diktuo 4 cat 0809_1

7
Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 4 4 4 4 4 4 1 A quest és el lema del curs per a les obres educatives maristes de Catalunya, Espanya i alguns llocs d'Europa. Molts infants i joves reflexionen, canten, preguen i celebren amb motiu de la vida que desprèn aquest lema. Un lema que ens ajuda a créixer, a descobrir nous detalls, a veure el món amb uns altres ulls, que ens convida a sentir-nos privilegiats pel fet de poder gaudir de la vida i de poder gaudir-la, precisament, en el nostre món. Quan diem nostre ens referim a un món que és de tots, no d'uns quants o d'aquells que es creuen que el món és tan sols la petita parcel·la per on es mouen. El món és un regal, amb moltes coses bones i boniques, habitat per molts éssers vius, amb pobles i cultures que configuren la riquesa de la humanitat. El món és un projecte. Ens hi movem en un petit espai, però trobem la vida concentrada en cada indret, en cada cor que batega. Estimar el nostre món vol dir estimar el nostre lloc i el nostre entorn; vol dir actuar allà on som, conscients que formem part de la família humana. Estimar el nostre món vol dir estimar la vida. Només si així ho descobrim al fons del cor, naixeran en nosaltres actituds de respecte, admiració, harmonia, senzillesa i gratuïtat. Només així entendrem que el món és per compartir. En portada LEMA 08-09: Un món per compartir 1 A Desembre 2008

Upload: gabriel-villa-real

Post on 08-Mar-2016

220 views

Category:

Documents


4 download

DESCRIPTION

Diktuo 4 CAT 0809_1

TRANSCRIPT

Page 1: Diktuo 4 CAT 0809_1

Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 4444444444

1

Aquest és el lema del curs per a les obreseducatives maristes de Catalunya,Espanya i alguns llocs d'Europa. Molts

infants i joves reflexionen, canten, preguen icelebren amb motiu de la vida que desprèn aquestlema.

Un lema que ens ajuda a créixer, a descobrir nousdetalls, a veure el món amb uns altres ulls, que ensconvida a sentir-nos privilegiats pel fet de podergaudir de la vida i de poder gaudir-la, precisament,en el nostre món.

Quan diem nostre ens referim a un món que és detots, no d'uns quants o d'aquells que es creuen queel món és tan sols la petita parcel·la per on esmouen.

El món és un regal, amb moltes coses bones iboniques, habitat per molts éssers vius, amb poblesi cultures que configuren la riquesa de la humanitat.

El món és un projecte. Ens hi movem en un petit espai, però trobem la vida concentrada en cadaindret, en cada cor que batega. Estimar el nostre món vol dir estimar el nostre lloc i el nostre entorn;vol dir actuar allà on som, conscients que formem part de la família humana.

Estimar el nostre món vol dir estimar la vida. Només si així ho descobrim al fons del cor, naixeran ennosaltres actituds de respecte, admiració, harmonia, senzillesa i gratuïtat. Només així entendrem queel món és per compartir.

En portadaLEMA 08-09: Un món per compartir

1

A

Desembre2008

Page 2: Diktuo 4 CAT 0809_1

2

Al pòster podeu trobar molts d'aquests elements en un muntde símbols que l'esquitxen.

La imatge central del cartell és el món representat iacompanyat dels elements següents:

1. Un món flota i es desplaça en el temps i en l'espai.Els planetes, el sol, la lluna i els estels acompanyeni il·luminen el nostre món que està en marxa, que ésdinàmic, que està en moviment.

2. És un món humanitzat, té rostre, i una expressióespontània, amable i alegre convida a gaudir de la vida i a compartir tot el bo que té. No hi haespai per a l'obscuritat, la por o el rancor. Els seus braços estan oberts, símbol de l'acollidauniversal. És un món que abraça des del somriure, amb les mans esteses més enllà de lesfronteres interiors. Les mans són l'emblema universal de donar, construir i acompanyar, de la paui de la fraternitat.

3. No hi ha països, no hi ha banderes, no hi ha colors polítics que divideixin ni fronteres per alssomnis que puguem tenir.

4. És un món amb els ulls grans i ben desperts que observa, mira i veu de forma esperançada.Aquesta mirada es complementa amb el seu somriure.

5. El món és una realitat, és el marc on es desenvolupa la nostra vida, però els traços senzillsapunten també somnis i ideals.

