bondia lleida 20012012

24
DIVENDRES 20 DE GENER 2012 TEL.: 973 260 065 - FAX: 973 261 067 Pàgines I a XII NÚM. 1.483 ANY 6 / BON BO N DIA cat Les Borges Blanques

Upload: bondia-lleida-sl

Post on 03-Jun-2015

332 views

Category:

News & Politics


8 download

TRANSCRIPT

Page 1: BonDia Lleida 20012012

div

end

res

20

de

gen

er 2

012

Tel.

: 973

260

065

- Fa

x: 9

73 2

61 0

67

Pàgines I a XII

m. 1

.483

an

y 6

/ B

ON

BON

DIA

ca

t

Les Borges Blanques

Page 2: BonDia Lleida 20012012

Ja tenim aquí la XV Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i 49ª Fira de les Garrigues. En tots aquests anys, hem sabut con-vertir la nostra Fira, que anava només orientada al món agríco-la, i servia com a punt de per la venda de animals, rucs, cavalls i arreaments; en el que és avui, la Fira de l’Oli de Catalunya i referència obligada de tot el sector agroalimentari, de salut, de bellesa, de qualitat i del tu-risme rural.

Amb l’ajuda, any rere any, de tots els integrants del Patronat, del personal de l’Ajuntament de les Borges Blanques, i dels molts amics de les Garrigues que hi ha arreu, hem sabut con-vertir-la en un dels nostres mi-llors aparadors, on ensenyar al món els atractius gastronòmics, econòmics, culturals i turístics d’aquest territori de paisatges de pedra seca, que emergeix amb força, per reivindicar tot el seu potencial i la seva quali-tat de vida.

Aquest any estem vivint una Fira més ambiciosa, amb la presència de 26 productors d’oli, més atrevida i sense com-plexes, capaç de presentar-se i associar-se a alguns dels mà-xims exponents locals, nacio-nals i internacionals. Per això hem dedicat la primera jorna-da de presentació a les Borges, amb una visita a les nostres cooperatives, un tomb per la comarca, amb cabana de volta inclosa, que va cloure amb un dinar-tertúlia a base de pro-ductes de la nostra terra, amb els principals mitjans de comu-nicació del territori i els pro-ductors d’oli. També hem anat a Lleida, al Castell del Rei, on Ramon Berenguer IV i Perone-lla d’Aragó van unir-se en ma-trimoni, i on anys més tard es va coronar rei a Jaume I, entre d’altres fets de vital importàn-cia per a la nostra història de país, com la que tenen l’Oli de les Garrigues i la Pera de Lleida, per a la vida i l’econo-mia del nostre territori i als que agermanem enguany.

També hem volgut anar a

Andorra i a Barcelona, on hem pogut associar el que, per a molts és el millor club del món, el Barça, amb el millor oli del món, el de les Garrigues.

Ara ens toca aprofitar la Fira per projectar tant com puguem la capital de l’oli, tot el seu ter-ritori i els seus tresors. Per fer-ho ens hi ajudaran institucions, empreses i, de ben segur, tots els que veniu a la Fira, tots els que us estimeu les Borges Blan-ques. Nosaltres, no ens cansa-rem de fer-ho, ja que des del Patronat i l’Ajuntament, tenim ben present allò que ens deia Salvador Espriu en el seu Ini-ci de Càntic en el Temple: “Ara digueu: Ens mantindrem fi-dels per sempre més al servei d’aquest poble”.

Que tingueu una molt bona fira i que vagi de gust!

La Fira de l’Oli de CatalunyaENRIC MIR I PIFARRÉPresident deL PAtrOnAt FirA de Les GArriGUes i ALcALde de Les BOrGes

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGuesII dIvendres 20 de Gener de 2012

> “Hem de projectar tant com puguem la capital de l’oli, tot i el seu territori i tresors”

C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

AF_165x55.pdf 2 05/01/12 13:53

EnsinistramentProves R.C.I. R.C.E.P.P.A.

Residència caninaVenda de cadellsAssessors titulats per la

Generalitat de Catalunya

C. Dr. Trueta, s/n25400 Les Borges Blanques

Tels. 629 06 33 15 - 609 91 75 01

www.borgescan.comNúm. nucli zoològic L-2500018

Page 3: BonDia Lleida 20012012

La 15a edició de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra i 49a Fira de les Garrigues obre portes avui a les Borges Blanques amb el 100% d’ocupació. Impulsada

pel Patronat Fira de les Garri-gues, disposa d’una superfície de 5.500 metres d’exposició i enguany ha aconseguir un nou rècord d’expositors, amb 125, i també espera superar la xifra dels 60.000 visitants de l’edició

del 2011. El conseller d’Agricultura,

Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, serà l’encarregat d’in-augurar la fira a partir de les 17.00 hores d’avui. El certamen, que s’allargarà fins diumenge, compta amb un gran nombre d’activitats programades.

“Estem al 100% d’ocupació. És una dada excel·lent que evi-dencia la projecció de la Fira i la seva importància tant per a les Borges Blanques com per a la resta de la comarca de les Garrigues”, va apuntar el pre-sident del Patronat Fira de les Garrigues i alcalde de les Bor-ges, Enric Mir.

En aquest sentit, cal desta-car un altra fita inèdita, amb la presència de 25 cooperati-ves i molins d’oli, que supera el nombre màxim que s’havia aconseguit mai. En paraules del president del Patronat de

Fira, aquest fet demostra “que aquesta Fira consolida les Bor-ges Blanques com a capital de l’oli de Catalunya, i com un referent obligat per al sector oleícola, el dels productes de la terra i de qualitat”.

Paral·lelament, i per pro-moure la cultura de l’oli de les Garrigues, el Patronat de la Fira ha organitzat darrerament una ronda de presentacions dins i fora del nostre territori. Després de la presentació del mes de novembre a les Borges, i de la presentació a Lleida del passat 21 de desembre, aquest 2012 s’ha promocionat a l’esta-di del Futbol Club Barcelona i a Andorra la Vella.

“Aquesta edició aposta per la comunicació i per la projec-ció exterior dels nostres pro-ductes. La Fira és un dels mo-tors econòmics de la comarca. Ho és, evidentment, per al sec-tor de l’oli però també ho ha de ser per la resta dels productes agroalimentaris, així com per al turisme, entre d’altres sectors de casa nostra”, va apuntar el gerent del Patronat de Fira i re-gidor de Promoció Econòmica, Jordi Ribalta.

La 15a edició de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques assoleix el seu rècord d’expositorsEl certamen, que obres portes avui, espera rebre la visita de més de 60.000 persones

redaccióles borges blanques

el Pavelló de l’Oli concentra gran part de les activitats

fira de l’oli

> El conseller d’Agricultura inaugurarà aquesta tarda la fira

> S’ha aconseguit la presència de 25 cooperatives i molins d’oli

> El Patronat de la Fira ha organitzat presentacions arreu

XV FIRA DE L’OLI I 49A FIRA DE LES GARRIGUES IIIdIvendres 20 de gener de 2012

Page 4: BonDia Lleida 20012012

En motiu de la celebració de la XV Fira d’oli i 49ª de les Garri-gues, voldria adreçar-vos unes paraules, com a nou gerent de la Fira.

És una fita nova, però l’afron-tem envoltats de bons professi-onals, que aporten el seu temps i dedicació per tal de fer la mi-llor fira possible.

La nostra Fira és l’apara-dor més gran per poder donar a conèixer i promocionar les Borges Blanques i les Garri-gues. Tocant de peus a terra, però amb la màxima ambició, hem organitzat unes grans pre-sentacions, hem augmentat la notorietat i potenciat la comu-nicació i les noves tecnologies, però buscant complicitats que ens permetin estalviar recursos econòmics.

L’objectiu que ens hem marcat és destacar la qualitat

de vida i dels productes de la comarca de les Garrigues. La nostra gastronomia, basada en la trilogia mediterrània: l’oli, el pa de ronyó i el vi.

Aquesta riquesa culinària, fonts de salut i bellesa, els nos-tres paisatges de pedra seca, amb la nostra cultura, volem que siguin els pilars necessaris per fomentar l’agroturisme a la

nostra comarca, tan necessari en aquest temps.

Un altre fet d’aquest any que omple d’orgull aquest Patro-nat és l’agermanament entre la DOP les Garrigues i la DOP Pera de Lleida. Són dos produc-tes bàsics i importantíssims en la producció agroalimentària de les nostres terres, i les dos juntes poden aconseguir grans fites en els mercats.

També voldria agrair pú-blicament a les cooperatives, molins privats, entitats i pa-gesos, la seva bona voluntat i col·laboració, ja que ha estat un any dur en molts sentits, per la crisi econòmica i la sequera que han patit els nostres camps.

Finalment, només em resta desitjar-vos a tots que gaudiu d’aquesta Fira, dels magní-fics estands que han preparat tots els nostres expositors, de l’oferta comercial i de l’oci de les Borges Blanques i les Gar-rigues.

L’objectiu és destacar la qualitat de vida i dels productes de la comarca de les Garrigues

jordi ribalta i roiggerent del patronat fira de les garrigues

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGuesIV dIVendres 20 de gener de 2012

> “Hem augmentat la notorietat i potenciat la comunicació i les noves tecnologies, i estalviant recursos”

> “M’omple d’orgull l’agermanament entre la DOP les Garrigues i la DOP Pera de Lleida”

no tanquem els migdies

Page 5: BonDia Lleida 20012012

La promoció de la mostra no només s’ha fet a Catalunya. Així, aquest dimarts els responsables del Patronat Fira de les Garri-gues van participar en l’Escudella d’Andorra la Vella, aprofi-tant la festivitat de Sant Antoni Abat.

AJUNTAMENT DE LES BORGES BLANQUES

La promoció del certamen borgenc arriba fins a Andorra

Un dels actes de promoció més mediàtics es produí diumenge passat a la Llotja Presidenci-al del Camp Nou, l’estadi del Barça, on es presentà la mostra. Es va fer als instants previs al partit de Lliga amb el Betis i va tenir com a protagonista princi-pal el president del Barça, San-dro Rossell, que va recollir el premi Cultura de l’Oli. A l’acte, l’alcalde borgenc, Enric Mir, va dir que s’unien el millor oli del món i el millor club del món.

Espectacular acte de promoció al camp del FC BarcelonaEl president blaugrana, Sandro Rosell, va rebre el premi ‘Cultura de l’Oli’ diumenge passat abans del partit amb el Betis

REDACCIÓBARCELONA

XV FIRA DE L’OLI I 49A FIRA DE LES GARRIGUES VDIVENDRES 20 DE GENER DE 2012

El president del Barça, Sandro Rosell, amb el guardó

AJUNTAMENT DE LES BORGES BLANQUES

Page 6: BonDia Lleida 20012012

La Fira de l’Oli Extra Verge, con-juntament amb els actes, jornades tècniques, mostres i premis que conformen el certamen, és un bon exemple de la capacitat i la vitalitat renovadora de la comar-ca i una excel·lent resposta que podem donar a les adversitats del sector, ja siguin conjunturals (de les quals no se n’escapa cap sector productiu), ja siguin cli-màtiques (una sequera que n’ha afectat el desenvolupament del producte, tot i que no pas la seva qualitat).

Durant aquests anys, a través de l’especialització, la moder-nització i la comercialització del sector productiu, des de les terres de Lleida s’han posat al mercat productes alimentaris d’alt valor, que en molts casos, han servit per generar, i de forma paral·lela, un producte turístic de gran inte-rès per al territori. Les Garrigues és la comarca productora d’oli per excel·lència de les comarques lleidatanes i la mateixa Fira de l’Oli i la Fira de les Garrigues són

dos elements d’important atrac-ció social i econòmica.

La Diputació de Lleida és sem-pre al costat d’aquelles iniciatives

que, com aquest certamen, con-tribueixen al desenvolupament econòmic i social de les terres de Lleida. Per tant, felicito els orga-nitzadors de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra, perquè, a banda de la importància que l’oli té per a les Garrigues, tant des del punt de vista econòmic com cultural, la Fira s’ha convertit, en quinze edicions, en punt de refe-rència econòmic, cultural i socio-lògic de la comarca a Catalunya i, segurament, dels únics certà-mens d’Europa en la seva espe-cificitat.

joan reñé i huguetpresident de la diputació

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGuesVI dIVendres 20 de gener de 2012

> “En 15 anys, la Fira s’ha convertit en un referent econòmic, cultural i sociològic de les Garrigues”

La vitalitat renovadora de les Garrigues

Bona Fira de l’ Oli

Page 7: BonDia Lleida 20012012

ajuntament de tàrrega

>> El futur Espai Jove de Tàrrega Comarques P. 7

div

end

res

20

de

gen

er 2

012

Els cicles amb més ofertes laborals en el futur seran les energies renovables, la gestió administrativa en l’àmbit jurídic, la informàtica i la sanitat

Només el 10% dels graduats d’FP a Lleida està a l’atur i cerca feina

tel.

: 973

260

065

- Fa

x: 9

73 2

61 0

67

Avui Pàgina 3 i Edit. 5

m. 1

.483

an

y 6

/ B

ON

BON

DIA

ca

t

S’enfila per la façana fins al balcó de la seva exparella

El Lleida fitxa Genís però vol fer fora Canario i Azparren

Guia a Guissona per apropar el català als romanesos

La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir ahir a la matinada l’home, de 32 anys i d’origen camerunès, per incomplir l’ordre d’allunyament. Lleida Pàgina 6

Comarques P. 7

El club anuncià ahir el fitxatge del lleidatà Genís Soldevila (Sporting Maonès) i, en canvi, Canario i Az-parren no cobren perquè la directiva vol que marxin. Esports Pàgina 9

Cau un grup de joves lladres de la NogueraVan incendiar, entre d’altres, una casa i una nau després de robar-hi per des-truir les proves.

