informa't 58 novembre 2012

16
Distribució: Aquest butlletí municipal es fa arribar, mitjançant una bustiada, a totes les llars del municipi. Si no el rebeu correctament, comuniqueunos el vostre nom, adreça i telèfon a través de l’adreça de correu electrònic [email protected], personalment, per fax (93 841 41 75) o per correu ordinari (c. d’Anselm Clavé, 73 08186 Lliçà d’Amunt) a la Regidoria de Comunicació de l’Ajuntament, per tal de solucionar el problema.

Upload: ajuntament-llica-damunt

Post on 08-Mar-2016

240 views

Category:

Documents


6 download

DESCRIPTION

 

TRANSCRIPT

Page 1: Informa't 58 novembre 2012

Número 58NOVEMBRE de 201 2Periodicitat mensualPublicació gratuïta

Ampliació de les instal·lacions de

Protecció Civil

PÀG. 7

L'Espai Jove El Galliner es trasllada a

la biblioteca

PÀG. 11

Aprovació dels estats i comptes de

l'Ajuntament del 2011

PÀG. 9

Publicitat

1 0è aniversari de la PoliciaLa Policia Local de Lliçà d'Amunt es va posar enfuncionament l '1 de gener de 2002.

L’any 1 984 la Mancomunitat de la Val l del Tenes va crear un servei de pol iciaintermunicipal. Anys més tard, la Llei 1 6/1 991 de les Pol icies Locals de Catalu-nya obl igava aquesta pol icia intermunicipal a dissoldre’s. La Pol icia Local deLl içà d’Amunt es va posar en funcionament l ’1 de gener de 2002 . Des delsseus inicis, la Policia Local va començar a treballar per articular una policia pro-pera. Actualment, el cos de la Policia Local compta amb 23 agents i 2 adminis-tratives, i un parc mòbil format per 5 vehicles.

PÀG. 3

Distribució: Aquest butlletí municipal es fa arribar, mitjançant una bustiada, a totes les llars del municipi. Si no el rebeu correctament, comuniqueu­nos elvostre nom, adreça i telèfon a través de l’adreça de correu electrònic [email protected], personalment, per fax (93 841 41 75) o per correu ordinari (c.d’Anselm Clavé, 73 ­ 08186 Lliçà d’Amunt) a la Regidoria de Comunicació de l’Ajuntament, per tal de solucionar el problema.

Page 2: Informa't 58 novembre 2012

2 >

Editorial

Aquest any celebrem el 1 0è aniversari des que les poblacions que conformen la Mancomunitat de laVall del Tenes varen assumir el repte de crear les seves pròpies policies locals i deixar enrere lahistòrica Policia Mancomunada, que va existir durant més de quinze anys.

La prohibició legal de poder mantenir la policia mancomunada i els canvis socials i demogràfics, i lapremissa de donar un mil lor servei amb una presència policial major i més propera, a través de la po-l icia de proximitat, van fer arribar a aquesta decisió.

Avui el nostre cos policial està valorat com un dels mil lors del nostre país, molt per sobre de la mitja-na, com ho reflecteixen les dades, els estudis i les enquestes realitzades a la ciutadania. Això no esfeina d’un sol dia, ni tampoc d’una sola persona. La maduresa, el rigor i sobretot la professionalitatamb la qual desenvolupen la seva tasca al servei de les persones queden reflectits en el dia a dia, iel valor que li dóna el ciutadà com a eina ja no és només de seguretat, sinó instructiva i transmissoraa favor del civisme i la convivència.

Des d'aquestes línies, vul l agrair a tot el personal que treballa en aquest servei d’ordre municipal latasca que realitzen cada dia, tots els dies de l’any i els encoratjo a seguir endavant. I a tota la ciuta-dania l l içanenca la convido a que se senti orgul losa amb el servei que ens ofereixen a tots els l l iça-nencs i l l içanenques.

Aprofito per comunicar-vos una qüestió del tot diferent: que l’Ajuntament, durant les properes festesde Nadal, col· laborarà activament en la campanya que organitzarà el Banc d’Aliments i diferents enti-tats i persones del municipi, en la recoll ida d’al iments per a totes aquelles famíl ies que més ho ne-cessiten. Personalment, us vul l demanar que, entre tots, fem l’esforç de fer d’aquesta recoll ida tot unèxit i que ho feu extensiu a tothom participant en l ’entrega d’al iments i/o joguines perquè cap nen onena i famíl ia es quedi sense el Nadal que es mereixen.

Ignasi Simón OrtollAlcalde

Enquesta ciutadana

Quin mitjà utilitza per fer consultes i tramitacions amb l'Ajuntament?

Per realitzar consultes i tramitacions a l'Ajuntament, els ciutadanstenen a l'abast diferents mitjans: via presencial, via telefònica, percorreu ordinari i on line, a través d'Internet.A la darrera enquesta ciutadana ens hem interessat per saber quind'aquests mitjans és el que els ciutadans util itzen d'una maneramés habitutal, tot i ser conscients que també depèn de la consulta otràmit en concret.El resultat ha estat que el 69% dels ciutadans que han respost al'enquesta (1 3 persones) util itza Internet i el 31% realitza les consul-tes i tramitacions de manera presencial.

*L'enquesta ciutadana es publica a la pàgina web i durant gairebé un mes està oberta a laparticipació dels ciutadans. Els resultats de cada enquesta ciutadana es publiquen al ma-teix web i en el butlletí municipal. Aquests resultats es presenten en percentatges sobre eltotal de respostes.

Edició, redacció, fotografia, maquetació i correccio ortogràfica: Ajuntament de Lliçà d’Amunt (carrer d’Anselm Clavé, 73 Telèfon: 93 841 52 25 Fax: 93 84141 75 Adreça electrònica: [email protected] Web: www.llicamunt.cat Facebook: www.facebook.com/llicamunt Twitter: www.twitter.com/llicamunt Horari:

de dilluns a divendres, de 8 a14 h, i dilluns i dijous, de 16 a19 h; Horari d’estiu: de dilluns a divendres, de 8 a 15 h)Impressió i manipulació: CTL Comunicació

Distribució: DistpublicTiratge: 7.200 exemplars

Paper: Premsa millorat 60,0 grs/m2 (ecològic) blancura 76Dipòsit Legal: B­48615­2007

Page 3: Informa't 58 novembre 2012

> 3

www.llicamunt.cat: A través de la web municipal podeu ampliar les informacions i aprofundir en el contingut de les notícies. També s’hi pot consultarl’hemeroteca del butlletí i la informació sobre la reserva de la publicitat.www.facebook.com/llicamunt: Si us feu amics i amigues de l'Ajuntament al Facebook podreu estar informats directament de notícies i actes d'agenda.www.twitter.com/llicamunt: Fes­te seguidor/a del Twitter de l’Ajuntament i podràs seguir la informació municipal d’última hora.

L’any 1 984 la Mancomuni-tat de la Val l del Tenes vacrear un servei de pol iciaintermunicipal , que com-partien els municipis de Bi-gues i Riel ls, Santa Eulàl iade Ronçana, Ll içà d’Amunti Ll içà de Val l . Anys méstard, la Llei 1 6/1 991 de lesPol icies Locals de Catalu-nya obl igava aquesta pol i-cia intermunicipal adissoldre’s.La Pol icia Local de Ll içàd’Amunt es va posar enfuncionament l ’1 de gener

de 2002. Durant els primersmesos d’aquel l any va ocu-par un l loc provisional dinsde l ’edifici central de l ’Ajun-tament, al número 73 delcarrer d’Anselm Clavé, al ’espera que la seu, situadaal número 8 del carrer deRafael de Casanova, esti-gués del tot enl lestida, laqual cosa va tenir l loc al ’abri l del 2003. Concreta-ment, el 27 d’abri l de 2003es va inaugurar l ’ampl iacióde les instal · lacions muni-cipals, ja que l ’edifici del

carrer de Rafael de Casa-nova passava a acol l ir laseu de la Pol icia Local a laplanta baixa i les oficines deServeis Socials de l ’Ajunta-ment, el Jutjat de Pau, elRegistre Civi l i l ’Organismede Gestió Tributària a laprimera planta. Durant totaquest dia s’hi va fer unajornada de portes obertes.El nou telèfon de la Pol iciaLocal , però, ja va ser ope-ratiu des dels inicis: 93 86070 80.El cos de la Pol icia Local vacomençar amb 1 6 agents i4 administratius, un total de20 persones per atendre lesdemandes dels ciutadansdurant les 24 hores del 365dies de l ’any. També va co-mençar amb un parc mòbi lformat per 4 vehicles, tipus4x4, amb tot el materialamb què han d’anar dotatsper patrul lar.La presentació oficial delCos de Pol icia Local deLl içà d’Amunt va tenir l loc aprincipis del mes de març,un cop tot va estar més es-tructurat.Des dels seus inicis, la Po-l icia Local de Ll içà d’Amuntva començar a trebal lar perarticular una pol icia prope-ra. Aleshores, l ’Ajuntamentanunciava que sempre ha-via pensat que la Pol iciaLocal havia de tenir entitatpròpia i que, a part de la

seva tasca feixuga i cone-guda, com pot ser la sanci-onadora i garant de laseguretat ciutadana estric-ta, el que entenem per or-dre públ ic, també havia detenir una labor més conci l i-adora amb els veïns. Peraixò, a partir de l 'any 2006,un cop consol idades lesfuncions bàsiques, es vancomençar a desenvoluparactuacions destinades aarticular una pol icia prope-ra, on el l l içanenc trobésacol l iment, se sentís escol-tat i se l i sabés donar res-posta ràpida. I , va continuartrebal lant en aquesta línia:una pol icia que sàpiga ferde mediador en els confl ic-tes, reconduir les situacionsconfl ictives que es puguin

donar i que substitueixi ,mitjançant la reeducació,tots aquel ls aspectes méssancionadors.Per acabar de consol idaraquesta feina, l 'any 201 0 esva crear una unitat especí-fica de Pol icia de Proximi-tat. L'objectiu estratègicd'aquesta unitat, a més delsde la pol icia convencional ,és incrementar el nivel l dequal i tat de vida dels veïns iveïnes del municipi . Ambaquesta final i tat, potenciaaspectes relatius a lainteracció amb els ciuta-dans per mitjà de reunionsperiòdiques amb els presi-dents de les associacionsde veïns, la formació delsciutadans i ciutadanes enmatèria de seguretat o la

Publicitat

1 0è aniversari de la Policia Local de Lliçà d'Amunt

La Policia Local de Lliçà d'Amunt es va posar en funcionament l '1 de gener de 2002.

