les santes 2013

84
WWW.LESSANTES.CAT

Upload: les-santes-2013

Post on 10-Mar-2016

242 views

Category:

Documents


1 download

DESCRIPTION

Programa d'actes de Les Santes, Festa Major de Mataró

TRANSCRIPT

Page 1: Les Santes 2013

W W W.LESSANTES.CAT

Page 2: Les Santes 2013
Page 3: Les Santes 2013

índexPresentació de l’alcalde 5

Escrit de la comissió 7

El cartell 8

Aniversaris 10

Exposicions 12

Portal

Divendres 19 14

Dissabte 20 17

Diumenge 21 20

Dilluns 22 23

Dimarts 23 23

Dimecres 24 24

Crida

Dijous 25 26

Divendres 26 33

Diada

Dissabte 27 38

Diumenge 28 46

Epíleg

Dilluns 29 52

Plànol 56

Programa resumit 58

La Botiga 60

Les Santes Familiars 62

Les Santes esportives 65

Notes / Informacions 73

Perillós anar amb cotxet

Protegiu-vos del foc i la pirotècnia

Espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda

En directe per m1tv i lessantes.cat

Servei de bar

No porteu vidre. És perillós

Espai per guardar-hi cotxets

Page 4: Les Santes 2013

4

I

Page 5: Les Santes 2013

5

I

Les Santes, signe d’identitat

Un xiulet trenca la vetlla. L’espetec desperta la nit. Mataró ja no pot dormir. Avui no.

Enfollits prenem la Riera, comptem fins a quinze, i amunt i enlaire. Retem honor a tan noble cavaller. És el nostre símbol, senya i guàrdia. És això el que ens manté ferms. Mataró té una família honorable que ens uneix i no ens separa.

Aquesta és la força de Les Santes, que són meves, teves i seves. I així les hem pensat. Una comissió d’homes i dones, veïns i veïnes compromesos amb la seva ciutat han treballat de valent per oferir-nos el programa que avui teniu a les mans. Aquestes quatre humils ratlles volen reconèixer aquest magnífic esforç.

I no és qualsevol cosa. Les Santes mereixen negreta, majúscules i cos. Comencem amb l’explosiva Nit Boja, que algun ensurt ja ens ha portat. Compte amb les empentes, que amb la festa no s’hi juga. No perdem les tradicions que mantenen el nostre poble. A elles els devem qui som i sense elles esdevindríem orfes.

I en acabat ballarem la dansa de la pluja, enguany al Nou Parc Central. A partir de l’endemà la ciutat s’omple d’actes de petit format, que són vells en el calendari i que massa gent no ha trobat. Jo us animo a fer fortuna i descobrir nous escenaris que de ben segur seran del vostre grat.

Estimats ciutadans, des d’aquest escrit provo de dir-vos que la festa ha de continuar. No és un dispendi superflu, és una qüestió d’identitat. Les Santes són la nostra bandera, que ningú pot fer abaixar. En elles rau la voluntat d’un poble. En això tot el consistori hi està abocat.

I és que en la unió hi ha la força i així ho hem pogut demostrar. I sobretot, mataronins i mataronines, no tingueu cap dubte que treballem honestament per fer d’aquesta ciutat el millor lloc on viure. Mentrestant...

GLÒRIA A LES SANTES!

Page 6: Les Santes 2013

6

I

Page 7: Les Santes 2013

7

I

Fem SantesPotenciar i millorar la nostra Festa Major ha estat l’objectiu de les dife-rents comissions de treball que s’han anat constituint al llarg dels anys d’ençà de la recuperació de la democràcia. Aquestes comissions han donat resposta a les iniciatives i propostes sorgides de la voluntat popular, amb un clar esperit integrador, participatiu i que ha anat valorant molts actius de la ciutat que es podien afegir a la festa.

Aquesta voluntat de canvi que va néixer als anys setanta amb el moviment popular “Les Santes: Fem-ne Festa Major” sortosament avui encara es manté viva, i és el que fa possible que un any més la ciutat es disposi a celebrar-ho.

En aquell temps la necessitat de canviar de model era evident: calia orga-nitzar una Festa Major més potent i participativa oberta a tota la ciutat, amb propostes innovadores amb capacitat de seduir i que evitessin que, com era habitual, es produís l’èxode d’una part de la ciutadania en comen-çar la festa per la manca d’una oferta d’actes que, tret de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch del dia 27 de juliol, la processó amb les relíquies de les patrones i el tradicional Castell de focs, era pràcticament inexistent.

Els mataronins hi trobaven a faltar actes populars i atractius en els quals es poguessin sentir identificats i on trobessin el seu espai. Era important tenir la màxima col·laboració de la ciutadania, de les entitats, des del món de l’es-

port fins al de la cultura, passant pel de les tradicions populars, que amb els anys s’han aconseguit recuperar. Això avui és una realitat.

Les Santes 2013 continuen en aquesta línia que a cada edició s’hi sumin noves aportacions, com es va fer l’any passat amb la Pro-

clama de la Festa Major, i aquest amb la programació musical, que ha aconseguit ampliar l’oferta gràcies al treball conjunt de l’Ajun-tament i de promotors privats que, en un moment econòmicament

complicat com el que ens toca viure, no han dubtat a col·laborar per millorar-la sense cap cost addicional. També hi ha més activitats

infantils, així com canvis d’ubicació d’alguns espais de la festa.

El programa d’enguany conserva, millora i aporta noves propostes gràcies al treball d’equip de les diferents comissions que s’identifiquen amb el projecte i que són conscients de la importància que té per a la ciutadania la seva Festa Major. I encara queda camí per recórrer, perquè la festa de la ciutat està oberta a tothom que ho vulgui i que tingui alguna cosa a aportar-hi.

COMISSIÓ DE L A FESTA M AJOR 2013

Page 8: Les Santes 2013

8

I

El cartellL’autor del cartell és l’escultor i forjador Pol Codina Font (Mataró, 1983).Al cartell hi ha representades les comparses mataronines i la gent que viu, se-gueix i fa possible la festa. Ha treballat cada figura modelant aram tot donant-li les formes de les comparses mataronines: la Família Robafaves, els Nans, l’Àli-ga, el Drac, el Dragalió, la Momerota, la Momeroteta i les Diablesses. També hi ha afegit la Colla Castellera Capgrossos de Mataró i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. Al cartell hi són presents colors vius que s’associen a l’alegria i la màgia de la festa, la multitud, el volum i el moviment característics de la Festa Major de Mataró. I una lletra acolorida, la T de Les Santes, que evoca els orígens cristians de la celebració i la bandera de la ciutat.

L’original i tot el procés de creació del cartell es podrà veure a l’exposició Santes en relleu a Can Palauet del 17 al 29 de juliol.Dissabte 20 i diumenge 21 l’artista farà visites comentades a l’exposició a les 11 h, i signarà cartells de 18 a 21 h.

Captura el cartell de la portada del programa amb el mòbil a través de l’aplicació gratuïta Layar i veuràs com es va fer!

Page 9: Les Santes 2013

9

I

Page 10: Les Santes 2013

10

I

25 anys de Requisits de Festa Major

L’any 1985 va sorgir la idea per part dels ciutadans que eren membres de la Comissió de la Festa Major de fer un acte diferent, especial, que esde-vingués un punt de trobada tranquil, on prendre una copa de cava en una de les tauletes guarnides expressament. Així va néixer l’acte Requisits de Festa Major, que consistia, però, en la representació d’una peça de teatre cabaret a la plaça de les Figue-retes. L’acte tingué molt èxit, i el 1988 es convertí en un ball a la plaça de l’Ajuntament, ambientat com els balls d’envelat, amb els balls de saló de sempre.

El repertori s’ha pactat sempre entre l’orquestra i la Comissió, i inclou el ball de rams, el ball del fanalet i el ball de l’escombra. Des de sempre s’edita un carnet de ball, i des del 1992 l’orquestra de Requisits ha estat La Principal de la Bisbal. El 1995 la mateixa Comissió va voler que Les Santes tingués el seu propi beuratge, i després de moltes provatures va sorgir una beguda “ni dolça ni seca, ni forta ni fluixa, ni laica ni santa”, com es

descrivia al programa. Es va presentar en un acte propi a la plaça Gran, on se’n va re-velar el nom: Juliana. Es va decidir que només se serviria durant els Requisits de Festa Major, i així ha estat fins ara. Tots aquests són els ingredients d’un acte emblemàtic de la nostra festa, que enguany canvia d’ubicació: després de molts anys a la plaça de l’Ajuntament, i des del 2008 a la plaça de Santa Anna, ara passa al Parc Central.El nom de l’acte ja en defineix les intencions. La segona accepció del diccionari diu que requisit és un plat delicat o exquisit que es fa a un convidat. El 28 a la nit,

com aquests darrers 25 anys, deixeu-vos endur per l’encant d’aquest oferiment.

Alguns aniversaris...

Page 11: Les Santes 2013

11

I

125 anys de la primera referència escrita del nom Robafaves

Els nostres gegants són centenaris: trobem referències documentals als gegants de Mataró ja a final del segle XVII. No és fins al 1888, però, que veiem citat el nom de Robafaves, en una crònica sobre diversos aspectes de la Festa Major d’aquell any, publicada el 5 d’agost a La Voz del Litoral. S’hi explicita que Roba fabes és com s’anomena el gegant masculí, i s’hi descriu de manera irònica la indumentària i aspecte general dels gegants.

L’origen del nom Robafaves és incert, però hi ha una llegenda que ho explica i que ha anat passant de generació en generació. Està reco-llida per primer cop al llibre Gegants, nans i altres entremesos de Joan Amades, i narra

com els geganters de Mataró, tornant d’Argentona, van passar per un camp de faves, en van agafar unes quantes i les van amagar sota la capa del gegant. En arribar a Mataró es van trobar mainada que els va demanar que fessin ballar els gegants. S’hi van negar per por de ser descoberts, però una autoritat local els hi va obligar. Quan el gegant va començar a giravoltar, les faves amagades van sortir volant de sota la capa i es va descobrir la malifeta. Des de llavors que Robafaves és el nom del gegant de Mataró.

El nan Biada compleix 15 anysLa comparsa dels Nans és centenària, i al llarg del temps les figures han anat creixent, transfor-mant-se o desapareixent. Hi ha un dels nans, però, que és ben jovenet: en Biada, que compleix 15 anys. Va ser un obsequi del setmanari Capgròs a la ciutat per Les Santes del 1998, l’any en què es commemo-rava el 150è aniversari del primer ferrocarril de la península, que va fer el trajecte Barcelona-Mataró, i de la mort del seu promotor, Miquel Biada. El nan va ser creat per l’escultor Sergio Laniado. Sobre el cap hi porta la locomotora i tres vagons del popular ferrocarril de Mataró. Des de llavors forma part de la Colla de Gegants i Nans de la Ciutat, i juntament amb en Jonàs i en Mataties, també nou-vinguts a la colla des del 1992, tenen un ball propi per a les dormides, la “Rumbeta dels Nans Nous”.

Page 12: Les Santes 2013

12

IExposicions de Les Santes

Les Santes en relleu. El procés del cartell de Pol CodinaCan Palauet - La Botiga de Les Santes (c. d’en Palau, 32)

Inauguració dimecres 17 de juliol, a les 20 hFins al 29 de juliol. Fins al diumenge 21, obert de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 21 h. De dilluns 22 a dilluns 29, obert de 18 a 21 h.Exposició amb el cartell original i fotografies i vídeos que mostren tot el procés de creació: dibuixos preparatoris, esbossos, treball amb l’aram, cisellat, ensamblatge de peces, composició, pintura...Pol Codina farà visites comentades a l’exposició dissabte 20 i diumenge 21 a les 11 h.

Família Robafaves i Nans de MataróSala d’exposicions de la Presó (la Riera, 117)

Fins al 28 de juliol De dijous a dissabte de 18.30 a 20.30 h. Diumenges i festius d’11.30 a 13.30 h Exposició de dibuixos de l’artista mataronina NeferOrganitza: Associació Sant Lluc per l’Art Mataró

Goigs de MataróMuseu Arxiu de Santa Maria (c. de la Beata Maria, 3)

Del 17 al 26 de juliol, de 18 a 20 hMostra de la col·lecció de goigs del fons del Museu Arxiu, dedicats a lloar la Mare de Déu, el Crist i els sants en el marc geogràfic de Mataró i el seu entorn, amb un apartat especial per als goigs de les santes Juliana i Semproniana. Els goigs són un fenomen de segles, amalgama de religiositat popular, síntesi artística, pervivència de la llengua, tradició i col·leccionisme.Organitza: Museu Arxiu de Santa Maria

3r Concurs Fotogràfic Popular de Santes 2013Fins al 28 d’agost / Espai Capgròs (c. de Sant Benet, 16-18)

Feiners de 9.30 a 13.30 h i de 16 a 19 h. Tancat del 27 de juliol al 25 d’agost Exposició de les 14 fotografies finalistes del concurs que ha organitzat el setmanari Capgròs entre els seus lectors. Les fotografies tenen com a protagonistes en Biada i els Nans, ja que enguany és el quinzè aniversari del nan Biada.Organitza: Capgròs Comunicació S.L. Patrocina: Expert – Castany Fo

to: J

an

usz

Szp

ako

wsk

i

Page 13: Les Santes 2013

13

I

Imatges íntimes. Glòria a les SantesRamon Manent

El fotògraf Ramon Manent ha volgut fer visible la festa per dins, mostrant el que no es veu dels preparatius i celebració dels actes. Sense aquestes hores de feina i implicació de moltes persones, la festa no seria possible tal com és. Aquestes imatges impreses en grans lones seran el teló de fons de l’exposició, on també hi haurà pantalles que mostraran centenars de fotografies de Les Santes del 2012, així com un gran mosaic. El mateix autor farà visites comentades a l’exposició els divendres i dissabtes de 18 a 20 h.

