mel i sucre. num. 386 agost de 2012

36

Upload: ciutadajoan

Post on 25-Mar-2016

233 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Revista d'informacio local de la vila de Sant Joan (Mallorca)

TRANSCRIPT

Page 1: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012
Page 2: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Notícies locals reDaCCió

Fins aquí hem arribat... Pere saMPol

Pregó de festes aMiCs Del DavallaMeNT

Reflexions municipals JoaN sasTre

Converses amb els amics aNToNi sasTre

Margalida Turricana, 60 anys de cosidora CaTi TurriCaNa

Dalt del turó CliMeNT PiCorNell

Torneig d’estiu GuilleM serra

Meteorologia JoseP roiG

Imatges per al record aMaDor De sa Plaça, aMaDor Passol

Excursionisme F. Xavier MoraTiNos

Reflexions quatregrapils QuaTre GraPes

Passatemps arNau MoraTiNos

Cuina d’aquí i d’allà saCraMeNT Ferrer

Agenda reDaCCió

mel i sucreagost 2012. Núm. 386revista d’in formació general

Editaassociació Mel i sucre sant Joan

Local socialCarrer de ramon llull, 48, 07240 sant Joan (Mallorca)

Consell de redaccióJoan Font, Francesc X. Moratinos, Mateu sastre,

Joan Moratinos, Joan sastre, antònia Bauzà

Col·laboradors 2012antoni sastre, Joan sastre, Francesc X. Moratinos, Mateu sastre,Joan Mo ratinos, Joan Font, antònia Bauzà, Cli ment Picornell,amador de sa Plaça, amador Passol, Pep Gayà, Josep roig,sacrament Ferrer, arnau Moratinos, Francesc Canuto, Jaumealbert Miró, Pere Cardús, Tomeu Martí, amador Bauçà, Guillemserra, Miquel estelrich, Jaume Gual, Cati Turricana, Pere sampol,amics del Davallament.

Tirada actual 500 exemplars

Dipòsit legal PM 49/1983

Disseny de la capçalera Jaume Falconer

Idea i muntatge de la coberta i contracobertaMateu sastre / Joan Font

CobertaFestes (foto Mateu sastre).

Contracoberta

els articles originals s’han d’entregar abans de dia 10 delmes en curs.

Nota: s’adverteix als possibles lectors de mel i sucre queaquesta revista, amb els seus escrits i comentaris, pot ferirla sensibilitat dels esperits no acostumats.

mel i sucre només es fa responsable dels articles signats per lareDaCCió. els altres, són responsa bi litat exclusiva dels autors.

sumari

Totes les persones o entitats que se sentin al·ludides pel con-tingut d’aquesta revista, tenen a la seva dis posició una seccióde Car Tes al DireCTor que ad met escrits que com ples quinles següents condi cions:• l’extensió màxima és 1 foli meca no grafiat a 2 espais.• les cartes han d’anar signades per l’au tor, que ha de seridentificable.

http://www.melisucre.cat/[email protected]

2

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 2

Page 3: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

http://melisucre.cat/l’actualitat al dia

3

1 s’han celebrat les festes del’estiu, amb un programa sem-blant al d’anys anteriors, peròamb un cost molt menor (des del’ajuntament ens han asseguratque el pressupost és de 40.000euros, i no de 55.000, com dèiemel mes passat, o sigui una reduc-ció respecte dels darrers anysencara més important). l’estalvis’ha aconseguit limitant o modifi-cant els actes més costosos, ireduint els dies de festa. Com aexemples, hi ha hagut una solaberbena, amb conjunts de la zona,o directament locals, i les carreresciclistes només han estat per acorredors de la vila.

les festes començaren eldivendres 24 amb la col·locació debanderes al campanar, repic decampanes i pregó, enguany a càr-rec dels amics del Davallament,seguit per la primera sortida deldimoni, acompanyat dels Xere -miers i Flabiolers de sant Joan. elvespre es va fer una nova edició dela gimcana nocturna Fosca Prix.

el dissabte, demostració de tira son Gual, mostra i torneig deMagic (un joc de rol de cartes),festa infantil, castellers i correfoc.

el diumenge, carreres ciclis-tes, encalçaborinos i exhibició de4x4, i tast de vins i “concert deveïns”. aquest concert, organitzatper la Casa Museu Pare Ginard,va anar a càrrec de Maria Bauçà,acompanyada pels guitarristes

Toni Martorell i Tolo llompart.el dia es va tancar amb el multitu-dinari sopar a la fresca, a la plaçade la Constitució. a les acaballesdel sopar, concurs de playback.igual que l’any passat, alguns par-ticipants feren molta feina en latria de les peces i en l’execució.

el dia 27, dilluns, es va pre-sentar el Ce sant Joan al polies-portiu de son Juny i es va fer latradicional Mobylettada, a la zonade Ca n’alatxa.

Dimarts 28, el dematí toboganaquàtic per als menuts. Desprésde dinar, hi va haver la Xeringadarabiosa, organitzada pels Quintosdel 91 a l’aparcament de CanTron ca (a la part de dalt del carrerde la Princesa), abans de la sorti-da del dimoni “rabiós” o “gat”.

la revetla de la festa vacomen çar amb el tradicional con-

cert de la Banda de Música dePetra a baix del campanar. a mit-janit, focs artificials a la barriadadel Camp. Després, l’única berbe-na de les festes, amb els conjuntsChampagne, anegats, Nada queobjetar i sa sini Band.

el dia del patró es va encetaramb l’actuació dels Xeremiers iFlabiolers de sant Joan a dalt delcampanar. Després, la darrera sor-tida dels dimonis, ofici solemne icorregudes de joies al carrer delMestre Mas. l’horabaixa, home-natge a les persones majors. elsactes es varen cloure amb la finaldel torneig de futbolet i la tracafinal.

Durant les festes han estatobertes diferents exposicions. al’ajuntament, “Fotografia a Ma -llorca”. a l’escorxador, dibuixosde les santjoaneres lluïsa Febrer

notícies locals

Els Jubilats per Mallorca passaren per Sant Joan en la seva marxa “Caminscontra les mentides” que han duit a terme durant més de 200 km a peu per 23pobles de Mallorca. Aquí els podem veure al mercat repartint fullets i contanten què consistia la seva protesta.

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 3

Page 4: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Bausà i raquel Moreno Nadal. alCasal de la Tercera edat, obres deJasmine (pintures, aquarel·la, pas-tel, abstracte i bijuteria). Final -ment, al pati de l’ajuntament,“vidres de rosa llatjós i sunnystrapp”.

Com ha passat els darrersanys, no hi ha hagut “comèdia”.l’únic grup local que solia pre -parar qualque cosa, Biaixos iCapgirons, sembla estar inactiudes de fa temps.

Com a curiositat podem dirque el paperí enguany no hanecessitat les pluges de final demes per perdre el color. al cap depocs dies d’estar posat, el blancestava igual, però el vermell llam-pant s’havia convertit en una

espècie de rosa pàl·lid. es veu queels colorants d’ara no poden agu-antar ni una setmana de calor encondicions.

1 Després de la lligueta de futbo-let que s’ha fet durant l’estiu, el 22d’agost se’n varen jugar les semifi-nals, que enfrontaren Berros ambForça Potenta i Jovenets amb Ma -gic Team. els Berros s’imposarena la Força per 4 a 2, i Magic gua-nyà als Jovenets per 4 a 3. Per tant,la final de dia 29 va ser Berroscontra Magic Team. els altresequips que havien pres part a la lli-gueta foren Drink Team, laJoventut, ama teurs i Full Timer’s.aquests es varen retirar després dedisputar tres partits.

1 amb la intenció de dissociar laidea del dimoni “rabiós” de la delconsum desmesurat d’alcohol,que fa que sigui conegut, fins i totdamunt alguns papers, com eldimoni “gat”, el Centre Culturalde sant Joan va organitzar “saCondemna” per al migdia de dia28, unes hores abans de la sortidarabiosa. els dimonis varen sertancats simbòlicament per tal quea l’hora de sortir anassin sobris(igual que fan en la realitat lespersones que representen aquestpersonatge; altrament, no aguan-tarien tantes encalçades).

1 el diumenge 25 d’agost, el BarCentro va organitzar una berbenaamb els conjunts Nada queobjetar (que va actuar tambéalguns dies després a la berbenade l’ajuntament), la vereda irebentat de Cassalla. aquestafesta, durant les festes de l’estiu,se celebra des de fa alguns anys, iserveix també com a regal d’ani-versari d’un dels menuts de lacasa.

1 el dimarts 21 d’agost el pobleva estar sense aigua pràcticamentdurant tot el dia. la causa era unaavaria que es va produir bendavant l’ajuntament, a l’encre-uament dels carrers Major, Petra iConsistori. es va haver de substi-tuir un tub que patia una pèrduad’aigua molt important.

4

OFICINA 0041

c/ de Palma, 16

Sant Joan

Tel.:

971 858 514

971 858 521

Maria Ferriol, va fer una exposició de pintura al jardí del restaurant S’Am -bient de Sant Joan. La mostra fou molt agradable i amics i curiosos poguerenobservar el que na Maria plasma damunt teles i papers (foto de ClimentPicornell Munar).

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 4

Page 5: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

1 el concurs de micrometratgesque havia organitzat aquestarevista es va haver de suspendreper falta de participació. en l’a-partat de fotografia, en canvi, hiprengueren part cinc concursants.la seva obra es va exposar durantles festes. També s’exposaren elsresultats del taller de fotografiaque organitzà Mel i Sucre, a càr-rec d’italo rondinella (“el llen-guatge de la fotografia”) i laperiodista santjoanera MariaGayà (“Construir una història”).aquest taller es va fer el dijous 16d’agost.

1 la Penya Motorista va orga-nitzar la seva tradicional excursiód’estiu, que solen fer per la festade la Mare de Déu d’agost o

1 el divendres 17 d’agost, eljove Daniel león Mora, nét dequi va ser batle de sant Joan,Gabriel Mora “Belos”, va tenir unaparatós accident circulant ambuna moto pel camí de baix delcementeri. Just abans de l’encre-uament amb el camí del cemente-ri en Daniel va caure al bocí de ladreta, que fa més baix. va venirl’ambulància a rescatar-lo, peròva haver de demanar l’assistènciadels bombers. a la fi, el balançper a en Dani león varen seralgunes fractures a una cama, queel tendran una bona temporadafora de combat, però poca cosa sies té en compte l’espectacularitatde l’accident.

1 les dues filles bessones den’arnau Xisquet es varen presen-tar al concurs de Miss Balears.una de les dues se’n va dur elpremi de “Miss simpatia”. laguanyadora absoluta, a la finalque va tenir lloc a andratx, va serla ciutadana Marina rosselló.

1 Per segon any consecutiu hempassat les festes amb el bar deCan Fiol tancat. els penúltimsque l’havien explotat tancarenabans de les festes de 2011, i elsúltims obriren ja dins el setembred’aquell any. aquest mes d’agostanaven obrint cada vegada méstard i més irregularment, fins queun dia ja no varen obrir i non’hem sabut res pus.