El cos de la Policia Local de Lliçà d'Amunt amb l'Alcalde

Page 4: Informa't 58 novembre 2012

4 > Notícies de l'Ajuntament

1 0è aniversari de la Policia Local de Lliçà d'Amunt

Seu de la Policia Local de Lliçà d'Amunt

mediació en confl ictes co-munitaris per tal de recon-duir-los sense la necessitatd'acudir a la via penal , entrealtres.La seu de la Pol icia Local téuna superfície de 278,1 0metres quadrats úti ls i estàdivid ida en quatre zones di-ferenciades: una zonad’atenció al públ ic amb unvestíbul-recepció i salad’espera comú a les duesplantes i a través del quales pot accedir a la plantapis, uns serveis sanitarisadaptats per disminuïts i undespatx per declaracions;una zona interna semi-pri-vada a la qual s’accedeix através d’un distribuïdor ac-cessible pel vestíbul , ons’ubiquen dos despatxos iuna sala de reunions i coor-dinació; una zona internaprivada amb un garatgeamb capacitat per a tresvehicles, dues cambres i unservei per a detinguts i unmagatzem per a materialvial ; i finalment una zona deguàrdia formada per unaarmeria, una sala de des-cans-menjador i dos vestu-aris.Des dels seus inicis finsara, el Cos de la Pol icia Lo-cal de Ll içà d'Amunt haanat augmentant d'efectius,els quals no han deixat de

Policia de Proximitat

Una de les sales de la seu de la Policia Local

formar-se, de la qual cosase'n deriva una ràpida evo-lució en la professional i tza-ció del cos.Actualment, el cos de laPol icia Local compta amb23 agents i 2 administrati-ves, un total de 25 perso-nes. També té amb un parcmòbi l format per 5 vehicles:3 4x4 i 2 motocicletes.Els serveis que ofereix ac-tualment la Pol icia Local deLl içà d’Amunt són elssegüents:• Oficina d’Atenció a laCiutadania (OAC)• Seguretat Ciutadana• Policia de Proximitat• Policia Administrativa ide Medi Ambient• Policia de Trànsit• AltresEls serveis de SeguretatCiutadana i de Pol icia deTrànsit són els més cone-guts, però els altres serveisque ofereix la Pol icia Localtambé són molt importants:

Oficina d’Atenció a laCiutadania (OAC)Aquesta àrea ofereix unservei important tant alsciutadans com als propisagents.El seu caràcter permanent(24 h/ 365 dies) proporcionaatenció continuada als ciu-tadans, ja sigui per a de-

mandes presencials o te-lefòniques.Per al tra banda, és unaàrea fonamental per aug-mentar la qual i tat del ser-veis prestat pels agents depatru l la, ja que els operarisde la sala de coord ina-ció/OAC els informen ade-quadament mentres'adrecen a atendre lesdemandes dels ciutadans,efectuant les comprovaci-ons informàtiques ne-cessàries i sol · l ici tant icoord inant el suport d 'al-tres tasques per completarel servei .Les funcions que aquestaàrea desenvolupa de ma-nera diària són:- Atenció, assessorament iinformació al ciutadà telefò-nica i presencial .- Tramitació de denúnciespenals i instrucció d'ates-tats.- Tasques admin i strati vesrelati ves a in formes decai re pol i ci a l , a sol · l i ci tudd ' i n teressats i companyi-es asseguradores o dederi vació al s d i feren tsdepartamen ts de l ’Aj un-tamen t o d ’a l tres admi-n i stracions.- Assignació i coordinacióde serveis a les patrul les.- Assistència a demandesdels agents de servei alcarrer.- Gestió dels procedimentsper denúncies sobre lesOrdenances Municipals.- Gestió de les diferentsemissores operatives delcos i de col · laboració ambaltres cossos (coordinado-ra, Protecció Civi l , xarxaRESCAT).-Recol l ida de dades delsserveis i requeriments igestió dels programa in-formàtic pol icial .- Expedició d'informes.- Expedició del DNI a travésdel desplaçament d'unaunitat mòbi l del CNP (se'lscedeixen les instal · lacions ies controla el l l istat d'usua-ris)- Cessió de vehicles i tra-mitació d'expedients de ve-hicle abandonat.- Seguiment telefònic de lespersones grans en situacióde risc adscrites al servei(unes 1 .000 trucades/any).- Tramitació de les al · lega-cions de denúncies detrànsit.- Control i seguiment devíctimes de violència mas-cl ista.- Recol l ida de vehicles delDipòsit Municipal .- Gestió de recol l ida d’ani-mals a la via públ ica- Comunicacions de crema

Policia de ProximitatL'objectiu general d 'aquestmodel pol icial és mil lorar laqual i tat de vida dels ciuta-dans, així com aconseguiruna major cohesió i sol ida-ritat social . Per aquest mo-tiu les funcions quedesenvolupa aquesta unitattenen com a final i tat identi-ficar les problemàtiques queafecten a la comunitat, enparticular en matèria de cri-minal i tat i ordre públ ic, pro-piciar solucions sostenibles,mi l lorar la sensació d'inse-guretat en la població, in-crementar els nivel ls desatisfacció de la comunitatrespecte a la intervenciópol icial i incorporar als ciu-tadans en la producció de laseguretat.Les tasques que la unitat dePol icia de Proximitat porta aterme de manera ordinàriasón, entre altres:• Sessions Formatives enmatèria de seguretat:Aquestes estan destinadesa dotar als ciutadans/es deformació bàsica que per-meti incrementar la segure-tat personal , de l ’habitatge,etc.• Reunions amb les AV: Lafinal i tat és copsar les dife-rents problemàtiques i re-cavar informació sobre lesnecessitats de cada barri .

• Teleassistència: És unservei de comunicaciód’emergències, atenció do-mici l iària i si s’escau d’acti-vació dels serveis d’atenciósanitària i emergències pera persones en situació derisc. La Pol icia Local cus-todia les claus del domici l i(degudament precintades) ien el cas de ser requerits,per un avís d’alarma i sem-pre i quan no existeixi capaltra possibi l i tat d’accés aldomici l i , es desplaça al ’adreça dels fets per tal depermetre l ’accés al domici l ials serveis d’atenció sa-nitària. La gestió d’aquestservei correspon a la regi-doria de Benestar i Famíl ia.• Mediació: Com a part dela resolució de confl ictes enl 'àmbit comunitari . La per-sona interessada en acce-dir al servei de mediacióque ofereix la unitat de pro-ximitat ho pot sol · l ici tar di-rectament de maneratelefònica a la Pol icia o béper mitjà d’ instància al ’OAC de l ’Ajuntament.

Policia Administrativa ide Medi AmbientLes seves funcions són:• El control sobre l ’adequa-ció a la normativa adminis-trativa municipal(ordenances, bans, regla-

Des dels seus inicis, la Policia Local va començar a treballar per articular una policia propera.

Policia de Trànsit

Page 5: Informa't 58 novembre 2012

> 5Notícies de l'Ajuntament

Novembre de 201 2

Cotxe patrulla de la Policia Local de Lliçà d'AmuntOACde la Policia Local de Lliçà d'Amunt

Educació vial

Policia de Trànsit

1 0è aniversari de la Policia Local de Lliçà d'Amunt

Actualment, el cos de la Policia Local compta amb 23 agents i 2 administratives, i un parc mòbil format per 5 vehicles.

ments, etc. ) per mi tjàd ’ inspeccions.• La supervi s i ó g lobal delcompl imen t de la restade normati va admin i stra-ti va.• El control sobre la nor-mativa relacionada amb elMed i Ambient fora del ’àmbi t penal (aboca-ments, tales d ’arbres, mo-viments de terres,veh icles abandonats, cre-mes no autori tzades, etc. ).Les tasques sobre el con-trol de la normativa admi-n istrativa i de med iambient es desenvolupaper mi tjà d ’ inspeccions a:• Locals de públ ica con-currència• Tal lers mecàn ics• ComerçosEls conceptes inspeccio-nats, principalment, tenena veure amb la documen-tació que es refereix alsdrets dels consumidors il 'adequació de l 'activi tatsol · l ici tada a la realmentduta a terme, així com elcompl iment en les mesu-res de seguretat i tracta-ment de residus.

Pol icia de SeguretatCiutadanaAquesta àrea té com aobjectiu general l ’augmentde la seguretat ciu tadanaal mun icipi com aconcepte g lobal . Per tald ’aconsegu ir-ho, estrebal la en d i ferentsaccions estratèg iques ioperatives, com ara:- L’estud i permanent deles demandes deseguretat i els tipusdel ictius que esprodueixen en cadamoment al mun icipi i elseu entorn .- L’acció preventivami tjançant la plan i ficaciódel patru l latge de lesseves un i tats.- La col • laboració ambd ’al tres cossos pol icialscom ara el Cos de Mossos

d ’Esquadra i les Pol iciesLocals de l ’en torn , tan t enaspectes operatius comde traspàs d ’ in formaciód ’ i n terès pol icia l .- La plan i ficació decontrols de pas deveh icles i persones enfunció de les necessi tatsde cada moment.- E l d isseny de d isposi ti usespecials propis endeterminades dates ifranges horàries, ja sigu ien funcions estrictamentoperatives, d ’observació irecol l i da d ’ i n formació ocombinant ambdósaspectes.- La signatura del conven iper a formar part de laxarxa RESCAT de laGeneral i tat de Catalunya,per tal d ’adqu i ri r equ ipsde rad iotransmissió quepermeten in teractuar ambd i ferents cossos, com arael Cos de Mossosd ’Esquadra, Bombers iAgents Forestals, ja sigu iper aspectes operatius ode traspàs d ’ in formació,que els ha dotat de lacapaci tat de rebrein formacions d ’ i n terèspol icia l a temps real .- L’actuació coord inada icon jun ta amb l ’Associacióde Volun taris de proteccióCivi l del nostre mun icipiper tal de resoldre i /omin im i tzar els efectespati ts per si tuacionscl imatològ iquesextraord inàries, com arafortes pluges, ventades,nevades i també enincend is, ja sigu inforestals o urbans.- En atenció al concepteg lobal de seguretat propidel cos, la detecció dequalsevol ri sc o peri l l quepugu i ten i r afectaciósobre la població i l aparticipació activa en laseva solució, ja sigu i enl ’actuació d i recta o en lacorrecta derivació isegu iment del cas.

Pol icia de Trànsi tAquesta àrea es marcacom a objectius lareducció de la sin istral i tatorig inada per la ci rcu lacióde veh icles i vianants. Peraquest motiu h i trebal la end i ferents àmbi ts ambincidència al resu l tat final .Les principals actuacionsdutes a terme són :- L’estud i permanent de lasi tuació del trànsi t alnostre mun icipi i de lescauses de la sin istral i tat.- La plan i ficació i execucióde d iverses campanyesde conscienciació delsconductors i vianants.- E l control plan i fi catd ’ i n fraccions de trànsi t,m i tjançant controlsespecífics o deteccióespontàn ia, com ara:excés de veloci tat,conducció sota efectesd ’alcohol o drogues,priori tat de pas (entreveh icles o entre veh icles ivianants), semàfors,estacionaments, zones decàrrega i descàrrega iestacionament l im i tat, úsde cin turó de seguretat,casc o SRI , dedocumentació(assegurança, I TV, permísde condu i r) ,comportament inadequatde conductors, úsinadequat d ’aparel l selectròn ics (telefon ia,navegadors), etc.- La participació activa enla formació dels menorsde les nostres escoles através del programad ’Educació Viària, el qualha anat augmentant ennombre d ’alumnes i lafran ja d ’edats des del seuin ici . Actualment h i ha unci rcu ït exterior per a lespràctiques al propimun icipi i també bicicletesi karts sense motor.- La participació en lesdecisions referents amod i ficacions de traçats isenyal i tzació delscarrers.- L’elaboració de plans desenyal i tzació específicsper a determinats actes oesdeven iments.- L’estud i de lesdemandes de ciu tadans oempreses que necessi ti nmod i ficar o tal lar laci rcu lació de manerapuntual per motiusjusti fi cats.- La supervisió delsatestats per accidents detrànsi t i l ’ e laboració decroqu is.- La participació activa alPla Local de SeguretatViària. Policia de Trànsit

Page 6: Informa't 58 novembre 2012

6 > Notícies de l'Ajuntament

Nou PAE amb format digital

El Programa d'Activitats Educatives (PAE) del curs 201 2-201 3 arribaals centres escolars amb format digital .

L'Ajuntament ha ll iurat el nouprograma d'activitats educa-tives (PAE) per al curs 201 2-1 3 a tots els centres educa-tius del municipi (escolesbressol, escoles i instituts) i ales associacions de pares imares d'alumnes. Enguany,el PAE s'ha editat en formatCD per tal que sigui méspràctic i sostenible. La fina-litat, però, segueix essent lavoluntat d'arribar a l'alumnat ia la comunitat educativa perdonar suport a l'educaciódes dels valors, la informa-ció, el coneixement de l'en-torn i la prevenció.El PAE 201 2-1 3 ofereix no-ves activitats, tal lers i xerra-des, en diferents àmbits ondestaquem el cultural (no-ves activitats de la Bibl iote-ca Municipal Ca l'Oliveres) iel de prevenció (tal lers queofereix la Policia Local iProtecció Civi l) i el relacio-nat amb l'entorn.L'aportació de cadascunade les regidories de l 'Ajun-tament per configurar el nouprograma d'activitats edu-catives ha estat, com cadaany, la peça clau de l 'èxit de

la demanda de centenarsd'activitats.Però, essent com és un re-curs viu, hi ha la possibi l itatde proposar noves activitats,xerrades o tal lers per talque, així, el PAE pugui oferirel màxim de respostes a les

necessitats educatives delnostres infants, gent jove,personal docent i famíl iesdel municipi.També es pot consultar elprograma a la pàgina webde l'Ajuntament (www.l l ica-munt.cat).

