núm. 18 (octubre 2009)

7
Núm. XVIII 1 La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya Presentació L’esport és una activitat que es dóna en tots els col·legis i que els alumnes —nois i noies— de totes les edats practiquen. Creiem que és un bon tema per a treballs de recerca de batxillerat. La premsa local, comarcal o general acostuma a poder fornir molta informació no sols sobre els resultats dels partits, sinó també els noms dels jugadors, dels entrenadors, dels responsables, a més d’altres incidències. Seria bo fer un treball sobra cada esport en cada col·legi. En uns col·legis destacà un esport concret, en altres més d’un. Cada un podria ser objecte d’un treball. Oferim en l’aparador d’aquest número una brevíssima i resumida cronologia del desenvolupament del bàsquet a Caldes de Montbui. No s’inicià pròpiament al nostre col·legi, però aquest va saber en un moment concret agrupar els jugadors i crear l’equip dels Ex-Alumnes de l’Escola Pia de Caldes de Montbui. Fa ja setanta cinc anys que tot això va començar. Entre els llibres entrats fem notar que aquest any n’hem adquirit uns quants que tracten de la Setmana Tràgica. Va ser un fet que colpí fortament l’Escola Pia de Sant Antoni de Barcelona i hem volgut aprofitar aquesta avinentesa centenària per documentar el més possible aquells fets. També hem recollit articles de premsa sobre el tema perquè sempre s’hi troben diversos punts de vista o maneres d’enfocar-ho. Notícies El Sr. E. Esteve i Fité d’Oliana ens ha fet arribar fotocòpia d’unes pàgines del llibre de baptismes de la parròquia d’Anoves, en el qual hi consten tres escolapis de la comunitat d’Oliana que col·laboraren en aquella església en absència del rector, per exemple: « Vuy dia deu de Maig del any 1744, Jo lo Pare Juan Miguel [Riba] de San Leandro Religios Escolapio y Rector del Collegi dels Pares de la Escola Pia de la vila de Oliana, Supllint la ausencia del Señor Rc. de les Anoves Pare Antoni Solana, he batejat…» Les altres dues inscripcions són dels dies 2 de juliol i 18 d’octubre de 1725. Aquesta petita referència ens mostra com els escolapis des de sempre han col·laborat amb les parròquies, suplint els sacerdots diocesans quan feia falta. El Sr. Esteve de tant en tant ens regala amb alguna notícia dels escolapis d’Oliana. És un bon col·laborador. Gràcies. * * * * * LA PLEGA DE L’ARXIU Butlletí de l’Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya (APEPC) Barcelona, octubre 2009, número 18

Upload: laplega-laplega

Post on 18-Mar-2016

217 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Bibliografia, notícies

TRANSCRIPT

Page 1: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 1

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

Presentació L’esport és una activitat que es dóna en tots els col·legis i que els alumnes —nois i noies— de totes les edats practiquen. Creiem que és un bon tema per a treballs de recerca de batxillerat. La premsa local, comarcal o general acostuma a poder fornir molta informació no sols sobre els resultats dels partits, sinó també els noms dels jugadors, dels entrenadors, dels responsables, a més d’altres incidències. Seria bo fer un treball sobra cada esport en cada col·legi. En uns col·legis destacà un esport concret, en altres més d’un. Cada un podria ser objecte d’un treball. Oferim en l’aparador d’aquest número una brevíssima i resumida cronologia del desenvolupament del bàsquet a Caldes de Montbui. No s’inicià pròpiament al nostre col·legi, però aquest va saber en un moment concret agrupar els jugadors i crear l’equip dels Ex-Alumnes de l’Escola Pia de Caldes de Montbui. Fa ja setanta cinc anys que tot això va començar. Entre els llibres entrats fem notar que aquest any n’hem adquirit uns quants que tracten de la Setmana Tràgica. Va ser un fet que colpí fortament l’Escola Pia de Sant Antoni de Barcelona i hem volgut aprofitar aquesta avinentesa centenària per documentar el més possible aquells fets. També hem recollit articles de premsa sobre el tema perquè sempre s’hi troben diversos punts de vista o maneres d’enfocar-ho. Notícies El Sr. E. Esteve i Fité d’Oliana ens ha fet arribar fotocòpia d’unes pàgines del llibre de baptismes de la parròquia d’Anoves, en el qual hi consten tres escolapis de la comunitat d’Oliana que col·laboraren en aquella església en absència del rector, per exemple: «Vuy dia deu de Maig del any 1744, Jo lo Pare Juan Miguel [Riba] de San Leandro Religios Escolapio y Rector del Collegi dels Pares de la Escola Pia de la vila de Oliana, Supllint la ausencia del Señor Rc. de les Anoves Pare Antoni Solana, he batejat…» Les altres dues inscripcions són dels dies 2 de juliol i 18 d’octubre de 1725. Aquesta petita referència ens mostra com els escolapis des de sempre han col·laborat amb les parròquies, suplint els sacerdots diocesans quan feia falta. El Sr. Esteve de tant en tant ens regala amb alguna notícia dels escolapis d’Oliana. És un bon col·laborador. Gràcies.

