barris creatius 1213

2
HI COL·LABORA creatius Per a més informació: Casa Soler i Palet, Font Vella 28 08221 Terrassa Tel. 93 783 27 11 o bé [email protected] www.terrassa.cat/cultura AMB EL SUPORT DE Més a Prop Terrassa PROJECTE MULTIDISCIPLINARI DE DIFUSIÓ DE LES ARTS VISUALS AL TERRITORI Del 19 de desembre de 2013 al 9 de febrer de 2014 a la Sala Muncunill Inauguració: dijous 19 de desembre a les 7 de la tarda Visita comentada gratuïta: dissabte 28 de desembre a les 7 de la tarda Plaça Didó 3, Terrassa Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa | Javier Gascón Alumnes del Diploma de la UPC Gent Gran i Associació ACTES | Maria Orpí i Joan Martinez Centre social de Guadalhorce | Montse Rubio i Pol Serra Veïns i veïnes del Pla del Bonaire | Paulo Cacais Esplai Las Arenas | Irene Pérez Enguany hem volgut presentar-vos Barris Creatius, un projecte singular de difusió de les arts visuals al territori. En aquesta exposició col·lectiva trobareu la materialització del que viuen i senten cinc col·lectius de diferents barris de la nostra ciutat, expressat mitjançant llenguatges totalment contemporanis. Sabem que cada cop més la ciutadania vol participar en processos que, com aquest, demostren que hi ha voluntats arreu del territori. El veritable valor d’aquest projecte doncs, és el procés de treball que durant prop de dos mesos realitzen de manera conjunta artistes i associacions: reflexions, trobades, feina, col·laboració, corresponsabilitat, coneixement mutu i implicació. Tot això fa possible el resultat final que veiem en aquesta exposició col·lectiva. Jordi Ballart i Pastor Alcalde de Terrassa

Upload: mes-a-prop-terrassa

Post on 04-Jul-2015

328 views

Category:

Education


4 download

TRANSCRIPT

Page 1: Barris Creatius 1213

HI COL·LABORA

creatius

Per a més informació:Casa Soler i Palet, Font Vella 28

08221 TerrassaTel. 93 783 27 11 o bé [email protected]

www.terrassa.cat/cultura

AMB EL SUPORT DE

Més a Prop Terrassa

PROJECTE MULTIDISCIPLINARI DE DIFUSIÓDE LES ARTS VISUALS AL TERRITORI

Del 19 de desembre de 2013 al 9 de febrer de 2014a la Sala MuncunillInauguració: dijous 19 de desembre a les 7 de la tardaVisita comentada gratuïta: dissabte 28 de desembre a les 7 de la tarda

Plaça Didó 3, Terrassa

Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa | Javier Gascón

Alumnes del Diploma de la UPC Gent Grani Associació ACTES | Maria Orpí i Joan Martinez

Centre social de Guadalhorce | Montse Rubio i Pol Serra

Veïns i veïnes del Pla del Bonaire | Paulo Cacais

Esplai Las Arenas | Irene Pérez

Enguany hem volgut presentar-vos Barris Creatius, un projecte singular de difusió de les arts visuals al territori.

En aquesta exposició col·lectiva trobareu la materialització del que viuen i senten cinc col·lectius de diferents barris de la nostra ciutat, expressat mitjançant llenguatges totalment contemporanis.

Sabem que cada cop més la ciutadania vol participar en processos que, com aquest, demostren que hi ha voluntats arreu del territori.

El veritable valor d’aquest projecte doncs, és el procés de treball que durant prop de dos mesos realitzen de manera conjunta artistes i associacions: reflexions, trobades, feina, col·laboració, corresponsabilitat, coneixement mutu i implicació. Tot això fa possible el resultat final que veiem en aquesta exposició col·lectiva.

Jordi Ballart i PastorAlcalde de Terrassa

Page 2: Barris Creatius 1213

La F.A.V.T.és la teva veuAudiovisualDes del moviment veïnal es vol fer de la ciutat de Terrassa un espai solidari, igualitari i cívic, on la integració i la cohesió social siguin una realitat. Què millor iniciativa creativa que donar visibilitat a aquest treball constant de la Federació? Amb la col·laboració desinteressada del grup musical D'Callaos i el seu nou tema "Oir tu voz", s'ha elaborat un muntatge audiovisual que integra alguns dels espais més representatius dels barris d'aquesta ciutat, amb algunes de les activitats cíviques que s'han desenvolupat per associacions veïnals vinculades a la F.A.V.T. en aquests darrers mesos. El resultat final d'aquest projecte no és només patrimoni de la F.A.V.T., sinó que es pretén retre homenatge als moviments associatius que es dediquen a recolzar la convivència i els seus espais públics. Per aquest motiu podrà ser vist i compartit per totes les associacions que es sentin al·ludides a través d'aquesta finestra global i oberta que és internet.

