la vila núm. 105, juny-juliol 2014

8
NÚM. 105 / JUNY-JULIOL 2014 Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu - www.cardedeu.cat DE CARDEDEU laVila CENTRE DE FORMACIÓ D'ADULTS reconegut per la Generalitat L’Ajuntament contracta 27 treballadors tempo- rals Pàg 3 Entrega de lots de menjar per a infants Pàg 4 Obres de millora de la via pública Pàg 4

Upload: ajuntament-de-cardedeu

Post on 01-Apr-2016

221 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

"Centre de Formació d'Adults, reconegut per la Generalitat"

TRANSCRIPT

Page 1: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

NÚM. 105 / JUNY-JULIOL 2014

Butll

etí d

’info

rmac

ió m

unici

pal d

e l’A

junt

amen

t de

Card

edeu

- w

ww

.card

edeu

.cat

DE CARDEDEU

laVila

CENTRE DE FORMACIÓ D'ADULTSreconegut per la Generalitat

L’Ajuntament contracta27 treballadors tempo-rals Pàg 3

Entrega de lotsde menjar per ainfants Pàg 4

Obres de millorade la via públicaPàg 4

Page 2: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

La Vila de Cardedeu. Butlletí d'informació municipalEdita: Regidoria de Comunicació | Ajuntament de CardedeuRedacció: Servei de ComunicacióDisseny, maquetació i impressió: Daniel Barba JuliàFotografia: Anna Mas Talens i Ajuntament de CardedeuTiratge: 7.500 exemplars (distribució gratuïta)Dipòsit legal: B-43189-1995

www.cardedeu.cat

es de l’Ajuntament de Car-dedeu volem posar-nos alcostat d’aquelles personesque estan tenint més difi-cultats avui en dia, creiem

que una de les tasques que ens pertocaés la de mirar de garantir que tothompugui tenir oportunitats i que a ningúse li tanquin les portes. Per això estemtreballant en dues direccions quecreiem que són fonamentals: la cercade feina i la formació.

Recentment l’Escola d’Adults ha obtin-gut el reconeixement del Departamentd’Ensenyament de la Generalitat coma Centre de Formació d’Adults. Els cur-sos que s’hi imparteixen (d’idiomes,informàtica i preparació per a les pro-ves d’accés a cicles formatius) se sumenals del Servei de Formació de l’Ajunta-ment: dos programes de formació iinserció PFI-PTT (anteriors PQPI-PTT)i el projecte Fein@Jove del sector agro-pecuari, adreçat a joves amb especialsdificultats d’inserció laboral o acadèmi-ca. Perquè és important que ningú esquedi fora, que tothom pugui tenir unaformació que qualifiqui i faciliti l’accésal món laboral.

També amb l’objectiu de trobar solu-cions al problema de l’atur l’Ajuntamentestà impulsant la contractació de 27llocs de treball temporal (d’una duradade 4 mesos) destinats a persones sensefeina, en què es prioritzaran les candi-datures d’aturats de llarga durada iamb situació socioeconòmica i familiarmés complicada. També donarà puntsel fet d’estar empadronat a Cardedeu.Dels llocs de treball, 22 corresponen al’àrea de Serveis Territorials, dos aServeis Generals i tres a Serveis Perso-nals. Aquesta actuació té l’objectiu depal·liar temporalment la situació socio-econòmica de les persones contracta-des, millorar les seves competènciesprofessionals i desenvolupar projectesd’interès general i social per al municipi.

L’ENVELAT DE LA FESTA MAJOR.La tradicional dansa era un dels actes més importants i esperats de la FestaMajor, ja que molts joves de la vila esperaven aquest dia per a ballar amb laparella desitjada. El compromís de ballar la dansa amb una noia en moltesocasions es feia uns mesos abans de la festa, perquè el fet de ballar la dansasignificava un cert compromís. Moltes d’aquestes parelles establien una relacióseriosa que sovint acabava en matrimoni. (...) Els nois portaven un guant a la màper a no embrutir amb suor el vestit nou de la balladora.