Comença el PAE per apares i mares

Aquest mes de novembre s'ofereixen elssegüents tal lers per a pares i mares:

Taller “Acompanyar elsnostres fills i fillesadolescents en la presade decisions” per afamílies amb fills i fillesentre els 1 2 i 1 8 anys.

Taller en què es facilitaraneines i recursos per tal queels pares i mares puguinajudar els fills i filles aestablir un itinerari formatiui professionalitzadoradequat a les sevesqualitats i en què s’ofereixorientació per acompanyarel procés maduratiu iemocional que comporta lapresa de decisions.Es treballaran els següentsaspectes:• El clima familiar,l’establiment d’objectius i lapresa de decisions.• El procés de maduresapersonal, eldesenvolupament de lapròpia identitat i lescompetències bàsiques.• Els recursos i alternativesde l’entorn relacionats ambels itineraris formatius i

laborals possibles.Per complementar elscontinguts treballatss’util itzarà el suportaudiovisual i es ll iurarà ales famílies un dossier ambla informació mésdestacada.L’activitat constarà de tressessions de 90 minuts quees faran els dies 1 5, 22 i29 de novembre, a les 6 dela tarda, a l’Institut Lliçà.Atès el cas que les placessón limitades, és importantque confirmeu la vostraassistència abans del 31d’octubre a qualsevol delsdos instituts, si hi teniu elsfil ls o fil les escolaritzats, oa través del full d’inscripcióque trobareu al documentdel PAE 201 2-1 3 penjat ala pàgina web del’Ajuntament(http://www.ll icamunt.cat/),en cas que l’escolaritzaciósigui en algun altre centre.El full d’inscripció s’hauràd’enviar a l’adreça decorreu [email protected]

desde 1

30.654,9

4 euros

+ IVA

Page 7: Informa't 58 novembre 2012

> 7Notícies de l'Ajuntament

Publicitat

Novembre de 201 2

Ampliació de les instal·lacions de Protecció Civil

Protecció Civi l també ocuparà el soterrani de l 'edifici , que fins fa poc estava ocupat per la Brigada elèctrica municipal.

Conveni amb el Servei d'Emergències Mèdiques

L'Ajuntament signa un conveni per ubicar una ambulància en un espai de les instal· lacions de Protecció Civi l .

La directora del sector sani-tari del Vallès Oriental i Ma-resme del Servei Català dela Salut, Aurora Dueñas, i unrepresentant de l 'empresaFALCKVL Servicios Sanita-rios van visitar Ll içà d'A-munt, el passat 1 6d'octubre, per signar unconveni entre l 'Ajuntament iaquesta empresa.FALCKVL Servicios Sanita-rios és l 'empresa adjudi-catària del Servei deTransport Sanitari Urgentdel SEM, empresa públicade Sistema d'EmergènciesMèdiques. Aquesta empresapresta el servei de transport

sanitari mitjançant vehiclesdotats en les condicionsnecessàries per constitu irambulàncies assistencials.Mitjançant aquest conveni ,l 'administració local cedeixun espai d'1 1 metres qua-drats de les instal · lacionsde Protecció Civi l per talque aquesta empresa puguiubicar-hi una dotació de launitat de servei de transportsanitari urgent, formada perun tècnic conductor i untècnic ajudant, que real i tza-ran torns de 1 2 hores perestar comunicats amb lacentral de coordinació(SEM).

Fins ara, el local de ProteccióCivil ocupava una planta de1 30 metres quadrats aproxi-madament de l'edifici del nú-mero 58 de l'avinguda delsPaïsos Catalans. A partir d'ara,també ocuparà el soterranid'aquest edifici, de 220 metresquadrats aproximadament, quefins fa poc estava ocupat per laBrigada elèctrica municipal.L'Agrupació de Voluntaris deProtecció Civil de Lliçà d'Amuntes va formar a mitjan 2001 perun grup de lliçanencs, unes 1 7persones, conscienciats de lanecessitat de dotar el municipid'un servei d'emergènciesmultifuncional que pogués col· -laborar amb la Policia Local,mossos d'esquadra, bombers iserveis mèdics en tasquescom aiguats, riuades, venta-des, nevades, actes públicsamb aglomeració de persones,incendis forestals, accidents de

trànsit... a més d'estar a dispo-sició d'entitats cíviques com aassistència en els actes pú-blics que organitzen. Elsmembres d'aquesta agrupaciórealitzen cursets d'especialit-zació. A més, aquesta associ-ació sense ànim de lucre, queestà inscrita en el registre d'as-sociacions de voluntaris deprotecció civil del Departamentde Justícia de la Generaltiat deCatalunya, també té assolides

les tasques de l'ADF (Associa-ció de Defensa Forestal) a laVall del Tenes.A banda de l'ampliació de lesinstal·lacions, Protecció Civiltambé disposa des d'aquestatardor d'un nou vehicle d'e-mergències.Recordem que l'Ajuntamentdóna una assignació econòmi-ca anual a aquesta agrupació,a més d'ajudar-la en algunesdespeses.

Moment de la signatura del conveni

Una de les sales del soterrani

Una altra de les sales del soterrani

Ampliació de les instal·lacions

Page 8: Informa't 58 novembre 2012

8 > Notícies de l'Ajuntament

25 de novembre: Dia internacional per al'eliminació de la violència vers les donesL'Ajuntament, a través del Pla d'Igualtat Dona-Home, coordina elsactes que s'organitzen al poble en contra de la violència de gènere.

L'Ajuntament, amb lacooperació internacionalA més de les ajudes afamíl ies l l i çanenques, quees trami ten des de Ser-veis Socials, l 'Ajun tamentté una partida destinada ala cooperació in ternacio-nal .Enguany, aquesta partidaha anat destinada a lessegüents ONGs i /o pro-jectes de cooperació:- 2 . 500 euros per a l 'ONGAsha-Ki ran per un projec-te de centre de d ia per anens i nenes del carrer ala ciu tat de Pune, a la Ín-d ia.- 2 . 500 euros per a l 'ONGJofran I n ternacional perun projecte d 'escola depreescolar per a in fantsque viuen en si tuaciómarg inal i de pobresa ab-

solu ta d 'un peti t poble dela província de Sagaing , aBi rmàn ia.- 2 . 500 euros pe a l 'ONGLl içà Peruan i tos per unprojecte de men jador es-colar i un curs de forma-ció de confecció per apersones de recursos l i-m i tats a Cerro Candela,si tuat a Lima, Perú .- 1 . 000 euros per a la pri-mera fase del projectecomarcal de posada enmarxa de la in tegració deles vies de comun icació al 'en torn natural de lesmun icipal i tats d 'Amunorc-h i , a N icaragua.- 1 . 1 00 euros per al FonsCatalà de Cooperació,que correspon a la quotade soci .

Més d'un centenar d'alumnesrebran beques de menjador1 20 nens i nenes de Ll içàd'Amunt escolaritzats a lanostra comarca rebran be-ca de menjador per al curs201 2-201 3.L'Ajuntament, juntamentamb el Consel l Comarcaldel Val lès Oriental , va obrirla convocatòria de beques

de menjador per al curs es-colar 201 2-201 3 adreçadesa alumnes empadronats almunicipi . L'àrea de ServeisSocials de l 'Ajuntament varebre 1 91 sol · l ici tuds peraquesta convocatòria, de laqual se'n beneficiaran 1 20alumnes.

Guanyadors dels lots de llibres sortejatsa la bibliotecaImma Velasco i David DeBlas són els afortunats quevan guanyar un lot de l l ibrescadascun sortejats per laBibl ioteca Ca l'Oliveres ambmotiu del 2n aniversari d'a-quest equipament.E l sorteig es va fer entretotes les butl l etes ompler-tes per les persones quevan fer préstec entre elsd ies 1 2 i 29 de setembre.Alguns títols que formenels lots són : El presonerdel cel, Ombra de la sire­na, L'avi de 100 anys quees va escapar, Quim alparc, La Bimba i l'Skate, iEl castell del DoctorFranchini, entre d 'al tres.

Nova data per a la caminadasobre el patrimoni

L'Ajuntament ha tornat aprogramar la sortida previs-ta per commemorar les Jor-nades Europees delPatrimoni, que es va haverd'anul· lar a causa de la plu-ja.La sortida, al voltant delcamí fluvial del riu Tenes,tindrà l loc el diumenge 1 8de novembre.Es preveu passar per l locscom el Bosc de Can n'A-mell , el reg de Can n'Amell-Can Comes-, Les Torres,l 'ermita de Santa Justa iSanta Rufina, Can Feu, ladepuradora, l 'aqüeducte, elsafareig públic i l 'antic me-andre del marge esquerre,

entre d'altres.Com sempre, serà una visi-ta guiada per experts, queens parlaran sobre elementspatrimonials, medi natural iaprofitament de l 'aigua en elmarc del riu Tenes.Se sortirà a les 9 h, des delPinar de la Riera.L'activitat és gratuïta.

Sopar del 1 3è aniversaride l’associació Dones delTenesDones, estem en crisi peròus animem a participar enel nostre sopar d'aniversariaquest mes de novembre.La data no està decididaperò si us engresqueupodeu trucar a l’Imma altelèfon 93841 711 2 abansdel 1 5 de novembre.Organitza: Dones del Te-nes

Taller "Fes-te la tevabufanda"En aquest taller qui vulguipot fer-se una bufanda depunt de color li la per portarel 25 i/o 26 de novembre.Si voleu aprendre osimplement passar unabona estona amb nosaltres,us esperem cada dijous alnostre despatx del pavellód’esports. Porteu llana decolor li la i agulles del 6. Usesperem!http://www.amuntdones.entitats. l l icamunt.cat/Noticia_detall_1 /_WbG8NZvDIQRpxjegyYbAJSS9eqAG7RAjowdS6zM7VRfltvB0ICWGC2Lsx-WQWLlKDia: a partir del 4d’octubre cada dijousHora: de 1 7.30 h a 1 9.30 hLloc: al despatx del pavellóOrganitza: Amunt Dones

I I Certamen Literari AmuntDones: Microrelats contrala violència masclista viafacebookAmunt Dones posa enmarxa un nou concursl iterari. Es tracta departicipar amb un text de1 60 caràcters (espaisinclosos) que versi sobre laviolència masclista.Cal que consulteu les basesi envieu el vostre text através del facebook, com amissatge privat.http: //www.facebook.com/amunt.donesDia: fins al 1 5 de novembreOrganitza: Amunt Dones

Taller de millora del'autoestimaA càrrec de la psicòloga delPADI Esther Menéndez.Taller de 1 2 sessions en elqual aprendreu a identificaremocions i patrons depensament i de conductaque afecten la vostraautoestima, per poder-losdesactivar i crear una novapercepció de vosaltresmateixos.Dies: els di jous a partir del 8novembre i fins el 1 4 defebrer de 201 3Hora: de 1 0.30 h a 1 2.30 hLloc: Casal de la Gent GranOrganitza: Pla d'IgualtatDona- Home

Dilluns 26 de novembrea la sala d’actes de laBibl ioteca Ca l’Oliveres1 7:30 h Lectura delmanifest contra laviolència de gènere1 7:45 h Presentació delvídeo "Regalem abraça-des", activitat que AmuntDones va portar a terme elpassat 28 de maig ambmotiu del Dia Internacionalper a la Salut de les Do-nes.1 8:00 h Lectura dels re-lats guanyador i finalis-tes del concursMicrorelats contra la vi-olència masclista ientrega del premi a lapersona guanyadora.Org. Amunt Dones.1 8:20 h Va de piropos! Acàrrec de Sandra Rossi.Espectacle de narracióinterpretativa amb textosen argentí per a adults.Organitza: Pla d'IgualtatDona- Home.

Page 9: Informa't 58 novembre 2012

> 9Notícies de l'Ajuntament

Novembre de 201 2

L'equip de govern renuncia a la pagaextra de desembreEls diners es destinaran a Serveis Socials, concretament al Bancd'Aliments.