1 alguns treballadors de Novaedat, que gestiona la residènciaper a gent gran, ens han fet saberque si aparquen a l’antic Puntverd és per gentilesa de l’ajun -tament, que els ha cedit aquellespai per no haver de patir mésactes de vandalisme que, pel quesembla eren continuats quan dei-xaven els vehicles al carrer dePetra (retxades a la planxa, rodesbuidades...). l’aparcament que hiha davant la residència estàreservat per a les visites i el per-sonal de direcció. la resta depersonal (dues dotzenes de per-sones, la majoria de fora poble)han d’aparcar allà on poden. Demoment, el problema s’ha solu-cionat, encara que sigui de mane-ra provisional.

5

El bolonyès Italo Rondinell (fotògraf) i la santjoanera Catalinà Gayà Morlà(periodista) realitzaren un taller per aprendre a construir històries mitjan -çant fotografies. Aquest taller es féu a l’Escoxador el dijous dia 16 d’agost,organitzat per Mel i Sucre i l’OCB.

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 5

Page 6: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Morta, el 15 d’agost. enguanyanaren a lluc, després a saCalobra, on dinaren, al Port desóller, i tornada a sant Joan.

1 el dijous 16 d’agost el grupJubilats per la llengua passarenper sant Joan. Com sabeu, hanorganitzat una marxa a peu queels ha duit per tots els pobles deMallorca amb el lema “Caminscontra mentides” i volen protestarper la persecució del govern deJosé ramón Bauzà contra la nos-tra llengua. Procedents de vila -franca, foren rebuts pels Xere -miers, es passejaren per la vila,visitaren el mercat i anaren adinar i descansar al local de la ter-cera edat, acompanyats de diver-sos membres de l’obra CulturalBalear. Quan el sol ja havia aflui-xat una mica, devers les sis, segu-iren la seva ruta cap a sineu, a laqual s’afegiren santjoaners i sine-vers, que els havien vengut aesperar a la rotonda del revoltd’en Pago.

1 el divendres 7 de setembretendrà lloc un altre pa amb olisolidari. organitzat pels amicsdel Tercer Món de sant Joan,comptarà com sempre amb lacol·laboració desinteressada delgrup aires de Pagesia, els Xere -miers i Flabiolers, les botigues iforns, que aportaran el menjar i,sens dubte, l’assistència de nom-broses persones que cada any esmouen per aquesta causa.

Instantània del moment en què els operaris municipals trobaren l’avaria dela fuita d’aigua de davant l’Ajuntament. Durant el dia 21 d’agost hi va haverdiversos talls generals d’aigua.

supermercat

p r ò x i mCarrer de Petra • 07240 Sant Joan

Tel. 971 52 60 22

6

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 6

Page 7: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

retalls

Fins aquí hem arribat o tu ets el pocavergonya

Pere saMPol (Diari De Balears, 26-08-12)

No està escrit el que hemhagut d’aguantar la gentque no som del PP en

aquesta terra. un metro que feiaaigua pertot; unes autopistesfaraòniques i caríssimes a eivis -sa; un palau de congressos queens ha hipotecat; un velòdrom quedoblà el pressupost inicial i en elqual no es poden celebrar cursesoficials; un desgavell d’enxufatsque disparen la despesa pública; i,sobretot, un robatori de dimen-sions encara desconegudes. Haretornat el PP i, amb aquests ante-cedents, hem d’aguantar que acu-sin l’oposició de malbaratament,de mala gestió, d’herència rebu-da... Però un membre del Govern,Biel Company, ja ha passat el límiten tractar de pocavergonya antoniverger. Fins aquí hem arribat!

Perquè, qui és aquest individuque s’atreveix a qualificar depocavergonya una persona honra-da, tant professionalment compolíticament? Doncs un agitadorprofessional, que provocà alda-rulls i tractorades il·legals contrael Govern que va dedicar mésrecursos de la història al sectoragrari. És, ni més ni manco, elmajor caçador de subvencions deMallorca, i va de liberal per la

hem patit la persecució que prac-tiquen contra la nostra llengua icultura; hem d’aguantar queinsultin els aturats... Però jo noestic disposat a tolerar l’insultpersonal a la nostra gent, a la nos-tra millor gent. Des d’ara ja no elsrespecto, no s’ho mereixen. Queno m’allarguin la mà, perquè lameva resposta serà: tu ets el poca-vergonya!

vida. És un valent que abusa delsmés dèbils, però es caga davant elministre a l’hora de reclamar allòque ens deuen. i, per si això nobastava, és membre d’un partitpolític ple de lladres, alguns jacondemnats, d’altres imputats, querobaren i malbaraten recursospúblics hipotecant-nos de per vida.

Hem suportat que ens acusind’allò que ells són els culpables;

Pere Sampol al Senat espanyol.

Sucursal de Sant JoanC/ Mestre Mas, 11Tel. 971 52 60 66 07240 Sant Joan

7

mel386_mis298 27/08/12 10:50 Page 7

Page 8: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

8

més fotos a melisucre.cat

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 8

Page 9: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

9

gent i tots igual d’importants per-què tots som imprescindibles itotes les tasques necessàries: desde les cuineres als tècnics, delsmés vells al joves.

el que no canvia gens entrenoltros es el respecte, les ganes defer feina, ganes de dur-lo enda-vant i sobretot l’ajuda desinteres-sada de tanta gent que any darreraany col·labora amb noltros. Creimque es realment els que ens moucom a amics des davallament, elsentiment d’ alegria, d’estar ple-gats, de conviure amb gent de boncor, que regala somriures contí-nuament.

(M. aNTÒNia) ara esteim aquíper donar es sus a les festes quetots esperam amb ànsia i alegria.aquets dies són ben necessarisper tots, ens divertim correntdavant el dimoni, ballam davallles espires al correfoc, animam ala mobyletada, ballam a la berbe-na, sopam a la fresca...

anant tot el dia amunt i avallper no perdre’ns cap acte. sondies de voltar i vetllar molt, deretrobar-te amb amics, de convi-dar a gent a gaudir del nostrepoble.

(viCeNç) Per això vos volemencomanar d’aquestes ganes deviure, ganes de gaudir, ganes depassar-nos-ho bé i fer poble, queés el més important. recollim el“guà” de la convidada d’avui, ivos animam a gaudir amb noltrosdes de dins del Davallament. Quecomencin les festes, i visCasaNT JoaN!!

junts per poder dur a terme larepresentació.

(Neus-ToNiNa) Crit de força:saNG De MÈ. Partint de l’idead’entendre allò que representamno només com un acte religiós enun punt del calendari sinó com unacte anual; entenem sang de mècom a concepte creador deparal·lelismes: amb l’estètica del’escut santjoaner o amb el simbo-lisme de l’anyell i de la sang.

la composició, en fons iforma, manté el format, l’estil i lamanera de fer. any rere any lamajoria dels elements rituals,escènics i tipogràfics són elsmateixos; si com les ferides itaques de sang varen ser arrel,l’arrel nostre es configurà ambaquells amics des davallamentque ha tengut continuïtat ambnoves branques aquets darrersanys: la sang de mè.

100% continuista però demanera molt conscient, augmen-tant els llaços de germanor dins elgrup obert que som: llaços de“mens”, “mèns”, llaços, bandera,vermella, sang, germanor.

Més enllà dels nirvis que esveuen en les cares d’uns dijous idivendres sant inexplicables, dar-rerament hi ha hagut voluntat iactes: pancartes, gegants, 30joves al futbet, sopars de frit a laplaça... i perquè no dir-ho, calen-daris polèmics. De vegades lanecessitat provoca canvis, passarde viure un mes de davallament atot un any de sang de mè. Duranttots aquets anys per la família deldavallament hi ha passat molta

Glosa (Guillem serra):l’enhorabona vull dar per aquest davallament, organitzat pes jovent, que en penes a missa va.Però que Déu els va ajudarper que sortís imponent.i aquesta classe de gentque només sap criticar,el dimoni els deixàbadant sa boda an es vent.

(PeP BoireT) amigues i amics.santjoaners i santjoaneres. Poblede sant Joan i representants. ex -cusau-nos que sense cap lletjurad’inmodèstia hàgim començatcitant aquesta glosa; xerra de nol-tros “els amics des Davallament”,es ForNer BoveTa ens la vadedicar i l’amo GuilleM Bouen va fer ressò, d’això ja en fa unsquants anys.

avui ens sentim molt orgullo-sos de fer es pregó i per això hemdeixat la modèstia a ca nostra, jaque se suposa que es pregó el faqualcú, persona o associació quees sent orgullosa d’es seu poble iaccepta la convidada per donarcomençament a ses festes, sesfes tes d’estiu de sant Joan.

(JoaN serra) Ja fa 21 aNYsque va començar es davallament.o com ens agrada dir sa famíliades davallament, i deim famíliaperquè amb aquests anys n’hi haque hi han nascut, i ToTs! hihem crescut; cada un de noltrosamb la seva personalitat i manerade pensar. Tots diferents, però

festesPregó de festes

aMiCs Del DavallaMeNT

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 9

Page 10: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

10

rari previst d’atenció al malaltentre setmana seria de 08:00 a10:30 h, i el que realment passa alnostre centre de salut, on l’horariprevist per tot el mes de juliol erade 08:00 a 15:00, excepte elsdimecres que plegaven a les14:00. en veure tot això, la nostraregidora de sanitat va demanarimmediatament una reunió perdefensar que sant Joan i els seushabitants (quasi 2.000 persones)necessitam un horari que garan-teixi una bona atenció sanitària, laqual cosa és impossible d’oferiramb dues hores i mitja d’atenciódiària els dies feiners, i també perevitar que torni a passar la reduc-ció horària a que ens hem vist sot-mesos anys enrere quan, durantles vacances del metge titular, enshan enviat un substitut.

La regidora de sanitat fa

passes per evitar que durant

les vacances del metge titu-

lar es vegin retallades les

hores d’atenció als malalts

al centre sanitari.

Festes patronals 2012: lacomissió de festes ha fet la sevafeina amb moltes ganes i intensi-tat, a pesar de la important retalla-da del pressupost, que s’ha traduïten escurçar dies i reduir el núme-ro d’actes. Tot i això, s’ha tingutun esment especial en donarsuport a totes les associacionslocals que han manifestat la sevaintenció de participar-hi. enguanyestarem en festes oficialmententre els dies 24 i 29 de juny.

a la web de l’ajuntament hisurt una informació sobre la sus-

Els dos punts darrers, in -

formacions i precs i pegun-

tes, consumiren uns 45

minuts dels pocs més de 50

que va durar el plenari.

