dimecres, 7 de juny de 2017 - argentona · 2020-03-30 · 4 dimecres, 7 de juny de 2017 tÍtol ii....

31
1 Dimecres, 7 de juny de 2017 ADMINISTRACIÓ LOCAL Ajuntament d'Argentona EDICTE Transcorregut el termini d'informació pública a què es va sotmetre l'acord plenari de data 6 de març de 2017 d'aprovació inicial de l'Ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat viària sense que s'hagin presentat al·legacions ni suggeriments, es fa pública la seva aprovació definitiva, publicant-se a continuació el text íntegre de l'Ordenança: "ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ, TRÀNSIT I SEGURETAT VIÀRIA. ÍNDEX DE CONTINGUTS. Capítol I. DISPOSICIONS GENERALS. Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació. Capítol II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. Article 3. Règim dels senyals. Article 4. Instal·lació dels senyals. Article 5. Protecció dels senyals. Article 6. Modificacions de l'ordenació del trànsit. Article 7. Obstacles a la via pública. Capítol III. VIANANTS. Article 8. Normes de comportament. Article 9. Preferències. Article 10. Illes o zones de vianants. Article 11. Zones de prioritat invertida i zones 30 o 20. Capítol IV. BICICLETES, TRICICLES, MONOPATINS I SIMILARS. Article 12. Normes generals. Article 13. Bicicletes i cicles elèctrics. Article 14. Obligatorietat d'ús del casc de protecció. Article 15. Vehicles de mobilitat personal (VMP). Article 16. Autorització municipal. Capítol V. NORMES GENERALS DE CIRCULACIÓ. Article 17. Normes de comportament. Article 18. Danys al patrimoni. Article 19. Velocitat dels vehicles. Article 20. Entrada i sortida d'immobles. Article 21. Circulació de motocicletes i ciclomotors. Capítol VI. RESTRICCIONS A LA CIRCULACIÓ. Article 22. Per les característiques del vehicle. Article 23. Transport de mercaderies perilloses. Article 24. Transport escolar. Article 25. Transport de cabals. CVE-Núm. de registre: 022017010231

Upload: others

Post on 06-Jul-2020

0 views

Category:

Documents


0 download

TRANSCRIPT

Page 1: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

1

Dimecres, 7 de juny de 2017

ADMINISTRACIÓ LOCAL

Ajuntament d'Argentona

EDICTE

Transcorregut el termini d'informació pública a què es va sotmetre l'acord plenari de data 6 de març de 2017 d'aprovació inicial de l'Ordenança municipal de circulació, trànsit i seguretat viària sense que s'hagin presentat al·legacions ni suggeriments, es fa pública la seva aprovació definitiva, publicant-se a continuació el text íntegre de l'Ordenança:

"ORDENANÇA MUNICIPAL DE CIRCULACIÓ, TRÀNSIT I SEGURETAT VIÀRIA.

ÍNDEX DE CONTINGUTS.

Capítol I. DISPOSICIONS GENERALS.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació.

Capítol II. SENYALITZACIÓ.

Article 2. Senyalització.Article 3. Règim dels senyals.Article 4. Instal·lació dels senyals.Article 5. Protecció dels senyals.Article 6. Modificacions de l'ordenació del trànsit.Article 7. Obstacles a la via pública.

Capítol III. VIANANTS.

Article 8. Normes de comportament.Article 9. Preferències.Article 10. Illes o zones de vianants.Article 11. Zones de prioritat invertida i zones 30 o 20.

Capítol IV. BICICLETES, TRICICLES, MONOPATINS I SIMILARS.

Article 12. Normes generals.Article 13. Bicicletes i cicles elèctrics.Article 14. Obligatorietat d'ús del casc de protecció.Article 15. Vehicles de mobilitat personal (VMP).Article 16. Autorització municipal.

Capítol V. NORMES GENERALS DE CIRCULACIÓ.

Article 17. Normes de comportament.Article 18. Danys al patrimoni.Article 19. Velocitat dels vehicles.Article 20. Entrada i sortida d'immobles.Article 21. Circulació de motocicletes i ciclomotors.

Capítol VI. RESTRICCIONS A LA CIRCULACIÓ.

Article 22. Per les característiques del vehicle.Article 23. Transport de mercaderies perilloses.Article 24. Transport escolar.Article 25. Transport de cabals. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 2: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

2

Dimecres, 7 de juny de 2017

Capítol VII. PARADES I ESTACIONAMENTS. NORMES GENERALS.

Article 26. La parada.Article 27. Prohibició de parar.Article 28. Estacionament.Article 29. Prohibició d'estacionar.Article 30. Regulacions especials i limitacions d'estacionament.

Capítol VIII. ESTACIONAMENTS AMB LIMITACIÓ I CONTROL HORARI.

Article 31. Definició.Article 32. Normes generals.Article 33. Senyalització.Article 34. Retirada del vehicle.Article 35. Infraccions.Article 36. Excepcions.

Capítol IX. ZONES DE RESERVA D'ESTACIONAMENT.

Article 37. Classes.Article 38. Condicions.Article 39. Reserves d'estacionament.Article 40. Contenidors.Article 41. Parades de transport públic discrecional i auto-taxi.Article 42. Reserves d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda.Article 43. Guals.Article 44. Senyalització.

Capítol X. CÀRREGA I DESCÀRREGA DE MERCADERIES.

Article 45. Normes generals.

Capítol XI. RETIRADA I IMMOBILITZACIÓ DE VEHICLES.

Article 46. Retirada de vehicles de la via pública.Article 47. Vehicles en situació de perill i/o destorb o deteriorament del patrimoni.Article 48. Retirada de vehicles per causa de necessitat.Article 49. Despeses de la retirada.Article 50. Suspensió de la retirada del vehicle.Article 51. Immobilització de vehicles.

Capítol XII. TRACTAMENT RESIDUAL DE VEHICLES.

Article 52. Tractament residual de vehicles.

Capítol XIII. SOROLL, FUMS I ALTRES EMISSIONS.

Article 53. Sorolls.Article 54. Immobilitzacions específiques.Article 55. Límits sonors.Article 56. Compliment.Article 57. Fums o altres emissions.

Capítol XIV. INFRACCIONS I SANCIONS.

Article 58. Disposicions generals.Article 59. Responsabilitat.Article 60. Infraccions.Article 61. Tipus d'infraccions.Article 62. Altres infraccions.Article 63. Permanència en la situació d'estacionament prohibit.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 3: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

3

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article 64. Infracció sobrevinguda.Article 65. Sancions.

Capítol XV. PROCEDIMENT SANCIONADOR.

Article 66. Procediment sancionador.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA.

DISPOSICIONS FINALS.

TÍTOL I.

CAPÍTOL I. DISPOSICIONS GENERALS.

Article 1. Objecte i àmbit d'aplicació.

1. La present Ordenança té com objecte principal garantir la seguretat, l'ús i el gaudir dels usuaris de la via pública, mitjançant la regulació de la circulació dels vianants, vehicles i animals per les vies urbanes d'acord amb el que estableix el RDL 6/2015, de 30 d'octubre, pel que s'aprova el text refós de la Llei sobre Trànsit, Circulació de vehicles a motor i seguretat viària (en endavant RDL 6/2015) i disposicions complementàries.

2. Aquesta ordenança es dicta en l'exercici de les competències atribuïdes als municipis en matèria d'ordenació del trànsit de persones i vehicles en les vies urbanes per la Llei reguladora de les bases del règim local i pel RDL 6/2015 desenvolupant la competència municipal esmentada en matèria d'ordenació del trànsit de persones i vehicles en les vies del municipi, en el marc de les normes autonòmiques i estatals i de les directives europees, té per objecte la regulació del següent:

a) L'ordenació, el control i vigilància del trànsit en les vies públiques per la Policia Local, la denúncia de les infraccions que es cometin en aquestes vies i la seva sanció quan no estiguin atribuïdes a altra Administració.

b) Els usos de les vies públiques fent compatible l'equitativa distribució dels estacionaments entre tots els usuaris, amb la necessària fluïdesa del trànsit rodat i amb l'ús per als vianants dels carrers, així com l'establiment de mesures d'estacionament limitat, amb l'objectiu de garantir la rotació dels aparcaments. Especialment s'incorporen aquelles mesures que garanteixin l'estacionament de vehicles que portin a persones amb mobilitat reduïda.

c) Regular el règim de parada i estacionament en via urbana.

d) La immobilització dels vehicles, sense el rellotge o tiquet de control que habilita l'estacionament o que tot i tenir-lo excedeixen del temps autoritzat, en les zones limitades, fins la identificació del seu conductor.

e) La retirada dels vehicles de les vies urbanes i el seu posterior dipòsit d'aquells, quan obstaculitzin o dificultin la circulació o suposin un perill per aquesta o es trobin incorrectament estacionats en zones d'estacionament restringit. en les condicions previstes al RDL 6/2015 Igualment la retirada de vehicles en les vies interurbanes i el seu posterior dipòsit, en la resta de supòsits previstos legalment.

f) L'autorització de proves esportives o de qualsevol altres tipus, quan discorrin íntegra i exclusivament pel casc urbà, excepte les travessies.

g) El tancament i/o l'ocupació de les vies urbanes quan sigui necessari.

h) Establir limitacions, restriccions o altres mesures de circulació a determinats vehicles en les vies urbanes, per motius mediambientals.

3. Tots els usuaris de la via pública estan obligats a complir els preceptes d'aquesta Ordenança i de la normativa vigent en matèria de circulació de vehicles i seguretat vial, i a col·laborar amb les autoritats o els seus agents per facilitar la seva tasca i el compliment de les seves funcions.

4. Els preceptes d'aquesta Ordenança seran aplicables en tot el municipi i obligaran als titulars i usuaris de les vies i terrenys públics, de competència municipal, aptes per a la circulació i/o estacionament i als titulars de les vies i terrenys privats que siguin utilitzats per una col·lectivitat indeterminada d'usuaris amb aquestes mateixes finalitats.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 4: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

4

Dimecres, 7 de juny de 2017

TÍTOL II.

CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ.

Article 2. Senyalització.

La senyalització és el conjunt de senyals i ordres dels agents de policia encarregats del control i vigilància del trànsit destinats als usuaris de la via i que tenen com a fi, advertir, ordenar, reglamentar o informar el seu comportament. Tots els usuaris de les vies objecte d'aquesta Ordenança estan obligats a obeir els senyals de prohibició i obligació i adaptar el seu comportament als missatges de la resta de senyals reglamentàries que es troben a la via pública, tal com estableix l'article 53 del R.D.L. 06/2015.

Article 3. Règim dels senyals.

1. Els senyals preceptius col·locats a les entrades de la població, regeixen per a tot el seu àmbit territorial, llevat de la senyalització específica per a un tram de carrer o via.

2. Els senyals que estiguin a les entrades de les illes de vianants, zones de prioritat invertida o zones de circulació restringida o d'estacionament amb horari limitat, regeixen en general per a tot l'interior dels perímetres respectius.

3. Ateses les característiques de determinades vies urbanes, poden instal·lar-s'hi els senyals de dimensions reduïdes previstos en les normatives vigents.

4. Les cintes de delimitació i les tanques, col·locades a la calçada o la vorera, tindran la mateixa consideració que els senyals d'abalisament.

5. L'ordre de prioritat entre els diferents tipus de senyals és el següent:

a) Senyals i ordres dels agents encarregats de la vigilància de trànsit.

b) Senyalització circumstancial que modifiqui el règim d'utilització normal de la via pública.

c) Semàfors.

d) Senyals verticals de circulació.

e) Marques vials.

6. Es podran establir senyals d'ús específic per a vianants i bicicletes per orientar sobre punts d'interès (geogràfic o ecològic, esportiu/recreatiu, monumental /cultural, industrial…etc) i connexió amb altres itineraris periurbans.

Article 4. Instal·lació de la senyalització.

1. Correspon a l'alcalde proposar l'ordenació, col·locació, retirada, modificació i manteniment dels senyals de trànsit de les vies urbanes.

2. No es podrà col·locar a la via urbana cap mena de senyalització, fixa o provisional sense la prèvia autorització municipal.

3. Només s'autoritzaran els senyals informatius o de servei que, a criteri de l'autoritat municipal, tinguin un autèntic interès públic.

4. L'Ajuntament retirarà immediatament qualsevol senyal que no estigui degudament autoritzat, o no acompleixi les normes vigents, a càrrec d'aquell que resulti responsable de la seva col·locació, sense perjudici de les sancions que s'escaiguin i això, tant pel que fa als senyals no reglamentaris.

5. L'Ajuntament, per garantir la seguretat viària, podrà requerir els titulars de vies, terrenys, polígons o passos privats que s'utilitzin per a la circulació de vehicles per una col·lectivitat indeterminada d'usuaris, i que tinguin accés directe a una via urbana, la col·locació dels senyals de circulació adients, per tal que els vehicles procedents dels mencionats llocs quan s'incorporin a una via pública ho facin d'acord amb l'ordenació viària d'aquesta via i amb prou garanties de seguretat.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 5: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

5

Dimecres, 7 de juny de 2017

6. Les dimensions i les característiques dels senyals hauran de ser conformes al previst en la legislació vigent.

7. Els propietaris de finques estaran obligats i no podran oposar-se a la fixació a les seves façanes, reixes o tanques, d'elements indicadors de retolament de la via, de normes de circulació o de referència al servei públic.

La servitud serà gratuïta i podrà establir-se d'ofici, sense més indemnització que la dels desperfectes causats.

Article 5. Protecció dels senyals.

1. No és permesa la col·locació de publicitat, rètols, anuncis, cartells, adhesius, inscripcions o missatges en general en semàfors i senyals de trànsit.

2. És prohibida la instal·lació d'elements prop dels semàfors i senyals de trànsit, que redueixin o limitin la seva eficàcia o que enlluernin o distreguin l'atenció dels usuaris de les vies urbanes.

3. És prohibida qualsevol manipulació, modificació o ús indegut de la senyalització viària que la pugui deteriorar, induir a la confusió, reduir la seva visibilitat o la seva eficàcia, dificultar la seva interpretació o modificar el seu contingut.

Article 6. Modificacions de l'ordenació del transit.

