antiga caserna de cavalleria.Aquest equipament es trobava en un avançatestat de deixadesa i feia temps quepresentava problemes de manca deseguretat.Els treballs van consistir en l’arranjament ireforç de la teulada, molt malmesa i ambzones esfondrades. El projecte de la cobertaincloïa la rehabilitació, per criteris deseguretat i manteniment, i la preservació del’edifici respectant-ne l’estil, els materials iels colors originals.La previsió era que un cop enllestida lacoberta s’iniciés l’arranjament i redistribucióde l’interior de l’edifici segons un projecteconsensuat amb els veïns i els Amics de SantAntoni Abat per convertir-lo en un museudel carruatge, tal com havia suggeritl’historiador local, Isidre Clopas.El 17 de març de 2008 va cedir el pilar centrali el forjat de l’antiga caserna, la qual cosa vaprovocar greus afectacions estructurals.Després del diagnòstic de tècnicsespecialitzats, dos dies més tardl’Ajuntament decidia enderrocar l’edifici pelperill que suposava. L’antiga caserna haviadesaparegut.

LA NOVA CASERNAL’abril de 2008 l’Ajuntament de Martorell vadecidir construir un nou edifici per convertir-lo en el Centre d’Interpretació del PatrimoniHistòric de Martorell. De 2010 és el projecteencarregat a Tremacoldi VallriberaArquitectes, i es va executar durant l’any2011.

COINCIDINT AMB LA FIRA DEPRIMAVERA, L’ALCALDE DEMARTORELL, SALVADOR ESTEVE,VA INAUGURAR EL NOU CENTRED’INTERPRETACIÓ DEL

PATRIMONI HISTÒRIC LACASERNA (PG. DEL QUARTER, 9).AQUEST EQUIPAMENT SERÀUNA EXTENSIÓ DEL MUSEUMUNICIPAL VICENÇ ROS.

09

Durant el segle XVIII, l’oposició als allotjaments detropes dels soldats va culminar en la construcció decasernes de cavalleries. Aquest és el cas de la casernade Martorell, construïda per l’Ajuntament i costejadaamb la imposició de contribucions especials als veïns.La caserna, amb una capacitat per a 600 homes, esva construir sobre una peça de terra d’extensió d’unaquartera i mitja de blat coneguda com el Camp de laCreu, per la seva proximitat a la creu de terme.La presència militar a Martorell va ser molt intensaen el decurs dels segles XVIII i XIX. La posicióestratègica de la vila va afavorir l’establiment deguarnicions permanents que s’anaven renovantperiòdicament.L’any 1934 l’Ajuntament va aprovar per unanimitatla proposta de venda de la caserna i va iniciar-se ladeclaració d’inutilitat de l’edifici i la seva subhasta.L’any següent, però, l’Ajuntament va optar per lavenda directa després d’haver dividit l’edifici encatorze casals i reservar-ne tres.L’any 1962, després de la reconstrucció del Pont delDiable i la urbanització del seu entorn, l’edifici del’antiga caserna va ser valorat com un elementindissociable de la imatge del pont.

ANTECEDENTSHISTÒRICS

Page 10: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

10 AUGMENT IBI

El Govern espanyol va obligar, a finals del’any passat, a augmentar d’un 10 per centel tipus de l’impost sobre béns immobles(IBI), de manera que els ajuntaments que,com el de Martorell, havien aprovatincrements menors en les seves ordenancesfiscals van haver de modificar a l’alça elcoeficient d’IBI previst per a aquest any.El Ple de l’Ajuntament de 17 d’octubre de2011 va aprovar les ordenances fiscals per al’exercici 2012. S’hi preveia que el tipus d’IBIde naturalesa urbana passés de l’1,091 percent de l’any 2011 a l’1,10 per cent. Noobstant això, posteriorment, en el seu ReialDecret Llei 20/2011, de 30 de desembre, elGovern espanyol va fixar, «amb efectes perals períodes impositius que s’iniciïn els anys2012 i 2013», que els tipus de gravamen del’IBI s’incrementessin un 10 per cent enaquells municipis en què el valor cadastraldels seus immobles fos establertanteriorment al 2002. És el cas de Martorell.