La Generalitat demana “sentit comú” als pagesos d’Alcarràs

Ramon Farré recorda que la pre-venció dels delic-tes és una respon-sabilitat que recau en els Mossos.

robAToriS Comarques P. 7

Page 8: BonDia Lleida 20012012

ServeiS

d’interÈS2 divendres 20 de gener de 2012

TelèfonsMossos, Policia, G. Civil i BombersEmergències 112UrgènciesMossos 088Mossosd’Esquadra 973700050Urgències mèdiquesICS 973221516Hosp.ArnaudeVilanova 973248100HospitaldeSantaMaria 973727222UrgènciesTàrrega 973310852

farmàcies aVUIDe 9.00 a 22.00 h

freixinet PasseigdeRonda,70Garrós PratdelaRiba,53

De 22.00 a 00.00 hGarcía PiusXII,7Delmàs Av. Balàfia, 6

De 00.00 a 09.00 hGarcía PiusXII,7

farmàcies deMàDe 9.00 a 22.00 h

isanta AlcaldePorqueras,76Gené Av.Catalunya,26

De 22.00 a 00.00 hsimó PríncepdeViana,99mola Vallcalent,45

De 00.00 a 09.00 hsimó PríncepdeViana,99

farmàcies dIUMeNGeDe 9.00 a 22.00 h

seuma Mariola,39Baquero RiuEbre,10

De 22.00 a 00.00 hredondo Àger,23.LaBordetafreixinet PasseigdeRonda,70

De 00.00 a 09.00 hredondo Àger,23.LaBordeta

farmàcies dIllUNsDe 9.00 a 22.00 h

ign. de Villalonga AlcaldeCosta,37simó PríncepdeViana,99

De 22.00 a 00.00 hBaldomà AlcaldeRecasens,21fco. de Villalonga Boters,25

De 00.00 a 09.00 hBaldomà AlcaldeRecasens,21

al·lèrGies (Del 17-01 al 23-01)Parietària 0 =Gramínies 0 =olivera 0 =avellaner 1 =auró negundo - -freixe 1 amelcoratge 0 =om 0 =

Pi - -Plàtan - -Pollancre - -salze - -Vern 0 aXiprer 2 =alternaria 4 =cladosporium 3 =

niVell acTUal i risc D’al·lèrGianul 0Baix 1

mitjà 2alt 3

màxim 4

niVells De PreVisiÓen augment aestable =

en descens Dsituació excepcional ?

RESERVES: 977612836 / [email protected]

C/ de la font, 7Fontscaldes - VallsTARRAGONA

vine a gaudir de l’autèntica CALÇOTADA al Restaurant Masia Fontscaldes de Valls

Calçotades

CURSOS SUBVENCIONATS PER A TREBALLADORS/ES I AUTÒNOMS

ALINS CENTRE DE FORMACIÓAv. Madrid, 19 altell 1r

Tel. 973 27559225002, Lleida

www.alinscentre.com

EXCEL (30 H)Horari: Dilluns i dimecres

de 17.00 a 19.00 horesData inici: 1 de febrer de 2012

DISSENY GRÀFIC I TRACTAMENT IMATGES (60 H)

Horari: Dilluns i dimecres de 20.00 a 22.15 hores

Data inici: 16 de gener de 2012

Consorci per a la Formació Contínua de Catalunya

Vielha

Una altre cap de setmana per gaudir de la natura, amb el permís de la boiraPetitsmovimentsdepecesatmosfèriquesesdonaranlespropereshores.Handevenird’unabandapelPirineu,ambcelcobertavui i algun floc de neu a la Val d’Aran, i tambéenunaesbandidamésclaradelesboires. Aquesta tarda fins i tot veurem un peletelsolaLleidairodalies.Aixòfaràquefacimenysfredengeneral.Demàidiumengelaboiras’hitornaràaposar,ialarestadecontradeselsolseràtotal.

minvant

08.20h17.57h

dis

sab

te

diu

me

ng

e

www.bondia.cat [email protected]

0/7

Lleida

Balaguer

Les Borges Blanques

Tàrrega

Cervera

Mollerussa

noguera

segrià

pla d’urgell

segarra

garrigues

solsonès

alt urgell

cerdanya

pallars jussà

pallarssobirà

val d’aran

altaribagorça

Sort

Tremp

La Seu d’Urgell

Solsona

Gósol

urgell

berguedà

El Pont de Suert

-1/11

-2/8

Martinet-3/10

-1/9-2/9

-1/10

-2/10

-2/9

-2/9

eL teMPSA LLeidA

-1/10

0/9

-3/8

-3/11

Vielha

Page 9: BonDia Lleida 20012012

El 9,3% dels graduats mitjans i superiors de Formació Pro-fessional a les comarques de Lleida cerquen feina o estan a l’atur, una xifra molt inferior a la resta del col·lectiu de joves d’entre 16 i 24 anys, que repre-senta un 43,6%, segons dades de l’estudi Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2011 a Lleida i que es va presentar ahir a la seu de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida.

De l’estudi es desprèn que els titulats d’FP de Lleida que han trobat feina al cap de sis a nou mesos després d’haver acabat els estudis són el 33,5% (al conjunt de Catalunya aques-ta xifra és del 30%), un 41,3% continuen estudiant, un 15,7% compaginen feina i estudis, i un 9,3% estan buscant feina.

ajustar l’ofertaPel que fa als sectors amb

més demanda de mà d’obra en el futur, el director dels Serveis Territorials d’Ensenyament a Lleida, Miquel Àngel Cullerés, ha apuntat que seran les ener-gies renovables, la gestió ad-ministrativa en l’àmbit jurídic, la informàtica i la sanitat. Cu-llerés també va dir que l’estudi “permetrà ajustar l’oferta for-mativa a la demanda del teixit

empresarial del territori” i va afegir que “una major formació es correspon amb una ocupabi-litat i un sou més elevat”.

Al seu torn, el president de

la Cambra de Comerç, Joan Simó, va remarcar que “sempre hem defensat un bon sistema d’ensenyament de FP perquè ajuda a millorar la competitivi-

tat de les empreses”. Dels resultats de l’informe

també es conclou que, malgrat el context econòmic actual de crisi, els graduats en ensenya-

ments professionals continuen estables pel que fa a la inserció laboral i que tenen una taxa d’atur molt inferior a la mitjana catalana (18%).

avui 3divendres 20 de gener de 2012

Sols 1 de cada 10 graduats d’FP a Lleida està a l’aturUna xifra molt inferior al del col∙lectiu de joves d’entre 16 i 24 anys, amb un 43,6%, segons l’estudi d’Ensenyament i les Cambres de Comerç

radiografia de la situació laboral

foto d’arxiu de la fira de formació i treball (f&t) de la ciutat de lleida i que se celebra al febrer

albert guerrero

redacciólleida

els cicles amb més sortida del present i del futurEls estudis amb un 50% o més d’inserció laboral són, ara per ara, imatge personal, instal·lacions i manteniment, adminis-tració i gestió, transport i manteniment de vehicles o la modalitat de futbol i futbol sala.

Tot i això, segons els experts els cicle formatius amb més oferta laboral en el futur a mitjà i llarg termini seran les energi-es renovables, la gestió administrativa en l’àmbit jurídic, la informàtica o la sanitat.

vies de contacte Segons l’enquesta, les

principals vies que uti-litzen els graduats d’FP de Lleida per trobar feina són la xarxa de relacions personals (23%), l’envia-ment del currículum per iniciativa pròpia (22%), les pràctiques a les em-preses (16%), la respos-ta a les ofertes de feina (13%) i els centres esco-lars (12%).

el salari mitjà és d’entre 900 i 1.200 euros i en el 60% dels casos el contracte és temporalPel que fa als sous, se situen entre els 900 i els 1.200 euros entre el 43,2% dels gradu-ats mitjans, el 46,9% dels de grau superior i el 17,1% dels pertanyents als Programes

de Qualificació Professional Inicial. Els contractes tempo-rals són els més utilitzats per a treballadors que disposen d’estudis de Formació Pro-fessional (el 58,2%).

A l’estudi també es conclou que al conjunt de Catalunya s’han perdut en els dar-rers quatre anys un total de 100.000 llocs de treball de jo-ves de 20 a 24 anys.

Page 10: BonDia Lleida 20012012

FIRESXV Fira de l’Oli Verge Extra i 49 Fira de les Garrigues Recinte firal de les Borges Blanques.De 10.00 a 21.00 horesDurant tot el cap de setmana se celebra la XV Fira de l’Oli Verge Extra i 49 Fira de les Gar-rigues. A les 09.15, celebració de la jornada tècnica Els efectes que té el reg amb la qualitat de l’oli; a les 12.00, xerrada Inicia i RSE Con-sorci Garrigues a càrrec d’Ariadna Boixadera i Cristina Espona. Per la tarda, demostraci-ons de l’Escola d’Hostaleria de Lleida. A les 17.00, inauguració de la fira a càrrec de Josep Maria Pelegrí, conseller del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimenta-ció i Medi Natural de la Generalitat. Mitja hora més tard, maridatge entre els vins Cér-voles Celler i productes de la comarca. A les 18.00, celebració de la jornada Vols saber més coses sobre la llet de cabra? Seguidament, xer-rada Pla de gestió conjunt ADS les Garrigues, un referent exitós de cooperació entre ramaders, industrials i agricultors. A les 19, tast de vins i, a les 21.30, tast nit de les Garrigues i lliura-ment de premis

TEATREEl xarlatan Sala la Unió d’Alpicat.22.00 hores.Quim Masferrer representa El xarlatan, una autèntica sessió de risoteràpia a càrrec d’un dels components de Teatre de Guerrilla.

ACTES POPULARSFesta Major d’Hivern Alcarràs.Al Centre Cultural Municipal lo Casino, es-pectacle de titelles Els tres porquets, a càrrec d’El Forat del Niu. A les 12.00, missa i, en acabar, repartició de la coca beneïda de Sant Sebastià pels carrers de la vila. A les 16.00, projecció de la pel·lícula Río. A les 19.30 i 23.00 hores, sessió de ball amb Montse & Joe. A les 23.30, concert de Lax’n’Busto i Obrint Pas, al Pavelló Polivalent. A partir de les 02.30, sessió de discomòbil.

PROJECCIONSAmb veu pròpia CaixaForum de Lleida.19.30 hores.Amb veu pròpia acull la cinta Los pasos do-bles. Ficció inspirada en la biografia del pin-tor i escriptor francès, François Augiéras i el seu mite.

Disparando a perros Sala parroquial de Guissona.21.00 hores.Aquesta nit es projecta la cinta Disparando a perros, del director Michael Caton-Jones. Basada en l’obra de Richard Alwyn i David Belton, la pel·lícula està basada en fets reals protagonitzats pel pare Vjeko Curic, sacer-dot catòlic que va salvar la vida a un número indeterminat de tutsis de les matances dels hutus.

LLIBRESMemòria llibertària Ateneu Popular Garriguenc de les Borges Blanques.20.30 hores.El Centre d’Estudis les Garrigues i l’Ateneu Popular Garriguenc organitzen la presenta-ció del llibre Memòria llibertària. Cent anys de moviment llibertari a Ponent.

CONFERÈNCIESQuè hem de saber del càncer de mama? Local social dels Armats de Lleida. C/ Canonge Brugulat, 19 de Lleida.20.30 hores.Dins del cicle de conferències del 2012, aquesta tarda se celebrarà una conferència-col·loqui a càrrec del doctor Sergi Ganau, especialista en Radiodiagnòstic de la UDI-AT-CD Corporació Sanitària i Universitària Parc Taulí de Sabadell, sota el títol Què hem de saber del càncer de mama?

MÚSICAConcert d’homenatge a Miquel Soldevila Bar Kirikú de Tàrrega.22.30 hores.A càrrec d’un combo de jazz encapçalat pel contrabaixista Ignasi González, es retrà un sentit homenatge al músic targarí, promotor i difusor del jazz.

alternatives culturals

Dissabte

FIRESXV Fira de l’Oli Verge Extra i 49 Fira de les Garrigues Recinte firal de les Borges Blanques.De 10.00 a 21.00 horesAvui, a les 09.30, jornada tècnica Cata d’oli-va de taula i anàlisi de possibilitats de conreu a Lleida. A continuació, taller-xerrada Herbes remeieres en temps de crisis, amb tast d’infu-sions. Durant tot el dia, demostracions de l’Escola d’Hostaleria de Lleida. A les 11.15, conferència a càrrec d’Agustí Romero, engi-nyer agrònom, El gust i aroma dels olis d’oliva verges, seguida de la ponència El procés de fabricació dels olis d’oliva verges, a càrrec de Jordi Graells. A les 11.00, Coneix la comarca a través del Mirador de les Garrigues, i una hora més tard, taller de sabó artesà. A migdia, maridatge entre DOP Pera de Lleida i DOP les Garrigues, a més de tast d’olis i tast de vins. A les 14.00, festa gastronòmica amb preparació i degustació d’una cassola de tros. A les 16.00, demostració de talla d’es-cultura amb fusta d’oliver a càrrec de Josep Gasol. A les 17.00, presentació de l’empresa La Coma de Juneda, SL., jornada tècnica Per una PAC útil a la pagesia, alternatives de la Unió de Pagesos a la proposta de la Comissió Europea i tast d’oli. Una hora més tard, taller de massatges amb oli d’oliva i tast de vins. A les 20.00, lliurament de premis i, a les 21.30, Nit Gustum

TEATREAcaba’t la sopa! CaixaForum de Lleida.18.00 hores.Dins les activitats familiars d’hivern, els nens i nenes a partir de cinc anys poden participar a Acaba’t la sopa!, un muntatge musical on la Muriel, com a molts nens i nenes li costa acabar-se la sopa, tota sola i avorrida a la cuina.

ACTES POPULARSTres Tombs Solsona.19.00 hores.Concentració a l’avinguda del Pont i es-morzar amb coca i xocolata. A les 10.00, missa amb acompanyament musical del grup Akústix. En sortir, hi haurà pa bene-ït. A les 11.30, cercavila, benedicció i Tres Tombs amb el grup de batucada BatoKatú d’Oliana. Durant la cercavila, exhibició de doma vaquera. A les 13.00, curses de cava-lleries i exhibició de la unitat canina dels

Mossos d’Esquadra i gimcana. A les 21.00, sopar i ball amenitzat per Stresband i con-cert de Dept, a la sala polivalent.

Festa de Sant Sebastià Vilosell.12.00 hores.Celebració de la tradicional missa per Sant Sebastià. A continuació, concert d’un grup de l’Orfeó Català i processó fins a l’ermita de Sant Sebastià. Al migdia, dinar popular.