Els regidors de l'equip de go-vern han renunciat al cobra-ment de la paga extra dedesembre, que entre tots su-ma un total de 1 6.526,40 eu-ros bruts. En el darrer Ple,l'Alcalde, Ignasi Simón, va ex-plicar que l'equip de governconsidera que el col·lectiu delsfuncionaris ha estat un delsmés castigats a nivell de pèr-dua del poder adquisitiu amb

Aprovació dels comptes del 2011

El Ple ordinari d'octubre va aprovar els estats i comptes anuals del 'Ajuntament corresponents a l 'exercici del 2011 .

El Ple va aprovar els estats icomptes anuals de l 'Ajunta-ment de Lliçà d'Amunt cor-responents a l 'exercici 2011 .El regidor d'Hisenda, JordiJuárez, va citar els númerosmés rel levants:- S'ha tancat el 2011 amb unsaldo de tresoreria de557.000 euros.- L'estalvi net ha estat de921 .000 euros.- La ràtio real se situa unamica per sobre del 74%.- S'han amortitzat préstecsper valor d'1 .667.000 euros.El regidor d'Hisenda vaadelantar que al 201 2també es preveu una amor-tització de préstecs per va-lor de 2 mil ions d'euros, laqual cosa ens situarà enunes bones perspectives enrelació a l 'endeutament.Segons Juárez, però, hi hauna greu morositat que ensestà afectant al voltant de3.200.000 euros, provinentsde la General itat, de quotesurbanístiques i de famíl ies.Tot i que es un tema delegata la Diputació, va dir, l 'Ajun-tament està fent un segui-ment individual itzat de cadacas conscients de la situació

econòmica per la qual pas-sen algunes empreses i al-gunes famíl ies.Aquestes resultats del 2011 ,segons el regidor d'Hisenda,ens permetren afrontar elfutur immediat i ens indiquenque anem pel bon camí.Juárez també va avançarque aquest 201 2 hi haurà unestalvi de 2 mil ions d'eurosen la despesa ordinària perl 'assumpció de serveis perpart de l 'Ajuntament, la qualcosa, va dir, està funcionantmolt bé.Més dades:L'anàlisi patrimonial dóna unactiu i un passiu de51 .672.496,29 euros. Enaquest mateix àmbit, el fonsde maniobra o capital circu-lant, és a dir, el conjunt derecursos financers perma-nents necessaris per poderdesenvolupar normalmentles operacions de naturalesacorrent, és positiu, de3.596.457,60 euros, de laqual cosa se'n dedueix unacapacitat financera a curttermini suficient. El resultatde l 'exercici posa de mani-fest un augment de riquesad'1 .462.570,31 euros.

Per altra banda, l 'anàl isi fi-nancer a curt termini, comva anunciar el regidor en elPle, ens dóna un romanentde tresoreria per a despesesgenerals positiu de557.659,06 euros.En relació a la gestió de latresoreria, les existències fi-nals són de 8.904.611 ,98euros.Com també va anunciar elregidor, el càlcul de l 'estalvinet dóna un resultat de921 .632,30 euros. I , quant al 'endeutament financer, laratio legal de deute viu a 31de desembre se situa en el74,3%.En referència a l 'anàl isi de lagestió presupostària, el re-sultat pressupostari ajustatés de 1 .1 31 .008,07 euros.En relació a l 'execució delpressupost, l 'execució delpressupost d'ingressos en elseu conjunt s'ha situat dinsde les previsions fetes, jaque s'ha executat en un96,4% del pressupost defi-nitiu; del total d'ingressos l i-quidats en l 'exercici s'hanrecaptat el 87,7%, un alt ni-vel l de recaptació. Per altrabanda, el pressupost dedespeses s'ha executat enun 91 ,6% sobre el pressu-post definitiu; de les obliga-cions reconegudes enl 'exercici s'han pagat el76,5%.Quant a l'estabilitat pressu-postària, cal dir que existeixun equilibri segons la Llei i elReglament vigents i, per tant,no és necessària la realitzaciód'un Pla Econòmic-Financer.Aquest superàvit de finança-ment s'ha destinat en la sevatotalitat a l'amortització depréstecs, que en l'exercici2011 ha suposat un import de1 .667.348,67 euros, comtambé va anunciar el regidor.

En contra de l'increment delpreu de l'aigua

L'Ajuntament s'ha posicionat contral 'increment de la tarifa de l 'aigua anunciadaper l 'empresa Aigües Ter Llobregat.

L'Ajuntament ha reaccionatcontra la pujada d'un 70% dela tarifa d'abastament d'aiguaen alta que l'empresa AigüesTer Llobregat (ATLL) vaaprovar a finals del passatjuliol. L'empresa justificaaquesta mesura en la ne-cessitat de reduir un deutede més de 660 milions d'eu-ros i afecta l'aigua que ATLLven a les empreses quesubministren a Barcelona i laseva àrea metropolitana,com ara SOREA en el cas deLliçà d'Amunt.L'Ajuntament va presentar

una al· legació tècnica el pas-sat agost on denunciava lamanca d'informació i justifi-cació d'alguns càlculs. Aprincipis d'octubre aquestaal· legació encara no haviarebut resposta. L'administra-ció local també va enviar unanotificació a la Comissió dePreus de Catalunya infor-mant-la d'aquesta al· legaciósense resposta.SOREA i la resta d'empreseshauran d'assumir l'incrementdel preu de l'aigua a partird'aquest novembre si, mal-grat tot, la decisió de l'ATLLtira endavant.L'Ajuntament està negociantamb SOREA perquè la re-percussió en el rebut delsusuaris ll içanencs no siguitan immediata.Per altra banda, l 'Ajuntamentde Lliçà d'Amunt juntamentamb els altres municipis delVallès Oriental, han coordi-nat, a través del Consell Co-marcal, accions conjuntesper fer front a la mesura comun escrit en nom de totsadreçat a Aigües Ter Llobre-gat expressant la disconfor-mitat amb la pujada i amb lesformes util itzades per fer-ho,i reclamant informació quejusitifiqui la pujada i respostaa les consultes enviades pelsajuntaments.

Coordinació d'esforços perla recollida d'alimentsL'Ajuntament, Càritas i elBanc d'Al iments, entre al-tres entitats, es van reunirel mes passat per tal decoordinar esforços en la re-col l ida i el repartiment d'al i-ments, i d 'organitzarconjuntament accions decara a les festes de Nadalamb aquest mateix objectiu

de recol l ida d'al iments des-tinats a les famíl ies mésnecessitades del municipi .L'Ajuntament s'encarregaràde donar difusió a totes lesactivitats que les entitatslocals duguin a terme enl 'àmbit del voluntariat, aixícom de cercar la impl icaciód'altres agents socials.

l'actual congelació i l'anteriorrebaixa del 5% del sou, a mésde la retirada de la paga extrade Nadal. Simón va dir quel'equip de govern no entradins d'aquest col·lectiu, però,com a solidaritat amb els tre-balladors de l'Ajuntament hadecidit, per unanimitat, no co-brar tampoc la paga extra dedesembre. L'equip de governtambé ha decidit destinar

aquests diners a Serveis So-cials, concretament al Bancd'Aliments de Lliçà d'Amunt.

Page 10: Informa't 58 novembre 2012

1 0 >Notícies de l'Ajuntament

Publicitat

Lloguer del quiosc del Parc del Quiosc

L'Ajuntament treu a concurs el l loguer del quiosc del Parc del Quiosc.

L 'Aj u n tamen t treu acon cu rs pú b l i c e l l l o-g u e r d e l q u i osc d e l Pa rcd e l Qu i osc .L ' act i v i ta t p ri n c i pa l é sl a ven d a d e d i a ri s i re-v i s tes . L ' h o ra ri m ín imd ' obe rtu ra és d e d i l l u n sa d i umen g e , d e 8 a 1 4h .E l p reu d e l l l o g u e r ésd e 300 eu ros /tr i m es tre ,I VA exc l òs .La d u rad a d e l con tracteés d e 2 an ys amb pos-s i b i l i ta t d e p rò rrog a .M és i n fo rmaci ó : Aj u n ta-men t .P resen tac i ó d e so l · l i c i-tu d s : fi n s a l 1 5 d e n o-vembre . Quiosc del Parc del Quiosc

25 de novembre, eleccions al Parlament de Catalunya

El col· legi electoral situat a l 'edifici municipal del carrer de Folch i Torres es desplaça al Pavelló de l 'Institut Ll içà.

El proper d iumenge 25 denovembre hi ha eleccionsal Parlament de Catalunya.Els col · leg is electorals deLl içà d 'Amunt es mantenencom en les darreres elec-cions, menys un, el quefins ara estava si tuat a l 'e-d ifici municipal del carrerde Folch i Torres, que esdesplaçarà al Pavel ló del ' I nsti tut Ll içà.D'aquesta manera, elscol · leg is electorals seranels següents:- Secció 1 (barri Migd ia,Can Franquesa, CanMerlès, Raval d 'en Xicota,Can Xicota, meitat del nucl iurbà i Les Ol iveres): Pa-vel ló de l ' I nsti tut Ll içà (a-vinguda dels PaïsosCatalans, nº 26)

- Secció 2 (meitat del nucl iurbà, barri El Pla i barriSanta Justa): Pavel ló del ' I nsti tut Ll içà (avingudadels Països Catalans, nº26)- Secció 3 (Ca l 'Artigues,Can Costa i part del barriLa Serra): Local social deCa l 'Artigues (c. de la Ri-bera d'Ebre, nº 81 )- Secció 4 (Ca l 'Esteper iPineda del Val lès): Localsocial de Ca l 'Artigues (c.de la Ribera d'Ebre, nº 81 )- Secció 5 (Can Lledó, CanSalgot i Mas Bo): CentreCívic Palaudàries (c. delSegre, nº 63)- Secció 6 (Can Roure,Can Rovira, Palaudalba iPalaudàries): Centre CívicPalaudàries (c. del Segre,

nº 63)- Secció 7 (Barri Bal lestà,barri Can Peret Manent,barri La Cruïl la, part delbarri La Serra, Can Farel l ,El Pinar i Pineda Feu): Pa-vel ló de l ' I nsti tut Ll içà (a-vinguda dels PaïsosCatalans, nº 26)- Secció 8 (Can Lledó, CanSalgot i Mas Bo): CentreCívic Palaudàries (c. delSegre, nº 63)- Secció 9 (Ca l 'Artigues,Can Costa i part del barriLa Serra): Local social deCa l 'Artigues (c. de la Ri-bera d'Ebre, nº 81 )- Secció 1 0 (Can Roure,Can Rovira, Palaudalba iPalaudàries): Centre CívicPalaudàries (c. del Segre,nº 63).

Festes locals pel 201 3

Les festes locals per a l 'any 201 3 seran elsdies 7 de gener i 6 de setembre.

Les festes locals de Lliçàd'Amunt per a l 'any 201 3seran els dies 7 de gener i 6de setembre.El dia 7 de gener Ll içà d'A-munt commemora la festivi-tat del seu patró, Sant Jul ià.

El dia 6 de setembre se su-ma als dies que el nostrepoble celebra la Festa Ma-jor.Totes dues dates tindranactes festius, que s'anunci-aran quan s'acosti el dia.

Page 11: Informa't 58 novembre 2012

L'Espai Jove El Galliner es trasllada a la Biblioteca

L'Espai Jove El Gall iner tanca les portes a l 'edifici del carrer de Foch i Torres i les obre a la Bibl ioteca Ca l'Oliveres.

