els riscos ambientals i la seva prevencio! marc b

Post on 03-Jun-2015

3.169 Views

Category:

Documents

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Els riscos ambientals es poden dividir en naturals i en antròpics.

Els riscos naturals cada cop son menys causats per factors naturals, perquè ara la humanitat es un agent que modifica intensament el medi natural.

Les conseqüències de la naturalesa i les persones dels riscos ambientals.

Aiguats: Son pluges fortes que poden produir torrentades i inundacions.

Risc d’inundacions a Catalunya.

Un exemple de inundació.

Nevades: Son precipitacions en forma de cristalls de gel, que es produïen quan la temperatura de l’aire es inferior o pròxim al punt de congelació.

Mitjana de dies a l’any de nevades a Catalunya.

Pedregades: Son precipitacions en forma de grans de gel.(calamarsa i pedra)

Temporals de vent: Son bufades intenses de vent i augments sobtats de força.

Un exemple de pedregada.Un exemple de las conseqüències de la pedregada.

Un exemple de lo que fa el vent.

Esllavissaments: Son desplaçaments de terrenys d’un vessant cap a l’exterior, per acció de la gravetat.

Susceptibilitat als esllavissaments a Catalunya.

Allaus: Son despreniments de masses de neu al llarg d’un pendent, de dimensions i recorreguts variables.

Susceptibilitat a les allaus a Catalunya.

Terratrèmols o sismes: Son sacsejades o tremolors de la superfície de la Terra.

Intensitats sísmiques a Catalunya.

Aquets riscos es poden dividir en tres tipus: segons el seu origen: tecnològics, associats a fenòmens naturals i d’origen divers.

Origen Tecnològic: estan relacionats amb accidents en les activitats productives.

Associats a fenòmens naturals: estan relacionats amb la presencia de fenòmens naturals però el desencadenant es l'acció humana.

D’origen divers.

La prevenció dels riscos ambientals es el conjunt de mesures adoptades amb la finalitat d’evitar o disminuir aquest tipus de riscos i de pal·liar els danys que puguin ocasionar.

Per prevenir els efectes dels riscos ambientals el Govern de Catalunya ha desenvolupat diversos plans especials amb l’objectiu dels quals es donar consells i instruccions per minimitzar els riscos:

El pla INUNCAT

El pla NEUCAT

El pla SISMICAT

El pla INFOCAT

El pla PLASEQTA

I altres plans importants com el TRANSCAT i PENTA.

Àmbit territorial del PLASEQTA.

Digues quin son els Riscos naturals relacionats amb les condicions meteorològiques i explica'ls.

Aiguats. Son una manifestació típica del clima mediterrani i consisteixen en pluges fortes que poden produir torrentades i inundacions, es a dir, el desbordament de torrents, rius i rieres i el negament dels punts baixos del territori. Els aiguats poden comportar diversos problemes i riscos per a la població, entre els quals destaquen la inundació dels carrers i habitatges, els talls de carreteres i les dificultats de circulació, l’arrossegament de cotxes, l’aturada dels subministraments( electricitat, telèfon,aigua...) i altres inconvenients de diversa perillositat, L’època mes freqüent en que es produeixen aquets aiguats es des de finals d’estiu a finals de tardor, es a dir, entre els mesos de setembre, octubre i novembre.

Nevades. Son precipitacions en forma de cristalls de gel, que es produeixen quan la temperatura de l’aire es inferior a pròxima al punt de congelació. Les nevades extraordinàries o en llocs no habituals presenten una sèrie de problemes i de riscos per a la població, com ara els talls de carreteres, l’augment d’accidents de transit, l’aïllament de la població, la manca de serveis basics, etc.

Pedregades. Son precipitacions en forma de grans de gel de mida variable, de pocs mil·límetres s’anomena calamarsa, i si tenen una mida mes gran, pedra. Les pedregades poden provocar grans danys i pèrdues en els conreus com a conseqüència de l'impacta de la pedra a les branques i els fruits, que queden picats i no son aptes per a la venda.

Temporals de vent. Son bufades intenses de vent, de mes durada que un simple ratxa, i que presenten augments sobtats de força. Els temporals de vent, les ventades i els tornados poden provocar estralls importants, com ara l'arrencada d’arbres i de torres elèctriques, els despreniments de teules..i poden generar perills importants per les persones, impacte d'objectes, accidents de transit, incendis..

Digues els dos tipus de riscos ambientals i sobre de que tracten.

Digues els riscos naturals relacionats amb les condicions geològiques.

Llibre de Geografia Batxillerat, de la editorial Barcanova.

top related