santa joana d’arc joana cruaÑes. És la famosa donzella d’orleans, salvadora del regne de...

Post on 23-Jan-2016

219 Views

Category:

Documents

0 Downloads

Preview:

Click to see full reader

TRANSCRIPT

Santa JOANA D’ARC

JOANA CRUAÑES

És la famosa donzella d’Orleans, salvadora del regne de França contra la invasió anglesa.

Santa i verge, el cicle de la seua vida comprén: infància en Domrémy, on sent les veus de diversos sants; partida amb sis hómens d’armes cap a Xinon; entrevista en aquest castell amb el dofí de França; victòria d’Orleans; Consagració de Carles VII en Reims com a rei de França; Joana cau en poder dels anglesos; procés eclesiàstic per la bruixa en Ruan i , ja condemnada, mort en la foguera el 30 de maig de 1431.

VIDA DE LA SANTA

Quan Carles VII la va anomenar “chef de guerre”, li donà una espasa, però ella la va rebutjar dient que sols en prendria una que duia cinc creus i que, segons li havia sigut revelat, estava darrere de l’altar major de l’església de Sta. Catalina de Furbois, i ho estava.

Era l’espasa de Carles Martel, que havia fet front als musulmans quan envaïren França.

L’espasa

JOANA SENT VEUS

Un dia, quan Joana estava jugant amb les seues amigues en la granja de Domrémy, va veure un llum potent i escoltà una veu que deia “Et cride a realitzar obres portentoses i el Rei del Cel t’ha escollit per a salvar França.”

Després va tindre les aparicions de San Miquel i Santa Catlaina amb el mateix missatge i es va decidir a presentar-se davant el rei. Carles VII es vestí modestament i s’amagà entre els cortesans per posar-la a prova. Ella el reconegué i li digué que Déu li havia dit que reconqueriria França i es coronaria en Reims.

Quan els invasors anglesos van arribar al seu poble, la seua família va tindre que fugir i va perdre el ramat, però ella el recuperà miraculosament.

Lluita contra els anglesos

Joana es va reunir amb el seu exèrcit en Blois i amb la seua bandera blanca, en la qual figuraven els noms de Jesús i Maria, va anar cap a Orleans, on va intimidar els anglesos per tal que deixaren el lloc, cosa que van fer el 8 de maig.

La pastora de França deia d’ella mateixa: “Plau a Déu obrar així per mitjà d’una simple donzella per curar de gràcia els adversaris del Rei”.

El rei la va rebre llevant-se el barret. Joana va voler tornar a casa, però no li van deixar. En Compiègne els anglesos la van fer presonera. Amb ajuda d’un bisbe francés afecte als enemics de França, van instruir en contra d’ella un procés i la van condemnar a morir en la foguera el 30 de maig de 1431, als 19 anys.

ÉS CONDEMNADA A MORT

FI!

top related