diktuo 2 cat 0708_2

5
Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 2 2 2 2 2 2 1 Q uan fem referència a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l'àmbit educatiu, podem caure en el parany de pensar que, en si mateixes, aquestes tecnologies poden produir un canvi substancial en la qualitat de l'ensenyament i, per tant, en el procés d'aprenentatge dels nostres alumnes. Utilitzarem un exemple per ilolustrar-ho. Suposem que un professor accedeix al portal Google i cerca les tres imatges següents per utilitzar-les a classe. Q Álex de la Fuente Maristes Champagnat (Badalona) Aquestes imatges les farà servir per explicar i il·lustrar diferents tipus de sòls que podem trobar (els àrids i els fèrtils), diferents tipus de vegetació que hi van associats (escassa i abundant), així com la ubicació d'aquestes tipologies en un mapa del món. En aquest cas, l'aplicació de les TIC haurà servit per reforçar els mètodes i els procediments d'un ensenyament que podríem considerar tradicional. La descripció oral que habitualment feia el professor (recolzada, sovint, amb un mapa instalolat a la pissarra i, eventualment, amb algunes fotografies ampliades) o l'exposició escrita i ilolustrada en un llibre de text són substituïdes ara per unes imatges digitals acompanyades de textos explicatius i, en alguns casos, d'animacions virtuals fetes amb En portada Més enllà de les tic 1

Upload: gabriel-villa-real

Post on 08-Mar-2016

219 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Diktuo 2 CAT 0708_2

TRANSCRIPT

Page 1: Diktuo 2 CAT 0708_2

Œuvres Educatives Obres Educatives Maristes L’Hermitage 2222222222

1

Quan fem referència a les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) en l'àmbiteducatiu, podem caure en el parany de pensar que, en si mateixes, aquestes tecnologiespoden produir un canvi substancial en la qualitat de l'ensenyament i, per tant, en el procés

d'aprenentatge dels nostres alumnes. Utilitzarem un exemple per ilolustrar-ho.

Suposem que un professor accedeix al portal Google i cerca les tres imatges següents per utilitzar-lesa classe.

QÁlex de la FuenteMaristes Champagnat(Badalona)

Aquestes imatges les farà servir per explicar i il·lustrar diferents tipus de sòls que podem trobar (elsàrids i els fèrtils), diferents tipus de vegetació que hi van associats (escassa i abundant), així com laubicació d'aquestes tipologies en un mapa del món.

En aquest cas, l'aplicació de les TIC haurà servit per reforçar els mètodes i els procediments d'unensenyament que podríem considerar tradicional. La descripció oral que habitualment feia el professor(recolzada, sovint, amb un mapa instalolat a la pissarra i, eventualment, amb algunes fotografiesampliades) o l'exposició escrita i ilolustrada en un llibre de text són substituïdes ara per unes imatgesdigitals acompanyades de textos explicatius i, en alguns casos, d'animacions virtuals fetes amb

En portadaMés enllà de les tic

1

Page 2: Diktuo 2 CAT 0708_2

2

l'ordinador i projectades a l'aula mitjançant una pissarra digital.De ben segur que per a l'alumne aquesta nova manera de fer liserà més atractiva. Ara bé, l'essència del resultat pedagògic nohaurà canviat: tot i que amb nous estímuls audiovisuals, l'alumnecontinua comprenent i memoritzant.

Ens hem aturat a pensar quantes vegades els nostres alumness'han posat a observar amb deteniment les possiblescontradiccions que poden sorgir de l'anàlisi d'imatges comaquestes que han anat memoritzant? Resulta significatiu, perexemple, veure que a latituds properes, i per tant gairebé sota

una mateixa inclinació dels raigs solars, podem trobar a la vegada grans extensions desèrtiques (comles de Mèxic o el Sàhara) i frondoses regions tropicals (com la península del Yucatán o l'Àfricasubsahariana). Com s'explica, per exemple, aquesta contradicció?

Un resultat ben diferent resultaria si els alumnes fessin un recerca de l'explicació d'aquest fet, analitzantles similituds i les diferències entre un tipus de regió i l'altra, descobrint-ne la relació amb el pas delsvents, estudiant la llunyania d'aquests indrets respecte del mar i dels rius, i comparant el seu impactesobre la vegetació. De ben segur que tota aquesta anàlisi comportaria un aprenentatge no només mésreconfortant per als alumnes, sinó més sòlid i desenvolupador de les seves potencialitats.