Foto: Ball de festa major l’any 1.949.Fons: L'Abans

TELÈFONS D’INTERÈS

L'APUNT HISTÒRIC

AJUNTAMENTOficines i AdministracióServeis TerritorialsPolicia LocalCSETC

CULTURAInstitut Mpal. de CulturaMuseu Arxiu Tomàs BalveyBiblioteca Marc de Vilalba

SERVEIS PERSONALSServeis SocialsServeis PersonalsCentre de formaciópermanent La MongiaCasal de la Gent GranCentre de dia Les Teixidores

JOVENTUTPunt d'Informació Juvenil

93 844 40 0493 844 41 4693 844 41 4193 844 43 02

93 846 18 2793 871 30 7093 871 14 17

93 844 41 4093 846 21 50

93 841 88 1493 871 33 1793 844 48 76

93 871 16 79

ESPORTSPatronat Mpal. d’EsportsComplex Esportiu Municipal

ALTRES SERVEISCAP Can BorràsSanitat Respon (24 h)Parada de taxisMercat municipalDeixalleria municipalRecollida mobles vellsJutjat de Pau

URGÈNCIESUrgències mèdiquesAmbulànciesEmergències

93 846 20 5493 844 46 74

93 871 37 90902 111 44493 846 01 0193 844 41 6793 871 29 88673 839 09593 846 09 61

061902 23 20 22112

Pàg 2 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

L’EDITORIAL

DOportunitats per atothom

Page 3: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

NÚM. 105 / JUNY-JULIOL 2014 Pàg 3

EL TEMA

El Casal d’Estiu Jovede la Fusteria doblales inscripcionsQuaranta nois i noies han gaudit aquestjuliol del Casal d’Estiu Jove de La Fuste-ria, el doble de l’any passat, quan n’hiva haver 19. Per a aquest any s’havienprevist 30 places però, a causa de lagran demanda, es va ampliar fins a 40.Els joves han fet activitats de lleure,culturals i esportives, com ara tallersde grafitti, d’il·lustració, de fotografia,breakdance, trapezi, teatre, piscina, isortides d’activitats d’aventura.

JOVENTUT

L’Escola d’Adults, reconeguda per la Generali-tat com a centre de Formació d’Adults

L’Ajuntament de Cardedeu segueix apostant fort perl’ensenyament i la formació amb l’objectiu de donaroportunitats als ciutadans perquè puguin assolircompetències bàsiques i avançades que els serveixina l’hora de continuar els estudis reglats i també en lacerca de feina.

En aquest sentit s’ha aconseguit que l'Escola d’Adultsde Cardedeu, ubicada a la Mongia, hagi estat recone-guda pel Departament d'Ensenyament de la Generalitatcom a Centre de Formació d'Adults. Això comporta

que l'oferta d'ensenyament que impartirà anirà d'acord amb la planificacióautoritzada pel Departament d'Ensenyament.

Com a novetat per al curs 2014-2015, el centre oferirà un curs d'anglès de nivellbàsic i dos d’informàtica (Competic, nivell bàsic i nivell avançat). Està previst quela Generalitat autoritzi atorgar el mateix certificat de reconeixement que tenenels centres públics que depenen del Departament.

L’Escola d’Adults continuarà oferint, també, els cursos de preparació per a lesproves d'accés a cicles formatius de grau mitjà i superior. En aquest cas, elreconeixement de la Generalitat comportaria atorgar una certificació en la qualhi consta la qualificació obtinguda per l’alumne. Aquesta, sempre que siguipositiva, es multiplicarà per 0,2 i s’afegirà a la qualificació obtinguda a la provad’accés als cicles formatius.

El reconeixement com a Centre de Formació d’Adults també comportarà unareestructuració de l’organització de l’escola, amb la creació d’un consell escolari un equip directiu.

OBERTA!

INSCRIPCIÓ

Contractació de 27treballadors de ca-ràcter temporal

OCUPACIÓ

Amb l’objectiu de promoure inicia-tives per dinamitzar el mercat detreball i donar oportunitats a lespersones sense feina, l’Ajuntamentha impulsat la convocatòria de 27llocs de treball temporal (4 mesos),amb criteris de prioritat als candi-dats aturats de llarga durada, ambsituació socioeconòmica i familiarcomplicada i empadronats a Car-dedeu. Desenvoluparan projectesd’interès social i general per almunicipi.