6. En el món es combinen diferents objectes, espais i circumstàncies.- El mar, origen de la vida i expressió de la natura.- Les roques, el sòl sobre el qual caminem, són l'altre gran element natural propi delnostre món.- L'atomium representa l'acció transformadora de l'home des d'un punt de vistaarquitectònic, així com l'aposta per al progrés, el desenvolupament, la innovació i la recerca.- El foc és un símbol que representa la interioritat, l'espiritualitat de la persona i, per alscristians, la llum de Jesús.- Les persones -homes i dones- de diferents races conviuen i cooperen per trobar i compartirla felicitat. - Ells són expressió de la vida a la terra.- La imatge dels nens i nenes patinant representa l'oci, l'esport i l'alegria propis de tots elséssers humans i, en especial, dels infants i joves.- Els infants i joves donen sentit a la vida de les nostres escoles.- En aquest món, els maristes ens fem presents des de la senzillesa, simbolitzada per lesflors i les violetes.

Page 3: Diktuo 4 CAT 0809_1

3

EXPERIÈNCIESEl Món Raimon visita els més petits de MaristesSants-Les Corts

2

Maite Lacasta

Des de l'escola marista dels barris barcelonins de Sants i Les Corts,

edifici Primària i Infantil, ens arriba unanotícia sorpresa. Els infants van rebre lavisita inesperada d'un personatge que elsva recordar quelcom important.

Aquest curs a l'escola hem rebut la visitadel Món Raimon! Ell ens ajudarà a treballarel lema d'enguany: "Un món per compartir".

L'altre dia el Món Raimon va visitar els nensi nenes de l'escola des de P3 fins a 2n dePrimària, i va deixar missatges a les classesde cicle mitjà i cicle superior.

Sabeu què ens va portar? Un regal per a cada classe per poder treballar la pregària del matí. El MónRaimon ens va dir que durant aquest mes tinguem presents totes les persones que ens envolten: lafamília, els companys i companyes de classe, els amics i amigues… perquè no estem sols al món. Vampassar una estona fantàstica on compartírem somriures i abraçades.

Moltes gràcies, Món Raimon, i fins aviat!

D

Page 4: Diktuo 4 CAT 0809_1

Amb activitats diverses i una jornada de convivència

L'escola marista de l'Anoia va viure l'estrena del lema que aplega les activitats i motivacions del curs2008-2009: "Un món per compartir".

El passat divendres dia 26 de setembre tots els alumnes de l'escola van viure la presentació amb diferentsactivitats del lema d'aquest curs: "Un món per compartir".

Al matí, els alumnes d'Infantil i Primària es van aplegar al pati. Una bona ocasió per pensar en el món queens acull, que hem de respectar i que, a més, és un món plural, on cabem tots i totes. Els alumnes vanfer el gest d'enganxar una foto de la seva classe dins una figura del món, per simbolitzar que aquest mónl'hem de compartir i construir cada dia.

Pel que fa als alumnes de 1r d'ESO, van viure i gaudir d'una jornada de convivència al Molí de la Roda, aSant Martí de Sesgueioles, juntament amb els seus professors i professores. Per a tots va ser unaoportunitat de conèixer-se millor, ja que aquest curs s'hi han incorporat nous nois i noies vinguts d'altresescoles.

El balanç d'aquest dia va ser molt positiu, tant per la climatologia com per les dinàmiques de coneixement,que es van basar en el joc cooperatiu, en el diàleg amb els companys i companyes i en el saber escoltar.La jornada es va cloure amb la presentació del lema del curs i amb el cant conjunt i entusiasta de lacançó Un món per compartir.La resta d'alumnes de 2n, 3r i 4t de Secundària van fer dinàmiques de cohesió de grup. En conjunt haestat un bona manera d'iniciar el curs amb el propòsit de fer un món millor i cada cop més acollidorcomençant per l'entorn més proper, com són els companys i companyes de classe.

4

Es presenta el lema de l'any a Maristes IgualadaJosep Tort

L

Page 5: Diktuo 4 CAT 0809_1

5

Nicolas Dessypris

170 ANYS i… LA NIT DOTZENA

Aquest any, el Liceu Léonin de Néa Smyrni, escola marista a Atenes (Grècia), celebra el170è aniversari. Aquest centre històric, fundat per un sacerdot catòlic el 1838, vuit anysdesprés de la fundació de l'Estat grec, que lluità per la independència contra els otomans,

començà com una petita escola primària que freqüentaven els nois de la minoria catòlica d'Atenes.Mig segle després, es fundaren el col·legi i el liceu, que s'instal·laren en un gran edifici, al centre dela capital grega, a prop de l'arquebisbat catòlic. El 1907, els Germans Maristes, que venien deConstantinoble, assumiren la direcció de l'escola, que havia estat anomenada Liceu Léonin enhonor del papa Lleó XIII, el seu donant generós. A partir d'aquell moment, el nombre d'alumnes(ortodoxos i catòlics) augmentà de manera sorprenent i la reputació del centre s'estengué per tot elpaís. El 1924 es fundà la segona escola marista a Atenes, el Liceu Léonin de Patissia, i, trenta-vuitanys després, el Liceu Léonin es traslladà del centre d'Atenes a Néa Smyrni, a uns locals nous.