Ateneu Fundació Iluro (la Riera, 92)

Fins al 28 de juliol. De dimarts a dissabte, de 17.30 a 20.30 h. Diumenges i festius, d’11.30 a 13.30 h i de 18.30 a 20.30 h

Foto

: Ra

mo

n M

an

en

t

Page 14: Les Santes 2013

14

I

Les campanes i el consistori es fan sentir per anunciar que la Festa s’acosta. Castells més alts que mai, els primers concerts i molta activitat per als petits de la família. No hi faltaran les cercaviles dels gegants de tot Mataró i les havaneres vora el mar. Comença la festa!

Portal

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

Page 15: Les Santes 2013

15

I

19divendresL’Estrena A les 6 de la tarda / Saló de Sessions de l’Ajuntament

Acte institucional de Les SantesLa Festa s’estrenarà protocol·làriament amb la conferència “La música tradicional a Les Santes”, a càrrec de Xavier Orriols. Per finalitzar l’acte, l’alcalde encarregarà a l’Herald que estengui per la ciutat la Proclama de la Festa Major.

Tot seguit / Des de l’Ajuntament

Proclama de la Festa MajorL’Herald, acompanyat de les Trampes i els Flabiolaires, recorrerà els carrers del centre històric de Mataró fent parada a quatre

places per proclamar que ja arriba la Festa Major: la plaça del Forn del Vidre, la plaça dels Bous, la plaça de les Tereses i la plaça de Santa Anna.

A 2/4 de 8 de la tarda / Des del campanar de Santa Maria

Toc de novenaDes d’avui, i durant nou dies seguits a la mateixa hora, les campanes de Santa Maria invoquen la protecció de les santes patrones i recorden a la ciutat la proximitat de la festivitat.

d

iven

dre

s 1

9

Page 16: Les Santes 2013

16

IA partir de les 8 de la tarda / Carrer de Sant Pere Més Alt

2a Setmana Fotogràfica Les Santes

L’Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró agafa el re-lleu de les activitats que organitzaven per la Festa Major les as-

sociacions Dimarts del Llimoner i Sant Lluc per l’Art, i durant tot el cap de setmana oferirà una mostra fotogràfica i diverses activitats culturals al carrer. A les 8 es farà la inauguració de l’exposició, que es podrà visitar fins diumenge. Tant la temàtica de l’exposició com les activitats programades se centraran en l’autoretrat.Podeu trobar la programació detallada de les activitats al web www.afpm.cat.Organitza: Associació de Fotògrafs Professionals de Mataró Col·labora: Ajuntament de Mataró

A partir de les 8 de la tarda / Tecnocampusconcert

UnisantesLa comunitat universitària del Tecnocam-pus se suma a la celebració d’actes per escalfar la festa mataronina i organitza una marató musical. Grups de joves que s’inicien en la música, altres ja amb ba-gatge musical, discjòqueis professionals i alumnes de la universitat amenitzaran el vespre i tota la nit per acabar a la platja a rebre el nou dia.Tota la informació de les actuacions musicals la trobareu a l’adreça www.tecnocampus.cat/unisantesOrganitzen: Universitat d’Estiu i Associació d’Estudiants del Tecnocampus

A les 9 del vespre / Plaça de Santa Anna

Assaig extra-ordinari dels Capgrossos de Mataró

Després de mesos d’esforços s’apropa la gran jornada castellera i els amfitrions volen oferir la seva millor actuació. L’assaig a plaça és fonamental per construir i fer créixer les bones vibracions de cara a la Diada. Organitza: Colla Castellera Capgrossos de Mataró

A 2/4 d’11 de la nit / Plaça de Santa Annaconcert

Aviadors Anglesos + The Fool MonkeysDesprés dels nervis i concentració de l’assaig per a la Diada de les Santes, la colla ha orga-nitzat aquest concert amb el grup mataroní Aviadors Anglesos, que versionarà grans noms del rock com Tom Waits o Frank Zappa. A continuació el col·lectiu de punxadiscos universitaris The Fool Monkeys amenitzarà la nit amb un gran ventall d’estils musicals.Organitza: Colla Castellera Capgrossos de MataróCol·labora: Ajuntament de Mataró

div

end

res

19

Page 17: Les Santes 2013

17

I

A les 6 de la tarda / Espai Firal del Nou Parc Central

Activitats familiars

Durant una hora el grup de pallassos Mabsutins alegrarà els petits amb l’espectacle El nas arrelat, ple de bromes i números de circ. La Funda-ció Maresme també ofereix tallers i activitats adreçades a tota la família en què participaran activament persones ateses per l’entitat, totes amb discapacitat intel·lectual. Totes les activi-tats tenen com a protagonista en Santi, la icona de l’entitat, i que simbolitza la il·lusió i l’esforç del col·lectiu, en el seu dia a dia i també en projectes com aquest. Podràs fer la teva contribució a la Fundació comprant productes, menjar i beguda, participant a la rifa o bé fent una aportació volun-tària. Cada gest compta!

Dissantes

20dissabte

A 2/4 de 7 de la tarda / Des de diversos indrets

De toc a tocDiversos grups de percussió se sumen a la iniciativa de Dissantes i recorreran els carrers de la ciutat per animar la gent a seguir-los i trobar-se tots al Nou Parc Central, on hi haurà una gran batucada. Els Bombulòdrum sortiran de davant l’Ajuntament, Luta Sem Pausa del pas-seig de Carles Padrós amb el carrer de Magí Raventós, Tribukada del carrer de Marià Ribas amb el carrer de Salvador Cruixent i Boetukada des de la plaça d’Occitània.

d

issa

bte

20

Page 18: Les Santes 2013

18

I

A les 8 de la tarda / Espai Firal del Nou Parc Central

FlashmobTots junts gravarem la flashmob que hem preparat especialment per a l’ocasió. El grup D’Callaos ha compost conjuntament amb la Fundació Maresme la cançó “Jo sóc com tu”. Participa i aprèn una coreografia molt senzilla que ballarem comunitària-ment. Si vols practicar abans visita el web www.ensanti.cat, i si no vine directament i afegeix-te a l’assaig. Participa-hi!

A 2/4 d’11 de la nit / Parc CentralConcert Dissantes

Momen + D’Callaos + Bongo BotrakoLa Fundació Maresme vol participar acti-vament a la Festa Major i ha programat la nit musical d’aquest dissabte dins el seu projecte Dissantes. Obrirà el concert el grup maresmenc Momen y la Banda Tarumba, un conjunt de rumba urbana i flamenc les lletres del qual parlen de la realitat del car-rer i d’històries quotidianes. Cap a mitjanit serà el torn de D’Callaos, format per músics procedents del pop, el rock, el jazz, el punk i la música llatina, influenciat per tots aquests estils però especialment pel flamenc. El grup s’ha implicat en aquest projecte compromès amb la integració de les persones amb discapacitat i oferirà una gran sorpresa musical durant l’actuació. Bongo Botrako és

una jove formació que desprèn alegria i energia, amb un directe contundent i una mescla d’estils musicals que abasta la rumba, el reggae, l’ska i el punk, amb lletres que reflexionen sobre temes socials i sentiments entre persones i pobles. La nit acabarà amb sessió de discjòquei.www.momenylabanda-tarumba.es www.decallaos.comwww.bongobotrako.comwww.fundmaresme.comOrganitzen: Fundació El Maresme i Ajuntament de Mataró

dis

sab

te 2

0

Page 19: Les Santes 2013

19

I

A les 9 del vespre / Basílica de Santa Mariaconcert d’orgue

Raúl PrietoEl concert d’orgue especial dins la programa-ció de Les Santes arriba a la 10a edició. Al llarg d’aquests anys s’ha anat consolidant i ha esdevingut cada cop més espectacular. La interpretació de Raúl Prieto també es podrà seguir a través d’una pantalla gegant a dins mateix de la basílica. Una il·luminació especial de l’orgue més gran de Catalunya ajudarà a l’ambientació d’un concert únic, que alhora s’emmarca dins el II Festival Internacional d’Orgue Mataró-Barcelona Jaume Isern.www.mataro.cat/fiorgue

A les 9 del vespre / Teatre Monumental

teatre

La rateraLa Sala Cabanyes ha adaptat aquest clàssic dels misteris d’Agatha Christie una peça teatral que acaba de celebrar els 60 anys de representació ininterrompuda als teatres lon-dinencs i que ha arribat a les 25.000 funcions, una fita espectacular que posa de manifest el seu èxit de públic. Sota la direcció d’Enric Lucena i Toni Grané, amb una acurada esce-nografia que ens transporta a la meitat del segle passat i un treball esplèndid dels actors, el muntatge ofereix tots els ingredients per jugar amb l’espectador a suposar la identitat del culpable d’un assassinat.www.salacabanyes.catDurada aproximada: 1 h i 50’Preu: 10 euros anticipada / 12 euros taquillaOrganitza: Sala Cabanyes Col·labora: Ajuntament de Mataró

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

issa

bte

20

19

I

Page 20: Les Santes 2013

20

I

Amb els Castellers de Vilafranca, els Minyons de Terrassa i la Colla Castellera Capgrossos de Mataró. Aquesta serà sens dubte una diada castellera molt especial. Tres de les millors colles del país tenen el repte de demostrar per què són colles de gamma extra. Una cita imprescindible per veure i viure els millors castells. Tots a la plaça!

www.capgrossos.catwww.castellersdevilafranca.catwww.minyons.cat

A les 12 del migdia / Plaça de Santa Anna

Diada castellera

21 diumenge

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

20

I

Page 21: Les Santes 2013

21

I

A les 7 de la tarda / Plaça de Santa Annaconcert

La Coixinera + Els Catarres

Els Capgrossos s’involucren en la Festa Major més enllà de la seva actuació castellera: aquest any han organitzat una tarda musical per als mataronins i els forans que han vingut a la seva Diada. La mateixa plaça que els ha vist enlai-rar-se al matí serà ara la pista de ball per a l’actuació dels maresmencs La Coixinera, amb la seva combinació de música tradicional i ritmes actuals, i que presentarà de nou el seu disc Transformacions. A continuació actuaran Els Catarres, el grup de pop-folk català que sap com animar les nits d’estiu i que acaba de publicar un nou disc, Postals.www.coixinera.comwww.elscatarres.catOrganitza: Colla Castellera Capgrossos de Mataró Col·labora: Ajuntament de Mataró

A 2/4 de 8 de la tarda / Pati de les Caputxinesconcert

Coral La NotaA punt de complir els 15 anys de vida, la Coral La Nota ha preparat un concert amb un ampli repertori format per adaptacions de clàssics de la música, bandes sonores de pel-lícules i musicals, sota la direcció de Gabriel Miralles i amb Josep Canals al piano.

De 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Centraltallers infantils

MakipeiningCal estar a punt per quan comenci la festa: al llarg de la tarda ens haurem de pentinar i maquillar i

fixar-nos-hi bé per aprendre com fer-ho. Els professionals de l’estètica de Puça Espec-tacles transformaran els petits de la casa al seu gust. També hi haurà el Racó de Contes i un espai per dibuixar i pintar. Els dibuixos decoraran l’Espai Familiar durant els dies de festa. A més a més, diversos personatges curiosos animaran i jugaran amb els nens i nenes al llarg de tota la tarda.

A les 7 de la tarda / Espai Familiar del Nou Parc Centralespectacle familiar

Bullanga!Bullanga és una paraula que vol dir aldarull, enrenou, i això és el que crearan el pallasso i els músics que formen

part de l’espectacle. Guillem Albà i l’Always Drinking Marching Band s’han fet amics i junts engrescaran tota la família amb música i rialles a dojo. Durada aproximada de l’espectacle: 1 h

d

ium

en

ge 2

1

Page 22: Les Santes 2013

22

IA 2/4 de 8 de la tarda / Des de davant l’Ajuntament

L’EncesaEl Ball de Diables de Mataró farà una cercavila de foc des de la Casa Gran fins a la plaça de Can Xammar, on representarà l’Acte Sacramental, una tradició molt arrelada arreu de Catalunya. S’escenificarà la lluita entre el bé i el mal, que a Mataró s’inspira en el text recuperat del Ball d’en Serrallonga de 1856. I tot, evidentment, ben amanit de foc. Tot seguit la colla anirà cap a la plaça de Santa Maria, on els nens i nenes podran provar de fer de diable. Pels volts de les 9 del vespre, els diables inicia-ran el camí de retorn cap a l’Ajuntament i faran l’encesa final.www.diablesdemataro.cat

Pl. de Sta Maria

Can Xammar

La R

iera

C. d’en Pujol

C. Nou

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ium

en

ge 2

1

22

I

Page 23: Les Santes 2013

23

I

23 dimartsA les 6 de la tarda / Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabral’hora del conte

El senyor Trap

La companyia Trapelles presenta un espectacle musical ben divertit. El senyor Trap és un personatge estrafolari que canta allà on va, i amb les seves cançons aconsegueix que tothom canti i balli. Ningú no se n’escapa!