· Arquitecte/a tècnic· Encarregat/da d’obra· 4 oficials per a edificis· 2 operaris/es per a edificis· 7 oficials via pública· 7 operaris via pública· Tècnic jurídic· Tècnic jurídic de contractació· 2 auxiliars administratius/ves· Conserge

Page 4: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

Pàg 4 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

NOTÍCIES

La Regidoria de Serveis Socials del'Ajuntament ha engegat un programaadreçat a persones de més de 80 anysen l'àmbit de l'atenció domiciliària.

La finalitat d'aquest programa és identi-ficar situacions de necessitat per tal deprevenir possibles situacions de risc ovulnerabilitat, i poder informar sobreels recursos socials i comunitaris. "ElsServeis Socials, més a prop" es desenvo-lupa en col·laboració amb la Diputacióde Barcelona i l'empresa FundacióDesenvolupament Comunitari.

“Els Serveis Socials,més a prop”, dirigit amajors de 80 anys

Obres de millora de la via públicaEls propers mesos es faran un seguit d’actuacions de millora de la via pública.Coincidint amb les obres del clavegueram d’un tram del carrer Llinars s’ampliaràla vorera entre els carrers Arquitecte Gaudí i Matagalls, es col·locarà enllumenatpúblic, es retiraran els pals d’electricitat i es faran passos de vianants accessibles.També s’ampliarà la vorera i es col·locarà enllumenat públic als carrers ArquitecteGaudí, J. M. de Sagarra i Bellavista entre el c/Llinars i l’av. Rei En Jaume.

S’actuarà també a l’av. Mare de Déu de Montserrat, que actualment presenta sotsdestacables que impedeixen la circulació pel carril sud. Els pins que hi ha estaninclinats i tenen un elevat risc de caure, a més, se’ls han de tallar les arrels que hanprovocat els sots. Per això, l’actuació consistirà en arranjar l’asfalt i la vorera i talarels pins. S’aprofitarà també per dotar l’espai d’enllumenat públic i es retirarà lalínia elèctrica existent. Aquest juliol s’ha fet, a més, l’ampliació de la vorera d’untram del carrer Balmes, s’ha canviat l’enllumenat i s’ha plantat arbres méscompatibles i situats de tal manera que no dificultin l’accessibilitat. Està previstfer, a l’octubre, la mateixa actuació a un tram del carrer Bellsolar.

MILLORA URBANA GENT GRAN

La regidoria de Serveis Socials del’Ajuntament de Cardedeu ha engegatun projecte consistent en l’entrega delots de menjar fresc a famílies amb in-fants en perill de desnutrició. Es tractad’una prova pilot que pretén atendre 101famílies del municipi amb 180 menors(establerts després de la valoració dutaa terme per l’equip de Serveis Socials).

L’objectiu del projecte és lluitar contrala desnutrició infantil causada per lasituació de precarietat que presentendeterminades famílies durant el períodede vacances escolars.

Al juliol s’ha fet una entrega de lots demenjar (adaptats al nombre de menorsde cada família), i a l’agost es farà unasegona entrega.

Entrega de lots demenjar fresc per ga-rantir l’alimentaciódels infants a l’estiu

SERVEIS SOCIALS

L’Ajuntament neteja solars que incompleixenels deures de neteja per evitar risc de plaguesi incendisL'Ajuntament ha efectuat la neteja i des-brossament de cinc solars que incomplienels seus deures de neteja i conservació.Es tracta d'una actuació subsidiària, ne-cessària per tal d'evitar el risc de plaguesi incendis.

L'Ajuntament no va poder contactar ambalguns propietaris (sovint constructoreso promotores en concurs de creditors),

MEDI AMBIENT

i fa anys que alguns emplaçaments esqueden sense netejar, fet que provocapresència de rates i mosquits tigre. L'Ajun-tament ha rebut autorització judicial peraccedir a les propietats privades que in-compleixen les seves obligacions, ambl'objectiu de fer-hi una actuació subsidià-ria, argumentant el risc sanitari quesuposa la situació actual. El cost de l’actua-ció s’imputarà a les finques corresponents.

Page 5: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

Interès de la gent gran per compartir pisA més de la meitat de les persones deCardedeu que tenen entre 65 i 80 anysels agradaria o estarien disposades acompartir pis. Així ho indica unaenquesta que s’ha fet des de ServeisSocials de l’Ajuntament per detectarnecessitats socials i en l’àmbit del lleured’aquest sector d’edat.