El Gal l iner, aquest Espaide Trobada i Puntd ’ I nformació Juven i l , queha esdevingut un puntneuràlg ic de d inamitzacióentre els adolescents ijoves del mun icipi ,continuarà en una novaubicació renovada i ambganes de segu ir oferin t unservei de qual i tat i d ’anarcreixent fru i t de lessinèrg ies que pugu in cre-ar-se juntament amb la bi-bl ioteca. Comença un nouprojecte de l 'Espai Jove,en el qual la reg idoria deJoventut es coord inaràamb la bibl ioteca i treba-l larà per ampl iar l 'oferta deserveis i activi tats, i mi l lo-rar-ne la qual i tat, la qualcosa hauria de reverti r enag lu tinar més jovent.L'Espai Jove El Gal l inerestarà si tuat a la plantabaixa de la bibl ioteca, al 'espai si tuat entre l 'accésprincipal i el vestíbu l , i lafaçana dreta de l 'ed i fici ,zona que estava destinadaa espai de revistes, I n ter-net i documents aud iovi-suals. Aquest espai ocupauna superfície úti l de71 ,20 metres quadrats.Per a la d ivisió dels espaisde bibl ioteca i Espai Joves'ha tingut en compte l 'ac-tual estètica de la bibl iote-ca i l 'absoció acústica, pertal que el desenvolupa-ment de les activi tats d 'ElGal l iner no destorbi el tre-bal l dels usuaris de la bi-bl ioteca.L’Espai Jove El Gal l iner ésun espai de trobada per ajoves d ’entre 1 2 i 30 anys.Tot i que les pol ítiques dejoventut aposten perl ’emancipació dels i lesjoves i incideixen enaquests a parti r dels 1 6anys (coincid in t amb l ’edatcivi l d ’emancipació), laRegidoria de Joventutaposta per trebal lar desd ’edats més primerenques(els 1 2 anys), per dosmotius: la joventut nos’ in icia de sobte en una

edat determinada i mol tsaspectes relacionats ambel caràcter emancipadores poden i s’han detrebal lar a l ’ in ici del ’adolescència, aspecteque es recu l l a la Llei dePol ítiques de Joventut; i al ’ in ici de l 'etapa d ’educaciósecundària obl igatòria, elsi les alumnes conviuen al ’ insti tu t amb joves majorsde 1 8 anys, descobrin t iin teressant-se per nousaspectes que afectaran enun futur la seva vida.A l ’Espai Jove trobem unad inamitzadora iinformadora juven i l que ésla que s’encarrega degestionar els serveis quees donen, d issenyar ireal i tzar accionsformatives, portar elcontrol dels i les usuàries iatendre les necessi tatsque se’n deriven . Els i lesusuàries es trobend iàriament i real i tzend iverses activi tats:connectar-se a Internet,veure pel • l ícu les, escol tarmúsica, etc. , creantvincles amb al tres joves.Periòd icament esprogramen activi tats decaire educatiu i d ’oci , comper exemple cinefòrums,tal lers, tornejos, etc.Dintre de l ’Espai Jovetrobem El Puntd ’ I nformació Juven i l , unservei que pretén donarresposta a qüestions quees poden plantejar els i lesusuàries, sobre temes queels afecten (trebal l ,formació, salu t, oci ,mobi l i tat, esports . . . )Periòd icament esprogramen xerrades i /oexposicions informatives.Simu l tàn iament esreal i tzen també al tresactivi tats, de manerapuntual (curs de moni tors id i rectors de l leure) o queduren tot el curs (repàs,h ip hop, deejay. . . ).Les activi tats es podenconsu l tar al blog www.el-gal l iner.blogspot.com i a la

web de l ’ajuntamenthttp: //www. l l icamunt.cat/.L’actual Espai Jove ElGal l iner va nèixer l ’any2001 com un projecteaglutinador del jovent delmunicipi i com adesencadenantd ’ interaccions entre elsmateixos a fi de possibi l i tarin iciatives pròpies ifomentar la participació il ’associacionis-me. Jacomptava, ens els seusin icis, amb un Puntd ’ I nformació Juveni l queposava a l ’abast de la jo-ventut informació i einesdel seu interès. Aquestprojecte ha anat creixent ienfortint-se amb el temps, iha incorporat les novestendències socials icu l turals i les novesnecessi tats dels i les joves,intentant oferir espaisal ternatius i possibi l i tantl ’emergència de novesin iciatives juveni ls al nostremunicipi .La importància de l ’EspaiJove El Gal l iner és clau enel desenvolupament de lespol ítiques juveni ls locals,és l ’equ ipament visible iaglutinador, un espai viu ,obert i d inàmic.L’Evolució de l ’Espai JoveEl Gal l iner és fru i t de lareflexió i d inamismecontinu que es vol reflectirals d iferents Plans Localsde Joventut, però també ensón fi l ls projectes que hanesdevingut estables iexistosos com els Puntsd ’ InformacióDescentral i tzats alsCentres d 'EnsenyamentSecundari , l ’AssessoriaLaboral per a Joves, laprogramació a l ’Espai JoveEl Gal l iner de xerradesinformatives, cursos demonitor i d irector del l leure,tal lers creatius i curs decangur, com també lesactivi tats d ’oci com les Nitsa la Piscina o la Nit deTerror, el Parc Infanti l iJuveni l de Nadal , entred ’al tres que van engegant-se cada any. Lestecnologies de lainformació i la comunicaciótambé han irromput deforma positiva en lespol ítiques juveni ls; ambl ’objectiu de créixer i ferarribar a tot el jovent lainformació dels d iferentsserveis que s’ofereixen,així com d’establ i r canalsde comunicació visibles iparticipatius, va néixer elbloc de l ’Espai Jove ElGal l iner l ’any 2006, rebent6.751 visi tes el passat mesde setembre.

Per con tactar amb l aReg i d ori a de J oven tu t espot tru car a l93 . 841 . 52 . 25 o escri u reun correu e l ectròn i c a :- M ª Eugèn i a Sanz iH errero , Reg i d ora deJ oven tu t i Ed ucaci ó .sanzhe@l l i camun t. ca t- Vanesa CabezaSerrano , Tècn i ca de J o-ven tu tcabezasv@l l i camun t. ca t- Fàtima Ka l l onQu i ñones ,D i n am i tzadora ii n formadora J uven i lka l l on q f@l l i camun t. ca t

Novembre de 201 2

> 11Notícies de l'Ajuntament

Concursos juvenils

Espai per a les noves instal·lacions juvenils

Coincidint amb l’oberturade la nova sala delGall iner a la Bibl ioteca Cal’Oliveras, es convoca unconcurs de vini ls. Aquestconcurs consisteix a crearuna imatge amb latemàtica “joves i oci”.L’objectiu és fer uns vini lsdecoratius per a la sala,amb els que els i lespròpies usuàries espuguin identificar. De lesimatges que es presentin,s'escoll iran les tres quepuguin representar mil lorl ’Espai Jove. El període dell iurament d'imatges fina-l itza el 5 de novembre; espoden ll iurar via correu al’adreçaelgal l iner@ll icamunt.cat oen un sobre tancat al ’OAC de l’Ajuntament.

El segon concurs al qualpoden participar els i lesjoves amb edatscompreses entre els 1 2 iels 30 anys és el de Jovede l’Any. Amb aquest con-curs es pretén premiar aaquells nois i noies quehan col•laborat activamentamb la Regidoria de

La regidoria de Joventut de l 'Ajuntament impulsados nous concursos adreçats a joves.

Joventut durant aquestany 201 2, ja sigui demanera puntual operiòdica. D’entre totes lescandidatures, s’escoll iràaquella que hagi estatmés representativa per ala Regidoria. S’estableixendues categories: juvenil A,que comprèn joves d’entre1 2 i 1 7 anys, i juvenil B,formada pels majors de 1 8anys i fins als 30. A lapersona escoll ida de cadacategoria se l i farà l l iura-ment d’una placacommemorativa i se l ireal itzarà una entrevistapersonal que es publicaràal blog del Gall iner. Elperíode de presentació decandidatures final itza el 1 7de desembre. La Regidorade Joventut, MariaEugènia Sanz, farà l l iura-ment dels premis el 30 dedesembre durant els actesdel Parc Infanti l i Juvenilde Nadal.

Les bases d’ambdósconcursos es podenconsultar al blog delGall iner i al web del’Ajuntament.

Espai Jove El Gal l inerc/ Castel ló de la Plana,1 193.860.70.01elgal l iner@ll icamunt.catHorari : de di l luns adivendres de 1 6h a 20h.

Espai per a les noves instal·lacions juvenils

Page 12: Informa't 58 novembre 2012

1 2 >

1 .- Aprovació de l 'actaanterior.El Ple va aprovar perunanimitat i sense capesmena l 'acta de la ses-sió anterior.UNANIMITAT

2- Donar compte delsDecrets de l 'Alcaldia.Es va donar compte delsDecrets d 'Alcald ia eme-sos del 7 de ju l iol al 7 desetembre, que van delnúmero 532 al 674.

3.- Donar compte de larenúncia dels regidorsde l 'equip de govern alcobrament de la pagaextra de desembre.Es va donar compte de larenúncia per part dels re-gidors de l 'equ ip de go-vern al cobrament de lapaga extra del mes dedesembre de 201 2.L'Alcalde, Ignasi Simón,va manifestar, en nom detot l 'equ ip de govern, queconsideren que el col · lec-tiu dels funcionaris ha es-tat un dels més castigatsa nivel l de pèrdua del po-der adquisi tiu amb l 'actualcongelació i l 'anterior re-baixa del 5% del sou, amés de la retirada de lapaga extra de Nadal .Simón va dir que l 'equ ipde govern no entra dinsd 'aquest col · lectiu , però,com a sol idari tat amb elstrebal ladors de l 'Ajunta-ment han decid i t, perunanimitat, no cobrartampoc la paga extra dedesembre.

4.- Aprovació dels es-tats i comptes de l 'A-juntament de Ll içàd'Amunt de l 'exercici201 1 .El Ple va aprovar els es-tats i comptes anuals del 'Ajuntament de Ll içà d 'A-munt corresponents a l 'e-xercici 201 1 .El regidor d 'H isenda, Jor-d i Juárez, va ci tar els nú-meros més rel levants:- S'ha tancat el 201 1 ambun saldo de tresoreria de5.557.000 euros.- L'estalvi net ha estat de921 .000 euros.- La ràtio real se si tuauna mica per sobre del74%.

- S'han amorti tzat prés-tecs per valor d '1 .667.000euros.El regidor d 'H isenda vaadelantar que al 201 2també es preveu unaamorti tzació de préstecsper valor de 2 mi l ionsd 'euros, la qual cosa ensi tuarà en unes bonesperspectives en relació al 'endeutament.Segons Juárez, però, h iha una greu morosi tatque ens està afectant alvol tan t de 3. 200.000 eu-ros, provinents de laGeneral i tat, de quotesurbanístiques i de famí-l ies. Tot i que es un te-ma delegat a laDipu tació, va d i r, l 'Ajun-tament està fent un se-gu iment ind ividual i tzatde cada cas conscien tsde la si tuació econòmicaper la qual passen algu-nes empreses i algunesfamíl ies.Aquestes resu l tats del201 1 , segons el reg idord 'H isenda, ens perme-tren afrontar el fu tur im-med iat i ens ind iquenque anem pel bon camí.Juárez també va avançarque aquest 201 2 h hauràun estalvi de 2 mi l ionsd 'euros en la despesa or-d inària per l 'assumpcióde serveis per part del 'Ajuntament, la qual co-sa, va dir, està funciona-net molt bé.ERC va dir que obviariaels comentaris sobre elpresent pressupost i vamanifestar que en relacióa l 'exercici del 201 1 hivotarien en contra per-què, tot i que ja hi ha ha-gut aclariments, creuenque algunes qüestions noestan ben comptabi l i tza-des.PSC_ A FAVORPP_ A FAVORERC_ EN CONTRACiU_ EN CONTRAICV-EUiA_ EN CONTRA

5 Designació de lesFestes Locals de Ll içàd'Amunt pel 201 3.El Ple va aprovar com afestes locals del municipide Ll içà d 'Amunt per al 'any 201 3 els d ies 7 degener i 6 de setembre.UNANIMITAT

6.- Aprovació definitivadel Pla director de l 'a-bastament d'aigua po-table de Ll içà d'Amunt.El Ple va acordar dedesestimar l 'escri t d 'al · le-gacions presentat per unparticu lar de conformitata l ' informe emès per l 'En-ginyer Tècnic Municipal iaprovar defin i tivament elPla d irector de l 'abasta-ment d 'aigua potable deLl içà d 'Amunt redactatper l 'empresa SOREA.PSC_ A FAVORPP_ A FAVORERC_ EN CONTRACiU_ ABSTENCIÓICV-EUiA_ ABSTENCIÓ

7.- Afers urgents.No hi havia afers urgents.