Així, doncs, quan plantegem un projecte d'introducció de les TIC dins del procés d'ensenyament iaprenentatge, no hauríem de fer referència a la incorporació de les TIC per si mateixes, sinó que hauríemd'emmarcar-lo dins d'un canvi substancial en la direcció d'aquest procés: la substitució d'un ensenyamentfonamentalment informatiu i reproductiu per un ensenyament que potenciï plenament l'activitatcognoscitiva productiva i creadora dels nostres alumnes.

Cal tenir molt present, doncs, que l'ús de les TIC a l'educació pot comportar dos resultats totalmentoposats: d'una banda, i sota la disfressa de la modernitat, podem afavorir un afermament d'un procésd'ensenyament i aprenentatge reproductiu i tradicionalista; de l'altra banda, les TIC poden arribar aconvertir-se en una eficaç eina per a promoure una pedagogia desenvolupadora, que comporti unaprenentatge productiu i creador per als alumnes. Una posició o l'altra depèn de la metodologia queesculli cada educador en el moment d'utilitzar els mitjans d'ensenyament seleccionats, entre ells lesTIC. L'educador és qui dissenya els contextos dels aprenentatges i, per tant, de la metodologia queutilitzi dependrà l'eficàcia dels mitjans tecnològics seleccionats.

El pensar, com a forma superior de l'activitat psíquica i, per tant, com a element fonamental en l'educació,no és sinònim d'atenció voluntària, ni de percepció, ni de memòria. Pensar pressuposa produir, transformari crear. Sense una interiorització prèvia del fet que hi ha quelcom per transformar i, per tant, per comprendresignificativament, no hi ha un aprenentatge de qualitat. És, aleshores, on els mitjans d'ensenyament queconstitueixen les TIC, més enllà de tots els seus atractius, poden convertir-se en ferralla.

Page 3: Diktuo 2 CAT 0708_2

3

EXPERIÈNCIESLes noves tecnologies2

Vidos, Marie-ChristineProfessora de Francès

Lycée Léonin, Nea Smyrni - Atenes

El Lycée Léonin de Nea Smyrni, conscient de les facilitats que ofereixen les noves tecnologies,s'ha anat dotant de material tecnològic i actualment gaudeix d'una xarxa d'ordinadors queno solament s'utilitzen per a tasques d'administració i gestió del centre, sinó que també se

n'ha incorporat l'ús a l'ensenyament.

El col·legi té, a més, tres laboratoris d'informàtica, cadascun equipat amb vint ordinadors, per treballaramb grups reduïts de 15 alumnes. La connexió a Internet, els projectors i la pantalla, així com elsprogrames Aristo Class, PowerPoint i Studio, afavoreixen la participació de l'alumnat.El professor o la professora pot intervenir en qualsevol moment fent ús del micròfon i pot mostrar enuna pantalla els resultats o les qualificacions.Durant el període escolar, els alumnes es familiaritzen amb aquests mitjans audiovisuals, totinvestigant, preparant projectes de tecnologia i participant en tallers de muntatge d'imatge i vídeo.En els tallers de meteorologia i física, utilitzen tots aquests mitjans per mostrar els resultats dels seusexperiments.

L'ensenyament i l'aprenentatge de les llengües estrangeres ha esdevingut més eficaç i atraient gràciesa aquests recursos, que permeten als nostres alumnes l'accés a webs de la premsa francesa i aaltres webs francòfones.

Cal destacar que les activitats de l'escola són, avui dia, més atractives que mai: les representacions,conferències i taules rodones combinen el so i la imatge, la qual cosa atreu l'atenció i manté l'interès,i també s'ha instal·lat una gran pantalla a la sala de teatre. D'altra banda, a la sala d'entreteniment (LaLlar), un projector permet als alumnes recordar els bons moments que van viure durant el seu cursd'idiomes a París o Londres. Què més es pot demanar, i més tenint en compte l'esforç que va suposaren els seus inicis?

E

Page 4: Diktuo 2 CAT 0708_2

4

Radio Maristes RubíValentí Alarcón

Maristes Rubí

La ràdio és un mitjà de comunicació viu i, com a tal, en una escola pot promoure la comunicació,facilitar la lectura i la comprensió dels textos i agilitzar les tasques de redacció dels alumnes. Eltreball radiofònic resulta un estímul que potencia les activitats escolars des de diferents

perspectives: reforça el treball en equip, estimula l'ús de la comunicació oral, ensenya a utilitzar la veu,possibilita l'estudi, la reflexió, el debat..., a partir d'una fórmula divertida.