L’enquesta també ha detectat un proble-ma de barreres arquitectòniques, a més,el 82% dels enquestats tenen problemesde mobilitat. Les activitats que més elsatrauen, de l’oferta existent, són lesd’informàtica, tai-txí, ioga i gimnàstica.Gairebé un terç dels enquestats realit-

NÚM. 105 / JUNY-JULIOL 2014 Pàg 5

GENT GRAN

Elaboració del Reglament de Participació iGovern ObertDins el projecte Govern Obert s’està treballant ja en l’elaboració el Reglamentde Participació i Govern Obert. S’han fet sessions amb la ciutadania i específiquesamb tots els regidors de l’Ajuntament i amb col·lectius concrets (gent gran), ise’n faran amb d’altres col·lectius (joves, Consell dels Infants...). Amb totes lespropostes rebudes una comissió tècnica elaborarà l’esborrany del Reglament. Al’octubre una comissió formada per tècnics, polítics i ciutadans valorarà iconsensuarà les diferents propostes incloses en l’esborrany. És previst poder ferel retorn a la ciutadania i publicar l’esborrany al novembre, abans de la sevaaprovació al ple municipal.

PARTICIPACIÓ CIUTADANA

zen activitats de voluntariat, i un 17%més estaria interessat en fer-ne, pre-ferentment adreçada a la gent gran.

Els enquestats creuen que la principalnecessitat de la gent gran en la societatactual és rebre una millor atenció sanità-ria, seguit de tenir majors ingressos eco-nòmics i evitar la solitud, per bé que un70% afirmen no sentir-se mai sols. Tresquartes parts dels enquestats se sentenbastant o molt satisfets amb la seva vida.

Quan es tinguin els resultats del progra-ma “Els Serveis Socials, més a prop”s’estudiaran els aspectes a treballar.

Aprofitant l’aturada d’estiu al pavellómunicipal es farà una nova coberta pertapar goteres i es canviaran les calderesper dues noves de condensació. Tambéa l’escola Ramon Macip-Dolors Granéses canviarà la caldera per una de moltmés eficient i es continuaran canvianttancaments de finestres per tal demillorar l’aïllament i reduir el consumenergètic.

Millores per augmen-tar l’eficiència ener-gètica

ESTALVI ENERGÈTIC

La Riera de Vallforners és una de lesrieres urbanes més sanejades de Catalu-nya. Així ho va constatar el formadorde la jornada durant l’activitat “FemDissabte”, que va remarcar el bon estatde la riera, tant pel que fa a l’aigua comper l’ecosistema que l’envolta. En aquestsentit, les anàlisis realitzades per l’Asso-ciació Hàbitats al tram de la riera quepassa per Cardedeu indiquen també unestat de l’ecosistema bo/molt bo, tantpel que fa als indicadors biològics comfísico-químics. Aquests resultats posenen valor la salut de l’ecosistema i de labiodiversitat de la riera, i n’eleven laseva vàlua com a patrimoni natural.

Bona salut de la Rierade Vallforners

MEDI AMBIENT

Properament, mésinformació!

E-MAILINFORMACIÓ PER

Si vols estar informat de l’actualitat mu-nicipal, envia un correu a:[email protected]

1 d’octubreDia de laGENT GRAN

Page 6: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

Pàg 6 La Vila de Cardedeu Butlletí d’informació municipal de l’Ajuntament de Cardedeu

ELS

GRU

PS P

OLÍ

TICS

MU

NIC

IPAL

S

El que guia els nostres esfor-ços és l’objectiu de construirplegats, de millorar la vidade la nostra gent, dels vila-tans de Cardedeu.

Fa mesos esperàvem les indi-cacions del gobierno de Espa-ña per saber com podíeminvertir el romanent positiu,i ara un cop aclarit hem pro-cedit a teixir acords amb totsels grups del consistori, perquè governar implica escoltara tothom i arribar a acords,no des de la suma de vots i sides de la suma de voluntats,hi ha diverses accions quedurem a terme i hem renun-ciat a algunes, però s’imposaescoltar les aportacions detothom, no es pot governarense escoltar, i val a dir queaixò ha implicat llagues horesde treball per part de tots. Desd’aquí volem agrair la genero-sitat dels qui han aportat enpositiu fet que comportarà al-gunes obres que tots esperà-vem: l’enllumenat de l’entra-da a Cardedeu des del Llinarson no hi ha cap mena d’en-llumenat, l’ampliació delcementiri...