A 2/4 de 10 del vespre / Jardinets de la Biblioteca Pompeu Fabracontes per a adults

D’aquells boleros, aquests contesEspectacle que barreja música i narració amb tocs d’erotisme, contes que expliquen les històries que es canten als boleros, històries d’amor i desamor, de passió, d’emoció... Amb la veu de Mònica Torra i la interpretació al piano de Neus Peris. Hi haurà copa de cava per als assistents.Espectacle gratuït amb invitació. Les podeu recollir fins al dissabte 20 a la seu de Cultura, a la Biblioteca Pompeu Fabra i a la Biblioteca Antoni Comas.Col·labora: Himsa - Família Castellví

22dillunsA les 7 de la tarda / Biblioteca Antoni Comasl’hora del conte

El llibre gegant dels gegants

La nova biblioteca acull una hora del conte molt especial: Roger Canals combina teatre i música per presentar-nos un llibre gegant que parla sobre els gegants, prota-gonistes extraordinaris de l’imaginari festiu de qualsevol població. www.rogercanals.com

A 2/4 de 8 de la tarda / Seu d’Òmnium Cultural

La Missa de les Santes, un referent de la música catalanaConferència sobre la riquesa musical, la història i la singularitat de la música de la Missa de les Santes, a càrrec de Joan Vives, musicòleg, flautista, professor i divulgador musical.Organitzen: Òmnium Cultural i Ajuntament de Mataró

d

illu

ns 2

2 /

dim

art

s 2

3

Page 24: Les Santes 2013

24

I

De 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Central

Tallers de dibuix i pintura Alumnes de l’Aula de Teatre seran els encarregats de decorar l’Espai Familiar de Les Santes amb els dibuixos dels nens i nenes. Animaran els petits a dibuixar i pintar els protagonistes de la Festa Major: els ge-gants, els focs artificials, els castells... El que la imaginació els dicti! També hi haurà Racó de Contes a partir de les 7 de la tarda.

A 2/4 de 7 de la tarda / Des de diversos indrets

GegantadaTres punts de trobada, tres recorreguts per la ciutat de gegants, gegantes, gegantons i ge-gantones de tot Mataró. Cada recorregut amb una sonoritat escollida: predomini del flabiol,

les gralles o els tabals. La Família Robafaves i els Nans s’hi afegiran des de l’Ajuntament, i es trobaran tots a la plaça de Santa Anna per fer les ballades conjuntes.

Organitzen: Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i Ajuntament de Mataró

Foto

: Se

rgio

Ru

iz

24dimecres

C. de St. Pelegrí

C. de Velázquez

Plaça de Santa Anna

Plaça d’Occitània

Parc CentralPlaça de la Música

Plaça de l’Havana

24

I

Page 25: Les Santes 2013

25

I

A les 7 de la tarda i a les 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Centralespectacle infantil

Do not disturb

Quatre personatges treballen en una fàbrica, a principi del segle passat. Reben l’encàrrec de construir una màquina, i no saben ni per on començar. Amb aquest punt de partida es crearan situacions divertides, emocionants i perilloses, i veurem com el que és molt molest per a uns, és ben normal per a uns altres. A càrrec de Vaivén Circo, una jove companyia de Granada que no deixa de sorprendre allà on va.www.vaivencirco.comDurada aproximada de l’espectacle: 1 h

A les 10 de la nit / Passeig del Callao

Havaneres i rom cremat

Un inici de nit ben plàcid, amb la candidesa de les havaneres, la brisa del mar i el re-gust del rom cremat. Els grups d’havaneres Mar Endins i Mestre d’Aixa aniran inter-calant les actuacions. Al final cantaran tots junts els dos clàssics dels gènere, “La bella Lola” i “El meu avi”.www.marendins.comwww.mestredaixa.com

A la 1 de la matinada / Passeig del Callao

Nit de RumbaEl grup Mataró Rumba All Stars animarà la nit amb dues hores de rumba catalana sense parar. La banda està formada per músics de la ciutat, i és l’autora de “Reina del Maresme”, una cançó que vol ser ‘la’ cançó, la que tothom canti, la que ens identifiqui com a ciutat, la que enamora... Per acompanyar la nit rumbera hi haurà un espai on es podrà menjar sardines des del principi de la nit.

d

imecr

es 2

4

Page 26: Les Santes 2013

26

I

L’inici oficial. Els primers balls i les primeres dormides de les comparses. La nit més boja i la tarda més guillada de l’any: gegants, música, foc i aigua per a tothom! Campanes, teatre i concerts per a tots els gustos.

Crida

Foto

: Ro

mu

ald

Ga

llo

fré

Page 27: Les Santes 2013

27

I

25dijousA les 12 del migdia / Capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena

MissaCelebració eucarística de la diada del patró de l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena.Organitza: Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena

A les 6 de la tarda / Pati de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa MagdalenaConcert de banda

Banda de l’Agrupació Musical del Maresme

La Banda està formada per una trentena de músics. Participa activament en els ac-tes del calendari festiu de la ciutat de tot l’any, i per Les Santes la veureu com una comparsa més als seguicis institucionals. El concert al pati de l’Hospital és el seu moment de lluïment musical, de contacte directe amb el públic en un entorn tranquil i acollidor. Sota la batuta de Pere Bono interpretaran temes escrits especialment per a banda. / www.labanda.cat

A les 7 de la tarda / Des de la plaça de la Pepa Macaespectacle de carrer

Wandering Orquestra

Un grup de músics arriba a la ciutat per interpretar un gran concert. Ja estan vestits per a l’ocasió, amb els instruments afinats, amb el públic preparat... però s’adonen que són a la ciutat equivocada! Acompanyarem tots junts els músics des de la plaça de la Pepa Maca fins a la Biblioteca Antoni Comas mentre ells miren de resoldre el problema. Els nens i nenes també els hauran de donar un cop de mà i ajudar-los a arribar al lloc del concert. A càrrec de la companyia maresmenca de teatre al carrer Wandering Orquestra.www.wanderingorquestra.comDurada aproximada de l’espectacle: 1 h

A 3/4 de 8 de la tarda / Des de diversos indrets del centre històric de la ciutat

Cap a la CridaDavant l’Ajuntament ja està ple de gent. Tothom està a punt per a l’inici oficial de Les Santes 2013. Només falten les protagonistes de la festa al carrer: les comparses! Amb l’avís d’un coet comen-çaran el camí cap a la Casa Gran, on s’aniran col·locant per escoltar la Crida de l’alcalde.

d

ijou

s 2

5

Page 28: Les Santes 2013

28

IA les 8 de la tarda / Ajuntament

Crida de Festa MajorLes comparses i els ciutadans i ciutada-nes pendents del balcó de l’Ajuntament. L’alcalde farà la seva proclama i donarà per començada la festa. Una traca marca-rà aquest inici, i donarà lloc als primers balls i dormides de les comparses. Podeu seguir tot l’acte a través de la pantalla gegant que hi haurà a la plaça de l’Ajunta-ment. Comença la Festa Major!

A 2/4 de 12 de la nit / Passeig del Callao

Vaparir Tour 2013Per segon any consecutiu Mataró acull la proposta de Ràdio Flaixbac per oferir una nit de la millor mú-sica nacional i internacional, vídeos i ball. Enguany ho coorganitza amb Cocoa Mataró. La selecció musical anirà a càrrec d’Andreu Presas, Carles Roca, El Gran German i el Becari, Tony Martínez & Andrew i Carles Pérez amb els discjòqueis resi-dents de Cocoa Mataró punxant la millor música. La nit estarà plena de sorpreses i èxits musicals.Hi haurà un estand de Som.nit (campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)Organitzen: Ràdio Flaixbac i Cocoa MataróCol·labora: Ajuntament de Mataró

A les 9 del vespre / Basílica de Santa Maria

Assaig de la Missa de les Santes

Després de mesos d’assajos i prepa-ratius, els cantaires de la Missa de les

Santes fan un assaig a la basílica obert al públic. El director d’enguany, Jordi

Lluch, dirigirà el cor popular, els solis-tes i el cor juvenil Rodamón.

d

ijou

s 2

5

Foto

: J. M

. Ma

sach

s

Foto

: J. M

. Ma

sach

s

Page 29: Les Santes 2013

29

I

A 2/4 de 12 de la nit / Des de l’Ajuntament

Desvetllament bellugósLa Família Robafaves és la protagonista absoluta d’aquest acte emblemàtic de la festa: a l’hora en punt baixarà ballant per la Riera al compàs del Bequetero, interpretat per la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, entre la gent que l’anirà acompanyant pas a pas, salt a salt, de 15 en 15... És el moment de l’entrega absoluta de tothom cap als seus gegants, en un acte amb un ritual molt marcat i que es viu intensament, sobretot pel seu vessant d’experiència col·lectiva.

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ijou

s 2

5

29

I

Page 30: Les Santes 2013

30

I

A mitjanit / Plaça de Santa Anna

Convidada de la Família Robafaves

Un moment de respir abans que la Toneta, en Maneló, la Geganta i en Robafaves emprenguin el camí de tornada cap a l’Ajuntament. La Família Robafaves

convida a vi i galetes i a ballar amb el grup El Pont d’Arcalís, que amenitzarà l’espai de trobada en què

es converteix la plaça de Santa Anna. El grup pre-sentarà al llarg d’una hora el seu darrer disc, Ball a

l’hostal, basat en temes populars i tradicionals de les comarques del Pirineu que abasten jotes, masurques,

fandangos, pericons, pasdobles, tarantel·les, xotis... / www.pontdarcalis.com

Nit boja

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ijou

s 2

5

30

I

Page 31: Les Santes 2013

31

IA 2/4 de 2 de la matinada / Des de l’Ajuntament

Escapada a negra nitAmb la tornada de la Família Robafaves a la Casa Gran, ara qui es desvetlla són la Mome-rota, el Drac i les Diablesses. Sortiran amb pressa i ganes de gresca, i encendran la façana de l’Ajuntament. Així comença el correfoc més imponent de l’any a Mataró, i enguany també hi participaran el Ratpenat de Malgrat de Mar, els Diables de Caldes de Montbui, els Diables Atabalats de Cerdanyola, els Diables de la Roca del Vallès, els Diables Guspires de Sants i la Cabra de Reus.

Nit boja

C. d’Argentona

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ijou

s 2

5

31

I

Page 32: Les Santes 2013

32

I

Tot seguit / Espai Firal del Parc Central

Ruixada La nova ubicació de la Ruixada permetrà un muntatge i una il·luminació més espectacu-lars. Per ballar sense parar hi haurà la zona d’aigua i també una zona seca. Els èxits de sempre, els que estan de moda i els que la gent ha anat demanant per Twitter amb l’etiqueta #ruixada13. La millor música en la que per a molts és la millor nit!Hi haurà un estand de Som.nit (campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)

Tot seguit / Des de l’Ajuntament fins al Parc Central

Pujada tabalada

Interludi entre el foc i l’aigua. Perquè no decaigui el ritme trepidant de la

Nit boja, avançarem amb la percussió dels Tabalers del Drac, els Tabalers

de la Momerota i els Tabalers do Maresme des de l’Ajuntament fins

al Parc Central.

Nit boja

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ijou

s 2

5

32

I

Page 33: Les Santes 2013

33

I

26 divendresA les 12 del migdia / Espai Firal del Parc Central

Esquitxada de colors

A ple migdia el que ve de gust és una bona ruixadeta. Els petits hauran de prendre partit per un equip, el blau o el vermell, i jugar i gaudir de la pluja i els rajos d’aigua seguint les indicacions del mestre de cerimònies Jaume Barri.

A les 12 del migdia / Pati de Les Esmandiesconcert vermut

Ai Ai AiUn dels màxims exponents en actiu de la rumba catalana oferirà Liceu Turruai, un concert amb format acústic i proper al públic. En un ambient més íntim i tranquil del que ens tenen acostumats, segur que la seva actuació agradarà als assistents al tradicional concert vermut.www.aiaiai.cat

A les 12 del migdia / Pati de la Residència Sant Josep Concert de Barram

Canya d’Or

El grup reusenc s’ha convertit en els seus quinze anys de vida en un conjunt de gra-lles de referència al país. Els seus músics han sabut oferir un repertori original i poc habitual dins el món graller, interpretant temes tradicionals de música popular, rum-bes, boleros, ritmes balcànics i adaptacions molt diverses, deixant espai alhora per a la improvisació, i han aconseguint una gran qualitat musical. La nova ubicació del tradicional Concert de Barram al pati de la Residència permetrà que es creï un ambi-ent més recollit per gaudir del directe.

A la 1 del migdia / Saló de Sessions de l’Ajuntament

Recepció oficial de les Julianes i les SempronianesL’alcalde convida les Julianes i Sempronianes de la ciutat a la Casa Gran i els ret un petit homenatge amb motiu de la celebració de la seva onomàstica.

d

iven

dre

s 2

6

Page 34: Les Santes 2013

34

IA les 2 del migdia / Des del campanar de Santa Maria

Barram i repicada

Les campanes, a través dels seus tocs, han expressat i comunicat al llarg de la història esdeveniments de la vida comuni-tària de les poblacions. També tenen veu dins el ritual festiu, i aquest és l’acte en què n’esdevenen protagonistes absolutes. El toc de vigília de la festivitat de les patrones de la ciutat comença amb el tritlleig de les campanes que duen el seu nom, Juliana i Semproniana. S’hi afegei-xen els batalls de la Carme, la Montserrat i la Miquela, i tot seguit repicada general amb el volteig de les campanes, al qual s’afegeixen la Candelària i la Madrona, les campanes més altes de la ciutat, situades al cimbori. L’acte dura mitja hora clavada i congrega centenars de ciutadans que més que gaudir d’un espectacle, comparteixen l’ambient de respecte i admiració vers la sonoritat, la història, la perdurabilitat, la saviesa i la festivitat que només transme-ten les campanes.

