ep, 23, setembre 2009

4
Butlletí dels Matossers de Molins de Rei Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat Número 23 Setembre 2009 En Conveni amb: El passat diumenge 23 d’agost, després d’un assaig previ a Castellbisbal el dia 21 vam pendre part en els actes de Festa Major d’aquella localitat, “subseu MATOSSERA” si tenim en compte la quantitat de membres de la Colla que venen des d’allà. Castellbisbal és una cita especial, ens retrobem després de les vacances, veiem que més o menys hi som tots i totes i tenim ganes de saludar-nos i explicar-nos coses. És la plaça de les encaixades, de les abraçades i dels petons entre MATOSSERS i MATOSSERES i això sempre està molt bé i es la plaça amb les pinyes més xerraires, bé per MATOSSERS totes ho són bastant de xerraires, però Castellbisbal… encara més. A plaça ens trobem amb dues grans Colles, els Minyons de Terrassa i els Xicots de Vilafranca: castells de 8, castells de 7, castells de 6: castells macos. Als troncs MATOSSERS, tal com ha passat a totes i cadascuna de les actuacions d’aquesta temporada (i això ho volem remarcar, un cop més, de forma especial) s’han estrenat castellers i castelleres, aquesta és, sens dubte, una de les temporades amb més novetats i rotacions. La Plaça feia molt de goig, camises marrons per tots els racons. Si la referència de com hem d’acabar la temporada fos aquesta actució de Castellbisbal podem esperar grans coses. Ara hem tingut una petita aturada, el calendari ha quadrat així, no sempre és com un voldria, i fins el 20 de setembre no tornem a actuar, serà a Tiana. Però després tenim, de manera molt seguida, en poc més d’un mes, compromissos molt importants (Festa Major, Trobada de Colles del Baix, Concur-7 de Torredembarra, Diada MATOSSERA i per acabar la cirereta d’una sortida a Manresa el dia 8 de novembre que coincideix amb la Fira “Mediterrània” d’espectacles d’arrel tradicional). Si volem deixar bona petjada al 2009 cal que comencem a preparar-nos des d’ara. MATOSSERS, MATOSSERES, amics i amigues, el compromís de tots i totes és imprescindible, cal que totes les mans es trobin a Plaça per reviure experiències tan maques com la de Castellbisbal, però per això també és imprescindible el compromís als assaigs. Ens trobem a Ca n’Ametller!! Una gran festa HAN FET POSIBLE AQUEST PAPEROT: David Fernández Ochoa / Marta Magrñá / Salvador Prat / Jaume Solé / Joan Vilaseca / Google ACTUACIÓ CASTELLERA DE FESTA MAJOR Amb: Castellers de Sant Cugat, Colla Jove de L’Hospitalet i Matossers de Molins de Rei Diumenge, 27 de setembre A les 12:00 A la Plaça de l’Església AcomPINYAu-nos El nostre cap de Colla, l’Antonio Palomo dirigint el 3 de 6 a Castellbisbal

Upload: david-fernandez

Post on 25-Mar-2016

229 views

Category:

Documents


0 download

DESCRIPTION

Butlletí (més o menys) mensual de la Colla Castellera MATOSSERS de Molins de Rei

TRANSCRIPT

Butll

etí d

els

Mat

oss

ers

de M

olin

s de

Rei

Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat

Número 23

Setembre 2009

En C

onv

eni

amb:

El passat diumenge 23 d’agost, després d’un assaig previ a Castellbisbal el dia 21 vam pendre part en els actes de Festa Major d’aquella localitat, “subseu MATOSSERA” si tenim en compte la quantitat de membres de la Colla que venen des d’allà.

Castellbisbal és una cita especial, ens retrobem després de les vacances, veiem que més o menys hi som tots i totes i tenim ganes de saludar-nos i explicar-nos coses. És la plaça de les encaixades, de les abraçades i dels petons entre MATOSSERS i MATOSSERES i això sempre està molt bé i es la plaça amb les pinyes més xerraires, bé per MATOSSERS totes ho són bastant de xerraires, però Castellbisbal… encara més.

A plaça ens trobem amb dues grans Colles, els Minyons de Terrassa i els Xicots de Vilafranca: castells de 8, castells de 7, castells de 6: castells macos.

Als troncs MATOSSERS, tal com ha passat a totes i cadascuna de les actuacions d’aquesta temporada (i això ho volem remarcar, un cop més, de forma especial) s’han estrenat castellers i castelleres, aquesta és, sens dubte, una de les temporades amb més novetats i rotacions.

La Plaça feia molt de goig, camises marrons per tots els racons. Si la referència de com hem d’acabar la temporada fos aquesta actució de Castellbisbal podem esperar grans coses.

Ara hem tingut una petita aturada, el calendari ha quadrat així, no sempre és com un voldria, i fins el 20 de setembre no tornem a actuar, serà a Tiana. Però després tenim, de manera molt seguida, en poc més d’un mes, compromissos molt importants (Festa Major, Trobada de Colles del Baix, Concur-7 de Torredembarra, Diada MATOSSERA i per acabar la cirereta d’una sortida a Manresa el dia 8 de novembre que coincideix amb la Fira “Mediterrània” d’espectacles d’arrel tradicional). Si volem deixar bona petjada al 2009 cal que comencem a preparar-nos des d’ara. MATOSSERS, MATOSSERES, amics i amigues, el compromís de tots i totes és imprescindible, cal que totes les mans es trobin a Plaça per reviure experiències tan maques com la de Castellbisbal, però per això també és imprescindible el compromís als assaigs.