8.- Mocions.ERC va presentar unamoció sobre l 'optimitzaciódels recursos municipalson demanava que s'ex-plorés la possibi l i tat defer servir el marc de laMancomunitat de la Val ldel Tenes per tal de com-partir les compres i aba-ratir els costos al 'aprofi tar els avantatgesde contractar un majorvolum de productes oserveis.L'Alcalde va dir que ente-n ia la moció però que l isorprenia ja que aquestaés la fi losofia de la man-comunitat i no s'ha tancatmai . Simón va demanar

de reti rar la moció per-què es demanava unacosa que ja es feia i vaanomenar coses que jaes feien i coses ques'estan estud ian t de fercom el tema de la cen-tral de compres. ERC vad i r que no la reti rava ique no n 'estava in formatque ja s'estés estud ian taquesta possibi l i tat. Laresta de grups de l 'opo-sició també van cri ti carla fal ta d ' i n formació.PSC_ ENC CONTRAPP_ EN CONTRAERC_ A FAVORCiU_ ABSTENCIÓICV-EU iA_ ABSTENCIÓ

9. - Preguntes.ICV-EU iA va formu larquatre preguntes sobre:el recurs presentat perl 'Ajun tament respecte al ' i ncrement de l 'a igua, lavaloració i el cost de laFesta Major, la valoraciói el cost de les 24 Horesi la Festa d 'Homenatge ala Vel lesa.CiU va plan tejar trespreguntes sobre: el ba-lanç econòmic de laFesta Major, la Festad 'Homenatge a la Ve-l l esa i les estelades enalguns actes.ERC va fer dues pregun-tes sobre: l 'EmpresaMun icipal d 'Obres i lestrebal ladores de les es-coles bressol mun ici-pals.

Ple ordinari del 27 de setembre

Page 13: Informa't 58 novembre 2012

> 1 3

Farmàcies

FARMÀCIES DE GUÀRDIA:

Portabella: 1 de novembreValeta: 3 i 4 de novembreEsplugas: 1 0 i 1 1 de novembreGalceran: 1 7 i 1 8 de novembreTrul lols: 24 i 25 de novembreFarmàcia Mas: tots els dissabtes, diumenges ifestius de 9 a 1 3.30 h

HORARIS DE GUÀRDIA:

Dissabtes: de 1 6.30 a 20 hDiumenges i festius: de 1 0 a 1 3 hFora d’aquests horaris deguàrdia i per a urgències, cal trucar a laPolicia Local: 93 860 70 80

Novembre de 201 2

Dos lliçanencs, premiats a laFira de la Carbassa

Dos ll içanencs guanyen premis a la 8a Firade la Carbassa de Sant Feliu de Codines.

Els l l i çanencs JaumeCladel l as Padró i SandraCun i l l Bach van aconse-gu i r e l 6è i e l 9è premi ala 8a Fi ra de la Carbassade San t Fel i u de Cod inesamb dues carbasses de263 kg . i 250, 5 kg . , cu l ti-vades al nostre poble.La 8a Fi ra de la Carbas-

Els pares i les mares que vulguin fer saber el naixement delseu fi l l /a a través del butl letí, poden ll iurar una fotografia delnadó, amb el nom i la data de naixement, durant la primerasetmana del mes anterior a la publicació, a través del correuelectrònic butl leti@ll icamunt.cat, per fax (93 841 41 75), percorreu ordinari (c. d’Anselm Clavé, 73 - 081 86 Lliçà d’Amunt)o personalment, a la regidoria de Comunicació de l’Ajunta-ment. També hauran de passar per l ’Ajuntament a signar unful l d’autorització per a la publicació d’imatges de menors enels mitjans de comunicació municipals.

Els lliçanencs amb una de les seves carbasses premiades

sa de San t Fel i u de Co-d ines va ten i r l l oc a fi na l sde setembre. Es premia-ven les carbasses méspesades i es donaven 1 0premis econòmics queanaven des del s 500 eu-ros el primer premi fi nsal s 50 euros el 1 0è pre-m i .

L'escola Rosa Oriol participarà en unprograma educatiu europeu

L'escola Rosa Oriol participarà en un projecte Comenius, un projectede treball de dos anys amb escoles d'altres països d'Europa.

“The secret power media”és el títol del projecteComenius que, de formaconjunta, s’aniràdesenvolupant amb elsalumnes de cicle superior.Els objectius són:1 - Conèixer les diferentscultures que participen en elprojecte.2- Guiar els estudiantssobre l 'efecte dels mitjansde comunicació.3- Mil lorar la sensibi l itat, laimaginació, el disseny i l 'ob-servació, i potenciar elpensament creatiu i críticdels estudiants.4- Fer conscients elsalumnes de les influènciesdels mitjans de comunica-ció.5- Fer possible que elsestudiants puguin avaluartot tipus de mitjans de co-municació.Les escoles participants en

aquest projecte juntamentamb l'escola Rosa Oriol són:Szkoła Podstawowa nr 29im. Alfreda Szklarskiego wZespole Szkół nr 3 - PL-POLANDCentrum För Tvåspråkighet -SE-SWEDENEvanjel ická Základná Škola- SK-SLOVAKIAPer tal de planificar icoordinar aquest projecte,els dies 7, 8 i 9 de novem-bre, l 'escola Rosa Oriolcomptarà amb la visita d'ungrup de mestres d'aquestesescoles. Per aquest motiu,l 'escola celebrarà laCastanyada el divendres 9de novembre, per podercompartir amb ells/es lescostums i festes tradicionalsde Catalunya.Per desenvolupar aquestprojecte estan previstesunes trobades de mestresrepresentants de cada

centre, per poderintercanviar i compartirdiverses formesd’organització, de funciona-ment, etc.A cada trobada de mestreses fa una visita a l ’escola/esdel projecte i una reunió ons’estableix el pla de treball .Es planifiquen activitats queimpliquin a l ’alumnat decada centre, s’ intercanvienels treballs previstos, estransmet la informació del’experiència dels/lesmestres representantsals/les companys/es del’escola i als/les alumnes.La l lengua vehicularuti l i tzada en les trobadesentre mestres i alumnes ésl 'anglès .Els projectes Comeniusestan subvencionats per laComunitat EconòmicaEuropea a través delMinisterio de Educación.

Page 14: Informa't 58 novembre 2012

1 4 >

Grups Municipals

Espai per a articles d’opinió dels partits polítics amb representació al Ple que ho desitgin. Aquests articles d’opinió s’han de lliurar, durant els primers cinc dieslaborables del mes anterior a la publicació, en horari de l’Ajuntament, a través del correu electrònic [email protected], personalment, per fax (93 841 41 75)o per correu ordinari (c. d’Anselm Clavé, 73 ­ 08186 Lliçà d’Amunt) a la regidoria de Comunicació de l’Ajuntament. Els articles d’opinió poden versar sobrequalsevol tema i han de tenir una extensió màxima d’uns 2.000 caracters, espais inclosos, amb tipografia Arial i cos 12. És imprescindible que els autorsindiquin el seu nom, adreça, telèfon i una còpia del DNI o passaport. El butlletí es reserva el dret de publicar aquestes col∙laboracions, així com resumir­les oextractar­les quan ho consideri oportú. No es publicaran les cartes que atemptin contra persones o institucions. El butlletí no comparteix necessàriament elcontingut de les opinions signades.

Les eleccions al Parlament deCatalunya del dia 25 de novem-bre s’han intentat convertir, demanera clarament partidista, enun plebiscit a votar si o no a la in-dependència de Catalunya ambla promesa del paradís celestialen un moment de crisi, això té unnom: oportunisme populista. Pot-ser és cert que anirem millor, ono, però abans de llançar-nos auna piscina, que no sabem siestà plena o buida, cal fer unexercici de maduresa i responsa-bil itat política i que algú ens ex-pliqui amb totes les cartes sobrela taula, com hi arribarem, quin ésel camí de ruta, amb quins entre-bancs ens toparem i que és elque ens trobarem després de latravessa. D’aquesta manera se-rem realment ll iures d’escoll ir elcamí que volem prendre, d’altramanera anem enganyats. Nomésla lluita per la millora del pactefiscal és justa, clara i honesta, laresta, de moment, és una quime-ra. Plebiscit que s’ha de fer ambuna consulta popular, amb un re-ferèndum, mai en unes votacionsal Parlament. Cometre aquest er-ror ens pot portar a més retalla-des socials.En tot cas, més enllà d’intentar po-laritzar el discurs i voler amagar lesvergonyes d’una pèssima gestió,on ha primat el privat sobre el pú-blic i el ric sobre el pobre, el que esve a fer és posar nota a la recentgestió de l’actual govern i votar, enconseqüència, al partit polític quehom creu que els propers quatreanys pot dipositar de la confiançaque ho farà bé i defensarà millorels seus interessos.Són temps complexos i moguts,però hi ha coses que no podemtolerar més. Amb l’excusa de lacrisi s’han retallat, com mai, dretslaborals lluitats des de fa segles,amb l’excusa de la crisi s’ha reta-llat el model sanitari públic uni-versal a favor de la sanitatprivada, amb l’excusa de la crisis’han deixat de banda els col· lec-tius socials més desemparats ivulnerables, amb l’excusa de lacrisi l ’educació pública ha quedatmalmesa, ha quedat en una situ-ació d’absoluta precarietat. Estu-diar ha de ser un dret, no unprivilegi d’uns pocs. Hem de sa-ber dir prou a aquestes injustíciessocials i som els socialistes quimillor podem i sabem defensar-les. Ens hi juguem molt, fins i totles pensions.En el nostre vaixell hi caben totsaquells, nacionalistes, federalis-tes i catalanistes, que, per sobrede tot, defensin la justícia i la co-hesió social, els drets socials, laredistribució de la riquesa i elsector públic com a garant d’unsistema econòmic més just, coma garant de l’Estat del Benestar.Aquesta és la nostra bandera.

Lo fácil es culpar al Partido Popular.Hay que decir la verdad.Estamos completamente convencidosy así lo ha dicho el propio presidentedel gobierno que hubiera preferido notener que adoptar algunas de las me-didas que se ha visto obligado a tomar;pero son imprescindibles para ganar elfuturo a medio plazo. Es una opciónmuy dura y difícil la que está viviendo elpresidente y el gobierno del Estadopero es la más responsable con el ob-jetivo de crear empleo en España.Consideramos que lo que está hacien-do el gobierno de Mariano Rajoy es unejercicio de responsabilidad por asumirmedidas que van en contra de su idea-rio político pero que son absolutamentenecesarias para salir de la crisis. Sonmedidas duras pero necesarias y enesta situación de crisis se necesita lacolaboración de todos los partidos polí-ticos.El Gobierno ha hecho muchos esfuer-zos, los sigue haciendo y sigue tenien-do mano tendida a partidos y agentessociales para ayudar a nuestro país asalir de la recesión.No creemos que sea el momento deseguir acusando al gobierno actual delos males de Cataluña. Si hablamos deexpolio no debemos olvidar el expoliode CIU a Cataluña, suponemos que nohace falta recordar el caso de las ITVS,el caso Palau, Spanair, el mantenimi-ento de 7 televisiones públicas con eldinero de los catalanes, las embaja-das…. Hablemos claro y digamos laverdad.Por ejemplo, en estos momentos ydesde hace un par de años, las cotiza-ciones sociales que pagan los trabaja-dores de Catalunya no son suficientespara cubrir el gasto en pensiones quegeneran los jubilados catalanes.La propia ministra de Fomento des-mentía hace unos días en el Senado laacusación de CiU de que Catalunya esla autonomía que paga más por lospeajes y aportó datos que demostra-ban que esta región recibe 5 vecesmás que otras autonomías, ya que enlos últimos diez años ha ingresado el50 por ciento de las subvenciones queda Fomento por este concepto.Pero, atendiendo al principio de solida-ridad que debe regir en el sistema, nocreemos que se deba entrar en unaguerra de cifras.Lo importante es que el gobierno delEstado no dejará caer a ninguna co-munidad y que ayudará a todas comoestá haciendo a través de los instru-mentos que ha puesto en marcha des-de que llegó Mariano Rajoy alGobierno: el plan de apoyo a provee-dores; los anticipos del sistema de fi-nanciación y su liquidación; la líneaICO para vencimientos y la ampliacióna 1 20 meses de las devoluciones delas liquidaciones del sistema de finan-ciación autonómica correspondientes alos años 2008 y 2009. Unos conceptosque le han supuesto a Catalunya, en loque va de 201 2, disponer de una fi-nanciación adicional de 5.656 millonesde euros.