Amb totes aquestes possibilitats didàctiques, Maristes Rubí va creure interessant la idea de crear unaràdio escolar i potenciar tots aquells elements més difícils de consolidar des d'una aula.

La ràdio on-line a Maristes Rubí funciona en tres nivells:

REFORÇ: Com a recurs per ajudar aquells alumnes que presenten problemes a l'hora de llegir,expressar-se i comunicar-se davant d'altres companys i persones del seu entorn.

AMPLIACIÓ: Com a recurs per ampliar habilitats de comunicació, lectura i expressió oral del'alumnat en general. Es pot fer servir a tots els nivells: Primària, Secundària i Batxillerat.

DIVERSIÓ: Com a mitjà per emetre programes d'interès general i quealhora també serveixi com a punt de trobada de companys, alumnes,exalumnes, germans…

Un any més, i ja són tres temporades, MR04 ha començat a emetredurant aquest curs 2007-2008. Enguany, hi ha molts canvis de tottipus. Per començar, MR04 ja té un lloc propi on pot fer lesgravacions i el directe. Disposar d'un lloc propi facilita molt la feinai així es pot treballar dins de l'horari escolar, intentant posar enpràctica tot allò que permet la ràdio.

També hi ha canvis pel que fa al nombre de programes i activitatsradiofòniques que es realitzen pedagògicament a l'escola. A ciclesuperior de primària, s'ha treballat llengua catalana amb els Embarbussaments. A secundària i primer debatxillerat, es treballa llengua anglesa amb Alive and Kicking, gravacions de diàlegs on els alumnes hande demostrar les seves habilitats a l'hora de parlar anglès, i moltes més coses que aniran sortint durantaquest curs escolar.

Tots els participants i cololaboradors de MR04 estem molt agraïts a l'equip directiu per l'esforç de trobarun lloc i per creure en el projecte de la ràdio escolar, que, gràcies a l'empeny i la implicació de mestres ialumnes, s'arribarà a consolidar dins d'un context educatiu global.

L

Page 5: Diktuo 2 CAT 0708_2

5

COM ES POT ESCOLTAR MR04

Hi ha dues maneres d'escoltar MR04a) Gravacions:

S'entra a la web de MR04 [http://www.maristes.cat/rubi/mr04.htm] i, des d'aquí, s'accedeix al blog, des d'on espoden veure totes les entrades que s'han realitzat perordre cronològic. També es pot anar a l'apartatPROGRAMES i triar el programa que es vol escoltar.

b) En directe: S'entra a la web de MR04 [http://www.maristes.cat/rubi/mr04.htm] i s'accedeix a "En directe". Cada dia, de 17.30a 21.30 h, es poden escoltar els programes i la músicade MR04.

PROGRAMES MR04

RESERVA DEL 91': Programa dels alumnes de 1r de batxilleratamb notícies de l'escola, resultats del club esportiu, entrevistes,magazín, llista musical…

A+A+ - Programa de tota la comunitat que forma part del'escola: germans, professors, pares, mares, alumnes…, perpassar-hi una bona estona i parlar de temes interessants. (Últimdijous de cada mes, de 17.45 a 18.45 h.)

EL MICRO ÉS NOSTRE: Programa dirigit per Núria Escudé(exalumna de l'escola i estudiant de Periodisme a la UAB) onels alumnes més petits expliquen com veuen les coses desdel seu punt de vista. Molt divertit.

EINESENLLAÇOS

3http://www.elearningeuropa.info/main/index.php?lng=en&page=home&service=5

http://www.oecd.org/topic/0,3373,fr_2649_37417_1_1_1_1_37417,00.html

http://www.eurydice.org/portal/page/portal/Eurydice/ByTopicsResults?topicCode=aacp&subTopicCode=****

http://www.educared.net/ProfesoresInnovadores/index.asp

http://dewey.uab.es/pmarques/dim/aulatic.htm

12345

Publicació trimestal de la Comissió d’Obres Educatives de la Província Marista de l’HermitageMarie-Christine Jeandelle, Gerard Cuinet, Jean-Marie Weibel, Albert Salazar, Gabriel Villa-Real, Ramon Rúbies

Coordinació: Albert Salazar Enllaços: Roger Charrier (França), Rémi Vericel (Hongria), Ignace Capetanios (Grècia), Albert Salazar (Catalunya)