ara micro píndoles #20n 07112011

Post on 23-Jan-2018

249 Views

Category:

News & Politics

3 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

06 DILLUNS, 7 DENOVEMBREDEL 2011 ara 07ara DILLUNS, 7 DENOVEMBREDEL 2011temadeldia temadeldiaEleccions espanyoles

20-N

Rubalcaba confia a capgirarels sondejos “donant la cara”

Les principals acusacions que Al-fredoPérezRubalcabafaaMarianoRajoy sónquenos’explica, no con-creta i amaga el programa. Ell, encanvi, somiaacapgirarelssondejos“parlantclar idonant lacara”.

l’expresident Felipe González, queahirvasertelonerunaaltravegadaidequiRubalcabavaafirmarsentir-se“or-gullós”.El candidat socialistavarebreacanvielcompromísdesuport,tambédesprésdel20-N,del’expresident,queva dir: “L’Alfredo és el millor, el méspreparat per afrontar la crisi”.

Així, va explicar que una bonama-nerade contrastar la diferència entreel PSOE i el PP és l’estat autonòmic iva carregar contra les privatitzacionsdelgovernvalenciàdelPPalsectorsa-nitari, “que acabaran sent una llosaper a la sanitat pública”. Tots dos vanacusar els populars valencians de“mentir”ambl’aigua.Elmateixquevafer JorgeAlarte, líderdelPSPV i aquiRubalcabavademanarquecuidésifo-mentés el valencià, que ell amb proufeines fa servir.

El tàndemRubalcaba-Felipevade-mostrar sentir-se poc identificat ambZapatero.Ahirtotsdosvanparlard’“er-

rors”peròvanreconèixer-lielsintentsper sortir de la crisi.Unavoluntat quenolireconeixenaRajoy,aquiRubalca-ba i el tarannà mandrós de Gonzálezvanretreurelamancadepropostes.Pelcandidathi haduesmaneresde sortirde la crisi: no deixant ningú enrere oambel campi qui pugui. El PSOEés laprimera, i elPP, la segona.

Això intentarà avui traslladarRubalcaba en el cara a cara televisatambRajoy.Arriscaràpermobilitzarelsindecisos, queelPSOE considerama-joritàriament pròxims al seuprojectepolític. El candidat l’ha preparat du-rantdissabtea la tarda, ahir i tot el diad’avuiambElenaValenciano,AntonioHernando iÓscarLópez, dirigents dela seva confiança.

Felipe González, ahirmés incisiuque a Dos Hermanas, ajuda i omplepavellons, però també aprofita la tri-bunaper, amésd’alliçonar i reivindi-car-se com a estadista (“Diuen quesócelpassatperòemcridenapresidirun comitè de savis per pensar el fu-tur de la UE”), passar comptes ambels seus enemics: “Els de la caverna,quanparlod’ETA,esposennerviosos,comal’Inmundo [ElMundo]del’into-cablePedroJ. amb les sevesmanipu-lacions”.Éselpeatgequepagal’alum-ne avantatjat per intentar salvar elsmobles.e

FERRAN CASASVALÈNCIA. “La gent vol que parlemclaridonemlacara,aixícapgiraremlesenquestes. Si femaixò no ens podransilenciar”.ÉslareflexióqueelcandidatdelPSOE,AlfredoPérezRubalcaba,vafer davant de 10.000 persones al mí-ting central del PSPV a la capital delPaísValencià.

Enundelsactesmésimportantsdelacampanya,Rubalcabaesvamostrarmésdesinhibit que aSevilla i va posarla càrrega discursiva en el fet que “noéselmateix”elPSOEqueelPP,“esclarque no!” En aquesta campanya elPSOE dóna màxim protagonisme a

Rubalcaba va afirmar ahir a València que el PSOE fa trenta anys que supera crisis de totamena i que ara ho tornarà a fer, que ell i González seran capaços de sortir-se’n. MARCOU / AFP

El PSOE fa deGonzález l’estrella de la seva campanya

LAPROPOSTA

HipotequesGonzálezvaaconsellarqueen llocde ladaciócaldriavalorardiferirelpagamentde lesquotes.