Festa de Sant Sebastià Guimerà.12.30 hores.Festa major en honor al patró amb processó i missa solemne. A les 19.00, ball al Casal i, a les 00.30, revetlla.

Mercat de les Antiguitats i les Arts Carrer del Carme de Tàrrega.El Centre Cultural de Tàrrega organitza el tradicional Mercat de les Antiguitats i les Arts amb parades amb tota mena d’articles relacionats amb el col·leccionisme antic, du-rant tota la tarda.

Diumenge

ESPORTSII Gala de patinatge Poliesportiu Municipal de Juneda.20.00 hores.El Grup Show C.H. Juneda organitza la segona gala de patinatge. L’acte inclou les exhibicions de patinatge artístic individual, en parella i en grup, patinatge in-line, balls de saló a càrrec de l’escola Dancescape i l’exhibició dels mundialistes Carles Gasset i Isabel Repullo.

FIRESXV Fira de l’Oli Verge Extra i 49 Fira de les Garrigues Recinte firal de les Borges Blanques.De 10.00 a 21.00 horesA les 09.00, esmorzar popular i, a les 10.00, benedicció dels animals en motiu de la Festa de Sant Antoni. A la mateixa hora, cursa de l’oli. Una hora més tard, tast guiada de pa de ronyó i pans selectes amb maridatge amb els olis guanyadors de la Fira. A la mateixa hora, dia de la comarca i demostració de l’Escola d’Hostaleria. A les 11.30, tast de fins i, a les 12, desfilada de carrosses dels Tres Tombs. A les 12.00, tast d’oli i, a les 13.00, tast de vinagres. Per la tarda, a les 17.00, de-

mostració de l’Escola d’Hostaleria, festival infantil, lliurament de premis del concurs de dibuix i tast d’oli. A les 17.30, maridat-ge de vi. A les 19, taller d’automaquillatge i visualització de diferents tractaments corporals. A les 20, acte de cloenda a càrrec de Joan Reñé, president de la Diputació de Lleida i aperitiu i comiat als expositors.

MÚSICATemporada OJC Sala 1 de l’Auditori Enric Granados de Lleida.19.00 hores.L’Orquestra Simfònica Julià Carbonell de les Terres de Lleida (OJC), promoguda per la Fundació Julià Carbonell i amb l’impuls de la Diputació de Lleida, enceta una nova temporada a l’Auditori amb el concert Con-tes mil i una nits.

ACTES POPULARSFesta Major d’Hivern Alcarràs.Recorregut de caça al Camp de Tir de les Coves. A les 12.00, pedalada pel terme amb sortida i arribada al Parc de la Via (hi haurà xocolata desfeta i fruita per a tots els par-ticipants). A les 17.00, al Pavelló Polivalent, cafè concert amb l’orquestra La Dama. A les 18.30, exhibició de balls a càrrec del Club Ares d’Alcarràs i, a les 19.30, sessió llarga de ball amb la mateixa orquestra.

Demostració canina Plaça Manuel Bertrand de Mollerussa.12.00 hores.El Club Hípic Mollerussa organitza la de-mostració canina i la tradicional benedicció d’animals.

Festa de Sant Sebastià Guimerà.12.00 hores.Festa major en honor al patró amb missa seguida d’animació infantil a partir de les 13.30 A les 19.00, ball al Casal.

TEATRE16è Cicle de Titelles Joc al Ninot CaixaForum de Lleida.11.00 i 12.30 hores.La companyia Sebastià Vergés, guanyadora del premi Ara Titelles atorgat a la 22a Fira de Teatre de Titelles de Lleida representa Pinotxo, el nen de fusta, un clàssic de la litera-tura dirigit a tota la família i narrada de for-ma senzilla, universal i amb un gran sentit de l’humor que captiva petits i grans.

Entra a si vols informar-te de més actes culturals, www.bondia.catBONBONDIA cat

propostes4 divendres 20 de gener de 2012

cinema. programació i horaris Cinema LAUREN C/ Pere Cabrera, 6-8 - Tel.: 973 20 54 48 - www.laurenfilm.es

atraco por duplicado SALA 1 De dv a dj: 18.45, 20.45, 22.30; golfa dv ds: 00.30 un lugar para soñar SALA 1 De div a dij: 16.15la chispa de la vida SALA 2 De div a dij: 16.20, 18.20la hora más oscura SALA 2 De div a dij: 20.20, 22.20; golfa div. diss: 00.20alvin y las ardillas 3 SALA 3 Diss. i diu: 16.40, 18.30una boda de muerte SALA 3 Div. i de dill a dij: 16.30, 18.30, 20.30, 22.20;

diss. i diu: 20.30, 22.20; golfa div. diss: 00.15sherlock holmes SALA 4 De dv a dj: 16.30, 19.15, 22.00; golfa dv ds: 00.20 oro negro SALA 5 De dv a dj: 16.30, 19.00, 22.00; golfa dv ds: 00.20jack y su gemela SALA 6 De div a dij: 16.20, 18.20, 20.30, 22.30; golfa

div. diss: 00.30the collector SALA 7 De div a dij: 16.45, 18.45, 20.45, 22.30; golfa

div. diss: 00.30los hombres que no amaban... SALA 8 De div a dij: 16.10, 19.05, 22.00silencio en la nieve SALA 9 De dv a dj: 16.45, 19.15, 22.15; golfa dv ds: 00.30bunraku SALA 10 De div a dij: 16.10, 18.15, 20.20, 22.25; golfa

div. diss: 00.30 Cinema RAMBLA C/ Anselm Clavé, 11 - Tel.: 973 23 27 26

misión imposible 4 SALA 2 De div. a dij: 16.20, 18.50eva SALA 2 De div. a dij: 21.20saga crepúsculo. parte 1 SALA 3 De div. a dij: 16.15, 18.20el cambiazo SALA 3 De div. a dij: 20.25, 22.25un lugar para soñar SALA 3 De div. a dij: 18.50criadas y señoras SALA 4 De div. a dij: 16.20, 21.10

Cinema PRINCIPAL Pl/ Paeria, 8 - Tel.: 902 17 09 38el talp De div. a dij.: 16.35, 19.00, 21.25

Cinema JCA ALPICAT C/ K. Pla parcial 2 del Pla de Montsó. Alpicat - Tel.: 973 70 63 50sherlock holmes 2: juego de sombras De div. a dij: 15.45, 16.30, 17.05, 18.05, 18.50,

19.25, 20.25, 21.10, 21.45; sessió especial diu: 11.35, 12.00; golfa div i diss: 23.00, 00.05

los descendientes De div. a dij: 15.50, 17.50, 19.55, 22.00; sessió especial diu: 11.50; golfa div i diss: 00.00

atraco por duplicado Golfa div i diss: 23.35la dama de hierro De div. a dij: 16.30, 18.25, 20.20, 22.15; sessió

esp. diu: 11.50, 14.20; golfa div. diss: 00.10millenium: los hombres que no amaban a las mujeres

De div. a dij: 15.40, 18.30, 22.35; sessió especial diu: 11.30

els homes que no estimaven les dones De div. a dij: 21.20; golfa div. diss: 00.10bunraku De div. a dij: 16.15, 18.35, 20.50; sessió esp. diu:

11.40; golfa div. diss: 23.05el gato con botas De div. a dij: 16.05, 17.45; sessió esp. diu: 12.00el gato con botas (3d) De div. a dij: 16.45; sessió esp. diu: 11.35, 15.05drive De div. a dij: 19.25, 21.25; golfa div. diss: 23.20alvin y las ardillas 3 De div. a dij: 16.20, 18.00; sessió esp. diu: 12.00una boda de muerte Div. i de dill. a dij: 16.10, 18.00, 19.45, 21.35;

diss i diu: 19.45, 21.35; golfa div. diss: 23.25fucsia. la pequeña bruja De div. a dij: 15.45, 18.15; sessió esp. diu: 11.40misión imposible 4 De div. a dij: 20.00, 22.25el rey león (3d) De div. a dij: 18.20, 20.30immortals (3d) De div. a dij: 18.20, 20.30floquet de neu De div. a dij: 16.50, 18.30; sessió especial diu:

11.35, 15.10la chispa de la vida De dv a dj: 20.15, 22.00; esp diu: 23.45jack y su gemela De dv a dj: 16.10, 17.10, 18.10, 19.10, 20.10,

21.10, 22.10; esp diu: 12.10, 13.10; golfa div, diss: 23.10, 00.10

acero puro De div. a dij: 17.15; sessió esp. diu: 11.35la hora más oscura De div. a dij: 19.40, 21.10; golfa div. diss: 23.10enredados para siempre De dv a dj: 16.25; sessió esp diu: 11.40silencio en la nieve De div. a dij: 18.25, 20.25, 22.25; golfa div i

diss: 00.25 Cinema FUNATIC C/ Pi i Margall, 26 - Tel.: 902 12 59 02. - www.funatic.es

tímidos anónimos SALA 1 De div. a dij: 16.00el havre SALA 1 De div. a dij: 17.30, 19.15, 22.30el niño de la bicicleta SALA 1 De div. a dij: 20.50la dama de hierro SALA 2 De div. a dij: 16.45, 18.40, 20.35, 22.30catalunya über alles! SALA 3 De div. a dij: 16.00jane eyre SALA 3 De div. a dij: 18.00the yellow sea SALA 3 De div. a dij: 20.00la dama de hierro (vos) SALA 3 De div. a dij: 22.30

Cinemes URGELL C/ Navarra, 7. Mollerussa - Tel.: 973 60 03 13. www.circusa.comels homes que no estimaven les... SALA 1 Dv: 22.30; ds: 19.45, 22.45; diu: 17.15, 20.15; dl: 22.15un gat a parís SALA 1 Diss: 18.30, diu: 16.00la dama de hierro SALA 2 Dv: 22.30; ds: 18.20, 20.20, 22.45, diu: 16.20,

18.20, 20.20; dl: 22.15la hora más oscura SALA 3 Div: 22.30; diss: 18.15, 20.15, 22.45; diu: 16.15,

18.15, 20.15; dill: 22.15 Cinemes MAJÈSTIC Av. Catalunya, 54. Tàrrega - Tel.: 973 31 07 30. www.circusa.com

el talp SALA 1 Div: 22.30; diss: 18.00, 20.20, 22.40; diu: 16.00, 18.20, 20.40; dill: 22.15

el niño de la bicicleta SALA 2 Div: 22.30; diss: 20.45; diu: 16.00els homes que no estimaven... SALA 2 Diss: 18.00, 22.30; diu: 17.35, 20.20, dill: 22.15

Cinema CASAL C/ Hospital, s/n. Cervera - Tel.: 973 53 22 64. www.circusa.comatarco por duplicado Div; diss: 22.15; diu: 19.30happy feet 2 Diss: 19.15; diu: 17.30

Cinema PLANELL C/ Lleida, 2. Linyola - Tel.: 973 57 51 88. www.circusa.commisión imposible 4 Diss: 22.00; diu: 18.30floquet de neu Diu: 17.00

Cinema PARÍS C/ Ctra. de Torà, 28. Solsona - Tel.: 973 48 02 77. www.circusa.comla conspiració Div, diss i dill: 22.15; diu: 19.30el rey león Diss: 18.15; diu: 17.15

Cinema EL CASAL C/Major, 36. Almacelles - Tel.: 973 74 23 45. www.circusa.commisión imposible 4 Diss: 22.00; diu: 20.00el gat amb botes Diu: 17.00

Cinema ARMENGOL Plaça Ramon Folch, 17. Bellpuig. www.circusa.comfloquet de neu Diss: 18.15; diu: 17.00un déu salvatge Diss: 22.30; diu: 19.30; dill: 22.15

Cinema CASAL C/Baixada Mercadal, 9. Agramunt - Tel.: 973 39 00 64. www.circusa.comsegundo de chaumon Div: 22.00arthur christmas Diss: 18.15; diu: 17.00un método peligroso Diss: 22.30; diu: 19.30; dill: 22.15

CAP DE SETMANA

Page 11: BonDia Lleida 20012012

opinió 5divendres 20 de gener de 2012

En un escenari laboral com l’actual, on la destrucció de llocs de treball supera la de creació d’ocupació, encara hi ha professions que són una garantia per trobar feina. Aquest és el cas de la Formació Professionals, ja que se-gons un estudi elaborat per Ensenyament i les Cambres de Comerç, en el cas de les comarques de Lleida només un de cada 10 dels que finalitzen els estudis i es graduen, es troba actualment sense una ocupació, Parlem, doncs, d’un èxit del 90%, un percentatge que difícilment podrem

trobar en altres sectors, a menys que es tractin de llocs de tre-ball molt específics i que requereixen una preparació superior. La dada també és especialment positiva perquè redunda en un nivell de la població jove que és la que històricament li costa més trobar feina, sobretot quan es parla del seu primer treball. Aquelles èpoques en què els pares volien que els seus fills fossin universitaris per gaudir d’un nivell de vida superior ja han passa a la història. Ara, l’important no és tenir més o menys estudis, sinó tenir un lloc de treball.

professions sense atur

editorial

eL diari no es responsabilitza de les opinions expressades pels col.laboradors de la nostra secció de tribuna. L´opinió del Bondia es reflecteix a través de la seva editorial.

EDITA Bondia Lleida S.L. PRESIDENT Jaume Ramon i Solé, DIRECTOR Josep Ramon Ribé, CAP DE REDACCIÓ Albert Guerrero, REDACCIÓ Marian Ollé, DISSENY I MAQUETACIÓ Xavi Pijuan, Lupe Ribot, DIRECTOR COMERCIAL Carles Jiménez, ADMINISTRACIÓ Arancha Pajuelo. COORDINADORA BONDIA.CAT Lourdes Cardona.

Carrer Vila Antònia, 6, 25007. Lleida. Telèfon: 973 260 065. Fax: 973 261 067. Correu electrònic: [email protected] Web: http://www.bondia.cat/dir

ec

tor

i

dip

òsi

t Le

gal

L-6

1-20

06C

On

Tr

OL d

e P

gd

iss

n 1

88

6 -

68

83

el grup Bondia es reserva el dret de publicar els articles a l’edició del diari digital Bondia (www.bondia.cat).