Els agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit, per raons de seguretat o d'ordre públic, o bé per garantir la fluïdesa de la circulació, podran modificar eventualment l'ordenació existent, així com en aquells casos d'emergència que ho facin aconsellable. També podrà la Policia Local modificar l'ordenació del trànsit, en els llocs que sigui necessari per garantir el normal desenvolupament d'esdeveniments esportius, concerts, fires, festes i altres actes o activitats que s'organitzin, així com per garantir la realització de treballs relacionats amb la prestació de determinats serveis públics. Amb aquest fi, es podrà col·locar, retirar o anul·lar provisionalment els senyals que calgui, com també prendre les oportunes mesures preventives.

Article 7. Obstacles a la via publica.

1. És prohibit col·locar a les vies urbanes qualsevol tipus d'obstacles, objectes, o fer-hi instal·lacions que limitin, dificultin o facin perillosa la lliure circulació de vianants o vehicles En cas que sigui imprescindible aquesta instal·lació, en supòsits d'extrema urgència o força major i amb l'exclusiva finalitat d'assenyalar un perill evident, es comunicarà de forma immediata a la Policia Local, la qual podrà retirar-lo.

2. Si per qualsevol circumstància es fa necessària la instal·lació dels elements esmentats abans, caldrà l'autorització municipal prèvia.

3. El titular del permís o la persona que executi els treballs, obres o instal·lacions serà el responsable de prendre i mantenir les mesures de seguretat adients, en especial el que es refereix a la vigilància, delimitació, protecció, senyalització i il·luminació de l'obstacle.

No es permet la col·locació d'obstacles o objectes per tal de reservar-se un espai a la via pública per efectuar la tasca de càrrega o descàrrega de materials, així com la de reservar-se un espai per l'estacionament d'un vehicle.

4. L'autoritat municipal o els seus agents podran requerir dels responsables de l'obra que adoptin les mesures de protecció i senyalització que es considerin adequades així com ordenar la modificació dels elements o objectes instal·lats que no es considerin adients. També podran requerir-los, perquè els retirin immediatament o ordenar-ne la retirada pels serveis municipals pertinents, en el cas que no s'hagi obtingut la corresponent autorització o no es compleixin les condicions fixades en aquesta autorització. Les despeses produïdes per la retirada de l'objecte seran a càrrec del titular o responsable de la col·locació.

5. Per tal de millorar la seguretat dels vianants, es podran instal·lar a la calçada bandes degudament senyalitzades i passos de vianants elevats, amb la finalitat de reduir la velocitat dels vehicles. També podran instal·lar-se altres dispositius que contribueixin a la seguretat del trànsit de vianants allà on coexisteixi la circulació de bicicletes amb itineraris senyalitzats en zones de prioritat pels vianants.

La instal·lació d'aquests dispositius i/o d'elements reductors de velocitat ha d'adequar-se a les condicions tècniques que especifiqui els organismes públics competents.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 6: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

6

Dimecres, 7 de juny de 2017

6. Per part de l'autoritat municipal es podrà procedir a la retirada dels obstacle quan no s'hagi obtingut la corresponent autorització, quan s'hagin extingit les circumstàncies que van motivar la col·locació de l'obstacle, quan s'ultrapassi el termini de l'autorització corresponent o no compleixin les condicions fixades o quan per la seva situació, destorbi o posi en perill la circulació de vehicles i/o vianants.

7. Les despeses que produeixi la retirada dels obstacles seran a càrrec del responsable.

8. Les infraccions a aquest article tindran la consideració de lleus, excepte quan estiguin tipificades com a greus o molt greus en el RDL 6/2015.

CAPÍTOL III. VIANANTS.

Article 8. Normes de comportament.

1. Els vianants han de transitar, sempre que sigui possible, per les voreres, les andanes o els passeigs, preferentment per la seva dreta, i tindran preferència sobre qualsevol giny mecànic o elèctric, que ocupi la vorera.

2. A les vies urbanes sense voreres o en voreres que no permetin el pas simultani de dues persones, s'han d'extremar les precaucions, cedint el pas a les persones que, ateses les seves circumstàncies, tinguin més dificultats per fer-ho.

3. Els vianants han de travessar les calçades pels passos senyalitzats i, si no n'hi ha, pels extrems de les voreres, de manera perpendicular a la línia de la vorada, amb les precaucions necessàries, sense aturar-se ni entorpir el pas a altres usuaris.

4. En arribar a una plaça o rotonda hauran de voltar-la, tret que estigui habilitat un pas per creuar-la.

5. Els pares o responsables d'infants vetllaran per la seva seguretat quan hagin de circular o romandre a la via pública, i hauran de prendre en cada cas les precaucions necessàries per evitar que puguin crear situacions de perill o danys per a ells o altres persones.

6. Els vianants hauran de respectar en els passos de vianants regulats per semàfor els seus senyals o fases que els afectin, així com qualsevol altre tipus de senyalització específica de la via pública.

7. Els vianants hauran de respectar els senyals dels agents de l'autoritat encarregats de la vigilància del trànsit i seguir les seves indicacions.

8. La circulació nocturna de vianants per les vies insuficientment il·luminades es farà d'acord amb l'establert a l'article 123 del Reglament General de Circulació, o article que el substitueixi.

9. Els usuaris de vehicles de mobilitat personal (VMP) i similars, menors de 12 anys, seran considerats vianants a tots els efectes. Sota la responsabilitat de la persona que ostenti la seva guarda, podran circular per les voreres i d'altres parts de la via destinades als mateixos, respectaran l'ús que en facin d'altres usuaris i adequant la seva velocitat a la dels vianants.

10. Els usuaris de cadires de rodes o altres elements d'ajuda a persones amb mobilitat reduïda, tenen consideració de vianants.

Article 9. Preferències.

Fora dels casos d'emergència, els vianants tenen sempre preferència sobre els vehicles:

- A totes les vies excepte en les calçades, carrils i espais reservats per a la circulació i estacionament de vehicles.

- A les voreres i passos de vianants.

- A les zones de mercats i fires.

- Als carrers senyalitzats com a carrers residencials, illes de vianants o zones de prioritat invertida sobre qualsevol vehicle encara que aquest sigui autoritzat per a circular-hi.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 7: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

7

Dimecres, 7 de juny de 2017

- Als carrers sense voreres.

- Als carrers amb voreres estretes.

- A les voreres compartides amb bicicletes, on aquestes no disposin de carrils segregats.

- Quan els vehicles girin per entrar en una via i hi hagi vianants creuant, encara que no hi hagués passos de vianants senyalitzats.

Article 10. Illes o zones de vianants.

1. L'Ajuntament podrà establir illes o zones de vianants en què, com a norma general, es prioritzarà la circulació dels vianants, i es restringirà totalment o parcialment la circulació i l'estacionament de vehicles, excepte a les zones especialment autoritzades.

2. Les illes o zones de vianants hauran de tenir la senyalització corresponent a l'entrada i sortida. En els senyals s'indicaran les limitacions i els horaris, si escau, sens perjudici de poder-se utilitzar altres elements mòbils que impedeixin l'entrada i la circulació de vehicles en el carrer o en la zona afectada.

3. La prohibició de circulació i estacionament en les illes de vianants podrà establir-se amb caràcter permanent o referir-se únicament a unes determinades hores del dia o a uns determinats dies i podrà afectar totes o només algunes de les vies de la zona delimitada.

4. Les limitacions de circulació i estacionament que s'estableixen a les illes de vianants no afectaran els vehicles següents:

a) Els del Servei de Prevenció i Extinció d'Incendis, dels cossos i forces de seguretat, ambulàncies i transport sanitari i aquells altres vehicles de serveis públics de neteja, manteniment o similars per a la prestació del servei corresponent.

b) Els que traslladin malalts o persones discapacitades amb domicili o atenció dins de l'àrea.

c) Els que accedeixin o surtin de garatges i estacionaments autoritzats durant l'horari que fixi la llicència corresponent.

d) Els vehicles autoritzats hi tindran accés durant el temps imprescindible per carregar o descarregar, dins l'horari establert.

5. L'Ajuntament podrà determinar la utilització de distintius per identificar els vehicles autoritzats a circular a les zones restringides, els quals hauran de ser col·locats en lloc visible i preferentment al parabrisa.

6. La circulació de qualsevol vehicle es farà prenent totes les precaucions necessàries i no haurà de sobrepassar la velocitat d'una persona al pas.

Article 11. Zones de prioritat invertida i zones 30 o 20.

1. Es podran establir zones on les condicions de la circulació de vehicles quedin restringides en favor de la circulació dels vianants. Les bicicletes, els patins i els patinets gaudiran de prioritat sobre la resta de vehicles però no sobre els vianants.

2. També es podran establir zones on la mobilitat de qualsevol vehicle sigui pausada amb una limitació de la velocitat per a tots ells de 30 o 20km/h com a màxim, i en les que els vianants creuaran la calçada pels passos de vianants i de no existir aquests pels extrems de les illes. Aquestes zones podran ser senyalitzades de forma horitzontal a la calçada i de forma vertical, a l'inici i a la sortida de l'àrea específica.

CAPÍTOL IV. BICICLETES.

Article 12. Normes generals.

1. Com a norma general les bicicletes circularan obligatòriament per la calçada.

Quan hi hagi carrils bici senyalitzats específicament, ho faran preferentment per aquests, respectant la senyalització, l'ordenació del trànsit i les normes de prioritat de pas previstes per la resta de vehicles.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 8: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

8

Dimecres, 7 de juny de 2017

Pels carrils bici únicament estan autoritzats a circular-hi els cicles o bicicletes.

2. Es permet la circulació als vehicles de l'article 12.1, excepte en moments d'aglomeració:

- Per les voreres, suficientment amples i que estiguin senyalitzades.

- Pels parcs públics i passejos.

- Per les illes de vianants, en carrers residencials i zones de prioritat invertida en els dos sentits de circulació.

- Pels passos de vianants sempre que no hi hagi senyalització específica i aquest estigui en un itinerari senyalitzat per a bicicletes.

3. Les condicions de circulació en aquests espais reservats per als vianants seran les següents:

a) Hauran de respectar sempre la preferència dels vianants.

b) Adequaran la velocitat a la dels vianants, sense superar els 10 km/h.

c) Hauran d'evitar circular a una distancia inferior a un metre respecte a la façana dels edificis, així com respecte als vianants en les operacions d'avançament o creuament.

Als efectes expressats en aquest article, s'entendrà que hi ha aglomeració quan no sigui possible conservar 1 metre de distància entre la bicicleta i els vianants que hi circulin, o circular en línia recta 5 metres de manera continuada i preferentment pel centre de la via.

4. Els menors de 12 anys, sota la responsabilitat de les persones que ostentin la seva guarda, podran circular per les voreres. Excepcionalment les persones responsables, si també circulen amb bicicleta, podran fer-ho per la vorera.

5. Les bicicletes s'han d'estacionar preferentment als llocs habilitats, deixant en tots els casos un espai lliure pels vianants de dos metres.

Resta específicament prohibit estacionar i lligar les bicicletes:

a) Al mobiliari urbà com ara arbres, fanals, semàfors, bancs, papereres o similars,

b) Davant de zones on hi hagi reserva de càrrega i descàrrega en la calçada en horari dedicat a l'activitat.

c) En zones d'estacionament per a persones amb discapacitat.

d) Zones d'estacionament expressament reservats a serveis d'urgència i seguretat, centres o instal·lacions públiques.

e) Davant de les sortides d'emergència de locals destinats a establiments de pública concurrència, durant les hores d'activitat.

f) Parades de transport públic.

g) Passos per a vianants.

h) Els elements adossats a les façanes.

6. Les bicicletes podran dur remolc, homologat, per al transport de persones, animals o mercaderies, quan el conductor sigui major d'edat i sota la seva responsabilitat.

En cas de bicicletes que, per construcció, no puguin ser ocupades per mes d'una persona podran transportar, tanmateix, un menor de fins a 7 anys quan el conductor sigui major d'edat i sota la seva responsabilitat, en un seient addicional.

7. Les bicicletes hauran de dur un timbre, i quan circulin de nit o en condicions de mala visibilitat han de dur llums i elements reflectants (al davant de color blanc i al darrera de color vermell) degudament homologats que permetin la seva correcta visualització pels vianants i conductors. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 9: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

9

Dimecres, 7 de juny de 2017

8. Com a norma general es considerarà prohibit:

a) Circular amb la bicicleta recolzat només en una roda.

b) Transportar a una altre persona, excepte els menors de 7 anys transportats en cadiretes per un adult.

c) Deixar anar el manillar, excepte quan sigui necessari per fer un senyal de maniobra.

d) Agafar-se a altres vehicles per ser remolcats.

e) Circular zigzaguejant entre vehicles o vianants.

f) Circular utilitzant auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so.

g) Carregar la bicicleta amb objectes que dificultin la seva utilització o redueixin la visió.

9. Les bicicletes els serà d'aplicació allò disposat als articles 46, 48 i 52 de la present Ordenança en quant a l'abandonament i la retirada de vehicles, especialment quan causin deteriorament del patrimoni públic per trobar-se lligades a llocs on està específicament prohibit de fer-ho. Es considera una bicicleta abandonada, aquella a la que li falten dos o més elements indispensables per al seu funcionament i faci més d'un mes que estigui en el mateix lloc.

10. Els conductors de vehicles motoritzats, quan estiguin circulant darrera d'un d'aquests vehicles, mantindran una distancia de seguretat prudencial i proporcional a la velocitat. Tanmateix, els vehicles motoritzats no podran circular pels carrils bici.

Article 13. Bicicletes i cicles elèctriques.

Les bicicletes elèctriques o de pedaleig assistit tenen les obligacions i deures de l'article 12 de la present Ordenança.

Article 14. Obligatorietat de dur casc de protecció.

1. És obligatori la utilització de casc homologat als usuaris dels vehicles regulats dels articles 12 i 13 menors de setze (16) anys, en qualsevol de les vies de compliment d'aquesta ordenança.

2. Els usuaris majors de setze (16) anys quan utilitzin alguna de les vies objecte d'aquesta Ordenança, s'aconsella la utilització de casc de protecció.

