papers ambientals-desembre-2010

4
PAPERS AMBIENTALS Desembre 10- Número 15 Benvolguts pares i mares: Un altre any ens dirigim a vosaltres per donar- vos a conèixer el que farem el curs 10/11 al l'IES Son Pacs com a centre medioambiental. La finalitat d'aquests Papers, com cada any, és informar-vos cada tres mesos del que feim amb els vostres fills per preservar el medi ambient. El projecte multidisciplinar que ens agradaria treballar enguany, serà ELS TRANSGÈNICS, per a saber tots una miqueta més del que són, analitzar els aspectes tant positius com negatius per a poder crear una visió crítica. Per obrir boca aqui teniu una definició del que són els transgènics: Els transgènics són organismes genèticament modificats, en els quals s’hi han transferit gens seleccionats d’una espècie a una altra espècie diferent. És a dir, la modificació consisteix en transferir gens seleccionats entre espècies no emparentades. Els organismes genèticament modificats es poden definir com a organismes, dels quals el material genètic (ADN) s’ha alterat d’una manera artificial.

Upload: papers-ambientals-ies-son-pacs

Post on 16-Apr-2017

27 views

Category:

Social Media


2 download

TRANSCRIPT

Page 1: Papers ambientals-desembre-2010

PAPERS AMBIENTALS

Desembre 10- Número 15

Benvolguts pares i mares:

Un altre any ens dirigim a vosaltres per donar-vos a conèixer el que farem el curs 10/11 al l'IES Son Pacs com a centre medioambiental. La finalitat d'aquests Papers, com cada any, és informar-vos cada tres mesos del que feim amb els vostres fills per preservar el medi ambient.

El projecte multidisciplinar que ens agradaria treballar enguany, serà ELS TRANSGÈNICS, per a saber tots una miqueta més del que són, analitzar els aspectes tant positius com negatius per a poder crear una visió crítica.

Per obrir boca aqui teniu una definició del que són els transgènics:

Els transgènics són organismes genèticament modificats, en els quals s’hi han transferit gens seleccionats d’una espècie a una altra espècie diferent. És a dir, la modificació consisteix en transferir gens seleccionats entre espècies no emparentades.

Els organismes genèticament modificats es poden definir com a organismes, dels quals el material genètic (ADN) s’ha alterat d’una manera artificial.

Page 2: Papers ambientals-desembre-2010

PROJECTES NOUS

Enguany s’ha pensat fer un taller de reciclatge dels teclats espatllats i que els alumnes facin bijuteria amb les seves diferents parts.

Aquest Nadal, d’acord amb el nostre tarannà de centre ecoambiental, l’ornamentació nadalenca s’ha fet amb materials reciclats.

RECICLANT PROJECTES

HORT ECOLÒGIC: seguim el projecte de l'hort ecològic i jardí de planta autòctona. Com a novetat, es posarà en marxa un llavorer de sements tretes de les nostres plantes. Degut a l'èxit que va tenir el curs anterior.

Enguany es farà feina per a mantenir el guardó de Centre Ecoambiental.

Page 3: Papers ambientals-desembre-2010

SEPARACIÓ DE RESIDUS: continuam amb la recollida i separació de paper, envasos i residus perillosos. Aquests darrers els passarà a recollir una empresa especialitzada.

Enguany s’ha fet una exposició recordatòria de com reciclar correctament els diferents envasos.

Cada setmana grups diferents d’alumnes s’encarreguen de realitzar el reciclatge de papers i envasos de les aules i de les zones comuns.

Com a novetat per a aquest curs, tenim en projecte el reciclatge d’oli cassolà.

NINGÚ SENSE JOGUINES/ / JOGUINA PER UN SOMRIURE

Aquest mes de desembre professors de l'institut s'han encarregat de recollir joquines per col·laborar amb l'equip del Projecte de Solidaritat del Centre per donar-les a nins i nines que ho necessitin. Volem donar- vos les gràcies per la vostra col·laboració i fer que aquest Nadal sigui un poc més solidari.

Page 4: Papers ambientals-desembre-2010

NADALPodeu fer els següents mots encreuats sobre mots relacionats amb Nadal i el solstici d'hivern:cérvol campanes àngel turrons

pessebre trineu neu

guants xemeneia llum

estel espelma reis

Torró mallorquí

Ingredients500g d'ametlla350g de sucreClovella d'una llimona ralladaCanyella en polsNeulesConfitura d'albercoc/cabell d'àngel/frui-ta seca/fruita confitada

EstrisCaixonet de fustaCapoladoraAquesta és la varietat de torró autòcto-na. La que preparam és en forma de barra, si bé també se'n fa de pla sense farcit, entre neules rodones.

Pelam el bessó, sense torrar-lo.Capolam el bessó només una vegada. El resultat el posam en un bol i li afegim el sucre, la clovella de llimona rallada i la canyella. Pastam la massa.Tallam les neules i en col·locam una a la base del caixonet. Començam om-plint el caixonet amb la massa (fins arri-bar aproximadament a 1 cm d'alt), afe-gim la capa de farcit de confitura d'al-bercoc o cabell d'àngel, fruita seca o fruita confitada, segons les nostres pre-ferències, i recobrim amb una nova capa de massa de la mateixa alçada que la primera. A sobre hi posam una altra neula tallada. Es tapa el caixonet, es premsa i es retira el caixonet.

Llest per menjar!

Bones (i dolces) festes a tots.