les dessalinitzadores (grup iii)

Post on 29-Jun-2015

995 Views

Category:

Technology

2 Downloads

Preview:

Click to see full reader

DESCRIPTION

Grup de la Clara i companyia.

TRANSCRIPT

LA DESSALINITZADORA

Què es una dessalinitzadora?

Converteix l’aigua salada amb aigua dolça a partir d’un procés molt complex, és el següent:

Quin recorregut segueix l’aigua?

Aigua canonades cloració

Contingut energètic Filtres

Membrana Pretractament

Calç i CO2 cloració AIXETA DE CASA

FlotacióFiltració tancada a pressióFiltració oberta amb sorraLlits de calcitaIntercanviadors d’energia

Com es dessala l'aigua del mar?-El corrent, després de passar per la dessalinitzadora, es converteix aigua dolça per a l'abastiment urbà i el regadiu. El problema és que durant aquest procés hi ha la salmorra, residu que cal desfer-se, però es podria reutilitzar per a fer un ecosistema salobre i per obtenir-ne energia per la fàbrica dessaladora.

-Hi ha dos processos per extreure la sal: per destil.lació i per osmosi inversa. A les plantes que funcionen per destil.lació, l'abocament representa 8-10 vegades el volum depurat, mentre que a les plantes d'osmosi inversa és més baix, 2,5-3 vegades el volum depurat, si el seu contingut en sals és molt més gran. En els dos casos, l'abocament inclou productes químics utilitzats en el tractament.

Les dessalinitzadores a Catalunya

A Catalunya hi ha 2 dessalinitzadores:

- Al Prat de Llobrega

- A Blanes

Però està previst que en facin a:

> L’Alt Empordà

> A la conca de Llobregat

Gràcies a les dessalinitzadores…

> El sistema de dessalinització consumiria un 30% menys d'energia que la requerida per a traslladar l'aigua de l'Ebre a Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia i Almeria.

> Podrien utilitzar-se energies renovables per al funcionament de les dessaladores, atès que en nombroses zones del sud i l'est del país, el sol i/o el vent abunden.

> L’aigua que surt és de molt bona qualitat i té molt bon gust, és millor que la que surt de les depuradores.

Per culpa de les dessalinitzadores…> En el procés d'extracció de la sal de l'aigua de mar es produeixen residus salins que, una vegada abocats al mar, perjudiquen la flora marina a causa de l'augment de la salinitat de les aigües.

> Les complexes instal.lacions d'osmosi inversa requereixen un gran consum d'electricitat.

> L'aigua dessalada, segons sembla, podria perjudicar l'agricultura. Els cítrics, per exemple, són molt sensibles als minerals que conté l'aigua dessalada.

> Caldria executar obres d'infraestructura noves i costoses per a traslladar l'aigua dessalada a les zones on és necessària.

> Consumeixen molta energia, però s’ha fet que es pugui reduir.

> Expulsen molts residus salins.

> Després d’uns quinze anys necessiten una renovació total.

> Les instal.lacions provoquen l’impacte que tenen en el paisatge costaner i l’impacte social.

Consells> La localització de les dessalinitzadores hauria de ser en zones on l'impacte sobre les comunitats bentòniques siga mínim (abocar preferentment els residus en fons sense vegetació). És important evitar badies tancades i sistemes de gran valor ecològic, com ara les praderies d'angiospermes marines. > Els abocaments de salmorres, caldrà situar-los en zones d'hidrodinamisme mitjà o elevat, que facilite la dispersió de la sal vessada al mar. > Han d'evitar-se canvis que puguen afectar els processos de sedimentació. > Cal intentar que l'aigua d'origen siga de bona qualitat per a minimitzar el tractament químic posterior.

- S'ha d'investigar els diferents aspectes d'impacte de salmorres al litoral. Són necessaris estudis de l'impacte de cada element de l'abocament per separat i també de les seves possibles interaccions. - Caldria establir els límits de tolerància de les distintes comunitats bentòniques mediterrànies que poden veure's afectades pels abocaments.

Marc Bosch Saus

Clara Comamala Blázquez

Laia Gamell Davesa

Neus Ponsetí Cervera

top related