Article 15. Vehicles de mobilitat personal (VMP).

Es poden definir com vehicles capaços d'assistir a les persones en el seu desplaçament i que per la seva construcció, poden excedir les característiques dels cicles i poden disposar d'un motor elèctric.

1. Com a norma general, els VMP no podran circular per la vorera.

2. Els VMP podran circular excepte en moments d'aglomeració de vianants per:

a) Les voreres i passeigs senyalitzades o segregades per a bicicletes.

b) Zones de prioritat invertida en els dos sentits de circulació.

c) Adequaran la velocitat i extremaran tota la precaució per evitar ensurts o danys als vianants.

d) Evitaran ser arrossegats o agafar-se a altres vehicles per ser remolcats.

3. Resta prohibit utilitzar el mobiliari urbà com ara bancs, baranes o similars, així com mobiliari o elements d'immobles privats, per fer salts o cabrioles.

4. Els menors de 12 anys, sota la responsabilitat de la persona que ostenti la seva guarda, podran circular per les voreres amb els VMP, adequant la seva velocitat a la dels vianants, i d'acord amb el que disposa l'article 8.9.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 10: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

10

Dimecres, 7 de juny de 2017

5. Als efectes expressats en aquest article, s'entendrà que hi ha aglomeració quan no sigui possible conservar 1 metre de distància entre el VMP i els vianants que hi circulin, o circular en línia recta 5 metres de manera continuada.

Article 16. Autorització municipal.

Els VMP i cicles de més de dues rodes que estiguin destinats a realitzar activitats econòmiques de tipus turístic, oci o publicitari hauran d'obtenir una autorització municipal, quan sigui procedent, on podran constar les limitacions que es consideri oportú. Com potser el recorregut, horari, llocs o qualsevol altre.

CAPÍTOL V. NORMES GENERALS DE CIRCULACIÓ.

Article 17. Normes de comportament.

1. Tots els usuaris i conductors de vehicles a la via pública han d'observar un comportament diligent, respectar els senyals de trànsit, les prioritats de pas i mantenint les distàncies de seguretat amb els vehicles que els precedeixen i hauran de conduir respectant a la resta d'usuaris de la via, de forma que no posin en risc la integritat física pròpia ni la de terceres persones.

2. S'haurà de conduir sense acceleracions i frenades brusques, evitant maniobrar i/o canviar de carril de forma violenta. Es prohibit fer senyals acústiques, excepte amb la finalitat d'evitar un accident o per advertir a la resta d'usuaris de la via quan el conductor hagi de prestar un servei d'urgència reservat a vehicles prioritaris en circumstàncies especialment greus i no poder recórrer a altre mitjà.

3. S'ha de tenir cura de no danyar o afectar cap element estructural de la via, del mobiliari urbà o qualsevol altre bé públic o privat, especialment mentre es circula o en realitzar les parades i estacionaments.

4. No és permès llençar o dipositar des d'un vehicle objectes o deixalles a la via pública, com papers, plàstics, embolcalls o restes de menjar, paquets de tabac, burilles de cigarretes, o similars, així com escopir des de l'interior del vehicle o treure les extremitats o parts del cos a fora.

5. Els usuaris dels vehicles no podran baixar-ne ni obrir-ne les portes sense que estigui perfectament aturat i en un lloc que ofereixi prou garanties de seguretat i s'asseguraran abans d'obrir les portes que poden fer-ho sense perill per a la resta d'usuaris.

6. Tots els usuaris de la via pública estan obligats a respectar-se mútuament i no ser desconsiderats entre ells, així com a col·laborar amb les autoritats o els seus agents per facilitar la seva tasca i el compliment de les seves funcions.

7. Els conductors i els ocupants de vehicles a motor i ciclomotors estan obligats a utilitzar el cinturó de seguretat, el casc i altres elements de protecció, en les condicions establertes en la normativa de caràcter general.

8. Els conductors resten obligats a senyalitzar o advertir als demés usuaris de la via la maniobra que efectuïn amb el seu vehicle.

9. No podrà circular el conductor del vehicle amb taxes superiors a les reglamentàries per consum de begudes alcohòliques, estupefaents, psicotròpics, estimulants o altres substàncies anàlogues establertes al Reglament general de circulació.

10. El titular d'un vehicle té l'obligació de facilitar a l'Administració la identificació del conductor del vehicle en el moment de cometre's una infracció, així mateix, impedir que el vehicle sigui conduït per algú que no hagi obtingut mai el permís o la llicència de conducció corresponent.

Article 18. Danys al patrimoni.

1. El conductor o titular d'un vehicle automòbil haurà de comunicar a l'autoritat municipal i en qualsevol cas a la Policia Local, els desperfectes que per causes d'un accident o derivades de la utilització del vehicle s'hagin pogut produir a la via o als seus elements estructurals així com els possibles danys al patrimoni públic o privat, encara que s'hagin pogut produir de manera fortuïta o aliena a la voluntat del conductor o titular del vehicle.

2. La Policia Local, si escau, instruirà les diligències pertinents i remetrà informe als serveis municipals competents per a la reclamació de danys patrimonials causats per qualsevol usuari de la via pública, sigui com a vianant o com a conductor i sense perjudici de la sanció que pugui correspondre.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 11: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

11

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article 19. Velocitat dels vehicles.

1. La velocitat màxima dels vehicles que circulen en vies urbanes i travesseres no pot superar els 50 km/h, sense perjudici d'altres regulacions de velocitats específiques en funció del tipus i les característiques de les vies, que seran expressament senyalitzades.

2. Tot conductor està obligat a respectar els límits de velocitat establerts i a tenir en compte les seves pròpies condicions físiques i psíquiques, les característiques i l'estat de la via, del vehicle i de la seva càrrega, les condicions meteorològiques, ambientals i de circulació, i, en general, aquelles circumstàncies que concorrin en cada moment, i adequar la seva velocitat en funció d'aquestes circumstàncies, de manera que sempre pugui detenir-lo dins els límits del seu camp de visió i davant qualsevol obstacle que es pugui presentar.

3. S'haurà de moderar la velocitat i, escau, detenir-se, quan les circumstàncies ho exigeixen, i especialment en els casos següents:

a) Davant la proximitat de vianants, principalment quan hi hagi nens, gent gran, invidents o altres persones amb discapacitat, a la part de la via que el vehicle està utilitzant o quan es pot preveure que hi poden irrompre.

b) En acostar-se a un pas de vianants no regulat per semàfor, o a un agent en tasques de regulació del trànsit de circulació o a un lloc on sigui previsible la presència de nens o a un mercat.

c) Quan hi hagi animals en la via que el vehicle està utilitzant o quan es pot preveure racionalment que hi irrompran.

d) En un tram amb edificis d'accés immediat a la part de la via que el vehicle està utilitzant.

e) En acostar-se a un autobús en situació de parada, principalment si és de transport escolar.

f) Quan hi hagi el paviment lliscant o quan pugui esquitxar-se aigua, o projectar grava o altres matèries als altres usuaris de la via.

g) En les proximitats de glorietes, rotondes i interseccions no regulades per semàfors, encara que es gaudeixi de preferència de pas.

h) En llocs de visibilitat reduïda o estrenyiments de la via, així com en carrers estrets o sense voreres.

i) En les proximitats de centres escolars i de qualsevol altre centre, instal·lació o local, públic o privat que amb motiu de l'activitat que desenvolupa pugui provocar en hores de concurrència, la concentració d'un nombre important de persones a la via pública.

j) En els casos de boira, pluja, nevada, núvols de pols o fum o qualsevol altra circumstància que disminueixi la visibilitat de la circulació o el camp de visió del conductor i, per tant, la seva capacitat de reacció davant un imprevist.

k) En cas d'obres o realització de treballs a la calçada, paviment en mal estat o carrers sense asfaltar.

4. No es podrà circular a una velocitat anormalment reduïda, sense causa justificada, i entorpir la marxa normal d'un altre vehicle.

5. La velocitat dels vehicles que circulen pel nucli urbà:

a) En els carrers de prioritat invertida (residencials) els vehicles no podran circular a més de 20km/h.

b) En els carrers sense vorera i, en els de gran afluència de vianants, els vehicles reduiran la velocitat a 10 km/h, prenen les precaucions necessàries en tot moment. En apropar-se als passos de vianants donaran preferència als vianants.

6. La limitació de velocitat no serà aplicable als vehicles d'urgència, sempre que estiguin en servei prioritari i facin notar la seva presència amb els senyals reglamentaris reservats per a ells, sense perjudici de la responsabilitat en que poden incórrer els seus conductors en cas d'accident.

En qualsevol cas, els conductors hauran d'extremar l'atenció en tot moment i seguir les indicacions dels agents de l'autoritat. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 12: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

12

Dimecres, 7 de juny de 2017

7. Periòdicament la Policia Local efectuarà controls de velocitat mitjançant el cinemòmetre, especialment en aquelles vies on es detecti una velocitat inadequada.

Article 20. Entrada i sortida d'immobles.

1. Per entrar o sortir de l'interior d'un immoble els conductors solament poden fer servir els guals o entrades de vehicles autoritzats.

2. Abans d'entrar o sortir d'un immoble, els conductors estan obligats a assegurar-se que ho poden fer sense cap perill i respectant la prioritat dels vianants.

3. Cal sortir de l'immoble amb tota mena de precaucions i, en cas necessari, la maniobra haurà de ser dirigida per un observador situat a la vorada o a la calçada.

Article 21. Circulació de motocicletes i ciclomotors.

1. Les motocicletes, amb o sense sidecar, ciclomotors, vehicles de tres rodes, quadricicles homologats i quads, no poden circular en paral·lel, entre dues fileres de vehicles o entre una filera i la vorera; així com per voreres, andanes, passeigs, carrils-bici i carrils reservats. Circularan amb les precaucions necessàries i evitant la ziga-zaga i les competicions entre conductors.

2. Els ciclomotors hauran de circular previstos de la corresponent matrícula correctament ubicada.

3. Les motocicletes i ciclomotors no podran produir sorolls ocasionats per acceleracions brusques, tubs d'escapaments alterats o altres circumstàncies anòmales.

4. Els conductors i passatgers de motocicletes i ciclomotors han de portar obligatòriament casc homologat, en les condicions idònies per assegurar la seva finalitat protectora.

5. Està prohibida la fixació de motos, ciclomotors o similars, a elements de mobiliari urbà o immobles (arbres, senyals, bancs, fanals...) amb cadenat o altre tipus de fixació, com el recolzament de les motocicletes i ciclomotors als mateixos elements.

CAPÍTOL VI. RESTRICCIONS A LA CIRCULACIÓ.

Article 22. Per les característiques del vehicle.

1. Els vehicles que tinguin un pes superior de MMA 18 tones o unes dimensions superiors als autoritzats reglamentàriament no podran circular per les vies urbanes residencials d'Argentona sense autorització municipal, previ pagament de les taxes corresponents, si s'escau. L'acompanyament policial, si cal, vindrà determinat a l'autorització.

Les autoritzacions es podran concedir per un sol viatge o per un període determinat.

Queden exempts d'aquesta restricció els vehicles d'emergències, vehicles de serveis bàsics.

2. Es podrà restringir, limitar o prohibir determinats vehicles, l'accés o circulació a determinades vies urbanes, per raons mediambientals. Es determinarà reglamentàriament en aquesta Ordenança o altra normativa, els vehicles afectats.

3. Els vehicles denominats "trenets turístics" consistents amb un vehicle tractor i que arrossega un o varis remolcs destinats al transport de persones, no podran circular per les vies públiques sense l'autorització municipal corresponent.

Article 23. Transport de mercaderies perilloses.

1. Els vehicles que, segons la reglamentació vigent, transporten mercaderies perilloses i que tenen l'obligació de portar placa de color taronja, només poden circular a les vies i hores que s'autoritzi i no poden parar o estacionar fora dels punts indicats amb aquesta finalitat. No obstant això, quan el punt d'origen o destí de la matèria transportada no estigui dins del municipi, no podran circular per les vies urbanes i hauran de fer-ho per les autopistes, autovies o altres vies interurbanes d'acord amb la normativa específica relativa al transport de mercaderies perilloses per carretera.

2. En qualsevol cas, els vehicles que transportin mercaderies perilloses que hagin de circular, carregar, descarregar, parar, estacionar o qualsevol altra operació hauran de complir la normativa esmentada o qualsevol altra, més restrictiva.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 13: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

13

Dimecres, 7 de juny de 2017

3. En vies urbanes i travesseres, els vehicles que transportin mercaderies perilloses limitaran la seva velocitat màxima a 40 km/h, llevat d'un altre límit inferior expressament senyalitzat.

4. Es permet la circulació de vehicles de transport de mercaderies perilloses per al repartiment a domicili de consumidors finals de gasos liquats d'ús domèstic i de gasoil per a calefacció.

Article 24. Transport escolar.

1. La prestació de serveis discrecionals de transport escolar i de menors amb reiteració d'itinerari que es realitzin íntegrament en el terme municipal, necessitaran l'autorització municipal corresponent, d'acord amb la legislació vigent en matèria de transports.

2. L'autorització municipal per a la prestació de serveis de transport escolar urbans serà per curs escolar o per períodes concrets dins d'un mateix curs.

3. En l'autorització municipal, a més del que determini la legislació corresponent, hi constarà el recorregut, els horaris, les parades i el seu temps màxim d'espera.

4. S'haurà de sol·licitar una nova autorització per a qualsevol modificació de les condicions en les quals fou atorgada.

5. El servei es prestarà per mitjà de vehicles que reuneixin les especificacions previstes a la legislació vigent i amb les autoritzacions que correspongui.

6. Els centres docents hauran de comunicar puntualment les activitats extraescolars que comportin la realització de serveis de transport escolar, amb definició del lloc, dia i hora que es durà a terme i del lloc de destí o procedència quan sigui dins del terme municipal, així com el nombre de places previstes.

Article 25. Transport de cabals.

Els vehicles de companyies privades de seguretat podran, per raons de seguretat, efectuar parades en llocs prohibits, per efectuar operacions de càrrega i descàrrega de cabals, sempre que no dificultin greument la circulació de vehicles i sense obstruir en cap cas els passos de vianants o dificultar la visibilitat de les cruïlles, dels senyals o dels semàfors. També, hauran de seguir en tot moment les indicacions i ordres que els donin els agents de la Policia Local sobre això.

