revista número 11 (2013)

8
Vilafranca HIVERN 2013 NÚMERO 11 FEM VIA El 2013 ha estat l’any de la mobilització històrica arreu del país (i del Penedès) per reclamar la independència Vilafranca amb el nyap de les vies per resoldre

Upload: esquerra-vilafranca

Post on 29-Mar-2016

216 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Revista número 11 (2013)

Vilafranca HIVERN 2013

NÚMERO 11

FEM VIA

El 2013 ha estat l’any de la mobilització històrica arreu del país (i del Penedès) per reclamar la independència

Vilafranca amb el nyap de les vies per resoldre

Page 2: Revista número 11 (2013)

2

“La força de la gent”

Votar. Així de simple. No dema-nem la lluna, només exercir un dret democràtic com és el del vot. El poble serà cridat a una consulta per decidir el seu futur. Després de les grans mobilitza-

Via catalana, a tota màquina

Esquerra Republicana omple Vilafranca d’estelades

cions de les Diades toca passar als fets i aquest és la consulta. Hi ha majoria, toca exercir-la. Toca fer feina, parlar, convèncer i guanyar. Guanyar un nou país que hem de fer entre tots.

Teresa Vallverdú, diputada d’ERC

Page 3: Revista número 11 (2013)

3

És fàcil pensar que amb un sol regidor de 21, la feina que es pugui fer al Ple és limitada. No obstant amb la feina de l’Assemblea, dels grups de treball i del regidor, ERC ha pogut impulsar nombroses iniciatives per fer de Vilafranca una vila capdavantera en àmbits com el benestar, el coneixement, la promoció econòmica, el fet nacional o el medi ambient.

Feina feta

Referèndum cap a la independènciaEsquerra ha impulsat que l’Ajuntament s’adhereixi al Pacte Nacional pel dret a Decidir i l’Acord de Vilafranca perquè es comprometi a treballar a favor de la independència i d’una consulta el 2014.

Reciclatge i medi ambientLa recollida porta a porta és un repte per la vila, els pobles que ho fan reciclen més del 70%, mentre que a Vilafranca no arriba ni al 35%. I no només al Centre, cal desplegar-lo arreu de Vilafranca.

Nou local per JovesFa anys que Vilafranca no té un local per joves i des d’ERC i les JERC s’ha reclamat insistentment que es trobi una nova ubicació fins que es decideixi què es fa amb Cal Berger. El Ple ens ha donat suport.

PAH, habitatges....La crisi econòmica està colpejant les classes populars. Ens estan imposant retallades en serveis bàsics i assistencials, fent-nos pa-gar més per menys. Esquerra ha impulsat iniciatives per lluitar-hi i treballa per superar aquesta situació. També ha donat suport a iniciatives d’altres entitats com la PAH.

Centre de la Universitat Oberta de Catalunya a VilaEsquerra treballa per aconseguir que la UOC disposi d’un Centre de Suport on poder fer exàmens universitaris, es dongui assessorament i es pugui realitzar el màxim de gestions acadèmiques.

Finalment, ERC salva la muntanya de Sant Jaume

CIU, el PSC i el PP van donar suport a la modificació del POUM per requalificar la muntanya. ERC va ser l’únic partit que s’hi va oposar i va presentar un recurs. La Ge-neralitat els va donar la raó i han pogut salvar la muntanya de Sant Jaume perquè continuï sent un pulmó verd de Vilafranca.

Page 4: Revista número 11 (2013)

4

En via mortaA vista d’ocell Vilafranca està partida en dues parts: la via del tren divideix la vila. El desaprofitament d’aquesta infraestructura afecta negativament les possibilitats que tenim. Quin model de transport tenim i com el podem millorar? Què hi cal fer a la llosa? Quin partit en podem treure per la vila? Són qüestions que cal donar-hi resposta, perquè ara ens toca pensar com volem la Vilafranca de les properes dècades. Analitzem l’estat actual i els principals reptes d’aquest espai tant necessari pel municipi.

Paguem i no manemVilafranca és l’única població de l’estat que paga el cost de cobrir el pas de l’AVE pel seu munici-pi, i han deixat sense cobrir un tram fins el Pont de Moja. També paguem la incompetència d’una obra mal feta, amb sorolls i vi-bracions.

Estació regional, parada per culpa de PSC i CIU La Generalitat preveia una esta-ció de trens regionals per a Vi-lafranca. La falta d’acord en la ubicació entre el PSC i CIU (que governen junts) ha fet que avui encara no la tinguem. Cal un acord de ciutat per possibilitar la parada de trens regionals que ha de permetre millorar la connec-tivitat de la vila amb la resta de capitals del país. Aquesta millo-ra suposaria reforçar el comerç de la vila i potenciar l’economia.