He viscut gairebé 40 anys al barri Universitat i en fa més de 17 que hi treballo. Hi viu part de la meua família, coneguts de tota la vida, amics dels d’aquí i tam-bé dels d’allà. Lamento moltíssim que un barri que du precisament el

nom d’Universitat, hagi optat per la intolerància i la manifesti set-manalment, enardit per certa po-lítica també intolerant i oportunis-ta. Com deia el periodista David Marín fa pocs dies a Presència, els manifestants afirmen que no són

racistes, per tant, la degradació que suposadament provocarà l’obertu-ra del centre de culte no deu tenir res a veure amb el país d’origen dels seus fidels -el Senegal-, sinó tal vegada amb el fet que sigui una església, o potser perquè és evan-

gelista?. Em pregunto que tenen a dir aquests veïns quan el màxim representant a Lleida de, suposo, la seua d’església, el bisbe Piris, alertava contra aquest tipus d’ac-tituds el passat diumenge. Doncs això, llàstima de barri!.

llàstima de barriLEO BADIA / LLeida

opinió

El Govern de la Generalitat va presentar els Pressupostos per al 2012 a finals del passat mes de de-sembre. D’entrada, els diputats i diputades socialistes volem fer una primera consideració sobre els ter-minis en que el Govern ha presentat els comptes, doncs han arribat tard i sense cap justificació per aquest re-tard, provocant una situació sorpre-nent: estrenar l’exercici pressuposta-ri sense tenir els pressupostos.

Uns comptes, a més, envoltats de dramatisme per part del Govern, i inclús d’una frivolitat perjudicial per a la reactivació econòmica del país. Com podria un inversor estranger voler venir a Catalunya quan veu que el seu govern no pot pagar als seus empleats? Tot plegat, un espec-tacle esperpèntic de cara a l’exterior, i en uns moments en el que cal gene-rar confiança i no dubtes i temors.

Aquests pressupostos, a més, no donen resposta a les necessitats del país ni inclouen propostes que afa-voreixin les pimes, la innovació, la creació d’ocupació i el suport a les

persones en situació difícil. De fet, el Departament d’Empresa i Ocupació té una reducció del 28,7%, junt amb Agricultura, Ramaderia, Pesca, Ali-mentació i Medi Natural amb una retallada del 28,9% en els darrers dos anys.

Les retallades s’han multiplicat en el transport públic, l’habitatge, la cultura, els serveis penitenciaris, l’atenció als joves... Hem passat un any i el Govern no ha teixit aliances de fons amb els agents econòmics i socials, els partits polítics i amb el conjunt de la societat.

Ha estat un any perdut per com-batre la crisi. Un any allunyat dels ajuntaments, s’ha reduït el suport al món local, s’han retallat parti-des dedicades a les escoles bressol o al transport escolar. Com pretén, doncs, aquest Govern reactivar la nostra economia i generar ocupa-ció? Ja sabem que no hi ha solucions màgiques però només amb retalla-des no es genera activitat econòmica ni ocupació, tot el contrari.

Centrant-nos en l’afectació a les

Comarques de Lleida, l’Alt Pirineu i l’Aran, s’evidencia, com ja havia fet CiU en altres legislatures, el retorn a una Catalunya centralitzada. El des-cens de les inversions en els darrers dos anys al nostre territori és de gai-rebé el 40%. I mentre les inversions cauen al nostre territori, augmenten a l’àrea metropolitana, a on suposen més del 64% del total del pressu-post.

La conclusió, doncs, és més que evident: Els Pressupostos de la Ge-neralitat per al 2012 són un menys-preu per a les nostres comarques. El desequilibri territorial s’accentua in-clús dins de la mateixa província.

Perquè aquests comptes són sec-taris i no donen resposta a les prio-ritats econòmiques i socials del país, el Grup Parlamentari Socialista ha presentat una esmena a la totalitat a la Llei dels Pressupostos i a la Llei de mesures fiscals, financeres i de creació de l’impost sobre les estades en establiments turístics. CiU i PP han evidenciat l’existència d’un pac-te que posa de manifest que com-

parteixen un mateix model de soci-etat, que es fonamenta amb menys sector públic i més privat. Fan pagar més per rebre menys. No apliquen la progressivitat en els impostos i les grans fortunes continuen essent les més afavorides.

Els diputats del PSC per Lleida al Parlament hem presentat un seguit d’esmenes adreçades a la reactivació econòmica i el manteniment de la quantitat i la qualitat dels serveis als ciutadans de les nostres terres.

El PSC es manté ferm en la seva aposta per noves fiscalitats (fisca-litat verda), pel manteniment de la cohesió social i territorial i la creació d’ocupació. No volem capitalitzar el descontent, volem ajudar al país a sortir d’aquesta crisi, per això li oferim la mà estesa al Govern, no per adherir-nos incondicionalment a les mesures proposades sinó per afrontar una sortida consensuada i generar confiança davant la situació actual. CiU però prefereix continuar de la mà del PPC.

els pressupostos 2012: es pagarà més i es farà menysjOAQUIM LLENA, AgNèS PARDELL I MòNICA LAfUENTE / diPuTaTs deL PsC Per LLeida aL ParLamenT de CaTaLunya

Page 12: BonDia Lleida 20012012

L’any 2011 es va tancar amb un total de 764.406 viatgers en els trens AVE transversals que enllacen Catalunya amb An·dalusia. Així, a Lleida la ciu·tat de Sevilla continua sent la que registra més clients amb un total de 19.741, i un crei·xement del 13,5%. Còrdova i

Màlaga, amb 15.524 i 10.627 clients, respectivament són les altres destinacions amb més viatgers.

El trens AVE que uneixen Catalunya amb Andalusia ce·lebraven ahir el seus tres anys en funcionament amb prop de dos milions de viatgers. El 73% dels usuaris l’utilitzen per motius familiars i d’oci.

duran l’any 2011

20.000 viatgers de l’aVE entre lleida i Sevilla

redacciólleida

Violència domèStica

La Guàrdia Urbana de Lleida va detenir ahir a la matinada un veí de la capital del Segrià de 32 anys i originari del Ca·merun per incomplir una ordre d’allunyament fixada pel Jutjat de violència sobre la dona de Lleida. Pocs minuts abans de

la una de la matinada, l’home s’havia enfilat per la façana de l’edifici fins al balcó de la seva exparella per accedir a l’immo·ble on aquesta resideix, situat al carrer Maranyosa, al Centre Històric.

havia intentat entrarPrèviament, però, la dona

havia avisat la policia local després que el seu exmarit es presentés al domicili i comen·cés a donar cops a la porta de l’habitatge.

Davant d’aquests fets delic·tes, els agents de la Urbana van detenir l’home, per incomplir l’ordre judicial i el van traslla·dar a Comissaria.

S’enfila al balcó del pis de la seva exparellaLa Guàrdia Urbana deté un veí de la ciutat, de 32 anys i originari del Camerun, per incomplir una ordre d’allunyament

redacciólleida

El grup municipal de CiU va denunciar ahir que la Paeria “ha fet efectiu el pagament dels microcrèdits a 9 de les 14 dones emprenedores benefi·ciàries, un mes després de la signatura del conveni i des·

prés de les queixes de les re·ceptores i la pregunta de CiU en les Comissions de Serveis Personals i de Promoció Eco·nòmica”. CiU reclamen que la mancança compti des de la data de pagament efectiu ja que, si no, les beneficiàries perden un mes.

microcrèditS a lES EmprEnEdorES

ciu, descontent amb rosredacciólleida

pEr EVitar actES incíVicS

El regidor del PP, Joan Vilella, demanarà en la propera Comis·sió de Seguretat de la Paeria incrementar la vigilància al barri de Ciutat Jardí per evitar els constants actes incívics que es produeixen a la zona, principalment el cap de setmana.

pp

el pp demana incrementar la vigilància a ciutat Jardí

actiVitat

45 alumnes de 1r i 2n del Col·legi Balàfia van visitar aquesta setmana el Mercat Municipal de Balàfia. Aquesta activitat educativa s’emmarca en el pro·grama de visites guiades als mercats municipals de Ronda Fleming i Balàfia promogudes Educació i la Paeria.

Els nens de Balàfia visiten el mercat del barri

redacciólleida

El diputat del PP per Lleida al Congrés, Josep Ignasi Llorens,

va afirmar ahir que el Govern central no té intenció de pu·jar l’IVA. Llorens va afegir el dèficit del 8% que s’ha trobat

Rajoy “ha obligat a l’actual Go·vern del PP a dur a terme una dolorosa pujada temporal del IRPF”.

diputat popular pEr llEida al congréS

llorens defensa els ajustosredacciólleida

llEida6 divendres 20 de gener de 2012

els mossos donen sang. Agents dels Mossos d’esquadra van donar sang ahir a l’hospital Arnau de vilanova en un acte de protesta contra les retallades.

turisme. Lleida va establir ahir noves aliances per desenvolupar el sector turístic. Fèlix Larrosa es va reunir ahir a Fitur amb el Cònsol menor d’Andorra La vella i amb l’Ajuntament de saragossa.

àvies centenàries. L’alcalde de Lleida, Àngel ros, van visitar ahir a la tarda dues àvies centenàri-es: ramona Capell Caelles i Carme vilà Torres i que són residents a la residència Myces de Balàfia.

rEforma intEgral

àngel ros va visitar ahir l’estat de les obres

paeria

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, va visitar ahir les obres de re·forma de la Baixada de la Tri·nitat, que es preveuen que es·tiguin acabades durant el mes de febrer i que inclouen, entre

d’altres, la reurbanització de tot el carrer i la restauració de la font del Governador, que data del segle XVIII. Aquesta actuació s’emmarca dins del marc del Pla de Barris Portal de la Magdalena·Noguerola i té un cost de 207.000 euros.

la ‘nova’ Baixada de la trinitat, al febrer

redacciólleida

Page 13: BonDia Lleida 20012012

comarques 7divendres 20 de gener de 2012

de camarasa i os de balaguer

Els Mossos d’Esquadra han de-tingut tres joves de la Noguera, Joan A.E., de 29 anys i Jeudiel P.P., de 21 anys, tots dos veïns de Camarasa, i Albert N.D., de 20 anys i veí d’Os de Balaguer, com a presumptes autors de nombrosos delictes contra el

patrimoni. Les detencions són el resul-

tat d’una investigació iniciada a principis de desembre, quan es va tenir coneixement que uns desconeguts, després de robar en una segona residència i en un magatzem de la Nogue-ra, havien incendiat les propie-tats. Ho feien per tal de destru-

ir les proves o per fer creure als investigadors que es tractava d’incendis fortuïts. Es calcula que els danys produïts en un dels casos podrien ascendir a uns 120.000 euros.

Haurien comès, almenys, tres robatoris. Ja han passat a disposició judicial i han quedat en llibertat amb càrrecs.

Cau un grup de joves lladres de la NogueraHan robat en magatzems i cases i, a més, incendiaven les propietats que assaltaven per tal de destruir-ne les proves

redaccióbalaguer

El director general de Joven-tut de la Generalitat, Toni Reig, va visitar ahir les obres del futur casal de joventut de Tàrrega, equipament que el consistori està habilitant a l’antic escorxador. Reig va lamentar que la darrera sub-venció per ajudar a finançar

l’adequació de l’edifici hau-rà d’esperar. Malgrat això, i davant el fet que les obres es troben ja a les acaballes, l’al-caldessa Rosa Maria Perelló i el regidor de Joventut, Isaac Gonzàlez, mantenen el ca-lendari d’obertura del casal per aquest estiu. La fase final de rehabilitació té un cost de 80.000 euros.

l’espai Jove de Tàrrega, llest abans de l’estiu

redacciótàrrega

a la duana

La Guàrdia Civil va inter-ceptar dimecres a la duana de la Farga de Moles 580 pa-quets de tabac de contraban, valorats en més de 2.000 eu-ros, en dues actuacions du-tes a terme. El tabac estava ocult entre la tapisseria i la carrosseria dels vehicles.

decomissen tabac de contraban

redaccióla farga de moles

s’ha habiliTaT a l’anTic escorxador

el director de Joventut, en el moment de la visita

aJuntament de tàrrega

El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, va de-manar “sentit comú” als veïns d’Alcarràs (Segrià) que dime-cres a la matinada van iniciar patrulles amb l’objectiu d’evi-tar robatoris al camp i els va recordar que la prevenció dels delictes és una responsabilitat

que recau en els Mossos d’Es-quadra.

Així, Farré els hi demana que deixin actuar la policia catalana “explicant-los els fets que succeeixen, denunci-ant-los i la policia farà la fei-na que ha de fer amb eficàcia i seguretat de tothom, també dels pagesos ramaders i de tots els ciutadana”.

el delegaT de govern

demanen “sentit comú” als pagesos d’alcarràs

El Consell de la Gent Gran de Solsona, òrgan consultiu i par-ticipatiu impulsat per l’Ajunta-

ment per proposar actuacions que afecten la població de la tercera edat, renovarà pròxi-mament els seus membres. Per això, a banda dels represen-

tants d’entitats i els grups mu-nicipals, busca incorporar-hi una dotzena de persones que estiguin interessades a partici-par-hi a títol particular.

busca, a TíTol parTicular, una doTzena de persones

solsona refà el consell de la gent gran

L’Ajuntament de Guissona va acollir ahir la presentació de la publicació Bunä al català (Ben-vingut al català), un llibret que té l’objectiu de mostrar els vin-cles que històricament hi ha ha-gut entre la cultura catalana i la romanesa. L’acte ha estat pro-mogut per la Plataforma per la

Llengua, la Parròquia Ortodoxa Romanesa Sant Jordi i l’Associ-ació Romanesa de Catalunya. S’ha fet a Guissona donat l’alt índex de població immigrada d’origen romanès que hi viu però la voluntat és estendre la guia entre tota la comunitat del país. La Plataforma ja havia editat una guia adreçada a la comunitat islàmica.

guissona vol apropar el català als romanesos

oriol bosch (acn)guissona

presenTen aquesTa guia a la segarra

la noguera a fitur. el Consell Comarcal de la noguera participa a Fitur presentant a Madrid les novetats en l’oferta turística de la comarca com la iii Mostra gastronòmica ‘Cuina de la Tòfona’.

pisos socials a balaguer. L’Agència de l’Ha-bitatge de Catalunya ha organitzat per demà una jornada de portes obertes per visitar 37 pisos amb protecció oficial a Balaguer de la població.

trobada de Joves a la seu. Uns 25 joves urge-llencs procedents de diverses entitats s’han reunit recentment per prendre part del grup de discussió organitzat per l’Oficina Jove de l’Alt Urgell.

acnalcarràs

redaccióbalaguer

Ferrocarrils de la Generalitat presentarà avui a Lleida la

reorganització del servei pre-vista a la línia Lleida-La Pobla de Segur, que preveu reduir els combois diaris de 3 a 1.

ferrocarrils explicarà avui els canvis

canvis al tren de la poblaredacciólleida

973 710 385 - [email protected]

gratuïtsamblaformacióBonificada

Curssubvencionatd’AtencióSociosanitàriade600hores

INICIIMMEDIAT

CERTIFICATDECAPACITACIÓALTRANSPORT

SomelprimercentredeLleidaenAprovats.IniciemnouscursosaMollerussaiMonzón

PròximinicidecursosCAP

VolsaconseguirelcarnetdeCarretoners?