Fins aquí es tractaren qües-tions purament de tràmit que,com haureu pogut observar varenpassar sense generar cap discus-sió ni comentaris. Basta veureque es varen “esclovellar” quatrepunts amb poc més de sis minuts:a un minut i mig per punt. Ben alcontrari dels dos darrers punts, enels quals els integrants del con-sistori destinaren més de tresquarts d’hora a plantejar dubtes,propostes, consultes, explica-cions, etc. aquest fet ens potdonar una idea de l’interès de totsels grups municipals en la millo-ra del poble en general i dels ser-veis que presta l’a juntament a lagent de sant Joan.

les informacions donadesdes de l’equip de govern foren lesindicades a continuació,

Margalida Català (axsJ):el 21 de juny va assistir a una

reunió a l’hospital de Manacor, onalts càrrecs del departamentd’atenció Primària de sanitatexplicaren als representants delsajuntaments de la comarca elshoraris previstos d’atenció alpúblic en temes sanitaris locals apartir de primer de juliol, amb laimplantació de l’ampliació de lajornada laboral del funcionariat atrenta set hores i mitja. Pareix quehi havia algunes incongruènciesimportants entre el que es va dir aaquella reunió, sobre tot que l’ho-

Sessió ordinària de dia 25 dejuliol de 2012

la sessió va començar ambl’assistència de set dels nou regi-dors. Faltaven en Francesc Mestrei n’antoni oliver.

en contraposició a altres ses-sions, un dels punts més singularsfou el d’aprovació de l’actaanterior, que en aquesta ocasióestava redactat en plural, ja que sen’aprovaren 6 d’una tacada queobtingueren l’aprovació unànime.No s’explicaren les causes d’a-questa aprovació massiva, peròcrec va ser per una qüestió admi-nistrativa relacionada amb l’apro-vació del compte general del pres-supost de 2010, que era el tercerpunt de l’ordre del dia. en elsegon punt, el secretari va recitarcom si digués la lletania elsdecrets de batlia dictats des de ladarrera sessió, als quals ningú hiva posar cap objecció.

en el següent punt, el secretariva explicar que la tramitació delCompte general del pressupostde 2010 havia acabat el seu camíadministratiu, i ja es pot plantejarformalment al plenari la sevaaprovació definitiva, la qual cosaes va fer per unanimitat.

el quart punt, ratificació deldecret de batlia de 9 de juliol de2012, per personar-se l’ajunta-ment al recurs contenciós –administratiu P.P- 72/2011,també va ser aprovat per unanimi-tat. es tracta d’un recurs presentatper la propietat d’uns solars que,sentint-se perjudicats per lesnoves Normes subsidiàries,defensen els seus interessosenfront a una decisió municipalque segons el seu parer els provo-ca uns perjudicis.

ajuntamentReflexions municipals

JoaN sasTre JoaN

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 10

Page 11: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Patrimoni, al qual ha afegit unasèrie de recomanacions. unapassa important de cara a ladefensa de les nostres arrels.

a mitjans mes de juliol es varealitzar una visita al Consellerd’urbanisme del Consell deMallorca, on es varen tractardiversos temes: posar la via decircumval·lació del casc urbà dinsel Pla de Carreteres, posar enmarxa l’estudi de mobilitat dins elcasc urbà (es va comentar espe-cialment el tractament que se lipodia donar al carrer de Petra perevitar els col·lapses diaris quepateix), posar limitadors de velo-citat a les entrades el poble,reprendre el projecte de fer unvial per vianants que comuniquiel poble amb la rotonda d’en

Pago, la qual cosa suposaràeixamplar la carretera existentuns tres metres per banda.

La regidoria d’interior vol

iniciar en breu l’estudi de

mobilitat per dins el casc

urbà.

l’ajuntament ha trobat finan-çament per iniciar la tramitaciódel Peri d’Es Turó.

la plaça de la Constitució estàa punt per acollir els actes previs-tos de les festes patronals. s’handeixat per passat festes la sembradels arbres per fer ombra i lacol·locació de faroles d’enllume-nat públic i del mobiliari urbà.

s’anirà incrementant el grup demonitors a conveniència. Demoment s’està posant en pràcticael pla d’activitats previst senseproblemes dignes de menció.l’ajuntament subvenciona la des-pesa per infant en un 40%.

la biblioteca romandrà tanca-da durant el mes d’agost, que és elperíode de vacances de la biblio-tecària.

a finals del mes de juny es vamantenir una reunió amb el direc-tor de l’escola de son Juny i elsresponsables de l’aMiPa (asso -ciació de Mares i Pares) dins elConsell escolar per tractar elstemes urgents que han d’estarresolts abans del començamentdel curs 2012-2013, on es va ela-borar la llista de les feines, i unpla d’actuació.

Miquel Pascual (PP):l’ajuntament, seguint els con-

sells de representants del sePro-Na, s’ha aturat de netejar lesvoreres dels camins municipalsamb la màquina desbrossadora. elmotiu d’aquesta aturada estratègi-ca és evitar un possible accidentper l’alt risc d’incendi que hi haaquest estiu per les altes tempera-tures que patim. la feina esreprendrà quan el temps hagirefrescat a bastament.

Joan Magro, batle (PP):el Departament de Patrimoni

del Consell de Mallorca ha donatel seu vist-i-plau al Catàleg de

pensió de les Beneïdes de santCristòfol i del sopar a la fresca per-tinent, la qual cosa pot induir apensar que es parla del sopar a lafresca de les festes Patronals. idòno: es tracta de dos sopars distints,i el de les festes es manté. serà elvespre del diumenge dia 26.

Josep Bauçà (axsJ):Durant el mes de juny passat,

la bomba d’extracció d’aigua habaixat el seu ritme de funciona-ment en relació a l’any passatcomptabilitzant 10,23 hores defuncionament, molt part davall deles 18 hores/dia que es fixaren enel reglament d’aigües per iniciarles restriccions de proveïmentd’aigua a la zona rústica on hi haimplantada xarxa municipal d’ai-gua. aquesta baixada de funcio-nament del motor ha estat propi-ciada per la renovació del motord’extracció i per les reparacions imillores fetes darrerament, la qualcosa ha revertit en la optimitzacióde tota la xarxa, i el millor aprofi-tament dels nostros recursoshídrics, de cada vegada mésescassos i necessaris, i, per tant,més cars i difícils de gestionar.

Catalina Gayà (axsJ):escoleta d’estiu: enguany la

du la Fundació Kairós, i vacomençar en el mes de juny ambun sol monitor (la directora de laFundació), debut a la baixa de -man da durant els primers dies. sihi ha un increment de demanda

Tots els productes

per a ca vostra

Carrer de Petra, s/nSant Joan (devora la Cooperativa)

Tel: 971 52 63 24

11

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 11

Page 12: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

i, finalment, hi va haver elssegüents precs i preguntes:

Noèlia llull (Cxi)va excusar l’absència del seu

company, Francesc Mestresobre la important onada de

robatoris que patim: a veure si l’a-juntament ha pres qualque mesuraal respecte, sobre tot amb el ser-vei de policia local.

Fa temps que l’equip degovern parla d’oferir al poble unhorari d’atenció al públic a l’hora-baixa: Quan se posarà en funcio-nament?

Davant aquest estiu tan calo-rós, què fa l’ajuntament per evitarincendis?

Proposa una neteja acurada delpunt verd i un abocador il·legalque ha comparegut devora Con -so lació.

Frederic Febrer (Psoe)aquest ajuntament publica

moltes ordenances. No mos hemde quedar just en publicar-les.Hem de “passar a l’acció” per fer-les complir. També hem de posarordre a les infraccions urbanís -tiques. l’ajuntament de santaeugènia, aquests dies, ha pres unacord de demolició d’una casetade fusta il·legal. És ver que a santJoan arrossegam uns costums de“deixar fer” des de fa molts d’a-nys, però hem de començar ainvertir aquesta situació.

s’ha de donar la màximapubli citat i transparència a qual-

sevol convocatòria de feina oprestació de serveis que surti desde l’ajuntament. Hem avançat enrelació a legislatures anteriors,però no basta: hem de fer més.

la informació que arriba al ple-nari sobre determinats decrets debatlia és molt reduïda, i s’hauriad’ampliar un poc per fer-los méstransparents a públic i regidors.

s’acosta la pujada de la partforana a lluc a peu, i l’ajunta-ment hauria de preparar alguntipus de suport pels caminadorsque passin per sant Joan, igual-ment que pels locals que s’hiadhereixin.

la premsa ha informat sobreun encreuament de denúnciesentre la Penya Motorista i un par-ticular. De quina informació dis-posa l’ajuntament?

sobre la web municipal, trobaa faltar que doni més informació.Podria informar, per exemple,sobre les noves Normes subsi -diàries, les ordenances municipalsque s’han aprovat, els pressupos-tos, punts interessants dins elmunicipi per fer-ne una promocióturística, etc. seria convenientque qualcú de l’equip de governs’en cuidàs de tot això.

el punt verd del pla de sesveles està fet un vertader desastre,i l’ajuntament hauria de mirar dequina manera s’hi pot posar unpoc d’ordre.

acabada la tanda de precs ipreguntes, el batle va oferir lessegüents respostes:

sobre els robatoris: l’ajun -tament just té un policia munici-pal, que està contractat a jornadacompleta, però també s’ha decomptar amb les vacances i lespossibles baixes per accidents omalalties. De moment els pressu-postos no contemplen contractar-ne cap altre, i tampoc no basten.en ser competència de la GuàrdiaCivil, l’ajuntament no s’hamogut, però sempre se pot fer uncontacte per demanar que s’inten-sifiqui la vigilància.

Horari d’atenció al públic elshorabaixes: està previst comen-çar a obrir l’ajuntament al públicels dijous horabaixes a partir d’a-quest mes d’agost.

Està previst que l’ajunta-

ment ofereixi en breu un

horari d’atenció al públic

d’horabaixa, concretament

els dijous.

Punt verd: Hi ha hagut algunsproblemes tècnics que han permèsque accedeixin al recinte personesexternes amb targetes no emesesper l’ajuntament, però això està envies de solució. També s’ha detenir en compte que l’empresaconcessionària del servei ha hagutde fer una reestructuració impor-tant, que no ha ajudat gens a con-trolar la situació. en breu se faranuna sèrie d’accions per endreçar elrecinte, entre les quals hi ha el tor-nar a posar en marxa els sistema de

AGÈNCIA DE SANT JOAN

Carrer Bellavista, 38 • Tel: 971 52 60 78

12

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 12

Page 13: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

vídeo vigilància, la instal·lació decartells indicadors per abocar elsdistints materials, impedir l’accésa personal no autoritzat, etc. si undia hi hagués pressupost per posaruna persona de guàrdia, quasi totala problemàtica es solucionariaautomàticament, però de momentno és així.

abocador de devora Consola -ció: És un problema que s’ha deresoldre. la brigada municipal hiva regularment a fer neteja, ja queno s’hi podem posar contenidorsni una vigilància permanent.

infraccions urbanístiques i ins-peccions: D’ençà que hi ha l’a-cord de govern entre el PP i axsJs’està fent una feina de recopila-ció de dades a tot el terme muni-cipal per detectar obres fetessense llicència, amb la intenció defer legalitzar el que es pugui, itenir la màxima informació a dis-posició dels consistori per resol-dre el que no es pugui legalitzar.No es pot pretendre arreglar enpoc temps lo que s’ha anat desba-ratant durant vint anys, però l’a-juntament ha de donar claramentel missatge

L’ajuntament ha de donar

clarament el missatge que té

el poder i la intenció de con-

trolar el tema urbanístic.