«Nosaltres vam apujar el tipus un 0,9 percent, fins arribar al 1,10 del valor cadastral,però el govern de Madrid ens l’ha fet apujarun altre 10 per cent per ajudar-nos en elfinançament. Per tant, el tipus d’IBI ha quedatfinalment en l’1,21 per cent», ha explicat elregidor d’Hisenda i Règim Interior, JosepCasasayas.L’increment forçós decretat pel Governespanyol, inclòs en el paquet de mesuresurgents en matèria pressupostària, tributàriai financera per a la correcció del dèficit públicdel nou executiu del Partit Popular, preteniaajudar els ajuntaments de tot l’Estat amillorar les seves finances.L’aportació dels tributs de l’Estat alpressupost de l’Ajuntament de Martorell s’hareduït els darrers dos anys 1,4 milions d’euroscada exercici respecte del que es rebia l’any2008.

ALS AJUNTAMENTS A AUGMENTAR UN 10%EL TIPUS D’IBI

EL GOVERN ESPANYOL OBLIGA

Collbató 127.042 (55)

Sant Esteve Sesrovires 67.301 (219)

Esparreguera 57.990 (257)

Abrera 52.056 (295)

Castellví de Rosanes 48.517 (323)

Olesa de Montserrat 42.135 (386)

Martorell 29.034 (594)

VALOR CADASTRAL MITJÀ DELSMUNICIPIS DEL BAIX LLOBREGAT(2011)

Entre parèntesis, posició en elrànquing de municipis catalans.Font: Ministeri d’Hisenda.Valor en euros.

REIAL DECRET-LLEI 20/2011, DE 30DE DESEMBRE

Artículo 8. Tipos de gravamen delImpuesto sobre Bienes Inmuebles.

1. Con efectos para los periodosimpositivos que se inicien en los años2012 y 2013, los tipos de gravamen delImpuesto sobre Bienes Inmueblesaprobados para los bienes inmueblesurbanos con arreglo a lo dispuesto enel artículo 72 del texto refundido de laLey Reguladora de las HaciendasLocales, aprobado por el Real DecretoLegislativo 2/2004, de 5 de marzo,resultarán incrementados en lossiguientes porcentajes:

a) El 10 por 100 para los municipios quehayan sido objeto de un procedimientode valoración colectiva de caráctergeneral para bienes inmuebles urbanoscomo consecuencia de una ponenciade valores total aprobada conanterioridad al año 2002, no pudiendoresultar el tipo de gravamen mínimo ysupletorio inferior al 0,5 por ciento en2012 y al 0,6 por 100 en 2013.

MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

Page 11: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

11BREUS

PRESENTENEL PLA D’ACCESSIBILITAT DEMARTORELLLa Diputació de Barcelona ha presentat el Plad’Accessibilitat de Martorell. La redacció delPla és fruit d’un conveni entre la Diputació il’Ajuntament, signat l’octubre de 2009. Com asuport a la Llei de barris, l’any 2009 es vaavançar el document corresponent a la viapública del barri de la Vila.El Pla d’accessibilitat és un requisit legal quehan de complir tots els municipis. Es tracta

d’una radiografia de la situació actual deMartorell en què es mostren les mancancesque la ciutat té pel que fa a l’accessibilitat iestableix un calendari de les millores que s’hande fer en el futur, en molts casos aprofitant lesintervencions que es fan periòdicament.El Pla d’accessibilitat s’ha dividit en quatreàmbits: via pública i altres espais públics (parcs,jardins i altres d’interès), edificis municipals,transports i comunicació (senyalització i llocweb). El cost del Pla d’accessibilitat de Martorells’eleva a 66.000 euros, el 25% dels quals elsaporta l’Ajuntament i la resta la Diputació deBarcelona.

