butlletí sdlij.-febrer 1- 2013

3
Notícies Servei de Documentació de Literatura Infantil i Juvenil FEBRER 2013 Observatori de Literatura Infantil i Juvenil La capital aragonesa comptarà a partir d’aquest mes de febrer amb un centre únic a Espanya que té per objectiu analitzar la situació de la literatura per als més joves, així com desenvolupar noves estratègies culturals i creatives. L’Observatori desenvoluparà propostes per a públics de totes les edats i vol convertir-se en un referent pel que fa al panorama nacional. Tallers d’escriptura per a pares i fills, tallers d’edició literària, enquadernació, creació de llibres digitals, noves tecnologies aplicades a la narrativa, col·loquis, taules rodores i converses amb reconeguts autors de la literatura infantil i juvenil. Aquestes són algunes de les activitats programades per al primer semestre de 2013. Hi destaquen, entre d’altres una sessió a través de xat amb l’escriptora argentina María Teresa Andruetto, premi Andersen 2012, o una conferència a càrrec del director de La Casa del Lector, l’escriptor César Antonio Molina, el proper mes de maig. Presentacions Estrella Polar ens presenta el darrer llibre de Maria-Mercè Marçal: Uf, quin dissabte, rateta Arbequina. Serà el dissabte 9 de febrer de 12,30h a 13,30h a la Llibreria Abracadabra. «De segur que coneixeu el conte de la rateta que escombrava l'escaleta. Però, en canvi, ningú no us ha explicat la història d'una cosina seva de lluny, la rateta Arbequina, viva com una centella i llesta com l'ull del vent. Sempre anava atrafegada, amunt i avall, amb la càmera a punt; perquè heu de saber que per guanyar-se el pa i el formatge, i també per gust, és clar, feia una fotografia rere l'altra.»

Upload: biblioteca-xavier-benguerel

Post on 29-Mar-2016

219 views

Category:

Documents


3 download

DESCRIPTION

Butlletí de Febrer del Servei de Documentació Infantil i Juvenil de la Biblioteca Xavier Benguerel

TRANSCRIPT

Page 1: Butlletí SDLIJ.-febrer 1- 2013

Notícies Servei de Documentació de

Literatura Infantil i Juvenil

- 1 -

FEBRER 2013 Observatori de Literatura Infantil i Juvenil

La capital aragonesa comptarà a partir d’aquest mes de febrer amb un centre únic a Espanya que té per objectiu analitzar la situació de la literatura per als més joves, així com desenvolupar noves estratègies culturals i creatives.

L’Observatori desenvoluparà propostes per a públics de totes les edats i vol convertir-se en un referent pel que fa al panorama nacional. Tallers d’escriptura per a pares i fills, tallers d’edició literària, enquadernació, creació de llibres digitals, noves tecnologies aplicades a la narrativa, col·loquis, taules rodores i converses amb reconeguts autors de la literatura infantil i juvenil. Aquestes són algunes de les activitats programades per al primer semestre de 2013.

Hi destaquen, entre d’altres una sessió a través de xat amb l’escriptora argentina María Teresa Andruetto, premi Andersen 2012, o una conferència a càrrec del director de La Casa del Lector, l’escriptor César Antonio Molina, el proper mes de maig.

Presentacions

Estrella Polar ens presenta el darrer llibre de Maria-Mercè Marçal: Uf, quin dissabte, rateta Arbequina. Serà el dissabte 9 de febrer de 12,30h a 13,30h a la Llibreria Abracadabra.

«De segur que coneixeu el conte de la rateta que escombrava l'escaleta. Però, en canvi, ningú no us ha explicat la història d'una cosina seva de lluny, la rateta Arbequina, viva com una centella i llesta com l'ull del vent. Sempre anava atrafegada, amunt i avall, amb la càmera a punt; perquè heu de saber que per guanyar-se el pa i el formatge, i també per gust, és clar, feia una fotografia rere l'altra.»

Page 2: Butlletí SDLIJ.-febrer 1- 2013

Notícies Servei de Documentació de

Literatura Infantil i Juvenil

- 2 -

Exposicions

Patria común. Delibes ilustrado

El proper dilluns 4 de Febrer s’inaugura l’exposició Patria común. Delibes ilustrado, on se’ns mostra un recorregut per l’univers de Miguel Delibes explicat des de la mirada i la veu dels personatges infantils.

El Museo ABC de Dibujo e Ilustración de Madrid acull l’exposició que posteriorment viatjarà a diferents seus estrangeres de l’Institut Cervantes durant aquest el 2013 i 2014.

A l’igual que els protagonistes de les novel·les de Delibes, on s’expliquen de forma senzilla temes complexes, així ho han fet també quinze il·lustradors participants en l’exposició: Ajubel, Pablo Amargo, Pablo Auladell, Arnal Ballester, Alberto Gamón, Mónica Gutiérrez Serna, Violeta Lópiz, Raquel Marín, Elena Odriozola, Javier Olivares, Claudia Ranucci, Antonio Santos, Emilio Urberuaga, Noemí Villamuza y Óscar Villán.

El resultat és una sèrie de texts i imatges que ens mostren la “patria común de todos los mortales”, la infància, a la que es va referir Miguel Delibes.

Podeu visitar l’exposició de forma online Miguel Pang Dijous 7 de febrer s’inaugura a la Llibreria Abracadabra, l’exposició de il·lustrador barceloní i de gran talent, Miguel Pang. Podreu visitar els seus treballs fins el 7 de març.

Page 3: Butlletí SDLIJ.-febrer 1- 2013

Notícies Servei de Documentació de

Literatura Infantil i Juvenil

- 3 -

Premis a l’entorn de la Literatura Infantil i Juvenil Premi Anaya de Literatura Infanil i Juvenil Jordi Sierra i Fabra guanya el X premi Anaya de Literatura Infantil i Juvenil amb l’obra Parco.

El premi Anaya de Literatura Infantil i Juvenil es convoca anualment amb la intenció d’estimular la creació d’obres adreçades a lectors entre vuit i catorze anys. Els integrants del jurat van triar de forma unànime l’obra premiada destacant: “l’originalitat de l’estructura, que mostra el món interior del protagonista i les seves lluites internes”, assenyalant que “es tracta d’una novel·la que fa èmfasi en els sentiments de l’adolescent”. Premi Ala Delta i Premi Alandar Ignacio Sanz i Ricardo Gómez han guanyat per segon cop, els premis de Literatura infantil i juvenil convocats per Edelvives. Ignacio Sanz va rebre el guardó amb el Premi Ala Delta amb l’obra El hombre que abrazaba a los árboles i Ricardo Gómez, va rebre el Premi Alandar per la novel·la juvenil Juegos, inocentes juegos. Ambdós autors tenen una llarga trajectòria en la literatura per a nens i joves. Ignacio Sanz compagina la professió d’escriptor amb la de narrador oral. Ricardo Gómez és un dels autors més prolífics. Guanyador, entre d’altres del Premi Cervantes Chico el 2006. El Premi Ala Delta i el Premi Alandar són considerats uns dels més importants pel que fa la literatura infantil i juvenil iberoamericana.