Decret de concessió de la pis-cina municipal: Passa la paraula ala tinent de batle Catalina Gayà,

que dóna una explicació sobre elsparàmetres que es varen tenir encompte per aquesta concessió.s’han tingut en compte moltescoses, especialment que els con-cessionaris disposen de tota ladocumentació en regla per mani-pular aliments, vigilància i mante-niment de la piscina, etc.

Decret per permetre assaigs degrups musicals a l’escorxador: Noestà firmat, per que abans, el batlevol sentir la opinió dels veïnssobre aquesta activitat.

Decret d’arrendament d’unsterrenys: És la peça de terra dedevora el “punt verd” on hi hasembrats temporalment les more-res que hi havia a la plaça de laConstitució, i que s’hi han de res-sembrar. Fins ara el tracte estavafet de paraula, però ara s’ha regu-laritzat. l’arrendament és efectiudes de 2007 fins a 2013, i s’haacordat per una quantitat de 50euros cada any.

Decret d’aplaçament de paga-ment de la llicència municipald’un bar: el secretari va aclarir quese tracta del bar anomenat CasCuiner, abans el Diàlegs, que aixího ha demanat per escrit emparant-se en la legislació vigent.

Decret de concessió d’un ex -pedient de legalització per obres:se tracta d’una obra començada alcarrer de Petra que s’havia iniciatsense el tenir aprovat el preceptiuprojecte. s’ha completat aquesttràmit, i a més se li ha concedit ala propietat un aplaçament pel

pagament del 5% de la concessióde la llicència, segons la sevapetició.

Marxa a lluc: el govern de l’a-juntament farà feina per prepararaccions de suport als marxants enel seu pas per sant Joan.

encreuament de denúnciesurbanístiques entre la Penya Mo -torista i un particular: l’ajunta -ment ha fet les passes que haviade fer, segons els requerimentslegals. a les set denúncies presen-tades en principi se n’hi han afe-gides tres que ha fet de motu propi

l’agència d’infraccions urbanísti-ques, de manera que hem de teniren compte que hi ha en dansa nimés ni manco que deu denúncies,la qual cosa fa que sigui un procéscomplicat que està requerint l’a-portació de molta documentació,que ha de ser repassada i informa-da pels tècnics municipals i pelsde l’agència d’infraccions urba-nístiques. al final seran els tèc-nics que hauran de determinar lespossibles irregularitats de lesquals s’en poden desprendre ex -pedients d’infracció urbanística.

Pàgina web: és necessari tenir-la al dia i amb el màxim d’informa-ció a disposició del públic. Tambéés interessant la proposta de imple-mentar una regidoria específica pertemes de promoció turística.

Després d’aquesta importanttanda de preguntes i respostes, iacabats els punts de l’ordre deldia el batle va aixecar la sessió.

PLANTERS

ORNAMENTALS

NICOLAU Producció i comercialitza-

ció de plantes i plantersornamentals i hortícoles

e-mail: [email protected].: 971 56 03 46Fax: 971 56 07 19Cra. de vilafranca, km 3

13

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 13

Page 14: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

Francesc oliver dels Calde -rers, després de la Guerra Civil,va ser un dels vertaders impulsorsde les activitats culturals i esporti-ves, i especialment el futbol, l’a-tletisme i el ciclisme. a més, erenbons amics amb Joan Julià Gayà,es Murer, periodista i advocat i undels entusiastes promotors delfutbol a sant Joan.

Joan Julià, es Murer, durantuns quants anys no va plànyeresforços, tant econòmics com dededicació, a la construcció delnou camp de son Juny i tambéamb el fixatge de jugadors decategoria, de manera que va acon-seguir que el sant Joan pujàs a la

Quan començàrem la tascad’escriure sobre futbol,no sabia ni per on havia

de començar, ja que jo no haviajugat mai a futbol, però desprésde sortir el primer capítol, gràciesa una sèrie de fotografies que meva proporcionar n’a mador Bau -çà, Passol, que van des dels anystrenta del segle passat fins a l’ac-tualitat, tot ha començat a rutlar, ide quina manera! aquesta col·lec-ció de fotografies ha donat lloc amolts de comentaris i han fetreviure els millors temps del futbolsantjoaners. aprofitant, doncs,aquestes precioses fotografies,continuarem parlant de futbol.

converses

amb els

amics

Futbol (4)aNToNi sasTre “De sa BoTiGueTa”

primera categoria regional, encaraque eren pocs els jugadors santjo-aners que estassin en plantilla.

Pareix que fou a principis delsanys cinquanta quan Don Joan,amb motiu d’algunes desavinen-ces amb els directius del club, vadecidir traspassar les fixes delsprincipals jugadors del sant Joana benefici del club de futbol dePetra.

els primers cops d’aixada alnou camp de son Juny, segonsconta en Miquel Matas Gayà, sa -bater, varen ser l’any 1947, quanvaren començar a remoure terra alpinar de son Juny. els tècnicssenyaren uns punts que tenien de

mel i sucre

14

Després d’empatar al camp de l’Alcúdia i també empatar dins Sant Joan, es va haver de fer el desempat dins camp neu-tral i l’elegit fou el camp de l’Athlètic Balears, on també empataren 3 a 3 i al final lliuraren un trofeu a cada equip. Ala fotografia, hi veim: Joan Bauzà, Lligat, que era l’entrenador; Arnau Company, des Centro, porter; GasparFontirroig, Pep Font, Felet; Antoni Bauzà Pocoví, Gonella; Francesc Bauzà, Rosa; Tomeu Gayà, Betlem. A baix: JoanBauzà, Cotanet; Arnau Munar, Bronder; Antoni Jaume, Celador; Antoni Karmany, i Pep Mas Font, Pagès.

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 14

Page 15: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

15

Quan encara jugaven al camp provisional del Camp d’en Fiol; al fons es pot veure la barriada dels Molins. Els juga-dors són: Miquel Gayà, Escolà; Miquel Fiol Company; Joan Gayà Matas; Antoni Mas Matas, Pagès; Antoni Company,des Molins; Antoni Bauzà, Escolà. A la fila de baix: Pep Campins; Miquel Jaume, de cas Celador; Pep Mas Matas,Pagès; Miquel Gomis, Parric; i Miquel Salom, Felet.

És l’equip del Sant Joan que va anar a jugar un partit al camp del Muro. Són: Antoni Bauzà, des Carreró, que duu elmaletí de la farmaciola; Arnau Company, des Centro; Joan Bauzà, Lligat; Antoni Font, Tronca; Antoni Bauzà Pocoví,Gonella; Francesc Bauzà, Rosa; Mateu Font, Tronca. A la gatzoneta: Miquel Gayà, Escolà; Arnau Gayà Matas; PepFont, Felet; Pep Mas Matas, Pagès; Rafel Dalmau, Gorreta.

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 15

Page 16: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

16

ser el nivell del camp i de seguidapartiren a cavar i posar la terra dela part alta cap a la part baixa. enMiquel, es ros de cas sabater,tenia 17 anys i cobrava 17 pesse-tes diaris per manejar una carreti-

lla de braços per portar el materialdescavat d’una part a l’altra.

les obres del camp de sonJuny varen durar uns quants anys,però mentrestant l’equip del santJoan cada any entrava en la com-

petició que organiztava la Fede -ració i a més de la plantilla detitulars, hi havia un segon equipde jugadors més jovenets... peròd’això ja en parlarem en els prò-xims capítols.

Al camp de Son Juny. Drets: Joan Lligat, Pep Escolà, Francesc Rosa, Mateu Mort, Toni Tronca, Gaspar Bovet i JoanMatas Gayà, Sabater, que feia de porter. Acotats: Tomeu Betlem, es forner Boveta, es Ros Parric, Pep Felet, Joan GayàMatas i Toni Karmany.

Al camp de Son Juny. Drets: Arnau Company Bauzà, Lligat o des Centro; Antoni Gayà Antich, Duran; GasparFontirroig, Bovet; Pep Font Salom, Felet; Ernest Miró, de cas Secretari; antoni Bauzà Pocoví, Gonella. Acotats: JoanBauzà Nigorra, Cotanet; Arnau Munar Mas, Bronder; Arnau Gayà Matas; Pep Mas Font, Pagès; i Joan Real, de Sineu.

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 16

Page 17: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Al camp de Son Juny: Damià Vich,Rosa; Arnau Company, Lligat o desCentro; Gabriel Matas, de SonGorgut; Ernest Miró, de casSecretari; Pep Font, Felet; GasparFontirroig, Bovet; Pep Mas Matas,Pagès; Antoni Bauzà, Gonella desCarreró; Joan Bauzà, Lligat; BielCompany, Boveta; Arnau MunarMas, Bronder; Arnau Gayà Matas;Pep Mas Font, Pagès; Guillem MatasJaume. Celador.

Al camp de n’Hereveta, a Porreres,abans de començar el partit hague-ren de passar llista i mostrar la fitxade cadascun dels jugadors. L’equipdel Sant Joan estava format per:Toni Climent, Jaume de Sineu,Miquel Mena, Pep Escolà, en Díez, enPujol, Guillem Company, enBarreiro de la Corunya, Joan Lligat,en Garcías de Jaén i n’Escamilla. ElSant Joan va guanyar per 4 a 1. EnMartí Putxo els havia acompanyatfins a Porreres.

Diuen que va ser el primer partit quees va jugar al camp del Vilafranca,encara en construcció: ArnauCompany, Mena; Joan Bauzà,Lligat; Pep Bauzà, Escolà; FrancescBarceló, Pirris; Joan Bauzà,Lligadet; Mateu Barceló Matas;Antoni Picornell, Climent; JoanGayà Matas; Miquel Fiol Company;Miquel Company, Mena, i GuillemGayà, Escolà.

17

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 17

Page 18: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

dones del poble es casaren ambun vestit blanc tant si podienpagar com no.

Na Margalida durant moltsd’anys va saber transmetre elsseus coneixements i experiència ales al·lotes del poble que volienaprendre de cosir i cada horabaixatenia ca seva ben ple.

a més ha tengut l’habilitat desaber-se adaptar als canvis quemarcava la moda i és per això quedurant tant de temps ha pogutviure d’aquest ofici i, el que ésmés important, ha pogut fer lafeina que més li ha agradat: “ferde cosidora”.

la desfilada va començarrecordant vells temps, amb vestitsdels anys 60.

Durant aquests anys els vestits

Com molts ja sabem, en aquellstemps, parlam dels anys 50, tempsdel franquisme, quan na Marga -lida va començar a obrir-se camí,els rics havien de destacar delspobres. les parelles que teniendoblers per pagar un refresc ambxocolata i ensaïmada es podiencasar a l’altar major a les 9 deldematí i la novia podia dur unvestit blanc. i si no tenien doblersper pagar el refresc s’havien decasar a la capella de la Puríssimaa les 6 del dematí i la novia haviade dur un vestit negre.