ELS REPRESENTANTS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA VAN PRESENTAREL PLA D'ACCESSIBILITAT DE MARTORELL

IV CONCURS DE RECEPTESSALUDABLESDEL PROGRAMA THAO SALUTINFANTILL'Ajuntament de Martorell ha fet entrega delspremis del IV Concurs de receptes saludablesdel programa Thao Salut Infantil, que s’ha feten totes les escoles del municipi. En l’apartatd’educació infantil, la guanyadora ha estatGeorgina Prats López, alumna de P4 de l’EscolaMercè Rodoreda, amb la recepta”Mandonguilles de peix amb sípia”. En l’apartat

d’educació primària, la guanyadora ha estatMireia Navarro Sanz, alumna de 5è de l’EscolaJosé Echegaray, amb la recepta ”Rellom ambpasta de full”.El premi a la millor presentació a escollir entreles dues categories ha estat per a Ana AriasRuiz, alumna de 5è de primària de l’Escola LolaAnglada, amb la recepta ”Ratolins d’ou”. Lesguanyadores han rebut com a premi un dinarsaludable al restaurant L’Encís del Diable deMartorell acompanyades per la seva família.

LES GUANYADORES DEL IV CONCURS DE RECEPTES SALUDABLES DELPROGRAMA THAO SALUT INFANTIL

INTERCANVI CULTURALD’ESTUDIANTSAMB EL PROGRAMA COMENIUSUna quarantena d’estudiants europeus vanvisitar Martorell el mes de maig, en unintercanvi cultural a través del programaComenius. El programa promou les habilitatssocials i l’apropament a d’altres cultureseuropees a través de viatges i intercanvis, peròtambé es creen estratègies per al

desenvolupament futur de les escoles iinstituts.Formen part del projecte, subvencionat per laUnió Europea, instituts de Klobouky i Brno(República Txeca), Pescara (Itàlia), Forchheim(Alemanya), Donnemarie Dontilly (França) iMartorell (Catalunya). Durant l’estada aMartorell, els representants del projecteComenius han visitat els llocs més turístics deBarcelona i de Martorell.

ELS ESTUDIANTS DEL PROGRAMA COMÈNIUS VAN FER UNA VISITAOFICIAL A L'AJUNTAMENT

PRESENTACIÓ DE LA SECCIÓ LOCALD’ÒMNIUM CULTURALLa secció local d'Òmnium Cultural a Martorelles va presentar l’abril passat en un acte al’auditori del Centre Cultural davant d’unesdues-centes persones. L’acte va comptar ambl’assistència de la presidenta, Muriel Casals, il’alcalde de Martorell, Salvador Esteve.Jordi Gibert, un dels impulsors d’Òmnium aMartorell, va assegurar que «cal que donemun pas endavant i sense complexos. Llengua,cultura i país: els tres pilars bàsics d’Òmniumpels quals treballarem des de la secció localper enfortir i cohesionar, encara més, la societatcivil martorellenca». ELS REPRESENTANTS DE LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA VAN PRESENTAR EL PLA D'ACCESSIBILITAT DE MARTORELL

Page 12: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

BREUS12

PARTICIPA

LA CAMPANYA FUTBOLNET,QUE FOMENTA ELS VALORS ATRAVÉS DE L’ESPORT, A MARTORELLLa campanya FutbolNet, que fomenta valors através de l'esport, arribarà a Martorell el propermes de setembre. FutbolNet és un projecte quepretén educar els infants i joves a través delfoment dels valors positius que es deriven dela pràctica esportiva, concretament del futbol.El programa té una durada de 24 setmanes,amb dues sessions de dues hores per setmana,i es practica en espais urbans (interiors oexteriors) cedits pels ajuntaments de cadamunicipi. En la jornada que es farà a Martorellparticiparan una seixantena de joves, d’entre8 i 16 anys, escollits per la Fundació FCBarcelona i l’Ajuntament

LA PRESENTACIÓ DE FUTBOLNET VA COMPTAR AMB LA PRESÈNCIA DEL PRESIDENT DE LA GENERALITAT, ARTUR MAS, L’ALCALDE DE MARTORELL,SALVADOR ESTEVE, I EL PRESIDENT DEL FC BARCELONA, SANDRO ROSELL

INSTAL·LACIÓ D’ASCENSORSEXTERIORS AL BARRI DE CANCARRERESEl Ple de l’Ajuntament de Martorell va aprovarper unanimitat la proposta per modificar el PlaGeneral d’Ordenació Urbana al barri de CanCarreres. Amb aquesta modificació inicial,

s’obre la possibilitat d’instal·lar ascensorsexteriors a la plaça de l’Era del Pedró i al carrerdel Pedró.Els estudis tècnics que s’han fet han permèsdeterminar la possibilitat d’instal·lar fins a 15ascensors; 6 d’interiors aprofitant el forat del’escala i 9 d’exteriors. El regidor de PlanificacióUrbanística i Serveis Urbans, Xavier Fonollosa,

va explicar que aquesta modificació delreglament tècnic permetrà que les comunitatsde veïns i els propietaris dels pisos puguininstal·lar ascensors al ritme que puguinassumir.