CAPÍTOL VII. PARADES I ESTACIONAMENTS. NORMES GENERALS.

Article 26. La parada.

Als efectes d'aquesta Ordenança s'entén com a parada, la immobilització breu del vehicle per recollir o deixar persones o carregar i descarregar objectes. Com a regla general, el conductor no podrà abandonar el vehicle, i si ho fa per motius excepcionals, haurà de tenir-lo al seu abast per a retirar-lo en el mateix moment que sigui requerit o, en tot cas, abans de transcorreguts dos minuts.

1. La parada s'haurà de fer alineant el vehicle a la vorera i els passatgers hauran de baixar per aquest costat. El conductor podrà sortir per la banda contrària sempre que s'asseguri que pot fer-ho sense cap perill.

2. La parada s'efectuarà respectant el que estableix l'article 91 del Reglament General de Circulació.

3. En els carrers urbanitzats que no tinguin vorera es deixarà una distància mínima d'un metre des de la façana més propera.

Article 27. Prohibició de parar.

Queda prohibida la parada:

a) Als llocs on ho prohibeixi la senyalització vertical o les marques viàries.

b) En doble filera, tant si el que hi ha a la primera filera és un vehicle o un contenidor i en aquells casos en els quals la parada obstaculitzi l'accés d'altres vehicles a un lloc d'estacionament o impedeixin a un vehicle correctament parat o estacionat, la incorporació a la circulació. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 14: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

14

Dimecres, 7 de juny de 2017

c) Als llocs on s'impedeixi o dificulti la visibilitat del trànsit o dels senyals als usuaris als quals afectin, o s'obligui els vehicles a fer maniobres.

d) A les zones de vianants; sortides d'emergència; als carrils bici; a les parades de transport públic i a la resta de carrils o parts de la via reservats exclusivament per a la circulació o el servei de determinats usuaris.

e) Quan es destorbi la circulació, encara que sigui per un temps mínim.

f) Quan impedeixi o destorbi l'accés o sortida dels immobles de persones o animals.

g) A les cruïlles, rotondes i interseccions.

h) Als revolts, canvis de rasant de visibilitat reduïda.

i) Als passos senyalitzats per als vianants, ciclistes o persones amb mobilitat reduïda, total o parcialment.

j) Als estacionaments habilitats per a persones amb mobilitat reduïda.

k) Als llocs on dificulti o impedeixi un gir autoritzat.

l) A les voreres, total o parcialment, a les places i parcs, zones reservades al pas o esbarjo dels vianants, refugis, passeigs centrals o laterals i zones senyalitzades amb franges obliqües al paviment, fora d'autorització expressa i senyalitzada.

m) Sense situar-lo paral·lelament a la vora de la calçada o de forma que no permet la millor utilització de l'espai disponible que queda.

n) Davant els hidrants, contenidors d'escombraries i de recollida selectiva, o en les seves proximitats si destorben la seva funció.

Article 28. Estacionament.

Als efectes d'aquesta Ordenança, s'entén com a estacionament, la immobilització del vehicle, quan no es troba en situació de detenció o parada.

L'estacionament es regirà per les següents normes i, en tot cas, s'haurà de fer procurant als tercers la millor utilització de l'espai restant.

1. Els vehicles podran estacionar en filera, paral·lelament a la vorada i, quan així estigui senyalitzat, ho faran en bateria o semi bateria, és a dir perpendicular o obliquament a aquella.

2. En els estacionaments amb senyalització al paviment, els vehicles es col·locaran dins el perímetre marcat.

3. Tot conductor que estacioni el seu vehicle haurà de fer-ho de tal forma que permeti la millor utilització del restant espai disponible.

4. Els conductors adoptaran totes les precaucions al seu abast per a impedir que el vehicle es posi espontàniament en marxa, es desplaci del seu lloc d'estacionament o ocasioni qualsevol mena de molèsties com l'activació de l'alarma sense causa aparent. El conductor del vehicle o en tot cas el seu titular seran responsables de les molèsties o danys que pugui ocasionar, sempre i quan no sigui a conseqüència per l'acció d'un tercer amb utilització de violència manifesta.

5. Els conductors que deixin estacionat el seu vehicle a la via pública, tindran cura de comprovar diàriament l'estat i les condicions del seu vehicle i assegurar-se que les condicions d'estacionament no han canviat per senyalització provisional o altre causa.

Article 29. Prohibició d'estacionar.

Queda prohibit estacionar en els següents supòsits:

a) Als llocs on ho prohibeixi la senyalització vertical o les marques viàries corresponents.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 15: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

15

Dimecres, 7 de juny de 2017

b) Als llocs descrits a l'article 27, on estigui prohibida la parada.

c) A una distància inferior a dos metres de les cantonades quan es dificulti el gir als altres vehicles o dificulti o impedeixi el pas dels vianants per travessar el carrer, encara que no estigui senyalitzat expressament.

d) Quan dificulti la sortida o entrada d'altres vehicles estacionats reglamentàriament o en doble fila.

e) En els guals o contra guals degudament senyalitzats i estacionaments reservats per persones amb mobilitat reduïda, totalment o parcialment.

f) A les zones senyalitzades com a reserva de càrrega i descàrrega de mercaderies sense efectuar-la.

g) En mig de la calçada, encara que no pertorbi greument la circulació.

h) En aquells carrers la calçada dels quals només permeti el pas d'una columna de vehicles.

i) A la vora esquerra de la calçada en relació al sentit de la marxa del vehicle, en una via o carrer de doble sentit de circulació.

j) En espais expressament reservats a serveis d'urgència i seguretat.

k) Fora dels límits senyalitzats als estacionaments autoritzats.

l) Estacionar damunt la vorera, total o parcialment, de forma que obstaculitzi greument o posi en perill la circulació dels vianants.

m) Sobresortint del vèrtex d'un xamfrà o l'escaire d'una cantonada obligant als altres conductors a fer maniobres antireglamentàries o obligant als vianants a no circular de manera perpendicular a la línia de la vorada.

n) És prohibit permutar sistemàticament un vehicle per un altre de manera continuada a fi de disposar, en la pràctica d'una reserva d'estacionament.

o) És prohibit estacionar en sentit contrari a l'establert en una via de sentit únic.

p) Es prohibeix l'estacionament d'un vehicle en els llocs reservats per tanques, cons o altres elements d'abalisament o al costat d'aquestes elements.

q) Estacionar més de quinze dies consecutius en el mateix lloc.

r) En totes aquelles situacions que, sense estar incloses en els apartats anteriors, constitueixin un perill o obstaculitzin greument la circulació de vianants, vehicles o animals.

s) A les zones que eventualment hagin de ser ocupades per activitats autoritzades, o hagin de ser objecte de neteja, reparacions o poda d'arbres. En tal cas, es col·locarà la deguda informació amb la suficient antelació que en cap cas podrà ser de menys de 48 hores de l'activitat.

Article 30. Regulacions especials i limitacions d'estacionament.

1. Estacionament en períodes alterns.

a) Als carrers amb capacitat màxima per a dues columnes de vehicles i de sentit únic de circulació, els vehicles s'estacionaran en una sola banda del carrer. Tot i això, l'Ajuntament podrà determinar la modalitat d'estacionament en períodes alterns en els carrers amb capacitat màxima referida anteriorment.

b) S'ordenarà l'estacionament en un sol costat del carrer de forma alternativa i per períodes de temps concrets.

c) Els canvis de costat al final de cada període es farà com a màxim a les vuit del matí del primer dia del període següent, sempre que, en fer-ho, no es destorbi la circulació.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 16: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

16

Dimecres, 7 de juny de 2017

2. Persones d'atenció preferent.

a) Els titulars de targetes d'estacionament per a persones amb discapacitat expedides per l'Administració poden estacionar a les places reservades per a ells. La targeta d'estacionament tindrà caràcter personal i intransferible. Podrà ser utilitzada en el vehicle conduït o en qualsevol altre, mentre sigui utilitzat per al transport d'una persona amb mobilitat reduïda.

b) Els titulars de targetes per a persones amb discapacitat expedides per l'Administració, podran estacionar els seus vehicles, sense limitació de temps en els estacionaments amb horari limitat (ZONA BLAVA o ZONA VERMELLA).

c) L'estacionament durant una hora com a màxim en les reserves de càrrega i descàrrega existents a la via pública.

d) Si no existeix cap tipus de zona reservada per a la utilització per persones amb discapacitat titulars d'una targeta a prop del punt de destinació, la Policia Local podrà permetre, en cas de necessitat, l'estacionament en aquells llocs on destorbi menys la circulació, però mai en indrets on l'estacionament incorri en alguna de les causes de retirada del vehicle que preveu aquesta Ordenança.

e) La targeta s'ha d'exhibir a la part interna del parabrisa que sigui totalment visible des de l'exterior.

f) No es podrà fer servir cap fotocòpia d'una targeta expedida per l'administració. La indeguda utilització d'una targeta d'estacionament, comportarà la retirada de la mateixa, a més de la corresponent sanció per la infracció comesa.

3. Vehicles a motor de dues rodes.

a) L'estacionament a la calçada no senyalitzat, però permès a la resta de vehicles es farà en bateria o semi bateria, i ocuparà una amplada màxima d'un metre i mig, sense sobresortir de la línia exterior de l'estacionament dels altres vehicles. La separació respecte als altres vehicles serà com a mínim de cinquanta centímetres.

b) Les motocicletes i els ciclomotors es poden estacionar a l'espai reservat a vehicles de quatre rodes, en cordó, quan no hi hagi a 150 metres de distància del lloc, espais destinats especialment a aquesta finalitat.

c) És prohibit l'estacionament de motocicletes i ciclomotors damunt de les voreres. Excepte en aquelles, que estiguin degudament senyalitzades.

d) És prohibit lligar els vehicles a algun element del mobiliari urbà. L'Ajuntament, si cal, podrà retirar, fent servir els mitjans adequats, els cadenats, cadenes i qualsevol element que subjecti el vehicle a algun element de la via pública. Tampoc es podran deixar fixades les cadenes o altres elements de subjecció al mobiliari urbà de la via pública, en tot cas rebran la consideració d'abandonats i es podran retirar per a la seva eliminació.

e) És prohibit l'estacionament davant dels passos de vianants, o llocs d'accés a serveis, mobiliari urbà o bé en els casos on es pugui destorbar el pas o constituir perill pels vianants.

f) L'estacionament en calçada senyalitzada es farà intentant respectar el llindar de la plaça i sempre dins de l'àrea delimitada per l'estacionament.

g) Els llocs específicament dissenyats per l'estacionament de bicicletes seran d'us exclusiu per aquestes.

4. Tricicles i quadricicles, a motor.

Els tricicles, quadricicles i quadricicles lleugers, tindran la consideració de vehicles de quatre rodes als efectes de la regulació del règim de parada i estacionament.

Els vehicles indicats no podran estacionar en les zones senyalitzades, per l'estacionament exclusiu de motocicletes i ciclomotors.

5. Altres limitacions.

a) Com a norma general els camions i furgons amb una MMA superior als 3.500 kg. no podran estacionar a les vies urbanes residencials, llevat els que realitzin operacions de càrrega i descàrrega a les zones i horaris autoritzats.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 17: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

17

Dimecres, 7 de juny de 2017

b) Els vehicles amb una MMA superior a les 12 tones, remolcs de qualsevol tipus i massa, vehicles articulats, semiremolcs, camions tractor, tractors i maquinària per a obres i serveis, tractors agrícoles, caravanes i similars, no podran estacionar a les vies urbanes o als espais adjacents a aquestes del terme municipal, llevat de les zones específicament indicades per a aquesta finalitat.

c) Es prohibeix l'estacionament de les autocaravanes i les caravanes amb els vehicles que les propulsen i les furgonetes adaptades denominades "camper" a les vies urbanes i espais adjacents de la població per fer pernoctacions temporals de més d'una nit, tret dels llocs habilitats per l'autoritat municipal.

També es prohibeix l'estacionament en vies urbanes dels referits vehicles quan sobrepassin les marques de delimitació de la zona d'estacionament. Així mateix queda prohibit desplegar elements que desbordin del perímetre del vehicle tals com tendals, dispositius d'anivellació, suports d'estabilització, escaletes, etc.

CAPÍTOL VIII. ESTACIONAMENTS AMB LIMITACIÓ I CONTROL HORARI.

Article 31. Definició.

Les zones d'estacionament de vehicles regulades mitjançant control horari, són espais delimitats de la via pública destinades a l'ús comú en regim especial d'estacionament sota regulació horària. Aquestes zones d'estacionament podran ser gratuïtes o estar sotmeses a pagament i tenen com objectiu l'afavorir la rotació de l'estacionament dels vehicles.

Article 32. Senyalització.

a) Les zones i espais de la via pública destinades a aquests estacionaments controlats, estaran degudament senyalitzades amb distintius i franges blaves "ZONA BLAVA" que les facin clarament identificables.

b) L'Ajuntament podrà establir altres zones d'estacionament regulat i controlat horàriament amb la denominació de "ZONA VERMELLA", la qual serà gratuïta i es regirà pel que disposa l'article 33 d'aquesta Ordenança.

c) Les dues zones podran conviure en un mateix carrer o zona si així ho determina l'Ajuntament per Decret d'Alcaldia.

Article 33. Normes generals.