Iniciemcursospròximament

CursdeFormacióContinua35horessenseexamen

(CentrehomologatpelDepartamentdeTerritoriiSostenibilitat)

TargetaProfessionaldelaConstrucció(TPC)

Dirigitapersonesquetreballinenelsectordelaconstrucció

oelMetall

Page 14: BonDia Lleida 20012012

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, va xifrar ahir el deute de la Generalitat amb els ajuntaments en 753 milions d’euros, una quantitat similar als 759 milions que l’Estat deu a Catalunya per la disposició addicional tercera de l’Estatut.Ortega va evitar establir un calendari de pagament, però va dir que espera que part dels recursos que arribin de la nova línia de l’ICO puguin ser per pagar els ajuntaments. El president de la Federació de Municipis, Manuel Bustos, as-segura no obstant que aquest deute “pot estar entorn dels 900 o 1.000 milions d’euros”.

Per un altre costat, el con-seller d’Economia i Coneixe-ment, Andreu Mas-Colell, va agraïr ahir a la presidenta del PPC, Alícia Sánchez-Camacho

la seva mediació amb el govern de Rajoy. “Està contribuint a la possibilitat de tenir unes rela-cions fluïdes amb el Govern es-panyol i això esta molt bé”.

La Generalitat deu 753 milions a ajuntamentsLa vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, diu que es podrà pagar amb part dels diners que arribin pels crèdits de l’ICO

agènciesbarcelona

escanyament financer de les administracions

El Fons Monetari Internacional (FMI) calcula que l’economia espanyola estarà en recessió aquest any i seguirà en nega-tiu el 2013, segons ha avançat l’agència italiana Ansa.Les previsions apunten que el 2012 el PIB retrocedirà un 1,7%

i seguirà caient un 0,3% l’any vinent pels efectes de la intensa crisi. Les dades completes de l’informe de l’organisme que presideix Christine Lagarde es coneixeran la setmana que ve.En canvi, el Tresor Públic va adjudicar ahir 6.609 milions d’euros en bons a cinc anys i obligacions a deu anys, acon-

seguint rebaixar notablement el sobrecost en l’endeutament a llarg termini. A les dues emis-sions d’obligacions amb venci-ments el 2019 i el 2022 per un import de 5.309 milions, els in-teressos s’han relaxat fins a un 4,643% i un 5,466%, molt per sota del 5,147% i del 7,088% de les emissions precedents.

previsions del fons monetari internacional

l’economia espanyola estarà enfonsada almenys fins el 2014

agènciesroma

Activistes de l’organització animalista Igualdad Animal es van manifestar ahir al migdia mig despullats i engabiats davant el Palau de la Generalitat, a la plaça Sant Jaume de Barcelona, per protestar contra l’ús de pells animals com a vestimenta.

igualdad animal

despullats i engabiats a Bcn contra l’ús de pells animals

protesta davant la generalitat

El jutge Garzón va ratificar ahir que assumeix la decisió d’or-denar les escoltes del cas Gürtel i que la va prendre “en compli-ment de la llei i per evitar la comissió d’un delicte”. Amb el seu torn d’última paraula es va acabar el judici al Suprem.

efe

el jutge garzón reitera que les escoltes van ser legals

judici vist per sentència

Un tren de Rodalies va envestir un Talgo ahir a la tarda prop de l’estació del Clot de Barcelona causant 25 ferits, en principi lleus, i obligant a tallar la línia R-1. El Rodalies anava direcció l’Hospitalet amb 150 viatgers. El Talgo circulava buit.

acn

un xoc entre dos trens a Barcelona causa 25 ferits

un rodalies envesteix un talgo

sánchez camacho i mas colell, ahir al bar del Parlament

efe

una Pensió de 56 milions. Francisco Luzón, director general del Santander per a Iberoamèrica es retira enguany amb una pensió de 56 milions d’euros i un complement anual de 2,8 milions més.

‘voyeurs’ a un hotel de roses. Tres turistes madrilenys que l’estiu del 2010 estaven allotjats en un hotel de la platja de Santa Margarita de Roses van trobar una webcam oculta a la seva dutxa.

KodaK susPèn Pagaments. El gegant de la in-dústria fotogràfica fa mesos que arrossega dificul-tats i en el darrer any la companyia s’ha depreciat a la borsa un 91%. Ara vol reorganitzar el negoci.

actualitat8 dIvEndRES 20 dE gEnER dE 2012

Ajuntament de les Borges Blanques

ACTES

HORARI BIBLIOTECA: Dilluns, de 16 a 20,30 h, Dimarts, dijous i divendres, de 10 a 14 h i de 16 a 20,30 h. Dimecres i dissabtes de 10 a 14 h.

FIRA DE L’OLI

Dies 20, 21 i 22 de gener de 2012 Celebració de la XV Fira de l’Oli Verge Extra i 49 Fira de les Garrigues.

Page 15: BonDia Lleida 20012012

Unanimitat absoluta en els dia-ris de tot el món: mentre s’esgo-ten els elogis pel FC Barcelona, per la seva exhibició de dime-cres al Bernabéu, al Madrid li cauen crítiques de tota mena pel seu joc covard, especulatiu i groller que el va portar, altre cop, a la derrota en l’anada dels quarts de final de la Copa del Rei. Mentre als de Guardiola se’ls aplaudeix el seu futbol ofensiu i ambiciós i volent tenir sempre la pilota, a Mourinho se li critica el seu conservaduris-me, que es va fer palès tirant-se enrera i deixant el mig del camp al seu rival (una decisió suïcida) a partir de l’1-0 marcat per Cristiano Ronaldo.

Amb tot, qui s’emporta totes les critiques, companys inclo-

sos, ha estat Pepe, que va fer gala, un cop més, de la seva vi-olència sobre el terreny de joc, xafant una mà a Messi, quan

aquest era a terra, fent entrades duríssimes als contraris i simu-lant un cop que no va existir en la disputa d’una pilota amb

Cesc Fàbregas. El cas es que el Madrid no va saber pair que en els darrers set enfrontaments amb el Barça al Bernabéu, els blaugrana hagin guanyat cinc vegades i hagin empatat les al-tres dues.

guardiola, més a prop de renovar

Mentre a Madrid tot eren re-trets i lamentacions, a Can Bar-ça estaven de festa. Guardiola va convidar al menjador de la nova Masia a un dinar, pastís i veles incloses, a la vintena dels seus col·laboradors ha-bituals per celebrar el seu 41 aniversari. “Amb vosaltres -va dir Pep als postres-, em sento amb ganes de seguir, vosaltres em doneu forces”, amb el que s’entén que està més a prop de renovar.

El Barça enlluerna el mónEl Reial Madrid i Pepe s’emporten les crítiques pel seu joc bruc i violent

Els mitjans dE tot El món Es dEscobrEixEn davant Els blaugrana

agènciesbarcelona

aquesta trepitjada de pepe a messi es va veure a tot el món

eFe

handbol

L’històric San Antonio de Pamplona i el nouvin-gut, i equip revelació de la Lliga Asobal, Aragón de Saragossa, jugaran aquest dissabte (19.00 hores) al pa-velló Onze de Setembre la primera edició del torneig Ciutat de Lleida d’handbol, pensat per a la promoció d’aquest esport a les terres de Lleida, amb la qual cosa les entrades s’han posat a un preu més que assequi-ble de 5 i 2 euros. Com a preliminar (16.00 hores), es disputarà un encontre de la Lliga Juvenil Catalana entre el Natural Òptics Pardinyes i el Sant Esteve.

san antonio i aragón, cartell del ‘ciutat de lleida’ a l’onze de setembre

redacciólleida

divEndrEs20 de gener de 2012 9

eFe

el Barça regal pateix per guanyar el cantú (65-60) en el retorn de Basile

El Barça Regal va patir per guanyar el Cantú en el retorn de Gianluca Basile al Palau Blaugra-na. Els blaugrana van imposar-se per 65-60 en el primer partit del Top-16 de l’Eurolliga. Marcelinho i Eidson van ser els millors juga-dors del conjunt local. Abans de l’inici, el club blaugrana va rendir un sentit homenatge a Basile.

Eurolliga

El Lleida Bàsquet no pot fallar aquesta nit (21.00 hores) al pa-velló del Barris Nord amb la visita de l’Iruña Navarra si és que encara vol col·locar-se en les places de play-off d’ascens a l’ACB. Els mals resultats de les darreres jornades (els lleida-tans porten una sola victòria en els seus darrers set partits) no els deixen més marge d’error, si no volen començar a mirar

la lliga cap baix en lloc de cap dalt. A més a més, els navarre-sos arriben a Lleida amb uns números d’ equip campìó, amb 10 victòries en els seus darrers 11 partits de lliga.

Per a Ricard Casas, el tècnic local, el partit és clau per mar-car el futur de l’entitat, que de moment no pensa en reforços en el mercat d’hivern, i, sobre tot, cal no perdre l’average amb els de Pamplona (68-74 per al Lleida a la primera volta).

lliga lEb or

El lleida bàsquet no pot fallar davant el navarra

redacciólleida

rugbi

Les jugadores Lorelei Torres i Lorena Botanch de l’INEF Lleida Rugbi, han estan con-vocades per la selecciò cata-lana absoluta, per disputar aquest dissabte un partit amistós a Navata davant la selecció militar de França, un equip amb molt de nivell, amb motiu de l’inauguració del nou estadi de la localitat de l’Alt Emporda.

dos lleidatanes a la selecció catalana

redacciólleida

sEgona divisió b

genís soldevila, amb l’sporting maonés aquesta temporada

El Lleida Esportiu va anunci-ar ahir el fitxatge del davan-ter lleidatà Genis Soldevila, fins ara a les files del Sporting Maonés, dins de la seua polí-tica de reforçar a l’equip en el mercat d’hivern amb jugadors locals i a preus assequibles. El fitxatge de Soldevila, que ha-via abandonat el club balear -que podria desaparèixer la propera setmana atesa la seva crisi econòmica, implicarà la baixa d’un altre jugador de la

plantilla blava, com va passar amb el pichichi Javi Balleste-ros, amb motiu de l’arribada de Carlos Barreda.

Això ha creat un nota-ble malestar al vestidor de l’equip, al fer-se públic que dos dels seus components, Canario i Azparren, fa dos mesos que no cobren les se-ves mensualitats, a la espera de què trobin un nou equip, tot i que el club ha anunciat que les hi seran abonades en el moment de signar la cor-responent liquidació.

l’Esportiu fitxa a soldevila i crea “mal rotllo” al vestidor

redacciolleida

Page 16: BonDia Lleida 20012012

IMMOBILIÀRIES

VendesFinca de regadiu, 6.321m2, al munici-pi de Torregrossa, a un km de la car-retera que va de Torregrossa a Lleida. Finca de terra campa, rectangular i plana, hi ha reg cada 12 i 15 dies. Preu: 15.000€. Visites sense com-promís. Informació: 636 189 656. Zona Sariñena. Fin-ca en venta. 100 Ha. Riego cobertura. Ti-erra de primera ca-lidad. Tel.: 675 134 764.Terreny d’ametllers de tres hectàrees i mitja (35.000m2) a les Borges Blanques, to-talment pla, amb una construcció a refor-mar de 70m2, entre cabana i magatzem. Regable amb el futur Segarra-Garrigues. Ametllers en ple-na producció. Preu: 35.000€. Informació tel.: 636 189 656.Tros de regadiu de 2,5 jornals. En plena producció de pera conference, a les Bor-ges Blanques. Preu: 30.000€. Tel.: 636 189 656.Finca de 30.000m2. Plantat amb 300 olivers de grans di-mensions, en plena producció i molt ben cuidat. Amb una cabana de pedra, un petit bosc i un pou d’aigua. Situat en una zona molt tranquil·la, al terme de les Borges Blan-ques. Tel.: 636 189 656.

Casa de camp le-galitzada, tres hec-tàrees de terreny cultivades. Piscina, magatzem de 60m2 i una cabana de nova construcció. A un quilòmetre del cen-tre de les Borges i molt bona comuni-cació. Preu increïble: 158.000€. Tel.: 636 189 656.Vendo casa adosa-da en Alcarràs, zona comunitaria con pis-cina, perfecto estado. Preu: 220.000€. Tel.: 646 308 522.LloguersEs lloga despatx to-talment reformat de 40m2 a Mollerussa, cèntric, al carrer Fer-rer i Busquets, 88, al costat del Centre Mèdic Urgellenc. Preu: 170€/mes. Tel: 679 987 334.

ALQUILO Con posible opción a compra OBRA NUE

VA TORREFARRERA 2 hab. 500 € 3 hab. 550 €

Tel. promotora 973 237 506

Es lloga pis a Mollerussa, tot inclós. Preu 400€/mes. Tel.: 636 552 574.Es lloga casa a Miralcamp. Preu 350€/mes. Tel.: 636 552 574.

Traspassos

Es traspassa centre d’es-tètica. Zona Alta Lleida. Tel.: 973 283 108

FEINA

Oferteswww.sibilasofia.es Trabaja las emocio-nes. Tel: 973 049 600 - 633 137 040.Ingressos extras a tiempo completo o parcial. Tel.: 973 890 208.Herbalife distribui-dor independiente. Oportunidad de ne-gocio. Llamar para producto. Tel.: 618 431 701.

