tema 5: el futbol€¦ · cada equip el componen 16 jugadors dels quals 10 són els que juguen al...

7
EDUCACIÓ FÍSICA 2n ESO 1 TEMA 5: EL FUTBOL ¿On es juga? Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample. ¿Com es juga? Consisteix a introduir la pilota en la porteria de l'equip contrari. Guanya l'equip que aconsegueix més gols, tot i que en algunes competicions es pot acabar en empat. Els equips estan compostos de 16 jugadors dels quals 11 són els que juguen al camp, un dels quals és el porter. L'inici del partit es realitza amb un servei des del cercle central del terreny de joc per un dels equips, previ sorteig. S'aconsegueix un gol quan la pilota entra completament a la porteria. Els partits de futbol tenen dos temps de 45 minuts. En algunes competicions, si es produeix un empat, es juga una pròrroga de dues parts de 15 minuts. ¿Què diu el reglament? Accions que pots fer Jugar la pilota amb qualsevol part del cos, excepte amb les extremitats superiors. Accions que no pots fer Jugar de forma perillosa. Carregar o impedir el pas del contrari sense jugar la pilota. Carregar al porter dins l'àrea petita.

TRANSCRIPT

Page 1: TEMA 5: EL FUTBOL€¦ · Cada equip el componen 16 jugadors dels quals 10 són els que juguen al camp. En el futbol es juguen dos temps de 40 minuts. Quan un jugador acumula dues

EDUCACIÓ FÍSICA 2n ESO

1

TEMA 5: EL FUTBOL

¿On es juga?

Es juga en un camp de 90 a 120 m de llarg i de 45 a 90 d'ample.

¿Com es juga?

Consisteix a introduir la pilota en la porteria de l'equip contrari. Guanya l'equip que aconsegueix més gols, tot i que en algunes competicions es pot acabar en empat.

Els equips estan compostos de 16 jugadors dels quals 11 són els que juguen al camp, un dels quals és el porter.

L'inici del partit es realitza amb un servei des del cercle central del terreny de joc per un dels equips, previ sorteig.

S'aconsegueix un gol quan la pilota entra completament a la porteria.

Els partits de futbol tenen dos temps de 45 minuts. En algunes competicions, si es produeix un empat, es juga una pròrroga de dues parts de 15 minuts.

¿Què diu el reglament?

Accions que pots fer

• Jugar la pilota amb qualsevol part del cos, excepte amb les extremitats superiors.

Accions que no pots fer

• Jugar de forma perillosa. • Carregar o impedir el pas del contrari sense jugar la pilota. • Carregar al porter dins l'àrea petita.

2

• Trobar-se, en el moment d'un passi, més a prop de la línia de meta contrària que la pilota i almenys dos adversaris (fora de joc)

Totes aquestes accions es sancionen amb un cop franc indirecte

• Tocar la pilota amb les mans voluntàriament, excepte el porter.

• traveta, empènyer, subjectar, donar un cop de peu o colpejar a un adversari.

Aquestes accions si es realitzen dins de l'àrea de penal, se sancionen amb penal (llançament a 11m) i si es produeixen fora, se sancionen amb un cop franc directe a porteria.Sanciones disciplinarias

• Amonestació: quan es posa en perill la integritat d'un jugador o es produeix una falta de respecte (targeta groga).

• Expulsió: per agredir o realitzar una jugada que posi en perill de lesió a un jugador (targeta vermella). S'expulsa a jugador de camp; l'acumulació de dues targetes grogues, és una vermella i expulsió.

Serveis

• Servei de banda: quan la pilota surt per les línies laterals. Treu l'equip contrari i es realitza amb les mans per sobre del cap.

• Servei de córner o córner: quan la pilota surt per la línia de fons enviada per un jugador de l'equip que defensa en aquesta zona. Es treu amb el peu des de la cantonada més propera.

• Servei de porteria: quan la pilota surt per la línia de fons enviada per l'

equip contrari. Treu el porter, amb el peu, des de l'àrea de meta.

TÈCNICA

¿Quina és la seua tècnica?

Per a això és necessari que es coneguin les diferents superfícies de cop.

LA CONDUCCIÓ DE LA PILOTA

Consisteix en córrer portant la pilota amb els peus, sense que ho perdem o s'allunye massa.

3

TÀCTICA

¿Com atacar?

Si tens la pilota

• Llançar a porteria si no es té a cap defensa a prop.