Els estacionaments regulats i amb horari limitat es subjectaran, a les determinacions següents:

a) En les zones d'estacionament gratuït sotmeses a control horari, l'estacionament s'efectuarà mitjançant els corresponents discs o quadrants de control i excepcionalment, qualsevol sistema que permeti conèixer l'hora en que el vehicle ha estacionat.

b) En les zones d'estacionament regulat sotmeses a pagament, l'estacionament s'efectuarà mitjançant l'obtenció prèvia que representa el comprovant horari que tindrà les formes i les característiques fixades per l'Ajuntament.

c) En tots dos tipus d'estacionament el conductor del vehicle estarà obligat a col·locar el comprovant horari o de pagament sobre la safata del cotxe, de forma que sigui totalment visible des de l'exterior.

d) El vehicle estacionat no romandrà en aquestes zones sotmeses a control horari, exhaurit el temps que la senyalització autoritzi o finalitzat el límit horari indicat en l'autorització. El conductor haurà de retirar el vehicle una vegada finalitzat el temps màxim d'estacionament, no essent permesa la seva reiniciació en el mateix lloc o sector.

e) Únicament es poden estacionar vehicles que tinguin com a màxim 1,90 metres d'amplada i una longitud màxima de 5 metres.

f) No s'hi poden estacionar les motocicletes ni els ciclomotors ni els vehicles de dimensions superiors a les esmentades.

g) L'horari que s'estableix per aquestes zones quedarà reflectit en la senyalització corresponent.

Article 34. Retirada del vehicle.

L'estacionament en les zones d'estacionament controlat horàriament, podrà comportar la retirada del vehicle de la via pública en els termes de l'article 46.7 d'aquesta Ordenança.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 18: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

18

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article 35. Infraccions.

Constituiran infraccions lleus específiques d'aquesta modalitat d'estacionament les següents:

a) La manca de comprovant horari.

b) No col·locar el comprovant horari o de pagament en lloc visible.

c) Sobrepassar el límit horari indicat en el comprovant.

d) Marcar en el disc horari una hora d'arribada diferent a la real.

e) Estacionar fora de l'espai senyalitzat o delimitat per les marques corresponents.

f) Estacionar un vehicle no permès, indicat en l'article 32 d'aquesta Ordenança.

En les zones d'estacionament amb limitació horària, sotmeses a pagament o gratuïtes, serà objecte d'anul·lació la denúncia corresponent, si el conductor dins de l'hora següent a la formulació d'aquesta, abona la quantitat que en la màquina expenedora es determini, i presenta o fa arribar el justificant a l'Ajuntament o qualsevol altre forma que es determini.

Es podran immobilitzar els vehicles que infringeixin aquest article fins que s'aconsegueixi identificar el conductor.

Article 36. Excepcions.

Es permetrà l'estacionament sense necessitat d'obtenir comprovant horari i sense limitació de durada l'estacionament:

1. Els vehicles auto taxi quan el conductor sigui present.

2. Els vehicles en servei oficial, degudament identificats i retolats, propietat d'organismes de l'Estat, de la comunitat autònoma, o els ajuntaments, que estiguin destinats directament i exclusiva a la prestació dels serveis públics de la seva competència, quan estigui realitzant els esmentats serveis.

3. Els vehicles destinats a l‘assistència sanitària i les ambulàncies que es trobin prestant servei.

4. Els vehicles proveïts en lloc visible de la corresponent targeta d'estacionament per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.

Es podran establir condicions particulars, en casos d'interès públic.

CAPÍTOL IX. ZONES DE RESERVA D'ESTACIONAMENT.

Article 37. Classes.

Les zones de reserva d'estacionament i de prohibició d'estacionament temporal, constitueixen un ús comú especial dels béns de domini públic i estan subjectes a llicència municipal o per les seves característiques autorització municipal, previ pagament de les taxes corresponents, si s'escau.

La llicència de reserva d'estacionament o autorització municipal de prohibició d'estacionament temporal, es pot atorgar per a:

a) Per a persones amb mobilitat reduïda.

b) Per a vehicles oficials o del personal autoritzat d'organismes públics.

c) Per a vehicles dels serveis d'urgències i policia.

d) Per a vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega de materials en les obres de construcció.

e) Per a vehicles que realitzin treballs de mudances, transport de mercaderies o subministraments. CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 19: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

19

Dimecres, 7 de juny de 2017

f) Per a l'estacionament o parada de transports públics discrecionals de viatgers.

g) Per a la realització de treballs o obres a la via pública.

h) Per facilitar les operacions d'encotxament i desencotxament de clients als accessos dels hotels o establiments anàlegs, així com centres educatius.

i) Per facilitar els accessos dels malalts, ferits, gent gran i persones discapacitades o amb mobilitat limitada a hospitals, clíniques, ambulatoris, centres de dia, residències de gent gran o altres centres similars.

j) Als recintes o locals de pública concurrència, per preservar els accessos i les sortides d'emergència.

k) Als edificis o llocs a on sigui aconsellable com a mesura de seguretat.

l) Per celebracions festives, culturals o esportives d'interès públic o privat.

m) Per rodatge de films o altres activitats anàlogues.

Article 38. Condicions.

Apart de les condicions establertes en l'article anterior, s'ajuntarà un informe favorable, si s'escau, per part de la Policia Local d'Argentona a la sol·licitud de la persona particular o jurídica.

Article 39. Reserves d'estacionament.

Les zones de reserva d'estacionament únicament poden ser utilitzades per aquells vehicles que compten amb l'autorització administrativa dels organismes oficials pertinents.

Les zones de reserva temporal són aquelles sol·licitades per particulars, per ocupar part de l'espai pel trànsit de persones o circulació de vehicles, i que tenen una durada curta de la reserva. No sent més de dos dies consecutius.

Article 40. Contenidors.

1. Les zones de reserva per a contenidors podran ser dels tipus següents:

a) Contenidors de serveis municipals de recollida d'escombraries o de recollida selectiva o de qualsevol altre tipus.

b) Contenidors privats de recollida de runa o similars, de tipus metàl·lic, sempre que tinguin llicència o autorització municipal.

c) Contenidors privats de recollida de runa o similars, de tipus sac, sempre que tinguin llicència o autorització municipal.

2. En el cas dels contenidors de tipus a), s'hauran de col·locar en aquells punts de la via pública que l'òrgan municipal competent determini, que serà on menys perjudici causin al trànsit de vehicles i vianants. La zona podrà estar senyalitzada amb marques viàries de color groc a la calçada i podrà delimitar-se amb fitons o altres elements fixos.

3. A les reserves de contenidors de tipus a), hi és prohibit estacionar vehicles, o ocupar-ne el costat que dificulti o impedeixi la recollida o col·locació dels contenidors.

4. Els contenidors de tipus b) i c) hauran d'obtenir llicència municipal prèvia d'ocupació de la via pública. Els serveis tècnics indicaran en cada cas el lloc on s'autoritza l'ocupació. Aquests contenidors hauran d'ésser retirats abans de 24 hores un cop plens i, en qualsevol cas, a petició de l'Administració municipal, si calgués per a la circulació de vianants o vehicles.

5. Els contenidors de tipus b) i c) se situaran de forma que no dificultin el pas de vehicles o vianants ni la visibilitat de la circulació i hauran d'acomplir les condicions que constin en la llicència. En qualsevol cas, s'haurà de deixar un espai mínim lliure per al pas de vianants d'1,50 m. sempre que sigui possible.

6. En tots casos hi queda prohibit estacionar vehicles, i també ocupar el costat d'aquestes zones destinat a la lliure circulació. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 20: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

20

Dimecres, 7 de juny de 2017

Aquest darrer cas es considera com estacionament en doble filera.

Article 41. Parades de transport públic discrecional i Auto-Taxi.

1. Les parades de transport públic discrecional per recollir o deixar passatgers es faran en els llocs senyalitzats. No s'hi podrà romandre més temps del necessari per recollir o deixar els passatgers, llevat de les establertes com a origen o final de línia.

2. En les parades de transport públic discrecional destinades al servei del taxi, aquests vehicles hi podran estar únicament a l'espera de passatgers.

3. En cap moment el nombre de vehicles no podrà ser superior a la capacitat de la parada.

Article 42. Reserves d'estacionament per a persones amb mobilitat reduïda.

1. Els estacionament per a persones amb mobilitat reduïda poden ser reservades per a un vehicle determinat, o bé de caràcter general, les quals podran ser utilitzades per qualsevol vehicle amb targeta acreditativa expedida per l'administració, sempre i quan condueixi a la persona discapacitada.

2. Per poder sol·licitar una reserva, la persona interessada haurà de disposar de la Targeta d'aparcament per a persones amb discapacitat que expedeix l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials del Departament d'Acció Social i Ciutadania, d'acord amb el que estableix la legislació vigent.

3. Amb la finalitat de facilitar l'accessibilitat a les persones que pateixen algun tipus de discapacitat, als seus llocs de treball o als seus domicilis, l'Ajuntament podrà concedir una o més reserves d'estacionament en els llocs a on es comprovi que està suficientment acreditada la necessitat de la mateixa i prèvia sol·licitud de l'interessat.

4. Les places de lliure utilització seran establertes per l'Ajuntament en funció de les necessitats de cada zona del municipi, procurant garantir l'accés als llocs d'interès general i més significatius de la mateixa.

5. Les persones amb discapacitat que no disposin de la targeta d'aparcament, podran sol·licitar-la als Serveis Socials de l'Ajuntament, en els quals la persona interessada serà informada dels requisits i tràmits oportuns.

6. Les reserves d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda s'han de senyalitzar en els termes que la normativa d'aplicació estableixi.

Article 43. Guals.

A l'efecte d'aquesta Ordenança, es considera gual d'accés de vehicles a l'entrada i la sortida de vehicles de les finques a la via pública constitueix un ús comú especial de béns de domini públic, i està subjecte a llicència municipal.

Per poder gaudir dels drets d'ús del gual, aquest gual haurà d'estar degudament senyalitzat, amb la placa reglamentària, en lloc visible des de la calçada d'acord amb la normativa municipal i estar al corrent del pagament dels preus públics i tributs derivats d'aquesta llicència i establerts en les ordenances fiscals.

Abans d'utilitzar un gual i entrar a l'immoble, els conductors estan obligats a assegurar-se que ho poden fer sense cap perill.

Cal sortir de l'immoble amb tota mena de precaucions i, si calgués la maniobra haurà d'ésser dirigida per un observador situat a la vorera o a la calçada. La preferència sempre serà dels vianants i/o de les bicicletes.

Article 44. Senyalització de les zones de reserva d'estacionament.

En les esmentades reserves d'estacionament es determinarà si són d'horari permanent o limitat, i si regiran tots els dies de l'any o només els feiners. Aquestes zones s'han de senyalitzar tant verticalment com horitzontalment, d'acord amb el que disposa la normativa vigent.

En les reserves d'estacionament temporals caldrà autorització municipal per efectuar-la. Aquesta sol·licitud podrà comportar una taxa, regulada per l'Ordenança Fiscal corresponent.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 21: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

21

Dimecres, 7 de juny de 2017

La senyalització d'aquesta, serà a càrrec del sol·licitant. Aquesta, es col·locarà amb un temps mínim de 48 hores d'anterioritat. En cas que el sol·licitant no disposi d'elements senyalitzadors, la Policia Local li podrà facilitar, mostrant el document de sol·licitud degudament enregistrat a l'Ajuntament. Aquest servei podrà comportar una taxa o una fiança, si s'escau.

En cas que calgués la retirada d'un vehicle estacionat en aquest espai reservat d'estacionament temporal, el sol·licitant es farà càrrec de les despeses originades del servei de grua. No obstant, si es contempla el pagament d'una taxa establerta a l'Ordenança Fiscal corresponent, en aquest cas, correspondrà a l'Ajuntament realitzar la retirada del vehicle que obstaculitzi la reserva d'estacionament, senyalitzada correctament.

CAPÍTOL X. CARREGA I DESCARREGA.

Article 45. Normes generals.

1. La càrrega i descàrrega de mercaderies s'ha de fer al interior dels locals comercials i industrials, sempre que reuneixin les condicions adequades. Quan tals condicions no permetin la càrrega i descàrrega al seu interior, aquestes operacions s'han de realitzar a les zones establertes per l'Ajuntament degudament senyalitzades. Als senyals verticals hi haurà de constar els horaris i el temps màxim d'aparcament permès per dur a terme les gestions relacionades amb aquestes. Al mateix temps, les zones reservades estaran senyalitzades horitzontalment a la calçada, sempre que sigui possible.

2. Els horaris de reserva, el temps d'estacionament permès i els vehicles autoritzats, seran els que determini la senyalització vertical. El temps d'estacionament serà controlat a través d'un disc horari o altre mitjà. Sempre tenint present que les mercaderies no es poden dipositar a la calçada ni a la vorera, sinó que s'han de transportar directament del vehicle al immoble, o a l'inrevés.

3. Es prohibeix realitzar operacions de càrrega i descàrrega a la via pública, entre les 22:00 hores i les 08:00 hores sense autorització municipal.

4. Els vehicles que realitzin operacions de càrrega i descàrrega no podran ocupar totalment ni parcial les voreres, andanes, passeigs o zones senyalitzades amb franges blanques al paviment, guals, ni qualsevol altre indret on, amb caràcter general, estigui prohibida la parada.

5. Les operacions de càrrega i descàrrega hauran de fer-se amb precaució, evitant sorolls innecessaris, i es deixaran nets els espais utilitzats.

6. Les mercaderies es carregaran i descarregaran pel costat del vehicle més proper a la vorera, utilitzant els mitjans necessaris per agilitar l'operació i sense dificultar la circulació, tant de vianants com de vehicles.

7. Queda prohibida la realització de tasques de càrrega i descàrrega a la via pública, sense autorització municipal prèvia, dels vehicles de més de 18000 kg de MMA en sòl urbà residencial.

8. Cal obtenir una autorització municipal prèvia per a qualsevol altra forma de càrrega i descàrrega que no sigui alguna de les esmentades.

CAPÍTOL XI. RETIRADA DE VEHICLES.

Article 46. Retirada de vehicles de la via publica.

La Policia Local podrà procedir, si l'obligat a fer-ho no ho fes, a la retirada de la via pública i trasllat al dipòsit municipal, al vehicle que es trobi en alguna de les circumstàncies següents:

1. Sempre que constitueixi perill, causi greus pertorbacions a la circulació de vehicles o vianants o deteriori algun servei o patrimoni públic.

2. En cas d'accident que impedeixi continuar la circulació del vehicle.

3. Quan, procedint legalment la immobilització del vehicle, d'acord amb el que es preveu a l'article 104 de Reglament de Circulació, no hi hagués lloc adequat per practicar-la sense obstaculitzar la circulació de vehicles o vianants o quan no cessin les causes que motivaren la immobilització. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 22: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

22

Dimecres, 7 de juny de 2017

4. Quan un vehicle estigui estacionat en llocs reservats per a persones amb discapacitat sense col·locar la targeta que ho autoritza.

