unitat 1.introducció a la micro

Post on 29-Jun-2015

171 Views

Category:

Education

1 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

UNITAT Nº1

INTRODUCCIÓ A LA MICROBIOLOGIA

1.1. La ciència de la microbiologia

La microbiologia és la ciència que s’encarrega de l’estudi dels microorganismes , és a dir dels organismes petits que ni tan sols podem veure a ull nu.

Aquests organismes només són visibles amb l’ajuda dels microscopis.

1.2. Història de la microbiologia

L’aparició d’aquesta ciència i el seu desenvolupament ha anat lligat a la construcció dels primers microscopis i al seu perfeccionament.

Al segle XVII es construeixen els primers microscopis simples (lupes d’una sola lent) i per primera vegada es descriuen alguns microorganismes i algunes cèl·lules

Antony Van Leeuwenhoek: comerciant que dedicava el seu temps lliure a la construcció de microscopis descriu per primera vegada glòbuls vermells, protozous, espermatozoides, petits animals etc.

Replica del microscopi construït per Van Leeuwenhoek

Al segle XVIII es construeixen els primers microscopis compostos, però produeixen imatges molt aberrants i les descripcions de les preparacions tenen a veure, sovint, amb la imaginació de l’observador.

Al segle XIX es perfeccionen els microscopis compostos, de dues lents i la microbiologia pot començar a desenvolupar-se.

Els experiments de Pasteur (1822- 1895) Metge francès, demostra que els microorganismes són els responsables de la transformació de la matèria orgànica i també eradica la idea de la generació espontània, en concret pels microorganismes

Investiga diverses vacunes i desenvolupa la vacuna de la ràbia amb èxit.

Els seus coneixements ens han permès desenvolupar un mètode per eliminar els microorganismes dels aliments per tal de millorar la seva conservació: PASTEURITZACIÓ

Louis pasteur

Metge alemany demostra que els microorganismes poden produir malalties i que el contagi es produeix gràcies a la transmissió d’aquests. Ho demostra amb el bacil de la tuberculosi o bacil de Koch

Els experiments de Robert Koch ( 1843-1910)

Els experiments de Dmitry Ivanovsky

(1864-1920 ) Va ser qui va descobrir els virus

l'any 1892. Estudia una malaltia que afectava a la planta del tabac. Descobrí que era produïda per un agent minúscul que no quedava retingut pels filtres de porcellana del laboratori cosa que no passava amb els bacteris.

Demostra així l’existència d’uns microorganismes no visibles al microscopi que també produeixen malalties, els anomena virus ( verí en llatí)

Planta infectada pel virus del mosaic del tabac

Al segle XXLa microbiologia avança i la construcció del microscopi electrònic (1930) permet veure bé els bacteris i visualitzar els virus

Virus del mosaic del tabac Virus del grip

Finals del segle XX i segle XXI

La microbiologia té moltes branques diferents:microbiologia alimentària, mèdica, farmacèutica, etc.

Les biotecnologies utilitzen els microorganismes per aplicacions molt diferents : síntesi de fàrmacs, fabricació de vacunes , bioremediació, etc.

top related