* * * * *

LA PLEGA DE L’ARXIU

Butlletí de l’Arxiu Provincial de

l’Escola Pia de Catalunya (APEPC)

Barcelona, octubre 2009, número 18

Page 2: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 2

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

Fullet publicat pel Servei de Biblioteques de Barcelona en el qual s’anuncia l’Itinerari per diversos llocs de la ciutat relacionats amb els fets de la Setmana Tràgica. L’Itinerari s’ha fet cada dissabte dels mesos de maig, juny i juliol. Un dels llocs en que el grup ha fet parada i comentari del que passà aquella setmana de juliol de 1909, ha estat el pòrtic de l’antiga església de Sant Antoni, al carrer del seu nom. Un grup de prop de trenta persones cada dissabte ha contemplat un espai que l’Escola Pia ha restaurat. Els visitants s’han interessat per l’ús actual de l’espai i especialment pel Servei Solidari, activitat que han lloat.

* * * * *

Hem acompanyat els dies 27-30 de juny setze juniors en la Ruta Calassància, que aquest any faran la professió solemne. Des de l’APEPC hem preparat no sols l’itinerari sinó també material i dossiers amb història dels llocs i punts de reflexió que s’ha entregat a cada un dels participants en espanyol, francès i anglès. La part litúrgica també estava en català. S’escriu ... (en publicacions no escolàpies)

Alumnes de l’Escola Pia de Moià: Paraula i arrel. 27 anys de Certamen Literari a l’Escola Pia de Moià, 1982 – 2008. Moià: Escola Pia de Moià, 2009. 303 pàgs.

DOMÍNGUEZ ÁLVAREZ, Alexia: La Setmana Tràgica de Barcelona, 1909. Valls: Cossetània edicions, 2009 (Col·lecció el tinter; 91).ISBN: 978-84-9791-476-5. [L’autora va ser alumne de l’Escola Pia de sant Antoni i centra els atacs als convents i escoles en el seu antic col·legi]

Page 3: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 3

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

CÁCERES, Carme; SANTAMARIA, Noemí: A la carta. Activiatst de comprensió lectora. Inicial. Barcelona: Edicions d’Àlber, 2009.245 pàgs. ISBN-13: 978-84-96248-74-8. Hi ha un 2n volum Bloc de materials. 72 pàgs, amb el material per a l’alumne. Les mateixes autores han elaborat els dos volumns per al cicle mitjà i el superior.

SALES I CASTELLÀ, Manel: «Anys 80. Tumba ata tumba». En Sóc mestre. 60 aniversari Blanquerna. Facultat de Psicologia, Ciències de l’Educació i de l’Esport Blanquerna. Universitat Ramon Llull, 2009, pàgs. 81-88. TRENCHS I MOLA, Manuel: «Santa Anna, cultura i art: el presbiteri de l’església, de Manuel Cusachs», en Santa Anna (Mataró, abril 2009), núm. 56, pàgs. 34-35. TRILLA I LLOBERA, Andreu: «Vida religiosa a Catalunya», en Qüestions de vida cristiana (Barcelona; Fundació Joan Maragall / Publicacions de l’Abadia de Montserrat, març 2009), núm. 233, pàgs. 75-80.

Entrades

Page 4: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 4

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

Qui dorm al carrer?. Una investigació social i ciutadana sobre les persones sense sostre. Barcelona: Fundació Caixa de Catalunya, 2008. (Col·lecció Eines per a la Inclusió ; 4) ISBN 978-84-6127-227-3. Informe de la tasca de l’Obra Social Caixa Catalunya sobre els indigents i persones sense llar a Barcelona i Lleida. El llibre presenta les diferents característiques d’aquestes persones, les fites d’atenció social i els resultats dels recomptes nocturns. Un retrat de la gent marginada a Catalunya. El podeu trobar en línia: http://obrasocial.caixacatalunya.es/osocial/idiomes/1/fitxers/solidaritat/dorm_carrer08.pd

SÁNCHEZ FERRÉ, Pere. La maçoneria a Catalunya (1868-1947). Premià de mar: Clavell Cultura, 2008. (Acàcia, 5) 2 vol. Exposició dels aspectes quotidians de la maçoneria catalana en una època que molts maçons van estar molt compromesos políticament i que finalitza amb la seva persecució durant el franquisme. Dividit en dos volums, el primer dedicat al segle XIX i el segon al XX, el llibre està editat en col·laboració amb la Biblioteca Pública Arús, la primera de Barcelona, i especialitzada en moviments socials contemporanis.