ELRETRET

AiguaElsoradorsvancriticar les“mentides”delPPambl’aigua,quehancastigatelPSOEis’han“desmuntat”.

ELDETALL

PSPVElnomdelpartitalPaísValenciànoexistiaa laiconografia.Nomésenelscartellsd’agrupacions locals.

DebatElcandidatarriscaràalmàximalcaraacarad’avuipermotivarels indecisos

Alguns dels debats que han deixat empremtaUna tradició nascuda als EUA

Nixon-Kennedy (1960)El primer debat televisat als EUAva ser clau perquè Kennedy, clarvencedor, capgirés les enquestes iacabés guanyant les presidencials.

Mitterrand-Chirac (1988)El llavors presidentMitterrandvamenysprear Chirac tractant-lo de“senyor primer ministre” i dientque no valia per ser cap d’estat.

González-Aznar (1993)González i Aznar van fer els dosprimers cara a cara a Espanya.Després, durant 15 anys, el PP vaimpedir que se’n celebrés capmés.

Anàlisi

Mantindran les pensions o les tornarana retallar?

Única oportunitat per confrontar capacitat, estilde lideratge, preparació i propostes electorals.Quèmarcarà la diferència? Persuasió i seducció.-La connexió emocional i la proximitat amb l’estatanímic de l’elector –comprenc la vostra realitat,entenc el vostre enuig.-Els valors en forma de respostes i solucions(fàcilment comprensibles).-La coherència entre la personalitat d’un candidati el discurs –racional i emocional–, el to, el ritme, lamirada i la gestualitat per transmetre credibilitat.-La capacitat d’emocionar, el to presidencial, lahumilitat, el respecte, l’elegància i la delicadesaamb la qual es tracti l’adversari i el moderador; resde buscar el cos a cos ni diàlegs de sords.

Duran és un polític coherent,que defensa els fonaments queté coma persona. Defensa lafamília, que crec que és la basede tota la societat, l’economiasocial demercat i l’encaix deCatalunya a Espanya. És valorati respectat, i jo li dono suport.

@ALEIXCUBERESCONSULTORDECOMUNICACIÓ

Lapreguntadelciutadà

Undebatambaromadesuperdilluns

Ascensión GómezPENSIONISTA

@CarmeChacon2011“En vuit anys les hem incrementades

fins a un 50%. I la nostra reforma garanteixla seva pensió i la dels seus fills i néts”

@ciuduran2011“Volemevitar congelacions i, en lamesura que

l’economia ho permeti, incrementar les pensionsmés baixes: les de viduïtat i les d’orfenesa”

@jorgefdezpp“No només no vam retallar les pensions, sinó queens hi vamoposar quan ho van fer el PSOE amb

el suport de CiU i en cap cas les retallarem”

@AlfredBosch“No només defensemque esmantinguin sinó

que és imprescindible que augmentin, sobretotlamínima. Cal defensar l’estat del benestar”

@jcoscu“Millorarem les pensions de viduïtat fins al 70%del salari o pensió de la parella i fins al 100%en

cas d’ingressos insuficients”

Jovoto...

CANTANTLucrecia

El periodistaManuel Campo Vidal, que vamoderar el primer cara a cara d’unes eleccions espanyoles, entreGonzález i Aznar, explica que el debat d’avui tindrà un format tan obert com aquell del 1993. FOTOTECAARAGÓN

“Serà el millor debatcara a cara de la història”

LluísPastor,professorde laUOCi laURL, precisa que “pot servir permotivar els socialistes a votar”, toti que d’avui al 20-N “la guspira queaixequi Rubalcaba ja s’haurà anatdiluint”.L’assessordecomunicacióAntoni Gutiérrez-Rubí detalla que“els que dubten entre no votar i vo-tar el PSOE són dosmilions de vo-tants” i precisa que “Rubalcabas’haurà de centrar en aquests elec-tors”. Toni Aira, expert en comuni-cació política, afegeix que “aquestsdebats serveixen, sobretot, per re-forçar el bipartidisme” i cita l’efec-te bandwagon i l’efecte underdog,que fan “pujar al carro” del guanya-dor o compadir el “desvalgut”.