A 2/4 de 6 de la tarda / Des de l’Ajuntament

De parranda!La Família Robafaves interromp el seu descans després d’una nit boja amb els grans per anar-se’n de parranda amb els petits de Mataró i rodalies. Baixarà i pujarà la Riera amb la Banda de l’Agrupació Mu-sical del Maresme i es repetirà el ritual d’intercanvi entre la música del Bequetero i el compte coral fins a quinze.

A les 6 de la tarda / Plaça de Santa Anna

Convidada de la Família Robafaves Abans de reemprendre el camí de tornada cap a l’Ajuntament, la Família Robafaves us convida a participar de l’espectacle musical de La Tresca i la Verdesca, ple de danses i balls per a tota la família. Tot seguit els gegants tornaran cap a l’Ajuntament.www.latresca.com

A 2/4 de 8 de la tarda / Des de l’Ajuntament

CorreguspiraLes figures de foc infantils de la ciutat, la Momeroteta i el Dragalió, han con-vidat altres figures amigues de Mataró i Catalunya al seu acte de la Festa Major: els Diablons de Mataró, el Godrac de Mataró, els Diables Infantils de la Roca del Vallès i la Vibrieta de Tarragona.Els petits i no tan petits viuran l’emoció de córrer davant i darrere les figures, i els més atrevits podran gaudir del bany de foc final a la plaça de l’Ajuntament. És molt important que protegiu els nens i ne-nes amb roba de cotó, barret i mocador, i que eviteu anar al correfoc amb cotxets.

d

iven

dre

s 2

6

Page 35: Les Santes 2013

35

I

Tarda guillada

Perquè tothom pugui gaudir al màxim del seguit d’actes que formen la Nit boja mataronina, ara és el moment perquè els nens i nenes ho facin amb un horari i programa idonis: Desvetllament infantil, convidada musical, foc, tabals i aigua. Tots els ingredients per a la tarda més guillada de l’any!No participeu als actes duent els cotxets infantils, és perillós. Hi haurà un servei gratuït de pàrquing de cotxets al pati de la Residència Sant Josep.

Tot seguit / Des de l’Ajuntament

Pujada tabaladetaLa festa encara segueix! Res d’anar-se’n cap a casa! Seguint el ritme dels tabals de la colla del Dragalió i de la Momeroteta, enfilarem la Riera fins al Nou Parc Central, on ens esperen aigua i música a dojo.

Tot seguit / Espai Firal del Nou Parc Central

Ruixadeta Final de festa amb la rèplica de l’apoteosi de la Ruixada: aigua, llum i música sense parar! Col·labora: Aigües de Mataró

Foto

: Ro

mu

ald

Ga

llo

fré

d

iven

dre

s 2

6

35

I

Page 36: Les Santes 2013

36

IA les 9 del vespre / Teatre Monumentalteatre

T’estimo, ets perfecte, ja et canviaré

Arriba a Mataró una versió actualitzada d’un dels musicals amb més èxit de Broadway, dirigida per Elisenda Roca. L’obra mostra les interioritats de les relacions de parella i de cadascuna de les seves fases: enamorament, matrimoni, crisi, fills o l’amor que ho supera tot. Un muntatge enginyós i divertit que ha obtingut molt bones crítiques en el seu pas pel teatre Poliorama de Barcelona.Preu: 21 euros platea / 17 euros amfiteatreDurada: 1 h i 40’Organitzen: Vania Produccions i Ajuntament de Mataró

A 2/4 de 10 del vespre / Seu del Grup Cosmos

El cel de Les SantesEl Grup Cosmos convida a una observació del cel que envolta les nits de Santes: es podrà apreciar des del planeta Saturn a prin-cipi de la nit, fins a la lluna minvant ja cap a mitjanit, passant per l’interessant cúmul glo-bular d’Hèrcules M13. I tot amb les oportunes explicacions dels membres de l’associació.www.cosmosmataro.orgOrganitza: Cosmos. Grup d’Astronomia de Mataró

A 2/4 de 8 de la tarda / Parc Central

Concert de Festa Major

L’entranyable concert de festa major amb les cançons de sempre, amb la tranquil·litat de poder escoltar les interpretacions de l’Orquestra Amoga ben asseguts, conver-tint la pista del Parc en una gran platea. Els seixanta-cinc anys d’experiència musical de l’orquestra asseguren la bona vetllada, que enguany s’avança un dia en el programa.

A 2/4 de 8 de la tarda / Pati de les Caputxinesconcert coral

Cor MadrigalistaEl Cor Madrigalista sorprendrà amb un concert molt especial. Juntament amb la Coral Font d’en Fargues de Barcelona, la Coral Sant Vicenç de Riells del Fai i el grup teatral FEM BiR de Bigues i Riells, oferiran un original concert gastronòmic ben cuinat i amanit de bona música. Un espectacle creat per Marta Finestres, directora de la Coral Font d’en Fargues, i dirigit per ella mateixa i Jordi Guri, direc-tor del Cor Madrigalista de Mataró.

d

iven

dre

s 2

6

Page 37: Les Santes 2013

37

I

A les 10 de la nit / Plaça de Santa Anna

Ballada de sardanesAquesta ballada de sardanes té un encant especial, a més a més de la nocturnitat, per la mostra de balls vuitcentistes que incorpora des de fa anys. Amb la Cobla Contemporània. / www.contemporania.net

A les 10 de la nit / Clos arqueològic de Torre Llauderconcert

Carles Benavent Trio

Un concert de luxe en un entorn privilegiat. Carles Benavent és una referència en el món del jazz mundial, amb una impressionant trajectòria musical. El seu estil propi de tocar el baix elèctric i la creativitat per fusionar a la perfecció el jazz i el flamenc l’han dut a gravar nombrosos discos i tocar per tot el món, col·laborant amb noms com Paco de Lucía, Miles Davis o Camarón de la Isla, entre molts altres. El seu últim projecte és Un, dos, tres..., en el qual ha format trio amb dos grans músics del nostre país: Roger Mas (piano) i Roger Blàvia (percussió). Concert dins el cicle de jazz Nits a Torre Llauder. A les 9 del vespre s’obriran portes i a 2/4 de 10 hi haurà una visita teatralitzada al jaciment romà.Entrada gratuïta. Aforament limitat.

www.carlesbenavent.info

A les 11 de la nit / Plaça de l’Ajuntamentconcert

Mandanga + Oques Grasses + Ebri KnightEls Mandanga són un jove grup de salsa catalana que acaba de publicar el seu primer senzill, “Batega”. Oques Grasses també ha esdevingut una revelació en el panorama musical català, amb cançons que beuen del reggae, molt originals i alegres. Els maresmencs Ebri Knight presenten el seu segon disc, La palla va cara, on tornen a reivindicar la vivesa i vi-gència que la música folk té avui dia, amb cançons plenes d’energia, amor i lluita.www.mandanga.catwww.oquesgrasses.catwww.ebris.catOrganitza: Associació Cultural MarrinxaCol·laboren: Taverna Atzucac, Casa de la Música i Ajuntament de Mataró

A les 11 de la nit / Parc Central

Revetlla de Festa Major

Ball de Festa Major en el qual no faltaran els clàssics musicals de sempre, per ballar amb parella, i també els èxits més

actuals, per engrescar a tothom. Les orques-tres Cimarrón i Amoga s’aniran alternant al llarg de la nit per oferir el millor de cadascuna.

d

iven

dre

s 2

6

Page 38: Les Santes 2013

38

IMatí cerimoniós com marca el ritual. Tarda completa amb la Passada del seguici festiu i plena d’activitats infantils. Nit espectacular de focs i música al Passeig Marítim. Comparses a tota hora i més música, que no n’hi ha prou!

Diada

Foto

: Ro

mu

ald

Ga

llo

fré

38

I

Page 39: Les Santes 2013

39

I

27 dissabteDiada de les Santes

A les 7 del matí / Des de diversos indrets

Matinades

Arribada la festivitat de les santes

patrones, diversos grups de grallers recor-reran tota la ciutat amb el seu toc de gralles per recordar als veïns que avui és dia de ce-lebració. Amb els Grallers dels Capgrossos de Mataró, els Grallers de la Momerota, els Canyats de Mataró, els Laietans de Mataró, els Grallers de la borsa de músics de la Coordinadora de Colles Geganteres de Mataró i els Canya d’Or.

A les 9 del matí / Basílica de Santa Maria

Toc d’oficiUns minuts abans de les 9, la plaça de Santa Maria s’anirà omplint amb el so de les gralles i els coets dels grups de Mati-nades que van arribant. A l’hora en punt la plaça emmudirà i començarà el repic de campanes cridant a ofici.

A 2/4 de 10 del matí / Des de l’Ajuntament

Anada a oficiContinua el ritual de la diada amb l’anada a ofici de les autoritats municipals i les comparses institucionals. Les Diablesses i els Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers, el Dragalió, el Drac i els seus tabalers, l’Herald i les Trampes, els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires, l’Àliga i els Ministrils, els Macers, les autoritats i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme enfilaran la Riera i giraran pel carrer Nou fins a Santa Maria. Les comparses es quedaran a la plaça mentre duri l’ofici, per delit dels petits.

A les 10 del matí / Basílica de Santa Maria

Missa de les Santes

Cent seixanta-cinc anys després de la seva estrena, la Missa de Glòria per a solistes, cor i orquestra de Mossèn Manuel Blanch segueix conservant el seu gran valor com a acte religiós i centre del ritual de la diada de les santes patrones de la ciutat. La Missa té una menció especial com a element de la festa en la catalogació de Les Santes com a Festa patrimonial d’interès nacional al Catàleg del Patrimoni

d

issa

bte

27

Page 40: Les Santes 2013

40

I

Festiu de Catalunya. Aquest any el celebrant tornarà a ser el cardenal arquebisbe de Barcelona, monsenyor Lluís Martínez Sistach. El director de l’orquestra i cor serà el músic Jordi Lluch, i els solistes seran Rosa Mateu i Alba Ballús (sopranos), Montserrat Torruella (contralt), Josep Fadó (tenor) i Josep Pieres (baix). Juntament amb el cor popular hi cantarà el cor juvenil Rodamón, dirigit per Glòria Prats. Acabada la Missa les relíquies de les Santes sortiran de la basílica entre l’aclamació de la gent i el repic de les campanes. La Colla Castellera Capgrossos de Mataró aixecarà un pilar en honor seu, i l’Àliga els retrà homenatge amb un ball cerimoniós. Finalment hi haurà una aviada de coloms blancs a la plaça, preparada per la Societat Columbòfila Missatgera de Mataró.

A les 12 del migdia / Carrer d’en Pujol

Ballada de sardanesAl carrer estret on diu la tradició que van néixer les santes patrones s’hi orga-nitza cada any una ballada de sardanes, prop de l’altar que els mateixos veïns han preparat en honor seu. A càrrec de la Cobla Ciutat de Mataró.

Cap a la 1 del migdia / Des de la plaça de Santa Maria

Desfilada

Acabat l’ofici, autoritats i comparses emprendran el camí de retorn cap a l’Ajuntament, fent parada i reverència a l’altar de les patrones del carrer d’en Pujol. A l’Ajuntament hi haurà balls propis i dormides de les comparses.

De 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Central

Tallers de dibuix i pintura

Tarda d’animació i tallers de pintura i di-buix a l’Espai Familiar, amb la col·laboració dels alumnes de l’Aula de Teatre de Mataró. També hi haurà Racó de Contes a partir de les 7 de la tarda.

d

issa

bte

27

Foto

: J M

Ma

sach

s

Page 41: Les Santes 2013

41

I

A les 6 de la tarda / Des de l’Ajuntament

La Passada

El seguici, format per les Diablesses i els Tabalers do Maresme, la Momeroteta, la Momerota i els seus grallers i tabalers, el Dragalió, el Drac i els seus tabalers, els Cavallets de Mataró, la Colla Castellera Capgrossos de Mataró, l’Herald i les Tram-pes, els Nans i la Família Robafaves amb els flabiolaires, l’Àliga i els Ministrils, els Macers i les autoritats recorreran els carrers del cen-tre històric de la ciutat en una llarga cercavila festiva, amb balls, foc, castells i molta varietat musical a càrrec de la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme. La Colla Castellera Capgrossos de Mataró arriba al soci número 2.000 i distingirà la Momerota amb aquest nú-mero i un mocador casteller que la figura lluirà durant tot l’acte. La Momerota es fa sòcia de la colla, així com en Robafaves és des de fa anys el soci número 1.000 dels castellers locals.

A les 7 de la tarda i a les 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Centralespectacle infantil

Zoo ZoomUn especta-cle fantàstic que recrea un parc zoològic molt original, amb animals creats arte-sanalment a partir de materials

senzills i que prendran vida gràcies a la participació dels nens i nenes. Una combi-nació de joc i representació divertida, viva i interactiva, a càrrec de la companyia basca Markeliñe. / www.markeline.comDurada de l’espectacle: 1 h

A les 9 del vespre / Passeig del Callaoconcert

La CarrauUn dels màxims exponents de la música d’arrel cata-lana torna a Mataró per Festa Major. Temes ballables i energètics

que fusionen la música tradicional amb rit-mes llatins, rockers i electrònics. Ben a prop hi haurà una botifarrada i servei de bar. Una immillorable espera vora el mar tot esperant els focs artificials. / www.lacarrau.catOrganitzen: Vinti4 i xiringuito Samar Col·labora: Ajuntament de Mataró

Plaça de Les Tereses

Plaça de Santa Anna

C. d

e M

onts

erra

t

Ajuntament

d

issa

bte

27

Page 42: Les Santes 2013

42

IFo

to: P

ere

Ma

sra

mo

n

d

issa

bte

27

42

I

Page 43: Les Santes 2013

43

I

A les 11 de la nit / Passeig Marítim

Castell de focsL’espectacle més gran imaginable, per la seva

concepció, escenari i públic. Milers de persones a la platea de la platja, incomptables llotges als

punts alçats de la ciutat. Pirotecnia Tomás ens tornarà a deixar bocabadats amb un castell de focs amb composicions i canvis de ritme trepi-

dants, innovadors efectes pirotècnics, jocs de colors aeris i un final apoteòsic.

www.pirotecniatomas.com

Nit de focs i sarau

Page 44: Les Santes 2013

A 2/4 de 12 de la nit / Escenari del Passeig del Callao A

concert

Xazzar + Strombers

+ La TracaEn aquest escenari hi trobarem tres for-macions de música tradicional i festiva.