Page 5: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 5

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

L’aparador de l’arxiu

75 ANY DE BÀSQUET A CALDES DE MONTBUI El dia 13 d’octubre de 1934 es jugà el primer partit de bàsquet a Caldes Montbui. Els jugadors locals pertanyien al «Grup 212 Santa Majestat» de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Començava una lligueta organitzada per la Federació dintre del Vallès Oriental. L’altre equip era de Granollers. El maig de 1936 és la última data en que es jugà un partir d’aquesta competició de Joves Cristians.

RIVERA, Luis: Dios conmigo. Devocionario para niños y niñas. 2a ed. Barcelona: Editorial Regina, 1944. Enquadernat en pell blanca i amb ceneffa i caires daurats. Petit marfil amb la imatge del Sagrat Cor de jesús en la portada. Ës el típic llibre que sobretot els nens portaven el dia de la primera comunió i que apareix en totes les fotografies antigues.

KUNG, HANS. Libertad conquistada : memorias. Madrid: Trotta, 2003. (Estructuras y procesos. Religión) ISBN: 978-84-8164-919-2 KÜNG, HANS. Verdad controvertida: memorias. Madrid: Trotta, 2009. (Estructuras y procesos. Religión) ISBN : 978-84-9879-026-9 Primer i segon volums de les memòries del famós teòleg alemany. En el primer, després de relatar la infantesa i joventut que el conduïen cap a una carrera eclesiàstica de primer nivell, proper al papa, catedràtic de teologia fonamental als 32 anys i pèrit al Concili Vaticà II, va optar per seguir el camí cap a la llibertat. Küng relata com va viure en proximitat amb Joan XXIII, Pau VI o J.F. Kennedy entre altres i la seva vida acadèmica amb els grans teòlegs del segle XX. Al segon volum, ja reconegut internacionalment, desgrana les seves experiències durant els anys 60, 70 i mitjans 80, els seus problemes amb l’alta jerarquia eclesiàstica, Joan Pau II, Ràtzinger, adversaris principals en la gran confrontació de 1979-1980.

Page 6: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 6

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

La guerra i la postguerra esventaren aquesta com tantes altres activitats esportives, socials i formatives. En fàbriques o en institucions s’organitzaren partits de bàsquet ocasionals amb la base dels jugadors formats en la competició fejocista. El 7 de setembre de 1947 va tenir lloc l’Assemblea constitutiva de l’Associació d’Antics Alumnes de l’Escola Pia. Els jugadors de bàsquets, antics alumnes, organitzaren un partit dintre del programa d’actes. El P. rector Ricard Manich va veure en aquell esport un mitjà per atreure els joves, l’acceptà i el fomentà. A partir de 1949 es disposava ja de les cistelles en el pati del col·legi, no calia anar a fora per els partits. El 1950 l’equip s’afilià a Eduación y Descanso entrant així en competicions amb altres equips de localitats veïnes. El 1953 s’inscriví en la Obra Atlético Recreativa (OAR) que depenia del bisbat de Barcelona. Finalment el 1963 passà a ser membre de la Federació Catalana de Bàsquet, en la qual continua militant. L’Escola Pia ha donat cobertura i suport a aquest esport i ha col·laborat en la creació d’una entitat esportiva local. Com a fets més rellevants, cal recordar els dos partits contra equips de la Flota nordamericana (1954 i 1958), la inauguració de la pista amb panots i amb il·luminació elèctrica (1958) i la benedicció el 1967 de la segona pista amb assistència d’autoritats provincials i locals, de tots els clubs esportius locals i amb la desfilada de la plantilla íntegra de l’equip. El 1978 es deixà la pista de la plaça de l’Àngel i l’equip es traslladà al nou emplaçament de l’Escola Pia, al Bugarai. El 13 de febrer de 2009 en la sala de plens de l’Ajuntament de Caldes de Montbui tingué lloc l’acte institucional d’obertura de la celebració del 75è aniversari del primer partit de bàsquet a Caldes de Montbui.

Page 7: Núm. 18 (octubre 2009)

Núm. XVIII 7

La Plega de l’Arxiu Arxiu Provincial de l’Escola Pia de Catalunya

La fotografia

El pòrtic de l’església de sant Antoni ha estat restaurat per dintre i per fora. La bústia Aquest any hem encetat aquesta secció. Ja hem rebut alguna observació i aportació. Ho tindrem en compte i esperem que tot plegat ens ajudi a millorar entre tots el nostre butlletí. Si vols fer un comentari sobre algun punt de les seccions d’aquest número o suggerir-nos alguna possible millora o qüestió a tractar, fes-ho a través del nostre correu electrònic:

[email protected]