LA SETMANA DE LA GENT GRANMÉS ACTIVADel 21 al 27 de maig, Martorell va celebrar laSetmana de la Gent Gran amb unaprogramació molt variada. Durant cinc diesvan destacar activitats com la lectura depoemes, a càrrec de Jordi Morera i Pilar Urballa;una conferència sobre personatges deMartorell a càrrec de la historiadora local, MariaCarme Palou, o una jornada d’interacció entrejoves i gent gran al Pavelló Esportiu Municipal.

La gent gran també va participar en una visitaguiada a la nova residència de la Gent Gran ial Centre de Dia. La cloenda es va fer a la salateatre d’El Progrés amb un homenatge als avismés grans de 84 anys de l'Esplai de la Vila. LaSetmana de la Gent Gran l'organitza el PatronatMunicipal de Serveis d'Atenció a les Persones(PMSAP) de Martorell, amb la col·laboració deSolvay.

LA SETMANA DE LA GENT GRAN VA HOMENATJAR ALS AVIS QUECOMPLEIXEN 84 ANYS DE L'ESPLAI LA VILA

Els veïns que ho vulguin, poden fer ús del Reglament de Participació Ciutadanafent arribar les seves cartes a l’adreça [email protected]. Hi ha de constarnom i cognoms, DNI, adreça i telèfon. Les cartes no poden superar les 20 línies. Esreserva el dret de publicar o esmenar el text.

MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

Page 13: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

13GRUPS MUNICIPALS

UN CRÈDITPER PAGARDEUTES

UN CÀLIDRECORDPER A UNAGRANPERSONA ALSERVEI DEMARTORELL

El passat mes de maig,l’Ajuntament de Martorell vacelebrar un Ple extraordinari peraprovar un crèdit per3.594.418,30 euros per pagarfactures a proveïdors pendentsde l’any 2011.El govern de CiU va decidir, ambel vot favorable del PP, d’adherir-se al Reial decret 4/2012 delGovern espanyol, accedir aaquest crèdit i, com acontrapartida, aprovar un plad’ajust dur a deu anys vista quees pot resumir en dos punts:1) el pla d’ajust hipotecal’Ajuntament de Martorell finsal 2022 a prendre un seguit depolítiques de retallades, sobretoten llars d’infants, escolesmunicipals i transport urbà, i2) l’aprovació del pla d’ajustsuposa la cessió de sobiraniamunicipal a l’Estat espanyol,cosa que es contradiu amb unpartit que s’anomenasobiranista com és CiU.

La mala gestió del governmunicipal del Sr. Esteve ha fetque l’Ajuntament hagi hagut dedemanar un crèdit per pagar lesfactures corresponents adespeses corrents de l’any 2011,com són les de l’enllumenatpúblic, la neteja i la recollida deles escombraries, que lespagarem durant 10 anys ambels interessos corresponents.Mentre, el Sr. Esteve ha gastatmés de 20 milions d’euros del’Ajuntament de Martorell enobres de difícil rendiment social,com són les de la Caserna delPont del Diable, la Casa Par o laplaça de la Mare Sant Ramon,tan sols per un afany deperpetuar-se, demostrant queno coneix quines són lesprioritats socials de Martorell.En definitiva, el nostre alcaldeha estirat més el braç que lamàniga i això ho pagarem moltcar tots els martorellencs.