Ens queden obres per fer,obres per les que de momentno tenim crèdit o sigui dinersper pagar-les i que no les fa-rem a deute ja que el nostreobjectiu ha estat baixar deu-te, però cercarem recursosper poder fer les milloresnecessàries a la nau gran dela Textil Rase (llargamentesperada per moltes enti-tats), l’edifici de La Mongia,l’espai de RTVCardedeu imoltes altres accions queesprem executar amb lacomplicitat de tots plegatscom hem fet ara amb elromanent i quedi aquíl’agraïment a tots els grupsmunicipals pel suport rebut.

En el ple del 10 de juliol esvaren aprovar les modifica-cions del pressupost per do-nar sortida al romanent detresoreria de l’any 2013, és adir els diners de l’exercici an-terior que no s’havien gastat.Part dels diners es destina-ran a cobrir partides que ha-vien quedat curtes, i la restaa inversions i a plans d’ocu-pació.

El nostre grup considera queno totes les inversions apro-vades són urgents, i que d’al-tres, a les que s’ha renunciat,són més necessàries, però enun procés de negociació s’hande fer concessions i per a no-saltres era prioritari aconse-guir que es destinessin gai-rebé 300.000¤ als plansd’ocupació.

A Cardedeu, segons les dadesdel mes de juny, hi ha 1191 per-sones aturades, i més de 120famílies depenen de serveissocials per poder cobrir lesnecessitats més bàsiques.

Per això des d’un primer mo-ment vàrem insistir en queera imprescindible destinaruna part important del roma-nent a crear llocs de treball.Aconseguir que les obres demillora i manteniment i certesinversions es facin donant fei-na a veïns de Cardedeu a l’aturés la millor manera de fer créi-xer el poble. Per un costats’alleuja la situació de moltesfamílies i per l’altre es posenen circulació diners que reper-cutiran directament en elscomerços i negocis del poble.

Una decisió que pot semblarlògica però que, per prendre-la, ha calgut un llarg procésde negociació. Ara només fal-ta posar fil a l’agulla i executarels acords presos.

A principis de juliol l'Obser-vatori contra l'Homofòbia deCatalunya va denunciar unaugment de les agressionshomòfobes i va presentar ala fiscalia tres casos d'atacsa persones per la seva condi-ció d'homosexual ocorregu-des durant el juny. Una d'a-questes agressions va tenirlloc a Cardedeu. També eljuliol s'ha presentat la propo-sició de Llei de drets de lespersones gais, lesbianes,bisexuals i transsexuals.Aquesta Llei vol ser una einaper combatre les agressionsque pateixen lesbianes, gais,transexuals i bisexuals. Calrecordar que les personesLGTB pateixen una especialdiscriminació, que es plasmaen més de 380 denúncies perLGTBfòbia a l'any. Bona partd'agressions es produeixen al'espai públic, però també ésun problema a l'àmbit edu-catiu: el 70% dels infants iadolescents LGTB han patitinsults de caire homòfob.

És per això que la CUP de Car-dedeu, en línia amb les entitatsLGTB de Catalunya, vol queaquesta llei contingui un règimd'infraccions i que estableixiun òrgan sancionador. I volque l'Ajuntament de Cardedeu,en l'àmbit de les seves compe-tències, actuï amb contun-dència contra la LGTBfòbia.Prevenir i intervenir en casosd'homofòbia és imprescin-dible per tal d'eradicar lesagressions i garantir la nodiscriminació. A més, treba-llar la diversitat sexual ensdóna l'oportunitat de qüestio-nar la cultura patriarcal, decrear espais de relació en elsquals les persones -sobretotinfants i joves- es puguindesenvolupar més enllà d'unsestereotips de gènere que enscoaccionen a totes i a tots.