Durant tots aquests decennis, el Liceu Léonin ha ofert molt a l'educació cristiana de la joventutgrega i ha assumit una missió de solidaritat en moments molt difícils per al país, com els anys del'ocupació alemanya (1941-1944), en què protegí centenars d'atenesos contra la fam. Actualment,el Liceu Léonin de Néa Smyrni, que, a més, disposa de dues escoles primàries, gaudeix d'una granestima i moltes personalitats de la vida políticai cultural grega hi han fet els seus estudissecundaris.

La direcció del Liceu Léonin de Néa Smyrniha volgut celebrar aquest aniversari tanimportant al novembre i desembre amb larepresentació de la comèdia de ShakespeareLa nit dotzena, una peça plena de situacionsinesperades i de malentesos divertits. Lapreparació de l'obra (selecció d'actors i actrius,escenografia, escenificació…) havia començatun any abans i la primera representació tinguélloc el 29 de novembre de 2008. M. Dimitrios

A

Page 6: Diktuo 4 CAT 0809_1

6

Kechris, professor de Lletres i especialista en el campde l'art dramàtic, assumí la responsabilitat de posaren escena l'obra i ensenyà la interpretació dels diversospapers a un nombrós equip de professors, alumnes(nois i noies), antics alumnes i mares i pares que s'hananat trobant al llarg d'un any els caps de setmana i elsfestius.

A les vuit representacions han assistit al voltant de cincmil persones, entre les quals hi havia els alumnes delnostre col·legi i liceu i cent cinquanta alumnes de l'altraescola marista a Grècia, el Liceu Léonin de Patissia.La nostra escola, a més, ha rebut la visita de diferents

personalitats del món polític i cultural grec, com el viceministre d'Educació Nacional, diputats, elrepresentant del bisbe ortodox de Néa Smyrni, el nunci apostòlic M. Patrick Coveney, les autoritatslocals i tres germans maristes del consell provincial, entre d'altres. Tothom se sentí molt satisfet, fins itot sorprès, de la qualitat de les representacions dels joves actorsi actrius i en diverses ocasions l'obra s'interrompé pelsaplaudiments d'un públic entusiasmat.

Aquestes representacions teatrals han estat potser la millormanera de celebrar aquest moment històric del Liceu Léonin iescriure així un nou capítol de la seva història, continuant unallarga tradició plena d'excel·lents activitats culturals i artístiques.

Esperem i desitgem que el Liceu Léonin estigui sempre enescena.

Page 7: Diktuo 4 CAT 0809_1

7

EINESENLLAÇOS

3 http://www.maristes.org

http://www.maristes.eu

12

Publicació trimestal de la Comissió d’Obres Educatives de la Província Marista de L’HermitageGérard Cuinet, Alain Degroote, Dominique Kammerer, Albert Salazar, Gabriel Villa-Real, Ramon Rúbies

L’equip de PastoralSainte Marie de Chagny (França)

Al començament del curs 2008-2009, al centre Sainte Marie de Chagny (França), proposàrem alsjoves una reflexió entorn del tema de l'any catòlic: "La trobada" i el dels maristes: "Un món per

compartir".

Durant la celebració de la missa, llegírem un text de Hélder Câmara, hi hagué un intercanvi d'idees i lesparaules que més es repetiren entre els joves les plasmàrem al cartell "Un món per compartir". Aquestesmateixes expressions les féu seves el sacerdot de la parròquia durant l'homilia.

Així, doncs, començàrem el nou curs pastoral a Chagny, inspirant-nos en els recursos maristes.

TrobarTrobar és, abans de tot, sortir de nosaltres mateixos.

Considerar l’univers el centre,en lloc del nostre propi jo.Trencar la closca de l’egoismeque ens tanca en una presó.

Trobar és deixar de mirar amb una lupael nostre petit món;deixar de donar voltes al voltant nostrecom si fóssim el centre de tot, de la vida.

Trobar no és tragar quilòmetresi arribar fins a velocitats supersòniques.És, abans de tot, mirar,obrir-nos als altres, anar al seu encontre.És trobar algú que ens acompanyien el mateix camí,no perquè ens segueixin com una ombra,sinó per veure altres coses diferents de nosaltresi que ens les facin veure.

A

Podeu trobar els materials i els recursos (cartell i cançons) del lema 08-09 en l’apartat «documentaciódocumentaciódocumentaciódocumentaciódocumentació»de la pàgina web de les Obres Educatives de la Província de L’Hermitage (http://wwwhttp://wwwhttp://wwwhttp://wwwhttp://www.marist.marist.marist.marist.maristes.eues.eues.eues.eues.eu)i en l’apartat «recurrecurrecurrecurrecursos pastsos pastsos pastsos pastsos pastoralsoralsoralsoralsorals» de la pàgina web http://www http://www http://www http://www http://www.marist.marist.marist.marist.maristes.orges.orges.orges.orges.org.