Ens trobem a Ca n’Ametller!!

Una gran festa

HA

N F

ET P

OSI

BLE

AQ

UES

T PA

PER

OT:

Dav

id F

erná

ndez

Och

oa /

Mar

ta M

agrñ

á /

Salv

ador

Pra

t /

Jaum

e So

lé /

Joa

n V

ilase

ca /

Goo

gle

ACTUACIÓ CASTELLERA DE FESTA MAJOR

Amb: Castellers de Sant Cugat, Colla Jove de L’Hospitalet i Matossers de Molins de Rei

Diumenge, 27 de setembre A les 12:00

A la Plaça de l’Església

AcomPINYAu-nos

El nostre cap de Colla, l’Antonio Palomo dirigint el

3 de 6 a Castellbisbal

Edita: Colla Castellera Matossers de Molins de Rei / Passeig Pi i Margall 52 baixos 08750 Molins de Rei Telèfon de contacte: 669840867 / [email protected] / www.matossers.cat

No és fins a finals del segle XVIII i començaments del XIX que els castells comencen a estructurar-se com a tals. En els seus orígens s’hi troben alguns dels entremesos i balls de base medieval que caracteritzaven el seguici festiu de la Catalunya Nova. En l’època medieval el teatre de carrer, l’espectacularitat popular al servei del calendari festiu, cívic i religiós tingué un desenvolupament clar i ben definit, que s’anà mantenint amb lleugeres variacions. El que avui entenem estrictament per castells, va sorgir, precisament, a l’empara de la forta evolució i revitalització que transformà aquest seguici popular a finals del

segle XVIII, amb l’evolució dels entremesos i balls diversos, sobretot les moixigangues i el ball de valencians, que cloïen les seves evolucions amb torretes de poca alçada o figures obertes.

En la segona meitat del segle XVIII, aquestes construccions humanes “van anar agafant volada i van esdevenir cada cop més altes i importants”-la qual cosa devia voler dir, segurament, que eren molt valorades per la gent-, fins al punt que, en algunes zones, acabaren substituint el ball original.

És a finals del segle XVIII, quan els castells començaren a ser ja una realitat, que es dibuixaria amb una certa precisió a principis del segle XIX. Així, el 1805 ja trobem que a Valls existien dues agrupacions: les colles de Pagesos i Menestrals. Valls, la capital de l’Alt Camp, fou el bressol de les primeres colles castelleres estables, les quals definiren amb més precisió el nou costum d’aixecar castells i, en les seves actuacions dins i fora de la seva ciutat, el diferenciaren definitivament de valencians i moixigangues, fins arribar al punt que, durant força temps i en segons quins llocs, la denominació “Xiquets de Valls” va ser utilitzada com a sinònim de colla castellera, encara que es tractés d’una colla d’una altra població.

Al llarg de tot el segle XIX es va anar definint l’àmbit que esdevindria tradicional del món casteller -des del Camp de Tarragona fins a la Conca de Barberà, el Penedès i l’Anoia- i va evolucionar la tècnica i el nivell de les construccions sòlides. També aparegueren d’altres colles -a Tarragona, Montblanc, l’Espluga de Francolí, Torredembarra...-, però cap va aconseguir el que sí que feren les colles de la capital de l’Alt Camp: ni els castells més grans ni, sobretot, mantenir-se sense interrupció.

Els castells nasqueren, doncs, a l’empara d’una tradició festiva en evolució constant i prengueren forma a partir d’una estructuració social de caire gremial molt clarament fixada.

Fruit d’aquesta evolució, que en parlarem en propers articles, nasqué a Molins de Rei una colla, jove encara, però amb empenta, necessitant -això sí- la col·laboració de moltes més persones que estimen els castells i que amb la seva unió faran que els MATOSSERS tinguin llarga vida.

Joan Vilaseca i Figueras

L’origen dels Castells

Ens hem adherit a l’any Amades

GRÀCIES PEL PATROCINI

Com cada any ja tenim la loteria de Nadal, pel que fa al número serà el mateix de cada any, el 38.246. Us animem a participar en la venda de números, ja que això suposa un important ajut per a l’economia de la Colla.

I si cau aquí??

La Muixeranga d’Algemesí

Si en els teus des-plaçaments fas servir el navegador TOM TOM, la propera vegada que et connectis a la xarxa per actualitzar-lo pots baixar-te continguts MATOSSERS per personalitzar-ho. Si vols el nostre logo “informal” et pot somriure quan obris el navegador i l’escut de la Colla et pot guiar pels carrers i carreteres.

Deixat guiar per MATOSSERS

Escolta-la!!

TOTA L’ACTUALITAT DE LA VILA I DE MATOSSERS A RADIO MOLINS DE REI.

“La radio nostra”