Per fi plans d’ocupació Per l’eradicació de l’ho-mofòbia, la lesbofòbiai la transfòbia

http://cardedeu.socialistes.catwww.ciu.cat/cardedeu www.cardedeu.cup.cat

Convergència i Unió Partit dels Socialistes de Catalunya Candidatura d’Unitat Popular

Això és construir

Page 7: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

NÚM. 105 / JUNY-JULIOL 2014 Pàg 7

L’article del PP no ha arribatabans del tancament d’a-questa edició de La Vila.

ICV-EUIA-EPM defensemuns governs locals que esde-venen subjectes polítics iinstitucionals en el desenvo-lupament de les polítiquesque emanen de l'Estatut, ique serveixen per a construirCatalunya des dels pobles iciutats. Defensem un munici-palisme que pugui desenvo-lupar-se i reconèixer-se enla Carta Europea de l’Auto-nomia Local. Un model degoverns locals de proximitat,adaptable a les singularitatsi peculiaritats del nostremapa local i que assegurinl'equilibri territorial del paísi el seu desenvolupamentsostenible i que desenvolupiles potencialitats estatutàriesen relació a l'autonomia locali les competències i que sesituï en el límit màxim de lacapacitat d’autogovern deCatalunya com la millormanera d’oposar-se i noaplicar la LRSAL a Catalunya,que situï al municipi i lavegueria com les úniquesestructures bàsiques del paísi a la comarca com l'espaiinstitucional mancomunat icomplementari per a incre-mentar l'eficàcia i qualitatdels serveis públics muni-cipals des de la plena auto-nomia local i la voluntatassociativa.

El Grup Municipal de Gentpel Canvi considera una des-pesa innecessària en la situa-ció en què ens trobem lapublicació del butlletí LAVILA.

El nostre article, el podeullegir cada mes a la revistaEl Nas, sense cap cost per alnostre municipi, ni per alnostre grup municipal.

Finalment Cardedeu ésmembre de ple dret de l’As-sociació de Municipis per laIndependència (AMI). Quasi3 anys després d’acordar serdels municipis capdavantersi promotors de l’entitat, hemestat un dels darrers enaprovar-ho al Ple de juny,abans ho han fet més de 690ajuntaments...

Els ajuntaments som l’admi-nistració més propera alsciutadans i com a tal hemd’actuar. Quan la ciutadaniaestà empenyent cap el dretde decidir, no podem mirarcap a una altra banda. Hemde posar-nos al costat de lagent, i seguint el seu mandati impuls, recolzar amb fer-mesa i sense cap mena dedubte les institucions nacio-nals, el Parlament de Catalu-nya i el nostre Govern, ambtot el que comporta, perdecidir el nostre futur políticel proper #9N2014.

Per aquest motiu el passat11 de juliol a Girona, més de1.000 càrrecs electes vàremaprovar al manifest “L’horade decidir” de suport explíciti sense embuts des del muni-cipalisme i el catalanismepolític el dret a decidir, i ensvàrem comprometre amb lacelebració de la consulta.

El proper #11S2014 hemtornar d’omplir els carrersde la capital de la nova repú-blica catalana, Barcelona,amb la V de Votar, per tornara demostrar al mon la nostravoluntat. Per votar el#9N2014 #SiSi.

El nostre model degovern local

ERC hi érem, hi som ihi serem!

www.ppcvo.es/cardedeu www.iniciativa.cat/cardedeu www.gpccardedeu.org www.esquerra.cat/cardedeu

Partit Popular de Catalunya Iniciativa per Cat. Verds EsquerraUnida i Alternativa

Gent Pel Canvi Cardedeu Esquerra Republicana de Catalunya

Page 8: La vila núm. 105, juny-juliol 2014

DIRECTOR IES PLA MARCELL

L’ENTREVISTA

www.cardedeu.cat

Antoni GinerAntoni Giner ha estat director del’IES Pla Marcell des dels seus inicis,fa 8 anys, on van crear un projectepropi i diferenciat. Després de mésde 30 anys de docent a Cardedeu, araes jubila.

Has treballat de professor d’institutdes del 1978. Quins canvis has vist,des d’aleshores?Pel que fa als alumnes, continuen sentadolescents. Com a educació hi ha hagutcanvis molt importants. Abans de laimplantació de l’ESO els professorsd’institut estàvem acostumats a teniruns alumnes triats pel propi sistemaeducatiu, generalment motivats. En pas-sar a l’ESO, hem rebut tots els alumnes.Normalment poso aquest símil: unteixidor està acostumat a treballar ambcotó de millor qualitat, i de cop i voltali barregen cotó de diferents qualitats.Els professors de secundària no havíemtingut mai una formació com a docents.