5. Quan el vehicle estigui estacionat en els carrils o zones reservades exclusivament a la circulació, o pel servei de determinats usuaris i en les zones reservades per a la càrrega i descàrrega.

6. Quan estigui estacionat en zones d'estacionament amb horari limitat sense col·locar el comprovant horari o quan sobrepassi el triple del temps abonat o anotat.

7. Quan obstaculitzi, dificulti o suposi un perill per a la circulació.

8. Quan es trobi estacionat en l'itinerari o espai que hagi de ser ocupat per qualsevol acte, degudament autoritzada. En aquest cas la Policia Local senyalitzarà amb antelació suficient l'itinerari, no sent menys de 48 hores.

Article 47. Vehicles en situació de perill i/o destorb o deteriorament del patrimoni públic.

Es considera que un vehicle està en les circumstàncies determinades en l'apartat 1 de l'article anterior i, per tant, està justificada la seva retirada:

1. Quan estigui estacionat en un lloc on estigui prohibida la parada.

2. Quan estigui estacionat en doble fila sense conductor.

3. Quan estigui estacionat de forma que impedeixi la recollida de residus.

4. Quan sobresurti del vèrtex d'un xamfrà o de l'extrem a escaire d'una cantonada, i obligui els altres conductors a fer maniobres amb risc o interrompi amb això el pas d'una filera de vehicles.

5. Quan estigui estacionat en un pas per a vianants senyalitzat, en la zona de l'extrem de les illes destinat a un pas per a vianants o en un rebaix de la vorera per a persones amb discapacitat o mobilitat reduïda.

6. Quan ocupi totalment o parcial un gual, ampliació de gual o contra-gual, dins de l'horari autoritzat per utilitzar-lo.

7. Quan estigui estacionat en una zona reservada per a càrrega i descàrrega, durant les hores de la seva utilització.

8. Quan estigui estacionat en una parada de transport públic o servei oficial degudament senyalitzada i delimitada.

9. Quan estigui estacionat en llocs expressament reservats a serveis d'urgència, boca d'incendi o similar.

10. Quan estigui estacionat al davant de les sortides d'emergència de locals destinats a espectacles públics, durant les hores que se'n celebrin.

11. Quan estigui estacionat totalment o parcial al damunt d'una vorera, andana, refugi, passeig o zona senyalitzada amb franges al paviment, llevat d'autorització expressa.

12. Quan impedeixi la visibilitat dels senyals de trànsit a la resta d'usuaris de la via.

13. Quan impedeixi el gir o obligui a fer maniobres per efectuar-lo.

14. Quan destorbi la visibilitat del trànsit d'una via als conductors que hi accedeixin des d'una altra.

15. Quan obstrueixi totalment o parcialment l'entrada d'un immoble a persones.

16. Quan estigui estacionat en lloc prohibit en via declarada com d'atenció preferent o sota altre denominació d'igual caràcter.

17. Quan estigui estacionat a la calçada, fora dels llocs permesos.

18. Quan estigui estacionat en una àrea de vianants fora de les hores permeses, llevat d'estacionaments expressament autoritzats. C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 23: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

23

Dimecres, 7 de juny de 2017

19. Sempre que constitueixi perill o causi greu destorb a la circulació o al funcionament d'algun servei públic.

20. Quan impedeixi als altres conductors la lliure utilització del seu vehicle.

21. En una zona d'obres i zones amb reserva d'obres autoritzades.

22. Quan hagin passat 24 hores d'una immobilització d'un vehicle sense que s'hagin esmenat les causes que la van motivar.

24. Quan hi hagin motius d'immobilització i aquesta no es pugui dur a terme a la via pública en condicions de seguretat.

25. Quan, sense estar inclosos en els apartats anteriors, estiguin parats o estacionats de forma que constitueixin un perill o obstaculitzin greument el trànsit de vianants, vehicles.

26. Quan, per avaria de l'equip de senyals acústics o pel funcionament reiterat de l'alarma antirobatori, emetin sons que alterin la convivència ciutadana i no es pugui localitzar el conductor del vehicle.

Article 48. Retirada de vehicles per causa de necessitat.

1. La Policia Local també podrà retirar els vehicles de la via pública, encara que no estiguin en infracció, en el següents casos:

a) Quan estiguin estacionats en un lloc on s'hagi de realitzar un acte públic degudament autoritzat.

b) Quan resulti necessari per a la neteja, poda, reparació i senyalització de la via o per reserves temporals d'estacionament degudament autoritzades. Així com, quan resulti necessari per a la manipulació de tapes de registre d'accés a instal·lacions de serveis com aigua, clavegueram, gas, electricitat i telecomunicacions que requereixi actuar amb urgència.

c) En cas d'utilització il·legítima de vehicles a motor, robatori, custodia i emergències.

2. Les dues primeres circumstàncies s'advertiran mitjançant avisos i/o senyalització provisional prèvia que es farà amb la màxima antelació possible no sent aquest temps inferior a les 48 hores, llevat dels casos d'urgència i necessària intervenció.

3. Si queda constància que els vehicles han estat avisats amb l'antelació esmentada al punt anterior i s'han col·locat els senyals provisionals corresponents indicant la delimitació de l'espai on estarà prohibit l'estacionament, aquests podran ser retirats al dipòsit municipal de vehicles, atenent el que es disposa a l'article 48.1 d'aquesta Ordenança.

4. En cas d'urgència o necessària intervenció els vehicles seran conduïts al lloc autoritzat més pròxim que es pugui, amb indicació als seus conductors de la situació i emplaçament d'aquests. Els esmentats trasllats no comportaran cap mena de pagament, qualsevol que sigui el lloc on es porti el vehicle, a excepció d'aquells supòsits en que s'evidenciï una conducta conscient del conductor que deliberadament ignori els signes de limitació de l'estacionament i els advertiments fets.

5. L'Administració haurà de comunicar la retirada i dipòsit del vehicle a la persona titular en el termini de 24 hores. La comunicació s'efectuarà a través de la Direcció Electrònica viària, si se'n disposa.

Article 49. Despeses de la retirada.

1. Les taxes/preus públics que s'originin com a conseqüència de la retirada del vehicle infractor, de la col·locació d'un immobilitzador mecànic i la seva estada en el Dipòsit Municipal de Vehicles a la qual es refereix els articles anteriors, seran per compte del titular, de l'arrendatari o del conductor habitual, segons el cas, que haurà d'abonar-los com requisit previ a la devolució del vehicle, La quantitat a abonar serà l'establerta per la corresponent taxa en l'Ordenança Municipal.

2. No es cobraran despeses en els casos de sostracció i altres formes d'utilització del vehicle en contra de la voluntat del titular, degudament justificats, així com en els supòsit descrit al punt 1 apartat c) de l'article anterior.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 24: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

24

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article 50. Suspensió de la retirada del vehicle.

L'operació de retirada del vehicle es suspendrà en el moment que el conductor comparegui abans que la grua hagi iniciat la seva marxa amb el vehicle enganxat i prengui les mesures necessàries per a fer cessar la situació d'infracció en la qual es trobava el cotxe, sense perjudici que, abans del lliurament, s'abonin les taxes corresponents per l'enganxament i com a conseqüència de l'activitat ja iniciada pels serveis municipals.

Article 51. Immobilització de vehicles.

1. La Policia Local podrà immobilitzar els vehicles que es trobin en els següents supòsits:

a) Quan el vehicle no disposi de l'autorització administrativa per a circular, bé per no haver-la obtingut o perquè hagi estat objecte d'anul·lació o declarada la seva pèrdua de vigència o s'incompleixin les condicions de l'autorització que habilita la seva circulació.

b) Que el vehicle presenti deficiències que constitueixin un risc especialment greu per a la seguretat vial.

c) Quan el conductor o passatger no facin ús del casc de protecció o dels dispositius de retenció infantil, en els casos que fos obligatori.

d) Quan el conductor es negui a sotmetre's a les proves per a la detecció de l'alcoholèmia, del consum de psicotròpics, estupefaents, estimulants o substàncies anàlogues, o quan el resultat de la prova hagi estat positiu.

e) Quan el vehicle no disposi de l'assegurança obligatòria.

f) Quan s'observi un excés en els temps de conducció o una minora en els temps de descans que siguin superiors al 50% dels temps establerts reglamentàriament, a no ser que el conductor sigui substituït per un altre.

g) Quan es produeixi una ocupació excessiva del vehicle que suposi augmentar en un 50% el nombre de places autoritzades, exclosa la del conductor.

h) Quan el vehicle superi els nivells de soroll, fums i gasos permesos reglamentàriament segons el tipus de vehicle.

i) Existeixin indicis racionals que posin de manifest la possible manipulació en els instruments de control.

j) Es detecti que el vehicle està dotat de mecanismes o sistemes adreçats a eludir la vigilància dels agents de trànsit i dels mitjans de control per captació d'imatges.

k) Quan es condueixi un vehicle per al qual s'exigeix permís de la classe C o D, no disposant d'autorització administrativa corresponent o incomplint algun o alguns dels requisits contemplats en les autoritzacions complementàries.

l) Quan calgui identificar al conductor del vehicle que infringeixi alguna de les infraccions contemplades a l'article 35 d'aquesta Ordenança.

m) Quan el conductor denunciat per una infracció de trànsit no acrediti la seva residència legal en territori espanyol i es negui a dipositar l'import de la sanció o garantir-ne el pagament per qualsevol mitjà admès en dret.

n) Quan el vehicle es trobi en una de les circumstàncies descrites en aquesta ordenança que implica la seva retirada i aquesta no es pugui portar a terme per raons de seguretat o per manca de mitjans.

2. La immobilització es farà a via pública, si hi és permès l'estacionament i no es causa risc a la seguretat de persones i béns. Les despeses que s'originin com a conseqüència de la immobilització del vehicle són per compte del titular o persona que faci efectiva la retirada, que ha d'abonar-les o garantir-ne el pagament com a requisit previ a aixecar aquesta mesura.

3. La violació de l'ordre d'immobilització constituirà una infracció lleu, llevat que pugui considerar-se com a greu, d'acord amb el que es preveu al RDL 6/2015, sense perjudici de les accions penals que en el seu cas, i atenent les circumstancies del fet, puguin correspondre's.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 25: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

25

Dimecres, 7 de juny de 2017

4. La immobilització del vehicle cessarà quan desaparegui la causa que la va motivar.

CAPÍTOL XII. TRACTAMENT RESIDUAL DEL VEHICLE.

Article 52. Tractament residual de vehicles.

1. L'alcalde podrà ordenar el trasllat del vehicle a un centre autoritzat de tractament de vehicles per a la seva posterior destrucció i descontaminació en els següents supòsits:

a) Quan hagin transcorregut més de dos mesos des que el vehicle hagi estat immobilitzat o retirat de la via pública i dipositat per l'Administració i el seu titular no hagués formulat al·legacions.

b) Quan romangui estacionat per un període superior a un mes en el mateix lloc i presenti desperfectes que facin impossible el seu desplaçament pels seus propis mitjans o li manquin les plaques de les matricules.

2. En aquells casos que s'estimi convenient, l'Alcalde o autoritat corresponent per delegació, podrà acordar la substitució del tractament residual del vehicle per la seva adjudicació als serveis de vigilància i control del trànsit, d'acord amb allò previst en l'article 106.3 del Reial Decret Legislatiu 6/2015, de 30 d'octubre.

CAPÍTOL XIII. SOROLLS, FUMS I ALTRES EMISSIONS.

Article 53. Sorolls.

1. Els vehicles de motor i els ciclomotors que circulin pel terme municipal d'Argentona han d'anar equipats d'un silenciador adequat, sense que estigui deteriorat o incomplert, permanentment en funcionament i en un estat correcte de manteniment, a fi d'evitar un excés de soroll o sorolls estranys en relació amb aquells que porten el tipus de silenciador d'origen o homologat per la CE.

2. No és permès produir sorolls per damunt dels límits establerts.

3. Queda prohibida la circulació de vehicles a motor i ciclomotors amb silenciadors no eficaços, incomplets, inadequats, alterats o deteriorats, i utilitzar dispositius que puguin anular l'acció del silenciador.

4. Els conductors dels vehicles dels serveis de Policia, Protecció Civil, Servei d'Extinció d'Incendis i Salvament, d'institucions hospitalàries i ambulàncies, s'han de limitar a utilitzar els dispositius acústics només en els casos justificats i seguint les normes legalment establertes.

5. Sense autorització municipal, és prohibida la utilització altaveus exteriors en els vehicles que circulin pel terme municipal.

6. Està prohibit fer funcionar els equips de música dels vehicles o fer sorolls de forma que siguin audibles des de l'exterior del vehicle.

7. Tampoc es podran utilitzar els dispositius acústics dels vehicles, davant la impossibilitat de circular, degut a l'increment del trànsit a les vies públiques, excepte en cas d'extrema urgència per avisar d'una emergència.

8. Llevat de situacions de congestió del trànsit, està prohibit que els vehicles aturats a la via pública o altres espais públics, romanguin amb els motors en marxa durant més del temps imprescindible.

Article 54. Immobilitzacions específiques.

1. La Policia Local pot immobilitzar els vehicles que circulin sense equip silenciador o amb un equip silenciador inadequat, ja sigui deteriorat o incomplet.

2. Els vehicles que superin els límits sonors establerts en l'article 55 de la present Ordenança podran ser immobilitzats fins que es produeixi la reparació o es garanteixi aquesta a judici de l'agent encarregat de la vigilància del trànsit. Les despeses de la immobilització aniran a càrrec del responsable de la infracció.

3. En els supòsits en què el nivell de sorolls que emeti el vehicle sigui notòriament elevat i l'agent actuant no disposi d'aparell mesurador, podrà denunciar i procedir a la immobilització immediata del vehicle, sense perjudici que posteriorment es sotmeti a les proves adients per tal de confirmar la mesura cautelar adoptada.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 26: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

26

Dimecres, 7 de juny de 2017

4. Quan l'agent apreciï que l'excés de soroll és ocasionat per una avaria mecànica no reparada, podrà donar al conductor del vehicle un termini no superior a 5 dies hàbils perquè el responsable pugui reparar-la. A l'efecte de comprovació, i dins aquest termini, haurà de sol·licitar una nova inspecció a la Policia Local, o bé presentar un certificat d'una estació d'ITV on consti l'estat correcte dels equips afectats.