Esteticién autònoma s’ofe-reix a perruque-ries, estètiques, residències de 3a edat, a mitja jornada. Tel.: 650 927 940

DemandesNecesito señora para hacer faenas, española. Tel.: 615 857 885.

VEHICLES

VendesPer jubilació, es ven Dumper seminou, puntals, bastida, tau-lons metàl·lics, etc. per la construcció. Ramon: 609 323 822.Vendo Renault Sce-nic. Cambio automá-tico, gasolina, 136cv. 92.000 km. Siempre en parking. 6.500€. Tel.: 675 762 299.Seat ibiza 5p, TDI. Any 2000. Clima-titzador, bon estat, 1.700€. Tel.: 646 655 022.

Citröen Xsara TD. 5p. 1300€. Tel.: 646 655 022.

VARIS

CompresCompro oro y plata. Máxima tasación C/ Pi i Margall, 2 (frente Auditorio) C/ Unió, 13, Lleida. Tel.: 675 883 815.VendesVenc cadira de rodes d’alumini, sols amb 4 mesos d’antiguitat, en excel·lent estat. Tel.: 665 689 296.

ESOTERISME

Tarot de Nuria. Ti-enes dudas en el amor? Negocios, salud? Eres sensible? Confía en mí. Llá-mame (No gabinete). Tel.: 806 402 577. Precio llamada fijo 1,18€, móvil 1,54€. Apart. correos 1126 c.p. 08203 (Sabadell/Bcn.) Nuria.c.s.Professor Cheick. Gran vidente me-dium. Sanador. Re-suelve problemas: recuperar pareja, mal de ojo, suerte, trabajo, negocio. Impotencia sexual. Tel.: 635 972 841.

Amor, futuro 806 556139. Teresa Vidente. Visa 914 761003.

Adultos,máximo 1,49 €

horòscop

3 4 74 9 7 1

6 9 8 53 8 4 5

5 7 94 5 2

2 5 6 15 3 1 8

9 6 2

sudoku núm. 1.466

so

luc

ion

s n

. 1

.46

5

Artificial Intelligence Research Group. University of Lleida

Solution #0 [16/01/2012]3 7 8 1 2 9 6 5 42 6 5 8 3 4 1 7 94 9 1 5 6 7 8 2 3

1 3 6 2 7 5 9 4 88 5 4 3 9 6 7 1 29 2 7 4 8 1 3 6 5

7 8 3 6 4 2 5 9 16 1 2 9 5 3 4 8 75 4 9 7 1 8 2 3 6

Solution #1 [16/01/2012]4 2 8 1 7 6 5 9 31 9 7 3 2 5 8 4 65 3 6 8 9 4 2 7 1

7 1 4 2 8 9 3 6 53 8 9 5 6 7 4 1 22 6 5 4 1 3 9 8 7

8 4 1 7 3 2 6 5 99 5 3 6 4 1 7 2 86 7 2 9 5 8 1 3 4

Solution #2 [16/01/2012]3 6 9 5 7 1 4 2 81 2 5 4 8 6 3 9 77 4 8 2 3 9 5 6 1

9 1 3 7 2 5 8 4 68 5 2 6 1 4 7 3 94 7 6 3 9 8 2 1 5

6 3 4 9 5 7 1 8 25 9 1 8 4 2 6 7 32 8 7 1 6 3 9 5 4

Solution #3 [16/01/2012]2 8 3 7 1 9 5 4 64 9 1 8 6 5 7 3 27 5 6 2 4 3 9 8 1

8 2 9 5 3 1 4 6 71 3 4 6 7 8 2 5 96 7 5 4 9 2 8 1 3

5 1 2 3 8 7 6 9 49 4 7 1 5 6 3 2 83 6 8 9 2 4 1 7 5

Completa el taulell dividit en nou quadrats (81 caselles), dis-posats en nou files i columnes, emplenant les cel.les amb nú-meros de l’1 al 9 sense que es repeteixi cap xifra a la fila, ni a la columna, ni al requadre.

Universitat de Lleida http://sudoku.udl.cat

Si tens parella, la teva relació amb ella pot passar per una etapa molt dinàmica. El teu propi esforç per millo-rar el teu cos i ment et provoca benestar.

Per a les coses impor-tants la teva natura-lesa és reservada. La teva salut podria res-sentir-se per proble-mes de nervis o males digestions.

La teva enorme curi-ositat et perd. L’estrès excessiu a què et veus sotmès fa que t’oblidis de tu mateix. No et deixis endur per l’ex-cés de confiança.

Voldràs donar-li a la teva parella passió mesclada amb diver-sió. Un dels proble-mes que tens és que ho vols fer tot massa ràpid.

T’arribaran molts can-vis, però tots significa-ran creixement i evo-lució. Un massatge als peus abans de dormir beneficiarà el teu son i el teu descans.

No és el moment de treure el costat més radical de la teva per-sonalitat. Si poses to-tes les cartes sobre la taula aviat veuràs els resultats.

Pel que fa a les teves emocions, no et guar-dis res que et faci pa-tir. És el moment de buscar noves vies per augmentar la teva qualitat de vida.

Tens l’urgent necessi-tat de renovar-te i de buscar nous estímuls que et permetin sortir de la rutina. És possi-ble que acusis la fatiga i el cansament.

És el moment de ser tu mateix i mostrar-te al món sense cap tipus de complex. No ne-guis la teva força per-sonal, canalitza la teva energia.

Hauries de cultivar la tendència a somiar despert perquè, a ve-gades, els somnis es fan realitat. De tant en tant és important que et deixis anar.

Ara estàs en situa-ció de viure i gaudir l’amor amb tota la teva força. No siguis impacient, cal deixar que la fruita maduri per poder recollir-la.

Tens una sensació de benestar i alegria que transmets de forma natural. No actuïs de forma precipitada, en aquest moment no ho necessites.

AQ

uAri

21

gene

r - 19

febre

rEs

corp

Í 24

oct. -

22 no

v.ll

24 ju

liol -

23 ag

ost

TAur

E 21

abril

- 21 m

aig

pEiX

os

20 fe

brer -

20 m

arçsA

GiT

Ari

23

nov.

- 21 d

es.VE

rGE

24 ag

ost - 2

3 set.

BEss

on

s 22

maig

- 21 j

uny

cApr

ico

rn

22 de

s. - 20

gene

rcr

An

c22

juny

- 23 j

uliol

BAlA

nÇA

24

setem

bre - 2

3 oct.

Àri

Es

21 m

arç - 2

0 abri

l

Anuncis BrEus

Vols un anunci bàsic per paraules?Alquilo. Con posible opción a compra Obra nueva Torrefarrera. 2 hab. 500€, 3 hab. 550€. Tel. pro-motora: 973 237 506.Citröen Xsara TD. 5p. 1300€. Tel.: 646 655 022.

0.33€per paraula + 18%IVA

Potser prefereixes un anunci requadrat? Que també queda molt bé

Tàrrega solar industrial

amb tots els serveis. Parcel·la de 5000m2.

Bon preu Tel. 973 314 387

9€ per mòdul requadrat + 18%IVA

Vols un anunci ressaltat? Es veu força oi?

Seat ibiza 5p, TDI. Any 2000. Clima-titzador, bon estat, 1.700€. Tel.: 646 655 022

0.33€ per paraula + 18%IVA

+1€Potser t’agrada més requadrat i també amb color de fons? Cap problema...

Es ven o es lloga casa en Artesa de Lleida. 3 habitacions (1 suite) + 1 despatx. Menjador-sala amb xemeneia. Calefac-ció de gas-oil. Tel. 655 703 770 - 973 289 239

Per jubilació Es ven Dumper semi-nou, puntals, bastida, taulons metàl·lics, etc.

per la construcció

Tel. 609 323 822

9€ per mòdul requa-drat + 18%IVA

+1€

Noves versions d’anuncis

Truca ara al 973 260 065 i

en parlem

Insereix un màxim de 10 paraules en aquesta moda-litat d’anunci

9€ per mòdul requa-drat + 18%IVA

+2€Hi Posem foto?

Renault Scenic. Cambio automático, gasolina, 136cv. 92.000 km. Siem-pre en parking. 6.500€. Tel.: 675 762 299.

9€ per mòdul requa-drat + 18%IVA

+2€

Ho combinem com tu vulguis

Sol·licita més informació

sobre aquesta nova campanya

trucant al 973 260 065

oci10 divendres 20 de gener de 2012

preu per paraules (paraula → 0.33 €/dia mínim 5 paraules ● 1 mòdul → 9 €/dia màxim 25 paraules ● 2 mòduls → 17 €/dia màxim 50 paraules) ● per anunciar-se en aquesta secció, truqui al 973 260 065 de dilluns a divendres

Page 17: BonDia Lleida 20012012

06.00 Noticias24horas.06.30 Telediario matinal.

(ST)09.00 Los desayunos de

TVE.10.15 La mañana de La 1.

(ST)14.00 L’informatiu.14.30 Corazón.15.00 Telediario.16.05 Eltiempo.16.15 Amar en tiempos re-

vueltos.17.05 Cielorojo.17.40 Lafuerzadeldestino.18.10 Lacasadeallado.19.00 +Gente.(ST)21.00 Telediario2.22.05 Eltiempo.22.15 LahoradeJoséMota.23.35 Pel·lícula. Juego de patriotas.01.25 Leyyorden.02.05 Lanocheen24h.03.45 TVEesmúsica.05.30 Noticias24h.

07.00 Pánicoindiscreto.07.45 El zapping de Surfe-

ros.08.00 Topgear.09.15 AlertaCobra.(ST) Fiebre. En defensa propia. Cazadores y cazados.12.30 Las mañanas de Cua-

tro.14.00 NoticiasCuatro.(ST)14.50 DeportesCuatro.(ST)15.45 Castle. Casi famoso. Unas últimas palabras

muy famosas. El hogar está allí donde se

para el corazón.18.30 Dalealrec.20.00 NoticiasCuatro.(ST)20.45 DeportesCuatro.21.30 Hermanomayor.23.45 Callejeros. Me han robado. Patada en la puerta. Más de mil euros.02.00 NBA. Orlando-L.A.Lakers.05.00 El zapping de Surfe-

ros.

06.00 TVEesmúsica.06.30 That’sEnglish.07.00 Grandes documenta-

les.09.00 PueblodeDios.09.30 Aquíhaytrabajo.10.00 UNED.11.00 Grandes documenta-

les.12.00 ParatodosLa2.13.40 Enportada.14.20 Zoomnet.14.40 Documentals cultu-

rals.15.35 Saberyganar.(ST)16.05 Documentals.17.55 Jaraysedal.18.25 Escarabajoverde.18.55 Biodiario.19.00 Lasala.19.30 ParatodosLa2.20.00 L’informatiu.20.30 Moments.21.00 Documentals cultu-

rals.21.50 La suerte en tus ma-

nos.22.05 EldocumentaldeLa2.00.30 Somoscortos.01.00 Metrópolis.

06.00 Notícies3/24.08.00 Elsmatins.13.20 Elgrandictat.(ST)14.00 Telenotícies comar-

ques.14.20 Elmediambient.(ST)14.30 Telenotícies migdia.

(ST)15.40 Cuines.(ST)15.50 LaRiera.(ST)(N)16.40 Divendres.(ST)18.30 JulieLescaut.(ST)20.15 Esportclub.(ST)20.35 Espaiterra.(ST)21.00 Telenotícies vespre.

(ST)21.50 Zonazàping.22.15 Lagranpel·lícula.(ST)

(N) O ara o mai. Amb Jack

Nicholson, MorganFreeman,SeanHayes.

23.55 Pel·lícula.(ST) Ens vam odiar tant.01.55 Ventdelplà.(ST)02.45 Jazzal’estudi.04.25 Divendres.(ST)

06.00 Videoclipscatalans06.10 Documentals.(ST)11.00 D’aquíd’allà.(ST)12.00 Òperaentexans.(ST)12.30 Not’hoperdis.13.00 La lluita per l’Amazò-

nia.(ST)13.50 El frenesí devorador

delsóssos.(ST)14.40 Batecsdenatura.(ST)15.00 Trasllatscolossals.15.45 Retallsdemón.(ST)16.00 D’aquíd’allà.(ST)17.45 Quèquicom.(ST)18.30 Els60animalsméspe-

rillososdelmón.(ST)19.30 Catalunya des de l’ai-

re.(ST)21.00 LaRiera.(ST)(N)21.45 Fotografies.(ST)22.10 Thalassa.(ST)22.55 Millennium.(ST)23.55 Eldocumental.00.55 Ciutats portuàries del

món.(ST)01.40 Fotografies.(ST)

PROGRAMACIÓ

06.30 Informativos Telecin-co.

Amb Roberto Fernán-dez.

09.00 El programa de AnaRosa.

12.45 Mujeres y hombres yviceversa.

14.30 Debuenaley.15.00 Informativos Telecin-

co.(ST)15.45 Sálvamediario. AmbPazPadilla.20.00 Pasapalabra.21.00 Informativos Telecin-

co.22.00 Sálvamedeluxe. Talk-show presentat

per Jorge Javier Váz-quez.

02.30 Locosporganar.03.30 Másquecoches.04.00 Enconcierto.04.30 Infocomerciales.05.30 Fusiónsonora.

06.15 Noticiasdelamañana.09.00 Espejopúblico.12.15 Karlos Arguiñano en

tucocina.(ST)12.45 La ruleta de la suerte.

(ST)14.00 LosSimpson.(ST) Aquellos patosos años. El viaje misterioso de nu-

estros Homer.15.00 Antena3Noticias1.15.40 Deportes.16.00 TutiempoconRoberto

Brasero.16.15 Bandolera.(ST)17.15 El secreto de Puente

Viejo.(ST)18.30 Ahoracaigo.19.45 Atrapaunmillón.(ST)21.00 Antena3Noticias2.21.40 Deportes.21.45 Eltiempo.22.00 Atrapa un millón.

(ST)00.15 Equipo de investiga-

ción. ¿Quién defrauda?02.30 Adivina quien gana

estanoche.05.00 Repetició de progra-

mes.

