guia de lectura: dones i literatura març 2012

8
Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012 GUIA DE LECTURA “DONES I LITERATURA FUNDACIÓ BIBLIOTECA D'ALCÚDIA “CAN TORRÓ” MARÇ 2012 El 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona. Per aquest motiu des de la biblioteca hem preparat aquesta guia de lectura. En ella hi trobareu dones amb nom propi que han destacat com escriptores o bé personatges femenins que han esdevingut part del nostre imaginari. No hi són totes, però sí una petita mostra que ens serveix de inspiració. Tant en un cas com en l'altre, la seva vida o bé la seva obra, ens ajuden a conèixer millor el camí que s'ha fet i que encara manca per recórrer cap a la plena igualtat de drets entre homes i dones. Però també a gaudir de la creació d'escriptores que il·luminen aquest camí amb la seva mirada i la seva ploma. 1

Upload: fundacio-biblioteca-dalcudia-can-torro

Post on 10-Mar-2016

215 views

Category:

Documents


2 download

DESCRIPTION

Una guia on trobar alguns del títols més destacats de la literatura protagonitzada per personatges femenins, i per trobar també l'obra de destacades escriptores.

TRANSCRIPT

Page 1: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

GUIA DE LECTURA

“DONES I LITERATURA”

FUNDACIÓ BIBLIOTECA D'ALCÚDIA “CAN TORRÓ”

MARÇ 2012

El 8 de març es celebra el Dia Internacional de la Dona.Per aquest motiu des de la biblioteca hem preparat aquesta guia de lectura. En ella hi trobareu dones amb nom propi que han destacat com escriptores o bé personatges femenins que han esdevingut part del nostre imaginari. No hi són totes, però sí una petita mostra que ens serveix de inspiració.

Tant en un cas com en l'altre, la seva vida o bé la seva obra, ens ajuden a conèixer millor el camí que s'ha fet i que encara manca per recórrer cap a la plena igualtat de drets entre homes i dones. Però també a gaudir de la creació d'escriptores que il·luminen aquest camí amb la seva mirada i la seva ploma.

1

Page 2: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

1.- Mercè RODOREDA, Viatges i flors.

Aquest llibre conté la totalitat de la maduresa creativa de l'escriptora més universal de la literatura catalana. Està dividit en dues parts: en la primera s'expliquen dinou viatges a uns quants pobles on l'autora va escriure durant els anys 70; la segona part és un recull de trenta-vuit peces que l'autora va donar per acabat prop de vint anys abans a Ginebra.

2. Carla MONTERO MANGLANO, Una dama en juego.

Isabel de Alsasúa passa les vacances de Nadal en el castell de Brunstriech. Durant la seva estància gaudeix de la companyia dels seus cosins; a poc a poc es veurà arrossegada per una intriga política rere la qual hi ha una secta que pretén la destrucció.

3. Jane AUSTEN, Orgullo y prejuicio.

La sinopsis d'aquesta obra respon a un pregunta: què hi ha d'estrany en que un jove distingit tingui una elevada opinió de sí mateix quan té tot el dret a ser orgullós?

2

Page 3: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

4. Virginia WOOLF, Mrs. Dalloway.

Mrs Dalloway no s’esperava de cap manera que el dia de la reunió periòdica d’un petit grup d’amics al seu saló apareixeria, de manera inesperada, el seu amor de joventut que ha acabat d’arribar de l’Índia. Aquest es convertirà, per pur atzar en un dels convidats.

5. Nigel NICOLSON, Virginia Wolf.

Segons molts entesos aquesta és la millor biografia breu sobre la gran escriptora Virginia Wolf (Londres 1882-1941); una dona capaç de rendir a qualsevol amb el seu encant i personalitat completament naturals que abans de la seva tràgica mort es va relacionar amb rellevants artistes i intel·lectuals. En definitiva, estem davant un document revelador i imprescindible per qualsevol lector de l'obra de Virginia Wolf, o bé, per qualsevol que la vulgui conèixer.

6. Elaine KAGAN, Las chicas.

En aquest llibre s'explica un emotiu i tragicòmic quadre del difícil art de fer-se adult a través d'un grup d'amigues de l'època de l'institut que es retroben trenta anys després a l'enterrament del marit d'una d'elles. Pete, així és com es diu, ha mort a mans de la seva esposa després d'una discussió. És una història commovedora que segurament perdurarà dins la ment del lector com si d'una experiència pròpia es tractàs.

3

Page 4: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

7. Jean M. AUEL, La tierrra de la cuevas pintadas.

Tots aquells que llegiren El clan del oso cavernario recordaran que Ayla, la nina cromanyó que fou expulsada del Clan, va iniciar un llarg viatge per tot el continent europeu amb l'objectiu d'arribar a ser curandera i líder espiritual. A La tierra de las cuevas pintadas, la protagonista s'ha establert a la Novena Caverna dels zelandonii, lloc de procedència del seu company Jondalar i pare de la seva desitjada filla Jonayla. Jean M. Auel ha estat capaç de reconstruir, amb gran rigor científic, la forma de viure a la prehistòria. Per aquest sisè volum s'ha inspirat en els principals jaciments de la Península Ibèrica i del Sur d'Europa.