Article 55. Límits sonors.

Respecte al quadre de limitació de soroll i el sistema per al seu mesurament s'estarà a les previsions que es recullin a la normativa legal i reglamentària estatal, autonòmica i local que resulti d'aplicació.

Article 56.

Es procedirà per part dels Agents de la Policia Local, especialment, a la vigilància del compliment dels diferents articles de la normativa viària que puguin afectar a la producció de nivells acústics.

El propietari o usuari d'un vehicle a motor quan sigui requerit, estarà obligat a facilitar aquesta comprovació als Agents de la Policia Local, que aniran proveïts dels aparells necessaris mesuradors del nivell sonor, com és el sonòmetre. Els mesuraments es portaran a terme d'acord amb el que disposen les disposicions concordants d'aplicació.

Article 57. Fums o altres emissions.

1. Es prohibeix la circulació en vies urbanes de vehicles que emetin gasos de combustió que superin els límits de volum i grau de toxicitat determinats reglamentàriament, així com els que perdin olis, combustible o qualsevol altre fluid.

L'apreciació del volum d'emissió, i la toxicitat dels fums i gasos, es farà per mitjà d'aparells homologats.

2. La negativa o la no col·laboració a sotmetre's a la prova de control d'emissions contaminants del vehicle es considerarà com a infracció lleu.

TÍTOL III.

CAPÍTOL XIV. INFRACCIONS I SANCIONS.

Article 58. Disposicions generals.

1. La competència per sancionar les infraccions a les disposicions en matèria de circulació en les vies urbanes correspon a l'alcalde/alcaldessa o regidor/a en qui delegui.

Queden excloses de la seva competència sancionadora municipal les infraccions dels preceptes del Títol IV del RDL 6/2015, incloent les relatives a les condicions tècniques dels vehicles i assegurança obligatòria.

Article 59. Responsabilitat.

La responsabilitat per les infraccions comeses al que disposa aquesta Ordenança recaurà directament en l'autor del fet en què consisteixi la infracció, no obstant:

a) Quan l'autoria dels fets comesos correspongui a un menor de divuit anys, respondran solidàriament amb ell els seus pares, tutors, acollidors i guardadors legals o de fet, per aquest ordre, en relació amb l'incompliment de l'obligació imposada a aquests que comporta un deure de prevenir la infracció administrativa que s'imputi als menors.

b) En els supòsits que no tingui lloc la detenció del vehicle i aquest tingués designat un conductor habitual, la responsabilitat per la infracció recaurà en aquest, tret que acredités que era un altre el conductor o la sostracció del vehicle.

c) En els supòsits que no tingui lloc la detenció del vehicle i aquest no tingués designat un conductor habitual, serà responsable el conductor identificat pel titular o l'arrendatari a llarg termini, d'acord amb les obligacions imposades a l'article 11 del Reial Decret Legislatiu 6/2015 del 30 d'octubre.

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 27: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

27

Dimecres, 7 de juny de 2017

d) En les empreses d'arrendament de vehicles a curt termini serà responsable l'arrendatari del vehicle. En cas que aquest manifestés no ser el conductor, o anés persona jurídica, li correspondran les mateixes obligacions que pel titular estableix a l'article 11 del Reial Decret Legislatiu 06/2015, de 30d'octubre. La mateixa responsabilitat arribarà als titulars dels tallers mecànics o establiments de compravenda de vehicles per les infraccions comeses amb els vehicles mentre es trobin allí dipositats.

e) El titular o l'arrendatari, en el cas que constés en el Registre de Vehicles, serà responsable de les infraccions per estacionament, tret els supòsits que el vehicle tingués designat un conductor habitual o s'indiqui un conductor responsable del fet.

Article 60. Infraccions.

1. Les accions i omissions contràries a la present Ordenança i a la normativa que la informa, tenen el caràcter d'infraccions administratives i seran sancionades per l'alcalde/alcaldessa o regidor/a en qui delegui, en els casos, forma i mesura que en ella es determinin.

Quan en un procediment sancionador es posi de manifest un fet que ofereixi indicis de delicte perseguible d'ofici, l'administració municipal ho posarà en coneixement del Ministeri Fiscal i acordarà la suspensió de les actuacions mentre l'autoritat judicial no dicti sentència ferma. Conclòs el procés penal, si hi ha sentència condemnatòria s'arxivarà el procediment administratiu sense declaració de responsabilitat.

No obstant això, si la sentència és absolutòria però no està fundada en la inexistència del fet, l'Ajuntament dictarà la resolució que correspongui en el procediment administratiu.

2. Constitueix infracció d'aquesta Ordenança, la comissió d'actes o omissions tipificats i especificats en aquesta Ordenança i recollida de manera agrupada en el Quadre annex d'infraccions.

Article 61. Tipus d'infraccions.

Les infraccions en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària es classifiquen en lleus, greus i molt greus, atenent al seu grau de gravetat, d'acord amb el que estableix el Real Decret Legislatiu 6/2015 de 30 d'octubre.

Article 62. Altres infraccions.

Les infraccions no contingudes en aquesta Ordenança relatives a normes bàsiques i complementàries del trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària seran sancionades en funció de la legislació i normativa aplicable en cada cas.

Article 63. Permanència en la situació d'estacionament prohibit.

Cada dia que un vehicle romangui estacionat en lloc prohibit causa una infracció independent.

Article 64. Infracció sobrevinguda.

Si un vehicle resulta afectat per un canvi d'ordenació del lloc on es troba, per un canvi de sentit o de senyalització, realització d'obres o treballs o per qualsevol altra variació que comporti fins i tot el seu trasllat al Dipòsit Municipal, el titular del vehicle serà responsable de la nova infracció comesa.

Article 65. Sancions.

1. Les infraccions lleus seran sancionades amb multa de fins a 100 EUR, d'acord amb els imports que s'indiquen en el Quadre Annex d'infraccions i sancions que s'adjunta en la present Ordenança.

2. Les greus amb multa de 200 EUR.

3. Les molt greus amb multa de 500 EUR, sense perjudici de la resta de sancions previstes a l'article 80.2) del RDL 6/2015.

4. Aquestes quanties podran adequar-se anualment, per decret de l'alcalde/essa. CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 28: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

28

Dimecres, 7 de juny de 2017

5. Els expedients sancionadors per infraccions greus i molt greus, una vegada ferms en via administrativa, es notificaran a l'autoritat de trànsit competent per la imposició, en el seu cas, la reducció de punts segons el barem de l'annex II del RDL 6/2015 de 30 d'octubre.

6. En el supòsit d'infraccions previstes en la normativa d'aplicació i no incloses en el quadre de sancions annex, o en el supòsit de modificació de la normativa d'aplicació de la què resultin noves infraccions o modificació del grau de gravetat de les infraccions, o de l'import de les sancions, s'entendrà automàticament modificat el quadre de multes annex establint-se els imports corresponents.

7. En cas de que l'infractor no acrediti la seva residència legal en territori espanyol, l'Agent denunciant fixarà provisionalment la quantia de la multa i, de no dipositar-se el seu import, el conductor haurà de traslladar el vehicle i immobilitzar-lo en el lloc indicat per l'Agent denunciant. El dipòsit podrà efectuar-se mitjançant targeta de crèdit, o en metàl·lic en EUR i, en tot cas, es tindrà en compte la possibilitat de reducció del 50 per 100 de la multa inicialment fixada.

CAPÍTOL XV. PROCEDIMENT SANCIONADOR.

Article 66. Procediment sancionador.

El procediment sancionador s'ha de regir: per les normes establertes en el RDL 6/2015 de 30 d'octubre per el que s'aprova el text refós de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles a motor i Seguretat Viària; pel Reglament de procediment sancionador en matèria de trànsit, circulació de vehicles a motor i seguretat viària, aprovat per RD 320/1994, de 25 de febrer, i pels principis generals recollits en la Llei 39/2015, de 1 d'octubre, del procediment administratiu comú de les Administracions Públiques; així com qualsevol altres que puguin promulgar-se i que afectin el procediment sancionador.

DISPOSICIÓ DEROGATÒRIA.

A l'entrada en vigor de la present Ordenança restarà derogada i sense efectes la vigent Ordenança de circulació.

DISPOSICIONS FINALS.

Primera.- En el supòsit que la normativa general modifiqui l'import de les infraccions greus i molt greus, s'entendran automàticament modificats els imports recollits en aquesta ordenança.

Segona.- En el supòsit que la normativa general consideri una infracció, actualment tipificada com a lleu, com a greu o molt greu, s'entendrà automàticament modificat l'import recollit en aquesta ordenança.

Tercera.- Si una infracció passa a considerar-se com a lleu i no es troba inclosa en el quadre d'infraccions o sancions que s'adjunta a la present Ordenança, es sancionarà amb una multa de 50,00 EUR."

ANNEX INFRACCIONS I SANCIONS.

Article Fet Denunciat Quantia Gravetat SENYALS 4.1 Retirar, traslladar o ocultar la senyalització viària d'una via sense autorització municipal 100 LL4.2 Col·locar qualsevol classe de senyalització, element o dispositiu de protecció o d'ornamentació a la via urbana, fixa o

provisional, sense autorització municipal100 LL

4.6 Utilitzar senyals no homologats o que no compleixin amb les característiques, per indicar una reserva d'espai temporal o pel tancament d'un carrer

100 LL

5.1 Reduir la visibilitat dels senyals de trànsit, amb la col·locació d'enganxines, papers o altres elements 100 LL5.2 Col·locar un tendal, cartell, anunci o qualsevol instal·lació en general que impedeixi o dificulti la visibilitat de senyals

verticals de trànsit o semàfors100 LL

5.3 Traslladar, manipular, modificar o fer un ús indegut de la senyalització viària d'una via, fent, que es deteriori, que pugui induir a confusió o se'n redueixi la visibilitat o la seva eficàcia, tant si es fix com provisional

100 LL

5.3 Modificar el contingut de les senyals, o col·locar sobre aquestes o en les seves proximitats un anunci, placa, cartell, marca, publicitat o instal·lació en general que, per les seves característiques pugui distreure l'atenció del conductor d'un vehicle, enlluernar els usuaris de la via pública, portar a confusió o reduir-ne la seva visibilitat o eficàcia.

100 LL

OBSTACLES 7.1A Col·locar un obstacle, objecte o material a la via pública que dificulti o limiti la circulació de vianants o vehicles. 80 LL7.1B Col·locar un obstacle, objecte o material a la via pública que la pugui deteriorar 80 LL7.2 Col·locar un obstacle, objecte o material a la via pública sense la prèvia autorització municipal 80 LL7.3A Col·locar un obstacle, objecte o material a la via pública i no estar degudament senyalitzat, o il·luminat en hores nocturnes 80 LL7.3B Col·locar un obstacle, objecte o material a la via pública, utilitzant-lo per reservar un espai, per poder carregar o

descarregar o per estacionar un vehicle80 LL C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 29: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

29

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article Fet Denunciat Quantia Gravetat7.6 No retirar l'obstacle de la via quan s'ultrapassi el termini de l'autorització o no es compleixin les condicions que s'hi van

fixar80 LL

VIANANTS 8.1 Transitar un vianant per la calçada podent-ho fer per la vorera, voral o lloc destinat a aquesta funció 30 EUR LL8.3A Creuar un vianant per la calçada fora del pas de vianants o de forma no perpendicular 30 LL8.3B Detenir-se un vianant a la calçada o entorpir el pas d'altres usuaris mentre travessa 308.4 Creuar una plaça o rotonda, un vianant, per la calçada sense vorejar-la 30 EUR LL8.6 No respectar un vianant el llum vermell d'un semàfor o una senyalització específica que l'afecti 30 LL8.7 No complir un vianant les indicacccions d'un agent de circulació o dels seus senyals 80 LL BICICLETES I VEHICLES MOBILITAT PERSONAL (VMP) 12.1A Circular una bicicleta per una vorera, andana o passeig llevat d'un carril reservat o de transició 50 LL12.1B Circular un vehicle no autoritzat per un carril bici 100 LL12.3A Circular amb bicicleta sense respectar la preferència de pas dels vianants que travessen el carril bici 50 LL12.3.B Circular amb bicicleta per un parc o via amb preferència per als vianants sense adequar la velocitat a la dels vianants 50 LL12.5A Lligar una bicicleta a un element estructural o mobiliari urbà quan menyscabin en la funció o malmetin els elements als

quals es lliguen o interfereixen en l'ús de la via pública o a un arbre o qualsevol element d'una façana50 LL