Na Margalida va ser la primeranovia del poble que es va casaramb un vestit blanc encara que nopogués pagar el refresc i aquestfet marcà un abans i un desprésperquè, des de llavors, moltes

Dia 18 d’agost, a la Casa deCultura de sant Joan, esva fer una desfilada de

vestits cosits per na MargalidaTurricana. aquest acte va servirper valorar la feina feta al llargd’aquests anys a partir d’una deles peces de roba més preuadesper la dona, els vestits de novia,que, com tenguérem ocasió deveure, són vertaderes obres d’art.

Fent un poc d’història de naMargalida podem destacar que deben joveneta, als 9 anys, ja va co -mençar per fer la roba interior i elsvestits a les seves germanes; Des -prés, als 12 anys va anar a fer demossa a ca la mestressa sine vera idurant mig any va anar a Pal ma peraprendre el tall Martí. als 16 esposà a cosir per altra gent, confec-cionant roba interior, vestits denovia i tot el que li de manaven.

ella cosint de dia i de nit, si feiafalta, va aconseguir sortir de lapobresa i dur endavant una família.

societat

DESFILADA DE VESTITS DE NOVIA

Margalida Turricana, 60 anys de cosidora

CaTi TurriCaNa

18

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 18

Page 19: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

19

eren de línia molt senzilla, de cin-tura molt marcada, les faldes mar-caven corbes i eren rectes. lesmànigues molt ajustades i l’escotmolt pujat. Tots duien una llargarosseguera i un vel. les teles jaeren lluentes, amb diferents tipusde rassó i alguns brodats

Des del començament d’aque-lla dècada fins al final, la modaestava influenciada pels vestitsreials, estil princesa.

a finals del 60 i principi del70, ja es pot veure un canvi al’estil dels vestits, influenciats perla moda hippy –una moda méslliberal, més desenfadada i mésrevolucionària–, coincidint ambun fet històric importantíssimcom va ser l’arribada de la demo -cràcia.

els vestits tenien una líniaacampanada, ja no eren vestitsque marcaven el cos. les faldessón amples amb molta fona i lesmànigues són acampanades, lesrossegueres són substituïdes percapes i abrics.

les teles són més vaporoses,amb més caiguda, com creps,sedes o guipurs.

en els anys 80, es pot veure uncanvi radical quant a la línia, sónvestits de disseny més complicats,influenciats per l’arribada de lamoda de famosos dissenyadors(Dior, lacroix). són vestits mésatrevits, sofisticats.

És una línia molt extravagant,amb espatles més voluminoses,les faldes són drapejades, vestitsamb escots més atrevits, mésdestapats.

i en plena democràcia, podemtrobar una gran varietat d’estils ide vestits cosa que fa que cadanovia pugui elegir i anar al seugust. És l’arribada de les telesmés elaborades, fantasioses, comencaixos, transparències, pedreriai molta de varietat.

a finals del 80 i principis dels90 és l’explosió de la moda. lesnovies ja s’atrevien a dur un bonsescots i vestits curts damuntgenolls. Dissenys molt sofisticatsinfluenciats per l’alta costura. lesteles són elaborades, molta pe -dreria i brodats de perla, lluentons.

en aquesta dècada hi va haverun fet molt important per naMargalida, la seva filla Catalina

es va incorporar al món de lamoda i totes dues juntes varenpoder confeccionar algun vestits.

i com que diuen que no hi hatemps que no torni, a finals dels90 i principis del 2000, la modapareix que retrocedeix i els dis-senys dels vestits tornen ser delínia senzilla, faldes rectes, quemarquen corbes

Destaquen pels detalls moltsofisticats, com llaços, cintes deseda, aplicacions de pedreria,flors i fan que cada vestit de noviasigui molt espectacular.

Cada un d’aquests vestits té unvalor molt especial, per a cadadona, està fet a la seva mida i alseu gust, i segurament quedaranper sempre, passant d’una gene -ració a una altra, per recordar elpassat.

enhorabona i molts d’anys!

va ser una nit d’alegriaque vàreu organitzaramb sos vestits de noviatothom molt de gust passà.

(Joan Petrer)

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 19

Page 20: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

20

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 20

Page 21: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

21

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 21

Page 22: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Els tarongers demanen

beure amb les fulles mig doble-

gades i les tarongetes verdes com

a pansides. Amoll l’aigua dins

una siquiola i esper que les garan-

goles estiguin plenes, els aucells

s’hi tiren, tot i jo ser prop. No ser-

vesc per hortolà, però es va morir

l’amitger i ara faig el que vaig

veure que feia per evitar que

també es morin els arbres. En aca-

bar m’atur al cassino.

Un gendre d’en Toni de Pali -

panc mostra al tasser del cafè

unes mongetes verdes llargues,

immenses, de més d’un metre. “Si

vessiu la planta que fa aquest

mongetó pareix en Bob Marley,

amb aquestes ‘rastes’ que li pen-

gen”. “Jo no sé qui és en Manllei

aquest”, replica en Miquel

Confret, expert hortolà, “però

això és una casta de fesol, té bon

gust i se pot cuinar però no és

mongetó, ni prop fer-s’hi, però

vaja, a plaça he vist qualcú que

les hi ven”.

El brigada retirat que xerra

poc i llegeix sempre els diaris

postil· la amb saviesa, ‘militar

por supuesto’, quan sap que en

Toni Bonall i na Margalida Sofra

s’han tornat a ajuntar: “Después

de las grandes tempestades,

reaparece la cama”. Com que

ningú li riu la gràcia repeteix: “He

dicho la cama, no la calma! Se

entiende ahora?” I ben igual, cap

rialla ni una. Ni mitja.

Servidor ha predicat en con-

tra d’allò de la ‘Mallorca pro-

funda’, com un invent de quatre

ciutadanetxos lletraferits i algu-

nes guies turístiques. Els únics

pagesos de calçons en bufes ja

només els trobarem a les proces-

sons de la Beata o ballant l’Oferta

dins les esglésies. Els pobles del

Pla, avui en dia, són contenidors

en petit del que passa per tot

arreu, contaminats definitivament

pel mode de vida urbà, estandar-

ditzat per la televisió i les xarxes

socials. Circula la cocaïna, les

separacions, o les unions d’homo-

sexuals, poca gent va a missa, hi

ha facebookers a balquena (un

parroquià, habitual d’un bar,

demanà ‘una copa de wi-fi’, vist

que era de franc), en fi, de tot,

com per tot. Res a veure amb la

Mallorca d’un temps. Una altra

cosa és fora vila on, junt a planta-

cions modernes –avui n’he visita-

da una de llúpol per fer cervesa–

encara hi ha llocs que recorden

aquell món de les rondalles, l’al-

tra cara de la moneda del que són

les ciutats: rostolls encalentits pel

sol potent que torra el cul a les lle-

bres, batzers i revells d’ullastre

fent-se seus els bocins de terra

abandonats, garrigues i pinars

compartits amb casetes (i casals)

comprades per alemanys i ciuta-

dans o arreglades per gent del

país. I, és cert, alguns sobrevi-

vents d’aquells temps de quan es

segava amb la fals i es feien gar-

bes fermades amb vencills, no

aquestes rodones emplasticades

que, tanmateix, també les retraten

els turistes.

De camí cap al turó -casa

mia per pobra que sia- con-

templ dues walkíries potentíssi-

mes pintant la façana d’un dentis-

ta alemany que s’instal· là al

poble. Un bon professional que

primer només tenia clientela ale-

manya, residents del Pla de

Mallorca, però poc a poc hi

començaren ha anar nadius i

veïnats del pobles de prop. Les

walkíries són la representació de

què els alemanys s’han anat cer-

cant entre ells, la colònia, tan

picapedrers com fusters o, en

aquest cas, pintores d’estil wag-

nerià, i rubensià. Escarrufava

dalt

del turó

Apunts del Pla de Mallorcad’un agost calent

CliMeNT PiCorNell

Ferreteria de Sant Joan

de 8:30h a 13h i de 15h a 20h

dissabtes horabaixa OBERT

c/ ramon llull, 12 • 07240 sant Joan

Tel: 971 52 65 33

22

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 22

Page 23: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

veure-les enfilades tan amunt

amb els seus rodets. Tot això

passa davant el forn de can Mateu

on encara fan ensaïmades trunye-

llades, grosses com una roda de

carro. Dues Mallorques conge-

niant? O divergint?

En Jordi Capsany passeja

tot el dia pel poble, per pres-

cripció mèdica. Com un

Perpetuum mobile. Pareix sort i

mut, i no ho és. Com un fantasma,

ell i el seu gaiato, volt i volta, de

bon dematí, horabaixa de ple, i

entrada de fosca, sempre fent la

mateixa tirada, llarga. Toc, toc,

mirant sempre en terra, poques

vegades alça la vista, i molt

menys contesta un ‘bon dia’ o un

‘bona nit’. No és que sigui sull, és

que està concentrat en el que fa.

Podria parèixer que no se’n tem

del que passa, però adesiara dóna

mostra de què hi és. L’altre dia

passava per davant el solar on fan

els fonaments d’una casa nova per

a la filla de n’Arnau Fai. De

prompte en Jordi s’atura i diu a un

dels picapedrers: “¿Y eres muy

moreno tu, de donde vienes?”.

“De Bolívia”, li respon el mano-

bre, un home decidit i simpàtic.

“¿De dónde?”. “De Amèrica!” li

replica fort creient que és sord.

“¿De tan lejos has venido per fer

de picapedrer?” . I va continuar la

seva ruta, llarga, i circular.

El pastor Pellinet, és un

home petit, capell gros, vell,

m’atura dalt de la costa:

“Climent, i ara no trobes que sa

gent s’equivoca? Cerca sa fresca

ara que no n’hi ha; és a n’es

febrer, quan n’hi ha molta, que

l’han d’arreplegar, no ara. Res!

No me facis cas. Vaig a veure que

fan els quatre pollets que tenc per

allà dalt”. “Que ja no hi teniu ove-

lles?”. “N’hi tenia una dotzena

dins una tanca i uns cans m’hi

feren carn, les mataren totes,

encara duc es disgust. De llavors

ençà no n’he volgudes tenir pus,

per un pastor ‘sorter’ com jo,

veure aquella carnisseria va ser de

més. Au, posa’t a cobro que el sol

crema!”. Vagi la cosa com a metà-

fora de que a la ‘Mallorca profun-

da’ també hi ha desgràcies i no tot

són pageses fent confitura de pru-

nes de frare llarg. Les atzavares

–donardes, deim per aquí- de

davant la casa, han tret vares

enormes, mentre les velles, mor-

tes, bequen, ja no miren per

amunt.

Sobrassada pagesafeta amb porcs matancers

de Sant Joan

Carrer de la Pau, 20 · Sant Joan

[email protected]

tel. 971 52 64 30

horari de venda de 7 a 15 h

23

Brou 08/12arNau MoraTiNos i BorDoY

En aquest brou podeu trobar-hi el nom de 15 disciplines olımpiques.