ADRIÀ ARQUÉ I AMESTOYREGIDOR PSC

GRUP MUNICIPALCONVERGÈNCIA I UNIÓ

No és habitual, diríem que és deltot excepcional, però l’ocasiótambé és especial i aquest mesvolem dedicar el nostre espai delgrup municipal per homenatjari reconèixer la persona de JoséCastro.Una persona que ha treballatamb dedicació i de maneraincansable durant més de dosdecennis a l’Ajuntament deMartorell i al servei delsmartorellencs.Una persona coherent en totsels seus actes. Un home íntegre,preocupat pels treballadors alseu càrrec, preocupat pelsproblemes de la gent.Treballador incansable, sensehoraris, amb actitud constant deservei.Una persona senzilla i humil, debon tracte, facilitadora..., quesempre buscava solucions alsproblemes.Una persona aferrada a la vida,que predicava amb l’exemple,tant en la seva vida com a lafeina.

Una persona sensible en tot allòque fa referència al mediambient i els éssers vius.Una persona amb càrregaideològica, que posava lespersones per sobre de lesideologies, un home afectuós irespectuós, pulcre, tímid i alhoraferm en la defensa de les sevesconviccions.Un lluitador incansable, que haestat durant molt anys motor iimpulsor de la seva feina, queha vençut adversitats iproblemes, també en ocasionsd’incomprensions.Una persona, en definitiva, queels martorellencs trobarem afaltar, que l’Ajuntament trobaràa faltar, que nosaltres trobarema faltar.Una persona que deixaempremta, que deixa petja...,que deixa viu el seu record i elseu exemple.Moltes gràcies per tot, José.

Page 14: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

FRANCESC J. ARPAL I MACIÀGRUP MUNICIPAL DEL PP

ENTRE TOTSENS ENSORTIREM

Els pressupostos generals de l’Estatsón, en aquests moments dedificultats, els necessaris pereliminar el dèficit i el deute quevan deixar els socialistes i sortirde la crisi. Ara no són momentsper a la confrontació, sónmoments de mostrar confiança,de serenitat i d’unitat. El Governd’Espanya necessita el suport detotes les comunitats autònomesper equilibrar els comptes icomplir amb la llei d’estabilitatpressupostària.Els vuit anys del govern del PSOEhan deixat Espanya en unasituació molt difícil:cinc milions de llocs de treballdestruïts i un dèficit del 8,5%,90.000 milions d’euros de despesaper sobre del que va ingressarl’Estat al 2011.Ara el govern del PP està prenentles mesures necessàries per donarsolució als problemes i forats queva deixar el PSOE. S’ha hagut dededicar la partida pressupostàriamés important, 30.000 milions

d'euros, a pagar interessos deldeute.Si el govern socialista haguéscomplert els seus compromisos ihagués dit la veritat a la UE,l'ajustament hauria estat de28.000 milions d'euros menys.Per això el govern del PP estàintentant repartir equitativamentels sacrificis als quals el PSOE haobligat a tots els espanyols: s’hanapujat les pensions, no s’haabaixat el sou dels funcionaris is’ha mantingut la despesa en atur.S’ha hagut d’apujar la tarifa de lallum, però dos terços del cost de lafactura els paguen les pròpiesempreses elèctriques. Es garantiràuna gestió més eficaç en sanitat ieducació mantenint unesprestacions universals i dequalitat. L'objectiu és enfortir elsfonaments d'un estat de benestarsostenible en el futur.Les mesures en educació suposeneficiència en la despesa imantenen els drets d'alumnes iprofessors: qui tenia dret a una

beca seguirà tenint-lo i qui teniadret a no pagar les matrículesseguirà sense fer-ho. Es preservenel reforç i suport escolar perprevenir l’elevada taxa de fracàsque ens ha deixat el governsocialista. Es garanteix que elsalumnes puguin triar la llenguavehicular d'ensenyament i esmanté el sou dels professors.La tasca es complicada, però permés que l’esquerra posi pals a lesrodes entre tots segur que ens ensortirem.