12.5B Estacionar una bicicleta en una zona reservada per a càrrega i descàrrega durant l'horari establert. 50 LL12.5C Estacionar una bicicleta en una zona reservada per a persones amb discapacitat 50 LL12.5D Estacionar una bicicleta en una zona reservada per serveis d'urgència i seguretat, centres o instal·lacions públiques. 50 LL12.5E Estacionar una bicicleta davant d'una sortida d'emergència d'un establiment de concurrència pública durant les hores

d'activitat50 LL

12.5F Estacionar una bicicleta en una zona reservada per a l transport públic. 50 LL12.5G Estacionar una bicicleta en una pas de vianants 50 LL12.7 Circular amb una bicicleta sense els dispositius d'il·luminació quan sigui necessari 80 LL12.8A Circular amb una bicicleta recolzat en una sola roda 50 LL12.8B Transportar una persona major de set anys a més del conductor, en una bicicleta, estant dissenyada i construïda per

només el conductor.50 LL

12.8C Circular amb una bicicleta sense tenir el control de la mateixa 50 LL12.8D Agafar-se a l'exterior d'un vehicle per ser arrossegat circulant amb una bicicleta. 50 LL12.8E Circular amb una bicicleta zigzaguejant entre els vehicles o vianants 50 LL12.8F Circular amb una bicicleta, utilitzant auriculars connectats a aparells receptors o reproductors de so. 80 LL12.8G Circular amb una bicicleta transportant un objecte que li dificulta la conducció o la visió 80 LL14 No utilitzar l'usuari d'una bicicleta el casc de protecció, estant obligat a fer-ho 50 LL15.1 Transitar per la vorera, o fora de la zona reservada, amb Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) 50 LL15.2C Transitar per zones de vianants, amb vehicles de Mobilitat Personal (VMP), sense precaució o a una velocitat superior al

pas d'una persona50 LL

15.2D Agafar-se a l'exterior d'un vehicle per ser arrossegat circulant amb Vehicles de Mobilitat Personal (VMP) 50 LL15.3 Utilitzar l'usuari d'un Vehicle de Mobilitat Personal (VMP) mobiliari urbà, baranes i altres elements per fer salts o cabrioles 50 LL NORMES DE COMPORTAMENT 17.2A Conduir un vehicle realitzant acceleracions o frenades brusques 100 LL17.2B Conduir un vehicle fent ziga-zagues o canviant de carril de forma violenta 100 LL17.2C Activar de forma innecesserària i/o recurrent l'aparell de senyals acústiques o botzina sense necessitat 100 LL17.4A Llençar o dipositar des d'un vehicle a la via pública, deixalles, papers, embolcalls, burilles de cigarreta o altres residus, a

la via urbana.80 LL

17.4B Escopir a la via pública, des de l'interior d'un vehicle 80 LL17.4C Circular amb un vehicle i no tenir cura que algún dels seus ocupants tregui les extremitats o part del cos de forma

ostentosa 80 LL

17.8 No senyalitzar o advertir a la resta dels usuaris la maniobra a realitzar 80 LL DANYS AL PATRIMONI 18 No comunicar el conductor o titular d'un vehicle, els danys o desperfectes causats al patrimoni tan públic com privat

durant la conducció d'aquest100 LL

CIRCULACIÓ DE MOTOCICLETES O CICLOMOTORS 21.1A Circular una motocicleta o ciclomotor per voreres, andanes o passeigs 100 LL21.1B Circular una motocicleta o ciclomotor entre dues fileres de vehicles o entre una filera de vehicles i la vorera 100 LL21.1C Circular una motocicleta o ciclomotor per un carril bici 100 LL RESTRICCIONS A LA CIRCULACIÓ 22.1A Circular un vehicle de MMA superior a 18Tn, sense autorització municipal o incomplint-ne els termes 100 LL22.1B Circular un vehicle especial o de transport especial, sense autorització municipal o incomplint-ne els termes 100 LL22.2 Circular un vehicle per determinades vies urbanes, incomplint les restriccions, limitacions o prohibicions decretades per

Alcaldia per raons mediambientals100 LL

22.3 Circular un vehicle denominat "trenet turístic" sense autorització municipal o incomplint-ne els termes 100 LL23.1 Circular un vehicle de transport de mercaderies perilloses, per les vies urbanes de la població incomplint els itineraris

d'entrada i/o sortida determinats per l'Autoritat Municipal100 LL

PARADA 27.A.1 Parar un vehicle no respectant el senyal vertical de parada prohibida 80 LL27.A.2 Parar un vehicle no respectant línia groga longitudinal contínua 80 LL27.B. Parar un vehicle en doble filera 80 LL27.C. Parar un vehicle obligant a altres usuaris a realitzar maniobres antirreglamentàries 100 LL27.D.1 Parar un vehicle en zona o illa de vianants fora dels llocs autoritzats o hores d'ús 80 LL27.D.2 Parar un vehicle davant d'una sortida d'emergència durant les hores d'utilització 80 LL27.D.3 Parar un vehicle en un carril bici 80 LL27.D.4 Parar en una zona reservada del transport públic 80 LL27.D.5 Parar en una zona reservada per a determinats usuaris 80 LL27.E Parar el vehicle de forma que destorba la circulació dels altres usuaris 80 LL27.F Parar un vehicle de forma que destorba o impedeix la sortida o accès dels immobles a persones o animals 80 LL27.G Parar un vehicle en una cruïlla, rotonda o intersecció 80 LL C

VE

-Núm

. de

regi

stre

: 022

0170

1023

1

Page 30: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

30

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article Fet Denunciat Quantia Gravetat27.L Parar un vehicle en la vorera, andana, refugi, passeig o zona senyalitzada amb franges obliqües al paviment, total o

parcialment80 LL

27.M Parar un vehicle sense situar-lo paral·lelament a la vora de la calçada o situar-lo de manera que no permet la millor utilització de l'espai disponible que queda

80 LL

27.N Parar un vehicle davant d'hidrants, contenidors d'escombreries o de recollida selectiva destorbant la seva funció 80 LL ESTACIONAMENTS 28 Abandonar el seu lloc, el conductor d'un vehicle, sense adoptar les mesures reglamentàries per evitar que el vehicle es

posi en moviment80 LL

29.A.1 Estacionar un vehicle no respectant el senyal d'estacionament prohibit 80 LL29.A.2 Estacionar un vehicle no respectant la línia groga longitudinal discontinua 80 LL29.B.3 Estacionar un vehicle obligant a altres usuaris a realitzar maniobres antirreglamentàries 100 LL29.B.4 Estacionar en una zona o illa de vianants fora dels llocs autoritzats o hores d'ús 80 LL29.B.5 Estacionar davant d'una sortida d'emergència durant les hores d'utilització 80 LL29.B.6 Estacionar un vehicle en un carril bici 80 LL29.B.8 Estacionar en una zona reservada per a determinats usuaris 80 LL29.B.9 Estacionar el vehicle de forma que destorba la circulació dels altres usuaris 100 LL29.B.11 Estacionar un vehicle en una cruïlla, rotonda o intersecció 80 LL29.B.16 Estacionar un vehicle en la vorera, andana, refugi, passeig o zona senyalitzada amb franges obliqües al paviment, total o

parcialment80 LL

29.B.17 Estacionar un vehicle sense situar-lo paral·lelament a la vora de la calçada o situar-lo de manera que no permet la millor utilització de l'espai disponible que queda

80 LL

29.B.18 Estacionar un vehicle davant d'hidrants, contenidors d'escombraries o de recollida selectiva destorbant la seva funció 80 LL29.C Estacionar un vehicle a una distància inferior a dos metres de les cantonades quan es dificulti el gir als altres vehicles o

dificulti o impedeixi el pas dels vianants per travessar el carrer, encara que no estigui senyalitzat expressament.100 LL

29.F Estacionar un vehicle en una zona reservada per realitzar càrrega o descàrrega de mercaderies sense efectuar-la 100 LL29.G Estacionar un vehicle en mig de la calçada 100 LL29.K Estacionar fora dels límits senyalitzats a la calçada 80 LL29.I Estacionar un vehicle a la vora esquerra de la calçada en relació al sentit de la marxa, en una via o carrer de doble sentit

de la circulació100 LL

29.M Estacionar un vehicle sobresurtint del vèrtex d'un xamfrà o cantonada 100 LL29.N Estacionar un vehicle permutant amb un altre, de forma continuada, a fi i efecte de disposar una reserva d'estacionament 100 LL29.O Estacionar un vehicle en sentit contrari a l'establert en una via de sentit únic 100 LL29.P Estacionar un vehicle en una zona reservada i senyalitzada per tanques, cons o altres elements de balissament 100 LL29.Q Estacionar un vehicle més de quinze dies consecutius en un mateix lloc 80 LL29.S Estacionar un vehicle en una zona reservada i senyalitzada de forma eventual per ser ocupades per activitats autoritzades

o activitats de neteja, reparació o poda d'arbres80 LL

30.1.B Estacionar un vehicle al costat contrari a l'autoritzat en un carrer amb estacionament en períodes alterns 80 LL30.1.C Estacionar un vehicle en un carrer amb estacionament en períodes alterns destorbant el trànsit 80 LL30.2.C Estacionar un vehicle que disposa de la corresponent targeta de discapacitat en una zona de càrrega i descàrrega,

sobrepassant el temps màxim d'una hora80 LL

30.2.E Estacionar un vehicle adaptat conduit per una persona amb discapacitat, sense exhibir a la part interna del parabrisa la targeta que l'autoritza a utilitzar l'espai reservat

80 LL

30.2.F Utilitzar l'usuari, fotocòpia d'una targeta de discapacitat per estacionar en els llocs o espais habilitats. 100 LL30.3.A Estacionar una motocicleta o ciclomotor de forma que sobresurt de la línea exterior d'altres vehicles 80 LL30.3.C Estacionar una motocicleta o ciclomotor damunt la vorera 80 LL30.3.D Lligar una motocicleta o ciclomotor en algún element del mobiliari urbà, semàfors o senyals de trànsit 80 LL30.3.E Estacionar una motocicleta o ciclomotor a la vorera de forma que destorba la circulació vianants 100 LL30.3.F Estacionar una motocicleta o ciclomotor fora dels límits senyalitzats en el paviment 80 LL30.3.G Estacionar una motocicleta o ciclomotor en un estacionament exclusiu per a bicicletes. 80 LL30.4 Estacionar un tricicle, quadricicle o quadricicle lleuger en un estacionament per a motocicletes o ciclomotors 80 LL30.5.A Estacionar un vehicle de MMA superior a 3,5Tn en una via urbana residencial 100 LL30.5.B Estacionar un vehicle amb una MMA superior a 12Tn, remolcs de qualsevol tipus i massa, vehicles articulats,

semiremolcs, camions tractors, tractors i maquinaria per a obres o seveis en vies urbanes100 LL

30.5.C Estacionar una caravana o autocaravana més d'una nit, en un mateix lloc, per pernoctar-hi 80 LL30.5.C1 Estacionar una caravana o autocaravana desplegant tendals o altres elements en el perímetre del vehicle. 80 LL ESTACIONAMENT HORARI LIMITAT 35.A Estacionar un vehicle sense el comprovant horari en una zona d'estacionament d'horari limitat 50 LL35.B Estacionar un vehicle sense col·locar en un lloc visible el comprovant horari en una zona d'estacionament d'horari limitat 50 LL35.C Estacionar un vehicle en una zona d'estacionament amb horari limitat i sobrepassar el límit horari indicat en el comprovant 50 LL35.D Estacionar un vehicle en una zona d'estacionament d'horari limitat marcant una hora d'arribada posterior a la real 50 LL35.E Estacionar un vehicle en una zona d'estacionament amb horari limitat ocupant més d'una plaça d'estacionament o fora

dels límits de delimitació que marquin aquesta50 LL

35.F Estacionar un vehicle en una zona d'estacionament d'horari limitat que per les seves caracteristiques o dimensions no està autoritzat

50 LL

ALTRES PROHIBICIONS 40.4 Col·locar un contenidor del tipus B o C en la calçada o damunt la vorera, sense autorització municipal 80 LL41.1.A Realitzar una parada en un lloc no autoritzat, un transport públic de viatgers urbà 80 LL41.1.B Utilitzar incorrectament, un transport públic de viatgers, un lloc autoritzat de parada. 80 LL41.2 Romandre un taxi estacionat en un reservat de taxis sense efectuar servei d'espera de passatgers 80 LL CÀRREGA O DESCÀRREGA 45.1 Efectuar operacions de càrrega i descàrrega fora del local o instal·lació comercial o industrial quan hi hagi lloc per fer-ho a

dins80 LL

45.2.A Efectuar operacions de càrrega o descàrrega, sobrepassant el temps màxim, establert en la senyalització corresponent 80 LL45.2.B No exhibir en un lloc visible, un vehicle autoritzat, l'indicador horari en el qual hi consti l'hora que ha començat a ocupar

l'espai en una zona reservada de càrrega i descàrrega80 LL

45.2.C Efectuar operacions de càrrega i descàrrega dipositant els materials i/o els mercaderies a la via pública. 80 LL CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

Page 31: Dimecres, 7 de juny de 2017 - Argentona · 2020-03-30 · 4 Dimecres, 7 de juny de 2017 TÍTOL II. CAPÍTOL II. SENYALITZACIÓ. Article 2. Senyalització. La senyalització és el

31

Dimecres, 7 de juny de 2017

Article Fet Denunciat Quantia Gravetat45.3 Efectuar, sense autorització especial, operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies, materials o coses, entre les 22

hores del vespre i les 8 hores del matí, o durant un diumenge o festiu, en zona urbana residencial..100 LL

45.4 Efectuar operacions de càrrega i descàrrega fora de les zones autoritzades, o no complint els termes de l'autorització especial

80 LL

45.5 Efectuar operacions de càrrega i descàrrega de mercaderies, materials o coses, provocant sorolls innecessaris i/o sense deixar la vorera neta.

80 LL

45.6 Efectuar operacions de càrrega o descàrrega incorrectament i/o de manera que dificulti el trànsit de vianants o de vehicles 100 LL45.8 Efectuar operacions de càrrega o descàrrega sense haver obtingut autorització municipal 100 LL IMMOBILITZACIONS 51.3 No obeir l'ordre d'immobilització donada pels agents encarregats de la vigilància del trànsit. 100 LL TRACTAMENT RESIDUAL DE VEHICLES 52 Abandonar un vehicle en via pública 100 LL SOROLLS, FUMS I ALTRES EMISSIONS 53.5 Utilitzar altaveus exteriors en vehicles sense la preceptiva autorització municipal 80 LL53.6 Circular amb la música del vehicle amb un volum excessivament alt 80 LL53.7 Fer ús reiteratiu i/o innecessari dels senyals acústics o botzina 80 LL53.8 Mantenir el motor engegat més temps del necessari 80 LL57.2 Negar-se o no col·laborar a sotmetre's a la prova de control d'emissions 80 LL

Si es vol impugnar la present resolució, que posa fi a la via administrativa, procedeix interposar recurs contenciós administratiu davant la sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, en el termini de dos mesos, a comptar des del dia següent de la seva publicació al Butlletí Oficial de la Província.

Argentona, 22 de maig de 2017L'alcalde, Eudald Calvo i Català

CV

E-N

úm. d

e re

gist

re: 0

2201

7010

231

https: //bop.diba.cat ● bop@ diba.cat ● DL: B-41698-2002