07.00 Cafeïna.08.00 ClubBanyetes.08.15 Notíciesvespre. Redifusió.09.00 Lleidaaldia.10.30 Televenda.11.00 Cafeïna.12.00 Alpotpetit.12.30 Finsdiumenge.13.00 Pinzelladesd’art.13.15 Freaky.13.30 Gaudeixlafesta.14.00 Notíciesmigdia.14.45 AranTV.15.00 Cafeïna.16.00 Notíciesmigdia.16.45 Mirades.17.00 Univers.17.30 Centraldeneu.18.00 Fanzivid.18.30 ClubBanyetes.18.45 Bonusmusic.19.00 Nostranau.19.30 Alras.19.45 AranTV.20.00 Notíciesvespre.20.40 Eltemps.20.45 Podriaser.21.00 Socarrats.21.30 Lleidaaldia.23.00 Notíciesvespre.23.45 Yemaya.

06.45 8de8.07.15 Catalunyablues.07.45 Elmirall.08.10 Resum8aldia.09.10 Televenda.11.10 Elmirall.11.35 Resum8aldia.12.30 Hamburgo112.13.25 Arucitys.15.50 ElisadeRivombrosa.17.20 Hamburgo112.18.10 S’haescrituncrim.17.30 ElisadeRivombrosa.19.00 8aldia.22.00 Grancinema. Negocios de guerra.Amb

John Cusack, HiIlaryDuff, Marisa Tomei, JoanCusack.

00.10 Cinemetropolis. Hablando de sexo. Amb

James Spader, MeloraWalters, Lara FlynnBoyle.

01.50 Clips.02.00 Directosatucorazón.

(E) Estéreo // (D) Dual // (VOS) Versió original subtitulada // (ST) Subtítol al Teletext // (N) Comentaris per invidents

07.00 laSextaenconcierto.08.15 Esteesmibarrio.(ST)09.15 Crímenes imperfectos.

(ST)11.30 Crímenes imperfectos:

ricosyfamosos.(ST)12.30 Alrojovivo.13.55 laSexta/noticias.(ST)15.00 laSextadeportes.15.30 Elmentalista.17.00 Navy: investigación

criminal.19.55 laSextanoticias.(ST)20.50 laSextameteo.21.00 laSextadeportes.21.30 Cinema. Mensajero del futuro.

Amb Kevin Costner,Will Patton, Larenz Tate, Olivia Williams,JamesRusso.

01.00 Vidasanónimas.02.00 Prisonbreak.02.50 AstroTV.06.00 Teletienda.

televIsIÓ 11divendres 20 de gener de 2012

BONBONDIA cat la informació al teu abast !!!

23

Apunts d’Or Apunts d’Or Apunts d’Or

Apunts d’Or

Apunts d’Or

Més a més Més a més

Page 18: BonDia Lleida 20012012

DIv

enD

res

20

De

gen

er D

e 20

12

Avui felicitem tots els FABIÀ

Aquesta Barrufet avui fa 4 anys. Felicitats de tota la família i amics

La gemma fa 11 anys. Moltes felicitats de l’Èric i la família. T’estimem!

selva, feliços 20 anys. Dels pares. T’estimem

Vols felicitar algú? Envia’ns la foto a [email protected]

FBO

+

MIQUEL À. CULLERÉSNomés un de cada 10 gradu-ats de Formació Professional a Lleida es troba sense feina.

PEPEEl defensa madridista diu que la trepitjada a Messi fou un “acte involuntari”. Sense comentaris.

El diputat Joan Laporta, com no pot oblidar el seu passat com a president del Barça, va dir ahir al Parlament que el PP agredia Catalunya en els pressupostos, però va matisar que era el Par-tit Popular i no Pepe, el defensa central del Reial Madrid, del qui va dir que també agredia -tal i com es va veure a les imat-ges del partit de Copa del Rei disputat dijous al Bernabéu- però que en aquest cas, no a Catalunya, sinó al Barça...

F E R B U L L I R L ’ O L L A

-

Av. Prat de la Riba, 18(xamfrà C. Sant Martí)

25004 Lleidawww.acromat.cat

cr3

ativ

a.co

m

+ instal·lació professional

Preus sense IVA.Quota mensual calculada amb finançament de Gas Natural Fenosa a 5 anys.

LloguerC/ Acadèmia, 4 habitacions dobles, 2 banys, calefacció individual a gas, moblat, exterior, molt lluminós. 550€/mes tot inclòs. Àger. Magnífica oportunitat pis de 2 habitacions a estrenar. 350€/mes.Torrefarrera. Pis de lloguer moblat, 3 habitacions, 2 banys. 470€/mes tot inclòs.Torrefarrera. Pis en lloguer 5 habit., 2 menjadors, terrassa, molt cèntric. 550€/mes.Lleida. Pàrquing. Zona AVELleida. Ocasió. Zona centre, apartament 290€/mes tot

inclòs.Lleida. Pis de 2 habit. totalment equipat i moblat. Molt cèntric. 475€/mes tot inclòs.Lleida. Apartament 1 habitació. Cuina-menjador moblat. 350€/mes tot inclòs.Cap Pont. Pis 3 hab. Moblat. Confortable. Ascensor. 400€/mes tot inclòs.Zona Universitat. Ideal estudiants, 4 hab., calef., ascensor, assolellat. 500€/mes tot inclòs.Albatàrrec. Casa lloguer 4 habitacions, terrassa, foc a terra, moblat. 400€/mes.

VendaAger. Pisos de 2 i 3 habitacions. Obra nova. Des de 135.000€

Lleida. Dos Pisos junts amb negoci muntat a punt de funcionar. Zona cèntrica. Preu: 160.000€

Almacelles. Centre, 5 places de pàrquing + 5 trasters. Bon preu.

Lleida. Bar en ple funcionament, cèntric. Preu a convenir

Traspassos Oportunitat es traspassa bar, molt cèntric, totalment equipat. Preu a convenir.

Cases NostresTEL.: 672 79 79 90 2012

Page 19: BonDia Lleida 20012012

El Consell Comarcal participa activament a la XV Fira de l’Oli i 49a Fira de Les Garrigues amb un seguit d’actes de promoció turística i cultural de la comar-ca, a més de formar part del Pa-tronat de La Fira.

Així, per apropar els visi-tants als llocs d’interès de la comarca el Consell Comarcal organitzarà demà la xerrada Coneix la Comarca a través del Mirador de les Garrigues, condu-ïda per Isidre Piñol, tècnic de Cultura del Consell Comarcal, qui parlarà de la tasca de pro-moció turística i cultural que fa l’espai El Mirador, Centre de Descoberta de les Garrigues ubicat a les Borges Blanques.

La xerrada tindrà lloc d’11.00 a 12.00 hores a l’espai obert del pavelló comercial.

En col·laboració amb l’Ofi-cina Jove, el Consell Comarcal participarà també en el lliura-ment de premis del 2n Concurs de Fotografia Hivern a Les Gar-rigues. La fotografia guanyado-ra és El vespre, de la junedenca Montse Moreno Boronat, que demà recollirà el premi a la Casa de Cultura a partir de les

21.30 hores. Seguidament tin-drà lloc el lliurament del Premi Jove Emprenedor/a de les Garri-gues. Amb l’objectiu de conti-nuar fomentant i incentivant la creació de nous projectes joves empresarials a la comarca. La fira serà el marc en el que es lliurarà el guardó entre els 11 candidats que s’han presentat en aquesta edició.

Per acabar, el Consell Co-marcal organitzarà diumenge el Dia de la Comarca, amb la recepció de les autoritats a l’es-tand del Consell Comarcal i la visita al recinte firal. A l’acte estan convidats els alcaldes de la comarca, els consellers co-marcals, el diputat provincial Antoni Villas, i la diputada al Parlament Ramona Barrufet.

El Consell Comarcal participa activament amb un ampli ventall d’actes de promocióDestaca, entre d’altres, la xerrada ‘Coneix la comarca a través del Mirador de les Garrigues’ i que tindrà lloc demà a les 11

redaccióles borges blanques

> Diumenge celebra el Dia de la Comarca amb la participació de tots els alcaldes

imatge d’ahir del recinte firal

ajuntament de les borges blanques

Els responsables del Patronat de la Fira ultimaven ahir els detalls del recinte firal, que obrirà portes avui. Així, es van mostrar esperançats de l’èxit d’aquesta edició ja que, a banda del rècord d’expositors totals, amb 125, i de produc-

tors d’oli, amb una trentena, la pàgina web de la Fira de l’Oli, www.firaoli.com, ha rebut més 50.000 visites des de la seva posada en funcionament aquest any. Pel que fa als ac-tes firals, s’iniciaran avui a les 9.00 hores amb una jornada tècnica sobre els efectes del reg en la qualitat de l’oli.

Ultimant els estands i 50.000 visites a la web (firaoli.com)

redaccióles borges blanques

El sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC-COAG) ha organitzat per demà i, en el marc de la Fira de l’Oli de les Borges Blanques, una jornada tècnica que inclourà un tast d’olives. La jornada co-mençarà a les 11 del matí a la Casa de la Cultura de Borges i està previst finalitzi al voltant de les 13.00 hores.

L’objectiu de la sessió és co-

nèixer les propietats que han de tenir les olives per a ser des-tinades al consum de taula i co-nèixer si això pot suposar una alternativa per a complementar les rendes del sector oleícola.

I és que la diversificació dels ingressos agraris és una de les claus per a millorar la viabili-tat de les explotacions oleícoles lleidatanes. Fins ara el sector olivaire s’ha centrat sempre en la comercialització del produc-te transformat: l’oli.

JARC organitza per demà una jornada amb un tast d’olives

redaccióles borges blanques

la XV Fira De l’Oli i 49a Fira De les GarriGues VIIdIVendres 20 de gener de 2012

Page 20: BonDia Lleida 20012012

Amb motiu de la XV Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra de les Garrigues, és per a mi una sa-tisfacció adreçar-vos unes línies de suport al certamen, que com-pleix una funció vital en la nos-tra economia agroalimentària: difondre les grans virtuts dels olis catalans amb Denominació d’Origen Protegida (DOP), pro-ductes amb uns alts nivells de qualitat, fins al punt de poder ser considerats com uns dels millors del món.

Tenint en compte aquesta rea-litat de l’excel·lència dels nostres olis, la Generalitat dóna suport a una política de difusió i de pro-moció comercial del producte, tasca que realitzen cada any de manera magnífica diversos cer-tàmens i fires a tot el territori català.

Catalunya ha destacat sem-pre per la seva producció en olis d’oliva verge de gran qualitat. Testimoni d’això és el fet que els primers olis d’oliva que van ser protegits a nivell comunitari com a DOP a l’Estat espanyol van ser dos olis d’oliva catalans: la DOP les Garrigues i la DOP Siurana.

Encara que Catalunya mai no podrà competir en quantitat respecte a tot l’Estat (representa menys del 5% de l’oli d’oliva que es produeix a Espanya), pel que

fa a la qualitat ens trobem en una situació privilegiada.

D’acord amb la política ofici-al de foment de la qualitat dels productes alimentaris catalans,

la Generalitat desenvolupa una àmplia estratègia d’impuls al sector productor de l’oli amb DOP de Catalunya, amb l’objec-tiu final de millorar encara més

la qualitat d’un producte molt arrelat al territori català.

Com a resultat d’aquesta tas-ca, actualment pràcticament totes les zones olivareres de Catalunya (més del 90%) tenen o tindran re-

conegudes, mitjançats una DOP, els seus olis d’oliva verge.

Per tot això que he apuntat anteriorment, espero que els vi-sitants de la Fira de l’Oli de Qua-litat Verge Extra de les Garrigues puguin conèixer de primera mà la realitat de l’oli català, un sec-tor que ha fet de la qualitat de les seves produccions un segell dis-tintiu apreciat per molts consu-midors, tant a dintre com a fora de Catalunya.

Oli i qualitat

josep maria pelegrí i aixutconseller d’agricultura, ramaderia, pesca, alimentació i medi natural

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGuesVIII dIVendres 20 de gener de 2012

> “La Generalitat impulsa una àmplia estratègia d’impuls al sector productor de l’oli amb DOP”

> “Espero que els visitants a la Fira de l’Oli puguin gaudir de primera mà la realitat de l’oli català”

C/ Via Aurèlia, 31 (Entrada per c/ Prat de la Riba)Les Borges Blanques

Tel.: 973 143 590 · 645 783 282

Medicina interna · Cirurgia Radiologia · Visites a domicili

Botiga especialitzada

Passeig del Terrall, 14Les Borges Blanques

Tel. 973140972www.slavia.cat

C/ Albi, 36Tel. 973 178 05825460 Cervià de les Garrigues

C/ Bassa, 16Tel. 973 142 270

25400 Les Borges Blanques

Instal·lacIons: Electricitat, Gas, Calefacció, Clima, Fontaneria, TelecomunicacionsEnErgIEs rEnovablEs: Solar, Biomassa, Aerotèrmia, GeotèrmiaalarMEs I vIDEovIgIlancIa

Page 21: BonDia Lleida 20012012

Prop d’un miler d’escolars obriran avui la Fira de l’Oli, on participaran en un taller de-mostració sobre l’elaboració de productes típics de la terra.

Aquests mateixos nens i nenes són els que hauran par-ticipat en el concurs de dibuix Fira Oli adreçat als alumnes de les diferents escoles de la co-marca. Durant la visita, en la que els acompanyaran els seus mestres, recorreran el recinte firal i participaran en un taller demostració sobre l’elaboració de productes típics, com amet-lles garapinyades, torrades de Santa Teresa, orelletes o bé ela-boració de sabó artesanal amb olis reciclats, i també jugaran a tennis taula amb els seus ídols,

els jugadors del DKV Borges. “L’objectiu és promocionar

el paisatge d’oliveres i l’oli d’oliva de manera que a través dels dibuixos i les visites des-cobreixin les Garrigues, el seu potencial i els paisatges únics”, va explicar el president del Pa-tronat de Fira i alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir.

“Volem que les dues activi-tats siguin un element pedagò-gic i de coneixement de l’Oli i dels productes de la terra”,

afegeix el gerent de la Fira i re-gidor de Promoció Econòmica, Jordi Ribalta.