14 GRUPS MUNICIPALS

JOSÉ ANTONIO SIMÓN CARRERAREGIDOR ICV

Un any després de les eleccionsmunicipals és hora de fer balanç.Des del primer dia, CiU ha deixatentreveure les poques ganes depacte, la prepotència i la mancade diàleg en les seves accionsprenent decisions unilaterals i fentservir els mitjans de comunicaciómunicipals com un altaveu del seupartit. Tot això té la sevarepercussió, que afectairremeiablement al bonfuncionament de l’Ajuntament idel Patronat Municipal.El primer Ple ja apuntava maneres,marcat per la polèmica i la coacció.Un desplegament exagerat de laPolicia Local i els Mossosd’Esquadra prohibia l’entradaindiscriminada d’algunespersones a l’Ajuntament, violantaixí el Reglament Municipal deParticipació Ciutadana (acció queva donar lloc a un toc d’atenció delSíndic de Greuges al GovernMunicipal).Apuntem algunes de les decisionsque ha pres el Govern durantaquest any, la majoria amb l’únic

suport del PP:- La pujada d’un 20% del preu deles llars d’infants, l’Escola deMúsica i les activitats educativesde Ca l’Oller.- La pujada de gairebé un 100% dela part municipal del rebut del’aigua.- L’ajuda encoberta a entitatsfinanceres (s’ha demanat unpréstec de més de 3,5 milionsd’euros, a un tipus d’interèsdesconegut, que ens farà estarofegats 10 anys).- La negativa a donar suport a lacampanya No vull pagar ambrelació a l’abús de peatges quepatim en el nostre territori,evidenciant que per a ells elsinteressos d’Abertis/la Caixapassen per sobre dels de lespersones de Martorell.Però no serem negatius..., tambés’han fet coses bé! Hem perdut elcompte del nombre de vegadesque han repintat la rambla de lesBòbiles i han “ajudat” a trobarfeina a algunes persones(casualment afins al partit). Així

mateix, en breu inauguraran la tanesperada residència de gent granque, tot i que no ho diguin, va seruna iniciativa del Tripartit.Aquesta és la nostra valoració ivolem conèixer la teva. A ICVMartorell obrim les portes a totesles persones del municipi perescoltar i donar veu als vostresneguits, problemes isuggeriments. Ens trobareu al localdel carrer Pep Ventura, al Facebooki per e-mail.

ARA FAUN ANY

MARTORELL JUNY-JULIOL 2012

BUTLLETÍ D’INFORMACIÓ MUNICIPAL · NÚM. 181

Page 15: Butlletí 181. Juny-juliol 2012

15GRUPS MUNICIPALS

ADOLF BARGUÉSREGIDOR D’ERC

QUO VADIS,PMSAP?

En el darrer Ple, la cara desorpresa dels regidors foumajúscula; a uns quants, peraixò, a més se’ls va tornar tiranta color blanc.El Srs. Esteve no sabien de quèanava, quan a la sala de plens delnostre Ajuntament treballadorsi representants del Comitèd'Empresa entregaven un escritargumentant el trencament deldiàleg. “Algú sap què ha passat?”,preguntava l'alcalde amb els ulls,i al seu costat, la buida respostadel seu regidor, Lluís Esteve(responsable polític d'aquestnyap). Dues hores abans, eldirector del Patronat Municipalde Serveis d'Atenció a lesPersones, en endavant PMSAP, espresentà a l'Escola de Música peranunciar, de forma unilateral,retallades d'un 60% de l'horarilectiu i un inici bastant confúsper al proper curs. Sí!, el quecomença ara, desprès de l'estiu.Ningú, ni Comitè d'Empresa niafectats ni polítics en sabien res.

Tan fàcilment s'ha trencat eldiàleg social?, el director delPMSAP ho ha fet solet? Potser no,oi? Aquesta decisió tècnica téalgun aval polític?El mal govern és evident, i la gentestem farts d’improvisacions:d’anar sobrats de liquidesa, depidolar 4.500 milions d’€ al plaRajoy, del No apujarem l’aigua,de pagar-la com si fos Vichy, defer de nous rics a la rambla de lesBòbiles fent i refent, fins a quatrevegades, el paviment en un any,etc., etc., etc.Des d’Esquerra, sempre hemqüestionat els números que ensha fet arribar del PMSAP i,sobretot, de la seva joia de lacorona, el CIES (el Sr. Casasayasens presentava, sintèticament enun sol full, tot el pressupost);pensem que aquesta cirereta seràel llast de moltes altres activitatsi serveis.Ja que ens heu condemnat aseguir sent coneguts arreu, comels del poble del pillatge/peatge,

si us plau, ara no ens condemneua suportar males gestions. Potestar la voluntat política delnostre govern segrestada? Pergaire temps més? On vas,PMSAP?