G X H T R I A T L O V L A D Z

K R X G R O Z Q V D V X G F D

H O Q U E I H T T U T V E L A

C C C V Y J E Y B J X P Z O V

U E X K B U X D J H Y F E B V

B Z M Q Q I T L O A Q U D D Z

O A D S M N V O I C A T A N J

D Q A O I Q U A D I N B S A H

N B Y D H L K J G T L O K H O

O U O M K S C X M S P L E D U

W X A X T M B I N A P Y P E J

K H Q R A A M Z C N B D R Q R

E S G R I M A K C M D X D B R

A Y B V A T L E T I S M E D E

T H Z U R P K F V G L N K U M

Solucio:atletisme,basquet,boxa,ciclisme,esgrima,futbol,

gimnastica,handbol,hoquei,judo,natacio,rem,taekwondo,triatlo,

vela.

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 23

Page 24: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Comentari al mes de juliolel mes de juliol d’enguany ha

estat una mica més calorós que elde 2011; la temperatura mitjana hasuperat en 0,8 ºC la de l’any pas-sat. Però venint d’un juny marca-dament càlid, la mitjana única-ment fou 0,3 ºC inferior, el juliolens ha trobat ja amb el cos adaptata un ambient de xafogor quasiconstant. amb mínimes, durantgran part del mes, per sobre dels20-21 ºC, entrar en la fase de sons’ha fet difícil si no s’ha disposatde sistemes per refredar l’aire del’interior de les cases.

el gràfic de temperaturesdibuixa unes línies que oscil·lenmolt poc al llarg del mes, tendinta l’horitzontalitat, principalmenten les mitjanes i les mínimes. adestacar com a dia molt calorós,el dia 19 amb una mitjana de 28,2ºC i una mínima de 22,7 ºC. afinal de mes, s’han presentat diestambé de molta calor, amb mitja-nes que han superat els 25 ºC. adestacar les mínimes dels dies 27i 28 que assoliren els 23 i 23,2 ºCrespectivament, que provocarenmalestar a més d’un durant la nit.

Com és propi d’aquest mes,les temperatures elevades hananat acompanyades d’una mancatotal de pluges. solament s’harecollit 1 mm de pluja, caigut eldia 1; al qual s’ha d’afegir un altremm de rosades matinals. Conti -nuam amb un altre mes de seque-ra que anam patint des del maig.en aquests darrers tres mesos úni-cament ha plogut 12 mm. No obs-tant això, el nivell d’humitat del’aire ha estat una mica més elevatque en el mes de juny; la humitatmitjana s’ha situat en el 63,65 %

meteorologia

Dades de l’estació meteorològica del CP Son Juny

JoseP roiG

AGOST 2012 (fins a dia 17)

Temperatura mitjana 26,8 ºCTemperatura més alta 36,8 ºC (dia 9)Temperatura més baixa 20,1 ºC (dia 1)Pluviometria 2,6 mm (dels quals 0,6 mm corresponen

a rosades matinals)Velocitat mitjana del vent 5,1Km/hVelocitat màxima del vent 45,1 Km/h (dia 6)Direcció del vent predominant NEEvaporació mitjana (evaporímetre Piché) 6,4 ml/dia

MES DE JULIOL 2012 2011

Temperatura mitjana 24,7 ºC 23,9 ºCTemperatura més alta 35 ºC (dia 27) 35,6 ºC (dia 12)Temperatura més baixa 17,6 ºC (dia 2) 15,6 ºC (dia 25)Pluviometria 2 mm (dels quals 18,1 mm (1 mm de

1 mm corresponen a rosades)rosades matinals)

Velocitat mitjana del vent 4,8 Km/h 6,8 Km/hVelocitat màxima del vent 64,4 Km/h (dia 1) 62,8 Km/h (dia 4)Direcció del vent predominant NE SEHumitat mitjana 63,65% 68,08%Pressió mitjana 1014,41 mb 1012,45 mbEvaporació mitjana (evaporímetre Piché) 6,2 ml/dia 5,4 ml/dia

24

EVOLUCIÓ PERÍODE 2008-2012

Temperatura mitjana Pluviometria2012 2011 2010 2009 2008 2012 2011 2010 2009 2008

GENER 10,6 10,0 09,7 09,8 11,8 32,9 74,0 56,0 67,9 37,5FEBRER 07,8 10,7 10,4 09,9 11,4 50,1 59,0 73,8 22,6 14,6MARÇ 13,2 11,8 11,2 11,7 12,3 15,4 40,2 43,7 39,1 34,9ABRIL 14,9 16,2 14,1 13,6 14,9 34,4 07,9 44,2 50,6 15,6MAIG 19,2 19,0 16,9 19,7 17,3JUNY 24,3 21,2 21,3 23,3 22,6JULIOL 24,7 23,9 25,7 25,9 24,6

front al 58,41% del mes anterior.la dominància de vents del Nordpot haver-hi influït. l’aire méshumit i la presència de diescoberts ha fet davallar unes dèci-mes l’evaporació respecte al mespassat; de 6,9 a 6,2 ml/dia.aquesta sequera persistent des defa mesos ha provocat un incre-ment important del consum d’ai-gua per mantenir els cultius deregadiu en els nostres camps: hor-talisses i fruiters.

la velocitat mitjana del venten aquest mes ha tornat ser baixa,de 4,8 Km/h. Just els dies 14 i 21la velocitat mitjana superà els 10Km/h, en la resta el moviment del’aire quasi no es va notar aug-mentant així la sensació de calor.el mestral, Ne, ha estat la direc-ció predominant del vent enaquest mes, que pot haver alleu-gerit a moments els efectesmolests de la climatologia d’a-quest estiu.

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 24

Page 25: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

dia 6, als quals hem d’afegir 0,6mm d’humitat de dematí. en con-seqüència tenim les condicionsidònies per a provocació d’incen-dis, que han estat nombrosos iconsiderables durant aquest estiua molts d’indrets de la geografiaespanyola, també a Mallorca.l’evaporació continua elevada,6,4 ml/dia. aquestes condicionsambientals obliguen els hortolansa regar de manera persistent permantenir amb bona salut els cul-tius d’aquesta temporada.

Per fer front a aquestes condi-cions climàtiques extremes hem derecórrer a l’aigua de la mar o de lespiscines; una bona ombra ja no ensacaba de complaure, sobretot si nofa oratge. Dins les cases no s’hi potviure si no refredam l’aire demanera artificial. i a la nit, tantacalor ha acumulat l’entorn durantel dia que el termòmetre, de mane-ra natural, no té temps de baixar avalors suportables per al cos deportes endins.

el paperí ja comença a xiuxiue-jar en els carrers del nostre poble.enguany, vista la climatologia quepatim, ens seria igual que un canvide temps ens el banyàs com soliaser habitual anys enrere. a pocsdies de l’inici de les festes patro-nals desitjam a nivell meteorològicun refredament de l’ambient.segur que així podrem fruir millorde l’ambient festiu.

Parc solar fotovoltaicen el juliol ha augmentat un

poc la radiació respecte al juny. Noobstant això, la generació d’ener-gia per l’acció d’aquesta radiacióha estat una mica inferior, baixantaixí el rendiment respecte al mespassat; l’augment de la temperatu-ra té incidència en la disminuciódel rendiment de les plaques.També en el juliol d’en guany lageneració d’energia ha superat ladel juliol del 2011, a causa d’unamajor radiació solar, però amb unarelació radiació/energia inferior.

pràcticament tots els dies aquestvalor mitjà ha superat els 25 ºC;les mínimes, per altra part, hanoscil·lat entorn dels 23 ºC. la tem-peratura màxima d’aquests 17dies s’assolí el dia 9, amb 36,8 ºC.aquests valors de temperatura,especialment del juny i ara de l’a-gost, ens descriuen un dels estiusmés calorosos.

la sequera ha continuat enaquesta primera quinzena. Única-ment 2 mm varen caure el passat

Comentari al mes d’agosta l’agost, al manco fins a la

data actual, continuam amb calor;amb més calor, encara, que ensarriba en onades d’aire calent. laclimatologia es fa insuportable alsmoments centrals del dia i tambéa la nit, si no es poden combatreles elevades temperatures. latemperatura mitjana ha arribat als26,8 ºC (per ara el valor més ele-vat dels anys observats, encaraque no hem acabat el mes). en

mel i sucre

� � � � � � � � � �� �� �� �� �� �� �� �� � � �� �� �� �� �� �� �� �� � � ��

��

��

��

�� ���������� ��� ���� ��� ����� ������������ �������������������

!

ANY 2011Radiació solarEnergia generada Radiació/ Tª mitjana

(Wh/m2) (kWh) Energia plaques (ºC)

GENER 66579 5540 12,02 10,7FEBRER 87842 7220 12,17 12,8MARÇ 114202 8982 12,71 14,5ABRIL 157392 11500 13,69 21,07MAIG 185426 14365 12,91 25,26JUNY 188100 14339 13,12 28,05JULIOL 184900 13909 13,29 29,9

ANY 2012Radiació solar Energia generada Radiació/ Tª mitjana Diòxid de carboni Petroli que es

(Wh/m2) (kWh) Energia plaques (ºC) no emès (Kg)necessitaria (litres)

GENER 66715 5534 12,06 10,81 4483 1384FEBRER 82679 6847 12,08 9,15 5546 1712MARÇ 138558 11315 12,25 16,59 9165 2829ABRIL 158748 12744 12,46 18,93 10323 3186MAIG 206187 15751 13,09 25,54 12758 3938JUNY 204078 14930 13,67 31,25 12093 3733JULIOL 204780 14167 14,45 31,71 11475 3542

25

� � � � � � � � � �� �� �� �� �� �� �� �� � � �� �� �� �� �� �� �� �� � � ��

��

��

��

�� ���������� ��� ���� ��� ����� ������������ ������� ���������

!

#

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 25

Page 26: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Sant Joan

i els

santjoaners

Imatges per al recordaMaDor De sa Plaça, aMaDor Passol

Fotografia 1: el dimoni petit, enmig de dos capgrossos, a unes festes patronals, dels anys vuitanta.aportació fotogràfica: arxiu d’amador Bauçà Bauçà.

Fotografia 2: exhibició de gimnàstica de nines santjoaneres, a la plaça nova, a unes festes d’estiu, a finalsdels anys seixanta. aportació fotogràfica: Joana Barceló Joan “Costitxera”.

Fotografia 3: refresc per a les persones majors. Festes patronals, anys setanta. aportació fotogràfica:antoni sastre Gayà “de sa Botigueta”.

26

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 26

Page 27: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Cooperativa Agrícola

SANT JOANTota casta de productesper al camp a bon preu

Carrer de Petra, s/n • Tel: 971 52 63 24

27

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 27

Page 28: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

“rumbet”, germans serra Bou,Josué Gayá, Joan roig Ferriol,germans Galmès, Daniel García,andreu Bover...

La Joventut: vestits de blanc,ja porten algunes participacions altorneig. entre els seus jugadorsdestaquen en Toni rebassa,David sansó, Michel, Carlosenrique, enrique Carrión, ger-mans Forteza, Hamid...

Amateurs: l’equip mésveterà del torneig anava de colorrosa aquest any. a la porteria hidestaca en Martí “Putxo” i eldefensen Miguel angel Cañelles,Fernando de la Hera, JaumeFuster, Mario ruiz, MiguelGalmes, Miguel Jaume, MiquelCompany Jaume, oscar Blazquezi Tomas Filqueira.