• Lluny de la porteria, condueix la pilota i passa als companys.

Si no tens la pilota ... desmarca't!

El desmarcatge permet als jugadors lliurar-se de la defensa d'un contrari.

¿Com defensar?

El marcatge

És l'acció de mantenir controlat en tot moment al jugador contrari i la pilota.

• Si ets a prop de porteria situa't entre l'atacant i la porteria.

EL PASSE

Consisteix en enviar la pilota a un company. És important la precisió per elaborar bones jugades. S'han de realitzar amb diferents superfícies.

EL CONTROL DE LA PILOTA

Consisteix en saber parar la pilota perquè quedi controlat en els nostres peus. És fonamental controlar-lo per no perdre la pilota quan ens ho passen.

EL REGAT

Serveix per escapar-nos d'un contrari, per superar-lo.

EL XUT

És un colpeig que es dóna a la pilota amb l'objectiu de marcar gol. Es pot realitzar amb diferents superfícies

4

• Posa't a prop seu. No deixis massa espai lliure al contrari.

• Si pots, intenta robar-li la pilota o tallar la passada.

¿Com és un equip de futbol?

Porter: és l'encarregat d'aturar les pilotes que van a porteria.

Defenses: són els jugadors que juguen més enrere. Marquen als davanters de l'altre equip.

Mitjans: juguen al mig camp i serveixen de connexió entre la defensa i els davanters. Organitzen el joc de l'equip i són capaços de realitzar xuts i passades precises. Tenen gran visió de joc.

Davanters: són els que juguen més avançats. Regategen fàcilment i rematen a porteria amb els peus, cap ...

5

ACTIVITATS

1. Dibuixa el terreny de joc del futbol. Assenyala les seues mesures, línies i àrees. També situa en el seu lloc corresponent les següents demarcacions: porter, defenses, mitjos i davanters.

2. Relaciona amb una fletxa les següents columnes:

Córner Jugador que pot agafar la pilota amb les mans Expulsió Atac ràpid i per sorpresa Contraatac La pilota entra a la porteria i traspassa la línia de meta Amonestació Targeta groga Marcatge Targeta vermella Gol Porter, defenses, mitjos i davanters Un equip Continua amb un atacant per a mantenir-lo controlat Porter Es treu amb el peu i des d'una cantonada del camp Escriu en cada dibuix el número que corresponga.

6

3. De les següents frases algunes són certes i altres no. Posa una creu a les que cregues que són certes. � Cada equip el componen 16 jugadors dels quals 10 són els que juguen al camp. � En el futbol es juguen dos temps de 40 minuts. � Quan un jugador acumula dues amonestacions és expulsat (targeta vermella). � Està permès carregar contra el porter dins l'àrea de porteria. � No es pot fer la traveta, empènyer, subjectar, donar puntades o cops a un adversari. � El control de pilota consisteix en aturar-lo perquè quedi en els nostres peus. � En una bona conducció és fonamental mirar la pilota el menys possible. � Si un jugador està atacant sense pilota, ha d'intentar desmarcar-se de la seua defensa. 4. Sopa de lletres. Troba i escriu 11 paraules relacionades amb el futbol.

(paraules en Castellà) X A T A Q U E W O R A V Ñ P I L S I B P U C J M H E A I R E T R O P C F J Ñ A W U G S T R O U G K E B L O X C Ñ Z A P I V D E F E N S A U S R P I T Y A Q U W B N A K Z L G A W N E M F S R O E X L P U I O M Ñ J H E Q D E L A N T E R O Y N D E S M A R C A J E I F S A W Z U

5. Comprova els teus coneixements. De les tres respostes de cada pregunta, només una és correcta. Envolta-amb un cercle. 1. Una d'aquestes tres accions es sanciona amb un cop franc directe. Quin és?

a. a. Subjectar a un contrari per la samarreta. b. b. Fora de joc. c. c. Impedir el pas d'un contrari sense jugar la pilota.

2. Per a què serveix el marcatge? a. Per enganyar un contrari i poder seguir amb la pilota als nostres peus. b. Per lliurar-nos de la defensa d'un contrari.

7

c. Per defensar i mantenir controlat a un atacant. 3. Una de les següents afirmacions és incorrecta. Assenyala.

a. En un marcatge el defensa ha de situar-se entre l'atacant i la porteria. b. En un control de pilota, aquest ha de quedar-se molt a prop dels nostres peus. c. En una conducció hem de mirar fixament la pilota per no perdre-ho.