INFORMACIÓ DE SERVEI

TORNS DE GUÀRDIA01 JUNY - 08 JUNY > FCIA. DE DIOS08 JUNY - 15 JUNY > FCIA. CURTO15 JUNY - 22 JUNY > FCIA. MIRALLES CISQUER22 JUNY - 29 JUNY > FCIA. ROVIRA29 JUNY - 06 JUL. > FCIA. PARERA

CRÈDITS

MARTORELLButlletí d’informació municipal

Edita:Patronat Municipalde Mitjans de Comunicació

Redacció:Departament de Premsa i Comunicació

Correcció lingüística:Servei Local de Català

Disseny i maquetació:www.espaigrafic-disseny.com

Impressió:by Grafic Trading, SL

Dipòsit legal: B-17.326-81

Tiratge: 12.000 exemplars

Aquest butlletí es distribueix gratuïtament pertotes les bústies del municipi i en els edificis ones faciliti l’entrada del repartidor. Si no el rebeucorrectament, comuniqueu-nos-ho al correuelectrònic [email protected]

Els torns són setmanals, comencen i acaben a les 20.00 hdel DIVENDRES de cada setmana

FARMÀCIESFARMÀCIA DE DIOSC/ COMERÇ, 5 - (ESTACIÓ RENFE)93 775 32 29FARMÀCIA LAIA ROVIRAC/ PAU CLARIS, 3 - (CTRA. NACIONAL II )93 775 02 89FARMÀCIA PARERAPL. DE LA VILA, 11 (LA VILA)93 775 18 97FARMÀCIA HERNÁNDEZAV CAPITÀ BATLLEVELLLLUÍS DE REQUESENS, 4 (BUENOS AIRES)93 775 40 61FARMÀCIA MIRALLES VIAAV GERMANS MARTÍ, 25 - (EL PLA)93 774 15 19FARMÀCIA MASSANEDAPL. V. RODRÍGUEZ, 1 (BUENOS AIRES)93 774 19 54FARMÀCIA CURTOC/ SANT ESTEVE SESROVIRES, 6 - (CAMÍ FONDO)93 775 23 13FARMÀCIA MIRALLES CISQUERPL. FREDERIC DURAN, 3 - (TORRENT DE LLOPS)93 774 26 46

TORNS DE GUÀRDIA06 JUL. - 13 JUL. >FCIA. HERNÁNDEZ13 JUL. - 20 JUL. > FCIA. MIRALLES VIA20 JUL. - 27 JUL. > FCIA. MASSANEDA27 JUL. - 03 AGOST > FCIA. DE DIOS

AJUNTAMENT DE MARTORELL 93 775 00 50 - www.martorell.cat

TRANSPORT URBÀ 93 775 34 34FGC: ATENCIÓ AL CLIENT 93 205 15 15RENFE 902 240 202 I 900 200 212

A.P.RÀDIO TAXI MARTORELL 93 775 24 45 (24h)www.taximartorell.com

POLICIA LOCAL 93 775 07 83MOSSOS D’ESQUADRA 088 · 112BOMBERS DE LA GENERALITAT 93 775 10 80 · 93 775 10 85

PARRÒQUIA DE SANTA MARIA 93 775 00 89PARRÒQUIA DE CRIST SALVADOR 93 775 39 18

CREU ROJA 93 775 05 50URGÈNCIES MÈDIQUES 061SANITAT RESPON 902 111 444PROGRAMACIÓ VISITES MÈDIQUES www.gencat.net/icsHOSPITAL SANT JOAN DE DÉU 93 774 20 20SERVEIS FUNERARIS 93 775 55 52

CORREUS I TELÈGRAFS 93 775 11 46INFORMACIÓ DE LA GENERALITAT 012MOBLES I TRASTOS VELLS per accedir al servei de recollidacal trucar al telèfon 93 775 34 34.DEIXALLERIA MUNICIPAL 93 776 52 34AIGÜES DE MARTORELL 93 775 10 28RÀDIO MARTORELL 93 775 5252OMIC 93 775 37 52

GAS NATURAL 902 079 997FECSA-ENDESA informació 902 507 750 · avaries 902 536 536

Page 16: Butlletí 181. Juny-juliol 2012