El septet Xazzar sorprendrà amb la seva combinació de música zíngara i ritmes de

jazz, rock i funk. Strombers, una banda de ska i rock que ja té una trajectòria

musical de més de deu anys, encomanarà la festa amb la seva barreja d’estils

musicals. Finalment serà el torn del grup mataroní La Traca amb la seva fusió de

folk, rock i ska català.Organitzen: Vinti4 i xiringuito Samar

Col·labora: Ajuntament de Mataró

A 2/4 de 12 de la nit / Escenari al costat del Centre Natació Mataró B

concert

The Free Fall Band + Exceso + Hyde AbbeyL’escenari acull els concerts de tres grups revelació del Maresme. The Free Fall Band, format per quatre joves mataronins, ha viscut un espectacular debut musical ple de reconeixements i lloances. Acaba de pu-blicar el seu primer disc, Elephants Never Forget, i ja es passeja pels millors festivals del territori, com el Faraday i el Primavera Sound d’enguany. Exceso oferirà el seu millor directe de rock, i Hyde Abbey farà que la nit no decaigui amb el seu repertori contundent de música mètal.

Foto

: Se

rgio

Ru

iz

d

issa

bte

27

44

I

Page 45: Les Santes 2013

45

I

A 2/4 de 12 de la nit / Port de Mataró

C

concert

Gospelsons + Big Band

Jazz MaresmeLa formació mataronina de gòspel

canvia de dia d’actuació a Les Santes. Els noranta integrants de Gospelsons

tornaran a magnetitzar el públic amb el seu repertori vocal, transmetent energia

i entusiasme. Estrenaran quatre nous temes i interpretaran la cançó

“Reina del Maresme” de Mataró Rumba All Stars. A continuació la Big Band Jazz Maresme oferirà un repertori musical que inclourà temes de swing, soul, jazz, música llatina i fins i tot funk, amb l’especial sonoritat que comporta una formació orquestral. A més a més tindrà la col·laboració de Gemma Abrié, una de les veus més destacades del panorama jazzístic català.www.gospelsons.comwww.jazzmaresme.comPatrocinen: Port de Mataró i Atenea Park

BA

C

Perímetre de seguretat

dels focs

A

B

C

Xazzar + Strombers + La Traca

The Free Fall Band + Exceso + Hyde Abbey

Gospelsons + Big Band Jazz Maresme

Creu Roja

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

issa

bte

27

45

I

Page 46: Les Santes 2013

46

IA 2/4 de 12 de la nit / Plaça de Santa Anna

Sardanes i xindriadaL’espai més tranquil i recollit de la plaça de Santa Anna acollirà de nou la ballada de sardanes i la venda de xíndries. Amb dues de les cobles més sol·licitades i reconegudes per la seva trajectòria en l’àmbit de la música popular catalana: la Cobla Ciutat de Girona i La Principal del Llobregat.www.coblaciutatdegirona.comwww.lallobregat.cat

A 2/4 de 12 de la nit / Parc Centralconcert

Manu Chao

Obrirà el concert Daniel Lança Barcelona Street Orkestra. Les seves cançons a ritme de rumba, reggae i groove parlen en diverses llengües d’històries del carrer i de la gent, del que s’hi veu i del que queda invisible. Manu Chao torna a Mataró amb La Ventura. El seu grup interpretarà els seus temes més mítics. El músic, compromès i creatiu, troba la inspiració en la cultura del carrer i en la barreja d’escenes i músiques d’arreu del món. Una autèntica festa multicultural, viva, directa i contundent. El gran concert de Les Santes d’enguany.www.manuchao.netPreu: 18 euros anticipada / 20 euros taquillaHi haurà un estand de Som.nit (campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)Organitzen: Clap i Ajuntament de Mataró

28

diumengeA les 11 del matí / Des de l’Ajuntament

Anada a la Residència Sant JosepLes comparses institucionals tornen a sortir de l’Ajuntament per dirigir-se, juntament amb les autoritats municipals i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme, cap a la residència municipal.

A 2/4 de 12 del matí / Residència Sant Josep

Ballada de sardanes

Amb les salutacions de cortesia fetes i les figures ben atentes, començarà la ballada amb els amics de La Principal de la Bisbal. Acabarà amb la tradicional ballada de sardanes de la Família Robafaves i els balls de totes les comparses, abans d’emprendre el camí de retorn a l’Ajuntament, el més informal i desenfadat de la festa.www.laprincipaldelabisbal.com

d

issa

bte

27

/ d

ium

en

ge 2

8

Page 47: Les Santes 2013

47

I

al Portal de Barcelona. Al llarg de més de vint-i-cinc anys els Gegants de Mataró han demostrat que són bons amfitrions, i el protocol d’aquest acte segueix viu i reco-negut arreu. Ja al segle XXI, els gegants de Catalunya persisteixen en la relació epistolar, amb tot l’encant que suposa.

A les 7 de la tarda i a les 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Centralespectacle infantil

Salsa!Una parella estrafolària i divertida ballarà i volarà pels aires a ritme de salsa, farà acrobàcies i jugarà amb el públic, engrescant a tothom. Un espectacle creat a Mataró, a càrrec de la companyia Vola Qui Vol.www.volaquivol.comDurada aproximada: 45’

A les 7 de la tarda / Teatre Monumentalteatre

Don Juan Tenorio

Joan Pera adapta i dirigeix aquest clàssic del teatre, protagonitzat per ell mateix i per Lloll Bertran. Una parella explosiva que protago-nitzarà la seva particular i divertida història d’amor, plena d’estereotips, traslladant-la a l’actualitat. Una comèdia romàntica que està tenint un gran èxit de crítica i públic.Durada aproximada: 1 h i 30‘Preu: 21 euros platea / 17 euros amfiteatreOrganitzen: Focus i Ajuntament de Mataró

De 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre / Espai Familiar del Nou Parc Central

Tallers de dibuix i pintura Tarda d’animació i colors per als més petits, amb la col·laboració dels alumnes de l’Aula de Teatre. També hi haurà Racó de Contes a partir de les 7.

A 2/4 de 7 de la tarda / Des del c. de Jaume Balmes amb el c. de Jaume Ibran

Postal de Gegants

La Família Robafaves sortirà a rebre els Gegants de l’Arboç, la Llúcia i en Chabran. La geganta simbolitza la figura d’una com-tessa barcelonina, i el gegant rep el nom del general francès que comandava les tropes de Napoleó durant la Guerra del Francès i que va destruir la vila. Després de la rebuda de cortesia, aniran tots junts en cercavila fins a l’Ajuntament, per intercanviar-se regals i fer els balls propis. Tot seguit baixaran la Riera i s’acomiadaran

d

ium

en

ge 2

8

Page 48: Les Santes 2013

48

I

48

I

Page 49: Les Santes 2013

49

I

A les 10 de la nit / Plaça de la Murallaconcert

The Hanfris Quartet

Una proposta original que es basa en un es-til musical poc conegut aquí, el barbershop, un gènere basat en cançons per a veus mas-culines a cappella, molt popular als Estats Units als anys quaranta. El nom ve del fet que era a les barberies on els grups es reu-nien per cantar. The Hanfris Quartet n’és el màxim exponent aquí, i el seu repertori recupera temes coneguts de grans cantants com Elvis Presley o Frank Sinatra i bandes sonores de pel·lícules, entre d’altres.

A 1/4 de 8 de la tarda / Residència Sant Josepconcert de sardanes

La Principal de la BisbalLa Principal de la Bisbal torna a portar música de sardanes al pati de la residèn-cia, ara en format de concert. S’estrenarà la sardana “Diada de les Santes”, escrita per Josep Cassú.

A les 9 del vespre / Des de l’Ajuntament

Ball de dracs

El Drac i el Dragalió de Mataró també volen exercir d’amfitrions i mostrar com es viu la Festa Major a la nostra ciutat. Enguany han convidat l’Estarrufat i l’Estarrufadet de Poblenou de Barcelona, uns dracs de color vermell a qui també els agrada més ballar a prop de la gent que no fer-los por. Hi haurà una cercavila de foc per als dos dracs grans, i una altra per als dracs petits, que ja van sols. Tots es trobaran a la plaça de l’Ajunta-ment per fer els balls finals.

Pl. de l’Ajuntament

Dragalió i EstarrufadetDrac i Estarrufat

C. de Barcelona

Pl. de Santa Maria

C. de Bonaire

d

ium

en

ge 2

8

Page 50: Les Santes 2013

50

IA les 11 de la nit / Parc Central

Requisits de Festa MajorEl canvi d’emplaçament, ara que es complei-xen 25 anys del ball de Requisits, n’afavorirà l’espai per ballar còmodament i recuperar l’encant del guarniment de la pista, com si fos un ball d’envelat. També commemorem la majoria d’edat de la Juliana, un beuratge que mescla fruita, licors i textures i que ha esdevingut la beguda de Les Santes. Ho cele-brarem amb el repertori de La Principal de la Bisbal, fidel companya musical de gairabé tots aquests anys, i no hi faltaran el ball de rams, del fanalet i de l’escombra. La cura a l’hora de cuidar i preservar cada detall de tot el que forma part del ball de Requisits és el que el diferencia dels altres balls i el manté com un acte especial.

A les 11 de la nit / Plaça de Santa Annaconcert

Anem de canyes! Per segon any consecutiu diversos grups demostraran la versatilitat del so de les gralles, i animaran a ballar cançons originals i moltes versions de diversos estils musicals. Amb els Grallers de la Momerota, els Laietans, els Grallers dels Capgrossos, els Grallers de l’Extraradi i els Canya d’Or de Reus.

Foto

: Se

rgio

Ru

iz

d

ium

en

ge 2

8

50

I

Page 51: Les Santes 2013

51

I

A les 2 de la matinada / Plaça de Santa Anna

Discjòqueis santerosA continuació diversos discjòqueis allar-garan musicalment la nit: primer en Sergi Celma oferirà un repertori de música actu-al. A continuació Dirty & Harry faran una sessió d’èxits de la música independent, i a partir de les 4 de la matinada Joan Sala presentarà la seva sessió “Quan Semproni-ana anava al Chasis”, una selecció pensada expressament per a la Festa Major, i que inclou grans temes de la música de ball electrònica dels últims vint anys.

A les 2 de la matinada / Davant l’Ajuntament

No n’hi ha prou!També cap a les 2 de la matinada les comparses es desvetllaran i sortiran de l’Ajuntament per ballar el “No n’hi ha prou” i tota la selecció i versions musicals de La Principal de la Nit. Les Diablesses, la Momerota, el Drac, l’Àliga i la Família Robafaves ballant com mai: entre ells, sota el foc, amb la gent i a plena matinada, cridant a l’uníson que la festa no s’acaba, que encara en volem més.www.laprincipaldelanit.cat

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

ium

en

ge 2

8

51

I

Page 52: Les Santes 2013

52

I

Últim dia de festa. Per als petits, Espai Familiar al matí i tastet de figures a la tarda. Tothom a la cercavila a acomiadar les comparses, i fi de festa nocturn amb trons, ball i xaranga…

Epíleg

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

Page 53: Les Santes 2013

53

I

29dillunsDe 2/4 d’11 del matí a 2/4 d’1 del migdia / Espai Familiar del Nou Parc Central

Taller de barrets de pallassoPuça Espectacles estarà tot el matí dissenyant i construint barrets divertits. Els nens i nenes que vulguin aprendre com fer-se’n un, que vinguin i que n’aprenguin, i se l’enduran posat.

A les 12 del migdia / Espai Familiar del Nou Parc Centralespectacle infantil

Els dies de l’erm

Dues ballarines i un músic demostraran que amb dansa contemporània es poden expres-sar i entendre moltes coses. Agafant com a pretext els poemes de Salvador Espriu, aquest any que es commemora el centenari del seu naixement, els membres de la companyia mataronina Insomne proposaran un taller per ballar d’una manera divertida i propera i con-vidar els petits a formar part de l’espectacle.

A les 6 de la tarda / Plaça de l’Ajuntament

Enfigura’t

Durant poc més d’una hora les comparses de Mataró es posaran a la disposició de grans i petits perquè tothom que ho vulgui provi de portar una figura o una massa de foc. Tot seguit començarà l’última cercavila cap a Can Marfà.

A les 7 de la tarda / Residència Sant Josep

Ball de vespradaEl pati de la residència torna a trans-formar-se en pista de ball. L’orquestra Acuario serà l’encarregada, amb el seu ampli repertori, d’interpretar els clàssics de ball de saló i èxits de sempre.

d

illu

ns 2

9

Page 54: Les Santes 2013

54

I

C. de C. ColomCan Marfà

C. d

e Sa

nt J

oan

C. d’en Pujol

A 1/4 de 8 de la tarda / Des de l’Ajuntament

Anem a tancarDesprés de tants dies de cercaviles, correfocs, balls i dormides, arriba el moment d’acomia-dar-se de les comparses. Les acompanyarem, juntament amb les autoritats municipals, en l’última cercavila, un llarg recorregut que segur que se’ns farà curt.

