(cat) "anàlisi eslògan psc #20n" - diari ara

Post on 15-Apr-2017

177 Views

Category:

News & Politics

4 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

08 política DISSABTE, 15 D’OCTUBREDEL 2011 ara

L’eslòganelectoral

somiat pelsadversaris

ALEIX CUBERESASSESSOR DE COMUNICACIÓ POLÍTICA

El nou eslògan del PSC ésperfecte si has deciditabaixarel cap ielsbraçosi has renunciat a la bata-lla. En això el PSC sí que

ésdiferentdelPSOE.LafactoriaZa-ragoza de produccions, després delMereixem una Espanya millor(2004), Indecís? Escolta laCope ca-da matí o Si tu no hi vas, ells tornen(2008) es demostra esgotada.

La mateixa idea de sempre: lapor, el victimisme i el soroll. En de-finitiva, lavellapolítica.Uneslòganorfe de valors, orgull, autoestima,coratge, ambició i sense l’esperit delluita que caldria.

Cal reconèixer, però, la coherèn-cia en el dibuix de la narració que elPSC ens vol explicar el 20-N: la re-alitat internadelpartit, la seva can-didataestrella i el contextelectoral.

Un PSC que ha renunciat al seupaper deprotagonista, orfe de refe-rents–algúdiriaqueinvisible–,ambunadirecció iuna líniapolíticaambsímptomes contundents d’esgota-ment. Una candidata trista, sensecarisma, que no somriu, que ha re-nunciat adonar la cara, a il·lusionari a somiar un futurmillor.

Podien aferrar-se a la banderadels drets socials, als valors i la mi-rada femenina, als referents histò-ricsdel socialismecatalà iespanyol,enviant gestos contundents per re-cuperar la confiançadel seu electo-rat tradicional i, per què no?, arris-car per seduir l’electorat desenga-nyat i els nous votants. Però s’hanrendit i han preferit morir sensepresentar batalla.

Quincontrastamblavitalitatde-mostradapel Partit Socialista fran-cès a les seves primàries!e

Anàlisi

ElPSCha fet públic elmaterial deprecampanya.Perexplicarque“noés elmateixRubalcabaqueRajoy”,apel·la a espots radiofònics del PPandalús i aragonès contraCatalu-nya, alméspurestil JoséZaragoza.

Tanmateix,el segongovernd’Az-nar ja és llunyà, i el candidat delPP,MarianoRajoy, s’haguardatúltima-ment demostrar la seva facetamésespanyolista–fins i tot s’hamostratobert a discutir el pacte fiscal quereclama CiU–. Per salvar-ho, Zara-gozaha recopilat dues falques radi-ofòniques contractades pel PP an-dalús i una pel PP aragonès en quècritiquenla immersió lingüística ielsistema de finançament pactat peltripartit per al 2009.

Aquests arxius d’àudio i un sim-ple i explícit lema que recorda que“per a Catalunya no és el mateixRubalcaba que Rajoy”, que circula-

ROGER TUGASBARCELONA.Lescampanyesquedi-rigeixel secretarid’organitzaciódelPSC,JoséZaragoza,nodeixenanin-gú indiferent. I aquest cop no seràuna excepció. Els socialistes, en pleprocés congressual i després de di-verses derrotes electorals, busquenmantenir-se com a primera força aCatalunya i, per aconseguir-ho, Za-ragoza ha recuperat la seva vella re-cepta de contraposar el PSOE al PPmésespanyolista idretà.Persegueixel doble objectiu d’excloure del de-bat el candidat de CiU, Josep Anto-niDuraniLleida–queaspiraalavic-tòria–, iamagarlesfeblesesdelages-tió de Zapatero a laMoncloa darre-re el record d’un PP contra el qualencara esmobilitza l’electorat d’es-querres.AmbelPP, amés, es dispu-ten alguns escons claus.

ELECCIONS ESPANYOLES

Zaragoza rescata el seu estil iatia la por al PPmés centralistaLaprecampanyadelPSCbusca la bipolarització contraposantRajoy iRubalcaba

ran per internet, centraran la pre-campanya del 20-N. La reformaelectoral impedeix als partits pagarperpublicitatabansde lacampanyaestricta,que,pelPSC,Zaragoza javaavançar ahir que serà “diferent”.

Ambaquesteseines,eldirigentso-cialistavoldeixar“clareslesdiferèn-cies a l’hora de fer política” i es diri-geix “a la reflexió i a la intel·ligènciade la gent”. Afirma que no és unacampanya ennegatiu, sinó que con-traposa un PP que atia “enfronta-ments entre comunitats” i unPSOEque assegura que ha buscat acords idefensatl’autogovern,elcatalà, l’Es-panyapluralielsserveispúblics.e

EstratègiaElPSCpreténexcloureCiUdelacampanya,queaspiraaimpedir-liserprimeraforça

UNACAMPANYAAUSTERAJoséZaragozavaexplicar ahirqueaquesta campanya seràun20%mésbarataquealtresd’anteriors.Enpart, perquè l’àudiodelPSC

sónespotsdelPP. PEREVIRGILI

Parlar d’un sector catalanista és “esbiaixat”La segona entrega de l’enquesta del’ARA, publicada ahir, posava demanifestque lamajoriade lapobla-ció i –en menor mesura– dels vo-tants socialistes reclamen al PSCque es distanciï del PSOE i donimés pes al sector catalanista.Aquestesdades, però,no inquietenJosé Zaragoza, que va assegurarque “el PSC és un partit catalanis-ta” en què es va aprovar “per una-nimitat” l’últimaponènciapolítica.D’aquestamanera, atribueixa“de-bats esbiaixats en l’opiniópública”la idead’unsectorcatalanistaespe-cífic i vadefensarque“encasellar lagent [per aquests elements ideolò-gics] és erroni”. Zaragoza creu que

“tot és opinable”, però va rebutjardividir el partit en famílies segons“interpretacionsmediàtiques”.

Tanmateix, sí que va avançarque “el congrés” decidirà el nourumbdel PSC, que “vindràmarcatper la renovació”. Tot i això, i sa-bentdel certqueelprimer secreta-ri socialista es renovarà, ell es vaposar a disposició del guanyadorper seguir en la primera línia delpartit. L’estratègia que hauràd’adoptar elPSCdependràde“qui-nes responsabilitats de govern id’oposició” mantinguin, malgratquearaper ara l’única administra-ció importantqueels queda–l’exe-cutiu central– perilla bastant.

Mimetisme amb lesanteriors eleccionsLes campanyes centrades en el PPi la dreta són un clàssic de Zarago-za.El 2008 ja va idearuncartell si-milar a l’actual, quedeiaqueZapa-tero “no és elmateix” queRajoy. Ales europeesdel2009hi va insistir.

top related