Rodalies: més freqüències! Un dels motius pels quals no hi ha més freqüències de trens de rodalies, és perquè l’estació de Vilafranca, tot i ser nova, està mal feta ja que no permet que trens de dos combois hi facin nit. Cal posar-hi remei per aconse-guir més trens disponibles.

Quin model volem?L’estació de tren de rodalies i regionals i la de busos, configu-ren una node on connectem tot el transport públic de Vilafranca. Amb l’urbanització de la llosa s’obren noves perspectives i no-ves oportunitats. Hem de tenir un bon pla i objectius marcats per tal de saber-les aprofitar i evitar que passi com amb la C15 i que siguin altres municipis els qui en treguin profit. Si volem ser i exercir com a capital del Penedès, i ho volem, cal plante-jar i treballar des d’ara mateix la Vilafranca que volem.

Page 5: Revista número 11 (2013)

5

Urbanització de la llosa, una oportunitat La gran llosa que cobreix la via del tren continua inacabada i bloquejada. Cal preveure quin rendiment en traurà la vila quan es pugui reocupar. Un parking? Zones verdes? Equipaments es-portius? Cal un projecte racional que dongui resposta a les ne-cessitats socials i econòmiques, segons ja han manifestat els vi-lafranquins/es.

Connectem barris Apart de l’ús que se li ha de do-nar a la llosa, l’espai que ocupa també és cabdal per relligar di-ferents barris de la vila. Ara ma-teix la llosa actua com a frontera entre barris, un fet que dificulta la compactació i relacions so-cials i econòmiques. Amb la nor-malització de la circulació i de la llosa millorar aquests aspectes ha de ser prioritari. L’Alcalde perd el tren

Vilafranca no apareix a la llista del Conseller Vila d’estacions que necessiten una reforma ur-gent. Ara l’Alcalde intenta que ens hi incloguin, i arriba tard.

Torna la bombolla? Stop espe-culació Al 2007 el govern socialista va intentar una requalificació de les naus històriques del carrer del Comerç per fer-hi un ‘pelotazo’. Des d’ERC s’hi van oposar, i s’hi tornaran a oposar si la sociover-gència actual ho torna a intentar. No volem blocs de pisos de deu plantes, ni de vuit, volem un ur-banisme racional i que es man-tingui l’essència del carrer.

Potenciar el nus de transport La proximitat entre les estacions de tren i busos, ens permet crear una gran àrea de transport pú-blic a Vilafranca, una àrea que ha de donar servei a la ciutadania i que cal que esdevingui un dels centres potents de la vila, amb més serveis i equipaments.

La dada del Ple -> 100.000€ per?CIU i PSC van aprovar destinar 100.000€ per fer un “pro-jecte” per urbanitzar la llosa del tren, però van negar cap acord amb l’estat espanyol. Si no hi ha acord no s’hi pot accedir. Per què es crea aquesta partida? Quin projecte estan fent? Que faran amb la proposta participativa que vam fer? Què ens amaga el Govern?

Page 6: Revista número 11 (2013)

Vilafranca necessita ser un referent en estudis vitivinícoles. La proposta inicial de convertir l’antic INCAVI en un cen-tre universitari tenia molt sentit i situava la vila en el món educatiu i del sector. Les ombres però no han tardat a ar-ribar: l’alt cost per l’Ajuntament i les grans incerteses que planegen sobre els títols, l’inici de les activitats i el nombre d’alumnes fan témer per l’execució d’una bona idea.

6

SI E

T FA

S P

REG

UN

TES

......nosaltres et donem RESPOSTES

+ info esquerra.cat/vilafrancapenedes

ESCAVI una bona idea... pel pedregar

Hem aconseguit l’Àmbit Penedès

Pisos a preu d’or

Ens cobren dues vegades pel mateix

L’Alberg que no feia d’alberg

Ara ja no hi ha marxa enrere. El Govern desenvoluparà l’Àmbit funcional territorial del Penedès. Han estat anys de lluita i de molta feina per aconseguir que el Penedès no quedi oblidat en la nova Catalunya que construirem. Ara te-nim les mateixes opcions i probabilitats de convertir-nos en vegueria i poder oferir un major servei, i de proximitat, als nostres ciutadans.

