edifici del institut de cultura hlspantca de madrid. als ...511 la imatge -que tan! les instancies...

Post on 26-Sep-2020

1 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

511La imatge -que tan! les instancies oficials coni lagéncia de not 'cirs esta al estan a

1, -, , . - . níversítat utonoma deexterior n?argina voluntáriament la realitat de les nacions 43·~ '61~a

Edifici del Institut de Cultura Hlspantca de Madrid.

Als «llanuts» se'ls esquilaEN els articles ~ precedents, d'una manera

directa o indirecta, hem procurat de posar en.-relleu lactitud negativa i adhuc de refús que

adopten els mitjans informatius de l'Argentina, engeneral, envers el fet catalá, De bona o de mala fe,per ignorancia o amb coneixement de causa, el casés que sempre ens tiren a matar.' Així que poden,qualifiquen d'espanyoles les-persones més rellevantsde la nostra cultura o parlen del dialecto caudón perreferir-se a la riostra Ilengua.

No fa gaire, quan cornentavem aquest fet a undestacat prelat de casa nostra, ens manifestava que,en aquests casosv allo que hem de fer és recorrer al'arnbaixada espanyola, exigint la seva intervencióen defensa de la nostrallengua i de 'la nostra cultura,per tal com, segons l'actual Constitució de l'Estatespanyol, els ambaixadors són els repr.es-entants ofi-cials deis governs autónorns a l'exterior i, dones, te-nen lobligació de fer respectar alló que l'Estat hareconegut e,n la !letra de la carta constitucional.

No cal dir que les seves paraules les acolliremamb un marcat escepticisme. Siguin blancs o siguinnegres, els governants espanyols sempre porten I'ai-gua cap al seu molí, i els organismes i rep-resentantsoficials de l'Estat no fan més que seguir el correntdaquesta aigua.

Per si podia quedar-nos algun dubte sobre el par-ticular, la denúncia que acaba de fer Xavier Ribalta,en tornar d'una tournée per Nordarnerica, no ha fetmés que esborrar-lo, aquest dubte, i ratificar el nos-tre convenciment. En efecte: Ribalta acusava l'a-gencia Efe d'un possible boicot informatiu, tot pre-sentant les fotocopies deis teletips retransmesos perl'agencia de notícies oficial de l' Estat· espanyol, elsquals .no foren divulgats a casa nostra. Ell temiaque, més que no pas a ell mateix, el boicot informa-

'Redacción, p.ublicidad'. Administración Y Talleres

Consell de Cent, 224-2211- Tel. 323 16-"" BARCEU)NA-li

tiu iingués com objecte el país. Per acabar-he d'a-dobar, un rnernbre de l'arnbaixada espanyola aWashington hauria comentat fa poc -segons dei aRibalta- que ,est'ava cansar deis catalans que volendifondre la seva cultura a costa del contribuent es-panvol, Justa la fusta! Observe m que amb aquestcomentari el funcionari feia separatisme, car ambles sevesparaules venia a dir que els contribuentsc-atalans no són espanyols. Particularment, ja ens va,bé aixó: que' per fi siguin ells mateixos que ho di-guin, que, se'n convencin, Ah, pero, aleshores, queens deixin administrar a nosaltres, als nostres go-verns autonornics, la totalitat de la recapta fiscal alsPaises Catala ns: que ens deixin tenir les nostres pro-pies ambaixades i la nostra propia agencia de notí-cies ... en Un rnot: Que ens deixin tranquils, que jaens ho rnanegarern nosaltres aixó de difondre lanostra cultura a l'exterior. . .

Pero, ca! Corn podrien renunciar tan olímpica-ment a la picossada de diners que aporten els contri-bucnts catalans a l'Estat espanyol i que rnai no re-tornen integranient als -Paisos Catalans?

En realitat, sorn nosaltres, els catalans tots, -elsqui haurern de dir que ja n'estern farts que amb els 'diners del contrib uent catalá sigui n financades lescarnpanyes de difusió de la cultura espanvola (sen seque el terrne corn prengui les. nacions periferiques del'Estat espanyol), corn ho fan a través de l'lnstitutoEspañol de Cooperación Iberoamericana, el qual,segons I'actual director Luís Y áñez, per a 1983disposar de dos mil m il l io n s de' pessetes(2.000.000,000,'-) que serviran, sense cap dubte(car ja hern pogut comencar a detectar-ne els efec-tes), per a prosseguir la carnpanya de recuperacióimperial de l'Arnerica L1atina fins afer realitat el .sornni ·daurat del senyor Julián Marías: Convertir

Madrid en Pla:a de Hispanoamérica. Bé, nosaltresno sabem si aquest sornni es materialitzara mai, pe-ro del que ri'estem segurs és que els diners seran des- .pesos i que adh uc és possible que dos o tres, i si lescoses van bé, quatre o cinc, d'aquests milions, ser-veixin per pagar el viatge a Catalunya de qualquepresident botifler d'algur. casal o centre catala de ladiáspora, per conducte de l'Instituto Catalán deCooperación' Iberoamericana, o Institut Catala deCooperació Ibero-americana (com s'escau de'consignar-ho, perqué per alguna cosa sorn bilingües,oi"), per tal de celebrar una nova trobada harmonit-zadora i, per tant, espanvolit zadora, dins el marc deles provincias catalanas. O bé per promoure algunamena d'integració de les col.lectivitats catalanes. darreu del m'ón amb les col.lectivitats espanybles,com ja sembla que és un fet a SuelTOS Aires on, se-gons que Ilegim al diari La Nación (de l' 11 de juliolde 1983), Diversas entidades españolas han consti-luido 1II1 consejo jirovisional, con el objeto de pro-1/1O'I'erla nnegracion cultural de todas las colectivi-dudes peninsulares por medio del deporte. La inicia-

. tiva se concreto en el curso de una reunión efectua-da en e} Casal de Cataluña, en la que participarondirigentes d~' la colectividad v e! director de la Casa '"de Esputia . sctior José A ngel Fernánde: Iglesias ( ... ). «Quins arguments ernpraran ar~ les autoritats delCasal de Catalunya de Buenos Aires per justificaraquesta defecció botinera -una altra . rnés, ailas'~, que mereix el repudi de tots els catalans desoca-reí?

¡' bé: Mentre siguem llanuts. rúnica cosa que po-dern esperar és que ens esquilin.

Jordi ArbonésObra Cult ural COla/al/o

, de Buenos .--1 ircs

Director: .::>antiago Vilanova e Redactores-jetes: Alfons Ribera (Economía-Estado-Internacional)J aume Reixac (BarcelonajCatalunya) e Jefes de sección: e Eduardo Pons Prades (España)Lidia Vilalta (Internacional) e Dolors Palau (Letras) e Ruiz de Villalobos (Espectáculos)Josep Iglésias del Marquet (Arte) e Jordi Camf (Fotografía) e Joan Blázquez (Maquetación)

Editado por: Publicaciones Periódicas y de Artes Gráficas. S.A.L. e Depósito legal: B. ]()]() ~ 1958

DI \RIO DI,: B.\IH'EI.O'\.-\ - Sábado,JUde iulio dc 19113 9

top related