Creus que fa falta?Sí. Molts professors de secundària hohem anat fent de manera particular,però de manera generalitzada i reglada,ha començat ara.

Tu també has sigut formador de for-madors. Per què?Quan vaig començar a donar classes,l’any 78, vaig pensar que havia de tenirformació. Vaig fer uns cursos a l’ICEde la Universitat Politècnica de Catalu-nya de formadors de professorat deciències, la meva especialitat. El curssegüent em van demanar de participaren la formació de formadors. Vaig estarfent formació fins l’any 2008.

Què t’agrada més: formar alumneso formadors?Les dues coses. Formant formadorspodia oferir una visió diferent de l’ense-nyament, has de ser capaç de desvetllarl’interès, per part dels alumnes, a la seva

pròpia formació. El formador ha de serun element que guia, que orienta, mésque no pas aquell que està abocant elsseus continguts. Formular més pregun-tes, més que no donar respostes: queels alumnes hagin de ser capaços, persi mateixos, d’elaborar aquestes res-postes.

Què han de tenir en compte, avui endia, els formadors?Que són una eina que acompanya a laformació. I que els nous alumnes hande ser els autèntics responsables de laseva formació.

Per què vas decidir dedicar-te a ladocència?Volia dedicar-me a la investigació, peròno hi havia feina. Casualment a l’Institutde Cardedeu els hi faltava un professor,i hi vaig començar a treballar. Desprésd’aquell any, i després del curs de for-mació, vaig veure que m’ho podia pas-sar bé. Potser no ha estat mai el meuinterès principal, però a l’ensenyamentsecundari, el treball amb els alumnesés molt enriquidor; parlant amb elsalumnes sempre m’hi he trobat bé, pertant vaig decidir renunciar a la univer-sitat, on hi havia donat classes, i dedi-car-me a l’ensenyament secundari.

I satisfet?Satisfet, sí. I molt satisfet d’aquestsúltims 8 anys, en formar un institutamb els meus companys de l’equip di-rectiu. Vam marcar un perfil propi, queha tingut detractors, però majoritària-ment ha tingut acceptació i reconeixe-ment del departament d’ensenyamenti de l’escola privada, que ens té com areferent. A partir d’això, penso que puc

retirar-me tranquil·lament, i ara estarmés pendent de la meva biologia perso-nal, del meu cos, i no patir perquè elsmeus problemes personals puguin difi-cultar la meva tasca.

Quan parles de perfil propi del PlaMarcell, a què et refereixes?Té quatre pilars: d’una banda, la utilitza-ció de les eines de la informació i lacomunicació, per altra el taller diari delectura; el multilingüisme (utilitzacióde llengües estrangeres en matèries nocurriculars), i el treball cooperatiu.

Com valores els teus anys de docent?D’una banda és important haver partici-pat durant molts anys d’equips direc-tius. I el tracte amb l’administració haestat molt interessant, i m’ha permèsveure què és la gestió d’un servei públic.Des del col·lectiu del professorat pensenque a vegades l’administració podriafer més, però en el cas de l’administra-ció local a Cardedeu, s’ha anat molt alcostat dels docents, i s’ha fet tot el pos-sible, i més. Tampoc puc oblidar la partde tracte amb els nois i les noies. Aixòés molt positiu.

Quin és el millor record que guardesde la teva etapa als dos instituts deCardedeu on has treballat?Els inicis: hi havia molt professorat jovei molta empenta. Després ho he pogutreviure al començar el projecte del nouinstitut.

I més frustrants?Quan l’institut es va dividir. Va ser unadespesa de diners molt important, i nohi havia una justificació important. Sifalten recursos, s’ha de dotar els centrespúblics d’aquests recursos. El que notenia cap justificació és posar una paretal mig, generar dos claustres, laborato-ris duplicats, material duplicat... aixòera una despesa que en aquell momentno vaig saber entendre.

“EL FORMADOR HA DE SER UNELEMENT QUE GUIA, QUE

ORIENTA”