missatge cap indi seattle

of 10 /10
DENIP DENIP DENIP DENIP 2011 2011 2011 2011

Author: ins-daniel-blanxart

Post on 06-Mar-2016

225 views

Category:

Documents


4 download

Embed Size (px)

DESCRIPTION

Missatge Cap Indi Seattle

TRANSCRIPT

 • DENIP DENIP DENIP DENIP

  2011201120112011

 • El Gran Cap de Washington ens va enviar un missatgedient que desitjava comprar la nostra terra.

  Considerarem la seva oferta,perqu sabem que, si no la hi venem,potser vindr lhome blancamb les seves armes i sapoderar de la nostra terra.

  Qui pot comprar o vendre el celo lescalfor de la terra?No ens ho sabem imaginar,si nosaltres no som amos de la frescor de laire,ni de la lluentor de laigua.Com podria compar-nos-la, ell?

  Mirarem de prendre una decisi.

 • Les meves paraules sn com les estrelles,mai no sextingiran.

  Cada part daquesta terras sagrada per al meu poble,cada agulla brillant dels avets,cada platja de sorra,cada boira en la foresta,cada clariana del bosc,cada insecte brunzinaire,s sagrat per al pensars sagrat per al pensari per al sentir del meu poble.

  Els morts dels blancsobliden la terra on van nixer quan morenper vagar entre les estrelles.Els nostres mortsmai no obliden aquesta meravellosa Terra,ja que s la mare del Pell-roja.

  Nosaltres som una part de la terra,i ella s una part de nosaltres.

 • Les flors oloroses sn les nostres germanes,el crvol, el cavall, la gran guila,sn els nostres germans.les altures rocalloses,les praderies suaus,el cos ardent del poltre i de lhomepertanyen tots a la mateixa famlia.

  Per aix, quan el Gran Cap de WashingtonPer aix, quan el Gran Cap de Washingtonens va dir que volia comprar la nostra Terra,exigia massa de nosaltres.

  Per jo sc un salvatge,i s aix com entenc les coses.

 • Laigua cristal lina que brilla als rierolsno s tan sols aigua,sin la sang dels nostres avantpassats.Els rius sn germans nostres,ells ens apaguen la set.Els rius porten les nostres canoesi alimenten els nostres fills.

  Sabem que lhome blancno entn la nostra manera de pensar.Per a ell, una part de la TerraPer a ell, una part de la Terras igual que qualsevol altra,ja que ell s un estrany que arriba de niti sapropia del que necessita de la Terra.

  Si us venem la nostra terra,heu de saber que s sagrada,i que els vostres fillsaprenguin que s sagrada.

 • La Terra no s la germana de lhome blanc,sin la seva enemiga, i quan lha conquerida,torna a cavalcar.

  Abandona la tomba dels avantpassats,i tant li s.Roba la terra dels seus fills,i res no li importa.Tracta la seva mare, la Terra, i el seu germ, el Cel,i el seu germ, el Cel,com si fossin coses que es poden comprar i arrabassar,i que es poden vendre,com ovelles o perles brillants.

  Famolenc, sempassar la terrai no deixar res, tan sols un desert.

  No ho s, per la nostra forma de sers diferent de la vostra.

 • Si us venem la nostra terra,no oblideu que per a nosaltreslaire t un gran valor,perqu comparteix el seu esperit amb tota la vida.

  Si us vengussim la nostra terra,haureu de tenir-ne cura com dun tresor,com un lloc on tamb lhome blancspiga que el vent bufa suaument spiga que el vent bufa suaument sobre les flors dels prats.

  I qu s lhome, sense animals?Si tots els animals desapareguessin,lhome tamb moririaper la gran solitud del seu esperit.Totes les coses estan estretament unides.

  All que esdev a la Terra,tamb esdevindr als fills de la Terra.

 • Heu densenyar als vostres fillsque el sl que tenen sota els peuscont les cendres dels nostres avantpassats.Ensenyeu als vostres fills all que nosaltres ensenyem als nostres: que la Terra s la nostra mare.Quan els homes escupen a la Terra, s'escupen a ells mateixos.

  Nosaltres sabem que la Terra no pertany als homes,sin que lhome pertany a la Terra.sin que lhome pertany a la Terra.Aix ho sabem molt b.Totes les coses estan unides entre elles,com la sang que uneix una mateixa famlia.

  Els homes apareixen i desapareixen com les ones del mar.Ni tan sols lhome blanc,pot alliberar-se del dest com.

  Tot est unit. Tot est unit.

 • Si us arribem a vendre la nostra Terra, estimeu-la com nosaltres l'hem estimada.Tingueu cura d'ella, com nosaltres n'hem tingut, i conserveu el record d'aquesta terra tal com us la lliurarem.I amb totes les vostres forces, el vostre esperit i el vostre cor, conserveu-la per als vostres fills, i estimeu-la.

  Hi ha una cosa que sabem, que Du s el mateix Du.Aquesta Terra s sagrada per a Ell. Ni tan sols l'home blanc es pot deslliurar del dest com.

  Potser som germans.

  Esperem veure-ho. Esperem veure-ho.