Hi participa:F.A.V.T. (Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa)

Tutoria: Javier Gascón

El barri del coneixementFotografia i instal·lacióSon El barri del coneixement, no estan ubicats en cap barri físic.

Son persones de més de cinquanta-cinc anys que continuen realitzant accions formatives.

La U.P.C. els dóna aquesta oportunitat perquè entre els seus objectius està el de facilitar l’aprenentatge al llarg de la vida per tal de millorar les competències i les aptituds de la societat en general.

L’associació A.C.T.E.S. (Alumni, Ciència, Tecnologia i Societat) vol donar a conèixer als terrassencs i terrassenques d’aquestes edats el plaer d'aprendre pel goig d'aprendre i de participar en activitats de coneixement i sensibilitat, per tal d’entendre i ser presents en aquesta societat en que vivim. Fer i gaudir d’activitats per créixer personal i socialment.

Hi participen:Alumnes del Diploma de la UPC Gent Gran i Associació ACTES

Tutoria: Maria Orpí i Joan Martinez

EntramatsInstal·lació amb teixits, material fotogràfic i artísticEntramats és una reflexió sobre les interaccions de la gent al barri de Guadalhorce.

Partint del Centre social com a nucli unificador, cada una de les seves activitats s'expandeix com una teranyina, on cada fil és indispensable per a construir i sostenir el conjunt.

Aquests fils/activitats són:

•Solidaritat, cooperació nacional i internacional i treball en xarxa.

•Civisme, millora urbana i ciutadana.

•Socialització i persones.

•Lleure, casal d'estiu, sortides i esports.

•Voluntariat tant al barri com fora d’ell.

•Educació, reforç, tallers de manualitats, dansa i musica, etc.

•Intercanvi cultural, viatges i jornades de treball.

•Tradicions multiculturals, festes del barri i per a gent gran.

Com a resultat d'aquest treball diari i de l'esforç desinteressat del veïns i veïnes del barri es crea un procés de constant expansió i creixement que supera barreres socieconòmiques, polítiques i arquitectòniques.

Tant és així que les seves activitats ja no es limiten al seu entorn sinó que afecten, en diferents graus, a la ciutat i a l’exterior.

Hi participa:Centre social de Guadalhorce

Tutoria: Montse Rubio i Pol Serra

Pla del Bonaire: passat, present i futur d’un barriAudiovisuals i tècnica mixtaDurant el anys setanta es va crear el barri del Pla del Bonaire, aïllat, d’esquenes a la ciutat de Terrassa. Grans blocs de formigó entre els que xiula el vent. Sant Llorenç al nord i a l’est Montserrat. El principal objectiu d’aquesta construcció va ser el d’albergar els milers d’immigrants espanyols que arribaven a la nostra ciutat disposats a treballar a la indústria.

Aquest fet va donar lloc a una comunitat singular a la ciutat, una classe obrera reivindicativa, lluitadora i unida.

Els anys han passat, gran part d’aquells primers veïns i veïnes encara hi viuen, orgullosos del seu barri, desitjosos que els més joves reprenguin els seus ideals.

Encara xiula el vent al Pla de Bonaire.

Hi participa:Veïns i veïnes del Pla del Bonaire

Tutoria: Paulo Cacais

REsistent(e)sReciclatge, tècniques tèxtils, acció i intervenció d’espaiEl projecte REsistent(e)s pren forma d’acció, d’intervenció en el pati de l’Esplai Las Arenas. El significat del títol ve donat per una banda com a referència als materials utilitzats en la realització del projecte, plàstic reciclat, i per una altra a la voluntat de l’Esplai Las Arenas i del seu equip de seguir en funcionament en un moment en el que l’ús de les instal•lacions on ara resideix es posa en qüestió.

Cada tarda entre setmana l’esplai acull de forma gratuïta a una cinquantena de nens i nenes de diferents edats proporcionant-los un lloc on berenar, fer els deures i tenir una mica d’esbarjo en forma de tallers i d’altres activitats. L’esplai no és tant sols un lloc d’acollida sinó també un espai d’integració i de diversitat cultural. En aquests moments en els que la crisi econòmica està creant també una crisi social, la feina de grups com el de l’Esplai Las Arenas pren encara més rellevància tant per als seus usuaris com per al barri en el seu conjunt.

Hi participa:Esplai Las Arenas

Tutoria: Irene Pérez

Direcció del projecte: Imma VilchesAuxiliar de producció: Montserrat Martín Jordana