Full’s Timers: Han vestit degris i la seva participació al tor-neig ha estat breu, desprès dejugar 3 partits van decidir retirar-se del torneig i per tant els seusresultats anteriors van quedaranulats. entre els santjoaners queformaven l’equip hi havia en Pepramón, els germans Gonzalez,Miquel Julià Florit, que anavenacompanyats d’alguns jugadorsde Palma.

dors que han passat pel sant JoanC.e. sènior com en Joan Font,Tomeu Garí, Jordi Gayà, GuillemXavier Gayà, Miquel Florit, o elpetrer Miquel santandreu.

Berros: la totalitat de l’equipla conforma el sant Joan C.e.juvenil, habitual en les nostrespàgines. Han vestit de vermell is’han proclamat campions de lafase de lligueta. alguns dels seusjugadors són en Mateu simóCatalà, Joan Gayà, Joan Jordà,Tomeu Karmany i la incorporaciód’en rafel roig.

Jovenets: Han vestit de blaucel, ja van ser la revelació l’anypassat i aquest any ho han fet moltbé. en Pep Biel Mas s’afegeix a laplantilla del sant Joan C.e. Cadet(Joan roig, Biel Matas, PereFlorit, Daniel león...) per partici-par un any més al torneig.

Drink Team: l’equip formatpels joves que participen en esDavallament i entrenats per enPep Mas. Han vestit de negre ihan creat molta expectació yespectacle, entre els seus jugadorshi havia els germans BauçàBauçà, germans Company roig,Pere Mestre, rafel Jaume, ToniJaume, arnau Gaià, arnau

ara que llegiu aquest arti-cle a principis de setem-bre segurament ja sabreu

quin equip ha guanyat el torneig,en la final que es va celebrar dia29 d’agost a sa plaça. Però comque al tancar aquesta edició enca-ra no s’havia jugat la fase final deltorneig per ara us mostrarem elsresultats de la fase de lligueta. enel proper article podreu llegir comha acabat finalment tot.

Qui ha participat?els equips que han participat

han estat:Magic: Campions habituals en

edicions passades. vestien decolor groc, part dels seus inte-grants juguen al Just-Just santJoan (Joan Mora, Toni Ferriol,Biel leon) i altres són jugadorsmolt carismàtics com en Jaumeramis, Tomeu verd, JoanFrancesc roig (socorrista a la pis-cina municipal aquest estiu) i elconegut petrer Toni Monroig.

Força Potenta: aquest anyhan anat de color blau cel, partdels seus jugadors estudien o tre-ballen a Barcelona a l’hivern(Germans Company, Biel JoanBauçà, Miquel soler...) o juga-

Torneig d’estiu 2011Fase de lligueta

GuilleM serra Bou

esports

28

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 28

Page 29: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

29

Com han anat els partits?Jornada 1Dilluns 16 de juliol Força Potenta 10 8:30 1 Amateurs

Jovenets 11 9:30 * 1 Fulls Timer’s*Resultat anul·lat per abandonament de Fulls Timer’s

Dimarts 17 de juliol Drink Team 0 8:30 5 BerrosMagic 10 9:30 2 La Joventut

Jornada 2Dimecres 18 de juliol Jovenets 9 8:30 2 Drink Team

Amateurs 0 9:30 15 BerrosDilluns 23 de juliol Magic 2 8:30 * 1 Fulls Timer’s

Força Potenta 8 9:30 1 La Joventut*Resultat anul·lat per abandonament de Fulls Timer’s

Jornada 3Dimarts 24 de juliol Amateurs 0 8:30 9 Jovenets

Magic 12 9:30 4 Drink TeamDimecres 25 de juliol Força Potenta 0 8:30 5 Berros

Fulls Timer’s 4 9:30 * 4 La Joventut*Resultat anul·lat per abandonament de Fulls Timer’s

Jornada 4Dilluns 30 de juliol Magic 7 8:30 1 Amateurs

Força Potenta 0 9:30 0 JovenetsDimarts 31 de juliol La Joventut 0 8:30 8 Berros

Drink Team descansaJornada 5Dimecres 1 d’agost Magic 5 8:30 2 Força Potenta

Amateurs descansaDilluns 6 d’agost Berros 4 8:30 1 Jovenets

Drink Team 3 9:30 1 La JoventutJornada 6Dimarts 7 d’agost Força Potenta descansa

Magic 2 9:30 4 BerrosDimecres 8 d’agost Jovenets 7 8:30 0 La Joventut

Drink Team 6 9:30 2 AmateursJornada 7Dilluns 13 d’agost Berros descansa

Drink Team 2 9:30 3 Força PotentaDimarts 14 d’agost Jovenets 3 8:30 7 Magic

Amateurs 2 9:30 5 La Joventut

Com ha acabat la classificació?Equip Punts Partits Partits Partits Partits Gols a Gols a Golaveratge

jugats guanyats empatats perduts favor contra

Berros 18 6 6 0 0 41 3 38Magic 12 6 5 0 1 43 16 27Jovenets 10 6 3 1 2 29 13 16Força Potenta 10 6 3 1 2 23 14 9Drink Team 6 6 2 0 4 17 32 -15La Joventut 3 6 1 0 5 9 38 -29Amateurs 0 6 0 0 6 6 52 -46Fulls Timer’s * 1 3 0 1 2 6 17 -11*Classificació en el moment de retirada. Fulls Timer’s darrers per retirada.

Qui han estat el Pichichi i el Zamora de la fase de lligueta?

Pichichi Jugador Equip Gols Gols per partitPep Biel Mas Jovenets 15 7Toni Ferriol Magic 14 7Arnau Mates Mayol Drink Team 10 7Joan Mora Magic 10 7Mateu Simo Berros 9 7Rafel Roig Berros 9 7

Zamora* Jugador Equip Gols rebuts Gols per partitTomeu Karmany Berros 3 0,43Martí Bauzá Jaume Amateurs 52 7,43

* Són els únics porters que han disputat tots els partits

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 29

Page 30: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

Vivac a sa Talaia d’AlcúdiaF. Xavier MoraTiNos

igual que l’any passat, enguany hem repetit l’experiència del darrer estiu: anar d’excursió partintl’horabaixa, dormir a dalt d’una muntanya a la fresca i al ras, i tornar cap a cases abans de què lacalor torni a ser massa forta. És el que en diuen un vivaC.

Guiats pel nostre amic i experimentat excursionista Bernadí Company, vàrem partir de l’ermitad’alcúdia devers les 19 h. i encara varem tenir temps de suar de valent, pujant a l’atalaia; unavegada a dalt, l’aire més fresc, juntament amb l’inabastable panoràmica que ofereix la muntanya,fan que l’esforç realitzat es convertesqui en goig. el primer que fa cadascú és cercar un bon jaçper passar la nit, com si els nostres instints, de vegades amagats, ressorgissin del nostre interior idonassin prioritat al que altre temps devia ser un dels detalls més importants per poder passar unanit tranquil·la. una vegada resolt aquest tema, era l’hora del sopar; primer cadascú ataca el seusarró, i s’acaba amb una bacanal de dolços i delicateses compartides. Després de la tertúlia queacompanya tot bon sopar, era l’hora de contemplar el cel estrellat, amb les llàgrimes de santllorenç presents, com cada any per aquestes dates. els intervals de niguls i la contaminació lumí-nica de la civilització propera no impediren veure una sèrie d’estels fugaços (no molts) travessantel cel en totes direccions. la nit va ser fresca i agradable, només alterada pel traç marcat damuntla pell de qualque formiga exploradora. la sortida de sol, pels qui es varen aixecar a contemplar-la, diuen que va ser guapa. una vegada berenats, varem partir altra vegada cap a l’ermita, poguentexperimentar la pujada de temperatura a mesura que anàvem baixant; sort que un bany refrescanta la platja de s’illot, just a baix de l’ermita, va acabar d’arrodonir aquesta excursió.

excursions

més fotos a melisucre.cat

30

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 30

Page 31: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

siderava un escalador medio cre...deixant quasi com a anecdòtic quehavia pujat tantes muntanyes demés de 3.000 i 4.000 m que ni tansols se’n recorda...

És tota una filosofia de mun -tanya feta persona. la llei de lamuntanya que no perdona mai,l’ha fet més muntanyenc, com enshi faria a tots els que convivíssim

tota una vida, com ho ha fet ell, enun medi dur on la infinita inferio -ritat de l’home ni es qüestiona.D’aquí la humiltat extrema. Norecord cap gran muntanyenc queno tengués un respecte extrem perla munta nya.

avui, guiat en part per la sevamanera d’entendre la muntanya,pens que el muntanyenc no sols ésaquell que va a la muntanya i lapuja per una ruta de roca, neu ogel, és per damunt de tot aquellque dansa amb l’entorn, aquellque experimenta la concentracióen un punt, és aquell que la cuida,aquell que s’hi sent a gust, aquellque la frega suaument, aquell quel’estima, aquell que se n’enamoramés i més cada dia que passa,aquell que fa de la muntanya i delseu propi cos un únic element,aquell que es fon amb ella fins atocar l’infinit.

ens comenta que per obrir-los hivan haver d’anar moltes vega des ique a un d’ells no hi ha tornatperquè les pedres que queien desde dalt eren grosses com un moix.

Comenta que va ser un delsfundadors del grup de rescat demunta nya a Mallorca (de la Fede -ració Balear de Muntanya), i comalguna vegada el rescat no era un

rescat, sinó una recuperació delcos d’algun muntanyenc. Fins queels bombers del Consell insularpassaren a fer aquesta tasca.

saber que ell hi era, quan no hihavia ningú o quasi ningú a lamuntanya, a mi personalmentcom a escalador i sobretot com asantjoaner, em fa sentir un pocmés orgullós de les meves arrels.saber que tenim a casa un delsgrans pioners de la muntanya a lesilles, a mi personalment em fapensar si no hem anat pel camíequivocat quan els reconeixe-ments socials els ob tenen avui endia gent sense escrúpols en lloc debones persones que un dia vanobrir camí on no hi havia res, comcrec que és en Ber nardí. a man-era d’exemple de la seva granhumilitat, a la primera entrevistaque vam tenir amb ell, el que mésem va recalcar era que ell es con-

la meva curiositat per saberqui era en Bernardí Com -pany comença quan un

instructor que vaig tenir a un curs(en Miquel riera) ens comentaque en Bernardí no era un perso -natge de muntanya que passaria ala història per ser un dels millorsescaladors, ni un dels millors as -censionistes de muntanyes, ni perser el més tècnic, ni el més arris -cat, però que segurament sí pas-saria a la història col·lectiva delsmunta nyencs per ser un dels mésestimats, un dels que sempre esta-va darrera (té una espècie de fòbiaal protagonisme, digna de desta -car), qualsevol iniciativa per aju-dar, per arromangar-se les màni -gues i po sar-se a fer feina.