A les 10 de la nit / Plaça de la Murallaconcert

Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’

Els dos cantautors valencians oferiran una proposta diferent, un concert acústic on repassen la música tradicional. Nus és el nom que han donat a la seva complicitat, que es demostra que va molt més enllà de ser només musical. I aquesta mateixa complicitat i naturalitat la compartiran i buscaran amb el públic, deixant pas, entre cançó i cançó, a la màgia de la improvisa-ció i la implicació emocional.www.miquelgil.comwww.pepebotifarra.com

A mitjanit / Espai Firal del Parc Central

Tronada de fi de festaEls senyals acústics de la festa també inclouen un bon comiat. Pirotecnia Tomás són especialistes en mascletades i tronades, i són coneixedors dels gustos dels mataronins. Mataró acomiada la seva Festa Major amb un espectacle pirotècnic intens i concentrat al màxim de tan sols sis minuts.

d

illu

ns 2

9

Page 55: Les Santes 2013

55

I

Tot seguit / Parc Central

Espetec finalDesprés dels espetecs de pólvora, l’espetec musical. La Banda del Drac i La Banda Puig s’aniran passant el torn perquè tinguem tota la nit per ballar els èxits de sempre i els d’ara, les cançons d’estiu, himnes generacio-nals, números 1 d’aquí i d’allà... www.labandadeldrac.comwww.labandapuig.comHi haurà un estand de Som.nit (campanya de reducció de riscos en el consum de l’alcohol)

Tot seguit / Des del Parc Central

L’AlbadaA trenc d’alba, la festa s’acaba. La xaranga Los Labradores, com el flautista d’Hamelí, s’emportarà un any més els supervivents de tanta gresca del Parc a la plaça de Santa Anna. Allà se servirà un got de xocolata per endolcir el final.www.loslabradores.com

Comença el compte enrere per a Les Santes 2014!

Foto

: Pe

re M

asr

am

on

d

illu

ns 2

9

55

I

Page 56: Les Santes 2013

Porta Laietana

Ajuntament

Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena

Basílica de Santa Maria

Biblioteca Antoni Comas

Biblioteca Pompeu Fabra

Club Tir Esportiu Mataró

Camp d’Hoquei

Camp de futbol de Pla d’en Boet

Can Xammar

Carrer d’en Pujol

Carrer de Sant Pere Més Alt

Clos arqueològic de Torre Llauder

Club Billar Mataró

Complex esportiu El Sorrall

Espai Firal del Nou Parc Central

Espai Familiar del Nou Parc Central

Grup Cosmos

Òmnium Cultural

Parc Central

Passeig del Callao

Passeig Marítim

Pati de Les Esmandies

Pati de Les Caputxines

Plaça de l’Ajuntament

Plaça de la Brisa

Plaça de la Muralla

Plaça de la Pepa Maca

Plaça de Santa Anna

Platja del Varador

Platja de Sant Simó

Poliesportiu Teresa Maria Roca

Poliesportiu Eusebi Millan

Poliesportiu Jaume Parera

Port de Mataró

Residència Sant Josep

Teatre Monumental

Tecnocampus

Cultura / C. de Sant Josep, 9

Botiga de Les Santes / C. d’en Palau, 32

Ateneu Fundació Iluro / La Riera, 92

123456789

10111213141516171819202122232425262728293031323334353637

383940

PlànolEls indrets de la Festa Major

Camí Ral

Av. d

e Ll

uís C

ompa

nys

Av. de Puig i Cadafalch

Camí del Mig

Rda.

de

Fran

cesc

Mac

8

14

32

37

12

5

56

I

Page 57: Les Santes 2013

La R

iera

La R

iera

NOU PARC CENTRAL

C. de Prat de la Riba

Camí Ral

Rda.

d’A

lfons

XII

Via

Eur

opa

Plaça deles Tereses

Plaça de Santa Anna

Plaça deGranollers

Camí de la Geganta

Carrer d’Argentona

EstacióRENFE

1

2

76

9

10

13

1516

17

25

26

27

28

18

19

20

21

2930

31

33

34

35

38

39

40

36

2222

23

24

11

4

5

3

Ronda d’Alfons X El Savi

57

I

Page 58: Les Santes 2013

58

I

programaresumit

Divendres 19

18 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentConferènciaLa música tradicional a Les Santes

Tot seguit / Des de l’AjuntamentProclama de la Festa Major

19.30 h / Des del campanar de Santa MariaToc de novena

A partir de les 20 h / Carrer de Sant Pere Més Alt2a Setmana Fotogrà-fica Les Santes

A partir de les 20 h / TecnocampusConcert Unisantes

21 h / Plaça de Santa AnnaAssaig dels Capgrossos

22.30 h / Plaça de Sta AnnaConcertAviadors Anglesos + The Fool Monkeys

Dissabte 20

A partir de les 10 h / Carrer de Sant Pere Més Alt2a Setmana fotogrà-fica Les Santes

18 h / Espai Firal del Nou Parc Central Activitats familiars Dissantes

18.30 h / Des de diversos indretsDe toc a toc

20 h / Espai Firal del Nou Parc CentralFlashmob Dissantes

Dilluns 22

19 h / Biblioteca Antoni ComasHora del conteEl llibre gegant dels gegants

19.30 h / Seu d’Òmnium Cultural Conferència La Missa de les Santes, un referent de la música catalana

Dimarts 23

18 h / Biblioteca Pompeu FabraHora del conte El senyor Trap

21.30 h / Biblioteca Pompeu FabraContes per a adults D’aquells boleros, aquests contes

Dimecres 24

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTallers de dibuix i pintura

18.30 h / Des de diversos indretsGegantada

19 h i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle infantilDo not disturb

22 h / Passeig del CallaoHavaneres i rom cremat

Tot seguit / Passeig del CallaoConcert Nit de Rumba

21 h / Basílica de Santa MariaConcert d’orgueRaúl Prieto

21 h / Teatre MonumentalTeatreLa ratera

22.30 h / Parc CentralConcert DissantesMomen + D’Callaos + Bongo Botrako

Diumenge 21

De 10 a 14 h / Carrer de Sant Pere Més Alt2a Setmana fotogrà-fica Les Santes

10.45 h / Port de MataróXXIV Travessa nedant al Port

12 h / Plaça de Santa AnnaDiada castellera

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTallers infantilsmakipeining i dibuix

19 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle infantilBullanga!

19 h / Plaça de Santa AnnaConcertLa Coixinera + Els Catarres

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcertCoral La Nota

19.30 h / Des de davant l’AjuntamentL’Encesa

Dijous 25

12 h / Capella de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa MagdalenaMissa

18 h / Pati de l’antic Hospital de Sant Jaume i Santa MagdalenaConcert de banda Banda de l’Agrupació Musical del Maresme

19 h / Des de la plaça de la Pepa MacaEspectacle infantil Wandering Orquestra

19.45 h / Des de diversos indrets de la ciutatCap a la Crida

20 h / AjuntamentCrida de Festa Major

21 h / Basílica de Santa MariaAssaig de la Missa de les Santes

23.30 h / Passeig del CallaoVaparir Tour 2013. Festa Ràdio Flaixbac + Cocoa Mataró

NIT BOJA

23.30 h / Des de l’AjuntamentDesvetllament bellugós

24 h / Plaça de Santa AnnaConvidada de la Família Robafaves El Pont d’Arcalís

1.30 h / Des de l’Ajuntament Escapada a negra nit

Tot seguit / Des de l’Ajuntament fins al Parc CentralPujada tabalada

Tot seguit / Espai Firal del Parc CentralRuixada

Page 59: Les Santes 2013

59

I

Divendres 26

12 h / Espai Firal del Parc CentralEsquitxada de colors

12 h / Pati de Les EsmandiesConcert vermutAi Ai Ai

12 h / Pati de la Residència Sant Josep Concert de BarramCanya d’Or

13 h / Saló de Sessions de l’AjuntamentRecepció oficial de les Julianes i les Sempronianes

14 h / Des del campanar de Santa MariaBarram i repicada

TARDA GUILLADA

17.30 h / Des de l’AjuntamentDe parranda!

18 h / Plaça de Santa AnnaConvidada de la Família Robafaves La Tresca i la Verdesca

19.30 h / Des de l’Ajuntament Correguspira

Tot seguit / Des de l’AjuntamentPujada tabaladeta

Tot seguit / Espai Firal del Nou Parc CentralRuixadeta

19.30 h / Parc CentralConcert de Festa Major

19.30 h / Pati de les CaputxinesConcert coral Cor Madrigalista

21 h / Teatre MonumentalTeatreT’estimo, ets perfecte, ja et canviaré

NIT DE FOCS I SARAU

23 h / Passeig MarítimCastell de focs

23.30 h / Al costat del Centre Natació MataróConcert The Free Fall Band + Exceso + Hyde Abbey

23.30 h / Escenari del Passeig del CallaoXazzar + Strombers + La Traca

23.30 h / Port de Mataró Concert Gospelsons + Big Band Jazz Maresme

23.30 h / Plaça de Santa AnnaSardanes i xindriada

23.30 h / Parc CentralConcert Manu Chao i Daniel Lança Barcelona Street Orkestra

Diumenge 289.30 h / Des del Parc CentralXXXV Cursa Popular Les Santes

11 h / Des de l’AjuntamentAnada a la Residència Sant Josep

11.30 h / Residència Sant JosepBallada de sardanes

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTallers de dibuix i pintura

18.30 h / Des del c. de Balmes amb el c. d’IbranPostal de Gegants

19 h i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle infantil Salsa!

19 h / Teatre MonumentalTeatreDon Juan Tenorio

21.30 h / Seu del Grup CosmosEl cel de Les Santes

22 h / Plaça de Santa AnnaBallada de sardanes

22 h / Clos arqueològic de Torre LlauderConcertCarles Benavent Trio

23 h / Plaça de l’AjuntamentConcertMandanga + Oques Grasses + Ebri Knight

23 h / Parc CentralRevetlla de Festa Major

DIADA DE LES SANTES

Dissabte 27

7 h / Des de diversos indretsMatinades

9 h / Basílica de Santa MariaToc d’ofici

9.30 h / Des de l’AjuntamentAnada a ofici

10 h / Basílica de Santa MariaMissa de les Santes

12 h / Carrer d’en PujolBallada de sardanes

13 h / Des de la plaça de Santa MariaDesfilada

De 17.30 a 20.30 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralTallers de dibuix i pintura

18 h / Des de l’AjuntamentLa Passada

19 h i 21 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle infantil Zoo Zoom

21 h / Passeig del CallaoConcertLa Carrau

19.15 h / Residència Sant JosepConcert de sardanes

21 h / Des de l’AjuntamentBall de dracs

22 h / Plaça de la MurallaConcert The Hanfris Quartet

23 h / Al Parc CentralRequisits de Festa Major

23 h / Plaça de Santa AnnaAnem de canyes!

2 h / Plaça de Santa AnnaDiscjòqueis santeros

2 h / Davant l’AjuntamentNo n’hi ha prou!

Dilluns 29

De 10.30 a 12.30 h/ Espai Familiar del Nou Parc CentralTaller de barrets de pallasso

12 h / Espai Familiar del Nou Parc CentralEspectacle infantil Els dies de l’erm

18 h / Plaça de l’AjuntamentEnfigura’t

19 h / Residència Sant JosepBall de vesprada

19.15 h / Des de l’AjuntamentAnem a tancar

22 h / Plaça de la MurallaConcert Miquel Gil i Pep Gimeno ‘Botifarra’

24 h / Parc CentralTronada de fi de festa

Tot seguit / Parc CentralEspetec final

Tot seguit / Des del Parc Central L’Albada

Page 60: Les Santes 2013

60

I

La

Anticipeu-vos i i compreu a través de la pàgina web www.lessantes.cat. Podreu triar el producte i fer el pagament, i es generarà un número de comanda. L’endemà podreu passar per la botiga a reco-llir la vostra compra.

Reproduccions d’en Maneló i la Toneta 50 euros

Llibre Les Santes. La Festa Major de Mataró20 euros

Llibre amb CD Les Santes amb lletra i música + La llegenda d’en Robafaves 15 euros

Cartell Les comparses de Mataró 3,20 euros

Llibre-joc La Passada

de Les Santes 20 euros

Clauer3 euros

Imant2 euros

Llibre-joc Les Santes de cap a peus10 euros

Llibre Gegants i figures festives de Mataró 40 euros

Contes de Les Santes

22 euros

Page 61: Les Santes 2013

61

I

Can Paluet. C. d’en Palau, 32De dimecres 17 a dilluns 29 de juliol

HorarisDe dimecres 17 a diumenge 21: de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 21 h

De dilluns 22 a dilluns 29: de 18 a 21 h

Samarretes petites 8,50 euros

NANS

1 Talles de màniga curta: 6, 12 i 18 mesos, 2, 3-4

2 Talles de tirants: 3-4, 5-6, 7-8, 9-10, 11-12

MOMEROTA I DIABLESSES

3 Talles de màniga curta: 5-6, 7-8, 9-10, 11-12

Samarretes grans 10,50 euros

DRAC I DIABLESSES

4 Talles de tirants: S, M, L, XL

FAMÍLIA ROBAFAVES I ÀLIGA

5 Talles de màniga curta: S, M, L, XL, XXL, XXXL

2

5

3

14

Mocador de l’Escapada7 euros

Barret de l’EscapadaTalles: 50 - 52 - 54 - 56 - 58 - 60 11 euros

Page 62: Les Santes 2013

62

I

Les Santes Familiars

Tarda Guillada dissabte 26

De parranda!A les 17.30 h, des de l’Ajuntament / Desvetllament infantil amb la Família Robafaves i la Banda de l’Agrupació Musical del Maresme

Convidada de la Família RobafavesA les 18 h, a la plaça de Santa Anna / Ball amb La Tresca i la Verdesca

CorreguspiraA les 19.30 h, des de l’Ajuntament / Correfoc infantil amb la Momeroteta, el Dragalió, els Diablons de Mataró, el Godrac de Mataró, els Diables infantils de la Roca del Vallès i la Vibrie-ta de Tarragona.