El govern de CiU-PSC va anunciar als quatre vents que cons-truiria 12 pisos i un centre de dia a l’antic Cinema Victòria. Una bona notícia si no fos que ens costaran a preu d’or. Més valdria comprar-ne dels que ja estan construits i són buits. Potser per això ens amagaven els números reals. Una vega-da més el govern falla en transparència i en les formes.

És incomprensible que l’Ajuntament cedeixi gratuïtament durant 15 anys un local a la policia espanyola per fer-hi el DNI. És també incomprensible que hagi de ser l’Ajuntament qui es faci càrrec de la remodelació del local i de la compra de mobles per valor de 140.000€!! Que es puguin fer aquests documents a Vilafranca d’acord, però no en aquestes condi-cions. L’Estat ja ens cobra per donar aquest servei.

ERC sempre repeteix al Govern que cregui en l’alberg ja que pot aportar ingressos a l’Ajuntament i molts visitants a Vila-franca. Per això cal que formi part de Xarxa d’Albergs de la Generalitat i que faci d’alberg al 100%. El Govern només ha donat respostes evasives i excuses de mal pagador.

Jordina Biosca

Dolors Tosas

Martí Sapera

Núria Ferret

Albert Zafra

Page 7: Revista número 11 (2013)

JERC

7

L’ofensiva contrària a la independència s’ha accelerat. Margallo mo-bilitzant ambaixadors, Gonzalez i Zapatero di-ent que perseguim uto-pies i militars demanant bombardejar Barcelona. Els perillosos però són aquells que es venen abans que els comprin i tenim alguna calba que resplendeix més que les trenta monedes de Ju-des.

Vivim un moment histò-ric i el jovent hi volem participar. No som una generació perduda, el procés constituent que hem de construir ha de servir per canviar el país. I això també serveix per a Vilafranca. Volem un nou país i una nova Vi-lafranca per encarar els reptes i les oportunitats que ens hem de guanyar. I el jovent hi serem! Activa’t!!

“rebuda” de la Vuelta amb e s t e l a d e s , amb el mural “Freedom for Catalonia” i amb pancar-tes (com la de la foto).

EducacióLes JERC han denunciat la massificació a les aules i s’han solidaritzat amb el moviment es-tudiantil balear.

Consell NacionalLes JERC van ce-lebrar el Consell Nacional a Vila-franca preparant la campanya a favor del Sí

El jovent per la independència

Hi som, hi serem!

Lluís Montané portaveu JERC Vilafranca

Pere Sàbat portaveuJERC Penedès-Anoia

Això sortirà bé

FormacióLes JERC van ce-lebrar les V Jorna-des de Formació a Canyelles que van centrar-se en independència, socialisme, repu-blicanisme, etc.

Page 8: Revista número 11 (2013)

Vilafranca (Número 11)és una publicació d’Esquerra-VilafrancaDirecció Pep Quelart Coordinació Pere Sàbat Redacció Dolors Tosas Jordina Biosca Albert Zafra Núria Ferret Col·laboració Ramon Masip Disseny Max Massana

Edita Fundació Josep Irla

Esquerra-VilafrancaCarrer Beneficència, 11, local08720 Vilafranca del PenedèsTelèfon [email protected]://www.esquerra.cat/vilafrancapenedes

8

IMP.

ES

TEVA

, SL

Per canviar-ho (entre tots)

L’eslògan de Les Cup em ser-veix. Reflexa perfectament quin ha d’ésser l’esperit de cons-trucció nacional. Ara bé, hem de fer-ho entre tots. No és moment per tactismes ni per retrets ni per mirades endarrere ni per pors ni vacil·lacions ni per sigles sinó per a les persones. Ara és moment per a treballar plegats,

Opinió

Ramon Masip Pep Quelart, regidor d’ERC

per vertebrar una nova socie-tat igualitària, socialment jus-ta, pensada des dels ciutadans i per als ciutadans. S’acosten temps difícils on la societat ca-talana haurà de tornar a sortir al carrer. Haurem d’enfrontar-nos a un estat que lluitarà fins al final i per fer-ho tenim la nostra voluntat de voler ser a qualsevol preu. Aviat podrem ser una na-ció lliure i orgullosa.

Som oposició i exercim com a tal. El govern sovint es queixa de la nostra perseverança i això és bo. No hem donat suport a molts dels projectes del govern de CIU-PSC, però a cada ple fem propostes en positiu per intentar millorar el dia a dia de la gent i de tots els temes els donem les nostres solucions. I així conti-nuarem: proposant noves idees, aixecant el dit i estenent la mà.