Rubalcaba,millor comunicadorEls experts consideren Rubalcabafavorit clar: “Ell té més capacitatscomunicatives, però això pot serunparany, perquèprovoca queno-més li valgui una victòria rotun-da”, diu Gutiérrez-Rubí. “A Rajoy,com que ningú creu que sigui ungran orador, una derrota nohumi-liant ja li va bé”, afegeix. Aira creuque “Rubalcaba, com Pujol, no ésun dandi ni especialment fotogè-nic però sí un gran comunicador”.En canvi, “Rajoy té handicaps”com “un problema de dicció”, untimbre de veu “histriònic i carica-

turesc” i uns tics que en els pri-mers plans “es veuran molt”.

Pastor faunacomparativaamblaboxa:“Rubalcabanoqueja ipotdeci-dir el combat amb un cop, però Ra-joy és rocós i va encaixant els cops”.Segons el comunicòleg, “la gran hi-poteca de Rubalcaba no és comuni-cativa sinó el fet d’haver estat al go-vern”. Parlant de Rajoy, diu que és“monòton,pocvistós ipocbrillant”,peròque aixòno seràun inconveni-entperquè“faràallòdenodirrespernocagar-la”.Enlamateixalínia,Gu-tiérrez-Rubí diu queRajoy “nobus-carà destacar” i que no tindrà capsortida fora de to com la història dela nena del 2008: “Va quedar artifi-cial, fingit, comun truc d’assessor”.

Consells d’imatgepersonalLluís Pastor recorda: “La imatgepersonal ens persuadeix sense queen siguemconscients i això sempreés important”. Pastor recomanaalscandidats “anarpolits i sensecridarl’atenció, amb corbata vermella ogranatosaRubalcaba, idecolorblaucelRajoy, colord’atac i dedefensa”.Tot i això, conclou que aquesta nitaquests detalls no seran, ni moltmenys, definitius: “Enaquest cas ladiferència és tan gran que podrienanar amb samarreta i pantalonscurts i no passaria res”.e

CampoVidal espera un gran duel entre Rajoy i Rubalcaba

AURI GARCIA MORERA

Rajoy i Rubalcaba faranavui l’únic debat cara acarade lacampanya,queemetran La 1, Antena 3,Cuatro iLaSextaapartir

de les 22 h. El periodista ManuelCampoVidal, quemoderarà aquestdebat, explica a l’ARA que serà “elmillor de la història” perquè “sóndospersonatgesambunagrancapa-citat dialèctica i una preparació ex-cepcional” i perquè el format ques’haescollit facilitaràunaautènticaconfrontació d’idees. L’any 2008,enelsdebatsentreZapatero iRajoy,elspartitsvan imposaruns tornsdeparaulamolt rígids. “Aquest copnohi haurà aquesta cotilla, hi hauràuna compensació de temps global inoper torns”,destacaCampoVidal.

Una influènciamolt limitadaSobre la influènciad’aquestsdebatsen els resultats electorals, CampoVidal diu que “hi ha opinions per atot” i afegeix que “el que és segur ésque el 1993 i el 2008 van ajudar a laparticipació”,peròelsexpertsestand’acord que aquesta vegada la sevainfluència seràmolt limitada.

Reportatge

SALVA ALMENARVALÈNCIA

El Partit Socialista del Pa-ís Valencià (PSPV) ésl’exponent més clar queenpolíticasempreespotcaure més baix. El CIS

pronostica que perdran tres dipu-tats i es quedaran només amb 11, anou del Partit Popular. Els críticsdel partit creuen “que alguna cosamalament s’ha d’haver fet” quans’han obtingut uns resultats “pès-sims” en elmomentmés crític d’unPartit Popular esquitxat per diver-

Reportatge

Els crítics del PSPV volen ferfora Alarte després del 20-N

sos casos de corrupció. Els nomsque sonen per plantar cara a JorgeAlarte són el de Francesc Romeu iManoloMata, que ja es vanpresen-tar a l’últim congrés per disputar lasecretariageneral ideValènciaciu-tat, respectivament. Com a nomdeconsens es postula l’alacantí ÁngelLuna, de perfil més espanyolista.