Pujada tabaladetaTot seguit, des de l’Ajuntament

RuixadetaTot seguit, a l’Espai Firal del Parc Central

I a més a més...

Dissantes familiarsDissabte 20 a les 18 h, a l’Espai Firal del Parc Central/ Espectacle de pallassos a càrrec de Mabsutins i tallers

l’hora del conte El llibre gegant dels gegantsDilluns 22 a les 19 h, a la Biblioteca Antoni Comas / A càrrec de Roger Canals

A la Festa Major hi ha una gran varietat d’actes que de ben segur agradaran a tota la família, i especialment als més petits.

Resum d’activitats

Espai Familiar del Nou Parc Central

Un espai al parc on compartir jocs, tallers, veure espectacles, llegir contes... Amb servei de bar i de guardacotxets.

TALLERS

Makipeining Diumenge 21 de 17.30 a 20.30 hTallers de maquillatge i perruqueria A càrrec de Puça Espectacles

Tallers de dibuix i pintura Dimecres 24, dissabte 27 i dium enge 28, de 17.30 a 20.30 hA càrrec dels alumnes de l’Aula de Teatre

Taller de barrets de pallasso Dilluns 29 de 10.30 a 12.30 hA càrrec de Puça Espectacles

Page 63: Les Santes 2013

63

I

Les Santes Familiars

l’hora del conte El senyor TrapDimarts 23 a les 18 h, a la Biblioteca Pompeu Fabra/ A càrrec de la companyia Trapelles

GegantadaDimecres 24 a les 18.30 h, des de diversos indrets/ Tres cercaviles de gegants sortiran des la plaça de la Músi-ca del Parc Central, la plaça de l’Havana i la plaça d’Occitània. A la plaça de Santa Anna hi haurà els balls finals.

espectacle de carrer Wandering OrquestraDijous 25 a les 19 h, des de la plaça de la Pepa Maca (davant de Can Gassol) / A càrrec de Wandering Orquestra

Esquitxada de colorsDivendres 26 a les 12 h, a l’Espai Firal del Parc Central

Enfigura’tDilluns 29 a les 18 h, a la plaça de l’Ajuntament / Espai per provar de portar o ser una de les comparses institucionals

Aquest és el resum d’activitats familiars durant la Festa Major. Podeu consultar-ne el detall al dia a dia.

ESPECTACLES

Bullanga!Diumenge 21 a les 19 hA càrrec de Guillem Albà i Always Drinking Marching Band

Do not disturbDimecres 24 a les 19 h i a les 21 hA càrrec de Vaivén Circo

Zoo ZoomDissabte 27 a les 19 h i a les 21 hA càrrec de Markeliñe

Salsa!Diumenge 28 a les 19 h i a les 21 hA càrrec de Vola Qui Vol

Els dies de l’ermDilluns 29 a les 12 hA càrrec de la companyia Insomne

CONTES

Racó de ContesDiumenge 21, dimecres 24, dissabte 27 i diumenge 28, de 17.30 a 20.30 hEspai de les Biblioteques de Mataró per llegir contes

Page 64: Les Santes 2013
Page 65: Les Santes 2013

65

I

17 dimecresA partir de les 6 de la tarda / Poliesportiu Municipal Teresa Maria Roca

VII Torneig Futsal Base Les SantesTambé cada dia fins al 25Inscripcions: per correu electrònic a [email protected]és informació: www.futsalmataro.catOrganitza: Club Esportiu Futsal Mataró

18 dijousA partir de les 8 del matí / Parc Central

Torneig de petanca Les SantesOrganitza: Associació del Casal de la Gent Gran del Parc de Mataró

20 dissabteA partir de les 8 del matí / Platja del Varador

Torneig de voleibol platja 4X4 Les SantesInformació i inscripcions: www.voleimataro.cat Preu de la inscripció: 14 euros per jugador/aOrganitza: Club Voleibol Mataró

A partir de les 9 del matí / Platja del Varador

VII Torneig d’handbol platja Ciutat de MataróTambé el dia 21Informació i inscripcions: www.handbolplatjamataro.catOrganitza: Associació Handbol Platja Mataró

A partir de 2/4 de 10 del matí / Can Canyameres

18è Memorial Ernest Siquier de tirInscripcions: oficines del Club Tir Esportiu Mataró (Can Canyameres)Organitza: Club Tir Esportiu Mataró

A partir de les 10 del matí / Camp Municipal d’Hoquei

Torneig d’hoquei herba Les SantesInformació i inscripcions: www.ilurohc.comOrganitza: Iluro HC

A les 11 del matí / Poliesportiu Municipal Eusebi Millan

Exhibició d’aikidoOrganitza: Club Aikido Mataró

A partir de les 12 del migdia / Platja del Varador

4t Torneig de rugbi 7 platjaInscripcions: [email protected]. Més informació: www.rugbymataro.comPreu: 100 euros per equipOrganitza: Rugby Club Mataró

A partir de les 12 del migdia / Camp Municipal de Futbol del Pla d’en Boet

II Torneig de 24 hores de futbol A7 Les SantesInformació i inscripcions: telèfons 637 856 026 / 687 851 539, [email protected] o bé a les oficines del CE Pla d’en Boet de 19 a 21 hOrganitza: C.E. Pla d’en Boet

Amb el patrocini de Font Vella Levité i Mataró Parc. Amb la col·laboració de la Direcció d’Esports

L

es S

an

tes e

sp

ort

ives

Page 66: Les Santes 2013
Page 67: Les Santes 2013

67

I

A partir de les 5 de la tarda / Passeig del Callao

Torneig de partides llampec d’escacs per equipsOrganitza: Club d’Escacs Mataró i Club d’Escacs Cerdanyola Mataró

A 3/4 i cinc minuts de 12 de la nit / Des de la platja de Sant Simó

2a Marxeta nocturna Les SantesInscripcions: Fins al 18 de juliol a la secretaria de l’Agrupació (Passatge del Pou d’Avall, 1), de 7 a 9 del vespre. No es faran inscripcions a la sortida. Cal que dueu algun element reflectant i frontal.Més informació: www.agrupe.orgPreu: 6 euros / Socis ACC: 3 eurosOrganitza: Agrupació Científico-Excursionista de Mataró

21 diumengeA partir de les 8 del matí / Plaça de la Brisa, 11

XL 12 Hores catalanes de petancaOrganitza: Club Petanca Penya L’Esplanada

A partir de les 8 del matí / Can Canyameres

IV Open de tir amb arc Les Santes Organitza: Club Tir Esportiu Mataro

A partir de les 9 del matí / Poliesportiu Municipal Eusebi Millan

Torneig 3x3 Bàsquet Les SantesInscripcions: www.tirlliure.comOrganitza: Associació Bàsquet per a tothom i programa Tir Lliure de Mataró Ràdio

A partir de les 10 del matí / Platja del Varador

III 4x4 Beach Korfball MataróInscripcions: [email protected]: AEiLL Cerdanyola

A les 3/4 d’11 del matí / Port de Mataró

XXIV

Travessa nedant al Port

Modalitat de 500 m i 1000 m.Inscripció gratuïta des d’una hora abans de la prova al mateix Port. En el cas de menors d’edat és imprescindible la inscripció prèvia (a la Piscina Municipal, al Complex Esportiu Municipal El Sorrall o al Centre Natació Mataró)Organitza: Direcció d’Esports de l’Ajuntament de Mataró. Col·laboren: Port de Mataró, Voluntaris per al futur, SPAS i Diputació de Barcelona. Patrocinen: Font Vella Levité i Mataró Parc

L

es S

an

tes e

sp

ort

ives

Page 68: Les Santes 2013
Page 69: Les Santes 2013

69

I

A les 11 del matí / Passeig del Callao

Sessió oberta de tai-txiOrganitza: Gimnàs Paradise

A les 12 del migdia / Davant el Port de Mataró

Regata Tot Maresme. Trofeu Les Santes Inscripció gratuïta al Club Vela Mataró del Port de Mataró (Local A C 6)Més informació a: www.clubvelamataro.comOrganitza: Club Vela Mataró

A les 6 de la tarda / Complex Esportiu Municipal El Sorrall

Sincrosantes 2013Organitza: Associació Esportiva Sincro Mataró

A 2/4 de 10 del vespre / Poliesportiu Municipal Jaume Parera

Festival de patinatge artísticPreu de l’entrada: 3 euros Organitza: Patinatge Artístic Mataró

22 dillunsA les 7 de la tarda / Plaça de Santa Anna

Exhibició de twirlingOrganitza: Club Twirling Mataró

23 dimartsA 2/4 de 8 de la tarda/ Plaça de Santa Anna

Exhibició gimnàsticaOrganitza: Club Gimnàstic Mataró

24 dimecresA les 9 del matí / Club de Golf Mataró-Llavaneres

Torneig Ciutat de Mataró de golfTorneig de golf, modalitat Stableford, i bateig de golf obert a tothom.

Inscripcions:

Torneig: fins al 22 de juliol, al telèfon 93 792 62 27.

Bateig: fins al 22 de juliol, al telèfon 699 08 50 99.

Més informació a: www.golfllavaneras.comPreu: 38 euros Preu bateig: 12 euros (mínim 4 persones)Organitza: Club de Golf Llavaneres

A les 6 de la tarda / Zona annexa de la piscina exterior del complex esportiu municipal Eurofitness El Sorrall

Màster familiar de ritmes cubansOrganitza: Eurofitness El Sorrall

27 dissabteA partir de les 9 del matí / Club Billar Mataró

III Open Ciutat de Mataró Les Santes de billar a tres bandesTambé el dia 28Més informació: www.facebook.com/clubbillarmataroOrganitza: Club Billar Mataró

L

es S

an

tes e

sp

ort

ives

Page 70: Les Santes 2013
Page 71: Les Santes 2013

71

I

28 diumengeA 2/4 de 10 del matí / Sortida i arribada al Nou Parc Central

XXXV

Cursa Popular Les SantesDistància de 5.000 metres Inscripcions del dia 23 al 26 de 18 h a 21 h a la Botiga de Les Santes (c. d’en Palau, 32) i el mateix dia de la cursa, des d’una hora abans de la sortida al punt d’inici. Inscripció gratuïta limitada a 2.500 participants.

Organitzen: Direcció d’Esports de l’Ajuntament de Mataró i Centre Atlètic Laietània.

Col·laboren: Voluntaris per al Futur, G.A. Lluïsos, Ronda 43- Intersport Mataró, Rios Running,

Mataró Bus i Diputació de Barcelona. Patrocinen: Mataró Parc i Font Vella Levité.

L

es S

an

tes e

sp

ort

ives

Page 72: Les Santes 2013

72

I

Page 73: Les Santes 2013

73

I

Les Santes 24 hPodeu seguir Les Santes en directe:

Hi haurà una càmera fixa instal·lada davant l’Ajuntament, les 24 hores del dia durant tots els dies de la Festa Major. Podeu veure les imatges en directe al web www.lessantes.cat.

Els següents actes de la Festa Major seran emesos íntegrament i en directe a través d’m1tv i els webs www.lessantes.cat i www.m1tv.cat:• Divendres 19, a les 18 h: • Acte institucional de Les Santes al Saló de • Sessions de l’Ajuntament, amb la conferència • “La música tradicional a Les Santes” • a càrrec de Xavier Orriols

• Diumenge 21, a les 12 h: • Diada Castellera

• Dijous 25, a les 20 h: • Crida de Festa Major

• Dijous 25, a les 23.30 h: • Inici del Desvetllament bellugós

• Dissabte 27, a les 10 h: • Missa de les Santes

• També hi haurà connexions puntuals en directe a diversos actes de la festa que igualment es podran anar seguint per televisió i per internet

Programació especial Del 25 al 29 de juliol s’emetrà un programa especial cada dia a les 20.30 h, tant al canal televisiu (Canal 24 de la TDT) com per internet a www.m1tv.cat.

Galeria de clips de Les SantesA mesura que es vagin celebrant els actes d’enguany, aniran apareixent petits vídeos en una galeria a l’apartat Les Santes 24 h del web www.lessantes.cat

Les Santes al teu mòbil:

Podeu dur la programació i d’altres contin-guts en una aplicació web específicament adaptada per a dispositius mòbils. Més informació a www.lessantes.cat

A més a més, accediu a continguts multi-mèdia del programa: instal·leu l’aplicació gratuïta Layar al vostre dispositiu mòbil (iOS i Android) i captureu el cartell de Les Santes (portada del programa) i les pàgines marcades amb la icona

Venda d’entradesTots els espectacles i activitats de Les Santes són gratuïts excepte aquells on s’indica el contrari:

MÚSICA

Manu ChaoDissabte 27 a partir de les 23.30 h, al Parc Central18 euros anticipada / 20 euros taquilla

Venda d’entrades a les oficines de Cultura, a les Oficines d’Informació i Atenció al Ciutadà (OFIAC) de l’Ajuntament, al web www.codetickets.com i el mateix dia des d’una hora abans del concert a les taquilles.