Hi participen alumnes del Col·legi Mare de Déu de Montserrat i del Col·legi Joan XXIII de les Borges Blan-ques, del CEIP Manuel Or-tíz de Juneda, a més de la ZER Vall d’Aranyó (Albagés, Castelldans, el Cogul i Aspa), de la ZER Elaia (Bellaguarda, Bovera i la Granadella), de la ZER Garrigues Altes (Juncosa, el Soleràs, i els Torms) i de la ZER Riu Set (Albi, Vinaixa, Cervià, la Pobla de Cérvoles)

Els premis es lliuraran el diumenge a la Sala Grums de les Borges Blanques, on s’expo-saran els dibuixos i on es pre-pararà un berenar per a tots els nens i nens.

Prop d’un miler d’escoles obren avui la Fira amb un taller per elaborar productes de la terraAquests mateixos nens i nenes són els que hauran participat en el concurs de dibuix ‘Fira Oli’, adreçat a escolars de la comarca

redaccióles borges blanques

> Mir: “L’objectiu és difondre el paisatge d’oliveres i descobrir el seu potencial a través dels dibuixos”

Presentació a la diputació de Lleida de la prova atlètica

La 9a Cursa de l’Oli, que se celebrarà diumenge en el marc de la XV Fira de l’Oli, reunirà a les Borges Blanques 855 participants provinents de tot Catalunya, però també del País Valencià, el País Basc i la Franja de Ponent.

La cursa, organitzada pel Club Atlètic Borges amb la col·laboració de l’Ajuntament de les Borges, tindrà lloc a 10h i està oberta a tots els atletes majors de 14 anys. El recor-regut, amb sortida i arribada a la Plaça del Terrall, serà de 10,4 km i transcorrerà tant per circuit urbà com per terra.

La Cursa de l’Oli reuneix 855 corredors a Borges

redaccióles borges blanques

XV FIRA DE L’OLI I 49A FIRA DE LES GARRIGUES IXdIvendres 20 de gener de 2012

Ctra.. N II Km. 487 · 25241 Golmés-Mollerussa · Telf. 973071107 fax. 973606137 · e-mail: [email protected] · www.grisloft.cat

- Interiorisme / decoració d’interiors- Disseny CUINA i BANY - armaris i vestidors a mida- Parquets , electrodomèstics integrats- Reforma claus en ma / OBRA NOVA , servei d’arquitectura- Dissenys “ loft”, assessorament en decoració / zona “outlet”- Dissenyem venem i col.loquem el mobiliari de la llar del seu espai:

sofàs, dormitoris, menjadors, catifes, vinils, il·luminació

Dissabtes: Obert Matí i Tarda

GRIS LOFTNou estudi SANtOS a Mollerussa

Av. Francesc Macià, s/nTel. 973 14 35 22

LES BORGES BLANQUESLleida

Pl. Església, 7 ARBECA · Tel/Fax: 973 160 593 · www.placeta.net

PROPERA OBERTURA

Page 22: BonDia Lleida 20012012

els pressupostos per aquest 2012. Hem de saber aprofi-tar l’oportunitat que presenta aquesta nova infraestructura

per al desenvolupament socio-econòmic de la comarca.

És conegut de sobres, que tenim un producte excel·lent,

però cal recordar que una as-signatura pendent i que cal treballar-hi: potenciar-ne la promoció i la comercialitza-ció, i la Fira de l’Oli és un bon moment per no oblidar-ho. Per tant, també des del Consell Co-marcal posarem totes les eines

al nostre abast per fer arribar el nostre oli a tot el món. Una mostra és la recent trobada amb una delegació de l’Am-baixada d’Indonèsia en la que, juntament amb la Conselleria d’Agricultura i Prodeca, s’han iniciat actuacions per potenciar el sector de l’oli establint llaços comercials amb aquest país del sud-est asiàtic.Però no cal anar tant lluny per contribuir al futur del sector oleícola, només cal anar aquest cap de setmana a les Borges Blanques per participar i a gaudir de la XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les Garrigues. Ens veiem a la fira!

Aquest cap de setmana ence-tem una nova edició de la Fira de l’Oli i Fira de les Garrigues, un espai d’intercanvi, no no-més comercial entre productors i consumidors, sinó d’inter-canvis d’il·lusions, d’esperan-ces compartides per un futur millor per la comarca. Des del Consell Comarcal treballem per aconseguir que les fires de la nostra comarca, com la de les Borges Blanques, siguin molt més que un aparador tes-timonial de productes. Volem que les nostres fires siguin ve-ritables espais de dinamització entre productors i societat, so-bretot en els temps que corren.

La Fira de l’Oli d’enguany se celebra amb la il·lusió de noves oportunitats, com és el canal Segarra-Garrigues, però

també amb reptes per afrontar. L’arribada de l’aigua a les nos-tres contrades té una importàn-cia cabdal per als productors, i de retruc, per a tota la societat garriguenca, lleidatana i cata-lana, perquè suposa assegurar una regularitat de collites i un augment de la producció d’un producte local de gran quali-tat.

De res serveix conèixer les millors tècniques del cultiu de l’olivera i de la seva transfor-mació si no tenim el més bà-sic: l’aigua. Només amb l’aigua abraçant la terra es podrà fer front a les cada vegada més ha-bituals sequeres en èpoques en que fa uns anys teníem pluges, trastocant les previsions de co-llites. Així, el canal assegura el futur del sector, i així també ho ha entès el nostre Govern, que manté les inversions previstes en aquesta infraestructura en

Cal potenciar la comercialització i promoció de l’oli

Juli muroPresident del Consell ComarCal de les garrigues

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGuesX divendres 20 de gener de 2012

> “La Fira d’enguany se celebra amb la il·lusió de noves oportunitats com el Segarra-Garrigues, i amb reptes per afrontar”

Bona Fira de l’Oli

Page 23: BonDia Lleida 20012012

AGENDADIVENDRES 20

De 9.15 a 13.15 h. Jornada tècni-ca ‘Efectes que té el reg amb la qualitat de l’oli’. Lloc: Casa de Cultura (passeig del Terrall).10.00 h. Obertura del recinte firal.De 10 a 12 h. Visita dels cen-tres escolars i tallers d’ametlles garrapinyades, tallers de sabó i tallers de torrades de Santa Teresa. Lloc: Cooperativa Sant Isidre.11 h. Recepció Casals de la Gent Gran. .12 h. Enregistrament del pro-grama radiofònic ‘Agrari’. (Rà-dio U-A-1). Lloc: Pavelló de l’Oli.12.00 h. Presència dels juga-dors DKV Borges. Lloc: Pavelló de l’Oli.12.30 h. Xerrada ‘INICIA i res-ponsabilitat social empresarial per a la creació i la consolidació d’empreses’. Lloc: Cooperativa de Sant Isidre.13.00 h. Cloenda de la Jornada Tècnica del DAAM.De 17 a 19 h. Demostracions de l’Escola d’Hostaleria de Lleida. Lloc: Pavelló de l’Oli.17.00 h. Acte inaugural, a càr-rec del conseller Josep Maria Pelegrí, i proclamació del con-curs de l’oli 2012. Lloc: Casa de la Cultura (P. Terrall).17.30 h. Visita de les autoritats al recinte firal.17.30 h. Maridatge entre els vins de Cérvoles Celler i pro-ductes de la comarca. Lloc: Es-pai obert- Pavelló Comercial.18.00 h. Reunió jurats disseny de producte i millor estand.18.00 h. Jornada ‘Vols saber més coses sobre la llet de ca-

bra?’ i tast de productes de llet de cabra. Lloc: Sala Tallers.18.45 h. Xerrada ‘Pla de gestió conjunt ADS les Garrigues, un referent reeixit de cooperació entre ramaders, industrials i agricultors’. Lloc: Casa de la Cultura.19.00 h. Tast de vins a càrrec d’Antonio Aldomà, del Celler Vinya Els Vilars d’Arbeca. Lloc: Espai obert-Pavelló Comercial.21.00 h. Tancament del recinte firal.21.30 h. Tast nit de les Garri-gues i lliurament dels premis disseny de producte, millor estand i premis del Concurs d’Oli Fira 2012, així com el lliu-rament dels premis al concurs d’aparadors dels comerços de les Borges Blanques. Lloc: Casa de la Cultura.23.30 h. Nit del Jovent Firaoli 2012. Lloc: Pug Egipsy.

DISSABTE 21

10.00 h. Obertura del recinte firal.De les 9.30 a les 12.30 h. Jorna-da tècnica ‘Tast d’oliva de tau-la i anàlisi de possibilitats del conreu a Lleida’. Lloc: Casa de la Cultura.De 10 a 13.30 h. Taller-xerrada ‘Herbes aromàtiques i remeie-res en temps de crisi’ i tast d’in-fusions. Lloc: Sala d’actes de la Cooperativa Sant Isidre.D’11 a 13 h. Demostracions de l’Escola d’Hostaleria de Lleida.11.15 h. Primera sessió divulga-tiva sobre ‘El gust i la fabricació dels olis verges’: conferència ‘El gust i aroma dels olis d’oli-va verges’. Lloc: Sala Talllers.12.15 h. Segona sessió divulga-

tiva sobre ‘El gust i la fabrica-ció dels olis verges’: conferèn-cia ‘El procés de fabricació dels olis d’oliva verges’. Lloc: Sala Tallers.D’11 a 12 h. Coneix la comarca a través del Mirador de les Gar-rigues. Lloc: Espai obert-pave-lló comercial.12.00 h. Taller de sabó artesà. Lloc: Espai obert-Pavelló Co-mercial.12.00 h. Maridatge entre DOP Pera de Lleida i DOP Les Gar-rigues. L’acte comptarà amb l’assistència d’una delkegació d’eurodiputats. Lloc. Estand de la DOP les Garrigues (Pavelló de l’Oli).De les 12 a les 13.30 h. Tast d’oli a càrrec del Panell de Tast de Catalunya. Lloc: Espai Oli (Pavelló de l’Oli).13.00 h. Tast de vins a càrrec del celler Clos Pons. Lloc: Espai obert-pavelló comercial.14.00 h. Festa gastronòmica. Preu tast: 1 €. Lloc: Passeig del Terrall.De les 16 a les 17.30 h. De-mostració de talla d’escultura amb fusta d’oliver. Lloc: Espai obert-Pavelló Comercial.De 17 a 19 h. Presentació de dos de les distribucions de l’empre-sa La Coma de Juneda. Lloc: Cooperativa Sant Isidre.17 h. Jornada tècnica ‘Per una PAC útil a la pagesia, alternati-ves des d’Unió de Pagesos a la proposta de la Comissió Euro-pea’. Lloc: Casa de la Cultura.De 17 a 19 h. Demostracions de l’Escola d’Hostaleria, amb presentació de l’allioli de pera. Lloc: Pavelló de l’Oli.De 17 a 20 h. Tast d’oli a càrrec del Panell de Tast de Catalunya.

Lloc: Espai obert-Pavelló Co-mercial.De les 18 a les 19 h. Taller: Massatges amb oli d’oliva. Lloc: Sala Tallers.De les 18 a les 19.30 h. Tast de vins a càrrec del Celler Mata-llonga de Fulleda. Lloc: Espai obert-Pavelló Comercial.20.00 h. Lliurament de premis del 2n Concurs de Fotografia de l’oficina jove ‘Hivern a les Garrigues’. Lloc: Espai obert-Pavelló Comercial.21.00 h. Tancament del recinte firal.21.30 h. Nit Gustum. Amb el lliurament dels premis a les iniciatives comercial, industri-al i turística de la comarca, així com el del Premi Jove Empre-nedor/a de les Garrigues. Lloc: Casa de la Cultura.22.30 h. Ball de Fira amb el grup J&J. Lloc: Sala Grums.23.30 h. Nit del Jovent Firaoli 2012. Lloc: Pub Egipsy.

DIUMENGE 22

9.00 h. Esmorzar de fira a càr-rec de la Penya Barcelonista de les Borges Blanques. Lloc: Pas-seig del Terrall, davant Casa de la Cultura.10.00 h. Obertura del recinte firal.10.00 h. Benedicció dels ani-mals amb motiu de la Festa de Sant Antoni. Lloc: Passeig del Terrall.10.00 h. XV Cursa de l’Oli. Lloc: davant Placeta Terrall.11.00 i 12.00 h. Carta guiada de pa de ronyó i maridatge amb els olis guanyadors de la Fira de l’Oli. Lloc: Sala Tallers-Pa-velló Comercial.

11.00 h. Dia de la Comarca. Lloc. Estand Consell Comar-cal.D’11 a 11.30. Demostració de l’Escola d’Hostaleria. Lloc: Pa-velló de l’Oli.11.30 h. Tast de vins a càrrec del Celler Tomàs Cusiné del Vilosell. Lloc: Espai obert-Pa-velló Comercial.De 12 a 13.30 h. Tast d’oli a càrrec del Panell de Tast de Catalunya. Lloc: Espai obert-Pavelló de l’Oli.12.00 h. Desfilada de carros-ses dels Tres Tombs de Sant Antoni. Lloc: Passeig Terrall.12.00 h. Missa Major.13.00 h. Tast de vinagres.De 17 a 19 h. Demostracions de l’Escola d’Hostaleria. Lloc: Pavelló de l’Oli.De 17 a 19 h. Festival infantil i lliurament de premis del Con-curs de Dibuix 2012. Lloc: Sala Grums.De 17 a 20 h. Tast d’oli a càrrec del Panell de Tast de Catalunya. Lloc: Pavelló Oli.17.30 h. Maridatge de vi a càr-rec de Joan Jové del Mas Blanc i Jové, de la Pobla de Cérvoles. Lloc: Espai obert-Pavelló Co-mercial.18.00 h. Visita autoritats al re-cinte firal.De 19 a 20 h. Taller d’automa-quillatge i visualització de di-ferents tractaments corporals.20.00 h. Acte de cloenda de la Fira, a càrrec del president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé. A continuació, aperitiu i comiat als expositors. Lloc: Sala d’actes de la Cooperativa Sant Isidre.

XV Fira de l’Oli i 49a Fira de les GarriGues XIdIvendres 20 de gener de 2012

www.carburantsmir.comÀngel Guimerà, 2 - 4 • Tel./Fax 973 14 28 59

25400 Les Borges Blanques (Lleida)[email protected]

Page 24: BonDia Lleida 20012012