El govern mun icipa l de PSC iPP sempre demana compren-s ió i un i tat, tan a la ci u tadan iacom a la resta de grups mun i-cipa l s . Vol j usti fi car sacri fi ci sdel personal , reta l l an t sous iacomiadan t a trebal l adors perquadrar pressupostos. E l im inaservei s , es plan te ja el im inar eltransport públ i c a l ’ agost, re-dueix el s man ten imen ts del scarrers i equ ipaments i fa ac-tes simbòl i cs en nom de l ’ es-ta l vi per moral i tzar l a societat.També hauria de fer a l tres co-ses per m i l l orar e l rend imen tdel s recursos públ i cs que ad-m in i stren . I escol tar l es pro-postes del s a l tres grups quevag in en aquesta l ín i a .Des d ’ERC volem buscar al-ternati ves per m i l l orar l a ges-ti ó i proposem mesuresconcretes per fer aconsegu i resti rar e l s recursos al màxim .Per aconsegu i r-ho, hem pro-posat a l P le Mun icipa l quel ’ a j un tamen t faci servi r l aMancomun i tat de la Val l de lTenes com a cen tra l de com-pres. Aquesta mesura fariapossib l e obten i r m i l l ors preusdel s proveïdors, j a que s’aug-men taria e l vol um de les co-mandes, sumades les del squatre ajun tamen ts que for-men la Mancomun i tat.Ja fa més de 30 anys que laMancomun i tat ha servi t percomparti r servei s en tre el s 4pobles que la formen . Araseria el moment d ’anar mésen l l à i fer-ne l ’ i nstrumen t perpoder aconsegu i r que lescompres del s a j un tamen ts esgesti onessin con jun tamen t,amb un cri teri ri gorós, per m i-l l orar e l rend imen t del s recur-sos públ i cs.Ja ten im experiència en al tresaccions exi toses, com l ’Escolade Música transferi da a laMancomun i tat, l a col · l aboracióen la Carta del Pai satge, e l sServei s Socia l s i e l s Servei sd ’Ocupació. També hem vistque quan el nostre ajun tamen tcompra pel seu compte acabacompran t-ne dos i pagan t-netres, com en el cas de les mo-tos de la pol i ci a .En el Ple Mun icipa l , l a nostramoció per fer servi r l a Manco-mun i tat com a cen tra l de com-pres no va ser aprovada. H ivan votar en con tra el s grupsdel govern , PSC i PP. Semblaque no el s i n teressa cap deles propostes que facin el s a l-tres grups mun icipa l s . Això si ,després només fan que recla-mar un i tat.

Des del passat dia 11 de setembre, Dia-da Nacional de Catalunya, en el que unmilió i mig de catalans ens vàrem mani-festar a Barcelona sota el lema “Catalu-nya nou estat d’Europa “ sembla que totagafa més efervescència.Ha estat el moment desencadenant enquè a una immensa majoria de catalansi catalanes ens han tocat la fibra i hemdit “ja n’hi ha prou”. En els darrers 25anys, des dels governs d’en FelipeGonzález, passant per en José MariaAznar i acabant amb en José LuisRodríguez Zapatero, he tingut la sensa-ció que Catalunya i els catalans éremsotmesos a un tracte vexatori i discrimi-nador, crec que no ens han entès mai niens volen entendre. Partits de pro-cedència ben dispar han tingut sempreun punt en comú respecte de Catalu-nya. És curiós que aquest punt en comútambé l’hagin sabut aplicar per gover-nar-nos a Lliçà d’Amunt. Uns o altres, enmajor o menor fatxenderia i prepotència,són capaços d’anar-nos-les fotent sensecap mena de vergonya. Tots ells hantingut un denominador comú: oprimirCatalunya des de totes les vessantspossibles.En aquest darrers dies, on és més palèsque mai el sentiment català, potsers’hauria d’anar en compte per no posarmés llenya al foc; les declaracions depolítics reconeguts que parlen d’unaintervenció a Catalunya de la GuardiaCivil, que parlen de repatriar ciutadanscap a les seves comunitats autònomes,que diuen que l’ independentisme neix ales escoles amb els nostres infants, queasseguren que els nostres avis no co-braran les pensions o que no podrementrar en la zona Euro... no solament noporten enlloc sinó que recorden a l’Es-panya fosca i casposa del segle XX a laque no vull pertànyer.Però no es queden només aquí: inten-ten retirar banderes per ser inconstituci-onals, intenten evitar un referèndumperquè no entra en el marc de la Cons-titució... Però en canvi no es tallen un pèlen aprovar uns pressupostos generalsincomplint una vegada més les disposi-cions de l’Estatut d’autonomia comaquell que no passa res. Ells si que po-den? On és ara el respecte i la legalitat?Deu ser allò que diem els catalans que”poll revifat pica mes que cap “...Però el més preocupant és que als seuscompanys de partit que són aquí a Ca-talunya no els paren els peus. Semblaque ja els hi va bé i segueixen ambaquest discurs derrotista i fonamentat enla por sense mostrar cap respecte nisentiment cap a la comunitat que repre-senten: Catalunya. No crec que aquestapostura els ajudi gaire de cara a leseleccions del proper dia 25 de novem-bre.Ja en tinc prou d’enrabiades, decidimquè volem ser d’una vegada i fotem elcamp. No podem anar aguantant mésgreuges que ens fan ser una nació cadadia més pobre i oprimida, que ens ne-guen el nostre ser, el nostre tarannà. Vullpertànyer a un país on poder parlar ambEspanya de tu a tu i formar part d’Euro-pa i de l’euro.

ICV-EUiA, després de llegir els ar-ticles del govern municipal PSC-PP, seguim veient convenient lanostra absència a l’acte institucio-nal de l’11 de setembre per consi-derar-lo partidista i manipulat.Creiem insultant els qualificatiusrebuts pel PSC-PP, com “l’episodimés lamentable” de la democràciao com a “falta de respecte” alsdemés. Per nosaltres, l’episodimés lamentable de tota l’etapa de-mocràtica és la manca d'informaciói transparència i obscurantisme capals grups de l'oposició en la políticamunicipal de la qual ens assaben-tem per la premsa o altres mitjansno municipals. ICV-EUiA som ungrup municipal petit però els nos-tres votants es mereixen un res-pecte.A nivell nacional estem patint retro-cessos que posen en perill lacapacitat d’autogovern de Catalu-nya, com el rescat financer sol·lici-tat pel govern d’Artur Mas, quesuposarà la fiscalització de l’acciópolítica de la Generalitat per partdel govern central.Com en altres ocasions, CiU estàutilitzant el fet nacional i les aspira-cions a un major autogovern pre-sents a la societat catalana comuna maniobra de distracció: aixíoculta el fracàs de les seves políti-ques socials i econòmiques, queno funcionen contra la crisi, i inten-tant amagar coincidències políti-ques amb el PP, amb quicomparteix una visió antisocial dela sortida de la crisi, en base a re-tallades de drets i reformes queafavoreixen només a les classesdominants.Un exemple d’aquestes actituds ésel debat del pacte fiscal, una rei-vindicació justa de la societat cata-lana per un millor finançament queICV-EUiA defensem en la línia d’unconcert econòmic solidari, i queestà sent utilitzada per CiU com acortina de fum respecte els proble-mes socials del poble català, i coma instrument electoralista.En aquest sentit, ICV-EUiA conti-nuem reclamant la necessitat d’unpacte social, negat per CiU en seuparlamentària, que complementi lamillora dels recursos financers ambun destí cap a polítiques socialsdels mateixos, i una major aporta-ció de les rendes més altes al con-junt de la societat via impostosdirectes.ICV-EUiA reiterem la nostra defen-sa de dret a decidir de Catalunya,així com la necessitat d’una aliançaentre les esquerres federalistes,sobiranistes i independentistes peravançar cap a un model federald’Estat plural i republicà, on el po-ble de Catalunya pugui decidir enreferèndum el seu estatus polític.Per el dret a decidir com a poble nocalen eleccions avançades, per ta-par les retallades el rescat de Ca-talunya, i la mala gestió, si.

Page 15: Informa't 58 novembre 2012

> 1 5Opinió

Entitats

Espai per a articles d’entitats registrades en el Registre Municipal d’Entitats que ho desitgin. L'objectiu d'aquest espai és que aquestes entitats es donin a conèixer.

Botiga solidària

Lliçà Peruanitos obre, persegon any, la Botiga solidà-ria. La botiga està situada alnúmero 1 00 de l'avingudadels Països catalans. Estaràoberta des d'aquest mes denovembre fins al gener.

Aquests escrits s’han de lliurar, durant la primera setmana del mes anterior a la publicació, a través del correu electrònic [email protected], personalment,per fax (93 841 41 75) o per correu ordinari (c. d’Anselm Clavé, 73 ­ 08186 Lliçà d’Amunt) a la regidoria de Comunicació de l’Ajuntament. Han de tenir unaextensió màxima de 10­11 línies (uns 800 caracters) amb tipografia Arial i cos 12. Malgrat que només es publicarà el nom del remitent, és imprescindible queels autors aportin el seu nom, adreça, telèfon i una còpia del DNI o passaport. No es publicaran escrits que vagin signats amb pseudònim o inicials. El butlletíes reserva el dret de publicar aquestes col∙laboracions, així com resumir­les o extractar­les, quan ho consideri oportú. No es publicaran els escrits queatemptin contra persones o institucions. No es mantindrà correspondència ni s’atendran visites o trucades telefòniques respecte als originals no publicats. Elbutlletí no comparteix necessàriament el contingut de les opinions signades.

Inauguració de la Biblioteca Cerro Candela a Lima - Perú

La ONG LLIÇA PERUANI-TOS ha dut a terme un altredels seus objectius propo-sats per aquest 201 2: lainauguració de la Bibl iotecaCerro Candela en el LocalSocial “Menjador Catalu-nya”, que manté en el as-sentament humà de SanMartín de Porres, Lima –Perú.La presidenta de la entitat,la Sra. María Puig Mompart,durant el seu recent viatge aPerú, va poder veure realit-zat el somni l largament per-seguit d’obrir una bibl iotecaen el Local Social on l 'entitatreal itza les seves activitatsdurant tot l ’any. El 5 d’agost,amb la presència de vàriespersonalitats del municipi,del món cultural i amb unanodrida assistència dels ha-bitants del Cerro Candela,es va dur a terme l’acteprotocol· lari .Aquesta iniciativa donaràcobertura, no només als 1 50nens/es del cerro que l’enti-tat té censats, sinó a tota lapoblació de l 'assentamenthumà, inclòs el centre es-colar públic que es troba enel cerro. Les seves portesromandran obertes de di-l luns a divendres tot el dia, iels dissabtes al matí.