8. Maria ZAMBRANO, El hombre y lo divino.

Mitjançant aquesta obra Maria Zambrano fa una introducció de les constants filosòfiques essencials per l'home com: la necessitat de viure i creure en Déu; l'amor com a fixació perpètua de l'ànima; la disputa entre la filosofia i la poesia; el temps i els diferents processos d'allò diví des del naixement dels deus grecs i el desenvolupament del cristianisme, fins a la nostre època: on l'home ha creat el seu nou infern i el seu Déu desconegut. És així com l'autora aconsegueix donar llum als grans problemes centrals de la condició humana.

4

Page 5: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

9. Elisabeth KÜBLER-ROSS, La rueda de la vida.

Descobreix el meravellós llibre autobiogràfic d'Elisabeth Klüber- Ross (1926-2004) una dona que des de ben jove va haver de lluitar per fer-se un lloc en el món de la medicina i que l'any 1969, arrel de seu treball amb malalts terminals a Chicago, donarà vida a la que serà la seva primera obra literària d'èxit mundial.

10. Eva CELADA, Irene de Grecia. La princesa rebelde.

Irene de Grècia obre el seu cor a la periodista Eva Celada mitjançant nombroses conversacions establertes entre ambdues al llarg de tot un any. Aquesta biografia mostra a una dona emprenedora, passional i amb una personalitat embrolladora que des de sempre romangué al marge de la vida pública.

11. Camilla LÄCKBERG, Los gritos del pasado.

El detectiu Patrik Hedström haurà d’afrontar un cas realment complicat després de que el cadàver d’una al·lota aparegui vora les restes de dues joves que van desaparèixer fa vint anys. Tots aquests successos l’obligaran a indagar entre els secrets d’una família marcada per un terrible passat. El seu objectiu és evitar que una altra jove acabi sent víctima d’un brutal assassinat.

5

Page 6: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

12. Anna GAVALDA, El consuelo.

Charles Balanda, un home de 46 anys, veu com els ciments sobre els qual havia construït la seva vida s’esbuquen al rebre la notícia de la mort d’Anouk, una dona a la que va estimar molt durant la seva infància i adolescència. A partir de llavors començarà a donar un gir radical i a canviar el seu destí.

13. Sarah LARK, En el País de la nube blanca.

La història comença a Londres l'any 1852 on dues joves s'embarquen camí de Nova Zelanda per començar així una nova vida. A partir d'aquí s'explicarà, a través d'una grandiosa saga familiar, el procés de colonització d'aquest país i la cultura dels maoris.

14. Elvira LINDO, Una palabra tuya.

Guardonada amb el Premi “Biblioteca Breve” 2005, Una palabra tuya és el relat de dues dones -Rosario i Milagros- que es coneixen des de petites; serà la primera, l'encarregada d'explicar els anys que han transcorregut junt amb la seva companya: anys de caigudes, il-lusió, por... realitats que, a poc a poc, han anat conformant entre ambdues el temor de no poder ser feliç.

6

Page 7: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

15. Fátima MERNISSI, Marruecos a través de sus mujeres.

Marroc, país que aparentment sembla dominat i controlat per homes, és mostrat a través del discurs de les dones, totes elles en situacions i amb vides molt diferents.

16. Maha AKHTAR, La nieta de la Maharaní.

És la història de quatre dones admirables: Anita Delgado, una espanyola que es casà amb un marahà de la Índia; Laila, una libanesa independent i molt avançada en el seu temps; la seva filla Zahra i la seva neta Maha. Es tracta d'una narració profunda i impactant, d'amor, esperança i barreja cultural.

17. Teresa ROIG, El blog de Lola Pons.

Dolors és una dona d'una trentena d'anys amb una vida i un caràcter molt peculiars, té una mare hipocondríaca, un pare que és un sant, un germà gai que treballa de broker a Londres i una àvia senil; tot i que procura no perdre mai el sentit de l'humor, de vegades es desespera per no tenir parella, perquè no s'agrada físicament... El dia del seu aniversari canviarà el seu destí, tot i que no ho tendrà gens fàcil.

7

Page 8: Guia de lectura: Dones i literatura març 2012

Guia de lectura – Dones i literatura – Març 2012

18. Julia NAVARRO, Señora presidenta.

A través d'aquesta biografia es podran conèixer totes les esposes dels governants i líders polítics d'Espanya des de la I República fins al govern d'Aznar.

19. Edmonde Charles-Roux, Descubriendo a Coco.

Descobreix la fascinant història de la que va ser la primera empresària femenina del s. XX, una dona creativa, enginyosa, brutal amb els seus judicis i que sempre ha falsificat les dades de la seva biografia.

20. Maria Carme ROCA, Les dones de Jaume I.

La figura de Jaume I ha fet córrer rius de tinta, ja que, no només es va fer famós per conquerir terres, sinó cors.

21. Mircea ELIADE, Maitreyi o la nit Bengalina.

Novel-la situada a Calcuta l'any 1930 que relata una insòlita història d'amor entre Mircea Eliade i una jove poetessa índia deixebla de Rabindranath Tagore.

8