Per ser un dels pioners de lamuntanya a Mallorca, per haverfet la segona expedició mallor - quina a l’aneto, la primera al’elbrus. en una conversa enscomenta que quasi amb totalseguretat deu ser el que més infor-mació de muntanya té de totMallorca sobre les Dolomites(alps italians), les muntanyes queell més ha estimat i on, enscomenta, se sent com a casa i finsi tot ha arribat a fer-se pròpia lapsicologia de la gent que viu allà,gent que passà a ser italiana fasols setanta anys (abans perta -nyien a l’imperi austrohonga rès;amb tota la conflictivitat emo-cional que comporta ser de lesDolomites, quan te demanen si etsitalià... què respons?).

Xerrant amb en Bernardí, ellcomenta com qui no vol la cosaque va ser el primer, junt amb unsamics, a obrir tres dels torrentsesportius a Mallorca, amb tota laincertesa i la por que allò vol dir.

Reflexions quatregrapils

QuaTre GraPes

esports

31

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 31

Page 32: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

32

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 32

Page 33: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

Horitzontals: 1. L’habitatge dels monarques.Te el domini sobre els carrers de Sant Joan per lesfestes. 2. Quatre anys. Dos bastons girats diuenque sı. 3. Espectacles de titelles que solen agradara na Teresa. Incorrecte. 4. Ironicament, sol sortir atots els Mots Enquadrats. El casal d’un mansoi.5. La part de dalt de la roba. Es tan sols la punta del’iceberg. Un dels cinc sentits. 6. A l’annera li agra-da la cena. Faci el niu amb dos bastons. S’entreveul’or. Se’n veu la resta. 7. Sol anar en carro. Aquellahemorragia que no es veu. 8. Dona la nota. Per ones buida el pap. Diu que Deu no existeix. Sentirels nostres avantpassats de Rio. 9. Deficiencia san-guınia. Faci soroll amb la gola. 10. Que li agradenles rates i la terra remoguda. L’arxienemic dels po-llastres. El doble d’una essa, o la meitat d’aquesta.11. Entre les seves pors hi ha les mortes. Un delsset dimonis de Sant Joan. 12. Afeccio causada pelsfongs. Molestia bucal. 13. Quin mal que fan elsocells! La part que pertoca a na Rocıa. Menys queel trot.

Verticals: 1. Es capac d’obrir-lo. Reflexionard’acord amb la rao. Estim la meva extremitat su-perior abans del migdia. 2. Peces de tunning quesolen costar uns bons calerons. Nat a un lloc con-cret. 3. Instrument de la imatge. El renou quefa el fuet. 4. Amb un accent diferent, pot ser el

lloc o el gentilici. Es curt de memoria. 5. ...!, pus.Croissant. Que deixa passar molt l’aire, o una lletraplena d’ira, o una interjeccio rosa. 6. Natural delIemen. Gran burges. 7. Canvia cada vint-i-quatrehores. Institut Nacional d’Estadıstica. A dalt detot de l’escala. Conjuncio. 8. Personalitats. Articleantic. 9. Exces de pes. Pinta. Que te funcionalitat.10. Lluna plena. Relatiu o pertanyent a l’icor. Peixamb tendencia al hip-hop. 11. El peluix d’un nindespectiu. Llinatge, saga familiar. 12. Part d’unisobar. Paradisos dels polıtics corruptes. Acaba-rem amb la mes alta.

Solucio al numero 35:

A P O S T A R B O C SR E I I T A C A A AS U R A R E M S O R TE A M A R P A R A UN A N A R A O R M RA L D I A R R E A AL L A O R T T R O T

A R R A S I A N U SP U R C A S T R A SA S E U N T A R MR G E N E A L O G I AA L L D F A P A R TR E A L A R R A I M A

Tambe podeu resoldre aquest enquadrat a:

melisucre.cat/?p=936

passatempsMots enquadrats núm. 36

arNau MoraTiNos i BorDoY

33

mel i sucre

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 33

Page 34: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

m CUINA D’AQUÍ I D’ALLÀmPatxaran (licor d’aranyons)

saCraMeNT Ferrer

el patxaran és una beguda originària deNavarra, encara que s’elabora a molts llocs

del País Basc. un bon patxaran té un color verme-llós intens, un color marró indica que ja és vell.Per tant, es consumeix quan és jove, no milloraamb l’edat com altres licors. a Navarra hi ha unConsell regulador d’aquest licor, que s’encarregade controlar l’elaboració del patxaran a les empre-ses adscrites a la Denominació d’origen. Però,com passa a Mallorca amb les herbes dolces, hi hamoltes famílies a Navarra que preparen el seupropi patxaran.

Ingredients

- 500 g d’aranyons (Prunus spinosa)- 7 grans de cafè- 2.500 cc d’anís del Mono

Preparació

- recol·lectar els aranyons els darrers dies de l’es-

tiu o a principis de tardor. Han de ser madurs, peròforts i a la seva pell no ha de quedar res verd.- Quan recollim els aranyons procurar agafar-lossense la coeta, d’aquesta manera ens evitaremmolta feina.- Netejar-los amb aigua clara, llevar les fulles,treure les coetes que hagin pogut quedar i retirarels aranyons que suren.- Dins un recipient de boca ampla, on volem dei-xar macerar la preparació, introduir els aranyons iels grans de cafè.- abocar-hi l’anís i tapar amb un tap de suro.- Col·locar dins el rebost, a un lloc fresc i obscur.- remenar el recipient de tant en tant perquè elsaromes i el color es reparteixin uniformement. - Deixar reposar de set a nou mesos.- Passat aquest temps colar el patxaran amb uncolador fi amb un drap a damunt per evitar impu-reses.- abocar dins botelles de vidre i tapar bé.- Guardar-ne una botella a la gelera ja que per ser-vir-lo és molt més bo ben fresc.

34

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 34

Page 35: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012

mel i sucre

35

agenda

Horaris de bus

sant Joan - PalmaDilluns a divendres: 06.45

Palma - sant JoanDilluns a divendres: 19.15

Horaris de tren

(en negreta, trens combinatsamb autocar; entre parèntesis,hora de partida de l’autocar desde sant Joan; l’autocar va asineu, on el tren passa en direc-ció Palma a .40)

sineu - PalmaDies feiners: 6.40, 7.40, 8.40(8.20), 9.40, 10.40 (10.20),11.40, 12.40, 13.40, 14.40(14.20), 15.40, 16.40, 17.40(17.20), 18.40, 19.40 (19.20),20.40, 21.40, 22.40.Dissabtes, diumenges i festi-us: 6.41, 7.41, 8.41 (8.20),9.41, 10.41, 11.41, 12.41,13.41, 14.41, 15.41 (15.20),16.41, 17.41, 18.41, 19.41,20.41 (20.20), 21.41, 22.41.

Palma - sineuDies feiners: 6.15, 7.15, 8.15,9.15, 10.15, 11.15, 12.15,13.15, 14.15, 15.15, 16.15,17.15, 18.15, 19.15, 20.15,21.15, 22.15.Dissabtes, diumenges i festius:6.10, 7.10, 8.10, 9.10, 10.10,11.10, 12.10, 13.10, 14.10,15.10, 16.10, 17.10, 18.10,19.10, 20.10, 21.10, 22.10.

sineu - ManacorDies feiners: 6.59, 7.59, 8.59,9.59, 10.59, 11.59, 12.59,13.59, 14.59, 15.59, 16.59,17.59, 18.59, 19.59, 20.59,21.59, 22.59.Dissabtes, diumenges i festi-us: 7.00, 8.00, 9.00, 10.00,11.00, 12.00, 13.00, 14.00,15.00, 16.00, 17.00, 18.00,19.00, 20.00, 21.00, 22.00,23.03.

Assistència mèdica

Centre sanitariCita prèvia:

902 079 079 - 971 437 079dilluns horabaixes

de dimarts a divendres8:00 h a 13:00 h

resta d’hores i de diesPaC de vilafranca

Apotecaria

de 9:30 h a 13:30 hde 17:00 h a 20:00 h

diumengesdia 2 de set. sant Joandia 9 vilafrancadia 16 arianydia 23 Montuïridia 30 Petradia 7 d’oct. Porreres

el sol

surt es pon

1 setembre 07.16 20.20

15 07.29 19.57

30 07.43 19.33

15 octubre 07.58 19.09

Telèfons d’interèsTelèfon d’emergència 112Bombers 085 / 971 550 080urgències uvi 061PaC (vilafranca) 971 560 750Centre sanitari 971 526 508apotecaria 971 526 252Policia local 630 983 592Guàrdia Civil 971 560 027Policia Nacional 091ajuntament 971 526 003Gesa 971 554 111Centre meteor. 971 264 610oCB 971 723 299

Dies assenyalats

setembre: Mare de Déu de setembre o dels Missatges(8), sant Mateu (21), sant Cosme i sant Damià (26),sant Miquel, sant rafel i sant Gabriel (29).

El mes

“lluna amb rotlo senyal d’aigo”. vejam si aquest mes escompleix la dita i cau qualque gota. si voleu, és tempsd’espolsar les garroves i els més endarrerits encara ten-dreu temps de tomar les darreres ametles. Podeu collirtotes les figues que encara queden, és la plena; tambépodeu fer-ho amb les prunes, pomes i figues de moro.sant Mateu (21) sol ser bon dia per començar la verema,de tota manera convé esperar que sigui quart creixent. Ésbon temps per començar a passar l’arada, per sembrarcols (pel ple i pel minvant), faves (pel ple). i si començaa fer trons i llamps i alguna tempesta serem a punt pergaudir de la llampuga amb pebres.

(Notes preses del Pronòstic 2000, de La terra i el temps d’a. Gi nard ia. ramis, a més d’al tres informacions orals.)

Ajuntament

De dilluns a di ven dres: de 8 h a 14 h

Biblioteca

De dilluns a divendres: de les 17h a les 23h

Dissabtes: de 10h a 12:30h

Casa del pare Ginard

Dilluns, dimecres i divendres: de 10 h a 14 h Dimarts i dijous: de 10 h a 14 h i de 16 h a 20 h

Efemèrides

Setembre de 1992•  els santjoaners antoniKarmany i Pep Gayà “solan -der” varen fer bons resultatsen les seves categories. enKarmany era subcampióbalear en muntanya per aveterans i en solander, sub-campió d’espanya en pista.•  un llamp pegà a la casad’en Joan Fiol “Fosser” alcarrer de Fra lluís Jaume, liforadà la teulada i li provocàmolts de desperfectes almobiliari domèstic.•  Tot i la prohibició, algunseixelebrats cremaven rostolldins el setembre. una de lescremes es descontrolà i cre -mà algunes hectàrees del plade ses veles.Setembre de 2002•  Començaren les obresd’ampliació de l’escola desant Joan. amb el desdobla-ment i l’oferta d’infantil,l’espai havia quedat curt (toti la desaparició de sisè i setè)i es va projectar un edificiamb aules per a educacióinfantil i un poliesportiu.•  al solar que quedava buitentre l’escola i el poliespor-tiu es va començar la cons-trucció d’una pista de tennis.• va aparèixer una inscripciósatànica a la paret del polies-portiu.

la lluna

31 agost plena8 setembre quart minvant16 nova22 quart creixent30 plena8 octubre quart minvant

mel386_mis298 27/08/12 10:51 Page 35

Page 36: Mel i Sucre. Num. 386 agost de 2012