La pèrdua de la Generalitat va-lenciana el 1995 va obrir una feridaen el partit que avui dia continuasense cicatritzar. Una de les caresvisibles del col·lectiu Volem i Po-dem, Pepe Reig, considera que elPSPV “es va construir de dalt abaix”, sense treballar en l’arrela-ment del partit socialista entre elscol·lectiussocialsdelPaísValencià.

Unaaltraraóés ladebilitatendèmi-ca dels seus candidats, que es cre-men abans d’arribar a ser conegutsper la ciutadania. Tot plegat fa in-viable l’alternativa al PP.

Finsquearribielpròximcongrés,però, el PSPV s’enfronta a una cam-panyaelectoralagònicaenquèespotcomençar a entreveure quin serà elfutur del socialisme valencià.e

Jorge Alarteal costat deRubalcaba ahiral pavelló de laFonteta deSant Lluís. PIERRE-PHILIPPEMARCOU / AFP

Unmíting a cobertmentre es congria,

implacable, latempesta perfecta

JOAN GARÍ

Estavaprogramat a la pla-ça de bous, però al finalva ser al pavelló de laFonteta de Sant Lluís.L’excusa va ser el pro-

nòstic meteorològic. El míting deRubalcaba a València va tenir lloc,doncs, a cobert però el PPno va tri-garasuggerirque,enrealitat, els so-cialistes tenien por de “no omplir”.El local, realment, estava de gom agom. I va ploure molt poc, però latempesta anava per dins.

Sobre tots els oradors, sobre elpúblic expectant, aviat es vamate-rialitzar un núvol molt espès. Alsostredelpavelló, la carcanadame-tàl·lica regalimavaparracsmisteri-osament xifrats. Alguns assegura-ven, amés, haver vist aurèoles de lamateixa primera matèria sobre lacalbadelmateix candidat. Era l’en-questa del CIS. Dos dies abans, enefecte, el Centre d’InvestigacionsSociològiqueshavia fetpúblicel seubaròmetre d’octubre, ambmajoriaabsolutíssimaper al PP. La debaclesocialista, però, pot propiciar a Va-lència la irrupciódelsnacionalistesde Compromís al Congrés, 75 anysdesprés que el borrianenc VicentMarcoMiranda en formés part re-presentant Esquerra Valenciana.PotserperaixòRubalcabavadema-nar als militants, “des del socialis-me espanyol”, que cuidaren el va-lencià, “que és una riquesa impres-sionant”, i que només va usar,moltmoderadament, Jorge Alarte.

L’acte havia començat amb lesversionsmusicalsd’AlejoStivel, en-tre les qualsHoy puede ser un grandía. Del tema de Serrat el PSOE hatret el lema d’aquesta campanya:“Pelea por lo que quieres”. És ungran eslògan, enèrgic i una micadesesperat, com correspon a la cir-cumstància. Els principals oradorshi feienelshonors:Alarte iRubalca-ba anaven sense corbata, mentreque Felipe González es va inclinarperunjerseiproletariblaufoscambcolzeres. Els aplaudimentsmés cà-lidsvanserpera l’expresident.Nin-gú va defraudar: Alarte va recordarel bluf del “Agua para todos” (“Iwhisky per a Fabra”, com va com-pletarunsorrutmilitant),Gonzálezva definir el programa del PP com“unautopiaregressiva” iRubalcaba,químicexpertenmecanismesdere-acció, va alertar de l’atac contral’educació i la sanitat públiques. Alfinal del míting, els assistents mésprevisors miraven el cel i branda-ven, impotents, els paraigües tan-cats. No convé que se’n desfacen.Els necessitaran el dia 20.e

ContraCrònica

top related