taller d’iniciació naturalista amb urbanimalsmatèries de coneixement del medi i de ciències de...

Post on 19-Jan-2020

3 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Taller d’iniciació naturalista amb Urbanimals

No cal anar gaire lluny del nostre entorn per observar una fauna rica i diversa. A la ciutat conviuen tota una sèrie d’animals en els que no solem parar atenció. La major part d’aquesta fauna urbana (urbanimals) són in-sectes.

El Taller consisteix en l’observació mitjançant un microscopi digital acob-lat a un ordinador i projectat sobre una pantalla d’insectes de tota mena.

Aquest taller d’iniciació a la pràctica naturalista en la ciutat es planteja sota la premissa de que no cal anar al Serengueti per trobar animals salvat-ges .

Jordi ColonquesDoctor en Biologia, escriptor i Il·lustrador

És un taller d’una hora de durada. Els participants tenen l’oportunitat d’observar exemplars d’insectes d’una col·lecció entomològica a gran magnificació gràcies a l’ús de la tecnologia (microscopi digital connectat per USB a un ordinador i projecció).

Viuen un canvi en el punt de vista, així poden parar atenció en el món que se’ns escapa de la nostra percepció, i anar més enllà dels nostres límits visuals (p.e. les mandíbules d’una formiga). Els minúsculs animals del nostre entorn immediat, que normalment ens passen desapercebuts, prenen així una altra dimensió.

1. Com reconèixer un insecte:

Identificació en un panell explicatiu de les tres parts del cos d’un insecte (3 tagmes: cap o cèfalon, on s’acumulen els òrgans sensorials; tòrax, on hi ha les estructures relacionades amb la locomoció, i abdomen, on es tro-ben les vísceres) i 6 potes (hexàpode).

Material:

- Microscopi digitalKena T-1050 (imatges 640x480; objectius 2x, 4x, 10x; magnificació 20x, 40x, 100x; ordinador portàtil amb software associat).

- Col·lecció entomològica.

REQUERIMENTS: Projector

2. Observació al microscopi digital:

Identificació d’aquests tres elements en exemplars dels principals ordres d’insectes d’una col·lecció entomològica; observació macroscòpica i mi-croscòpica (en pantalla d’ordinador, magnificació de la imatge).

Aquest taller està dirigit tant a alumnes de Primària com d’ESO (6-14 anys). Els continguts s’adeqüen a les necessitats curriculars de les matèries de Coneixement del Medi i de Ciències de la Naturalesa.

Coneixement del Medi

- En el 1er Cicle de Primària s’estudia “El món dels éssers vius“ (ob-servació utilitzant mètodes directes i indirectes, amb suports digitals i audiovisuals d’organismes i d’objectes inerts, per identificar-ne les difer-ències).

- En el 2on Cicle de Primària es tracten els animals invertebrats dins “La diversitat dels éssers vius”.

- En el 3er Cicle de Primària s’estudien els artròpodes dins l’apartat “Els animals”.

Ciències de la Naturalesa

- En 1er d’ESO s’estudien els invertebrats (artròpodes, insectes) dins la“Classificació dels éssers vius”.

- En 2on d’ESO s’estudien “Els ecosistemes” (al Taller parlem de fauna urbana).

Taller d’iniciació naturalista amb Urbanimals

top related