Des de la seva inauguracióal dia d’avui ja hi han assistitvàries classes del centreescolar i els nens/es la gau-deixen no solament com acentre de lectura, sinótambé com a espai on rea-l itzar els deures diaris d’es-tudis. Està previst que esrealitzin també activitatsculturals entre les que des-taquen el mes de la cultura– abri l – on persones delmón cultural i voluntaris l le-giran contes als nens/es i untal ler de teatre format pernens/es. L’abri l passat ja esva iniciar l ’activitat com an-tesala a la inauguració i esva celebrar la diada de SantJordi, on les mares del cerrovaren fer roses de paper perla diada, en el tal ler de ma-nualitats que l’entitat té pro-gramat, i es va escenificar lal legenda de Sant Jordi i eldrac.L’ iniciativa ha tingut moltd’èxit i s’hi han afegit edito-rials i bibl ioteques de Perú,que ens han donat l l ibres iens han ofert becaris perorganitzar administrativa-ment la bibl ioteca, i evident-ment entitats i persones delnostre propi municipi deLliçà d’Amunt amb la dona-ció de ll ibres i materials per

poder dur a terme aquestprojecte i que foren enviatsa Perú per la nostre entitatel passat mes de maig. Labibl ioteca compta en l’actu-al itat amb més de 3.000 ll i-bres, que poc a poc anemclassificant.Des de la nostre entitat vo-lem impulsar la intercultura-l itat, i la bibl ioteca és unaeina més. Estem oberts ainiciatives entre els centresescolares i entitats del móncultural nostres i els dePerú.Volem agrair als nostres so-cis/es i col· laboradors/es, aixícom l’empresa ASVALL, l’en-titat Lliçà Solidari i els Ajun-taments de la Vall del Tenesde Lliçà d’Amunt i Lliçàd’Avall el seu suport i col· la-boració que ens permet dur aterme projectes com aquesten el nostre Local Social delCerro Candela.Per a més informació podendirigir-se al correu electrònicinfo@ll icaperuanitos,org obé als telèfons +3461 6.81 2.779 ó +34938.41 4.037 i preguntar perla Sra. María Puig Momparto el Sr. José María Verda-guer López.

Ll içà Peruanitos

2a Fira d'Intercanvi i VendaLes associacions de veïnsde Mas Bo i Can Lledó i elgrup Els Masbolaos us con-viden a la 2a Fira d'Inter-canvi i venda de Mas Bo iCan Lledó.En aquests temps difíci lsque ens toca viure, la Firapretén ser un espai lúdicd'intercanvi i relació veïnalon podeu intercanviar i ven-dre (preus simbòlics) tot ti-pus d'objectes que ja nonecessiteu i que encara es-tiguin en bon estat, aixíabans de llençar-los els po-deu oferir als vostresveïns/es. Trobareu taules ons'exposaran: joguines, roba,l l ibres, objectes de decora-ció, dvd's, artesania, etc.

I tot amenitzat amb músicai una bona xocolata calen-ta!Anima't i participa, t'espe-rem!Diumenge 1 8 de novem-bre de 201 2Horari: de 9 h a 1 4 h (11 h:xocolatada)Lloc: Parc de la Unió (localsocial de Mas Bo-CanLledó)Barris: Mas Bo iCan LledóOrganitza: Grup "Los Mas-bolaos" i les associacionsde veïns de Mas Bo i CanLledó.

Associacions de Veïns deMas Bo i Can Lledó i grup"Los Masbolaos"

L'horari d'obertura és els di-vendres a la tarda i els dis-sabtes i els diumenges almatí, i totes les festes deNadal fins passat Reis.

Ll içà Peruanitos

Page 16: Informa't 58 novembre 2012

Telèfons Agenda

Biblioteca Ca l’Oliveres93 860 71 1 6CAP La Cruïlla93 841 52 50CAP Palaudàries93 864 00 90Casal de la Gent Gran93 841 61 55CEIP Miquel Martí i Pol93 860 75 05CEIP Països Catalans93 841 56 05CEIP Rosa Oriol i Anguera93 843 57 25CEIP Sant Baldiri93 841 46 52Centre Cívic Ca l’Artigues93 860 73 50Centre Cívic Palaudàries93 864 60 1 0Correus i Telègrafs93 841 90 87Deixalleria93 841 58 71Deixalleria de Palaudàries93 863 99 51Escola Bressol Municipal NovaEspurna93 841 53 31Escola Bressol MunicipalPalaudàries93 864 59 54Escola de Música La Vall delTenes93 841 48 86Espai Jove El Galliner93 860 70 01Esplai93 841 56 95Farmàcia Esplugas93 843 91 21Farmàcia Galceran93 841 55 87Farmàcia Mas93 841 47 78Farmàcia Portabella93 843 93 01Farmàcia Trullols93 843 51 65Farmàcia Valeta93 841 61 05INS Lliçà93 841 66 25INS Hipàtia d'Alexandria II93 841 62 1 6Jutjat de Pau93 860 72 1 6Local Social Ca l’Artigues93 860 70 64Local Social Can Costa93 841 55 63Local Social Ca l’Esteper93 841 67 1 0Local Social Can Farell93 843 52 56Local Social Mas Bo i Can Lledó93 841 76 29Local Social Can Rovira Nou93 864 56 54Local Social Can Salgot93 841 77 70Local Social Can Xicota93 841 44 29Oficina Municipal d’Informacióal Consumidor (a l ’OAc del’Ajuntament)Dijous, de 9 a 1 3 h (horesconcertades)93 841 52 25Organisme de Gestió Tributària93 841 53 53Parròquia93 841 50 54Pavelló Municipal d’Esports93 860 70 25Policia Local93 860 70 80Protecció Civil93 841 65 41Recollida de trastam a domicili93 841 91 69Registre Civil93 860 72 1 4Servei d’Informació sobreDrogues649 63 01 34Servei d’Ocupació de la Vall delTenes93 841 58 1 2

Espai nadóCada divendres (exceptefestius)Espai de trobada i relació per apares i mares amb infants de 0 a3 anys, amb l'objectiu de com-partir amb altres famílies i elsseus fills les pròpies vivències icontrastar opinions en l'aventurade ser pares.Horari: de 1 0.30 h a 1 2 h

Taller d'escripturaEncetem nova temporada del Ta-ller d'escriptura. Es realitzaran du-es sessions al mes fins al juny, ales biblioteques de Lliçà d'Amunt ide Santa Eulàlia de Ronçana.Preu: 1 0 euros mensualsPer a més informació: posar-seen contacte amb la biblioteca.

Taller de formació deconta-contesDijous 8, 1 5, 22 i 29 de no-vembreS'oferiran eines i recursos perexplicar contes, com improvitzar iconcentrar-se... en definitiva,com explicar una història davantd'un públic. A càrrec d'Ada Cu-sidó. Adreçat a alumnes de Bat-xillerat, pares i mares, i mestres.Horari: de 1 7 h a 1 9 h

Club de lecturaDimarts 1 3 de novembreTertúlia literària de la novel· laCrim de sang de Sebastià Alza-mora. Si vols participar en elClub de lectura, posa’t en con-tacte amb la Biblioteca.Hora: 1 8.30 h

La literatura i els contesen els primers anys devida

Dissabte 1 7 de novem-breTítol: "Bosquim boscam, elbosc dels sentits" a càrrec deLa Tabola. Obrim el conte delbosc dels sentits! Haurem d'a-judar el cargol que vol veuresortir el sol i cantarem la cançóde l'esquirol, de la lluna i delcucut. Per a infants de 0 a 3anys, aproximadament.Hora: 11 hInscripcions: cal inscripcióprèvia, a partir del 2 de novem-bre, a la Biblioteca. Places limi-tades.

Taller creatiuDimarts 20 de novembre"Sal de colors"" a càrrec de Tà-nia Carrasco. Adreçat a infantsa partir de 4 anys.Hora: 1 7.30 hnscripcions: cal inscripcióprèvia. Places limitades.

Hora del conteDijous 29 de novembre"Contes d'en Xesco Boix" acàrrec d'Elena Codó.Hora: 1 7.30 h

A la tardor, acosta't a laBiblioteca!Bufa el vent despullant els ar-bres, ja sentim el fred, canvienels colors i canvia la claror, i totjust ens adonem que és tempsde tardor. Des de la BilbiotecaCa l'Oliveres et volem apropara aquesta època de l'any ambuna selecció especial sobre re-cursos web, els bolets i la sevarecollida, les tradicions com laCastanyada i la celebració deTots Sants, la cuina típica d'a-quests dies, rutes de bolets iexcursions, etc.

Exposició de fotografiesDe l'1 de novembre al 31 dedesembre"Imatges de tardor" a càrrec deValentí Grau, fotògraf aficionatde Lliçà d'Amunt.Lloc: sala gran del Casal de laGent GranOrganitza: Ajuntament

Sortida a Sant Benet deBagesDissabte 1 7 de novembreSortida del punt d 'origen en di-recció a La Gleva. Esmorzar.Continuació per arribar a SantFru i tós del Bages. Visi ta guia-da al monestir benedictí. Di-nar.Hora de sortida: 8 hLloc de sortida: Casal de laGent GranPreu: 49 euros (inclou l 'entradaamb visita guiada al monestir)Inscripcions: Casal de la GentGran

Organitza: Associació delCasal d’Avis

BotxesDilluns i dimecresHora: 11 hLloc: Parc del TenesOrganitza: Associació del Ca-sal d’Avis

Ball de salóDivendres 2, 9, 1 6, 23 i30 de novembreHora: 1 6.30 hLloc: Casal de la Gent GranOrganitza: Associació delCasal d’Avis

BingoDissabtes 3, 1 0, 1 7 i 24de novembreHora: 1 7 hLloc: Casal de la Gent GranOrganitza: Associació delCasal d’Avis

Túnel del terrorDissabte 1 0 de novembreVenda d'entrades: a partir deles 1 7 h i fins a les 21 h apro-ximadament. Entrades l imita-des.Preu: 2 euros; 1 euros per asocis d 'E l Gal l i ner

Taller de tatuatges ambhennaDilluns 1 9 de novembre

Taller de reciclatgeDimarts 20 de novembre

Taller de pintura sobrevidreDimecres 21 de novembre

Taller de sexualitatDijous 22 de novembrePer a majors de 1 8 anys. Potsfer arribar consultes per e-maila l 'adreça elgal l iner@ll ica-munt.cat.

Celebració del Dia Inter-nacional en contra de laViolència de GènereDivendres 23 de novembre

Taller de gorres persona-litzadesDilluns 26 de novembrePreu: gorra gratu ïta per anous alumnes; 3 euros si ja

s'ha fet el tal l er alguna al-tra vegada.

Taller de bijuteria cre-ativaDimarts 27 de novembre

Taller d'espelmesDimecres 28 de novembre

Jocs ràpidsDijous 29 de novembre

Taller per fer de can-gurDivendres 30 de novem-breHora: 1 6 h

Hora de la majoria de lesactivitats: 1 6.30 hInscripció a les activitats:cal inscripció prèviaPreu de la majoria de lesactivi tats: gratu ït

Recorda que, a partirdel 1 9 de novembre, ElGalliner tanca la sevaubicació actual i obrea la nova ubicació dela Biblioteca Ca l'Oli-veres, en l'horari habi-tual: de dilluns adivendres, de 1 6 h a20 h.

Activitats al local socialde Can SalgotAnglès (nens), pintura (nens), ba-tuka, zumba fitness, zumb fitness(nens), dansa del ventre, dansatribal, guitarra (nens i adults) iballs de saló i llatins.Lloc: local social de Can SalgotInformació: local social de CanSalgot (93 841 77 70), tardesOrganitza: AV de Can Salgot

Castanyada-botifarradaDissabte 3 de novembreHora: 1 8 hLloc: Local social de Can FarellOrganitza: AV Can Farell

Festa del 3r aniversari dellocal social de Can Salgot

Dissabte 17 de novembre- Fideuà, cava, aigua, pa ipostre- Música en viu- Obra de teatre social: 90-60-90 Qui té por de les dones? In-terpretat per Teatre Vida.Aforament limitat.Hora: 1 4 hLloc: local social de Can SalgotTiquets: 7 euros, socis; 9 eu-ros, no socisVenda de tiquets: tardes, al lo-cal social de Can SalgotOrganitza: AV de Can Salgot

Festa AnyalNovembreMés informació: www.ateneu-lalianca.orgOrganitza: ateneu l'Aliança

Casal de la Gent Gran

Espai Jove El Galliner

Biblioteca Ca l'Oliveres

A l’Agenda es publiquen les activitats que organitza l’Ajuntament, però també està oberta a les activitats que organitzen lesentitats registrades en el Registre Municipal d’Entitats que, durant la primera setmana de mes, poden enviar la informaciósobre les activitats que organitzin el mes següent a l’adreça electrònica [email protected].

Organitza: AjuntamentOrganitza: Ajuntament

Tinguem cura del Medi Ambient. Quan aquest butlletí ja no li sigui útil, llenci'l al contenidor blau.