TEATRE

La rateraDissabte 20 a les 21 h, al Teatre Monumental10 euros anticipada / 12 euros taquilla

T’estimo, ets perfecte, ja et canviaréDivendres 26 a les 21 h, al Teatre Monumental21 euros platea / 17 euros amfiteatre

Don Juan TenorioDiumenge 28 a les 19 h, al Teatre Monumental21 euros platea / 17 euros amfiteatre

Venda d’entrades a les oficines de Cultura, a les oficines de Catalunya Caixa, al servei de Telentrada.com i al telèfon 902 101 212, i el mateix dia des d’una hora abans de l’especta-cle a les taquilles del teatre (La Riera, 169).

N

otes /

In

form

aci

on

s

73

I

Page 74: Les Santes 2013

74

I

Bacallanaries i conservesCa la Teresa 93 790 34 20Montse 93 796 16 76Nuri 618 82 03 49

BarNou Bar Ramón 625 95 32 00

Cansaladeries - XarcuteriesAnna 93 755 16 02Blanca 93 790 62 87Esperalba 93 790 63 95Niubó-Rodrigo 93 796 46 31

CarnisseriesAlfons i Manolita 93 790 55 62Balta i Joana 667 68 34 61Galan 93 796 08 98I. Montañés 65 957 35 19Oscar “cavall” 93 790 72 06Susi Guardiola 93 755 08 94

Fruites i verduresD’Argentona 652 60 63 88Fradera 93 790 56 93Joan Ramón 93 790 41 99Can Gerard 93 755 04 81Parra 699 09 83 72

PeixeteriesAnglada 647 19 91 33Aurora Masafrets 93 755 11 98Carme 628 68 84 77Ma Rosa 93 790 63 94Teresa 93 790 34 84Toni Ortiz 93 790 82 55

PolleriesCresta d’Or 616 07 50 31Joan i Lluïsa 634 90 17 44Leo y Merche 93 796 43 59Niu-bo 93 796 47 03Torrent 93 790 55 38

Pasta FrescaTuco 663 139 293

Herbolari -Aliments ecològicsMilfulles www.espaimilfulles.com

Bacallanaries i conservesCa la Teresa 93 790 34 20Montse 93 796 16 76Nuri 618 82 03 49

BarNou Bar Ramón 625 95 32 00

Cansaladeries - XarcuteriesAnna 93 755 16 02Blanca 93 790 62 87Esperalba 93 790 63 95Niubó-Rodrigo 93 796 46 31

CarnisseriesAlfons i Manolita 93 790 55 62Balta i Joana 667 68 34 61Galan 93 796 08 98I. Montañés 65 957 35 19Oscar “cavall” 93 790 72 06Susi Guardiola 93 755 08 94

Fruites i verduresD’Argentona 652 60 63 88Fradera 93 790 56 93Joan Ramón 93 790 41 99Can Gerard 93 755 04 81Parra 699 09 83 72

PeixeteriesAnglada 647 19 91 33Aurora Masafrets 93 755 11 98Carme 628 68 84 77Ma Rosa 93 790 63 94Teresa 93 790 34 84Toni Ortiz 93 790 82 55

PolleriesCresta d’Or 616 07 50 31Joan i Lluïsa 634 90 17 44Leo y Merche 93 796 43 59Niu-bo 93 796 47 03Torrent 93 790 55 38

Pasta FrescaTuco 663 139 293

Herbolari -Aliments ecològicsMilfulles www.espaimilfulles.com

Page 75: Les Santes 2013

75

I

Altres activitats a la ciutatPresentació del conte El sol, la pluja i el paraigua d’en RobafavesDivendres 19, a 2/4 de 7 de la tarda / Pati de Can Marchal

Presentació del novè Conte de Santes de Capgròs, escrit per Manuel Cusachs i il·lustrat per Esther Carbonell. Organitza: Capgròs Comunicació S.L. Col·laboren: Associació de Veïns Pati de Can Marchal i Ajuntament de Mataró

Musclos & SantesDissabte 20, a partir de les 21 h / C. de Can Xammar

Vesprada amb musclos i cervesa, acompanyada de la música de discjòqueis mataronins.Organitza: El Públic

Les mil i una nits... eròtiquesDiumenge 28, cap a les 23.15 h / Plaça de Can Xammar

Contes eròtics i degustació de menú afrodisíac a la fresca.Organitzen: El Públic i T&T_Trio i Ginger Erotic

Visites i rutes guiadesAl llarg de tot l’estiu s’aniran realitzant les visites i rutes culturals i turístiques: patrimoni i història, art, comerç, arquitectura, ciència..., una gran diversitat d’espais i temàtiques per aprendre i gaudir. Consulteu el programa Vine a Mataró o bé el web www.vineamataro.cat

Fireta de Les SantesDel 19 al 24 de juliol, de 18 a 21 h. Dissabte 20 i diumenge 21, també d’11 a 13.30 h / Plaça de l’Ajuntament

Vine al mercat de productes de Les Santes. Hi podràs adquirir diferents articles artesans vinculats a la Festa Major que complementen els productes oficials de la Botiga de Les Santes. Compra ciutat, festa, cultura i tradicions. Organitza: Ajuntament de Mataró

Comerç amb Les SantesDiumenge 21D’11 del matí a 9 del vespre / Port de MataróTrenta establiments comercials participen en una jornada de comerç a l’aire lliure, oferint els seus articles a preus especials. També hi trobareu el barret de la Festa Major de Mataró ‘Viu les Santes’.Organitza: Unió de BotiguersCol·labora: Ajuntament de Mataró

Concursa!#microsantes

Petit concurs literari a través de Twitter: piula alguna història, anècdota o sentiment relacionat amb Les Santes i afegeix-hi l’etiqueta #microsantes. Hi haurà premi per al millor microrelat.

Instagram #lessantes

Publica la teva fotografia i afegeix-hi l’etiqueta #lessantes. Les tres fotos més valorades ( ) obtindran premi.

Més informació al web www.lessantes.cat N

otes /

In

form

aci

on

s

75

I

Page 76: Les Santes 2013

76

I

Page 77: Les Santes 2013

77

I

Consells de seguretatELS CORREFOCS

Els que hi participeu: • Cal que us protegiu amb roba de cotó, preferible-ment vella, amb mànigues i pantalons llargs. • Porteu un barret que cobreixi tot el cap i tapeu-vos el clatell amb un mocador de cotó. Porteu un calçat adequat (esportiu, de muntanya, etc.) i protegiu-vos els ulls.• No demaneu aigua als veïns, feu sempre cas del servei d’ordre i no obstruïu mai ni diables, ni músics, ni portadors.• Assabenteu-vos abans de l’inici del recorregut del correfoc, les vies d’evacuació i els punts d’assistència sanitària. • Al Correguspira del dia 26, eviteu participar-hi duent cotxets infantils.

Els veïns:• Enretireu els vehicles i els obstacles (testos, bosses, taules i cadires, etc.) del recorregut, reco-lliu la roba estesa i plegueu els tendals. • Tanqueu totes les portes i balcons, i si cal protegiu els vidres de finestres i aparadors amb cartrons, no amb paper.• És molt important que no llanceu aigua als participants (l’aigua pot produir relliscades i que la pólvora, si es mulla, exploti).• No recolliu ni manipuleu les restes d’artificis que no s’hagin cremat. En el cas que en trobeu algun, aviseu la Policia Local o l’organització.

A les oficines de Cultura (c. de Sant Josep, 9) trobareu material per a la protecció de vidres i rètols.

ELS FOCS ARTIFICIALS DEL DIA 27

• Respecteu en tot moment el perímetre de segure-tat senyalitzat i feu sempre cas de les indicacions del servei d’ordre.• No recolliu ni manipuleu les restes d’artificis que no s’hagin cremat. En el cas que en trobeu algun, aviseu la Policia Local o l’organització.• Sempre és convenient que als actes multitudina-ris fixeu un punt de trobada amb els nens perquè pugui ser útil en cas de pèrdua. Si això passés, aviseu la Policia Local o la Creu Roja.• Podeu estacionar els vehicles a la zona del polígon industrial del Pla d’en Boet o al pàrquing de Can Xammar. Hi haurà reforç d’autobusos des de les 22 h fins a les 2 de la matinada.

Menys vidre, menys alcohol, més festaL’Ajuntament de Mataró ha impulsat una cam-panya de sensibilització per a reduir els riscos en el consum d’alcohol i altres substàncies durant Les Santes. Aquesta campanya se suma a la realitzada l’any passat sobre el mal ús dels envasos de vidre.

S’han dut a terme tallers de sensibilització per a joves a centres d’ensenyament secundari de la ciutat, se n’ha fet difusió en diversos su-ports publicitaris i s’han planificat les accions que es duran a terme durant Les Santes: les nits del 25, 27 i 29 Creu Roja Joventut instal-larà a diferents actes de la Festa Major el seu estand informatiu on els consumidors es podran adreçar per obtenir informació sobre els riscos en els seus hàbits de consum.

Nit del dijous 25 al Vaparir Tour i a la Ruixada (Passeig del Callao i Parc Central)

Nit del dissabte 27 al concert de Manu Chao (Parc Central)

Nit del dilluns 29 al ball Espetec Final (Parc Central)

En sintonia amb els objectius perseguits per aquestes dues campanyes, i seguint l’experi-ència de l’any passat, la Colla dels Gegants i Nans de la Ciutat ha realitzat un seguit de xer-rades amb el lema “Desvetlla’t bé, fas festa!” destinades al jovent mataroní, on s’ha pogut explicar l’essència del Desvetllament Bellugós i la seqüència ritual de Les Santes.

Entre tots prenem consciència sobre els riscos del mal ús del vidre i del consum d’alcohol i altres substàncies, amb l’afany de millorar la qualitat de la nostra Festa Major.

N

otes /

In

form

aci

on

s

77

I

Page 78: Les Santes 2013

Bonesfestes

Page 79: Les Santes 2013

InformacióDirecció de Cultura de l’Ajuntament de MataróC. de Sant Josep, 9Tel. 93 758 23 [email protected]

Horaris d’obertura i venda d’entrades: de dl a dv de 9 a 14 h i de 18 a 20 h. Els dies 27 i 28, de 18 a 20 h.

Segueix-nos a

Tota la festa a www.lessantes.cat

La botiga de Les Santes Feu la compra a través d’internet des del web www.lessantes.cat i passeu-la a recollir a Can Palauet, c. d’en Palau, 32.

De dimecres 17 a diumenge 21: de 10.30 a 13.30 h i de 18 a 21 h

De dilluns 22 a dilluns 29: de 18 a 21 h

Oficina d’Atenció CiutadanaLa Riera, 48De dilluns a divendres de 9 a 19 hTelèfon 010: de 8 a 19 h, de dilluns a divendres. Caps de setmana i festius, tancat.Tarifes: Establiment de trucada 0,33 euros IVA inclòsCost el minut o fracció 0,25 euros IVA inclòs.Telèfon 807 11 70 10 des de fora de MataróEl preu màxim de la trucada és de 0,50 euros per minut IVA inclòs

Oficina de TurismeLa Riera, 48Tel. 93 758 26 [email protected]: de dl a dg, inclosos festius, de 10 a 13 h i de 17 a 19 h

Edita: Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró, 2013Impressió: SYLDisseny i maquetació: Jordi Gasull SubiñàReproducció fotogràfica del cartell: Dani Domínguez D.L.: B.17886-2013© Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró© de les fotografies i dels textos, els seus autorsCap part dels programes de Les Santes podrà ser repro-duïda sense el permís exprés de l’Ajuntament de Mataró

OrganitzacióTotes les activitats del programa han estat organitzades per la Direcció de Cultura de l’Ajuntament de Mataró i la Comissió de la Festa Major, excepte aquelles en les quals s’indica una altra entitat organitzadora. Les Santes esportives han estat orga-nitzades per les entitats indicades, amb la col·laboració i el suport de la Direcció d’Esports. Els actes són responsabilitat de cada entitat organitzadora.

El programa es pot sotmetre a alguna modificació d’última hora. En aquest cas es comunicaria a través dels mitjans de comunicació, el web www.lessantes.cat, les xarxes socials de l’Ajuntament (Facebook Ajuntament de Mataró i Cultura Mataró i Twitter @matarocat i @lessantesmataro) i el servei d’atenció ciutadana (la Riera, 48 o al tel. 010).

Col·laboracionsL’organització de la Festa Major 2013 agraeix totes les aportacions econòmiques rebudes i també les col·laboracions d’empreses, particu-lars, establiments comercials, clubs i entitats de la ciutat que fan possible la realització de la festa. A més a més dóna especialment les gràcies a totes les persones que a títol individual o a través d’un col·lectiu participen desinteressa-dament i col·laboren de manera decisiva a la difusió i a la celebració de la festa:

• Membres de la Comissió de la Festa Major i membres de les comissions de foc, del seguici, d’actes al carrer i imatge • Membres de les comparses institucionals• Entitats esportives organitzadores de Les Santes esportives• Voluntaris per al Futur, www.voluntarisperalfutur.cat• Sala Cabañes, www.salacabanyes.cat• Equips de Suport, www.equipsdesuport.cat• Federació d’Entitats Sardanistes i Dansa Tradicional Catalana de Mataró• Mestres del Gai Saber• Arxiu Municipal de Mataró• Museu Arxiu de Santa Maria, www.masmm.org• Mapasonor, www.mapasonor.com

Cultura Mataró

@lessantesmataro #lessantes

Les Santes #lessantes

N

otes /

In

form

aci

on

s

79

I

Page 80: Les Santes 2013
Page 81: Les Santes 2013
Page 82: Les Santes 2013

g r u p i m m o b i l i a r iSu Casa

Page 83: Les Santes 2013
Page 84: Les Santes 2013